Am decis să renunț la consumul de zahăr. Din varii motive, unul din ele fiind că sunt un tip bine făcut și zahărul îmi dăunează construcției corporale. Din păcate, nu pot să beau chestii amare, cum ar fi cafeaua, pentru că nu îmi plac.

Ciclamat, aspartam, cancerigene, nu sunt tentat. Mi-am cumpărat o mizerie extrem de scumpă, un praf numit Șteviol. Gunoi ambalat, nu îndulcește nimic, doar dă un pregnant gust de buruieni.

Idei?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

151 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Miere.

    • Nu prea merge bine daca substantele in care se pune sunt fierbinti/calde..

    • #3

      Aveau la mega image mai multe solutii de indulcire alternative la zahar. Nu stiu ce vei gasi in Timisoara, dar ar trebui sa fie un stoc similar. si pe acolo. Unul dintre produse era ceva extract de agave, iar celelalte nu mai tin minte ce naiba erau si din ce erau facute. Din ce scria fara ambalaj, erau fara aspartam/acesulfam(sau cum ii zicea) si alte magarii de genul.
      Nu stiu cat de eficiente sunt, dar de existat exista.

    • #4

      @seba indulcitorul care are la baza agave il recomand.
      Arhi daca nu il gasesti la raionul cu indulcitor/zahar incearca la alcoolice sub denumirea de tequila.

    • #5

      Seba, te cheama Sergiu ?:D

  2. Sirop de agave si sirop de artar. In Unirii daca tot esti timisorean exista un magazin BIO “Miracolul plantelor” de unde am luat si eu ambele.

  3. #10

    și eu am avut aceeași dilema. pana la urma am ajuns sa o beau simpla, fără nici un îndulcitor. a fost groaznic vreo câteva zile, dar m-am obișnuit și acum chiar o prefer fără zahar.

  4. #11

    Extractul de stevie este un indulcitor puternic, mai putin chimic. Probabil ca Steviol sau cum se chiama ce-ai incercat e vreo panamarama. Cauta altele ( am incercat la un moment dat, stiu ca tre sa pui putin – altfel se indulceste foarte tare, insa mie personal nu-mi place gustul, desi, dintre toti indulcitorii, asta are un gust suportabil)

    • #12

      du-te ba cu panarama ta, am dat 20 de lei pe 100 de grame

    • #13

      Arhi tu cumperi numai daca-i scump? Panarama poate avea pretul invers proportional cu calitatea ingredientelor din produs.

    • #14

      @Arhi, chiar nu indulceste? Te-ntreb ca eu m-am reprofilat pe stevia de vreun an si indulceste atat de tare incat abia pun cate-un pic sa nu se faca prea dulce. Il folosesc de atat de multa vreme ca nu-mi mai pot bea cafeaua cu zahar, nu are gust bun. Uita-te pe lista de ingrediente, daca are mai mult decat 1 ingredient care ar trebui sa fie extract de stevie atunci probabil nu e bun ce-ai luat. Hai maxim 2. Sunt si picaturi si o gramada de branduri dar pana am ajuns la unul ca lumea am incercat vreo 2-3 proaste.

    • #15

      Da, confirm, si eu am cumparat indulcitor pe baza de Stevia de f. buna calitate, exista si pudra, si lichid, brandul nu-l mai retin exact, am folosit doar o scurta perioada te timp, cand am avut cateva zile un musafir care nu manca deloc zahar . Dar dinc ate imi amintesc ii zicea parca SweetLeaf….

  5. #16

    Mierea e ok, insa nu stiu cat de buna e cu cafeaua. Ai grija la ea pentru ca are mai multe calorii pe gram ca zaharul.

    • #17

      Nu vad legatura dintre calorii si ce zic eu. zaharul e daunator corpului, nu din cauza caloriilor nu il mai consum

    • #18

      Da, ai dreptate. Am citit eu prost. Acum sincer, in timp te obisnuiesti cu gustul cafelei negre. La inceput eram la fel ca tine.

    • #19

      cred ca mai degraba renunt la cafea…

    • #20

      Nu are mai multe calorii/gram, poate vroiai sa spui ca intra o cantitate mai mare intr-o lingurita:)

    • #21

      Eu de obicei beau cafeaua/ceaiul fara indulcitor, dar cateodata pun miere pentru ca imi place gustul. Mi se pare mult mai buna cafeaua cu miere decat cu zahar, daca ii pun zahar parca nu mai are gust de cafea ci de sirop cu aroma de cafea.

    • #22

      Arhi, daca iti place, poti sa pui scortisoara in cafea. Am incercat eu azi si este foarte buna.

  6. #23

    Eu folosesc Stevia sirop la 11RON sticluţa (în drogheria Auchan). E chiar bun, o picătură îndulceşte o cană fără probleme. Mai merge şi Xylitol praf, dar mai scump.

  7. Documentează-te în legătură cu îndulcitorii artificiali, citeşte studii ştiinţifice, verifică dozele folosite, tipul studiului (dublu-orb randomizat este cel mai de încredere). Nu tot ce este artificial este dăunător cum nici tot ce este natural nu este automat bun.

    www.ncbi.nlm.nih.gov/
    clinicaltrials.gov/

    Şi un alt jurnal ştiinţific dar în care sunt publicate materiale legate strict de nutriţie: www.jissn.com/

    Dacă totuşi vrei să asculţi în continuare de hipsterii ierbivori antiştiinţifici poţi să încerci : www.nowfoods.com/Search/?search=stevia – una dintre cele mai serioase companii din industrie. ( 45 de ani de experienta ).

  8. #25

    Eu folosesc “Misura – Stevia” – se gaseste la cutii cu pliculete sau chiar la borcan.
    Dintr-un pliculet nu pot pune intr-o cafea decat jumatate pentru ca altfel indulceste exagerat.

  9. #26

    nu folosim.
    am luat anul asta o punga de un kil (bod, din sfecla) si e pusa pe post de contragreutate la un stativ.

    pentru indulcire cand e necesar, folosim miere, dar la chestii reci. in rest la ce deserturi facem, le facem cu fructe, fara zahar.

    daca tre sa punem zahar (de exemplu ca acuma avem miere cu fagure inauntru, si nu se poate baga asa) la un milkshacke de banane de exemplu, bagam zahar nerafinat. avem un borcan de un kil luat la inceputul anului, mai avem jumate din el.

    • #27

      o sa ii zic diabeticei de maica-mea ca mierea e buna de consum:)))))

    • #28

      pai ai intrebat ce indulcitor folosim :)).
      practic nu folosim nici unul. de 10+ ani.

      mierea o mananc in principal cu lingurita, imi place sa molfai ceara.
      o bag la blender. cu iaurt, cu fructe, cu lapte.
      vin fiert iarna.
      pe paine cu smantana.
      si cam atat.

      nevasta isi mai pune zahar nerafinat pe paine in ou. acolo s-a cam dus jumatatea aia de borcan.

      din cele de mai sus nu vad nimic absolut necesar pentru viata de zi cu zi.

      in afara de cafea, in ce mai folosesti zahar, si nu poti renunta ?

      eu de exemplu nu puteam bea ceai fara zahar, asa ca am trecut la compoate si sucuri de rosii productie personala, iau in fiecare an cate zeci de kile de materie prima din sat, pana imi creste mie livada.

    • #29

      ah, am uitat sa mentionez un alt eveniment care inghite o mare cantitate de miere -> sucul de soc, cand apar florile de soc. cred ca punem vreo 4 borcane de 800. dar din nou, nu e ceva obligatoriu :).

  10. Eu folosesc de vreun an zaharină Diamant (din asta) şi fructoză (din asta)

    • #31

      Felicitari pentru ideea de a te lasa de zahar. Se zice ca-i mai nociv decat fumatul sau alcoolul. Si eu tot fructoza folosesc. Practic e “zaharul” fructelor (zahar = glucoza+fructoza unde glucoza face chestii naspa in organism din ce-am mai citit eu). E cristalizat ca si zaharul. Daca am chef de ceva gen miere folosesc sirop de agave. Am ales indulcitorii dupa diata Montignac. Google if interested.

    • #32

      si eu foloseam fructoza, dar am citit undeva ca de fapt e mai nociva decat glucoza

    • #33

      @hillie, tot după Montignac şi eu 🙂

    • #34

      Ovi, daca esti interesat de retete, meniuri Monti sa stii ca e o comunitate foarte misto pe forumul culinar.

    • #35

      Arhi, inseamna ca n-ar trebui sa mai mancam fructe?

    • #36

      hillie, daca ai diabet, nu ai voie sa mananci fructe ce contin zaharuri. deci da.

  11. #37

    Acum doi ani cand mi-am propus sa renunt de tot la zahar, am crescut cantitatea de lapte in cafea. As in no sugar, dar mai mult lapte. Desi am capitulat intre timp in fata viciului suprem denumit Nutella, si m-am intors la zahar, cafeaua tot asa o beau, nu mai suport zahar in ea.

    • #38

      am intoleranta la lactoza, daca beau lapte, devin zeppelin

    • Arhi si eu am intoleranta la lactoza si folosesc lapte de la Kaufland – din acela fara lactoza. E la vre-o 4 lei cutia si e chiar bun. Si au si smantana pentru frisca.
      Avantajul acestui lapte e ca este dulceag….si cafeaua nu va mai fi asa amara.

  12. #40

    DaCa Cafeaua trebuia sa fie dulce crestea direct asa.

  13. #46

    daca nu gasesti inlocuitor pe gustul tau poti incerca candel e acelasi lucru dar fara prelucrare… se zice ca ar fi mai sanatos.

  14. Eu iti recomand zahar brun, sau zahar de palmier, zaharul e greu de inlocuit, toti indulcitorii pe care i-am incercat nu mi-au placut, cu timpul poti incerca sa scazi cantitatea folosita, gen daca azi pui doua lingurite la o cafea, incearca sa pui doar una.

  15. #49

    Me too. Well, nu intoleranta ci sensibilitate , dar ma impac foarte bine cu laptele fara lactoza.

  16. Zahar de mesteacan/xylitol. Il poti da si la cainii vagabonzi cand te enerveaza.

  17. #57

    Zahar brun. (si nu, nu e acelasi lucru)

    • #58

      cand spui ca zaharul brun, adica nerafinat, nu e acelasi lucru cu zaharul, iti pierzi posibilitatea de a da sfaturi

  18. #59

    Miere

    • #60

      e incredibil cati dintre voi cred ca mierea nu are zahar

    • Arhi, vor sa-mi faca reclama toti 🙂
      Diferenta intre zahar si zzaharuri ii cam mare. Mierea contine zaharuri nu zahar.
      146 glicemia la baiatu si am inceput cu o juma de lingurita de miere, iar doza a crescut usor, in timp. Acum nu depasesc 120 glicemia.

  19. #62

    MIERE nenicule, dar sa mergi sa o iei direct de la producator, ca aia din supermarket nu e 100% miere …

  20. #63

    astia cu mierea, bine ca n-ati zis zahar pudra

    • #64

      +999

    • #65

      Au dreptate… La mierea contrafacuta nu vezi pic de zahar !

    • #66

      nici macar nu se zahariseste

    • Mierea de salcam nu se zahariseste.

