Știți probabil că s-au tăiat veniturile bugetarilor și pensiile. Bine, nu înțeleg care e faza cu pensia, adică legal eu ies la pensie cu o sumă, sumă pentru care dealtfel am cotizat miliarde la stat de-alungul vieții, după care vine un nene premier și zice vezi că de mâine te tăiem, că nu sunt venituri. Păi banii mei, cu care am cotizat ca alții de-alungul timpului să își ia pensie, unde sunt?
În fine. Nu despre asta e vorba.
Înțeleg că bugetarilor li se va tăia în mod egal salariul cu 25%, ceea ce probabil îi va afecta enorm pe bugetarii cu venituri de circa 10 000 euro lunar și aproape deloc pe profesorii sau stagiarii care iau 700 lei acum și vor lua 550 lei de luna viitoare. Desigur, dreptatea va triumfa.
Drepturile acestor oameni ar fi trebuit să fie apărate de sindicate, nu? Sindicate care ar fi trebuit să vină și să bată cu pumnul în masă, să tragă cât mai mult pentru salariați și, într-un final, să ajungă la o variantă coerentă și corectă, de bun simț pentru ambele părți.
Din păcate, în rromânia, nu există lideri de sindicat, ci doar afaceriști veroși, care în spatele fotoliului de lideri sindicali, nu fac decât să își conducă businessurile cu elan muncitoresc.
Probabil foarte mulți dintre voi îl știu pe Miron Mitrea doar drept un senator de vază și membru marcant al PSD. Pentru că sunteți tineri, iar de istoria recentă vi se rupe-npaișpe, nu?
Miron Mitrea era șofer de autobază. Demult, pe vremuri imemoriale, când Petre Roman purta pulovere și toată populația de la APACA visa să aibă un one night stand cu el.
Ușor ușor, tânărul Miron a ajuns lider de sindicat, vorace, veros, dădea cu pumnu-l în masa FSN de crăpau cristalele din glastra lui Iliescu. Așa că, pentru a-l calma, PSD-ul l-a făcut membru, după care parlamentar.
Asta cu toate că, în acea perioadă, era perfect interzis ca liderii de sindicat să aibă apartenență politică. Uite că la Mironaș s-a putut.
După aia, restul e istorie. Ministru al transporturilor, proprietar de Fly Taxi, care Fly Taxi câștigă de la același ministru al transporturilor exclusivitatea pe 5 ani la aeroportul Otopeni și alte afaceri, total legale și fără nici o relevanță pentru articolul de față.
Liviu Luca era un salariat simplu și umil, atunci când a devenit lider de sindicat la Petrom. De atunci au trecut mulți ani, încrengături prin care bătea Vântu, care cumpăra împreună cu Luca, mai mult cu forța, procentele ce le reveneau angajaților Petrom din propria intreprindere, Sebastian Vlădescu care ajunge ministru datorită relațiilor de afaceri ce le are cu același Liviu Luca. De fapt, cred că Luca e singurul lider de sindicat care i-a amenințat pe cei ce ii reprezenta de fapt, într-o scrisoare deschisă, semnată de el și de patronatul OMV. Mai multe date sunt gârlă pe internet, trebuie doar să cauți.
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spune că nu are decât un mizerabil salariu de 1000 de euro. Doar că domnul Hossu participă în multe consilii de administrație ale multor companii de stat. Venituri? Rotunjoare spre rubiconde.
În aceeași situație este și Dumitru Costin, de la BNS. Dânsul este dealtfel și un prosper om de afaceri, afaceri pe care, nu-i așa, le-a deschis sesizând oportunitatea de piață și exploatând-o cu succes, muncind zi și noapte, iar acum primind răsplata muncii depuse.
Și așa se conturează un tablou gri spre negru, cu lideri sindicali care sunt de fapt în aceeași tabără cu dușmanul, ca să zic așa, pentru că, să fim serioși, guvernarea Boc nu este un partener de discuție, ci un partener de afaceri pe banii statului.
În tot acest timp, angajații de la stat, care au ajuns un fel de paria ai societății, suferă pe margini, lingând rarele oase aruncate lor de cei care îi spoliază.
Și nu, dragilor, angajat bugetar nu este doar nesimțita de la ghișeu, care te scuipă în față atunci când ai vrea să îți plătești impozitul.
Angajatul bugetar este și învățătorul care îi deslușește copilului tău alfabetul. Este medicul care îți salvează viața atunci când ești la un milimetru să ți-o pierzi. Este polițistul care își riscă viața pentru tine. Este pompierul care intră în foc să te salveze iar tu, țărane, îl înjuri că nu intră suficient de repede. Este soldatul care moare prin deșerturi, scâșnind în dinți nisip și speranța unei vieți mai bune.
Ei sunt cei ce vor suferi cu adevărat. Nu sutele și miile de consilieri din diverse ministere. Nu va suferi Dan Bittman. Nu va suferi președintele eximbank, cel ce are nuștiucâte zeci de mii de euro lunar salariu. Nu vor suferi armatele de funcționari care plimbă hârtii prin primării și din când în când mai bifează o vizită cu un oraș înfrățit.
Nu. Vor suferi OAMENI.
Între timp, Bogdan Hossu amenință că nu va mai participa în consiliile de administrație pe unde prestează și astfel va bloca tot.
Domnu’ Hossu, cu grijă vă rog, că se dublează întreținerea de la iarnă și nu o să mai aveți cu ce să o plătiți.
NOU
Avem tara si mai ales GUVERNU pe care il meritam nu mai am nici un dubiu asta e acu sper aia 10 milioane care au fost la vot sa fie fericiti sunt curios la alegerile urmatoare cin se mai duce …
NOU
@dictionaru
auzi, pulete, ai citit cumva ce a scris Arhi in articol? Daca tot te mananca limba sa comentezi fa-o la subiect, lasa cacanarelile tale obisnuite de minor agramat.
NOU
am uitat o virgula p-acolo. si-am mai ras de pulete…
NOU
Articolul asta e pentru puletii care au auzit de marii investitori Mitrea, Luca, Hossu si n-au stiut cum au ajuns oamenii astia sa aiba un morman de lovele. Cum au distrus ideea de sindicate in Romania. Poti sa iesi in strada si sa-ti cer drepturile avand drept lider un Jimmy Hoffa? Un om care se plimba cu un Lexus (Luca) si bea un espresso de 16 lei in Dorobanti? Astia sunt cei ce lupta pentru drepturile oamenilor muncii? Pentru profesori, medici, judecatori? Pentru ceferisti, functionari publici, controlori de zbor? Niste wise guys?
NOU
L-ai uitat pe Ciuleafaru Minelor, aka Miron cel Cozma, care apara drepturile sindicale furandu-ne la greu (ar fi multe de povestit despre manariile cu banii minerilor), in timp ce ne tara in mineriade ce-au distrus Valea si-au tras tara inapoi cu 10 ani macar.
Si pe Luminita de la Capatul Tunelului, aka Victoras cel Ciorbea, lansat in politica ca lider al sindicatului C.N.S.L.R. Fratia.
Numai unu’ si-altu’! 😉
NOU
Nu-mi vine sa cred cate mizerii mai poate suporta lumea din partea astora.
NOU
Tara chinuita, dar plina de domni generosi, angajam lunetist. Experienta minima 2 ani in irak sau afganistan, rugam seriozitate.
NOU
Asta am ales, asta avem, nu exista cale de scapare. Cu siguranta vor mai scadea odata salariile, vor mai fi greva, PIB-ul va scadea iar cu catva la suta, si tot asa..
