Observ că se agită niște băieți de la o platformă care îi învață pe români că semnăturile online schimbă lucruri (hint: nu) cum că românia ar fi obligată ca din 2024 să ofere un salariu minim cu care să poți supraviețui și că de ce nu se face asta de acum. Gen să se facă salariul minim 3275 de lei net, față de cât e acum și să vedem și noi, în sfârșit, oamenii mulțumiți de cât câștigă și toată lumea să fie împlinită, să își poată cumpăra de toate. Doar că nu.

Înainte de orice, aș vrea să fie clar, eu sunt pro salariu minim decent pentru oameni. Să oferi un salariu din care un angajat care muncește full time să nu fie capabil să își acopere cheltuielile minime este o bătaie de joc. Iar cei care recomandă “să își mai ia un job” merită împușcați, pentru că mintea lor nu are sens.

Dar să revenim.

Avem, în poză, cât trebuie să plătească un angajator pentru a oferi un salariu decent în românia. Pentru 5850 de lei în mână, angajatorul cheltuie 10225 lei. Bănuiesc că e destul de simplu să calculați cât vine asta la 3275 de lei, mie îmi este lene să calculez, dar o să rotunjim la 5500, ca să arate cifrele frumos pentru toți ochii.

În românia, în acest moment, salariul minim e ceva gen 1500 de lei, deci o firmă ar plăti la vreo 2700 de lei, în total, pentru a-și plăti angajatul.

Ce nu înțeleg oamenii este că, într-o societate unde toți suntem miliardari, nu avem, de fapt, miliardari.
Dacă salariul minim ajunge dublu, trebuie să înțelegeți că acel salariu minim îl vor avea TOȚI. Nu doar angajatul de la Mec, ci și muncitorul necalificat care dă cu mătura prin uzină, încărcătorul descărcătorul de saci din agricultură, muncitoarele din filatură, ridicătorii de saci de făină din agricultură and so on. TOȚI. Absolut toată lumea va porni de la un minim de 3275 lei. Evident. Cei care ACUM au salarii în zona asta vor dori să li se crească salariul proporțional, pentru că ar fi incorect ca un muncitor calificat, cu experiență și studii, să fie plătit la fel cu femeia de serviciu care plimbă mopul pe hol.

Ce se va întâmpla, după acest miracol economic în care toți devin dublu de bogați?
Baza statului, firmele mici și medii, se vor închide. evident, nu toate, dar multe, foarte multe dintre ele. Pentru că nu își vor mai permite să plătească fondul de salarii. Da, știu, dacă nu ești în stare să plătești un salariu de cent, nu ai de ce să funcționezi. Efectiv, nu vor mai fi bani, după ce plătești jumi juma la stat.

Dar nu doar atât. Crescând peste tot salariile, automat prețul tuturor produselor și serviciilor vor crește proporțional. Pentru că factorul salarii, o componentă esențială a prețului unui produs sau serviciu, se va fi dublat. O pâine va costa, evident, dublu, un kilogram de carne dublu, curentul și energia vor costa, pentru că zecile de mii de angajați tocmai au avut salariile dublate, prețul pieselor de schimb și întreținere s-a dublat, totul, totul s-a dublat.

Nu, nimeni nu e tâmpit să susțină impozitele pe muncă de aproape 50% din buzunarul propriu. Nu corporațiile, sigur, dar firmele mici, cu câțiva oameni, nu vor dori și nu vor avea de unde. Mai bine închizi bine mersi și te descurci la negru sau te angajezi undeva. Nu suntem Belarus, nu poți impune ca prețurile să nu crească pentru că așa ai decis tu, Ciolacu, gen costul pâinii la achiziție se dublează, dar eu, ca vânzător, trebuie să o dau mai ieftin decât o cumpăr, pentru că așa a zis Ciolacu, pe banii mei.

Creșterea salariului minim nu poate fi o măsură de asta trasă din condei. Poți să o faci la căpușele de la stat, dacă vrei, ca politician. Dar acolo unde e vorba de banii altora, în clipa în care împingi prea mult, robinetul de bani se închide, iar jefuitul își ia banii și pleacă. Creșterea veniturilor trebuie să fie o acțiune naturală, care vine în timp. Nu, nemții nu au avut 1500 de euro salariu minim din prima, ci au muncit 60 de ani să ajungă acolo și au muncit greu, nu acolo.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

141 comentarii Adaugă comentariu

  1. Am pregatit popocorn. Hai, spor la comentarii! Doamne ajuta!

    58
    • #2

      Singura reforma ce ar trebui facuta in Romania este sa primeasca tot omul salariul brut si apoi sa plateasca singur darile la stat. Poate atunci constientizeaza si prostimea majoritara cat ii costa panselutele si bordurile pe care le aplauda din 4 in 4 ani.

      66
    • #3

      @ionut sectorul 3 much? 🙂

  2. #4

    Merita mentionat ca, pe langa salariu, angajatorul trebuie sa mai ofere si alte lucruri ca mici beneficii, o uniforma, laptop si ce-o mai fi, de la caz la caz, eventual chiar si training in functie de necesitati. Daca e sa calculez, investitia intr-un angajat este dubla fata de salariul brut cam in orice domeniu – nu sunt sigur, dar cred ca banuiala mea e una ce se poate adeveri destul de usor.

    34
    • #5

      Adica sa vina angajatul cu laptop de acasa? Eventual are voie sa faca pipi la munca? Sau sa bea apa? Sau sa si le aduca de acasa? Plosca, pampers, sticla de apa ..eram încântata cand am început sa citesc..sa vezi ca ofera asig de sănătate brici, decont benzina daca e cazul, bilete la teatru, dar se pare ca trebuie sa vina sa ii puna afacerea pe picioare anagajatorului. Smart

      40
    • Andreea, tu ai înțeles tot. Pe dos.

      33
    • #7

      Pai asa sunt eu, mai proastă. Dar de ce trebuie sa mi pese mie, ca angajat, care produc ceva pt tine, iau salariu (minim) pt asta, ca tu mai trebuie sa cumperi si laptop si materie primă pt afacerea ta. Normal, ai facturi, multe costuri, mult stres, dar nu impartim profitul. Se plang patronii anagajatilor pe care ii platesc cu salariul minim, ca vai Doamne le a scazut profitul. O fi simplist rationamentul meu, dar cand e vb sa pui o paine pe masa, nu te prea gandesti la stresul patronului.

      65
    • Nu, Andreea. Nu tie ca angajat ar trebui sa iti pese. Mizeriei asteia de stat ar trebui cand impoziteaza munca la modul asta.

      54
    • #9

      @AndreeaH
      “de ce trebuie sa mi pese mie, ca angajat, […] , ca tu mai trebuie sa cumperi si laptop si materie primă pt afacerea ta.”
      ai sintetizat Romania.
      “sa ne dea statul”, “sa ne dea patronul, ca are de unde”, “sunt banii firmei, ce imi pasa”, ‘sa plateasca firma”

      44
    • #10

      Ai dreptate, Florin. Cand trebuie sa cumpar pampers si lapte praf sau sa platesc rate chiar nu ma ajuta ca am laptop de la munca cu ajutorul caruia trebuie sa fac bani. Cica treb sa mi dea statul?!! Bine ca esti tu destept ca am sintetizat Romania. Cumpara in cacat niste sclavi pe vecie, plateste i in portii de un colt de paine pe zi si cu asta basta. In cacat frate, vorbim de oameni care muncesc! Care aduc profit firmei unde lucrează? Ce mama ma sii, vrei sa vin cu laptopul de acasa? Sa nu mi dea salariul pe 3 luni ca mi a dat laptop? Cand imi dau demisia sa mi dea laptopul acasa? Ai venit tu repede si m ai aranjat..daa, eu inca aștept sa vina statul sa ma stearga la cur, sa mi stranga frunzele din fata casei..si in general, sa mi dea ..cum mi a dat si pana acum..imi curg bale din gura de proastă ce sunt. Si pana la urma ne si meritam si statul si institutiile de căcat, daca cei ce ar trebui sa protesteze sau sa l schimbe vin si ma fac pe mine ultima lepra că aștept sa mi dea statul o muie sincera.

      57
    • Andreea, tu stai liniștită că nu ești singura care nu prea înțelegi lucruri simple, evidente. Nu a zis nimeni că trebuie să cumperi tu laptop sau mop la serviciu, discuția era că pe angajator îl costă și astea bani și nu e ok să calculezi chetuielile lui ca fiind doar sariu X 26 angajati, de exemplu.

      Și trebuie să te intereseze dacă angajatorul tău poate face față pentru că tu de acolo faci bani pentru pampersi si contraceptive. Dacă ăla dă faliment și tu rămâi fără salariu luna asta, s-ar putea ca băncii unde ai tu rate de plătit să nu-i prea pese.

      Pricepi care e ideea cu cheltuielile angajatorului și dacă trebuie să ne pese de ele? Trebuie sa intelegi ce cheltuie angajatorul cu tine ca să poți să-ți evaluezi locul tău în companie și să vezi dacă poți cere o mărire de salariu sau trebuie să-ți cauți de muncă în altă parte pt că patronul se pregătește să te dea afară pt că tu produci cheltuieli mai mari decât venituri. Înțelegi? N-ai cum să nu înțelegi, că văd că știi să scrii, totuși, iar ce zic eu aici nu e deloc complicat.

      62
    • #12

      De obicei nu mă bag în discuții de-astea că nu-mi stă bine.
      Dar simt că trebuie să vă dojenesc mentalitatea de miez când nu e cazul.
      Citez de la Andreea:
      “Dar de ce trebuie sa mi pese mie, ca angajat, care produc ceva pt tine, iau salariu (minim) pt asta, ca tu mai trebuie sa cumperi si laptop si materie primă pt afacerea ta.”
      Exact.
      Ție nu trebuie să-ți pese.
      Că tu nu produci.
      Crede-mă, nu produci.
      Tu ești un instrument în industria la care antreprenorul a pus totul: plan de business, bani, timp, asumarea riscului, etc…
      Să zicem că tu vii cu laptopul de acasă.
      Dacă mâine firma dă faliment tu îți iei laptopul și gata. Cauți altceva.
      Pe când investitorul rămâne cu tot riscul.
      Risc pe care tu nu ți-l asumi deloc. Tu dormi liniștită.
      Investitorul rămâne să-și plătească toate pagubele la care poate ai participat și tu.
      Așa că scutește-mă cu mentalitatea asta de patroană de laptop.

      66
    • #13

      Motanes, dar nu crezi ca e prea mult totusi pt un om care muncește de si crapa oasele si castiga minimul, sa se gândească daca patronul o duce bine sau nu? Evident, si patronul are problemele lui, facturile lui, stresul lui. E clar pt oricine ca nu se rezuma doar la salarii cheltuielile unei firme. E alta discuție treaba asta cu siguranța locului de muncă si probabil vorbesti de angajatori cu afaceri mici spre ff mici, unde loialitatea si transparenta fata de angajați e la loc de cinste. Plus ca cineva care ar fi capabil de a avea judecatile pe care le ai enumerat tu, probabil nu ar lucra pe salariul minim. Dar sunt ff multi patroni care au angajați de pe la tara, nescoliti din păcate, cu familii, dar muncitori si pe care ii muncesc 12 ore/ zi . Iar profitul vine din plin, dar salariile ba. Oricum, cu mintea mea asa incuiata si proasta, consider ca sunt 2 aspecte total opuse cel al salariului minim, cel pt care muncești doar ca sa fi umilit si sa ai a 2 a zi bani pt a merge la munca si cel al angajatorului care e strans cu usa de stat pe de o parte si lupta pt supravietuire a afacerii/profitului pe de alta parte. As fi deschisa oricand pt o “luminare” din partea oricui, dar chiar simt ca nu ne înțelegem, si asta bineînțeles, lasa ma sa spun pt ca sunt limitata si am creierul neted.

      25
    • #14

      oFemeie hahaha, ce am mai ras. Mersi pt dojana. Frumos, ff frumos spus..patroana de laptop. Pai adevărul e ca cineva care a reușit sa prăduiasca o astfel de companie, aducand o in faliment, clar merita sa restituie toate salariile minime primite. Superb, bravo, mersi. Norocul tau ca nu ai angajați ca mine, atat de ratati. Da, am meritat o, ce sa mai! Auzi, mentalitate de cacat de miez..femeie vbeam de salariul minim .ce cacat te ambalezi asa? Tu consideri ca nu trebuie sa plătești pe nimeni atata vreme cat le oferi conditii si resurse să muncească…investitii si mama ma sii..am reținut, ma iau de ureche si ma dau singura afara din cameră…pt ca nu produc nu produc. E ok..produci tu pt toti si cat toti la un loc.

      28
    • #15

      Ești varza. Ce legătură are salariu minim cu ce spui tu? Ai 13 ani?

      3
    • #16

      Unul, gândești ca un copil de 12 ani. Ce legătură are salariul minim cu investiția în afacere? Nu poți susține o afacere, înseamnă că nu ți-ai făcut calculele cum trebuie.

      7
    • #17

      Ca să nu stau să te educ îți spun pe scurt: investiția e tot.
      Când cineva îți oferă un job tu nu vii cu nimic. Subliniez ideea de “oferă un job” pentru că nu ți-l aduci tu de-acasă ci ți-l oferă cineva, și simți cum ești cea mai norocoasă când îl obții. Da, ai cunoștințe, studii, know-how, etc, dar asta are toată piața.
      Nu sunt proastă să nu înțeleg că e de rahat să-ți spun că mai sunt 100 la ușă care așteaptă să-ți ia locul. Poate sunt foarte puțini cei care știu ce știi tu, sau poate tu ești singura care chiar știi să faci anumite operațiuni, munci, etc.
      Dar în ecuația productivității eu adaug și enterprise risk management care se răsfrânge pe individ. Nu știi chestia asta sau te faci că tu cu laptopul și eu cu tot riscul și toate plățile, atunci PA! Poți să fii tu miezul la dodoașcă.
      Vezi, poate de aceea eu nu cred în business de corporație sau de întreprindere cu droaie de angajați pentru că responsabilitatea se disipează și se trezește una ca tine cu laptopul la subțioară care doar cere.
      Eu prefer individul care are propria lui afacere și cu care lucrez sub contract. Individul ăla face orice să-și păstreze afacerea cum și eu. Angajatul nu. Pe angajat îl doare-n laptop.
      E utopic ce spun, dar sper că într-o zi vom avea toți o afacere. Vom deveni toți responsabili iar discuția despre salariul minim va fi futilă.

      32
    • #18

      Sa angajezi pe cineva e foarte simplu.
      Sa creezi realmente un loc de munca stabil, cu toate cheltuielile pe care le presupune pe langa salariu, e insa mai greu.
      Si mai greu e sa mentii locul ala la fel de bun si atractiv ani de zile, astfel incat angajatul sa si ramana cat sa produca.
      Aici e nevoie de multa planificare si de viziune, iar firmelor autohtone (cu unele exceptii) le lipseste asta. Cele mai multe sunt pornite de la un patron care a vrut “sa lucreze pentru el” iar singurul considerent pentru decizia de a angaja pe cineva e faptul ca are prea multe comenzi pentru cat poate sa “duca” singur. Nu se gandesc la cat de profitabile sunt acele contracte pe termen lung, daca o sa-si recupereze banii la termen etc. In general nu se gandesc la multe pe termen lung. Sunt o gramada de firme care au birouri in apartamente sau in spatii insuficiente si care inca mai angajeaza. Dar cand vine vorba sa asigure un spatiu decent de lucru (nemaivorbind de laptopuri si alte sf-uri) dau din colt in colt ca “nu sunt bani”.
      Singura modalitate de a le sanctiona e in mana angajatilor. Cu cat mai multi refuza conditiile de lucru improprii, cu atat mai multe “companii” de genul asta isi vor restrange personalul la cel pe care pot sa-l sustina realmente.
      Andreea s-a exprimat mai acid si repede i-ati sarit la gat, dar angajatul n-are de ce sa fie interesat ca bietul patron n-are cu ce sa-i cumpere laptop.
      Bietul patron trebuia sa se gandeasca la asta si sa planifice bugetul pentru laptopul ala cu un an inainte cel putin.
      Singurul lucru de care trebuie sa fie interesat un angajat in situatia asta e numarul de interviuri la care se duce. Mda, corporatiile omoara antreprenorii si sug sangele romanilor, da’ macar astea gandesc mai departe de deget. Cu toate neajunsurile, companiile mari au planificate diferite scenarii pentru absolut orice rahatis.

      19
    • #19

      Ah, PS, acum vad ca in postul original scrie “angajatorul trebuie sa mai ofere si alte lucruri ca mici beneficii, o uniforma, laptop si ce-o mai fi, de la caz la caz, eventual chiar si training in functie de necesitati”
      Bai, daca antreprenorii autohtoni considera uniforma, laptopul sau trainingurile ca pe “mici beneficii”, I fuckin’ rest my case…
      Cum mm is astea beneficii pentru altcineva decat pentru angajator???

      16
    • Andreea, salariul minim nu e pentru bătaie de joc, ci pentru remunerarea cuiva care nu poate produce o muncă de nivel calificat. Cum spuneam mai devreme, angajatul poate evalua locul pe care îl ocupă în companie pentru a-și revendica drepturile. Nu poate să o facă? Înseamnă că nu are de ce să primească mai mult de salariul minim. NU valorează mai mult.

      6
    • #21

      @ motanes intr un fel asa e, ai dreptate, dar totusi pt cineva care pur si simplu n a avut noroc in viață si are 4, 8, 12 clase, sa zicem o doamnă care face curățenie sau un domn, sa nu discriminez, nu mi se pare etic sa primească niste bani pt care muncește cu norma intreaga, dar care sa nu i ajunga pt minimul necesar. Iar azi, salariul minim este o glumă raportat la costul vieții. Da, ok sa si mai ia inca un job, dar poate ca are copii de ingrijit/dus la școală etc. Trebuie sa ne diferentiem unii de altii si sa devenim tot mai buni, competitivi si selectivi. Dar asta nu o poate face cel care e constrâns de foame si limitat pe viață doar la salariul minim. Pot sa admit că gândesc aiurea, dar mi se pare cinic sa fie atâta saracie. Ai mei au muncit de la 16 ani, in conditii grele uneori, noi suntem 3 frați si totusi am fost saraci toata viața. Si sunt oameni destepti, muncitori, harnici si am avut lipsuri de tot felul. In fine, o sa inchei aici, ca prea m am lungit cu aberatiile .

      15
    • #22

      Motanes – si daca omul ala in opinia ta nu valoreaza mai mult pentru ca nu e calificat sau altele inseamna ca trebuie sa moara de foame pentru ca toate s-au scumpit si nu poate trai decent? Asta vrei sa spui?

      11
    • #23

      @Daniela

      Da, asta spune @motanes.

  3. #24

    Si care sunt solutiile pe termen scurt, mediu si lung?

    17
    • #25

      nu stiu, sefu, eu nu am apucat sa dau vreun sfat despre imobiliare in Dubai si tu vrei sa iti fac macropredictie economica la nivel de tara?

    • #26

      Hehe. Emigrarea, taica. Romania e un stat esuat.

      50
    • Sa lucre populimea pe de gratis……off….asa scapa patronul de doua griji…..saracutiii de ei

      15
    • #28

      Poate o varianta buna ar fi sa nu creeze asteptari din partea angajatilor.
      Sa apeleze la freelanceri sau sa subcontracteze munca pe care nu pot sa o “duca” inainte de a decide sa angajeze o persoana full time si sa descopere pe parcurs ca nu pot sustine cheltuielile.

      8
    • #29

      Deea why don’t you practice what you preach ?

      4
  4. #30

    Foarte corect , dar mulți vad și din păcate foarte puțin pricep .

    13
  5. Din punct de vedere al persoanei ce da salarii in firma este urmatorul comentariu:

    Ok, se creste salariul minim pe economie – asta se traduce prin costuri marite ale angajatorului – prin urmare se vede nevoie sa umble pe la tarifele serviciilor prestate/produselor vandute. In proportie de 50% clientii vor tace si vor accepta noile conditii, 50% vor negocia poate-poate.
    Daca eu cresc preturile ma vor urma si altii, ca doar si ei sunt in aceeasi oala cu mine, nu? Prin urmare pentru a beneficia de un serviciu/produs angajatul ce a beneficiat de marirea salariului va trebui sa scoata mai multi bani din buzunar pentru a-si permite un serviciu/produs. Si ajungem in acelasi punct, nu credeti?
    Angajatii mei primesc bonusuri in functie de performante, diverse comisioane – pentru ca asta il motiveaza in momentul de fata – ca mai castiga in plus fata de salariul de baza si isi permite mici “nebunii” fara a fi stresat ca odata cu marirea veniturilor sale vor bubui preturile incat cresterea va fi fix o picatura de apa intr-un ocean.

    21
    • #32

      Atunci am o propunere:
      Păi să micșorăm salariul minim!
      Așa-i că o să galopați voi, toți producătorii de bunuri și servicii să scădeți prețul serviciilor sau bunurilor?:))))))))))))

      39
    • #33

      Nu e neaparat asa. O parte din produsele pe care le cumparam sunt fabricate afara si au preturi pentru oameni care au alte salarii.
      Intr-adevar, o sa creasca probabil preturile pentru o parte din bunurile produse in Romania, dar iti va fi mai usor sa cumperi ceva produs afara, fara a mai inregistra o diferenta semnificativa fata de puterea de cumparare a unuia din vestul Europei.

      6
    • #34

      @Toma Dumitru

      La asta m-am gândit și eu: nu există garanții că vacanțele în Dubai ale patronilor, sau Buggatti-urile cumpărate pentru copii, se vor rări în beneficiul angajaților.

      Sau ca să citez o beizadea: „Nu vi se măresc salariile fiindcă îmi cumpără tata un Bugatti.”

  6. #35

    merita mentionat ca fara productie, oferta de servicii, infrastructura n-ai nimic, esti stat falit ca siria sau iran.
    salariile vin din schimbul cu altii, pe la un 1800 cu tehnologia de acum ne-am fi descurcat si fara altii, acum insa riscam sa ajungem ca siria, venezueala, tari din astea de lumea a3a.
    poti creste salariul din condei cand produci in draci ca germania, cand nu prea ai ce oferi poti doar sa speri ca nu te baga si mai tare in groapa dolarul american.

    26
  7. Daca statul nu si-ar mai lua atat de multi bani din ceea ce EU produc, poate ca ar fi o fezabila o crestere salariala.
    Dar cand ii dau din prima statului 20% din ceea ce muncim noi (TVA + impozit), apoi inca 46% din salariul brut, deja eu muncesc pentru stat, nu pentru mine.

    90
    • #37

      Statul este indreptatit sa te taxeze daca nu iti convine poti sa renunti sau sa te munti in alta parte cu afacerea.

      7
    • @Robert – de ce ar fi indreptatit? Vine statul sa traga cabluri cu mine? Investeste statul alaturi de mine in modernizarea echipamentelor de lucru? Achita statul toate cursurile pe care le urmez astfel incat sa imi pot face treaba mai bine decat competitorii mei?

      57
    • Corect. De asemenea statul mai e indreptatit sa:
      – stabileasca buget zero pentru santate/infrastructura/educatie, iar bugetul pentru partide sa fie egal cu suma celor care s-ar fi dus la cele de mai sus.
      – acorde imunitate vis-a-vis de ORICE infractiune tuturor carnatilor cu functii politice
      – sa stabileasca data de 1 a fiecare lui ca Ziua Scrotului si sa oblige companiile sa dea liber angajitilor
      Plm, daca nu iti convine pleci, aia e.

      30
    • #40

      “Vine statul sa traga cabluri cu mine? Investeste statul alaturi de mine in modernizarea echipamentelor de lucru? Achita statul toate cursurile pe care le urmez astfel incat sa imi pot face treaba mai bine decat competitorii mei?”

      nico,

      statul nu vine sa traga cablurile cu tine, indeed. insa hai sa facem un exercitiu de imaginatie, ca de maine niciun privat nu mai plateste taxe.

      asadar, in cat timp crezi ca vom ajunge sa bem apa de prin balti sau sa ne manance la propriu sobolanii? crezi ca o sa mai poti fi la fel de restrictiva sau selectiva asupra activitatilor copulative. ma indoiesc. ce i-ar mai impiedica pe unguri spre ex sa activeze un nou hortyst sa-si faca de cap prin transilvania in fix aceasi maniera in care au facut-o in secolul trecut. nu mai discutam despre sanatate, mediu, etc

      si nu, nu sunt bugetar, platesc salarii si impozite ca antreprenor.

      7
    • @cadeh n-am zis sa nu se mai plateasca taxe, desi, cred ca nici macar 10% din ceea ce dam nu este utilizat tot in folosul nostru
      dar cand iei mai mult de jumatate din ceea ce produce acea firma, pe baza cunostintelor dobandite nu in scoala romaneasca, ci fiind autodidact, deja nu mai e ok – in loc sa ajute firmele mici, statul ajuta de fapt tot firmele la care patroni/actionari sunt tot oameni din guvern sau rude de-ale lor.
      In plus mare parte din taxe se duc catre diverse fonduri pe care ghici cine le utilizeaza? tot statul in folosul celor din guvern

      26
    • problema nu este cuantumul taxelor ci ce se face cu ele. Suedezii aveau taxe mari, dar nu prea erau foarte deranjati.

      18
    • #43

      ”Statul este indreptatit sa te taxeze”…, spune RobertD , LOL ce gluma buna in Romania.
      Da , statul este indreptatit sa te taxeze daca vezi asta in infrastructura de calitate , servicii medicale, invatamant..etc dar cand la noi se taxeaza ca sa se colecteze mai multi bani pentru salariile bugetarilor + pensii speciale pentru trantori de 45 de ani, atunci ma scuzati dar ceva nu se potriveste.

      26
  8. #44

    Da, nemții au tras tare alături de ruși

    29
  9. #45

    Eu comentez din plictiseala, ca de obicei. Nu am nicio soluție, evident. Dar totuși, oamenii care au acum salariul minim, cum ar trebui sa se descurce? Prețul gazului imens, pretul energiei pana la cer, pretul alimentelor la fel, pretul combustibilului la fel. Nici nu vreau sa mă gândesc daca o astfel de persoana are si pe altcineva in grija. Adica un salariu minim nu ti ajunge pt nevoiel de baza.. chiar poti si trebuie sa muncesti 20 de ore pe zi, pt 2 salarii minime?

    34
    • #46

      @AndreeaH: pai hai sa vedem punctual.
      – combustibil? Deci, ai salariu minim dar vrei sa ai masina? Nu ar fi bine sa iei un abonament de transport in comun?
      – gaz si curent: momentan sunt plafonate de stat si asa vor ramane. Daca ai consum enorm (si nu intri la plafonare) inseamna ca locuinta respectiva nu este pentru tine. Poate ar trebui ceva mai mic, pe masura bugetului.
      -incalzirea: cei racordati la sistemele centralizate primesc ajutoare daca fac cerere (cu conditia ca venitul pe membru de familie sa fie mai mic de un anumit prag). Daca ai centrala, ar fi bine sa setezi o temperatura maxima de 20-21 grade. In felul acesta sigur intri la pretul de plafonare al gazului si curentului.
      – alimentele: aici e o problema pentru ca preturile chiar au crescut. Ar fi bine sa mananci doar acasa, eventual sa cauti promotii la mancare in supermarketuri. Nu e o rusine, dimineata devreme e plin de persoane in varsta care vaneaza toate produsele din promotii. Uneori iese cu scandal, dar am impresia ca le place.
      – suplimentar: poate ar fi bine sa renunte la bautura si fumat sau sa reduca cantitatea.

      39
    • #47

      @Danyzus Sunt oameni care trebuie sa faca naveta la 4-5 dimineața, si uneori oameni din medii destul de precare si sarace. Este nevoie de multa disciplină si educație sa poti sa te descurci, hai sa zicem cu 2000 lei/luna. Eu cand comand lapte praf si pampers si mai iau niste chestii de baza de mancare, care sa spunem ajung aprox 2 săptămâni, cheltuiesc peste 2000 lei. Pana la urma și fără căldură, un bec, o masina de spălat, un frigider, toate consuma. In fine, noi castigam undeva pe la venitul mediu. Iar banii aproape ne ajung de la o luna la alta. Mancam maxim o data pe luna la restaurant, sotul are masina de munca, benzina pe care o consumam e pentru cumpărături si mers la medic/diverse cu copiii. Sincer, incepe sa ne fie si nouă din ce in ce mai greu. Nu mi vine a crede, chiar există oameni care câștigă 2000 lei/luna?

      30
    • #48

      Să voteze în continuare besedeaua sperînd în pomeni sociale, ce cade printre deștele burgheziei roșii, dacă nu a belit ochii cînd trebuia (acum o belește pe paula)…

      15
    • #49

      Eu am castigat salariul minim la inceput, dar …
      – stateam cu mami si cu tati ca n-aveam bani de chirie. Implicit inghiteam toate prostiile lor si babardeam pe sub plapuma, pe muteste, ca asta era situatia.
      – mergeam cu tramvaiul 12 si cu autobuzul 275. Cand nu veneau stateam si 40-60 min in ger sa le astept
      – n-aveam telefon mobil ca era 1.x euro/min si nu-mi permiteam. Dadeam bip si vorbeam 2 secunde ca erau gratis. 1c/minut a fost marea eliberare.
      – glovo, uber eats, nu existau deci aveam pachet: mai o zacusca, mai o tocana. Chiar daca mai miroase, asta e. Satisfactia zilei era cand iti luai un covrig de-un leu. Merdenelele erau pentru sarbatori.
      – Starbucks nu erau pe acele vremuri, nici nu stiu daca aparusera cafelele la aparat. Luam o sticla de Cola si-o posteam toti. Ne bucuram ca copiii la mos Craciun cand venea unul cu o damigeana de vin.
      – cand ieseam cu o fata eram ca-n filme: “Make it count!” ca n-avem buget de 3 iesiri luna asta. Si fata stia si ne-adaptam la situatie.

      Imi placeau toate astea? NUUU!
      Incercam sa fac ceva sa imi depasesc conditia si sa fac mai multi bani? DAAA

      Usor, usor, cu mentalitatea asta am urcat de la salariul minim la mai mult si mai mult pana am ajuns sa-mi permit si sa mi se para prostii toate astea de ti le-am zis mai sus.

      E normal sa fii pe salariul minim la inceput, ca esti la inceput, n-ai experienta, asta e. Dar e la fel de normal sa cresti in salariu pe masura ce capeti experienta si devii mai util in societate.

      Daca la 35-40 te trezesti ca doar stii sa cari cu carca sau tot la mac invarti burgerii, atunci avem o problema.
      Omul trebuie sa doreasca sa-si depaseasca conditia. Daca ramane la salariul minim (chiar daca el e 1500 sau 5500) nivelul de trai va fi acelasi.

      38
    • Nu. Daca castigi salariul minim pe economie nu ar trebui sa ai masina. Simple as this.
      Sau daca ai, sa folosesti doar pentru chestii absolut necesare.

      Stiu ca suna cinic, dar realitatea tinde sa fie cinica. Cand nu iti permiti un lucru -> nu il folosesti.

      mai e o idee. Cand castigi minimul pe economie, poate ar fi cazul sa nu o mai faci. Si nu, nu “learn to code” ci “learn to lavabila madarfacar”

      27
    • #51

      Deci, concluzia ar fi ca valoarea salariului minim nu contează cat e, important e sa nu traiesti ok din ea. Adica ori sa fii la 19+ si sa stai cu părinții si sa mananci, locuiesti cu ai tai si aia sa fie de cheltuiala. Ori in nicio alta situatie nu se justifică sa castigi salariul minim. Adica se justifică ca esti prost si atat meriți si nu e problema nimanui ca mori de foame.

      13
    • #52

      Concluzia e ca nicaieri (RO, US, etc) nu o sa traiesti din salariul minim fara sa faci compromisuri … FOARTE MARI!
      Si nu intereseaza pe nimeni ca tu mori de foame. Pe nimeni IN AFARA DE TINE.

      Daca ajungi la un moment in viata (remember suisuri si coborasuri) sa muncesti pe salariul minim, trebuie sa te-apuci de par si sa te tragi singur(a) afara din situatia respectiva.

      12
    • #53

      Salariul minim ar trebui sa fie o etapa tranzitorie (de foarte scurta durata) spre un nivel mai sus.
      Cum scriau antevorbitorii,da, e ok pentru un student ca supliment fata de ce primeste de acasa, dar nu e (si nu ar trebui sa fie) la nivelul la care sa ai masina (!!!), casa si sa-ti permiti sa sustii familia din asta.
      Mai departe, learn coding or learn instalator. Pays well just the same

      8
    • #54

      @andreeeaH

      “Deci, concluzia ar fi ca valoarea salariului minim nu contează cat e, important e sa nu traiesti ok din ea. Adica ori sa fii la 19+ si sa stai cu părinții si sa mananci, locuiesti cu ai tai si aia sa fie de cheltuiala. Ori in nicio alta situatie nu se justifică sa castigi salariul minim. Adica se justifică ca esti prost si atat meriți si nu e problema nimanui ca mori de foame.”

      Exact – se cheama capitalism si inveti sa traiesti cu ce poti sa castigi – life is not fair – esti prost/needucat sau ghinionist (sau alte variante) si castigi 2k pe luna, atunci ai grija sa poti trai cu aia 2k pe luna. Ma doare in bascheti ca ai copii si pampersi de cumparat, nu toata lumea e obligata sa faca copii mai ales daca nu stai bine cu banii (ca in RO e campionat la asa ceva si apoi ne plangem e altceva)

      Aia e, muncesti 20 de ore pe zi daca esti in acest punct – de unde socialismul asta cu salariul minim care trebuie sa acopee necesitatile unei vieti decente? Cine defineste viata decenta? Decent include vacanta? Masina? tigari? Ce?

      Capitalismul inseamna performanta si/sau meritocratie – te impinge de la spate – desigur nu avem educatia necesara in acest sens, plus o puturosenie definita de cateva veacuri de fanariotism – si daca participi activ in acest sens de ïmpingere capitalsita ai sansa se evoluezi atat ca om cat si financiar.

      Nu vrei, nu te intereseaza, nu participi, atunci e problema ta si daca ai in spate un stat puternic se poate sa traiesti decent din politici sociale (vezi la senior la navodari), daca nu ( cum e cazul RO) stai si plangi si dai vina pe oricine inafara de tine. Si ne bucuram cu o balutza in coltul gurii cand se mareste salariul minim si nu vedem ca orice astfel de marire se traduce in costuri mai mari pe toata linia de aprovizioanre si in preturi si pana la urma mai mult sau mai putin tot acolo vei fi

      Asta nu inseamna ca sustin aberatii de gen desfiintati salariul minim dar sa nu ne excitam si sa ne uitam doar in buzunarul patronatului. Daca sunteti asa destepti si frustrati e simplu: do your own business si din sclav vei deveni stapan de sclavi. Doar ca veti schimba scula din dosul dvs cu ceva mai multe si mai mari scule, ca angajatul are nevoie de salariu pe data de 2 si ANAF-ul de bani pe 25. Plus restul organelor statului care au foamea in falci si te asteapta la colt de la aia de la ITM la aia de la mediu..Iar vaselina la stapanii de sclavi e mai scumpa si mai multa

      Pana una alta, comentariile de groaza ( de cand seniorul a decis sa dea liber la moderare) imi re-clarifica faptul ca, in RO, e o durere rarisima de poula vis-a-vis de ceea ce inseamna deferenta si profesionalism, la toate nivelurile. Noi muncim in dorul lelii, ca stim ca patronul castiga mai mult ca noi si ne doare iar in poula de munca. Am luat de le occident doar pretentiile capitlasite nu si caracterul civic si placerea lucrului bine facut.

      Vae Victis

      9
    • #55

      @ Motzu dar de ce ti am dat impresia ca eu muncesc in dorul lelii? De unde din comentariile mele reiese ca nu sunt implicata si dedicata? Ca imi place sa imi bat joc si de munca mea si de oameni, respectiv patronul/sefii/colegii? Auzi..pretentii si atat… despre asta au fost comentariile mele, sunt o lepra si vreau bani si nu vreau sa aiba patronul profit, ca sunt ofticată. Chiar sunt o analfabeta din moment ce ai reușit sa identifici toata lipsa mea de profesionalism si competenta. O sa mi fie mai usor sa mi accept conditia de saraca si de ratată acum ca a ieșit la iveala impostura mea.

      2
    • #56

      @motzu: orice patron e pentru ei de rahat, mai putin ala care e cel mai tare influencer pe crypto si alte cotatii.

  10. #57

    in 2004, salariul minim era de 300 de lei. acum, salariul minim din romania l-a egalat pe cel din ungaria. pe termen mediu si lung este o tendinta de convergenta, ne vom apropia de media ue, tangential.

    18
    • #58

      Pe termen mediu si lung media UE va creste, ca nimeni nu bate pasul pe loc pentru noi :))) Diferentele salariale se vor mentine mult timp de acum incolo.

      24
    • #59

      nu o sa creasca in UE prea mult, acolo o fi salariul minim de la 700 la 1000, dar nici salariile medii nu depasesc cu mult minimul. In tari care evolueaza frumusel si nu prea birocratizate, gen Spania, faci ceva bani si ca PFA/firma mica, dar in nucleul greu al UE un om normal rar trece de 2000 de Euro

      pentru Ro inca exista varianta microintreprindere, cu fiscalitate minima, te si simti mai de la egal la egal cu angajatorul tau daca vii din prima cu „eu am micro, asa ca nu te complici cu taxele”.

      7
    • #60

      diferenta nu este aceeasi chestie cu raport.
      raportul a scazut constant. diferenta absoluta intre 600 si 100 de euro este aceeasi ca intre 800 si 300, dar raportul a scazut de 2,25 ori, deci exista o tendinta de convergenta. iar media ue poate fi influentata negativ prin admiterea de noi membri.
      iti faci calculele financiare gresit.

      5
    • #61

      ma adresam, vai, deei!

      1
    • #62

      Niciodata.Salariile bugetarilor sint imense,pentru ca sint platite din imprumuturi.Ele ridica salariul mediu brut.Dar nu vor creste la nivel de UE.Doar la afacerile cu plusvaloare ne putem apropia de UE.Dar alea au pondere prea mica,nu conteaza la big picture.

      10
  11. #63

    Sa nu uitam un exemplu recent, din era Dragnea (gen 2018?) cand a marit din pix salariile la toti bugetarii cu ~20% si pac-pac, toate preturile au sarit in sus. Ca de, erau mai multi bani in piata, brusc.

    Nota: scopul nu e sa punctez daca bugetarii trebuiau sau nu sa primeasca marirea, ci pur si simplu efectul aruncarii de bani in piata.

    17
    • #64

      Aici e ”bizinisul” comerciantului (indiferent de naționalitate și ce produse vinde) că scumpește fix pîna la limita de suportabilitate maximizînd profitul, indiferent de productivitate, rentabilitate, etc.

      16
    • #65

      mda, “biznis”. Se mareste cererea, se mareste pretul. Nu e niciun bizniz.

      1
  12. nu o sa se faca nimic pana nu se opreste hemoragia de la stat. este un dezmat total. sute de companii care nu produc nimic, doar cheltuie. salarii mai mari decat cei mai tari director de prin privat. Iphone ultimul model pentru oameni care castiga suficient sa isi cumpere 10 in fiecare luna (nu zic sa foloseasca telefonul personal, dar nu le cade mana cu un telefon normal).
    iar de pensii, don’t get me started. pensionarii speciali au facut legile in asa fel incat nu poti mari pensia unuia care are 1000 de lei, fara sa le-o maresti disproportionat si pe a lor, care poate au 20.000.
    ar trebuii interzis total cumulul de pensii cu salariul LA STAT. la privat nu ma intereseaza, la stat sa aleaga, ori pensi, ori salariu.

    36
  13. #67

    Nu stiu altii cum sunt/calculeaza dar eu cand platesc impozitele “pe firma” imi iese 70% la stat. Da, in Romania. Vreau si eu cu impozite pe salariu de 42,79%. In ce tara sunt impozitele de 42,79%? Cred ca in mod voit eronat se calculeaza “procentul” din valoarea bruta care este o valoare ipotetica. Daca se calculeaza procentul din salariul net ajungem la cifra corecta, care este 70% la stat.
    O alta jmecherie de facut din vorbe este graficul cursului valutar cu 4 zecimale, desi la nicio banca nu poti efectua tranzactii cu 4 zecimale. Scop? Ca sa nu vada vita de povara ca e cursul batut in cuie, si ca este aprox. flat/plat in realitate. Nu dati cu paru’. Am zis si io.

    21
    • desi ai firma tot nu intelegi contabilitatea. Asa e?
      42.79% este partea de “taxe pe salariu”. Ca acolo intervin niste chestii mai complexe, ca nu toate sunt “impozit”. Ala e doar 10%. Parte o mai dai pe asigurare medicala, parte in pensii.

      Tu platesti asa.
      1% pe CA. Sau platesti 16% la profit
      Daca castigi mult platesti si TVA. 19%. Atata ca banii aia, de fapt, ii plateste clientu. Tu esti doar vasul prin care banii vin de la client si ajung la stat. Suge cand esti pe servicii. Maxim.
      5% dividende.

      Daca tu platesti 70% la stat…schimba contabilu

      19
    • #69

      @ animaloo

      Deci, salariu 2000 lei net, bani de platit la stat 1486 lei, cica impozit 42%. Poate rezolvati dvs. cumva sa va iasa 42%. Cica brutu’ e 3409 lei. Daca il fac eu asa din burta/pix/lege sa fie 6818 lei inseamna ca tocmai am redus fiscalitatea la 21% nu? Genial!
      Daca ceri extras la Casa de Pensii o sa iti spuna ce salariu net ai avut. Nu intereseaza pe nimeni brutu’ poate decat ca sa iasa artificiile astea pentru fraieri cu 42%.
      In mana se ia net.
      Ce facem cu brutu’? Cand a aparut pentru prima data in peisaj, pentru cine s-a inventat, care e viata lui? Are cineva idee?

      11
    • “Daca se calculeaza procentul din salariul net ajungem la cifra corecta, care este 70% la stat”
      “Vreau si eu cu impozite pe salariu de 42,79%.”

      Stai ca am citit gresit. Credeam ca fortai niste costuri sa ajungi sa zici ca din 100lei dai 70 la stat.
      Dar nu. Tu esti total analfabet/

      “Daca il fac eu asa din burta/pix/lege sa fie 6818 lei inseamna ca tocmai am redus fiscalitatea la 21% nu?”
      pai da. Daca tu ai brutu 6818 si platesti tot 1486 impozit, se cheama ca ai redus taxele la 21%

      Tu chiar esti analfabet, nu?

      13
    • #71

      @ animaloo
      Daca vrei sa o luam stiintific:
      Salariul brut= salariul net + toate taxele aferente catre stat, sau costul cu forta de munca al angajatorului
      Taxe aferente catre stat calculate raportat la salariul net = 74.3%
      Si minunatia de 42,79% = ponderea taxelor catre stat din costul cu forta de munca al angajatorului adica salariul brut, adica ponderea taxelor raportate la salariul net + taxele catre stat pentru salariul net. Adica taxe la bani in mana + taxe. Daca asta e nivelul impozitarii si asa se calculeaza eu ma recunosc analfabet.
      Salariul brut nu este un salariu ci o denumire contabila pentru costul total cu forta de munca al angajatorului.
      Da, chiar sunt analfabet. Multumesc.

      7
    • hai sa iti mai explic o data. Ca la retarzi asa.
      Salariul brut este salariu pe care il primesti tu. Ca prost. Aia is banii tai sau, mai bine zis costul firmei cu tine. Atat face munca ta.
      Din banii aia, platesti impozit + diverse asigurari. O asigurare medicala. O pensie. Un somaj.
      Singurii bani pe care ii platesti “degeaba” sunt reprezentati de impozit. Stiu stiu, “dar nu avem sanatate”. Ca intr-adevar daca patesti ceva te repara un vraci.

      Cand vorbesti de fiscalitate vorbesti de cat la suta din brut este reprezentat de net. Si ala e 57 la 43 (rotunjite). Normal ca 43 este 75% din 57. Este FIX, dar FIX acelasi lucru.
      Analfabet esti cand “Vreau si eu cu impozite pe salariu de 42,79%” ca tie daca ponderea intre A si B iti da 70 inseamna ca A din A+B este 70.

      “Salariul brut nu este un salariu ci o denumire contabila pentru costul total cu forta de munca al angajatorului”
      Fantastic sambag pula

      “Daca il fac eu asa din burta/pix/lege sa fie 6818 lei” – deci tu nu prea intelegi nimic. Dar e amuzant.

      5
    • #73

      Asta ca brutul e salariul care conteaza e o perspectiva pur contabila.
      Perspectiva reala este urmatoarea:
      Pentru angajat: cat duc acasa la sfarsitul zilei, cu care platesc facturile, haleala, meditatiile copiilor, curvele si plinul cu gpl-ul la Logan?
      Pentru angajator: cat ma mai costa in plus mia de euro pe care Gicu vrea sa o duca acasa?
      Raspuns: 748 euroi.
      Deci pe mine, angajator,prestatia lui Gicu ma costa 1,748 euro. Plus overheads, 30-80%, depinde de domeniu, de conditiile de munca oferite, etc, etc.

