Salut,
Sunt o cititoare veche și aș avea o întrebare pentru comunitate.
Știu că mulți dintre voi sunteți plecați pentru că v-ați săturat de mizeria din țara asta, de politicieni și de curvele care ne conduc.

Acum, am ajuns să fiu și eu una din cei ce doresc să plece, pentru că, pur și simplu nu mai am speranțe, într-o țară unde susținerea populară este majoritară pentru PSD, unde Dragnea conduce ca un rege, unde se dau bani pentru statui și biserică, nu pentru spitale și străzi. Am un copil, nu vreau să crească și să moară aici.

Așa că vă întreb pe voi, cei ce ați plecat.
Cum ați plecat să munciți în afară? Pe ce situri sau prin ce filieră? Cum v-ați găsit joburile? Știu că IT-iștii își găsesc imediat, nu sunt IT-stă, nu am atracție pentru asta și nu vreau să învăț așa ceva. Aș vrea să știu cum au plecat oamenii normali, în căutarea joburilor normale.

Cu respect,
Dana B.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

168 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Adică IT-știi nu sunt oameni normali?

  2. #6

    Cat de mult esti dispusa sa risti ca sa pleci? Trebuie sa iti asumi anumite riscuri si cel mai important pentru determinarea ta, este sa renunti la orice safety net care il ai acasa. Daca nu esti dispusa sa faci asta, orice incercare de a pleca este spre inutila. Atata timp cat stii ca ai unde sa te intorci, o sa privesti plecatul afara ca un concediu care se poate transforma in emigrare. Joburi se gasesc, atata timp cat esti dispusa sa le faci si sa iti asumi statutul de expat.

    • #7

      asta e un sfat foarte util, gen cand ploua, ia-ti umbrela

    • #8

      sunt foarte dispusa, imi asum riscurile. acum ai ceva de zis si pe subiect? merci frumos.

    • #9

      da-i

    • #10

      iertați-mi neștiința, ce plm e aia “determinarea ta” ?

    • #11

      Nu neaparat sa renunti la safety net, nu pleci chiar dintr-o zona de razboi. Inainte de a spune ce simt as vrea sa se inteleaga ca daca vorbesti cu niste oameni deja plecati si daca stii mai bine ca ai citit in alta parte degeaba vorbim.
      Si sa nu uitam ca ce zic oamenii astia posibil sa nu aiba legatura cu tine sau sa ti se intample fix invers. De aici vine idea de a renunta la safety net, ceva tot te prinde orice ai face. Pe mine m-a prins o masea care s-a spart, o chirie mult prea mare, niste taxe in plus si o companie ce nu prea marea salariile si pe urma inca o companie ce nu marea salariile. Abia dupa al doilea an am pus curu in masini cu sub 10.000 de km. Asa ca cel putin un an o cam iei in cur.
      Motivul pentru care pleci e foarte important si motivul tau pare bun. Daca pleci pentru salarii astronomice, e posibil sa o iei iar in fund. Multi ignora faptul ca trebuie sa se adapteze si din primul salariu se comporta de parca sunt acasa la ei.

      Acum cred ca pot sa raspund si la intrebare. Pe mine m-au recrutat din facultate. Lucru destul de rar daca nu esti it-ist, eu sunt inginer daca te ajuta. Hr-istele, asistentele si receptionerele o duc bine chiar daca jobul nu pare cine stie ce. Pe economic si juridic chiar nu ma pricep, uneori e chiar greu sa afli cum se cheama jobul la care te pricepi.
      Eu tot ce pot sa zic este ca am avut cu ce si am avut noroc, fara noroc o luam in fund. Cand am vazut oportunitatea am sarit pe ea.
      Deja mi-am pierdut ideile, mai revin daca mai am timp.

    • #12

      Daca nu impusca ursul, nu murea. Sau, daca nu castiga Trump, iesea Clinton. Poof!

    • #13

      Plm, ce-i safety net?

    • #14

      Mai buna asta:
      “Daca nu dadea Steaua doua goluri castigam noi cu 1 la 0”
      – Pinalti

    • #15

      oooffff! Așa vorbesc toți oamenii când se grăbesc, sau doar când nu știu limba română?
      Sfatul dat de către tine este virtual unul bun!
      O zi bună!

    • #16

      Apropo, vezi ca pe langa “sau” nu sta niciodata virgula.

    • #17

      @Somebody știi și tu exact cât ăla! 😉

    • #18

      In niciun caz sa nu renunti la orice safety net de acasa!
      E bine sa fie o decizie rumegata in timp si 100% asumata. Am obosit sa ascult povestile foarte multor romani care odata ajunsi in Franta incep sa planga ca francezii is discriminatori si ca in Ro totul e fain si oamenii-s frumosi si liberi.
      La mine a fost asa: am stiut din liceu ca vreau sa plec. M-am pus serios pe invatat limbi straine (franceza si engleza la nivel bilingv si mi-am si luat diplomele de de certificare a nivelului) , dar nu am avut banii necesari sa plec la facultate din primul an – pt cazare si masa, caci bursa de studii am primit. Asadar, am inceput Dreptul in Iasi, orasul natal, si am plecat cu bursa Erasmus pt un semestru in Lyon. Note mari, m-am intors pt anul 4, luat licenta. Acceptata la master cu bursa (iarasi doar de studii si nu bani de cazare si masa), au facut ai mei un imprumut mic si am plecat. Am trait cu 230 de euro pe luna, doar cat sa platesc cazarea si sa-mi fac ceva de mancare. Am invatat de mi-a albit tampla dreapta si am terminat studiile, dupa care am inceput stagiile prost platite. Am riscat f mult, am mancat prost 3 ani. Acum doi ani intram in stagiu intr-o firma, iar saptamana trecuta am devenit sefa departamentului juridic la doar 28 de ani. E prima data in 5 ani cand semnez un contract pe o suma ok cat sa traiesc bine. Nu am cunoscut pe nimeni in Franta inainte de a pleca si nici nu m-a ajutat nimeni. Intre timp m-am maritat cu iubitul meu din Iasi care a venit si el la studii aici.
      Valabil pentru tinerii care vor sa lucreze pe posturi foarte bune in strainante: sunt cu siguranta si cai mai usoare decat cea pe care am pornit eu, dar cu siguranta sansele de a le gasi sunt foarte mici.

  3. #19

    Cred ca daca doamna specifica specializarea ei e posibil sa isi gaseasca de munca si prin intermediul articolului asta.

  4. #20

    Știu că IT-iștii își găsesc imediat — That doesn’t apply anymore!

    • #21

      Still does.

    • #22

      Claudiu B: pe asta cu “s-a umplut domne de IT-isti, nu se mai cauta” am auzit-o prima oara prin ’97 – ’98, cand se pleca prin Canada si primele multinationale de-abia aparusera in Ro. Vorba asta n-a imbatranit frumos.

    • #23

      Și COBOL dacă știi și tot găsești.

    • #24

      Partial adevarat. In IT salariile din Ro se apropie destul de mult ca suma cu cele din DE. Vorbesc doar de suma, fara beneficiile gen concediu mai mult si siguranta jobului, etc. Si multi IT care vor sa se mute in DE cand aud ca un salar in IT rar trece la inceput de un 3k net nu prea vor sa mai plece. De aia se spune ca nu se mai gasesc joabe.

    • #25

      sa-ti cada degetele cu care scrii “salar”

    • #26

      Si i cam cum se apropie de un “salar” in DE ?
      Nu, serios, intamplator sunt Middle Management la un angajator IT de la noi. Zi-mi cum se apropie, poate-mi caut altceva.

    • #27

      Salariile in IT in DE pentru cei fara experienta in DE sunt intre 45k si 65k pe an (inainte de taxe). Exista calculator de taxe care poate da valoare neta in functie de anumiti factori (www.brutto-netto-rechner.info/).
      Suma anuala depinde de zona, in Munchen si in orasele scumpe salariile sunt mai mari.
      In general nou venitii in piata muncii din DE nu or sa vada peste 65k pe an, decat daca au o experienta excelenta intr-o nisa foarte cautata.
      Perioada de proba in DE este de 6 luni. Pentru informatii mai multe fac si un guest-post 😛

    • #28

      insert, cu placere

    • #29

      Am uitat de subiectul principal: daca iti cauti slujbe pe site-uri gen www.monster.de si altele, raportul aplicat/primit reject/interviu este de 200/10/1.

    • #30

      probabil nu esti suficient de bun………

    • #31

      Hohooo si inca cum se aplica. Daca esti bun si te pricepi la mai multe….te doare-n cur =)) gasesti de munca si de la tara din moldova, net sa fie!

  5. #32

    site-uri de joburi: www.reed.co.uk/jobs/ – depinde in ce tara/regiune vrei sa pleci. (sunt site-uri cu joburi aproape dedicate pe fiecare regiune a globului)
    sau linkedin – aici e “la sigur” (sari o parte din pasii de recrutare) dar trebuie sa ai deja “contacte” (recrutori care au mai lucrat cu tine sau cineva care sa te recomande)

  6. #33

    www.cwjobs.co.uk/
    www.monster.de/
    si altele asemenea lor.

    Iti faci un profil pe site-urile astea si aplici. Nefiind IT, sunt sanse destul de mari sa trebuiasca sa fii fluenta in limba tarii in care vrei sa te muti.

  7. #34

    Doamna draga, daca zici ca nu esti IT style sa vorbesti in 0101010 io recomand prima data sa inveti bine limba respectivei tari, nimeni nu angajeaza persoane mute si surde .

  8. #35

    1. IT-ul e job normal, ca toate joburile.
    2. Medicii se cauta mai tare decat IT-istii. Fa-te medic daca ti se pare mai usor.
    3. Joburile in constructii sunt cele mai bine platite joburi care nu necesita facultate. Fa-te fierareasa betonista daca zici ca ala e job mai normal.
    4. Se cauta oameni pentru sters mosnegi la c..r. In vest populatia e imbatranita serios. Daca ti se pare ala un job normal, da-i bataie.
    5. Lasa orice speranta de a gasi un job in care stai cu c..ul pe scaun la un birou. Alea sunt doar pentru bastinasi.
    6. Nu fac nicio aluzie, dar trebuia sa o spun si pe asta: in unele tari prostitutia e legala. Nu stiu cat de bine se plateste. Dar daca tie si IT-ul ti se pare anormal…
    7. Vezi ce limbi straine stii si orienteaza-te in functie de asta.

    Pe scurt, poti pleca relativ usor in UE daca esti dispusa sa faci o meserie din nisele pe care bastinasii nu le agreeaza, deci ori inveti matematica, fizica si alte stiinte naturale la greu, ori accepti o munca epuizanta fizic sau psihic, ori renunti la stima de sine.

    • #36

      nu am vrut sa se inteleaga ca IT-istii nu ar fi normali, ci doar ca nu am o pregatire in acea directie. nu stiu daca pot lua IT-ul de la 0 fiind undeva cam pe la 30.

    • #37

      Da, poti lua IT-ul de la 0. Multi dintre noi o luam de la 0 in fiecare an, chiar lucrand in IT. 30 de ani auzi… parca ai avea 100

    • #38

      Nu cred ca exista o reteta universala. Cum nu dai prea multe detalii legate de calificari, as incepe prin a intreba o ruda, prieten sau fost coleg deja plecat. Pentru aplicatii online, intereseaza-te daca diplomele iti sunt recunoscute, sunt particularitati ce difera de la tara la tara. Sunti situatii in care nu poti profesa fara diploma. Chestia cu diplomele mai poate fi fentata daca prezinti o exeprienta solida, ce poate fi demonstrata, in joburi mai generaliste sa le spun asa. Limba este obligatorie daca doresti sa iti maresti sansele de reusita. Se poate si doar cu engleza dar, doar in multinationale pe munca calificata.
      Cum ai un copil, daca in RO situatia cu jobul este stabila si relativ multumitoare, sfatul meu este sa nu pleci de dragul de a pleca pentru un job necalificat sau slab platit. In mod sigur in acest caz viata se va schimba dar, nu in bine. Spun astea intelegand de la tine ca vrei sa si ramai in tara in care ajungi. Michael Page, Adecco, Glassdoor, Monster, Linked in cam astea ar fi site-urile internationale. Local, mai sunt ceva zeci de agentii micute de recrutare. Cel putin pe unde stau eu, se estimeaza ca doar jumatate din pozitii ajung pe site-uri. Restul se ocupa pe recomandari. Aici revin la ce am spus la inceput, rude sau prieteni deja plecati. Succes.

    • #39

      Generalizarile despre romanii plecati afara la munca sunt asa. 1. Femei: prostituate sau sterg la cur babe si mosi sau fac curat prin case. 2. Barbati : constructii sau cu tzaptzarapu. Completari?

    • #40

      5. Lasa orice speranta de a gasi un job in care stai cu c..ul pe scaun la un birou. Alea sunt doar pentru bastinasi.

      Asta spune orice ruman care si-a incercat norocul in strainatate, crezand ca acolo umbla caini cu covrigi in coada si ca toti angajatorii se vor calca pe picioare pentru a avea privilegiul de a-l angaja pe ruman, desi acel ruman habar n-are de nimic.

    • #41

      @Sabotor , asta o văd la tineretul bovin care e rupt de realitate si raspunsul la orice problemă e : ” las că plec eu afară”
      când le spui să citeasca o carte sau măcar să învețe să citeasca o carte îți aruncă in batjocură că n-au nevoie de bac că ei o să plece in Germania
      ca si cand la munich îi așteaptă un dobitoc pe aeroport cu contract de 4000 pe lună pentru unu care nu știe să faca nimic si primă de instalare de 10000 dă euroi
      o tempora o mores !

    • #42

      Hai lasa-ne cu tineretul. Asa va putem cataloga si noi comunisti nu?

    • #43

      @Danielu: simplul fapt ca invatam o tehnologie sau o metodologie noua nu inseamna ca o luam de la 0. Nu uitam toate problemele de care ne-am lovit…

    • #44

      Dana, pt IT nu trebuie neaparat sa fii tehnica. Ai pozitii de Business Analyst, Project Manager care nu implica neaparat sa stii limbaje de programare si sau feluri conectivitate.

    • #45

      in timp ce scriu asta stau cu curu pe scaun la job, nu sunt bastinas, nu am facultate…..b0000m 😀

    • #46

      in timp ce scriu asta, si eu stau la un birou cu curul pe un scaun comfortabil ,avand doar 10 clase si fiind R&D Manager ….fix in China 😉

    • #47

      hey, vreau si eu in china:))

  9. #48

    Si glassdoor.com e o filiera buna pentru joburi, asemănătoare +/- cu linkedin. Acum depinde si de, să nu fie cu supărare, ce nivel de joburi se caută. Multinațională/națională, sau un job la un business local. Depinde foarte mult ce vrei sa faci. Cum a spus cineva mai sus, contează ce și cât ești dispus să riști. Un alt factor care trebuie luat in considerare este și dacă pornești singur la drum, sau cu soț/sotie/copii…

  10. #49

    cu toate ca eu nu am plecat la munca afara ci alta a fost situatia la mine, sfatul meu e sa te decizi cam ce fel de job ai vrea si sa-ti faci un CV bun. Daca vrei sa aplici pentru job in mai multe tari documenteaza-te cum se fac CVurile in tarile respective si sa-l faci exact asa. Exista multe exemple pe net. De asemenea CVul sa reflecte exact calitatile si experienta in jobul pentru care aplici.
    mult succes!

    • #50

      Explica si care a fost situatia la tine, ca nu stii niciodata de unde sare printzul Ciarming cu cetatenia potrivita. Poate isi gaseste pe unul care are si el copiii lui si nu se mai uita la unul in plus.

    • #51

      esti cam curios. zic doar ca eu sunt plecata din 93 din tara. legal. am studiat aici si deci circumstantele au fost altfel. aaa si muncesc in IT.

    • #52

      Mie mi se rupe de situatia ta, doar sugeram sa ii fii de folos fetei daca tot ai scris. Spre exemplu ar trebui (ca si ceilalti care au studiat pe afara si au dat sfaturi pe aici) sa detaliezi pasul asta. Eu ma indoiesc foarte tare ca in ’93 stateau strainezii la poarta facultatii si agatau studenti romani:”Nu vrei sa studiezi la noi? Uite, ia de aici viza, banii de avion, legitimatia de camin si bonul de masa, te asteptam la toamna la poarta facultatii”. Cum anume ai facut sa studiezi tu in Strainezia cand era aproape imposibil ca cetatean obisnuit sa pleci, fie si ca turist, in vest. In anii ’90 se pleca cu burse ale statului roman, obtinute pe pile grele si dupa aia se ramanea ilegal (daca statul iti platea bursa trebuia sa te intorci sau sa dai banii inapoi). Instructiv ar fi sa stie fata cum ai ajuns tu sa studiezi acolo (pasul cel mai greu adica). Ca dupa aia sunt sigur ca se descurca ea cu CV-ul.
      Si nu trebuie sa imi raspunzi mie, doar sa te gandesti singurica: pe printul tau l-ai adus din Ro sau el era deja cetatean in tara in care te-ai stabilit? Ce contributie a avut el la obtinerea cetateniei (pe care ma gandesc ca o ai)? Fata care cere informatii pe aici are si copil si s-ar putea sa nu aiba optiunile tale, oricat de bine ar redacta ea CV-ul ala.

    • #53

      nu cred ca detaliile mele personale o s-o ajute in vreun fel.
      am zis ca mai intii sa decida ce vrea sa faca si sa-si faca un CV adecvat. asta se cere acum. ce a fost cu 20 si ceva de ani in urma nu e important. romanii au avantaj in UE ca nu le trebuie viza si dupa parerea mea daca stiu sa se vinda la un interviu, asa cum a scris Jo mai jos o sa aibe sanse.

    • #54

      Bai alex, dupa 90 nu era deloc aproape imposibil sa pleci, dar tu care probbil acum 3 ani ai dat bacu’ esti cam suparat pe cei care au putut sa faca ceva in viata lor.

    • #55

      Emil C:
      Din pacate eu sufar de cand eram copil (ultimii 35 de ani ii tin minte) de claustrofobie si de rau de mare asa ca nu rezist cu saptamanile in container pe vapor, boss.

    • #56

      doar un mic curs de istorie post-decembrista (decembrie ala din ’89)

      fix dupa revolutie se pleca si cu caruta din tara: cei descurcareti (dar fara multa scoala) plecau spre S-SE…ca asa au inceput talciocurile cu blugi adusi din Turcia…iar cei cu mai multa scoala plecau spre V. cei care erau ingineri/oameni tehnici plecau foarte usor in Germania si/sau Canada (pe aproape toate specializarile: de la industrie aeronautica la chimie)

    • #57

      Si absolventii de liceu care voiau sa isi faca studiile in afara cam in ce directie luau caruta aia?

    • #58

      @alex: pai…plm…ma gandesc ca daca unul din parinti era …sa zicem inginer…si o taia din tara…probabil ca daca avea un copil de liceu si-l lua cu el si nu-l lasa sa guste din “placerile si bucuriile” Romaniei din timpurile alea (probabil ca-si lua copiii si daca nu erau de liceu). deci uite o metoda simpla de a ajunge sa studiezi in facultati straine in anii 90.
      pe cuvant ca nu stiu cine este Maud…si nici daca asta a fost sau nu situatia in cazul respectiv…dar sa presupui automat ca a studiat in ’93 in alta parte decat Romania doar prin “supt pula….pupat in cur…pile…etc” nu e o dovada de prea multa intelepciune

  11. #59

    Exista multinationale care recruteaza oameni prin intermediul firmelor de profil, iti garanteaza chiar si cazare pentru o perioada intre 2 saptamani si 2 luni (din ce stiu eu) sau mai mult…Stiu de asemenea cazuri pentru tari ca Polonia, Cehia, Slovacia. Acuma ma gandesc ca nu multa lume ar emigra in tarile astea, dar no.
    Pe facebook de exemplu poti sa cauti chestii de genu “Jobs in XYZ” – orasul care te intereseaza pe tine…ai fi surprinsa sa vezi cate oportunitati ai gasi. Din nou, depinde de adresa de destinatie 😀 ca nu stiu daca esti foarte interesata de Neuquen sau Cali…

  12. #60

    Depinde de nivelul tău de pregătire. Pt. muncă necalificată poți încerca prin agențiile de pe eJobs/bestjobs sau indeed. Pentru muncă calificată încearcă LinkedIn job search. O dată ce ești plecată și “stabilită” într-un anumit loc îți va fi mult mai ușor să îți cauți de lucru și să te adaptezi. Foarte mulți pleacă la prima ofertă primită și ajunși acolo se apucă să caute un job care sa le placă într-adevăr.

  13. #61

    Poți încerca să aplici direct pe site-ul companiei la care ai vrea să ajungi, mule au o secțiune specială pentru cariere/job-uri. Sau la secțiunea de contact.

  14. Upwork. Aici nu sunt doar joburi în IT, poți găsi foarte ușor și joburi remote dar și joburi la diverși clienți din UE sau de pe oriunde din lume.

    • #63

      Cel mai bun sfat dat pe aici in opinia mea, chiar daca pare usor utopic. Am inceput sa-mi bat capul cu joburi remote in 2009. In 2010 am taiat-o din Romania cu bani facuti pe Upwork (ma rog, oDesk si Elance) si am continuat sa dezvolt strict treaba asta (copywriting, editing, ceva WordPress – chestii mai creative asa). Nu a fost nevoie sa-mi gasesc joburi de sters pe cineva la cur si nici un job in afara casei de altfel. Ma intretin exclusiv din asta, platesc taxe etc. Mai dau prin Ro la vreo doi ani si realizez ca daca m-as intoarce acum, as trai regeste financiar, dar pur si simplu nu merita stresul. Daca ai vreun skill pe care sa-l dezvolti, e tot ce ti se poate intampla mai bun.

    • Așa este! După câteva luni de full-time pe Upwork primești o grămadă de invitații la diverse proiecte și nici nu mai contează de unde lucrezi.

    • #65

      Ahhh, ma lamureste si pe mine ce e upwork?

  15. #66

    Descrierea asupra propriei persoane este mult prea vaga pentru a putea primi un sfat pertinent sau ajutor din partea comunitatii, parerea mea.
    Adica: “Sunt Dana, am un copil , vreau sa lucrez in strainatate si nu vreau sa invat IT”, nu suna tentant pentru niciun angajator. In primul rand daca vrei sa te angajezi , valabil oriunde, trebuie sa stii sa te vinzi.

  16. #67

    Ai o tara anume in care vrei sa pleci?

    In ce domeniu lucrezi acum? Vrei sa continui sa faci asta sau doresti altceva?

    Cred ca mai intai trebuie sa ai un raspuns pentru aceste intrebari.

    Avand in vedere ca nu te poti muta inainte de a gasi un job (atata timp cat nu dispui de economii/rude sau prieteni cu care sa te muti in tara respectiva) va trebui sa te axezi pe agentii de recrutare si interviuri online (in functie de domeniul in care lucrezi si nivelul jobului), altfel te vei confrunta cu problema interviurilor fata-n fata.

    Iti recomand in scrisoarea de intentie sa mentionezi clar ca vrei sa te muti, ce intentii ai, ce doresti sa faci si ca vrei primele interviuri sa fie prin Skype.

    Eu am plecat din tara fiind promovat insa am multe cunostinte care au plecat fara nimic sigur.

    Ofera mai multe detalii si voi incerca sa te ajut daca pot.

  17. #68

    Dana, dorul de ducă o să-ți treacă peste vreo lună, două

  18. #69

    Hai sa punctam fiecare aspect:
    1. cel mai bine ar fi sa ai pe cineva in afara la care sa mergi, sa poti dormi/manca pana cand iti gasesti ceva in zona
    2. cele mai multe site-uri de job-uri din afara vor fi doar cu numele atata vreme cat in CV va aparea adresa din RO. 95% dintre angajatori nici macar nu se vor obosi sa te sune, ei cauta de obicei pe cineva pe plan local, sa fie din zona, sa vina “maine la interviu”, etc. De asta revin cu punctul 1, este foarte important.
    3. Ar fi bine sa ai niste bani la tine si nu 100-200 EUR ci o idee mai mult. O sa ai nevoie de ei chiar daca iti vei gasi un job in cateva zile (ceea ce ar fi perfect pentru ca multi cauta cu lunile in Europa dar asta mai tine si de ei – alta discutie)
    4. pregateste-te sa fie nevoie sa incepi poate chiar de jos. La propriu. Nu este rusine, personal cunosc un baiat foarte capabil dar care a inceput ca paznic in schimbul III la o firma. Salariul ala l-a ajutat sa se mentina cateva luni pana cand a reusit sa intre in vorba cu niste angajati de la genul de companii pe care le viza si acum e OK. Este normal sa fie asa pentru ca vii intr-un mediu nou, oameni noi, o gramada de stereotipuri despre romani, etc.
    5. Fii foarte atenta cand vreun roman din afara o sa iti ofere un job. De cele mai multe ori te mai fura si el un pic la bani sau cine stie ce. Romanii sunt buni sa va intalniti la sarbatori, mai schimbi o vorba si cam atat.

    • vroiam sa raspund si io dar sunt 100% de acord cu ce zice cristi si dracu de mai jos.

      Pasul 1: CV in limba respectiva
      Pasul 2: trimis in prostie, pus pe toate siturile
      sau
      Pasul 3: te duci la fata locului in modul descris de domnul dracu
      Cu adaugarea ca in Germania exista agentii de forta de munca locale care iti dau joburi temporare, azi 2 ore aici, maine 8 ore acolo

      Esential si fundamental este sa vrei. TOTI cei pe care io i-am cunoscut si chiar au vrut sa plece au reusit. Cei care au vrut, dar nu prea, n-au realizat nimic

    • #71

      ba, voi suferiti de autism, sa mor. CARE SITURI?

    • pentru Germania, recomand jobboerse.de

    • #73

      @Arhi: daca n-ai inteles iti mai explic eu o data. Tot secretul e sa faci CV-ul ala bun ca sa nu fie rau.

  19. #74

    Step 1:
    In functie de limbile vorbite, iti alegi tara. Daca stii doar engleza, Irlanda mai intai, apoi UK (Scotia, de preferat).
    Step 2:
    Cauti site-uri de joburi si firme de recrutare in domeniile unde ai experienta. Daca ai ceva experienta, ai sanse sa gasesti. Daca asta nu merge, treci la
    Step 3:
    Iti iei toti banii de care dispui, te urci in avion / autobuz si te duci acolo unde vrei. Te cazezi 1 sapt in cel mai ieftin hotel (sau hostel, daca esti pe drojdie cu banii), iti iei un nr de tel local, pui adresa hotelului in cv drept resedinta si o iei la talpa prin carciumi si magazine sa gasesti un job temporar, care sa iti permita sa traiesti pana gasesti unul mai bun.

  20. #75

    Abordarea dvs. e eronata. Ar trebui sa va ganditi care e tara (societatea) in care credeti ca v ar placea sa traiti, dupa care ar trebui sa fiti dispusa sa va recalificati. Daca nu sunteti ITista, e posibil sa nu fie cel mai usor lucru sa va gasiti in domeniul dvs. Insa Pentru unii, recalificarea inseamna schimbarea propriei identitati, deci poate if un proces f. dificil. Been there.
    De altfel, una din diferentele esentiale ale societatii occidentale e ca, spre deosebire de RO, acolo nu esti definit doar de ceea ce faci. Exista viata si dupa job, in Vest. De fapt aia e viata.

    • #76

      Eu zic ca abordarea DVS. e eronata. Primul lucru la care ar trebui sa va ganditi e ce tara v-ar accepta ea mai usor. Ca poate unora le place sa traiasca in UK si aia cand aud de romani vad rosu si fac spume la gura.

    • @ Alex Tocmai din cauza unora ca tine am preferat sa nu ascult de romani atunci cand m-am mutat. Dai de toti expertii in “viata in strainatate/ lumea e rece acolo/ daca esti roman categoric se iau de tine”. Nu stiu prin ce cercuri te invarti tu, daca toti fac spume la gura cand aud ca esti roman.

  21. #78

    traseul meu: plecat la facultate in Franta > diploma > depus CV-uri > angajare.
    apoi, depinde foarte mult de ce stii/vrei sa faci, sunt unele meserii foarte cautate (IT, medici, ingineri in constructii, infirmere, etc, depinde de tara lista). si dupa cum se zice mai sus, trebuie neaparat sa vorbesti bine limba locala sau o limba folosita intensiv in tara unde vrei sa mergi (ex: engleza in Olanda).

  22. #79

    Poate o să ajute sfatul meu.
    Eu am lucrat în Polonia și-n Germania.
    A fost interesant să văd cât de căutată este limba română în Polonia și pentru că n-au găsit vorbitori, o companie multinațională mi-a dat un salariu foarte mare – da, doar ca să vorbesc în limba română.
    Prețurile de acolo sunt la fel ca la noi – diferența este doar la servicii și chirii. Am câștigat bine, am stat un an și am învățat și limba.
    Mai apoi datorită experienței mele într-o multinațională am fost angajat în Germania (Berlin).
    Cel mai bine merge după părerea mea pe site-urile companiilor în sine. Eu așa mi-am găsit.
    A doua variantă ar fi site-urile de recrutare gen europelanguagejobs.
    Ce vreau să spun este că, a fost mai ușor decât am crezut – unele companii oferă și pachete de relocare.
    Dacă nu merge-n vest, poți încerca și experiența Polonia/Cehia pentru-nceput – odată ce-ai lucrat în aceste țări ești privit altcumva.
    Bineînțeles există și alte variante – am scris-o pe-a mea-n caz de s-ar putea vreodată să te-ajute.
    Succes 🙂

    • #80

      Salut.sunt in Polonia la fel ca si tine petru ca vorbesc limba romana dar intre timp invat si un job in sine.M am bucurat sa te aud povestind despre o experienta apropiata cu a mea.

  23. #81

    Am decis ca mi-a fost prea mult statul in tara. Am plecat cu bani in buzunar, cat sa-mi ajunga pentru vreo 4 luni (chirie, telefon, mancare, transport). Apoi, am trimis cateva mii de CV-uri. Avem zile in care trimiteam CV-uri la tot ce prindeam, si avea zile in care stateam si completam una-doua aplicatii, personalizand CV si formularul de aplicare pentru jobul respectiv. Cand mi-am pierdut rabdarea si banii s-au subtiat, am inceput de jos. Lucrat pe strada, impartit fluturasi (om la 30 de ani), aplicat in continuare. Dupa alte 3 luni am schimbat job-ul, vanzator la magazin de electronice – salut Arhi. Dupa un an am reusit sa fiu acceptat la un entry level in domeniul meu (program management, o variatie a managementului de proiect.) In continuare sunt aici, cu fundul pe scaun la birou.
    PS. A ajutat ca stiu bine limba. M-am inscris la doua cursuri aici, la un colegiu. Diplomele si scoala romaneasca nu impresioneaza pe nimeni. Toate interviurile au fost ‘Ce stii sa faci?’ ‘Da-ne exemple concrete’ si ‘De ce te-am lua pe tine si nu pe altul?’
    La fel de bine, stiu si persoane care au avut rabdare, fiind in tara, au trimis CV, au dat interviuri pe Skype, si apoi au mers la sigur. (Medicina, Asistenta Sociala, IT, Soferi de camion).
    Succes!

  24. Dupa 2 ani de Germania, cu mana pe inima spun ca rabdarea e cea mai importanta si sa fii pregatita ca lucrurile n-o sa mearga asa cum te-ai astepta. La noi a fost simplu: el a fost recrutat din Ro (nu aplica activ, ci a fost recrutat pe de LinkedIn). Ne-am facut calculele: putem sta amandoi pe un salariu, pana imi gasesc si eu? Apoi am venit si eu in Germania, m-am apucat de cursuri, mers la interviuri, dezamagire peste dezamagire. Pana la urma, lucrurile s-au asezat. Nu e usor, dar nici imposibil. In functie de tara in care ai vrea sa pleci, exista site-uri de anunturi, fie nationale, fie internationale cu focus pe tara respectiva. Unul din ele e Indeed.com. Mai e Monster, de unde recrutorii au obiceiul sa te sune. O varianta e sa astepti sa iei un job apoi te muti. E cel mai sigur. Sau, cu o suma de bani care sa te sustina o perioada de timp, iti iei valiza si te stabilesti in tara dorita, luand in considerare toate riscurile. Noi am plecat pentru aventura, eram dispusa sa-mi caut orice, dar cand m-am adus la agentia lor de ocupare a fortei de munca mi-au recomandat ca daca tot are cine sa ma intretina, sa invat mai intai germana. Am ajuns la B2 la germana, dar pana la urma serviciul e in engleza. Ai putea sa incerci chiar sa-ti faci un cont platit pe LinkedIn.In Germania este mai mult folosit Xing, decat LinkedIn. Mai e varianta sa contactezi agentii de recrutare din tara respectiva sa iei pulsul pietei. La mine n-a functionat 🙂 Daca te intereseaza Germania, ma poti contacta si-ti mai povestesc una alta. Succes si ai incredere si curaj 🙂

    • Cat de importanta e cunoaștere limbii în Germania?

    • #84

      Cunoasterea limbii locale e foarte importanta in orice tara.

    • E importantă, nemţii te privesc cu totul altfel din momentul în care vorbeşti limba.

    • #86

      Voi pierdeti esentialul: fata are sponsor, probabil IT-ist. Deci Dana, nu trebuie sa iti placa IT-ul ci IT-istii. Si dupa aia totul se rezolva de la sine.

    • #87

      @Alex
      Daca pentru tine faptul ca partenerii unui cuplu se sustin/ajuta reciproc (inclusiv financiar) inseamna sponsorizare, ma intreb daca nu cumva valorile tale sunt pe de-a-ndoaselea. Oare daca situatia era pe dos ce-ai fi gasit de zis? In rest, noi sa fim sanatosi!

    • #88

      O sansa, chiar daca mica, ar avea daca se adreseaza grupurilor de “romani in …” ex. Germania sau oraselor din Germania- Frankfurt, Stuttgart, Berlin … Au sanse si cei care nu vorbesc limba dar … este extrem de important sa o stii.

  25. N-am plecat inca insa pot sa vorbesc despre parintii, fratii, verisorii si restul rudelor care acum sunt plecati. :))
    Mai greu a fost pana a plecat primul din neam, dupa i-a chemat si pe ceilalti. :)) Sa-mi fie cu iertare, dar vorbesc despre romanii de rand din agricultura sau alte domenii, nu masteranzi pe zeci de k pe luna. Depinde ce vrei. Sunt de parere ca acum e mai usor ca niciodata sa pleci.

  26. #90

    Nu ne-ai dat un indiciu despre ce gen de job cauti, asa ca vorbesc din experienta de corporatista la limita dintre IT si “regular” business, in Belgia:
    1. CV simplu si clar de o pagina, sa nu te doara ochii de la el, si adaptat dupa job. Am observat ca sunt sanse mai mari sa primesti macar un telefon daca CV-ul contine, subtil, culoarea firmei la care aplici sau un font asemanator, you get the point.
    2. Scrisoarea de motivatie tre’ sa arate clar ce aduci tu firmei, fara sa iti repeti CV-ul. Poveste-le cum ceva din viata ta te-a pregatit perfect pentru jobul respectiv.
    3. E bine sa fii (sau sa pari) sincera si deschisa in timpul interviului. Daca ai o slabiciune in CV, explica de ce intr-un fel care arata ca esti om serios. De exemplu, eu m-am angajat direct dupa facultate (nici nu absolvisem cand am semnat) si nu prea aveam experienta nici macar extracuriculara. Le-am explicat frumos ca eram studenta est europeana, ca veniturile parintilor est-europeni nu se traduceau prea avantajos in Belgia, asa ca fusesem nevoita sa fac student jobs irelevante (babysitter, etc.). Dar i-am impins frumos spre concluzia ca pot sa “go the extra mile” ca sa imi ating scopurile, si in domeniul asta (consultanta) asta e vital.
    4. Fake it till you make it. E un adevar universal. Fii mai increzatoare decat crezi tu ca ar trebui, si chiar daca nu ai experienta relevanta, arata-te dispusa sa inveti si sigura ca o sa te descurci.
    5. Atitudinea e cea mai importanta. Trebuie sa fii entuziasta, incantata sa inveti lucruri noi, flexibila, toleranta, etc.

  27. #91

    Încă o data se vede cât de inadaptati la viata sunt it-istii.
    Femeia a zis doar ca i se pare complicat sa învețe it și ar dori sa muncească orice altceva. Iar prin “normal” vrea sa spună ca nu crede ca are capacitatea de a învață it, pentru ca ei i se pare greu.

    Deși orice prost cu timp liber și dorința de învățare poate ajunge it-ist la orice vârstă. Mai ales bătător de taste bun la umplutură.

  28. #92

    Incep prin ati spune ca nu ne-ai dat destule detalii despre tine…ca sa te putem ajuta.
    1. Ce limba straina stapanesti cel mai bine? sau in curs de perfectionare? eu personal de aici cred ca trebuie sa incepi….sau te decizi la o tara anume si incepi sa manaci pe paine limba respectiva….fara limba stapanita la nivel macar B2 nu trebuie sa ai asteptari la un trai cu mult mai bun ca in Ro, si nici macar asta nu iti va garanta ceva.
    2. In ce domeniu esti specializata? asta e aproape la fel de imp. ca pct. 1, ca daca nu esti, la fel, slabe sanse sa gasesti ceva din care sa te dea banii afara din casa.
    3. Daca raspunsul este “nu prea” la 1+2 eu in locul tau m-as apuca cu pct.1 ca e mai simplu la 30 sa incepi sa inveti o limba decat sa te specializezi in ceva.

    Si bineinteles ca mai tine si de noroc la fata locului sau vazut destule cazuri(rare, dar sunt)….
    Succes!

    • #93

      >e mai simplu la 30 sa incepi sa inveti o limba decat sa te specializezi in ceva.

      Glumesti? Sa inveti o limba straina este mult mai dificil decat sa inveti o specializare. Pe langa peste zece mii de cuvinte de invatat, mai este si gramatica, ordinea cuvintelor in propozitii, tot felul de expresii specifice acelei limbi, ortografia, etc.

  29. #94

    Sunt niste conditii minime obligatorii daca vrei un serviciu decent: cunoasterea limbii, permisul de conducere si cunoasterea unei meserii. Vorbesc de Germania, in alte tari nu stiu cum e.
    Personal am reusit dupa vreo 3 experiente esuate in decurs de doi ani. Era si mai greu pe vremea aia pentru ca romanii nu aveau inca direct drept de lucru inainte de 2014. Cu fiecare ocazie m-am straduit sa invat limba. 5 cuvinte sau expresii noi pe zi sunt suficiente, daca esti perseverent(a).
    De lucru este pentru toata lumea. Poate parea ciudat pentru noi, dar am vazut pe santier femei destule: zugravi, instalatori, care puneau laminat sau care montau bucatarii. Muncile sezoniere in agricultura sunt o solutie de compromis pana gasesti ceva serios, desi nu as recomanda nimanui apropiat sa mearga acolo. Ca ingrijitor de batrani e iarasi cerere mare, dar e un slalom printre tepari si intermediari de tot felul cu tot felul de comisioane. Pe grupurile de facebook ale romanilor din diferitele regiuni sau orase se mai posteaza ocazional diverse joburi ca vanzatoare, barmanita, frizerita sau manichiurista.
    Sunt multi romani care au diverse afaceri pe aici si cauta romani la lucru, dar nu prea recomand, e o practica des intalnita sa angajeze pe minimum pe economie, sa te incadreze la minijob(part-time) si sa iti dea diferenta in mana. Pe termen lung ai de pierdut multe, incepand cu vechimea, concediul si concediul medical neplatite, imposibilitatea de a-ti lua un credit, samd. Totusi, daca cunosti pe cineva de incredere, poate fi o solutie, sunt si romani cinstiti.
    Pentru inceput as recomanda McDonalds: angajeaza legal, fara tertipuri, au program flexibil si sunt mereu in cautare de oameni. Mai poti lua legatura cu o firma de imobiliare, au nevoie constant de oameni la curatenie, masina personala e un avantaj la negocierea salariului.

    Personal am rugat o consateana sa-mi caute, ea vorbind fluent germana si neavand nici o jena sa-l minta pe viitorul angajator ca stiu si pot sa fac tot ce are el nevoie, eu fiind habarnist in domeniu. Ne-am inteles sa merg o saptamana de proba si a functionat. Poti sa-i spui noroc, dar era deja a patra incercare. Mi-a gasit de lucru prin jobboerse.de, un site unde statul posteaza toate posturile disponibile. Succes!

  30. #95

    Sfatul dat in semi-gluma : Vine Pastele , vin expatii romani pe acasa, statistic, sansele ca multi din ei sa fie single sunt mari…. doar zic :). (cam jumatate din tipii ce lucreaza prin Europa, dupa vreo 2 vacante in Romania , s-au intors cu iubite romance inapoi )

    Mai serios:
    -angajare la companie multinationala, si avut ca obiectiv transferul in alta locatie (stiu cateva cazuri … este cel mai simplu mod)
    -inscriere la studii universitare in alta tara ( cele mai multe persoane fac asta ), functioneaza pe orice domeniu
    -detinerea unor abilitati profesionale foarte caute (cunostinte SAP, de exemplu )
    -recomandari pentru job-uri de la persoane ce lucreaza in acelasi domeniu, care traiesc in Europa ( recruterii incearca tot timpul sa faca poaching, si mai tot timpul intreaba daca cel abordat nu are prieteni pe care i-ar putea recomanda)

    Si evident mult mult noroc 🙂

    • #96

      asta cu cunostinte SAP ai dat-o tot in gluma, nu?
      mai ales avand in vedere ca a zis ca nu-si doreste IT. 🙂

    • #97

      SAP la partea de contabilitate / controller.
      Avand in vedere ca stiu 3 oameni ce lucreaza cu SAP/Hyprion si ce alte nebunii mai sunt, si sunt total atehnici , zic ca nu e gluma.

  31. #98

    Daca stii limba oricarei tari din UE ai toate sansele sa te angajezi. Iti recomand regiunea Yorkshire in UK. Ai orase ca Doncaster, Barnsley, Rotherham. Vii aici si aplici la diverse agentii. E drept ca majoritatea job_urilor sunt in depozite sau fabrici dar chiria e f ieftina pt o persoana 50 pe saptamana si mancarea cam 30…cu agentiile de recrutare e un inceput si daca o sa capeti experienta iti poti gasi job.uri mai normale sa zicrm asa. Eu muncesc 4 zile pe saptamana cate 10 ore pe zi…si am 25 de zile de concediu…

  32. #99

    Nu exista o reteta universala.
    Fara mai multe informatii despre domeniul in care lucrezi, tara in care vrei sa pleci si posibilitatea “aciuării” pe la rude/cunostinte/prieteni o perioada, nu poti primi decat sfaturi universale de genul “daca ploua ia-ti umbrela”.

    Daca dintr-astea vrei, si de la mine vreo doua:
    – Cel mai important e sa-ti gasesti un loc unde sa stai. Recomandarea e la prieteni/rude/etc. Apoi te apuci de aplicat. Sau eventual, daca gasesti pe cineva la care sa stai, poti sa nu te muti inca, dar sa le ceri adresa si sa o treci in CV. Nu te baga nimeni in seama daca pe CV ai adresa de Romania.
    – Limba: macar engleza (daca nu cea locala) trebuie cunoscuta la un nivel cel putin conversational. Exceptie Franta unde cu engleza nu faci mare lucru. Daca-i vorba de Olanda, mai bine inveti engleza decat olandeza.
    – Buget: Sa-ti ajunga cel putin pe 2 luni. Si daca te-ai angaja a doua zi cum ajungi, primul salariu tot dupa o luna il iei.
    – Competente: Inteleg ca nu esti IT-ista, ci “om normal” (LOL), dar tot trebuie cat de cat “sa stii cu calculatorul”. Daca ai trimis mailul asta catre Cetin singura, esti bine. Daca mai stii un Excel, Word sau PowerPoint, deja te apropii de liga superioara
    – Background: Profil de Linkedin trecut in CV, profil de Facebook curatat de spamuri/poze “sexy”/ poze cu tataie in sicriu. Asta sau facut profilul privat. Plus adresa de mail. Skumpika_sexy89@yahoo.com iti garanteaza somajul. Recomand prenume.nume@gmail.
    – Acte: Permis auto si pasaport. Stiu ca merge si cu buletinul, dar toata lumea se uita chiorâș la buletinele noastre, pe cand pasaportul e mai simplu de citit.

    Daca dai mai multe detalii despre pregatirea ta, studiile si tara in care te gandesti sa pleci, o sa primesti niste sfaturi mai utile.

    A, si inca una. Daca nu ai chiar pe nimeni nimeni in tara in care pleci, o data ajunsa acolo fereste-te de romani, cel putin o perioada. In special de cei care se ofera sa te ajute cu un job.

    • Vezi că skumpika aia chiar răspunde la mailuri. 🙂

    • #101

      Chiar subscriu la ultimul punct al domnului C.
      Romanii, mai ales in strainatate, sunt oarecum setati sa iti dea in cap prin orice mijloace, doar ca sa ramai jos. Stiu asta din propria experienta din ultimele 2 saptamani: din momentul in care s-a auzit prin cercurile de romani ca voi fi promovat la rangul de Shift Manager, au si aparut zvonuri dupa zvonuri. Ba chiar amenintari, insulte la locul de munca, pe strada, Facebook si tot asa.

      Asadar, daca tot vei fi pe langa romani, invata sa-i triezi la sange, altfel e posibil sa se intoarca impotriva ta la prima tentativa de “mai bine”

  33. #102

    alternativ poti incerca sa te angajezi la stat. dai o spaga si rezolvi.
    asa ai viitorul asigurat, nu te poate da nimeni afara. plus ca salariul e baban.
    daca te inscrii in PSD ai sanse si mai mari.

    • #103

      Asa-i ca tu esti din ăia “Am o singura idee si nu sant de acord cu ea”. I.E. fără idei.

  34. #104

    Ai uitat sa mentionezi niste detalii importante. Ai studii superioare? Ce experienta in campul muncii ai? Ce limbi straine vorbesti? In care parte a lumii crezi ca te poti integra cel mai usor? Ai mai lucrat cu oameni din afara tarii? Esti casatorita? Daca da, sotul tau unde lucreaza? E de acord cu asta? La fel, ce experienta, studii are? Ai ceva bani pusi de o parte, in caz de ceva? Si mai sunt o gramada de lucruri pe care tu le-ai omis.
    Daca esti bun pe ceea ce faci, indiferent de profesie, iti gasesti lejer de lucru. Plecatul in afara nu iti asigura automat conditii mai bune, exista si riscul unui esec, adica sa o duci mai rau ca aici.

    Ce ai spus tu suna de genu, vreau sa imi cumpar o masina, ce imi recomandati? Fara sa spui ce iti place tie, ce optiuni doresti, cati bani ai etc.

  35. #105

    @Dana B: putem discuta in privat daca Cetin intermediaza contactul.
    Sunt o multime de factori de luat in calcul, de la pregatirea ta si pana la tara de destinatie.

  36. #106

    Pentru joburi non-IT, incearca sa vezi ce ofera Amazon si IBM in Bratislava si daca oferta lor se pliaza pe cunostintele tale.

  37. #107

    Dupa ce am decis ca vreau sa plec am ales tara, in cazul meu Germania. Am invatat limba si mi-am luat o diploma pentru nivelul b2. Am cautat si din tara dar multi vor sa te vada si nu a mers. Am decis sa ne dam demisia si am inchiriat aici un apartament o luna. Initial am cautat unde se gasesc mai multe joburi pe profesia mea si cum e situatia cu locuintele. Aici am fost la foarte multe interviuri pana am vazut ce cauta si ca germana mea nu atat de buna cum credeam. Am gasit un job dupa o luna si ma consider norocoasa. Daca nu gaseam ma intorceam acasa si lucram pana reuseam sa pot veni iar sa caut. Din pacate sunt unele joburi pentru care trebuie sa iti fie recunoscuta diploma. De asta ar trebui sa te interesezi.

    • #108

      Diploma de b2 ai folosit-o pe undeva? Sau a fost doar un factor de motivație să te ții de învățat? (întreb pe bune, nu fac mișto)

  38. #109

    Eu am aplicat pe Linkedin la o pozitie care mi s-a parut interesanta si imi placea si cultura companiei care listase pozitia respectiva
    Dupa 3 intervuri remote (via telefon/Skype) am fost chemat la interviul fata in fata. Se pare ca am impresionat pentru ca am primit o oferta in aceeasi zi.
    Jobul este, evident, in IT, iar tara este UK.
    Ajuta mult sa stii limba locala bine, iar cand te muti iti trebuie bani pentru supravietuire in prima luna macar. Daca nu ai la cine sta, trebuie sa iei in considerare plata unei chirii, care, de regula, in UK nu e ieftina. Ti-ar trebui buget cam 3000 lire minim, 5000 recomandat, pentru a inchiria ceva si a supravietui in primele 1-2 luni.
    Asa ca, recomand gasirea unui job din tara, nu sa te muti si sa speri ca poate gasesti ceva. Si trebuie sa ai ceva bani pusi deoparte pentru a suporta costurile mutarii.
    Asta ar fi sfatul meu bazat pe experienta personala, dar in cazul tau poate fi cu totul alta perspectiva, depinzand de circumstanelete tale personale, financiare, profesionale etc.

  39. #110

    In orice tara ai nevoie de doua lucruri ca sa iti gasesti un job – limba si studii. Eu recomand agentiile pentru someri, depinde de tara insa sigur exista asa ceva oriunde, aia au o groaza de programe misto, printre care sigur te pot ajuta sa iti faci un CV “normal” pentru tara respectiva. La ei poti gasi un job de necalificat, gen muncitor in fabrica, bucatarie, etc, e un inceput foarte bun.
    Limba- cauta cursuri de limba si inscrie-te, e posibil sa fie destule pentru emigranti si sa nu fii nevoit sa platesti. In acelasi timp incearca sa socializezi cat mai mult si sa stai cat mai putin cu romanii, altfel nu o sa inveti limba tarii.
    Locuri de munca – agentii pentru someri, agentii plasare forta de munca, OLX- varianta locala, site-uri locale pt joburi – gen INDEED.
    Teoretic intri in tara, faci un cv cat mai asemanator cu al tarii respective si aplici peste tot, iei primul job ca sa faci niste bani si sa capeti experienta locala, dupa care te apuci sa iti completezi sau echivalezi studiile si dupa 2-3 intelegi destul de bine tara/obiceiurile ca sa schimbi jobul.
    De preferat sa stai cat mai mult cu localnici ca sa te poti adapta, de multe ori romanii traiesc in grupuri si nu se adapteaza la cultura locala si e normal sa nu isi gaseasca joburi de stat in cur – nu se incadreaza in peisaj, nu este vorba de discriminare.

  40. #111

    Is plecat de 20+ de ani. Cu riscul de a fi Captain Obvious si probabil au spus si altii mai sus: trebuie sa VREI f mult. Sa pleci, nu sa-ti ‘fie bine in alta parte’. Sa pleci. Apoi daca ai trait in puf in tara va fi nasol. Afara e de treaba, nu de frecat menta. Daca nu te-ai gandit unde, parerea mea: Europa e pe moarte, da – frumoasa, locuri, traditii aproape de casa, dar e pe moarte. Cele mai bune locuri: N. America, Australia/N Zeelanda. E limba engleza, e usor si nu-s asa de anali cu angajari/diplome. Daca stii sa le faci treaba si vad ca vrei, ai sa razbati. Da e greu si dureaza cu actele. Trateaza chestia cu actele ca prima proba de ‘rezistenta’.

    O sa fie cativa ani grei: bani putini, locuri nu tocmai ok unde ai sa stai+chirie mare, job-uri probabil nu foarte misto, ti-e dor si de dusmanii din tara etc, dar considera acesti cativa ani ‘de acomodare’. Partea buna ca ajungi sa stapanesti limba/accentul, cunosti oameni, iti faci prieteni, te asezi ca lumea.

    BAFTA!

    • #112

      Si cum propui tu sa ajunga in NA? Sanse de emigrate in US sint minime numai daca cistiga loteria vizelor, viza de lucru H1 iarasi sanse reduse ar avea de asteptat 2-3 ani …..Adevarul este in Chicago cel putin noii veniti gasesc job uri bune intr o luna.

  41. #113

    Un lucru de luat in considerare. Ai doua optiuni si am sa aleg u.k. ca exemplu.

    Poti opta pentru o agentie, careia sa ii platesti comision dinainte de la plecarea din ro ( deci ai de jonglat cu tepele), care sa iti garanteze sau nu un job pe 6 luni, sa platesti cazare si alea alea la standardele lor.

    Sau poti alege un oras, incepi sa cauti grupuri pe fb cu numele orasului ( + rent, buy/sell). Tot pe grupurile oraselor se mai posteaza si joburi, dar pentru majoritatea sunt necesare calificari echivalate in Anglia. Cu cativa bani pusi deoparte poti incerca.

  42. #114

    depinde de job. în afara de it, pozițiile extrem de căutate sunt cele în domeniul petrol si gaze, energie. si in functie de experienta poti pleca in orientul mijlociu, africa sau cu un cv mai greu in tarile occidentale, nordice. daca muncesti pe marketing, pr sau domenii conexe, ia-ti gandul. succes oricum!

  43. #115

    Dragnea şi PSD-ul nu sunt motiv de emigrare. Orice ţară are proştii, corupţii şi nebunii ei. Prostia celor din jur te va afecta la fel, oriunde.

    • #116

      @Dani: Nene, vorbesti prostii. Aa, daca esti din PSD sau cu legaturi (pile/relatii) – never mind, nu mai citi restul. Nu se compara kktul din tara cu ce e afara. Bineanteles ca orice alta tara are lepre, dar nu la nivelul Romaniei. Plus, PSD+Dragnea sant in-tot-si-in-toate. E practic imposibil sa scoti tumoarea asta din organism.

    • #117

      Cred că dăm prea mare importanţă PSD-ului. Înaintea lor au fost ai lui Băsescu, ţi s-a părut mai bine? Şi înaintea lui Băsescu, iar înaintea, înaintea… Cum se face că tot timpul ne-au condus nişte pramatii? Să fie oare vina noastră? Da, putem pleca în altă parte la salarii mai mari, medici mai buni; să profităm de orânduirea altora mai deştepţi şi mai harnici. Dar din ce am observat la prieteni, rude, foşti colegi: dacă te descurci greu în România, greu îţi va fi şi în altă ţară. Cei care câştigă decent şi îşi permit un stil de viaţă peste medie erau oameni capabili, trăiau bine şi în România (comparativ cu restul românilor). Asta este viaţa, nu toţi pot avea un trai uşor, confort, siguranţă. Dar problema este în noi, nu la Dragnea. Oricâte ţări am schimba, nu putem scăpa de noi.

    • #118

      @Dani:

      NU. PSD sant idioti la modul extrem, nu e vb daca si cat de bine a fost pe vremea lui Mihai Viteazu.

      Si ailalta dezinformare a matale, tot bullshit e: uite io+familia de ex – vai de capul nostru in Romania, acu’ 21 de ani in urma chit ca facultate etc. Am plecat si bine am facut, pacat ca n-am plecat mai repede da’ nah am zis ca idiotu’ sa pun osul, daca nu contribuim toti si alte baliverne.

      Slava Domnului santem ok basca ii ajutam si pe nefericitii din tara. Iar voi – toti idiotii care cu stiinta sau cu nestiinta ii ajutati pe javrele tip PSD sa va futa in toate gaurile: guys, GO TO HELL.

    • #119

      Dacă eşti aşa fericit, de unde toţi nervii? Fii mai relaxat în fericirea ta! 🙂
      Soluţia anti-PSD (în afară de emigrarea tuturor românilor) care ar fi?

    • #120

      In afara de emigrare, solutia anti-PSD ar fi un punct 8 de la Timisoara dar pt 2017. Scos PSD in afara legii, probabil si PNL. Pe motiv ca-s anti-romanesti de exemplu.
      Stiu: greu/imposibil chiar, wishful thinking, huo fascistule etc. Deci back to step 1: emigrare. Si-asa romanashului ii place in secret de PSD, a se vedea ce misto a fost votata Firea acu 2 ani si PSD acu un an + ce fain mananca unii rahat si acuma (ca matale ca ce si Reagan a avut gunoaie in gashka lui).

    • #121

      Cum ziceam, problema este la noi, nu la politicieni. Presupunând că de mâine PSD şi PNL ar dispărea complet, românii ar vota pe cineva exact la fel. Sunt alte sute/mii de Dragnea care de-abi aşteaptă să îi ia locul.
      Iar emigrarea este o soluţie vremelnică. Aparent bună pentru individ, dar dezastruasă pentru tot ce reprezentăm ca entitate etnică. Generaţiile viitoare de români vor fi victime sigure, născute într-un stat falimentar (fără forţă de muncă, fără productivitate, subjugat). Ce ne este acum ruşine să ne recunoaştem originea peste graniţă, cum se vor simţi urmaşii? “A, voi sunteţi români. Sunteţi ăia atât de incompetenţi încât v-aţi distrus propriul stat.”

  44. #122

    Eu am plecat prima data in ’91.De atunci am lucrat numai afara,am schimbat cateva tari.Munca gasesti peste tot in lume daca vrei ,pot sa te ajut cu cateva scurtaturi:
    -Nu sta dupa promisiuni,mai ales de la ai nostri.
    -Nu sta dupa agentii de recrutare
    -Avem internet,o mare minune in ziua de azi,te poti orienta in orice tara iti trece prin cap,in orice domeniu(prin anii ’90 trebuia sa bati la picior cu pungi de nailon legate pe la intersectii sa nu te pierzi,cu carnetele de note si cuvinte necesare,cu harti,etc)
    -Nu pleca pana nu ai macar 2 locuri de munca posibile(tot pe internet,targheteaza ce te intereseaza si cauta,eu ultima oara cand am relocat acum 6 ani trebuia sa incep munca in 3 locuri diferite in prima zi)
    -Ingnora toate ”sfaturile”romanilor cu experienta in tara respectiva,te vor duce pe drumul lor,nu pe drumul tau.

  45. buna. sunt gigi. as vrea sa lucrez afara da nu stiu decat romana si labagii de itisti nu imi plac.

    • #124

      sa stii ca in unele tari se cauta fluffer-i pt filme deuschiate. nu conteaza sexul, dar trebuie sa fie mare. mult succes gigi si sper sa faci cariera.
      oh wait nu ziceai ca tu esti labagiu. sry.

    • salut gigi
      nu tu erai gigiul ala 😀

    • #126

      GG 🙂

  46. #127

    Canada sau AU.
    Te reprofilezi. E greu inceputul. Daca stii bine ce vrei, reusesti.
    Sunt IT. La a doua emigrare. Urmeaza a treia:) Ca viata e o calatorie.

  47. #128

    cum sa gasesc de munca in afara un post caldut unde frec menta?

    de exemplu: functionar public la bruxelles
    sau, intr-o zi ploioasa vizitam ceva muzeu din DE
    in spate erau niste camere off limits unde erau exponate in pregatire, dar se vedea cat de cat
    un restaurator sforaia la greu pe un scaun

  48. #129

    Job-ul te gaseste el pe tine uneori. M-am angajat intr-o firma mica, electronica aplicata, ce sa vezi, hai in state, ca de fapt acolo e nevoie, nu aici. Am fost, am vazut, mi-a placut, m-am intors cu un cv in care scrie “lucrat la firma X in state”, chestii, patente, cercetare. De atunci sunt in ro, am trecut din electronica in microelectronica la 32 de ani, am studiat in continuare, companiile prin care lucrez ma trimit prin state, prin Germania. Salariul e ok si nu sunt motivat sa ma mut in afara tarii. Dar poate ca ma motiveaza dementul asta cu mustata…

  49. #130

    Eu cand am hotarat plecarea din tara am fost motivata de mutarea colocatarului de apartament in alta tara cu serviciu. Pentru ca finantele si situatia familiara nu ne a permis sa plecam si sa ne bazam doar pe job ul lui…am ramas eu aici si am cautat de la distanta. Tara – Spania. Domeniul lui – IT. Al meu – controlling in HR in retail. Ce strategii am aplicat. Prima a fost sa discut cu managerul meu de la multinationala la care lucram in Ro sa stie ca sunt interesata de joburi in afara. Omul era cu capul pe umeri si a zis ca daca poate..face tot ce se paote sa gasesc intern. In paralel mi-am pregatit profilul de linkedin, cv-ul in limba engleza revizuit fara greseli sau greselute, si am cautat pe site-urile locale din tara respectiva, chiar daca erau in limba locala, am facut cv ul si am aplicat doar la cele in engleza pentru ca aceea era limba in care puteam lucra. Intre timp am realizat ca erau cateva chestii ajutatoare de pus in cv: ca am permis de munca de lucrat in UE (am ramas uimita ca 90% din recruiteri intrebau asta pentru ca nu stiau ca avem si noi permis de munca sau doar sa verifice poate), am luat un numar de telefon local si am folosit roamingul sau fw apeluri pe nr de ro. Oamenii gasind mai usor sa sune pe un numar local, credeau ca sunt deja in tara respectiva deja. Si conectat pe linkedin la greu. Procesul la mine a durat 1 an si 3 luni. Timp in care am ajuns in procesul final de selectie la vreo 6 interviuri, 3 am refuzat eu din cauza de bani (salariu mai mic ca in tara si cum ziceam, situatia familiei nu ne permitea), 2 nu m-au selectat, o ofera am acceptat eu si m-am mutat. Am lucrat o perioada ca apoi din cei 2 care nu m au selectat pe mine in faza finala, unul a revenit si mi-a oferit o pozitie dar in Elvetia. Si asa am schimbat tara iar. Sfaturi de dat…nu sunt universale. Nu e merue usor, uneori te mai simti discriminat, daca cauti de la distanta..e putin si mai dificil poate, nu toti angajatorii aceepta interviurile 100% de la distanta sa ii cunosti in carne si oase in prima zi de munca… Daca ai intrebari…

  50. #131

    o sa urasti acest comentariu dar here we go.

    daca la 30 de ani ai un copil si esti singura, si nu esti dispusa sa te reprofilezi, sa incepi de jos incearca sa te orientezi local mai bine.
    trebuie sa te gandesti pe langa faptul ca va trebui sa te integrezi tu in respectiva societate ( limba, obiceiuri, etc) ca va trebui si acel copil sa se integreze in societate ( limba, scoala, etc)
    uk , pai au dat cu brexit, baga un ochi cam cine are voie sa ramana pe-acolo. eu sincer ma astept sa inceapa puhoiul sa vina inapoi.( ma refer la vre-o 200-300 k de oameni care sunt la “munca” stau in parcuri de rulote, 20 de oameni intr-o casa cu 4 camere. pomana e over)
    restul europei e satula de emigranti+ refugiati, asa ca daca nu esti tare pe felia ta si nu vorbesti limba , sunt 90+% sanse sa nu potui sa traiesti decent. cauza ar lipsa de pregatire, limba si faptul ca esti romanca. si aici cand ma refer la faptul ca esti romanca ma refer la mentalitate/conceptii de viata.
    ramane cazul in care arati decent, si te futi absolut fenomenal in cazul acesta ai putea marsa pe partea asta. joburi ar putea aparea( vanzari, marketing dar din nou iti trebuie limba si atitudinea, sau sex worker gen escorta, dansatoare, etc. poate chiar video-chat dar asta se poate face si din romania si inca se castiga decentel)
    dar oricat de ingaduitor as fi (ma refer la partea cu arati decent, si te futi absolut fenomenal) in cazul acela nu ai mai fi singura, sau fara un job decent.

    daca niciuna dintre cele de mai sus nu iti sunt in aria de posibilitati, intodeauna ai posibilitatea sa o iei de jos ( vanzatoare de shaorma, macdonalds, etc). nu e cea mai fericita situatie. ai putea sa stai in sharing sa platesti mai putin, intr-o camera cu copilul tau. joburile astea nu se platesc extraordinar, si sa iesi din acest domeniu si sa evoluezi ai nevoie de vointa extraordinara, rabdare cat cuprinde. ( gandeste-te la naveta, gandeste-te la a suporta apucaturile conlocuitorilor – care in cazul cel mai fericit sunt romani si ei – gandeste-te la toate etapele pe care le faci pt a integra acel copil, ei bine pe langa toate astea va trebui sa evoluezi – cursuri de limba, cursuri de specializaere, etc.)
    si apoi gandeste si partea materiala. in uk daca vrei sa mergi cu copil, eu unul nu as pleca fara 3-5 k, la fel si in restul euriopei.
    imi pare rau ca sunt cel care descrie lucrurile in gri, dar la cantitatea de detalii pe care le-ai furnizat trebuiau acoperite aspectele in totalitate. ( 30 de ani + copil su=i nu prea deschisa pt domenii noi gen IT)

    poate lucrurile stau total pe dos si ai un MBA in cresterea viermilor de matase si exploatarea matasii in teserea de whatever, sau PHD in fizica in particule subatomice sau altele si s-ar bate toti pt tine sa te angajeze.

    ia o foaie de hartie, noteaza-ti calitatile, experienta in munca si gandeste-te sincer la psihic-ul tau, apoi noteaza-ti ce domenii iti recomandau cei de sus, intra pe siturile enumerate si aplica in draci,eventual intra si pe ceva grupuri de social media, si te interesezi de la ei care-i situatia cu locurile de munca, conditiile de trai nivelul de salarizare. sunt reticent ca vei putea trage informatii corecte de pe acolo, pt ca romanul are tendinta sa se laude, sau sa exagereze. ( gen am venit din cuca macaii, m-au angajat astia CEO la o companie cu 1000+ oameni, si ma platesc cu o suma anuala in 7 cifre) dar daca arunci un ocjhi pe net poti deduce de pe diverse pagini cat e o chirie, cat e cina decenta, cat platesti in medie pt utilitati.

    stiu ce scriu e generic, dar si tu ai dat-io pe generic. vrei mai multe, dai mai multe.
    partea cu sex worker sau reusitul in viata pe fizicul persoanei nu ti-o adresez in mod direct tie dar vroiam sa o enumar ca si una dintre posibilitati.

  51. #132

    Daca macar spunei un domeniu cite de cit, o virsta, cunostinte de limba, poate ca putea careva sa iti dea o parere mult mai exact, dar asa, cum sa primesti sfaturi? Daca iti place sa fi cosmonaut dar sti numai romana, e cam greu de gasit ceva, dar daca esti doctor si vorbesti franceza si engleza parca ar fi ceva sfaturi de dat, iar despre IT, si acolo domeniul e vast……asa ca nu e nici acolo chiar asa de simplu. Succes.

  52. #133

    Dana B.Dacă tu îmi răspunzi sincer la următoarea întrebare,eu îți răspund la fel de sincer la orice întrebare și te ajut cu sfaturi la obiect:
    Dacă, ipotetic vorbind,după un an plecata din țară, din motivele invocate de tine ,care din punctul meu de vedere sunt doar resentimente ,în nici un caz motive reale,în România pică guvernul, duduie economia,corupție zero,elvețienii ne roagă să le dăm vize să vadă minunea numită România,te mai întorci acasă?

    • #134

      Mai mari sunt sansele sa castig la loto chiar daca nu joc

  53. #135

    M-am mutat, am cautat, am aplicat(exact in ordinea asta) 🙂 dar eu sunt din categoria unicornilor speciali, un fel de web-dev.
    Daca esti interesata de Berlin/orasel frumos din Bavaria, stii ceva germana, si jobul cautat e in marketing sau project/product management, cere-i lui Cetin mailul meu.

  54. #136

    Profil actualizat la zi pe Linkedin, descriind cu detalii si foarte concret ce stiu sa fac. Apoi – contactat cat mai multe persoane relevante pentru domeniul de interes. Gasit in listele lor recruiteri relevanti pentru domeniul meu de activitate.
    Rezultat: in medie, o oferta de job pe saptamana pentru UE.

    • #137

      O oferta de job sau o oferta de interviu.
      Oferta de job inseamna ca ai un contract pe masa, nu un interviu programat

  55. #138

    Hai s-o luam simplu:
    Sa zicem ca vrei un job normal cu foarte putin stres, macar pana te pui pe picioare si inveti cum merge treaba pe acolo. Hotel sau restaurant cu optiunea de live-in. ( mai greu cu copilul dar cine stie… ). Cauti un orass la nimereala sau care ti-ar placea, cauti hoteluri / resturante. Gasesti paginile web, le scrii o scrisoare de intentie…si astepti. Sau intri pe site-uri de profil, cu anunturi, gen olx la noi. Pe gumtree.com in Uk e foarte ok sa cauti. Asa mi-am gasit eu, acum niste ani. Le-am scris un mail, mi-au raspuns in 30 minute si in 5 zile trebuia sa fiu prezent in oraselul cutare,la ora stabilita. Am luat avionul pana in Londra, apoi trenul pana in nordul angliei iar la gara ma astepta angajatorul. Pentru inceput e ok sa ai optiunea de live-in dar dupa niste luni sau max un an recomand sa ai cazare separat de job, sa nu depinda una de alta.

  56. Am o sugestie – incearca sa pleci 3-4 saptamani in tara in care ti-ai dori sa gasesti un job, vezi ce fac localnicii, vezi unde se intalnesc dupa lucru, vezi unde mananca in oras, vezi unde isi duc copii la scoala si gradinita, incearca sa vorbesti cu localnicii, cauta grupuri de oameni care se intalnesc si discuta despre zona ta de interes etc. Vezi si testeaza ce se intampla in orasul in care ti-ai dori sa te stabilesti. O sa iti dai seama de multe lucruri care ti-ar fi mult mai utile decat unele sfaturi de aici.

    S-ar putea sa aungi la concluzia ca e mai bine acasa sau s-ar putea sa gasesti solutii mult mai eficiente de a gasi un job sau de a incepe chiar o afacere.

  57. #140

    Pentru Cehia, recomand jobs.cz, monster.cz, grafton.cz, manpower.cz- aplicat cu CV in engleza la anunturile in engleza, facut cont la agentiile de recrutare.

  58. #141

    Doua cerinte majore de indeplinit cand lucrezi in Occident, USA Australia si alte tari normale:
    1. Sa vorbesti si sa scrii in limba tarii respective
    2. Sa ai situatia legala rezolvata (drept la munca)
    Evident ca diploma de facultate conteaza daca e recunoscuta acolo. Pentru un job bun, un voluntariat la o multinationala inceput inca din Romania ar fi indicat. Daca ai deja un job in Romania la o multinationala ar fi si mai bine. Si mai sunt consideratiile legate de varsta…

  59. #142

    Eu as incepe cu google. Fara caterinca. Chiar m-am uitat de curiozitate, acum vreo 2 saptamani, rugat de un var… m-a rugat sa-mi dau cu parerea… am cautat “locuri de munca in Irlanda” … jdămii de rezultate… Am intrles ca deja a vorbit pentru vreo 2-3 posibile joburi…
    Iar acum, predau trollerilor legatura..

    • #143

      ” jdămii de rezultate” in Irlanda sunt de fapt aceleasi 5-6 joburi, postate de mii de agentii de recrutare.

  60. #145

    Mi se pare ciudat ca nu ai spus ce calificări ai, ce vârsta și ce limbi străine cunoști, chiar dacă am dubiul ca acesta e un articol scris la mișto uite ceva despre experiența mea de 1.5 ani in Franța de Sud-Est:

    1. Obligatoriu CV in franceza sau engleza pe: linkedin.fr, monster.fr la care se adaugă cele locale: indeed.fr, jobijoba.com/fr/, lesjeudis.com, viadeo.com, carriere-info.fr, apec.fr/, chooseyourboss.com, keljob.com, recrut.com, cadreemploi.fr. Francezii au pretenția sa le faci si Scrisoare de intentie in care sa explici de ce vrei sa lucrezi la ei.

    2. Pentru a-ti face o părere cât de scumpa este viata într-un anumit oraș verifica numbeo.com care iti afișează Cost of Living comparând 2 orașe, pentru Romania alege București.
    Pentru a afla detalii de taxe si cum sa te acomodezi încearcă expatica.com.

    3. Cazarea in Franța se face prin agenții sau particulari, poți încerca leboncoin.fr, un fel de okazii.ro. In general proprietarii sunt cam pretentiosi, trebuie sa te duci la ei cu dosar care sa cuprinda ultimele 3 Fiche de paie (fluturas), copie dupa ultimul contract de inchiriere, unii cer si garantii financiare de la parinti. Unele apartamente sunt goale, trebuie sa-ti cumperi mobila de pe leboncoin.

    Problema cu Franta e ca in putine regiuni găsești vorbitori de limba engleza deci te-ai descurca mai greu daca nu cunoști franceza. Evita Parisul unde se spune ca e mai usor sa iti gasesti job decat cazare decenta.

    Din experienta mea, cei care lucreaza in IT in Romania au salarii destul de ok, daca pleci in strainatate nu o fii cu foarte mult mai câștigat financiar dar sunt alte avantaje.

    4. Atenție, in Franța se negociază salariul BRUT pe an iar prin luna mai se plateste impozit in funcție de cât ai câștigat anul trecut, impozit calculat diferențial, vezi: europa.eu/youreurope/citizens/work/taxes/income-taxes-abroad/france/index_en.htm .
    In general ajungi sa plătești impozit cât un salariu net la care se adaugă ‘Taxe d’habitation’ adică cam jumatate de chirie.

    In Franța exista ‘Pacte civil de solidarité’, adică e un fel de căsătorie dar care se poate anula ușor, avantajul e ca dacă unul din cei nu are job atunci plătești impozit mai mic, la fel dacă ai copii.

    Sfatul meu e sa-ti alegi o țara unde cunoști cât de cât limba, dacă știi doar engleza încearcă Olanda, Germania sau ceva mai aproape gen Cehia, Austria sau Polonia.

    Ajuta sa ai carnet de conducere, sunt regiuni unde nu exista autobuz iar o mașina SH ajunge si la 1.000Euro, sfatul meu e sa dai de carnet in Romania, in aproape 2 luni il ai, in Franta scoala de soferi este destul de grea, mai ales teoria plus ca este cam 1.500 Euro, in România este maxim 1.000 Ron. Chiar dacă nu te vezi conducând o mașina e bina sa ai carnetul luat.

    5. In Franta trebuie sa iti faci un card de sănătate (Carte Vitale) , trebuie sa depui niște acte printre care si Certificatul de naștere, daca ești născuta înainte de ’90 cred ca ai Certificat vechi, este mult mai ușor sa te duci in orașul unde te-ai născut si sa-l preschimbi in varianta noua care este in format international. Daca nu ai asa ceva trebuie sa il traduci in Franta la preț de 25-30 Euro, asta dacă găsești traducător.

    Daca ești dispusa sa lucrezi in orice domeniu cauta pe facebook grupuri de romani din acea țara, regiune. In Franta exista câteva comunități de români care postează diverse job-uri de la ajutor bucătar pana la șofer sau electrician.

    Dacă ai alte întrebări lasă un mesaj pe blog.

  61. #146

    Off topic:

    Din 127 de comentarii.. 28 (22%..adica 1 din 5!) au scris doar sa se laude! Pe bune?!?! Ce cautati? Simtiti nevoia sa dovediti cuiva ca sunteti superiori, ca sunteti unici? Sunteti penibili.

    • #147

      Cred ca e prima data când intri pe acest blog, aici găsești minim 78% caterincă.

  62. #148

    Buna Dana,

    Lucrez in IT, dar as vrea inainte de toate sa-ti dau cateva informatii la care m-as gandi la inceput la cateva intrebari inainte sa iau o decizie. Binenteles ca lista pe care ti-o dau nu va scoate in evidenta tara pefecta care sa le intruneasca pe toate, dar cred eu ca daca ti-ai raspunde la niste intrebari inainte sa iei o decizie, ai stii incotro sa o apuci. Lista nu e data sa te descurajeze, ci sa-ti dea cateva hint-uri inainte sa te apuci. Apoi iti voi raspunde si concret la intrebare. Cu siguranta am si greseli gramaticale sau ma repet de multe ori, insa considera ca sunt scrise in graba si mai important e continutul

    Here we go:

    1. variabile despre tara respectiva
    – sistemul de taxare cat ia
    – sistemul medical cat de bine e dezvoltat, cat costa, cum e cu asigurarile medicale
    – sistemul de invatamant, cat de bine e dezvoltat cat costa
    – e nevoie de viza sau nu
    – oferta de job-uri, cerinta specialistilor
    – costul caselor
    – cat de politicosi sunt oamenii intre ei
    – daca mai exista Romani si cum sunt priviti si istoria lor (nu vreau sa sune nasol dar vezi Spania, Italia, UK cu baietii cu maini finute prin posete, imi cer scuze pentru colegii care lucreaza cinstit, eu ma refer la probleme pe care le fac oamenii care ne pun intr-o situatie nasoala)
    – vremea
    – ce poti face in timpul liber
    2. Variabile daca vrei copil
    – costul gradinitei, scolii
    – incluziunea sociala pentru persoane cu dizabilitati
    – incluziunea sociala si cat de permisiva e tara aia cu emigrantii
    – limba, cat de usor e sa o inveti
    – rasismul (aici pentru copil)
    – siguranta pe strada, siguranta internationala, siguranta in scoli (vezi US se impusca aia intr-o veselie). Sau vezi Franta vs Elvetia/Luxembourg
    – posibilitatea aducerii parintilor
    – siguranta pe strazi noaptea, daca poti merge linistit sau nu
    3. Variabile distanta
    – distanta fata de romania
    – costul biletelor de avion pana acasa
    – daca vrei sa aduci pe cineva sa aiba grija de copil cat de repede poti? (viza, pret bilet, distanta)
    4. Variabilele jobului si cum e privita munca acolo
    – ce faci, ce stii sa faci, ce presupune munca respectiva
    – cat de repede iti poti gasi job in acelasi domeniu
    – cat de mare e concurenta
    – la ce ora in general termina oamenii programul
    – cat e salariul brut, cat se duc la taxe, cat e netul, cat de bine e platit jobul in general cu alte tari
    – cat faci cu masina de acasa la munca
    – zilele de concediu
    – sick days, concediu paternal, public holidays
    – cat de stresant e jobul (vezi Japonia cum munceste)
    – flexibilitate, posibilitate lucrat de acasa
    5. Costul vietii
    – chiria cat costa fata de salariul net? Daca dai mai mult de jumate pe chirie
    – cat e mancarea pe luna?
    – poti sa te sustii singura cu un copil sau e nevoie de doua salarii?
    – gasesti mancare mai organica sau nu prea ai ce sa-i dai copilului?
    – cat de ok poti merge in restaurante cu copilul? Cat de child friendly sunt?

    • #149

      Acum ca sa raspund cum am procedat eu (fara sa sune a lauda) vezi daca te ajuta si pe tine

      1. Consider din start ca e foarte important daca poti pleca cu un contract direct stabilit si negociat din tara
      2. Salariul il negociezi in fucntie de piata de afara si de costul vietii. Daca nu poti obtine bani buni., incearca sa obtii alte beneficii (mai mult timp liber, lucrat de acasa, poate mai putine ore, mai putin stresant, masina de servici, chirie, cursuri de specializare)
      3. Recomand pentru toate persoanele care incep o facultate, sa o faca cu gandul international, o meserie care se poate face oriunde sau macar cu mici examene se poate echivala. De exemplu daca faci facultatea de filologie Romana/Engleza, s-ar putea sa nu faci nici un rahat cu ea afara. Cu IT, HR, Banci s-ar putea sa fie foarte OK, cu Medicina s-ar putea sa necesite examene de echivalare dar s-ar putea sa merite efortul. Deci chiar daca esti la facultate la Cuca Macaii si te gandesti ca maxim ajungi sa faci o scoala la Pitesti, incearca sa nu te limitezi cu gandirea doar in Romania. Incearca daca faci o scoala de meserii sa o faci cu gandul ca poti refolosi cunostintele/experienta/diploma peste tot
      4. Fa-ti cv-ul pe Linkedin, aduna experienta, adauga persoane de resurse umane cat mai multe. Exista posturi (am vazut unul recent) in care cineva intreaba “care e cel mai ok recruiter roman pe care l-ati recomanda?”. Si au raspuns vreo 200 de persoane. Adauga-i pe toti si pune o intrebare “Stie cineva un job pe pozitiile x/y in tarile w/t? Asta e CV-ul meu”. S-ar putea sa sara aschia de unde nu stii
      5. Vezi daca lucrezi in Romania, poate angajatorul iti ofera flexibilitatea sa lucrezi remote
      6. Recomand insistent inainte sa te muti pe termen lung sa te duci in vizita vreo 2 luni in tara aia sa-ti faci o idee. O vacanta intr-o tara nu se compara cu a locui intr-o tara. In 3 zile nu-ti poti face o idee daca vrei sa ramai sau nu acolo
      7. Daca poti obtine chirie platita de firma e ok, daca nu, nu e nimic rau, dar verifica daca te poti sustine singura financiar
      8. Gandeste-te ce vrei sa faci. Vrei sa traiesti de pe o luna pe alta unde sa pui 100 euro la final? Vrei sa traiesti toata viata acolo? Vrei sa iti cumperi o casa?
      9. Consider ca e important sa incepi devreme sa obtii experienta in ce se cauta, si sa te diferentiezi de marea masa de candidati. Sa ai tot timpul ceva in plus
      10. E foarte important sa stii sa te vinzi
      11. La viza am uitat sa specific ca e important sa vezi cat de usor se obtine. Daca ai nevoie de 7 doctorate, 50 de ani experienta in domeniu si 15 ani de procesare ca la viza de US pentru indieni, poate ca nu merita.

      Eu am onbtinut o oferta prin firma, am avut totul negociat, semnat. Am mai fost de vreo 4-5 ori inainte. Am stat ultima data inainte sa ma mut 3 luni in locul ala, stiam cam ce presupune. Insa lucrurile se schimba pe parcus, apar copii, ai alte nevoi, cheltuielile cresc.
      De asemenea de pe Linkedin primeam foarte multe oferte, extrem de multe din Irlanda si UK, unele din Elvetia/Olanda/Belgia de la comisia europeana.
      Chiar daca nu stii IT, poate nu e chiar asa de negru dracu. Poti sa incercu cu technical writing, PR si marketing, testare manuala.

    • #150

      un veritabil check-sheet. hat’s off pt detaliere mai ales avand in vedere ambundenta de date de intrare. 🙂

    • #151

      Unul dintre cele mai complete si concise ghiduri. 2 Thumbs up!

    • #152

      As mai avea cateva mentiuni.

      Intereseaza-te cat sunt salariile pe pozitia aia in tara aia si nu compara cu un salariu in Ro, indiferent cat de bine iti suna. Salariile suna diferit in functie de tara in care lucrezi, in unele tari traiesti ca boierul, in altele cu acelasi salariu mori de foame. Nu accepta niciodata o ofeta pe loc, cere macar cateva zile timp de raspuns, timp in care iti faci temele daca nu ti le-ai facut, dar nici nu lungi asteptarea foarte mult. Cu ocazia asta dai si dovada de pozitie de forta si analiza.De exemplu daca vin cu o oferta 2000 de euro net pentru Elvetia, e posibil sa mori de foame desi pentru Romania/Moldova suna foarte bine. In multe tari oferta salariala este specificata brut pe an. Intelege cat de importante/mari sunt taxele si cat revine netul comparativ cu restul cheltuielilor chirie, mancare, educatie, cheltuieli medicale. De exemplu primisem o oferta in Germania de 40k euro pe an brut si netul era la 1700 euro pe luna unde chiria era aproape de 1000. Sa nu faci confuzia ca Negrea ca 50k pentru pozitie de social media manager in US e o justificare ca in Ro sa ceri cam tot pe atat doar ca Net, si e corect sa ceri 4500 euro pe luna. Brutul e brutul, netul e netul, taxele sunt diferite de la tara la tara (de exemplu in Olanda, Belgia, taxele parca-s pe la 50%). Cu 50k brut pe an in US mori de foame, te califici la ajutoare sociale. Compara cu salariile medii din tara aia, pe pozitia aia, pe acelasi nivel de experienta. Exista site-uri gen glasdoor.com sau payscale.com care iti pot raspunde cam cat castiga o persoana in orasul x, pe pozitia Y, cu z ani de experienta, in firma T. Citeste si review-urile despre firma aia. Ia in calcul si beneficiile.

      Intra si pe site-uri de inchiriat apartamente/camere, ori site-uri locale, ori craigslist si vezi cu cat se inchiriaza un apartament cu o camera sau doua in orasul respectiv, undeva la periferie si cat e in centru.

      Vezi care e situatia economica in tara aia. Uite ia exemplul Venezuelei. Stiu ca Ventor era pe acolo, dar vazusem informatii pe net ca se cam moare de foame, plus ca nici medicamente nu prea mai sunt. Poate completeaza Ventor sau ma contrazice.

      Pe langa asta, daca tara aia necesita viza de lucru, vezi daca tipul ala de viza are vreo limitare pentru familie. De exemplu o limitare de genul doar tu poti lucra dar sotul/sotia nu si atunci esti fortata legal la maxim un salariu lunar.

    • #153

      A, si evita sa transformi totul in lei. De genul daca o paine e 3 euro sa zici 12 lei, o scumpete. Preturile sunt diferite in fiecare tara iar conversia in lei nu e corect sa se faca. De exemplu 3 euro poate e foarte ok la un salariu net de 6000 de euro. Si daca pleci, pleaca cu bani la tine inainte. Sa ai bani la tine o suma care sa acopere macar 4-5 luni costul de acolo. Pana intra primul salariu, plus costul chiriei si depozitului/garantiei, costul mobilei, transportului, utilitatilor, mancarii, etc. Deci pleaca cu bani destui la tine, asta ca sa nu te intorci in curul gol dupa o saptamana acasa.

    • #154

      Si inca o mentiune, poate ma baneaza Cetin ca tot spamez.

      Sistemul de taxare e diferit in functie de situatia ta: daca esti singur, daca esti casatorit, casatorit si ai unul sau mai multi copii, etc. Cu cat esti mai casatorit, cu atat platesti mai putine taxe in unele tari. Uite un articol pe tema asta

      www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-11/sorry-america-your-taxes-aren-t-high?cmpid=socialflow-facebook-business&utm_content=business&utm_campaign=socialflow-organic&utm_source=facebook&utm_medium=social

  63. #155

    Pentru mine a fost asa: un an si ceva de stat pe bara, cu toate depresiile asociate. Mai mult de o mie de aplicatii. poze noi la fotograf profesionist. mult alcohol. rescris CV-ul la aproape fiecare job, nu pentru ca ar trebui sa il ajustezi prea tare dar pentru ca vine o perioada in care vei fi in cautarea CVului perfect. pentru ca ajungi sa fii atit de obsedat incit nimic altceva nu mai conteaza. Sa ai noroc de familie intelegatoare!

    As zice ca persistenta conteaza; e cel mai important sa ai asta!
    Din ceea ce ai scris eu inteleg ca ai deja o cariera si o directie si ca nu esti chiar asa de disperata sau tinara incit sa te duci la spalat vase pina gasesti un job. Daca ai deja o cariera, si nu ai 25 de ani, exista multe oportunitati. trebuie doar sa fii persistent/a.

    Zici de IT ca e mai usor. Poate e asa. Eu insa lucrez pe cea mai plictisitoare zona – administratie/logistica/transport . Problema majora nu e ca e plictisitoare ci ca in general companiile international folosesc localnici pentru asta pentru ca sunt mai ieftini.
    Cistig acum intr-o luna aproape cit cistigam ca ‘director’ intr-un an in tara.
    Ok, din cind in cind nu e ca acasa in jurul meu, vorbesc cu familia doar pe Skype, si trebuie sa imi asum anumite sacrificii. dar merita! Plus ca sunt considerat ‘diplomat’. ceea ce doar se traduce practic in a cumpara orice fara taxe, ca de exemplu tigari la 3 lei pachetul 🙂
    persistenta!

  64. #156

    ar fi interesant de stiut cati din cei ce au comentat aici au IP de Romania si cati din cei ce recomanda prostitutia au IP de Vaslui.

    • #157

      ma indoiesc ca vei gasi prea multe ip-uri de vaslui intre comentatori, probabil au treaba. dar stii, vpn, ip spoofing, etc – totul e posibil. pun pariu cu tine ca ocazional mai apare si cate un ip de pe la NASA (george da-i cu deploy-ul) sau chiar SIE.

      daca dupa revolutie romanii au fost primiti cu o oarecare curiozitate si cu o anumita candoare (deh vin din Romania, tiranie, ceausescu, invata ei) dupa intrarea in Eu lucrurile s-au schimbat radical si cumva marea, masa, populimea a reusit sa dobandeasca notorietate. si nu in sensul bun. romanul din strinatate daca a plecat de-aici ( chiar si din vaslui) a tinut neparat sa romanizeze locul unde a ajuns in loc sa se integreze sa , invete ceva. le-am aratat noi (mojicie, intoleranta, hotie, mizerie la propriu cat si mizerie umana). inainte de a se indigna vestul de comportamentul imigrantilor ghici ce natie avea spotlight-ul?!! hint? si toate astea le zic cu tristete si dezgust. cersetorie, alba neagra, checked, hotii checked, prostitutie si pesti checked, traficanti de persoane , de droguri checked, infractiuni la bancomate checked. nu exista domenii in care romanii sa nu fi avut parte si chiar “leading role” si daca vrei sa imi torni rahatul ca nu sunt romani ci rromi cut the crap. au acte de Romania sunt romani chiar de ar avea pintecarie.

      pe de alta parte prostitutia nu a recomandat-o nimeni dar poate fi un mod de a-ti castiga existenta foarte decent, daca nu ai alte skilluri si cunostinte. am intalnit o romanca in olanda intr-un club de fite care castiga de la 500+ iepuroi de client. bineinteles ca era o bunaciune de iti picau ochii in gura si pe langa asta inteligenta rau.sunt sigur ca e probabil ceva nevasta de businessmann fericita si devreme acasa.
      stiu, soc si groaza exista oameni care traiesc din prostitutie(si decent),unde sunt moravurile, (peste tot in romania – sarcasm on), ce zice societatea sau BOR (ii doare pe toti in pla) si vai e si ilegal (in romania da, de aia gem toate orasele din Romania de femei usoare).
      si acum o intrebare pt tine si deschisa si pt restul cam ce crezi cat la % din cei de pe afara au o viata decenta pt standardele vestice ? un job care sa le garanteze sa zicem 50 k pe an, sa stea intr-o zona decenta intr-un apartament sau casa fara share-ing, oameni care obtin veniturile astea legal? eu estimez ca pe la 10%. sunt IT-stii, specialistii,oameni calificati, nisati pe anumite domenii. restul? ei bine restul fgac parte din clasa de jos. adica hai sa traduc au plecat din romania sa scape de clasa de jos si au ajuns in vest unde reprezinta din nou tot clasa de jos. bineinteles difera nivelul pe care-l reprezinta aceasta clasa.

      so my friend sfatul ramane acelasi chiar si pt tine ca si pt Dana, investeste in tine, in dezvoltarea ta si lucreaza la mentalitate/psihic. si daca ajungi la un nivel decent de cunostinte, etc, poti sa traiesti decent chiar si in romania mustaciosului sau daca te-a saturat poti emigra dar sa traiesti cu capul sus si in demnitate din toate punctele de vedere. daca nu trebuie sa te gandesti ce alte atuuti ai si sa le folosesti. chiar si fizicul poate fi un atuu.

      si daca nu ai scos inca capul in europa sau deabea ai inceput:
      en.wikipedia.org/wiki/Pascha_(brothel)

      “Some have taken the plunge with gritted teeth, knowing they’ll make more money in a month than they would in years back home. Several have been pressured into it by hard-up family members. Many have pimps, who are sometimes their boyfriends. The women I spoke to hadn’t selected sex work from a buffet of tempting options. Almost all had underestimated how unpleasant the work would be.”
      source : www.telegraph.co.uk/women/sex/germanys-mega-brothel-left-me-cold/
      asa pt o parere din exterior si inpartiala

      and stop being an f-ing bigot. 20% din tineretul feminin din politica a ajuns acolo pe baza cunostintelor bogate acolo? atentie zic de cele tinere si nu mai aduc in discutie exemple de genul udrea. ei astea erau exemplele de femei care arata bine si se fut magistral. reusesc chiar si in politica.

      sa sti ca piata pt male whore e mult mai mica si mai competititva, daca te bate vre-un gand maret iti sugerez sa incepi la sala

    • #158

      LE:
      linkul din the telgraph a fost cautat asa de exemplificare fara sa-l caut in mod expres, dar la o parcurgere mai atenta ghici ce imi sare in ochi?

      “Six months ago, there was jubilation at the tough sentences handed down to a Romanian gang operating in east London. One of the 12 men got 13 years. Most of the others got seven or less – the same penalty our laws dictate for the possession (not supply) of cocaine. And who knows how much time they’ll actually serve.”

      umm, who would have thought romani implicati in prostitutie si posesie de droguri in Londra. adica niste oameni de o inalta tinuta morala se dedau la asa ceva?!

    • #159

      gigi, ai luat prea in serios comentariul meu, incercam sa fiu amuzant. Nu am cu ce sa te contrazic pe text; sunt plecat de 2.5 ani din RO.

    • #160

      mda, am tendinta de a lua lucrurile in serios. ne-ar trebui niste emoticoane pt sarcasm, glume etc.
      eu de fapt am o alergie la oamenii care vor sa isi traiasca viata ca niste atarnatori pt todeauna in loc sa “investeasca” in dezvoltarea lor, urasc mentalitatea romaneasca tipica, fatalista.
      de aceea m-am ambalat.
      spor sa ai

  65. #161

    Eu sunt curios dacă Dana B. ne va da un răspuns, ce pregătire are, ce limba straina stie si daca e multumita sau nu de sfaturile primite.

  66. #162

    Cazul meu: de la compania la care lucram inainte s-a plecat in masa in UK. Am zis ca e un tren de prins si am profitat si eu.

    Pentru UK, in cazul in care ai experienta si vrei un job mai bun, eu recomand linkedin. Fa-ti profilul de linkedin calumea si poti cauta acolo joburi. In cazul in care ai experienta e chiar mai simplu ca primesti mesaje de la recrutori direct.

    Mai e si totaljobs.com (care n-a functionat foarte bine pentru mine).

    In cazul in care te hotarasti sa vii in uk, pot detalia si procedurile care trebuie facute dupa ce ai gasit jobul 🙂

  67. #163

    @Dani Corban: Re discutia noastra, nu bre problema e la voi. Ca manipulati si intoarceti ca la Buzau totul.
    Dana, exemplu stralucit de ce trebuie plecat: Dani asta, desi o freaca cu populisme si kkturi ieftine pesediste, e plin de like-uri. De ce? Pai cititorul normal de blog pune botul la mizerii de-astea. Deci nu s-a schimbat nimic. Dac-ar fi alegeri acum, acelasi rezultat ar iesi, baetii astia de bine din popor pt popor ar fi majoritari mai departe. Curentul general de opinie asta e.

  68. #164

    Vad ca lumea zice ca are importanta culoare si fontul Cv-ului. In ziua de azi cand trimiti Cv-ul trece printr-un soft si e bagat intr-o baza de date si datele extrase din CV apoi e comparat cu anuntul de angajare si primesti stele de la 0 la 5 sau puncte de la 0 la 10. Nu am auzit de nimeni care sa citeasca Cv-uri in ultimii 5 ani.
    Daca ai punctaj bun cel care recruteaza se uita peste experienta ta si programeaza un interviu.

  69. #165

    Încearcă să pleci într-o țară unde cunoști pe cineva; câteva sfaturi de la cineva care a trecut prin asta poate face diferența dintre un job în curățenie și unul în birou.

    Iar dacă nu știi pe nimeni alege o țară cu limbă cunoscută și aplică. Trimite aplicații în sute de locuri.

  70. #166

    Imi pare rau pentru toti romanii care pleaca din RO, dar asta este situ

  71. #167

    Imi pare rau de romanii care pleaca din RO, dar asa s-a ajuns din pacate, nu e vina noastra ca si popor, este vina guvernantilor, nu numai PSD, nu mai aruncati cu oua doar in PSD ca toti sunt vinovati PNL, PDL, TOTI sunt niste hoti si niste marlani.
    Pentru DANA : Spune exact tara in care vrei sa pleci ca sa iti putem sugera site-urile unde sa cauti un job, pentru ca in EUROPA ei sunt nationalisti si au foarte putine site-uri pentru expati in limba engleza.

  72. #168

    Am cautat ca altfel nu se intampla minunea .