Teoretic, când investeşti într-o pensie privată, aştepţi ca în timp banii tăi să valoreze mai mult, pentru că sun investiţi, nu-i aşa?
Eh, citiţi aici cum după ce depui 4 ani 5000 de lei, când îi retragi primeşti 3200. Pentru că se poate.

Şi încă o experienţă, din comentariile de mai jos:

i-am dat unei tarfe de la ing din cluj, lina arghir o cheama, da-i-as muie, 1600 ron timp de 8 luni si apoi mi-a spus cu nonsalanta ca banii mei nu mai exista, ca au fost investiti eronat..cu ACTE….si cu tupeu mi-a zis sa platesc ratele, ca situatia se va stabiliza….nu fiti prosti…asigurarile-s TEAPA,TEAPA…si pensia obligatorie…..o sa plangem toti peste 40 de ani,daca mai apucam pensia…muie tuturor asiguratorilor

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

33 comentarii Adaugă comentariu

  1. Asta e pentru cine nu are ce face cu banii. Decit asa mai bine la saltea.

  2. #2

    eh… teapa. repede.

    1, nu este pensie, este asigurare de viata. care are si clauze in caz de deces.
    2. daca ii retrage acum primesti atat. dar contractul este pe minim 15 ani. si compania si-a facut calculul pe 15 ani nu cand are chef clientul sa se retraga. compania are banii investiti. daca ii retrage acum are pierderi, care se duc la client.
    3. clientul stia din prima zi chestia asta. in primii doi ani nu primesti nimic. apoi daca vrei sa te retragi primesti niste sume dar abia dupa jumatatea contractului poti sa vezi “profit.

    va place atat sa va plangeti ca sunteti fraieriti.

  3. #3

    dragosh, citeste cu atentie ce scrie acolo, nu sari ca pinguinu’n piscina. fata zice ca agentul i-a explicat ca dupa 4 ani intra pe profit daca retrage

  4. Povestea spusa de dragosh este exact cea pe care ti-o insira agentii sau consultantii financiari sau cum s-or numi. eu cu contractul in fata, cand am facut calcule si am vazut comisioanele lor, mi-am spus ca daca imi tin banii in banca ies mai bine. mi-a dat consultantu’ peste nas atunci ca vezi doamne banii daca ii ai, ii cheltui, da’ i-am explicat frumos ca din cartile si trainingurile lui nu are cum sa reiasa cata disciplina am eu. Si pana acum nu m-am atins de banii pe care aveam de gand sa ii “investesc”, unde mai pui ca au facut si dobanda si nu mi-a luat nimeni comisioane? singurul deranj a fost ca anul trecut a trebuit sa ii schimb in euro – ca se cam schimba treaba cu leu’ mare si tare.

  5. pai te costa faptul ca banii tai stau in siguranta la ei. :))

  6. Nasoală treabă. Alternativa este, cum zicea cineva mai sus, salteaua. Da’ câți dintre noi ar reuși să țină bani în casă timp de 30 de ani fără să umble în ei niciodată? Adică NICIODATĂ?

  7. #7

    poti sa ii pui la banca in aceleasi conditii

  8. Da, corect. Deși io personal nici asta n-aș putea, dacă mă lovesc de vreo situație zic: hai că îi pun eu înapoi. Și evident că fiecare situație e la fel de “gravă” și n-aș rezista tentației. Am renunțat la pensia ING după un an, de fapt ei au renunțat la mine că am întârziat cu plata într-un semestru, trimestru, whatever. Asta se întâmpla cu mult înaintea crizei, mă îndoiesc că mai fac din astea acum…nu cred că-și permit.
    Îmi trebuie un om de încredere care să-mi țină banii și să nu mi-i dea dacă îi cer sub diverse pretexte. Și nu mama, că e la fel ca mine, doar de la ea am învățat cum să NU economisesc.

  9. Din cate stiu eu, in primii 2 ani de asigurare (de viata), abia platesti sporurile primite de ce-i care ti-au facut dosarul. Abia dupa 2 ani banii tai se duc cu adevarat in cont.

    Eu sunt de parere ca asigurarea de viata e o investitie pe termen lung, si e cumva pripit sa tragi concluzii in privinta profitului in 4 ani (chiar daca respectivul te-a mintit asa). Eu am asigurarea de viata la AVIVA, am un an de cand am inceput. Sincer sunt convins ca voi fi pe minus cu ea, cel putin 5-6 ani de acum incolo. Nu ma deranjeaza. Tot ce imi doresc e ca sa imi primesc banii inapoi peste 40 de ani, cu o dobanda de 1 leu, si tot va fi bine.

    Daca as fi fost genu’ de om care sa poata face economii mai mult ca sigur nu as fi apelat la asa ceva.

    Cand ma intreaba lumea cam cati bani cheltui pe luna, raspunsul meu e tot timpul acelasi: “tot”. So…

  10. #10

    luxian….suck on my balls….i-am dat unei tarfe de la ing din cluj,lina arghir o cheama,da-i-as muie, 1600 ron timp de 8 luni si apoi mi-a spus cu nonsalanta ca banii mei nu mai exista ca au fost investiti eronat..cu ACTE….si cu tupeu mi-a zis sa platesc ratele ca situatia se va stabiliza….nu fiti prosti…asigurarile-s TEAPA,TEAPA…si pensiaobligatorie…..o sa plangem toti peste 40 de ani,daca mai apucam pensia…muie tuturor asiguratorilor

  11. Daca asa stau lucrurile ma bucur ca n-am ales ING…

  12. Prostia se plateste …

  13. #13

    Buna, Cetin,
    M-am gandit mult daca sa scriu asta, dar, pana la urma, nu am nimic de pierdut. Treaba sta asa: am citit despre un tanar roman, Vlad, care ar dori sa participe la Big Brother din Spania. Nu m-as fi gandit sa-l sustin daca nu as fi crezut ca are fond bun (evident, concluzia asta am tras-o doar din cateva randuri pe care le-a scris pe ici, pe colo, si dintr-un clip de cateva secunde). Mie mi se pare ok baiatul, altfel nu m-as fi uitat de 2 ori.
    Nu stiu daca are vreo sansa sa intre, dar cred ca ar fi frumos sa-l ajutam sa reuseasca. E nevoie doar de un vot, aici (e necesar sa aveti cont pe Facebook): apps.facebook.com/granhermanoonce/detail/1488.
    Nu-l cunosc, azi am auzit de el, dar are si el un vis si pe noi nu ne costa nimic sa-l ajutam putin. Ma rog, e doar un gand. M-am gandit la tine pentru ca este blogul cel mai citit pe care intru. Daca e ok sa lasi mesajul, multumesc, daca nu, nu-i bai si-mi cer scuze pentru deranj.

  14. Eu am pensia aia privata obligatorie (aia 2 la suta de se luau acum cativa ani) la o banca si sincer nu stiu ce si cum. Din cate citesc, ma sterg pe bot. Si eu sunt in situatia de a ma gandi si la ‘tinereturile” de la 70 de ani si prefer sa pun bani in contul de economii pe care il am. Nici eu nu sunt genul de om care sa economiseasca prea usor, dar, cand nu ai alta solutie decat sa gandesti responsabil la ziua de maine, sa vezi ce repede incepi sa inveti sa mai si pui un ban la “ciorap”. Nu sunt adepta tinutului banilor in casa, pentru ca nu as dori sa imi omoare careva familia pentru cateva niste sute de euro (sper mii in viitorul nu exagerat de indepartat), asa ca nu tin decat minimul necesar unor plati si cam atat. Surplusul sta intr-un cont de euro pentru zile “negre”.

    E vorba de educatie. Asa cum am fost in stare in cateva luni sa adun banii de avans pentru masina de pilda (si daca trageam ca lumea in 2 an max o plateam cu banii jos, asa trebuie sa pun cate ceva in fiecare luna macar. Nu este exagerat de greu. Am trecut deci de la faza de “iresponsabilitate”, cand am dat de greu si nu e imposibil. Decat sa pierd bani pe vorbe frumoase si proiecte din astea care merg sau nu, mai bine ii tin acolo. Sunt inca destul de proasta si neinteresata pentru a invata clar cum sa ii investesc. Si acolo sunt riscuri si momentan nu ma bag in chestii de genul.

  15. #15

    Mirela plimba ursul!

  16. #16

    Arhi, dragosh are totusi dreptate.

    Mai putin la 3 pentru ca de regula consultantii financiari nu pomenesc la semnarea contractului nimic despre comisioane decat daca intrebi.

    vezi si: www.dollo.ro/?p=229#comment-45.

    Teapa adevarata a fost ca s-a hotarat sa isi retraga banii acum cand in mod firesc primeste mai putin decat a investit.

    Dollo spune: “Banii pe care ii aveam eu acum in cont nu se incadrau nici macar in scenariul pesimist, care prevedea totusi o minima crestere in cei 4 ani.”

    Scenariile de tipul asta sunt facute pentru toata perioada aleasa (in cazul acesta de 25 ani) si se bazeaza pe situatia economica si modul de investitie al banilor ales care de regula este:

    conservativ – similar cu un depozit bancar;
    echilibrat – ca. 20-30% din bani sunt investiti in fonduri financiare
    dinamic – peste 50% din bani sunt investiti in fonduri

    De aceea la modul conservativ primesti cele mai mici dobanzi si obtii implicit o pensie lunara mai mica, iar la modul dinamic poti obtine castiguri mai mari de pe piata de capital, dar asta in cazul in care situatia economica este stabila respectiv banii au fost investiti de banca in fonduri sanatoase.

    Eu am incheiat asigurarea de pensie privata in februarie anul asta (in Germania unde locuiesc) tot pentru 25 ani si voi intra pe plus abia in 2011. Daca m-as duce acum sa ma retrag pentru ca inca nu am intrat pe plus consultantul mi-ar explica inca o data cum functioneaza sistemul de asigurare. Si ar incerca sa ma pastreze in sistem cu argumente logice si solide, nu cu exemple jignitoare in care clientul de la care banca mamanca paine este comparat cu un copil iresponsabil de 12 ani.

  17. Bună seara Arhi, mi-am făcut o asigurare de viaţă, uite aşa ca să mă simt ceva mai bine. Nu sunt convinsă că a fost o idee prea bună.

  18. #19

    @irongates

    totul depinde de cat de sanatoasa este compania la care ai ales sa iti faci asigurare. daca ai ales o companie sanatoasa si mai ales cu traditie nu ai de ce sa iti faci griji.

  19. profitul ing s-a redus anul asta la 71 milioane euro. www.marketwatch.com/story/ing-profit-slumps-96-on-real-estate-hits-2009-08-12

    basca 10 mld de la statul olandez. inca de saptamana trecuta am inceput “demersurile” de a ma cara de la ei. la pensie vreau in croaziera pe nil!!!!

  20. #21

    regret limbajul agresiv insa e extrem de frustrant sa dai lunar o partdin agoniseala, si-asa modesta, apoi sa ti se spuna transant ca banii nu mai sunt dar tu sa cotizezi in continuare..sincer, cred ca aceste contracte al firmelor de asigurare sunt la fel de bullet proof ca si jocurile alea mecanice….

  21. da’ de la cine vreti voi pensie? tot de la stat?

  22. Pareri impartite peste pareri impartite. Hai sa va imi dau si eu cu parerea pentru ca oricum am avut sansa sa studiez cum lucreaza baietii la o firma de asigurari si pensii private. E o mare marleneala… vor sa iti ia banii si atat. Normal ca ori sa iti vanda 15.000 de motive(pe care le poti sa gasesti cand te gandesti la worst case scenario ca na… asa-i in tenis), dar pe alta parte sunt si 15.000 de motive la care nu iti pot oferi o rezolvare in favoarea lor.
    @Bad Pitzi, problema cu banii pusi la banca si ramasi acolo se poate rezolva foarte simplu cu o clauza contractuala care sa te impiedice sa ii scoti cand vrei tu(vezi depuneri pe minim 1 an fara posibilitate de retragere). Dupa ce se face anul, daca nu mergi fix in ziua respectiva la banca sa retragi, banii mai raman la ei un an si tot asa.

