– Alegerile se fac pe un număr de oameni mult mai mare, care nu are nicio legătură cu realitatea, ultimul recensământ nu a fost pus în vigoare nici acum, toți expații își păstrează buletinul românesc.

– La alegerile parlamentare nu poți vota decât în localitatea din buletin. Toți studenții, toți medicii detașați prin țară, toți muncitorii detașați la lucru prin șantierele țării, toți oamenii aflați îîn carantină, toți românii din afara țării care nu au acte doveditoare că locuiesc acolo nu au avut dreptul de a vota

– Sistemul de alegeri este greoi, îmbâcsit, respingător și ușor generator de fraude. Iar nepotismul din Poșta Română, singura instituție din românia a cărei lideri au fost toți la pușcărie pentru că au băgat vastul la caraiman.

După care, desigur, toți politicienii sunt Uaaaaau, dar de ce nu votează nimeni, să se introducă votul obligatoriu.
AUR, vă spun, AUR!

aur

Între timp, fanii:

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

76 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Se pare ca Petrov a intrat in parlament :))

    • #2

      In situatia actuala (12.07) credca e de preferat ca Petrov sa intre…

    • #3

      Pana mea, iar vine Base sa ne salveze …

    • #4

      Singurele probleme adevarate, vizavi de alegerile de ieri, sunt doua: intrarea, din nou, in parlament a UDMR-ului (si asta e STRICT o problema de prezenta la vot) si faptul ca “partidul” turnatorului de la Navrom exista si emite pretentii.
      Asa, la categoria discutii pe langa subiect, personal ma doare fix in 14 ca ordinea a iesit PSD/PNL/USRPLUS, nicio alte ordine nu mi-ar da vreun confort. Sa nu uitam de unde am plecat anul asta: in ian/feb 2020 (cand Italia, Spania, Austria erau deja in kkt si era previzibil ce ne asteapta) mandolinianul si cu ficusul aveau treburi importante, lor le ardea de alegeri anticipate si de negociat guverne fantoma impreuna cu mizeriile alea de Barna si Ciolos.

    • #5

      @Cryptoprocta ferox: am tot evitat sa comentez la articolele politice (probabil pentru ca sunt dezamagit de ele). Evit si sa comentez doar asa sa ma iau de cineva, ca pana la urma toti avem dreptul la pareri si e clar ca multe nu-s mereu chiar pe gustul meu. Dar tu cam aberezi aici. UDMR-ul cam face mereu pragul, cum… nu stiu, poate pentru ca-s cam 1,2 milioane (aproximativ 6% din populatia Romaniei)? Si banui ca cealalta problema “adevarata” se refera la PMP. Uite ca nu or sa faca pragul, poate ca e ceva bun si din asta, PNL va trebui sa se reorienteze catre UDMR, deci mai putina putere (ca sa nu ne ascundem dupa deget, PMP era partidul de buzunar al PNL, cam cum era PSD-ul cu ProRomania).

      Ok, sa continuam. E foarte important ca PMP-ul nu a intrat in parlament si la fel de important si ca scapam sper eu definitiv de gunoaiele de ProRomania. E foarte important si cum a ajuns AUR la asa scor, eu presimt ca si-au facut campanie prin locuri mai dubioase (biserica, grupuri de prosti pe FB, din poarta in poarta, pe B1TV, etc). Speranta mea ca or sa se faca de ras si scapam de ei, dar e bine si ca au mai furat din votantii PSD (ma repet iar, sa nu ne ascundem dupa deget, cu PSD voteaza aia mai slabi cu mintea si aia care au diverse interese), ceea ce nu e chiar asa rau. La fel si ProRomania, au furat din voturile PSD si au ramas si cu buza umflata. Idem si PNL, PMP-ul le-a furat din voturi si tot cu buza umflata au ramas. Ce ma supara pe mine e faptul ca fix partidul care parea mai spalat (nu-mi sariti in cap, au la bube si ei), adica USR, a facut un scor bun daca ne raportam la alegerile parlamentare din 2016, dar mult sub asteptarile si sperantele noastre actuale.

      Ca personal pe tine te doare fix in 14 de ordinea in care au iesit primele 3 partide spune ceva despre tine. In functie de ordinea lor sau mai ales de procente, parditul sau partitele care formeaza o majoritate conduc tara asta (si tot ce inseamna sa guvernezi, dar banui ca si de asta te doare fix in 14, dar ar trebui sa realizezi ca daca traiesti in tara asta politica te afecteaza direct, chiar daca nu crezi sau nu stii asta).

