frig de pantelimon

După gerul tras ieri și după un remarca extrem de corectă al unui comentator, am ajuns la concluzia că am nevoie de un generator de curent. Doar că încredeream mea în electricienii de pantelimon, după ce am dat piept cu instalatorii de pantelimon, cei care mi-au luat 200 de lei ca să îmi monteze un hidrofor și 100 de lei ca să îmi echilibreze NU caloriferele, parcă m-aș baza pe mine.

Ce caracteristici cauți la un generator? Ce trebuie să aibă, ca să țină minim o centrală termică și un hidrofor, în funcțiune? Ce combustibil? Cât ține un plin? Poate fi legat să pornească automat când se oprește curentul, în caz că nu sunt acasă? Unde se ține? Bănuiesc că astea ar fi întrebările, că nici nu știu ce să întreb.

Colegii de suferință pantelimonezi și măgureleni mi-ar fi de mare ajutor…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

123 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Ai vrea sa porneasca singur nu pentru ca nu esti acasa, ci pentru ca iti este lene sa mergi la el sa ii dai o cheie. Eu nu as avea incredere sa porneasca un motor pe benzina singur si nesupravegheat prin curte.

    1. Ai vrea un generator cu invertor, deoarece, daca ai un UPS consumer, chinezariile ieftine nu ii vor placea (face ca toti dracii UPS-ul pana se distruge).
    2. Invertorul te mai ajuta si la faptul ca trage de motor functie de puterea necesara, nu da non-stop blana (zgomot si consum reduse).
    3. Iti faci un consum “din ochi” la ce-ai prin casa folosit in situatie de avarie si inmultesti minim cu 2.

    Ce am eu (nu e neaparat cea mai buna optiune):
    – Kipor IG3000E (www.kipor.ro/generatoare/ig-3000e) – pornire cu baterie si/sau sfoara. Are invertor. Scoate sinusul asa cum a dorit D-zeu sa arate.
    – Duce toata casa fara consumatorii majori (cuptor electric, friteuza)
    – Legat la tabloul principal al casei (afara) printr-un comutator “1-0-2” trifazic.

    Cand se opreste curentul, astept 10 minute (toti consumatorii mai mici din casa sunt pe UPS) si, daca nu revine, ma duc si pornesc dracovenia. Pana ajung la comutator s-a incalzit motorul si poate sa isi ia in freza consumul uzual al casei (cam 800W) fara sa se opreasca motorul. Macane la espresor si feon, dar le duce. Frigiderul si centrala nici nu le simte. Cuptorul electric il ucide cam in 5 minute (cred ca intra invertorul in protectie).

    Lung, dar am zis ca te poate ajuta experienta la prima mana.

    • #2

      well, you got me:)))) bun, am retinut, invertor:) dar nu am nici un UPS in casa, ma bazez pe Marele Monstru de Spaghete si noroc

    • Ce e ala UPS ?

    • #4

      @Alin: “UPS…nu mai e curent”.

    • @Alin

      Uninterruptible power source. O sursă de curent bazată pe baterii care intră în funcțiune automat atunci când pică curentul.

    • #6

      E bine, macar pentru centrala, sa ai un buffer pana o ia generatorul. Desi nu e OK un UPS ieftin ce scoate “sinus modificat” pentru motoarele de la pompe, nu e problema cateva minute, pana pornesti galagiosul.
      La mine a fost o problema mai delicata, deoarece centrala intra in avarie la socuri scurte de curent si vrea reset manual.

      Oricum, esenta este sa il cuplezi pe generalul casei. Cand toate casele din jur sunt complet in bezna, a ta arata ca un pom de Craciun 🙂

    • Bine, sa vrei espresso cand ti s-a luat curent e deja aroganta maxima dar da, cool… :)))

    • #8

      Alternativa e consoarta care se uita cu subinteles la tine. Nu ai bea un espresso? 🙂

  2. #9

    Pentru familie, ia trei mai mici.
    Pentru tine, o medicinala cu dinam.

  3. #12

    www.emag.ro/generator-stager-gg-2900-4500002900/pd/DVFK4BBBM/

    banuiesc ca stii ca face ca toti dracii ?

    nu as face automatizare, pentru ca daca nu e facuta profi, bubuie ceva. in cel mai bun caz, generatorul.

  4. #14

    Heads up la costuri… Un generator bun si automatizarea aferenta plus instalarea cam 2500 de EUR …

    • #15

      Ca să nu mai spunem că dacă vrei și garanţie la APC-uri Schneider percepe taxă separată de 500 euro…

    • #16

      Era pe la Brico un generator d’ala … AG nu stiu cum (romanesti parca) pe motorina cu automatizare pe la 6000 de lei. Nu stiu cat de curat e output-ul, ce-i drept.

  5. #17

    duce la mai mult daca ai o casa de peste 200 mp

  6. #18

    Unu cu automatizare e destul de scump. Mai bine te duci la hotel cind nu ai curent.
    Eu am avut mai multe generatoare si iti sugerez asa.
    Calculeaza consumu si cauta un generator care sa duca macar dublu.
    Sa aiba contuar cu orele cit a mers.
    E bine sa aiba pornire electrica, dar daca nu il folosesti, bateria e baterie.
    Si ca marci: Stagger sau Kipor.
    Si cel mai important asigurate ca gasesti piese pentru el, desi nu prea se repara astea…

    • #19

      Există firmă în sectorul 3 care repară hardware stabilizatoare, invertoare și UPS-uri atunci când importatorul / vânzătorul ridică din umeri a neputință. Desigur, pentru mizeriile de stabilizatoare Well recomandăm să se cumpere altul, mai scump, de unde vrea clientul, pentru că sunt așa de prost făcute încât vor ceda iar pe partea mecanică. Iar la UPS-urile chinezești costă reparaţia aproape cât unul nou.

    • #20

      Da si tu un site sau un nume…

    • #21

      @Arhi … daca vrei sa-ti porneasca singur ar trebui sa fie compatibil cu un sistem AAR, care face comutarea intre reteaua ENEL si generatorul tau …. si-ntradevar, un UPS mai mare intre ele n-ar strica, macar pentru buffer.

      Insa totul trebuie masurat corect la capacitate fata de ce consumatori ai tu in casa.

    • #22

      @super_fotbal: nobrand.ro, în Faur

  7. #23

    are dreptate Ciprian,cost mare cel puţin 2500,vezi să iei unul diesel.Va trebui sa calculezi puterea instalata şi în functie de asta cumperi scula,preferabil fara automdtizare

  8. #24

    Eu visez la unu’ de-asta: www.youtube.com/watch?v=vEqSuTOKUEg. Inca nu se vand din cate am inteles si costa cat o masina. Vise.

