În china este comunism din cel mai urât posibil. Dacă nu știți de care, citiți puțin despre Tien An Men și aflați. Zilele astea se comemorează, iar chinezii, după 30 de ani, în continuare spun că crimele de atunci, intratul cu tancuri în oameni neînarmați au fost ceva bun și că doar așa se putea instaura legea și libertatea comunistă.

Chinezii profită, fără jenă, de cea mai slabă generație de politicieni a ultimei sute de ani și, promovând comunismul cu fața umană, iau banii vesticilor, dând la schimb moartea prin epuizare și poluare a milioane de chinezi. Doar că nimănui nu îi pasă și în niciun caz celor care pot să cumpere iphoane ieftine. Citiți puțin despre poluarea din china.

Am citit puțin pe tema interzicerii de către SUA a produselor Huawei. Deși mă doare să spun asta, e una din deciziile decente ale lui Trump, pe plan mondial.

Pentru că, repet, China e un stat comunist care controlează, 100% orice companie chinezească. Nu ai cum să te opui statului, indiferent de cît de miliardar ești tu. Decizia partidului are putere de lege, iar moartea ta, miliardar, așa cum ești tu, devine o informare la panoul de pionieri din școli.

Iar implementarea tehnologiei 5G, fără de care Internet of Things nu are cum să existe, nu poate fi lăsată pe mâna chinei. Nu se poate să îți pui la dispoziția lor totul. Să fim serioși, china are propriul ranking pentru cetățenii lor și au acces la ABSOLUT TOATE activitățile lor online, trebuie să fii prost să crezi că echipamentele de date de la Huawei nu vor avea găuri de securitate la nivel hardware, pentru a nu putea fi patchuite și pe unde să se poată intra, în lumea decadentă a vesticilor.

Cu atât mai jenantă este indecizia româniei într-o problemă atât de gravă. Că o fi, că o păți, că încă nu știm. Dar ne place să fim în NATO, ne place că americanii au bază la Deveselu și rușii pot face doar gargară pe lângă granițele Ucrainei. E frumos și bine. Dar în rest, e important care pe unde primește șpaga.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

29 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ma indoiesc ca a fost decizia lui Trump. E doar o coincidenta ca cei care detint IP au decis sa livreze un oral comunismului (ma refer la Cadence, ARM, Qualcomm, Google si toti cei ce detin IP pe care Huawei il foloseste) chiar in perioada mandatului lui. O simpla coincidenta.

    Insa nu e timp de imbatat cu apa rece. E din ce in ce mai inutil IPul protejat si asta inseamna ca trebuie si pus osul la munca pe partea de productie. Frontendul din Cadence poate fi inlocuit cu Chiesel (silicon front end scris in Scala si impins chiar de Berkley). RISC-V e pe val si e open source, in cativa ani ARM va fi istorie. Qualcomm are o gramade de IPuri inutile viitorului, tot stackul radio se poate si va fi rescris ca Simple-V extension pentru RISC-V in Scala.

    Batalia in momentul asta e pe baseband. Pentru ca daca ai acces la baseband practic esti man in the middle pe comunicarea dintre handset si eNodeB/ng-eNB. Huawei e in controlul basebandului nu Qualcomm dar FCC si CE poate sa aprobe sau nu.

    Hai sa-i lasam pe Americani. Ce facem noi in Europa ? Basebandurile din EU sunt ba in controlul Chinei, ba in controlul US sau Israel/Japonia. Avem si noi cateva fabsi deschise de Globalfoundries in EU si cam atat dar capacitate de productie sau fabless inovativ prea putin. UK ce mai are IPuri si cateva prin Germania si Franta, dar UK e cu un picior afara. Avem kernelul de linux controlat in EU dar userspaceul Android e gluma proasta si ca experienta si ca securitate.

    Si FCC si CE au o noua problema. SDR (software defined radio). Suntem la o aruncatura de bat de a avea SDR pe smarturi. Asta ridica o mare problema: cum poti opri useri de crackuri si porn obscur sa instaleze malware si spyware pe radiouri. Hai sa zicem ca iti instalez un radio jamm app pe 300Khz – 3Ghz. Asta va fi ca un fel de bitcoin pentru FCC. Nu vor stii cum sa regularizeze asa ceva fara sa loveasca in ideea de libertate. SDR in combinatie cu NFV (network function virtualization) vor da mari batai de cap in termeni de securitate si regularizare vesticilor. China si Rusia is ok, comunistilor nu le pasa de libertate atat timp cat au stomacul plin. Daca mergi in china o sa te socheze cat de indoctrinati sunt oamenii, au zero respect pentru libertate pentru regimul are grija de stomacul lor. Noi am cam picat de fraieri si daca nu ne bagam mintile in cap rapid si producem aici local incat sa punem bariere tehnologice mari, comunism/fascism (acelasi rahat) scrie si pe fruntea noastra. Da nu prea vad cum, hipsterii din sfera startupurilor is ocupati sa mai faca un app, sa-ti explice cum e cu securitatea penbtru ca stie JS si fondurile comisiei europene ajung tot la bosorogi obositi care nu stiu pe ce lume traies. Partea de VC in europa e o gluma si pe buna dreptate la ce mentalitate avem.

    • #2

      Sef…vezi ca ai uitat sa compilezi…

    • #3

      :O

    • #4

      Gata, s-a rezolvat, uffff! Mi-era asa o frica nu fi plecat Georgel cu naveta lu’ Tim, vreo mutare la biroul lui de director din Cape Canaveral, ceva…
      Da’ nu, el e inca aici, printre muritori, diseminandu-le generos din prea-plinu-i. Stiinta, nene!

    • #5

      Companiile alea pe care le-ai enumerat tu n-au decis ele să i-o tragă Chinei, a decis Trump pentru ele. Fiind companii americane sau cu prezență în U.S. n-au prea avut de ales.

    • #6

      Am citit; sunt naucit de informatii. O mare parte a lor le-am inteles doar la nivel intuitiv.

    • #7

      @florin nu e o surpriza mare ca gandesti asta. S-a vazut cat de prost educati suntem la vot. Ai dreptate, presedintele conduce o tara. Sa nu mergi la vot la parlamentare ca nu conteaza.

    • #8

      Pentru limba romana apas 2?

    • #9

      @George: nu!

    • #10

      Citind comentariul lui George o singură nelămurire am, recunosc: Barca era cumva a săracului fără lotcă?
      www.youtube.com/watch?v=L5bK32POAgA

    • #11

      Probabil ai impresia ca nu sunt si oameni din domeniu care citesc acest blog si din cauza asta ai scris ce ai scris. Voiam sa zic ca totul e doar pseudo stiinta amestecata cu termene tehnice pe care nu le stapanesti. In mod normal nu as fi citit mai departe de a 2-a propozitie in care uiti ca IP este detinut de ARM si nu este esential pt Huawei din moment ce exista si alte alternative fiabile in piata.

    • #12

      boom!!

  2. #13

    Noi ca noi…dar sa vezi germanii ce creduli sunt de au ajuns americanii sa-i santajeze ca nu le mai dau acces la informatii secrete daca continua in directia asta.

  3. #14

    IoT ca IoT, dar mai grav e că mașinile autonome se bazează pe 5G.
    Fără 5G nu o sa fie mașini autonome.

  4. #16

    Cine poate “să cumpere iphoane ieftine”? De unde? Si eu vreau

  5. #17

    tu ai impresia ca de partea aslalta a baricadei controlul cetatenilor nu exista? ba exista si e chiar mai parsiv, ai si tu rating numai ca nu ti se spune, totul e “legal” semnezi si iti dai acordul pentru toate, de ce crezi ca a aparut GDPR-ul?

  6. #18

    ce e cu adevarat spectaculos e ca au reusit sa induca lumea in eroare atat de bine, ca uneori vorbesti singur. povesteam cu cineva, om destept la prima vedere, care imi explica cum de fapt au ramas cu titulatura de comunisti, ca e piata libera, chiar au si competitie. asta e senzational, ca au facut competitie in monopol. huawei vs zte sau cacaturi mai fac ei si iau ochii naivilor

    • #19

      Shanghai sau alte cateva locuri chiar au vazut mai mult capitalism decât multe țări din Europa vreodată. În rest, dictatură comunistă cu ceva libertăți și mici părți bune. Majoritatea sunt sclavi pe plantatie și dacă ai mișcat în front ai belit carasul în doi timpi și trei mișcări.

    • #20

      uite la tov. pesedist, ca e la fel. shanghai, democratie, alea

    • #21

      Ai fost la Shanghai sau e de ajuns ca am zis eu ca e asa ca sa fie fix invers?
      E un mod antenist și simplist de gândire.

  7. #22

    esti naiv daca crezi ca sistemu de monitorizare din china nu se aplica in sua si europa. sua au inchis singurul serviciu de email cryptat (lavamail) pentru ca au refuzat sa dea nsa ului cheile de decriptare. camere video sunt in toate orasele din 10 in 10m. toti cei care au avut curajul sa spuna adevaru au fost adusi la tacere

  8. #23

    in china e orwell all the way. aia sunt cu totul in sistem. va dati seama ca acolo s-a ajuns la rating social? adica daca un cetatean al republicii nu se comporta conform criteriilor stabilite pe linie de partid ramane fara acces la diverse servicii de baza. ai comentat aiurea, ai facut o magarie, zbang! te-a articulat partidul. aia au acces direct la tot ce tine de tine: conturi, pe unde mergi, ce iti cumperi, cu cine vorbesti, ce vorbesti etc. visul umed al oricarei dictaturi

  9. #24

    Majoritatea echipamentelor de telecomunicații mobile ale operatorilor din RO sunt Huawei sau ZTE de câțiva ani buni. Noi sa fim sănătoși!

  10. #25

    Hm, dar da hai sa vedem cum am ajuns aici.

    BY MAKING things and selling them to foreigners, China has transformed itself—and the world economy with it. In 1990 it produced less than 3% of global manufacturing output by value; its share now is nearly a quarter. China produces about 80% of the world’s air-conditioners, 70% of its mobile phones and 60% of its shoes. The white heat of China’s ascent has forged supply chains that reach deep into South-East Asia. This “Factory Asia” now makes almost half the world’s goods.

    China has been following in the footsteps of Asian tigers such as South Korea and Taiwan.

    De aici: www.economist.com/leaders/2015/03/12/made-in-china

    Deci ai dracu de slabi liderii aia comunisti, s-au luat dupa 2 alte tari capitaliste, mai ales dupa una pe care nici n-o inghit, le sta ca un spin in coasta si au reusit cum necum ca dupa ce in 89 planeta a fost indignata (in frunte cu licuriciul cel mare si probabil occidentul liber) de masacrul din piata Tien An Men si-au zis: “ba ia cum sa facem noi sa-i pedepsim pe comunistii astia, care-s si ai dracului de multi”. Ia sa ii ocupam noi, sa le dam de munca, sa produca ei pentru noi tot, si asa nu or sa aiba timp sa incerce sa ne converteasca pe noi la comunism”.

    Si-uite-asa daca ejti corporatist si vrei ultimul aifeon, iti dai un rinichi ca sa-l platesti, si cand tii in mana bijuteria citesti pe spate Designed in California, Made in China. Superb sau ce?

    Altfel da, singura modalitate de a-i arde pe ciuma rosie (sau galbena ca-s asiatici?) ar fi sa le boicotezi produsele si sa nu mai cumperi de la ei… dar hei, cum faci sa produci atat de ieftin?!? Si inca o data, cum de s-a ajuns in situatia asta?!?

    • #26

      practic, ai repetat ce am zis eu, dar cu ton de cocalar. cand ziceam de lideri slabi, ma refeream la aia de partea noastra, credeam ca intelege oricine. se pare ca nu

  11. #27

    De ce sa se opreasca doar la interzicerea Huawei? Si Lenovo, Xioami, ZTE sunt tot chinezi, cu aceleasi “tendinte”/ordine de a spiona. Deci … ar trebui si ei interzisi, nu?

    Si daca tot ai punctat pe subiectul “gaurilor”, doar unul foarte credul va crede ca doar Huawei are “gauri” indiferent ca sunt hardware sau software. Sunt sigur ca TOTI producatorii IT (soft/hard) au gauri bagate cu/fara acordul lor. Fie ca discutam de Microsoft, Google sau centrale telefonice (Ericsson ca tot e no2 din ce stiu), routere (CISCO) sau de alte device-uri inteligente….. toti au posibilitati de backdoor implementate din proprie initiativa sau la comanda. N-aveti de cat sa o numiti teoria conspiratiei…

    • #29

      Are toate șansele să fie adevărat.

      Așa ceva poate exista doar într-un stat unde partidul e legea și legea e partidul.

      Iar China intră lejer la categoria aia.

      Puterea corupe, iar oamenii ăia au puterea absolută, nu mă miră că sunt în stare de așa ceva.

      Toți liderii globali sunt îngroziți de China, singurii care mai pot face ceva sunt americanii, dar nimeni nu vrea un război.

      Dar aia daca ajung siguri pe ei că ne pot domina militar, ce-i oprește să înceapă să își aloce teritorii? Dacă partidul dorește, se face. Adăugăm o notă de aroganță tipic sistemelor totalitare și acolo e.