      Iar ca si chestie, in Italia a inceput nebunia pe la mijlocul-sfrasitul lui februarie, si ti-o spune cineva care are si prieteni acolo si a fost si vreo 5 zile in nordul Italiei la inceputul lui februarie (prin vreo 4-5 orase). Din punctul meu de vedere (repet, e parerea mea), era mai bine daca aveam atunci alegeri anticipate, macar guvernul avea mai multa legitimitate avand si majoritate parlamentara. Astfel puteau sa ia mai multe masuri nepopulare, dar poate cu un efect mai mare in combaterea pandemiei (sau macar sa fie tinuta mai mult sub control). Si te intreb si eu, unde dispare jena sau rusinea cand spui mandolinian, ficus sau te referi la Barna si la Ciolos ca mizerii? Te intreb si eu sunt mai ok Viorica, Dragnea, Taricianu sau Ponta? Nu e nevoie sa raspunzi, era o intrebare retorica, eu unul m-am convins de tine si sper ca si ceilalti de pe aici.

    • #6

      @ crypto &omar…nu ati prins schema udemere?

      #in ~toate localitățile au permis/negociat observatori din partea udemere contra unor voturi (observatorul+familia lui) , chiar în localități fără picior de hungur
      si le-a reusit…..voturi contra bani, legal

    • #7

      UDMR face pragul pentru ca orice partid care face 20% in 4 judete intra in parlament.
      Chiar daca la nivel national ia sub 5%.

  2. #8

    Cel mai misto sistem de vot pe care l-am vazut (bine, nu am vazut decat 2 :)) e asta de aici, de unde capsunaresc eu: vot uninominal transferabil, buletinul de vot e separat pentru fiecare candidat, nu sunt liste de partid, si scrii cu creionul 1,2,3,4 pana te saturi la toti candidatii pe care-i placi – niciodata nu vei zice nu votez cu x ca nu are sanse, daca iti place il votezi cu 1, daca nu face numarul necesar de voturi atunci se ia optiunea 2 si asa mai departe. Votul tau nu e pierdut daca ai votat ca prima preferinta un candidat care nu ia voturi destule.

    E mult mai greoi sistemul pentru aia care numara, dar pentru alegatori e super. Votezi oameni, nu partide, si poti vota oameni de la partide diferite daca iti plac.

    Revenind la Romania, stiu ca nu va place rezultatul, dar asa e democratia. PSD a castigat alegerile, PSD trebuie sa guverneze. Cu PNL sau fara.

    • #9

      Alegerile le-a castigat partidul sau coalitia care aduna minim 50%+1 din mandate. PSD nu se incadreaza aici. Intr-adevar, a castigat cele mai multe mandate, dar fara un blat cu PNL n-au cum sa guverneze.

    • #10

      Erm… nu. Hai sa o luam altfel. Cand se ia o decizie, optiunea PSD are o greutate de 30% in decizia finala. Daca ceilalti nu vor, impreuna au 70%. Care e mai mare ca 30%. Deci PSD ia m**e.
      PSD castiga daca avea 50%+1. Asa, e doar un alt jucator la masa.
      Si cum a reusit performanta sa antagonizeze toate celelalte partide, PSD va lua constant m**e.

    • #11

      Nu. Nu trebuie. Exista un precedent de genul asta in Slovacia:

      Mečiar and HZDS narrowly finished first in the 1998 elections, with 27% of the votes. However, he was unable to create a coalition, and Mikuláš Dzurinda from the opposition became the new Prime Minister. Afterwards, Mečiar was one of the two leading candidates for the first direct election of the president of Slovakia in 1999, but he was defeated by Rudolf Schuster. In 2000, Mečiar‘s HZDS was renamed “People’s Party — Movement for a Democratic Slovakia”. (en.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_Me%C4%8Diar).

      Pana in acest moment, nici PNL, nici USR, nici UDMR, si mai nou nici PMP nu si-au exprimat dorinta de a face coalitie cu PSD.
      Si exista si episodul 2004. Cand PSD si PC au castigat clar alegerile, si totusi…
      Aici PSD a castigat mai putin “clar” alegerile. Sigur, putem presupune ca Iohannis le nominalizeaza un Prim Ministru care incropeste impreuna cu AUR (desi am dubii aici ca AUR va dori asta, cel putin in momentul asta) un guvern, am dubii ca el va trece in Parlament.

  3. #12

    O mentiune. La parlamentare poti vota oriunde pe raza judetului din buletin. Treaba cu localitatea din buletin se aplica la locale.

    • #13

      Nu si de data aceasta. E o decizie BEC care limiteaza acest lucru. La aceste alegeri parlamentare s-a putut vota doar la sectia unde esti arondat ca si alegator. Singurele exceptii fiind cei plecati din tara, candidatii (acestia au putut vota la orice sectie), membrii comisiilor de votare si politistii arondati sectiilor de votare cu conditia sa fie in aceeasi circumscriptie electorala.

    • #14

      @Mihai, poti sa imi arati unde scrie treaba asta? Eu am votat, asa cum spune Stefan, in alta localitate decat cea de domiciliu, dar in acelasi judet, pe liste suplimentare.

    • #15

      Da, curios ce zice Mihai. Au fost totusi 450k de voturi pe liste suplimentare.

    • #16

      Si mie mi-au zis ca tb sa votez in localitatea din buletin, i-am rugat sa imi arate regulamentul, in care scria clar ca pot vota oriunde in judet, asa ca m-au lasat sa votez, dar doar dupa ce le-am cerut numele sa le fac o plangere

    • #17

      Da, aveti dreptate, nu e tocmai corect ce am zis eu, se aplica doar in Bucuresti, in alte judete e altfel. Este vorba de decizia BEC 85/23.11.2020. Aveti acolo toate detaliile exacte, eu imi recunosc eroarea. Exceptiile de care am zis sunt prevazute in legea 208, nu mai stiu acum articolul.

  4. #18

    AUR este urmasul lui vadim, in fiecare societate exista un asemenea curent…De tampiti nu duce nimeni lipsa, iar procentul scos, sa spune 9 % de la final este un procent mic care nu poate genera probleme. Adevarata probleme o reprezinta drepta care nu reuseste sa spune altceva afara de muie psd in frunte cu presendintele care este penibil avand in vedere ca este la al 2 mandat si ar trebui sa fie mult mult mai relaxat. Si inca ceva , nu se vorbeste despre cine voteaza PSD-ul, pentru ca nu va mai mintiti ca este votat doar de pensionari, analfabetii de la tara, care apropo ieri prezenta de la tara a fost mai slaba, chestie de vreme si de bautura, dar care nu s-a reflectat intr-un scor mai mic scos de psd…de ce ? Pentru in real psd-ul este votat de profesori, de medici si de imensul aparat de functionari publici care trebuie sa recunoastem beneficiaza de politica economica dusa de psd….A si apropo sunt persoana cu handicap, adica asistat…fix 500 de lei primesc pe luna din care trebuie sa traiesc…suma care nu a mai fost indexata, marita, cred de 3-4 ani

    • #19

      o singura mentiune:
      Daca sunt de extrema nu inseamna ca-si calca pe urme. Vadim era de stanga si AUR se pozitioneaza de Dreapta. Efectele sunt nefaste in amblele extreme e vorba legionar comparat cu comunisti.

    • #20

      Corecta observatia, dar repet scorul de 9 % este ok…si in parlamentele tarilor cu apa calda sunt formatiuni de aceeasi speta…democratia merge mai departe…Nu reprezinta o problema ..adevarata problema o reprezinta psd-ul care nu pleaca din populatia “normala”….si faptul ca partidele de dreapta, pnl si usr nu stiu altceva decat muie psd care nu prea are cum sa faca alegatorii sa-i voteze…Sa spui ca psd-ul e toxic si hot si oricare alt epiter nu ajunge ca sa fii votat…Avem nevoie de ceva mai mult decat sa nu fii pesedist…in general nu de mine sau de tine…:)

  5. #21

    A trecut pragul Base. Incredibil cum i-au iesit calculele din nou, si cum inca reuseste sa adune voturi.

    • #22

      Au trecut,numai ca nu au trecut.Cu prag de 5% i-au dat doar digi24,dar in raportarile oficiale inca apar cu 4.70% la numararea a 99.91%,fara contabilizarea diasporei.Si chiar daca au rupt in Rep Moldova,vin tare din spate Spania,Italia unde sunt AUR,USR si PNL,deci slabe sanse spre deloc sa intre PMP in parlament

    • #23

      Si i-a dat muie iar lui Ponta si mirificului Tariceanu…:) Disparitia celor 2 cred ca e singurul lucru pozitiv din tigania asta de alegeri…

  6. #24

    “La alegerile parlamentare nu poți vota decât în localitatea din buletin. Toți studenții, toți medicii detașați prin țară, toți muncitorii detașați la lucru prin șantierele țării, toți oamenii aflați îîn carantină, toți românii din afara țării care nu au acte doveditoare că locuiesc acolo nu au avut dreptul de a vota.”

    Amin!

    Suntem in plina pandemie, si idiotii astia se asteapta ca lumea sa isi puna viata in pericol si sa bata sute de kilometrii in autocare inghesuite ca sa voteze, in loc sa asigure vot electronic. Atat de mult le pasa. Apoi se mira ca 2 din 3 romani nu au votat. Si in continuare nu sunt in stare sa remarce disonanta cinica dintre asteptari si realitate: votantul sa isi puna sanatatea in pericol pt mandatul lor.

    Cred ca mai bine de 50% din populatia cu drept de vot din romanica sunt in situatia asta. In loc sa se agite in parlament sa se asigure vot de la distanta (tocmai din cauza pandemiei), i-a durut in fund. Acum (PNL si USR) se mira ca pierd alegerile din nou, si PSD castiga, din nou.

    • #25

      Din cate stiu iti poti face mutatie.
      Legea nu e noua sa te ia prin surprindere, studentii stau minim 3-4 ani in acel oras deci nu i-au luat prin surprindere alegerile in alta parte.
      Daca ai un job stabil de un an de zile in alt oras te poti gandi sa iti faci o mutatie, pana la urma vrei un Bucuresti fara trafic, de ce sa nu votezi aici si votezi la Slobozia? In mod sigur nici acolo nu ajungi sa votezi pentru ca ‘nu merita sa faci drumul pentru un vot”

      Privind astfel lucrurile, parca procentul nu ar mai fi de 50% in situatia asta nu ?

    • #26

      Cand ai trecut ultima oara prin hatisul birocratic pe care il impune o viza de flotant? Atat pentru chirias, cat si pentru proprietar.
      Sincer? Te lasi pagubas

    • Hai sa-ti raspund eu de ce am preferat sa am buletin de Slobozia timp pe vreo 15 ani, chiar daca locuiam efectiv in Bucuresti.
      Pentru mine totul a tinut de rapiditatea cu care rezolvam anumite probleme la primarie, doctor etc. Imi era mai simplu sa ajung la Slobozia (o ora si jumatate, cel mult) si sa rezolv in 10 minute decat sa stau la coada in Bucuresti o jumatate de zi, in cele mai bune cazuri. In plus, din interactiunea mea cu ei, sunt mai bine pregatiti decat cei de la institutiile din Bucuresti si incearca sa te ajute. Multe chestii le-am rezolvat doar cu un telefon dat, nu a trebuit sa ma duc fizic, am primit pe mail ce aveam nevoie etc.
      De tinut cont de faptul ca nu toti proprietarii sunt dispusi sa-ti faca viza de flotant.

    • #28

      Acum 2 ani aproape, a durat jumatate de ora. Tu ? Sau vorbim din auzite?

    • @florin: În Constanța procedeul este următorul:

      1. Descarci o cerere de pe site-ul primăriei
      2. O completezi, iei proprietarul de mână, te duci la serviciul public de taxe
      3. Depui cererea.
      4. Durează ~o săptămână să-ți lipească un sticker pe buletin
      5. Te duci să-ți iei buletinul

      Unde naiba e „procesul birocratic” aici? Timpul petrecut la cozi și ghișee nu a însumat mai mult de 10-15 minute.

      Btw: pentru proprietar, viza de flotant nu aduce nici o obligație la taxe sau altceva.

    • #30

      @Razvan
      ceea ce vrei tu sa spui cu alte cuvinte este ca ai ramas unde ‘cunosti’ tu pe cineva.
      Nimic de condamnat, este ok, eu am folosit Slobozia random pentu a ii raspunde lui Ioan legat de procentul lui de 50%.

    • @dny, ti-a scapat “din interactiunea mea cu ei, sunt mai bine pregatiti decat cei de la institutiile din Bucuresti si incearca sa te ajute.” dar am inteles exemplul. Eu ti-am dat un contraexemplu. Iar la fel ca mine procedeaza sute de omuleti din Slobozia care locuiesc de cel putin 20 de ani in Bucuresti.

      Nu am ramas pentru ca eu “cunosc” pe cineva. Am ramas pentru ca multe probleme le-am rezolvat pe e-mail sau la telefon, fara sa apelez la cineva. Am sunat, mi-au zis ca se poate, le-am trimis cererea semnata pe e-mail insotita de copia buletinului, mi-au trimis documentul cerut.
      ANAF-ul din Slobozia sau din Bals, Olt, de exemplu, e parfum fata de cei din Bucuresti. Am avut de-a face cu ei. Sunt muuult mai bine pregatiti, au avut de fiecare data un raspuns corect (iar cu raspunsul lor am reusit sa rezolv in Bucuresti) fata de cei din Bucuresti care m-au plimbat prin diferite servicii fara sa incerce sa ma ajute.
      Mi-am schimbat CI-ul in urma cu cativa ani in Bucuresti. A durat 2 saptamani, stat la coada de peste o ora sa depun actele + prezenta fizica a proprietarului, stat la coada de peste o ora pentru a ridica buletinul. La Slobozia procesul e mult mai rapid.
      Mi-am inmatriculat masina in Bucuresti. Am depus la Slobozia copia CI-ului, m-au scos de la impozit si au pregatit dosarul trimitandu-l la Bucuresti.
      Aici, dupa vreo 3 saptamani, inca nu stiau nimic despre datele mele asa ca m-am dus dimineata, am stat vreo 2 ore la coada, le-am zis ca vreau sa-mi inmatriculez masina. Ei ca n-au primit dosarul, ca nu stiu ce dar dupa ce s-au invartit vreo 10 minute mi-au dat documentul necesar la inmatriculare. In aceeasi zi am si depus actele pentru inmatriculat. La vreo doua zile dupa ce am ridicat numerele, ma suna seara tarziu, dupa ora 20, cineva de la primarie sa ma duc la persoana respectiva in birou sa ma ajute cu documentul pentru inmatriculare.
      Oare de ce sa ma duc la persoana respectiva in birou daca toate relatiile cu cetatenii se fac la niste birouri aflate intr-o zona open space?

  7. #32

    Votul obligatoriu e constituit doar în Helveția. Aia, se știe, e o țară paranormală, în care nimeni nu muncește pe bune, fac niște ceasuri și niște ciocolată atât, în rest trăiesc pe averile din bănci, multe din vremea naziștilor, dar, hey, să ne veselim!
    Votul adevărat e cel la urne, nu prin corespondență, electronic, magnitronic, prin telepatie și alte aberații!
    Cea mai veche democrație a lumii, Grecia, spune clar: vrei să votezi, vii la urne oriunde te-ai afla, în țara mamă, adică vii în Grecia, nu la Honolulu sau Los Angeles!
    Pt. că de ce: la nivelul actual de digitalizare, o rețea de hackeri îți schimbă votul cum vrea pwula lor, trebuie să fii complet ipocrit să nu realizezi că o votare electronică sau prin corespondență, nu poate fi fraudată de niște “meseriași!
    One man, one vote, parcă așa era sloganul democratic, deci vot pe hârtie numărat de oameni, nu de soft, alea sunt alegeri adevărate!
    Restul sunt bazaconii, vrei sa votezi, îți miști curul la secția de vot, ești în Noua Zeelandă și nu poți veni în România, Ghinion, cum a proclamat și mult iubitul și stimatul președinte, votezi doar acolo pe unde te afli pt. unde traiești, nu-mi dictezi TU viitorul de la 30.000 km.

    • #33

      uite si suporterul AUR

    • #34

      E atractie d-aia buna, oligofren-oligofren.

    • #36

      Mi-e rusine sa impart numele cu tine.

      >>nu-mi dictezi TU viitorul
      Nu-ti dicteaza viitorul, isi exercita dreptul de a-si alege reprezentanta in parlament, ba. E cetatean roman, are dreptul asta indiferent unde sta.

      en.wikipedia.org/wiki/Economy_of_Switzerland#Industrial_sector

    • pai, in grecia nu aveai voie sa votezi daca erai prost ca tine.

    • #38

      Și Pericle a spus: Mișcați-vă curul acasă din Honolulu!

    • #39

      daca EL care e la 30.000 km nu are dreptul sa-ti dicteze viitorul atunci ‘strainul’ care e la 10m de tine si e cetatean chinez/francez/indian/(ce tara vrei) are dreptul pentru ca locuieste acolo
      un sistem de vot electronic se poate frauda de un meserias dar unul pe hartie nu ?
      Ex:”Hmm, pe acest vot stampila e pe partidul X ?…ups mi-a scapat inca o stampila, trebuie anulat ”
      “Hmm, pe acest vot stampila e pe partidul X ? il bagam in maldarul de la partidul Y”

    • #40

      Elvețienii nu muncesc?! N-am mai vorbit așa cu nimeni, dar mănânci spanac, bă bou pansat.
      (Valabil și pentru ce ai îndrugat în rest).

    • #41

      Radu s-a uitat la „300” și i s-a sculat. Hilot poponar 🙂

    • #42

      Gizas

    • Mi-a plăcut aia cu ceasuri și ciocolată.
      Bine, procentul e suspect pentru ăștia din AUR.
      E ca ăla care s-a dus la poliție și-a zis:
      – Aș vrea să reclam ceva foarte suspect.
      – Da vă rog, spuneți.
      – În portbagajul mașinii mele am găsit un cadavru.
      – Iar suspiciunea care e?
      – Păi eu am lăsat două cadavre…

    • #44

      Raza pamantului(r): vreo 6600something km

      Circumferinta pamantului: 2*pi*r = 2*3.14*6600 km = 41448km

      Daca tu esti intr-un pct X, cel mai departat punct va fi cel de pe partea fix opusa a pamatului, deci la 1/2 din circumferinta adica la maxim 21.000km.

      Cine ti-a zis de 30.000km a fost taximetrist la viata lui.

  8. #45

    Poate votul obligatoriu nu ar fi o optiune atat de rea. Si ca sa nu sara nimeni de cur, sa ai optiunea de a vota “MA ABTIN”.
    Si sa poti vota si online, si prin posta, si la sectie, cum vrei tu.

    • #46

      Cred ca ai si acum optiunea asta, nu stampilezi nicaieri.

  9. #47

    Ceva nu se leaga, niste smardoiasi cu o retorica bisericeasca apar peste noapte si intra in parlament. Dubios. Au facut campanie in biserici si manastiri, unde au facut, ca nimeni nu a auzit de ei.

    • #48

      A pompat cineva bani in ei si au mers din poarta-n poarta prin toata Moldova. Au spamat la greu grupuletele de facebook ale expaților (Comunitatea Românilor din….). Nu si-au facut reclama pe unde umbli si citesti tu pentru ca nu avea rost. Au avut tinte clare si BANI. Si nu a fost nevoie de timp sa isi creasca un electorat pentru ca electoratul era deja acolo, in cautare de acoperis.
      A știut și Dragnea de el și a încercat să îl atragă cu roșia românească, brazda străbună, coaliția pentru brânză.

    • #49

      N-ai auzit in bula ta. Vezi, de aia e bine sa mai iesi din bula pentru a veni in contact cu realitatea.
      Nu mai subestimati oamenii care sunt mai jos pe scara sociala deoarece ei sunt majoritatea (“prosti, da’ multi”), deoarece daca AURul se tine tare, are potential de peste 30% daca nu apar accidente.
      Gandeste-te putin: in Ro sunt cam o treime dintre salariati cu salariul minim pe economie, iar majoritatea celor plecati au plecat de saracie. Oare cati dintre locuitorii tarii nici macar salariul minim pe economie nu-l au? Milioane. Totodata si din cei cu salarii, unii sunt nemultumiti de directia progresist-poponar-antireligioasa, alege oricare dintre astea, in plus mai sunt si nationalistii, care te asigur nu-s chiar asa putini cum se afirma in presa. Acum ca a aparut un vehicul electoral… sa te tii nene! Numai faptul ca aproape 70% nu s-au prezentat la vot, iar unii dintre cei ce au votat au votat cu scarba pentru partidele “clasice”, te face sa te intrebi.
      Compileaza da-ti seama ce tavalug poate veni. De aia nu trebuie dispretuiti ceilalti mai sarmani, deoarece o data si o data…

  10. #54

    Cel mai mishto sistem de vot l-a gandit fiu-miu acu’ vreo 3-4 ani (are 29 acuma):

