Fac parte din generația de decreței pe care o tot deplânge Tolontan. Bine, am fost născut din dragoste, după spusele mamei. Mi-a fost jenă să îi spun că, practic, toți suntem născuți din dragoste, fie ea cu surpriză sau nu, așa că o cred în continuare și mă laud că sunt un fruct al iubirii dintre o moldoveancă iabrașă și un tătar cam molcom și cam fraier.

Așa. După această mică digresiune, să ne reîntoarcem la hackerit. Primul meu contact cu calculatoarele a fost în liceu, când, împreună cu un tip chel (săracu, chelise la 14 ani) plus colegul Răsmeriță Adrian, care promtea enorm, dar a ajuns mecanic de tren la metrou, am fost selectați să facem laboratorul de informatică al liceului. Calculatoare HC 85, TimS și Cobra.

Un vis, vă spun. Nu știa nici dracu ce e acela calculator, decât dacă era vorba de Casio pentru adunări. Mergeam la ore când voiam noi, în restul timpului fiind foarte ocupați să punem la punct sistemele de calculatoare. Mai exact, să încărcăm Wolfenstein de pe casetă, să ascultăm 20 de minute de țârâituri și, dacă aveam noroc să nu o luăm de la capăt, din orice motiv gen s-a agățat banda sau s-a șters sau nu a citit-o cum trebuie, să manipulăm pe tânărul aliat ce ne scăpa de hoardele naziste invadatoare.

Desigur, pe atunci nu exista ideea de hacker, nu îmi trecea prin cap că acele calculatoare ar putea fi interconectate într-o rețea și oricum, nimeni nu avea idee de internet.
Dar, pe la 19 ani (sau 20?), mi-am cumpărat primul personal computer. un super 286, care avea vreo câteva sute de kilo de ram, avea modem de 56 kbps și pe care îl puteai lega la o rețea telefonică și să ieși pe internet, la făcut chestii respectabile. Bine, eu ieșeam la agățat pe mIRC, dar e irelevant în contextul poveștii. Cu amărâtul acela de 286 am învățat singurel ce e aia o rețea, ce e ăla un IP, intern, extern, cum legi 2 calculatoare între ele sau cum le accesezi remote.

Ideea e că am fost, întotdeuna, autodidact în chestia asta. Visam să ajung ca Neo, să dezleg misterul mătricii, râdeam de Sandra Bullock și rețeaua ei, cu toate inexactitățile poveștii, râdeam, ca toți ceilalți, de hackerii de la tv care dau intens din degete cu ochii pe ecran, neapăsând nici măcar o dată tasta enter, deși pe ecran e vizibilă schimbarea de linie.

Recunosc, am fost leneș. Nu am învățat să fiu hacker, știu, cât de cât, să umblu cu un putty, să instalez un radmin sau un keylogger și cam la asta s-a oprit aventura mea cu umblatul liber, fără constrângeri pe autostrada internetului. Îmi pare rău? Nu. Fac ce îmi place pe internet, îl folosesc exact cum am eu nevoie.

Dacă am nostalgii? Desigur.

Dar pentru nostalgiile mele, există remedii.
Pentru că azi, de la ora 21, OMG, OMG, OMG, începe sezonul 2 la Scorpion.

Inspirat dintr-o poveste adevărată, serialul ni-i aduce în prim plan pe excentricul geniu Walter O’Brien şi echipa sa, principala apărare a SUA împotriva ameninţărilor noii ere. Membrii echipei sunt: Toby Curtis, un expert în comportament care poate citi pe oricine, Happy Quinn, care este foarte pricepută în domeniul mecanicii şi Sylvester Dodd, un guru al statisticilor. Agentul federal Cabe Gallo, pe care-l leagă o poveste dramatică de O’Brien, se foloseşte de cunoştinţele acestor genii pentru a lupta împotriva terorismului cibernetic și atacurilor infracționale. Deşi nu se adaptează prea bine în societate, aceştia se simt bine unii cu alţii. Pentru a-i ajuta să se înţeleagă totuşi cu lumea din afară, ei o au pe Paige Dineen,mama unui băiețel înzestrat, supradotat din punct de vedere al inteligenței.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

