Managerul unei companii producătoare de confecţii înfiinţate în 1992, care se numără printre cei mai importanţi contractori din România ai H&M, Zara, C&A şi Massimo Dutti, se plânge că se confruntă cu probleme mari în angajarea de muncitori competenţi, aflându-se frecvent în situaţia de a refuza comenzi. Ovidiu Baciu spune că are nevoie de 1.000 de oameni pentru cele două fabrici pe care le deţine şi este de părere că lipsa forţei de muncă specializate este cauzată de distrugerea sistematică a industriei. Compania manageriată de baciu, Francesca Industries, deţine două fabrici – la Piteşti şi Topoloveni, cu o capacitate totală de producţie de 4,8 milioane articole pe an. „Am avea nevoie de 1.000 de oameni, dar ca să nu ne facem de râs am decis să trecem la AJOFM Argeş doar câteva sute. Este o aberaţie, nu avem de unde lua personal. Ne confruntăm cu problema forţei de muncă necesară activităţii noastre de mai mulţi ani. Media de vârstă în fabricile noastre este acum de 45 de ani. Până în 1989 era de 27 de ani în România. În sectorul textil au dispărut în acest an 15.000 de locuri de muncă şi n-a ţipat nimeni“, spune managerul.

Citeste mai mult: adev.ro/oy8asf

Haios e că, în primă fază, am fost tentat să mă gândesc, iarăși, la chestia cu muncitorii români leneși, care nu vor să se angajeze, nu vor să muncească, ajutoare sociale, PSD etc.

Dar mi-am adus aminte de asta. Remember mizerabilul ăla care se consideră stăpân de sclavi într-o țară unde ar trebui ca el să fie sclav, conform descendenței sale?

Dar de muncitoarele de la fabrica de confecții din Iași, cele care trebuiau să poarte scutece de adulți, pentru că nu aveau voie să meargă la toaletă în timpul programului, vă mai amintiți.

Acestea nu sunt cazuri izolate. Dacă ai răbdare și cauți pe internet, vei găsi referințe peste tot în lume. Toate legate de marile lanțuri ca H&M și Zara. Nu, aceasta este o politică în domeniu, nu doar accidente. Sunt mereu aceiași oameni cu bani, care mută producția în țările lumii a 3 a, în funcție de diverși factori de moment, acționând la fața locului prin interpuși.

Compania condusă de Ovidiu Baciu a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 54 milioane lei (12 milioane euro), un profit net de 2,1 milioane lei (475.000 de euro) şi are în prezent peste 300 de angajaţi. Francesca Industries lucrează în totalitate pentru export în sistem lohn sau ready made. Compania are peste 40 de clienţi din Marea Britanie, Suedia, Spania şi Franţa.

În același timp, salariul mediu, MEDIU, în industria textilă este de 1450 de lei. Cu siguranță, în spatele domnului patron se află de fapt una din miliardele de firme ale lui Amancio Ortega, patronul Zara și a, practic, celorlalte lanțuri care comercializează confecții ieftine. Cu siguranță nu mai ieșea profitul atât de bun dacă salariul pentru cele care, practic, îi bagă bani în buzunar domnului Baciu, era un pic mai mare.

Așa că, fără supărare și nicio referință agresiv-vernaculară, am ruga marile firme care lucrează lohn să se ducă în următoarea țară subdezvoltată.

Mersi.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    În același timp, salariul mediu, MEDIU, în industria textilă este de 1450 de lei.

    Eh,voila!

    • Sefu, vezi ca salariul ala mediu de care zici tu e fix salariul minim brut pe economie.

    • #3

      100 de euro in plus la salariu inseamna 150 pentru firma. 150 x 300 x 12 luni = 540,000 = FALIMENT. Acu 10 ani cand era 700 salariul minim afacerea era mina de jvarovski, acum e la limita si in 5 ani e istorie. Peste inca 10 ani copiii si amanta il vor aduce pe domnul Baciu inapoi la balega de unde a plecat. Intre timp salariul mediu in Suedia va mai creste cu 10% adica cu 400 de euro, iar in Romania care-i rupe pe toti la crestere economica va creste cu 30% adica cu 150 de euro.

    • #4

      BigOne: Conform algoritmului tau,in Romania nu va exista prea curand o marire a nivelului de trai.Poate doar la nivel de consum si doar la patura de mijloc.
      Intr-o afacere de genul asta,care iti aduce venituri constant(practic nu ai nevoie de piata de desfacere,ca iti cumpara altu inainte sa o produci efectiv) ai nevoie si de foarte multi bani de investit.Daca stii ca nu poti sa faci fata,nu te bagi.Planurile de afaceri au ajuns hartie igienica in ziua de azi.E foarte simplu.
      Dar la noi merge tot cu fofarlica.Lasa ca le dau salarii de sclavi,lasa ca nu le dau concediu cat ar fi legal,lasa ca io imi fac concediile numai in Maldive sau SriLanka,dar ruptii in cur sa stea sa isi rupa carca pe 3 lulele.
      Degeaba tot maresc astia salariul minim,cand in Romania s-a impamantenit ideea ca e musai sa faci o facultate.(deh,da bine sa spui ca esti absolvent de facultate),dar unu nu stie sa faca ceva concret.In mod normal,nu ar trebui sa fie mai mult de 15% din populatie absolventa de studii superioare.Mai avem nevoie si de sculeri matriteri,taietori prin aschiere,mecanici,electricieni,brutari samd.
      Exact aia care nu ar trebui sa faca o facultate strica piata muncii.Ca vine un absolvent din asta pe care il duce mintea si nu poate sa se angajeze pe salariu mai mare decat cel minim,iar patronul ii spune,daca nu iti convine,maine vin 300 ca tine.De asta sistemul comunist avea si parti bune.Macar un doctor sau un inginer nu lua in pwla mea salariu minim pe economie

    • #5

      Si cum ar putea – de exemplu Francesca – sa intre pe piata cu haine produse pe ea la un pret dublu fata de Zara, HM ca sa poata asigura salarii duble muncitoarelor?

      Ideea ar fi ca nu mai e loc de industrie usoara in Romania, nu? Femeile din industria usoara ar trebui sa se recalifice – si sa devina ce? IT sti? Nu ca nu sunt calificate. Vanzatoare in magazine – ca asta e tot ce creste in Romania – unde ghici ce ? Sunt la fel de prost platite. Iar profitul magazinelor spre deosebire de al Francescai se duce afara.

      Asa ca rugam ziaristii sa se intereseze mai bine inainte sa scrie.

    • #6

      @Dana www.euractiv.com/section/innovation-industry/infographic/european-textiles-and-fashion-facts-figures/

      Nu doar românia produce textile. Dacă se poate face profit în Italia, de exemplu, care este cel mai mare producător european, cred că se poate și în România. Unde pierde industria românească este la transport, dar e mai simplu să oferi salarii mici și condiții de lucru mizere, decât să creezi asociații, să faci lobby, să creezi condiții bune și calitate ridicată.

    • #7

      Dana, la HM si Zara mai platesti si brandul. Doar nu crezi ca o carpa de 100 de grame de bumbac chiar valoreaza 30 de euro. Aceeasi carpa cu care sterg masina valoreaza 2 euro.
      Francesca daca s-ar combina cu Maricica, ar lua bani de la UE cum au facut polonezii si ar putea sa-si faca un brand mai ieftin si sa rupa cu vanzarile. Doar ca ele sunt fete simple de la tara si nu pot sa faca planuri de afaceri cand e Gospodar fara pereche in fiecare zi la tv. Oricum, daca le ducea capul sa faca un mic plan de afacere, faceau macar un Spiru si acum erau bugetare.
      Intelegi cat de distorsionat e totul in tara asta din cauza coruptiei si a hotilor pe care i-am tot votat ca niste cretini? Nu mai poti sa faci un drum cu 4 benzi despartite de un gard, 10 metri de cale ferata sau un tricou, lucruri banale chiar si in Africa.

    • #8

      @Bigone, renunta, boss, ca esti prost sinistru pe subiectul asta. Ti-as putea da peste dinti cu vreo 2 facultati pe economie si sa-ti explic de ce molfai aiurea baliverne fara legatura cu realitatea doar pentru ca iti suna tie bine teoria. Dar mai simplu ar veni maica-mea care de o viata sclavageste in domeniu (nu intram in detalii de ce, cum, oare de ce nu i-a placut IT-ul) si ai intra in pamant de rusine la cretinatatile debitate. Pune tu o alta poza cu badea si aia e.

    • #9

      Well, daca tot ai vreo 2 facultati de economie si n-ai timp de explicatii macar lamureste-mi o dilema. Daca eu iti trimit o pula cu cargus, tu o sugi bine si mi-o trimiti inapoi inseamna ca iei muie in lohn?

  2. #10

    Am pumă mare ca ala nu-i râs

  3. #14

    Si in acelasi timp toate magazinele Zara si H&M din mall sint pline si vinzari record.

    • #15

      yup!
      Las ca o stiti si pe voi pe aia…daca nu esti cuminte iti cumpar haine de la zara… nu?

  4. #16

    Ma amuza teribil dramele patronilor sau a celor care cauta sa ajngajeze ca nu gasesc forata de munca.Practic ei oameni cu suflet bun cauta sa faca un bine dar romanul prost si lenes nu vrea.Probabil va mai trece mult timp pana sa observe ca traim intr-o piata libera, fiecare foate alege si din pacate pentru ei scalvia nu mai este permisa.Cand vor incepe sa plateasca nu bine, ci macar decent adica dupa o luna de munca angajatul sa isi plateasca facturile sa isi cumpere de mancare si eventual repet eventual sa mai puna ceva deoparte vor gasi si ei oameni.
    Am mai spus si in alte postari, nu exista oameni lenesi, poate doar cu mici exceptii.Fiecare este motivat de ceva in viata si vrea sa ii fie mai bine.Credeti ca milioanele de romani care au plecat din tara, merg acolo sa traisca pe ajutoare?Nu, merg sa munceasca unde munca lor este platita corect.Ca un lucrator de Kaufland face aceiasi munca ca cel din Germania dar aici este platit de 4x mai putin.

    • #17

      am mai postat fix pe subiectul asta. limitezi si limitati discutia pe o zona unde lucrurile sunt probabil interpretabile. in agricultura de pilda nu exista mecanizatori. si este o chestie generalizata. vorbesc de oameni care sa stie sa lucreze pe utilaje: tactor, combina, masini de fertilizat. e o chestie care pare simpla dar nu e deloc. chiar se face o scoala pentru asta. si sa risti sa iei un tanar care e praf si sa il scolarizezi la locul de munca, adica sa invete ce si cum pe utilajul tau de cateva sute de mii de euro e un risc cam mare si cam greu de dus. sunt zone din piata muncii care nu mai au acoperire deloc in zona educatiei. pur si simplu de cand vaca aia nenorocita de androneasca a desfiintat profesionalele s-a dus dracu zona asta. muncitorii calificati nu mai sunt. au si plecat foarte multi dar de atunci nu mai exista generatii noi de meseriasi. asa ca DA, este o mare problema cu forta de munca. nu mai zic de soferi de camion ca ma ia si mai rau tristetea.

    • Ender, in mare ai tu dreptate, dar nu de tot. Adica, ai tu senzatia ca toate profesionalele alea desfiintate de Ambramburica avau in dotare tractoare de sute de mii de euro, fertilizatoare si alte cele ultimul racnet? Nu, tot un Universal 650 aveau, daca mergea si ala, si tot mai mult teorie invatau pruncii. Diferenta statea in diploma, cu care copilul mergea la ferma si se angaja sa faca practica si sa invete, intial pe munca multa multa si salariu mic. In Spania.

    • #19

      baza e fix u650 ala. principiile de functionare mecanica sunt alea importante. plus modul in care functioneaza angrenajele si setarile pe care trebuie sa le faci. toate astea tin de mecanica. si e bine sa le inveti pe un u650 pt ca daca bulesti ceva acolo e ok. daca se buleste ceva la unu din ala scump e cam nasol. ideea e sa vina cineva care are o baza temeinica. oricum la un tactor nou, de exemplu, tehnologia de pe el depaseste lejer orice masinuta din asta de fite existenta si totul tine de senzori si soft-uri si auto-tot-ce-vrei. dar mecanica e cam aceeasi. si aia e baza.

  5. #20

    boss, ai dormit cu capu’ pe DEX noptile astea :))
    auzi la el, vernacular, pfoai

  6. #21

    … “refuza comenzi” ca n-au oameni, care vor mai mult. Daca ar plati mai mult, ar avea oameni dar n-ar mai avea comenzi.
    Chestia cu cererea si oferta e valabila pina la angajat.
    Marele mister e din ce traiesc cei care nu se angajeaza pe 1450 munciti greu.

    • #22

      muncim la negru,bre !!! intreaba-l pe Varu Jean Vosganian !!Producem in gospodarie si avem si atelier in fundul curtii.Haleala in gradina si cotete si bani in ateliere . Muncesti cat vrei, cand vrei si castigi mai mult ,decat un sclav angajat pe 3 surcele.

    • Daca in Romania s-ar scoate la alb toata munca la negru si banul facut la plesneala, am muri de foame cu totii.

  7. #24

    Da si eu as blama pe Zara si altii daca n-ar fi fix aceeasi situatie cam peste tot. Aud aceasi placa si din Timisoara sin din Iasi si din Bistrita si din Pitesti. Nu- nu in textile. In industrie – productie industriala, aia cu care se lauda Tudose ca a crescut…
    Romanul nu mai vrea sa munceasca punct.

    • #25

      Cois, să îți dau un exemplu. Faci 3 de ani de facultate, după care 2 de masterat și 3 de doctorat. Să zicem într-un domeniu conex medicinei, dar în zona de cercetare. Intri pe piața muncii și salariile se învârt pe la 2000 de lei net la privat (program de minim 8 ore și muncă de rupi) și minimul pe economie la stat (program de maxim 8 ore, în zilele nasoale, și muncă mai puțin).

      Alt exemplu, faci 4 ani de politehnică, 2 de masterat și 3 de doctorat și te angajezi la privat. Salariu de început 2500 lei net la o companie mai mare sau 1400-1600 pentru început și 2000 net, după 3 luni, dacă dovedești, la o companie ce prestează servicii pentru companiile mari. Asta în condițiile în care în Anglia sau Franța, de exemplu, primești, cel puțin, 2000 lire/euro net. Cel puțin.

      Ai 2000 lei net salariu (435 euro) și 250 chiria la o garsonieră. Îți rămân 185 să trăiești. În afară ai 2000 lire/euro salariu și chiria între 500 – 1000 lire/euro. Îți rămân 1000 pentru restul, în condițiile în care prețurile sunt la fel ca aici sau mai mici.

      Ar munci românii, dacă nu ar trebui să vină cu bani de acasă pentru asta.

    • #26

      sunt de acord cu ubercool. cumva, desi veniturile tuturor au crscut, salariile raman inghetate. piata muncii se regleaza, in mod normal, singura. asa ca, probabil, va fi nevoie de salarii mai mari.

    • #27

      Voi va dati cu parerea bazat pe ce? Aveti o idee la modul general ce se intampla? Nu asa pareri din bula voastra…
      Va dau un singur exemplu – am un client care cauta sofer ( pentru marfa). Ofera 1000 eur net ( plus alte beneficii ). Nu gaseste. Despre ce plm de salarii vb?
      Altii ofera 2000-2500 lei pentru necalificati => calificare la locul de munca => posibilitate de castig net ( totul fiscalizat) de 3000-4000 lei ( plus beneficii).
      Stiti ca sunt oameni care prefera job-uri de paznic la mall? Castig mic – dar macar nu tre sa munceasca.

    • #28

      pai, da, asta. poate 1000 de euro e putin pentru un sofer de marfa, te-ai gandit? a, ca tu apreciezi ca nu, e altceva. doar ca acum vine reversul acelor vremuri in care se platea salariul minim si, daca nu iti convenea, luai un sut in cur “mai sunt 100 ca tine la usa”. uite ca nu mai sunt…

    • #29

      No shit bro – tu pe ce lume traiesti? 1000 eur e putin pentru un sofer de marfa? Ia zi-le asta doctorilor si altora…

    • #30

      soferul de marfa nu e bugetar, ca medicii, nu are nicio treaba una cu alta, iar echivalarea salariilor inromania nu se face dupa formula 1 medic/h. cum ziceam, faptul ca tu crezi ca e mult se pare ca nu are legatura cu cerintele pietei.

    • #31

      1000 de euro pentru un sofer de tir este ca si cum ai lucra pe salariu minim.Un salariu decent pentru un sofer de tir porneste de la la 2200 euro asta asa ca suntem romani, dar un neamt nu iti conduce tirul daca nu ii dai de la 3000 euro.Munca este imensa, la fel si raspunderea nu mai zic de stresul acumulat.Deci sa inteleg ca tu vrei sa il platesti pe unul cu coji de seminte cand el iti transporta marfa de sute de mii de euro.

    • #32

      nu cred ca zicea de tir, ci de sofer pe romania, ca daca spune de tir, e de ras sa zici ca 1000 e un salariu bun, la munca, raspunderea pe care o are, faptul ca e plecat 9 luni pe an de acasa si restul

    • #33

      Gandirea lui geretus imi aduce aminte de managerul acela care este un fel de middle man intre partea straina a firmei si partea romaneasca.Strainii ar da sa zicem 1000 euro dar vine geretus al nostru si zice, lasa-ti ca romanii fac munca si pe 600 euro iar daca nu le convine ii luam si la bataie fmm de sclavi.

    • #34

      Voi discutati aici tot felul de cazuri particulare, care se aplica la Baciu ca nuca-n perete. Lucrurile in industria lui sunt simple de tot: si cu 10 lei/angajat daca mareste leafa, pentru el este o gaura. Cat doua Loganuri, dar tot o gaura. Evident ca e imoral sa te plangi ca nu ai oameni, cand tu le dai 1450 de lei, net, nu cred ca lucreaza in industria lui pe minimum.

      Dar, si cunosc cazul in detaliu, sa vrei sa angajezi sofer si sa iti spuna ca la 2500 de lei net el nu pune mana pe marfa (nu de tir vorbim aici), ca are probleme cu spinarea, cum e? sau sa angajezi oameni pentru foodtruck cu care umbli prin tara pe la festivaluri, si dupa o luna de munca sa iti spuna, desi in deplina cunostinta de cauza, ca ei nu credeau ca e de calatorit?

      Problema se rezuma foarte simplu extrapolarea muncii ca marfa. platesti pe ea cat valoreaza. nu iti convine? e ok, mergi in italia sa fii sofer de tir, sa iei 2500-3000eur/luna, in functie de cat ti-ai cocosat spinarea, sa dai 1100 pe casa, 200 pe utilitati, sa mai si traiesti de 200/saptamana, dupa care faci socoteala.

      bottom line, platesti cat face si primesti exact cat ai facut.

    • #35

      Sofer marfa – in Romania.

      Robert D ( si altii) . Toti vreti salarii mari. Foarte bine. Sa munciti vreti? Sa meritati banii aia vreti? Nu prea…
      Nasol.
      Despre asta e vorba.
      Orice angajat care dovedeste ca stie ce face si se poate pune baza pe el are salariul pe care si-l doreste. Aici si aiurea.
      Dar e mai misto sa-ti dai cu parerea. Si sa nu deschizi ochii putin.
      Si pe urma sa ne miram de ce iese PSD-ul la alegeri. Cum plm sa nu iasa pentru ca noi nu vrem sa muncim ca-s salariile mici.
      Eu as spune ca nu vrem sa muncim de loc. Asta cu salariile – e asa un motiv. Si daca ar fi salariile mai mari tot n-am vrea sa muncim.

    • #36

      geretus, administrez it o firma de transport tara si international (mica, vreo 20 de masini) si un sofer pe sprinter e platit cu ~2000 de euro + bonusuri. daca nu sta acasa o saptamana, bonus de exemplu. Salariile sunt foarte bune la nivelul tarii si cu toate astea se pierd oameni care se muta cu munca in germania (lucreaza 3 saptamani acolo, 1 saptamana acasa, ~4000 de euro).

      bafta cu salariile tale.

    • #37

      Tu gandesti ce spui?Nu intelegi ca munca este peste tot la fel.Un sofer din Romania face aceiasi munca ca unul din Spania sau Italia.Nu este vorba de merit sau alte rahaturi motivationale cu sa munceti mai mult si mai bine.Vorbim strict pe cifre si pe ce are de facut: adica si romanul si italianul conduc si unul si altul muncesc un numar relativ egal de ore, si unul si altul fac cam acelasi nr de km doar ca unul este platit de 3-4 ori mai putin decat celalalt pe fix aceiasi munca.Si tu vii sa ne spui ca vezi doamne ca trebuie sa meriti banii aceia, ca angajatorul iti face un bine…hai du-te cu retorica asta de 2 bani.

    • #38

      Sa mor daca inteleg ce este cu tara asta si cu gandirea asta de sclavi ca trebuie sa muncim pentru 2 lei si sa fim si multumiti.

    • #39

      ba baieti bateti campii rau de tot. cum 1000 de euro un sofer pe camion de marfa? voi aveti idee despre ce vorbiti? sincer, aveti idee sau o dati asa din senin ca oricum nu conteaza?
      iar chestia aia cu 9 luni e plecat de acasa e legenda rurala, surprize !surprize! nu toti soferii de tir sunt pe curse lungi. dar nu asta e ideea. problema principala a lipsei soferilor e data de faptul ca pur si simplu cei mai multi sunt plecati la transport international ca acolo se fac bani chiar daca conditiile sunt de cacat. atat.
      iar din aia care sunt ramasi in tara sunt foarte multi neseriosi. ca sa nu zic ca sunt niste cacanari ordinari cu gandul la furat si la nemunca.
      legat de valoarea muncii soferului: e foarte simplu, e vorba de valoarea beneficiului creat. de unde dracu sa il platesti pe ala cu gramezi de bani daca munca lui nu produce gramezi de bani. ca nu dai din buzunar.

    • #40

      gresit, economie 101. valoarea muncii soferului e data de abundenta de soferi de pe piata. badumtss. prin urmare, vrei soferi, plateste. sau adu chinezi

    • #41

      E foarte amuzant să vezi cum se miră unii că șoferii de cat. mari nu sunt prostiți așa de ușor, nu e ca și cum ai vorbi despre niște oameni care nu au ieșit din satul lor. Și în plus căcănăreala asta o să-l coste pe patron, pe termen mediu și lung, că doar mașinile lui sunt în joc. Face economie la salarii și apoi dă dublu la service și piese.

    • #42

      atunci cand e o activitate sporadica, cazul meu, atunci nu mai merita. pur si simplu salariul ala crescut aiurea depaseste beneficiul adus de munca respectiva.
      plus ca am gasit o solutie care rezolva si problema asta cu salarii mari pentru ca zeii olimpului coboara sa conduca tiruri. se poate si toata lumea e fericita. plus ca e legala.

    • #43

      soferul de marfa nu cumva trebuie sa fie si caraus? adica sa incarce/descarce?
      si nu trebuie sa fie si casier? sa taie facturi, sa incaseze bani, sa nu le incurce, etc.
      la 1000e trebuie sa fie hamalit sa faca 8747823 de adrese pe zi, daca merge legal si parcheaza corect il prinde 4 dimineata?

    • #44

      Iar abundenta de soferi de pe piata e data de timpul mediu de conducere a camionului de la Constanta pana la Arad, acesta fiind functie cantitatea de kilometri de autostrada in Romania. Recte, in acelasi timp, firmele romanesti cara mai putina marfa deci au mai putine incasari. Deci s-a demonstrat ca “munca e aceeasi”. Ca timp, nu ca si km facuti si ca valoare generata. In acest fel simplu tocmai am lamurit si de ce soferii romani se cara afara si de ce firmele romanesti nu au cum sa plateasca la fel ca alea din strainatate.

    • #45

      ai demonstrat fix pla:) se transporta aceeasi marfa, cu mai multe camioane, se creste sarcina pe osie, se fac mai multe drumuri, adica un om munceste MAI MULT decat un omolog vestic. diferenta nu se acopera in salariile din vest. esti incapatanat degeaba si sustii o tampenie care, surpriza, este respinsa inclusiv de piata.

    • Robert, munca unui sofer de camion in Romania e de cateva ori mai grea decat a unui sofer de camion in Germania. Spania. Italia. Franta. Orice tara cu infrastructura rutiera. In Romania nu scade dimensiunea si balansul TIR-ului in functie de ingustimea drumului, de taranul cu BMW sau taranul cu caruta, sau de gropanele din asfalt sau de lipsa soselelor de centura, sau de masinile parcate d-ampululea in oras, ca supermarketurile in ro sunt in mijlocul orasului, etc.
      Un alt motiv pentru care nu gasesti sofer de camion/TIR pentru Romania este, pe langa soseaua lipsa, faptul ca 99% din patroni trag de tine. Pe-afara nu merge cu incalcatul programului, ca belesc aia firma de cateva mii de euro. La noi, merge, ti se dau si bani de spaga pentru politai, ba chiar unii traiesc bine-bine din taxele luate de la TIR-isti. La noi greu accepta patronul ca nu faci un Cluj-Constanta retur intr-o zi jumate, timp care sa treci si pe la Roma sa vezi ce mai face Colloseumul, si etc.

      Ca idee, daca ati sti cat sunt de exploatati soferii de autocare, ati trage pe dreapta si ati fugi pe camp daca vedeti autocar pe contrasens.

    • #47

      nu auzi, nu conteaza, conteaza ca nu e pe autostrada :)))))))))))))))))))

    • #48

      Companie mare, lider de piata angajeza doi operatori PC. Cerinte: sa stie engleza la nivel de clasa a 8, sa fi vazut in prealabil cum arata outlookul, excel cat sa faca un pivot sau vlookup (chestie ce-o inveti singur in maxim 30 min pe youtube) si sa nu fie retardat mintal. Beneficii: 2200 lei net + 300 lei bonuri, program 9-6, nu stres, minima responsabilitate, birou caldut.
      S-a angajat doar un om, proaspat absolvent de spiru (oricum nu se cereau studii superioare) care a lucrat doar la chioscul lui tacsu pana acum, si nu a fost gasit al 2lea om. Feedback-ul de la HR este ca bugetul este prea mic raportat la cerinte!!!

    • #49

      ca tot am vazut cu soferi ma bag si eu in seama. sunt sofer de tir, fac international romania – toata europa. treaba sta cam asa… daca esti angajat la patron roman ai maxim pana-n 1500 de euro, daca faci comunitate mai adaugi cateva sute de euro dar nu prea treci de 2000. multi pleaca in tarile vestice sa lucreze ca soferi, anglia, germania etc. de exemplu in germania, caz concret ce-l stiu bine si am cunostinte acolo, firma de camioane cu cisterna, munca de 10 ore, tura de noapte si de zi, cazarea platita de ei ajungi la salariu de 2400 de euro pe luna, sporuri de noapte si alte facilitati, singura cheltuiala mai ramane mancarea. si atuncia se merita sa te caci in parcari si sa dormi in cabina pe 1000 de euro cand poti dormii in pat si fara stres pe 2000?
      cand mi-am intrebat patronii de ce nu dau salarii mai mari, firma la care lucrez are peste 70 de masini, mi-au raspuns ca o sa urmeze o noua criza financiara si firmele mici care arunca bani pe geam o sa moara fara bani pusi de-o parte.

    • #50

      threadul asta e tipic romanesc; s-a ajuns pana acolo unde cineva care sustine ca munca e aceeasi si ca atare salariile ar trebui sa fie aceleasi (ca afara), sa fie contrazis cum ca munca nu e aceeasi, ci mult mai grea, cumva concluzia in suspensie fiind ca da, salariile ar trebui, totusi, sa fie ca alea de afara.

      prietenu’ meu care munceste pe tir in italia sta plecat de acasa fix 5 zile pe saptamana, si conduce in limitele legii. adica daca vede politia, scoate repede magnetul de pe tahograf. ca altfel nu mai face cei 2500-3000 euro pe luna, ci mai degraba niste anisori la “universitate” ;).

      stiu ca sunt incapatanat, imi place sa ma contrazic, uneori mai aduc si argumente, dar daca munca pe care o prestezi nu e productiva, din pacate, nu ai cum sa emiti pretentii la mari salarii. productivitate in sensul asta nu inseamna neaparat incompetenta, ci pur si simplu ca businessul nu produce suficient de mult astfel incat valoarea adaugata de munca ta sa poata fi rasplatita ca intr-un mediu mai productiv.

      si o ultima conlcuzie, ca nu vreau sa agasez lumea (desi imi iese din ce in ce mai des :P): afaceriile se infiinteaza de antreprenori ca sa-si creeze lor bunastare. combinatiile in care se vehiculeaza sume de bani pe alte criterii, care nu au legatura cu economia, se cheama ong-uri si nu au scop patrimonial.

      /peace

    • #51

      @Fly: deci baietii aia vor analist pe 2200 de lei si se mira ca nu gasesc. Genial! Un analist la inceput ia 4500, unul mid (cum vor aia) ia 6000

    • #52

      @Vlad, se vrea operator date (mult spus si asa), nu business analist. Efectic este o munca pe care orice om care a mai lucrat in viata lui putin o invata intr-o singura zi! Super simplu si lipsit de impac.

      Eu acum 7 ani la primul job ma multumeam ca am un loc de munca cu contract doar dupa prima luna,iar ala pe 2 ore si perspectiva de a castiga 250 euro daca vand un aspirator din usa in usa. Am vandut unul in 3 luni, dar era ok, oricum ma angajasem ca sa am bani de bautura in club, ca traiul in facultate mi-l asigurau ai mei. Lua 1700 un coleg care era help desk si il invidiam, ca mi se parea enorm, fiind cel ma bine platit prieten din grup.
      Pai daca aveam 2500 in anul 1 de facultate ma simteam un mic dumnezeu.

    • #53

      @der, da coiz, si atunci nu ar trebui ca patronul sa-si regandessca afacerea sau sa isi deschida alta? cine il pune sa faca bani din transportul de marfa? sa se apuce de tamplarie sau arta moderna. dar nu, oamenii o dau inainte ca sunt unii prea puturosi sa munceasca pe putin cand exista alternative. un bilet de avion e 50euro daca-l iei mai din timp! o chirie in afara unui oras mare la cativa kilometri cat sa ai cum ajunge la munca nu e asa mare raportat la salariu fata de ce avem la noi. si atunci stai si te gandesti, oare nu cumva problema e altundeva? sa latri ca oamenii nu vor sa fie sclavi cand exista atatea oportunitati mi se pare nu doar prostie dar chiar nesimtire.

  8. La o cifra de afaceri de 12mil EUR, un profit de doar 475.000 EUR? Eu l-aș concedia.

    • #55

      cheltuieli mari cu apa si biroticele

    • #56

      Totusi, parca se descurca mai bine ca o banca din Romania unde aia e tot timpul pe 0 profit

    • #57

      Daca ala e profitul dupa taxe si impozite e bun. Stai relax. Doar nu ai vrea profit de 6 milioane doar ca cifra de afaceri suna frumos.
      Nu sunt mare cunoscator, insa statul te supra impoziteaza de nu te vezi oricum. Si mai baga vreun 16% impozit daca vrei sa scoti profitul din firma.
      Totusi poate biroticile vin la un cost ridicat. Cu autocuratare si apa de gura.

    • #58

      la companiile mari, chestia cu scosul profitului din firma e apa de ploaie, nu e ca la srl-ul de bloc

    • faci un curs cu angajații, cu un trainer, angajat de la headquarter, pe care îl plătești cu câteva sute de mii și iată cum scoți banii din țară.
      de altfel cum fac și mai toate agențiile non-profit, cele care militează pentru orice. strâng bani, fac un training și astfel au salvat lumea.

    • #60

      sau deschizi anual un nou sediu prin mauritius, costa blanca, costa rica etc. cheltuieli mari

  9. #61

    Situația este simplă: munca este o marfă iar firmele concurează pentru ea. Au de întâmpinat o nouă realitate: lipsa angajaților. Am lucrat la o multinationala si directorul avea următoarea mentalitate: unde pleacă casierele ca si in alta parte este rău?
    Până nu închid efectiv, firmele nu o sa valorizeze angajatii
    Trebuie să facă eforturi să atragă oameni; nu să se poarte urat.

  10. 100x 300= 30.000×12= 360.000, nu 540.000. 😀

  11. #66

    exemplu: un tip imi povestete ca are o patiserie si nu gaseste destui oameni pt productie. cauta in special femei, dar nu asta e relevant. salarii decente, 2000 si ceva lei, net (oras mic, costuri mici). gaseste la un moment dat, dar nu vor cu contract de munca pt ca pierd ajutorul social !!!!!! wtf!!! dar nici asta nu e relevant. usor disperat apeleaza la imigranti. exact. soc si groaza !
    aduce 6 oameni parca. sirieni de la un centru din asta pentru imigranti, oameni cu studii superioare, tarani etc. conditii: 100 euro pe luna maxim (cica limita data de statul roman pt a incuraja imigratia :))) ) cu carte de munca, tot tacamul.
    a avut o comanda de 600kg de fursecuri. doamnele locale au prestat si intr-o saptamana au facut cantitatea. imigrantii au facut si ei o comanda asemanatoare, doar ca erau 800 kg si au terminat intr-o zi si jumatate. si asta pentru ca trebuie sa munceasca pentru banii primiti. poti sa ii spui chestie de mentalitate, foame sau oricum.

    • #67

      Tot din domeniu. An un amic cu afaceri de tipul asta, pizza & covrigi … Angajatele, ca de obicei intr-un oras mai mic, doamne bine de la tara. Mi-a aratat odata: “vezi dozatorul asta de sapun? l-am umplut acu 5 zile si am pus un semn. Nu s-a miscat deloc nivelul. Se sterg la cur si nu se spala”.

    • #68

      Da e foarte misto munca la negru cand afli ca nu vei primi nimic la pensie. Bine romanul nu gandeste pa acolo si oricum psd promite nonstop pensii mari, ma intreb de ce nu avem prea multi pensionari care sa cutreiere europa asa cum fac pensionarii germani daca tot acem pensii mari? :))

    • Asta cu wtf, sa nu renunte la ajutorul social ti-o pot explica eu. Ajutorul asta se da pe cap de om, dar se ia in considerare venitul pe familie. Nu stiu cat mai e ajutorul, sa zicem 150 lei. Ei sunt in casa 4 oameni, doi adulti doi copii. 6 sute de lei ajutor social. Mai iau de pe copii ceva bursa sociala, ceva alocatii, se mai aduna. Daca doamna are salariu de 20 de milioane, toate celelalte dispar. Posibil sa ajunga la ban pe ban sau mai rau, diferenta fiind munca la 40 de grade 12 ore pe zi.

  12. #70

    Bine fac romanii ca nu mai vor sa munceasca pe 1056 de lei. Daca as fi sanatos maine as pleca in strainatate. Chiar si acum, daca as gasi un job care sa nu ma imbolnaveasca si mai rau. Am prieteni care lucreaza 8, 10 ore in strainatate pentru 2000 de euro net. Si atunci, pentru ce sa stai? Plecati toti, tara asta e in faliment de mult.

  13. La noi sunt niste extreme, unii muncesc pe rupte si sunt platiti cu o mizerie de salariu, iar altii vor mia de euro si ei abia stiu sa se prezinte.

  14. #73

    Tara a fost vinduta .treziti- va. Alesii vorbesc de moralitate si cit de bine este in Romania.Se vede ,din acest motiv au plecat 5 milioane de Romani in afara.Dupa ce ati distrus tot ,.vreti sa ne intoarcem. .SA o luam de la capat ,fara locuri de munca,fara spitale si doctori, fara invatamint,fara viitor. Unde erau patronii cind cei cu 2-3 facultati lucrau la curatenie sau baby siter.VA dau citeva exemple; sora mea este manager global UNiliver,cumnatul meu manager Barckleys Bank.IN romania sora mea a lucrat baby siter.Nu isi gasea de munca.Acum dupa ce si-au facut o viata in afara,voi vreti sa se intoarca.GLumiti..CINe plateste anii in care nu am avut carti de munca inregistrate de patroni sau am stat fara servicii acasa, pentru ca nu gaseam loc de munca.Raspundeti…

    • #74

      E simplu, opinia majoritara de pe aici e ca in Romania o anumita pozitie merita maxim xxx salariu. Ca de ex: un sofer trebuie sa aiba mai putin decit un doctor neurochirurg, sau asa ceva.

      OK – sa facem o grila la nivel national despre cit de importante sunt muncile pe care le facem si sa platim dupa grila salariala – viziunea comunista, impartasita de cei cu ‘era mai bine pe vremea lui Ceausescu’ si altii care par ca nu isi dau seama.

      Dar, stai! ca si antreprenorii zic la fel…. Firma mea are nevoie de 1 om necalificat pe care vreau sa il platesc 1,000 pe luna, cu bautura inclusa si casa masa. OOOOUUUUOHHH, nu vine nimeni…. “1,000 e CORECT pentru un necalificat in Romania! Oamenii sunt lenesi!”. NU boss! piata nu merge asa – sa te dai capitalist ca ai o firma si sa te astepti la sistem comunist la angajare!

      pe piata nu mai sunt candidati la pozitia de care ai nevoie, atunci platesti mai mult. simplu. Ah, daca platesti asa de mult nu mai e rentabil. Nashpa! atunci ti-ai facut planul de afaceri pe ipoteze gresite. Inchide firma si nu te mai plinge pe la televiziuni!

      Este cumva similar cu alta cometa recenta in care cineva cu o productie galactica de rosii sau capsuni super-extra-nongmo-biologice (fara vreo certificare oficiala, of course) se plingea ca nu poate sa isi vinda productia la un pret decent. Pai bine, frate! asa intelegeti voi piata libera?!? Eu produc ceva ce cred sau STIU ca e cel mai tare de pe piata, si atunci ‘cineva’ trebuie sa imi dea pretul corect! Nope. Desteptarea! produci ceva daca are sens financiar sa produci, nu doar pentru ca vrei tu! Nu e nimeni obligat sa iti dea tie ceea ce crezi ca meriti.

      cerere si oferta, asta e. dai 1,000 pe necalificat si nu vine nimeni. ai incercat sa cresti la 1,500? ‘mu, ca nu mai e rentabil’. cool, atunci vinde si te retrage la tara.

  15. #75

    Tampenia asta cu productia de textile ieftine nu e buna pt nimeni, din nici un punct de vedere. Femeile alea muncesc de pica in cap pt un net de 1000 de lei pe luna. Pt ele personal, pt. noi toti, pt economia Romaniei, si dpdv ecologic ar fi mult mai bine daca, de exemplu, ar creste rosii ecologice si le-ar vinde la Bucuresti cu 24 de lei kg (m-am socat cand mi-a aparut reclama pe Facebook, si aparent lumea se inghesuie la ele). Sau orice alta activitate. Textilele astea ieftine imbogatesc pe cativa, omoara pe multi (vedeti ce se intampla plin Bangladesh, de ex.), distrug planeta (una dinre cele mai poluante industrii la nivel mondial), si pentru ce? Ca sa ne cumparam noi carpe ieftine de la mall?

  16. #76

    Anunț la radio
    Căutam șoferi , cerința limba spaniolă, salariu minim2200 €, în buzău
    Așa că geretus poți să te duci in pula noastră

  17. Buna! Ma intitulez domnul Becali George si dau salarii de 10.000 de euro la baieti care alearga dupa o minge, si tot nu vor sa vina la mine oameni priceputi. Cate camioane se pot conduce de banii astia? Hă hă hă hă., săracilor!

    • #78

      in acelasi timp o prostituata de lux face banii astia in cateva zile 😐 ba chiar si o videochatista daca arata bine ii scoate pana la sfarsitul lunii

    • Da, dar aia sunt impreunati mai des decat la mine.

  18. #80

    Nu se gaseste mana de lucru din doua motive – calificarea, acolo unde e nevoie, si pretul oferit de patron. Acum daca vreti sa angajam 10 sudori calificati, avem o problema, din astia nu se mai prea fac. Aici as da dreptate patronului, ca oricat ar impinge remuneratia ( sa zicem ca pe etapa tehnologica “sudura” nu face niciun profit, deci cat ia atata da, dar face din alte parti ) nu gaseste oameni de angajat, oameni pregatiti sa faca munca aia de maine ( de discutat de ce nu si-a instruit, etc… – alta discutie ). Daca patronul se plange ca nu gaseste oameni necalificati pentru ca vor prea multi bani, inseamna ca nu ofera destui bani – simplu. Costul pe etapa aia tehnologica e mai mare decat crede el. E ca si cand mergi in piata cu 2 lei si te plangi ca nu gasesti rosii la pretul ala, doar din alea zdrobite. Incepi si ii ameninti pe aia ca raman cu marfa in galantar, ca si cand le-ai face un bine sa cumperi mult sub costul lor de productie. De fapt aia vand bine mersi si fara clienti ca tine, si ce nu vand consuma sau arunca. Treaba lor, afacerea lor, tu tot fara rosii esti. In consecinta, dl Baciu trebuie sa-si regandeasca un pic afacerea, sa vada ce poate automatiza, sa vada ce procese poate scurta, cum poate atrage forta de munca prin alte beneficii decat salariul, care sa coste mai putin, sa angajeze un consilier daca nu poate el ( sa-ti recunosti limitele manageriale ca patron mi se pare cel mai mare exercitiu de caracter ) si, last but not least, sa se planga mai putin pe internet cand are un profit de 450K.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.