    1. Votul sa fie online, chiar si cand te duci la sectie de votare, votul tau e de fapt o sesiune online.
    2. Inainte de vot propriu-zis, sa ai un set de intrebari abc, cu intrebari de cunostinte “sociale” gen “ce inseamna Stanga in plan politic”, “ce-i aia taxare progresiva” etc.
    3. Setul de intrebari e prestabilit de partidele mari inainte de campania electorala, iti cad aleator doar 10.
    4. Ai un termen de sa zicem 2 minute sa raspunzi la toate. Dupa ce trece timpul sau ai raspuns la toate, obtii un scor, sa zicem 6 din 10.
    5. Ei bine, votul tau va avea greutate 6/10. Adica se pune * 0.6.
    6. Daca esti bata si raspunzi 0, votul tau va cantari 0. Deci ai sa poti vota, dar votul tau va cantari 0.

    • #55

      Să vedem ce este în neregulă cu acest sistem: de ce nu este aplicat nicăieri în lume.

    • #56

      *Cough* SUA *Cough*
      Nu e acelasi lucru dar cred ca e singura tara unde votul meu cantareste diferit fata de al tau.

    • #57

      @Dani: Ca n-a fost aplicat inca nu inseamna ca nu e bun, inseamna doar ca nu e interes. Pt ca nu-i pasa nimanui de sistemul de vot dupa ce e votat la putere. Dar un sistem de genul asta ar garanta ca votantul stie cat-de-cat-ceva (macar stie sa citeasca/urmareasca ceva minimal + are cunostinte de baza). Bineanteles, e wishful thinking.

    • #58

      “Daca nu ești bun esti ejaculat imediat” M. Vanghelie.

    • #59

      Unele animale sunt egale,dar unele sunt mai egale ca altele.Asa spunea si George Orwell.
      Dar hai sa nu ne oprim aici si sa retragem dreptul de vot al celor care nu au bacul terminat la Gheorghe Lazar si facultatea terminata cu 10 la ASE/Politehnica?Univ.Bucuresti.Dar hai sa retragem si dreptul de vot al celor care nu sunt blonzi cu ochi albastri.Hai sa facem si dreptul de vot in functie de lungimea penisului si circumferinta vaginului,ca tot suntem la nivelul asta.
      Mai citeste o data ce ai scris si apoi reciteste manifestul fascistilor/nazistilor.Daca nici asa nu vezi ca e o problema,cauta butonul de “resetati la setarile din fabrica”

    • #60

      @Pedro. Bun, hai atunci altfel. Fiecare om are dreptul sa conduca o masina. Face scoala, da un examen, si daca trece, conduce. Hai asa si cu votul. Toti avem dreptul. Dar inainte facem un curs minimal de politica, dam un examen, si apoi avem permis de vot. Asa e bine?

    • #61

      @pedro: Hai sa nu fim idioti, ok? E doar o idee, bineanteles ca n-o sa fie pusa-n practica nicaieri, nu in timpul vietii noastre. +, nu are nimic nazist, again – tot votezi, indiferent ce/cum raspunzi la chestionar; doar ca votul tau e luat in serios exact in functie de ce cunostinte minime ai. Si Ghe Lazar/ASE/Politehnica valoreaza zero la chestia asta, n-are legatura nici cu politica in general. De ex Bombonel: baiat cu staif, educat, academician etc, dar un ticalos de rangul 1.

    • Gheorghita nu a facut prea multa scoala cand era mic din cauza ca il lua tacsu’ la munca. Gheorghita a devenit un zidar foarte bun, si-a deschis o firma, e cautat, face multi bani si plateste taxe la stat pe masura. Din cauza ca e toata ziua la munca si ca nu a facut prea multa scoala, nu are cunostinte “sociale” si nu stie “ce inseamna Stanga in plan politic”

      Flavius a terminat Stiinte Politice, are 25 de ani si inca depinde de pachetele de la ma-sa. Nu se angajeaza pentru ca inca nu si-a gasit “calea”.

      Flavius stie foarte bine ce inseamna doctrina, atributiile fiecare institutii si poate sa iti numeasca toti ministrii in 20 de secunde.

      Votul caruia dintre ei ar trebui sa conteze mai mult?

    • #63

      @W: Mersi pt raspuns, inseamna ca ai citit si te-ai gandit la idee – semne bune 🙂 Re la exemplul tau: cati Flavius pot fi? cat despre Gheorghita: e cam greu de crezut ca iti faci firma de succes in tara, muncesti gramada+platesti taxe si nu stii nimic-nimic la firul ierbii. Ok, sa zicem ca exista asa ceva (analfabet, dar mandru in toate cele-altele) – cati de-astia pot fi? Cam cati Flavius, nu-i asa?