    • #25

      Visezi la cai verzi pe pereti, visezi la ziua in care legile termodinamicii vor fi abrogate si va fi posibil un perpetuum mobile de speta I.

    • #26

      Nu ma pot abtine sa nu-ti spun cat de varza esti in fizica Raducule. Habar n-am daca daca generatorull ala e real sau nu pentru ca nu am timp acum de research dar la nivel teoretic violeaza doar legile termodinamice din capul tau. Nici macar nu intelegi ce e ala un perpetuum mobile pentru ca daca ai fi inteles, ai fi inteles ca o miscare perpetuua este o miscare ce nu are nevoie de energie din exterior. Ori pentru tine masa unui atom si legaturile moleculare ce formeaza o molecula de apa, dupa cum am observat in posturile anterioare nu inmagazineaza nici un fel de energie, iar einstein a fost un copil tembel care vorbea numai prostii.

      Legea 1 – Energia nu poate fi creata sau distrusa. Ma vad nevoit sa-ti repet. Masa poate fi convertita in energie si invers e=mc2 Are atomul de hidrogen masa ? Are. Structura moleculara a apei contine atomi de hidrogen ? Contine. Exista energie inmagazinata in legaturile moleculare dintre atomi. Exista. Deci se poate transforma energia dintr-o forma in alta.

      Legea 2 – Entropia doar creste. Asta e legea care crezi tu ca e violata ? Pfuu.

      Pentru tine soarele e un perpetuum mobile ? Mergi fratiuc si-ti pune creierul la contributie nu mai iti da cu parerea despre lucruri pe care nu le intelegi.

    • #27

      Uite aici cam cata energie se poate inmagazina in masa.

      www.youtube.com/watch?v=t19kvUiHvAE

      Sau te poti uita pe cer intr-o zi insorita sa vezi o sfera numita de noi “soare”.

    • #28

      George, nu stiu cum sa te iau usor asa ca o sa te iau greu: esti un semidoct agresiv. Daca mai si crezi ca generatorul ala e vreun fel de generator nuclear atunci mai ai si alte probleme. Soarele este un generator nuclear care nu violeaza nici o lege.

    • #29

      Nici nu prea conteaza daca generatorul e real sau nu atata vreme cat nu o sa mi-l permit curand sau poate vreodata. Dar no, hai sa ne dam experti in ceva Radule! Da bine la imagine.

    • #30

      Nu era vorba in particular de generatorul ala. Am precast de la bun inceput ca habar nu am ce metoda a folosit si nici nu ma inereseaza pentru ca cel mai probabil incearca sa separe hidrogenul si pentru asta pune mai multa energi in separare decat scoate. Era vorba ca ideea unui generator pe apa violeaza termodinamica este stupida.

    • #31

      Si da, probabilitatea ca un generator pe apa fezabil energetic, sa foloseasca fizica nucleara este foarte mare, nu stiu de ce te miri asa tare.

    • #32

      Generatorul ala e mort la temp sub 0C chiar daca costa cit o masina.

    • #33

      George, esti un tampit!

  9. #34

    Pentru astfel de situatii eu tin sa am caldura si atat, fara tv,microunde,radio pot supravietui…asa ca mi-am conectat centrala termica la un ups iar pe acesta la o baterie auto. Imi tine centrala in functiune vreo 6 ore ceea ce e perfect si scap de zgomot, alimentari generator etc. De 4 ani de cand merg pe aceasta solutie totul a fost ok.

  10. #35

    www.generatorultau.ro/images/KDE12STA.jpg
    Eu am de doi ani exact acest model de generator. Este arhisuficient pentru o casa cu parter, etaj si mansarda. Am doua centrale, una pe gaz pt apa calda si una pe peleti pentru caldura. Are capacitatea de 25 de litri rezervorul, merge pe motorina, consuma cam 350 de grame de combustibil per kW/h. Zgomotos, zici ca pleaca din loc, dar eficient cay=t cuprinde. L-am cumparat cu un sistem din ala de pornire oprire automata si e setat sa porneasca cand simte cadere de curent, nu doar cand se opreste efectiv curentul. Am evitat astfel sa imi bulesc electrocasnicele prin caderile de tensiune cu care a binevoit enel sa binecuvanteze zona in carre stau. Sustine fara probleme doua centrale si nu am avut niociodata probleme. Mai multe detalii nu stiu sa zic

    • #36

      Mama, cat e animalu’! Zici ca e EDG-ul de la mine de la serviciu.

    • #37

      La cum au scris “Super Silent’ pe el, sigur nu scoate mai mult de 200db 🙂

    • #38

      E mare, intr-adevar. Dar face fata la o casa de 600mp fara probleme. Sunt mai mult decat multumita de el. Nu l-am luat de pe siteul al carui link l-am pus, dar e identic si are aceleasi specificatii. Cel mai mult a functionat continuu 75 de ore din care 32 nu a fost nimeni acasa.

    • #39

      Scrie degeaba super silent, face zgomot exact ca un tractor. Chiar, acum mi-a picat fisa ca zgomotul e ca la tractor, nu gaseam termen de comparatie. E montat in afara casei, desigur, intr-un fel de debara. A si batut zapada pe el, a plouat si vantul dadea apa in debaraua aia, dar n-a avut nici pe dracu. Il consider o investitie pe viata.

  11. #40

    Honda! Motorina.vezi pe hpe.ro. costa dar merita.

    • E una din cele mai bune solutii.

    • #42

      +1 pentru Honda, pornesc din orice pozitie si invertorul din ele face toti banii.

    • #43

      Pana si eu cu copchila in brate am reusit sa l pornesc. Noi stam la bloc , tot cu centrala si am generatorul la boxa pentru astfel de situatii. Iti dau pe mail niste date de contact daca vrei mai multe detalii.

  12. #45

    Nu stiu in ce masura e posibil in cazul tau, daca ai un cos de fum accesibil din casa, dar decat generator mai bine o soba/semineu in casa, ca face suficienta caldura ca sa acopere perioadele de pauza de electricitate. Noi avem un semineu mare in living, practic pot sa zic ca incalzeste toata casa daca nu putem porni centrala. Chiar il folosesc destul de mult, cand nu e chiar asa de frig sa pornesti centrala, in serile de toamna mai reci, de exemplu, un foc de 1-2 ore si e cald in toata casa. Avand in vedere ca tu ai folosi numai pt urgente, si o soba mai mica e destul.
    Pt hidrofor, in cazul asta, poti sa-ti iei cel mai simplu/ieftin generator. Noi, de ex, avem un rezervor de apa in pod conectat la reteaua de apa din casa, care e plin tot timpul, deci in caz ca se ia curentul dau drumul la un robinet si am 1000 litri de apa la dispozitie, si pot sa-l umplu la loc daca las generatorul si hidroforul sa mearga 10 minute, nu e nevoie sa lasi generatorul permanent pornit. Din experienta mea, pot sa-ti zic ca generatorul face zgomot si gaze de numa, chiar daca il tii afara, asa ca e preferabila o situatie in care sa nu fii nevoit sa-l tii pornit permanent.

  13. #46

    Generator chinezesc luat din Metro acum 3 ani cu 400 lei,putere de 900 watt, pornire la sfoara,folosit de 2 sau 3 ori pe an in general iarna.Duce centrala termica,tv lcd 48′,router,poarta garaj si vreo 3-4 becuri economice.De 1 an mi-am luat si un ups cu stabilizator de tensiune (www.mondoplast.ro/UPS-interactiv–cu-iesire-sinus-800VA-Braun-Group-ES-UPS-800-pg_ft-4713) caruia i-am atasat o baterie pe gel de 100 A care are are o autonomie de cca. 6 ore pe consumatorii descrisi mai sus.Poate fi folosit si un acumulator auto ieftin de 45-60 A insa autonomia scade la 2-3 ore.Generatorul tine cca.4 ore cu un plin de 4 litri.
    Parerea mea e ca daca nu ai pene de curent frecvente si/sau care nu dureaza mai mult de 2-3ore nu merita investitia unui generator de putere implementat in instalatia electrica a casei.

    • #47

      Hidroforul + pompa poate fi considerat consumator in timpul penei de curent doar daca folosesti apa.Consumul de curent fiind de 500-800 w pt. hidrofor si alti 500-1000 w pt. pompa.

    • #48

      hidrofor = vas + pompa. vasul nu consuma curent. nush de unde scoti tu 800+1000w

    • #49

      Un hidrofor de 50 de l cu un debit de 1.5 mc/h consuma 0.75 kw.O pompa de 12 mc/h 0.9 kw.Hidroforul aspira ,pompa impinge fluidul,costurile si fiabilitatea difera mult mai ales daca scoti apa de la 23 de metri.

    • #50

      ba, hidrofor e un sistem format macar din vas hidrofor + pompa + presostat. pompa poa sa fie de suprafata (care aspira) sau de adancime (aia care impinge). din toate magariile alea care le ai acolo doar pompa consuma curent.

      deci la un hidrofor cu un debit de 1.5/mc ora conteaza doar pompa. ca vasul ala are rol de buffer. ca sa nu-ti porneasca pompa de fiecare data cand dai drumu la apa.

    • #51

      Poate nu m-am facut inteles cum trebuie.Ma refeream la hidrofor cu pompa de suprafata care consuma si pompa submersibila independenta de hidrofor care din nou,consuma.Te salut.

  14. Stiu ca nu vrei sa mai chemi electricieni dar ca sa conectezi generatorul la casa tot trebuie.Cel mai simplu e sa cauți un electrician care poate sa îți măsoare exact consumul de curent(cu ajutorul unui clește ampermetric).Modificările la instalația interioara o sa fie destul de mari daca nu a fost calculat de la început ca o sa pui generator.Cel mai simplu e sa il montezi pe coloana principala care vine de la contor(se secționează coloana si se leagă generatorul)in acest caz cel mai bine e sa ai unul automat.Pana acuma din experienta mea am ajuns la concluzia ca cele cu motor Honda nu au moarte.Generatorul e bine sa fie automat ca sa ii poți face si un program de teste(pornește singur la intervale regulate fara a opri curentul)ca sa nu te trezesti ca nu vrea sa pornească când îți e lumea mai draga.

    • #53

      Cand mi-am facut legarea (si semi-automatizarea dupa schema mea) electricienii mei cautau disperati faza de la generator, asa ca e loterie cu “meseriasii”, ca de obicei.

  15. #54

    sistemul meu: un ups normal de calculator + o baterie de masina. mi s-a spus ca tine cam 16h (e pus doar pe centrala si la mine e vital sa functioneze pompa daca am facut focul. cine-i pe lemne stie).

    pe pompa de apa n-am pus nimic. dar as recomanda un sistem asemanator. de retinut ca pompa are un consum mult mai mare decat centrala. de ex pompa mea are un consum de 1.6kw/h. pompa de circulatie nush cat are dar cred ca-i destul de mic (merge pe 12v).

    • #55

      Merge orice fel de ups? Cum ii faci legaturile la bateria auto?

    • #56

      cred ca merge pe orice ups. de facut legaturile nu stiu cum. banuiesc ca scoti bateria ups-ului si legi bateria de masina. mie mi l-a adus un nene electrician.

      goo.gl/cfCGZj
      goo.gl/VEeuRu

      nu cred ca-i prea complicat de facut. si e mult mai ieftin decat unu specializat (am vazut minim 700 ron + cat mai dai pe baterie).

      singurul dezavantaj e ca bateria nu se incarca singura. dar un incarcator costa 1mil

    • #57

      nu e chiar ok. bulesti pompele de recirculare cu ups normal de calculator.
      iti trebuie un ups cu curba sinusoidala pura, parca asa se numeau.

    • #58

      UPS-ul de PC nu e recomandat pentru centrala termica daca nu are si AVR.

    • @user… eu am centrala de cativa ani pusa cu UPS de PC si vad ca merge.

    • #60

      Depinde de pompe, banui. La centrala la ai mei cand le-am pus pe ups de pc cu baterie de masina doar bazaiau, nici macar nu porneau. Ups care inca merge la pc/incubator.

    • #61

      O sa iti bulesti pompele daca ai caderi lungi de curent.
      Tensiunea de la UPS-ul ieftin are 50Hz rectangular. Asta inseamna ca o mare semnificativa din energie este in armonici, pe care motorul pompei stie sa le transforme doar in caldura, nu in energie mecanica.

