A fost moartea căprioarei la ultimele alegeri, în diaspora. Cozi de mii de oameni la secțiile de votare, bătăi cu polițiștii țării respective, chemați de consuli binevoitori și degrabă respectători de lege, Meleșcanu bătând câmpii, ca și acum 5 ani, tot tacâmul. Totul datorându-se, zic guvernanții, cifrelor subdimensionate cu români care locuiesc în străinătate.

Anul acesta, guvernul a venit și a zis Boss, ok, vă facem platformă online, intrați frumos, vă înregistrați, facem numerele și votați, totul transparent și la liber, știm exact cine vine plus o marjă de eroare, minunat, nu mai există probleme, nu?

Ete că nu.
Mai sunt 31 de zile până la închiderea înregistrării și pe platformă s-au înscris 14 007 de oameni în total, 7000 vot direct, 7000 vot prin corespondență. Se fac apeluri, se face publicitate, se scrie pe paginile MAE, mergeți bă și înscrieți-vă, că vine votul. Din aproximativ 4 milioane de români votanți în afară, 14 007 au catadicsit să se înscrie ca votanți. În toată fucking lumea!!!

După care, la alegeri, vor fi cozi uriașe, nu vor fi buletine, nu vor fi ștampile, huo, să moară toată lumea, e imposibil, suntem tratați ca niște cetățeni de mâna a doua.

Serios acum, poate mergeți și vă înscrieți, dacă chiar vă pasă și chiar vreți să votați, nu doar să faceți circ.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Tin minte ca dupa ultimele alegeri europarlamentare, cineva de la AEP a spus ca nu crede ca se vor inscrie foarte multi. A fost “huiduit”. Se pare ca avea dreptate. Adica, aia din diaspora, si nu numai, spuneau ca statul roman nu le asigura confortul pentru a putea alege (vot prin corespondenta, online, mai multe sectii de votare). Nu stiu cum o sa fie cu sectiile de votare, dar ma tem ca si daca o sa dubleze numarul lor, tot o sa fie cu scandal pe motiv ca se sta la coada.

  2. #2

    Chestia sensibila care ar trebui facuta este votul doar daca te-ai inscris, numai la sectia la care te ai inscris. Sa vedem cine are curaj.

  3. Mersi, nu stiam de asta. Am in scris sotia si dat mai departe la romanii pe care ii stiu aici.

  4. #4

    Poate ar trebui un pic de campanie online, asta dacă cei care se dau militanți chiar le pasă (și nu mă refer la tine, nu e treaba ta, ci la alde corupția ucide și gașca).

    Când au fost alegerile parlamentare în Finlanda, m-am înscris pe un site, mi-au trimis finlandezii un plic, mi-am scris votul și l-am trimis înapoi, minim efort și nici nu mi-a păsat așa de tare, dar nici n-am trollat să votez Perussuomalaiset (partidul lor de extremiști). Dacă ăia plecați nu-s in stare de minim de organizare, merită să se înghesuie că vitele, dar dacă nu vor să voteze, e alegerea lor.

  5. #5

    Boss,
    Doar o precizare:
    Eu ezit sa ma inregistrez de teama ca fac astia o magarie si ma trezesc fara buletin, daca ma declar cu domiciliul in strainatate. Si stii ca pasaportul nu e act de identificare in RO.

    • #6

      nu au cum, trebuie sa fie actul tau voluntar de voință. poti fi in vacanta atunci, ce faci, pierzi buletinul?

    • #7

      Pasaportul CRDS e act de identificare perfect valabil, a mers oriunde mi-a trebuit buletin.

  6. #8

    Sunt curios de campania aia de informare cum s-a facut. Ca stim noi aici e simplu si irelevant. Dar poate confirma cineva din tarile cu apa calda cam cum au fost informati despre optiunile de vot.

  7. #9

    Intreb ca nu stiu sigur, dar votul din diaspora nu e de 3 zile acum? sau a fost doar un zvon?

  8. Explicația e relativ simplă și ușor de înțeles. Li se cere adresa și alte alea, iar mulți sunt plecați din țară pe nașpa și stau prin țări străine pe nașpa. Habar n-ai câte “bandante” românce din Italia sunt pensionate de boală prin România sau câți se tem că-i caută ANAF la conturi dacă își dau adresa acolo pe site, lucru care probabil se va și întâmpla.
    Așa că metoda asta nu merge, au nevoie de una care să le asigure anonimatul ca să poată să fenteze legea în continuare…

    • #13

      anaf nu e in stare sa vada ce se intampla in 2 sectoare diferite, dude…

    • Ca să trimită scrisori, indiferent că sunt relevante sau nu, e în stare ANAF… 🙂
      Nici măcar 10% din românii plecați pe afară n-au depus declarația aia pe care a impus-o Ponta, deci maculatură pentru toți nepoții angajați pe la ANAF există.

    • #15

      nu ti se cere nici o adresa. trebuie doar sa spui orasul in care vei fi la data alegerilor si ei te vor aloca automat la cea mai apropiata sectie de vot pe listele permanente.

  9. #16

    Cel mai tare e ca ptr vot prin corespondenta cer dovada de sedere in afara si dau si lista de documente care sunt acceptate ca dovada. Nu zic insa nimic de traducere, legalizare, apostila de la Haga si mai stiu eu ce balarii. Pun pariu ca nu verifica nimeni documentele.

    Am o dovada de sedere in Germana, netradusa. O urc asa si sunt curios daca se sesizeaza cineva inainte sa platesc o traducere legalizata.

    • #17

      Am votat prin corespondenta la ultimele alegeri, nu a trebuit tradus nimic, din ce imi aduc aminte actele s-au dus la consulat, unde stiu sa citeasca si fara traducere. La astea de acum nu stiu, nu mai ma deranjez 🙂

  10. #18

    Hmm, daca nu citeam blogul asta, probabil nu aflam niciodata de posibilitatea de inregistrare pentru vot.

    • #19

      dar cum, nu ai avut la tine acolo unde esti o furibunda campanie de informare asupra votului ?

    • #20

      Dar sa fiu iertat,nu s a batut moneda ca diasporei ii pasa,diaspora se informeaza,diaspora e desteaptaetc,samad,s.a,etc???
      Cu tot respectul,se presupune ca daca va pasa,va informati.Acu’ pe bune ce dracu vrei sa faca statul?sa trimita oameni si sa va bata la usa si sa va informeze precum informeaza martorii lui iehova pe altii despre iisus.Eu sunt sigur ca o sa iasa tambalau si de data asta dar acum diaspora nu mai are nici o scuza.
      Hai pa,ca ma infierbant daca scriu mai mult.

  11. #21

    Sunt 2 mici probleme cu înregistrea la vot:

    1. Se pot înregistra doar cei care au pașaport CRDS, ceea ce exclude din start cam 4 milioane din cei 4,7 milioane de români plecați.

    2. Poți spune că-s paranoic, dar nu ard de nerăbdare să transmit statului român noua mea adresă.

    • #22

      1. absolut INCORECT! te inregistrezi doar cu cnp.

    • #23

      1. Nu e adevarat. Dar si daca ar fi, mi se pare normal sa-ti reglementezi situatia, in special daca vrei sa votezi.
      2. Pe statul roman il doare la cuc de adresa ta, dar tu nu vrei s-o dai, dar vrei sa votezi. Aia din tara trebuie sa-si dea adresa ca sa voteze, tu de ce esti special?

    • #24

      Incel mai bun caz esti dezinformat cras ,in cel mai rau caz vrei sa dezinformezi gretos.

    • #25

      Păi și ce ați vrea măi oamenilor, zău că nu vă înțeleg? Să vă înscrieți pe bază de alias și eventual cu adresa de pe harta de counter care vă place cel mai mult?
      Deja începeți să vă doriți lucruri halucinante, voi ăștia așa zișii însetați de dreptate!
      Se dovedește ce bănuiam dinainte. vă doare fix în pix de vot și vreți și voi doar momentul vostru de glorie în care să stați la cozi la ambasade și consulate și să puneți filmulețe pe facebook pentru muritorii ăia rămași în țară, în care să îi dojeniți voi aprig că trebuie să pierdeți voi timp prețios ca să le salvați țara!
      O să îmi sui în cap f mulți oameni, îmi cer scuze că fac o generalizare maximă, sunt convins că nu toți sunt așa! dar știți voi ce e mai necivilizat și nemulțumit și cu o aroganță maximă decât un român? un român stabilit peste granițe, eventual revenit în vizită la rudele sărace din țară!

  12. #26

    eu am aflat despre asta de pe vreo 2-3 bloguri. spre finalul saptamanii trecute am mai vazut si un articol pe digi24 parca despre numarul mic de oameni care s-au inscris pana acum. in rest nu m-am lovit de informatia asta pe nicaieri.
    poate se face o campanie pe subiectul asta, dar nu cred ca se face pe canalele corecte din moment ce informatia nu ajunge unde trebuie.

    Iar pentru cei care mananca rahat fara a da macar un click…
    www.votstrainatate.ro/VotLaSectie
    Scrie pe vreundeva despre pasaport CRDS? Scrie pe vreundeva despre adresa?
    Suntem campioni la supozitii… dar unul nu a fost in stare sa dea un click sa vada exact despre ce e vorba.

    • #27

      tocmai cautam o formulare sa zic,dar ai dat-o mai bine decat mine

    • #28

      Ai dreptate, nu e nevoie de pașaport CRDS, my bad.

  13. #29

    Am verificat și pe pe site dar și la telefon ca să fie foarte clar. Pt US unde o să votez am nevoie de pașaport și dovada de rezidență. Unul din actele de mai jos. Cred că este super clar. Also pașaportul meu este CRDS dar nu contează asta.
    1. permis de reşedinţă permanentă
    2. permis de muncă
    3. viză aplicată în paşaport
    4. formular I-797 sau I-797A
    5. permis de conducere
    6. ID-card

  14. #30

    Se face campanie nebună în România…nu în diaspora. Cu toate scuzele de rigoare, dar eu, exceptând un post obosit pus de Ambasada Atenei pe FB, nu am văzut nicăieri nicio campanie în Grecia. Nicio comunicare din partea asociațiilor sugătoare de bani publici, nimic. Eu știu de acest vot că mai urmăresc pe unu’ pe altu’, dar atât. Pe insulele din Grecia sunt sute de români care habar nu au de așa ceva deoarece nu există nicio metodă eficientă de comunicare din parte autorităților române, îi doare fix la banană. Știu că există și responsabilitatea civică, dar gândiți-vă la oameni care nu stau online pentru simplu motiv că nu știu sau muncesc 12 ore pe zi, sau pur și simplu sunt oameni simpli pentru care internetul este un moft.

    • #31

      scuzele le adresati ambasadei:))))

    • #32

      Pe b7ne pot sa inteleg si punctul tau de vedere dar oare dece nu se agita bot dide freedom house si toti activistii sa faca o informare buna macar pe fb? Nu de alta dar am vazut ca fb e miez cand vine vorba de vot iar acum ciu ciu.
      Oare nu convine mai mult starea de NEinformare dupa care sa mai fie un motiv in plus de sarit cu curul in sus?

  15. #33

    In primul rand, termenul limita pentru inscrieri este 11 Sept. Mai am fix o luna la dispozitie sa ma inscriu.

    In al doilea rand, in perioada asta marea majoritate ori sunt in concediu, ori abia au venit din concediu si au destule chestii de facut (cazul meu), ori se pregatesc sa plece in concediu si, la fel, au destule alte probleme pe cap si la serviciu si acasa.

    De inregistrat o sa ma inregistrez oricum, crede-ma. Am stat 6 ore la coada ultima data si nu am nici un chef sa repet experienta.

  16. #34

    Eu m-am inscris din primele ore dupa deschiderea inscrierilor, am fost numarul 900 si ceva. Probabil primii 5000 au fost diasporenii care sunt interesati de politica, restul stiu cand e votul dar nu pot pricepe si alte chestii.
    Impresiile mele: procesul de inscriere e simplu spre f simplu pentru cineva care are ceva cunostinte de calculator. As zice mai mult de “basic”.
    Una e sa completezi un formular si alta e sa uploadezi un scan dupa C.I (aici unii fie nu stiu cum s-o faca, fie sunt paranoici). A doua problema e validarea inscrierii/mailului prin click pe link-ul primit pe mail. Care mail in caz ca ai yahoo poate sa vina cu pana la 24 de ore intarziere (ca sa intelegeti, daca cineva nu valideaza linkul primit pe mail in 24h, trebuie sa se inregistreze iar).
    La mine a durat vreo 18 ore sa primesc link pe yahoo.com, apoi am mai primit un mail de confirmare a inscrierii dupa niste cateva zile.
    Eu sincer cred ca pentru a termina procesul de inscriere trebuie sa ai cunostinte medii de internet.

    Ori acum cred ca stiti ca diaspora nu inseamna numai “profesionisti” plecati pe functii inalte si ca 80-90% sunt cetateni care in afara de fb, insta si skype ca sa sune acasa habar n-au.

    In plus, perioada de inscrieri e fix ca pl, vacanta de vara cand oamenii nici nu deschid altceva decat fb si insta ca sa puna poze din vacanta…si inscrierile se inchid in septembrie cu 2 luni inainte de alegeri !!
    Ori sunt convins ca majoritatea nici nu stiu ca-s alegeri anul asta, toti devenind constienti de asta o data cu inceperea campaniei electorale…

    Nu mai zic ca in online nici macar USR nu comunica mult pe tema asta.

    Eu zic ca daca se ajunge la 100K inscrisi e o performanta.

    • #35

      Deci daca nu m-am inregistrat in clipa cand a devenit pagina activa, e clar, ori nu ma intereseaza deloc, ori nu stiu sa dau drumul la calculator. Logic.

      Mai am o luna timp sa ma inregistrez, jeez. Cand am aflat cum se face si care e termenul limita, mi-am notat in calendar ca sa nu uit, si cand o sa am timp liber o sa ma si inregistrez. Primii 500 primesc un buletin de vot in plus, sau ce?

      Pe de alta parte, da, multi sunt paranoici. Am vorbit mai devreme cu cineva care mi-a spus ca hr, mr, mie mi-e frica sa le dau astora datele.

    • #36

      Foarte util comentariul cu ce informatii sunt necesare pentru inscriere, multumesc! M-am inregistrat pentru vot la sectie cu adresa de gmail, mailul de confirmare a venit dupa cateva secunde. Vor copie dupa buletin, pe care oricum il prezinti la sectie cand votezi, deci nu mi se pare ca cer genul de informatii care nu ii privesc.

  17. #37

    o simpla intrebare (de fapt sunt mai multe )
    cu ce ma ajuta pe mine inregistrarea la o sectie anume ? intru peste rand? primesc o galeata rosie?
    ce vina am eu ca pe guvernanti in doare de cur de mine si se comporta ca atare? de ce trebuie sa fiu eu de vina pentru proasta lor organizare iar neinregistrarea sa fie scuza lor ca nu pot face nimic pentru cetateni? am stat la coada si in tara cand il votau toti pe iliescu-ala de a chemat rusii in tara,pentru cei ce au uitat-

    • #38

      nu te ajuta cu nimic, evident. doar ca daca nu te inregistrezi, ei vor considera ca in zona ta nu e nimeni, deci nu vei avea sectie de vot, buletine si stampile.

    • #39

      Și în plus, te vei regăsi pe o listă unde numele tău va fi doar încercuit, nu vei mai aștepta să predai actul de identitate, transcrierea unor date pe lista specială și de-abia apoi să votezi. Câștigi vreo 5 minute, dacă ești singur în secție. Altfel, stai la coadă în urma celor care nu s-au înscris până pe 11 septembrie.

  18. #40

    e foarte posibil ca acea campanie de informare să fie mai varză și să n-ajungă unde trebuie. citeam recent postarea cuiva pe fb care, în aeroport fiind, făcea conversație d-asta anti-plictis cu unii plecați p-afară, oamenii nu știam de posibilitatea de a se înscrie pt vot, și nu erau muncitori cu cârca.

    • #41

      Dar oamenii intre ei nu sunt in stare sa share uiasca o astfel de informatie sau sau sunt in stare sa share uiasca numai poze cu pisici,ciorbe si filmulete cu revolta in fata ambasadei in ziua votului?siiii ..dupa cum spuneam cuiva mai sus,activistii ce fac?nu informeaza ei?sau le convine asa ca sa mai aiba de ce sari in sus?

    • #42

      say hello to their little secret

    • #43

      habar n-am. am pus informația cu linkurile pe fb și am rugat lumea s-o dea mai departe.
      nu-s activist.

  19. #44

    M-am inscris de 2 ori, nu vine nici un mail. Astept de o saptamana, nici macar in spam.

  20. #45

    Exact cum se face la taxa de pod spre mare: coada la bariera cu bani.
    Le dai varianta prin SMS, lor le place coada

  21. #46

    articolul tau, cetin, a avut un impact urias, de la 14007 s-a ajuns la 15581, 1574 inregistrari in 2 zile, 787 pe zi.

    In ritmul asta, pana la data limita se vor inscrie in total 38400 persoane. Un pic sub 0.9% din diaspora romana.

    Inca o campanie de succes facuta pentru romani, cu romani, romaneste!

  22. #47

    Avand in vedere ca presedintele are legal vorbind mai mult rol de ficus eu zic ca miza cea mare este la alegerile locale si parlamentare si acolo de fapt vrei sa inclini balanta cu voturile din afara.

    E acum problema e ca odata ce completezi cererea esti radiat din lista electorala permanenta din Romania.

    ” Prin trimiterea cererii vă exprimați dorința să votați în străinătate la alegerile pentru Președintele României din 10 și 24 noiembrie 2019, urmând să fiți RADIAT pentru acest scrutin din lista electorală permanentă din România și înscris în lista electorală permanentă pentru votul în străinătate. ”

    Avand in vedere ca listele sunt PERMANENTE odata ce esti inscris pe lista pentru vot in strainatate sa te reinscrii pe lista permanenta din Romania trebuie sa faci o cerere care nu mai este online. E o cerere care se adreseaza de data asta primarului si pe langa copia CI trebuie sa contina si copie dovada de resedinta in Romania. Odata plecat in strainatate cum mai poti face dovada de resedinta in Romania???

    www.registrulelectoral.ro/upload/public/FormulareCereri/Cerere_inscriere_RE_resedinta_Romania.pdf

    Acum de ce cred ca toata povestea cu inscrierea on line e o perdea de fum. Daca esti inscris pe listele de vot in strainatate la parlamentare pentru acele liste exista circumscriptie de vot separata pentru care sunt alocate doar 6 locuri in parlament indiferent ca voteaza 100.000 sau 2 milioane. Adica fix nimic. In plus chiar nu stiu daca mai poti vota la locale daca esti inscris pe lista permanenta din strainate.

    Asa ca eu personal macar imi las deschisa optiunea sa pot vota in tara la locale si parlamentare unde votul conteaza mai mult daca e pus la urnele din tara.

  23. #48

    Observ cu oarecare tristete limbajul “smecheresc” pe care il folositi tot mai des: “bine boss”. Nu e cool. Referitor la procesul votului. Nu au schimbat nimic. Procesul de votare dureaza extrem de mult si e f. anevoios. Eu m-am inscris pe platforma. Pentru ca sunt in tara in vizita in timpul primului scrutin , nu ma mai lasa sa votez pentru ca sunt inregistrat in pe listele din strainatate. Ca si mine sunt f. multi. Numai bine.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam