Când eram copil, era moartea mea să fiu trimis la bunici iarna. Iernile în bucovina sunt cele mai dumnezeiești chestii care se pot întâmpla unui copil.
Știți expresia nămeții cât casa? Cred că acolo a fost inventată.
Oamenilor, când ningea, ningea câteva zile încontinuu. Nămeții depășeau pur și simplu înălțimea casei. Mi-l amintesc pe bunicu cum trântea cușma în cap, lua lopata și începea să sape tuneluri prin zăpadă, spre grajdul animalelor, spre șură, spre șoapra de lemne, spre fântână. Nu se plângea niciodată că nu vine nimeni să îl deszăpezească sau că i-au înghețat animalele de frig.
Locul meu preferat era în spatele sobei, pe mai multe preșuri împăturite, să nu mă frig, pentru că soba duduia de căldură. Acolo stăteam cu orele, eu și pisicile, eu citind, ele nelăsându-mă să citesc. Între timp, mai beam un lapte cald cu miere sau mâncam clătite făcute pe plită de bunica.
Și atunci se mai rupeau firele de curent de la zăpadă. Iar pe vremea aceea dura mult mai mult să trimită partidul pe cineva să repare, nu ca acum. Dar nu se plângea nimeni de asta. Existau și alte modalități de iluminare și nu era o rușine să aprinzi un felinar cu gaz. Plus că nimeni nu făcea revoluție pentru că nu puteau să deschidă televizorul, să audă de demisia lui Boc.
Să vă spun și de derdelușuri, de datul pe gheață pe bahnă? nea, nu despre asta e vorba aici. Am scris asta datorită acestui comentariu.
Da Cătălin, sunt zone în care a nins mai mult. Părinții noștri ar lua în râs asemenea așa zise probleme. Doar noi suntem intoxicați zilnic de mizeriile din presă și transformăm normalul în senzațional. În loc să vedem că zapada aceasta momentan este pătură ce ține de cald culturilor și în curând se va transforma în apă ce va contribui la creșterea unei recolte bogate, noi o vedem ca pe urgia lui dumnezeu și să dea cel de sus să nu fie vreo urgență medicală.
Ne reîntoarcem și noi puțin la origini?
NOU
iarna grea, omatul mare, semna bune anul are.
Parca asa era. Acu’ iarna-i gea 2 saptamani, omatul normal pentru aceasta perioada a anului, dar vai, nu mai pleaca bimmeru’ din loc si trebuie data zapada din jurul blocului…
Cand eram mic si ningea, venea lumea de la munca si cu mic cu mare, la dat zapada.
Acum la bloc la mine e ditamai zapada si desi avem om platit pentru asta (gospodaru blocului), a aruncat 2 pumni de sare si gata, nu lopata, nu spargator de gheata. Pentru ca saracu’ nici nu are. A primit doar sarcini nu si unelte 🙂
NOU
Trist dar adevarat pentru realitatea zilelor noastre!
Iti impartasesc punctul de vedere in totalitate, avand in vedere ca si eu am astfel de amintiri din copilarie la casa bunicilor! 🙂
NOU
sa vezi ce inundatii dumnezeiesti o sa fie ….
NOU
Deabia asteata televiziunile sa se topeasca zapada.
NOU
gupi » si desigur, statul nu ne va ajuta si dumnezeu nu a tinut cu noi, nu aveam de unde sa stim ca atatia nameti sunt pericol de inundatii
NOU
arhi gresesti enorm!! inundatii o sa fie, statul nu va ajuta, in schimb doar barbosul va fi cel care va ajuta.
NOU
@gupi
… şi dinamitări pe cursurile râurilor. Same story every year.
NOU
Da bre, da sa te vad eu la casa ta cind ti se ia curentul vreo doua zile. Acolo e partea nasoala. In rest, cum spui tu.
Chiar ieri ma plimbat prin sat fix pentru a ma bucura de zapada si lacul inghetat.
Cind eram mici aveam cu totul alte prioritati si mereu era cineva care avea grija sa nu ne simtim aiurea cind pica ceva.
Si da, ma gindesc sa-mi iau un semineu pe lemne fix pentru a contracara efectele unei caderi de curent pe termen lung.
NOU
poate ca nu l-ati vazut pe “maestrul transmisiunilor in direct” cristi zarescu si zapada lui de 5 metri , ca nu va mai plangeati atata
NOU
cerem fara sa facem nimic……si bunica mea obisnuia sa imi povesteasca cum erau iernile inainte. si cat se chinuia dar nu se plangea niciodata. e mai sanatoasa (fizic si psihic) decat mine. si vb aia eu sunt un copil. dorim schimbari,dorim sa fie bine si multe altele. corect! dar nu vom vedea schimbarea niciodata daca nu incercam si noi sa ne schimbam putin.macar ideile!
NOU
Mai, eu ieri de 2 ori am iesit cu lopata in mana ca sa dau zapada din fata casei, ca sa ma asigur ca astazi voi putea sa-mi scot masina si de fiecare data am facut-o cu gandul la copilarie si la cat de frumoasa e iarna cu zapada, chiar daca acum e aici numai pentru 2 saptamani. O adevarata placere. Best feeling ever.
NOU
@arhi: mi-ai facut asa dor de iernile din Moldova…
NOU
Montreal, 1998 ice storm. Firele de inalta tensiune si stilpii au fost rupti si indoiti ca niste paie de la greutatea ghetii. Peste 1 milion de case au ramasa fara curent citeva saptamini. Asta in plina iarna cu temperaturi -15C. Strazi intregi erau intunecate iar politia patrula continuu sa pazeasca casele abandonate de oameni.
NOU
Sa inteleg ca vi se pare normal ca in 2012 autostrazile sa fie inchise cateva zile ? Drumurile nationale la fel? Chiar nu vrem sa iesim din ‘lumea a treia’ ? In trecut lumea nu platea pentru rovigneta si cauciucuri de iarna, nu plateam tot felul de taxe in pretul combustibilului, acum platim tocmai ca sa se deszapezeasca. E dreptul nostru sa ne plangem ca nu se deszapezesc drumurile, doar platim pentru asta! Parerea mea!
NOU
Mie mi se pare normal sa se inchida drumuri in asemenea situatii, omul inca nu e indeajuns de puternic incat sa se puna cu natura. Drumurile se inchid si in tarile dezvoltate (chiar in conditii meteo mai usoare decat la noi), oricat de multe mijloace de deszapezire ai avea, nu ai cum sa rezolvi tot. Bine, asta nu scuza incompetenta/indiferenta autoritatilor in unele cazuri, dar trebuie sa intelegem ca sunt situatii in care chiar nu au ce face.
NOU
On se calme! Hein? Auzi lumea a treia… exceptional!!! Daca-ti spun ca-n sfanta Franta se inchid autostrazile la astfel de conditii meteorologice sha-i ca te apuca damblaua? Si la ei autostrada se plateste la kilometru nu o data pe an vigneta. Or fi si ei lumea x si nu i-a anuntat nimeni. Sau pt tine tara civilizata inseamna statul Florida/California? Vezi ca parca si Alaska face parte din SUA.
NOU
In Canada nu se inchid drumurile. Zapada face parte din iarna!
NOU
Sa o crezi tu ca nu se inchid drumuri in Canada. Au inchis drumurile si vara cand aproape de autostrada 401 (Toronto) cand a fost o insiruire de explozii in 2008 de la un centru cu propan. O zi n-a mers autostrada aia. Uite aici explozie www.youtube.com/watch?v=Wsm7yQLW3Fo&feature=related
Atunci am vazut si eu utilitatea perdelelor la ferestre. Ca altfel intrau cioburile de la ferestre in noi.
NOU
Ma refeream la zapada si nu la explozii.
NOU
Toata vesnicia nascandu-se la sat, acolo nu era… urbanism
NOU
@arhi: rascolesti amintirle oamenilor , acum imi vine sa ma sui intr-un tanc sa plec la falticeni , sa ma duc pe strada ion creanga sa ma mai dau ca pe vremuri cu sania . Ce zapezi am prins , ce senzatie super putea sa-ti dea soba calda dupa o zi la sanius. Unde in bucovina mergreai in copilarie?
NOU
M-am nascut si am crescut la tara. Pentru mine – si pentru ceilalti copii – zapada multa reprezenta si un prilej de bucurie, stateam la sanius pana la miezul noptii. Oamenii sunt obisnuiti (sau daca nu, se adapteaza din mers) sa reziste conditiilor meteo, parintii/bunicii nostrii au trait vremuri mai dificile (din toate punctele de vedere) si, in mare parte, au supravietuit. Acum se face mare caz pentru situatia de fata, de vina este in primul rand mass-media care, in goana dupa rating si senzational, umfla orice informatie pana o transforma intr-o catastrofa (din pacate fac asta aproape cu orice informatie negativa). Desigur, nu trebuie nici sa cadem in extremea cealalta, minimizarea fenomenelor meteo, pentru ca exista cazuri relativ disperate, oameni bolnavi care sunt blocati, familii sarace care nu au cu ce sa se incalzeasca, etc.
Revenind la parintii mei, nu se plang deloc de situatia actuala, dar s-au obisnuit cu un minim de confort, confort dat in mare parte de existenta dotarilor moderne (nu e nicio problema sa faci focul la soba cand nu mai merge centrala din cauza lipsei de energie electrica, dar nu prea iti pica bine sa arunci toata carnea din congelator, carne pentru care ai muncit tot anul sa cresti animalele).
Pana la urma, singurul lucru care conteaza este asigurarea accesului la asistenta medicala care, chiar daca nu este extraordinara, inca mai salveaza vieti.
NOU
catalin » mane, daca atunci cand afara sunt -15 grade tu arunci carnea ca nu iti merge congelatorul, ai o problema :))))
NOU
la -15 nu, dar la +2 cum au fost ieri in cursul zilei, da.
NOU
catalin » o bagi in zapada si tot rezista…
NOU
Pana la urma, da-o incolo de carne, se face alta 🙂
NOU
Cunosc situatia si subscriu. Frate, nu e decat iarna. Nu e apocalipsa, nu e sfarsitul lumii.
Cand eram mica mergeam cu taica-miu la o familie de tigani, ca el le filma la toate evenimentele si eu eram copil de mingi. Tigani din aia cu fuste si cu fete maritate la 12 ani. Culmea, aceiasi tigani sunt oameni mai decenti decat alti 100 de romani pe care ii cunosc (dar asta e alta poveste, de spus in alt context). Ideea e ca atunci am participat pentru prima oara la o nunta tiganeasca. Oamenii si-au maritat fata de 16 ani si normal ca i-au dat si zestre. Ce fel de zestre? Pai in jur de 50 de plapumi de puf, 100 de perni, nu stiu cate paturi, nu stiu cate haine de lana (lana din aia de cioban), etc. Si acum am filmarea in care tiganul tata explica asa: pai noi din generatie in generatie le dam zestre fetelor noastre plapumi si perne si din astea. Pentru ca inainte iernile erau ierni si oamenii stateau in varful patului cu 3 plapumi puse peste ei si cu soba duduind, ca sa reuseasca sa se incalzeasca.
Eu n-am apucat iernile alea ca inca-s verde. Dar taica-miu povestea ca atunci cand era el mic si se trezeau dimineata, apa in caldarea din casa era inghetata bocna, desi soba era inca calduta.
Daca e sa ne facem griji cu schimbarea de clima, ar trebui sa ne facem referitor la intrebarea “de ce s-au schimbat iernile atat de mult incat chiar si 1 metru de zapada a inceput sa ne sperie”
NOU
* perne (ca in timp ce scriam ma gandeam la moldovenescul “perini”)
NOU
Cand eram copil, zapada era cat casa, asa cum spui si tu…Nimeni nu se panica…este ceva normal pentru o luna de iarna – februarie. Nu sunt normale acele ploi..in rest zapada este buna.Noi stam la curte si nu asteptam sa vina nimeni sa ne dea zapada…si in fata curtilor fiecare isi face poteci , mai baga plugul pe strada, copii se bulgaresc, sa tavalesc prin zapada, doar e iarna…Nu?
Intre timp e cod portocaliu…ferea…a demisonat portocaliul cu toata gasca de potocale…
NOU
Stii cum se zice? Ca la omul sarac nici boii nu mai trag!
De-asemenea, romanul mai crede si in mila Domnului si se lasa in voia sa!
Ce va fii, va fii!
NOU
Ar trebui sa intelegeti ca traim alte vremuri.
Pe atunci daca se lua curentul nu insemna decat ca in loc sa aprinzi becurile, trebuia sa aprinzi lampa (sau niste lumanari).
Acum depindem prea mult de energia electrica, nu avem caldura fara energie electrica, nu mai avem mijloace de comunicare exterioara fara energie electrica, nu mai putem nici macar sa intram in bloc fara energie electrica.
La fel si cu blocarea strazilor. Inainte oamenii de la tara care isi lucrau pamantul, aveau provizii suficiente astfel incat sa nu ii deranjeze faptul ca s-au blocat drumurile o saptamana. Acum, la tara s-au mutat orasenii dornici sa scape de aglomeratia orasului, care insa depind de facilitatile din oras: au serviciul in oras, din oras isi cumpara mancarea, in oras isi duc copilul la scoala, etc.
Nu e cazul sa facem din tantar armasar, si sa ne plangem ca a nins putin si trebuie sa mergem 1 km pe jos ca sa luam metroul in loc sa luam masina. Dar nici sa cadem in extrema cealalta si sa spunem ca strabunicii nostrii traiau foarte bine fara lumina si fara strazi.
NOU
Bine, dar nici nu platea bunicul taxe peste taxe….
NOU
iosup » da, doar cateva sute de hectare de teren si paduri, animale, munca glorioasa si gratuita tot timpul, de astea minore
NOU
culmea e ca la primavara tot se vor scumpi alimentele si restul ca a fost prea multa patura si a tinut prea cald culturilor…
NOU
Sunt de acord ca iarna asta e absolut banala. Dar sa inteleg ca tu zici ca e ok sa avem drumuri inchise si ca n-ar trebui sa ne plangem pentru ca asa era si acum 30 de ani ?
NOU
Nu vreau sa scriu hectare, de astazi la mine in oras toate unitatile scolare au fost inchise pentru doua zile, astept sa vad ce se v-a intampla joi.
NOU
frumos spus grasule.desi nu te suport,datorita acestor articole mai dau pe aici.
mi aduc aminte,ca aveam derdelus in spatele casei,am stat la curte,acolo unde acum este lacul morii si stateam de dimineata pana seara calare pe sanie,zeci de copii.intram o data pe zi in casa,mancam ceapa cu slanina,beam o cana de bors si o zbugheam afara.ce batai in zapada,ce bulgareli,ce fotbal pe zapada.fotbalul pe zapada e magnific si dumnezeiesc.
bravo grasule,mi ai trezit amintiri frumoase.
NOU
Stii care e faza arhi? ca daca nu ningea deloc toata iarna, vedeai la tv alte stiri cum ca o sa fie seceta, ca n-are pamantul apa deloc. asa ca oricum ai da-o nu e bine. Si eu cand eram in vacanta la tara…in judetul Buzau… erau zapezi de peste 1m. Bucuria copiilor, dar si a satenilor pentru ca stiau ca va fi irigat pamantul. cam atat.
NOU
Desi sunt nascut vara(Iunie) mie imi place iarna! Asa ca daca afara stratul e de 2 metri de zapada cu atat mi se pare mai frumos! Tin minte cand eram mic si ma duceam la bunici cu trenul si din tren vedeam intinderi intregi acoperite de zapada si munti plini de zapada, mi se parea cel mai fascinant lucru din lume!
NOU
Pana acum o luna : vaaaaai, recolta de grau e compromisa; se va scumpi painea. Nici asa nu e bine?
NOU
Eduard » de acum va fi vaaaai, vor fi inundatii, se va scumpi painea. daca nu era nici una, nici alta, painea se scumpea din cauza contextului international, pretul petrolului, conflictul din afghanistan etc