  16. #62

    Eu am un kipor pe motorina, cu automatizare, de vreo 4-5 kw. Tine toata casa fara probleme. L-am trecut in schimb pe manual din cauza caderilor de tensiune. Daca ai o cadere de tensiune, automatizarea porneste generatorul care va merge timp de un minut. E o placere sa te trezeasca din somn pe la 4-5 dimineata 🙂

    • Se poate regla plaja de pornire(pornește la ce cădere de tensiune ii setezi)

    • #64

      daca e setat sa plece cand reteaua a murit fie si pt. cateva secunde – automatizarea o ia din loc si nu ai ce sa faci – agregatu’ face o tura de stadion pentru incalzire si asta e.
      poti sa mergi pe manual daca e cineva la permanenta sa observe ca reteaua a cazut, dar la persoane private mai greu, omu’ merge la munca, etc…
      asa sunt sculele “pro” – kipor e una din ele – am montat cateva sute pentru politia de frontiera, dar alte modele nu kipor 🙂

  17. #65

    Pentru situatii de urgenta, eu am un generator Engel de 900W putere nominala. Tine centrala, frigiderul (portabil 40l – consum maxim 50W) si ceva becuri economice. L-am ales din cauza faptului ca e foarte usor de transportat prin diverse locuri (cam cat doua serviete puse una langa alta), e foarte silentios si cu rezervorul de 4 litri am vre-o 10 ore de functionare la 50% din capacitate sau 5-6 ore la 100%. Din fericire nu a trebuit sa il folosesc acasa ci doar pe coclaurile pe unde am umblat 🙂 Nu l-am probat sa vad daca duce hidroforul dar sigur duce pompa submeribila care umple vasul tampon (650W).

  18. #66

    pentru centrala nu e cazul de generator, un ups e foarte bun
    (dar trebuie unul sinus pur, sunt chiar speciale pentru centrala dar scumpe). ex:
    www.emag.ro/ups-pt-centrala-termica-power-sistem-3000va-sinus-hd-2000w/pd/D80GRBBBM/?ref=similar_right-_3&recid=SIMILAR

    acesta e mare, chiar foarte mare ca si capacitate, unul de 700w e suficient pentru mai multe ore
    totusi, avantajul este ca poti lega tot pe el becuri (led) si incarcatoare 🙂 si alte electronice, ai curent suficient pentru cateva ore

    mai iei un generator oarecare, ieftin, doar sa tina hidroforul (poate si frigiderul) si acest ups

  19. #67

    Generatoarele sunt pe benzina, motorina, gaz natural. Apoi trebuie sa iti alegi capacitatea de care ai nevoie, apoi mai e nivelul de zgomot. La generatoarele automate ai nevoie de un transfer switch . Un sistem automat nu e rentabil pentru o casa , costurile sunt prea ridicate.
    Iti sugerez un generator pe benzina honda say yamaha de 2000-3000W sunt foarte silentioase la jumatate dar la maxim sunt zgomotoase. In state un generator honda 2000i e pe la 1200$ , nu te ajuta pentru ca e la 120V nu 240V cat ai nevoie in romania.
    Decat sa bagi bani intr-un generator automat mai bine iti instalezi panouri photovoltaice cu battery back up. Imi poti trimite pe email toti consumatori din casa in Watti sau Amperi si iti pot calcula cate panouri ai nevoie si ce baterii.

  20. #68

    Salut . Eu am generator cu pornire automată. Am centrala pe lemne si nu am vrut să risc . De cele mai multe ori se lua curentul seara . Dacă ai centrala pe gaz nu ai nevoie de automatizare si este mai ieftin .

  21. #69

    Poate ar fi o idee buna sa mai astepti putin, o sa iti spun si de ce…
    Acum 3-4 ani la mine se oprea curentul aproape zilnic, de Craciun, Revelion si in general cand aveam casa plina de oameni. Parca acum 3 ani eu nu am avut curent prima si a 2 a zi de Craciun. O frumusete, iti poti imagina cam ce cald era in casa. Dupa acest episod am considerat ca mi-a ajuns si am cumparat un Kipor insonorizat de 10000 Ron. O frumusete care putea duce casa lejer, cu absolut toti consumatorii si intr-o liniste deplin. (cel putin asa era laudat). Ce mai…un vis.
    Fericit…am asteptat sa se intrerupa curentul. Surpriza a venit cand am aflat ca Enel, datorita caderilor de tensiune a investit masiv in statia de curent din cartierul meu si zona mea. Prin urmare de 3 ani cred ca am mai vazut maxim 2-3 pene de curent a cate 1 minut maxim.
    Suparat si necajit nevoie mare…intr-o zi soarta imi surade si se opreste curentul (aveam sa aflu ca pentru 3-4 minute). Fug repede la scula si dau o cheie (nu am vrut sa il montez pe direct cu automatizare din diferite motive, asa ca trebuie sa dau cheie cand vreau curent). Dracovenia porneste cam greu, dar o ia.
    Moment in care aveam in casa instalatie de craciun, toate becurile dansau, asa ca am oprit.
    Aveam sa constat mai tarziu, ca mai toate aparatele din casa au fost prajite si singurele care au scapat au fost becurile. Curentul a venit imediat iar eu am facut firgul pana a 2 a zi cand am schimbat placa la centrala.
    Morala: Cu generatorul nu te joci! Orice idee de mini mester pe care o ai…renunta!

  22. #70

    Taica-miu are acasa generator pe benzina. Tine in functiune o centrala pe lemne, hidroforul, etc (cu un pret, dar na) – numai ca face un zgomot infernal. Eu stau la bloc, la garsoniera, asa ca as avea nevoie de o solutie care sa nu-mi aduca vecinii cu lopetile la usa, gata sa dea navala peste mine in casa si sa mi-o confiste… oare exista ceva asemanator, cu o autonomie decenta, care sa nu URLE? sau cer prea mult?

  23. N-am generator, desi poate ar trebui sa am, dar este mai jos pe lista de prioritati.

    Tatal meu are firma de instalatii electrice si m-am sfatuit cu el in privinta asta, iar de aici au rezultat niste chestii:
    1. Nu poti sa separi ce pui pe generator si ce nu. Comuti toata casa pe generator la o adica.
    2. Un generator pe la 2000W e ok ca sa-ti tina in picioare pompa, centrala si frigiderul. Binenteles ca e bine si mai mult, dar nu suntem a-listeri sa intoarce banii cu lopata.
    3. Comutatorul automat costa cat generatorul, deci nu merita pentru ca vezi mai sus.
    4. Frumos (si legal? nu stiu) este sa-l pui intr-o incinta cu aerisire ca sa nu-l expui la intemperii.

    Referitor la centrala – eu am un stabilizator de tensiune (nu mai tin minte marca) pentru ca nu mi s-a parut ca merita investitia intr-un UPS.

    PUBLICITATE: daca vrei instalatori – www.instalatorbucuresti.com. 100 de lei deplasarea, dar am fost multumit de fiecare data (si am tot avut nevoie de ei pentru ca centrala mi-a tot facut figuri)

    • Poți liniștit sa separi circuitele pe care dorești sa stea generatorul.

    • “Nu poti sa separi ce pui pe generator si ce nu. Comuti toata casa pe generator la o adica”
      Asta ti-a spus tatal tau care are firma de instalatii electrice?

    • #78

      1. Eu am consumatorii separati. Poti sa faci ce vrei in faza de constructie.
      Separatia este la ce e pe UPS si ce nu. Am prize separate in toata casa “pentru aspirator si masina de calcat” ce nu sunt conectate pe circuitele de UPS. Toti consumatorii mici, inclusiv luminile sunt pe circuitele de UPS.
      Am o camera mica dedicata pentru media storage, UPS, tablou, acareturile de Internet si alte bazaconii cu fire si luminite.
      2. chiar mai mult decat cele enumerate.
      3. corect.
      4. ii poti face o “casuta” in curte, cu conditia sa ii permiti circulatia de aer (majoritatea sunt motoare racite cu aer), admisia si evacuarea. Kipor-ul meu are 94dB, are doar un acoperis facut sa nu ploua pe el, l-am pus in coltul cel mai indepartat al curtii (fata de casa – aprox 20m), am jde miliarde de tuia prin curte si, cu geamurile inchise, se aude vag, daca te concentrezi.

    • #79

      nope.
      e simplu de pus pe ce circuit vrei tu, asa barbar (si manual) conectezi generatorul intre siguranta principala si cele normale. inchizand sigurantele normale generatorul alimenteza ce ramane. trebuie sa gandesti de la bun inceput sigurantele si circuitul electric ca sa iti ramana pe generator ce vrei tu. si neaparat trebuie sa opresti siguranta principala ca daca vine curentul in timp ce generatorul merge, bubuie.
      de aia e bun un comutator electric manual. 1-0-2.
      sau automatizare facuta de unii care stiu ce fac, daca ai bani de dat, sa nu te complici cu pornit oprit sigurante/generator.

    • #80

      … sau www.scule.detop.ro/Generatoare-curent/Generatoare-cu-pornire-automata.html

      dar iar, ai nevoie de un electrician decent care sa iti monteze scula respectiva.
      a se vedea scorurile.
      la ai mei parinti centrala e pusa pe ups, generatorul e in garaj cuplat pe circuitul frigiderelor (1 frigider + 2 lazi frigorifice 🙂 ) + 1 tv.
      a costat distractia in jur de 3000.

    • Am mentionat ca eu NU sunt in faza de contructie a casei nu?!
      Am mai mentionat si ca tabloul meu nu este gandit pentru a lega un generator la el, deci a cupla doar o parte din prizele din casa la generator presupune refacerea tabloului, nu?! Funny, credeam c-am mentionat!

      @user – da, e ok ce zici tu.

  24. #82

    Eu m-am intrebat mereu de ce nu un generator pe gaz (metan/gpl).

  25. #83

    Ia in considerare faptul ca hidroforul are nevoie de 4x puterea inscrisa pe motor la pornire ( pentru 5 sec). Daca nu le are – nu pleaca.
    Ex – ai motor de 1000 W – ai nevoie de 4000 W ca sa porneasca.

    Ia in considerare ca puterea la generatoare/UPS/etc este de cele mai mult ori exprimata in VA care nu e 1:1 cu W.
    Exista o formula de transformare pe net. Ca regula – la electronice e cam 1:1. La electrice care au piese in miscare ( motoare adica) cum ar fi centrala, masina de spalat etc coeficientul se schimba .

    Pe urma calculeaza ce mai ai prin casa ( computere, becuri , TV-uri, etc), pune un 30% peste si ai nevoie de putere…

    Dupa mine ai nevoie de min 6KW ( avand in vedere ca numai hidroforul s-ar putea sa-i trebuiasca 4 in momentul pornirii).

    Varianta mai ieftina si fara mari cheltuieli pe consumabile este , cum ziceam si ieri, un UPS pentru centrala + 1 baterie de masina de capacitate mare). E prea putin probabil sa ti se ia curentul mai mult de 12 ore ( cum a fost ieri). E mult mai probabil sa ti se ia cateva ore , caz in care in functie de cate grade cu minus sunt afara, poti dardai in casa lejer.
    Restul ( uitatul la TV, netul etc sunt mai putin prioritare ).

    In cazul in care optezi pentru varianta asta te costa un UPS bun pana in 10 mil, la care mai pui o baterie de masina ( max inca pe atat, in functie de capacitate).
    Nu-ti iei generator cu banii astia…

    • #84

      Sunt UPS-uri 2nd hand foarte ieftine. Eu am un 3000VA “on-line” (cu 8 acumulatori 🙁 ) pe care l-am cumparat cu 300 de lei. Asta tine toata casa, cu exceptia consumatorilor mari (cuptor, aspirator, masina de calcat). Cred ca ar duce si hidroforul, pentru ca e o chestie micuta care trage apa dintr-un bazin tampon, doar cand nu e apa la strada.

    • La toata puterea instalata tu mai adaugi 30%? Pentru?

    • #86

      Sa fie! E o practica obisnuita in instalatii sa maresti cu o treapta capacitatea/puterea aparatului. Daca ai nevoie de o centrala de 28KW, proiectantul iti recomanda una de 32, un radiator de 800W devine unul de 1000, tot asa la o nevoie de UPS de 500W iti iei macar unul de 700. La generator totusi n-as face chestia asta, ca e vorba de acoperirea unei pene de curent, nu o lasi pe nevasta-ta sa coaca cozonaci in cuptorul electric pe curent de la generator. Si nici nu esti maternitate sa zici ca mor sugarii daca nu-i in fiecare priza bagat cite un calorifer electric cu ulei…

    • #87

      Eu as pune 30% peste pentru ca nu face nimeni un calcul riguros de putere…
      Fiecare cum crede…

  26. #88

    De generatoare pe gaz s-a auzit prin Romania? Cele pe benzina cica trebuie golit rezervorul dupa fiecare utilizare daca nu vrei sa ai probleme cu benzina care se intareste in jumatate de an.

    • #89

      Nu am vazut, desi sunt si eu interesat. Aia cu benzina e probabil o legenda urbana. Al meu are record de 10 luni neatins si a pornit fara probleme cand a fost nevoie.

    • #90

      Nu e legenda urbana. Acum doua saptamini am desfacut si curatat carburatorul de la freza de zapada care a stat cu benzina de prin martie pina acum.

    • #91

      Uite aici firma care face asa ceva. E complet automatizat, legat la tabloul de sigurante. Cind se ia curentul porneste automat si se opreste cind vine. Costa vreo 2-3000$ generatorul si poate instalarea inca 1000.
      www.generac.com/for-homeowners/home-backup-power

    • #92

      Asa, in US vazusem si eu unul de 17kVA, destul de ieftin. Pana la noi dispare “ieftin”. Mi-ar conveni, ca e mai ieftin gazul si am o teava auxiliara in curte.

  27. #93

    Exista automatizari care sa-ti porneasca generatorul atunci cand se ia curentul si ajutat de un UPS , nici nu simti trecerea. Costa , dar daca esti baro$an sau suficient de lenes sa mornesti manual , sau poate nu esti acasa cand se intampla mizeria si ramane sa faca asta nevasta sau copii ( gooood luck !) merita investitia aproape la fel de mult ca investitia in generator. Daca nu esti comod, atunci sfoara sau buton actionate manual si training la toata familia cu ce si cand se face.

    Nota: Generatorul trebuie si el pornit macar o data pe luna ( as zice pe saptamana -dar hai ca n-ai data center acasa), mai ales in sezonul toamna iarna , cate un minut doua , sa se mai incalzeasca muschii pe el. Altfel , e posibil sa dea fail automatizarea. Gen , sa n-o ia la prima cheie.

    Daca ai curent monofazat un generator cinstit dizelos din oricare din firmele recomandate mai sus e 5000-6000 lei pentru 5KVA si n-ar trebui sa ai nevoie de mai mult in cazul in care n-ai cumva centrala termica alimentata electric. Caz in care cred ca ai avea curent 3f si e alta discutie.

    Imi permit sa-i raspund lui geretus.
    Tragi pe nas?
    Un hidrofor ( orice cacat de pompa ) de 1-2KW (whatever) au un circuit de pornire. Simplist vorbind pe baza de LC. Adica niste condensatori babani care inmagazineaza energia aia necesara in faza initiala pentru pornire. Cu un generator de 1.5 KVA ar trebui sa poti sa sustii hidroforul ala de 1KW. Asta e de corectia puterii asociate . U*I*SQRT(2)/2. Tine de regimul sinusoidal ( curent alternativ) , Cautati pe net detalii daca n-aveti cu ce va pierde timpul. Daca n-ai generator merge si un UPS de 1.5 -2KWA , dar care sa aiba connectata macar o baterie de masina ca acumulator de energie. Ceva mizer de 60Ah iti aduc cca 720Wh din care mai scazi pierderi de conversie si faptul ca nu e ok sa golesti bateria de tot (deep cycle) , pentru ca se strica si tot iti ramane sa alimentezi centrala si hidroforul cateva ore , presupunand ca nu lasi robinetii deschisi continuu.

  28. #94

    Am uitat sa mentionez. Nu merita sa investesti intr-un generator de putere mai mare de 2 -2.5 KVA, in cazul in care tot ce vrei este sa iti mearga centrala pe lemne , sau pe gaz , atat cat si hidroforul si nu vrei automatizare si balansare cu UPS si acumulator de energie.

    Motivul e simplu: Daca motorul se invarte astfel incat sa produca mai mult curent decat consuma se numeste ca arzi benzina de pomana si cresti pretul per kwh produs.
    Considera ca hidroforul nu merge tot timpul , incat sa iti consume cei 1-1.5KWh , iar pompele centralei consuma, gen zeci de wati x ore. Ori, chiar si la un motor de turatie variabila, sa zicem la relanti tot “produce” mai mult de atat curent. In sensul ca consuma benzina cat pentru mai mult de-atat curent si iesi la un cost mare. Pentru ca generatorul nu se poate opri.

    In cazul in care iti iei un UPS cu acumulator(i) mare (mari) de energie, poti seta automatizarea sa iti porneasca generatorul , sa zicem cand tensiunea pe acumulator(i) scade sub 12.1 volti. Valoare aleasa oarecum arbitrar si legat de faptul ca atunci cand energia din baterie scade , la fel si tensiunea la borne si exista niste proportii de refernita . 12.06 = 25% incarcare , 12.65 V incarcare completa. Astea se respecta practic , cu o oarecare aproximatie.

    Ce vreau sa spun e ca in felul asta poti seta generatorul sa mearga numai atunci cand tensiunea la bornele bateriei UPSului scade sub 25% ( unele UPSuri pot emite ceva semnal cand intra in faza critica) pana cand se reumple bateria si tot asa. Save fuel.

  29. #95

    ehehehe … automatizare….la generatoare o sa te coste foarte mult avand in vedere ca nu toate tiputile de generatoare pot fi automatizate.

    Personal, ce folosesc eu la casa mea, cu un pic de efort, dar merita este:
    – GENERATOR BUDGET: www.praktiker.pl/produkt,41572,301/generator_pradotworczy_budget_beg_2601_26kw.html (nu cred ca se mai gaseste) cumparat cu aprox 800 RON, are 2.6 KWh cu maxim sarcina de 3.0 KWh (adica duce 3 kwh dar nu mai mult de 5 minute).
    – e pe benzina, are rezervor de 15 Litri si consuma la 80 % sarcina aprox 700 ml / ora … deci teoretic un plin te duce 24 de ore;
    – ce tin pe el (cand curentu’ e intrerupt): hidrofor, frigider lumini in casa (toate) calculator, televizor, receiver satelit … cam tot (evit folosirea cuptorului cu microunde si a filtrului de cafea si a boilerului electric) si cel mai important CENTRALA.
    + mai folosesc un fir electric cu 2 stechere care face legatura dintre generator si orice priza.

    Dezavantajele (daca se pot numi asa):
    – porneste la sfoara ceea ce implica un pic de efort … dar de 2-3 ori pe an nu e bai
    – schimb de ulei conform manualului (aprox la 48 de h de functionare daca nu ma insel)
    – trebuie tinut afara (exclus garaj/magazie) cat timp merge
    – e greu de mutat de colo-colo de unul singur
    – conectarea se face manual la instalatia de curent adica 1. intrerupt curentul de la intrarea in casa (siguranta principala); 2. pornit genratorul (motorul) si lasat vreo 30 sec – 1 minut de mers; 3 – conectat la o priza; 4 – pornit generatorul de curent eh voila – la electricite!.

    Avantaje:
    – solutie ieftina (sub 1000 ron) si care m-a salvat la 2 viscole (cele din feb-martie 2012) si alte cateva situatii.

    Cel mai mult l-am tinut mergand vreo 10 ore … in care mi-a consumat aprox jumatate de rezervor.

    Conform unui electrician autorizat, ptr automatizare generator iti trebuie asa:
    1. generator cu pornire automata si posibilitate de automatizare – perturile pornesc de pe la 2000 RON (cele mai proaste -chinezarii) – si fara baterie de pornire.
    2. automatizarea propriu zisa – o cutie care se monteaza langa instrarea de curent in casa si se leaga la pornirea generatorului
    3. locatie fixa a generatorului intr-un loc aerisit (necesita investitie – ptr amenajare si antifurturi)
    Eu cand am facut calculul m-am linistit pe la vreo 5500 RON … si am zis ca mai trag de sfoara cativa ani.

    PS. daca vrei strict ptr centrala termica – ia in considerare varianta de UPS … dar tine minte ca nu duce cat un generator (la autonomie)….

    Succes !

    • #96

      Nici nu vreau sa ma gandesc ce se intampla cand incurci ordinea operatiilor (siguranta principala oprita si apoi bagat in priza generatorul) 🙂

    • #97

      🙂 mda… din spusele electricianului … daca nu opresti siguranta principala pana sa bagi generatorul… il defazezi (something baaad… – no ideea what) … dar NU incurc niciodata ordinea operatiilor (de 3 ani incoace)…

    • #98

      alex, un electrician de obicei monteaza cel putin un www.tme.eu/ro/details/t0-1-15434_e/intrerupatoare-cu-cama/eaton-electric/# si asa nu mai tre sa umbli la siguranta generala.

    • #99

      vezi ca eaton fac si ups-uri de treaba, cam astia si apc sunt standardul de calitate, restul sunt chinezisme/turcisme.

    • #100

      user, in primul comentariu de aici am mentionat ca eu am “1-0-2” pentru comutare. Ziceam de Mefisto ca are o schema interesanta.

  30. #101

    Ca daca tot ti-am plantat ideea hai sa vin si cu un sfat de bun simt, ca vad ca baietii viseaza nave spatiale cu pilot automat: ia-o incet, ia-ti unul de calitate cu invertor, cu putere suficienta sa-ti tina centrala, frigiderul si internetul, adica chestiile vitale. Dupa aia fie faci instalatie speciala, fie in cazul (extrem de rar banuiesc) in care ramai fara curent pe perioada lunga intinzi prelungitoare de la generator pana unde ai nevoie.

    • #102

      deci nu sunt singurul care ameteste cand vede sfaturi de alea de 2000 de euro?

    • #103

      Unii viseaza generatoare nucleare in beci, altii viseaza generatoare de mii de euro pentru o zi/an fara curent, de parca ai avea datacenter in casa sau ceva…e bine sa visam departe, dar poate nici chiar asa 🙂

  31. #104

    la ce s-a discutat aici inteleg ca mai bine baga-ti-ai pula-n el de generator. plm, mai 2-3k de euro (o nimica toata daca stai bine si te gandesti). si-ti pui panouri solare. sau mai bine-ti faci o mini centrala (gasesti tu un raulet prin zona).

    @arhi, vezi ce-a spus mircea. complica-te cu solutii de mii de lei cand pica curentul de 2 ori pe zi si tine cate 24h.
    eu personal am un kkt de upc de 100 lei legat la o baterie si in 3 ani n-am avut probleme. e drept, am centrala pe lemne si trebuie sa tin doar pompa-n functiune. dar nu cred ca o centrala pe gaz are un consum mult mai mare. la hidrofor nu ma pricep cam ce-ar trebui. ia-ti o galeata si scoti apa ca pe vremuri.

    • #105

      Asa am si eu upc (luat din angro- ul ala de pe Mihai Bravu) costa vreo 400-500 Ron in functie de putere centralei pe gaz + baterie de masina , de 4 ani nu am avut nicio problema si iarna imi pica curentul minim o data pe luna

    • #106

      upc = uninterruptible power cupply 🙂

    • #107

      hue hue hue

  32. #108

    Solutia pe care o am eu in vedere dpdv al generatorului plus panouri solare cu baterii si invertoare e, in mare, asa:
    – un comutator 1-0-2 care sa permita alimentarea alternativa, 1 fiind alimentare de la retea, 2 fiind alimentare alternativa
    – alt comutator 1-0-2 care sa permita fie alimentarea din invertoare fie alimentarea din generator, 1 fiind alimentare din invertor, 2 fiind alimentare din generator
    – un UPS pentru centrala termica pentru a preveni oprirea acesteia in cazul in care nu-i nimeni acasa cand cade curentul sa comute pe alimentare alternativa (invertor sau generator)
    – un generator de 2.5 kVA care sa tina hidroforul si becurile
    Avantaj: ai doua surse alternative de energie, dintre care una regenerabila. Dezavantaj: ajunge sa te coste cat un EDG cu automatizarea aferenta.

    O varianta simplificata, fara a sacrifica siguranta, este comutatorul 1-0-2 pentru alimentare alternativa si generatorul. Avantaj: e mai ieftina. Dezavantaj: depinzi doar de generator.

    O varianta mai complicata este automatizarea astfel incat generatorul sa cupleze automat cand scade tensiunea pe grupul de baterii care alimenteaza invertoarele (si panourile solare nu mai pot furniza curent pentru incarcare), iar alimentarea casei sa treaca automat pe invertoare cand cade curentul pentru mai mult de un interval de timp prestabilit. Avantaj: te doare-n cuc de comutatoare sau daca e sau nu cineva acasa. Dezavantaj: te beleste de bani.

    • #109

      generator/enel => 1-0-2 => UPS => consumatori

      Faptul ca depinzi numai de generator nu este o problema. Merge si noaptea 🙂

      Panourile solare pentru backup sunt o tampenie scumpa (+acumulatori, invertor).
      Panourile solare pentru productie iar sunt o idee tampita, deoarece sponsorizare de la stat *ula, sa faci injectie in retea *ula (stiu ca se poate, dar ma indoiesc ca e o chestie triviala obtinerea autorizatiei la noi). Cand aduni toate cap la cap (~25 de ani durata de viata, acumulatorii schimbati periodic etc.) nu mai e asa avantajos vs curentul de la “stat”.

    • #110

      da, citisem si eu pe tema, cum se lauda unul ca are o casa complet eficienta dpdv energetic, cu panourile pizdii. cost total? 80 000 de euro. pai sa moara 3 vecini de-ai mei, dar pe mine nu cred ca, in aceasta viata, ma costa curentul 80 000 de euro, indiferent cat as consuma

    • #111

      Pai, da’ independent esti ?:D.
      O instalatie solara trifazata cu putere nominala de 12 KW , care produce in jur de 15MW anual costa in romania cam 12 000 EUR cu montaj cu tot. Daca vrei si baterii (deep cycle), pentr independenta totala , ma pui cam 100 EUR per fiecare KWh de independenta. De 10 000 iti iei carevasazica baterii de 100kwh , numa’ sa ai unde sa le tii. Astea iti ajung 2 zile si daca ai centrala pe curent electric. Asa ca nu stiu de unde a scos nenea 80 000. Sau era cu tot cu costul casei?

    • #112

      Bateriile trebuie schimbate la fiecare 3-4 ani, la care mai adaugi cheltuielile de service la instalatie si vezi pretul final.

  33. #113

    In 1998, inainte de a ateriza eu in Montreal, a fost o ploaie ce ingheata ” freezing rain” care a rupt copaci si firele de curent in jurul anului noi. Temperaturi de -15 C si mare parte din oras a fost fara curent 2-3 saptamini.
    o imagine de atunci:

    sparroworks.ca/journal/?attachment_id=2770

  34. #114

    ce-mi place poza de la finalul filmului.
    in carte se termina exact invers. arde in incendiu din hotel.
    eu as prefera sa mor de la inghet nu in flacari.
    matale?
    mda, in somn.
    sau ?
    preferinte de inevitabila moarte, ceva ?
    sau un glont in cap prefer durerilor, suferintelor unor boli fizice .
    daca-s nebun iarasi sunt o bataie de cap, deci da, iarasi ceva gen injectie letala.
    daca trebuie sa ma stearga careva la cur ca eu nu pot, iarasi o injectie.
    macar cu injectia esti constient ca vei muri in cateva secunde si mai ai timp sa-ti aduci aminte.
    prefer injectia. categoric.
    what about YOU PEOPLE?

    • #115

      Mie mi-ar placea sa mor curentat la generator, ca sa aducem treaba on-topic 🙂

  35. Din experienta…
    Stau in Buc si in fiecare iarna raman fara curent destul de des. Mi-am luat in urma cu vreo 2 ani, la urgenta, un generator Alexa (chinezarie) de 2 kw max 2,2 kw in sarcina (pornire cu sfoara) si are si stabilizator, la aprox 800 ron la momentul ala. E ok (duce cam toata casa (2 frigidere, 4 camere cu becuri neaprinse toate odata si nu peste tot economice, fara cuptoare – electrice sau microunde – cu 2 TV – media convertor rds, router si 2 decodoare RDS ) si centrala termica (mai face figuri din cand in cand si trebuie resetata, dar e veche de vreo 10 ani asa ca…) dar:
    – minim necesar 3,5 kw la cam 4-5 camere sa stai linistit si sa nu te intrebi de ce s-a accelerat ala;
    – daca porneste automat e mai mult decat recomandat;
    In plus trebuie si el gadilat din cand incand, ca altfel, cand vine frigul, nu mai porneste nici cu rugaciuni daca e afara in frig (magazie, garaj neincalzit, etc). Tragi de sfoara de nu mai ai nevoie de centrala… 😀
    Prin Brico (BricoStore la vremea aia) aveau ceva la 7 kw cu automatizare pt pornire automata la intreruperea curentului si costa cam 5000 ron.
    Nu am mai fost de curand prin Brico, dar daca as dispune de suma respectiva acum, chiar daca poate nu l-as folosi decat o data pe an, asa ceva as lua.

    E doar un sfat, mai departe e alegerea ta…

  36. #117

    iti trebuie ori un generator cu pornire automata, ori ups. Uite un ups bun si testat:
    www.casadex.ro/2014/10/ups-pentru-centrala-pe-lemne-solutia-la-pene-de-curent-care-m-a-scapat-de-griji/

    esti prea lenes pentru un generator cu pornire la sfoara.
    varianta completa ar fi un ups plus un generator cu pornire manuala. cand s-a descarcat bateria de la ups, pornesti totul pe generator care in plus iti va reincarca si bateria.

    eu asa am si sunt multumit.

  37. #119

    lenes am scris? tastatura asta… am vrut sa scriu fotograf.

  38. #120

    Apropo, generatoarele pe gaz sint bune pe termen scurt. Cind se ia curentul pentru 1 saptamina si statiile de benzina nu mai functioneaza nu ai de unde cumpara benzina.

    • #121

      Uai… Daca toata rezerva ta de benzina e in rezervorul generatorului , iar cand cumperi, cumperi cu sticla de 5l, aia e . Good luck. Sau daca ai masina diesel si generator pe benzina.
      Altfel spus, daca se ia curentul si afli ca e groasa, legumesti, ca oricum tot aia faci si cu UPS , panouri solare , fofeaza, sau pe gaz. Ca nu stii cat tine , cat gaz ai si cam care o sa fie bataia pe butelii.

    • #122

      Esti prost.
      Daca citeai cu atentie vedeai ca scriu din perspectiva unora care au stat fara curent pentru 3 saptamini cind in timpul zile maxima era de -15 C iar strazile erau blocate de pomi rupti si de fire de curent.
      Tu ce spui o faci din imaginatie. Nu-ti doresc sa ajungi sa ai o asemenea experienta.

  39. #123

    Nu. Vorbesti din perspectiva alora. Ca ei au stat. Tu ai ajuns dupa. Si e cum ti-am spus.
    Daca zici tu de canistrele de la mine din beci care ajung pentru 2 saptamani ,minim ,ca sunt imaginatie, asa o fi.Am sa mai verific odata, sa vad daca-s pe bune acolo.
    Si ca vorbim despre cine e prost, vezi ca benzina NU se intareste. Se evapora. Uleiul din amestec, d,a se poate depune. Motiv pentru care e util sa mai pornesti generatorul ala din cand in cand.
    Si mai vezi ca presiunea/debitul pe conducta de gaz scade la -15 grade Celsius sever, apropo de generatorul ala. Poate nu in Canada, dar in Romania, sigur. In fiecare fuckin’ year.