    Problema la noi este ca, desi asigurarile astea au in scop nobil, economia romaneasca de piata a reusit sa le transforme intr-o malraneala ieftina de a fura banii omului.

    @sdr,
    scuza-ma ca iti spun dar esti pe undeva pierdut prin japolanda daca pui o astfel de intrebare cretina.

    @checu,
    ce spui tu este adevarat, numai ca nu in Romania. Tu ai incheiat o asigurare in Germania, acolo aia stiu ce inseamna un client in plus sau minus.

    Din pacate, multi s-au ars si inca or sa se arga cu ING, Grawe, Unita, Aviva si alte “mari” corporatii venite la noi in tara pentru simplu motiv ca filialele romanesti nu actioneaza dupa politicile companiei mama, ci dupa politicile de piata romanesti: trage teapa azi si maine ca poate poimaine nu mai apuci.

  23. @ Andrei Pietrosu , nu bre, sunt la capsuni. marsh la cacat comentatorule

  24. Va recomand episodul de South Park “Margaritaville”. Mi se pare ca e din ultimul sezon. E la obiect.

  25. @sdr,

    Iti doresc ca peste N ani, cand fundul tau senil si idiotic o sa vrea sa iasa la pensie, sa se trezeazca fara nici un ajutor de la stat si cu o pensie mizera pe luna de la niste agentii tepare. Atunci sa te vad cum mai injuri oamenii care isi exprima dezacordul de pe acum.

    Sa ai o zi faina la intors cruci prin cimitir si facut poze cu rimelul siroind pe obraji 😉

  26. @Andrei Pietrosu , mersic de urare dar io am ales altceva , nu beneficiez de nici un fel de pensie, nici particolara nici privata. prefer stransul de bani la saltea, ciorap si banca. pace tie

  27. Statul & firmele de asigurare, peste ani, o sa iti raspunda la cererea ta- “Vreau pensia mea, fiindca am cotizat.”, in stil Moromete “De unde sa-ti dau , Jupuitule? Nu-ti spusei ca n-am”? :finger:

  28. sunt multe cazuri de acest gen, am si eu o colega care a patit la fel..a depus o gramada de bani lunar, si cand sa-i retraga..erau mai putin de jumatate..asta e viata

  29. Bre, daca tot daţi cu parul, macar daţi unde trebuie.
    Am fost la banca chitit pe scandal si-am inteles cum vine treba si de ce sunt bani mai putini.

    Hai s-o luam logic.
    Daca iti faci Casco la masina si timp de un an nu patesti nimic, mai vezi banii aia ? Mai vezi o p*la. Pentru banii aia te duci la societatea de asigurari sa faci scandal ? Nu te duci, pentr ca stii exact cum sta treaba cu ei: dai un ban (si stii ca nu-l mai ai) pentru cazul in care un bou care iese vijelios din parcare se opreste cu scuterul la tine in parbriz. Daca nu se intampla … asta e. Ai dat banuu degeaba.

    Inca una: iti faci asigurare la casa. Platesti un an si nu se intampla nimic. Mai vezi vreun ban ? Nu mai vezi nimic.
    Daca insa se intampla cutremuru’, ai sanse sa-ti repari veioza din despabuviri.

    Noa, la asigurarea de viata e aproape la fel.
    Dai niste bani lunar si in cazul in care mori, familia ta primeste bani de popa si cosciug (eventual si de lumanari, depinde ce rata ai). Noa, ca sa fie mai atractiva treaba, societatile au zis asa: banii aia ce-i depui ca rata pentru asigurarea de viata se impart in doua gramajoare.

    – una se duce pe cheltuieli de asigurare (exact ca la Casco, alora le poti zice adio) si
    – cealalta gramajoara, nitel mai mare, pe care o punem deoparte si din care facem un fond de pensii.

    In cazul meu, de exemplu, raportul dintre gramajoare e cam de 65%-35%, insemnand ca 35% din tot ce am depus au fost cheltuieli cu asigurarea de viata, iar 65% au ramas ca fond (de pensii).

    Da’ de ce asa putin ? am zis si eu.

    Pai uite de aia: banii lu matale pe care i-ai dat luna de luna au fost plasati in niste fonduri cu risc minim (titluri de stat, balarii din alea), care au asigurat o oarecare crestere, dar nu asa barosana incat sa acopere cheltuielile cu asigurarea. Daca ati opta pentru plasarea banilor intr-un fond cu risc mai ridicat, ati avea sansa ca cresterea sa acopere cheltuielile cu asigurarea si in unele cazuri sa o si depaseasca. Nu va putem garanta nimic, dar va putem arata valorile statistice, urmand sa alegeti de bunavoie ce si cum.

    Da. e adevarat, daca ati fi pus banii in banca ati fi avut mai mult decat in cazul fondului acumulat, dar nu ati fi avut asigurarea de viata. (daca pui banii in banca, peste 20 de ani o sa ai doar banii depusi si dobanda, dar daca crapi la anuu din motive de şuriu’ vecinului, nevastă-ta primeşte prafuu de pe toba)

    Noa, amu e clar ?
    Nu vreau sa apar vreo banca sau societate de asigurare, da’ cand va puneţi pe suduit, măcar suduiţi cu folos.

    PS: nu-s consultant financiar şi nici agent de asigurări nu sunt.

  30. acum serios, voi credeţi că vor mai exista pensii de stat când o să ajungeţi la vârsta de rigoare? 😀

  31. #32

    Dupa 2 ani de colaborare cu ING , in baza unei pensii de tip Merit, m-am gandit sa-mi verific situatia contului. Concluzia a fost ca dupa ce am platit ING-ului 24 de milioane , aveam in cont exorbitanta suma de 13 milioane. Am inteles ca am bagat banii intr-o redutabila gaura neagra si am decis sa ma retrag. Ei bine, voi retrage 7 milioane, restul fiind comisioanele ING ! Calculele le faceti dumneavoastra. Excrocheria a fost facuta. Nu stiu daca ati remarcat, insa in urma colaborarii cu ING nu va ramine nici o hirtie semnata in original de un reprezentant ING ! Tot ce aveti sint niste semnaturi xeroxate ale unor directori ING. Adica cu o valoare juridica 0 (zero !).
    In rest, toate bune. Nu stiu daca am timpul si banii necesari unei lupte cu ING. Ma bucur ca m-am trezit acum si nu dupa 25 de ani.
    Bunul simt imi spune ca pe undeva e corect ca cine nu casca ochii sa caste punga. Este important insa sa demascam aceste excrocherii bine camuflate.
    P.S. Faza tare e ca la ultima intilnire cu agentul ING eu ma straduiam sa aflu ce trebuie sa fac ca sa-mi recuperez restul ala de bani, iar tipul incerca sa ma convinga sa-mi mai procur o pensie, o asigurare, ceva, orice !
    Adica eu pierd 17 milioane scurt, dintr-o miscare eleganta din rever, da’ ar fi fain sa mai decartez cite ceva, asa ca sa nu-mi pierd indeminarea !
    Am uitat sa mentionez ca am rugat consultantul ING sa-mi detalieze modalitatea de calcul prin care s-a ajuns la suma ridicola pe care o aveam de ridicat, cu mentionarea tuturor comisioanelor practicate de ING, acesta explicindu-mi ca este nevoie de o cerere separata pe care trebuie sa o fac si care va trebui sa fie trimisa la Bucuresti.
    Ca n-am primit raspuns la acea cerere nici pina in ziua de azi, cred ca nu mai era necesar sa precizez.

  32. #33

    Cam o problema asemanatoare o am si eu , pensie cu asigurare merit din 2008 , timp de 4 ani am depus 6700 lei si acum la retragere pot sa iau doar 4700.Sa zicem ca inteleg comisionul pentru asigurare care este 600 , inteleg si comisionul de administrare 400 , dar restu 1000 ce sunt? hartie si plicuri .E o mare teapa , scriu aici ca si alti sa se fereasca.Nu inteleg , eu le dau bani cu care ei fac ce vor poate si profit, si cand vreau sa ii iau mai sunt si taxe .Recunosc a fost vina mea ca nu am citit clar contractu si ca nu am pus intrebari mai multe.Aveti grija pe viitor . Acum mai pot spune Romania te iubesc?

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam