Mă gândeam la o fază întâmplată săptămâna trecută. Un prieten m-a băgat cu japca pe ceva grup de facebook cu așa ziși oameni de business, de unde am învățat o grămadă de lucruri.

Am invatat ca exista oameni care vor business, dar nu stiu ce contine un bon fiscal. Oameni care au business dar nu stiu cum sa vada daca sunt pe profit. Oameni care vor consultanta care valoreaza mii de euro, dar sa fie moka, pentru ca de ce nu. Oameni care vor sa deschida saloane de coafura, dar se cearta cu comentatorii pe regulile de igiena pe care EI considera ca nu au de ce sa le urmeze. Oameni care au business dar, citez, STITI CUM E, nu au buget de marketing, dar vor vanzari. Oameni care considera ca deschiderea unui aprozar online necesita doar un site frumos. Si tot asa.

Dar ce m-a făcut cu adevărat să ies a fost o întâmplare haioasă.

Sintetizat, unu copil de 14 ani a descoperit wordpress, CMS-ul care se instalează next, next, acum un an și azi oferă soluții de securitate pentru situri și magazine online.
Evident, i-am comentat și i-am spus că securitatea unui magazin, a unor baze de date, sunt responsabilități uriașe, care se lasă cu amenzi la fel, iar el încă e la vârsta la care îi plătesc părinții amenzile, poate ar trebui să mai citească chestii, să învețe, să își facă un portofoliu, chestii de astea.

Băi, nu vă zic ce s-au declanșat oamenii de afaceri de acolo, ăia care nu știu ce conține un bon de pe casa de marcat. Că se citește invidia în mine, că e jenant cum îmi bat joc de un copil care încearcă, trebuie încurajat, trebuie făcut să meargă mai departe. Efectiv, o gașcă de analfabeți care habar nu aveau pe ce lume trăiesc, îmi explicau cum trebuie încurajat un script kiddie, că doar nu plătesc ei.

Anyway, ideea este asta. Nu mai încurajați mediocritatea. Nu mai încurajați pe principiul Important e că ai încercat, chiar dacă a rezultat o ciorbă. Nu vă mai mulțumiți cu E bine și așa. Nu faceți decât să creați niște monștri mediocri, care nu vor ști niciodată care e, de fapt, nivelul la care sunt, dar vor avea pretenția de a fi tratați ca niște profesioniști.

Și asta e valabil în orice domeniu.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

66 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ideea e buna, pustiul dat exemplu de tine, nu prea. Site-ul ala, facut de script kiddie, arata si se misca mai bine ca multe site-uri “serioase” din Romania.
    Si daca un pustiu de 14 ani face ceva decent, nu vreau sa stiu cine a facut celelalte site-uri.

    Si nu cred ca se adreseaza unor firme mari, care daca apeleaza la el isi merita soarta. Eu cred ca serviciile lui se adreseaza mai degraba cuiva care de exemplu psiholog, arhitect, instalator, etc. care e la inceput de drum si are nevoie de un site de prezentare. N-ai nevoie de mai mult de o galerie foto si un formular de contact. Singura grija la asa ceva e un pop-up de gdpr care nu e mare greutate de facut.

    • #2

      Ca adaugare: si eu cand eram de varsta aia, mai instalam un windows/soft/etc (evident cu licenta descarcata de pe net) sau mai reparam/faceam upgrade la hardware. Majoritatea “clientilor” erau vecini/cunostinte. Asa rezolvam problema cu banii de buzunar. Evident ca o firma nu ar fi apelat la mine. Asa il vad si pe pusti, dar pe partea de site-uri.

    • #3

      situl ala e un wordpress cu tema elementor, 29 de euro, careia i s au schimbat textele. eu vorbesc aici de securitatea unui magazin.

    • #4

      Tre’ sa fii nebun sa angajezi pustiul sa-ti faca magazin online. Cred ca nici el nu stie la ce se baga si a pus punctul ala asa, sa fie.

    • #5

      Chiar și un cabinet de psiholog, arhitect, partea de securitate și datele clienților, mulți, puțini, nu contează, nu aș lăsa-o pe mâna unui puști. Îți pică fața la ce amenzi sunt pe gdpr. Și doar amenzile, nu zic de eventualele daune pe care le-ar putea cere clienții.

    • #6

      Ca sa fim corecti, baiatu’ nu zice “ofer mentenanta magazin online”. Zice doar magazin online. Separat, mentenanta site. Separat securitate…

      Dar da, faptul ca aceasta “mica ne/intelegere” (ca nu stie el sa gandeasca-n perspectiva si ca, fiind neexperimentat, nu prevede ce probleme se pot ivi si cum sa le rezolve) poate avea urmari legale asupra parintilor, asta ramane-n picioare.

    • #7

      Eram clasa 12 sau p-acolo si mai instalam windowsuri, mai puneam drivere, d-astea.

      La un moment dat m-am dus acasa la un popa. N-am luat bani, ca deh, prieten de familie, dar mi-a pus ala in brate atata mancare si bautura ca de-abia m-am intors acasa.
      Tin minte ca era in preajma Craciunului, zapada, ghetus.

      La intoarcere am trecut pe la niste prieteni, am lasat bautura, m-am stropit un pic pe pantaloni ca sa fie credibil si acasa le-am zis ca am cazut si s-a spart.

      Si-avea popa ala 2 fete mi se scurgeau ochii dupa ele.

      Ce vremuri …

    • #8

      Ai băgat un deep scan și la fete, sau doar te-ai virusat?

  2. #9

    Eu, contabil, am vazut in grupul ala o sursa buna de clientela acum ceva vreme.

    In putine dati m-am inselat mai rau ca atunci.

    Grupul functiona in doua directii: 1. cereri de oferta; 2. “i-auitatz ce-am facut eu, asa-i ca-s smecher?”.

    Mi-a trecut repede.

  3. #10

    Probabil are un SRL inregistrat pe numele parintilor, ca sa poata emite facturi. Oricum e un inceput. In comparatie cu alti copii de 14 ani, nu cred ca e mediocru.

  4. #11

    Grupul asta e a lui Ursachi. Postarile mai sunt cum mai sunt dar in comentarii te ingrozesti. Dar daca ceri ajutor nu obtii aceeasi informatie de la 2 persoane pentru ca majoritatea sunt persoane fizice fara cunostinte reale de business.

    • #12

      Voi mai știți vârsta legală pentru a putea muncii? Sunt rezonabil de convins că sub 18 ani este destul de ilegal să fii angajat.

    • #13

      16 ani e vârsta legală pt angajare. În anumite condiții (gen nu muncă de noapte, nu condiții vătămătoare) și cu acordul părinților dacă nu mă înșel exagerat de tare.
      Având în vedere că școala obligatorie e de 9 clase, nu puteau lăsa puștii să frece duda atâta timp fără să le asigure cadrul legal să facă ceva dacă vor.

  5. #14

    nota 10 pt. puști, da, trebuie îndrumat, amenzile se plătesc sau nu, dar experiența se adună. Dacă era să nu nu încurajez mediocritatea, nu-ți citeam blogul, rămâneam la Zoso.

    • #15

      ce dragut. e ok, cred ca ai incurajat destul

    • #16

      sper ca nu l-ai banat …

    • #17

      e om bun, cu partea de securitate sunt 100% de acord. Oricum, cine i-ar da pe mână securitatea unui site fără un portofoliu în spate, fără recomandări?

  6. #18

    ba da’ si tu acum :))
    e un copil totusi, va avea timp sa invete si e f misto din partea ta ca ai incercat sa-i explici niste lucruri
    cred ca pornirea lui este buna, dar are nevoie de indrumare

  7. #19

    Bravo lui, nu cred ca pana la 18 ani il va angaja cineva important. Dar pana atunci sper sa devina cineva important. Are tot timpul sa invete, sa greseasca, sa se dea cu capul de pereti. Toti au sanse egale. Am plecat cu toti de la 0/0.

    • #20

      Acuma am observat,, Eu am comentat screen;shootul, nu parerea ta.. ce ai scris acolo nem tudem for me..:) Esti un baiat destep, dar viata m-a invatat sa nu jignesc copii.

  8. #21

    Nu mai pot cu ăștia care știu doar să sufle-n fund (că așa vor să fie și ei tratați). Oarecum off topic:
    Încă mi-aduc aminte ce se opăriseră acum vreo 2 ani câteva mimoze la prețiosul lor dos, când ai scris de băiatul din Bacău, fost hacker, care-a murit împușcat. Toată lumea se întrecea în a plânge de milă părinților, însă când s-a zis ”bah, dar au și ei o parte de responsabilitate, unde naiba erau când ăsta avea în camera lui cărămizi de bancnote și stive de lucruri cumpărate cu bani furați”, să te ții ce-au sărit mimozele…
    O mare parte din poporul ăsta nu știe decât să sufle-n fund și să se mire cu deștu-n gură când ceva iese rău.

    • #22

      uite si aici ce aplauda ca focile, desi nu inteleg nici macar despre ce vorbesc

    • #23

      @arhi, eu cred ca lumea intelege despre ce vorba acolo, doar ca pozitia ta e foarte radicala. E ca si cum iti taie unul calea in trafic. Eu il cloxonez, dau o injuratura si merg mai departe. Tu iesi cu bata si-i spargi parbrizul :))

    • #24

      Cu ce ti-a gresit tie personal baiatul ala din bacau ?

    • #25

      @Vlad, nu este vorba despre băiatul respectiv, ci despre atitudinea românilor care nu suportă nici cea mai firavă observație, răcnesc dezaprobator la orice este altceva decât o laudă și sar aprioric să apere pe oricine, indiferent dacă acea persoană greșește sau mai are de învățat sau încă nu e atât de grozav/ă pe cât se crede.
      Citește comentariile (de aici) și poate-ți pică fisa. Arhi și-a dat seama la ce mă refer. Când vei deprinde și tu abilitatea de a înțelege un text scris, revino cu întrebări.

    • #26

      @Nancy poate intelegi tu textul altfel dar sigur bunul simt nu il ai.
      E mort lasa in pace.
      Daca tot vorbim de abilitati dezvoltate hai sa ne dezvoltam cei 7 ani de acasa.

    • #27

      @Vlad, n-a fost niciun moment vorba despre băiat. Ci despre părinții lui și despre reacțiile unor comentatori de aici. Cum desene nu se pot face, reiterez: revino când vei avea capacitatea de a înțelege ceea ce se scrie.

  9. #28

    Pai na, asta e bula, oameni frumosi, buni, cumsecade.

    Hippiotii pulii.

    Cu drag,

    • #29

      Nici nu știu ce mă enervează mai tare la Dragoș, comentariile sale suficiente se mediocru angajat la stat care crede că a ajuns buricul la planetă, sau faptul că i se pare normal să își pună la profil poza pe care o are pe Grindr.

    • #30

      Nu lucrez la stat, lucrez CU statul, nu am cont pe Grindr.

      Ai dreptate cu buricul la planeta.

      Important e ca te enerveaza comentariile mele, de asta si postez aici, ca sa nu treaca o zi in care sa nu-mi bag pula in tot ceea ce cred, viseaza, spera si fac cei ca tine.

    • #31

      nu cred ca obtii prea multa enervare si mai degraba compatimire

    • #32

      >>nu am cont pe Grindr
      Acum ai.

    • #33

      Te-am prins, ai dat refresh sa vezi ce raspund, nu? :))

    • #34

      Meine freunde, eu nu vă înțeleg ardoarea de a vă giolăni (dat la gioale) cu Dragoș. Da, comentariile lui sunt într-o notă bizară; și eu am încercat să intru în dialog cu d-l, din pură curiozitate. Am crezut că este ceva troll în căutare de atenție, m-am convins că nu – el chair crede ce scrie – și am trecut mai departe.
      Omul nu scrie cu graffiti pe butoiul lui Diogene. Nu i se picteaza chipul pe capela sixtina daca nu ii demontati voi ideile. Nu isi vâră capul congelat lângă Lenin. Doar debitează chestii, la fel ca noi, restul… wtf, what’s with the hate??

    • #35

      E ok. A fost ultimul comentariu pe blogul Seniorului.

      Să fiți iubiți.

    • #36

      Omul e in depresie, probabil. Sper sa ajunga la un psiholog cat mai repede.

  10. #37

    Nu-s numai pe IT, la toate prostiile am văzut ca inclusiv presa ii ridica în slavi.
    Asa niște lins în cur și niște ode de preamărire de te ia greata.
    N-am nimic cu ei ca e o chestie buna, dar sunt chestii bune de pornit, de învățat, ca ceva talent se vede ca au dar e minuscul, abia le ies niște chiciuri, ca sa-i prezinți ca niște genii, super artiști, extra meseriași când ei fac niște ciurucuri mi se pare rău de cct.

  11. #38

    Designer profesionist, program de lucru de la 14:00 la 20:00, de luni pana sambata.

    • #39

      Designer de interioare cumva?

    • #40

      Probabil tu ai fi vrut ca un pusti de 14 ani sa aiba program 24/24, ca doar nu trebuie sa se duca si la scoala sau sa mai si doarma din cand in cand.

    • #41

      Nu, as fi vrut sa nu aiba program deloc, ca e freelancer, nu casier la trezorerie.

    • #42

      Nu stiu cum vine asta.
      Lasand la o parte faptul ca este un pusti de 14 ani, daca esti freelancer si prestezi un serviciu nu ar trebui sa ai un program?
      Adica potentialul client nu trebuie sa stie in ce interval poate sa te gaseasca daca are nevoie de tine. Sau cum se face? Iti scrie pe mail si ii raspunzi tu cand ai chef?

  12. #43

    E greu Cetine, e greu.
    Dupa cum vad din comentarii, pe aici sunt multi care gandesc ca cei de pe grupul de Facebook. Eu m-am uitat pe site. Nu respecta regulile alea cu “adresa fizica, cui, j etc” pe care le pune ANPC-ul cand explica ce site-uri sa nu folosesti, respectiv ce site-uri sa folosesti.
    La “cine suntem” e pus un junior, poza nu este de 14 ani, dar nu asta detaliem aici.
    In schimb la raspunsuri este “noi, ne bucuram, suntem bucurosi etc”.
    Concluzia mea: Pustiul e unealta de marketing a parintilor.
    Un mare NU. Ce ai spus tu este valabil pentru lumea reala din 2021. Ce spun comentatorii de aici si de pe Facebook da dovada ca ei inca sunt in 2000 cand internetul era uau, si era bine daca stiai ” un baiat” care sa “faca site-uri”. Uite ca baiatul are poza pe net.

    1
  13. #44

    Eu zic ca poate deja sa isi gaseasca un job la yahoo sau fb, hilton, etc.

  14. #45

    Poate am ratat eu scopul, dar eu am priceput nu ca prichindelul trebuie oprit in fasa, ci hoardele de adulti responsabili care in loc de, hai sa il numim mentorat, ii sufla in cur “vai ce stralucit esti”. Bai, bravo prichindelului ca in loc de instagram si jocuri video e pasionat de wordpress. Da, e un next next next, dar e vorba de focus. Un astfel de copil trebuie ghidat si modelat, trebuie provocat si indreptat, nu trebuie rasfatat Vaaaai, minunatule. Ca se va duce de rapa.
    Dar poate am priceput eu gresit mesajul articolului

  15. #46

    Is curios daca pe canalul asta de antreprenori ar aparea un anunt de acelasi tip dar cu date putin schimbate de genul:
    Ma numesc ………, am 14 ani si de un an am descoperit pasiunea de a fi un fel de antreprenor. Serviciile pe care le ofer:
    – vand lapte, branza, carne si legume din productia proprie (a familiei);
    – fac mentenanta la grajd, solar toata ziua
    – ma ocup si de securitatea animalelor
    – optimizez cu matura curtea proprie si a vecinilor
    Momentan nu am portofoliu dar pot fi contactat telefonic.

    Ce s-ar zice?
    1. ar sari toti in sus ca la acea varsta scoala e mai importanta;
    2. unde-s distrusii aia betivi de parinti ai tai, etc.

    Ca “antreprenori” de astia is multi si de ei nu se zice nik. Dar daca apare unu’ de asta “prodigios” care le stie cu tastatura.. moama… a iesit soarele..

    1
  16. #47

    Fiecare vede lucrurile in functie de experienta lor de viata.
    Tu ai facut bine i-ai explicat cam cum ar trebuie sa fie treaba pentru esti pe online exact pe nisa ta etc da in acelasi timp iti trebuie un nivel de maturitate dezvoltat ca sa le intelegi aceste lucruri.

  17. #48

    Atitudinea pustiului merita aplaudata – bravo copile, pune mana si invata, fa chestii. Si prima chestie pe care trebuie sa o faci, baga-te padawan pe langa unu care stie si face. Invata despre ce si mai ales despre cine e programarea, invata ce e aia site, cum functioneaza sistemul si cui se adreseaza. Fa joburi mici de genul – pune tu textele pe care le primesti de la cineva pe site si verifica daca se vad corect. Intreaba de asemenea cine ti-e QA-ul, nu te baga tu sa arunci chestii live de capul tau. Super, fa, dar nu mai mult decat stii / poti / ai responsabilitate. Ai 14 ani, ai toata viata inainte, nu te grabi sa ajungi repede la bani, ca banii inseamna si responsabilitate si aia inca nu ai cum sa o ai la 14 ani la nivel de profesionist. Daca se apuca acum sa faca chestii dupa ureche, o sa fie greu sa le uite mai tarziu si sa faca cum trebuie.

  18. #49

    La aia cu antreprenorii tot de la educatie se trage. Am facut 17 ani de scoala, profil real si politehnica, am facut materia economie in liceu si ceva curs de management in facultate, dar nu a reusit nimeni, cu subiect si predicat sa imi spuna cum functioneaza o firma, ce inseamna un buget, o finantare, un calcul de pret, un contract, in fata cui sunt responsabil, pe ce legi lucrez (aia de la stat is fiecare cu legea lui – de ex ITM cu codu muncii, ANAF cu codu fiscal, numa tu esti cu toate), cine ma poate ajuta, etc… Apoi ne plangem ca tineretul nu are spirit antreprenorial – de unde, Doamne iarta-ma, sa aiba, cand toata societatea ii invata ca trebuie sa se angajeze la Flamura si sa stea acolo pan’ la pensie? Si majoritatea care au inconstienta sa se apuce nu stiu sa-si completeze singuri formularele de la Registrul Comertului, da-s patroni la ei in sat. Mno ca m-am incins 🙂 . Ce voiam sa zic era ca e devina si sistemul de invatamant ca aia nu stiu ce e scrie pe un bon.

  19. #50

    E tare pustiul daca stie sa faca tot ce zice el acolo. Doar ca s-a aruncat prea repede la bani. Acum trebuie sa faca proiecte pentru scoala/liceu, mai ales in vremuri de pandemie (chestii online). Cum ar fi sa-si faca un site unde rezolva el temele si sa-i trimita profesorului, cu notificari s.a.m.d? Apoi sa dea exemplu si restul colegilor, sa se poata loga si ei acolo si sa faca temele. Fara sa fure unul de la altul, ca tot vorbeste de securitate. Important e sa faca ceva site-uri (pt scoala, prieteni, ONG-uri sau hobby-uri), sa detina un portofoliu, sa capete ceva experienta! Abia apoi sa se gandeasca la bani!

  20. #51

    Pai cam de-aia avem serviciile pe care le avem, pentru că școala românească asta dezvoltă, oameni mediocri. E mai ușor așa, decât să găsești vocația unui copil, ceva care să iubească să facă.

  21. #52

    Sunt zvonuri ca deja pustiul a refuzat Google si Facebook.

    In 2 ani va face o emisiune cu cursuri de antreprenoriat pe Romania TV.

  22. #53

    Ahh, grupul antreprenorilor, locul unde gasesti intrebari de la “de ce sa dau 100 lei pe contabilitate, ce face de banii astia”, “cum sa impiedic angajatul sa-si ia concediu pentru ca avem de lucru” la “boss cum vii tu sa dai 1000 euro pe adaugat 10 produse in woocommerce? asta se plateste minim 1000 euro pe produs!!”. Romanul s a nascut antreprenor.

  23. Mai e și faptul că Java și JavaScript sunt diferite:
    www.geeksforgeeks.org/difference-between-java-and-javascript/

    • #55

      Da, sunt limbaje diferite, unul e o jucarie pentru programatori mediocri si celalalt e un limbaj de scripting pentru web.

    • #56

      Dragă Radu,
      Eu cu jucăria aia am devenit un mediocru “pensionabil” la 50 de ani. Fără să mă strofoc prea tare.

      Dar lucrurile nu se opresc doar fiindcă m-am pensionat eu, fiindcă… nu.

      Ai crede, în viața vieților tale, că aplicația mobilă de arhiblog este scrisă în JavaScript? (Dacă este adevărat că este scrisă în react-native…)

      Oare de node.js ai auzit, și mai ales cam câți bani faci din back-end JavaScript lucrând “decât” 9-5? Crezi că întâmplător “what is a closure in JS” este numită “the 90K question”?

      Desigur, scripting pentru web…

      Ce să-i faci frate!… nu toți au avut șansa să copilărească cu Gică Petrescu. Ori să fi învățat să schimbe rezistența la reșou. Pardon! La mainframe.

    • #57

      da, este firefox de acum 20 de ani cu o frumusete in 2021

  24. #58

    Si eu tot la 14 m-am apucat si am facut multi bani pana la 19 cand am deschis SRL , aveam proiecte mici , siteuri de prezentari , logo , bannere , ce se mai cauta pe vremuri …..stai linistit ca nu o sa il cate emag sau vodafone 🙂 face si el un site pt biserica din colt sau pentru stomatologu fomist de la parter… e tare pustiu !!

  25. #59

    Acele grupuri sunt o adunatura de oameni care nu au nici cea mai mica idee despre realitatea de a porni o firma in Romania; de antreprenoriat nici nu e vorba la multi dintre ei: contabilitate, fiscalitate, contracte, avocati, angajati, relatia cu banca si finantari si asa mai departe!

    Dar aceasta lipsa nu ii opreste din a da sfaturi, a emite opinii si analize despre situatii.

    Putem doar sa le includem in categoria de “Amuzament” ori “Asa Nu!”, dar niciodata intr-o categorie educationala sau utila.

  26. #60

    Așa o fi început și Selly.

    E ok să le dai în cap, căci nu mai vrei încă unul ca el.

  27. #61


    Am învățat că există oameni care vor business, dar nu știu ce conține un bon fiscal.
    Oameni care au business, dar nu știu cum să vadă dacă sunt pe profit.
    Oameni care vor consultanță, care valorează mii de euro, dar să fie moka, pentru că de ce nu.
    Oameni care vor să deschidă saloane de coafură, dar se ceartă cu comentatorii pe regulile de igienă pe care Ei consideră că nu au de ce să le urmeze.
    Oameni care au business, dar, citez, „ȘTIȚI CUM E”, nu au buget de marketing, dar vor vânzări.
    Oameni care consideră că deschiderea unui aprozar online necesită doar un site frumos.
    Și tot așa…

    Nivelul de „market-maker” în România se rezumă la schimburile valutare de la amanete sau bănci sau alte instituții financiare care oferă servicii bune dacă ești client cu mulți bani, abonarea la cheițele de aur care-ți asigură un robinet de resurse și „nu te uiți la bani” dacă pierzi sau nu, prieteniile cu „cine trebuie” și multă, multă ignoranță tupeistă dacă ți se pun întrebări incomode. Pe urmă, când ai banu, mașina și vila, te doare-n pamperși: „ai reușit, ești boss”.

    Aici demonstrează că operativii statului pe partea economică, cu entitățile care se presupune că știu chestiile ăstea (de la mecanismele din ministerele de finanțe, banca națională, agenția nuștiumaicare, până la cadrele din facultăți și universități), nu au o structură pro-bono pro-dono care, inclusiv chițibușilor ăstora efemeri, să le spună mură-n gură ce/cum ar trebui făcut lucrurile.

    i.imgur.com/ytj2MPB.png
    i.imgur.com/8zvxjoC.png
    i.imgur.com/rU9Kixk.png
    i.imgur.com/jUW5DyD.png
    i.imgur.com/FUY0KHy.png
    en.wikipedia.org/wiki/Periphery_countries
    en.wikipedia.org/wiki/Frontier_markets

    Ce te faci, ce ne facem, când polii de putere (mai ales cei nevăzuți dar activi, cu acces la cheițele de aur) știu doar despre capitalism din scrierile de pe vremea comuniștilor, securiștilor? Cu vorba bună, nu îi scoți.

  28. Bai cât am căutat postarea asta să ii fac un screenshot. Am vrut să scriu, fix in ziua aia, despre treaba asta cu puștiu’ și toate comentariile retarde care au urmat.

  29. #63

    Pui carul inaintea boilor. Cand te gandesti sa incepi prima data o afacere incepi cu pasiunea sau cu ce crezi tu ca ar merge pe piata. Dupa aia inveti treburi ca bon fiscal si buget de marketing. Adica orice prost invata pana la urma cum sa taie bonul fiscal, dar e putin mai greu sa inveti cum se instaleaza da, “un simplu wordpress” si cum se instaleaza “o simpla tema” si cum se lucreaza pe “simplul elementor”. Realitatea de a porni o firma in romania? Ce e realitatea asta? Ca din fericire inca putem porni o firma si in alte colturi de lume, din fericire copilul ala e suficient de mic incat sa aiba toata lumea la picioarele lui.
    Ce am vazut eu la postul pustiului e un grup de mosnegi si babe care se oftica ca pe ei la 100 de ani ii bate la cur un pusti de 14. Ce sa spun cu totii am inceput sa facem site-uri pe win95 si in notepad. Iata un subiect bun de conversatie in cativa ani cand ne intalnim la azil si avem ocazia sa ne amintim de tinereturi.
    Ca nu stie diferenta intre Java si Javascript? Oh noooo, drama pamantului. Sa va spun ce o sa se intample: pustiul isi ia un client, instaleaza “un simplu wordpress” si “o simpla tema”, totul bine, dupa care clientul ii zice ca el vrea purcei zburatori in footer. Si pentru ca pustiului deja i-a intrat in cap ca el e web developer, mai ales atunci cand e laudat si nu descurajat, nu va putea spune nu. Si uite asa o sa invete diferenta dintre java si javascript. Dupa care urmatorul client o sa-i spuna ca vrea altceva si pustiul va trebui sa invete cum se face acel altceva si deja intra pe OOP. Asa se invata pisicilor, ca n-a plecat nimeni la 14 ani direct zuckenberg.
    Iar faptul ca pustiul de 14 ani e mediocru e o mare performanta. Altii ajung la 30 de ani asa mediocri. De fapt asta e problema care a ranit sufletelele sensibile. Cum isi permite asta la 14 ani sa instaleze un wp si un elementor si sa zica ca e web developer. Daca avea 30 era ok, dar la 14 nu e ok ca are timp sa faca performanta pana la 30

  30. #64

    baiatu stie “Java”, nu e gluma 😛

  31. #65

    Treaba asta este extrem de asemănătoare cu aia cu băieții care instalează uindousuri, draivăre și alte alea.

    Nu pot număra câți au ajuns la mine după intervenția unor astfel de copilași. Inclusiv firme, astea-s cele mai predispuse la tâmpenii, mai ales cele cu patroni care strâng din cur acolo unde nu trebuie pe ideea că lasă că ne descurcăm și așa. Nope, acolo nu te descurci și așa.

    Am reparat după ei de mi-a venit rău, uneori fiind nevoie să încep de la partiționarea discului că na, ce făcuseră ăia acolo depășea logica. Am fost cumva bucuros că am mai câștigat ceva bani (nu mulți, am avut mereu prețuri corecte, sub piață și experiența mea, am făcut-o întotdeauna în primul rând ca un challenge), dar este jale să te lași pe mâna a așa ceva.

    Știu, fără practică nu se învață. Doar că practica trebuie întâi făcută pe tine și apoi e nevoie de o perioadă de practică și-n mediu supravegheat, ceva internship de profil. După așa ceva poți să zici că da, ai fi cumva în situația de a face mai multe decât să dai next, next, next și să te rogi să nu bubuie.

  32. #66

    N-ar trebui sa te chinui prea tare cu grupul “antreprenorilor”. Pare mai mult grupul de ace, brice și carice. Dacă întreabă cineva ceva mai serios, sunt 4 reply-uri. Dacă zice unu’ ca vrea cutii, pungi, tricouri basic chinezești, 100 de comentarii lejer.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.