Zilele trecute făceam o afirmaţie destul de dură, într-un comentariu pe un blog. Spuneam că le doresc moarte înceată angajaţilor din bănci, care acum plâng că sunt daţi afară.

Adevărat, afirmaţia a fost cam dură şi  o recunosc. Dar asta nu înseamnă că îmi pare rău că jumătate din angajaţii băncilor vor fi daţi afară.

De ce spun asta? Pentru că atunci când trăiau de pe urma jafului făcut pe spinarea rromânilor care luau rate, nu  plângeau. Atunci când ne plângeam de condiţiile abuzive din contracte, de ratele uriaşe, de comisioanele nebune, fără sens, de gestionare, de păstrare, de plată a ratei, aceiaşi oameni ne priveau compătimitor şi ne întrebau

De ce te plângi, nu ai citit contractul la semnare?

Deşi ştiau că băncile au contracte şi condiţii de bază identice şi că nu ai de unde alege. Iar ei prosperau, din comisioane grase luate la încheirea de rate.

Când lucram la Praktiker, am avut o colegă care  şi-a dat demisia ca să se mute la bancă, pe post de consilier rate. Fără nici un fel de studii economice. Pur şi simplu convingea fraieri în Carrefour să îşi facă credite. Cu dobânzi de 30%. Da, avea salariu 700 de lei, dar din comisioane ajungea la 3000 de lei.

Acum e şomeră. Ar trebui să îi plâng de milă? În nici un caz. A profitat 2 ani de naivitatea prostuţilor care vedeau plasme ieftine şi le achiziţionau la preţuri uriaşe, cu tot felul de comisioane. Acum urmează trendul pieţei şi se va întoarce la munca potrivită pentru ea şi pentru studiile sale. Asta dacă va mai fi primită înapoi.

Câţi rromâni şi-au dat demisia de la locurile de muncă pentru care erau pregătiţi şi s-au angajat în bănci, ştiind că vor jefui practic pe cei ce le vor călca pragul? Mulţi.

Să îmi pară rău că vânzătoarea de la supermarket nu va mai lucra la bancă, ci va fi casnică sau va presta înapoi acolo unde îi e locul?

În nici un caz.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

97 comentarii Adaugă comentariu

  1. astia de la banci is foarte de treba, vorbesc frumos pana iti dau creditul..dup-aia, daca ai nevoie de o informatie, astepti, suporti tonurile de superioritate ale angajatiilor …ca deah..n-ai ce face…
    mergeti si vindeti legume in piata sau maturati trotuarele, gunoaielor!!!

  2. nu cred ca trebuie blamati asa oamenii, fiecare doreste un salariu mai mare, are cheltuieli, are rate, vrea lucruri mai bune si face tot posibilul pentru asta.
    in rest bag mana in fac ca 99% din oameni nu au citit contractul la semnare si daca`l citeau si nu erau de acord tot un rahat e, nu`l semnezi nu primesti credit.
    nu stiu pe cine sa fie data vina, probabil o vina generala, pe sistem.
    totul e deprimant
    /emo

  3. De acord.Sa moara in chinuri.Am o cunostiinta care lucreaza intr-o banca “serioasa” ; ce am auzit de la aia…nu vreti sa stiti.

  4. Bre, eu stiam ca prost e ala da, nu ala care cere.
    Pe mine ma fascineaza cum oameni maturi, trecuti prin viata si care vor sa fie luati in serios au fost mai iresponsabili decat niste copchii cretini la faza cu creditele cu dobanzi uriase. Imi dau seama ca uneori in viata ai nevoie si de asa ceva, dar nu te bagi orbeste in orice rahat, doar pentru ca vrei sa-i mananci primul cireasa din varf.

  5. Cand esti la stramtoare rau ori strangi din )( ori fugi la banca. In a doua varianta intra istetimea si nesimtirea bancilor de a creste conditiile de creditare si de a impune tot felul de dobanzi stiind ca ai nevoie de acea suma de bani. Pe de alta parte e adevarat ca mai bine strangi din )( si nu ai probleme.

  6. Eu am un prieten care a plecat de la Unicredit pentru că nu mai rezista acolo. La început i-a cam părut rău ca a trebuit să plece, acum e fericit că are un job.

  7. #7

    daca-mi dai voie si mie la o urare de sarbatori, de la mine pentru respectivii viitori someri: tzucamiatzi pruncu’…

  8. Daca ai nevoie de bani si nu ai de unde sa-i iei, ii iei de unde poti in conditiile in care poti. Daca folosesti banii aia ca sa-ti cumperi ceva ce nu ai absoluta nevoie, atunci iti si asumi faptul ca platesti o groaza de bani pentru banii aia imprumutati, pentru ca, nu-i asa, prea putine lucruri se dau pe gratis in lumea asta. Daca preferi sa ai picioarele rupte in loc sa pierzi vremea pe la tribunal cand nu platesti, atunci poti sa apelezi la un camatar. Sa injuri unul de la o banca pentru ca tu te-ai aruncat cu capul inainte in ceva ce nu-ti era absolut vital si nu erai sigur ca poti face fata mi se pare de-a dreptul mioritic. Ce vin-avea saraca oaie / Ca ciobanul n-avea coaie
    Pe de alta parte … asta e viata si capitalismul, poti oricand sa-ti pierzi job-ul, nu cred ca e cazul de mila pentru nimeni aici. E o jungla, fiecare supravietuieste cum poate.

  9. De aia rezista bancile romanesti, ca din primele doua rate ei deja isi scot banii inapoi, la urmatoarele doua iti iau casa 😀

  10. Urasc bancile si camatarii, oare o mai fi vreo diferenta intre ei?!

  11. #11

    Incep lucrurile sa isi revina, eu in criza asta vad numai lucruri bune. ACum se vede cine munceste si cine jecmaneste. Acum toti acorda interes maxim clientului fata de acu ceva timp cand iti dadea flit ca oricum venea altu dupa tine si semna. Sa ii dea afara pe toti !!!

  12. #12

    maniak, corect.

  13. Da, prin intamplarea colegei tale imi dau seama ca si eu cunosc oameni care au alergat dupa “mai bine” de pe spatele altora; si intr-o oarecare masura ii dau dreptate lui @maiak- “eu in criza asta vad numai lucruri bune” etc…
    Insa nu cred ca cei foarte bogati; cei care fura inca vor saraci prea curand; sunt prea smekeri; fraierii mai mici sufera 😉

  14. #14

    eu din cauza unor proble me personale am intarziat 2 luni cu ratele.am sunat la vaca cu cabina care se ocupa de creditu meu,i’am explicat ce si cum si mi’a spus ca nu e nici o problema doar ca voi plati o mica suma in lus dupa ultima rata pe pos de penalizare ca,deh isi recupereaza ei creditu cu 2 luni mai tarziu.cand am gatat creditu ‘mica’ suma era 31 de milioane,adica inca aproape jumate din valoarea creditului initial.acu sa’i plang de mila la tanti aia?=))

  15. Sa vina reducerile de personal……. La noi cred ca in afara de fo 5 care muncesc, restul de 80% din firma doar se fac ca lucreaza si sunt si suparati ca nu vor lua prime mari. Poate daca se simt cumva amenintati de somaj vor pune mana si vor face treaba, ca prosti nu sunt, dar, merg pe principiul ” Lasa ba, ca merge asa.”

  16. #16

    nina, asa e in toate firmele din rromania. toti vor prime, toti vor facilitati, iar asta in timp ce injura firma si patronul pe yahoo messenger cu prietenii. iar daca ii tai yahoo mesenger, se simte oprimat.

  17. moaaaama, cati incompetenti am vazut prin banci: tot felul de fatuci care abia terminasera o facultate (sau vreo post-liceala) si care se chinuiau 10 min sa bage niste date in calculici, alte 15 sa faca niste calcule si 30 sa explice ceva ce nici ea nu stia prea bine. daca aveam curajul sa pun o intrebare se uita intai crucis, isi incretea fruntea semn ca in spatele ei scartaiau niste rotite si apoi deodata se insenina:

    – nu stiu, asteptati putin sa ma interesez.

    si mai asteptati 30 min.

    duci dosarul, ii ia o ora sa verifice, iti spune ca e bine, te duci linistit acasa, te schimbi in pijamale si apoi suna fatuca de la banca:

    – ati uitat nu’s ce act. trebuie sa veniti acum, urgent!
    – pai de ce nu mi-ati spus cand eram inca in banca? o ora ati gadilat dosarul meu!

    etc….