    • #64

      @W , tocmai de-aia ideea cu permisul de vot e buna. Nu face decât să se asigure că votantul are niste minime cunoștințe de politică.

    • Am exagerat ca sa ilustrez un punct de vedere. Ce ar trebui sa influenteze mai mult cat de mult cantareste un vot? Cat de mult contribui sau cat de mult cunosti?

    • #66

      @W: Parerea mea ca nu conteaza nici cat dai la taxe nici cat de mult cunosti. Dar la vot, per total, totusi conteaza daca esti bou sau nu. Pt ca uite, ce s-a intamplat acuma, PSD/AUR is pe cai mari. Desi in mod normal PSD/AUR ar fi trebuit sa aibe sub prag.

      Iar la ideea asta de vot a lu’ fiu-miu nici nu conteaza daca totalul de 200 de intrebari (sa zicem) apare cu raspunsuri cu tot si omul incepe sa toceasca. F bine, inseamna ca 1) are interes 2) vrea ca votul lui sa cantareasca 3) invata ce n-a stiut inainte. Iar intrebarile pot fi de interes general, nu date/ani/nume de persoane/grupuri.

    • #67

      Sunteti cauze pierdute. Daca AUR e partid extremist, voi sunteti la extrema indepartata de orice norme elementare de drepturi ale omului. E bine ca va place in democratie, dar nu aveti minine cunostiinte despre constitutie. Puteti citi, nu dauneaza

  11. #68

    Tot vad dezamagiti in stanga si in dreapta cum ca a castigat PSD alegerile. Uitati ca in 2016 au avut 45%? Acum au 30%, la o prezenta la vot sub cea din 2016. Stim ca absenta la vot avantajeaza PSD-ul.

    Eu zic sa privim si partea plina a paharului, au pierdut destul de multi votanti. Eu sper sa poata pnl/usr si alta solutie imorala dar necesara (udmr) sa faca o coalitie si sa poata guverna. Cu diaspora s-ar putea ca PNL + USR sa fie pe la 44%, si cu UDMR trec de 50. Da, USR dezamageste de mult, PNL e un PSD mai putin corupt dar totusi, nu suntem la situatia din 2016.

  12. #69

    Pmp trece pragu. Intra la guvernare alaturi de pnl si usr. Usr nu conteaza decat la numar. Pnl si pmp = vechiu pdl. Base premier. Visu lui. Cat de mijto ar fi.

  13. #71

    Il ascult acum la hoitnews, trecand peste vocabularul si intonatia de semieducat, in rest e surprinzator de rezonabil, in nici un caz nu e dementa lui Vadim.
    Acum, nu stiu ce sa zic, daca sa va linisteasca sau sa va sperie si mai rau asta, radicalii cu aparenta rezonabila fiind mult mai periculosi, tocmai pentru ca nu creeaza repulsie instanta.

  14. #72

    Băi, voi vă dați seama cu AURașii ăștia s-ar putea să vedem niște bătăi pe bune în parlament? Toți parlamentarii ăia tari în gură (ca Cetin) își vor mișca fundul la sală

  15. #74

    Eu nu înțeleg o chestie, dacă tot avem tabletele alea la intrare unde îți verifică buletinul, ce rost mai au listele electorale?

    Intri in oricare secție oriunde în țară și dacă sistemul zice că nu ai votat, votezi și punct. Îți notează datele în tabel și gata.

    Sistemul ăsta cu liste vine de pe vremea când nu exista asemenea tehnologie și nu era altă metodă de a preveni fraudele. Înțeleg logica dar nu mai are sens în ziua de azi când in 2 secunde ai aflat dacă a votat sau nu.

  16. #75

    Ma uit la harta Romaniei colorata cu rezultatele alegerilor: Vechiul regat e rosu de la PSD , iar Transilvania galbena+ verde si albastra. De 30 de ani rezultatele sint asemanatoare.
    De ce acesta diferenta majora in preferintele electoratului?

    • #76

      pentru ca romania a fost guvernata 20 de ani de grupul de la cluj, care a avut tot interesul sa ii tina prosti si saraci pe cei din partea asta a carpatilor

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.