37 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    nu știu cine a scris descrierea de maibsus, dar e de o limbă de lemn și de un clișeu că mă face să adorm

    • #2

      btw, prin alte părți cică a început sezonul 3, de aia e greu să vezi legal ceva, tentația de a pirata e prea mare cu întârzieri de aproape un an

  2. #3

    Esti fix tranta pe lângă George 😉

    • #4

      George s-a nascut direct conectat la internet … wireless

    • #5

      Nu imi place concursul asta nostalgic “cine o are mai veche” desi am petrecut ore bune din anii de gradinita prin centrul de calcul, asta prin 85 – 88.

  3. #6

    A da, cu mentiunea ca “Agentul federal Cabe Gallo” este jucat de Robert Patrick, așa ca cine vrea sa-l vada pe T-1000 boșorog este rugat sa pofteasca.

  4. #7

    Mama ei de nostalgie, sa pună Wofenstein pe caseta, pe HC85. Nu era cumva StripPoker ?

    • #8

      Corect, Wofenstein mergea sub DOS, bineinteles ca pe PC-uri, nu HC85, si se incarca de pe dischete de floppy. Been there , done that !

    • #9

      eu zic sa va cunoasteti faptele mai bine, wolfenstein a fost si pe commodore, nu doar caseta

    • #11

      A fost pe C64 (dar nu ala 3D – cum vad ca s-a inteles pe aici ca deh, oamenii nu stiu de calculatoare dinaintea PC-ului – ci Castle Wolfenstein). Dar pe Spectrum (si clonele lui – HC/Tim-S/Cobra) n-a fost.

    • #12

      da, pai probabil pentru ei PC a fost primul.

    • #13

      doar pentru hackeri : Z2JldmFueC5wYnovZG5iYy90bnpyZg==
      (286 jocuri de ZX online. cu sound)

  5. #14

    erai foarte smecher daca la 286 aveai modem de 56 kbps. eu la inceput ma dadeam cu 9600 sau 14400 bps.

    • #15

      hehe, ce vremuri. Avem o raie de modem cu care ma conectam pe MS-DOS si ii dadeam comenzile hayes in linie de comanda ad labam. Cu grija, ca daca scriam prea repede se bloca modemul si o luam de la capat.

      In special pentru email, cu care descarcam la greu si pagini web. Apoi am descoperit magia lui Windows 3.11 si viata n-a mai fost la fel. Primul virus de calculator si prima blenoragie nu se uita niciodata.

    • #16

      Asta imi aduce aminte de CIH 95 si Pehistorik 2….damn.

    • #17

      cih nu era un virus?

    • #18

      O da… busea placa de baza…

    • #19

      virus albanez. va rugam sa ma instalati

    • #20

      Damn…m-a palit nostalgia…liceu…96-97, 486, dyna, volfield, red alert 1, wolf 3d, doom, mk2….

    • #21

      Prehistorik 2… Oare se mai poate juca si azi? Sau celelalte jocuri din anii 90…

    • #22

      Cihul a fost la un moment dat “distribuit” de catre o revista romaneasca de specialitate IT&C, parca Xtrem PC.

    • #23

      Yup…era si pe vestitele cd-uri cu drivere Yamaha…

    • #24

      stergea bios-u placilor de barza fara dual bios

  6. #25

    Cea mai mare performanta a mea in domeniul IT a fost ca mi-am instalat windowsul singur, un nivel de performanta ce nu l-as mai putea repeta, la fel ca 9.58-ul lui Bolt de la 100 de metri .

  7. Daca bine imi amintesc 286 nu suporta modem de 56 kbps doar de 9.6 , 14.4 si de 33 kbps. Dar poate nu imi amitesc bine .
    Ce era inainte de internet explorer ? cred ca netscape, ca doar internet explorer a aparut odata cu windows 95.
    De la 286 pana la 486 le conectam in retea prin cablu serial, apoi paralel, apoi aparut si am facut retea cu cablu coaxial si mufe BNC si apoi a aparut cat5 si totul s-a schimbat.

    • Iti amintesti bine. Pe 286 mergea maxim 9600 sau 14400, daca-mi aduc bine aminte si nici nu erau mai performante atunci. Existand doar sloturi de conectare ISA, pe PC-uri, vitezele erau cam de 16MHz – daca erai norocos – si sa ai 1MB de RAM, pe chip-uri, nu pe SIMM-uri – era vis! Sloturile ISA erau pe 8bit si – mai incolo ceva – pe 16bit, slotul PCI pe 32bit inca nu se inventase, abia urma sa apara VLBUS-ul, un hibrid cu viata destul de scurta… deci chiar nu cred ca erau modemuri care sa prinda viteza asta atunci…
      Modemurile de 56kbps au aparut mai incolo si erau la preturi destul de piperate.
      Mama ce mai incingeam liniile de la romtelecom, dupa orele 22, ce chin era sa intri si ce mai injurai cand te deconecta… tone de impulsuri consumate… eh, ce nopti…
      Tot un 286 am avut si eu prima data, dar am vazut la un prieten un Junior XT la 4MHz, cam ca Spectrumul la viteza, dar avea monitor EGA, negru cu verde si DOS… eh, ce misto era…

  8. #28

    M-am uitat la primele episoade din Scorpion, mi se pare mai degraba un serial de adolescenti, desi ar fi putut fii mult mai mult.

  9. #29

    win 3.2 unde mouse-ul right click era useless. = era deja SF.
    cu HC81 si 85 m-am parandelit oleaca. TimS cu rahatul ala de tastatura care se futea la cateva luni,eh.
    cat despre baraiala si tziuiala de pe casete sa incarci un joc…….muzica mea favorita.
    joystick?? ha. am avut unu si l-am izbit de ecranul tv-ului.
    cu keyboard sunt ,…aaaa…eram bun.
    xboxuri nu mai am. doar pt PC ceva bun shooter recomanda careva?
    am jucat FarCry primul acu juma de secol. si ala CounterStrike prima versiune.
    dupa aia am ascultat …….simfonii.
    astept VR pentru tot.

  10. #30

    Din punctul meu de vedere, cea mai dificila era maparea intre XP si un 98. Le faceai pe toate ca la carte si tot nu vedeai resursele partajate.

  11. #31

    Scorpion, Quantico meh, mi se par pentru copii. Uita-te la mr. Robot (ma rog, e mai mult psihologic decat de hackareala, dar are si elemente). Si niste sf mindfucked – black mirror

  12. #32

    Era 1983 când în curtea liceului fuseseră aduse noile calculatoare pentru clasa de informatică, singura din oraș (fostul Liceu Nr. 10, actualmente Ovidius). De ce în curte? Pentru că erau cât niște mașini de spălat, dotate cu o fantă în partea superioară prin care se introduceau niște cartele perforate. Atât știam majoritatea elevilor din liceu despre ele, exceptându-i pe inițiații din clasa cu pricina, care nici ei nu erau mai prejos decât mașinăriile cu pricina. Clasa aia era deosebită și pentru noi, colegii de la mecanică și industrie ușoară, darămite pentru cei de la alte licee. Era totuși un amalgam eterogen, de fețe livide care încă mai aveau ghiozdane voluminoase cărate cu o curelușă în diagonală pe umeri, până la unii dintre ei care erau membri în echipa de baschet sau trupa de break-dance. Într-adevăr, doi ani mai târziu apăruseră HC85 care se încărcau prin casetă sau floppy-disk. Despre hackeri se scria deja prin articolele apărute în almanahuri: Lumea, Tineretului… chiar și Scânteia.

  13. #33

    Cu 286 am început și eu…. ce vremuri. Parcă ieri foloseam disketele alea de 5.25″ 🙂
    La școala foloseam HC-uri, unde am învățat să “programez” în basic :))
    Ce vremuri…

  14. #34

    mama…ce mai sareau tastele la TimS-urile alea….

  15. #35

    Bag pixu: the uploader (pusca mea, cine-o fi ala, cica) has not made this video available in your country?!? … bine ma, tine-l pentru tine, na!!!

  16. FORMAT C: /MBR /Y si apoi apasa cu incredere tasta ENTER !!!!