    • #68

      mierea NU se zahariseste (adica se transforma in zahar) ci cristalizeaza , nu e acelasi lucru, nu are legatura cu zaharul, dar – da si mierea are carbihidrati, daca esti diabetic e interzisa, daca nu, e recomandata datorita numeroaselor componente benefice

  21. #69

    eu nu pun zahar in cafea sau ceai, m`am obisnuit asa de ani de zile. in cazul cafelei pur si simplu imi place gustul iar ceaiuri, beau doar ce consider ca are gust bun de la sine (menta, ceai negru sau verde, ceai de fructe uscate). ceai de musetel sau alte scarbosenii nu le`as putea bea nici cu 7 linguri de zahar, miere, stevie, w/e.

    incearca sa reduci treptat cantitatea de zahar adaugata pana ajungi la zero si incepi sa apreciezi gustul cafelei asa cum e.

  22. #70

    ntz ntz faci ce faci tot la banana ajungi

  23. #71

    Miere de albine (naturala nu porcarii făcute din sirop). In afara de faptul ca e naturala are si o sumedenie de beneficii

  24. #73

    Mierea de salcâm nu conține zaharuri (alte tipuri de miere contin, dar si ala e bun). O miere buna, naturala trebuie sa se zahariseasca (mai puțin cele care conțin fructoza gen salcâm)

  25. #77

    Sucrazit, cînd mă car prin munţi. E dulce cu spume.

  26. #78

    Nu comparati mierea naturala cu porcariile din magazine (care in multe cazuri nici macar nu contin miere in sine). Este periculos sa o consumati doar daca suferiti de diabet, in rest zaharul din ea se absoarbe foarte bine in organism si nu dauneaza, absolut deloc, daca este consumata in cantitati normale, ba din contra, are calciu, fosfor, multe vitamine si o gramada de antioxidanti. Este intr-adevar toxica daca este amestecata cu lichide foarte fierbinti, dar cantitatea este neglijabila, ce este mai important e ca-si pierde majoritatea proprietatilor; in rest, strict ca indulcitor, este foarte buna. Defapt, indulcitorii din comert sunt mai toxici ca 1 lingurita de miere in ceai fierbinte.
    Nu sunt vreun nutritionist obsedat de sanatate sau de produse bio, si nici nu sunt vegetarian, dar imi place foarte mult mierea si o folosesc de multi ani ca sursa de dulce si ma consider bine documentat in privinta ei.
    Arhi fugi printr-un sat de sub timisoara si cauta un taran mai ingrijit si gospodar, care tine stupi de albine, si cumpara vreo 10 kile de miere si esti asigurat.

    • #79

      dude, daca ai diabet, mori de la miere, terminati naibii cu prostiile. am furnizor de miere, miere sabadus

    • #80

      Pai tu n-ai specificat nimic de diabet, doar ca vrei sa renunti la zahar ca-ti face rau la constructia corporala.
      Ai intrebat de cel mai bun indulcitor si lumea iti raspunde, am zis si eu ca daca ai diabet e periculoasa.
      I-aute domle, dupa ce ca-l ajutam inca nu-i place 🙂

    • #81

      :))))))))))) ok ok:))))))) nu am diabet, dar nici nu ma intereseaza sa fac

    • #82

      unde te-ai documentat despre miere, daca nu te superi, in ayurveda? chestia cu mierea care devine toxica daca o amesteci cu lichide fierbinti e o tampenie cat casa

    • #83

      eu zic s-o intrebam pe carmen-mufa-de-cal-bruma sa vedem ce parere are :>

  27. Fa o cura de o saptamina de sare de lamiie. Dupa aia si otetul ti se va parea Muscat Ottonel 🙂

  28. #85

    Tot ce contine zaharuri, ca e fructoza, glucoza sau zaharoza ingrasa.

  29. #86

    fii barbat, uita de zahar si alte prostii. cafeaua, ceaiul si berea se beau fara zahar, te vei obisnui repede. un proverb din batrani zice ca te obisnuiesti si spanzurat, d-apai fara zahar in cafea…iar daca ai oarece inclinatii spre diabet ….