NOU
dude, cam restransa cultura ta generala. sistemul actual de pensii din romania e pay as you go, si de aia se intampla ce se intampa. bine, mai sunt si alte chestii pe langa, dar in principal asta e motivul pentru care pensia variaza in timp. si in plus si in minus. google it
NOU
Legal iesi la pensie cu niste PUNCTE de pensie. Valoarea punctului de pensie se stabileste prin hotarare de guvern ca procent din salariul mediu pe economie. In momentul de fata valoarea unui punct de pensie e 47% din salariul mediu pe economie. Asadar exista doua parghii prin care se poate modifica legal pensia: acel procent si salariul mediu. Initial, in 2000 cand s-a reformat sistemul de pensii in Romania, procentul ala era 38%. PSD-ul l-a tot crescut si a ajuns azi la 47%. Probabil acum e timpul sa scada.
NOU
Corect ar fi sa li se spuna “liderii patronatului sindical”
NOU
sau liderii patronatului sindical
NOU
bun articol. mă bucur să văd că (încă) mai există persoane ce pot diferenția între categoriile de bugetari și nu-i bagă pe toți în aceeași oală a țapului ispășitor pentru toate politicile proaste/veroase ale ultimilor 6 ani. mă întreb ce motivație are un tânăr medic rezident să mai lucreze în vreun spital din România când câștigă mai puțin decât un un șofer sau funcționară de primărie
NOU
1. nu s-a spus că se vor tăia salariile bugetarilor cu 25%, ci că se va reduce fondul de salarii cu 25%, iar asta se poate realiza prin disponibilizări, prin tăieri de salarii sau combinat
2. pensia nu se plăteşte din banii cu care ai cotizat, ci din banii cu care cotizează cei activi în câmpul muncii atunci când eşti pensionar; de aceea este f important să înţelegi că dacă la pensie vrei să ai un venit cât de cât ok şi stabil, trebuie să te gândeşti din timp la variante alternative (pensii private, asigurări, investiţii etc)
3. până la urmă aşa cum spunem că avem guvernul e care îl merităm, putem spune şi că angajaţii au sindicaliştii pe acre îi merită
4. în sistemul privat se tot fac disponibilizări şi reduceri de costuri (salarii) de peste un an încoace, nu înţeleg de ce bugetarii nu ar trebui să contribuie şi să resimtă şi ei presiunea crizei? în fond, cei de la privat plătesc TOT ce înseamnă salarii de bugetari, pensii şi diverse ajutoae sociale (şomaj, alocaţii etc)
😉
NOU
@Stefan Muregeanu: Draga pdl-istule, referitor la punctul nr. 2 al inspirantului tau comentariu, nu acum ceva vreme al nostru drag si iubit prim-ministru tuna si fulgera cum ca pensiile ar trebui acordate urmandu-se solemn “PRINCIUPIUL CONTRIBUTIVITATII”????? Ai uitat ? dar, ca orice alt comentariu ipocrit si demagigic al conduceriii actuale, se uita dupa o sapt. Pai cand e in interesul nostru : ” bai cat ai cotizat la pensie atat primesti nu mai mult!!”; cand nu ne convine : ” ce principiul contributivitatii ma??? ce aveti? nu e bani ! trebuia sa va fi facut acu 50 de ani, in comunism pensii private”
Chiar: tantalaule, ala care are acu 70 de ani unde pizda matii sa-si fi facut el pensie privata pe vremea lu ceasca? Ignorantule!
NOU
Sindicatele sunt doar niste institutii ale guvernului ce sunt imprastiate prin domeniile de activitate economica. Ei devin sindicate, se plang la Guvern si cam atat. Scandalurile adevarate sunt intreprinse de salariati si nu de liderii de sindicat. Liderii de sindicat vin si cica vorbesc cu premierul si saracul sta si urla in strada.
N-am deloc incredre in sindicate si nici nu cred ca voi avea in curand.
NOU
@ Stefan Murgeanu : asta cu pensiile private, investitii …economii…gargara invata de la altii. E complicat sa-i spui unuia de 80 de ani ca tre buia sa fi facut la vremea lui “investitii”. Era comunism coane, zi totul era de la stat. Nu se vor taia 15% din pensiile celor care (poate) au mai multe sanse sa-si asigure o batranete decenta….ci din a celora care n-au avut nici o sansa.
2. Chiar si cu o pensie priva…..esti sigur ca in 50 de ani vei avea o batranete “Alba” !??!…nu uita de FNI, BIR, Bancorex si altele….
3. bugetarii care vor fi disponibilazati sunt lucratorii de jos, nu directori de intreprinderi, consilieri sau pizde de la secretariat….tot daia care au ca obiect de activitate MUNCA vor fi dati afara.
@iulian: ai inceput cu “draga pdl-istule”, sa mori tu ca faci parte din aia care chiar cred ca e de vina DOAR Boc sau Base pentru situatia asta…plm….si daca era Iliescu, Nastase&Co…sau oricine altcineva era la fel.
mi s-a acrit de oameni chiar cred ca “ailalti” ar fi facut ceva..
In perioada recenta au fost la guvernare toti…acelasi cacat au facut.
E 10 mai…… Traiasca Regele (nu, nici asta n-ar fi schimbat ceva da daca tot nu facem ce fac grecii…macar ma mai descarc)
Arhi, mai era unu…..ceva cu asociatiile de locatari, care urla de cate ori se scumpea gigacaloria …. l-au facut sef la RADET si n-a mai urlat 🙂
NOU
clar…lehmann brothers or dat faliment din cauza lu basescu…
NOU
www.money.ro/intern-1/cum-cred-vantu-patriciu-niculae-taierile-anuntate-de-basescu.html
NOU
pai in 7 iunie incepe greva profesorilor , parca vad ca nici bacu’ nu-l dau cand trebuie.in rest vai de mama lor de bugetari:))
NOU
@attilla : departe coane de mine sa gandesc ca daca erau ailalti era mai bine…nu-s copil..numa ca nu-mi place ideea asta..ca daca simpatizez cu o anumita formatiune politica atunci orice masura luata de ei e buna….nu-mi place mie chestia asta…nu mi se pare corect sa gasesti scuze pentru niste masuri proaste sau imorale pentru ca simpatizezi cu o anumita formatiune politica sau faci parte din ea….cand am scris :draga pdl-istule” nu faceam referire ca eu “tin” cu pnl sau psd…ci doar ca daca o masura e proasta atunci e proasta indiferent daca e luata de “colegii” sau cei pe care ii simpatizezi sau de “ailalti”.
Eu unuis de acord cu masurile de reducere a cheltuielilor bugetare is sistemul de salarii…da nu asa…nu 25% in minus pentru toata lumea….daca se luau mai devreme era timp pentru a diferentia aceasta scadere…banuiesc (nu ca as sti) ca unu’ care e in nush ce consiliu de administratie va simti mai putin o scadere de chiar 30% ( de la 6 miliarde pe an la “doar”4) decat ala care va lua 750 lei pe luna in loc de 1000…
Iar masura cu 15% minus la pensii mi se pare daca nu ilegala cel putin imorala, si o consecinta directa si evitabila a incompetentei cabinetului actual si a incapacitatii de a lua niste masuri corecte la momentul potrivit..(da na a fost campanie electorala si tre sa platim cu totii perioada de “stabilitate” si de “necriza” din finalul primului mandat al dragului nostru prezidente)..
NOU
@iulian: ok cu deciziile……idiferent de culoarea politica…o decizie proasta ramane o decizie proasta. Din pacate si din nefericire….aproape numai decizii proaste in ultimii 20 de ani.
O sa fie nasol pentru toti, bugetari sau nu, pensionari sau nu……dar, in spiritul pur romanesc “sa moara si capra vecinului” eu inc rad (e mult spus rad, doar zambesc) cu un ochi. Poate aceasta reducere de 15% a pensiilor vor trezi un pic aceasta masa usor controlabila a pensionarilor si poate le va spune ca, atunci cand aplaudau un zambilici care chema niste lucratori din mine sa curete o anumita Piata, nu faceau chiar atat de mult bine pe cat credeau ei ca fac….plm…oricum nu o sa conteze prea mult lucru asta.
NOU
@attila
1. nu mă refeream la cei ce sunt acum la pensie (aceia din păcate, fair sau unfair, sunt deja sacrificaţi), ci la cei din generaţia lui Arhi, care peste vreo 30 de ani ar urma să iasă la pensie 😉
2. nu, nu sunt sigur, dar sunt sigur că dacă mă voi baza la 65 de ani doar pe pensia de la stat aş fi muritor de foame
3. dacă vor fi daţi afară cei care chiar muncesc nu vor întâmpina la angajare probleme deosebite (sau mai mari) decât cei care munceau la privat şi au fost daţi afară
Trăiască Regele 🙂
NOU
mai este si catalin croitoru, acum parlamentar, fost sef la Federatia Educatiei Nationale.
iuliane, sper sa poti citi mesajul asta de dupa spume: principiul contributivitatii, de care vorbeste boc, stabileste cuantumul pensiei, dar nu are cum sa garanteze ca statul o sa si aiba bani peste 30 de ani sa si plateasca pensia aia (criza, calamitate, hotie, orice).
adica stabileste ca o sa iei pensie dupa cat contribui la sistemul de pensii, ceea ce este un principiu echitabil; contraexemplul este cel al pensiilor speciale (exemplu: tu, iulica, ai 10 lei salariu si esti aproape de pensionare; in mod normal, o sa iei pensie proportional cu salariul, cu cat ai contribuit de-a lungul activitatii, prin impozitele retinute din aia 10 lei salariu; insa tu, pentru ca faci parte dintr-o categorie profesionala de ciumeci, emiti ca porcu o lege conform careia pensia ta si a colegilor tai o sa fie corelata, de fapt, cu salariul din ultimul an; si, mana in mana cu seful, iti faci salariul de 10 mii de lei, fata de aia 10 lei initiali; ca urmare, iei pensie de 9 mii de lei, desi nu ai contribuit cu atata, iar seful tau primeste o atentie si el, si muie la fraieri si la gara, cine e baiat destept se descurca; ceilalti guvizi o sa ia pensie proportionala cu aia 10 lei).
iar discutia evident ca nu ii include pe amaratii din vrema lu ceasca, aia sunt in continuare vai de capu lor.
NOU
e chair ciudat ce se intampla la noi in tara
NOU
@stefan
1. peste 30 de ani….lucrurile vor fi total schimbate, ori in mult mai bine….ori in mult mai rau, si vor fi schimbate la nivel global nu doar local asa ca orice masura de protectie individuala e inutila daca este gandita pentru mai mult de 5 ani
2. daca nu implinesti 65 de ani maine sau poimaine 🙂 si mai ai macar 15 ani de munca…probabil ca atunci vei fi ori de mult mort de foame ori situatia va fi de un roz total asa ca nu va mai conta daca ai 1,2 sau mai multe pensii private
3. aici te inseli, e complicat sa se angajeze un om la 50 de ani indiferent de cat de muncitor este el (cam asta va fi varsta celor care vor fi disponibilizati); e complicat sa se reangajeze un fost bugetar din Gura Beliei, deoarece acolo nu mai sunt alte posibilitati de angajare; sunt putine firme private care au oferte de angajare pentru Acarul Paun, pentru un sculer matriter, un turnator mase plastice sau ce naiba mai exista pe la bugetari
parerea mea e ca nu trebuie sa ne bucuram ca s-a ales aceasta solutie (si nu cea cu cresterea taxelor) si sa zicem ca noi cei din sectorul privat nu suntem influentati. va fi greu pentru toti (si ar fi fost la fel de greu si daca se mareau taxele) si daca nu reusim sa intelegem asta si sa ne unim nu vom trece peste. Important e sa constientizam ce a scris Arhi aici (si chiar a scris-o bine fata de alti posesori de blog)
“Și nu, dragilor, angajat bugetar nu este doar nesimțita de la ghișeu, care te scuipă în față atunci când ai vrea să îți plătești impozitul.
Angajatul bugetar este și învățătorul care îi deslușește copilului tău alfabetul. Este medicul care îți salvează viața atunci când ești la un milimetru să ți-o pierzi. Este polițistul care își riscă viața pentru tine. Este pompierul care intră în foc să te salveze iar tu, țărane, îl înjuri că nu intră suficient de repede. Este soldatul care moare prin deșerturi, scâșnind în dinți nisip și speranța unei vieți mai bune.”
NOU
Subscriu la ce a spus Stefan Murgeanu cu o completare.
Nu trebuie umblat atat de drastic la pensii si la TOATE salariile bugetarilor. Unde trebui taiat in carne vie este administratia publica. Acolo e jale.
Mama mea e contabila (la o firma privata) si umbla in fiecare luna pe la o gramada de administratii sa depuna acte: finante, somaj, sanatate. Acolo a vazut cu ochii ei cum se freaca menta pe banul public. De obicei, din 10 ghisee e deschis unul, restul pupezelor care lucreaza acolo sunt la cafea. Dupa ce sta cateva ore la coada, ajunge la ghiseu. Acolo e o pasarica nesimtita care te trateaza ca pe un jeg si te mai si trimite sa umbli in alte 7 locuri daca comentezi.
Uite, un caz concret. Luna trecuta mama mea a trebuit sa depuna acte pentru o angajata a firmei care a intrat in concediu medical (pe bune, a fost operata de cancer). Mama a ajuns la sanatate la 11:02 si vreo 3 tzoape au inceput sa urle la ea ca are tupeu sa vina peste program, ca vai, ce salariu mizer au ele si mai are lumea pretentii sa lucreze peste program. Stiti care e programul? Doua zile pe saptamana de la 9 la 11.
Deci… sa nu le dai un sut in cur?
NOU
Chiar ma doare sufletul sa spun asta dar are dreptate Patriciu.
“Reducerea cu 25% a salariilor din sistemul bugetar şi a pensiilor cu 15% nu foloseşte la nimic. Mai mult, este un chin inutil la care sunt supuşi oamenii. În acest mod, se restrâng cheltuielile artificiale, dar chinuim şapte milioane degeaba.”
“Important este ca programul de reformă să fie coerent şi să conste în reducerea cheltuielilor bugetare şi scoaterea din sistem a tuturor funcţionarilor inutili. Sunt aproximativ 700.000 de astfel de oameni, care se ocupă de hârtii, într-un sistem suprabirocratizat. Dacă am scoate 600.000 de oameni inutili din sistem, nu am mai avea cheltuieli în plus, dar statul nostru suferă de o mentalitate comunistă. Avem 600.000 de oameni care se ocupă numai de plimbarea hârtiilor, deci 4 din 5 pot să plece.”
NOU
Liderii de sindicat sunt afiliati politic, de asta nu o sa iasa nimeni in strada sa protesteze pe motive de foame, ci tot la comanda politica, e absurd si trista situatia ca nu suntem organizati, si la orice abuz de genul 25% salarii taiate nu se solidarizeaza lumea sa protesteze 🙁
NOU
Bine punctat si in post si in (unele) comentarii. As puncta si eu, generalizand, ca am reusit sa ne urinam pe tot si toate. Aici intra si ideea de lider sindical/sindicate, presedinte, prim-ministru, politicieni, justitie, fotbal (da si fotbalul l-am facut varza :D). Unde dracu e butonu de reset? Avem nevoie de reboot si fresh install. Da cine dracu se pricepe?
NOU
@canadianu-ai ochii albastri, nu-i asa?
daca tot vorbim de cultura generala gugalizeaza si tu sistemul social din germania
NOU
Canadianu nu da decat exemple din canada, ca de aia e canadian
NOU
@tizul
valea nu e cu 10 in spate din cauza lui miron cozma. e dim cauza hotilor de la CNH, si a hotilor din primariile locale, care au furat si care inca mai fura ca in codru. miron cozma a fost cu adevarat un lider de sindicat. a fost….
da, la cum stau treburile in toata tara, nu mai suntem cu 10 ani in urma, in loc sa ii ajungem noi din urma, au venit ei inapoi 🙂
NOU
salariul meu actual e de ~2150 RON, cand in iarna anului trecut era ~2400, dar multumita grilei unice de salarizare, cea prin care trebuiau sa creasca salariile (teoretic), de fapt, au scazaut. acum mi-e si frica sa calculez scaderea de 25% din salariu.
NOU
@Attila
1) şi 2) argumentele tale îmi cam sună a teoria drobului de sare mioritizat (fuck ciobănaşul fatalist) la extrem “să nu ne protejăm, că şi aşa nu ne ajută cu nimic” 😉
3) de acord că le va fi f greu, dar de ce ar trebui să-i fie mai uşor unui bugetar disponibilizat să se angajeze decât unui disponibilizat din mediul privat?! este la fel de dificil, asta spuneam, să te angajezi (la 50 de ani sau în Cuca Măcăii), indiferent din ce mediu provii, de aceea nu mi se pare o nedreptate că se scot oameni şi de la stat
NOU
Sindicatele… Hai sa fim seriosi. Voua va arde de prostii din astea, in loc sa va ocupati de blonda lu’ Bote. Sau de “Dansez pentru maine” sau de plodul Magdei Ciumac. Ce sindicate, care sindicate? A, da, a existat acum 3 decenii o Solidaritate a polonezilor, care stim ce a facut…
NOU
Daca i-ai taia dar un sfert unuia care are 10.000 euro salariu/luna ai salva cam 10.000 RON. Asta inseamna cam de 60 de ori reducerea care trebuie aplicata unui profesor debutant care ia 700 de RON. Pai n-ar fi mai bine sa faca domnii guvernanti asa? Ah, am uitat, suntem in Romania.
NOU
@karmapolice
ce treaba are sistemu social cu faptul ca Germania era pana acu 6 luni cel mai mare exportator din lume ? oi avea eu ochii albastri dar creierul inca imi functioneaza. mai mult decat unora, din cate se vede
NOU
deci am crezut ca comentez la articolul celalalt 😀 deh, e inca devreme aici.
eniueiz, karmapolice, care era ideea cu germania ? ca si acolo the statutory first pillar of the German pension system operates on a pay-as-you-go scheme, si si acolo rahatu e mare (nu la fel de mare ca in Romania) deci ?
si daca tot zicea Arhi de Canada, here you go : In almost all developed countries this means that government and public sector pensions could collapse their economies unless pension systems are reformed or taxes are increased. Two exceptions are Australia and Canada, where the pension system is forecast to be solvent for the foreseeable future 😀
NOU
Chioru’ minte!
Loteria Romana, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrazi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judetene de Transport, Apa-Canal, de Drumuri si alte cateva zeci de societati comerciale la care capitalul este public NU sunt pe lista celor ce cad sub incidenta masurilor negociate de Guvern cu FMI, desi fac si ele parte din sistemul public.
„Curba de sacrificiu“ pe care Guvernul o impune pensionarilor si bugetarilor nu ii va afecta pe salariatii societatilor cu capital public de interes national sau local. Basescu & co. intretin deliberat confuzia intre conceptele de „bani de la buget“ si „bani publici“, pentru a exclude de la sacrificii salariale angajatii din firmele de stat.
www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Firmele_de_stat_nu_taie_din_salarii_0_258574565.html
NOU
In sfarsit un si post mai bun, bine documentat, dupa cateva saptamani mai slabute.
NOU
ideea de sindicat e buna, pacat ca are sindicalisti in ea
NOU
Cum sa dea sindicatele cu pumnul in masa?Le-o ia Boc inainte,ca el era cu batutu pumnului in masa daca va mai aduceti aminte.
NOU
@Stefan:
in privinta 1 si 2…..fiecare are propria filozofie de viata. Eu nu indemn pe nimeni sa nu faca economii si nici sa nu-si asigure ‘n’ pensii private, dar nici nu sunt de acord cu cei care dau ca solutie universala acest lucru.
3. nu am zis ca trebuie favorizati cei din mediu bugetar; am zis doar ca nu are rost sa ne/te bucuram/bucuri de acest lucru deoarece cei care vor fi disponibilizati sunt, probabil, cei care chiar muncesc. Eu nu cred ca vor fi date afara nici secretare de directori si nici consilieri de ministri.
Si mai sunt convins de doua lucruri: ca vina totala apartine celor care iau sau au luat deciziile de pana acum (indiferent de culoarea politica) si ca singurul luru care ne poate ajuta este intelegerea fata de cei de lang noi si unitatea sociala.
NOU
Problema e cu adevarat crunta in ce priveste invatamantul si sanatatea: se vor inchide scoli si spitale! Adica vor continua disponibilizarile intre aceia care ne educa si dintre aceia care ne salveaza vieti. Grav si trist in acelasi timp.
De multa vreme spuneam ca mi se pare o aberatie ca la gradinita sa fie 30 de copii intr-o grupa, sub supravegherea unei singure educatoare si cu o ingrijitoare la doua grupe de copii, dar asta e situatia la gradinita la care e fiica-mea si la multe alte gradinite. Ma gandesc (ca fost profesor) ce inseamna comasarea claselor de elevi: in loc de maxim 30 de elevi intr-o clasa, urmeaza sa fie 42 de elevi. In primul rand cladirile actuale nu permit fizic dispunerea unui asemenea numar de banci, ca sa nu mai vorbim ca nu ai cum sa lucrezi cu toti pe parcursul unei ore. Daca ai ghinionul sa predai si o disciplina cu o singura ora pe saptamana, poti sa-ti iei adio de la pertformanta.
In sanatate problema e si mai grava: suntem o natiune bolnava, iar noi gasim permanent metode sa punem bolnavii pe drumuri, poate-poate scapam de ei.
De fiecare data folosesc persoana I fie la singular, fie la plural, pentru ca noi suntem vinovati pentru tot ce s-a intamplat in 20 de ani si tot ce se va intampla de acum incolo! De ce? Pentru ca nu facem nimic, ne-am obisnuit ca dupa alegeri sa stam relaxati pe spate si sa transferam intreaga raspundere in seama politicienilor, pe care apoi ii injuram. La alegeri schimbam partidul, chiar daca in noul partid sunt cuprinsi cei pe care mai ieri ii votaseram, dar nu au facut nimic, si culmea, le mai gasim si scuza ca nu s-au putut manifesta in vechea organizatie. Asa se face ca de 20 de ani tot cu comunistii si securistii defilam. Adica cu aia care stiu face afaceri profitabile doar cu statul, dar care pusi in situatia de a se descurca pe o piata libera mor a doua zi de foame. Mai tine cineva minte vorba “artisti votam, arta o sa mancam”? Ei bine, impostori votam, impostura o sa avem! Si uite ca avem din plin!
NOU
arhi, io-te o explicatie despre cum merg pensiile in rro
Sa nu ne amagim. In 1989 nu exista un fond de pensii care sa plateasca pensionarii. Era acelasi sistem pay as you go ca acum, numai ca atunci toti angajatii erau la stat si nu se observa.
stoica.hotnews.ro/de-ce-am-ajuns-cu-pensiile-unde-am-ajuns-un-nou-pact-social-masuri-existente-de-stimulare-economica.html