monica-macovei

Deși a fost iepurașul lui Băsescu în campanie, mă bucur că nu se lasă pe tânjală și își pune în practică ideile, chiar și după ce a trecut campania electorală.

Europarlamentarul Monica Macovei i-a trimis, miercuri, președintelui ales Klaus Iohannis o scrisoare cu rugămintea să solicite Parlamentului adoptarea, până la sfârșitul lunii decembrie, a proiectului de lege privind liberalizarea vieții politice, care permite înființarea partidelor politice cu minimum trei membri.

Știți că noi suntem una din puținele țări europene unde, ca să faci un partid politic, ai nevoie de 25 000 de semnături, cumva reglate cantitativ, pe județe și pondere a populației. Vi se pare o chestie bună, nu? Adică voința populației etc.

Ete că nu e. Pentru că ai nevoie de bani ca să strângi 25 000 de semnături reale, din toată țara. Nu e ca și cum tu, om simplu, ai o idee și vrei să o prezinți țării, faci un partid și te faci cunoscut, pe căile legale.

Nu, trebuie întâi să cooptezi un potentat al zilei, că altfel de unde bani? Sau trebuie să fii un potentat al zilei. În speță, mafioți cu bani, care au nevoie să mișculeze finanțe.

Iar ideile oamenilor simpli, care poate ar fi bune, care poate ar prinde, care poate ar trimite în parlament și alți oameni, rămân la gunoi, acoperite de declarațiile sforăitoare ale ponților și băsiștilor.

Bine, un pas normal, ulterior, ar fi ca la alegeri să poată candida și independenți, nu în condițiile de față, când independenții, ca să intre în parlament, trebuie să aibă mai multe voturi decât un partid politic.

Vedem.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asta e speciala pentru a listeri, nu?

  2. #3

    “Pe aceeași temă… A violat-o, dar mai cu grijă”. Șmecher pluginul tău! 😀

  3. #4

    Nu, da’ acuma serios: îs greu tare de găsit încă trei inşi deştepţi, harnici şi cinstiţi.

  4. nu stiu ce sa cred despre asta. si-asa avem mai multe partide politice decat orie alta tara europeana. acum sa se dea lege ca poti sa-ti faci partid politic impreuna cu tovarasii de bautura… maine poimaine se vor termina combinatiile de 3 litere care incep cu p de la partid. apoi se vor epuiza si cele cu a (alianta)

    • #7

      PUL A luat cineva? Oh wait ….

    • #8

      Atata timp cat partidul nu intra in parlament ( am scris initial parlamanet – ceea e e mai aproape de adevar 🙂 ) nu conteaza. Prin urmare pot fi 50 de mii de partide – vor fi doar pe hartie, la ei in apartament – who gives a shit…

      Daca intr-adevar poate mobiliza un procent din electorat ( pe baza de idei bune si originale – ca fazele cu galetile si uleiul sunt depasite dupa parerea mea, conform rezultatului ultimelor alegeri) atunci poate intra si in parlament si prin urmare de ce sa nu le inleznesti treaba asta?

    • #9

      asta e problema boss, sunt prea multe!
      Ce ne facem? Nici nu stii ce sa alegi din ditai oferta asta generoasa.

      asa comparativ:
      en.wikipedia.org/wiki/List_of_political_parties_in_Germany

    • #10

      Si-asa avem prea multe SRL-uri. Ia sa fie numai SA-uri de-astea, una si una, cu cel putin 10000 de angajati si bani de reclama la televizor.

      Now seriously, de ce trebuie sa ma propuna un partid cu 25000 de mebri ca sa candidez pe un post de consilier local intr-o comuna cu 2000 de locuitori?

  5. #11

    Boss, eu zic sa te mai gandesti o data. Tu realizezi ce schimbari legislative majore si mai ales cat ne vor costa asemenea alegeri?!
    Cred ca esti constient de niste lucruri:

    A. Milioane de romani isi vor infiinta partide. Cine nu va avea partid va fi un paria. Cine nu va avea legitimatie de “patron” de partid va fi degeaba. Cardurile pentru farmacii vor deveni nimic pe langa frunzareala cu carnetele de partid, carti de vizita si legitimatii care se va face.
    B. Daca se voteaza mizeria asta, va fi pus sub semnul constitutionalitatii pragul minim electoral. Pentru ca nu va fi constitutional sa iti poti face partid cu 3 semnaturi, dar ca sa ajungi in parlament sa ai in continuare nevoie de niste sute de mii de semnaturi, minim.
    C. In alte tari poate iti poti face partid sau candida cu mult mai putine semnaturi, m-as mira daca doar 3, dar acolo nu se intampla ce se va intampla aici dintr-un motiv simplu: oamenii aia sunt ocupati sa castige 2000+ euro pe luna, nu ii intereseaza sa isi piarda timpul cu asa ceva. Pensionarii lor sunt preocupati unde sa isi petreaca vacanta – balvanyos sau nisipurile de aur, pe cand ai nostri – unde este kilu’ de ulei cu 1 ban mai ieftin. Vor apare milioane de partide – ia tu o semnatura, da-mi si mie una, ura! hai sa ne inregistram partidele! Aia unde poti avea partid cu cateva semnaturi, nu au trecut prin comunism – la ei nu este o rusine sa gandesti “vreau mai putin ca nu am ce face cu mai mult”. La noi gandirea de baza este “mai bine mai mult decat mai putin, daca vine iar foametea din 47”? Vor fi mai multe partide decat srl-uri.
    D. Bine, nu mai trebuie sa te indatorezi potentatilor zilei ca sa iti dea bani ca sa aduni semnaturi pentru infiintare/candidatura. Va trebui sa o faci dupa, ca sa iti faci campanie. Vezi vreo diferenta?!

    E. Costul alegerilor. La ora actuala alegerile ne costa niste zeci de milioane de euro, care in mare parte se refera la plata membrilor comisiei care stau in sectie de la 7 am pana la 21 pm si inca vreo 2 maxim 3 ore ca sa numere voturile. a presedintelui si loctiitorului comisiei care pe langa timpul petrecut cu membrii de la partide mai stau si toata noaptea respectiva pe la prefectura pentru a depune voturile si procesele verbale, membrii birourilor electorale judetene si cel central. 2-3 ore sa numeri actualele buletine de vot, care trebuiesc parcurse pagina cu pagina pentru a verifica daca nu cumva exista 2 stampile pe 2 candidati/partide si buletinul este nul. Daca se da liber la ideea asta fabuloasa cu 3 membri de partid, buletinele de vot vor fi cat dex-ul ala negru de pe vremea odiosului. Asadar:

    1. Cati oameni vor fi necesari pentru a numara voturile?! 5 schimburi de cate 8 ore ca pe vremea combinatelor?!
    2. In ce urne vor incape acele buletine?! Niste urne cat scolile in care sunt sectiile de votare?! Cu ce vor fi ele transportate fata de acum – cu masina jandarmeriei?! Cu tiruri, cu excavatoare?!
    3. Unde vor fi depozitate timp de 10 ani buletinele de vot, ca la arhivele nationale sigur nu va fi loc?! Se vor construi depozite cat niste stadioane?!

    F. Daca va fi introdus votul electronic, nu doar pentru diaspora, cum se va proceda cu solutia it care sa cuprinda acele milioane de partide/candidati?! Totusi nu vorbim de un magazin online. Vorbim de romania unde situl e-romania a costat 8 milioane euro! Pai, solutia pentru alegerile astea in mod sigur va costa 800!

    Astea par banale in fata dreptului “sa se imparta partide sa ajunga pentru toata lumea”, dar cand vom fi anuntati ca fiecare runda de alegeri ne costa niste sute, nu zeci, de milioane de euro probabil vom inghiti in sec. In fond democratia costa, nu?! Va fi ok sa platiti din buzunarele voastre dreptul lui gheorghita sau vasilica de a avea partid?!

    G. Blocajul in justitie. Evident ca tot un judecator va trebui sa consfinteasca infiintarea unui partid. Cam ce se va intampla in instantele din Romania unde in prima etapa se vor infiinta milioane de partide? Dar cand ionel de la 3 va decide sa fuzioneze cu marian de la parter si vor trebui sa mearga iarasi la tribunal?! Dar cand ionel se va supara pe marian si va dori sa se “rupa” din noul partid si isi va vrea inapoi sigla, numele de partid si aportul social – 2 scaune de pe vremea bunicii, masa de sedinte, model 12 persoane si covorul persan?! Vor trebui angajati in plus niste sute de judecatori ca sa poata facilita exprimarea acestui drept fundamental democratic – omul si partidul, in conditiile in care oricum ei sunt mai putini decat ar trebui.

    H. Alegerile vor deveni derizorii. Liderul unui astfel de partid nu va vota niciodata in primul tur cu altii, inclusiv ceilalti 2 membri ai sai nici nu vor vrea sa auda. Plus ca pot fi trasi la raspundere – unde sunt cele 3 voturi ale partidului nostru, cine a tradat?! Va trebui sa ne luam adio de la “majoritate” atunci cand vine vorba de alegeri. Daca un partid mare va face 15% va zice mersi. Restul se va imparti intre partidele astea microscopice. Nebun sa fii sa-l votezi pe altul cand tu ai propriul tau partid si apari si pe buletinul de vot.

    I. Dezbaterile politice, nu doar in timpul campaniei (desi acum n-au prea existat) vor fi imposibile conform legii CNA vizavi de dreptul la replica. Pai cand o zice unul ceva intr-un studio cum dai drept la replica sutelor sau miilor de partide din “polul” opus?!

    Poate pe tanti asta care explica in parlamentul european cum au fost furate “milioane” de voturi la referendum poate ar trebui sa o incerce o minima rusine si sa isi ceara intai scuze pentru ceea ce a facut in slujba acelui individ de la cotroceni. Asa, pentru inceput.
    Da, nu e ok sa iti trebuiasca suta de mii de semnaturi, ca sa poti candida, ca fara un om de afaceri “binevoitor” n-ai nicio sansa. Dar ce faci cu sansa asta daca oricum n-ai bani de campanie?!
    Da, niste initiative legate de sprijinirea societatii civile erau binevenite, De puterea noastra de a pune presiune pe “alesi”, de a-i concedia lejer atunci cand nu-si fac treaba, ca in fond astia sunt angajatii nu sefii nostri. Dar nu porcarii de-astea cu 3 semnaturi si hop inca un partid. Asta este o tema falsa. De ce sa ne complicam viata inca 30 ani pana cand le va trece romanilor cu partidele cu 3 membri, in loc sa ne-o usuram primind mai multa putere asupra angajatilor nostri din parlament?! Da, sa fie necesare mai putine semnaturi, poate 1000, poate 5000, dar nu doar 3!
    Aceasta fosta procuroare comunista care a facut parte din aparatul de represiune al statului comunist poate ar trebui sa fie preocupata sa impinga in fata niste candidati tineri, absolventi de facultati pe bune, tineri inteligenti, nu sa candideze tot ea. O tot face atat pe salvatoarea democratiei dupa ce a ajutat cat a putut la ramanerea lui basescu. Unde era atunci democratia din capul ei cand pretindea ca nu 7,5 milioane de cetateni il voiau pe ala plecat, ci doar vreo 2-3 milioane?! Procurorii comunisti erau aia care te anchetau daca ascultai romania libera.
    In alte tari unde iti faci partid mult mai usor, cine este patat sau a comis-o o data, nu mai este bagat de nimeni in seama, nu exista a doua sansa. La noi procurorii comunisti aduc deservicii poporului roman, se tin bine de scaun si inca mai sunt bagati in seama.
    Din punctul meu de vedere si ea si toti politicienii care nu aveau maxim 20 ani in 89 ar trebui sa se care dracu’ din fata noastra.
    Cine a putut sa spuna “Jur sa respect Constitutia RSR… Sa actionez neclintit pentru intarirea si dezvoltarea orinduirii noastre socialiste… Sa apar proprietatea socialista, sa actionez potrivit principiilor democratismului socialist, ale eticii si echitatii socialiste” sa ma mai lase dracului in pace cu democratia.

    • #12

      Domnu’ Babanu, apreciez efortul dumneavoastra intelectual, de altfel sunt mandru de mine ca am avut rabdare sa citesc tot comentariul. Va recomand cu incredere si caldura sa va faceti un blog, este exact modul de analiza detaliata si inutila folosit de domnul bargau (care se pare ca e citit de multi oameni). Desigur, analiza pleaca de la tot felul de premise fara nici o baza reala cum este aceea cu milioane de partide si pana la probleme stringente de genul cum arata buletinul de vot cu milioane de partide.
      V-ati gandit sa aplicat pentru un post la Antena 3? Stiti cum e in fotbal, Gadea are nevoie de o rezerva de valoare ca sa dea tot ce are el mai bun in oratorica…

    • #13

      A. Corect, e posibil sa asistam din nou la aparitia partidelor ca ciupercile dupa ploaie, la fel ca in ’90. Dar cate din partidele infiintate in ’90 mai exista acuma?
      B. Ca sa intri in parlament, trebuie sa obtii cel putin un parlamentar. Daca avem 500 de parlamentari, rezulta ca unul se alege cam cu 0,2% din voturi. Asta ar trebui sa fie pragul minim. Ca sa faci apoi ceva in parlament, trebuie oricum sa-i convingi si pe ceilalti parlamentari sa-ti voteze initiativele, altfel esti degeaba acolo. Pana la urma tot pe grupuri parlamentare se va lucra, exact cum este acuma grupul minoritatilor sau cel al independentilor. Va exista si un grupa al partidelor de buzunar.
      C. e acelasi lucru cu A.
      D. Rezulta ca pana la urma nu va putea totusi sa-si faca chiar oricine un partid viabil. Ca sa te voteze cineva si sa aiba rost partidul, trebuie bani. Si cand isi va da seama Ionel sau Costel de treaba asta, se va lasa de politica.
      E. Un partid de 3 persoane nu poate participa la alegeri decat cel mult in 3 circumscriptii, cu cate un candidat. Daca se face vot pe liste, e posibil intr-adevar sa se multiplice costurile actuale ale alegerilor.
      F. Solutia IT nu e o problema. Exista solutii care pot gestiona volume de date de mii de ori mai mari decat ce este necesar pt. niste alegeri in Romania.
      G., H., I. corect
      La referendum, ca si la orice alte alegeri din Romania, au fost furate voturi. Nu stiu daca “milioane”, estimez de ordinul sutelor de mii. Se pare ca nici dosarul Dragnea nu i-a linistit, pana si la prezidentialele de acuma s-a furat ca-n codru (a ramas de pomina cazul cu membrii comisiei care au fugit cu urna cu voturi si s-au baricadat in scoala pana a venit politia dupa ei).
      Chestia cu revocarea politicienilor trebuie si ea gandita bine. Altfel, avem revocari si alegeri anticipate tot la doua luni, pana vine unul populist si le da oamenilor ce vor pe moment. Un plan pe termen lung ar deveni practic imposibil de facut si de pus in aplicare.
      Chestiile cu “procuroarea comunista” nu comentez, sunt mizerii din repertoriul A3.
      Concluzie: Pentru Romania zilelor noastre, sa-ti poti infiinta un partid doar pe baza semnaturii a 3 persoane, fara alte conditii, e o prostie. Nu stiu care sunt acum conditiile, daca sunt prea aspre trebuie relaxate, dar sa nu cadem nici in extrema cealalta.

    • #14

      prostul isi pune mereu intrebarile grele cu un raspuns deja in minte:p

    • #15

      Asta cu “repertoriul A3” este o mare imbecilitate. Daca aia printre foarte multe mizerii pe care le fac prezinta si adevaruri sau daca aia prezinta niste adevaruri certe pe care apoi le interpreteaza in folosul propriu asta inseamna ca acele adevaruri nu mai exista?!

      Sa inteleg ca daca la A3 au prezentat “afacerile” elenei udrea asta inseamna ca banii ei sunt castigati corect si ii poate justifica pe toti, nu?!

      Asadar, nu conteaza adevarul in sine, conteaza cine il zice. Daca il zice cineva antipatic noua acel adevar nu mai este valid?! Exista prostie mai multa decat atat?!

      Monica Macovei este o fosta procuroare comunista. Indiferent cine o zice, lucrul asta ramane adevarat. Indiferent cui ii convine sa o auda sau nu tot adevarat ramane. Monica Macovei este o fosta procuroare comunista care acum este este cica luptatoarea suprema pentru democratia Romaniei, propunandu-se pe ea sa fie votata si nu persoane tinere, noi si necompromise. Asta este un adevar. Daca nu ar fi un adevar ar insemna ca ea fie la revolutie avea 18 ani, fie a lucrat ca vanzatoare la alimentara. Acum ce sa fac, sa ma mint ca nu a fost ceea ce a fost?!

      In alte tari fostii procurori comunisti nu si-ar fi gasit niciodata loc in politica! Asta este un alt lucru cert. Fosti activisti de partid ca iliescu, foste rude de nomenclaturisti ca nastase, fosti procurori ca ea, fosti angajati ai statului in functii importante ca basescu, nu aveau ce sa mai caute in politica dupa 89. Cum plm a ajuns asta stindardul luptei democratice nu pricep. De ce nu a propus o persoana tanara, educata, cu adevarat inteligenta?! De ce vrea sa fie tot ea undeva. Doar pentru ca in romania nu a fost votata niciodata legea lustratiei asa cum nu au fost condamnati niciodata cei care si-au facut treaba cu mult sarg in folosul partidului comunist?!

      Daca mai pomenesc de activitatea ei din timpul mineriadei, despre indemnul “nu va duceti la vot”, despre activitatea ei basista oare am motive sa o consider o oportunista si nicidecum luptatoarea pentru virginitatea democratiei?!

      Monica Macovei, du-te-acasa!

  6. Mie nu-mi place…e urata cu spume

  7. #19

    Gresiti toti cu analizele. A crea un partid nu inseamna musai ca si trebuie sa ti se asigure loc in forul legislativ (adica modificarea pragului electoral), nu insemana invazie de carnete de partid (daca nu este prevazut de statut), nu inseamna poluarea vietii politice (nimeni nu e obligat sa te asculte).
    Seamana, daca vreti, cu ce se intampla in blogosfera, multi isi fac pagini, putini sunt cititi, si si mai putin devin cunoscuti. Pana la urma decide desteptaciunea celui care a demarat astfel de proces si priza la public.

  8. #20

    ideea ei e tampita rau, solutia nu e sa avem mai multe partide… se disipeaza mult

    reasponsabilizare…. ai facut o prostie… valea nu traseism politic de la un partid la altul.

    vot uninominal direct fara redistribuire.

    am vazut ieri la tv un “om simplu” cum spuneai tu ce avea si el o idee foooooarte pasnica si crestineasca, e vorba de niki scorpion care vrea sa bage inca odata legea amnistiei in discutie, ca na s-au saturat tiganii sa stea in puscarii, ce zici de ideile astea simple aplicate la partide de 3 oameni, ce crezi ca se va promova prin aceste micropartide idei “simple” si bune sau nu??

    mi-ai trezit o amintire de prin vara lui 90 cand abia apareau pasopoartele verzi, ca sa depui actele pt pasaport trb sa iei/depui niste cacaturi la circa financiara, e si trec eu pe langa circa sector 3 de pe mosilor, acolo razboi civil…cine se zbateau cel mai tare la coada pt pasapoarte …..tiganii/hotii/talharii au fost primii care au avut pasapoarte si au inceput dute-vino si asa o idee buna in esenta (iesit afara/vazut/placut) s-a pervertit.

    • #21

      Problema cu votul uninominal direct, fara redistribuire, e cea din exemplul simplu de mai jos:
      Presupunem ca avem doua partide, A si B, si 3 circumscriptii cu cate 3 alegatori fiecare. In total se aleg 3 parlamentari, cate unul din fiecare circumscriptie.
      Alegatorii din cele 3 ricumscriptii voteaza asa:
      Circumscriptia 1: partidul A – 2 voturi, partidul B – 1 vot, castiga candidatul A
      Circumscriptia 2: partidul A – 2 voturi, partidul B – 1 vot, castiga candidatul A
      Circumscriptia 3: partidul A – 0 voturi, partidul B – 3 voturi, castiga candidatul B
      Rezultate: A – 4 voturi, 2 parlamentari; B – 5 voturi, 1 parlamentar
      Deci, desi per total partidul A e sustinut doar de 44,4% din populatie, obtine 66,6% din parlament si o majoritate confortabila. Pe cand partidul B, cu 55,5% din voturi, are 33,3% din parlamentari.

      Mai este un exemplu si mai interesant, cu 3 partide si 2 circumscriptii:
      1. A – 51%, B – 0%, C-49% – castigator A
      2. A – 0%, B – 51%, C – 49% – castigator B
      Rezultate: A, cu 25,5% din total, are 50% in parlament, la fel si B, iar C, cu 49% din total (deci aproape dublu fata de A sau B), nu intra deloc in parlament.

    • uninominalul e o tampenie imensa. si antidemocratica. la fel ca si alegerea dintr-un singur tur a primarilor, fara sa trebuiasca sa aiba peste 50%. nu conteaza ca e folosit in anglia sau in america. si acolo e o metoda antidemocratica, facuta sa impiedice distrugerea monopolului partidelor mari.
      e ciudat cum in economie avem consiliul concurentei, dar in politica monopolul sau oligopolul e permis bine-mersi. e o diferenta intre a avea majoritate si a avea monopol.

  9. Problema pe care o văd eu e că tot ai nevoie de o cârcă de bani ca să ajungă ideile tale la un public rezonabil de numeros încât să conteze și să ai vreo dâră de speranță că schimbi ceva…

  10. #24

    Partidul B in primulbcaz si C in al doilea ar face bine sa gaseasca niste candidati mai buni.

  11. #26

    Atata de mica o au aia de la conducere, zice Monica

  12. #27

    Mie mi se părea ok legea originală, cu 251 de membri. Nu e nici derizoriu, nici prohibitiv. În anii 90 nu s-au înființat decât ceva mai puțin de 200 de partide, nu milioane cum se aberează pe-aici. Apoi s-au pus bariere, așa au dispărut partide importante, ca Partidul Liber-Schimbist, pentru cine și-l mai amintește.

    Apoi se mai pierde ceva din vedere. Nu toate alegerile din țară sunt parlamentare. Mai există și alegerile locale, primari, consilii județene, consilii locale, unde partidele locale ar trebui să aibă dreptul să existe. Acum nu poți să faci un partid specializat pe zona Giurgiu-Alexandria, că îi trebuie membri în 18 județe și București. Pentru ce? Pentru ca ăștia de la centru să-și găsească ei colegii unde pot candida fără riscuri, în tot soiul de cătune de care n-a auzit nimeni? Pentru că nu suportă concurența?

    Oricum am ajuns în punctul în care în problemele importante, cele 2-3 partide mari, pre-existente, s-au pus de acord. Vrei ceva diferit, trebuie musai partid nou. Pe care nu-l poți înființa. Și așa ajung unii să-și cumpere partide.

    Apropo, știe cineva ce ăla UNPR?

    • #28

      uniunea nationala a petardelor din romania

    • #29

      A petardelor și petarzilor 🙂

    • unpr e partidul cu care nu voteaza nimeni la alegerile parlamentare, dar are parlamentari. un fel de partidul conservator.

  13. #31

    Daca nu reusesti sa convingi macar 1000 de oameni ca sa intre in partidul tau si sa-ti sustina idealurile, atunci de ce ai crede ca poti sa convingi cateva sute de mii sau chiar milioane ca sa te voteze?

    • #32

      Nu ai nevoie să te voteze sute de mii sau milioane, că doar nu candidezi la președinție. Pentru candidaturi naționale, ca independent îți trebuie 50% + 1 din colegiul tău, deci undeva spre 20000 la o prezență de nițel peste 50%, sau chiar mai puțin, ca sa ajungi deputat. Și asta pentru că legea defavorizează independenții. Candidatul unui partid poate ajunge în parlament chiar și cu mai puține voturi. Și asta fără să mai intrăm în redistribuiri de voturi și căcaturi de-astea de ajunge în parlament ăla de pe locul 3, votat de nevastă, amantă și un boschetar pe un kil de mălai.

      Dar cum spuneam mai sus, mai există și alegerile locale. Poți să ajungi primar într-o comună cu 1000 de voturi. Dar e mult mai greu să-i convingi pe ăia 1000 să intre în partidul tău, și poate nici nu e nevoie, mulți nu au o înclinatie spre politică. Este dreptul de asociere, nu obligația de a te asocia.

  14. #33

    Nu sunt de acord cu 25000 de semnături,pentru a intra in parlament ai nevoie de cam 80000 de voturi.Corect ar fi sa ai minimum 80000 de semnături.Daca nu aduni 80000 de voturi sa nu mai ai voie sa te bagi in treburi din astea.

    • #34

      Mi-ați dat minusuri,înseamnă ca sunteți de acord ca orice partid de buzunar,care obține 5 voturi la alegeri,sa fie finanțat din banii voștri conf. L 43/2003,eu cred ca acel partid care primește bani de la stat si nu este votat de minim cei care au semnat pt. înființarea sa sa fie desființat imediat iar cei care au semnat sa returneze banii.

    • da, sunt de acord sa se duca banii mei la orice partide. ok?

  15. #36

    Un MARE pas spre normalitate.
    Ma gandeam foarte serios sa ma duc la judecator sa fac “Partidul de buzunar” impreuna cu exact 3 membri ca la refuzul de infiintare sa ridic problema constitutuinala a liberatii de asociere.
    Bineinteles si aberatia cu pragul minim elecoral trebuie eliminata.
    Oamenii fac partide nu partidele fac oameni. Iar prostia cu faptul ca va fi mai dificil de format majoritati e combatuata instant: e treaba loc -a alesilor sa faca majoritati- treba mea e sa aleg un reprezentat. Reprezentatul meu va intra sau nu in acea majoritate care in va acepta ideile celor care ii reprezinta si nu interesele “de partid” al unor mafioti.
    Partidul meu de buzunar nu are cum sa intre in Parlament deci paramentarii n-ar treui sa se teama, nu? E doar un loc unde chibiti isi dau cu parerea , si unde un reprezententati (dina aia 3) va putea vinde 3 voturi (ca atatia membri o sa aiba) in sprijinul a catorva idei fixe.

  16. #37

    daca esti independent si vrei semnaturi trebe doar sa zici ca se va chema “Partidul Pulii”
    si cate semnaturi o sa ai…..? mai multe decat persoanele cu drept de vot. :))

  17. si sa desfiinteze naibii cineva mizeria cu votul uninominal

    • #39

      Votul uninomila e chiar bun.
      Prostia e ca ceea ce se intampla la noi nu e nici pe departe vot uninominal…

  18. #40

    De acord, conditiile de infiintare a partidelor sunt restrictive in RO comparativ cu restul tarilor europene. Sigur, sa se poata face cu 3-5-100-1000 de semnaturi, nu conteaza.

    Insa asta nu va rezolva nimic. Foarte frumos, orice hipster va putea sa isi faca un partid cu nume cool, cu sloganuri inaltatoare (ex: “nu primim membri din actuala clasa politica”, “vrem arestarea tuturor coruptilor” si “sustinem o educatie performanta in Romania”)in care se vor inscrie inca 30 din amicii lui hipsteri, plus 15 oameni care au dat click aiurea pe vreun banner pe FB. Si? Vor lua ei mai mult de 0.01% la orice alegeri? Vor avea vreo idee mareata cu care sa poata sa faca ceva? Partidul lor conceput in Tineretului va avea vreo relevanta pentru cineva din mediul rural din jud. Bihor? Evident, “nu” la toate cele de mai sus. Vom avea 1-2 ani in care oricine se va lauda ca si-a facut partid si ca al lui e cel mai tare, dupa care isi vor da seama ca nu foloseste la nimic si va fi la fel de perimat ca un domeniu .ro cumparat la betie, pentru ca suna cool.

    Cat despre Monica… Parlamentul European a publicat in 2012 o analiza referitoare la subiectul asta, Monica fiind MEP in perioada aia – www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/etudes/join/2012/462512/IPOL-AFCO_ET(2012)462512_EN.pdf. Crezi ca dansa a zis ceva atunci? Neah, nu era un subiect potrivit la momentul ala, lasa ca il spunem in/dupa campania la prezidentiale, ca prinde la publicul tanar, la bloggeri si pe FB 🙂