Cuptorul cu microunde e o chestie foarte mișteaux, care bineînțeles că a fost demonizată de sfertodocți, pentru că suntem încă mental la nivelul de Ev Mediu și ne bucurăm când găsim vrăjitoare vinovate pentru cancerele noastre cele de toate zilele.

Doar că nu. Microundele nu cauzează cancer. Pot cauza arsuri, dacă te expui la ele ca prostul, dar asta e valabil și la expunerea la căldură. Soluția e să nu fii prost. Și pentru că asta nu funcționează mereu, cuptoarele cu microunde au mecanisme de siguranță, ca să elimine complet posibilitatea expunerii accidentale: de exemplu, nu funcționează cu ușa deschisă. 

1. Fizica din spate

Hai să vedem ce sunt alea microunde. V-am tot spamat cu undele în ultima vreme, și deci sigur vă aduceți aminte și de undele electromagnetice: sunt unde care se propagă și prin vid, prin alternanța câmpurilor electrice și a celor magnetice. Adică orice câmp electric care oscilează generează un câmp magnetic perpendicular pe el, care generează un câmp electric, care generează un câmp magnetic etc etc etc. Țineți minte chestia asta, că o să fie utilă mai târziu.

În funcție de lungimea de undă (distanța între două vârfuri de val ale undei) și frecvență (numărul de oscilații pe secundă), undele electromagnetice au diferite proprietăți. 

Vedeți în poza de mai sus că microundele sunt situate în spectrul electromagnetic între undele radio și cele infraroșii (căldură). Radiațiile ionizante, adică alea care sunt nocive pentru ființele vii, sunt cele din stânga, adică X și gamma. Cu cât ne mutăm mai spre dreapta, radiațiile devin mai puțin nocive la expunere protejată. Deci relaxați-vă, mkay? Nu orice undă electromagnetică face bubă. 

Dacă vreți să măsurați singuri lungimea de undă a microundelor, puteți să vă jucați cu niște mozarella (sau cașcaval): luați o tavă, puneți mozarella, puneți în cuptor 30-40 secunde, fără farfuria rotitoare. Scoateți, măsurați unde s-a topit mozarella și aflați lungimea de undă. 

Experimentul se bazează pe forma de val a undei. Când unda trece prin punctul 0, energia lor e 0 și deci nu topește mozarella. Când ajunge la maxim, mozarella se topește.

2. Cuptorul cu microunde

Toți știți cum arată, deci un desen mediocru făcut de mine nu este relevant, așa că v-am scris pe el niște cool facts despre cuptorul cu microunde:

    1. Lungimea interioară a cuptorului este un multiplu al lungimii de undă. Undele se reflectă de pe pereții interiori ai cuptorului.
    2. Cuptorul are la ușă un grilaj metalic, care ține microundele în interior (e adică o cușcă Faraday).
    3. Microundele se “plimbă” de-a lungul cuptorului. Asta înseamnă că ar încălzi supa doar în anumite locuri (cam cum a făcut cu mozarella). Farfuria rotitoare mișcă alimentele relativ la microunde, ca să asigure încălzirea uniformă.
    4. Magia se întâmplă în laterala cuptorului, și e cauzată de un dispozitiv foarte fain – magnetronul.

3. Magnetronul

În primul rând, să stăm 2 secunde să ne bucurăm de numele total awesome al sculei care generează microunde. Magnetron. În altă viață, ar fi putut juca în Transformers. Așa, se bucură numai tocilarii și profele de fizică de el. Și voi, dacă aveți vreun pic de suflet. 

Magnetronul deci. 

Uite o poză cu el. Ca principiu, nu e un dispozitiv complicat.

Microundele sunt generate de magnetron sub influența combinată a câmpului electric (anodul pozitiv atrage electronii negativi emiși de catod) și a celui magnetic generat de cei doi magneți permanenți din capete (care centrifughează electronii). Când norul de electroni format prin acțiunea combinată trece pe lângă cavitățile din anod (găurile alea), se produce rezonanță – cam ceea se întâmplă atunci când sufli deasupra unei sticle. Rezultatul e că în cavități se produc microunde. 

Ele sunt transmise în cuptor prin ghidul de unde și gata cu teoria, că deja v-am pierdut. 

4. Cum încălzesc microundele supa

Microundele fac moleculele de apă din alimente să danseze. Dacă nu mă credeți, încercați sa încălziți o felie de pâine uscată. Merge? Nu, pentru că nu conține apă (destulă).

Ca să înțelegeți cum se întâmplă asta, trebuie să vedem cum arată o moleculă de apă.

 

Atomul de oxigen are nucleul format din 8 protoni (și 8 neutroni, dar ăia sunt irelevanți pentru microunde). Atomul de hidrogen are doar 1 proton. Fiecare atom de oxigen “împarte” cu 2 atomi de hidrogen câte un electron de pe înveliș (asta se cheamă legătură covalentă, adică shareuită). 

Molecula este neutră dpdv electric, dar pentru că cei 8 protoni (pozitivi) al oxigenului atrag mai mult electronul shareurit cu atomul de hidrogen (care are doar un amărât de proton în nucleu), molecula de apă este ușor polarizată: adică e un pic mai negativă pe o parte și un pic mai pozitivă pe celaltă.

Acum revenim la propagarea câmpului electromagnetic (prima poză din articol). Mai știți faza cu câmpul magnetic? Fix ăla atrage moleculele polarizate de apă, ca un magnet. Ele încearcă să se alinieze cu câmpul magnetic al microundei.

Noh. Problema apei e că microunda are frecvența de 2,45 GHz, adică oscilează de 2,45 miliarde de ori pe secundă. Adică direcția câmpului magnetic se schimbă de 4,9 miliarde de ori pe secundă (de două ori pe fiecare oscilație completă). Asta face moleculele de apă să o ia razna la propriu, și să vibreze ca nebunele.

Vibrația cauzează frecare între molecule și deci emisie de căldură (dacă nu mă credeți, frecați-vă mâinile una de alta, și vedeți dacă se încălzesc). Ta-daaa! Supă caldă. 

Cool fact: microundele nu pot dezgheța mâncarea, pentru că apa înghețată are o structură cristalină mai legată, și nu lasă loc moleculelor să vibreze. Modul defrost funcționează cu pelicula minusculă de apă dezghețată de la suprafața mâncării și este complet neeficient. Mai bine folosiți cuptorul electric.

TL;DR – Microundele

  • Nu cauzează cancer
  • Sunt generate de magnetron, care este cel mai cool nume pentru un dispozitiv din istoria fizicii
  • Încălzesc mâncarea făcând moleculele de apă să danseze
  • Cuptorul e o cușca Faraday, deci microundele rămân înăuntru
  • Sunt un mod sigur și comod de a încălzi mâncarea
  • Nu cauzează cancer
  • Nu cauzează cancer

 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

150 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cineva ar trebui sa posteze asta pe grupuri de mămici și apoi să ne arate comentariile.
    P.S. Nu am nimic cu mămicile in general, doar cu alea “speciale”.

    1
  2. #2

    exista un sâmbure de adevar la faza cu cancerul. la inceput, izolatia cuptorului era din azbest, sa nu arda. pana si casele erau acoperite de azbest. cand s a descoperit ca azbestul e cancerigen si, odata inhalat, ramane forever in plamani, s a declansat o isterie mondiala. evident, acum zeci de ani, dar românii nu sunt cea mai avansata specie

    • #3

      Tot sediul UE de la Bruxelles era captusit cu panouri de azbest.

    • #4

      fratica…

    • #5

      bine, eu imi aduc aminte cum m-am jucat toata copilaria pe acoperisul bucatariei de vara a bunicilor, acoperis facut din placi ondulate de azbest

    • #6

      Când eram mic mă jucam cu plăci de azbest. Erau ca un carton alb, dar mai grosuțe și destul de sfărâmicioase.

    • #7

      Placile alea de pe acoperis erau din azbociment. In principiu se imbolnavea doar ala care amesteca azbestul cu ciment daca uita sa puna apa mai inainte. Don’t worry ca nu ai azbest in plamini de acolo. Insa placile alea de care zice Garibaldi, ca si sfoara de azbest folosita la imbinarea tevilor de scurgere din fonta, sau tevile de plumb de sub chiuveta folosite pina prin anii ’70, “praful de pureci” (DDT), benzina cu plumb, piatra vinata folosita la conservarea verzei murate, apa de fintina plina de nitriti si nitrati, astea erau intr-adevar chestii cu care nu vrei sa pui un copil in contact…

  3. #8

    Este prima oara cand citesc ce scrii. Si m a prins. O sa iti mai citesc articolele. Oricum, este mai interesant de citit si altceva decat ce scrie moșul morocănos

    2
  4. #10

    Frumoasa lectie 😉

  5. #14

    Cred ca am avut aceeași învățătoare:) Am scrisul aproape identic

  6. #15

    E imediat 2020, orice cauzeaza cancer!

    • Daca se lansa fake-news ca cerneala din stampila de vot cauzeaza cancer, acum era barnea presedinte cu 70 %.

  7. #17

    Eu nu folosesc cuptor cu microunde din alte 3 motive, nicidecum ca mi-e frica de cancer (sincer, habar nu aveam de chestia cu cancerul, am aflat doar de cativa ani, cand eu oricum displaceam cuptorul cu microunde):

    1. Schimba gustul mancarii. Mai ales la carne. Prima data am crezut ca sunt eu nebuna, dar nu doar mie mi se parea. Initial am crezut ca am cuptorul prea vechi, dar acelasi efect are si unul nou. Am testat, am incercat.
    Incalzita la aragaz sau cuptor, mancarea are cumva, gust mai proaspat (poate pentru ca e incalzita mai lent? nu stiu).
    De exemplu, carnea de la gratar, ramasa de o zi- doua. La microunde are gust de talpa, daca o pui in tigaie la incalzit, mai merge mancata.

    2. Am cuptor electric cu ventilator. Cuptorul cu ventilator incalzeste cam ca unul cu microunde. Practic, sufla aer fierbinte, acelasi rezultat.

    3. Am masina de spalat vase. Datorita ei, nu ma deranjeaza ca tre’ sa pun ciorba in cratita, sau mancarea in tigaie, la incalzit si sa mai spal vase in plus.

    • #18

      Majoritatea nu știu să folosească cuptorul cu microunde, folosesc doar butonul ăla de +30s sau +1m. Dacă încălzești mâncarea rapid la putere maximă o cam usucă și îi schimbă gustul. Experimentează, 5-7 minute la putere mică până iese perfect. Durează mai mult, dar tot e mai comod decât aragazul. Puterea maximă se folosește doar pentru lichide.

    • #19

      @mihai
      De fapt si “la putere redusa” magnetronul functioneaza tot la putere maxima, doar ca intermitent (on/off). Variatia puterii magnetronului implica ceva electronica in plus, ceea ce ar mari mult pretul si devine nefezabil pentru uz casnic. Altfel un control mediocru al puterii va duce si la schimbarea frecventei, ceea ce inseamna randament scazut, deoarece 2,45 Ghz este o frecventa de rezonanta a moleculei de apa.

    • #20

      Domnisoara,
      Nu am nimic cu gusturile tale, fiecare are preferintele sale.
      Dar… din ce zici la punctul 2 se pare ca nu ai inteles cum functioneaza microundele.
      Sunt unde, deci “penetreaza” substanta. Adica se va incalzi si din interior, nu e ca aerul cald/tigaia care incalzeste de la exterior.

      Fara suparare, pls 🙂

    • #21

      @marinel Irelevant ca magnetronul opereaza la aceasi putere. Conteaza RMS nu peak. Exact ca in cazul PWMului.

    • #22

      @major tom
      Scuza-ma daca pentru tine e irelevant, dar omul a scris de ”putere maxima”, ” putere mica”, ceea ce este incorect, pentru ca el se refera la scaderea puterii instantanee debitata de magnetron, nu la modulare in impulsuri de scurta durata.

    • #23

      Uite ce sa scrieți pe grupurile de mămici: “Fata mea a băut lapte praf, făcut cu Aqua Carpatica nefiartă și răcită, încălzită la microunde. De la 3 luni la 2 ani”
      Ce chinuială sa fierbi apa plata deja sterilă să o pui la răcit.

    • #24

      @marinel

      Omul a vorbit de user experience, meniu. Exista low, med, high sau procentual. Tu ai venit sa-i explici ca nu exista asa ceva ca low, med, high si ca e pus in meniu asa sa troleze userul. Eu am spus ca e total irelevant peakul si banuiesc ca stii si tu asta dar cauti pe cineva cu care sa te certi. Ce vezi acolo pe meniu e RMS. Omul de puterea aia vorbeste, iar producatorul nu ar pune optiunea aia acolo daca nu ar avea nici un sens. Chiar are sens, pentru ca fizic chiar RMS conteaza. Ce vrei sa demonstrezi ? Ca o intreaga industrie pune levelurile alea acolo degeaba si ca esti primul inginer care s-a gandit la asta ? Ce zice Mihai acolo e foarte corect. Zic eu.

    • Ichhh, s-au adunat tocilarii aici 🙁

    • @7 Simt un pic de gelozie 😉

    • #27

      Captain Obvious Finch la datorie! To infinity and beyond!

      Modularea puterii magnetronului este facuta din motive intelese doar de ingineri ca pornit/oprit cu timpii in domeniul secundelor. Raportul asta Ton/(Ton+Toff) se numeste duty-cycle. Puteti chiar contoriza cat sta magnetronul pornit si cat oprit, zgomotul emis este diferit, la fel si vibratia carcasei. Evident aveti nevoie de un simt de observatie normal, nu atrofiat si de un auz ok. Cand magnetronul merge se aude ceva mai tare zgomotul, peste cel al ventilatorului.

      Bun, variem duty-cycle in pasi 100%-80%-60%-40%-20%, cam astea sunt valorile posibile. Adica atat sta pornit relativ magnetronul din totalul timpului de incalzire. Ce efect are? Pai are un efect dependent de compozitia materialului supus incalzirii, in special continutul de apa din material, ca aia se incalzeste, pe langa ulei si alte lichide/molecule polarizate mai mult sau mai putin. Cu cat continutul de apa este mai mare, cu atata modularea are efect mai mic spre zero. Dar, odata ce mancarea este mai uscata, modularea puterii permite omogenizarea temperaturii intre partile mai fierbinti si cele mai reci prin CONDUCTIE termica. Puterea fluxului de microunde este foarte mare, 700-1000W si este absorbita diferit, functie de continutul de apa. Astfel, o mancare mai uscata va duce la absorbtia energiei doar de catre zonele mai umede si incalzirea excesiva a acestora.

      Asadar, regula simpla este urmatoarea:
      – tot ce inseamna lichid peste 90%, gen ciorbe, se poate incalzi la putere maxima, fara modulare. Agitatia termica duce la omogenizare.
      – mancaruri mai uscate, tocanite, pilaf, piure, friptura, modulati puterea 60-40% si cresteti timpul de incalzire proportional.
      – ca idee, o cantitate de lichid de vreo 300ml (ciorba) are nevoie cam de 2:30 min pentru incalzire la 45-50C. O cantitate similara de pilaf merge la 60% si 4min, dar va fi omogen incalzita. Experimentati, nu va speriati, daca nu e suficient incalzita farfuria mai bagati o fisa de 30s.

    • #28

      Apa plata nu e sterila.

    • Sincer da, mi-e un pic ciuda ca eu pot intelege procesele fizice doar pana la un punct, si legaturi intre nu prea pot face. Asa ca, na…de ce nu aveti sapca? 🙂

    • #30

      Marinel, când spun la putere mai mică mă refer mă refer la setările cuptorului, ce vezi în panelul ala din dreapta. Știu că functionează intermitent, dar este irelevant în context.

    • #31

      @MP
      Da, stiu cum functioneaza microundele (am vrut sa spun ca e acelasi rezultat, la modul ca mancarea tot incalzita sfarseste, chit ca e cu unde sau cu aer fierbinte), doar ca la mine e nejustificata “investitia”, ca am alte cai mai gustoase, de a incalzi haleala :))

      @ Mihail
      N-am ce sa incerc ca nu am cuptor cu microunde in casa. Aveam cand stateam in chirie, are mama, are soacra, etc.
      Eu incalzesc mancarea la aragaz in cateva minute, nu e nimic incomod, ca doar pun mancarea in tigaie/ ciorba in cratita, ii pun capacul si o las acolo. Eventual mai amestec putin. Sau o pun intr-o tava si dau drumul la cuptor si gata :)). Am cumparat niste “mini” recipiente de incalzit mancare (craticioare de ciorba, tigaie mica, tava mica de cuptor) si n-am treaba.

      Pana la urma, e chestie de gusturi, la aragaz mai “fierbe” putin mancarea cand o incalzesti, la cuptor o mai coace nitel, ciorba o incalzesc pana da in clocot, asa ca ii mai aduce putin din gustul ala proaspat. Fiecare cum ii place.

      Mi-e comod asa si datorita masinii de spalat vase, dupa cum am zis.

  8. #32

    tocmai ce voiam sa imi iau un cuptor din asta nou, vreo recomandare? desi nu cred ca a aparut ceva super duper pe piata.. am vazut ceva lg (ala cu quartz heat ma gandeam) si samsung dar parca nimic cu ‘smart thingies’ integrate

  9. #35

    parerile fumatorilor despre cuptorul cu microunde sunt precum cele ale alcoolicilor despre basescu!

  10. Deși sînt electronist, e pentru prima dată cînd înțeleg mizerabilul ăla de magnetron. Abia acum am realizat cum funcționează cavitățile alea rezonante. Săru’ mîna!

    • Am uitat sa spun ca toată treaba se întâmpla intr-un tub vidat, altfel electronii nu ar avea comportamentul ăsta.

      Dar probabil știai asta deja.

      Ceea ce mi s-a părut mie super tare este cum a fost gândit circuitul electric al cuptorului: magnetronul are nevoie de curent direct foarte puternic, iar de la priză vin doar 220V, curent alternativ de 50Hz. Așa că în cuptor este incorporat un transformator care transformă curentul din 220V în 2000V, și un redresor care îl transformă în curent direct prin redresarea undei. Așa că la magnetron ajunge curent direct de 4000V. E ca și cum ar fi alimentat de o baterie foarte mare.

      Also: nu desfaceți carcasa cuptorului când e în priză. S-ar putea să vă curentați grav :)).

    • Da, da, era clar că tubul e vidat şi tensiunea aia de 2-3kV e folosită pentru accelerat electronii generaţi de filament, doar că nu mi-a picat fisa că magneţii fac stimabilii electroni s-o roiască de pe traiectorie ca pe mine la ieşirea din bar (de unde expresia “m-am magnetizat”). E exact efectul unui magnet pus lîngă un tub cinescop.

    • #39

      @maddame
      De fapt curentul este foarte mic, tensiunea este mare. 🙂
      Redresarea e de fapt monoalternanta, cu o dioda de inalta tensiune si un condensator pentru filtrare. Pe traf mai este o infasurare pentru incalzirea filamentului si aceea este in contact direct cu tensiunea filamentului., un pericol in plus pentru curiosi…

    • Foarte tare, mersi! La tensiune m-a refeream și eu când vorbeam de volți. Am scris prostii?

    • #41

      Nu, dar un neavizat e pus in incurcatura, iar un cunoscator se poate tine de șotii…

    • #42

      Când lucram la Autoliv, operatorii încălzeau sandwich-ul in folie de aluminiu la microunde.
      Așa că m-am făcut cu 3 transformatoare bune, am vrut sa le leg secundarele in serie 4000×3 = 12 000 volți .
      Noroc că m-au oprit colegii la timp, că nu știu ce ieșea. 🙂 🙂 🙂

    • #43

      @marinel

      De fapt treaba e mult mai complexa. Pe durata ciclului monoalternant (cat timp incarca condensatorul), tensiunea e mare si curentul e mic. Daaar cand ajunge la 4KV si tranziteaza in ciclul urmator pentru a incalzi filamentul ia tu un aparat de masura si masoara curentul sa vezi. Prediction: minim 4 – 6A. De aia frecventa de operare a magnetronului e jumate din frecventa sursei (la 50Hz opereaza in 25 Hz, la 60 in 30) Ai nevoie si de tensiune mare si de curent mare.

    • #44

      @major
      Cred ca le-ai amestecat putin. Filamentul are circuit separat de incalzire (de tensiune mica, ordinul voltilor), in acest caz neizolat. Tensiunea inalta este doar pentru emiterea electronilor ce se invirt in carcasa magnetronului si vor produce undele.
      Pantru variatie cu filament izolat sau nu vezi si alte tuburi catodice, audio, RF, redresoare, inclusiv bunicul magnetronului numit clistron inca folosit la obtinerea de frecventa medie in unele dispozitive (radare).

    • #45

      Ceva imi spune ca nu le-am amestecat. Nu mi-am mai bagt nasul de munt dar asta e circuitul:

      imgur.com/Awnx4CL

      Am verificat rapid si asta e. Nu sunt circuite diferite. In alternanta positiva condensatorul se incarca, in alternanta negativa se descarca.

      Filamentul se incalzeste la cativa volti si curent mare mai mereu, insa electronii sunt eliberati doar in alternanta negativa cand si curentul si tensiunea sunt mari.

    • #46

      ?!
      “Daaar cand ajunge la 4KV si tranziteaza in ciclul urmator pentru a incalzi filamentul ia tu un aparat de masura si masoara curentul sa vezi. Prediction: minim 4 – 6A”
      Salata de electroni…

    • Ăăă… e o mică greșeală în calculul frecvenței. Ăia 50Hz nu au cum ajunge 25 fără demultiplicare. Redresarea fără filtrare eficace rezultă în tensiuni/curenți pulsatorii de 50Hz sau 100Hz, în funcție de tip (mono-, rspectiv bialternanță). Fac desene ale formelor de undă, să fie mai clar care e treaba?

    • Pe mine m-ați pierdut grav la partea de electronică. Înțeleg vag cum funcționează un trafo și o punte de redresare, dar om sunt și eu. Pardon, femeie.

    • #49

      @ratza

      Cel mai probabil m-am exprimat eu gresit. Scuze daca a iesit altceva decat ce am vrut sa spun. Frecventa sursei ramane exact aceasi, nu-mi dau seama exact unde am lasat de inteles ca schimbam frecventa semnalului de putere. Tot ce voiam sa transmit e ca eliberarea electronilor din filament se produce doar pe alternanta negativa a semnalului de putere de 50Hz. Daca magnetronul opereqza doar pe alternanta negativa, inseamna ca magnetronul opereaza in frecventa de 25Hz atunci cand frecventa de alimentare este de 50Hz.

    • @Major Tom: Tocmai că frecvența nu are cum să fie jumătate. O perioadă conține alternanța pozitivă și cea negativă, 20ms între punctele de minim. Sau de maxim. Dacă te folosești de una din alternanțe, oricare ar fi ea, perioada cu care apare pulsul e tot de 20ms. Dacă te folosești de amîndouă vei avea 10ms.

      @Maddame, pot explica în detaliu destule chestii din electronică, e un hobby devenit munca de zi cu zi.

    • #51

      @ratza Inteleg acum. Spui ca un ciclu e compus din doua alternante si din cauza asta nu e corect sa spun ca se injumatateste frecventa de operare. Matematic ai dreptate. Fizic insa problema devine putin relativista. Insa da, ai dreptate matematic, desi opereaza numai in alternanta negativa frecventa relativa unui ciclu complet este tot 50 Hz. Mai bine puneam problema diferit: frecventa de operare a magnetronului in 50Hz pe ambele alternante ar fi fost de 100 de ori/sec (adica 100Hz). Dar cum folosestea doar alternanta negativa, frecventa de operare e de doar 50Hz.

  11. #53

    Microundele nu cauzează cancer, dar pot fi letale prin ceea ce se numește radiation poisoning. (Poveștile alea cu pus pisica in cuptorul cu microunde că să se usuce, nu sunt chiar povești…)

    Nu pot spune cu precizie cât anume expunere este periculoasă, dar vibrația “nebună” a moleculelor de apă dintr-un țesut viu poate să omoare in foarte scurt timp majoritatea celulelor din acel țesut – prin degajare de căldură “din interior”.

    • Și caldura de la aragaz poate fi letala, dacă stai cu curul in foc pana arzi tot: principiul e același – încălzirea extrema a țesuturilor le arde. Și dacă bagi pisica in cuptorul electric sau in cuptorul cu gaz, tot moare…cum ziceam, soluția e sa nu fim prosti.

      Dar dacă încălzești supa la microunde, esti safe. Iar cuptorul e o cușca Faraday, adică nu lasă radiatia electromagnetica sa iasă. Nu exista expunere accidentală!

      Nu e radiation poisoning, aia e se întâmpla la radiațiile ionizante (alfa, beta, gamma și X) și doar la expunere extremă în foarte scurt timp!

      Microundele nu sunt ionizante, adică nu schimba structura atomilor. Doar ii face sa danseze.

      PS. Ca idee: încălzirea se produce prin vibrația moleculelor. Și când fierbi apă pe aragaz, sau pe foc de lemne, tot aia se întâmplă – moleculele vibrează “ca nebunele”.

    • #55

      how you got spanked poate fi un titlu misto pentru o lectie de fizica

    • #56

      Ca sa ne bagam in seama: se pare ca totusi in anumite conditii microundele pot ioniza… E data dreq fizica asta; tot timpu’ cand crezi ca ai regulile jocului reuseste afurisita sa le schimbe 🙂

      www.researchgate.net/publication/275245429_Direct_vaporization_and_ionization_of_the_metals_wires_using_microwave_field

  12. #57

    ce rol are foaia de mica la cuptorul cu microunde?

    • Dacă vorbești de placa din poza de mai jos, este capacul pentru ghidul de unde. În spatele lui este magnetronul.
      Capacul e făcut dintr-un silicat care se cheamă “mică”. Rolul lui este să lase microundele să intre în cuptor, dar să țină umezeala și particulele departe de magnetron.

  13. #59

    Foarte mișto explicația, kudos!

    Cool fact: microundele nu pot dezgheța mâncarea, pentru că apa înghețată are o structură cristalină mai legată, și nu lasă loc moleculelor să vibreze.

    Taică-miu mai ține pâine la congelator (nu mai e chiar sprintenel, magazinul e relativ departe, mă rog, motive) și o decongelează la microunde. 30 secunde și gata. Se întâmplă altă magie aici?

    @Jupaneasa: și taică-miu zice același lucru, mâncarea încălzite la microunde îi lasă un gust metalic.

    • #60

      Mie nu imi lasa gust metalic (patesc asta doar cu mancarea livrata in caserolele alea de aluminiu. Groaznica senzatie), dar simt ca mancarea are un gust alterat, nu stiu sa explic… Cum ar zice americanu’ “it tastes funny” :)).

      Sa stii ca e si chestie de obisnuinta. Eu pana la vreo 20 de ani, nu am stiut ce gust are mancarea incalzita la microunde, ca nu am avut asa ceva acasa. Abia cand m-am mutat in ultima chirie, in care am stat, exista cuptor cu microunde. Era un cuptor cam vechi si am dat vina pe asta. Apoi s-a stricat si luase propietara altul nou si tot asa, mancarea avea gust ciudat. Am revenit la aragaz/ cuptor normal si gata, totul a fost ok. Am experiemntat faza cu microundele doar vreo 2-3 ani, timp in care, tot spre aragaz trageam, incalzeam la microunde doar daca nu aveam cratita disponibila :)).

      In schimb frati-miu a apucat sa creasca cu cuptor cu microunde in casa, de mic. Asa ca lui nu i se pare ciudat gustul. Ca asa s-a obisnuit.
      La fel si mama/ socrii. Au cuptor cu microunde de mai bine de 10 ani si nici lor nu li se pare nimic ciudat, pentru ca s-au obisnuit asa.

      Pana la urma e chestie de cum percep papilele anumite chestii legate de gustul mancarii si unii pot sesiza schimbari naspa, iar altii pot sa n-aiba nicio problema.

  14. #61

    “Microundele se “plimbă” de-a lungul cuptorului. Asta înseamnă că ar încălzi supa doar în anumite locuri (cam cum a făcut cu mozarella). Farfuria rotitoare mișcă alimentele relativ la microunde, ca să asigure încălzirea uniformă.”
    Atunci de ce cuptorul meu cu microunde de la lucru are o tava dreptunghiulara care NU se invirte… www.amazon.com/General-Electric-WB48X194-Microwave-Glass/dp/B00MOCJBFW

    • #62

      Ești sigur că nu e cuptor electric?

    • #63

      Nu sunt sigur, dar singurele explicatii care imi vin mie in minte ar fi:

      – genul asta de cuptoare sunt programate din soft sa foloseasca toate functiile de incalzire (aer cald, microunde si incalzit platoul)
      – pot defaza unda din soft ceea ce ar insemna un magnetron mai complex

    • #64

      Zarax, sint sigur ca nu e doar cuptor electric. E un General Electric Spacemaker II mai vechi. Si am avut si un Miele care nu se invirtea.

    • #65

      Ii zice flatbed microwave oven la noi nu stiu cum iar zice

  15. #66

    Nu știu ce sa zic, cred ca Maddame are un cuptor mai special în care se formează unde staționare… Sau prin concept se gândeste incinta cuptorului sa fie în lungimi de unda a magnetronului… Dar ma îndoiesc profund… Nu vad rostul.
    @Maddame ai microfonul…

    • Prin concept se gândește ca interiorul cuptorului să fie multiplu al lungimii de undă. Cred că am scris asta și în articol.
      Poate sunt alte cuptoare mai șmechere, care funcționează altfel. Dar al meu așa merge.

    • #68

      @gica Pai a explicat cum functioneaza magnetronul si ai inteles ca microundele sunt formate in cavitati rezonante, ti-a spus si ca dimensiunea incintei este multiplu exact, stii si ca undele stationare se formeaza prin rezonanta. De ce te indoi atat de profund ? Chiar sunt unde stationare.

    • #69

      Scuzele mele… Chiar e scris în articol ca incinta e multiplu de lungimi de unda… Întrebarea e… De ce? Dacă s-ar plimba aleatoriu nu ar fi încălzirea mai uniforma? Care-i rostul. De ce nu ar merge și altfel? Păreri? Acum e momentul sa vedem cine chiar știe fizica 😀 … săriți…

    • #70

      Pentru ca vrei sa tii sub control undele si sa ramana inauntru cuptorului. Chiar si grilajul ala de pe sticla (cusca Faraday) e gandita in sensual asta. Diametrul gaurilor din grilaj au o dimensiune exacta (subdiviziuni 1/2, 1/4, 1/8) si actioneaza exact ca o antena pentru lungime de unda a cuptorului. Grilajul e legat si el la masa si astfel toata radiatia se scurge in masa.

      E destul de dificil sa defazezi cum vrei tu din magnetron, probabil noile modele pot defaza dar sigur magnetronul e mult mai complex.

    • #71

      hai ca nu va chinui… transferul de putere de la generatorul de semnal către sarcina este maxim (50%) cand impedantele sunt egale …

    • Continuă explicatia, te rog

    • #73

      Puterea activă disipată în sarcină este maximă în absenţa reflexiei. Regimul ce asigură transferul maxim de putere de la generator la sarcină este cel în care avem Z = Z , numit şi regim de adaptare. El corespunde regimului de undă progresivă, caracterizat de absenţa undei inverse, având raportul de undă staţionară egal cu unitatea.

    • #74

      Gica, nu fi carnacior.

      1. Transferul de putere e maxim la interconectarea a doua porturi cu aceasi impedanta

      2. Tu vrei sa vorbești despre eficienta, transferul e doar o componenta prin care energia se poate risipi.

      3. Ai ramas blocat in trecut. Astazi 70% e relativ comun si gasesti o gramada 80 Plus.

      4. Nu are exact nici o legatura eficienta sursei de tensiune cu dilema ta.

    • #75

      @gica
      Asta cu reflexia si impedanta e valabil la transmisia prin cablu RF sau in cazul magnetronului prin ghid de unda, mai departe catre antena. Dar la cuptor, odata iesita unda din magnetron, la revedere, nu se mai intoarce in el.

    • #76

      si totusi unda e stationara… intrebare de ce e inca valabila pentru mintile luminate… dati-mi un punct de sprijin…

    • Bănuiesc că cuptoarele sunt proiectate în așa fel încât undele să interfereze constructiv. Dacă undele ar fi reflectate de pereți în orice alt punct în afară de zero ar exista între ele (și) interferență distructivă, ceea ce ar scădea considerabil energia transportată. Nu ar fi eficientă altă soluție.
      În plus: ideea din spatele cuptorului cu microunde este să încălzească alimentele uniform. Undele staționare sunt previzibile – știi unde este vârful de undă. E mai simplu să proiectezi farfuria rotitoare față de unde decât să modelezi forma undei în fiecare punct al cuptorului.

    • #78

      Hai sa va dau de gandit:
      – prin constructie se produc reflexii multiple. Daca incinta nu e chiar multiplu de sfert de lungime de unda …

    • …și de fapt niciodată nu e cu adevărat…

    • #80

      @Finch: s-ar putea sa ai dreptate. Cuptorul cu tava dreptunghiulara e foarte lat, nu patrat ca cele cu farfurie rotativa. N-am mozarella la mine ca sa fac experimentul lui Maddame, insa am pus o cana cu apa la incalzit in diverse locuri. Un minut jumate, indiferent de locul canii in cuptor si apa e fierbinte. Nu am termometru sa vad daca e vreo diferenta de grade, insa cred ca se incalzeste destul de uniform inauntru.

    • Uda un carton de forma cuptorului. Vezi unde se usucă după un minut. Zi-ne și noua 🙂

    • #82

      S-a uscat complet!!!
      P.S. Daca-i spun nevestii ca io la ora 5 dimineata bag cartoane ude in microunde ma injura ca am mincat pizza fara sa-i dau si ei…

    • Am căutat un pic să văd despre ce e vorba. Cuptorul tău se cheamă “flatbed microwave oven” și are un principiu de funcționare un pic diferit. Ghidul de unde este un dispozitiv rotativ așezat sub suprafața de gătit.
      Deci în loc de farfurie se rotește ghidul de undă.

    • #84

      si totusi se roteste… cu toate ca nu ar parea la cat spatiu e in partea de jos. Mircea poti sa ne confirm rotirea 😀 … dupa sunet … nu baga capul sa vezi 😀

    • #85

      The unique diamond wave design on the microwave cavity back wall enhances the reflection of microwaves for faster, more even results.

      sau vezi cauta dupa diamante 😀

    • #86

      Aparitia undelor stationare care da nastere unor puncte de incalzire neuniforma nu pare sa fie un fenomen dorit, deci incintele cuptoarelor de microunde nu se proiecteaza in lungimi de unda (Finch, dumnezeu sa-ti dea sanatate, ai fost cel mai aproape) … tot ce am aberat toti mai sus nu are nici o valoare… asta e se pare ca undele stationare prefera… spatiile mici 😀

      “Heating
      Magnetron from a microwave oven with magnet in its mounting box. The horizontal plates form a heat sink, cooled by airflow from a fan. The magnetic field is produced by two powerful ring magnets, the lower of which is just visible. Almost all modern oven magnetrons are of similar layout and appearance.
      In microwave ovens, the waveguide leads to a radio-frequency-transparent port into the cooking chamber. As the fixed dimensions of the chamber and its physical closeness to the magnetron would normally create standing wave patterns in the chamber, the pattern is randomized by a motorized fan-like stirrer in the waveguide (more often in commercial ovens), or by a turntable that rotates the food (most common in consumer ovens). ”
      sursa en.wikipedia.org/wiki/Cavity_magnetron
      www.microwavespecialties.com/mictips.php
      scienceinspiration.blogspot.com/2012/06/how-does-microwave-oven-work.html

    • Or by a turntable that rotates the food (most common in consumer ovens)

      Adică farfuria care rotește mâncarea in drumul undelor staționare.

      Gica…

    • #88

      Si totusi farfuria se roteste ca e mai ieftin asa … toti avem de astea ieftine… decat sa pui niste palete in ghid care sa randomizeze un pic calea undelor ca la Mircea… ca el e mai boier (ghidul de undă nu se roteste , nici incinta nu e gandita in unde stationare …asa apar ele si nu ai ce le face decat sa invarti farfuria ca sa schimbi paternul de incalzire)

      acum inteleg de ce cuptorul meu cu farfurie rotativa face popcorn de nota zece iar unui coleg il arde in prostie… incercat de zeci de ori in aceleasi conditii… probabil are o ieftineala plina de unde stationare pentru care nici invartitul farfuriei nu are efect)

      Recapituland …
      undele stationare apar in spatii mici dar nu sunt de dorit in cazul cuptoarelor cu microunde
      invartim farfuria pentru a schimba expunerea sau schimbam calea undelor prin palete in ghid care se misca (randomizam paternul)

    • #89

      @gica: boier? Daca judeci omul dupa cuptorul cu microunde de la servici, poate. In rest pe aici lumea ma vede doar ca pe tipul de la receptie… caruia deocamdata i-au zimbit doar Mariah Carey si Jodie Foster. Tre’ sa vina si De Niro.

    • #90

      dar tu chiar esti doar tipul de la receptie

    • #91

      “la ora 5 dimineata bag cartoane ude in microunde…”
      Saracule…in mod normal lumea baga la 5 dimineata cartoane in microunde acasa, nu la servici 😀 , de aici si presupunerea ca e proprietate personala…

      Daca tot e de serviciu baga si tu metale ca e curios Andy cum face 😀

      P.S. si cine e Mariah Carey, Jodie Foster?
      P.S2. De Niro e un prieten din Moldova de la Iesi, il stiu din vedere 😀
      www.bzi.ro/robert-de-niro-a-incercat-sa-tepuiasca-brd-iasi-99773

  16. Eu am incercat cu paine uscata, si a functionat. 😀 Also, am incercat si cu dezghetul. Se dezgheata la suprafata mai mult, ca pe la interior nu prea ajung undele. Stupid fact, am incercat sa dezghet un piept de pui si l-am lasat vreo 10 minute. La suprafata era fiert, iar la interior inghetat.

    • #93

      Pungile de popcorn au o mica folie de aluminiu pe fund. Daca aveti simtul de observatie corect, atunci ati citit pe ele “asezati cu partea asta in sus”, ca sa ramana folia de aluminiu jos. Aia se incalzeste, nu arde magnetronul, dar incinge boabele si pop-pop.

    • #94

      @Finch
      Eu asez corespunzator punga de floricele cu partea care trebuie, dar nu am vazut niciodata o folie de aluminiu in punga, ci doar hartie.
      In plus, cred ca ar face scantei, poate chiar ar aprinde hartia.

  17. #95

    La floricele, ce vibreaza? Cum se intampla incalzirea?

  18. #99

    Cancer de la microunde imi aduce aminte de un cuplu foarte pornit impotriva industriei producatoare de cuptoare cu microunde , cuplu ce fuma intens de cand aveau 16-18 anishori (aveau 30 cand i-am cunoscut eu ). Erau amandoi ingineri, spun ca erau pentru ca din momentul in care au zis propozitia magica, in ochii mei au pierdut calificarea.
    Va dati seama ca daca unul din ei ar fi facut cancer, motivul ar fi fost ca au folosit un an cuptorul cu microunde, nu ca au fumat 14 ani 🙂

    • #100

      Aseara am baut 3 baterii de vin si la urma, am stins cu o bere. De la berea aia, mi-a fost un rau!!!

    • #101

      “Beer before wine and you’ll feel fine; wine before beer and you’ll feel queer”

  19. #102

    Primul aparat electronic cumparat dupa revolutie in 1990 a fost un cuptor de microunde. De atunci incalzesc mancarea (aproape) zilnic la microunde si… SOC SI GROAZA …. inca nu am facut cancer.

    • #103

      Inca nu te-ai dus la un medic mai insistent, ca-ti gaseste el ceva… 🙂

  20. #104

    Așa, se bucură numai tocilarii și profele de fizică de el.

    Și olandezii. :p

    Ei îi zic „magnetron” la tot cuptorul.

  21. #107

    Maddame – deci microundele nu au nevoie de LoS (line of sight) si nu au nevoie de IDU si ODU. Si nici nu sunt in gama 7GHz/15GHz (ca exemplu doar) pentru comunicatii radio…

    Mbine, inteleg acum de ce nu mi se incalzea mancarea (senvisu’) cand eram la 50/75 m agatat pe pilon :mrgreen:

    O zi frumoasa si … fara radiatii 😛

  22. #110

    Eu am auzit ca cauzeaza cancer. E adevarat?

    • #111

      Normal. Orice alta informatie e manipulare a masoneriei, reptilienilor si bubulilor.

    • #112

      Doar la balamuc.
      Restul sunt in siguranta 🙂

  23. #113

    multumesc pt lamuriri, am avut doi la fizica. am citit doar faza cu: NU cauzeaza cancer.

    ps: frumos scris 🙂

    • Pentru voi, ăștia cu doi la fizică, scriu. Ceilalți deja le știu pe toate, n-au nevoie de mine.
      Mă bucur ca ti-a plăcut.

    • #115

      Dear Maddame,

      Eu nu am avut doi la fizica, dar nici nu recunosc ca le stiu pe toate.
      Atunci ti-ai da seama ca te citesc pentru stilul si umorul tau 😀

    • Multumesc, MP!

  24. Maddame, ne spui și ce și de ce se întâmplă când pui metal la microunde?

  25. #127

    Alt cool fact e ca microundele astea civile incalzesc poate max 1 cm din mancare, restul spre interior se incalzeste prin transfer termic de la marginea asta. Bineintels ptr aliment de aceeasi densitate, daca-s combinate alea lichide se incalzesc mai repede decat solide, de ex crema si rahatul dintr-un cozonac sunt oparite pe cand restul feliei e calduta doar.

    • #128

      Frecventa influenteaza adancimea de penetrare a microundelor intr-un produs. De exemplu, adancimea de penetrare in apa este de circa 2,3 cm la 2450 MHz si 20 cm la 915 MHz

  26. #129

    Foarte fain explicat, mulțumesc, Maddame. O să-l pun la colecție lîngă ale lui Alex Doppelgänger, că am cui le arăta, har lui Cthulhu.

  27. #130

    Pai am zis civile, la 2450 MHz plus sau minus ceva neglijabil, daca gasesti in comert alte cuptoare esti adevarat, 915MHz este emulata de magnetrron prin pulsatii, puterea e tot 2450 dar intermitenta.

  28. #131

    Magnetronul este, după cum îi spune și numele, un tron magnetic. Când te așezi pe el să faci și tu, vorba aia, ca omul, el pornește microundele ca să te grăbești, dacă stai mult te ustură, ceea ce-l face cel mai sănătos tip de tron. Inventatorul magnetronului, suedezul Magnus Tronsson a fost nominalizat la premiul Nobel pentru medicină, dar a pierdut în fața lui Leonid Sigismund Danaila, inventatorul unui tratament pentru depresie care îi poartă numele.

  29. #132

    nice. ce program ai folosit pentru desene?

  30. #134

    Fain articol. As adauga cateva chestii:

    1. La majoritatea magnetroanelor se foloseste oxid de beriliu ca izolator termic pentru ghidul de unda. Oxidul de beriliu e lejer cangerigen, devine periculos doar daca izolatorul ala e spart. Deci e bine sa rezistati mancarimilor in cur de a vedea cum arata un magnetron in interior.

    2. Transformatorul din cuptorul cu microunde scoate de obicei 2500V. E urmat de un redresor cu dublare de tensiune pentru a obtine 5000V. Asta asa ca chestie, altfel nu o sa apucati sa simtiti diferenta intre 2500V si 5000V. Practica te omoara.

    3. Din transformatorul de cuptor cu microunde se poate face aparat de sudura in puncte. E plin netul de tutoriale.

  31. #135

    e usor sa spui asta daca esti cunoscator. altii au fost pacaliti ca pot baga si alimente care provoaca o reactie asemanatoare foliei de staniol sau cum ar fi sa pui niste boabe de popcorn intr-un va cu ulei. ai ceva de curatat daca mai functioneaza aparatul. unele alimente pot fi incalzite inpreuna, mai conteaza si ce mai bagi in cuptor. daca intra un niste piept de pui si orez dar acolo, ce sa vezi, surpriza, mai se gasesc si alimente care nu au ce cauta, nu iese bine.
    oricum, cand auzi pe unii incuiati mintal cum ca doar la microunde poti incalzi mancarea… te intrebi daca chiar au trecut 30 de ani de capitalism

  32. #136

    Multumesc Maddame, e o placere sa citesc postarile tale.
    Abia astept urmatorul material.
    Multumesc inca o data.

  33. #137

    Maddame, m-a lamurit cu magnetronul, dar sunt mai curios cum te-a combinat barbac`tu, cu ce casete te-a luat sa-ti arate fosforu la ceas

    • – Iubita mea, ești așa acidă, lasă-mă să fiu baza care te neutralizează!

      După aia a trebuit să mă mărit cu el, că nah…reacția de neutralizare nu e reversibilă.

  34. #139

    fosta-i acida, ramasa-i sarata 😀

  35. #140

    daca nu pui ce alimente trebuie cica iese un macel ca la puscarie, cu sefi de camera, cu zmardoi si amenintari: te umplu de fasole daca nu te dai mai incolo sa ma incalzesc

  36. #141

    a fost cineva cu un cuptor la reparat pt ca nu incalzea desi pornea. dupa indelungi cercetari a descoperit ca sunt alimente care se erijeaza in atotcunoscatori si anuleaza magnetronul cand e vorba sa se incalzeasca mancarik. apoi tin teoria chibritului sau descopera sarcasmul si ironia:
    – apa uda;
    – pasarile zboara;
    – timpul trecut nu se recupereaza;
    – cand mergi, te deplasezi;
    – ziua nu e noapte;
    – sfera e rotunda;
    – oul fiert se intareste;
    – cand alergi, arzi calorii;
    – daca mananci cresti maricel;

    daca astea sunt motive de a folosi cuptorul…. mai bine lasa.

    nu mai zic de manevre tip:
    hai nea ioane ca te duce cutare la buzau. mergeti cu masina lui ca se duc si ei la tara. nu iti fs griji, e masina de familie, incapatoare, nu incurci. ce masina? eee, un touring, rs6, mai mult de 420km/h nu prinde stai linistit. si oricum nu conduci tu, ce treaba ai tu? drum bun!

  37. #142

    Un articol si pt gloata cu 5G si exterminarea globala pe cand?

  38. #144

    Partea cu adevarat haioasa e ca sunt pline forumurile de gatit cu sfaturi in care se recomanda sterilizarea borcanelor la microunde. Pai dupa ce se evapora urmele de apa din ele, cine mai disipeaza energia microundelor? Asa-i ca se pot arde magnetroanele in aceste cazuri?

  39. #145

    si tu de unde stii sa-ti iei un cuptor fara sa dai peste un sfertodoc? ca am impresia ca sunt prea multi si s-ar putea sa dai inevitabil peste gasca lor.

  40. #146

    Astazi am avut o zi buna! Pe langa articol am citit si toate comentariile…mai vin si maine sa citesc restul!

  41. #147

    nu cumva folosirea cuptorului este are urmatoarul motiv:
    “twinkle twinkle steaua mea,
    cat de mult noi am tot vrea,
    sa treci si pa-cilea,
    ca sa semnezi kondika”

    este?

    stie cineva vreun motiv serios sau e ca sa semnezi kondika?

  42. #148

    asa e, fizica nu doare, dar nici nu iesi cu hainele intregi de acolo (comanda a la mamy mew).

  43. #149

    te astept cu teoria relativitatii, (pe scurt).

  44. #150

    Dar, dar fetita din marea britanie care a facut un experient cu doua flori udata cu apa iradiata si neiradiata si a murit planta udata cu apa iradiata. CUM EXPLICI ASTA???!!