  18. P.S. mentionez ca n-am de unde sa stiu daca sunt toti asa ca nu am avut oRoarea de a avea contacte cu toti din romania. or fi si oameni capabili dar probabil ca se ascundeau cand ma vedeau intrand in banca!

  19. Mie mi se fâlfâie că vor fi daţi unii afară, deşi nu pot să îi condamn că au lucrat la bancă, pentru că oricie îşi doreşte un trai mai bun pentru el şi pentru familia lui. Grosul nu a ajuns în buzunarele lor ci al băncilor, or eu cu ele am ceva de împărţit.

  20. #20

    ba eu pot sa ii condamn. nesimtire mai mare decat la functionarii bancari nu exista nici macar la magazinele de cartier. pentru ca toti taranii imputiti, fara nici un fel de studii sau practica bancara, au ajuns ofiteri de credit.

  21. #21

    da…cam toate lumea se uita la vecinu si i se pare ca lucra mai mult decat ala.si zice ‘lasa ca nu mai sunt io prost sa mai lucrez’.ce e mai tragic ca la noi inca se merge foarte mult pe nepotism si beneficiile le au ciochishtii(adica papagalii) decat pe merit,da pentru aia eu unul imi vad de treaba si caut sa nu dau prilej de a fi subiect de discutie.dar putini fac asta..

  22. #22

    aa…si apropo’,cum am ajuns eu in situatia descrisa mai sus cu banca…luasem credit cu ‘dobanda fixa’,adica luasem produse cu el.am semnat doar un fel de anexa,nu un contract in sine la achizitionare,restul contractului mi’a venit instintare sa merg la banca dupa el.dupa toate povestea cu dobanda fixa era o steluta care tindeai sa crezi ca e o pata de celuloza,iar in subsolul paginii era explicatia stelutei scrisa cu litere cat o putza de furnica;bineinteles ca inca multumit ca am reusit sa’mi iau cateva din lucrurile care le doream nu prea am bagat in seama,am crezut ca scrie ceva genu’ ‘confidential conform legii blablabla’,cum mai vazusem pe unele acte.bineinteles ca acum cand am gatat creditu si mi’a venit instiintarea cu 31 de mil mam dus val-vartej la banca cu hartzogaraiele sa le dau foc in fata la casierie.bineinteles ca ea s’a scos scurt ‘eu ce sunt de vina ca n’ati platit la timp’.i’am amintit ca am vb la tel si imi zice:era o mica suma daca veneati atunci cand m’ati sunat cu toti banii,asa…s’au adunat dobanzi si penalizari si penalizari la dobanzi si dobanzi la penalizari…etc.’ imi etaleaza ea toate cunostintele ei.fac repede in minte un calcul si zic ‘chiar si asa tot nu se explica de ce platesc inca juma de credit,e o suma enorma cu tot cu penalizari si blabla’.ea scoate calculatoru si se apuca atata restanta,atata dobanda,atata rata,etc…ii da vre’o 11 mil.zice ‘da,e o greseala undeva’ si rasuflu usurat.danu pentru mult timp.se uita pe pc si zice:’de fapt eu am gresit,ca dupa primu an de creditare v’i s’a majorat dobanda la 43%’.stupoare…mai rau ca la camatari…luasem credit cu dobanda ‘fixa’ 23% si dau 43%.normal ca fac scandal.dupa care imi arata tanti stelutza aia pata de celuloza si explicatia pe care cu greu am citit’o de la 10 cm de foaie unde scria *numai in primul an de creditare putand oscila apoi intre 23-43%.deci le tot doresc la angajatii de la banci.si acu’ platesc niste produse deja invechite si vai de capu lor.sanu mai zic ca de la val creditului de 54 de mil in 2004 am ajuns sa dau inapoi 115 mil.deci le doresc MULTA MUIE!!!si cel mai ciuda mi’a fost ca acum a putut vaca sa’mi sublinieze explicatia stelutei da cand am semnat nu putea…dumnezeii masii!!

  23. Arhi, ştii că nu sunt de acord cu nesimţirea şi cu mârlănia. Da, la partea asta sunt complet de acord cu tine. Dar pentru că unii şi-au dorit un trai mai bun nu pot să-i condamn. Desigur, coloana vertebrală nu mă lasă să-i ţepuiesc pe oameni, că dacă mă lăsa iaca mă duceam şi eu la bancă. Dar eu îs mai fraier, mai sufletist.

    Desigur, prostiile astea din sistem se vor întoarce împotriva proştilor din sistemul bancar, iar când ei vor cădea eu voi fi acolo să mă crăcănez de râs.

    La noi la Petroşani, de exemplu, toţi funcţionarii de la BT şi BCR, bănci cu care lucrez eu, îs oameni OK. Aia nu înseamnă că BCR nu l-a ţepuit pe taică-mio, după ce a plătit un credit.

    L-au trecut ăia pe lista neagră cu o datorie de 200 de RON, mă rog, 2 milioane pe vremea aia, pentru că nu a plătit comisionul lui dreq, despre care nu ştia nimeni nimic. La care taică-mio: da mă, vă dau banii, dă-vă dreq. Şi puteţi să mă treceţi pe lista aia 50 de ani, nu 5, că nu mai fac io greşeala de a lua un credit de la nişte nesimţiţi ca voi.

    Lecţia asta ne-a învăţat că e mai bine să plăteşti cu banii jos. Ba chiar am avut nişte probleme, că am luat o maşină de spălat nouă şi nu ştiau dobitocii cum să o vândă fără credit.

    Mi se fâlfâie, sincer, de dramele lor. Mie să îmi fie bine şi familiei mele.

  24. #24

    da, se vor da afara din banci, dar vor pleca acele persoane cam care nu prea le “are” cu sistemul bancar, vor fi dati afara acei “functionari” bancari care nu prea stau bine la capitolul vanzare servicii bancare.

  25. #25

    @yoda..din pacate ai dreptate,marii tzepari vor ramane…

  26. #26

    Vorbea omul care s-a angajat la CFR sperând că va ajunge administrator de rețea, deși n-avea studiile necesare. Încă o dată se aplică vorba cu să moară și capra vecinului.

  27. #27

    da, banuiesc ca in rromania e plini de admini de retea cu diploma de admin de retea si comparatia dintre retelistica si finante este profunda. e exact acelasi lucru intre a repara imprimanta secretarei si intre a hotara daca o firma isi primeste creditul cu care supravietuieste. exact acelasi lucru.

  28. sa moara nu le doresc. de preferat sa se chinuie si ei sa supravietuieasca precum aia pe care ii fraiereau…
    sa faca bot, sa stea capra …ca asa e in banci…

  29. Misto pe criza. Traim clipe de neuitat.

  30. #30

    traim vremuri interesante. interesant ar fi sa le si supravietuim:))

  31. O sa supravietuim. Problema e “cum”, “cati” si “cine”…. 😀

  32. #32

    Imi pare foarte rau pt toti cei care sunt impotriva celor care lucreaza in banci.Sunt foarte putin cei care stiu cu adevarat ce se petrece atunci cand se acorda un credit.Comisionul care ii intra functionarului in buzunar reprezinta o mica parte din ceea ce banca recupereaza de la individul cu credit.El in acest fel este recompensat pt munca lui,este ca o prima.Insa,pt comisioanele mari,pt dobanzile aberante practicate nu este de vina functionarul,ci banca.In fond,orice pe lumea asta se plateste.Ca orice alta institutie,firma,banca trebuie sa aiba de castigat si daca nu din dobanzi atunci din ce?Degeaba blamati bancile si functionarii dar foarte multi romani s-au imbogatit de pe urma creditelor,multi si-au asigurat un viitor sau si-au indeplinit necesitatile.Este un schimb de interese:te ajut si iti ofer suma dorita dar la sfarsit imi platesti mai mult ca sa am si eu de castigat.Iar cu privire la functionarii bancari, oameni jegosi si cu un caracter infect o sa gasiti peste tot si nu doar in banca ca doar sunt niste caracteristici ale romanilor.

  33. #33

    Nu imi pare rau pentru ei absolut de loc, daca au si ei datorii ar putea sa vada cum este si de partea cealalata a baricadei.

    Asa cum am mai spus, banca mama poate fi excelenta, dar in romania orice banca excelenta este cel mult mediocra din cauza personalului extrem de incompetent de la toate nivelele de reaspundere care exista.

