Sunt de vreo 2 zile singur acasă cu cea mai mică moștenitoare, Luna a trebuit să plece cu treburi și se întoarce de abia sâmbătă. Vă spun, am dezvoltat un respect nebănuit pentru mame, în special și femei, în general.

Fii-mea este, evident, iarăși, din nou, răcită, ceva viral. A căpătat un obicei tâmpit de pe undeva și își bagă degetele în gură, nu înainte de a pune mâna pe toate mizeriile din jurul ei, normal, de îmi vine să vomit când o văd, zici că face anumit. Probabil de aia e și răcită acum, cu mucii până la coate și febră.

La asta cu febra voiam să ajung. Pentru că e super scary când face copilul noaptea febră. Până ieri, pentru mine era o veste oarecare, gen A, ok, a făcut niște febră noaptea, no biggie, acum e bine.

Ei, când ești un simplu bărbat, singur cu copilul, copilul care a făcut 39+ peste noapte, deși se culcase fără probleme, lucrurile nu mai sunt deloc simple și nu sunt vești oarecare, ci începe drama. Ești singur, ce decizi, ce îi dau, paracetamol sau nurofen, ce i-am dat ultimul, nu mai țin minte, oare cât paracetamol se dă, futu-i, mereu uit, ah, nu, atâta e la nurofen, stai, câte kile are, 15 sau 25, mmm, nu pare de 25, cred că 15, oare să o cântăresc, nu, nu, sigur are 15, deci 5 ml, dar 5 ml de nurofen sau paracetamol, care o fi, sau poate să îi dau supozitor, pare destul de fierbinte, oare unde sunt supozitoarele, of, femeia asta înmormântează totul în casa asta, habar nu am, dar se dă jumătate de supozitor sau unul întreg. Întreaga discuție are pe fundal copilul urlând, pentru că s-a trezit când i-ai pus termometrul, îi curg mucii, la propriu, în gură, nu știi ce să lași din mână, să îi dai nurofen cu muci sau să ștergi mucii întâi, ai auzit tu că mucii au microbi și mai bine nu ajung în stomac, copilul urlă, somnoros, înghite nurofenul, înghite și o șarjă nouă de muci, totul se relativ calmează, acum stai doar cu frica de a nu-i scădea febra, pentru că atunci trebuie să o duci la spital și nu știi, să o duci la spital la 39.5 sau să aștepți să ajungă la 40, nici nu se face să îi deranjezi pe oamenii ăia așa, aproape degeaba.

Și lucrurile se calmează, e doar 5 dimineața, poate mai ai timp de un somn, când se aude, din întuneric:
– Tati, am făcut caca…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Măcar acum trecem și noi la categoria oameni?

    • #2

      mpare rau, dar eu nu sunt genul misogin…:))

    • #3

      @Laurra: ce vrea sa spuna Cetin de fiecare data cand imparte umanitatea in cele doua categorii binecunoscute este de fapt ca femeile reprezinta partea superioara a piramidei, oamenii find abia pe locul doi 😀

    • #4

      iata, un cunoscator

    • #5

      Se pare că seniorul a descoperit care este sexul “tare” pe lumea asta 😀

  2. #6

    Impachetari rulz 😀

    • #7

      Da, la 39+ cand nimic altceva nu pare sa mearga, nici nu prea ai alta solutie.

    • #8

      A mea a facut 41 grade in urma cu 6 ani, deja dadea ochii peste cap. Nici nurofenul nici paracetamolul nu mai aveau efect in scaderea febrei. Ma pregateam sa o duc la urgente dar am avut sclipirea sa sun pediatra care m-a sfatuit sa nu o duc la spital. M-a sfatuit sa ii fac infasurari cu apa calduta si sa ii administrez de urgenta Algocalmin. In jumate de ora febra scauze pe la 38.

    • #9

      Am trecut si eu prin asta cu impachetari. Incepea pojarul de fapt.

      Cand nu merge paracetamolul, de obicei merge un supozitor de novocalmin. Ala e artileria grea.

    • #10

      Pediatra sfatuieste parintele sa nu duca copilul cu 41 la spital ca n-are cum sa aiba ceva grav gen meningita si sa-i dea medicamentul ala interzis in multe tari, eventual din ala la fiola, pentru injectat. Cat de iresonsabil sa fii sa dai asemenea sfat? Cata durere in cur? Bah, plm. D-aia n-au romanii incredere in doctori.

    • @Alex, Algocalmin fiole este destule de eficient. Pui un pic de apa intr-o cescuta si torni o fiola.

    • #12

      Exista Algocalmin sirop special pt a fi inghitit. Usor de dozat.
      Nu fiola in apa, etc.
      Supozitor cu Novocalmin nu se administreaza sub 4 ani.

    • #13

      parca era interzis algocalminul

  3. #14

    Bine ca nu s-a terminat povestea cu : “Tati a facut caca.”

    • #15

      Bravo, mă făcuși să râd cu stropi.

  4. #16

    Da’ sa vazi cand nici nurofenul nu mai da rezultate. Cand era fii-mea mica facea niste temperaturi de prajeai oua pe ea. Stateam noaptea cu nevasta pe langa ea si ii schimbam intr-una sosetele muiate in otet. Doar asa ii mai scadea temperatura.

    • #17

      Da,șosetele înmuiate in oțet ajuta la scăderea febrei. Știam metoda asta, o consideram o gogoriță bătrânească tâmpițică….până când a făcut copilul vreo 39,8 și nu scădea cu nici un medicament. Am chemat salvarea,până sa vina i-am pus șosete ,până a venit mașină i-a scăzut la 38…doctorita de la urgente a făcut mișto de mine că ce “am pus copilul in borcanul cu murături” ;((((. Era tinerica,frumușică și plină de ea.

  5. #18

    Las instrucțiunile astea aici sa le gasesc cand raman si eu singur:

    1. dozele le calculez mereu pe ceva site de sănătate din NZ:
    panadol:
    www.healthnavigator.org.nz/tools/p/paracetamol-dose-calculator/

    ibuprofen:
    www.healthnavigator.org.nz/tools/i/ibuprofen-paediatric-dose-calculator/

    2. toate masuratorile (temperatura, ora, doza si modelul de medicament) fie le notez intr-un note sharuit cu nevasta.. fie dau sms/mesaj pe whatsapp sa fie la îndemâna.

    3. prioritate ar avea panadolul(paracetamolul) in fata nurofenului, si doar daca nu scade sau scade foarte greu dam si nurofen alternativ la 4h. La nevoie facem si impachetari cu apa calduta, dar asta n-a fost nevoie decat 1 data sau de 2 ori in 6 ani si 2 copii.

    4. dupa o semi-pneumonie, am avut grija foarte mare la muci. Trebuiesc tinuti din scurt indiferent cat de inconfortabil e pentru copil/bebe. Cand erau mici si mai foloseam “batista bebelusului” legata la aspirator, le puneam castile cu noise canceling si ceva muzica interesanta sa le mai treaca din suparare. Ser fiziologic folosit din belsug, uneori si ceva fas fas cu apa hipertonica (marimer baby).

    • #19

      Si la noi prioritate are Panadol – daca e ok ramane la 8 ore, daca nu se da si Nurofen la 4 ore distanta.

      Ce am mai observat la 2 ai mei, Panadol era mai usor tolerat – un aftertaste mai ok fata de cel intepator de Nurofen.

    • #20

      Batista bebelusului nu prea are efect la mucisorii adanci. Recomand lavaj nazal cu ser fiziologic, seringa de minim 10 mL.

    • Eu ii fac lavaj cu spray cu apa de mare Tonimer Hipertonic Baby si apoi aspir cu aspirator de gura din ala de la Chicco. La inceput nu ii placea, dar cand si-a dat seama ca o ajuta sa respire, venea ea la mine sa ii aspir mucii sa ii desfunde nasul.

    • #22

      @Klucksy, ce vârstă avea copilul când s-a prins ca ii faci de fapt un bine?
      Al meu e intr-o faza de NU NU NU, orice e NU, la orice indicație sau încercare de apropiere îmi face pup și “pa-pa” cu mana. Am citit ca ar fi în jurul vârstei de 2 ani o etapa de rezistență din asta când refuza cam orice, dar asta cu mucii ma îngrijorează pentru ca știu că pot afecta urechile uneori și permanent.

      În alta ordine de idei… spray-urile alea hypertonice sunt ok date și fără aspiri? :)) Asta nu mi-a explicat nimeni, după capul meu ar trebui lăsate vreo câteva minute sa își facă treaba de curățare și apoi aspirate, ca dacă aspir imediat nu știu cât ajuta, iau soluția și mucii rămân la locul lor.

    • @Laura, prima raceala cu muci a fost pe la 10-11 luni. Dupa a 3-a zi a inceput sa nu mai protesteze. Tura cea mai recenta, cu amigdalita, abia dupa 1 saptamana a terminat cu protestele.

      Sprayul cu apa de mare e pentru fluidificarea mucilor. Daca nu aspiri il inghite si gata. E apa cu sare 2%. Dupa ce ii fac lavaj aspir cat pot de bine, pana ies toti mucii, apoi mai dau o tura de spray, sa ramana umede caile nazale, chiar daca ii curg in gura.

    • #24

      Mwell, ce înseamnă să ramai prost dacă nu întrebi, mulțumesc, m-ai deșteptat. O sa insist, deși se exorcizeaza și îmi trebuie încă 2 perechi de mâini pt imobilizare când aspir… :))

    • #25

      Laura, am inteles ca intre 8 ani si 8 ani jumate ar fi o perioada cand nu protesteaza. Si eu o astept.

    • Eu sunt mai “ghiolban” de felul meu si o incerc sa o imobilizez cat mai finut cand vine vorba de supozitor si masurat febra rectal. Asta pentru ca de la 7-8 luni incolo nu mai sta si se zvarcoleste ca posedata doar cand vede termometrul rectal. De atunci doar siropuri a primit, chiar daca si acolo a trebuit aplicata “ghiolbania”, acum le ia cu placere chiar. La termometru am trecut la din ala de frunte digital ca nu mai functiona nimic. E al dracului de fortoasa pentru 11 kg si 88 cm :-)))

  6. Iti zic eu cum se dau: alternativ, la 4h, panadol cu nurofen, altfel nu scade febra. De unde stiu? Tocmai am scapat de o raceala urmata de amigdalita, dupa prima saptamana la gradinita, la doar 1 an si 6 luni.

    Sunt curios de ce doar noaptea fac febra mai mare? Peste zi nu depasea 38.7-38.8, noaptea direct 39.2-39.3. Era asa molesita ca nici sa planga nu avea putere. Dupa ce i-am dat antitermic a adormit la mama-sa in brate.

    • #28

      In general, noaptea ne apuca pe toti toate durerile. Nu stiu vreo explicatie logica

    • #29

      o saptamana? pai fiica a avut record de raceala dupa 2 zile de gradinita.

    • Poate pentru ca erau doar 4 copii in grupa. Restul acasa bolnavi :))

    • #31

      Și oamenii par sa moara mai degrabă spre dimineața, asa a fost și în cazul soțului meu, pe bune ca as vrea sa știu de ce.

    • #32

      “More cortisol circulates in your blood during the day, which suppresses your immune system. This means that your white blood cells, which are responsible for fighting infections, are less active during the day.

      At night, there is less cortisol in your blood. As a result, your white blood cells readily detect and fight infections in your body at this time, provoking the symptoms of the infection to surface, such as fever, congestion, chills, or sweating. Therefore, you feel sicker during the night.”

      Din ce am mai citit, mai toate (inclusiv moartea) au legătură cu ritmul circadian și hormonii care se secretă în corp pentru a-l regla. Se pare că cei mai mulți oameni mor spre 11 AM.

    • #33

      iata o informatie fara de care outeam trai bine mersi:))

    • #34

      Cu plăcere :))))

      Eu sunt ipohondră, anxioasă și insomniacă de fel, dar informațiile de genul măcar mă ajută să mă panichez cu program 😀

    • #35

      Noaptea secretia de antiinflamatoare proprii organismului este minima (la cei care au activitate ziua, nu in tura de noapte). Este maxima dimineata si scade treptat pe parcursul zilei.

  7. #36

    Pare Olivia Steer mesajul meu, dar printre armele cele mai importante pe care le avem in lupta cu raceli/virusuri usoare este un nivel optim de Vitamina D. De cand mi-am facut analizele si mi-am reglat nivelul (cativa ani minim), nu am mai avut evenimente.. E imposibil sa eviti contactul, mai ales daca mergi cu metrou/autobuz, mers la serviciu etc.

    • #37

      Dobro, tu esti?

    • #38

      Dar de ce să sune a Olivia Steer?! Orice medic în toate mințile poate sa confirme că Vit. D are un rol important în sistemul imunitar. Și în alte probleme de sănătate importante.

      Acum cca 8-9 ani endocrinologul de la acea dată s-a gândit sa ma pună sa fac o analiză pt vit. D. Care a ieșit sub nivelul gropii marianelor. Și m-a pus pe pastile și chiar injectabil când reușeam să aduc de afară.
      Și de la răceli zdravene pe an, fiecare cu 1-3 luni tuse reziduală, am ajuns la 1 răceală pe an (ba chiar una singură din toamna lui 2019 până acum) cu maxim o săptămână de tuse

  8. #39

    Iartă-mă, am rîs cu muci – și nu-s răcită. 😀

  9. #40

    Supozitoarele sunt cam grețoase, se iau cu un pic de pîinică, să nu vomite copilul.

    Asta era de pe net, cum a băbuță la doctor ii spune că a luat toate medicamentele, a respectat schema, tot-tot-tot, dar să nu-i mai dea pastile din alea lungi și ascuțite, că sunt grețoase, le-a luat cu pîine și tot grețoase au fost …

    • #41

      atentie, gluma: pentru ca notiunea de a le baga in cur e necrestina

    • Eu am citit “cu palincă” 🙂

    • #43

      Bine.. ar putea să-ți spună și că a avut reacții adverse la ele – pentru că le-a administrat cu tot cu ambalaj- poveste auzită de la o farmacistă.

  10. #44

    Bai da…parenting sucks la faza asta este cea mai terifianta experienta de care nu ai timp sa te sperii ca you have to deal with shit…si la propriu si la figurat..

  11. #45

    Mama articolul asta descrie perfect situatiile pe care creierul meu incearca sa le anticipeze ca sa nu piarda controlul cand este vorba sa raman singur cu baietelul meu.
    Si incepe o intreaga parada de: daca ma nu descurc, daca nu stiu ce medicament sa ii dau, oare cat, ce sa ii fac daca nu reusesc sa il linistesc si multe altele :).

    Deci da glorie femeilor!

    • #46

      Controlul e o iluzie oricum cand e vb de copii…Poate cea mai greu de digerat chestie de cand apar liniutzele alea doua este ca nu poti controla totul…

  12. #47

    Multumim 🙂
    Dar mai ales sanatate micutei! Frica de parinte e a naibii cand copilul iti este bolnav.

  13. #48

    Hai bai nu fiti plante. Cum sa va cacati pe voi ca ramaneti singuri cu copiii, bolnavi fiind? La noi in fam. de ex., eu sunt responsabil cu medicatia cand e ceva (nu sunt doctor).

  14. #49

    Nu e cu febra, e cu altceva…
    Mama mi-a spus ca, in caz de constipatie ne baga in fund o codita de nalba…mi s-a parut asa dragut….

  15. #50

    Inseamna ca mamele singure sunt la alt nivel de super sayan. :))

  16. E horror perioada răcelii la copii. Eu mă stresez foarte tare când a mica e răcită. Pur și simplu nu pot sa dorm. Mă îngrozește gândul că poate face febră și eu nu sunt atent. Așa că nu închid ochii toată noaptea. Am învățat toate combinațiile posibile de tratamente antitermice.

  17. #53

    Sanatate micutei! Sanatate la toti micutii de Cartier Arhi! Hai ca sunteti buni si voi barbatii! Nu va mai lamentati, pentru ca asa cum si voi va simtiti ca nu puteti manageria situatia si noi femeile ne simtim frustrate de aceleasi ganduri cand e sa fie o situatie de febra. Mai ales daca sotul lucreaza de noaptea si nu ai cu cine sa lasi copilul macar sa faci un dus (cred ca faceam dus la juma’ de chibrit – pauza de copil obosit de atata urlete!). Am zis slava cerului ca a fost sotul acasa in weekend si a luat copilul in alta camera, l-a pus pe o perna mare, intrun unghi ca sa respire mai bine si a stat langa el, ca sa-mi dea posibilitatea sa dorm si eu macar o noapte pe saptamana. Aveam deja tendinta sa adorm pe tron daca ma lasai acolo…..
    Venom – cam ai dreptate cu vitamina D. La mine fiind o tara cam lipsita de soare pana la 6 ani mi-a recomandat zilnic vitamina D. Si medicatia mi-o scrisesem pe o hartie pe care am pus-o pe capacul cutiei cu medicamente ca deja uitam, cate picaturi de vit.D, cati ml de Advil trebuie sa-i dau cand are febra, cum se numeste medicamentul de colici……si numele doctoritei lui il scrisesem acolo cu nr de telefon.
    Stai linistiti ca puteti si voi sa fiti la fel de iscusiti ca si femeile. Nu sunteti mai prejos. Ba chiar unii va faceti mai bine treaba in comparatie cu multe alte femei. Sunteti doar obositi la un moment dat. O sa va odihniti intro zi si cand o sa vedeti dimineata gagalicile alea mici razand si alergand prin casa o sa si uitati toate situatiile astea. Sanatate multa!

  18. #54

    Observ o gramada de iecsperti pe-aici așa ca nu mă bag sa dau sfaturi despre medicamente / abordări terapeutice.
    Reiterez doar ca știi cum sa mă găsești dacă ai nevoie. Si nu e un deranj, indiferent de ora.

  19. #56

    Nevasta-mea venea acasa si din DUBAI daca auzea ca are fisu febra…asta e singuru merit al nevestitii ca nu a venit aks:) in rest paracetamol nurofen la 4h, impachetari daca ajunge la 40, termometru digital nu scoala copilul , comprese reci , supozitoare doar spre 40…apa multa….

    • #57

      nu avea cu ce aa vina, nu era avion pana sambata