Moise Guran a văzut Mad Max și, ca de obicei, cu cei 2 neuroni ai săi, pune în aplicare filmele văzute, în viața reală.
Dar vă daţi seama că în câteva zile se omoară oamenii pe străzi? Vă daţi seama că vor da foc unor bănci goale, vor începe să jefuiască dacă nu vor mai avea cu ce plăti.
Aceasta este analiza pertinentă și rece a unui jurnalist de economic, foarte respectat și ridicat în slăvi de toată lumea. Pentru că el, ca să citez, iubește UE prea mult ca să renunțe la ea.
Lăsând puțin la o parte Grecia, hai să ne gândim la beneficiile aduse nouă de către intrarea în această minunată uniune.
Am intrat liber pe o piață concurențială, fără taxe vamale, nu?
Doar că acea intrare liberă este strict condiționată de anumite cote de producție. Ale noastre sunt foarte mici, pentru că deh, suntem mai mici. Prin urmare, fermierii și producătorii români nu pot produce peste respectivele cote. Pentru că, nu-i așa, au cote mai mari celelalte state, cote pe care trebuie să le vândă…unde? Ați ghicit, pe piața liberă din românia. Între timp ai noștri își aruncă laptele la gunoi, pentru că producătorii, neapărat din uniune, ne vând lapte din Ungaria.
Deși avem cărbune mult, foarte mult, extrem de mult, ne-am închis minele. Pentru că avem cote de producție. Și pentru că prețul este necompetitiv cu cărbunele produs în UE. Unde producția cărbunelui este subvenționată de stat. Desigur, noi nu avem voie să oferim subvenții, ar fi ilegal. Deci, cumpărăm cărbune din UE, ca să facem energie, pentru companii din UE, care energie ne e revândută, la suprapreț.
Și ajungem la energie.
Am privatizat companiile de distribuție a energiei electrice și gazului. Am vândut hidrocentrale. Totul pentru că așa scria la tratatul de aderare. Rezultatul, absolut previzibil, a fost creșterea prețului energiei la nivelul UE, pentru că, nu-i așa, companiile respective au nevoie de profit în fața acționariatelor. Vă place de Enel? Luxten? Apa Nova, cei ce ne pun să plătim inclusiv apa de ploaie, pe motiv că e transporată de canalele din proprietatea lor.
Am vândut băncile, pe prețuri derizorii. BCR a ajuns în proprietatea austriecilor de la Erste care, după ce a venit termenul de listare la bursă, conform contractului, au refuzat să o facă. Pentru că așa au dorit ei. Avem BRD, avem o pleiadă de greci, avem ING.
Rezultatul? Cel mai scump sistem bancar din europa. Nicăieri în europa nu există atâtea tipuri de comisioane de orice fel, de la comsion de depunere numerar la comision de administrare cont. Înțelegeți, nu? Băncile îi iau comision pentru că le dai dreptul de a-ți folosi banii și a face profit.
Piața auto.
A venit Renault, a cumpărat Dacia și și-a făcut un imperiu, cu legi proprii. Datorită renault și APIA (fie numele lui tăriceanu lăudat), avem taxa auto, camuflată de zeci de ori, sub diverse nume. Acum e taxă de mediu. O taxă atât de imbecilă încât un Euro 4 plătește de zeci de ori mai mult decât o mașină din 1980. Pentru că mediu și ppoluare. Între timp, restul țărilor vând mașini bine mersi. La noi, Reanult își face legi proprii. pentru că altfel Mioveniul moare, nu?
Revenind.
Unde e binele acel atât de mult lăudat? În submisivitatea către FMI? În sexul anal aplicat de Băsescu 10 ani? Nu de alta, dar acum văd că e lăudat, ce lider vizionar a fost el. Muriți. Mersi. Închei paranteza.
În afară de faptul că pot merge să îmi cheltui banii în UE fără să prezint pașaportul, unde este acel mare bine?
Nicăieri.
Observ că în continuare ni se explică cum grecii au refuzat binele și au ales răul.
Care bine? Ce bine li se putea întâmpla, dacă acceptau respectivul plan? Binele traiului pe datorie? Trai pe datorie care s-a dovedit clar falimentar în toate sistemele de până acum? Binele prin care FMI face profit de miliarde, înglodând și mai mult în datorii țările unde este prezent? Care bine?
Nu, nu au respins binele. Au respins doar un sistem falimentar și au ales să o ia de la zero, pe alte poziții. Probabil va urma crearea unei denominări proprii și plata datoriilor în alt mod. Ceea ce e bine. Islanda a reușit bine mersi. Probabil vor reuși și grecii. Care greci o duc de altfel bine mersi, doar tâmpul de guran vede anulări masive de excursii în insule. Care insule gem de turiști plătitori. Uitând că UE are interes mai mare în păstrarea Greciei, decât Grecia să păstreze UE.
Știu, nu sunt în asentimentul marelor mase, manipulate conform manualelor. Viitorul va arăta cine are dreptate.
NOU
+1!
sa vezi acum ce acuzatii ca esti comunist,…..
NOU
De la cine? Comunistii se uita la a3..
NOU
@kazan_ascuns Se cunoaste ca nu ejti ruda cu Elia Kazan. 🙂
NOU
Esti prost. Orice om de dreapta nespalat pe creier ii va da dreptate. Grecii aleg ce-i mai bine pentru ei asa cum si nemtilor le-a placut sa faca legea. Fiecare isi urmareste interesul, ar fi culmea sa le ceri grecilor sa ramana in cacat pana in gat, prosti ar fI sa voteze pentru binele altora. Birocratiii jegosi sa moara pe limba lor si gata. Ei au crezut ca o dreg din legi. Realitatea o sa-i educe nu doar pe greci.
NOU
Atatea afirmatii gresite, total sau partial, intr-un articol eu nu am mai vazut de mult. Doar concluzia e corecta, timpul va da dreptate unora. Sper ca arhi va avea puterea sa recunoasca greseala si nu va insista precum in articolul cu catelusii bunicului 🙂
NOU
dap, de data asta Arhi a scris atat de multe traznai incat nici nu mai e loc de polemica.
NOU
Esti cel mai tare. Tine-o tot asa.
NOU
Pe stânga,nu?
NOU
Eu cre’ ca i-a furat Pirel Malada parola de admin.
NOU
minele de carbune produc scump pt ca: furat bani cu sacosa, capusat cu tona, sindicate etc
APIA ? ce legatura are APIA cu masinile ? (AGENTIA DE PLATI SI INTERVENTII IN AGRICULTURA)
Grecia e acum euforica in “victoria impotriva imperialismului capitalist”. sunt pur si simplu batuti in cap. banii pt supravietuirea sistemului public o sa fie trasi din privat. si cand o sa vada cat costa votul ala de “NU” o sa inceapa sa tipe ca “ce chin ce dor ce jale”. cum dracu sa o iei de la zero cand nu accepti sa pierzi bonusul pe “pornirea masinii”?
NOU
asociatia producatorilor si importatorilor auto, dumbi
NOU
Exista si o APIA de care zice Ender.
NOU
foarte enervant cu eroarea aia cu postez prea repede. e ca si cum ai spune poanta de doo ori.
si daca tot e enervant, ma citez: “my bad. de fapt juma de bad ca exista doua apii. dumbi doo bi doo….”
NOU
” Marile mase ” sunt destepti care inca cred in multiculturalitate, uniune, si traiul a 25 de popoare diferite in mii de feluri, sub aceleasi legi, aceeasi moneda, si aceiasi hoti mizeri de la Bruxelles, nealesi de nimeni, care voteaza legi si forteaza toata populatia statelor membre sa isi deschida curul in fata tuturor : Imigranti ilegali, banci, taxe, regularitati absurde menite sa le aduca profit. Ura pentru UE creste peste tot, in afara de – bineinteles – Germania, Franta, Belgia si Olanda. Pentru toata lumea cu ceva minte, UE este o mizerie. Cel mai bun destin pentru Europa ar fi daca s-ar destrama ceea ce s-a cladit acum, si ar ramane doar in rolul in care trebuia sa existe cu adevarat : free trade .
NOU
Bos inainte de a fi idiot vezi ce poate propune Comisia ( stii tu , aia nealesi), si ce poate propune clica de ministri adunata in Consiuliu (adica adunatura de ministri de specialitate din tarile membri).
Asta macar de curiozitate, dace vrei sa intelegi mai exact cine te arde.
NOU
Hai serios, ura pt UE? Poate de la extrema dreapta. Aia care ne uraste so pe noi. Restul, inclusiv extrema stanga (aia tari in spania sau grecia) vrea mai mult sau mai putin reformarea ue. Si care popoare atat de diferite? Nu suntem mai diferiti decat indienii intre ei.
NOU
@ da alzen, pentru ca sigur cate un ministras de printr-o tara gen Bulgaria, Romania, Polonia etc are mai multa putere decat nababii U.E. pusi acolo intre ei, vechi in functii de zeci de ani, si care reprezinta fata tuturor deciziilor facute publice organizatie. Dar tot eu sunt idiotul :))) …
NOU
Deci cum sa zic, ai si n-ai dreptate , esti pe la mijloc., in opinia mea .
Crezi ca daca nu intram in UE eram mai bine ? Furau si mai mult, privatizau si mai mult , nu mai vedeai atatea arestari la teve, vedeai programul tovarasului Ponta.
Pe de alta parte, grecii sunt in ceva rahat dar vor iesi, sunt foarte uniti si foarte puternici impreuna.
Eu lucrez la firma unui grec, avem clienti in Grecia, momentan nu putem incasa de la ei pentru ca bancile sunt inchise, noi nu primim salarii, nu putem plati furnizori. Daca deblocheaza bancile se termina si cu isteriile, lumea revine la normal.
Referitor la anulari – da, s-au facut zeci de mii de anulari de vacante , majoritatea dictate politic , insa turisti sunt si vor mai fi cand se va opri manipularea media. La fel cum exista bani , exista si petrol si alimente. Chiar am pus saptamana trecuta pe fb un comunicat al ministerului de comert din Grecia si au sarit niste unii ca e vrajeala dom`le, ca nu au de nici unele ,ca e totul blocat.
Manipulare – da, foarte mare.
Prezint stirile protv de joi seara :
1.Criza in Grecia , ministrul nu vrea in UE
2.Criza mare in Grecia, nu exista motorina , nu exista mancare , nu va duceti acolo
3. Lucrari la podul Giurgiu – Ruse, nu mai mergeti in bulgaria, stati 2-3 ore la coada
4. Hotelierii romani au invatat de la greci, acum au programe de distractie pentru copii , aqua gym, all inclusive, etc. mergeti la romani.
Daca nici asta nu e manipulare , atunci nu stiu ce mai e .
Si cu toate astea, Basescu a fost un vizionar si a facut un mare bine tarii noastre , daca nu era el in curand invatam rusa iar la scoala.
NOU
Doamne fereste :))
NOU
trollezi grav
NOU
dar totusi interesant, nu?
NOU
grav, dar totuși pleonast :)))
NOU
Era daca spunea ca grecii nu si-o merita. Aici in troleaza doar pe fanii lui Guran (sau a oricarui anal-ist) care nu sunt in stare sa gandeasca pentru ei.
NOU
oricum o sa fie o perioada grea pentru greci. si eu cred ca o parte din ce zice guran se va intampla (revolte, proteste), dar nu la modul apocaliptic la care o prezinta el. iar legat de excursii sunt sigura ca unele se vor anula, ca oamenii sunt prapastiosi. noi am fost in iunie in halkidiki si niste cunostinte care vroiau sa plece in iulie au zis ca nu risca ele sa ramana blocate p-acolo, ca n-or sa mai lucreze oamenii in vama, or sa fie toate bancile inchise…
NOU
Sa-mi bag pula – incep sa vorbesc urat ca nu mai pot de nervi.
Pai ba, vasile, calculeaza si ca POLITICIENII ROMANI SUNT HOTI SI INCOMPETENTI, ROMANUL DE RAND E HOT, TEPAR, INCOMPETENT.
Acum fa din nou calculul.
Calculeaza cine a vandut si a pus tara pe butuci, vezi ouale alea ale lui Adrian Nastase.
De parca ti-a bagat strainul mana in buzunar…
Punctul, vezi cu autostrazile, suge-o cu Rosia Montana – apropo, cat erau redeventele statului roman?
Strainii, strainii… LA MUNCA, BA!, SI MAI PUTIN LA FURAT. DATI FOC POLITICIENILOR CARE VA FURA.
Germania are 80 de milioane de locuitori, Franta are 60 de milioane. Impreuna au aproape DE ZECE ORI cat Romania. Ii doare pe ei fix in cur de “productia” mujicului roman. Crezi ca nu mai pot tarile astea fara noi?
Asa credeau si grecii, ei fiind 11 milioane, la o “suma” de 140 de milioane populatie, cat au creditorii principali. SCAME DIN BURIC, asta sunt cacatii aia.
Si noi la fel.
“Ne fura”, “nu ne vindem tara”. Flegma-n ochi. Vezi cat au furat politicienii intai; si nu asta ar fi mai grav, grav e ca-s prosti de bubuie!! Macar de faceau ceva bun pana acum.
NOU
Foarte corect dar asta nu inseamna ca nemtilor le-a pasat de gunoiul nostru, doar a profitat cum e si firesc de cest gunoi. Problema e ca nu si-au facut calculele corect si ar fi stupid sa le plangem de mila, toti primesc ce merita la scadenta. Franta si Germania multa UE care poate sa-i destabilizeze serios, grecia foame si capaceala iar noi chiar nu contam, suntem la mana destinului. Vom incerca sa alegem barca corecta, dar sa vedem daca ne-a ales si ea pe bune.
NOU
Cu postul asta sunt 100% de acord.
NOU
Nu prea e de comparat cu Islanda. Astia au 300k locuitori, cat un Iasi sau o Constanta, in schimb grecii sunt 10 mil.
NOU
Si o alta diferenta esta ca in Islanda, bancile care au falimentat erau datoare nu statul. Pur si simplu statul nu a dorit sa preia datoria bancilor.
NOU
si in grexia e fix, DAR fix la fel
NOU
Vorbesti prostii. Islanda nu a avut o criza a datoriei publice, cum o are Grecia ( sau ar fi avut Romania).
Iar daca din apartenenta la UE ai inteles doar ca poti merge la shopping in Europa, e trist.
NOU
grecia cu islanda nu au nimic in comun in afara de faptul ca au multe pietre. iar problema astora nu e ca bugetarii primesc jdemii de bonusuri, e si faptul ca nu se taxeaza activitatile economice. statul nu incaseaza banuti. nu e vorba de datorii ale bancilor. pe o limba mai simpla e asa: astia consuma mai mult decat produc. atat.
NOU
Ei las ca mai avem CFR-u, Posta Romana. Pacat ca nu am reusit sa pastram toate companiile romanesti si sa le ducem pe aceleasi culmi ale succesului si profitabilitatii.
NOU
Transgaz, romgaz, hidroelectrica, nuclearelectrica, transelectrica…mai sunt, mai sunt.
NOU
Stiu ca in general noi romanii inca tanjim dupa egalitatea sociala a socialismului de aur de pe vremea lui Ceasca, dar totusi Arhi …..
Nu poti sa spui ca singurul beneficiu al Romaniei – parte a UE este ca poti sa treci granita cu buletinul. Mi se pare o filozofie foarte ingusta sa raportezi totul la o singura directie. Da, putem discuta daca momentul 2007 a fost oportun pentru economia noastra, dar uiti doua chestii esentiale:
1. Cine ne-a impiedicat pre-2007 sa avem o economie competititva? Europenii sau proprii nostri guvernanti imbecili?
2. Nu noi am cerut aderarea? UE ne-a integrat cu forta?
Cat priveste defaultul Greciei, eu de mic stiu ca atunci cand iei ceva cu imprumut, dai inapoi.
Uiti detalii mici si nesemnificative cum ar fi ca:
1. Grecia a luat imprumuturi in conditii superavantajoase (dobanzi infime) pentru a-si dezvolta economia.
2. Greciei i-au fost sterse deja peste 100 de MILIARDE de euro din datorie in 2010.
3. Imprumuturile au fost cerute de GUVERNANTII GRECI, nu bagati pe gat cu forta de FMI sau EU.
Atunci de ce n-au iesit grecii in strada sa se planga de cum se cheltuiesc banii publici?
Uite si alte argumente (citez de pe Jeopardy)
“Nu vad cum celelalte 18 tari din zona euro, care sunt si ele democratii, pot accepta doar vointa poporului grec si nu si vointa propriilor popoare.
Nu vad cum Grecia are somaj printre tineri de 50%, asta in timp ce sute de mii de straini vin in Grecia sa lucreze in servicii, agricultura. De ce aceste locuri de munca nu sunt ocupate de acesti tineri care au votat “NU”?
Nu vad de ce Uniunea Europeana ar plati mai multi bani pensionarilor greci care se plang ca pensiile de 800 de euro pe luna nu sunt suficiente, asta in timp de pensiile din Europa de Est sunt de 2-3 ori mai mici.
Uniunea Europeana este depsre valori precum munca si responsabilitate. Grecia a votat impotriva acestor valori. Este dreptul ei democratic; insa nu are ce cauta in UE.”
My 2 cents.
NOU
uite aici si o alta opinie despre situatia din Grecia (este foarte documentata): www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2015/07/01/the-forgotten-origins-of-greeces-terrible-crisis-will-make-you-think-twice-about-whos-to-blame/
NOU
@Bugsy
Articolul incepe intr-un mod dezastruos din punct de vedere logic:
The Greeks, Italians, Spaniards and Irish walk into a bar, where the French and Germans are the bartenders. It’s happy hour, and the Germans and the French are serving half-price drinks. Although everyone quickly drinks too much, the bartenders keep on serving. Eventually, the inebriated customers head home and get into all kinds of trouble — fights, car accidents, some broken windows.
So who’s to blame? Clearly, the Greeks shouldn’t have drunk so much. However, the French and Germans also shouldn’t have served the Greeks when they were clearly drunk.
Am impresia ca autoarea trateaza EU ca pe o gasca de copii handicapati. Fiul meu care are 4 ani stie ca nu are voie sa ia toate bomboanele de cicolata din bolul de pe masa pentru ca ii vor face rau (chiar ii fac rau, nu e “preventive parenting”).
Despre ce vorbim aici? Guvernantii greci nu s-au putut abtine din a lua imrumututi doar pentru ca erau ieftine??? Pe bune??
Sper ca ai si alte argumente …
NOU
@escu: incearca sa parcurgi tot articolul.
nu stiu daca washington post are nevoie si de….. alte argumente. daca articolul si publicatia prezinta o alta opinie decat a ta (sau cea care iti convine tie), asta e doar treaba ta…..
NOU
Grecia a luat imprumuturi cu dobanzi infime? Maiculita :)) Au cea mai mare dobanda dintre toate tarile Europene 😉
Nu au iesit oamenii in strada? Da tu ce crezi ca fac grecii de 5 ani? Cand si-au dat seama cate miliarde s-au bagat in banci, iar ei s-au trezit ca tre’ sa le plateasca? Ia cauta tu nitel si nu mai spune prostii. Numai eu stiu cate lacrimogene mi-au intrat in casa si de cate ori am stat cu prosopul pe fata.
Si inainte de a spune ceva, locuiesc aici de aproape 6 ani, asa ca eu nu vorbesc din ce scrie in ziare sau ce arata pe Antena 1.
Cam asta va fi si soarta noastra daca iubitii nostri politicieni nu inceteaza a se imprumuta masiv pentru proiecte fantasmagorice.
Ne vom trezi in cativa ani ca eu, tu, parintii mei, copii lui Arhi vor trebui sa plateasca zeci de miliarde de euro unei Europe hamesite dupa profit.
Bani de care nu au habar unde s-au dus, pentru ca nu tu drumuri, nu tu spitale, nu tu scoli, nu tu nimic. Dar banii s-au dat 🙂
Asta se intampla in Grecia acum. Exact asta.
NOU
@Roxani
Banii s-au dat pe pensiile si salariile uriase nejustificate in raport cu productia tarii.
UE hamesita dupa bani? Ai uitat de cele 100 de miliarde sterse din caietul de datorii pentru Grecia?
Grecia – popor de lenesi cu burta la soare care stau cu mana intinsa care se cred speciali pentru ca acum 2500 de ani pe teritoriul lor s-a inventat democratia.
Cum e posibil sa ai 50% somaj in randul tinerilor dar in acelasi timp sa vina jdemii de straini sa lucreze in Grecia in timpul sezonului estival? De ce nu lucreaza tinerii aia greci, in locul strainilor? Ah, pentru ca nu sunt platiti la fel de bine ca cei de la stat, si pentru ca prefera somajul in locul muncii! Si te mai miri ca au ajuns unde au ajuns.
Din partea mea, merita o hiperinflatie care sa ii zguduie de sa le sune apa in cap si sa isi revina la realitate. Las-o balta cu dobanzile la credite, pentru ca nu i-a strans nimeni cu usa ci grecii au cerut imprumuturile, si au stiut exact ce au facut din moment ce au falsificat rapoartele de tara ani de zile trimise la UE raportand deficit de 5% in loc de cel real de 15%.
NOU
@ Roxani
S-o luam metodic:
Grecia a luat imprumuturi cu dobanzi infime? Maiculita :)) Au cea mai mare dobanda dintre toate tarile Europene
The IMF has been charging an effective interest rate of 3.6% on its loans to Greece.
Nu au iesit oamenii in strada? Da tu ce crezi ca fac grecii de 5 ani? Cand si-au dat seama cate miliarde s-au bagat in banci, iar ei s-au trezit ca tre’ sa le plateasca? Ia cauta tu nitel si nu mai spune prostii.
Rezultatul iesirilor in strada si al alegerilor democratice? ………..
Si inainte de a spune ceva, locuiesc aici de aproape 6 ani, asa ca eu nu vorbesc din ce scrie in ziare sau ce arata pe Antena 1.
Felicitari. Nu urmaresc antena1.
Ne vom trezi in cativa ani ca eu, tu, parintii mei, copii lui Arhi vor trebui sa plateasca zeci de miliarde de euro unei Europe hamesite dupa profit.
Bani de care nu au habar unde s-au dus, pentru ca nu tu drumuri, nu tu spitale, nu tu scoli, nu tu nimic. Dar banii s-au dat 🙂
Banii i-au dat deja, toti cetatenii statelor EURO, pentru ca o foarte mare parte din cele 320 de miliarde de euro sunt bani din bugetele publice ale acestor state. Deasemenea mare parte din cele 100 de miliarde de euro stersi din datorie erau tot banii europenilor. Mi s-ar parea incredibil ca tot europenii sa fie intrebati unde sunt banii.
Faci aceeasi greseala ca autoarea articolului de mai sus: acuzi banca ca ti-a dat bani. Elementar gresit.
Mai adaug aici ca Grecia inca-si permite sa plateasca 17% (28,1 miliarde/an) din PIB pentru pensii, pe cand Germania are maxim 8% ….. tot europenii sunt vinovati ca grecii si-au ales conducatori care nu stiu sa citeasca date demografice in ultimii 30 de ani?
“Some of the reasons for the crisis are obvious to anyone who looks. Greece has a lot of well-recognized economic problems: Its public sector is bloated and marred by corruption, and many analysts say that the country cooked its books to hide the real amount of debt from the rest of Europe.
Once the Greeks joined the euro in 2002, they could borrow at very cheap rates given they were now borrowing under the continent’s implicit guarantee, and they dramatically over-borrowed.
“But given that there was high growth, no one was really worried about it,” says Matthias Matthijs, a professor at Johns Hopkins University SAIS and co-editor of the new book, “The Future of the Euro,” who relayed the bar metaphor.
Between 1998 and 2007, Greece’s annual economic growth per person was 3.8 percent — the second fastest rate in Europe.”
Din nou, asta e opinia mea personala, deci tratati-o ca atare.
NOU
ce nu intelegi tu este un principiu economic de baza. creditorul isi asuma si el riscuri, ca si credentul. da, bancile SUNT vinovate atunci cand imprumuta fara cap, lucru stabilit clar si in perioada 2006-2008 cand dadeau credite de sute de mii si femeii de servici, daca voia. declaratia nu e a mea, e al guvernatorului BNR, prin urmare, e o chestie oficiala si acceptata. ca sa intelegi, o operatiune de creditare, explicata babeste, implica riscuri de ambele parti. inclusiv riscul de default al celui creditat. desigur, creditorul poate incerca recuperarea datoriei, dar asta implica alte cheltuieli ulterioare, care pot face, overall, recuperarea mai costisitoare. iar grecia nu refuza sa isi plateasca datoria, ci refuza conditiile pe care le pun aceiasi creditori, care le-au dat 300 de miliarde d-ampulea, ca sa continue finantarea. e o diferenta majora.
NOU
@arhi propun sa vinzi ochelari de a-lister pentru o citire mai usoara a articolelor.
cititorii tai vor fi arhmultumiti (vroiam sa introduc semnu de smileyface cu ochelari dar n-am mai folosit ym de mult timp..)
NOU
Escule, tu vorbesti ipotetic. Eu stau aici. Mi-o iau in freza anual cu marirea de taxe, cresterea impozitelor si taierea salariilor. Dar nah, tu stii mai bine 🙂 Doar nu voi sta sa iti explic ce se intampla cu adevarat in tara asta, dincolo de toata propaganda din media si de parerile “expertilor” care stau 5 zile in Thassos sau Paralia Katerini. Experti setati pe “grecii sunt lenesi” si “stiti voi mai bine”. Sa vii sa ii spui asta prietenei mele grecoaice care are doua slujbe si care munceste vreo 13 ore pe zi, de la ora 5 dimineata. Dar nah, iarasi tu stii mai bine 🙂
Pana una alta, grecii au spus nu celui mai prost plan economic, faurit vreodata in istoria planurilor economice 🙂
NOU
@Roxani degeaba te bati cu pumnul in piept ca stai in Grecia daca n-ai nici un contra-argument in afara de asta.
Prietena ta lucreaza 2 job-uri pentru ca nu e suficient de desteapta ca sa se pensioneze sau sa faca in general vreo smecherie, ea din pacate (pentru ea) e din categoria fraierilor care muncesc ca sa fie platite pensiile uriase ale pensionarilor care s-au pensionat cu mult inainte de termen (ceea ce e cazul a 75% dintre pensionari). DIn nefericire oamenii cinstiti (ca prietena ta) sufera cel mai mult din cauza masurilor aberante oferite populatiei de catre guvernele care s-au perindat.
Faptul ca ministrul de finante si-a dat demisia dimineata asta nu iti spune nimic? Stie ca e imputita treaba, si ca un sobolan adevarat – paraseste primul corabia care se scufunda.
NOU
@Arhi: Am tot intors argumentul asta pe toate partile si eu. In principiu si am zis din 2010 ca bancile trebuiesc lasate sa suporte consecintele propriei lacomii, era si normal ca pierderile sa se reflecte si la deponenti si la actionari pentru ca actualul sistem de garantare nu e sustenabil in cazul unei contagiuni.
Trebuie totusi avut in vedere ca in cazul unui default, daca erau lasati sa faca asta in 2010 cand era si cel mai logic sa se intample. Grecia iesea cu un deficit de 15%. Asta insemna ca a doua zi dupa default avea nevoie de lichiditati, si trebuia sa se imprumute din piata pentru a acoperi cheltuielile curente. Vorbim de o piata financiara reticenta in a mai acorda orice fel de imprumut. Nu pot specula asupra a ceea ce s-ar fi intamplat in acest caz, deoarece ar fi o situatie fara precedent, dar ma gandesc ca o contractie de 25% a economiei ar fi fost parfum pentru o tara fara moneda proprie/ cu un deficit urias/ si fara acces la creditori.
NOU
@Roxani: Saracii greci, nici nu sti cat le plang de mila cum ii obliga astia sa-si plateasca datoriile. Saracii greci au inventat frappeul de lene sa nu incalzeasca apa.
Mai zi-mi cum lasa cladirile neterminate ca sa nu plateasca impozite. Mai zi-mi cum primesc pensii de urmas la 20-25 de ani dupa ce le-au murit parintii. Mai zi-mi cum nu platesti impozit pe salariu “daca ai un borcan de masline in frigider”, ca, vorba aia, ai livada. Mai zi-mi cum nu se pot intretine saracii pensionari din pensii de 800 de euro pe luna. Mai zi-mi cum plang saracii pensionari ca e greu sa platesti χαράτσι la 3 case. Mai zi-mi cum te saluta grecii cand intri in magazing: “Cu bon sau fara?” Mai zi-mi cum au grecii cate doua fete in casa ca nevestele nu stiu sa calce sau sa faca curatenie. Mai zi-mi cum sunt full firmele de constructii pline de romani si albanezi ca grecul de rand nu se preteaza la munca fizica. Sau croitoriile de pakistanezi ca grecoaicele nu stiu a coase, lol.
Mai zi-mi… ca trebuie sa stii, doar locuiesti acolo, nu?
NOU
AI inceput cu o idiotenie cat casa:
“Stiu ca in general noi romanii inca tanjim dupa egalitatea sociala a socialismului de aur de pe vremea lui Ceasca, dar totusi Arhi …..”
Socialism este in Suedia, Norvegia, Danemarca si Finlanda. Ceasca ne-a dat o supra doza de comunism.
Pentru toti idiotii care nu fac diferenta le doresc sa se bucure cat mai rapid de minunatul succes al capitalismului american.
NOU
@ Mihnea
Există “socialism de aur”? Stai jos, ai nota 2 dacă nu distingi o licență ….
NOU
@dusmanul, aia cu nevestele a fost tare. cred ca reazilezi ca grecii-s de doua sexe 1 si 2 ca toti pot pune osul la treaba in casa 😉 in rest sunt de acord cu ce ai zis acolo.
NOU
Nu imi amintesc sa fiu intrebat sau să votez într-un referendum daca vreau sau nu in ue. Asa ca exprimarea ta cum ca NOI am vrut este total greșită. Ue este despre preluarea resurselor țărilor mici de catre cele mari și extinderea pieții lor de desfacere fara predici. Despre colonialism economic si politic. Despre distrugerea identității naționale și a suveranității. Despre înaintarea agendei guvernului global. Despre nevoia americii de a controla lumea și a baga pe gât tuturor aceleasi “valori” decise de ei fara a tine cont de specificul fiecarei tari și a populatiei ei. E aberant cum închideți ochii la ideea de asasinat economic și cum egalati deciziile unor bancheri și politicieni corupti cu vointa si dorinta unei intregi populatii. Jenant chiar.
NOU
1. nu poti sa compari ca impact o tara de marimea Iasiului ca populatie cu una de peste 11 milioane de locuitori
2. suna ca trollezi, dar arunca o privire la Moldova sau Belarus sau la anii ’90, cam asta eram noi fara UE: mult mai multa coruptie, justitie in care aia cu relatii nu intrau niciodata la puscarie si oligarhi/baroni locali care erau mici dumnezei pe tarlaua lor
3. faptul ca noi am avut cote mici si am vandut banci si companii energetice si fabrici aproape pe degeaba, care “prin minune” s-au dovedit foarte profitabile dupa ce au fost duse de stat aproape de faliment, nu e doar vina UE, ci a politicienilor corupti sau pur si simplu incompententi si foarte slabi negociatori
4. de ce plm imi zice ca scriu comentarii prea rapid cand asta e primul de pe ziua de azi?
NOU
nu stiu de ce. am instalat acum vreo 2 saptamani un plugin de securitate la inregistrare si de atunci face mizeria asta, smf pe el de plugin si de wp
NOU
pentru ca e un plugin facut de un grec.
NOU
Pluginu’ a votat “NU!”
NOU
ai iesit de la puscarie sau esti o clona?
NOU
Islanda? Cea cu cateva sute de mii de locuitori?? Se pot aplica masurile la tari mai mari? Ca Spania, de exemplu? Intreb pentru ca esti economist si stii cum e cu scalarile
Exista un raport FMi in care se specifica faptul ca masurile de austeritate nu ajuta. Cauta PA NET.
NOU
nu stiu cat musteste de turisti acum atata timp cat chiar ei zic ca se fac cam 50.000 de anulari pe zi www.theguardian.com/world/2015/jul/03/greece-economy-collapse-close-food-medicine-shortage
(da, stiu, articol “vechi” de 3 zile)
NOU
Sunt în grecia acum în thassos, lumea este pozitivă și totul e cum trebuie. Aseară am urmarit live anuntarea rezultatelor cu cateva zeci de greci care s-au bucurat maxim pentru votul NU. cine a fugit de vacanta aici din cauza manipulării media este un dobitoc care a facut exact ce au sperat creditorii, să lovească și in turism. Oricum e full de români aici.
NOU
Anul asta o sa aleg grecia tocmai pentru ca au votat NU si stiu foarte multe persoane care vor sa-si manifeste sustinerea in acest fel.
Ma gandeam si la un update scurt pentru litoralul nostru dar se pare ca nu s-a schimbat nimic:
“Inspectorii ANSVSA au confiscat, în ultima săptămână, mii de kilograme de carne, de lapte şi produse lactate, dar şi de peşte din restaurante, unităţi de tip fast-food, braserii, cantine şi magazine alimentare de pe litoral, se arată într-un comunicat al autorităţii.”
PS. BCR se distanteaza fara emotii in cea mai mizerabila banca din ROmania:
“BCR a suspendat in weekend-ul 4-5 iulie tranzactiile de schimb valutar prin internet banking. Desi intentia bancii a fost de a-si proteja clientii de fluctuatiile cursului valutar, banca nu i-a anuntat de luarea masurii”
NOU
Bcr e un gunoi de banca.
NOU
Păi tu ce crezi? ? Normal c-am ieșit din pârnaie. Aș putea scrie 5 cărți. Mă întreabă bulangiu acesta că de ce n-am avut telefon la pușcărie/ . A făcut el pârnaie cumva? Păi poate am avut telefon in parnaie, da dacă postam din pârnaie aici pe blog, ce crezi, nu mă dădea in primire cineva? Toti fraierii se dau mari, știu ei ce-i pârnaia
NOU
pai si cate carti ai scris boss? te-ai trandavit si ai iesit la termen?
NOU
Tu chiar esti idiotul ăla cu ochelari din filmul postat? Cumva nu vreau să cred asta
NOU
Il aveai ca idol cumva?
NOU
si n-ai scris vreo carte ca sa iesi mai repede? macar biografia neautorizata al lui Danut Lupu, cel mai mare jucator roman din toate timpurile.
NOU
UE e un produs al unei tendinte centripete de organizare.Stiu ca e frumos si chegaurist sa dai cu chietre in ea.Nu ca nu ar fi multe de criticat.Dar destramarea UE readuce Europa in stadiul puseurilor nationaliste,a ambitiilor ce nu vad mai departe de propria tarla si a pohtei de infruptat din capra vecinului la protap.Pentru ca pe valul caderii UE vor veni la putere tot felul de idioti tip Syriza/UKIP/Frontul National/Jobbik.Si s-ar putea sa avem o situatie de prima jumatate a secolului XX.Care a fost extraordinara,mult mai buna ca actuala mizerie numita UE,nu?Usor exploziva,da’ ce farmec au petrecerile fara artificii….
Stiu ca au trecut 70 de ani si ai batrani de mai stiau ce misto era razboiul au cam dat log out.Si noilor generatii li s-a urat cu binele.Ca doar fosta Iugoslavie sau Ucraina sunt mai putin interesante decat Game of Thrones…
Frumusetea manipularii e cam ca in intrigile personajului cel cu coarne din fictiuni-cu cat crezi ca esti mai putin manipulat sau chiar imun la asa ceva(spre deosebire de masele amorfe ) cu atat se profileaza o surpriza mai surprinzatoare.
In rest,da,viitorul va arata cine are dreptate.
NOU
Sa nu uitam si cireasa de pe tort, expansiunea IS! Asta ca sa fie totul rotund, cercul inchis, etc. e clar ne pregatim de razbel!
NOU
pai si daca se duce ue, UKipipi la puterea cui vine ca nu inteleg? URSSKIPI sau ce? capitalismu canibalist tot canibalist ramane fie ca se numeste ukip, ue , nue sau mai stiu eu cum
NOU
Ori n-am fost eu atenta, ori sunt prost informata, dar parca referendumul nu a fost pe tema “ne mai imprumutam pe viitor ori ba”, ci pe tema “le mai dam inapoi ce-am imprumutat deja ori ba”. De ce n-ai zis pana acum ce parere ai, ca-ti ceream un imprumut de vreo 50.000 euro si dupa aia faceam un referendum eu cu mine,cu persoana mea si cu sussemnata sa nu ti-i mai dam inapoi.
NOU
Referendumul a fost pe tema” acceptam ultimele masuri de austeritate impuse de EU ori ba”. Asta a fost intrebarea.
Returnarea banilor nu a fost niciodata o intrebare pentru greci, ci o certitudine. De aproape 6 ani respecta litera de lege planul si masurile impuse de EU. Plan care s-a dovedit a fi dezastruos pentru tara. Nu functioneaza. Ca atare au cerut alte conditii care sa permita economiei sa se miste, sa produca bani pentru a da inapoi. EU a spus NU.
Evident ca au spus nu 🙂 Cand scoti 2 miliarde jumatate profit de pe urma acestei crize doar nu esti tampit sa ii lasi sa isi revina ca ciuciu bani 🙂
NOU
@Roxani esti total in afara subiectului.
O tii sus si tare cu nu stiu care 2 miliarde profit facute de UE, (presupun ca e adevarat), insa banii astia sunt bani de buzunar pe langa cele 100 de miliarde de datorie care au fost sterse deja de UE Greciei. Fa si tu o socoteala si afla daca e rentabil sa pierzi 100 ca sa castigi 2.
Planul a fost dezastruos pentru tara pentru ca pe langa cei 5 pasi inainte urmati de Grecia conform instructiunilor UE, au facut inca 10 inapoi : tin minte ca acum cateva luni, in timpul negocierilor, primul ministru grec a anuntat ca 4000 de bugetari au fost angajati proaspat de catre stat 🙂 E chiar infantil tupeul asta grec …
Sa ai 17% din PIB pentru pensii in conditiile in care singurele surse de venit ale tarii sunt turismul (in sezon), maslinele si gyrosul este catastrofal – paralel cu Germania care are 7% din PIB pentru pensii si produce … parca ceva mai mult decat Grecia.
NOU
Tesla, draga 🙂 Cum adica sunt in afara subiectului? Pai de ce? De ce??!! Doar stau in Bucuresti si imi fac vacantele in Thassos. Adica vrei sa imi spui ca nu ma calific sa imi dau cu parerea? Nu ma calific sa am dreptate? Uite cum imi strici tu feng shuiul de luni 🙂 Rautate mica!
NOU
lol, dar ce varza e in comentarii, de ce a disparut primul al lui Friege?
NOU
l-am sters eu, prea injura cu patos
NOU
A invatat cuvinte noi in inchisoare?
NOU
nu e inchisoare ba, e facultate. inveti multe chestii noi acolo de la colocatari, inclusiv suduieli noi.
NOU
Daca Romania nu ar fi intrat in UE si nu privatizam aproape totul, acum n-ar mai fi existat Dacia (era un fel de ARO), nici BRD, nici BCR (probabil ajungeau ca FNI), iar companiile de electricitate ne furnizau servicii ieftine in timp ce curentul cadea de 10 ori pe noapte. Ideea este ca dupa revolutia din ’89 statul a distrus tot ce se putea distruge in Romania. Nici acum lucrurile nu stau prea bine: vezi CFR, Tarom, Posta, regiile de stat Metrorex, RATB si altele din tara. Vezi cazul orasului Galati unde compania de termoficare a intrat in faliment lasand orasul fara apa calda si agent termic (situatie similiara cu Bucuresti, dar aici primaria are destule fonduri cat sa tina situatia sub control). Minele de carbuni nu s-au inchis la intrarea in UE ci odata cu prabusirea industriei de stat. Putinele firme care mai solicita carbune prefera sa cumpere din import decat sa se complice cu regiile de stat. Agricultura nu este la pamant din cauza UE, din cate am observat prin piete si supermarketuri aproape totul se aduce din Turcia, deci non-UE. Doar ca producatorii romani nu au inteles ca trebuie sa respecte anumite standarde pentru a vinde in UE. Culmea este ca cei care au inteles prefera sa vanda exclusiv in UE mult mai scump fara a mai da ceva pe piata romaneasca.
Care este concluzia la tot pomelnicul de mai sus: o fi nationalizarea buna dar in cazul Romaniei mergeam direct spre faliment daca nu intram in UE, pentru ca statul este cel mai prost administrator (particular statul roman). Intrarea in UE ne-a salvat fara sa vrem. In cazul Greciei s-ar putea ca lucrurile sa fie complet pe dos, adica statul lor sa fie un bun administrator si asta i-ar salva din criza actuala. Ramane sa vedem ce va fi.
NOU
Ideea e ca distrugerea economiei a fost condamnată de vestici tocmai pentru a ne transforma in rahatul de țară care suntem azi, pentru a nu avea din ce să producem plus valoare ca sa nu putem platii împrumuturile. Totul cu concursul clicii de politicieni care au fost lăsați să se infrupte cat au putut atat timp cat la nivel macro planul de transformare al țării în colonie a fost urmat.
Aberant și trist cum habar nu ai in ce țară trăiești. Și cum informatia corecta se lipește de tine ca apa de gaste.
Nu politicieni români au pornit privatizarile in detrimentul țării și a sigurantei naționale. Boule
NOU
@pmk: Asa-i ca esti unui din aceia care te scuipa pe strada doar pentru ca cineva se uita urat la tine? Ce s-a intamplat la finalul comentariului, ai ramas fara argumente?
Tu ai habar cum functioneaza economia unei tari? Vorbesti de “plus valoare”. Toate companiile de stat privatizate erau scaldate in datorii la momentul vanzarii. Nu exista profit! Politicienii abia asteptau sa scape de ele ca sa nu mai aibe nici o grija. Situatia e la fel si acum! Despre ce “plus valoare” vorbesti daca totul merge in pierdere si nu exista profit??? Da-mi un exemplu de o singura companie de stat care mergea pe profit si a fost privatizata!
Iti dau un contra exemplu: combinatul SIDEX Galati avea datorii de 2-3 miliarde de euro la statul roman + bnr si tot acumula datorii cu sutele de milioane anual. Statul l-a vandut cu 500 de milioane de euro si i-au sters datoriile. Dupa 3 ani de la privatizare combinatul avea profit de peste 400 de milioane de euro. O parte din profit se ducea la stat ca impozite si taxe. Asadar dintr-o companie care genera pierderi imense s-a ajuns in final la profit, dar dupa privatizare. Zici ca nu politicienii sunt de vina? Dar cine a vandut combinatul pe o suma ridicola. Cine a sters datoriile combinatului? Cine e luat spaga de la Mittal? “Vesticii”?
Dupa ce combinatul a fost vandut sute de firme care faceau “afaceri” pe platforma siderurgica au intrat in faliment pentru ca nu mai puteau sa fure din combinat. Firmele apartineau in mare parte de politicienii si consilierii din Galati, asa zisii oameni de afaceri locali.
Stii ca o mare parte din companiile de stat privatizate de-a lungul vremii au fost cumparate tot de romani, de smecherasi, oameni de afaceri, care le-au falimentat treptat. Nu au venit strainii peste noi: romanii le-au falimentat.
Iar agricultura s-a prapadit dupa revolutie cand fiecare taran si-a cerut terenul de la CAP-uri.
Zici ca politicienii “au fost lasati sa se infrupte”. Esti cumva unul din aceea care merg pe principiul “sa se faca”? Noi, romanii, cu tot cu politicieni suntem vinovati pentru starea Romaniei la acest moment. Nu “vesticii” sunt vinovati pentu tot rahatul din Romania. De altfel nici nu stiu cine sunt acei “vestici” pentru ca pamanul e rotund si daca mergi prea mult spre vest ajungi tot in Romania.
NOU
Da am habar chiar sunt economist de profesie. Boule ăla a fost un alint. Nu îmi place să dau mura in gura la orbi dar este aberant sa nu înțelegi ca statul ăla de catre vorbești este format din oameni adusi acolo ca spoileze o tara pentru îndeplinirea unui plan extern. Trebuie să ai creierul plecat cu sorcova să crezi că, de exemplu, hidroelectrica, un fel de monopol pe piața românească, este normal să aibe datorii și ca doar vanzarea ei catre straini o poate salva. Este aberant sa nu înțelegi cum ca anumite segmente ale economiei sunt cele care dau independența economică țării și ca vanzarea lor catre straini insemna cedarea controlului țării. Boule. Nu am de ce sa fiu respectuos cu idioți care nu inteleg niste lucruri de baza.
NOU
Revin ca sa vezi carențe de logica. Deci combinatul ăla avea datorii la stat. De ce le avea te-ai intrebat desteptule ? Pentru ca el în sine era neperformant sau pentru ca se fura și erau contracte facute între băieții care erau lăsați să își bata joc tocmai ca sa aibe boul de tine, vezi domne, justificare cand i se spune, domne nu merge, e prost, hai sa scăpăm de el. Tocmai faptul ca a devenit brusc performant dupa preluare trebuie să iti pună semne de intrebare. Ce s-a schimbat in cateva luni de a devenit brusc dintr-o gaura o chestie ce produce sute de milioane. Nimic. Doar ca acum produce pentru straini. Voi ar trebui să mai cititi niste cărti care să va deschidă ochii și astfel să avem macar o fundatie pe care sa putem purta o discuție. Nu e treaba mea sa te educ in ceea ce înseamnă asasinat economic sau privatizarea unor domenii ce tin de siguranta nationala asa cum ar trebui sa fie ea înțeleasă. Dar imi rezerv dreptul de te face bou in conditiile in care tu arati ca esti educat cu ziarul scanteia si nu poti intelege realitatea faptelor dincolo de aparente.
John perkins Confesiunile unui asasin economic e un bun inceput.
NOU
@pmk: Esti economist cu functia sau doar cu diploma? Anyway, te las sa traiesti cu impresia ca esti desteptul pamantului si nimeni nu se ridica la nivelul tau. Respectul se castiga nu se impune prin aroganta. Daca faci astfel de afirmatii si in firma unde lucrezi sunt convins ca esti cel mai iubit angajat.
PS. Daca tot esti atat de cult poate ne zici si cine a instrumentat revolutia din ’89? Ce scrie in carti despre asta?
NOU
stiu ca esti avocatul satanei, dar trebuie sa mentionam o chestie cu Dacia. o stiu pentru ca mama a lucrat acolo toata viata.
undeva prin 96-98 (nu mai stiu exact) Dacia a avut cel mai bun an al lor: 100.000 masini facute intr-un singur an. Dupa care au inceput sa creasca salariile, s-a anulat chestia cu “nu poti inmatricula o masina mai veche de 8 ani”, asa ca lumea a inceput sa aduca tedeiuri din nemtia. Evident, Dacia era sa falimenteze. Chiar lucrau 3-4 zile/saptamana. Evident, cu 75% salariu.
A venit Renou. Au facut intai nova dupa care au inceput sa isi revina ca firma cu Solenza. Loganu a mers decent la inceput…dupa care a venit criza. Si, Dacia a avut un boom, pe care nici in visele erotice ale managementului Reno nu exista 🙂
NOU
Deci mama Animaloo-lui este colega cu mine? 🙂
Deacord cu tine dude, dar as face încă o precizare. Dacia își axează producția doar pe un procent foarte mic din piata din ro (maxim 10%), dacă ar fi stat în piață din Ro era demult la fier vechi.
Dar asta e alta discuție ce nu face parte din context
NOU
fusa
NOU
SI nu a asta e ideea baxt ? Sa produci pentru a vinde la export ?
NOU
Normal ca da , George.
NOU
ai inceput bine. Continua.
NOU
Hai la frigideeeeeer!
NOU
perfect de acord ca guran e doar un palavragiu care nu se deosebeste de ceilalti analisti tv, insa numai cine nu a stat la coada la vize poate spune ca naspa UE, nu ne vindem tara (il lasam pe ponta)
s-au pupat si imbratisat suporterii OXI azi-noapte, bravo lor, insa mai mult ca niste bolnavi de cancer, care oricum nu-si mai puteau plati citostaticele, sa ia dracu industria farmaceutica, s-au hotarat sa nu se mai chinuie cu inca o runda de chemo, care oricum nu aduce nimic (poate 3 luni in plus de viata, insa chinuita), ci sa-si cheme toti prietenii sa mai faca un chef ca in vremurile bune, dupa care om vedea
NOU
Guran bate campii azi, insa daca aia o sa tina bancile inchise 2-3 saptamani s-ar putea sa nu fie departe de adevar.
Aia cu UE care sunt rai si ne-au facut si dres e usor tendentioasa – noi am facut toate alea, noi am negociat si acceptat toate cotele si conditiile, nimic nu a fost impus, nici un pret de privatizare, etc.
NOU
ce zici tu e ca in bancul ala cu Eu oricum te violez, tu alegi daca e cu alifie sau fara
NOU
Nu e chiar asa, e exact ca azi cand FMI zice sa ai un deficit anume de cont curent insa nu iti impune cum anume sa il obtii si Ponta iti spune ca FMI spune sa taie investitiile.
Zi-mi tu ca a venit UE si i-a impus statului roman sa vanda hotelurile aproape gratis lui Copos si Borcea sau a a stabilit pretul pt Romtelecom.
Ce spui tu e exact discursul la aia cu francul elvetian – “pai daca luam in lei nu ne incadram la ce vroiam, am fost obligati sa luam in franci”. Din cate stiu noi am vrut sa intram in UE, noi am cerut asta si noi am acceptat conditiile alea, cred ca erau baietii inteligenti a lui Nastase. Puteam sa jucam mai dur, puteam obtine cote mai bune, ceva imi spune ca Ungaria sau Polonia au cote superioare de productie, plus ca parca s-au scos acum.. si suntem liberi sa ii calcam in picioare cu produsele noastre 🙂
NOU
grecii astia, mereu surprinzatori si originali. Ei au gasit o a treia cale, mai patriotica, cu ulei de masline.
NOU
Per total eu cred ca e de bine ce s-a intamplat, ca direcție de viitor.
Grecii nu sunt singurii în postura asta, moldoveni și ucrainenii sunt bombe cu ceas, din ce în ce depind si ei numai de împrumuturi. Iar ajutoarele astea nerambursabile sunt tot un *
NOU
@arhi, grecia a votat “nu” pentru ca s-a obisnuit sa fie copilul rasfatat al vestului.
hai sa nu uitam totusi ca fondurile bancii europene si FNI vin din banii oamenilor, adica si ai tai.
banii cu care cotizeaza tarile membre (“actionarii”) sunt luati din taxe si impozite. FNI-ul functioneaza, la modul simplist spus, ca un CAR. ca stat cotizezi, iei cand ai nevoie, apoi ii pui inapoi. nu-s bani veniti din nebuloasa acolo.
deci cati dintre noi suntem dispusi sa mai strangem cureaua ca sa ii sustinem pe greci?
( hai sa intrebam un pensionar roman daca mai vrea sa cotizeze din pensia lui de 100€ sa plateasca pensia unui grec care, pensie, se pare ca a scazut la ~1000€+ pe la ~800€. ridicol!)
NOU
FMI nu FNI, ca se supara dl SOV!
NOU
si pensia aia, daca grecul a avut salariu de 2000 de euro si a contribuit la buget, n-as vedea de ce pensia de 800 ar fi nejustificata. ce nu inteleg oamenii e ca pensia nu e o pomana, ci e un rezultat a taxelor platite de-a lungul a aproape 40 de ani de munca, chiar daca banii aia sunt cheltuiti deja.
NOU
@Perkele
greece.greekreporter.com/2014/12/04/75-of-greek-pensioners-enjoy-early-retirement/
NOU
FMI, pardon.
Perkele, daca au imprumutat atatia bani ca sa mentina un anume standard de trai inseamna ca nu-si permit acel standard de fapt.
Pensiile au scazut se pare la ~800€ de la ~1200-1300€, deci 800 astia ar fi pensia din regimul de austeritate. Daca UE si FMI cedeaza si le amana/ ofera alt imprumut, vor risca sa creeze un precedent, toate tarile cu datorii (si nu stiu cate NU au) vor putea cere acelasi lucru. Sa scoata Grecia din Eurozone ar fi rau pentru credibilitatea euro. Chiar sunt curioasa la ce compromis vor ajunge.
NOU
@escu, si mai frumos. Am din ce in ce mai mult impresia ca grecii ne considera pe noi, restul, un fel de sclavii lor.
NOU
@Perkele, are dreptate @Maria_mea.
E corect ce spui tu ca pensia e calculata pe masura salariului lucrat in 40 de ani, dar asta daca statul plateste din banii lui, nu din imprumuturi externe nene. Au umflat cu pompa pensiile in ultimii ani prin fel de fel de masuri populiste menite sa castige electorat si totul s-a facut pe credit. Buba trebuia sa se sparga odata si odata!
Ca sa nu mai vorbim de conditiile aberante de pensionare la greci (75% se pensioneaza anticipat? 75%?!), de pensia tatalui acordata fiicei, si asa mai departe.
Ti se pare ca 1300 euro pensie pentru o tara care are doar turism in principal este normal? au scazut-o la 800 acum (iti dai seama cat era de umflata!) si probabil nici macar asta nu e nivelul real…
Imi pare rau pentru fraierii de greci cinstiti care sunt cei mai afectati de masurile astea, cei care chiar lucreaza cu 2-3 joburi pentru a supravietui – de fapt pentru a compensa prin taxe la stat faptul ca sunt atatia smecherasi care nu platesc taxe, care nu declara imobile, terenuri, profituri, etc, si ca sa plateasca pensiile uriase ale celor care s-au “descurcat”
NOU
Bai voi nu intelegeti ca grecii vor sa-si plateasca datoria, dar nu cu austeritatea aia? Ei vor sa fie ajutati sa aiba crestere economica si de acolo sa-si poata plati mai usor ratele.
Si intelegeti odata ca statele nu au de luat bani de la grecia, doar au garantat imprumuturile date de efsf. Iar efsf are bani din emiterea de obligatiuni cumparate de banci si alte institutii.
NOU
radu-tudor.ro/grecia-6131-la-suta-vinovata-pentru-drama-ei/
NOU
a3 e cu noi!:))
NOU
Radu Tudor e ala cu 2 ochi de sticla care se uite cu ei la urechi?
NOU
Apropos de lideri si demnitate, doar mie mi se pare ironic cum ministrul de finante, al doilea sustinator ar demnitatii si-a dat demisia ca nu il accepta UE la negocieri? Sa inteleg ca saptamana asta nu mai sunt asa demni si democratici?
NOU
E, cacat. Si-a dat demisia pentru ca n-are chef sa se ocupe de mizeria in care a intrat grecia. O sa iasa la rampa peste 2-3 ani, inocent ca un bebelus, aratand cu degetul spre ministrul de finante din acel moment si invinovatind guvernele precedente pentru situatia in care se afla Grecia. Baiat destept. Prim-ministru in cativa ani, daca totul merge bine.
NOU
Alte aberatii. A demisionat dar continua sa lucreze din spate. Voi chiar nu vă documentaţi deloc inainte sa aberati ? Urmariti keiser report episoadele cu el sa vedeti ce fel de om e. Uite de ce a demisionat, asa e ca ati citit stirea pe site romanesc rt.com/news/271849-varoufakis-resign-minister-greece/
NOU
in Finlanda, daca iti iei masina second de afara, trebuie platita taxa de vama care e cam 20-25% din pretul de catalog al masinii respective (stabilit de nu stiu ce autoritate auto in functie de model si vechime, nu pretul pe care il cumperi), ceea ce e cam nasol ca nici nu poti conduce masini inmatriculate in alta tara daca esti cetatean sau rezident permanent
NOU
“Islanda a reușit bine mersi.”
Cea mai mare dezinformare repetata de prea multa lume…
Islanda a reusit cu 724% datorie externa din GDP. (Grecia are 174% comparativ).
Conform statisticilor din 2 iunie 2015 :D.
NOU
Datoria externa nu I acelasi lucru cu datoria guvernului
NOU
Nu ne-a obligat nimeni sa aderam la UE, aveam noi nevoie de ei ca sa nu mai cerem vize ca sa putem merge la lucru la ei si nu numai asta. Politicienii au inchis minele pentru ca se stie, masa de manevra reprezentata de mineri niste oamnei pusi pe rascoale de obicei in frunte cu un anume Cozma le ameninta pozititiile sociale. Pana nu le-au lichidat pe mine, nu avea cum sa nu se auda ca vin minerii cu cereri aberante la Bucuresti. Asta cu energia electrica si cu privatizarea bancilor, eream rupti in fund si a trebuit sa privatizam bancile ca nu erau ban ila buget, au intervenit baietii destepti in hidroelctrica si au bagat-o in faliment… Plus de asta am mai vandut si Petromul tot de foame bugetara…
Per total, politicul si-a luat spaga aferenta, in unele cazuri chiar nu se impuneau privatizari…
Da, Moise Guran e un om de toata jena pentru ca e prea subiectiv si atotstiutor.
Binele eu nu il astept de la statul asta care ba a fost nazist ba comunist, astept lucururi bune doar de la mine… si uneori de la familie. Acum statul e doar Sristocumunist in sensul ca serviciile controleaza tot, in fine. Ar mai fi multe de zis dar… cam asta e de zis.
NOU
Cu acordul tau, o sa mai folosesc si eu ultima fraza pe care scris-o..
NOU
Pai ? Ok.
NOU
Apreciez
NOU
Am citit toate comentarile până acum.. Doar peste al tău am sărit. Baftă
NOU
Proşti îs grecii ăştia, nu au învăţat nimic din păţaniile poporului român.
Şi noi ne-am bucurat când am votat la referendum să avem doar 300 de parlamentari şi uite că s-a întâmplat exact pe dos.
NOU
Ba au invatat, ca au vazut cum s-a terminat povestea aia cand ne-am platit noi datoriile cu austeritate, in anii ’80.
NOU
Arhi, eu sunt de acod cu euroscepticii care vor o scuturare a institutiilor si tratatelor existente.
Dar argumentele enumarte de tine nu tin de UE sau de apartenenta noastra de ei. Ca dovada sunt probleme sistemice, prezente inca de dinainte de a initia procedura de aderare.
Cel mai simplu de demontat este argumentul cu productia de lapte. Care nu tine de cotele UE, stii foarte bine de ce prefera procesatorii sa preia de la Unguri. Si motivul se aplica si la rosii, si la castraveti, cartofi, si ce mai vrei tu.
NOU
In Danemarca, taxa de prima inmatriculare e 80-100% din valoarea masinii, asa ca…….
Poti sa mergi doar 3 luni cu ea inmatriculata in alta tara
NOU
Nu stiu de ce, dar eu ramasem cu impresia ca il apreciezi pe Moise Guran.
NOU
cand merita. acum nu merita
NOU
Au fost odata doi prieteni, Costel si Fanel. Fanel avea prostul obicei sa ceara tot timpul bani cu imprumut si sa-i bea la bodega. Costel ii dadea la inceput cate 5 lei, apoi cate 10. Si, desi stia ca Fanel ii bea pe toti, nu putea sa-l refuze, in virtutea vechii prietenii care-i lega. Fanel facea ce putea ca sa dea banii inapoi, dar daca intr-o zi dadea inapoi 5 lei, inevitabil in ziua urmatoare cerea imprumut inca 10. Incetul cu incetul, abuzul de alcool si-a spus cuvantul, iar Fanel a ramas mai intai fara nevasta, apoi a fost dat afara de la munca si tot ce mai facea toata ziua era sa bea. Costel i-a spus intr-o zi de la obraz: “Fanele, de la mine nu mai vezi bani imprumut decat daca te lasi de baut si-ti gasesti o slujba, ca altfel eu nu mai am cu ce te ajuta. Si-asa imi esti dator cu vreo 2000 de lei, uite, iti las 1000 din datorie, dar sa vad ca te faci om serios…” Bine-nteles ca intre timp Fanel luase bani imprumut si de la multi alti cunoscuti, bani pe care era clar ca nu mai are cum sa-i dea inapoi. Ba ii mai luase si la injuraturi pe unii dintre ei cand a fost trimis la plimbare. Vazand ca nu mai are ce face, s-a abtinut de la bautura si s-a angajat zilier pe niste maruntis. Dar toata minunea a durat vreo cateva zile, pana Costel i-a mai dat 10 lei impumut, bani cu care si-a luat repede doua sticle de rachiu contrafacut si s-a facut manga. Cu toate astea, Costel era dispus in continuare sa-l sprijine sa se lase de bautura. Dar Fanel i-a spus simplu “NU! Nu vreau sa mai am datorii la nimeni, iar pe cele pe care le am oricum nu le mai platesc. Am incercat metoda ta, m-am lasat de bautura doua zile si mi-am luat chiar si un job, dar uite unde am ajuns, n-am reusit sa devin miliardar. Deci mai bine nu mai platesc nimic si la revedere! A, si apropo, n-ai sa-mi dai 50 de lei imprumut pana luna viitoare?”
NOU
Costel trebuia sa isi ofere nevasta lui Fanel. De ce nu a facut-o? Nu ii pasa de prietenul lui pana la capat, ori sunt in aceeasi barca ori nu?
Foarte bine a facut Fanel. Jos cu imperialismul economic Costelic, huo si hai la birt sa mai povestim putin – cine face cinste?
NOU
din nefericire, nu pot sa dau +1000…
NOU
Coane, m-ai uns la suflet!
NOU
traiesc pentru a servi…
NOU
Ce superba e comparatia cu Romania si regimul de “teroare” Basescian, doar ca noi ca tara eram, suntem si se pare ca vom ramane pielea sulii, ce puteam noi sa negociam? noi care nici moneda europeana nu aveam. Cine e si Guran asta? un basist, sa taca dreacu, ca si noi puteam sa luam bani si sa nu ii dam inapoi. Ce valoare are referendumul asta? Asa am putea face restul tarilor inca un referendum daca suntem de acord sa le stearga datoria, ghici ce ar zice oamenii. Vor accepta tarile mari ca o tara de 10 mil sa nu plateasca o datorie? normal ca nu, vor fi urmati, pusi pe lista neagra, li se vor reduce optiunile de import/export si cei care vor colabora cu ei stiu asta, le vor oferi preturi si dealuri in defavoarea lor. Referendumul asta are un singur rol, oamenii lor politici se spala pe maini de raspundere, si poporul evident ca a muscat-o.
NOU
Toate companiile enumerate in articol, fara exceptie, ajungeau muci cu carne daca nu erau privatizate. Pentru ca erau conduse de Constantini Roibi si capusate de Liviu Luci sau ceva Hrebenciuci. Pentru ca palmarea saibei la iesirea din uzina era sport national in vremurile epocii de haur.
NOU
“Dar vă daţi seama că în câteva zile se omoară oamenii pe străzi? Vă daţi seama că vor da foc unor bănci goale, vor începe să jefuiască dacă nu vor mai avea cu ce plăti.”
Ti se pare exagerat. Dar daca se blocheaza sistemul bancar se blocheaza toate firmele. Ce vor face somerii?
NOU
Acum sa vedem daca reapare drahma…
NOU
www.theguardian.com/world/2015/jul/06/return-drachma-greece-print-own-euros
Hihihi
Cu ocazia asta imi retrag cuvintele dintr-un comentariu de sapt trecuta. S-ar putea ca si alde Malta si cipru sa poata
NOU
+1 foarte, foarte bun articolul.
NOU
totusi sa nu uitam ca toata indatorarea asta si tiparnita QE nu este decat un plan NWO. si nu, nu am folie de aluminiu pe cap.
NOU
O conspiratiune:
Grecia are 11 mil oameni, si economia Greciei e 2% din totalul zonei Euro, absolut toata lumea urmareste stirile despre Grexit cu sufletul la gura , de parca ar conta cumva la nivelul economiei mondiale/europene ( conteaza poate la nivel filozofic).
In alta ordine de idei , pe bursa din Shanghai s-au evaporat in ultima luna cam 2 trilioane de dolari, nimeni nu stie cum , de ce, unde etc. , si China baga bani ca nebuna sa astupe gaura, ca deh , bursa e cam de stat acolo.
SUA e “ocupata” nevoie mare cu deschis de ambasade in Cuba si de negociat acorduri nucleare cu Iran.
Mie mi se pare ca SUA cam cotonogesc pe chinezi, economic momentan, si folosesc galceava din UE si dosarul Iranian ca si perdea de fum.
NOU
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaapeeeeeeeeeeeeeeeeeluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!
NOU
Intre timp, intr-o galaxie, din pacate nu prea indepartata
www.youtube.com/watch?v=dCm3P41ogs8&t=10m04s
NOU
Ce bou sunt, asta era la articolul cu fratii sholdoveni
Oricum, volumul maxim 😉
NOU
Daca esti in UE, vin investitorii. Punct. In afara de Albania nu exista alta tara din fostul tratat de la varsovia care sa fi avut alta varianta decat sa fie in UE. Si ei nu au intrat pt ca nu au vrut ci pt ca nu-i primim Inca. Bosnia, Serbia, muntenegru, Kosovo so Macedonia stim ca au avut alte probleme. Dar si ele vor sa intre. Daca esti din est si nu vrei in ue, atat ca popor, cat si ca conducere, esti zero. Sau la rusi.
Uita-te pe statistici si da-ti seama cat am avansat de cand suntem in UE. Fii sigur ca criza oricum ne lovea, dar ne-am fi revenit mult mai greu.
Uita-te si la greci.nu vor afara, vor reforma UE. Si au dreptate, acum e pur si simplu dictatura banului, nici macar a unor persoane.
NOU
Eh, oricum, deficitul comercial a ajuns destul de micut.
NOU
Aliluia! Articolul asta e ca o insula intr-un ocean de propaganda frenetica pro-europeana din media si social-media romaneasca.
NOU
Ca te-ai mutat la bloc am inteles, dar sa te apuci si sa mananci de pe jos :(…
NOU
Ma doare-n p-la. Had sex! 🙂
NOU
www.zerohedge.com/news/2015-06-30/care-and-feeding-financial-black-hole
The way the black hole sucks in entire countries is as follows. If the black hole doesn’t have enough to suck in for a period of time, it gets hungry and makes the financial markets go into free-fall. The financial instruments of countries that happen to be farther away from the black hole—out on the periphery—fall faster. In search of a “safe haven,” money floods out of these countries and into the “core” countries that are clustered tightly around the black hole—the US, Germany, Japan and a few others. The black hole gobbles up this money, but is then hungry for more. But since the periphery countries are now financially too weak to resist, they can easily be turned into black hole fodder. This is done by saddling the country with a foreign debt it can never repay, then forcing it to keep making payments against this debt by making it a condition for maintaining a financial lifeline—keeping the banks open, the ATMs stocked, the lights on and so on. To be able to make the payments, the country is forced to dismantle its society and economy through the imposition of austerity, to privatize everything in sight turning it into collateral for more loans, and to surrender its sovereignty to some transnational organizations, such as the IMF and the ECB, which are directly involved in the care and feeding of the black hole
NOU
Guran se informeaza si se increde in sursele “oficiale” ale serviciilor secrete de manipulare, cea mai mare sursa de informare “oficiala” e CNN cu care e aliata Antena 3, pe de alta parte grecii nici nu au facut prea mult pentru pedepsirea celor vinovati de cheltuirea ilicita a miliardelor din imprumuturi, europenii cu planul lor de ordine mondiala nu-si vor permite sa piarda Grecia
rromania se indreapta totusi mai mult fortat de americani spre drumul al bun, pedepsirea coruptilor mari, scaderea taxelor … daca vrei sa mearga economia ok scade taxele, daca vrei sa iti mearga economia ca in china fa ca in china renunta la taxe complet, micii intreprinzatori sa nu aiba niciun fel de taxe, garantat o sa creasca exportul in draci, o sa intre miliardele de euro in rromania cum nu am vazut vreodata
NOU
Nu ai răspuns la cea mai importantă întrebare: de ce vor grecii în continuare să stea și cu sula-n cur și cu sufletu-n rai, milogindu-se de BCE să le dea bani de-o pâine. Dacă nu erau muieri făceau referendum pentru ieșirea din UE. Așa, au rămas niște cerșetori cu mâna întinsă.
NOU
www.theguardian.com/commentisfree/belief/2015/jul/03/throughout-history-debt-and-war-have-been-constant-partners
Deci nişte companii private au profitat de corupţia unor politicieni (care ar trebui executaţi) să prostească grecii să ia împrumuturi de la nişte bănci private să cumpere o grămadă de chestii pentru armată.
Când treaba s-a împuţit, pulimea nu mai producea destul pentru toată lumea, iar corupţii politicieni greci n-au mai avut de unde plăti imensele datorii pentru care au luat şpagă ca să le facă, băncile private, în pericol de a rămâne fără cash au mers tiptil la BCE şi alte instituţii imune şi intangibile de muritorul de rând care au convertit rapid datoria lor în datorie publică fără să întrebe pe NIMENI NIMIC.
Băncile private au scăpat, politicienii au scăpat, iar grecii s-au trezit cu o imensă datorie publică.
Şi nu mă luaţi cu vrăjeala că de ce i-au votat că nu ştiu ce, că e vina lor că au votat politicieni corupţi.
Arătaţi-mi pe cineva în ţara asta care poate contesta achiziţiile SRI şi MAPN (de ex) din care Ghiţă sau cei de la siveco a ajuns multimilionari? Sunt secretizate şi toată democraţia din lume nu le poate desecretiza, aşa şi omul de rând grec s-a trezit cu o datorie despre care nu avea nici un control să o oprească din start.
NOU
Liviu Negoita si-a luat vila pe malul lacului Cuomo, din contractele cu BGS din parcul IOR.
Romania s-a imprumutat miliarde de euro in doi ani, pe vremea cand Liviu Negoita atribuia contracte in parcul IOR.
Romanii vor plati miliardele alea din care si-a facut Liviu Negoita vila pe malul lacului Cuomo.
NOU
Nu doar ca mie mi-ar fi rusine sa mai exist pe internet dupa faza aia.