  30. Ti- a mai zis cineva de miere?

  31. #89

    Recomand Xylitol de la Auchan. Este mai scump,insa este cel mai ok indulcitor pe care l-am incercat. Pot spune ca am incercat tot ce am gasit in magazine. Xylitolul arata la fel ca zaharul, nu are gust urat, este perfect ca inlocuitor. Doar pretul te poate face sa te gandesti inainte sa il cumperi.

  32. #90

    zaharina e ok in cafea..exista atat sub forma de pastile, cat si lichida

  33. #92

    Xylitol folosesc si eu. Am capiat pana am dat de el, toti indulcitorii pe care i-am incercat schimbau radical gustul cafelei. Incearca-l cu incredere.

  34. Nu te supara…dar de ce nu incerci cu miere?:)))))

  35. #95

    Nici io nu mai suport cati cred ca mierea n-are zahar. So, :

    zahar alb (din sfecla) = sucroza;
    zahar brun (din sfecla) = sucroza + urme de fructoza si glucoza;
    miere (de orice) = sucroza + fructoza + maltoza + glucoza;

    Procentele variaza in functie de ce plante ajuta la futut albina. Daca albina ar poleniza prin absurd numai flori de sfecla ar produce niste sucroza diluata. Daca tot prin absurd ar poleniza numai flori de smochin ar produce fructoza diluata. La toate astea noi le zicem miere.

    Toate “-oza” astea se numesc zaharuri.

    Zaharurile in diabet sunt naspa.
    Zaharurile = glucide = calorii = burta.

  36. #96

    Dupa cat am citit aici cat de nociv e zaharul, deja ma gandesc ca o sa traiesc 1000 de ani. Ca nu suport zahar/indulcitor/orice chestie dulce.

  37. #102

    Și eu ziceam cândva că n-aș putea să beau cafea fără zahăr. Acum doar așa o beau. It’s an acquired taste.

    Îndulcitorii, chiar dacă n-au toate probleme zahărului, au cel puțin una dintre ele: alimentele foarte dulci (mai dulci decât ce se găsește în natură) tind să creeze dependență.

  38. #103

    Cred ca pana la urma nu o sa ai incotro si o sa te lasi de baut cafea 🙂

  39. Am citit si comentariile si vreau sa-ti zic …sau hai, sa spulber un mit …ZAHARUL in sine nu produce diabet ; singurul mecanism prin care zaharul produce diabet e acelasi prin care o ceafa de porc la gratar produce diabet ; adica indirect : mananci mult zahar,mult etc etc , devii supraponderal , iti creste rezistenta la insulina si dezvolti diabet ; diabetul are o etiologie complexa , a nu se retine ca toti obezii sunt diabetici ci doar ca obezitatea in sine e un factor de risc pt diabet

    • #105

      daniela, iti multumesc ca imi spulberi mitul. e posibil totusi sa stiu destul de multe pe subiect, provenind dintr-o familie cu diabetici.

    • #106

      Exista mai multe tipuri de diabet printre care si diabetul zaharat, caracterizat prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange. Stai jos, 3.

    • #107

      @Daniela: Dacă mănânci ceafă de porc nu-ți crește nivelul insulinei din sânge (cum crește de la zahăr), deci e mai puțin probabil să faci rezistență la insulină. În plus, dacă ai mai multă insulină în sânge e mai probabil să te îngrași, pentru că insulina e cea care declanșează stocarea surplusului de glucoză ca grăsime și cea care blochează folosirea rezervelor de grăsime corporală pentru energie. Și insulina crează și alte probleme, cum ar fi tensiune arterială mărită.

    • #108

      Mie-mi plac astia cu texte “ai 4, stai jos”. Au ramas cu ceva sechele din clasa a 2-a. Terorizati de mici.

    • Evident, nu poți să faci nici ciroză dacă nu ai burtă de bere. :/

      Orice lucru care are un indice glicemic ridicat este dăunător. Da, în timp dar nu este oare mai bine să ne păstram pancreasul “în timpul respectiv” ?

      Și terminați vă rog cu recomandările de miere. Este aproape același rahat cu zaharul și zaharul brun iar cantitățile de vitamine și alți micronutrienți sunt nesemnificative.

  40. #110

    Auzisem undeva de xylitol, ca ar fi natural si nustiucum, dar mai departe nu m-am documentat.

    • #111

      Sigur, creste in copacul de xylit si se recolteaza cu succes in Romania in judetele Vrancea, Giurgiu si Vaslui…

    • #112

      Deci de-acolo erau cutremurele. Uniti salvam xylitzii tarii!

  41. #113

    Fructoza. Provenind tot din familie de diabetici, m-am documentat oleaca si mi s-a parut cea mai ok varianta. Cumpar de la un magazin d-asta de naturiste cu 16 lei / kg. Are putere de indulcire mare si se comporta ok la procesarea termica (adicatelea merge si la prajituri & stuff), plus ca n-are nici un soi de gust dubios. Stevia in toate formele mi s-a parut beyond odioasa la gust.
    Atentie, vorbim aici de fructoza derivata din fructe, nu cea derivata din amidon de porumb. Ultima are un indice glicemic de circa 100, pe cand cea din fructe are IG 20, ceea ce inseamna ca in combinatie cu grasimi (de ex in praji), nu declanseaza un raspuns insulinic dramatic => nu ingrasa. Vorbim aici insa de cantitati moderate, ca daca te bazezi pe faptul ca e fructoza si “nu ingrasa” si bagi 5 tavi de placinta, e evident care e rezultatul…

    my 2 cents.

  42. Daca ai luat prostii… Folosesc cam de un an de zile urmatoarele:
    NuNaturals, Pure Liquid, Alcohol Free Stevia, 2 fl oz (59 ml) iherb.com/p/4460?f=TLD378
    Now Foods, Better Stevia Liquid Sweetener, French Vanilla, 2 fl oz (60 ml) iherb.com/p/16558?f=TLD378

    Varianta french vanilla are o aroma si un miros absolut demential, mai ales pus in lapte batut sau covasit, orez cu lapte sau gris cu lapte. Cea de la NuNaturals o pun in ceai, mai ales la birou unde beau 2-3 cani pe zi.

    La unele persoane stevia are efect de scadere a tensiunii, daca te stii cu tensiunea joasa deja foloseste limitat si cu grija.

    Pentru varietate uneori inlocuiesc stevia cu sirop de artar Now Foods, Organic Maple Syrup, Grade B, Deep Rich Flavor, 16 fl oz (473 ml) iherb.com/p/13573?f=TLD378
    Grade B inseamna ca e mai putin procesat si mai aproape de sucul natural, exista si C si D care sunt si mai bune, dar nu le-am gasit pe net.

    Daca faci click pe linkurile mele si comanzi vei avea ceva discount din valoarea totala iar eu voi primi ceva % comision.

  43. #115

    eu foloseam siropuri la cafea, gen din asta : www.coffeeshopdepot.com/product.php?productid=28218&cat=3344&page=1

    le gasesti in toate hypermarketurile dar cred ca-s cancer lichid.

  44. #116

    Ceva ciudat se intampla cu indulcitorul stevia in Romania. Eu am cumparat din UK foarte ieftin (2£) 100 tablete de stevia, sub numele de Truvia. Au un gust foarte bun si nu folosesc decat 1 la o cana destul de mare de cafea/ceai. I-am transmis si mamei mele sa renunte la zahar/sucrazit si sa isi cumpere indulcitorul natural. Mi-a transmis ca picaturile fac cafeaua amara si pliculetele au gust de buruieni… Nu stiu ce sa zic, eu am pastilute – gen sucrazit asa, insa e bun la gust. Cauta Truvia, poate gasesti pe undeva.

  45. #117

    @arhi, diabet nu faci daca maninci zahar sau nu mai faci daca nu maninci. in primul rind zaharul nu e bun pentru diabetici pentru ca are continut ridicat de carbs. totusi acelasi efect il au si cartofii, piinea si orice alt produs care are continut ridicat de carbs. doctorul nu recomanda diabeticilor sa nu mai manince deloc zahar, cel putin nu cei din afara Ro, ci recomanda sa reduci carbohidratii din mincare si mai ales grasimile. ca sa nu faci diabet trebuie sa ai o dieta echilibrata iar daca ai deja diabet la fel. poti minca orice insa trebuie sa tii cont de citeva reguli.

  46. #118

    shel mai bun indulshitor ii dulshili grai moldovinesc…

  47. #120

    Fructoza, Sorbitol, Xylitol, Mannit si Isomalt.

  48. #121

    xylitol este un zahar, are gust de zahar dar are 10% calorii comparativ cu zaharul. eu unul as incepe cu a renuta la 90% din zahar, nu la tot, asa ca poti incerca xylitol.
    Cat despre restul produselor cancerigene, eu nu beau, nu fumez, din ceva trebuie sa mor, iar cand o voi face nu voi putrezii fiind imbibat bien cu aspartamul din cola zero deci peste cateva sute de ani o sa-mi pupe unii moastele/oasele putrezite la ceva sarbatori.

  49. salut!
    eu sunt Mierea!
    m-a recomandat cineva?

  50. #124

    @aiurea: zaharul are continut ridicat de carbs? Pe bune? Porumbul are continut ridicat de cucuruz si papusoi.

    Carbohidrati = zaharide = glucide. Denumiri diferite pentru acelasi shit.

  51. #125

    www.theecologist.org/green_green_living/food_and_drink/1336766/top_10alternatives_to_sugar.html
    Siropul de curmale, siropul de cocos si melasa le poti cauta in magazinele arabesti. Siropul de artar si agave nu stiu cat de scumpe sunt in Romania. Eu cumpar siropul de artar si vrac de la menoniti cam cum cumperi tu bors din piata.

  52. Stevia. Dar nu de aici de la noi, ci din State. Tablete, lichid sau pulbere, indulceste extraordinar si nu schimba gustul.

  53. Cologran, îndulcitor lichid, de la Lidl.

    • #128

      Auzi bossule, da tu datoria aia.. cînd ai de gînd să mi-o dai? Chiar vrei să trimit mafia după tine?

  54. #129

    io n-am problema asta cu dulcele.de la prima ora a zilei toata faptura mea cere acru.

  55. #131

    Siropul de artar este dpdv medical cel mai sanatos si mai hranitor indulcitor natural, ala de tip B care e maro inchis. Are gust de caramel si ca valoare nutritionala are cele mai putine kcal daca nu ma insel, oricum, a trebuit sa fac ceva detox cu sirop de artar si arunci m-am documentat despre proprietarile lui si pus langa alte siropuri sau miere iese in castig) plus ca mie mi s-a parut si foarte, foarte gustos.

  56. #132

    Bre, da’ un nechezol nu se mai gaseste? Ala parca era usor dulceag, nici nu-i mai trebuia zahar. :))
    Asa ai impuscat doi iepuri: scapi de zahar (unanim nesanatos) si de cafea(pareri impartite privind sanatatea).

  57. #133

    Dupa ce-am citit pe diagonala diverse pareri eu as ramane la zahar. Atata stres pentru un cub de zahar in cafeaua de dimineata…
    (chiar, te-ai gandit doar sa reduci consumul, fara sa renunti de tot?)

    • #134

      a ca si cum mi-ai zice fumeaza doar 1 pachet xde tigari pe zi, nu 3. ori te lasi, ori nu.

  58. #135

    Unele comentarii sunt pur si simplu geniale. NU CONTEZA de ce fel e zaharul. Fie ca mananci un mar, o lingurita de miere sau zahar la kill. Tot zahar este si are aceleasi efecte asupra organismului, aka daca nu consumi caloriile te ingrasi.
    Acum ca mierea are minerale, mai multa fructoza decat glucoza si tot asa, e alta treaba. E mult mai sanatos sa mananci miere in loc de zahar, dar aici se aplica treaba cu raul cel mai mic.

    • #136

      Perfect de acord…sa renunti la zahar pe bune inseamna sa renunti cam la tot inafara de ceea ce creste in gradina, unele lactate si carne.Si nici cu fructele sa nu exagerezi ca si alea au mult zahar…

    • #137

      Acuma, una e zaharul rafinat, alta e ca mananci un mar pe zi….sau chiar un fruct mai dulce. Nu cred ca se pot compara 3 lingurite de zahar intr-o cafea (am vazut destui oameni care asa beau) sau doua pahare de Coca-Cola cu faptul ca ai mancat un fruct sau chiar o felie de paine alba.

  59. #138

    Xylitol ruleaza!

  60. #139

    miere de albine?

  61. Nu stiu ce cafea bei dar incearca cu diverse sortimente pana gasesti cafeaua acceptabila pentru tine pe care o poti servi fara zahar.
    Din greseala am baut o cafea din Indonezia (puneam de obicei 2 zaharine) fara sa ii mai adaug nimic. Si am descoperit gustul de cafea buna.
    Acum beau doar Jacobs nemtesc (il mai gasesti prin Auchan, Real piata Crangasi).

    Am ajuns sa simt diferenta de gust la cafea.

    Socrul meu bolnav de diabet foloseste sticlutele de Diamant din Metro, MegaImage sau Auchan.
    Eu personal am gustat niste prajituri facue cu acest indulcitor si sunt OK. Am baut si compot indulcit cu asa ceva si merge. Oricum nu sunt fan dulciuri desi am peste 100 de kile.

  62. #141

    Stevia rebaudiana, gasesti la lantul ala de farmacii care incepe cu S, eu il folosesc si e bun. Si totusi, nimic nu se compara cu zaharul…

  63. #142

    Am citit multe pareri pe-aici.

    Dar te-ai gandit cumva la miere?

    Ar fi o treaba strasnica..asta pe langa dulshili grai moldovinesc..

  64. #143

    Cafea -> ceai negru. Zahar -> miere + lapte.

  65. Zama de domnisoara.

  66. Miere (de rapita , salcam sau tei) .
    Folosesc mierea pe post de indulcitor de vreo trei ani si ma simt extraordinar de bine …

  67. Nu am probleme cu glicemia si nu aveam nici inainte.
    Sunt constient de proprietatile si elementele continute de diversele tipuri de miere (inclusiv zaharurile continute) .
    Folosesc miere naturala direct de la producator de incredere (din Posesti ,Prahova) .
    Prefer mierea in locul zaharului din comert , datorita faptului ca mierea (cel putin , cea consumata de mine) este un produs brut , fara adaosuri chimice , fara prelucrari dubioase/chimice/industriale.

    S.A.M.D.

  68. #148

    Linkul de mai sus este pentru xylitolul pe care il folosesc eu 🙂 E indulcitor din coaja de mesteacan

  69. nu stiu cum cafeaua e prea amara,poate la filtru.Eu beau de cativa ani cafeaua fara zahar si pentru a fi gustoasa nu trebuie sa fie tare, pui si mai putina cafea si renunti la zahar.
    Daca intrebi pentru prajituri atunci nu am de ales, merg pe zahar.

  70. #150

    Si eu folosesc xylitol si sunt multumita. Cumpar de la magazinul Biocarmen din Galati www.biocarmen.ro
    La prajituri foloesc sirop de agave. Am facut chiar si marmelada cu sirop de agave dar nu stiu daca tine asa mult … in concluzie am mancat-o repede 😉

  71. #151

    Vezi ca se gaseste pe la supermarket indulcitor pe baza stevie, e ceva mai natural si recomandat inclusive diabeticilor. Insa cel mai bine, FARA!