Zilele trecute, o fetiţă de pe twitter mă ruga să o învăţ SEO. Probabil citind descrierea mea fake şi neînţelegând ce înseamnă bender of truth. AM râs, i-am zis că este una din cunoştinţele ce se lasă urmaşilor, prin religia mea musulmană şi nu pot să o învăţ.
Totuşi, m-am gândit, oare ce aş putea să o învăţ? Ce aş putea să explic unui blogger tânăr încât să priceapă uşor şi să poate pune în practică la fel de uşor.
Scrisul. Cum scrii?
Unul din argumentele trolilor ce populează comentariile blogurilor este că nu se mai scriu articole lungi. Că arta autorului este atunci când scrie 10 000 de semne pe articol şi abia atunci vezi cu adevărat bloggerul.
Mă scuzaţi, dar nu e aşa. Poate aşa era la înnceput, când blogul însemna un jurnal personal real, păsărici romantice turnau 20 de kile de odicolon şi crizanteme în el, iar păsăroi romantici scriau şi ei despre asta, poate poate le pică şi lor ceva.
Astăzi, pe internet, e vorba de concluzie. Oamenii intră, de la birouri, baruri, cafenele să citească opinii. Desigur, când e vorba de blog. Reţineţi, opinii.
Iar opiniile trebuie să fie un rezumat explicit a ceea ce vrei să spui. Oamenii nu au timp să citească 20 000 de litere şi să emită păreri. Ei, în general, după citirea articolului, îşi vor fi însuşit părerea scriitorului. Sau nu.
Vremea articolelor kilometrice a apus demult. Nu ştiu câţi dintre voi îl mai ştiu pe Dono. Dono era în stare ca, dintr-o întâmplare precum `am trecut strada`, să facă un articol de 10 pagini, gen am păşit spre trecerea de pietoni. asfaltul era medium-uscat, păsările ciripeau în înaltul cerului, pe stradă nu erau decât câteva maşini. Brusc, am ridicat privirea şi am simţit un fior. Dar oare cheile le-am luat? Etc.
Unde e dono? Nu a mai scris de mult. Pentru că, în ciuda sfaturilor date de toţi, a continuat să facă polologhii de genul şi să se bucure de cele 400 de comentarii gen Neaţaaaa, ce faceţi fetelor?? Neaţa şi ţie, uite la birou, savurăm cafeluţa, citim pe dono. Ce mai face ăla mic? Bine, a făcut căcuţă tăricel de dimineaţă. Voi, sunteţi bine?? Neaţaaaa, mă bag şi eu în seamă cu voi, fetelor. ŞI tot aşa.
Concluzia?
Scrie bine, scrie explicit, spune direct ce ai de spus, lasă floricelele, că nu e roman.
NOU
la articolele mega lungi ma plictisesc daca nu sunt extra-mega-reusite din punctul meu de vedere. Trebuie sa ma atinga rau la inima in primele fraze ca sa am rabdare sa-l citesc pana in capat. deh, am imbatranit si mi s-a dus si rabdarea 😉
NOU
foarte bun sfat arhi!!
NOU
e luni. si ma intreb de ce mai am blog, citindu-ti postarea:))
NOU
si daca se poate sa fie si un subiect cat de cat controversat sau monden
NOU
Pe mine unul nu mă deranjează să fie textul de 15.000 de caractere, cu condiția să fie scris bine iar subiectul să fie interesant. Riscul cu articolele milimetrice e că omul intră, citește titlul și nu mai dă click pe ”read more” că oricum știe că primește numai două linii de text în plus.
NOU
o intrebare, totusi: umbla vorba prin targ ca Google Panda ar penaliza site-urile cu articole mici, intrucat le considera irelevante. Eu am patit-o cu un site de tech, ce avea articole in medie de 200 de cuvinte.. de la 200-300 de unici, am ajuns la 0 dupa primul update.
Acum ca acest algoritm se aplica si pe .ro, banuiesc ca e doar o chestiune de timp pana vor incepe Gogu sa arate mai jos blog-urile cu articole de 4-5 randuri.
Acum, in cazul tau, banuiesc ca nu te bazezi pe motoarele de cautare si ca, chiar nu iti pasa ca la cateva articole te-a dat Gogu pe pagina 2. Dar pentru un blogger incepator… eu zic ca o masura de precautie… din 10 articole, macar 5 sa fie de +400 de cuvinte.
NOU
nu cunosc, eu oricum am putine articole de 4-5 randuri iar la mine procentul venit din google e de vreo 20%, deci absolut irelevant
NOU
@Arhi: da-r-ar Dumnezeu sa ajungem si noi intr-o buna zi acolo unde sa spunem de 1500 de unici ca sunt irelevanti :))
NOU
nu. nu unicii sunt irelevanti, ci cantitatea de trafic trimisa de google, care la numarul total e irelevanta. e o diferenta mare
NOU
Poate scopul in viata al lui dono nu era sa isi schimbe jobul cu blogul. Publicul lui tinta savura acel tip de articole. El si-a inchis blogul nu pentru ca nu mai era citit ci pentru ca nu mai avea timp sa se ocupe de el. Astfel, sfatul tau se adreseaza celor care vor sa faca din blogging o ocupatie, un ‘full time job’ nu celor care o fac din placere si pentru relaxare. Trebuie sa recunosti ca un articol de-al lui dono e mult mai savuros oricare al unui de A-lister roman. Poate mai putin citit, dar cu siguranta mai savuros!
NOU
eu nu trebuie sa recunosc nimic. e doar parerea ta.
NOU
Scuze pentru ‘misphrasingul’ de mai sus – era “decat oricare al unui A-lister roman”.
@arhi: Parerea ta care este? Ca scrii atat mai la obiect decat dono (care e si parerea mea) cat si mai savuros decat el (parere care ar diferi de a mea)?
NOU
la fel, si parerea mea e irelevanta. eu scriu
NOU
In plus sa fie si documentat – am observat o tendinta in ultimul timp de a scrie articole in care fiecare isi da cu parerea desi nu are o treaba cu domeniul in cauza sau spune ca gasesti optiunea x la adresa … cind de fapt nu exista nicaieri asa ceva. Deh, blogging de calitate in top 5 (ma refer la primii 5 din RO). Cu cit mai controversat si nedocumentat subiectul cu atit atragi mai multi vizitatori (wannabe).
NOU
Intrebare intrebatoare: daca scrii mic si concludent, e musai sa scrii si fukd up gramatical?
NOU
Si cum stii daca scrii bine?
NOU
vine oamenii la tine fata si comenteaza:)))
NOU
:)))) daca-s timizi?
NOU
nush de ce, dar simt ca discutia asta se duce tot spre sexting? ti-am recomandat vreodata adresa contact la arhiblog punct ro, unde primesc fotografii indraznete de la comentatoare??
NOU
nu se duce. Dar cand primesti poze indraznete de la comentatoare, inseamna ca scrii foarte bine 🙂 Tot respectul…
NOU
:))) incoroneaza-mi galeria
NOU
Too long, did not listen…
NOU
Tie iti trimit bloggeritele poze sexy iar pe zoso il invita la sex fara obligatii.Imi pare rau ..dar nu pot sa va cred. :))
NOU
www.arhiblog.ro/dedicatii-de-la-fani-si-fanite/
NOU
Mbine,te cred. 😀
NOU
esti binevenita sa contribui 🙂
NOU
Si tu de ce te-ai lungit la 2.000+ semne doar ca sa dai sfatul “Scrie bine, scrie explicit, spune direct ce ai de spus, lasă floricelele, că nu e roman”?
Acum serios, daca tratezi un subiect legat de mersul pe strada, e un lucru. daca ai un blog financiar, e alt lucru. eu nu as citi 10.000 de semne pe un articol despre asfaltul fierbinte, dar la fel as inchide si o pagina cu un articol despre tendinta dolarului in raport cu euro, in conditiile in care textul ar avea doua-trei aliniate.
Comentand numai pe blogging personal, reteta ta este la fel de buna cum era a exemplului tau in urma cu zece ani. Peste zece ani, s-ar putea sa fii chiar tu exemplu negativ.
NOU
probabil nu am fost destul de explicit. eu ma refer la blogurile personale, nu la cele de nisa. ar fi si culmea sa tratezi o problema de macroeconomie in 2 propozitii
NOU
Depinde de scopuri. Daca urmaresti sa tii o comunitate in jurul blogului si sa scrii de dragul scriiturii, poti scrie articole lungi. Nu de alta, dar daca n-ai traficul sau publicitatea pe lista, nu vad ce te-ar opri sa scrii ce vrei tu, nu ce vor altii.
Ma pot da lejer exemplu, pentru ca n-am dus mai niciodata lipsa de comentarii (nici acum, cand scriu 2 posturi pe saptamana cel mult), iar blogul inca pluteste, desi face in curand sase ani. Sigur, nu mai sunt pe 30 in wordpress si nici nu mai pornesc flame wars, dar am articole care si acum prind comentarii, desi au 3-4 ani (ex: www.krossfire.ro/egmont-si-benzile-desenate-ale-copilariei/)
Pe de alta parte, un articol lung reclama documentare si ceva mai multa munca. Bine, el are si avantajul relevantei la luni/ani buni de la publicare. 99% din stirile si opiniile publicate la minut isi pierd relevanta odata cu evenimentul, adica in maxim 2 saptamani. Dar acum na, daca vrei sa tii oamenii pe prospaturi, e aproape imposibil sa scrii ”mult & des”.
NOU
poti, dar nu singur, ci cu o echipa de 20 de oameni
NOU
word
NOU
bah, intradevar, aicia ai dreptate si tu…dono era ceva de groaza…ca sa nu mai zic de comentatorii de pe blogu’ lui…sau, ma rog, comentatoarele
NOU
Io merg pe ideea sa scriu cat trebuie. Am tendinta sa scriu articole ceva mai lungi si sincer ma simt prost cand scriu doar 2 paragrafe. Am impresia ca nu mi-am dat chiar silinta sa tratez cu adevarat subiectul. Deh, metehne de ‘eseist’ 😀
NOU
și zoso îmi place cum scrie – scurt clar și cuprinzător.
NOU
@dojo + 1, deși câteodată ceea ce am de spus este scurt.
NOU
Foarte bun sfat…eu unul nu suport blogurile kilometrice…conteaza mult mai mult si e mai apreciat ceva scurt si la obiect
NOU
ce zici de Augustin Radu. daca citesti la el un articol mic inseamna ca il lasa bateria si nu avea priza prin preajma 🙂
NOU
fanu » el ar trebui sa scrie, sa scrie in mod real, carti bune, nu sa se piarda pe bloguri
NOU
good point!