Scris de Medeea (not Deea)

Am văzut articolul scris de Ionuț și mi s-a părut foarte tare că, la vârsta lui, a plecat fără regrete și e ok. Dacă un om de 47 de ani poate pleca în altă țară astfel, înseamnă că și eu, la 38 spre 39, în floarea vârstei, pot, nu?

Eu, de fapt, îmi doresc de ceva vreme să plec, dinainte de a avea copilul. Nu pentru că vai, PSD, Dragnea, USL și restul de motive pe care le aruncă lumea (scuze, Ionuț), ci pentru că am realizat că nu doresc ca fiica mea să crească în această societate în care băltim zilnic. Nu vreau să se umilească la ANAF, nu vreau să o învăț cum să dea șpagă la medici, vreau să treacă prin nimic din ce am trecut eu. Sigur, e un miraj, nu poți să îți protejezi copiii de orice, dar ce pot eu face, aș vrea sa fac.

Problema mea, singura, de fapt, în acest moment, e că nu știu unde ar fi mai bine să pleci, din țările civilizate din UE.
Spania (scuze, Ionuț, din nou) nu mi se pare deloc civilizată, am fost în concedii prin Barcelona, Malaga, Valencia. Mizerie, gălăgie, mulți hoți, majoritatea români sau negri, fix lucrurile de care încerc să fug. Am auzit și că birocrația este la ea acasă, deci ce să fac, o iau de la zero?

Italia…nu prea îi sufăr pe macaronari, alături de Franța. Mi se pare teribil de penibili în mândria lor proletară, am prieteni și rude care sunt prin ambele țări, au aceeași părere, deși locuiesc acolo. Și nu, nu sunt enclavizați, ci doar realiști.

UK…mulțumesc, nu. Bine, nici nu cred că se mai poate, dar, din ce am citit în presă, a devenit o găleată cu zoaie religioase, înjunghieri pe stradă din senin, emigranți cât cuprinde, iar eu vreau liniște.

Germania. Cam ca UK cu imigranții și, în plus, am stat un an în Germania, cu soțul meu, la niște cursuri și doamne, ce oameni, câtă delațiune, efectiv lipiți de vizor și linie directă la poliție. Rasism cât cuprinde, nazismul nu a murit în periferiile Berlinului, vă garantez.

Și s-au cam terminat țările realist de ales, pentru că în țările nordice nu aș merge, pe lângă că urăsc frigul, am copil și nu am chef să mă întâlnesc cu Barnevernet sau omologii lor din restul țărilor. Ca oricărui om, îmi place un pic de comunism, dar nu de nivel orwellian, mersi frumos. Țările fost comuniste, iarăși, nu sunt o opțiune, pe lângă limba imposibilă, sunt, totuși, foste comuniste.

Sunt de acord că e posibil să mă înșel complet, de asta am și scris.
Change my mind!

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

203 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nimeni de Belgia sau Olanda?

    12
    • #2

      Belgia este Franta reloaded. Ai vrea sa-ti cresti copilul printre magrebieni?

      47
    • #3

      BELGIA, regiunea flamanda, de preferat Flandra de est( mai cosmopolita ) fiind situata în triunghiul de aur ( Antwerpen, Kortrijk Gent, ). Stau foarte bine în ceea ce privește educația, sănătatea,asistenta sociala pentru integrare,putina birocrație, transporturile bine dezvoltate samd. Clima este relativ bună, ierni blânde, verile sunt ok dar ceva mai scurte.

      17
    • #4

      @Alin: Singura problema e ca trebuie sa inveti flamanda…

      8
    • #5

      eu am o foame de rup
      #flamandademica

      21
    • #6

      @deea Habar nu ai ce vorbesti. Macar daca nu stii nu dezinforma.

      5
    • #7

      Deea draga, eram doar foarte curioasa de parerile altora. Nu intentionez vreodata sa emigrez, mi-e binisor acasa si nu ma pot plange. Dar daca ar fi, prea departe n-as merge. Pentru mine tara de vis e Austria 😀

      4
    • #8

      @Daniela: ca cineva care a interactionat cu austrieci mai mult decat trebuia, iti zic ca idioti care plang mai mult ca ungurii dupa ardeal, sunt ei. Pe langa ca nu ne suporta absolut deloc si cu prima ocazia isi scot la iveala cu cea mai mare fericire ura lor fata de noi, ca doar nu suntetm turcalai sau kebabi sa ne tolereze, sunt si printre cei mai cretini si basinosi oameni de pe planeta, chiar mai presus decat clujenii.

      5
  2. #9

    Mda, viata-i greu. Acolo’s negrii, dincolo e prea frig, in partea cealalta nu vorbesc romana…stai sa vezi cand o sa intelegi problemele adevarate cu care te confrunti ca imigrant.

    161
  3. #10

    Eu vreau sa impun sharia în orice tara as merge. Lapidare, tăiere de mâini, execuții in public, înjunghieri, acid, stat degeaba, gunoaie peste tot, tot tacâmul. Ca acasă la mine.

    31
  4. #14

    Cand alegi tara in care sa pleci, conteaza foarte mult aspectele care sunt importante:
    – conteaza clima?
    – conteaza costull vietii?
    – conteaza cum se raporteaza ceilalti la imigranti?
    – conteaza riscurile de zi cu zi?

    Acum, da, sigur peste tot sunt tot felul de probleme. Dar cum sunt problemele alea comparativ cu problemele de aici? Ce o sa faci in tara noua? Iti poti gasi usor de munca? Te-ai uitat care este costul vietii comparativ cu veniturile pe care te astepti sa le ai? Din nou, oriunde o sa mergi o sa vezi probleme. Ziceai de Spania, am fost de vreo 2 ori, sunt o multime de probleme, dar parca lucrurile sunt totusi un pic mai simple in unele privinte. Ai zis de tarile nordice, sigur, sunt mai fixisti pe anumite probleme, dar cat timp viata e mai buna, cred ca merita.

    37
  5. #15

    Portugalia ?
    Intreb si eu la radul meu, poate este cineva care cuoaste situatia din aceasta tara.

    15
    • #16

      din ce stiu de la prietenii care sunt sau au fost prin zona, sărăcie lucie, infracționalitate si birocratie. singura zona ok e Lisabona, unde preturile sunt de nivel Berlin.

    • #17

      Salariile portughezilor sunt jenant de mici, chiriile exorbitante, saracie, multi indieni si paki.

      32
    • In portugalia salariu mediu e sub 2000 euro/luna la preturi aproape duble fata de Romania, daca in Romania nu platesti chirie traiesti mult mai bine aici.

      18
  6. Fiecare tara are zonele ei problema, din pacate acelea sunt zonele care apar la TV. In UK e Anglia, adica partea de sud. Tot ce vedeti la tv, multi arabi, multa degringolada si proteste violente sunt in Anglia. Wales, Scotia si Irlanda de Nord sunt relativ ok. Daca pleci in alta tara, trebuie sa alegi zona ok, dar asta presupune ceva munca de cercetare si depinde de jobul pe care il ai si planurile de viitor, copii catel, purcel, etc.

    O concluzie la care am ajuns eu e ca, daca nu ai indeajuns de multi bani, nicaieri nu e bine de fapt. Orice tara are un set diferit de probleme, de tine depinde daca problemele respective sunt mai tolerabile decat cele pe care le vrei sa le lasi in urma.

    79
    • #20

      www.youtube.com/watch?v=ZSy6DcY3mFw
      Daca le iese la englezi, se cam termina cu plimbatul.

      8
    • #21

      @askw: alea sunt cazuri izolate cu grupuri puse pe stricăciuni si furat.
      Din păcate pentru ei, treaba se va lasa cu ani grei de pușcărie. Spun din pacate pentru ca mulți sunt doar niște copii teribiliști.

      Liverpool are cea mai vasta section 60 de când mă știu, iar o buna parte din cei responsabili de stricăciunile din ultimele zile au fost identificați si prezentați la Magistrates Court. Partea nasoală pentru mulți e ca pachetul de capete de acuzare e de Crown Court si deja se discuta de termene cât mai apropiate pentru condamnarea lor.

      2
  7. #22

    US, Canada, Australia nu te coafeaza? Sau the American Dream is dead?

    13
    • #23

      În US sunt vreo 97% imigranți 🙁
      Nici Canada și Australia nu o duc mai bine.

      25
    • #24

      Buna, Dani! Tu unde ai vrea sa emigrezi?

      6
    • #25

      Dani, stai cumva in Apollo? Te pup!

      4
    • #26

      Mă confunzi cu alt Dani (pup și eu).
      Stau în Apollo 2.

      9
    • #27

      Nu ai inteles ca omul si a raspuns deja la intrebare?……Canada nu ca este prea frig, US nu ca au multi negri si immigranti si se impusca intre ei, Australia …..este prea cald si prea multe lighioane veninoase….omul vrea sa emigreze dar se pare ca nu pe planeta asta.

      28
    • #28

      Nu bag batu’ prin gard, insa unii din imigrantii aia au imigrat acum vreo 3-400 de ani.
      Si legat de ce se vede la TV, voi stiti cat de mare e America? Prin nord-est, spre exemplu nu prea vezi nici arme, nici negri, nici mexicani, iar vremea in sudu’ Canadei e… ca in Romania – ca e pe paralela 45.
      America nu e doar NY, SF, LA, Chicago, Vancouver sau Toronto, dimpotriva as zice, insa e adevarat ca peste tot, ai dracu’ muricani, nu prea vorbesc romaneste.

      22
    • #29

      dani de ce te ascunzi acuma
      vezi ca vin si eu in apolo te pup

      5
  8. #30

    Haide sa i ofer dnei solutia viabila, fiindca ii citesc pufosului elucubratiile de vreo 15 ani si am imbatranit ambii si ne dorim pax romana in toate aspectele a ceea ce a mai ramas din aceasta proiectie a constiintei noastre asupra panzei de electroni care ne defineste realitatea iluzorie, lol.
    Vrei stabilitate, siguranta stradala, semeni cu o nuanta similara, infrastructura, profesionalism institutional, drumuri bune si ceea ce va doriti voi, femeile, pe langa sex devastator si fantezii neîmpartasite, predictibilitate.
    POLONIA

    82
    • #31

      Man am fost in Polonia, ce zici tu acolo se aplica pana la femei. In Varsovia sunt urate cu spume, una nu am vazut sa zambeasca cat de cat pe strada, toate erau incruntate de zici ca in loc de mic dejun si-au luat pumni in fata ca la box la olimpiada. In Cracovia parca parca treaba sta mai bine la capitolul asta da nu stelar. Acuma daca pleci direct din Ro cu nevasta/prietena, treaba se schimba radical.

    • #32

      Polonezele sunt urate cu crengi, nimeni nu rade cu toti dintii, vremea e mohorata, mancarea e de cacat si avortul e interzis.

      Ce plm ai fumat cand ai scris tampenia asta ?

      Singura “predictibilitate” a polonezilor este ca nemtii i-ar mai trada si a treia oara, daca rusii le-ar cere-o contra gaze ieftine.

      20
    • #33

      Sunt in Polonia (Varsovia) de 2 ani si este foarte ok: curatenie, ordine, birocratie ok, preturi ok. Sigur, daca Medeea cauta o tara cu femei frumoase si zambitoare asa cum cred Dragos si Anton atunci nu e tara potrivita, pentru asta poate sa ramana in RO

      10
    • #34

      @Ana Ce vina am daca nu imi plac acriturile?

      1
  9. #35

    Uruguay. Nu stiu exact de ce, dar acolo m-as duce. Eventual in Noua Zeelanda, dar am inteles ca e super scumpa viata acolo.

    10
    • #36

      Singura tara care ar merita (oarecum) din America de Sud este Chile, in Santiago. In rest, e jale pe acolo, Uruguay, Paraguay, Bolivia etc. sunt niste shithole-uri.

      16
    • Uruguay e ce trebuie!
      Pib /Capita este cam de 23.000 $ si e cel mai mare din America de Sud (Chile e doar la 18.000, cam ca Romania).
      Servicii sanitare bune,viata politica linistita, 90 % Albi Crestini, ce trebuie! Soare, vita, vin Rosu!
      Doar ca e o locatie pentru pensie (doamne ajuta sa ajung si eu la pensie in Uruguay) sau pentru nomazii digitali.

      10
    • #38

      95% din Uruguay arata ca Vasluiul rural. Arunca un ochi pe crime rate.

      16
    • #39

      Da, scuze, nu am inteles eu bine titlul topicului. Credeam ca sunt intrebat unde m-as muta eu, nu unde as muta-o pe Deea.

      44
  10. #40

    Singura varianta cat de cat ok e Olanda momentan, cu conditia sa nu stai in Amsterdam, cat o mai dura si asta.
    Dar vremea… Vremea e cah.

    In tarile calde pe langa toate celelalte sunt salarii de cacao.
    In tarile cu salarii mai bune e vremea naspa de intri-n depresie (+/- babuini enclavizati).

    Ah, ar mai fi o exceptie, nordul Elvetiei. E safe, castigi bine, dar vreme de cacao.

    29
    • #41

      Mie Groeningen mi-a plăcut. Am stat doar 3 zile, ceva work related, dar mi s-a părut dragut. Trenurile – wow, ramai paf la infrastructura. Sistemul sanitar și mai wow – la curs unul din cursanți a făcut infarct miocardic în pauza de prânz, în nici o ora era deja cu stentul montat, uimitor… aici nu ajungeai nici la triaj la upu… vremea de cacat în schimb, un vânt dement și ploaie torențială din senin. În rest, wow.

      10
  11. #42

    Hai in Venezuela la revolutie. Nu stiu daca o sa iti placa, dar stiu sigur ca nu o sa te plictisesti

    26
    • #43

      13 trilioane de dolari in resurse 😀

      3
    • #44

      Dap, Venezuela. Cu-n tricou și un pantalon o duci toată vara. Și e vară tot timpul… Astea-s de pe timpul lui Chavez cînd încă o duceau mai bine ca acum cînd emigrează cu sutele de mii în ”Germania” lor (Chile). postimg.cc/gallery/7fzXRgF

      8
  12. #45

    Incearca prin Caraibe foste colonii englezesti.

    10
  13. #46

    Sa nu mi-o iei in nume de rau, dar am senzatia ca tie nu ti-ar trebui alta tara, ci alta planeta. Eventual sa nu fie locuita de nimeni.

    128
  14. #48

    Germania e ok DUPA CE AI FOST ACCEPTAT social. Nu inainte, nu te muti acolo si gata. Lumea nu intelege ca trebuie sa lucrezi impreuna cu ei si sa treci prin filtru. Sunt turci nascuti acolo care nu au fost acceptati nici pana acum, sunt tot auslanderi. Sunt chiar si nemti care se simt auslanderi la ei in cartier, nu au fost acceptati niciodata. Locuri de munca au gramada.

    Mie mi-a placut mult Olanda.

    Luxembourg sau Elvetia sunt pentru oameni bogati.

    29
  15. #49

    Daca ai un job super bine platit in IT sau finante, poti incerca Luxembourg, dar orasele de pe langa Luxembourg City. Eu am stat cateva luni in Fentange(strada Op der Sterz), la prieteni. Este foarte scump, dar nu inca la nivel de Elvetia. Dar e curat, nu au agitatie, lucrurile se rezolva imediat si total diferit de Romania. Am fost la o clinica sa ma testez de covid, nu am putut plati acolo, au trimis prin posta a doua zi factura acasa. Si in general cam totul faci online. Au si unele reguli mai stricte, nu poti lasa masina parcata pe strada daca nu ai un sticker in geam si nu primesti acel sticker daca masina e inmatriculata in Romania.Nu iti poti monta aer conditionat, chiar daca il pui in balcon si nu este vizibil de jos, fara sa ai aprobarea asociatiei de proprietari. Dar ai multe, foarte multe avantaje, dar le vezi pe masura ce stai acolo si trece timpul. Pur si simplu te calmezi, linistesti daca stai acolo.

    20
    • #50

      Cred că toți fac așa pe acolo, îți trimit factura acasă ca să nu mori la ei în ogradă…

      6
    • #51

      Eu nu aveam rezidenta in luxembourg sau ceva de genul. M-am uitat pe google, am gasit o clinica, am urcat in masina si m-am dus. Am completat un mic formular in care trebuia sa trec si o adresa. Mi-au prelevat probele si m-au trimis acasa, urmand sa primesc pe email rezultatele. Rezultatele au venit in aceeasi zi, puteam sa nu platesc factura sau sa pun o adresa random…

      2
  16. #52

    As zice ca motivele de plecare nu sunt suficient de puternice, de unde si problemele “evidente” pentru celelalte tari.
    Sa nu ai de-a face cu ANAF sau sa nu dai spaga la medic poti sa rezolvi si stand in Romania.

    Dar pentru cei care vor sa emigreze, raspunsul este ca nu emigrezi neaparat intr-o tara. Alegerea este mult mai targetata la un oras/regiune.
    Madrid nu e Barcelona la fel cum Berlin nu e Stuttgart.
    Alege partile pozitive pe care le cauti in viata ta nu incerca sa fugi de cele negative. Vrei soare si mare? Mediterana este o optiune buna.
    Vrei un sistem care functioneaza, protectie sociala si timp liber sa cauti vacante la Mediterana? Mergi mai la nord.

    Plus, destinatia initiala poate nu este si cea finala. Alege o zona unde te poti muta acum, vezi daca iti place, stai cativa ani si mergi mai departe.
    Succes!

    47
    • #53

      huhu , destinatia finala , imi aminteste de un film

      7
    • #54

      Da. E un efect al mentalitatii de taraie branza a romanului.
      Intrebarea clasica pe care ti-o pun romanii este aproape mereu: “eh si ia zi, ce nu-ti place acolo?”, cu varianta “ce-ti lipseste din Romania”.
      Nimeni nu pune accentul pe pozitiv, ce place, ce ofera in plus?

      Am ras la imaturitatea si ignoranta lemnoasa din acest post.

      Stai tati acas’, nu ai mobilerul potrivit in mansarda ca sa faci pasul asta. Ia un sfat sincer si zi mersi ca nu risti inutil sa te ineci intr-un ocean de dezamagire.

      19
    • #55

      A mai incercat cineva de aici si s-a intors cu coada intre picioare in cloaca.

      7
    • #56

      Asa zic si eu, sa stea acasă ca prea totul e sub standardele ei în țările din vest.

      Sa nu uitam ca nu așteaptă niciun francez/ englez/spaniol sa mai vina încă un roman pe meleagurile lor.

      Și cu câtă scârbă se vorbește pe aici de alți imigranți care au ajuns și eu cu speranțele unei vieți mai bune.

      Nu laud Franța, dar am găsit ce am căutat și am acceptat părțile négative. As zice ca asta e situația cam în orice aspect al vieții.

      Per total cam evit românii, indiferent de nivel și educație. Au mereu tendința de a vorbi despre probleme și biserică, subiecte care nu ma interesează când stau pe terasa sa ma relaxez ca o adevărată franțuzoaica :))

      13
    • #57

      thats the spirit

  17. #58

    In 10-15 ani, o sa-ti doresti clima unei tari nordice. In alta ordine de idei, Noua Zeelanda cauta oameni calificati pentru imigrare din ce stiu. Si e tara frumoasa.
    Bonus: Nu poti fugi mai departe de-atat de Romania.

    35
    • #59

      Da, stiu ca gasisem o aplicatie care iti arata cel mai indepartat punct terestru de pe planeta fata de unde esti tu acum. Mie mi-a dat un orasel cam la 200 de km de Auckland. Sper sa ajung odata acolo, doar sa stiu ca sunt cel mai departe de casa din cat am fost vreodata si ca nu am nici cum sa merg mai departe. Pana termina astia rachetele si mergem pe Marte, cel putin.

      6
    • #60

      Cei din Noua Zeelanda sunt disperati sa emigreze in Australia, ca joburi canci si preturi enorme. Vezi rata criminalitatii printre Maori, vezi cam ce fel de case au si ce preturi, cam cum e cu mentalitatea de “insular”, ca tara e frumoasa, dar daca faci foamea pe acolo si studiile nu-ti sunt recunoscute, te impotmolesti pe acolo.

      20
    • #61

      In New Zealand nu prea mai e de dus. Au luat-o destul de mult la vale. Rata criminalității a crescut. Am fost de curând acolo. Joburi mai slăbuț, oameni fără case care stau pe străzi destul de mulți, furturi din supermarket la ordinea zilei, mă refer la mâncare în general. Nu prea arată bine și asta după o pauză de 10 de când am fost ultima oară. Pare ca au rămas pe loc sau oarecum au chiar mers înapoi.

      19
  18. #62

    ca semigerman ți-aș zice că te înșeli in ce privește Germania, legat și de rasism contra albilor, și de imigranți și de etc. Germania e o super țară, pe moment gripată de o coaliție de cretini woke la conducere, dar se rezolvă și ăștia. Oamenii sunt f de încredere și prietenoși, doar că durează mult până să îți ofere încrederea și prietenia, mica infracțiune comparativ cu Romania e aproape inexistentă, sistemul medical și școlile sunt bune, salariile sunt ok, e un munte de joburi etc. Limba poate fi o problemă dar nu insurmontabilă.

    36
    • #63

      Ca oameni mutati de putin peste 2 ani in Dusseldorf, desi sunt probleme ca peste tot, ma simt mult mai relaxat ca in Romania. Oamenii sunt mai calmi si mai fericiti.
      Nu ne-am simtit discriminati, dar vorbim un pic de germana, nu la nivel conversational dar suficient pentru chestii uzuale. Prin prisma joburilor ne-am facut si prieteni, de diferite natii dar si germani.
      Orasul este in general sigur dar si cand se intampla ceva, politia actioneaza iar oamenii se implica si ei.
      Cel mai bun sfat pe care il pot legat de Germania si germani, daca vrei sa te muti aici, nu fii roman.
      Nu e critica sau rautate, dar ei sunt foarte tipicari si daca te porti ca acasa, o sa fii mereu strain. Mi se pare ironic ca mereu sarim in capul imigrantilor care se poarta ca acasa, dar la noi mai slabut.

      23
  19. #64

    Mai bine ramai aici. Lucrurile se pot misca bine si la noi numa ca trebuie sa scapam de damboviteni prin impartirea teritoriului in macar 10 regiuni autonome economice.

    11
  20. #65

    Estonia. Preturi relativ mai mici decat exemplele enumerate, birocratie mica(sunt singura tara cu servicii digitalizate 99%), sustin micii antreprenori si acolo ca PFA ai printre cele mai mici taxe din Europa, sistem de sanatate decent, infrastructura buna (e si tara mica) o gramada de locuri de vizitat si sunt destul de stricti cu imigratia pentru non-UE. Dezavantaje: nu avem zbor direct cu Bucuresti, deci e cam aiurea daca ai o urgenta in tara sau vrei sa iti fie comod sa mai dai si pe aici si faptul ca sunt vecini cu unii care cred ca inca le apartin si daca nu ar fi in NATO, probabil ar intra peste ei.

    32
    • Cred ca inafara vremii, care pentru mine conteaza mult, Estonia e locul ala in care stiu clar ca m as integra perfect, mi ar placea grozav si as putea sta acolo tot restul vietii. Urmeaza sa imi confirm toate cele cand voi merge pe la Baltica, sper sa fie cat de iute! 🙂

      3
  21. #67

    Daca vei judeca o tara dupa turist traps, toate sunt mai mult sau mai putin la fel.
    Apoi birocratia, e deranjanta, peste tot. Dar daca incerci si te integrezi si mai ales daca inveti limba tarii respective foarte bine, nu e nicaieri mai rau ca in estul Europei.

    Clima calda te limiteaza deja la tarile mediteraneene. Italia e o poezie, si are cele mai frumoase peisaje, arhitectura si frumosul e cred o chestie genetica, au si cea mai frumoasa muzica si cea mai buna mancare, dar prea mult haos peste tot incepand de la guvern si terminand cu traficul.
    Franta e plina de francezi si africani, si nici unii dintre ei nu se uita frumos la tine, iar problemele lor sociale nici dracu nu le rezolva vreodata. O adunatura de frustrati ca nu sunt ei vreo mare putere globala si ca nimeni nu vrea sa le vorbeasca limba care se scrie un pic mai rau decat engleza (una scrii alta citesti). Nu mai zic ca se scrie cu zeci de accente in toate directiile si drept urmare tinand cont ca doar cei din fostele colonii bajbaie franceza oarecum, s-au gandit sa ii primeasca in masa.
    Spania e pe relax, fuga de munca e sport ational (totusi uimitor cate au reusit sa faca fata de cel mai harnic, cinstit si brav popor), cu salarii mici si economie mai primitiva (constructii si agricultura), oarecum primitori cu romanii, infrastructura foarte buna si gratis, trenuri de mare viteza si transport public decent, compensate cu taxe mari dar pentru care parca primesti ceva. Poti sa arunci gunoiul gratis in tomberoane selective, toate plajele sunt la liber, destule spitale, terase pe toate strazile principale si vin bun cu cine tarzii. Sarbatoresc absolut orice cu festivitati somptuase si dau cu petarde si artificii cu orice ocazie numai de anul nou nu.

    Ca trafic in Italia e haos dar au o arece logica sa nu se omoare pe sosele. Francezii conduc foarte bine indiferent de ce troaca au, merg la limita vitezei de pe sectorul de drum, stiu sa foloseasca benzile de accelerare astfel incat sa se incadreze pritre ceilalti fara sa deranjeze. Spaniolii conduc oarecum decent, merg incet, nu stiu sa se incadreze si ii surprinde tot timpul iesirea de pe autostrada pe unde trebuiau sa o ia.
    In toate tarile astea parcarile sunt cu locuri inguste, toate masinile sunt julite si cam nimanui nu prea ii pasa, the car is just a tool.

    Cel mai bine ca sa iti faci o impresie cat mai corecta, e sa alegi doua trei tari si sa te duci sa locuiesti macar o luna in fiecare, sa incerci sa traiesti acolo ca un localnic, nu ca turist. Vezi la care din periferiile oraselor te simti in siguranta si care sunt preturile pe la magazine, vezi cat costa transportul (ala comun, preturile la parcari, preturile la combustibili, cat e de complicat sa ajungi undeva, etc), vezi cat de amabili sunt oamenii cand ii opresti pe strada si ii intrebi ceva si alte nimicuri de astea.

    Daca e dupa ce zice Deea, and you like to live the hype, grinding in the land of freedom (that can be defended only with many many guns), si scopul tau in viata e sa muncesti pentru profitul record al unei companii, sa manaci gunoi procesat si sa iti cumperi chestii mai multe si mai mari pentru dopamina, pe datorie, America de Nord e ce trebuie. Plus tre sa iti placa foarte mult sa conduci, drept, si sa te gandesti ca orice zi de concediu sunt bani pierduti, productivitate irosita.

    Nicaieri nu e bine, pana si miliardarii se plang … Primul pas este sa pleci, apoi gasesti tu locul potrivit.

    61
    • #68

      De acord cu NA, cu singura mentiune ca acolo tebuie inceput devreme. Pleci dupa ce ai o diploma decenta din Romania, sa mai faci acolo ceva MBA, MS in ceva, ma rog, ce e la moda in momentul respectiv.

      Franceza e o limba superba, la nivel auditiv e comparabila lejer cu italiana. Spaniolii, prin comparatie se rastesc la tine non stop. Olandeza/flamanda se invata usor, sunt trunhiuri de germana si engleza, minus cacaturile de der/die/das. Spellingul e mai dificil, dar pronuntia e easypeasy, depinde unde esti, insa. Groningen – iti vomiti mucii, Eindhoven – piece of cake (daca Olanda si nu Flandra).

      Apoi, lasand la o parte Italia, care e un caz particular de haos, insa cu niste beneficii uriase pentru cineva care vrea sa evadeze batran fiind (floarea vrastie s-a cam dus la 40j de ani daca ii dai cu taiete), beneficii care includ exact ce conteaza pentru un om cu copil mic – educatie de top in multe discipline (Bocconi, Politecnico di Milano, UniBo, Marangoni, etc), sanatate, protectie sociala decenta, insa ca tara un pic haotiica, eu as zice Spania. Been there, done that.

      Un an petrecut in Sevilla, ma asteptam la siesta, fiesta si la dansul ala al carui nume imi e greu sa-l pronunt. Sincer, eu nu am vazut oameni mai seriosi, punctuali, muncitori, dedicati, efectiv la creme de la creme, ca in Sevilla. Bun, Andalusia, e un caz special. Insa, zonele Barcelona, Bilbao, Vigo, Oviedo, Santander, ce sa zic de Valenci… Vorbim pe nas? Aia dau ora exacta in o tona de domenii, incepand de la industrie, finante, energie, constructii… Amancio Ortega suna familiar? OK, stat quasi falimentar acu cca 20j de ani, nu imi mai refreshez memoria.

      Da, cerseala de ciori romane in Madrid, Bacelona, Valencia, Sevilla, hoti de buzunare – am auzit ca la Londra sau Munchen nu au voie sa fure ciorile rromales. Mie, in 12 luni, nu mi s-a intamplat nimic. Bashca, nu m-a discriminat vreo spanioloaica. Probabil ca nu sunt chiar atat de frumoase ca romancele, alea din Romania (stau si ei prost la un capitol).

      Iar ca bani, da n-or da cele mai mari salarii, dar nu am auzit sa fie macar 10.000 de spanioli in Romania, in schimb, unde-s 1.087.923 de romani?

      Asadar, as propune Spania.
      PS: am auzit ca mushca bine si sardina ;).

      15
  22. #69

    daca asta e tot ce ai inteles din Europa si toate tarile care le-ai mentionat mai bine stai acasa.
    brusc si dintr-o data s-au trezit romanii ca traiesc intr-un paradis si nu stiau asta.
    ma amuza si disonanta textuala. Te plangi de rasism si nazism in Germania si in acelasi timp te plangi de negrii si tot felul de baubau de nu stiu unde.
    Am stat in multe tari europene si acum imi cresc copiii in Norvegia. N-au fugit nici arabi nici negrii si nici statul comunist norvegian dupa noi pe strada.
    Inainte de 89 toata lumea punea botu la propaganda vestului imperialist decadent si din ce vad o luam pe acelasi drum din nou. Acelasi rahat cu haine noi.
    Eu zic sa o luati mai moale.

    58
    • #70

      da boss, dar dacă într-o zi te trezești dimineața că ești multicostal sau adventist, și faci 10 copii și le împui capul numai de rugăciuni și prostii, și îi trimiți cu basma in cap la școală, și le mai și dai care una peste bot din când în când ca să nu iasă din poruncă, și ți-i ia Barnevernet-ul?? Eeee?

      27
  23. #71

    Vorbesc strict de Spania – “Mizerie, gălăgie, mulți hoți, birocratie”

    Ca fost traitor “pa spanea” timp de vreo 8 ani, iti pot zice ca nu am prea vazut mizerie niciunde.

    Galagia e ceva ce intalnesti peste tot pe planeta, in orasele mari, si chiar si acolo pot gasi cartiere linistite. Apoi suburbiile, apoi orasele mici, apoi zonele rurale.

    Multi hoti nu am vazut. Acum vreo 20 de ani erau pickpockets prin metrouri, in madrid si barcelona, dar in ultimul timp au cam disparut. Oricum, un motiv destul de pueril ca sa nu locuiesti acolo, unde sunt inca 20 de milioane de oameni fara vreo problema cu asta.

    Cat despre birocratie, nu cred ca e vreun stat in Europa unde interactiunile cu administratia sa fie perfecte, dar te asigur ca in Spania sunt foarte bine pusi la punct si in mare parte totul e digitizat. Cam < 2 % coruptia la ghiseu peste tot.

    Trecand peste aceste asa-zise defecte, in rest Spania e tara ideala – are si zone calde, si zone mai reci, infrastructura rutiera si feroviara e top of the top, oamenii sunt super friendly, romanii sunt foarte multi si bine integrati, musulmanii "aia rai" nu exista si "aia buni" sunt foarte ok in general.

    Medical sunt top, educational il las pe Cetin si pe Ionut, dar din ce am vazut e foarte ok, cu mici exceptii.

    M-as muta inapoi intr-o clipita, iar motivul pentru care nu o fac nu are de-a face cu Spania, ci cu niste chestiuni familiale.

    33
  24. #72

    Cat imi place sa citesc de la potentiali migranti, ce rai sunt migrantii. Hello?? Crezi ca pe vest-europeanul mediu il intereseaza ca esti mai deschis la culoare? Crezi ca stie ca roman =/= rom? LOL.

    Ii ador si pe aia care vorbesc despre cum Belgia=Franta=Magreb. Pai iesiti dracu’ din cartierele ghetou in care va bagati cand veniti aici si nu va mai scoate nici naiba ca nu stiti sa va integrati. Si nu va dati seama ca sunteti la fel ca magrebienii astia de ii urati atata, doar cu alta aroma, mai est-europeana.

    Stau de 13 ani in Belgia. Alearga cainii cu covrigi in coada? Nu. Dar e o societate normala, care lucreaza spre mai bine, cu toate metehnele pe care le duce in spate, inclusiv grupuri mari de imigranti prost integrati, ca romanii.

    62
    • #73

      ei sunt bucuresteni si se plang de ghetouri

      33
    • Apai e clar ce zici! Si eu cand am aterizat in Zaventem am zis ca nu mai ies viu de acolo (deh, hotel ieftin linga aeroport).
      Dar cand am batut putin capitala Europei, alta viata, alt miros, alt gust la bere! Belgia este o tara mega misto!
      Plus ca ai sansa ca urmasii tai sa invete o limba atat de imputita ca flamanda si sa te injure prin casa fara ca macar sa ti dai seama 😉 (caz real!)

      6
  25. In europa practic nicaieri nu mai merita sa pleci daca in Romania ai o proprietate si nu platesti chirie, singurele locuri unde inca merita mers sunt zonele dezvoltate din america, canada sau australia unde nu-s preturile la fel de mari ca-n europa de vest coroborat cu salarii mai mari ca-n vest insa cu amendamentele de rigoare – america multi emigranti adica criminalitate f mare iar canada (exceptand unele regiuni din sud) si australia aproape de nelocuit din cauza climei .

    13
    • #76

      Aud multi pe aici ca isi dau cu parerea despre Canada cat de nelocuibila este din cauza frigului.
      Te obisnuiesti si cu frigul la un moment dat si sa stiti ca nu e chiar asa de rau cum zic unii. Desigur trebuie sa gasesti niste locatii mai de doamne ajuta in orase maricele (nu ma refere la Toronto, Vancouver sau Montreal) si iti intri repede in normal. Recomand in British Columbia orasele, Victoria, Kelowna, Penticton. Sunt orase mici si te descurci sa gasesti si de lucru. Clima nu e rea de loc pe acolo. Singura chestie negativa ce am simtit-o in ultimii 5-7 ani a fost legata de focurile de padure ce ne au intoxicat pe timp de vara. Daca treci muntii si intri in Alberta gasesti Calgary si Edmonton orase in plina dezvoltare si cu potential. Provincia Alberta are cea mai mare crestere economica si foarte multi migreaza din provinciile estice aici. E adevarat mai frig decat sunteti obisnuiti dar se traieste. Nu am auzit sa moara lumea de frig (exceptand oamenii strazii). Esti foarte aproape de munti si de zone turistice (Banff, Jasper). Cui ai place sa schieze aici e locul vostru.
      Coasta de est nu o cunosc de loc pentru ca am fost doar in vizita sau in trecere. Tot ce inseamna zona centrala reprezentand Saskatchewan, Manitoba nu recomand ca acolo e chair saracie lucie si efectiv traiesti intr-o campie. Referitor la provinciile nordice acolo chiar e frig si nu recomand.

      13
    • Pai ok sunt eschimosi care traiesc in cercul polar sau care traiesc in death valley in america la 40-50 de grade, dar asta nu inseamna ca e o calitate a vietii extraordinara acolo chiar si daca s-ar da cele mai mari salarii din lume.

      Pt un roman, obisnuit cu clima temperata nu e tocmai confortabil sa traiasca oriunde in afara de sudul extrem al canadei. In australia e exact pe dos in afara de cateva zone de coasta in rest cancula e prea mare pt o persoana nascuta si obisnuita in zona temperat-continentala.

      Pt mine si centrul spaniei e prea mult vara, ok ai aer conditionat oriunde in interior dar nu mi se pare o calitate extraordinara a vieții sa nu poti sa stai in aer liber intre orele 7-8 dimineata si 12-1 noaptea.

      9
  26. #78

    Te complici foarte mult emigrand. Inteleg nevoia de civilizatie si trai mai bun, dar chiar nu e necesar sa pleci din tara. E suficient sa te muti in vestul Romaniei, unde pur si simplu sunt altfel oamenii. Sunt mai faini!

    26
    • #79

      Nu e nimic fain in TM, Oradea sau Arad. Ce anume e fain, ca imi scapa? Cam ce salarii medii/mediane au oradenii, de exemplu, fata de bucuresteni? E aceeasi plictiseala provinciala. Singurul loc in care merita oarecum sa traiesti in Romania este Bucurestiul si imprejurimile, restul sunt irelevante. Inclusiv Clujul, chit ca veti avea si voi metrou peste 15-20 de ani. Restul tarii este incremenit, amortit, provincialismul asta anost care ucide orice speranta. O Romanie gri, cu oameni nervosi, etern incruntati si 90% cu probleme psihice.

      34
    • #80

      Nu e nimic fain in TM, Oradea sau Arad. Ce anume e fain, ca imi scapa? Cam ce salarii medii/mediane au oradenii, de exemplu, fata de bucuresteni? E aceeasi plictiseala provinciala. Singurul loc in care merita oarecum sa traiesti in Romania este Bucurestiul si imprejurimile, restul sunt irelevante. Inclusiv Clujul, chit ca veti avea si voi metrou peste 15-20 de ani. Restul tarii este incremenit, amortit, provincialismul asta anost care ucide orice speranta. O Romanie gri, cu oameni nervosi, etern incruntati si 90% cu probleme psihice.

      24
    • #81

      E dovedit stiintific si spiritual ca romanii din vest seamana mai mult cu austriecii decat cu balcanii! Mno, e un alt aer cu totul si alta civilizatie, nu ca la miticii sudisti!

      27
    • #82

      Clanul Cârpaciu approves this!

      27
    • #83

      oh oamenii astia care s-au plimbat mult, peste tot, perioade lungi si stiu ei ca doar Vestul e ok, doar Bucurestiul exista, ca linistea Ardealului e altceva, ca efervestenta Bucurestiului tine tara in picioare, ca Germania are x si Italienii sunt y.

      Mai iesiti din cartiere si lasati certitudinile.

      14
    • #84

      Asta e cu dus si intors, dar intr-adevar, dupa o varsta iti doresti ceva mai linistit.

      Ori esti deja in varsta cu o pensie bunicica, ori ai ceva bani de investit, ori lucrezi remote pe bani ok, atunci o zona relativ bine dezvoltata ca infrastructura, unde nu te coci vara si nu ingheti iarna, unde ritmul vietii e mai domol, ar putea reprezenta o solutie foarte buna.

      6
    • #85

      @w u r ză meister !!!
      Finuț,drăguț ce pot să zic…
      Șapeau bre!

      5
    • #86

      +1 la Nickatnight

      2
    • #87

      @w Numa’ admirație am pentru dvs.

      4
    • #88

      anukoi, suntem multi in fan club.

      4
    • Mie cel mai bun loc de trait din Romania mi se pare Brasov, printre cele mai frumoase orase din Romania, aer curat,niciodata nu mi s-a parut traficul foarte aglomerat aproape poiana, predeal sinaia…nici marea nu chiar asa departe, oricum mult mai aproape decat din cluj, oras mare ai tot ce vrei ca mall-uri/supermaketuri…

      Oradea si sibiu mult PR, nu chiar la nivelul clujului dar nici departe, sunt doar niste orase provinciale in afara de centru nu prea ai ce face in nici unul dintre ele, timisoara e frumoasa dar e plina de tzi.. pardon romi, iar aradul e urat si extrem de prafuit. Cluj gasesti cam tot ce vrei, orasul nu e urat insa e prea multa galagie si un trafic mai infernal ca-n bucuresti.

      8
    • #90

      Brasovul este unul dintre cele mai poluate orase. Unde e aerul ala curat? In afara de centru, ce e interesant la Brasov?

      12
    • @Deea – pai am mai spus in brasov ai poiana si belvedere si la o ora de mers cu masina pe langa predeal si sinaia, ai castelul bran, viscri, prejmer, cetatea de la rasnov si dino parc pt copii, cetatea rupea, rezervatii de zimbrii si ursi….nu-ti ajunge o saptamana sa vezi tot ce merita de vazut in zona.

      2
    • #92

      ‘e dovedit stintific’ N-am mai ras cu o asa pofta de ceva timp…. .:)))))))))))))))))))))))) /s

      1
  27. #93

    M-as muta in SUA cel mai probabil in Florida, Miami(dar si alta locatie).
    Odata ar fi limba.
    Au emigranti dar legea e destul de dura si rebublicanii rup acolo, no gay shit. Au multi latini dar astia rar fac probleme.
    Ai acces la medicina de ultima ora daca ai bani de asigurare ca lumea, scolile sunt ok, infrastructura beton, locuri de mers gramada, impozitele stiu ca sunt decente, birocratia e minima.
    Nu e nici cald, nici frig, e cum trebuie. E umiditate dar nu foarte deranjant. Ai si locuri de liniste dar si locuri de distrat.

    SUA e frumoasa dar trebuie bani, cam de la 6 cifre in sus. Daca esti sarac e naspa ca peste tot.
    Aici e cel mai bine, se poate inchide sectiunea de comentarii. 😀

    14
    • #94

      Florida are printre cele mai slabe scoli, din toate statele US. Si este foarte scumpa. Daca esti middle class, ia-ti gandul, traiesti mult mai bine in Europa, ai parghii sociale sa nu ajungi homeless pe fentanyl.

      25
    • Ciocane, stii cum e vorba aia in Daytona Beach: life is better here!

      Florida e un stat magnific, in ciuda unor probleme destul de evidente.

      Cel putin zonele alea dintre St. Augustine si New Smyrna sunt mirifice.

      3
  28. #96

    Mie imi place de Deea. Stie totul. Dar absolut totul. Cum e situatia economica si sociala din Noua Zeelanda pana in America si toate tarile europene. La ce a mai scris postarea, nici nu stiu…..

    40
  29. #97

    @Medeea poate ar trebui sa nu iti mai iei informatiile din presa si sa incerci sa vorbesti cu niste romani de pe acelasi palier social cu tine, care deja traiesc in alte tari. Presa o sa iti prezinte doar chestiile nasoale, evident, ca doar nu o sa faca bani din stiri despre cum totul merge bine. Iar chestiile alea nasoale sunt de obicei exceptiile, care exista peste tot. Daca te iei dupa ele, nu mai pleci nicaieri.

    De asemenea, una e sa vorbesti cu Dorel santieristul, care sta la periferie, in cartier cu alti romani, care are leafa mica si metehne romanesti, si alt feedback o sa primesti de la persoane bine integrate, cu job-uri white collar. Dorel cel mai probabil o sa iti zica despre cat de rai sunt strainii, ca doar nu o sa fie vina lui. De la aia white collar e posibil sa auzi mai mult de bine. Deci depinde (si) de unde te situezi, si care este (sau ar fi) bula ta.

    33
  30. #98

    Eu trăiesc în Singapore de multă multă vreme. Nu e pe radar la români deși e o oarecare comunitate chiar și aici. Europa mă amuză, îmi plac vacanțele acolo și cam atât, de trăit în Europa posibil doar la pensie. Imigrația aici e relativ simplă. Dar trebuie să îți placă zona și cultura. Venit aici după mulți ani de US și rămas fără vreun gând de a pleca înapoi.

    17
    • #99

      Cu workaholismul si housing market cum stati pe acolo?

      4
    • #100

      Bai Deea, dar tie nimic nu-ti place! Cred ca in realitate nici nu te “trage ata” prea tare sa pleci…

      19
    • #101

      @Deea pare ca ai – in mod total natural – o aplecare catre pesimism si negativism. Nu o sa iti vina usor, dar ar fi interesant sa incerci exercitiul de a gasi ceva pozitiv de spus pentru fiecare comentariu negativ. Ca asa e peste tot, si cu bune si cu rele. Iar Singapore cred ca are foarte multe de oferit.

      15
    • #102

      Am o casă în Bangkok și telecommute ocazional. Despre workaholism nu știu, lucrez pentru o companie americană. Deci

      12
  31. #103

    Eu locuiesc în Elveția, daca ai un job ok sa câștigi suficient sau ai deja bani, e fain.

    15
    • #104

      Nu spui nimic despre costurile exorbitante, fixismele lor procedurale si rasismul pe fata?

      13
    • #105

      Deea, daca nu spune inseamna ca nu s-a lovit de ele. Nu zic ca nu exista, dar cred ca mai si exagerati mult. Si cu nemtii, si cu elvetienii, si cu danezii…
      Am rude care au cerut azil politic in anii ’80. Problemele pe care le enumarati voi astazi sunt pistol cu apa.

      9
    • #106

      În Elveția sunt marmotele mai prietenoase, vin să le dai biscuiți, să le scarpini. Am văzut câteva și prin Dolomiți, dar sunt mai fricoase, strămoșii lor au fost vânați de austrieci pentru blănuri. În Elveția mi-aș săpa un bordei în pajiștea alpină, între vizuinele marmotelor. Să ne trezim dimineața împreună, să mergem la cules conuri de brad, la păscut (bine, eu culeg flori, doar mă prefac că pasc, să mă integrez). Alea din Dolomiți sunt căpiate rău; fac de gardă cu rândul, iar când văd omul în aproiere, se ridică garda în două picioare și începe să fluiere, dă alarma. Ați auzit vreodată marmota fluierând? De-asta prefer Elveția, acolo sunt prietenoase, te acceptă imediat. Și mi-aș uni bordeiul meu cu vizuinele lor, printr-un sistem de galerii, să ne ținem și să facem chestii la comun sub pajiște, doar noi să știm. Chiiii! Chiiii! Chiiii! fluieră alea din Dolomiți, sunt nebune.

      14
    • #107

      In US doar in anumite state unde sunt riscuri minime sa fie copilul ciuruit intr-un mass shooting. De ex. Vermont sau Maryland.

      7
  32. Calcului e simplu de facut – oriunde aj merge platesti minim 25-30% din salariu pe chirie (ma refer la conditii cat de cat decente intr-un loc la maxim 50-60km de locul de munca), apoi depinde unde mergi: in elvetia sau tarile nordice preturile sunt cam de 3x mai mari ca aici, germania-franta duble, spania-italia aproape duble,america-canada-australia cu 50-60% mai mari, tragand linie, exceptand zonele dezvoltate din america-canada-australia, daca in Romania ai o proprietate si nu platesti chirie, ramai cam cu aceiasi bani in mana, in plus pt mine de ex prietenii si rudele sunt mai importanti decat banji

    Evident comparatiile le facem pe total costuri nu comparam doar promotii de prin supermaketuri din vest la alimente aflate aproape de termenul de expirare, in plus oriunde ai locui nu cheltui bani doar pt mancare. De ex. stiti cam costa in anglia sau germania un pachet care sa includa: premier league, ch league, formula 1, seria A, la liga….lucruri care in Romania le are toata lumea in pachetul de baza ?

    8
    • #109

      tu habar nu ai ce vorbesti:))) intra pe carrefour.es si vezi preturile alea duble

    • #110

      Se vede ca vorbesti din povesti si probabil te-ai nascut pensionar la stat.
      Am plecat ca proprietar din Romania, si desi aveam o gramada de bani, nu puteam sa arunc cu ei sa primesc inapoi civilizatie, infrastructura si oameni (nu animale bipede) in jur. Plateam taxe si nu primeam nimic inapoi, ba chiar grobianismul, prostia asociata cu tupeul si nerespectarea oricarei norme civice care creeaza o sociatate cat de cat civilizata, au devenit normale. Nu mai zic ca orice drum mai lung de 50 de km era ruleta ruseasca, nu stii daca ajungi, daca vreun smecher drogat te omoara sau nu, sau pur si simplu nu se poate, pentru ca e trafic,ca la orice ora, fara explicatie.
      Deci, ori trollezi (respect, o faci foarte bine), ori imi pare rau ca am pierdut timpul sa iti explic chestiile astea pentru ca oricum nu o sa intelegi despre ce vorbesc.

      22
    • #111

      nu troleaza, e angajat psd

    • #112

      costica, eu inteleg ca ai o munca de facut, dar ti-am dat un link, zi-mi cu cat iei tu kilul de muschi si cu cat il ia un spaniol. fa o comparatie cu carrefour.ro, ca sa zici ca e aceeasi retea. hai, ca nu e greu.

    • #113

      Nu platesti chirie, dar platesti rata la credit de iti sare basca, cu dobanzi triple fata de tarile respective.

      Cat despre “prieteni si rude”, eu nu stiu cum sa scap sa-i mai vad mai des de o data pe an, si tu esti fiert pe ei.

      10
    • @Arhi – pai am mai spus ca nu compar doar preturile la mancare ca nu doar pe mancare se cheltuie bani.

      @Dragos – ok de rude inteleg ca nu ti le poti alege dar sa vrei sa scapi de prieteni mi se pare ca ai o problema. Pt mine sa-mi las parintii, prietenii chiar si unele rude pt ca poate raman in mana cu cateva sute de euro in plus pe luna mi se pare o prostie fara sa iau in considerare ca pot aparea probleme de integrare: mediu, bariera lingvistica, diferente mari de temperatura…..

      5
    • #115

      Nu de aia emigrezi, ca sunt ratele mai mici, era doar un raspuns la afirmatia ta cu chiriile, plus ca in spania chiriile sunt la acelasi nivel cu romania.

      Daca emigrezi e pentru ca te ai saturat de japca si bataia de joc din romania, pentru ca vremea e belea, infrastructura, oamenii, absolut tot e mai ok.

      Limba o inveti rapid.

      Cat despre prieteni, e problematic ca ii pui in fata propriei fericiri.

      11
    • @Dragos – asta cu invatatul rapid al limbii pt un roman poate merge in cazul limbilor latine – spaniola, franceza, italiana…..in cazul limbilor nordice ma indoiesc ca merge asa repede chiar si in cazul tinerilor care prind mai repedez, exceptand evident engleza.

      Pt mine fericirea inseamna inclusiv sa pot merge oricand vreau cu prietenii la un gratar la iarba verde sau la o bere la o teresa. Iar mult laudatul sistem medical din occident nu e chiar asa cum cred majoritatea romanilor, stiu de.mult prea multe cazuri de la diagnostice pana la tratamente gresite inclusiv pt boli extrem de grave care au dus la decese ca sa nu idealizez lucrurile,personal consider ca un stil se viata sanatos prin care sa previi bolile e mult mai important decat orice fel de sistem medical de oriunde din lume.

      7
    • #117

      Eu vorbeam de Spania, vrea pula mea sa traiasca in gunoiul ala absolut de anglia, olanda sau suedia.

      Eu ma pun inaintea prietenilor, rudelor, oricui. Fericirea mea e mai presus de absolut oricine si 3 dârlăi cu care să beau o bere găsesc oriunde.

      Cat despre sistemul medical, or mai fi si fi gherle, dar sigur sansele sa mori ca un prost sunt mult mai mari in Romania.

      13
    • @Dragos – cum am mai spus e mult mai important sa incerci sa nu ajungi la spital decat sa te bazezi ca te salveaza nu stiu ce sistem medical.

      Iar regulile nici macar nu-s asa de grele – evitat pe cat posibil orice fel de mancare procesata si sucuri cumparate, renuntat la masina pt orice fel de drum mai scurt de 30 de min de mers pe jos (toate astea mult mai usor de facut aici decat in occident unde e mult mai dificil sa gasesti mancare neprocesata sau sa ai locul de munca la maxim 30 de minute de mers pe jos).

      Intr-adevar in occident e mai dezvoltat sistemul de sali de sport insa nu-s mare fan al efortului indoor, e mult mai sanatoasa orice fel de miscare in aer liber.

      3
    • #119

      Costica, Costica … Unde traiesti tu mancarea e mult mai procesata decat unde traiesc eu, de trait sanatos e mai greu ca toata lumea e cu DPF off, iar de mers pe jos sau cu bicicleta nu ai unde ca romanu s-a nascut in masina iar pistele de biciclete sunt doar niste jonglerii de fitulat bani. Nu mai zic de transportul in comun care exista doar in cele 3 orase mari, dar functioneaza … atat de bine cat le permite infrastructura.
      Aici la mine la depravatii astia din vest, merg pe jos pentru ca pe trotuare nu sunt masini parcate, zonele pietonale sunt o regula nu o exceptie in oras, si elimina din ce in ce mai mult “benzile” pentru masini. Bicicletele nu prea au nevoie de benzi, ca e ok sa mearga pe sosele si toti stau dupa ele daca nu au loc sa treaca, si depasesc doar daca se poate … Stiu, e de cacat, de aia am murit noi la revolutie, sa stam dupa biciclete ?!?!?
      Si iarasi aici ca sa faci sport nu ai nevoie de sali, sunt amenajate niste chestii numite parcuri, si mai urat, poti sa alergi sau sa faci sport oriunde, ca e civilizat, curat, nu te mananca cainii si nici nu trebuie sa colesti gunoaie.
      Eu iti zic, e nasol sa nu iesi de la tine din sat si sa afli de ce se mai intampla inafara doar de la secretaru de partid …

      9
  33. #120

    Citind articolul si comentariile, îmi vine sa (re)emigrez. Pe Marte….plec departe, plec pe Marte…

    4
  34. #124

    Eu locuiesc in UK de peste 10 ani, familia mea a venit la un an dupa mine. In acel an mi’am gasit destul de usor un job cat de cat sigur. Am reusit sa gasesc o casa in apropiera unei scoli bune. Aveam nevoie de o scoala buna in apropiere pt ca am 4 copii. Casa este ok, familia mea a avut conditii de trai cel putin la fel de bune ca in romania (cand am plecat din romania, aveam un apartament cu 4 camere in zona Dristor). Sunt multe lucruri care m’au uimit aici, eu inca descoper si invat. Ce ma uimeste pe mine in tara asta, in fiecare zi, chestiile marunte care functioneaza exact cum trebuie, exemplu: parchezi masina intr’o parcare, platesti parcarea si din nu stiu ce motiv, nu tipareste bonul care trebuie pus in parbriz (vorbim de o parcare mica) pe aparatul ala e un numar de telefon, unde poti suna in caz de probleme, si sun la numarul ala si cineva raspunde si te ajuta cu problema aia! Mie personal asta imi pare senzational, in romania, normalitatea este ca astfel de chestii nu funcționează, in toata viata mea din romania am trait cu gandul si iluzia ca aceste lucruri nu functioneaza si trebuie sa te descurci cumva! Nu cred ca experiența mea este definitorie pt majoritatea oamenilor care au plecat din romania, nu cred ca lucrurile sunt perfecte si ca nu exista probleme, dar cu certitudine pot sa afirm: copii mei au niste oportunități care eu la varsta lor nici nu visam iar comparand cu copii de varste asemanatoare din romania din ziua de azi, visurile sunt perfect realizabile si la indemana. Eu consider ca prin prisma oportunitatilor oferite de tara asta, copiilor mei, a meitat riscul si tot efortul. Daca ai intrebari sau ai nevoie de informatii, in limita cunoatintelor si experientelor mele, cu mare placere voi raspunde.

    32
    • #125

      Da, am eu o curiozitate. Cat de mult s-a degradat nivelul de trai post-Brexit?

      7
    • #126

      In ce zona? E ok dpdv safety?

      2
    • #127

      @Deea – nu s-a degradat
      @Pyro – In general da, e foarte ok. Dar exista exceptii, ca peste tot. Au si ei cartierele si oraselele lor cu probleme. Dar asa cum poti evita Ferentari sau Faurei, la fel de simplu poti evita Croydon sau Blackpool.

      16
    • #128

      Eu ma uit pe niste statistici si vad ca economia UK s-a fasait dupa Brexit. Cum poti sa afirmi ca nu s-a degradat? NHS-ul e pe butuci. Educatia e pe butuci. Ati primit toate scursurile planetei, veniti in dinghies, si nu mai faceti fata multiculturalismului.

      8
    • #129

      @Deea Multiculturalismul e in mare parte un asset (cu exceptiile de rigoare). Educatia e ok, NHS-ul scartie (dintotdeauna), iar nivelul de trai e ok (cel putin pentru whilte collar jobs). Sunt si bune si rele, dar cand le pui in balanta da cu plus, ceea ce probabil conteaza cel mai mult. Tu observ ca ai criterii foarte exigente, totul iti pute, statisticile atent selectate iti confirma asta, deci UK sigur nu e locatie buna, iar intrebarea cu nivelul de trai imi dau seama cu intarziere ca era retorica.

      16
    • #130

      @Deea: nu prea stiu cum sa raspund la o astfel de întrebare in mod realist, nu am informații si nici nu am căutat sa aflu in ce in ce măsură brexitul a afectat nivelul de trai. Viata e mai scumpă azi decat acum 5-10 ani: chiriile au crescut, prețul la gaz si curent au crescut, benzina e mai scumpă (in ultima vreme observ o scădere a prețului), mâncarea ceva mai scumpă, etc. Ofertele de joburi sunt mai puține si mai prost platite.
      @Pyro: eu locuiesc aproape de Birmingham, in zona mea exista locuri mai safe sau mai putin safe. In general, in orice oras sau orășel mai mare zonele centrale sunt mai putin safe, la fel zonele unde sau grupate multe persoane de aceeași etnie, religie, unde sunt multi emigranți, etc. de obicei zonele naspa, unde este mizerie, unde casele sunt vai mama lor, multi oamenii pe strazi la orice ora din zi. In zonele respective chiriile sunt mai mici, școlile naspa, magazinele sunt naspa, si șansele sa ai probleme sunt mai mari.

      10
    • #131

      Nu că nu ne-am mândri noi cu Deea, dar Ali e de-a dreptul MIEZ… Repede, dau fuga să-mi tatuez acest citat!

      “Multiculturalismul e în mare parte un asset”

      Mai aveam unul.

      “Cadrele hotărăsc totul – I.V. Stalin”

      9
    • #132

      Este un asset si Brits se bucura din plin de el.

      3
    • #133

      “uniți în diversitate”, “diversitatea e puterea noastră”, “diferiți dar la fel”, “transwomen are women” =))

      11
    • #134

      transmen are…oh, wait, we dont care, they are men now

    • #135

      Postez la @Sharlatan ca e tot despre UK.
      Am studiat aici la începutul anilor 2000, am revenit ulterior din pdv profesional si personal, iar acum avem toți cetățenia britanica. Probabil către pensie ne vom retrage undeva cu o clima mai mediteraneana.

      @Deea: Cat de mult s-a degradat nivelul de trai?
      Pai din date oficiale situația s-a nasolit un pic: cca 20.8% (% change in price level since May 2021 on CPI measure) researchbriefings.files.parliament.uk/documents/CBP-9428/CBP-9428.pdf

      In același interval ai avut in schimb o creștere a National Minimum Wage cu 28.39%.
      Deci daca ești palmas in UK (cu acte in regula), pe minim pe economie, situația nu s-a degradat major.
      Daca ești mai sus de atât, depinde de job, context, etc.

      @Pyro: cifrele de mai sus sunt la nivel național. Evident ca exista variații intre zone / regiuni dar nu in ceea ce privește National Minimum Wage.
      Din punct de vedere siguranță, in general ești ok. Dar grupuri izolate de tâmpiți (briti, paki, somalezi, ciuciunghezi, romani, etc) găsești peste tot (daca ii cauți cu atenție).

      In cazul meu am mai multe zone in care mă desfășor:
      – sud-est, puțin in afara Londrei, zona posh – criminalitate scăzută din motive de vecini.
      – Liverpool – a durat puțin pana m-au acceptat dar acum sunt integrat in peisaj. Zona pare dura din exterior, cu lipsuri si neajunsuri, dar pentru mine oamenii fac diferența; sunt foarte mișto si sufletiști; îmi aduc aminte de anii ’90 si orașul de provincie din care provin.

      @Deea: NHS-ul scârțâie din motive de subfinanțare cronica si strategie de pregătire pentru privatizare. Asistenta primară e in multe zone asigurata de oameni care o fac pentru bani, nu ca vocație.
      Asistenta secundara si terțiară, in multe specialități e vârf. Plus accesul la echipamente.
      Daca rezolva partea de asistenta primară, NHS-ul poate sa redevină model de sistem de sănătate cu costuri decente. Chiar și așa, e mai bine sa te prindă vreo urgenta prin UK decât in alta parte.
      Lucrez in sănătate de mulți ani si am văzut sisteme in multe tari din Europa + alte continente.

      7
    • #136

      deci Sharly, maestre, 4 copii???

    • #137

      @Paul: multumesc de informații! pare ca brexitul nu a avut un impact atit de mare, comparând cu alte tari. Sper ca prognozele sa devina realitate si situația sa se remedieze.
      @Arhy: da maestre, 4! daaaar… si trei pisici.

      4
    • #138

      sunteti un exemplu si speranta pentru noi toti, maestre:))

  35. #139

    @Deea pare ca ai – in mod total natural – o aplecare catre pesimism si negativism. Nu o sa iti vina usor, dar ar fi interesant sa incerci exercitiul de a gasi ceva pozitiv de spus pentru fiecare comentariu negativ. Ca asa e peste tot, si cu bune si cu rele. Iar Singapore cred ca are foarte multe de oferit.

    6
  36. #140

    Overall si realist vorbind, pana nu stai o perioada intr-o tara nu prea ai cum sa o judeci – altfel decat ca turist

    “Spania (scuze, Ionuț, din nou) nu mi se pare deloc civilizată, am fost în concedii prin Barcelona, Malaga, Valencia. Mizerie, gălăgie, mulți hoți, majoritatea români sau negri, fix lucrurile de care încerc să fug. Am auzit și că birocrația este la ea acasă, deci ce să fac, o iau de la zero?”

    Teorie de turist 🙂

    Mizerie, in orasele mari, da- si nu din cauza localnicilor intotdeauna. Galagie la fel

    Hoti? Sa fim seriosi – sunt oriunde – dar cred ca cu ceva anternament dambovitean esti super relaxat ( eu sunt)

    Birocratie? Totul digitalizat – sigur pana intri in sistem o sa gemi de 3-4 ori – dupa care e smooth

    Minciuni? Garla peste tot… mie mi-a zis unul foarte senin ca vine mañana sa termine treaba ( maine…)> II zic mañana e sambata si sambata nu creste nimic in Spania…el imi zice noooo mañana es lunes ( adica maine e luni…) Eat this!

    Daca poti trece peste niste interactiuni de genul asta ( btw nici germania sau tarile flamande nu mai sunt ce au fost si iti repara netul peste o saptamana, nu astazi…) poti avea o viata misto, cu un copil relaxat si cu un sistem medical pus la punct ( aici avem de discutaaaat mult de tot)

    Arhi poate confirma …..de la Navodari

    Vestea 1 – nu circula nicaieri caini cu covrigi in coada
    Vestea 2 – imigrantul sta intodeauna la coada, ultimul

    Daca pleci cu astea, vei fi super fericita….

    12
  37. #141

    Undeva prin Adreal, intr-un sat.

    9
  38. Uzbekistan. Alegerea poate fi dificilă la prima vedere. Practica ne omoară fiindcă greu cu cetățenia pe acolo.
    Pe de altă parte: climă uscată, infrastructură feroviară excelentă, sistem medical bun(nu la nivelul Spaniei dar bun în comparație cu grădina maicii domnului) lipsă personal specializat în anumite domenii dar asta înseamnă loc mai mult de manevră pentru un profesionist (medical, logistică, comercial, import-export, servicii IT. Stau bine pe partea de securitate, agricultura, turism și horeca, nu prea e loc în domeniile respective pentru un investitor din afară.
    Cu pensia de aici, ești baștan acolo.
    Limba: toată lumea vorbește rusa plus dialecte locale în funcție de regiune.
    Cam dictatură pe ici-colo dar nu te duci acolo să fii Robespierre.
    Sincer, eu m aș duce acolo, m aș înfunda într-o zonă pe lângă Muynak și ne am mai vedea peste vreo 10 ani când aș ieși în vizită să mai văd Europa.
    Mă rog, eu n am copii și o gaură în deșert mi s ar părea interesantă.

    22
    • Daca imi iese o pasenta mica in vreo doi ani merg pe-acolo, cu o promisiune de la omu meu uzbec: o sa fie cea mai frumoasa tara pe care ai vizitat o vreodata. Tașkent, Samarkand si pe sate, cum zici. Sa dea Dumnezo sa apucam zilele alea si revin cu o parere pe subiect!

      3
    • Muynak musai, ca să înțelegi ce au făcut rușii acolo.
      Alt musai e marea Aral, din același motiv. Au un resort mishto de tot facut cu yurte, ăsta: maps.app.goo.gl/41zJEkyS9eR7vx4U7
      La marea Aral nu căra cu tine aparat de fotografiat fițos fiindcă ai să l fwți chiar dacă mașina e etanșă.
      Fiecare zonă are frumusețea ei, organizează ți 3 săptămâni și folosește trenul, vagon de dormit. Poți rezerva și plăti biletele de tren cu 45 de zile înainte de plecarea trenului. Recomandat să faci asta…. fiindcă la 44 de zile înainte, uneori nu mai sunt bilete
      De mâncat…o să dai pe spate când o să vezi nota de plată, oriunde.
      Ce n am văzut, e valea Fergana, dar plănuiesc a 3 a tură la uzbeci și nu va fi ultima, asta e clar.
      Da, deși e o gaură în nisip la prima vedere, Uzbekistan e cea mai faină țară în care am fost până acum.

      6
    • P.S. să nu i zici niciunui uzbec faptul că e uzbec. Dacă ești în karakalpakstan, îi spui că e karakalpakstan, nu uzbec. Au o mândrie ceva de groază cu privire la apartenența la un grup social care o fi. Își respectă republica în care s au născut, sunt mândri de ce sunt. Ăsta e încă un lucru mishto acolo. Am văzut mândrie la Khiva, cum că in zona Khorezm se fac cele mai bune legume din Uzbekistan. Fie vorba între noi, avem roșii mai bune ca ale lor dar ei sunt mândri de roșiile lor făcute în jde kilometri de solarii, construite în deșert. Păi da, poate să aibă roșia gust de plastic….dar au crescut o ei, acolo, în nisip. Așa că, înghiți și lauzi. Vorbesc serios, să fii atent la aspectele astea. Ah, și bagă documentație serioasă despre Timur Lenk. Nu te duce acolo fără să lipsești la lecția asta.

      Mai vorbim când vii de acolo

      9
    • Da, foarte bine zici! Aralul chiar e pe lista, incerc sa fac o tura de 2-3 saptamani, pentru ca rar am ocazia sa ajung pe acolo. Sper sa fie asa cum planuiesc!

      Am simtit treaba cu mandria si la amicul meu, desi supa intr-un mod foarte subtil. :))

      Karakalpakstan ar fi pe lista, dar nu stiu in ce masura e dispus pretinul sa ma duca, pentru ca a ramas ca o sa-mi fie ghid peste tot in tara. Daca nu, cum zici, trenul si Davai! 🙂

      Sa fim sanatosi pana atunci si povestim impresii!

      Merci frumos pentru ponturi.

      2
  39. #149

    Eu m-am mutat in Tenerife cam din aceleasi motive. La 42 de ani si cu 2 copii mici dupa mine. Consider ca daca vrei, o faci. Altfel, doar cauti motive. Si as recomanda Tenerife chiar daca e departe de continent. Primele 6 luni sunt un pic mai dificile pentru ca trebuie sa te adaptezi si sa inveti sa traiesti cu turistii si toate “beneficiile” care sunt asociate cu asta. Birocratia nu e chiar asa de rea, este intradevar stufoasa dar e mai OK decat in Belgia sau Franta de exemplu.

    Noi am facut asa: am facut o lista cu ce am vrea de la tara cea noua (sistemul economic, sanatatea, politia, educatia, vremea, oamenii etc). Dupa care am luat pur si simplu harta Europei si ne-am interesat de fiecare provincie (nu tara) care parea ca ar corespunde cu ce cautam noi. Si zic provincie si nu tara pentru ca sunt diferente mari de la o zona la alta in aceiasi tara.

    24
    • #150

      Vorbeai spaniola fluent? Ce oportunitati de munca sunt in Tenerife, in afara de turism?

      6
    • #151

      Nici unul dintre noi nu vorbea spaniola (eu nici acum nu sunt prea fluent). Cat despre munca… depinde de competente dar salariile sunt relativ mici comparativ cu continentul.

      2
  40. #152

    Tu, de fapt, nu vrei sa emigrezi!

    22
    • #153

      Din Austria fie nu se citeste blogul asta, fie e prea fain si nu vrem sa se afle, ca sintem deja prea multi 🙂

      Legat de imigratie, Europa e victima propriului succes. Unde sa fie imigratie mare, in Sudan sau Siria? Sau in Romania?

      La Viena esti numa’ intr-un alt judet, asa e de aproape de Romania. Si e naspa, ca oamenii sint rai si nu ne lasa in Schengen, si vorbesc dialect si marmotele aici au microfoane de la ruși. Patzashti.

      8
    • Da, lasa ca stim noi ca acolo in viena sunt numai colorati si spioni rusi si sunt numai rasisti care ne urasc!
      Cat mai costa un schnitzel vienez prin Döbling? 😀

      1
  41. #155

    Dar in russia nu vrea nimeni ?
    baietii aia pe youtube ziceau ca-i foarte bine, benzina e 2 lei, caviar-ul 5euro, plus bonus de relocare de 4k euro

    17
  42. #156

    Sincer, nu cred ca ai chef sa pleci nicaieri, sau esti genul de om care gaseste nod in papura la absolut orice, si atunci nu conteaza unde mergi, peste tot o sa fie la fel.

    Cum sa fie Spania numai hoti, mizerie si birocratie? Unu, ca e ditamai tara si variaza enorm de la o regiune la alta totul, de la clima si mancare la economie si chiar legislatie, presupun. Dar si asa, dupa o vacanta-doua, e evident ca au multe atuuri, o infrastuctura super pusa la punct, mancarea e de calitate exceptionala, de la branza, carne la fructe legume ce vrei tu, plus ca par sa combine foarte bine chestia aia de dolce vita tipic sudic/mediteraneana cu mult mai buna organizare decat italienii sau grecii.

    Italia – nu iti plac macaronarii, really? ce sa mai si zic…. oricum, si acolo sunt diferente regionale enorme, nu poti compara sicilia cu zona Milano, dar nah, daca nu iti plac macaronarii…

    Tu pui toate stereotipurile pe care le-ai auzit despre tari/popoare in articol, zici ca in uk si germania e plin de imigranti (si tu ai fi unul) deci nu vrei acolo, da si de nazisti (aia care au treaba cu imigrantii), deci alt motiv pt care nu iti place…. Disonanta cognitiva much?

    PS: pt claritate, voiam sa zic ca is alta deea, nu aia care a raspuns pana acum la comentarii, eu is cu d mic.

    23
    • #157

      o sa aveti usere tip deea(not Deea) :))))

    • #158

      Cea cu discursul mai inteligent să primească user iDeea.

      30
  43. #159

    Pe scurt, concluzia este ca tot mai bine stam la noi acasa, printre romani.

    11
    • #160

      Pe scurt, muzica s-a oprit in Europa de cel putin 10 ani. Doar ca unii continua sa danseze din inertie.

      7
    • #161

      @Deea autorul cerea niste sugestii. Europa e nasoala (la fel si Uruguay, Singapore etc.). Tu unde i-ai recomanda sa emigreze?

      4
    • #162

      Singurele tari sunt US (doar daca ai skill-uri si pleci pe salariu mare, altfel esti mancat de viu), traiul in suburbiile middle-upper class este net superior a orice gasesti in Europa, Australia, dar la fel, pe multi bani, si poate anumite zone din Canada. Europa este decrepita, mult in urma US.

      6
  44. #163

    Dar de ce să change your mind? Stai în România, fata mea. Citește-l pe Andrei Caramitru și fii mândră! Că oricum mai toate țările îți put.

    13
  45. #164

    Eu recomand Spania. Ok, tu ai fost in Barcelona, Valencia Malaga. Pai avolo e plin de turisti, si atunci la fel ca in orice zona plina de turisti, dai si peste mizerie, hoti, chestii din astea. De ce nu incerci mai la nord? Ok, nu o sa ai plaja si iesire la Mediterana, dar poti cauta info despre orasele din nord. Oviedo, Ourense, Santiago, Vigo…. Si nu te arunca la orașele mari, recomand oraselele mici. Nu stiu de ce toata lumea isi face impresia despre o tara mergand doar on tourist-trap. Barcelona-hoti, asa e toata spania…. Nu, nu e asa toata spania. La fel cum in Braga nu e la fel ca in Lisabona.

    14
    • #165

      Am stat in Leon cand traiam in Spania. Oviedo e o superbitate de oras, Gijon la fel, iar toata regiunea Cantabriei e un vis.

      Insa Braga, unde mi-am si cerut actuala sotie de nevasta, e o bomba de oras.

      Ieftin (foarte ieftin) ce-i drept, am dat 3 euro pe 2 cafele si doua sucuri fix la terasa din varful Bom Jesus do Monte :)))

      Portugalia in general nu e prea ok.

      9
    • Dragos, ma’ man! Asturias e cea mai frumoasa zona pe care am vizitat o in spania. Pur si simplu extraordinara!

      4
    • #167

      I know, o data pe luna minim faceam trasee ba prin munti, ba pe la pesteri, catedrale, cripte, vai si lacuri, defilee, baute cu sidra turnata de la 2 metri, fabada asturiana, poduri romane, concerte de punk, turism cu pelerinii pe via de santiago si cate si mai cate…

      Ce vremuri, ce locuri !

      O viata nu mi-ar ajunge sa povestesc cate am vazut si am facut acolo in 8 ani, si e doar o particica din Spania…si din inima mea…

      8
  46. #168

    Eu am început sa lucrez la plecatul în spania: câștig la loto (spatamana asta îți rămân aproape 2.500.000 Euro după impozitare) și ma mut in Tara Bascilor (de la Bilbao în sus) sau pe Costa Brava (pe lângă Begur).
    Prima e mai civilizata, dar oceanul poate fi nasol…
    Cam 350.000Euro o casa de aprox. 150MP locuibili, curte de 600MP și vedere la mare. Pana.lamplaja faci cam 10 minute cu mașina.
    De restul banilor mănânc peste și fructe de mare, bag vin și bere și stau cu burta la soare.
    Mi se pare destul de simplu…

    20
  47. #169

    Ca viitor proaspat emigrant pot sa zic doar sa mergeti unde va simtiti bine. Lepre sunt peste tot. Doar ca timpul curge altfel cand faci siesta la pranza sau aperitivul de sambata de la 4. Birocratie este peste tot, mai mica sau mai mare. Cine cauta perfectiunea si asteapta sa i se dea ceva ideal, ar face bine sa se trezeasca, sa bea o cafea si sa munceasca pentru el si pentru familie. E greu, dar si satisfactiile vin in timp. Nimic nu e instantaneu. My 2 incoherent cents

    15
    • #170

      miros inca un spaniol:))

    • Ii simti din relaxarea si miserupismul cu care scriu/vorbesc (hehe)!

      5
    • #172

      @arhi, nu prea mai “pa italea” asa

      2
    • #173

      Italia e superba, dar joburile bune sunt foarte greu de accesat. Nepotismele sunt in floare, daca nu cunosti pe cine trebuie, nu-ti baga nimeni CV-ul in seama. Vor angaja mereu italieni in detrimentul tau, chit ca ai skill-uri si experienta mai bune. Nu vreau sa te descurajez, insa rata somajului in randul italienilor este mare, iar salariile mediocre. De ce crezi ca italienii au plecat si pleaca in valuri spre alte tari? Ca mor de foame in Italia, ca nici macar o chirie nu-si permit.

      5
    • #174

      Refuz sa cred ca Deea nu e cel mai capabil trol de aici :)))

      5
    • #175

      @w, cred ca ai dreptate. Si pt @deea, doar informare, firma mi-a propus sa raman de tot aici, iar somajul este mare, dar nici nu vor sa munceasca. De exemplu- se plang ca vin romanii si muncesc sambetele si ei nu au loc. Au fost plecati baietii romani acasa vreo 2 luni, sa aud cati italieni au venit sambetele la munca? Hai curaj nu te speria.
      Multi sunt obisnuiti sa stea acasa pe ajutor, mai baga un joint, mai ceva la negru pe 5-600 si deja e ok. Majoritatea stau cu parintii (40 de ani,da?). Nu mai vorbi din auzite si cifre oficiale. Traieste 6 luni sau 1 an unde ti se pare tie ok si vezi daca te integrezi. Dup premisele tale, mai bine te inchizi in casa si astepti sa vina Bombonel sa iti dea .
      Si cel mai important, nu mai cereti opinii la necunoscuti pe net. Suna un prieten, daca ai, fost colega care a plecat, cineva care are cam aceleasi valori ca tine. Eu sunt irelevant. Mie imi place aici, zic ca m-am integrat si ma intorc sa imi fac bagajele

      5
    • #176

      @Iulian,sorry, dar daca succesul tau se bazeaza pe “lucrat sambata” nu prea e … succes.
      Noi aici (in RO) avem ceea ce se numeste flex-time, home-office, d’alea.
      Am lucrat cu companii italiene si sunt super entitled la a-ti folosi (irosi) timpul gratis.
      Nu am absolut nicio problema sa fac “overtime” ata timp e compensat corect. Adica dublu. Pentru italieni overtime e cumva de la sine inteles, ceea ce nu e ok.
      Sa ma duc in alta parte sa ma scalveasca unu ca vrea sa ma vada la lucru sambata, hmmmmm, as stramba din nas masiv. Da mno’ daca nu stii ca se poate mai bine, aia e.

      3
  48. #177

    Canada, au multe programe de emigrare si acum bat tare pe francofonie in afara Quebec-ului, ai toate informatiile aici: www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/immigrate-canada.html

    Depinde de varsta, situatia familiala, calificare si experiență profesionala dintr-un domeniu anume poate aduce toata familia mai repede.
    Ai nevoie sa dovedesti ca ai ~15 K CAD sa-ti ajunga pt 6 luni.
    Daca te orientezi in afara oraselor mari (Toronto, Montreal, Calgary, Vancouver) poti avea un trai decent relativ repede. Atlantic Immigration pilot e pt popularea provinciilor de la Atlantic.
    Succes!

    3
    • #178

      Zi si de hoardele de musulmani, indieni si paki care au stricat piata. Daca nu ai deja pe cineva acolo ca sa nu platesti chirie, vei fi un peste intr-un ocean de rechini.

      8
  49. #179

    Păi dacă gândești așa poți foarte bine să rămâi în România, nici o țară nu e perfectă și dacă doar generalizezi negativ pe baza unor prejudecăți, n-o să-ți placă niciunde.

    Eu locuiesc în Olanda de peste 10 ani și m-am integrat foarte bine, dar cunosc persoane cu atitudinea ta care mereu sunt nemulțumite și critică ba sistemul medical, ba prețurile, ba se simt discriminate, dar în același timp fac comentarii rasiste că e plin de toate culorile pe aici, nu sunt doar blonzi cu ochi albaștri care abia așteaptă români să emigreze aici.

    Dacă chiar vrei să emigrezi, eu zic să te uiți întâi la ce îți dorești de la viață și ce e important pentru tine, unele lucruri vin cu un preț, ești dispusă să ți-l asumi?

    În Olanda de exemplu e totul foarte civilizat și organizat, ești tratat cu respect pe oriunde de duci, dar costul vieții e mare, trebuie să ai un job foarte bine plătit ca să îți permiți aceleași lucruri ca în România. Ești dispusă să renunți la lucruri pentru mediu?

    14
  50. #180

    Din ce vad ca ai scris tu de fapt cauti motive si argumente de la altii ca sa te convinga sa nu pleci din Romanistan.
    On a different note, am prieteni emigrati in Germania, pe langa Munchen si nu se plang de ce zici tu ca se intampla acolo, mai am in Franta in Paris da acolo am fost si eu si nu recomand, nici pe ei nu ii vad prea fericiti cu alegerea. Singurii pe acre ii stiu ca sunt ok sunt cei din Elvetia, insa acolo daca vrei sa mergi, se bifeaza tot ce vrei tu de pe lista aia ca sa nu se intampep ce se intampla in Romanistan dar si aici sic DAR cu caps, iti vor trebuiu rezerve serioase de cash casa incepi o viata acolo. Ei au plecat cu un apartamewnt vandut in Bukkales de 200k si suma asta reprezinta doar avansul la un ap. ce poti sa il cumperi acolo in Elvetia. De castigat castigi bine no joke, insa trebuie sa te pregatesti pentru ceva extrem de scump, exclusivist si practi sa o iei de la 0, daor ca acel 0 inseamna de fapt 200k pe care tebuie sa ii ai deja. In rest, daca indeplinesti toate astea e ce tebuie.

    5
  51. #181

    Stați, doamnă, liniștită acasă, nu vă mai bateți capul.

    18
  52. #182

    Somalia. Acolo te trezești în fiecare dimineață vesel, optimist și plin de energie pozitivă. Tocmai ce ai mai supraviețuit încă o noapte.

    20
  53. #183

    Ceva experiente de prin Elvetia, Zurich, are cineva?

    5
    • #184

      Da, e un oras linistit, multicultural, accepta f usor strainii, mai ales daca au job:)) salariile sunt mari spre ff mari, chiria la fel( greu de gasit), dar infrastructura iti permite sa stai si la periferie si in 20 min ai ajuns cu trenul in ZH Bh( gara centrala). Lux peste tot, calitatea vietii e buna, ai multe chestii ( gratis sau ne-gratis) de facut. Singura problema ar fi jobul, daca nu ai un job care se cauta ( de ex daca vii sa lucrezi in Horeca – nu prea poti supravietui in Zürich) dar in IT sau Medicina recomand:)
      sistemul medical e fffffff bun, da, trebuie sa iti platesti singur asigurarea de sanatate, insa beneficiezi de serviciile lor. Speranta vietii e f crescuta aici, se pune accept pe calitatea vietii si pe traiul bun. Oamenii zambesc, sunt prietenosi.
      Chiar daca esti roman, daca muncesti si te integrezi si respecti reguli( ca un om civilizat) e tara perfecta.

      8
    • #185

      Elvetia e la alt nivel, cand e de munca chiar se munceste

  54. #186

    Am avut acum 11 ani viza de Australia, am făcut un an sabatic în Austria și între timp au trecut 10 ani și jumătate de când trăiesc în Tirol, la țară. Ceva gen cărți poștale cu munți și vaci mov. Lumea încă mai respectă tradiții și dacă nu îi consideri naționaliști și faci eforturi să te integrezi, oamenii sunt chiar ok. Exclus câini cu covrigi în coadă

    10
  55. #187

    Deci la 38 de ani, doar te-ai hotărât că vrei să ai copil dar nu și în ce țară vrei să-l crești? ești matură.

    11
  56. Medeea, iti spun ce i am spus unei amice cu care discutam despre emigrat:
    Frate, tu nu vrei sa emigrezi si cauti sa te convingi pe tine si sa-ti gasesti motive pentru asta.

    Evident ca fiecare tara are problemele ei, absolut toate, dar tu singura cantaresti daca problemele din tara in care vrei sa pleci cantaresc mai greu decat “nu vreau ca fata mea sa creasca…”

    Eu personal aa emigra in spania. Spaniolii sunt niste oameni deosebiti si raportat la romani nu par sa fie atat de reticenti cum sunt alte natii, desi concetatenii nostri au facut tot felul de tampenii si in spania. Mie nu mi s a parut sa fiu mai luat la ochi acolo daca ziceam ca aunt roman. In schimb, la altii, esti direct vazut ca infractor. Dar tu ai fost acolo ca turista in cele mai tampite locuri pe care le poti gasi. Barcelona aia e o tampenie de oras, ca sa fiu diplomat.
    Eu as emigra in Bilbao sau in orice oras din Asturias, dar in mod special in Xixon sau Uvieu. 😀
    Si, contrar curentului, as mai emigra si in America, daca as alege o tara dinafara Europei, dar acolo e o discutie mai lunga. Deci raspuns final: Spania.
    Dar na, eu sunt un prost de pe net, poti sa treci peste si sa nu bagi in seama.

    5
  57. #189

    In Canada cea vorbitoare de franceza zic sa nu veniti acum, expun niste aspecte negative : veti gasi aici majoritar oameni respingatori si rai la suflet, datul in gat e sport national, majoritatea femeilor sunt grase tatuate si urate, taxe fiscale mari, mancare de rahat, drumuri pline de gropi, reparatii de bulevarde ce dureaza de zeci de ani, discrimanare prin politica guvermanentala mai ales lingvistica si de tot felul la tot pasul, peste tot numai zambete metalice false, agenda LGBT omniprezenta si iritanta, preturi enorme la mancare, telefonie si intenet, posibilitati de distractie limitate, vara cu temperaturi tropicale si umiditate la 90%, focuri de padure, ierni lungi de 6-7 luni si temperaturi la – 25°C ( ultima iarna a fost ceva mai calda insa) , la fiecare doua saptamani cu viscole si zapada de jumatate de metru, multi homelessi drogati si violenti, comunitate romaneasca destul de vibranta dar cu aceleasi metehne de barfa, bisericute si multa curvasarie. Aspecte pozitive: benzina ceva mai ieftina ca in Europa, energie electrica la pret de nimic, apa/canalizare gratuit, vara AC si iarna caldura peste tot, educatie si sanatate gratuita cu calitate in general pozitiva, seriozitate si punctualitate, transport in comun decent acolo unde exista, masini ieftine si creditare usoara, relativ usor de cumparat case, chirii acceptabile, somaj mic si conditii de munca umane (numai sa nu lucrezi pentru/cu romani), tigani romani putini la cersit si furat, zona superba pentru iubitorii de verdeata si natura, in orasele mai mari sunt zeci de parcuri cu suprafete enorme, retea vasta de piste de biciclete, calitatea produselor de larg consum ridicata, poluare so-so, strazi largi cu circulatie lejera, autostrazi, apartamente mari, nimic inghesuit.

    13
  58. #190

    unii au plecat din tari unde le era relativ bine (pana la un moment dat cand le-a apus “steaua”), s-au inversunat sa se adune intr-un loc destul de neprimitor – aka cu alti oameni care ii dusmaneau pe fata, cu mlastini, cu desert, cu lipsa de apa, multi saraci lipiti, doar cu hainele de pe ei, le-au murit copii cand inca erau bebelusi, au suferit atacuri permanente din partea vecinilor, au dat tot ce aveau mai bun din ei
    in fiecare zi ca sa-si construiasca si sa aiba un loc al lor. astazi motto-ul lor este ” impreuna vom castiga!”
    autoarea pare ca doreste sa se aseze la masa si sa fie servita a la carte.
    succes!

    5
    • #191

      Despre ce vorbesti? Sunt literalmente curios.

      2
    • #192

      @pyro – despre o tara care e mereu in centrul atentiei si cand ceva negativ se intampla in lume, nativii acestei tari sunt de vina

  59. #193

    Luxemburg sau Austria daca reusesti sa ti gasesti job oke, calibrat la cost of living. In ambele tari mi am gasit job in engleza si m am descurcat in principal cu engleza (pt Austria – vb begginer germana si o folosesc ocazional pt errands, dar nu la job – pt Lux e bine sa stii franceza ).

    Luxemburg mult mai rural, esti dependent de masina mai ales daca stai in sat, insa si infrastructura de tren e f oke, avantaje sociale, oamenii sunt oke – localnicii nu s cei mai sofisticati (in fond la origini fermieri), dar ai international crowd, vremea e mai capricioasa – veri racoroase si placute, ierni reci, cam umede, fara zapada. Multe familii, viata e mai slow. In timpul liber multe optiuni sa te plimbi in jur (Fr, Be, De), restaurante nu prea multe si destul de scumpe – multa lume face home hangouts, chiar mai indicat cand vrei sa ti faci conexiuni.
    Austria, daca e Viena – oras echilibrat – infrastructura f buna inclusiv bicicleta, avantaje sociale, multe activitati culturale, parcuri si zone verzi, de agrement (Prater, Alte Donau, Donauinsel), optiuni de petrecut timp in natura in juriö Vienei, se pune accent pe sport (sala, alergat, rowing, inot, ski, etc), restaurante faine, clima echilibrata – iarna rece dar fara zapada, vara e cald dae alterneaza.
    Daca e la sat prin Salzburg, Tirol – se apropie de Luxembourg din perceptia mea si in plus ai peisaje frumoase, hiking/ski, terme si lacuri de inotat vara.

    7
  60. #194

    Vezi sa nu fie problema, de fapt, la tine. Si sa incerci sa fugi de ceva care nu e in exterior, ci in interior. Cand totul ti se pare ca pute si nu merge si e rau…cam slabe sanse chiar sa fie asa. Poate doar trebuie sa schimbi atitudinea fata de ce te inconjoara, poate modul tau de a-ti petrece timpul, poate chiar jobul, poate doar trebuie sa schimbi niste persoane din jurul tau sau sa ai pe cineva langa tine, poate doar trebuie sa schimbi orasul. Adica lucruri mai usor de schimbat in urma carora poti verifica daca intr-adevar tara in care te afli e problema sau altceva.

    8
  61. #195

    Mie mi se pare că de fapt habar nu ai ce-ți dorești, femeie. Ai primit zeci de informații despre zone super decente de pe glob și la toate le-ai găsit câte o chichiță. Ceva îmi spune că ești o persoană foarte dificilă în viața reală și că, de fapt, problema e la tine, nu la locurile sau oamenii care te înconjoară.

    7
  62. #196

    Si eu aveam cam aceleasi idei ca tine despre tarile mentionate asa ca am ales Olanda.
    Da, poate ca ideile alea nu sunt 100% corecte, dar cand vezi fauna care asteapta in Otopeni sa se imbarce in zborurile de Spania, Italia sau Uk, parca nu te mai intereaza ca ar putea sa nu fie 100% corecte 🙂

    Olanda este ce trebuie pentru mine, am ajuns sa iubesc tara asta.
    Totul este foarte bine gandit, organizat si totul functioneaza. Zona Ranstad (Amsterdam, Rotterdam, Haga, Utrecht) este foarte cosmopolita si implicit toleranta. Nu este nevoie sa inveti limba, ca toata lumea vorbeste engleza. Locuri de munca sunt destule.

    Lista cu lucruri “negative” este foarte scurta:
    – este o tara scumpa (taxele sunt mari)
    – poate fi greu de gasit o locuinta
    – vremea nu e grozava
    – mancarea e proasta.

    Din cele de mai sus, pe mine personal nu ma deranjeaza decat vremea.

    Si de fapt nu ma deranjeaza ploaia, frigul sau vantul, ci faptul ca uneori iarna nu vezi soarele pe cer 2 saptamani la rand.

    Dar cred ca in 10 ani clima aici va fi perfecta, mie si inainte sa plec caldura din RO mi se parea insuportabila.

    11
  63. #197

    USA!
    USA!!
    USA!!!

    3
    • #198

      he lives, ladies and gents…

    • #199

      Cetin, parca ai un frate prin US sau Canada, cum ii merge? Oare de ce nu revine in Europa?

      2
    • #200

      confunzi, probabil. fratele meu a fost crupier pe vase de croaziera, poate din cauza asta

  64. #201

    Medeea, my 2 cents despre Germania:

    Cel mai important sfat pe care ti-l dau este ce mi-a zis cel mai bun prieten al meu, neamt berlinez milionar (la propriu), cand l-am anuntat ca ne mutam in Bavaria in urma cu trei ani:

    Don’t be an asshole and learn the language.

    Prima parte e a naibii de grea, inseamna sa respecti societatea per ansamblu: sa respecti vecinii, colegii, oamenii de pe strada, regulile si legile, linistea zilei de duminica etc. Nu e imposibil, dar presupune o renuntare completa la meltenism si romanism si tranzitia la o normalitate din cartile SF.

    A doua parte iti asigura integrarea. Nu glumesc, B1 germana inseamna 50% integrat. Sigur, in orasele mari se vorbeste engleza, in Frankfurt toti vb engleza de zici ca au fost ocupati de Churchill. Insa in oraselele mici, industriale (cum si si cel in care stau eu, in Franconia), engleza e mai raruta, mai draguta. E grea germana, nu e usoara, noi am avut super noroc, ptr ca sotul a studiat-o 12 ani in tara ca limba principala (FILS la Poli si licenta in germana), iar eu 8 ani ca a treia limba (optionala). Fii-mea a invatat-o in 8 luni, a trecut testul psiho-somatic si a intrat la 6 ani in clasa 1, e in top cinci elevi din clasa.

    Joburi in Germania exista, insa depinde de industrie: industria auto si serviciile conexe incep sa se reduca si trimit oamenii acasa, in schimb industria energetica, serviciile medicale, financiare, IT si robotica sunt la mare cautare.

    Fac si o comparatie cu Italia: in oraselul meu exista trei familii de romani, toti mutati din Italia in Germania dupa pandemie. Regreta mutarea, mai putin stabilitatea financiara si beneficiile sociale. unul din ei e sef de productie pe tura de zi la una din fabricile din oras, nevasta-sa mi-a zis ca oferta pe masa a fost dubla, 100% mai mult decat Italia, plus contract colectiv de munca (e cel mai bun tip de contract din Germania, negociat si garantat de sindicatul industriei respective).

    Am o colega italiana la firma unde lucrez, s-a mutat din Roma in Berlin acum 5 luni, pe un rol in aceeasi echipa cu mine. Are salariul identic cu al meu si mi-a zis ca e dublu fata de Italia, plus contractul colectiv de munca (vezi mai sus).

    Cat despre rasism, vezi primul sfat cu care am inceput comentariul. Da, exista intr-o forma pasiv-agresiva, nu pe fata, insa exista. Ca un exemplu amuzant, tipa care s-a ocupat cu relocarea sotului ne-a recomandat sa mergem fizic la interviu la gradinita, sa o luam pe fiica nostra cu noi, sa o vada inainte, si sa vorbim germana. De ce?! suntem toti blonzi cu ochi albastri, barbata-miu vorbeste germana la nivel C2. da, a fost un pic rasist comentariul ei, am inteles de ce, fiica a primit loc peste trei luni la gradinita.

    Germania are multe hibe, birocratia e cea mai mica dintre problemele lor, au rasism printre imigranti (patronii arabi si turci se poarta ca niste cizme cu angajatii romani si ucrainieni, sunt sute de povesti pe reddit si pe grupurile de fb), basca abuzurile de pe piata imobiliara si a muncii (daca nu iti cunosti drepturile si nu stii sa ti le ceri, semnezi ca primarul si nu poti anula nimic).

    Insa am pus pe hartie pro si contra, am vorbit cu multe cunostinte care locuiau in diverse landuri/orase, am vorbit cu amici nemti, ne-am orientat, am facut cercetare si am decis.

    Nu regretam nimic momentan, ne gandim sa aplicam pentru cetatenie peste 7 luni (cand o sa facem trei ani, si trebuie sa luam testul C1 la germana).

    5
  65. De problemele de care fugi din tara vei da si acolo in viitorul apropiat…

    • #203

      salut. imi fac datoria sa iti zic ca google o sa te penalizeze pentru genul asta de seo in comentarii, in maxim 6 luni o sa ma cauti sa sterg linkurile lasate. si nu o sa le sterg