Socrate a fost atât de rock’n roll printre filosofii greci ai Antichității, încât tot ceea ce a fost înaintea lui se cheamă „presocratic”. Printre fanii lui se număra însuși Oracolul din Delfi, care îl declarase „cel mai înțelept dintre greci”. Chestia asta avea să-i aducă moartea până la urmă, dar despre asta, mai târziu.
Se pare că era urât cu spume. Probabil și asta i-a netezit calea spre filosofie?
Cânteva concepte socratice: binele și răul sunt absolute, iar omul rațional va alege întotdeauna binele, pentru că doar binele îl va face fericit. Dacă va alege răul, e pentru că nu-l duce capul mai mult. Bogăția nu aduce fericirea, dar virtutea da (*Christianity approves).
Ca o notă interesantă, printre persoanele care l-au influențat pe Socrate sunt numite și două femei: Diotima din Mantineea (o profetă) și Aspasia (o prostitu curtezană). Cum și de ce l-au influențat, vă las pe voi să aflați, că nu suntem la școală, să primiți totul mură-n gură.
Metoda socratică e un fel de moșeală a ideilor: îl ajuți pe celălalt să nască raționamente corecte punându-i întrebări. Metoda este folosită rar spre deloc în România postdecembristă, pentru că presupune să și asculți și înțelegi ceea ce răspunde interlocutorul, ceea ce știm foarte bine că e doar un semn de slăbiciune.
Ce-l face foarte simpatic pe Socrate, mai ales pentru generația noastră, este faptul că el a introdus ironia ca formă de dialog filosofic.
Ironia socratică este un fel de a face pe prostul și de a pune întrebări la prima vedere tâmpite, pentru a-l determina pe oponent să se contrazică singur. Este și astăzi o metodă excelentă de a trata cu semidocții, dacă ai răbdare. Cel mai cunoscut utilizator al acestei metode este detectivul Columbo.
Stilul ăsta de-a conversa nu l-a făcut deosebit de popular pe Socrate printre conducătorii Atenei, care se pare că treceau strada de fiecare dată când îl vedeau, pentru că erau șanse maxime să se blameze în discuția cu el. Drept e că și pe Socrate îl cam mâncau neuronii să îi vâneze. El zicea că ascultă de „vocea zeilor” (conștiința), că nu poate altfel, dar nah. Se pare că „aud voci” era un argument la fel de credibil în Grecia antică cum este și astăzi.
Problema s-a acutizat după ce Oracolul din Delfi l-a declarat cel mai înțelept om din Atena, când Socrate a zic ceva de genul: „Marș de-aici, Oracole, tot ce știu e că nu știu nimic!” După care s-a repezit pe toți politicienii și intelectualii vremii să le pună întrebări, cu rezultatul previzibil că i-a făcut maxim de rahat pe toți.
După exercițiul ăsta, Socrate a concluzionat că e, totuși, mai înțelept decât deștepții Atenei, pentru că măcar el știe că este limitat. Conducătorii Atenei au concluzionat că Socrate trebuie să moară.
Din fericire pentru ei, filosofului îi cam plăceau băieții tineri (mulți dintre ei, chiar elevi ai lui). Drept pentru care nu a fost foarte greu să fie judecat pentru „coruperea minților celor tineri” și „impietate” (necredință în zeii orașului”) și condamnat la moarte.
În final, Socrate a murit de o banală răceală. A băut un suc de cucută cu gheață și a făcut roșu în gât.
Nu a lăsat nimic scris, dar l-a avut discipol pe Platon, care a scris prima forma de fan-fiction din istorie, cu Socrate protagonist al Dialogurilor lui.
TL/ DR – Socrate
- Naționalitate: Grec
- A trăit: În Antichitate, prin secolul al V-lea î.Hr.
- Școala filosofică: Raționalism
- Cea mai cool idee: Un prost care știe că-i prost e mai puțin prost decât un prost care nu știe că-i prost
- Hobbyuri: Conversațiile
- Trivia: A fost căsătorit cu Xantipa, care a devenit celebră în filosofia greacă pentru că era tot timpul pusă pe ceartă.
„Filosofia pentru mileniali” este o serie în care voi descrie într-o oarecare ordine cronologică și până o să mă plictisesc istoria neexhaustivă a ideilor filosofice.
Scopul este să înțelegi că orice idee care îți poate trece prin minte a fost gândită de altcineva înaintea ta.
NOU
Socrate nu era ăla care-a ratat un penalty cu Franța la mondiale?
NOU
Dintre tinerii suculenți atinși magistral de limba meșteșugită a venerabilului pederast, aș dori să-l amintesc pe Alcibiade, important om de stat, traseist notoriu, ajuns în Evul Mediu, printr-o eroare de traducere (right), mare doamnă a antichității.
„Dites-moi, où et en quel pays
Est Flora, la belle romaine,
Alcibiade et Thaïs
Qui fut sa cousine germaine ?” (François Villon, LBDDDTJ)
P.S. Pentru cei interesați, ofer în privat lecții fulger de maieutică. Ținută obligatorie:
haineshop.ro/maieuri-barbati/744-17838-maieu-radu.html
NOU
Post op 🙂
www.theguardian.com/world/2019/aug/08/indian-transgender-couple-tie-knot-in-landmark-rainbow-wedding
NOU
Apropo de asta, îmi vine în minte tritiya prakriti care apare și în Kama Sutra.
Asta îmi sugerează că indienii nu au o problema așa de mare cu al treilea sex, bine, cât timp nu mănăncă vaci.
Dar știu doar din povești, deci dacă știi mai multe…prefer (fără nicio ironie) să ascult.
NOU
Întâmplător, am făcut de curând o lucrărică despre „The Ministry of Utmost Happiness” de Arundhati Roy (f. f. mișto), unul dintre personajele centrale fiind Aftab/Anjum, din comunitatea hijra. E interesant că indienii merg dincolo de „gen”, prakṛti traducându-se mai degrabă prin „natură”, „fire”, deci tritiya prakṛti ar fi „a treia fire”. Din ce-am găsit eu pe acasă (Gavin Flood, „An Introduction to Hinduism”), „natura” asta nu e statică, e o latență nemanifestată ce așteaptă să se manifeste. În India am avut doar o dată parte să mă întâlnesc cu hijra, într-un tren, ieșiseră la cerșit. Fascinant, pendulau între flirt și agresivitate sugerată. Cred că s-a tradus și la noi cartea anul ăsta, nu știu cât de bine, sunt curios dacă traducătorul a prins toate subtilitățile urdu de pe acolo.
NOU
Foarte cool asta cu „a treia fire”. Am comandat deja cartea pe kindle, mersi de sugestie 😉
Hijra au vreun loc în sistemul de caste (bănuiesc că nu, dacă cerșesc)? Ai idee care e locul lor în societate?
NOU
Sincer să fiu, nu știu. Clar nu se încadrează în sistemul ortodox de caste, nu cred să fie nici SC (Scheduled Cast – castă „inferioară”, ai cărei membri se bucură, mai mult teoretic, de protecții speciale și măsuri afirmative). Hijra sunt tolerate, la periferia societății, mai mult din considerente religioase, blestemele lor fiind considerate de rău augur, ceva de genul ăsta. Văzusem mai demult niște documentare pe youtube, interesante. Literatura academică cred că e destul de bogată, e o nișă fertilă 🙂
NOU
Mi-am amintit unde am citit despre hijra când ai spus de blesteme: un articol despre cum au fost discriminați sub stăpânirea britanică
www.bbc.com/news/world-asia-india-48442934
Se pare că superstiția este că ar putea lega fertilitatea: „In cultures in South Asia, they are thought to have the power to bless or curse fertility.”
NOU
E clar ca nu ati lucrat cu indieni daca inca va intereseaza hinduismul, eu i-am zis pas de mult, vreau sa raman un ignorant nenorocit! Singura concesie a fost ptr Rukmini Callimachi, iar Kamasutra e doar streching avansat.
Kali sa va pazeasca si sa va ghideze calea!
NOU
Vrei sa zici ca Vadim Tudor a fost …??
A lu’ Socrate?
Imi vine sa lesin!
NOU
Ptiu, ptiu, ptiu, scuip in sân!
A zis Maithun “nu stiu” despre qqe chose din domeniu’ umanist. Mai ramane sa-l aud pe George zicand acelasi lucru despre orice si pot astepta linistit apocalipsa.
NOU
Who is George?
NOU
George e ocupat, face deploy la NASA
NOU
…sau tocanita de legume.
NOU
Uhh, in capitolul asta avem o problema: daca sofistii (si in general scolile de filozofie) prezinta Adevarul (oricare ar fi fost el) in pachete gata confectionate, ( ai platit si monologul e al tau, gata sa-l memorezi), Socrate are nevoie de dia logos (cuvintare intre doi interlocutori), pentru ca, zice el “munca mea de mos seamana foarte bine cu cea a moaselor, doar ca ele lucreaza cu femei iar eu cu barbati, ele pe corpuri iar eu pe suflete ” (Socrate considera ca sufletul e adevarata esenta umana si ca el era constrins de catre zeul Apollo sa faca pe-a mositorul de idee , fara sa intervina cu teorie proprii, pentru a-i ajuta pe cei din jur sa gaseasca Adevarul in ei insisi )
Nu a scris nimic pentru ca zicea “nestiind nimic, ce as fi putut scrie? Scrisul e asemanator cu pictura: asa cum figurile pictate nu vorbesc atunci cind sint intrebate, la fel cuvintele scrise nu pot raspunde decit intr-un singur mod : cel ales de scriitor cind a scris cartea”
Ca era urit, au spus-o toti, poate si pentru ca era o discrepanta enorma intre infatisarea exterioara si bunatatea de suflet, tenacitatea, inteligenta, toleranta si coerenta (adica un fel de Ghandi al grecilor) . Nascut in primele zile ale anului 469 (carevasazica Capricorn) intr-o familie mic-burgheza (tatal era sculptor, mama era moasa – ati inteles acuma de unde vine povestea cu maieutica?)
Persoana simpla, mereu cu aceeasi tunica, fara sandale (in garderoba mai puteai gasi maxim o manta de stofa), indiferent in fata luxului (se zice ca intr-o zi s-a oprit in fata unui magazin, privind vitrina ” Ia uite cite lucruri de care n-am nevoie!”) , ostas rezistent si curajos (i-a salvat viata lui Alcibiade, purtindu-l in circa printre dusmani, catre tabara ), preocupat de a nu face cuiva vreo nedreptate. Insa nu se dadea in laturi de la petreceri, putea bea pina cind ceilalti cadeau lati in timp ce el inca raminea treaz si, daca se prezenta ocazia, nu refuza o partida de amor cu fetele care insufleteau atmosfera….
Trebuie spus insa ca homosexualitatea pe timpul grecilor era normala, mai tirziu se va vorbi de “iubire greceasca”. Morala crestina a fost cea care a stabilit ca sexul era doar pentru a face copii si a considerat ca fiind pacatos orice alt tip de raport sexual, urmind apoi persecutii si prejudecati. Maithun aminteste de Alcibiade, fara sa spuna insa ca nu a fost Socrate cel care s-a indragostit de elev, ci dimpotriva, dupa cum marturiseste ca s-a chinuit nitel, dupa multe intilniri singuri ( in care el astepta discursuri de indragostit iar maestrul vorbea urmind firul logicii apoi il lasa balta si pleca) pina a avut curajul de a-l invita la cina si convinge sa ramina peste noapte in camera lui…
S-a casatorit pe la 50 de ani, mai mult ca sa aiba un fiu, nu ca tinea neaparat sa aiba nevasta. De Xantipa nu cred ca e nevoie sa va amintesc, numele ei ar trebui pus in dictionar ca sinonim pentru ” mereu circotasa”. Cica a adus in casa si o amanta, de la care a avut alti doi copii. Se certau astea doua , pentru ca si domnul se amuza sa le asmuteasca una impotriva celeilalte, pina intr-o zi cind au incetat sa se mai traga de par una cu alta si amindoua impreuna au scos fulgii din filozof….
Acuzarea de “corupere a mintii celor tineri” de fapt are un alt substrat: intre elevii sai, Crizia si Alcibiade (pe cine nu lasi sa moara , nu te lasa sa traiesti) cind au ajuns la putere nu s-au comportat tocmai bine, era o perioada foarte tulbure pentru Atena, intre razboiul cu Sparta, pierderea democratiei, instaurarea oligarhiei, ca sa zici? Derbedeii cu scoala fac daune mai mari decit sarantocii… Unul a tradat si a fugit, celalalt a devenit un tiran si a murit intr-o lupta… Problema e ca de numele lor se va folosi acuzatorul pentru a afirma ca Socrate a educat si inspirat acei tineri in tradarea valorilor …
Reinstaurata ordinea si democratia, ia ghiciti cine a propus judecarea lui Socrate?
Un negustor bogat, certat de catre filozof ca isi scoleste feciorul doar pentru a cistiga bani si nu pentru a-si imbogati sufletul, in cirdasie cu un politic, au convins un scriitor falit sa lanseze acuza publica de empietate si corupere a mintii celor tineri” …
Procesul e o poveste in sine. Ce stiti deja e ca Socrate nu a acceptat sa scape nici cu subterfugii, nici cu exilul, nici macar sa evadeze (da, prietenii corupsesera gardianii, planul era deja stabilit). A baut cu demnitate si seninatate cupa de cucuta.
La citeva zile dupa moartea sa atenienilor le-a parut rau de ce au facut, au condamnat la moarte acuzatorul si in exil pe cei doi “autori morali”….
NOU
zbagi pula, cum distrug femeile orice aparenta de seriozitate a unei argumentatii. am citit cu interes pana la Carevasazica Capricorn. acolo am inchis
NOU
O singura remarca: nu m-aș repezi să arăt cu degetul spre creștinism ca marele bau-bau al homosexualității.
Cel puțin printre monoteiști, iudeii au fost mult mai hotărâți, mult mai devreme: dacă povestea cu Sodoma și Gomora este mai mult o sugestie, pentru că „păcatele” pentru care au fost pedepsiți locuitorii celor două orașe erau mult mai numeroase, sunt două pasaje din Vechiul Testament care exprimă clar ce credeau evreii despre homosexuali:
Leviticul 18:22: „Să nu te culci cu bărbat ca și cu o femeie; aceasta este o spurcăciune.”
Și un pic mai incolo se reia aceeași idee și se numește și pedeapsa:
Leviticul 20:13: „Dacă se va culca cineva cu bărbat ca și cu femeie, amândoi au făcut nelegiuire și să se omoare…”
Să nu uităm că inițial, creștinismul a apărut ca o sectă a iudaismului.
NOU
@Arhi
Oups! Trebuia sa fie serios?
NOU
Ai perfecta dreptate din punct de vedere ideologic.
Insa eu nu imi amintesc sa fi citit despre campanii masive facute de catre evrei impotriva homosexualitatii, nici condamnari publice. Adica nu stiu sa fi scuturat in piata cearceafurile cuiva.
Sigur, posibil sa nu fiu bine informata si sa ma limitez doar la realitatea pe care o cunosc.
Acuma incep sa ma intreb si de islamism…
NOU
In ultimii 2000 și ceva de ani, evreii au avut probleme mai importante decât condamnarea homosexualității, tocmai de aia nici nu m-am gândit sa vorbesc altfel decât la nivel ideologic…
La musulmani e „simplu”: in anul 2019 mai există țări cu legea sharia, unde homosexualitatea se pedepsește cu moartea (de exemplu Afganistan, Iran, Arabia Saudita. Or mai fi și altele).ISIS a executat homosexuali fără nicio jenă.
NOU
Cel mai misto articol din seria asta de pana acum. M-am amuzat copios si am si invatat ceva :). Chapeau, Maddame!
NOU
Așa, așa, mai zi, poate-mi fac curaj și încep în sfârșit articolul despre Platon, că de două săptămâni tot amân și găsesc scuze…
NOU
Neaparat Platon! Abia il astept!
NOU
off-topic:
Poa’ sa-mi explice cineva de ce mi-a bagat youtube asta pe prima pozitie la video-uri sugerate? Nu de-alta, da’ io sunt om batran, serios…
www.youtube.com/watch?v=dsM4GQ-UygU