      Sigur, din acei bani se platesc impozit, somaj, pensue, sanatate si altele, obligatorii, nu-i asa?

      Atata doar ca cu cat acest bulgare de fiscalitate care cocoseaza netul omului si bugetul angajatorului e mai mare, cu atat angajatorul poate cauta alternative legale de plata, altele decat contractul de munca. Sau chiar alternative ilegale, ca toti stim cum merg lucrurile cu aplicarea legii in RO.

      Faptul ca in RO statul isi bate joc de banii colectati indiferent destinatia lor si ca protejeaza de consecintele legii diverse entitati (de stat sau private) care nu platesc deloc, integral sau la timp contributiile la bugetul de stat e un fapt care incurajeaza creativitatea sau chiar infractionalitatea fiscala pe salarii.

      Asa ca perspectiva asta asupra brutului e una pur contabila si pana la un punct usor ridicola 8n Romania zilelor noastre.

      3
    • cum sa fie “pur ridicola”. Brutul este suma de bani pe care o cheltuie, direct, angajatorul cu tine. Nu este nimic pur ridicol sau pur contabil.
      Pentru gigel conteaza netul. El ar vrea un net cat mai mare, dar creste si brutu. Ghinion.

      1
  14. #75

    momentul de acum cu cresterea costurilor pe multiple directii poate sa fie o oportunitate pentru statul roman sa reuseasca sa omoare firmele private. e si pacat sa rateze sansa asta. cred ca rad de se prapadesc cand vad ideea sucita a germaniei de a subventiona firmele pentru a ramane competitive pe piata.

    9
  15. #76

    salariul minim e doar o masura de a proteja angajatul sa nu fie complet sclavagit, adica e subuman sa platesti orice job full time sub o anumita limita si asta ar trebui sa ramana

    25
  16. #77

    Impozitul progresiv e o (parte din) solutie, plecand de la aproape zero taxe pentru salariu minim spre maxim 40% la salarii foarte mari.

    14
    • #78

      Ce inseamna salarii foarte mari?

      4
    • #79

      Doar ca daca ai impozit progresiv descurajezi munca.

      Am salariu 4900 lei si platesc 10% => 490lei. raman cu 4410
      Am salariu 5100 lei si platesc 40% => 2040lei, raman cu 3060lei.

      De ce sa trag sa imi creasca salariul de la 4900 la 5100?

      Treaba cu pragurile iar nu tine din aceleasi motive.

      9
    • #80

      sigur, crestea puterea de cumparare a salariilor de la o zi la alta cand se aplica impozitul progresiv!

      2
    • #81

      Ceva nu se leaga in comentariul tau.
      Taxele totale pe salariu (impozit pe venit + CAS + CASS) sunt deja 47%, deci “maxim 40% la salarii foarte mari” inseamna o reducere masiva a tuturor taxelor pe salarii. Ceea ce e nesustenabil
      Daca te referi doar la impozitele pe salarii (ceea ce acuma e cota unica de 10%), 40 % la salariile mari inseamna, cu tot cu CAS si CASS niste impozite totale de aproape 75% !!! Ceea ce iarasi e nerealist, ca nu o sa mai vrea nimeni sa munceasca peste un anumit nivel

      9
    • #82

      Domnul Gogu se face progresiv cu trepte.Intra pe google sa vezi ce inseamna.

      14
    • ce rahat e mai progresiv din a plati procentual din salariu? daca ar fi sume fixe, as intelege.

      1
    • #84

      Gogule, impozitul progresiv nu functioneaza asa. Vei plati in continuare 10% pana la 4900 de lei. 40% vei plati doar pe diferenta dintre 5100 si 4900, adica pe 200 de lei.

      In realitate procentele pe fiecare transa nu sar direct de la 10 la 40%. In ultima grila de impozitare (2004) mergea din 5 in 5%, de la 18% la 42%. Problema era ca plateai aia 42% daca aveai salariu peste 300 de parai cand erai considerat chiabur.

      19
    • bah nene. Analfabetismul economic vad ca e in floare…

      12
    • #86

      eu plateam 40% impozit, lucram cu contract pe perioada nedeterminata la o societate nationala, dar n-am avut suficienta bonitate sa-mi iau in rate tot setul de mobila de dormitor de la elvila. pana am terminat ratele, nu mai aveau comoda.
      in timp ce iliescu grohaia ca, asa cum traiesc cei care platesc 18%, nu vede ce probleme au cei care platesc cote mai mari.

      3
  17. Având în vedere hotomania nesimțita a statului, asistații parcă nu mai sunt atât de blamat 🙂
    La orice problemă la noi se merge cu pomeni, dar pomenile alea nu le produce statul, se duc sigur in cârca cuiva

    12
  18. #88

    Economia Romaniei inseamna mare parte outsourcing (nu doar IT). Salariile sunt deja cat se poate de sus pentru o piata de outsourcing, companiile de produs se reorienteaza spre bulgari, unguri, polonezi. Nu putem avea salarii mari cat timp vindem forta de munca, nu produse. Noi muncim pentru cei care ne vand produsele, cum sa avem salarii la fel sau mai mari? :)) Noi nici macar materia prima nu suntem in stare sa o vindem, d-apoi produse.

    26
    • #89

      Nu mai merita comentat, oi fi pesimist dar am vazut ca si pe al’alt blog din top incep numai comentarii aiurea, daca zici un pic de realitate iti sar in cap aia care “se descurca” sau care-s cu salarii de la 3k in sus, euro nu miei.
      Lumea paralela, vai dar cum sa nu iti permiti.. vai dar de ce esti prost si nu stii sau nu iti permiți. traiti fratilor cu pacanele si curve, asta sunteti, asta meritati.

      19
  19. #90

    Nu poti sa ai salarii ca in Germania cand tu inca mai ari campurile cu plugul tras de cal, asfaltezi drumurile cu muncitori si lopeti, cureti strazile cu maturile, iti ia doua zile sa muti marfa dintr-un colt in altul al tarii, iar pentru orice chichita birocratica plimbi omul pe la 3 ghisee.
    Salariile mari vin din munci cu valoare adaugata mare. Pentru asta insa iti trebuie utilaje scumpe si oameni cu ceva scoala.

    Si ca o completare la articol: salariul minim este de ani buni, in Romania, cel mai bun instrument al statului de a colecta impozite mai mari.

    33
  20. #91

    Avantajul e ca aduci in legalitate munca la negru / gri, reduci somajul dar si emigrarea. Asta teoretic…

    6
  21. #93

    Eu am un alt punct de vedere. Masura nu este ca sa ajuti oamenii sa castige mai mult, masura este ca sa impozitezi munca mai mult. Salariul minim net este de 1524 de lei. E clar pt toata lumea ca din asa bani nu poate nimeni trai. Salariul asta minim este folosit de multe firme mici ca sa tina angajati in zona gri de frica ITM-ului. Patronii fac bani si la alb si la negru, la fel platesc mai departe. Macelarii, horeca, constructii, ateliere mecanice, etc… asa cateva exemple din burta. Daca “dublezi” contributia minima de fapt mai storci firmele de niste bani. Asta e tot. Se pot inchide comentariile. 😀

    29
  22. #97

    Eu chiar sunt economist si am citit multe chestii pe tema asta. E o lege foarte interesanta si aproape filosofica in economie (am stat mult sa meditez pana s-o inteleg pe deplin): se cheama efectul Balassa-Samuelson, care spune oficial ceva despre ratele reale de schimb si alte magarii de genul asta. Tradusa, legea explica un fapt simplu: salariile din sectoarele care vand bunuri si servicii la export si intra in concurenta cu altii (asa-numitele “tradables”) le dicteaza pe cele din sectoarele non-tradable. Asta explica de ce un frizer din Bucuresti castiga un complet alt salariu decat altul din New York…

    Acum, imaginati-va ce se intampla daca maresti din pix salariile si pui presiune pe cei care sunt in sectoarele cu “tradables”… unele companii poate o sa inghita costurile mai mari, poate o sa creasca “productivitatea” investind/alocand salariatilor niste obiective cu valoare adaugata mai mare. Dar multi nu o sa faca asta, pur si simplu o sa plece…

    FMI are niste modele interesante, bazate pe cifre serioase si studii cu date in spate… daca maresti salariul minim la un nivel de peste 40% raportat la cel mediu, creezi somaj (daca tin bine minte cifra). Noi parca suntem la peste 40% deja…

    Long story short, sunt absolut pentru cresterea salariilor si protejarea celor vulnerabili, dar daca se va merge prea departe, magarii din astea vor face mult mai mult rau decat bine; salariile le cresti cu reforme care aduc investitii/firme mai serioase care sa dea creeze locuri de munca mai smechere si asa mai departe, nu din pix. Dar hei, sunt sigur ca votantii romani vor intelege argumentele logice si nu vor fugi dupa ala care le promite ca le da salarii si pensii mai mari, nu? Say it is so…

    38
    • #98

      sunt sigur ca votantii romani vor intelege argumentele logice si nu vor fugi dupa ala care le promite ca le da salarii si pensii mai mari, nu?

      obviously, Sherlock:))))

  23. #99

    O idee pe care nu o vad clar prezenta prin comentarii : in teorie, statul nu e o entitate de undeva, de pe Marte.
    Statul ie cetatenii platitori.
    Asta apropo de “sa ne dea statul, sa ne fixeze statul”…
    In gulagul romanesc, principiiile economice pe care le-au invatat unii sau altii nu se aplica, atat timp cat “statul roman” e doar o figura retorica de stil, concesa doar pentru ca imaginarul colectiv sa aiba cui sa se adreseze.

    6
  24. #100

    Eu pot sa imi dublez salariul fara ajutorul statului

    Ii bag la aparate si dau o in roșie – neagră si ii dublez

    10
    • #101

      Nu uita ca mai e o varianta.Si cunosc o gramada care au nimerit-o pe ailalta.Succes!

  25. #102

    Cumva dansam toti pe langa problema principala si aruncam cu pietre: angajati in patroni si invers.

    Problema fiscalitatii nu e ca statul iti ia 43% + 19% TVA. Ca la fel iti ia si-n Germania.

    Problema e ca statul nu iti da nimic inapoi:
    – n-ai autostrazi,
    – scolile sunt praf,
    – la doctor tot ii bagi in buzunar,
    etc.

    Rezolvi coruptia, rezolvi si problema!

    26
    • #103

      cand si cum?

      1
    • #104

      Ar mai fi si “whack-a-mole”-ul cand vine vorba de fiscalitate, unde regulile se schimba in functie toanele unor retarzi de prin ministere, faptul ca deschiderea unei afaceri ce producte bunuri e un fel de ritual masochist etc.

      3
    • #105

      E f simplu de rezolvat problema coruptiei. In fine este doar o problema risk vs reward.
      Faci in asa fel incat sa fie din ce in ce mai riscant sa furi si sa dai spaga, adica faptasul pierde toti banii obtinuti, fara cazuri in care-l bagi 2 ani la puscarie din care executa 8luni si ramane cu 10milioane de $.

      Adica rezolvi intai problema independentei justitiei. De-asta e asa mare taraboi pe justitie.
      Pe-asta nu stiu cum s-o rezolvi 🙂

      7
  26. #106

    … sincer nu cred ca probleme de genul asta nu se pot rezolva, daca am avea oameni cu inteligenta minim Mensa si studiile necesare facute pe bune pe posturile cheie.

    Zicea cineva legat de Elon Musk … el fiind CEO la 4 mari corporatii… concluzia fiind, nu-i chiar asa greu sa fii CEO daca Elon poate sa fie la 4 lucruri diferite. Problema pe care nu o vad oamenii e capacitatea cuiva de a forma si scala echipe… ca acolo se rezuma totul. Practic noi traim in tara in care un medic a ajuns ministru al sanatatii, iar repercusiunile sunt ceea ce traim azi… are un buget de aproape 2 miliarde de euro bani nerambursabili pe care nu poate sa-i cheltuie pentru ca nici nu stie de unde sa inceapa… la scoli la fel… scoala in care am predat la un moment dat, s-a trezit fara director … de trei ani e pus unu, ceva trepadus de partid… profesor fara fel si pic de realizari… scoala e praf, zero lucruri de bun simt. Singurul liceu de pe o raza de 30 km.

    Spitale conduse de medici… scoli conduse de profesori… ministere conduse de oameni care n-au niciun fel de realizari, niciun fel de competente si n-au nici macar inteligenta necesara sa inteleaga magnitudinea lucrurilor.

    Romania sa poata face lucruri ca pensii si salarii de bun simt, ar trebui regandita din temelii, redesenata si impartita in cu totul alte zone… iar asta nu o sa se intample niciodata.

    In plus de asta, practic toate institutiile, pornind de la primarie si terminand la scoala din ultimul catun ar trebui sa fie optimizate financiar… n-ai sens, te inchidem si facem cu totul altfel. La momentul actual avem primari si primarii care din propriile taxe nu pot plati gazul in primarie… dar au cheltuieli de 5-10 de ori peste incasari. ceea ce e penibil.

    23
  27. #107

    Gresesti, ai ramane uimit ca nu-i chiar asa… desi da, se practica… dar nicidecum nu-i universal valabil. Problema noastra este ca statul e supradimensionat… desi prin comparatie cu alte tari pare ca nu e asa, problema e ca la noi avem foarte multi frecatori de menta pe salarii mult peste media tarii, iar atunci cand ai 10-20% din angajati si iau 50% din fondul de salarii… e cam nasol, ca responsabilitatea e zero… practic daca faci e bine, daca nu faci e tot bine… leafa vine.

    12
  28. Te saluta Keynes. Ce e ciudat e ca desi, empiric, s-a descoperit de mult ca nu exista o cauzalitate intre inflatie si scaderea somajului, inca pomparea de bani in economie prin decizie politica e considerata o miscare desteapta.

    De aia BCE a tinut dobanzile jos atata timp, de a dus inflatia in pod si EUR sub dolar. Mental, mai sunt inca pe la 1930. Fucking retards.

    11
    • #109

      Nu dobânda jos a fost factorul cel mai important ci QE….din vremea covid…..practic atunci s-au aruncat bani pe piata cu nemiluita în șomaj tehnic, în ajutor firmelor…etc…după care a venit și creșterea de preturi la carburanți ( danke merkel)

      4
  29. #110

    Eu am fost mai masochist acum ceva luni si am facut niste comparatii cu privire la ce inseamna impozitare salariala in Romania versus: UK,Franta,Germania,Olanda,Suedia. Practic in Romania oricum as da-o pierd intre 5%-10% in suma neta raportat la ce este acolo. Si nu am incercat ghidusii de optimizari fiscale ci pur si simplu am pus suma bruta si am vrut sa vad ce suma neta imi ramane. Mergand pe exemplul tau la 2100 de euro salariu brut ai avea netul in forma urmatoare:
    -UK: 1800 euro
    -Franta: 1,586 euro
    -Germania: 1,515
    -Olanda: 1,873
    -Suedia: 1514.44
    -Romania: 1190
    Nu discut acum despre alte povesti de optimizari, dar la 2100 de euro brut cam sumele ar fi netul in acele tari. Nici nu vreau sa ma refer la cat de utili sunt acei bani deoarece costul vietii este diferit acolo fata de noi. Insa cam asta este sistemul nostru de taxare.

    19
    • atat ca in Suedia, de restu nu stiu si mi-e prea lene sa caut, 2100 net inseamna 2730e platiti de stat. Care in romania ar fi aproape 1600e.
      iar in stocolm ar fi aproape 1700e.

      Dar. Problema nu e la 2100. Problema e la 1000, brut. Romania plateste cele mai mari taxe pe salariile mici. Iar salariile mari sunt impozitate la fel ca salariile marisoare din Suedia (la fel, aia stiu, ai zic :D).

      7
    • #112

      @Animaloo
      Problema ramane la faptul ca oricum as da-o impozitarea muncii in Romania este mai mare fata de restul tarilor. Iar cand prin Franta/Suedia tari cu o oarecare traditie socialista netul de acolo bate netul de aici la un brut de 2100 ceva e gresit. Ca noi inca discutam la suma neta este fix capcana clasica in care am intrat de ceva vreme, insa cand o sa descopere romanul de rand cam cat plateste la stat lucrurile se vor schimba. Si cand spun platit ma refer, sa dea el banul nu sa i se retina la sursa. Dar na este o alta discutie.

      14
    • pai da. Cum ziceam, problema, la romania, este ca taxarea salariilor mici este aproape egala cu a astora pe salarii mari.
      doar ca nu atat de mare pe cat ai zis tu. asta voiam sa iti atrag atentia, ca in Romania salariu brut e final, pe cand in suedia firma tre sa plateasca inca 30% din brut, catre stat.
      Probabil o motivatie ar fi ca aici toate calculele se fac la nivelul brutului. Nush. E irelevant

      pe de alta parte, ca sa fie si mai futut calculul. Din taxele platite
      – imi da statu juma de dobanda inapoi, la imobiliare
      – imi plateste 20% din costurile cu renovarea apartamentului
      – imi returneaza parte din unele costuri. Anu trecut la mine returu a fost de cca 1500e. Not great not terrible.

      4
    • #114

      In Romania, toate taxele (cu o mica exceptie) sunt retinute din salariul brut.

      In Uk si celelalte tari, angajatorul plateste peste salariul tau niste taxe (asa era si la noi inainte). In consecinta comparatia ta nu e tocmai corecta.

      In UK de exemplu, peste aia 2100 de euro, angajatorul mai plateste cel putin 15% la NHS. Si altele. De aia, comparatia ar trebui sa porneasca de la 2500, nu 2100. Sau sa mai scazi vreo 400 din netul ala.

      Dupa aia, sistemul de pensii e diferit in uk, daca te bazezi numai pe pensia de stat (pentru care platesti 8% din salariu), mori de foame la pensie. Pensiile private sunt de baza in uk si am dubii ca ai luat vreuna in calcul.

      In Romania platesti 25% din salariu la pensie, dar pensia de la stat e de baza. Ca sa iau exemplul tau, pentru 2100 euro brut castigati toata viata, vei avea o pensie lunara de vreo 800 de euro/luna.

      Sistemele sociale si fiscale sunt diferite de la tara la tara, nu poti face o comparatie pur matematica.

      9
    • #115

      @animaloo, nu uita sa pui dobanzile de vreo 3 ori mai mici la imprumuturi;
      vor aparea destepti poate care sa ia apararea bancilor, insa le pot spune sincer, il doresc pe domnu putin la coasta lor sau nu? cam asa se negociaza realist ‘dobanda’. dar cine sa negocieze? gica contra de iohandel si ciolos? restul nu mai zic..

      2
    • #116

      Nene,vezi ca ai pus doar impozitul pe venit.Nu ai pus contributiile la pensie,somaj si asigurarea medicala.

      2
    • @Rumbu: si cu banii aia Asdad2005 are dreptate. Romania plateste cele mai mari taxe pentru salariile mici.
      Aici la 2100brut (echivalentu lu 2700 in RO) castigi cu aproape 100e in plus

      @Ciumeg: nu e numa de la putin. E de la stabilitatea economica etc etc. Si putin 🙂

      dar, discutia nu era despre dobanzi ci ca statul iti intoarce parte din taxele alea. Ca asa, daca discutam despre ce faci cu banii primiti, ne apuca rasu 🙂

      3
  30. #118

    Bine macar ca a pierdut fascistul ala din Brazilia alegerile, acum poporul e liber de capitalistii astia ticalosi twitter.com/stillgray/status/1587252279379636225

    2
    • #119

      da, ala era un jegos care era un pericol pentru intreaga lume.

    • Trump style. Am pierdut alegerile -> facem haos.

      dupa care vin retarzii de alt-right, ca ionv sa dea dobitocenii de genu “liber de capitalisti”

      4
    • #121

      Nu am urmarit de aproape. Stiu ca a folosit armata prin ghetouri, probabil a fost prea dur dar ala a scapat de asasinate, asa ca nu il condamn. Ideologul lui, Carvalho, a avut ceva legaturi cu Romania, parca a locuit pe aici… se zice ca datorita lui a ajuns Bolsonaro presedinte.

      “Lui Olavo de Carvalho i-a fost conferit Ordinul Naţional Pentru Merit al României în grad de Comandor de către fostul președinte Emil Constantinescu prin Decretul nr. 581 din 5 decembrie 2000 „în semn de preţuire pentru contribuţia avută la dezvoltarea relaţiilor româno-braziliene”. ” Am vazut un interviu cu fiul lui la niste baieti din Cluj youtu.be/9wodu0EbQzQ

      Legat de articol, as vrea sa vad date cu speranta de viata a celor cu salariu minim. Iar daca media e mai jos de varsta de pensionare, mai mult ca sigur ca asa e, atunci avem o problema…

      L-as elibera pe negrul ala la care lucram toti din cand in cand.

      Sa ai libertatea de a alege daca vrei sa platesti pensia si sanatatea. Mai bine ramane angajatul cu majoritatea salariului brut, face ce vrea el cu banii, decat sa ii risipeasca bugetarii. Ar fi o masura mult mai realista decat interventionismul.

      10
    • #122

      eu am urmarit indeaproape, e ok. ia zi, cum ti se pare Trump?

    • #123

      Un om de succes. Cum ti se pare 50 ani de socialism si un presedinte la al 3-lea mandat?

      8
    • #124

      ok, tks, voiam sa ma lamuresc cu cine stau de vorba, moving along

    • “This two-term limit, however, is not for life—a former president who has served for two consecutive terms may run for the presidency again after at least one term has elapsed”
      Regulile din Brazilia

      “During his two terms in office, he undertook radical reforms, leading to a reduction in public debt and inflation, and helping 20m Brazilians escape poverty.[9] Poverty, inequality, illiteracy, unemployment, infant mortality and child labor rates fell significantly, while the minimum wage and average income increased, and access to school, university and health care were expanded. ”
      Pare cam nasol.

      pe de alta parte il avem pe trump de prazilia
      “covid e o raceala mai tare” – “500 mii morti”

      2
  31. Salariu minim trebuie raportat la salariu mediu,e o aberatie sa faci salariu minim aproape cat salariu mediu care acum e aprox 4000 lei insa ar trebui sa fie cel putin 50% din salariu mediu deci aprox. 2000 lei net, parlamentul european a si votat anul asta ca salariu minim va fi 60% din salariu mediu, masura care se va aplica treptat in cativa ani, in cazul Romaniei 60% reprezinta aprox. 2400 lei net sau 4100 lei brut.

    9
    • #127

      intrebare : salariul mediu la privat sau ala pentru toti ? , ca daca e ala pentru toti , sunt sigur ca se pot dubla niste salarii ici colo prin aparatul administrativ /s

      3
  32. #128

    Probabil o sa se revina la situatia dinainte de globalizare si outsourcingul masiv spre Asia.
    Perechea de blugi 200 eur, tricoul 100, perechea de pantofi 3-400. Bietul de avion 1000. Masina cat juma’de casa. All made in Europe.

    10
    • #129

      Exagerezi un pic,dar e o varianta.Mai putin aia cu masina si casa,aia nu a fost si nu va fi niciodata.

      2
    • #130

      Eh, a fost, da’ erau casele mai ieftine si masinile mai scumpe. Dar da, chiar daca sumele sunt “ingrosate”, cred ca ne indreptam spre re-localizare. Ceea ce nu e asa de rau pana la urma. Sunt oameni care comanda tot felul de rahaturi inutile pe care nu le folosesc doar de dragul de a cumpara ceva. Asta nu poate sa fie bine pe termen lung.

      1
  33. #131

    absolut corect articolul.

    nu conteaza cati bani faci lunar cat conteaza puterea de cumparare, inflatia si alte chestii din zona asta

    degeaba ai 10.000 de lei net daca o paine te costa 100 de lei iar factura la curent e 6000

    14
    • #132

      au trecut doar 17 ani de cand aveai salariu 10 milioane. eram toti milionari. lumea uita.

    • #133

      ehe.. sa vezi tu la pensie

      cand o sa avem 10.000 de lei si un palton la H&M va costa 4000

      4
  34. #134

    Nu stiu cum e la voi dar eu văd orașele pline ochi de mașini mall-urile pline și ele.
    La Mamaia a fost full și poiana la fel.
    Deci sistemul actual funcționează extrem de bine.
    Omu zice in articol ca dacă creste salariul minim automat cresc și prețurile.
    Andreea are treaba cu patronul sa dea patronul nu cu statul roman care încasează bani ei degeaba.
    Și tot așa.
    Știți când o sa se schimbe ceva ? Când o sa încasezi toți banii in cont și de acolo îți plătești singur sănătatea și contribuțiile.
    Eee sa vezi atuncea revoluție.
    In rest suntem bine.

    16
    • #135

      hehehe ce vremuri ar fi

    • Pt 3-4 milioane care-si permit mamaia sau poiana brasov hai sa tragem concluzii pt toti cei 17-18 milioane din tara

      10
    • #137

      @constantin cred ca și la restul de 17 milioane le este foarte bine.
      Ca nu văd pe nimeni sa zică nimic.

      7
  35. #138

    Sau altfel zis aproape jumatate din luna lucrezi pt tine, cealalta pt stat.

    Discutam candva cu cineva enervat ca da x lei lunar pt CAS si tot plateste analize etc. I-am zis sa o vada ca rata la casco de la masina… sau sa caute exemplul altor tari unde la final cand vine factura ajung sa o plateasca inca o generatie.

    Daca nu ar fi salariul minim cred ca unii ar plati cat sa nu fie considerata sclavie…

    3
    • #139

      Casco la masina plateste numa’ fraierii (asta e ironie, daca nu se intelege).
      La tara imprumuti numerele de la vecinu care are casco si ii dai 5 lei. That’s reality.

      1
  36. #140

    SA SE SCADA SAU SA SE ELIMINE IMPOZITUL PE SALARIU.
    problem solved?
    bineinteles ca nu, ca de-aici incep altele sa creasca, ca asa face statul peste tot, sa mulga cat se poate si sa dea inapoi exact cum i se scoala, daca i se scoala.
    Unde-i tara aia in care nu exista salariu brut din care se deduce net??
    Statul ia impozite la ORICE.
    CA SA???
    da, ca sa aiba toti politicienii salarii obscen de mari 1st. De restul nu prea ii intereseaza.

    DECI CARE-I CONCLUZIA AICI?

    sunt angajati ai guvernului cu studii economice care ar avea o solutie. da’ cine s-o aplice? mos craciun

    si pt mos craciun trebe sa fii cuminte si ascultator dublu ca sa primesti acelasi cadou la pret dublu.

  37. Este jignitor si aberant ca dupa 35 de ani de munca sa iei o pensie mai mica decat jumatate din salariul pe care l-ai avut . As vrea ca si guvernantii sa traiasca nu o luna ci un an cu salariul minim pe economie actual !
    Am muncit la statul Roman acei 35 de ani si stiu bine cum a fost!

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam