alcoolici anonimi

Mă uitam aseară la Bones și, ca în fiecare serial american, există și o fază în care eroul principal are o adicție grea. În acest caz, jocurile de noroc, deși e cumva irelevant, pentru că scenariul e la fel atunci când e vorba de orice înseamnă o oarecare dependență. Droguri, tutun, alcool, la americani pentru oricare din ele există o asociație numită Alcoolici Anonimi, Gambleri Anonimi etc, care are ca scop principal scăparea subiectului de dependență.

Problema mea, ca tip care a băut ceva la viața lui și nu, nu mă laud, deși există martori inclusiv printre cititorii din online, este că mi se pare mult brea brutală această abordare care presupune renunțarea completă la, și aici mă refer doar acolo unde am eu experiență, alcool. De fapt, nu doar alcool, că m-am lăsat și de fumat. Dar să zicem alcool.

La Alcoolicii Anonimi, alcoolul e dușmanul, alcoolul e moartea. Cipuri care te răsplătesc periodic, la lună sau an, de când nu ai mai pus gura pe alcool. Reuniuni unde se vorbește non stop despre cât de grav este să bei și cum alcoolul e moarte. Tipi care când aud de alcool devin brusc gravi și refuză până și contactul vizual cu așa ceva.

ARE YOU FUCKING KIDDING ME?
Am consumat, în viață, fără să exagerez, tone de produse ce conțin alcool. De orice fel. Și da, tone e un cuvânt okei, am 41 de ani, am consumat, mai rar sau mai des, de pe la 16 ani. Da, desigur, aș greși să afirm că nu am fost dependent, la un moment al vieții mele, de alcool. Am reușit să trec prin armată datorită minunatei cutii de vodkă polar sau a și mai minunatei sticle de săniuța. Am trecut printr-o căsnicie datorită berii și vinului :mrgreen: Mi-am ars neuronii când mi-a fost greu, ca să pot uita, tot cu ajutorul diferitelor branduri de alcoale, funcție de potența mea financiară.

Dar când am decis că e cazul SĂ NU MAI BEAU, nu am mai băut. Punct. Și nu că nu am mai băut la modul alcoolicii anonimi, piei satană, alcoolule ce îmi distrugi tu viața în cel mai groaznic mod. Pur și simplu am renunțat să beau în cantități industriale. Și am renunțat să beau în casă sau să îmi cumpăr mie alcool, sub orice formă. Asta nu înseamnă însă că, peste noapte, m-am prostit.

Adică am putut să beau un pahar de bere cu prietenii, fără să îmi fie frică de faptul că de la un pahar o să ajung la 20 de sticle. Am fost la petreceri, am băut o șampanie sau un vin, am mâncat ceva și am plecat acasă, pe picioarele mele, eventual la volan, pentru că ai voie să conduci așa, conform noului cod rutier.

Ideea mea de fapt e alta.
Că renunțarea la o adicție ține strict de tine și de voința ta. Dacă tu VREI să nu mai lași o substanță să îți afecteze viața, nu ai nevoie de cipuri care să îți aducă aminte de asta, nu ai nevoie de discursuri despre efectele alcoolului, care să te înfricoșeze, nu ai nevoie să nu mai vezi alcool în fața ochilor, ca nu cumva, doamne ferește să o iei de la capăt.

Sau poate e greșit spus voința ta, pentru că noi, oamenii avem tendința de a ne autodistruge, indiferent de ce ne spun ceilalți. Câți dintre voi ați renunțat la fumat pentru că ați văzut poza cu cancerul la gât al mortului acela de pe pachetul de țigări? Probabil niciunul. Iar dacă ai renunțat tu și vrei să ne anunți, lasă, mai bine nu, vom crede că ești un papagal care se ghidează după reclame televizate.

Cred că cel mai mult ține de nevoia ta de a le face bine și de a fi alături de cei ce îți sunt dragi. Te lași de fumat pentru copii și familie, te lași de alcool ca să nu le fie rușine copiilor că tatăl lor e pișat pe el în vreun șanț, te lași de droguri ca să nu îți mai facă familia foamea. Probabil copiii, familia, iubirea sunt cel mai tare potențator de voință pe care îl poți obține din sursă externă.

PS: Dacă ai decis că de la 1 ianuarie te lași de fumat/băut sau te vei duce la sală, am o veste proastă pentru tine. Nu o vei face.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

91 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    “am o veste proastă pentru tine. Nu o vei face.” Speak for yourself!

  2. Nici tu nu o vei face. Toti care incep de luni, 1ianuarie sau oricare alta data viitoare nu o vor face. Cand o gandesti atunci o si incepi. Te lasi incepand de ACUM! sau nu te lasi

  3. #7

    Stai o’leaca… care “nou” cod rutier iti permite sa bei si sa conduci?

    • #8

      Ala din sua

    • #9

      CEL ROMANESC. toleranta 0.2 la mie

    • #10

      Adica poti sa mananci doua bomboane cu lichior si sa conduci… yeeeeeeeeeeei!

    • #11

      Caut si nu gasesc nicio lege/ordonanta publicata in monitorul oficial in care sa se specifice plafon de 0.2 alcool pt contraventie. Sigur nu a fost doar in proiect, si apoi cand s-a votat legea/ordonanta sau ce-o fi, s-a scos?

    • #12

      A fost proiect.
      Pana in 0.4 nu esti obligat sa mergi sa dai probe de sange, dar o poti cere, daca vrei.
      Incepand cu 0.4 esti obligat sa dai probe de sange. Daca refuzi e infractiune.
      incepand cu 0.8, e infractiune.

    • #13

      SERIOS S-A SCOS???

    • #14

      Trage pe dreapta mai iute :).

    • #15

      Nu a fost niciodata introdusa.Ori nu a trecut de Camere, ori nu a fost promulgata.

    • #16

      oh…nu ai idee ce am facut in anul asta, știind ca asa e legea….

    • #17

      Nu mai puneti botul la ce zice MasterTroll! :))))

    • #18

      Ma bate tot mai tare gandul sa fac un mic…nici nu stiu cum sa l numesc.
      Reactualizari ale legislatiei rutiere, ghid cu privire la ce e de facut cand te opreste politia, cand e obligat sa iti prezinte legitimatia, ce inseamna semnarea pv ului, de ce e bine uneori sa nu semnezi, in cat timp tb sa ti vina acasa, rubrica gen “folclor” urban adica mituri etc.
      Apoi l as trimite Politiei Rutiere ca sa ateste veridicitatea celor scrise si apoi i as da drumul pe net.

      La anu’.

    • #19

      insert mare, il public

    • #20

      Super, o sa revin.
      An nou cu tot ce e bun!

  4. #21

    Dani Corban cand este in calduri scoate un sunet suspect.Folosindu-va de cifra 6 si o spatula descrieti acel sunet.

  5. #24

    De AA au nevoie cei care au baut de 5 cat ai baut tu.
    Dupa 10 ani de zero tigari am inceput cu 1 trabuc la chefuri, acum imi iau un pachet de Sobranie dinala select cu 35 de leitot la chefuri. Oare in 2-3 ani o sa fiu fumator again?

    • #25

      well, nu stiu ce sa zic. inainte de a nu mai bea alcool, beam de la 10-15-20 de beri pe seara… de 5 ori mai mult, ma indoiesc ca aia au nevoie de AA, mai degraba de asociatia groparilor profesionisti

    • #26

      In maxim 4 ani vei fi fumator iar.

  6. #27

    betivule!

  7. #28

    Singura diferenta intre tine si un alcoolic e ca tu nu cred ca ai avut nevoie de un pahar de tarie sa iti incepi ziua.

  8. #29

    palavre. dupa 12 ani de fumat am renuntat 3 luni. primele zile ma sufocam, imi era rau cu greata, am supt bomboane pana mi-am ranit cerul gurii, la fiecare cafea si dupa masa simteam nevoia atroce de a fuma si totusi am rezistat 3 luni in care nu am suportat sa vad sau sa miros fum de tigare, sa vorbesc despre ele sau sa vad chistoace ori pachete pe jos, dark passenger din dexter provocandu-ma tot timpul mai ales in pauza la munca unde toata lumea fuma. in tot acest timp nu a fost zi sa nu ma scol cu nod in gat si pieptul aplatizat din nevoia de a fuma, pt. ca fumam si noaptea cand ma trezeam. mi-am bagat picioarele in ea de economie si le-am reluat. nu pot sa uit senzatia de ameteala placuta si de pumnal in piept in ziua cand m-am reapucat. in tot timpul de pustnicire am fost nefericit, mi-au lipsit ca si cum mi-ar fi lipsit un membru. mai bine fac economie la consum casnic/mancare/pofte decat sa mai trec prin lagarul anti fumatului.

    • #30

      Dacă aș putea da și plus și minus ți-aș da

    • #31

      Dupa 15 ani de zile de fumat m-am lasat de la o zi la alta. Fumam 1,5 spre 2 pachete/zi.
      Au trecut 4 luni de atunci dar am scapat de chinurile pe care le descrii dupa vreo 3 sapt, prima sapt fiind un lagar asa cum zici.
      Dupa a 2-a luna am observat ca m-am ingrasat vreo 5 kg in conditiile in care de cand fumez am ramas la greutate constanta, asa mi-o fi organismu.
      Acum urasc fumu de tigara si cand ies in oras vanez locurile unde se fumeaza sau se simte fumul mai putin spre deloc.
      Cine vrea de la 1 ian sa se lase, sa se apuce sau orice …Am mai vazut din astia si in toate cazurile a rezultat printr-un ESEC! NU CRED si punct.

  9. Banuiam eu ca maine nu ma las de fumat.

  10. #33

    Eu imi tot propun sa ma las de masturbare dar nu reușesc 🙁

    • Cica un orgasm pe zi te fereste de cancerul de prostata. Nu zic nu, poti gasi zilnic si pe cineva care sa ti-l provoace direct (ahahaha)

    • #35

      Aveam un coleg care spunea ceva de genul : “Suma tutoror viciilor este egală pentru fiecare persoană în parte.” Unii beau, alții fumează, unii sunt dependenti de sex/mâncare/religie/jocuri de noroc/familie/cicălirea partenerului. Toți avem un creier și trebuie să îl alimentăm cu endorfine – credeți că ne potem lupta cu milioane de ani de evoluție ?

  11. #36

    E grav daca am citit titlul postului “Ce insemna o erectie”?
    Da de maine… :))

  12. Presupui greşit că ”dacă vrei, poţi”. O adicţie nu funcţionează pe principiul ăsta nobil. Nu e chestie doar de voinţă. Ţine de psihic şi biologie mai mult.
    O adicţie devine adicţie în momentul în care simţi că nu mai poţi funcţiona normal fără elementul acela al ei (alcool, droguri – you name it). Bei ca să nu-ţi fie rău, ca să nu-ţi mai tremure mâinile. Iei droguri pentru că reacţionezi prin evitare la sevraj. Care sevraj e nasol – tremur, rău fizic, discomfort psihic, depresie, chiar şi halucinaţii (vezi ”delirium tremens” ce zoopsii îţi poate da). Corpul tău nu mai produce acele substanţe care te fac să te simţi fericit ori nu le mai produce în cantităţile necesare, aşa că ajungi să bei nu ca să te simţi bine ci bei ca să nu fii depresiv. Iei droguri, mergi la jocuri de noroc nu neapărat pentru că-ţi face plăcere ci pentru că orice altceva (o plimbare în parc, sexul, prezenţa copiilor tăi) nu-ţi mai oferă high-ul necesar.
    Revenind la voinţă, nu voinţa decide dacă te laşi sau nu. Tu ai vrea să te laşi, dar efectiv nu poţi. Nu te lasă organismul care s-a obişnuit cu un anumit tip de substanţă, iar dacă nu i-o dai, îţi provoacă rău: greţuri, vărsături, dureri musculare, anxietate, vedenii, depresie, frisoane. Aşa că îi dai ce cere: alcool, droguri, ce-o fi.
    În clinicile de dezintoxicare se substituie alcoolul cu medicamente: antidepresive, uppere, medicamente care înlocuiesc high-ul dat de alcool. Fără ele poţi să şi mori, că intri din sevraj direct în comă, asta dacă nu-ţi pierzi minţile înainte şi te arunci de la etaj.
    Pe scurt: ăia de-şi vând copiii şi casa şi televizorul ca să mai primească o doză de heroină, o sticlă de rom în plus sau încă două ore în faţa păcănelelor nu-s oameni care ar putea renunţa dar -au voiţă. Sunt oameni care, ca să renunţe, riscă să treacă prin iad.
    Tu spui că tu ai decis într-o zi să nu mai bei, că a fost uşor şi nu înţelegi de ce alţii nu fac la fel. Alţii nu fac la fel pentru că alţii-s alcoolici, nu băutori de ocazie. Ăia au ajuns deja dependenţi şi fără alcool e ca şi cum i-ar flagela cineva pe viu, cu sare pe rană, în timp ce două talgere imense i-ar lovi în cap repetat şi o voce le-ar tot şopti că tot ce trebuie să facă ca să se oprească chinul e să bea un pahar de ceva. Clinicile de dezintoxicare nu-s pentru oameni care n-ar avea cică voinţă. Nu e chestie de a vrea sau nu. Nu mereu. Nu-i ca-n filme. Adicţia presupune în 99% din cazuri dependenţă fizică şi psihică pe care n-o înlături decât prin psihoterapie, medicamentaţie şi câţiva ani buni de grijă din partea familiei. Lipsa aia a drogului sau a alcoolului rămâne în tine după 10-20 de ani şi trebuie înlocuită cu ceva. De obicei cu altă adicţie, dar una mai productivă sau măcar nu atât de dăunătoare – jocuri pe calculator, religie, sex, bomboane mentolate – depinde de individ. Asta până ce ţi se refac reţelele neuronale care s-au programat să nu simtă plăcere decât atunci când bei sau bagi în venă. Până ce sistemul nervos central şi glanda pitulară începe să producă din nou endorfine şi să le producă prin receptori nu doar atunci când bei ci şi câd mănâci ceva bun (precum ciocolata) sau când faci sex sau e cald şi plăcut afară. Şi asta durează. Vreo 10-15 ani. Că receptorii de la capătul neuronilor s-au obişnuit să-ţi dea beta-endorfine (sper să nu greşesc, că a trecut ceva vreme de la ultimul meu curs de neurpsihologie) doar atunci când bei. Nu bei – îţi vine să mori, intri în depresie, nimic nu-ţi mai provoacă plăcere. Medicamentele din clinicile de dezintoxicare asta fac: înlocuiesc alcoolul. Structura lor chimică este similară cu cea a endorfinelor. Iei pastila – te simţi fericit. Şi tot iei tu pastila vreme de vreo 10 ani, că altfel îţi vine să-ţi tai gâtul. Asta până ce corpul tău produce din nou endorfine în situaţii viariate, în dozaje variate.
    Plus ar mai fi de discutat efectul psihologic al alcoolului, psihologia sevrajului, elemente de cultură, grup, mediu, influenţa prietenilor. Toate astea te put duce înapoi la alcool, aparte de factorul biologic care tot ţi-o şopteşte zi de zi.
    Cam asta e cu adicţia.

    • #38

      Pentru cine nu are timp sa citesca am sa rezum eu intr-o fraza: sobolanii si ratonii sunt doua chestii diferite.

    • Asta trebuia sa fie un articol..

    • #40

      Domnu doctor, eu sunt dependentă de lichid de frână. Cu toate astea, nu mă pot opri.

    • #41

      Tolstoi, frate

    • Un mic update: văd că au apărut ex-fumătorii prin comentarii şi discută despre câtd e uşor s-au lăsat ei de ţigări. Deşi fumatul tot la adicţie poate duce, adicţia de tutun şi cea de alcool sunt pe atât de diferit pe cât e cea de alcool de cea de heroină.
      Când fumezi primeşti nicotină nu din ceea ce produce corpul ci din tutunul aprins. Cu timpul coprul nu mai produce nicotină de unul singur ci o preia pe mai toată din ţigară. Renunţi la ţigară, corpul tău nu mai are îndeajuns de multă nicotină şi începi să te simţi rău. Asta aparte de factorul psihologic.
      Când te droghezi cu heroină în schimb, heroina deja are de-a face cu centrii plăcerii. Molecula rogului este similară cu cea a endorfinei şi se substituie acesteia în schimbul dintre receptorii de la capătul neuronilor. Cu timpul, coprul nu mai produce endorfină de la sine ci o cere din exterior, şi aici intervine noua doză de heroină care – din nou – se înfige în locul moleculei de endorfină şi o face în număr mare. De dragul discuţiei, în loc de 100 de molecule de endorfină pe care le-ai primi la orgams, primeşti vreo 800 de heroină când bagi în venă. Eşti un zeu. E cât zece orgasme la un loc. Dar cum corpul nu mai produce endorfină destulă, nu mai primeşti nici 6 molecule de endorfină când mănânci ciocolată, nici 2 când te mângâie cineva, nici 60 când eşti îndrăgostit, nici 10 când mănânci mâncarea ta preferată. Viaţa devine fadă fără micile ei plăceri aşa că bagi din nou în venă. Şi de fiecare dată bagi mai mult, pentru că dacă 800 de heroină te făceau să te simţi bine ieri, acum ai nevoie de 820, mâine de 835, poimâine de 850, şi tot aşa.
      Renunţi brusc la heroină, aparte de şocul sevrajului, dai în depresie, apatie. Te laşi de heroină şi nu simţi nici cea mai mică plăcere de când te scoli şi până te culci, vree de 10-15 ani. Dacă înainte simţeai o oarecare plăcere câd luai pe tine o haină călduroasă şi pufoasă, acum nu mai simţi absolut nimic. Mâncarea nu mai are gust, băutura nu ajută, orgasmul e extrem de slab. Nu simţi nimic când îţi îmbrăţişezi iubita, faci baie, caşti, îţi treci mâna prin păr, e soare sau te odihneşti. Tot ceea ce îţi provoca cât de cât plăcere, fie că e vorba de a strănuta şi te relaxa imediat după ori de chestii mai serioase precum un masaj, a dispărut. Asta pentru că al tău corp nu mai produce endorfine şi pe deasupra mai şi tot cere moleculele de heroină cu care l-ai obişnuit până acum.
      Şi aşa ai de-a face nu doar cu lipsa totală a plăcerii vreme de decenii, dar şi cu crampe, dureri musculare, dureri de cap, greţuri, depresie şi alte chestii nasoale. Te puneai în pat noaptea şi te simţeai bine în cald şi puf – ei bine, chestia aia nu mai e şi nu va mai fi la fel până ajungi bătrân. E greu să-ţi duci viaţa fără nici măcar o plăcere. Trăieşti ca un roboţel şi-o faci doar pentru că te roagă familia. E mai rău decât a te trezi deprimat de dimieaţă şi a sfârşi seara şi mai deprimat. Că, deprimat fiind, mai bei o Cola şi vreme de 5 secunde te simţi bine. Faci sex cu cineva şi eşti OK vreo jumătate de oră, şi apoi treci iar în depresie. Dar chestiile alea mici îţi dau speranţa de mai bine. Că se poate totuşi mai bine de atât, chiar dacă pentru puţină vreme.
      Ei – când eşti în sevraj de la heroină, nu mai ai speranţa aia, nu mai ai plăcere, nu vezi u rost în a continua. De-aia e mult mai nasol şi de-aia nu se poate compara adicţia de tutun cu cea de droguri serioase. Pentru că renunţi la ţigară dar bagi un film de comedie şi râzi; mănânci o pizza şi e OK o vreme. Şi aşa trei uşor peste adicţia de tutun, cu alte chestii cu care să înlocuieşti lipsa aia de nicotină. Că efectul tutunului asupra endorfinelor e minimal în comparaţie cu heroina sau alcoolul. Tot de dragul discuţiei şi strict pentru a exemplifica brut, fumezi şi primeşti 2 endorfine. Bei şi primeşti 50. Bagi în venă şi obţii vreo 900 de molecule similare cu endorfina. E uşor să renunţi la plăcerea aia de 2 în comparaţie cu cea 900, mai ales când nu ţi-au dispărut brusc absolut toate plăcerile mici al vieţii.
      Aşa că da – e tot adicţie, dar mai mult la nivel de schimb de nicotină decât de centri ai plăcerii cum e cazul drogurilor precum heroina sau metamfetamina. Renunţi la tutun, corpul cere nicotină, ţi-e rău, dar scapi uşor în timp. Renunţi brusc la metamfetamină şi e tot ceea ce aţi experimentat voi mai rău în viaţă, cumulat şi înmulţit cu zece. Şi te ţine ani de zile, nu două luni.

    • #43

      Tot ce spui descrie un om fără voință.
      Viciul, starea de sevraj, colapsul fizic și depresia pot fi înfrânte prin voință. Tratamentul ajută. Dacă e vorba de băutura vitaminele B ruleaza.
      Dar dacă îmi spui ca un om “stă pe tratament” 10 ani de zile și nu are o problema de voință, ci sevraju’ dom’ne…

      Obișnuiam sa beau din fragedă adolescență , ma numeam bețiv social deși am luat o dusca de dublu rafinat și înainte de examenul auto, să n-am emoții și să nu-mi tremure volanul.

      Mai târziu am observat că-s excesiv de “curajos” când beau ca porcul, luam un gin sau un lichior în bot înainte de primul curs la facultate și altele.

      Ma deranja că nu mă puteam lasa de țigări. Nu voiam nici măcar să mă las de tot la vremea aia, ci numai pe perioade scurte, ca fumăm prea mult și nu le mai simțeam gustul cat sa ma bucur de ele. Doar că era imposibil sa ma țin de regulile autoimpuse după ce beam mai mult decât de obicei. Clasic.
      Așa că am renunțat să mai consum alcool un an.
      Bineînțeles ca aveam senzația de “stai, coaie ca pot sa beau un pahar ca crapa sufletu’n mine și ma înec în bale dacă nu” și ca “doar nu înseamnă că dacă beau un pahar nu ma pot controla”.
      Dar mi-am zis ca promisiunea e promisiune și mai bine mor în chinuri dacă sunt incapabil sa nu beau un an. Și nu am aruncat băutura din casă, nici nu am evitat barurile, că găsesc că e mai ok să îți impui să nu consumi indiferent cât de aproape ar fi tentația, decât sa te ascunzi de tentații, că nu e ca și cum ai putea să te ascunzi toată viața.

      După un an am sărbătorit cu o beție crâncenă și cu o pauza de încă jumătate de an -nici nu a fost prea greu.
      După care m-am putut lasa ușor de fumat întrucât îmi și aminteam tot timpul ca m-am lăsat.
      Și aș mai fi fumat, și acum aș mai fuma, nu că sunt dependent ci că îmi place fumul și mirosul de tutun ars, dar sunt scârbit de efectele secundare.
      Timp de vreo opt ani după ce m-am lăsat am stat cu flegma-n gât.

      Îmi dau seama că alții întâmpină o suferință fizică mai mare decât mine când încearcă să se lase, dar problema e la fel.

      Dacă susții ca vrei să renunți și nu îți poți impune că mai bine mori decât sa mai consumi, pe orice perioadă vrei tu, atunci nu ai suficientă voință și orice ai face ca să îți faci suferința mai mică e pentru a o putea înfrânge cu o voință mai mică.

    • #44

      Pentru cine nu are timp sa citeasca ce a scris Incubus am sa rezum eu intr-o fraza: Incubus zice ca sobolanii si ratonii sunt acelasi lucru.

    • #45

      pe scurt, neuroplasticitate. pentru orice adictie, stare de oboseala, lene, depresie and all dat shit, recomand miscare fizica in fiecare zi.
      nu, nu incercati cu zer special ca nu merge!

    • @Incubus:

      Dacă susții ca vrei să renunți și nu îți poți impune că mai bine mori decât sa mai consumi, pe orice perioadă vrei tu, atunci nu ai suficientă voință și orice ai face ca să îți faci suferința mai mică e pentru a o putea înfrânge cu o voință mai mică.

      Există diverse grade de dependenţă. Există de exemplu dependenţa de ţigări (aştept încă să se aprobe comentarul meu anterior rferitor la comparaţia dintre ea şi dependenţa de alcool sau roguri). Există dependenţa de alcool, care e u doar psihică ci şi la nivel de receptori de endorfină. Există dependenţă de droguri, cu cea de metamfetamină fiind pritre cele mai nasoale. Acolo nici nu ma contează că te doare tot corpul în sevraj, pentru că nu doreşti meth din nou ca să eviţi durerea, îl doreşti pentru că receptorii de endorfină ţi-o cer.
      Revenind la dependenţa de alcool şi cum te-ai lăsat tu, e şi ea în diferite grade: de la ”vreau să beau pentru că-mi place” până la ”vrau să beau că altfel simt că mor”. Din ce deduc eu, tu erai pe undeva la ”meh, mă las, că deşi îmi place consider că nu-mi face bine”. Nu ajunseseşi încă la o dependenţă al cărei sevraj să se sfârşească în greaţă, vomă, episod depresiv major cale de vreo 8 luni, zoopsii (halucinaţii vizuale), stare perpetuă de nervozitate. Pe scurt, bănuiesc că nu-ţi tremurau grav mâinile când te-ai lăsat, de nu puteai ţine lingura de supă între degete. De unde – din nou – deduc că în caul tău a fost strict chestie de voinţă. N-a trebuit să fii nici internat, nici să iei medicamente, nici să mergi la psiholog. Aşa că da – tu zici că erai alcoolic; eu zic că erai pasionat de alcool şi că-s două chestii diferite.
      E una să-ţi placă să bei şi cu totul alta să simţi că nu mai poţi fără. Nu din lipsa plăcerii, ci pentru că, la nivel chimic, ţi-o cere corpul. Aşa cum atunci când îţi este foarte foame mănânci, la fel bei când ţi-o cere corpul. Ţi-e foarte somn – te culci. Să nu consumi alcool când ajungi la sevraj (ceea ce n-a fost cazul tău) e ca şi cum ai sta cu paharul de apă în faţă, la 42 de grade, după ce n-ai băut nimic vreo 6 zile. Nu mai e chestie de voinţă acolo, e deja ceva vecin cu instinctul. Ţi-o cere corpul, nu mintea.
      Ca o paralelă – e ca şi cum te-ai trezi în fiecare dimineaţă şi-ar trebui să cobori picioarele goale pe cărbuni încinşi. Şi instictul îţi dictează să te fereşti de foc şi aş apărea eu în spate şi ţi-aş şopti că n-ai voinţă dacă nu calci. Şi-ar trebui să calci zi de zi pe cărbuni încinşi, chit că tot corpul îţi spune să nu. Ca să ai voinţă.
      Cam aşa e cu sevrajul. Ăla nu trece dacă-ţi bate cineva obrazul că ”hai mă, atât nu poţi?”. A afirma că e evoie doar de voinţă ca să ieşi din servaj e ca şi cum te-ar lăsa iubita vieţii tale în faţa altarului şi-ar veni unul din orchestră să te bată pe umăr că ”hai mă, nu fi trist, există şi altele”. Te-ar durea în cot de altele în clipele alea şi de ce zice un oarecare, tu ai vrea-o înapoi fix pe aia care te-a lăsat. Şi-apoi vine tot ăla din orchestră şi ţi-ar spune că n-ai voinţă dacă nu faci cum zice el. Că are el un prieten care şi-a dat şi ăla rapid seama că mai există femei pe lume. Şi că – uite – tu de ce nu poţi?
      Poţi. Dar în timp. Şi cu ajutor.
      Tu n-ai fost în sevraj. Tu probabil consumai alcool pentru că-ţi făcea plăcere şi nu pentru că simţeai că nu eşti om fără. A fost uşor să te laşi. Gradul tău de ”adâncime” în problemă era mic. Alţii, ăia de trebuie să-i lege de pat în spital, nu-s la fel de norocoşi.

    • #47

      Pentrcu cine nu are timp sa citeasca ce a scris Razvan T. Coloja am sa incerc eu sa rezum: Acesta sublineaza foarte clar ca ratonii si sobolanii sunt doua chestii diferite si de asemenea ne mai zice ca si harcigoul desi se aseamana cu sobolanul este diferit de acesta.

    • @RobertD: eşti total :))))))))

    • #49

      Daca total=idiot, atunci da.

    • #50

      lumea inseamna si altceva decat x, 0 si alte balarii mundane. un plus pt robertD

    • #51

      Eu am fumat timp de 10 ani un pachet pe zi, uneori chiar doua sau mai multe.
      De vreun an si cateva luni fumez tigara electronica. Am avut unele dificultati, dar ma descurc. De fiecare data cind reduc concentratia lichidului am un mic soc, acum am lichid 0,6% si peste vreo doua luni incep cu 0,3% si peste ceva timp sper sa pot baga si 0% si in final sa raman pe 0% pina pot sa nu mai folosesc.
      Faza cu lasatul brusc la mine nu a mers, si sincer eu in oamenii care vorbesc de vointa si chestii de genul asta nu am incredere. Eu ma uitam la mine ca pur si simplu vroiam nicotina si nu ma interesa altceva.
      Poate o fi corpul lor diferit de al meu, altfel nu imi explic. Inteleg idee de vointa, dar cind vine vorba de dependenta cred ca acolo e altceva. Atunci daca ma lasai pe o insula pustie, eu cred ca muream cind terminam tigarile…

    • #52

      fumat de la 14 ani.in ziua in care m-am lasat fumam peste 3 pachete pe zi. am renuntat brusc si aia a fost.

    • #53

      Sa fii sanatos. Am incercat si eu asta si nu mi-a placut.
      La multi ani cu sanatate…

    • #54

      2 chestii…

      (ATENTIE! sarcasm) pasul 3: Am hotarat sa ne lasam vointa si viata in grija unui Dumnezeu asa cum si-L inchipuia fiecare dintre noi.

      si a doua, doctore… glanda pitulara e aia care te ajuta sa te pitulezi?

    • #55

      Ca sa incheiem subiectul as dori sa spun ca acum 4-5 ani am avut niste porcusori de guineea alergici la mac.

    • #56

      razvan, comentariile tale aici ar putea fi un articol perfect ca replica de la un profesionist. ai fi amabil sa le recompui intr-un articol pe care sa il publicam ca un drept la replica? serios, la buzz-u pornit de la articolul meu e PACAT sa nu existe un raspuns de asemenea anvergura

    • @Cetin: Sure man. Rescriu mâine textul ca să dea fără greşeli şi ţi-l trimit pe mail.

  13. #58
  14. #59

    Eu m-am lăsat de băut când mi-am luat Trabantul. De câte ori îmi venea chef sa merg undeva nu puteam, că eram deja ba la a treia bere, ba la a două votcă, ba la a doua sticlă de vin, așa nu se mai putea.

    • #60

      ba, eji nebun? a doua votca? stii cati kilometri face un trabant cu o votca?

  15. Vreți să aflați dacă sunteți addicted?

    Lăsați un comentariu aici, bifați “Notify me of follow-up comments by email.” și apoi nu vă mai verificați mailul până mâine.

    Succes și la mulți ani! 😀

  16. #62

    Men, eu m-am lasat de fumat odata de revelion si m-a tinut doi ani jumate. Apoi am fumat o tigare si m-am apucat iar. Apoi iar m-am lasat de revelion si fac acuma doi ani. Sper sa ma tina de data asta. E ok ca poti tine numarul, dar atat.

    Lma!

  17. #63

    Sunt Dani si sunt alcoolic abstinent de trei ani si noua luni.Mi-a fost greu la inceput?Da,credeam ca mor,mai ales ca vazusem la TV un reportaj in care Doctor G il cerceta pe unul care murise in sevraj alcoolic.Da,din sevraj se poate muri!De aceea este recomandat ca in cazurile mai grave sevrajul sa fie supravegheat de un medic ce trebuie sa administreze medicatia potrivita.Anxiolitice ,vitamine si lichide.Apoi grupuri de suport gen Alcoolicii Anonimi sau Aliat.
    Daca cineva are o problema asemanatoare poate gasi multe raspunsuri in aceste doua carti:
    Viata fara bautura
    www.scribd.com/fullscreen/84877026?access_key=key-16uwzjs3cd8crwhg3eou
    Big book-Cartea mare a alcoolicilor anonimi
    aamo.info/bb/aaromania/aabbromania.html
    Pe mine personal m-au ajutat si doua forumuri:
    Forum alcoolicii anonimi din Romania
    www.aaforum.ro/
    Forumul Alcohelp-Platforma online pentru prevenirea si tratamentul abuzului si dependentei de alcool
    www.alcohelp.ro/forum/viewforum.php?f=5
    Ce este adictia la alcool? O viata de cosmar in care iti propui de zeci/sute de ori ca ”de maine nu mai beau”…urmata de stari de rau,sevraj,remuscari.Ajungi intr-un punct din care nu mai poti singur.Exista o dependenta fizica si emotionala fata de alcool.
    Diferenta intre un alcoolic si un ”hard drinker”?
    Primul ramane alcoolic toata viata si primul pahar baut il va intoarce la vechiul stil de a bea.E ceva similar cu a conduce un buldozer spre o prapastie…cand reia consumul ”buldozerul” isi continua calatoria spre abis de unde l-a lasat.
    Ce m-a mai ajutat? Discutia cu altii asemeni mie,plus chestii de gen IERTARE,ADEVAR,IUBIRE.
    Va multumesc frumos ca m-ati citit,e primul meu comentariu aici,asa ca nu trageti in pianist ca n-o cantat cu diacritice

    • #64

      Mane, felicitari!

    • #65

      Sus paharul pentru Dani!

    • #66

      ma pregatiseam sa scriu un comentariu in care sa-i explic seniorului diferenta dintre dependent si betiv. da ai facuto tu mai bine.

    • #67

      Bravo Dani ai spus lucrurilor pe nume, plus că vorbesti din propia experientă ceea ce spune tot !

  18. #68

    Alcolicii anonimi sint populari in tarile calde pentru simplu motiv ca ajungi acolo trimis de autoritati si nu de capul tau.

  19. #69

    Eu mi-am propus sa ma las de fumat de “1 ianuarie”, pentru ca se anunta ca vor creste preturile de la 7 la 10 lei/pachet (se introduceau ceva taxe pe viciu, accize, bla bla). Si am reusit. Nu am mai cumparat, nu am mai fumat. Nu numar anii, dar sa tot fie… Am avut nevoie doar de vointa. Nimic altceva. Ceea ce va urez si voua in tot ceea ce va propuneti sa faceti!

    La multi ani!

    • #70

      Io m-am lăsat de fumat în 04 august 2010, dupa vreo 37 de ani de fumat 1-2 pachete pe zi. Cauza abandonării fumatului: flebită și probleme mari cu rinichii. Sfatul meu, în calitate de Stan Pățitul este să vă lăsați de vicii înainte de a avea probleme mari de sănătate. Și nu, nu mă laud cu pățaniile mele. 🙁 🙂

  20. #71

    dar in cazul meu cum e? eu nu ma pot lasa de bere. Dar daca am orice alt alcool in casa nu il beau. Sunt alcoolic selectiv?

  21. #76

    Eu fumez doua pachete pe luna pentru ca asa mi-am propus,

    • #77

      Asa si? Eu am fumat 7 intr-o zi. Cauta unele de 16 ani si aratale cat esti de dur…

    • #78

      Imi cer scuze, am citit doua pe zi si parea un comentariu teribilist.

    • #79

      Eu ti-as propune sa incerci si pe pamant.Am inteles ca e mai usor de inhalat.

    • #80

      eu am fumat 2 pachete in liceu… se pune?

  22. #81

    Exista doua feluri de adictii: fizica si psihica. De aia psihica poti scapa prin vointa, de aia fizica e mai greu. Nu toti oamenii devin dependenti fizic. Unii devin foarte repede, dupa primele contacte cu alcoolul, altii mai tarziu. Nu se stie cand. Amerindienii au fost cuceriti cu alcoolul in primul rand (sunt predispusi la dependenta fizica).

    • #82

      credeam ca au fost decimati de democatia ‘americana’, La multi ani !si nu uitati 2016 votati trump daca doriti in continuare democratie americana.

  23. #83

    Daca beau minim 15-20 de beri zilnic, sunt considerat alcoolist?
    Beau de placere, beau din obisnuinta, beau pentru ca asta fac de 20 de ani incontinuu….
    Intreb ca sa stiu

    • #84

      Mane, ești bine!
      Happy New Beer! 😉

    • Esti considerat esec social, ti-o spun asta din placere, obisnuinta sau cum vrei tu sa o spui, in acelasi timp esti considerat un spectator de Antena3 caci dupa 15-20 de beri zilnic nu stiu ce academician iese din tine.

  24. Nu e chiar aşa simplu cum spui. Încerc să explic mai pe scurt.
    În familie am avut şi am oameni care au o problemă cu alcoolul. Prin problemă nu mă refer că nu se puteau abţine. Un unchi de al meu intra în sevraj, îi tremurau mâinile şi nu putea funcţiona normal. A ţinut-o aşa vreo 30 de ani, 30 de ani în care băga în fiecare seară câte o sticlă de un litru de vodka. Aici, deja, nu mai era vorba de un pitic pe cap. E o dependenţă şi unii oameni nu pot trece de ea fără ajutor. Cu toată voinţa lor, pentru că corpul cere doza zilnică şi dacă nu o primeşte, se manifestă dubios. În fine, a suferit un infarct şi s-a lăsat acum câţiva ani, altfel se curăţa de tot. A fost grea trecerea, ca să zic aşa.
    Nu vorbim aici de câteva păhărele pe seară, câteva berici aşa de chestie, că oricine poate renunţa la asta. E ca şi cum ai renunţa la băuturi acidulate. Eşti dependent atunci când bagi pe gât ca să te calmezi şi poţi trece peste zi. Nu eşti dependent când bei zilnic cu prietenii sau acasă la sfârşit de program. E o diferenţă pe care nu o înţelegi până nu eşti înconjurat de oameni cu o astfel de problemă.

    Cât despre ţigări, că am văzut că e plin de auto-exemple pe aici… E tot o dependenţă şi aia, dar nu atât de gravă. Acolo, într-adevăr, depinde doar de voinţă. Unii sunt pur şi simplu foarte slabi şi nu se pot lăsa. Eu sunt un exemplu bun.

  25. Da, Tim, acum cateva luni isi posta ultimele fantezii pe internet.

  26. #88

    Tro-lo-lo-lo-lo…

  27. #89

    Eu nu inteleg DE CE SA RENUNTI la alcool?! Cu ce-a gresit alcoolul? Ce, vrei sa bei apa sa ruginesti?