Mi-a venit ideea să vă povestesc despre radiațiile UV de la un articol al lui Vali. De fapt, de la comentarii. Există încă o confuzie sănătoasă cu privire la radiația electromagnetică și efectele ei, la poporet.
1. Fizica undelor – din nou
Despre unde v-am mai povestit. Dacă e musai să vi le închipuiți, sunt ca niște valuri. Dacă valurile mării (unde mecanice) se propagă prin mișcarea moleculelor de apă (au nevoie de un mediu ca să se propage), undele electromagnetice se propagă prin alternanța câmpurilor electrice și magnetice și se pot propaga și prin vid.
Undele au lungime (distanța între două vârfuri de val) și frecvență (oscilații complete, sau vârfuri de val, dacă vreți, pe secundă).
Și acum informația care vă va fi utilă direct pentru articolul ăsta: cu cât frecvența unei unde este mai mare, cu atât mai multă energie „transportă” unda. Dacă valurile mării sunt mai dese și mai scurte, șansele să te tragă la fund și să te îneci sunt mai mari. Dacă un sunet este mai acut sau mai înalt, te vor durea urechile mai tare.
La undele electromagnetice, care cu excepția luminii colorate sunt invizibile, e mai greu să vă imaginați chestia asta, probabil de aia există și atâta confuzie în legătură cu ele.
Uite aici spectrul electromagnetic, în funcție de frecvență și lungime de undă.
2. Radiația ultravioletă
Denumirea „ultraviolet” înseamnă, aproximativ, „după violet” (puriștii latinofili pot să sugă o ceapă) și se referă la poziția radiației ultraviolete în spectrul electromagnetic – imediat lângă lumina vizibilă de culoare albastru/violet.
Lungimea de undă aproximativă a ultravioletelor este între 100-380 nanometri (un nanometru este un milimetru împărțit la un milion). De la 380nm în sus, lumina devine vizibilă în culoarea violet-albastru. În funcție de lungimea de undă, ultraviolelete se împart în trei categorii:
Radiație UV-A: are lungimea de undă între 315-380nm
Radiație UV-B: are lungimea de undă între 280-315nm
Radiație UV-C: are lungimea de undă între 180-280nm
Ce este sub 180 nm se numește radiație extremă UV și nu se propagă decât în vid.
Înainte de articolul ăsta, sigur ați auzit de radiație UV în legătură cu expunerea la soare. De exemplu, că expunerea susținută cauzează îmbătrânirea pielii și poate fi cancerigenă. În principal, toate studiile care confirmă chestiile astea sunt făcute pe radiațiile UV A și B, pentru că radiația UV-C de la soare este filtrată complet de atmosfera pământului. Prin urmare, nu se cunosc în detaliu efectele radiației UV-C asupra organismului uman, pentru că nu au existat destui voluntari care să se lase iradiați de-a proștii, în mod susținut, cu raze UV-C, ca să vadă dacă fac bubă sau nu. Ceea ce se știe, însă, despre UV-C este că:
- Afectează retina. V-ați uitat vreodată direct la soare? (Nu vă uitați direct la soare…). Închipuiți-vă arsura aia care se produce pe retină, dar cam de 10 ori mai repede și mai agresiv. Cam așa se întâmplă dacă vă uitați într-o lampă UV-C, direct…
- Cauzează arsuri de piele. Nasoale. Din nou, dacă te expui direct, în cucul gol, radiației UV-C, pentru că nu trece prin haine.
- Este un killer eficient de microogranisme (bacterii și virusuri). De fapt, aici voiam să ajung.
3. Dezinfectarea cu radiații UV-C
Efectul germicid al radiației UV-C a fost descoperit în jurul anului 1880 și utilizat încă de la mijlocul secolului trecut.
O să insist pe o chestie, pentru că asta am văzut că a creat mare confuzie în onlineul românesc: radiația UV-C nu este expunere la soare! De la soare ajung doar radiațiile UV-A și UV-B pe pământ, adică cele cu lungimi de undă mai mari!
Ceea ce s-a descoperit a fost că radiația UV-C este absorbită de ADN-ul microorganismelor (care, spre deosebire de oameni, nu au piele care să le protejeze de radiații) și îl modifică astfel încât nu se mai pot înmulți. Deci nu le distruge direct, dar le stopează mecanismul de înmulțire.
Dar pentru a obține efectul ăsta, este nevoie de câteva condiții:
–Radiația trebuie să aibă energie mare (adică frecvență mare, adică lungime de undă mică, de aia UV-C și nu UV-A sau B): s-a observat că efectul cel mai bun este undeva pe la lungimi de undă de 250-280nm.
–Obiectul care va fi dezinfectat trebuie să fie direct sub lumina UV-C: orice barieră fizică stopează radiația (ea este inclusiv atenuată de aer).
–Trebuie respectați timpii minimi de expunere, în funcție de energia radiației: dacă radiația are energie mai mare, e ok cu timp de expunere mai scurt și vițăvercea. Dacă expunerea este insuficientă, efectul germicid scade (doh!).
4. Nu orice lampă cu UV are efect germicid!
Eu am acasă o lanternă UV în 365nm, pe care o folosesc să citesc cerneală invizibilă (da, atât de cool sunt). Ce ziceți, dacă îmi pun cartofii sub ea, omoară bacteriile?
Lămpile UV care sunt folosite la dezinfecție sunt construite ca să emită în lungimile de undă care sunt absorbite cel mai bine de ADNul microrganismelor.
Două tipuri de lămpi cu UV sunt folosite cel mai des:
Lămpi cu vapori de mercur – tăticii lămpilor UV. Radiația UV este obținută printr-o descărcare electrică în vapori de mercur. Pentru că odată ce trece curentul prin mercur, lumina produsă are o plajă mare de lungimi de undă, uneori este folosit un filtru pentru a micșora domeniile. Dacă vreți să vă povestesc mai multe despre cum funcționează, îmi ziceți în comentarii.
Lămpi cu LED („light emitting diode”) – tehnologie mai nouă și mai simplă. Spectrul UV emis este mai îngust și pot fi customizate mai simplu, plus că nu conțin materiale toxice ca lămpile cu mercur. Dacă vreți să știți exact cum funcționează, întrebați pe altcineva, că electronica nu este tocmai punctul meu forte.
5. Q&A, din comentariile cu dezinfecția UV
Microundele sterilizează?
Nu. Lungimea de undă la microunde este de 12cm – adică de 100 de milioane mai mare decât a radiației UV. Energia microundelor este mult mai mică, absorbția este infinit mai mică. Singura chestie pe care o au in comun microundele cu lumina UV este ca ambele sunt radiatii electromagnetice.
Cam cum si roșiile și bananele sunt fructe. Dar nu ai face supa de banane, nu?
Soarele dezinfectează?
În principiu da, dar nu pe Pământ. Pentru că radiația UV-C este filtrată de atmosferă. Radiația UV-A și UV-B are un ușor efect germicid, dar la timpi de expunere foarte mari (ore și zeci de ore de expunere directă).
Are sens să îmi iau lampă UV ca să dezinfectez suprafețe?
Nu. Pentru că trebuie să ții pe fiecare suprafață, direct, lampa, timp de câteva minute, ca să fie cât de cât eficientă. E scump și inutil. Mai bine le freci cu spirt.
Pot să stau sub lumină UV-C să mă dezinfectez?
Fii cuminte!
Pot băga chestii în uscătorul de ojă semipermanentă ca să le sterilizez?
Nu. Lungimile de undă care se folosesc pentru întărirea lacurilor de unghii semipermanente sunt în 365-400nm, adică UV-A. Nu sterilizează, dar e cancerigen (Glumesc, doamnelor! E doar cancerigen dacă vă expuneți în mod constant și susținut. Oh, wait…).
Lumina UV-C este nocivă pentru oameni?
Nu se știe exact, pentru că nu există studii suficiente. Ca idee, dacă aveți becuri cu UV-C, nu vă uitați direct în ele și nu vă iradiați direct pielea, pentru că pot cauza arsuri. Radiația UV-C nu pătrunde prin țesături, deci nu e o problemă dacă ajunge pe haine.
NOU
Aș putea să mai adaug un lucru, că am vrut la un moment dat să produc filtre de apă cu decontaminare UV și am și un background electrotehnic: usucă în timp componentele de plastic și cauciuc. De aceea de exemplu avem și cabluri electrice cu protecție la UV, pentru montare în exterior.
NOU
Zic ca UV e un violet ‘ultras’, adica mai energetic asa 😉
La Soare te poti uita cand apune.. razele trec printr-un strat mult mai gros de atmosfera. Dar va prezint o dilema , de ce este mai usor sa te uiti cu un ochi la soare (chiar si cand nu e la apus), in schimb cand te uiti cu ambii ochi nu rezisti mult ?! Cei care nu ati observat asta, mai bine nu incercati. Riscati probleme oculare.
NOU
un articol frumos si simplu de inteles.felicitari autorului!
@cetin, sper sa mai ai astfel de articole pe blog ca ii fugi cititori lui Radu si asta ma bucura.El a devenit un Buhnici al blogurilor.Nu sunt fanul tau, dar te citesc pt ca stiu putine bloguri.Ai pareri rasiste, asta e motivul..
NOU
Cum e cu ozonul? de fiecare data cand aprind lampa se simte un miros specific
NOU
Radiatia UV reactioneaza cu oxigenul din aer si se genereaza ozon, de acolo mirosul specific. Razele UV descompun molecula de O2 in doi atomi de oxigen, apoi moleculele de O2 se combina cu atomii de oxigen aparuti si rezulta O3, ozon adica. Folosirea lampilor cu UV trebuie deci facuta in camere aerisite bine sau sub o hota de laborator pentru ca inhalarea de ozon nu duce la chestii bune.
NOU
Geniale articolele astea. Doar de un milion de ori mai clar explicat decat toti profii pe care i-am avut.
Ar fi faina o serie si pe curentul electric daca s-ar gasi cineva cu un stil asemanator.
PS. www.food.com/recipe/banana-soup-174553
NOU
> Banana soup.
I Kan’t.
NOU
I de la Immanuel, nu?
NOU
😎
NOU
Ce vrei să știi despre curent?
NOU
Saru’mana 🙂
NOU
Multumim.
NOU
m.facebook.com/story.php?story_fbid=1348096698716161&id=100005475305969
🙁 Oare ei chiar cred că neoanele alea au vreun efect?
NOU
Alea sint neoane cu cuart, de discoteca…
NOU
Am inteles ca e buna si la detectat petele de pe pat
NOU
M-am documentat rapid: lichid seminal, urină și salivă.
Ca să vezi urme de sânge, trebuie să aplici un agent care creează fluorescență înainte, cum ar fi Luminol.
NOU
lichid seminal, urină, salivă … love really shines :))
NOU
cred ca ar trebui sa te documentezi mai bine cu mastile din china. Nu mai caut acum toate stirile cu tepe luate. Ultima, azi Olanda a aruncat la gunoi 200.000 de masti luate din China pentru ca nu erau conforme. Mai sunt cu teste si altele. Si vorbim de achizitii facute la nivel guvernamental.
NOU
Nimic nu este ce pare a fi.
Dupa cum vezi, multe state incearca sa aranjeze linii de fabricatie masti si altele. Crezi ca sint prosti? Astia nu au ingineri destepti?
Chinezii le-au luat-o inainte deoarece le fabrica pe genunchi, manual, dupa colt. Adica gunoi. Vezi cum rusii au trimis tone de echipament broscarilor, dar 80% este inutilizabil. Deci…
NOU
Super articol! Mulțumesc!
NOU
Săr’na, ce lampă e folosită la detectarea “scamelor” și semnelor speciale inserate în bancnote? Mulțumesc și salutări de sănătate!
NOU
UV – A, cu 365nm lungime de unda. Este lungimea de unda care scoate cel mai bine in evidență fluorescența.
NOU
”Cam cum si roșiile și bananele sunt fructe. Dar nu ai face supa de banane, nu?”
dar poți face salată din ambele.
NOU
Depinde de la ce longitudine privesti. Unii fac si banane prajite si-s foarte gustoase.
NOU
Ma iertați ca nu înțeleg prea multe din cele expuse de voi.
As vrea sa va rog sa ma ajuți cu sfat în următoarea situație :
Am achiziționat becul acesta www.osram.com/ecat/PURITEC%20HNS%20UV-C-UV-C%20lamps%20for%20purification-Ultraviolet%20lamps-Industry-Specialty%20Lighting/com/en/GPS01_1028570/PP_EUROPE_Europe_eCat/ZMP_60796/
și lampa aceasta www.luminam.ro/lampa-de-masa-studio-b-1xg23-11w.html
Sunt cele 2 compatibile?
M-ar interesa sa “dezinfectez” un hol de la întrarea în apartament în care îmi las toate lucrurile pe care nu le pot dezinfecta.
Menționez ca holul este un spațiu închis, delimitat de o ușă de restul apartamentului.
Orice sfat referitor la manipulare, timp de folosire, etc este binevenit
Va mulțumesc!
NOU
Dacă becul se potrivește în fassung și puterea veiozei se pupă cu a becului (watt), ar trebui să meargă, dar eu la electronică-s praștie. Sper să nu bat câmpii.
Problema mi se pare alta: veioza aia luminează doar în jos. Dacă vrei să dezinfectezi cu ea, trebuie să o tot rotești, încât să lumineze direct pe toate direcțiile. Ai grijă să nu îți intre lumina în ochi.
De asemenea, dacă în hol lumina cade pe un covor, să zicem, sub covor nu dezinfectează pentru că nu pătrunde prin obiecte.
Timpi de expunere și alte detalii ar trebui să găsești pe siteul producătorului sau în instrucțiunile becului.
NOU
Acum sunt in eroare, nu stiu pe cine sa mai cred. :))
youtu.be/pQr4v1aodxA?t=307
NOU
@F Din ce am citit in paragraful de mai jos exista si niste conditii de expunere in functie de puterea lampii. Incerc sa imi dau seama care este legatura intre dimensiunea lampii (becului) si puterea emisa pe suprafata. Revin.
@Louis daca doar plimbi cateva secunde lampa prin masina sigur nu are nici un efect (doar daca lampa aia are o putere foarte mare, inca nu pot sa iti zic cat, trebuie sa ma mai documentez). Oricum ce face tipul ala in masina e un pic periculos, cum a zis si Maddame, nu te uita in lama si nu o indrepta spre piele.
“Even at the minimum acceptable irradiance in a biosafety cabinet of 40 W/cm2 (U.S. Department of Health and Human Services et al., 2000), it takes 12.5 minutes to reach 30,000 J/cm2 (1 W= 1 J/sec), which has been listed as germicidal for spore forming organisms by one UV manufacturer (www.uvp.com/pdf/ab-115.pdf).” “Even using the NIH/CDC criterion of the minimum acceptable irradiance in a biosafety cabinet of 40 W/cm2, it takes 12.5 minutes to reach the 30,000 J/cm2 found to inactivate spore forming organisms. Use of a UV light in excess of an hour or overnight is massive overkill.” from: www.ehs.ucsb.edu/files/docs/bs/Meechan_and_Wilson_2006.pdf
We typically leave the light on for 10 minutes prior to use, although after reading this, I’ll up that to 15 minutes. ” de aici www.researchgate.net/post/How_much_UV-light_exposure_time_is_required_to_disinfect_a_laminar_flow_hood
NOU
Prea complicat pentru sinapsele mele. Nu te-aș scoate nici măcar la un suc… 🙂
NOU
Cu siguranță o femeie inteligenta ca ea ar ieși cu tine.
NOU
(1) Dacă e adevărat ce spui, adică efectul germicid al UV-C constă în suprimarea diviziunii celulare, înseamnă atunci că UV-C nu face nicio brânză în cazul virusilor. Aceste forme de viață – care ne doare – nu sunt celule. Ele se folosesc celule ca să se multiplice, prin deturnarea unei secțiuni din mecanismul de diviziune celulară – viruși = cei mai mici și ai dreq hackeri!!!
Totuși, din moment ce există lămpi UV pentru sterilizare în spitale, unde controlul infecțiilor este dublu: bacterian și viral, bănuiesc că efectul este distructiv și asupra capsulei virale.
(2) Microundele nu sterilizează în mod direct.
Dar dacă pui împreună în cuptorul cu microunde un vas cu apă, o mască purtată pe care vrei să o dezinfectezi, iar peste ele un castron cu gura în jos, se schimbă un pic treaba: apa fierbe rapid, face abur fierbinte, iar aburul i-o dă la virus, să zacă.
Mă întreb totuși dacă există în spectrul microundelor vreo zona care să facă rezonanță cu molecula de ADN sau ARN. Moleculele astea au legături chimice slabe, și cel mai probabil s-ar rupe în bucăți la vibrație puternică.
NOU
(1) Nu mă bag la microbiologie, că nu știu suficient. De asta nici n-am insistat cu asta în articol, nu e domeniul meu, dar ca idee, radiațiile UV cam asta fac și cu virusurile – le lezează ADNul.
(2) În cazul descris de tine, căldura distruge virusul, și nu microundele. Același efect îl obții și la fierbere.
Nu știu cum se comportă virusurile la vibrații, pentru că nu e domeniul meu.
NOU
“dacă pui împreună în cuptorul cu microunde un vas cu apă, o mască purtată”
Cel mai eficient mijloc sa dezinfectezi o masca purtata e sa-i dai foc; bineinteles dupa ce arde, n-o mai poti purta, dar stii macar ca nu mai ai virusi. Daca faci altceva cu masca aia, atunci fie nu mai e la fel de eficienta; fie nu e dezifenctata corespunzator, fie amblele.
Toate mastile se baseaza mai mult sau mai putin pe proprietatile electorstatice ale fibrelor din care sunt facute (ca pamatuful ala de adunat praf) Fibrele alea de care sunt “lipiti” virusii si bacteriile se distrug mai mult sau mai putin indiferent de “agentul” folosit.
In disperare de cauza mai bine speli filtrul cu apa cu sapun/detergent sau cu alcool ( si stii ca ai distrus virusul, desi filtrul nu mai lucreaza la fel).
NOU
(1) Nu ma pricep, dar atat cat ma pasioneaza genetica si ma duce capul sa inteleg instructiuni genetice, iti spun ca virusurile in general infecteaza mecanismul de transcriere si productie RNA astfel incat sa produca noi virusuri. Daca o singura instructiune a genomului viral (adica structura atomica) este modificata de radiatia electromagnetica (adica il face sa piarda chiar si un singur electron care apoi debalanseaza intreaga structura atomica prin efectul fotoelectric) atunci virusul nu mai este virus. Irelevant daca el moare sau nu, setul lui de instructiuni nu mai poate disrupe transcrierea si productia RNA, practic nu-l mai poti numi virus.
(2)
Ce spune Maddame, ca virusul nu este de fapt omorat de UV-C are mare sens. Nu energia in sine e cea care il distruge ci cuantizarea energiei. Asa cum la efectul fotoelectric, Einstein a inteles ca suprafetele metalice elibereaza electroni doar la numite lungimi de unda asa si aici. Structura atomica defineste setul de instructiuni. Si asta e tot skepsisul dezinfectiei UV, ca anihilezi cu mare focus doar capacitatea virala, nu distrugi si masca in sine si capacitatea ei de a filtra.
NOU
@Major Tom
Re(1) – structura atomica nu este neapărat echivalentă cu informația genetică, toate macromoleculele din genomul viral sunt în ultimă instanță făcute din atomi. Ceea ce voiai tu eres spui este că ajustezi/alterezi structura macromoleculara.
Dacă o singură instrucțiune genetică este schimbată, ăla rămâne tot virus. Tu nu faci de fapt decât să-i produci o mutație artificială, care in cel mai bun caz îl face neviabil. Cazul extrem de improbabil dealtfel este când devii “Dr Evil by accident” și îl cadorisești cu o mutație care îl face și mai infecțios
Un “atac” eficient la virus este să-i distrugi învelișul exterior (capsula capsidă?) și în felul ăsta ADN/ARN care definește virusul se va distruge la contract cu elementele exterioare, ori să-i distrugi direct ADN/ARN-ul. (Prima modalitate este una din abordările pe care le folosesc unele medicamente antivirale, iar în materie de dezinfectare asta face spirtul concentrat, ori soluția de cloramina)
NOU
@tudor: bine tati, ia o fundiță!…
Dacă vrei să dezinfectezi de numa-numa, eu cred că o explozie nucleară ar rezolva rapid situația. Ar mai fi niște side effects, dar nu ne mai împiedicăm noi in detalii abjecte…
NOU
@Hellfire
Nu sunt deacord. Hai sa pornim de la niste premise de baza. Diferenta dintre molecula unui compus chimic si molecula unui element chimic se manifesta prin faptul ca in interiorul moleculei unui element, strctura atomica a elementului se repeta. In molecula unui compus chimic, structura atomica a unui compus organic este una foarte complexa.
Informatia moleculei unui compus chimic este data de structura atomica. Instructiunile genetice se gasesc in interiorul moleculei. Structura ADN, da, este data mai departe de structutura macormoleculara. Literele chimice de baza care formeaza structura macromoleculara o confunzi cu instructiuni genetice, aceste litere de baze nu sunt instructiuni, ele doar encodeaza instructiuni. In teoria informatie de astazi, conceptul asta se gaseste sub denumirea de “abstraction layers”.
In plus uite o analogie, pentru ca genetica este formata din teoria informatiei si analogia dintre literele chimice ale ADNului si caracterle ASCII nu este deloc intamplatoare:
Informatia unui caracter ASCII este de un byte (prin analogie, o molecula). Un byte este format din 8 biti (prin analogie, bitul este un atom). Daca eu distrug, adaug sau alterez un singur bit al caracterului “A”, el nu doar ca poate deveni orice alt caracter, sa spunem “B”, poate sa devina chiar si null. Daca introduc un singur bit in streamul de date, absolut toata informatia este corupta. Asta inseamna ca un singur atom corupt va disrupe intreaga informatie.
Vorbesti de mutatie sau recombinare. Exact asta a fost si primul meu gand. Asta inseamna ca obtinem o mutatie sau recombinare ? Nu e chiar asa simplu, ca de obicei realitatea e mult mai complexa. Si aici trebuie sa faci diferenta intre coruptia informatiei si mutatia informatiei. Informatia, pentru a fi informatie, nu este o structura aleatoare nedescifrabila. Atunci cand tu intoduci un bit, distrugi informatie, nu creezi alta informatie (ma rog asta, e o dicutie destul de filozofica, pentru ca deja se manifesta ca si forma decriptare, tu fiind singurul care poate decripta, dar sa trecem peste). Pentru a obtine o mutatie ai nevoie de mult mai mult, in hacking cea mai pura forma de mutatie a datelor se face prin injectarea unui stream de date, tehnica numita “buffer overflow”. Nu, mutatia nu este atat de simpla, in special cea virala, pentru a obtine o deviere antigenica, ai nevoie de o gramada de mutatii sistematice. Probabilitatea ca o simpla corupere de informatie sa duca la deviere atigenica este aproape de zero. De recombinare nici nu are rost sa vorbim pentru ca spre deosebire de mutatie, ea apare cand două virusuri schimba informatie.
NOU
Cred ca amândoi susținem același lucru, dar avem abordări/perspective diferite.
Eu înțelesesem din comentariul tău că prin instrucțiuni genetice te referi la gene, ori măcar la secventa aparte în care bazele genetice apar într-un lanț de ADN sau ARN, codificând astfel informația genetică. Când secventa asta este alterată, aceea alterare constituie o mutație. Sper că ești de acord cu asta…
În fine, hai să nu intrăm în detalii extrem de minuscule, căci nu facem decât să adâncim confuzia.
NOU
eu acum stau si ma gandesc. 99% din comentariile tale sunt gunoi. dupa comentariile de acum, e evident ca nu esti prost, dimpotriva. si ma intreb…de ce?
NOU
Nice try, domnu’ Sandu…
NOU
:)))))
NOU
E destept asimtomatic!
NOU
Din primul rezultat de pe google o informatie care vine ca o corectura la mesajul meu anterior: “DO NOT use alcohol and chlorine [inalbitor]-based disinfection methods,””These will remove the static charge in the microfibers in N95 facial masks”
Tot de acolo: “Microundele tind sa topeasca masca facand-o inutilizabila”.
Nu vreau sa starnesc polemici.
Ma gandesc ca blogul asta e citit de persoane disperate; genul maine te intalnesti cu unul care e deja bolnav ( ca asta e serviciul tau) si ultima masca ai folosit-o azi.
AI de ales nu folosesti nimic sau refolosesti cumva masca de azi. Si acei oameni trebuie sa stie ca pusul la microunde nu e o solutie deloc
de aici:
www.livescience.com/sanitizing-medical-masks-for-reuse-coronavirus.html
“70 C / 158 F heating in a kitchen-type of oven for 30 min, or hot water vapor from boiling water for 10 min, are additional effective decontamination methods.”
NOU
astronautii de pe statia spatiala stiu mai bine cum e cu radiatia. ii sun si revin.
NOU
Mulțumesc pentru răbdare și timpul acordat.
NOU
@Maddame,
Cunoscand particularitatile unui microorganism, virus sa spunem, prezent intr-un flux sangvin, crezi ca s-ar putea calibra un fascicul de lumina care sa afecteze/distruga acel microorganism fara sa afecteze celulele sangvine?
Imagineaza-ti o lampa montata pe fluxul sangvin din aparatul de dializa.
NOU
Nu pot să îți răspund decât dpdv tehnic, pentru că nu am suficiente cunoștințe de microbiologie încât să știu care ar fi lungimea de undă a radiației (și dacă ar fi posibil) care să țintească doar un microorganism, și să nu distrugă celulele sangvine.
Tehnic, se pot construi lămpi UV care să emită doar o singură lungime de undă. Folosești tehnologie cu LED (pentru că emite într-un spectru mai îngust) și filtrezi suplimentar prin ecrane. Se și construiesc, de fapt,în funcție de utilizare.
NOU
Ionuț, ar funcționa în teorie.
În practică, este insurmontabil cu tehnologia de azi:
(1) dacă te referi la viruși, dimensiunea lor ridică o mare problemă tehnică, fiindcă fasciculul trebuie să fie extrem de îngust, ca să poți lovi cu precizie ținte nanometrice.
(2) sângele e un amestec de celule, viruși și cred – nu sunt sigur – bacterii. Acum nu toți virușii și bacteriile prezente sunt “bad guys”. Ăia ar trebui protejați, căci dacă îi distrugi, fie și accidental, s-ar putea să provoci rapid alte probleme, cu efecte îndelungate și incomplet cunoscute.
Gândește-te la un exemplu existent, e cu bacterii și ciuperci, dar nu te va confuza: cazuri frecvente de pacienți care au luat o perioadă mai lungă antibiotice [cu spectru larg] prescrise de medic, ca să vindece o infecție produsă de o bacterie patogenă, și după o vreme, vindecați sau nu, au dezvoltat și o infecție cu un fungus, candidoză, de exemplu. De ce? Fiindcă exista in organism un echilibru dinamic între fungus și bacteriile “bune”, doar că bacteriile bune au fost accidental “killed in friendly fire” de către antibiotic(e).
Sunt niște riscuri asumate, unele au aspecte mai degrabă etice, dar cred că impedimentul principal este stadiul tehnologiei.
NOU
@Maddame, @Hellfire
Va multumesc pentru raspunsuri.
Mi-a trecut prin minte ca un idiot (individ cu idei) ce sunt ca poate fi o solutie sa se monteze o lampa cu setarile potrivite la un aparat de dializa.
Am mai sapat putin si am aflat ca au mai fost idoti ca mine, unii chiar practicanti 🙂
Las doua linkuri aici, cu permisiune proprietarului, pentru cei interesati sa aprofundeze subiectul.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122858/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4783265/
Multumesc.
NOU
Sunt cabinete medicale care au asa ceva.Teoretic, ar trebui sa se dezinfecteze dupa fiecare bolnav cu suspiciune de infectii.Se inchide cabinetul si se lasa lampa 15 minute,pornita.Nu stiu cum se va dezinfecta la bolnavii de corona.Oricum ,nimeni nu trebuie sa stea in zona cand lampa e pornita./In alta ordine de idei,eu tot vreau sa stiu ce-au mai facut inginerii cu ventilatoarele acelea,de care se tot vorbeste.Au schema de fabricatie?.S-au apucat de treaba?/
NOU
aparatele de dezinfectat instrumentarul saloanelor de manichiura pe baza de uv sunt bune de sterilizat mastile ffp2 ? pentru ca teroetic se poate avand in vedere ca in specificatii se mentionaza spectrul de 254nm
NOU
Da. Doar sa aiba loc, ca să fie radiație directa pe toată masca. Am impresia ca sunt cam mici.
NOU
Las asta aici. Trimiteți înjuraturile și ochii dați peste cap pe persoană fizică: www.youtube.com/watch?v=O61eEJ0xCJ8
NOU
Întrebați-l pe cercel. O sa va spună ca e o prostie ca ju e biocid
NOU
Inainte de revolutie aveam nevoie de o lampa cu ultraviolete ca sa sterg eproame – ghici din ce am injghebat una? Dintr-un bec cu vapori de sodiu dupa strada, careia i-am spart balonu’ exterior (ala care filtra UV-ul si il transforma in lumina vizibila). Avea dracia aia un balast de 5kg, da’ cine stergea un EPROM in 3 secunde si se si bronza in acelasi interval de timp? Ii lua mai mult sa se “incalzeasca”, da’ o lasam in debara cu usa inchisa pana ajungea la parametrii, nu eram chiar absolut dobitoc sa stau langa ea tot timpul ala .
NOU
Mi-ai luat ideea. La inceputul anilor ’90 “stergatoarele de eprom-uri” comerciale costau o avere si toti astia care ne jucam de-a electronica confectionam device-uri artizanale din tubul de quart din lampile stradale (vapori de sodiu sau de mercur). Preferabil cele cu vapori de mercur (radiatia UV era mai apropiata de spectrul UV-C)
Pentru cine doreste sa isi dezinfecteze hainele si nu are chef sa dea multi bani pe o lampa UV pentru salile de operatie ofer urmatoarea solutie:
Se ia o lampa cu vapori de mercur de genul:
www.utilul.ro/electrice/becuri-si-tuburi-neon/becuri-speciale/bec-vapori-de-mercur-fara-autoaprindere-125w-e27-sylvania-p7944/?gclid=EAIaIQobChMI_ual3r3A6AIVF-WaCh0hlQPHEAQYASABEgJqS_D_BwE
Se sparge cu grija balonul exterior. Lampa arata ca in link:
www.electricalelibrary.com/en/2019/06/11/operation-and-parameters-of-lamps-part-3-hid-and-neon/
Atentie ca pe balonul exterior exista fosfor – toxic.
Se pastreaza tubul de quart impreuna cu dulia. Atentie sa nu spargeti tubul de quart – mercurul este toxic.
Se monteaza intr-un fasung E27 de la o veioza. Intre cordonul de alimentare si fasung se leaga un drosel pentru lampile cu vapori de mercur. Atentie ca droselul trebuie sa aiba puterea lampii. In caz contrar – BOOM. Pentru o sterilizare eficienta puterea becului trebuie sa depaseasca 60W
Se lasa hainele o noapte. A doua zi nu mai sunt bacterii/virusuri. Atentie la riscul de electrocutare – dupa indepartarea balonului raman libere fire electrice.
NOU
Hmm, vad aici ca “s-a observat că efectul cel mai bun este undeva pe la lungimi de undă de 250-280nm.”.
Daca eu am o lampa de 253, e ok sau nu? Adica 253 e mai dezinfectant sa zicem decat 279? 265 e idealul cumva?
NOU
Depinde ce vrei sa omori. Fiecare germen are sensibilitatea proprie la anumite lungimi de unda. Tre sa te documentezi un pic.
NOU
Salut. Eu mi-am luat o lampa UV-C cu putere 8W. Ce fac cu ea acuma 🙂 ? 1. Pot sa dezinfectez hainele si mastile?
2. Cam cat timp trebuie sa stea un obiect sub lumina?
3. Alimentele cumparate le pot dezinfecta in siguranta (legume, fructe gen)?
4. Lumina trebuie sa bata direct pe obiect nu? Adica daca eu pun un mar in fata lampii trebuie sa il si rotesc sa ajunga lumina pe toate suprafata:)))?
5. Rog sugestii pentru dezinfectare macar haine si masca sau alte sfaturi cum as putea sa o folosesc eficient. Multumesc
NOU
Lampa uv-c o fi buna si pentru igienizarea aparatului de aer conditionat ?
NOU
”Lumina UV-C este nocivă pentru oameni?”
Vă spun eu pt că ”m-am lasat iradiat ca prostul”: am manipulat o astfel de lampă folosită în spital fără să o opresc de la distanță, doar i-am schimbat pozitia de 2-3 ori, in total am fost expus sub 1 minut si m-am ars pe față, după 2-3 zile mi se jupea pielea ca atunci cand faci arsuri solare. Repet: sub 1 minut. Am crezut că astfel de lămpi sunt ca un tratament placebo, dar nu e asa, chiar sunt foarte eficiente. In schimb pt acasa nu le vad rostul, hai sa nu fim paranoici.