  34. #34

    @jewel da,tre sa aiba de castigat da nu sa jecmaneasca.de ce nu i se explica omului frumos ce inseamna termenii din contract,ce e cu dobanda fixa,cu DAE si alte magarii care le lasa bancilor portite sa jecmaneasca.

  35. #35

    @Arhi: știi bine că la stat (ca și la multe firme private) se cer studii de specialitate. Iar persoana care ai dat-o tu drept exemplu nu dădea credite firmelor, ci persoanelor fizice. Plus că nu era vorba de cine știe ce credite pentru casă sau mașină, ci de unele pentru bunuri de consum.

  36. #36

    Dude, eu, fara studii de specialitate, puteam sa fiu seful agentiei ING din constanta, cand s-a deschis. Doar pe baza cuvantului ca am 2 ani de ASE. Si am refuzat ptr ca dadeau 15 milioane salariu, la program de 16 ore/zi.

    Iar despre studiile de specialitate, am mentionat eu undeva ca nu am diploma de sys admin? plus ca ptr CFR, ca sa te angajezi, iti trebuia ORICE diploma din domeniul IT.

  37. Poate de bine in CV ca a lucrat intr-o banca si o mai face nush ce manager la nush ce aprozar 🙂

  38. arhi,

    in timp ce unii au vazut in sistemul bancar un viitor stralucit, altii si-au dat demisia. Adica eu! 🙂

    nu angajatii bancii, aia multi, care nu mai acum de lucru traiesc de pe spinarea romanilor. Nu aia te jefuiesc… In banca sunt salarii foarte mici, tinand cont de stres, agitatie si munca de sclav pe plantatie. Vorbesc de nivelurile de jos! Oamenii aia simpli – cu maxim 3-4 ani experienta, care nu detin nicio functie importanta. Ei, oamenii aia muncesc in niste conditii nedemne pt o institutie care se numeste banca!

    Episodul asta temporar cu vanzarile directe e o alta poveste. Colega ta nu mai are ce lucra pt ca ea nu stie decat vanzari – cum sa convinga omul. Asadar nu avea pe ce post sa se mute intr-o banca… Si in plus, are suficienti bani si experienta incat sa caute un alt post pe vanzari.

    ar fi trebuit sa diferentiezi 🙂 poate sunt unii care se simt prost 🙂

  39. ygor,

    te contrazic. 😀
    e mai bine in cazul in care vrei sa ramai in sistem.

  40. @jewel cand zici ca banca e de vina si nu oamenii care lucreaza in banca, e similar cu a zice ca masina e de vina ca te-a calcat si nu omul care era inauntru. Banca e condusa de niste oameni iar fraierii aia imbarligatori din Metro etc fac posibila camataria celor din top management + ca, daca citesti printre randuri, postul e adresat tuturor celor care lucreaza intr-o banca ..

    @Cristian prietene, si la firme e aceeasi treaba, stai calm. Cate credite pe firma ai? Si oricum, daca are facultate ce? Cu 30 mil si 3 ani rabdare orice handicapat poate termina Finante Banci la Spiru Haret. Si la faza ca dadeau credite pt bunuri de consum si nu pt masina sau casa ce vrei sa zici? Ca pt casa ai parte de un agent mai destept , cu studii, care te sclavageste pe viata? Chiar nu vad rostul comentariului tau ..

  41. #41

    Generalizati, fratilor. Hai sa scuipam in ochi pe toti cei cu ochi negri. Ca unul care ii are negri m-o palmuit. Bai, eu is de acord sa ii dea afara pe toti cei care nu stiu sa se poarte si nu stiu meserie. Indiferent de unde provin sau unde lucreaza (fie banca, fie aprozar, fie primarie). Sa ramana numai cei care merita. Si sa ma dea afara si pe mine. Da’ NICIODATA nu pot fi de acord cu generalizarea asta care e pe aici, ca toti is hoti. Chiar toti? Toti suntem oameni, la fel. Si toti suntem hoti, profitori, tampiti si nesimtiti. Chiar toti. Inclusiv eu si tu.
    @razvan tarboaca: Toti, baiatu, toti. Chiar si ala care ii casier, sau cel care proceseaza bilete la ordin si cec-uri (desi neam de neamul tau nu l-a vazut la fata). Rahat!
    @Arhi: Tata, nu stiu cine te-a amarat in felul asta, dar dupa mine n-as mai da un credit la oameni veci. Si numai la firme de gen turism, constructii de drumuri, protectia mediului si agricultura. Si nimic la consum. Doar in infrastructura, servicii de turism si creare de locuri de munca. Ca aici a fost, este si va fi buba in tot rahatul asta. I rest my case, si nu voi mai da in vreun articol de genul asta…

  42. #42

    ghost, generalizarea e inevitabila. daca intru in BRD si sunt tratat ca un cacat de un casier, 2, 3, intru la bancpost si mi se spune sa las ciocu mai mic, ca am semnat contractul, daca la finans bank sunt luat la misto cand anulez card de 2000 de euro, mi se pare normal sa spun ca bancile sunt de cacat, nu angajatul x, y si z din nustiuce banca. simplu

  43. #43

    Cum spuneam aseara, nu e minunat cum le aranjeaza timpul pe toate? Nu pot nici sa le plang de mila astora, dar nici nu ma bucur ca au ramas fara job-uri.
    Se echilibreaza perioada asta in care nu iau bani, cu perioada in care au luat mai multi bani decat trebuia.
    Si apoi or sa o ia de la capat de la nivelul lor real, probabil vor aranja rafturile pe la Carrefour sau alte asemenea. Cei mai inteligenti insa isi vor pastra locurile, si ghici ce: astia mi se par geniali, chiar daca traiesc pe spatele prostimii.
    Da, prostii merita sa fie trasi in piept. Pentru ca nu poti numi inteligenta sa faci credit de 60-80.000E pentru un apt (de regula vechi de 30 de ani), si apoi sa te plangi ca nu ai cu ce-l plati, pentru ca ti-au crescut dobanzile.
    Orice om inteligent face credit strict pentru ceea ce are nevoie, nu pentru ce isi doreste, si face credit astfel incat sa poata suporta cresteri ale ratelor in anumite limite, nu face smenuri cu credit in aceeasi zi la 2-3 banci ajungand la 80% din venit dat pe rate.

  44. #44

    @Arhi: Bai, dar mergi in alt oras. Ce naiba, la voi s-a descarcat caruta de prosti? Am fost prin toata tara, c’am fost nevoit, si refac comentariul cu ultima mea fraza postata pe vreun post de genul asta: Mi se pare normal si FOARTE NORMAL ca tu, om de bine, daca nu esti tratat corect, sa ii dai in gat. Sa faci plangere. Dar nu la ei, la sucursala. La centru. La Bucuresti. Cu nume, prenume, caz concret. Pentru ca nici o firma comerciala (incluzand bancile) nu poate functiona fara clienti. Punct. Ca activitatea lor e comertul (cu carne, paine, sau bani). Si nu banca e de vina. Ci chiar ANGAJATUL X. Ca ala e dobitoc. Si mananca painea unuia care chiar l-ar duce mintea si te-ar ajuta. Ca daca dai in institutie, sau in toti bancherii, mi se rupe. Dar nu rezolvi nimic. Absolut nimic. Doar te plangi. Si injuri. Si, poate unul mai dobitoc, se nimereste de bate pe vreo cativa, ca in occident, de-i face praf. Si cu asta nu-s de acord. Da-i afara nene. Rupe-i. Ca sa priceapa odata neamul rromanesc ca nu cu urlete rezolvi. Ci cu diplomatie. Cu bun simt. Cu moralitate. Cum zicea adineauri Zoso intr-un post (Ce-si doreste Romania de sarbatori? – Alt popor). Si continui. Frumoasa tara Romania, pacat ca-i locuita. Am zis! Pa!

  45. #45

    Ghost, ca om de vanzari, te contrazic. este vina bancii. pentru ca are aceeasi mentalitate de rromani. da-i in pula mea, ridica vreun angajat pretentii, il dau afara ca sunt 20 care asteapta. si prin prisma asta, nu se fac traininguri, team buildinguri, nimic. pentru ca, draga doamen, rotatia de personal e mare si nu e rentabil. normal ca nu e rentabil daca atunci cand vreunul vrea salariu mai mare e dat afara cu suturi in cur
    si nu ma refer la teambuildinguri de manageri, ci pentru aia mici, de la casa, de la relatii cu clientii. pentru ca aia mari isi fac singurei traininguri babane, la prefeal la hotel roza2

  46. #46

    @Arhi: te cred că puteai să te angajezi la ING doar cu ăia 2 ani. Mai știu și alte locuri unde de aprobarea creditelor se ocupau tot felul de puști.
    M-am bazat pe www.arhiblog.ro/2008/10/dezvaluirile-unui-blogger.html când am zis că n-aveai studiile alea în domeniul IT.
    @Răzvan Tîrboacă: Arhi a s-a legat de respectiva că s-a angajat la bancă fără a avea studiile necesare, deși din câte știu eu, și el a încercat asta la CFR. Intenția mea nu a fost să comentez despre relevanța sau utilitatea diplomelor, ci doar să atrag atenția asupra lupului moralist.
    Tot el a dat exemplul cu creditele alea de importanță majoră acordate firmelor, deși în articol e vorba de cu totul alte credite.

    Ideea este că articolul mi se pare cam răutacios. Femeia aia și alte persoane au profitat de ocazia de a lucra pe mai mulți bani, lucru destul de firesc până la urmă. De acord cu faptul că nu trebuie să ne apucăm să le plângem de milă, eventual să facem un fond precum cel pentru Mutu 🙂 dar răutatea asta nu-și are rostul. Nu negrișorii ăștia sunt de vină pentru contractele abuzive, ci ăia de sus care stau bine mersi pe posturile lor.

  47. @ghost Aia de care vorbesti tu sunt victime colaterale in discutia noastra, nu exceptii. Exceptie ar fi unul din board care ar zice: Hai in pm sa micsoram dobanzile, hai sa micsoram comisioanele si hai sa nu fim mai hoti decat hotii!

    + ca parca e un trend ca odata ajuns angajat la banca, imbracat/a la camasuta alba si pantofi cu bot ascutit, sa-ti iei basini, cu toate ca poate ala/aia e ultimul om din banca aia. Cel putin in 80% dintre cazuri .. si asta se aplica candva si la angajatii telefoniilor mobile .. insa acolo s-a cam schimbat treaba odata cu internetul (chat/mail) la scara larga. Deci se poate .. dar cu constrangere ..

  48. #48

    cristi, in principal astia mici, negrisorii, au cele mai mari basini in cap. directorii, manaferii de cont sunt politicosi, serviabili, tot ce trebuie. in schimb, dai de o casiera sau o pizda de la credite care se uita chioras la tine si iti arunca un formular in fatza

  49. #49

    citez: “Dar asta nu înseamnă că îmi pare rău că jumătate din angajaţii băncilor vor fi daţi afară”. Pai daca nu iti pare rau atunci inseamna ca iti pare bine; caci, din moment ce ai adus in discutie subiectul nu cred ca te lasa indiferent.

    Altceva:”Pentru că atunci când trăiau de pe urma jafului făcut pe spinarea rromânilor care luau rate, nu plângeau”. wow…pai care jaf? aveai posibilitatea sa faci rata sau nu…ca la piata…cumperi sau nu. si apoi daca u il considerai jaf….cine te jefuia, angajatul sau Banca?
    “A profitat 2 ani de naivitatea prostuţilor …” Pai de ce a profitat angajatul?….facea ceva pe cont propriu?

    In fine….ce vreau sa zic…din punctul meu de vedere angajatul de la banca e la fel ca orice alt angajat. Asa cum tu iti faceai treaba la Praktiker, ala isi face treaba la banca, altul isi face treaba pe santier s.a.m.d. Ori a vb despre o categorie la modul general (“nesimtire mai mare decat la functionarii bancari nu exista”) mi se pare cel putin lipsa de maturitate…

    Aaaa….si inca ceva…gagii aia fara studii de specialitate despre care pomenesti or sa umble toata viata din usa in usa rugandu-se de cineva sa-i ia cardul, sau sa semneze un contract de creditare. Ori tu credeai ca va face cariera in banca?;))

  50. #50

    sorin, nu exista doar 2 extrem, imi pare rau sau imi pare bine, exista si indiferenta. daca citesti articolul lui dan popa, vei vedea ca discutia a pornit de la “hai sa plangem durerea functionarilor bancari plini de rate care acum sunt trimisi in somaj”. de ce sa ii plang? de ce sa nu ii plang pe aia de la dacia, care aveau salarii de 7-8 mil si acum sunt trimisi in somaj.

  51. #51

    si app…daca banca castiga bani pe spatele romanilor atunci care ii diferenta intre tine ca blogger si ei? castigi bani pe timpul alora ce iti citesc si comm. posturile… bn, poti sa-mi spui ca fiecare poate sa aleaga daca intra sau nu pe blog…dar la banca nu ai aceeasi posibilitate?….poti sa iti iei credit sau nu… (asta sub forma de gluma :P)

  52. #52

    daca exista indiferenta nu ziceai nici de bn nici de rau. eu nu am comm art lui dan popa, ci modul de a gandi si atitudinea ta fata de subiectul asta…

  53. #53

    da, imi sunt indiferenti, la modul daca ii vad zvarcolindu-se in dureri, trec mai departe…

  54. Deah, romanu e jmecker. Si pe mine incercau unii sa ma convinga sa ma las de butoanele mele sa ma duc la asigurari, ca se catiga mai bine. Astept acu sa crape si astia cu asigurarile, care cu traficu de sarbatori … accidente … suna misto.

  55. #55

    toate generalizarile sunt falseinclusiv asta 😀

  56. #56

    in primul rand ceea ce afirmi este total lispit de orice valente intelectuale ( ma refer strict la ce ai spus..nu in general)…..creditele sunt o marfa a celor din conducerea bancilor ( angajatii sunt niste pioni pusi sa gestioneze aceasta marfa)……si cel mai important lucru “NIMENI NU TE OBLIGA SA IEI CREDITE”….degeaba dai vina pe angajati ca pana la urma urmei , vina apartine in TOTALITATE celor care se incumeta sa ia un credit……creditul este asemenea unui contract…daca vrei semnezi daca nu , nu . Insa daca semnezi iti asumi intreaga responsabilitate pentru ceea ce semnezi. daca tu crezi in continuare ceea ce ai afirmat….atunci nu pot spune decat ca faci parte din grupul oamenilor ce au fost rapusi de propria prostie .

  57. #57

    @Arhi: dacă e s-o luăm așa, niciun angajat cu bașini în cap nu-și merită salariul.

  58. #58

    iulian inteleg ce spui si ai dreptate dar cum la magazin produsele au scris pe ambalaj tot ceea ce contin,eventuale riscuri si costul exact al produsului mi se pare normal si la banca sa scrie toate aceste lucruri fara stelutze si note de subsol,fara dobanzi variabile samd.si daca tot esti pus acolo sa te ocupi de credite nu iti baga nime pumnu in gura sa jecmanesti.pierzi sa zic un 5% din bonusuri da ii explici omului la ce riscuri se expune si sa se gandesca bine daca vrea un credit nu ii arati ca sunt toate bune si brici ca un mar putred la interior!

  59. Noo, că deja m-am ofticat rău de tot.

    Ete de asta urăsc io băncile, că o tot dau pe aia cu “nu te obligă nimeni…”. Băi, fu*u-vă-n gură, serviciile financiare sunt produse, cum e pâinea, ouăle, zahărul. Faptul că nu suntem obligaţi să le luăm nu este o scuză ca voi să vă bateţi joc, băi mui*tilor. Aveţi o mentalitate de tot rahatul.

    Iar dacă un aliment nu este bun noi ce facem? Mergem la OPC cu reclamaţia. Dar sistemul bancar de toată plezneala de la noi nu poate fi sancţionat aşa, că vezi doamne este democraţie şamd. Băi nenorociţilor, dacă un produs nu este bun (din cauze contractuale, evident) acesta trebuie scos de pe piaţă. Punct. Nu merge faza că nu te-a obligat nimeni să cumperi. Corect. Dar dacă am cumpărat am pretenţia decentă ca măcar să nu mă fu*i în gură.

    Şi faptul că nu este o concurenţă reală pe paţă de ce nu-l comentaţi? Să muriţi voi că nu aţi făcut oareşce înţelegeri între voi, băi porcilor. Că de asta nu intră cine ştie ce bănci străine pe piaţa din România, pentru că sunt societăţi pe acţiuni şi dacă s-ar afla că fac oareşce mişmaşuri valoarea acţiunilor lor ar scădea dramatic. Cred că este foarte logic şi de bun simţ ceea ce spun eu aici (exceptând înjurăturile, evident).

  60. #60

    care voi astia d-nu robintel?hai sa ne-ntelegem…eu nu lucrez in sist bancar… (deci nu cred ca la mn te refereai in comm e mai sus); asta una…
    a doua…pai ce facem, impartim in 2 categorii…aia de lucreaza in banca (care sunt toti niste javre) si restul lumii ?…
    si a treia…”Că de asta nu intră cine ştie ce bănci străine pe piaţa din România”…eu tin sa te anunt, in cazul in care nu stiai ca in afara de Banca Transilvania, in tara noastra, toate cele peste 40 de societati bancare au in componenta si capital strain…plecand de la BRD si BCR si terminand cu ce banca vrei u…
    nu comentam de concurenta de pe piata?…adik?…nu exista concurenta?…eu zic ca exista… chiar o concurenta nebuna.. Daca te uiti putin in jur o sa vezi ca fiecare banca se lupta in oferte (pt mn cel putin multe sunt neinteresante), promotii si produse..la tv, pliante, internet, panouri prin oras…ori lupta asta nu inseamna concurenta? (daca nu e concurenta ce e?)…
    Pana la urma una e sa vezi ca anumite chestii merg aiurea, chiar si in sist bancar, si alta e sa spui ca angajatii din banca is idioti si hoti…
    Ah…robintel..si inca ceva..cn nu e ca tn are o mentalitate de rahat?…

  61. #61

    @Arhi: Nu-mi vine sa cred ca treci pe langa mine si ma lasi sa mor 🙁
    Macar un pietroi in cap sa mor mai repede se poate? 😀
    Imi pare rau dar nu te cred ca urasti toti angajatii bancari 🙂 Parca ieri mi_ai acceptat cererea de prietenie zilele trecute 😀 😛 deci nu se poate ca azi sa ma urasti asa de tare 😀 NU TE CRED 😛

    PS: Faza cu salariile de le cari cu sacii acasa este asa de expirata incat ma mir ca lumea mai crede asa ceva. Nu exista salarii asa mari in sistemul bancar. Un nenea de la BANCOPST in sucursala castiga 1000; pe colectare tot la ei 800; Din fericire nu lucrez la ei :). Unde lucrez eu am aproximativ 1500 ( o vanzatoare la mall castiga tot atat – o prietena ) Deci unde draku sunt salariile alea de sute de milioane sa merg si eu acolo 😀 Dupa cum ai spus si tu un manager de sucursala ajunge pe la 1500-1700 si moare acolo toata ziua 🙂
    Eu “mor” la servici cu oameni idioti care “platesc cand vreau eu” “camatarilor” “porcilor” desi chiar daca nu au citit rahatul ala de contract nu cred ca sunt atat de redusi mintali incat sa nu realizeze ca la banca ai un termen de plata si daca intarzii platesti penalizari.
    Si pana la urma ai luat un produs, ai o dobanda, un termen de plata, un contract si atunci de ce urlii de spui ca este sfarsitul lumii 🙁
    Poate pentru ca suntem rromani si mai bine strigam “banca hoata” si avem un motiv sa nu mai platim nimic si sa ramanem cu bani de bautura si alcool 🙂 si sa facem pe victima 🙂
    Salariile mari sunt ale sefilor mari 😀 care asa urca media foarte sus in sistemul bancar.
    Nu am vorbit niciodata urat cu un client desi Rromania e plina de RRomani asa ca nu prea ma incanta urarile tale 😀
    Dar poate de maine devin si eu un rroman si incep “daca ai semnat ca primarul” si uite asa trece timpul in Rromania 😀
    PS: Sper ca nu se asteapta cineva ca angajatii bancii sa plece pentru ca banca are dobanzi prea mari sau nu stiu ce comisioane. Daca da sper ca toti angajatii statului sa plece cu demisie pentru ca statul ne fura pe toti si ne trateaza ca niste rahati (inclusiv angajatii statului 😀 ) si sa plecati de la firmele care nu platesc toate darile la stat ( 90% banuiesc ) pentru ca noi ca si angajati platim; ei nu- deci si ei ne fura prin neplata taxelor DECI DEMISIA si sa stam cu toti acasa 😀

  62. Eu spuneam altceva. Nu poţi justifica o golănie prin faza cu semnatul. Ceea ce spui tu este un fel de legalizare a violului in grup, consfinţit prin tăcerea victimei, care, în estenţă, este tot viol, pentru că victima este mută, deci nu a putut spune nu. Că dacă se zbate te scoţi cu faza: se zbătea de plăcere, dom’le.

    Remedierea porcăriei ăsteia este simplă: interzicerea prin lege a tuturor steluţelor, notelor de subsol şamd din orice contract iar specificaţiile produsului (împrumutului) să fie explicate într-un tabel, obligatoriu pe prima pagină, cu font Times New Roman de 14 şi cu bold.

    Exemplu:

    Valoare credit …. 123,456 RON
    Dobanda anuala pe primul an … 23%
    Dobanda anuala pe primul an … 43%
    Dobanda anuala pe primul an … 43%
    Comision de administrare lunară a soldului … 0,5%
    Comision de dracu – lacu … 1%
    Comisionu’ lu’ muşchiu’ lu’ agentul de vânzări: 0,1%
    Comision de închidere a contului: 1% (că dacă pleci oricum te fu*em în gât).
    Penalităţi de întârziere: 0,1% din soldul restant, pe lună.
    Rata lunară: X+1 în primul an (din cauza dobânzii).
    Rata lunară în anii rămaşi: X^2 + 1.

    Total credit: 123,456
    Total datorat (adică valoarea reală a împrumutului, cu toate adaosurile şi ălea – alea pe acolo): 234,567.

    Iar la final să fie trecut:

    Societatea Care Este SRL, vă oferă, prin prezentul contract, suma de 123,456 iar dumneavoastră aveţi de restituit: 234,567.

    Hai să vedem care ar fi ratele dobânzilor dacă s-ar aplica treaba asta.

  63. Erată:

    Dobanda anuala pe primul an … 23%
    Dobanda anuala pe al doi-lea an … 43%
    Dobanda anuala pe al trei-lea an … 43%

  64. #64

    Corect 🙂

  65. #65

    mda…roby cam asa arata contractul meu futui gura masi de curva bancara,desi la magazin scria mare cat pizda masii care i’a dat nastere la o asa mare vaca care trage’n piept ‘dobanda fixa!’

  66. Păi şefule, tu creditul îl ai de la magazin, sau de la bancă? trebuie să fii paranoic în România că altfel o sugi intens (Arhi TM). Ăia de la magazin ar scrie orice numai ca să-ţi ia faţa. Am păţi-o şi eu, dar nu pe credit.

    Io mai propun o treabă: interzicerea dobânzilor promoţionale, că prea fac băncile gât şi ţepuiesc oamenii. Că te duci la bancă şi zice: aaaa, păi noi avem dobânda, la crdite, de 3% de ajungi să te crezi în UK sau Germania. Şi peste trei luni te trezeşti cu supririze de proporţii, că s-a terminat perioada cu dobândă promoţională, şi că vei trece la dobânda de 33%.

    Să mai stea şi capră, băncile, că e cazul să se învârtă roata.

    Sublim ar fi ca toate comisioanele bancare să fie stipulate prin lege, că altfel nu se poate. Că şi aici e cu şmen: îţi dă banca un credit cu dobândă %, dar îţi ia un comision de administrare de 5% din credit, pe lună. Şi te-ai ras.

  67. #67

    deci nenea…la mag scria mare ‘CREDIT CU DOBANDA FIXA PRIN CUTARE BANCA’ nu dam nume RAIFFEISEN 23%(scria mai mic si in 2004 nu era exagerata),buleala era cu stelutza aia care jur ca era scrisa cu un font de ai fi zis ca era pata de celuloza…

  68. #68

    concura stelutza aia la dimensiuni cu un punct…

  69. #69

    Eu sunt total de acord cu arhi. Dupa mine ar trebuie daramate toate sediile de banci aparute ca ciupercile dupa ploaie si toti cei cu functii cat de cat de decizie din banci si cei care ofera consultanta pentru credite dusi la spart pietre la ocna. La mine in cartier is mai multe sedii de banci decat magazine sau alimentare, nu e normal acest lucru, va dati seama ce profit urias trebuie sa aiba camatarii astia pt a putea deschide atatea sedii?? Iar cei care te consulta la acordarea creditului fac si pe dracu in patru numa sa te convinga, orice prostie iti spun numai adevarul nu. Am vazut cazuri cand chiar ei vin si te sfatuiesc sa faci anumite “smecherii” nu tocmai legale doar doar sa te imprumuti de la ei si dupa aia te trezesti cu fel de fel de probleme cum a patit tipul de mai sus. Chiar si functionarii uneori habar nu au sa se comporte cu tine sau macar sa it ofere niste informatii reale si exacte asa ca la gunoi cu toate bancile, pardon camatarii.

  70. #70

    @ costel: Asa Asa ; Sa se inchida toate bancile YUPIIIIIIII
    AAAAAAaaaaaa bancile mai dau si imprumuturi si mai deschide omul o firmulita; mai face un loc de munca sau macar se intretine dar……. kkt………. lasa ca lucram toti la stat si stam degeaba de dimineata pana seara PARTYYYYYYYYYYY
    Si maine seara nu mai stau cu cutitul la gatul oamenilor sa vina sa faca credite la banca PARTYYYYYYYYYYY PENIBIL
    Au ajuns bancile vinovate ca oamenii fac credite sa cumpere tel mobil si achita din Paste in Paste. Majoritatea clientilor achita la zi si nu se plang decat atunci cand banca greseste ( gen BANCPOST cu nu stiu ce comisioane peste noapte si altele ) Cred ca urla si se isterizeaza mai mult cei care au credite si platesc “cand vor p**a lor”

  71. @Livero

    Peoblema nu este că băncile oferă credite. Problema este cum le oferă. Nu cred că este cineva într-atât de absurd încât să spun că un credit este un lucru rău. Creditele aduce dezvoltare, oportunităţi şamd. Deci nu, nu asta este problema. Ci steluţele, notoele de sublos cu font de 6, dobânzile promoţionale şamd.

  72. #72

    arhi , esti un frustrat …
    eufemistic vorbind, ca sa nu te jignesc …

  73. #73

    si tu esti un bou. la fel de eufemistic vorbins, ca sa nu iti zic ca esti prost…

  74. #74

    Robintel si rainingman …. nimeni nu imi spune mie cum sa imi prezint marfa(creditul) atat timp cat este legala treaba. In romania nu exista o lege de interzicere a folosirii notelor de subsol sau mai stiu eu ce atata timp( scz de repetitie) cat prezint in totalitate datele contractuale. Creditarea nu este pentru oricine( din fericire…..nu cred ca vreti sa patim o criza financiara la nivel national…asta sper ca e clar) ci doar pentru cine este suficient de destept sa se informeze. e ca la un examen ( numai ca putin mai drastic)…..daca nu sti totul pici examenul….adica ajungi sa tragi ponoase financiare. App de agentii de credite ( ca pana la urma urmei , Arhi era suparat pe ei)…..nu cred ca exista vre-un agent care sa nu-ti raspunda la orice intrebare legata de creditul pe care doresti sa-l achizitionezi. Astfel tu poti folosi contractul pe post de grila de intrebari…..astfel cred ca te poti lamuri in totalitate despre ce este vorba. daca angajatul isi permite sa minta…atunci ceea ce a spus Arhi e valabil. Daca nu….. angajatul este unul normal…asha cum sunteti voi.(cred).
    In legatura cu comparatia domnului Robintel….daca tu crezi ca un credit il poti asemui cu un produs din gama enumerata de tine……te rog frumos sa-mi dai si mie 30000 de euro prin intermediul unui credit facut pe numele tau. doar nu te zgarcesti la 1kg de cascaval…sau 10 oua. INTELEGE ca daca ar fi asa cum socoti tu……criza financiara din SUA ar avea o sora( criza e de gen feminin) in Romania. creditele sunt ptr cine le cunoaste si le poate tine piept…..banca nu e menita sa te imprumute cu bani ca asha vrei tu……creditul e ca o bursa de performanta…..primeste si se bucura de ea numai cine merita…cine nu merita are de suferit mai tarziu.
    PS…..cand dai de greu nu cauta vinovatul in persoana altora ptr ca esti responsabil de ceea ce ti se intampla….sper sa intelegeti ce am scris in acest comment.

  75. @iulian: “daca angajatul isi permite sa minta…atunci ceea ce a spus Arhi e valabil.” vezi ca ai raspuns singur?! ai vazut vreodata, cu ochii tai, cum o pustoaica abia iesita de pe bancile ase-ului si cu (inca) cosuri pe fata, distruge viata unui batranel spunandu-i ca “da, asta e creditul potrivit pentru dumneavoastra ca nu aveti decat asta si asta” si de fapt, si crede-ma ca stiu despre ce e vorba, avea o dobanda si o rata imposibila pentru el, pe o durata de timp ce el probabil ca nu o sa o apuce?! cam asta s-a facut peste tot.

    eu nu zic ca omu nu-i prost si nu stie sa citeasca contracte si asa mai departe, eu iti spun despre ceea ce am vazut eu si NU O DATA. s-au fraierit CU BUNA STIINTA o gramada de omuleti disperati. “Creditul nu-i pentru oricine” – hai sa mori tu?! oare cate banci si magazine nu spunea, in oricare din reclamele lor, “ia-ti si tu acum un credit, e foarte simplu, oricine poate sa o faca daca are un buletin si nu stiu ce”

    am doar 22 de ani, sunt tanar si prost si netrecut prin viata dar un lucru iti pot spune fiind foarte sigur pe mine: sistemul bancar la noi aproape ca nu exista, iar pe acele alocuri in care exista, e de cea mai proasta calitate posibila! bancile sunt, de fapt, niste camatari in costume de pizde absolvente cu 6,45 la finante&banci care te vrajesc si te ingroapa cu buna stiinta.

    asa ca, din partea mea, orice pipita din asta sau ghiorlan cu hartiute pe post de jurnal in care are trecuti cati a pacalit in fiecare zi, n-au decat sa putrezeasca acasa acum… nu mai pot eu

  76. @Iulian

    1. Dacă este legală nu înseamnă că este şi morală. Iar dacă nu este morală să nu vă mitaţi că de ce vă f**em în r*ră.

    2. Cum adică “creditele nu sunt pentru oricine”? Dar de ce, banii proştilor nu au aceeaşi valoare cu cea a economiştilor?

    3. Hai nu forţa comparaţia chiar în halul ăla. Un credit de 30,000 de euro este o marfă care se poate schimba cu o altă marfă (ouă în valoare de 30,000 de euro, de exemplu). Un credit este o marfă pentru că are o valoare reală!

    4. Orice are valoare pe lumea asta, de la mâncare la proprietăţi, este o bursă de performanţă. Dar, dacă este să continuăm strict pe linia pe care ai trasat-o tu, atunci niciun stat de pe lumea asta n-ar mai trebui să aibe politici sociale. Ceea ce, evident, este o aberaţie, pentru că nu mai suntem în Evul Mediu.

    5. “INTELEGE ca daca ar fi asa cum socoti tu……criza financiara din SUA ar avea o sora( criza e de gen feminin) in Romania”. Nu văd argumentul tău la această afirmaţie. Pot să îţi dau eu un unul. Pentru că majoritatea valutei de pe piaţa din România este împrumutată din afară, nu obţinută din depuneri, o creştere a preţului banilor de pe piaţa internaţională va duce automat şi negreşit la o creştere a valorii reale a împrumutului în România. Să fiu mai exact: pe piaţa internaţională creşte preţul petrolului cu 50%, automat şi preţul petrolului de la noi va creşte, proporţional, pentru că aprovizionarea se face din aceleaşi surse (OPEC în cazul de faţă). Deci, practic, cu aceeaşi bani cumperi o cantitate mai mică. Rezultă, evident, că în termeni reali costul a crescut.

    Ce se întâmplă acum în România este o consecinţă directă a “căpşunarilor”, care trimit suficient de mulţi bani în ţară pentru a atenua din impactul crizei din statele dezvoltate. Pentru că ei n-au “căpşunari”, deci n-au intrări masive de valută. Dacă nu erau ei, acum situaţia ar fi fost tragică. Pentru că avem şi un management defectuos al resurselor (şi aşa limitate) de care dispunem.

    5. “cand dai de greu nu cauta vinovatul in persoana altora ptr ca esti responsabil de ceea ce ti se intampla” Serios? Dacă banca măreşte un comision că aşa vrea ea, tot io-s de vină? Mai ales că-s şi bun platnic şi sunt un client de bună credinţă.

  77. buun..hai sa va zic alt exemplu.sa zicem ca eu nu am platit 2 luni am fost penalizat(desi nu stiu in care tara ai plati inca jumate din credit pt 2 luni intarziere).in fine
    un coleg de’al meu si’a luat camera foto in rate.nimic deosebit.a platit un an de zile ratele,toate bune si faine pana a mers sa mai scoata un credit pentru altceva.era trecut in baza de date ca rau platnic.normal omu face pe dracu in 4 afla ce si cum si merge la banca la care avusese rate la camera foto.cuta tanti aia cu cabina in baza de date si constata ca omu nostru avea o datorie de 30 de lei.nu era nimic exagerat da explicatia a facut toti banii:stiti ca in ultima luna s’a implinit un an de la contractarea creditului si ati avut comision aniversar.bun,teoretic aniversar=comision mai mic,insa nu era asa…probabil era aniversar pt ei sa manance si ei o maslina ceva pe urma omului.si nici nu i’a comunicat nime ca ii mai ramasese suma de 4 lei de platit care in cateva luni se facuse 30 de lei.aici cine a mai fost de vine?tot omu,normal ca va cauta.oricum romanu are credite pana in gat ca nu poti face nimic cu 1000 de lei pe luna si sa mai si pui de’o parte e practic imposibil.daca ai rate sti ca ai o obligatie si mai strangi mai tare din buci,ca oricum strangi.daca am fi avut si noi niste salarii decente ne cautau ei p’acasa sa ne dea credite in conditii avantajoase,sa nu piara de foame in sediile lor.

  78. #78

    ptr envi……tu crezi tot ceea ce ti se spune????( referitor la faza cu batranelul )……eu nu…si daca nu stiu sigur la ce sa ma astept stau in banca mea…si daca totusi ma incapatanez sa fac acel lucru imi asum responsabilitatea. app…..angajatii nu sunt de vina ca nu exista sistem bancar…..cei ce sunt la conducerea( sau nu numai..dar mai sus pusi) sunt de vina. Astfel subiectul propus de Arhi nu mai are nici o relevanta sau a facut o trimitere gresita. Si nu eu mi-am raspuns la intrebare ci am facut o afirmatie menita sa completeze mai exact grupul de pesoane carora li se adreseaza Arhi prin acest post.( cei ce inseala prin informare eronata…..daca ar fi precizat acest lucru nu am mai fi avut aceasta confruntare de idei).
    ptr Robintel….1….afacerile nu se bazeaza pe moralitate ( nici tu nu esti moral 100%) shi daca tu crezi ca nu este moral….atunci nu intra in joc….simplu
    2…nu vorbim de valoarea banilor….ci de posibilitatea achizitionarii unui credit…..multi au luat un credit si nu l-au mai putut achita…..altii n-au mai putut achita creditul deoarece s-au schimbat conditiile initiale…daca nu erau prevazute in contract poate da banca in judecata..si are castig de cauza deoarece are dovada esentiala …contractul.
    3…recunosc….am exagerat cu aceasta idee
    4….mi-ai dat un exemplu de crestere a inflatiei….criza financiara a survenit pe baza prabusirii bancilor….astfel s-au prabusit mai toate ramurile care se bazau pe credite si pe tranzactiile bancare.( bancile s-au prabusit datorita incapabilitatii acoperii costurilor survenite din creditele acordate)…cel putin eu asta am dedus din ceea ce am citit.
    5….politica bancii permite cresterea comisioanelor insa acest lucru nu este ilegal si tu poti afla de acest lucru intreband persoanele avizate sa-ti raspunda. afland acest lucru…tu poti sa mergi mai departe asumandu-ti riscurile sau te poti retrage. si vina nu iti apartine in totalitate…insa tot ai partea ta de vina fata de tine…deoarece ai fost instiintat ca se poate…..si daca se poate si ai mers mai departe…cine-i de vina????????????
    CEL MAI IMPORTANT LUCRU……..ce vina au angajatii din tot ce am enumerat eu , tu( Robintel) si altzii????( ma refer la angajatii care isi fac treaba si iti raspund la ce ii intrebi tu…nu la cei care mint…aia nu intra in categoria de angajati bancari ci infractori)

  79. @iulian: am vazut-o cu ochii mei faza aia. locuiesc, temporar, intr-un oras micut, orasul unde am copilarit. sucursala brd de aici e foarte mica si se vede/aude orice. eram cu o prietena, la rand sa-si plateasca nu stiu ce utilitate si am vazut un batranel la singurul birou al unei madam creatoare de credite… crede-ma pe cuvant, eram la ghiseu si intre cele doua sunt MAXIM trei metri…

  80. @iulian

    1. Evident că o afacere are scopul de a aduce profit. Nu înseamnă că este şi imoraş. Dar o afacere care generează profit prin bătaie de joc faţă de clienţi este de blamat. O bacă ce-ţi spune că dobânda este fixă, de 23%, dar uită să precizeze că este doar pentru primul an, este de blamat.

    2. Poate da banca în judecată, presupunând că are resursele necesare de timp şi bani pentru asta. 99% din cazurile din România n-au. Pe asta s bazează şi băncile. Suntem prea săraci pentru a ne mai permite luxul dreptăţii.

    3. …

    4. Nu este un exemplu de inflaţie. Inflaţia apare atunci când cantitatea de bani de pe piaţă depăşeşte valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor existente pe un anumit teritoriu (o ţară, de exemplu). În consecinţă, dacă nu sunt suficient de mulţi bani pe piaţă înseamnă că este o criză de bani şi, ca atare, cantitatea de bani de pe piaţă nu poate acoperi în totalitate valoarea bunurilor şi serviciilor necesare pe acea piaţă de consum.

    Pentru a stopa criza banca centrală introduce bani pe piaţă care, în anumite condiţii, pot provoca inflaţie. Tocmai pentru a se evita intrarea într-un astfel de joc păgubos băncile centrale preferă să împrumute bani băncilor, cu o dobândă mai mică, decât să introducă pe piaţă bani noi.

    Evident că şi banii împrumutaţi băncilor trebuiesc drămuiţi corect, pentru că ajung tot pe piaţă, deci, şi ei, pot genera inflaţie. Dar asta ar presupune o scădere drastică a producţiei şamd.

    Da, ai înţele bine. De aia s-au prăbuşit băncile, din cauza costurilor. De exemplu: o bancă împrumută 1,000,000 de dolari, prin 10 credite, al o valoare reală totală de 1,000,000 de dolari, dar primeşte înapoi doar contravaloarea a 8 credite, adică 800,000 de dolari. Adică pentru nişte împrumuturi de 1,000,000 de dolari banca primeşte doar 800,000. Ghici ce ne spune asta despre costurile reale…

    N-am zis mai nimic rău de angajaţi. Io am ce am cu băncile…

  81. #81

    ptr envi…..te cred in ceea ce ai spus mai sus….insa vina nu e a angajatului ci a batranelului…..daca nu il tine inteligenta si buzunarul….sa nu se arunce haotic…ptr ca are numai de pierdut. daca nu i-a raspuns corect la intrebari( adik a mintit)..atunci e caz de infractiune ….. si dam in alta poveste…ce nu are legatura cu ceea ce a scris Arhi in post.
    ptr Robintel…..”N-am zis mai nimic rău de angajaţi. Io am ce am cu băncile…”…pai shi eu am aparat interesele bancilor?…nu…pe cei ce le conduc am dat si eu vina ptr ceea ce se intampla. insa eu am avut de contestat asupra invinovatirii angajatilor ptr ceea ce se intampla.( banuiesc ca ai ceva cu bancile din pctdvdr moral?)
    ptr Arhi….sper sa ma lamuresti si pe mine la cine te-ai referit in acest post???…..angajatii ce comit infractiuni sau toti( ca din ce am citit….cam la toti te-ai referit…toti din sistemul de creditare…ca ai fi bolnav sa spui acest lucru despre casieri si contabili….ca ei nu-si permit sa faca greseli deoarece se vadimediat…si daca se fac…..se verifica la sfarsitul lunii si se rectifica….altfel se pote considera sistem infractional….si de acolo se deschide o adevarat cutie a pandorei)
    Robintel….eu ma refeream la faza cu petrolul…..cu aceiasi bani cumperi o valoare mai mica…astfel discutam de scaderea puterii de cumparare a unei unitati monetare( asta fiind definitia economica a inflatiei).
    ptr Rainingman…..ai dat un exemplu de infantilitate( sau dezinteres)….il costa o avere daca in momentul terminarii achitarii ratelor mergea la banca si isi incheia toate socotelile( daca e cazul)?????….nu…..il c osta timp….si cei 4 lei…..acum te intreb pe tine…cine-i de vina????singura persoana in care poti avea incredere totala esti tu…….nu te astepta sa fi informat de catre altii….informeaza-te singur.daca vrei sa omori pe cinva…asigura-te ca murit….altfel poti avea neplaceri

  82. sunteti niste cretini care generalizeaza!
    lucrez in banca pe 17 mil, 10 ore pe zi si NU castig nimic din credite pentru ca targeturile sunt imposibil de atins. agentii de credite NU castiga nimic de pe urma ratelor!!!
    documentati’va inainte sa deschideti gura fratilor!

  83. #83

    tu esti cretina, ca lucrezi acolo. preaviz placut

  84. voi lucra in continuare, stai linistit 🙂

  85. #85

    Vai………………………… Arhi ce rau esti 🙁
    Tare mai urasti oamenii din banci; parca ai fost torturat de toti anagajatii 🙁

  86. #86

    Livero, nu. Dar ii vad acum cum se zvarcolesc, vai draga ce importanti sunt. Cand minteau prin omisiune la incheierea contractelor, le era bine? Cand ascundeau comisioanele, ca sa ti le puna in brate la prima plata, le era bine?
    Uite chiar acum, am fost la banca sa imi platesc rata si am intrebat-o pe vita aia, cat am de plata. mi-a zis suma fara comision, exact ca acum 2 luni, cand am avut de plata 100 000 penalitati, ptr ca nu achitasem comisionul. Si cand am intrebat-o de ce nu mi l-a spus, mi-a explicat ca e obligatia mea sa stiu asta, nu a ei.

  87. Norocul bancilor este ca au vazut in romani o tinta sigura pentru creditele de consum. Romanul cand nu are bani, nu se adapteaza, nu reduce cheltuielile si nu mananca mai putin. El merge la banca si imprumuta, sa dea si bancii sa manance inca o data valoarea imprumutata. Bancile la ora actuala plang ca nu au clienti, insa nu gandesc ca la asa conditii de creditare lumea incepe putin cate putin sa se lipseasca de serviciile lor. Practic, si-au batut singuri cuie in oua. Cat despre parvenitii din sistemul bancar, sunt perfect de acord sa zboare acolo unde le e locul. Toti maturatorii, toti agramatii sunt consilieri de credite in banca. Invata “lectia” mecanic din informarile care le sunt bagate pe gat de conducere si apoi varsa la fel de mecanic cuvintele in fata ta. Cand schimbi un pic registrul cu ei si incerci sa obtii o informatie, poate neimportanta, dar esentiala pentru tine in calitate de client, se incurca, pun mana pe telefon si suna pe “mami”, seful de departament. Oameni de rahat, intr-o tara mai mult decat de rahat. Asta suntem pana la urma urmei si n-ar trebui sa mai stam sa ne ascundem. Pentru ca daca noi, cei de rand, am fi altfel si i-am scuipa intre ochi cu ofertele lor, sa ramana sa-si suga degetul in banca, poate ar schimba si ei un pic politica cu noi.
    Stima si respect!

  88. #88

    zi arhi sau cam cat de prost poti sa fi !dude dar tu cand lucrai la ‘praticar’ avertizai clientii ca acelasi cleste e cu 50% mai ieftin in alta parte?ieseai in intampinarea lor, in fata magazinului si ii rugai sa nu cumpere nimic pt ca isi vor lua o mare teapa din moment ce produsele voastre sunt de 30% mai scumpe decat ar trebui? defel lumea munceste pt bani si nu prea are scrupule din moment ce acea activitate e legiferata. “de pe urma jafului făcut pe spinarea rromânilor care luau rate, nu plângeau” cum sa planga ei :)) ei faceau jaful??ei impuneau conditiile??sau erau simpli angajati care doreau sa castige mai mult! “A profitat 2 ani de naivitatea prostuţilor care vedeau plasme ieftine şi le achiziţionau la preţuri uriaşe, cu tot felul de comisioane” a profitat ea??sau a avut 2% din adevaratul castig??ea te forta sa semnezi ca prostul??nu! ea incerca sa isi depaseasca conditia fara acele studii economice si sa castige mai bene pt ea si pt familia ei…soooo r-tard! pacat ca de pe blogul lui zoso ajung pe blogul asta ca sa citesc idioteniile unui gras :* take care!(nu ! nu am terminat nici o facultate inca..nu sunt economist(si nici nu voi fi vreodata) dar cred ca poti sa acepti si injuraturi din cand in cand asta in cazul in care nu consideri ca tot ce spui tu e litera de lege!)

  89. #89

    besi ma rahatule de aici

  90. #90

    arhi…decat injuraturi mai bn argumente frate (sau poate nu ai? :-?)

  91. #91

    @promovare blog (si altii de mai sus): dc ne tot place sa ne victimizam atat? pentru orice chestie altu e vinovat. pana la urma daca e vb de cine e vinovat, vina cea mai mare e a ta, ala care ai semnat contractu, si dupa aceea e vina (daca exista) consultantului. faza e ca toti injura bancile dar maine tot acolo se duc. pai daca chiar crezi ca banca te fura, de ce mai iei credit? daca vezi ca tipul de la credite e “fost maturator”, “agramat”, si se incurca atunci cand il intrebi dc nu-l lasi cu ochii in soare, si semnezi contractul? dc…?

  92. #92

    sorinacho, serios, te faci de cacat. la toate cele de mai sus s-a raspuns deja. mergi si prin alte parti

  93. #93

    Of, habar n-aveti ce vorbiti… Chestia asta cu generalizarea va strica onoarea de oameni maturi, zau…
    Numai noi stim cat ne zbatem zilele astea ca sa ni se aprobe Memo-uri in Centrala pentru reesalonari, fiindca oamenii nu mai au cu ce-si plati ratele…
    Si n-avem nimic de castigat din asta, evident… Dar poate ca eu ca angajat al bancii sunt mai intelegetor fata de problemele tale si mi-e mai mila de faptul ca tu ca si platitor de rate ai ramas fara serviciu, decat iti este tie de mine…
    Cand X a venit plangand, ca a ramas fara serviciu si nu stie cand isi va gasi… ne-am zbatut ca prostii sa convingem tot Comitetul de Credite ca e clienta buna platnica si ca are nevoie de o perioada de gratie… Fix dupa ce i-am dat femeii vestea buna si a plecat multumindu-ne cu cerul si pamantul, a intrat in banca o haimana care stii ce ne-a spus? “Va doresc sa muriti in chinuri pentru cate trag eu acum cu creditul asta!”
    Si-apoi, spune-mi tu… Asta-i om? Cu jumatate de an inainte cand o presa pe colega mea sa ii dea creditul mai repede ca are nevoie de bani sa-si cumpere masina (asta da urgenta…), nu stia cum sa fie mai binevoitor si nu vroia sa priceapa neam ca nu depinde aprobarea de ea… Iar acum… ii doreste sa moara in chinuri…
    Iar fratele lui are firma la noi la agentie… NICIODATA nu am dat inapoi sa-l ajutam (si e valabil pentru toti clientii)… cu telefoane pentru procesarea tranzactiilor cu prioritate, cu telefoane in Centrala sa nu-l raporteze la CIP ca ajunge cu banii, desi trecuse cu o jumatate de ora ora de inchidere a bancii, cu solduri prin telefon desi avea Online Banking.. si cate si mai cate…
    Si in momentul cand ceva nu a mai mers bine, NOI ca oameni era vinovatii… nu el ca nu a fost constient asa cum un om cu capul pe umeri TREBUIE sa fie, ca dobanzile sunt oscilante (apropo, stiti ca datorita EURIBOR avem clienti carora li s-a diminuat rata cu zeci de EUR?), ca euro poate creste, etc? Nu institutia cu care a incheiat contractul.. ci oamenii care ca si altii, muncesc pentru un salariu…
    Frumos, nu? (si nu ma face sa incep sa vb despre salarii si program)
    Dar probabil ca stiti si voi mai bine, ca doar sunteti din afara sistemului… a, sau asta inseamna ca NU stiti mai bine…? Ma rog..

  94. #94

    bv ptr angajata…..sunt curios cum comentezi acum , Arhi.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam