În timp ce mă jucam ieri cu o aplicație de jucat pe bursă, plus500, pe fake money, să văd cum mă duce capul (mă duce slab de tot, indiferent de ce cumpăr, pierd bani glorios), mă gândeam la soluțiile acelea de investiții pe care le caută toți și nu le găsesc. Și am realizat că, în românia, să investești în aur, este fix degeaba.
Serios, în românia, ca persoană, dacă cumperi de undeva aur, îl cumperi la prețul de piață al aurului. Eventual și un mic adaos comercial, funcție de unde îl iei. Și devii fericitul posesor al unei grămăjoare de metal care, din start, nu mai valorează nimic. Banca națională nu cumpără aur de la populație, ci doar răscumpără eventuale certificate de deținere aur anterior cumpărate de la ei.
Băncile comerciale nu cumpără aur și nici măcar nu se ocupă cu asemenea chestii. Așa că singura opțiune e să îl vinzi la un amanet. Unde iei, din start, 50% din prețul aurului, în cel mai frumos caz. Poate fi cea mai esquizită bijuterie ever, amanetul ți-o calculează la maxim jumătate prețul aurului din ziua respectivă.
Și dacă găsești o oală cu monede în pământ și declari că ai găsit-o în debara, de la bunica, (pentru că, altfel, aparține statului român, orice e găsit în sol merge la stat), efectiv nu ai ce să faci cu monedele alea, în afară de a le scoate ilegal peste graniță, nu ai unde să le comercializezi, la prețul lor real. Nu există acces al persoanelor fizice pe piața de tranzacționare a aurului, de niciun fel.
Și totuși, toate mămăițele strâng aur ca pe dumnezeu, pentru că, se știe, aurului nu îi dispare niciodată valoarea.
NOU
Wait, atunci cum de monedele/lingourile de aur la black friday s-au vandut complet?
Sau e vreun gimmnick nou ca bancile nu *mai* cumpara aur de-acum in colo?
NOU
nu e nou deloc.
NOU
@C: Teapa e ca te-au facut sa cumperi ceva ce sperai ca va fi mai scump la o valorificare ulterioara. Doar ca nu. Spune drept, cate “lingouri” ai cumparat?
NOU
pentru ca toti au auzit ca undeva pe la cc la nr1 sau nr 2 era un presspapier de aur
NOU
Sau tranzacționezi direct pe Bursă aur și lași metalurgia în seama mămăicilor.
NOU
Cumperi de la turci
Ieftin 10-15% mai mic prețul ca în România
Asta da investiție
NOU
Aurul mamaitzelor este pentru vremurile cand banul de plastic nu va mai avea nici o valoare
NOU
In vremurile alea nici aurul nu va mai avea. Nu mananci aur, aurul e moneda de schimb, la fel ca banii.
NOU
Da, doar ca aurul e metal pretios, care nu se devalorizeaza, chiar daca are fluctuatii. La fel ca diamantele. In vremuri nasoale, gen razboi (cand, apropo, netul poate fi o gluma buna daca pica serverele si banii tai sunt in banca), poti sa te stergi la cur cu banii, ca nu are nimeni ce sa faca cu ei. Ca o moneda se poate devaloriza la cea mai mica zdruncinatura politica.
Istoria ne-a invatat ca metalele pretioase/ diamantele te scot din cacat.
Daca ai ceva aur, il poti da la schimb pe multe, inclusiv o locuinta/ mancare, daca e sa ajungem chiar atat de nasol.
Grecii si- au luat-o maxim cu banii in banca. Pana la urma e Romania, nimic nu e sigur.
Poate in alte tari da, dar aici, daca vine vreo catastrofa nasoala sau ceva care face sa pice bancile sau netul, te lingi pe bot de bani, pana apuci sa te vezi cu ei in mana, ca totul va fi la pamant.
Dar, in speranta ca nu ajungem chiar atat de nasol, aurul tot sta in picioare, pentru simplul fapt ca peste tot in lume, are aceeasi valoare. Nu trebuie musai sa-l schimbi la amanet in Romania, daca ai nevoie de bani, mergi in alta tara si schimbi acolo. E mai profitabil decat sa tii banii in banca, intr-o anumita moneda si sa stai cu frica, ca mine vine criza si economiile pe care le aveai, vor valora, brusc, cat o masea stricata.
Pe mine ma intereseaza modalitatile de depozitare, pe termen lung. Ca nicaieri nu pare sigur (daca ne gandim la bancile de la noi, mai bine il topesti si il faci buttplug si il bagi in cur). Poate doar la o banca din vest, cu radacini adanci, dar cred ca rad aia si cu curu’, daca te duci la ei cu un lingou cat un ssd extern.
Complicat.
Dar pana la urma, toate au avantaje si dezavantaje.
De exemplu: daca investesti in imobiliare, sa traiesti din chirie/ vandut mai tarziu, tot nu e bine, ca nu stii cum vine vreun cutremur si se darama blocul in care ai apartamentul. Si daca tu+ inca vreo cateva mii care au ramas fara case asteapta banii de la asiguratori… o sa fim despagubiti la sfantu’ asteapta.
Sau daca vine vreo criza, posibil sa iesi in pierdere.
Daca investesti iun vreun startup care pare promitator, in speranta ca o nimeresti ca Warren Buffet, ei bine, sunt sanse de 50% sa fie teapa. Si noi nu suntem Warren Bufffet, sa ne permitem sa pierdem, nu stiu, cateva mii de euro, bani economisiti cu greu.
Cel mai bine e sa punem pe hartie, istoria fiecarei metode si sa vedem care a avut mai multe beneficii, decat nasoale,. Apoi te raportezi la economii, puterea de munca, veniturile estimate, varsta. Aici e chestie care tine de fiecare individ in parte. Pentru unii functioneaza o anumita metoda, pentru altii, alta.
De exemplu, un om de 45 de ani, isi face altfel planurile pentru pensie, fata de mine, care am 27 de ani. Eu nu pot sa prevad ce va fi peste 35- 40 de ani. Cine are 40 de ani, stie ce vorbesc. Cate s-au intamplat si s-au schimbat in 40 de ani? Cate se vor schimba peste inca 40 de ani? Greu de prevazut. Mie imi este foarte greu, in clipa de fata, sa decid in ce directie sa o iau, referitor la pensie, pentru ca azi, totul este extrem de instabil, data fiind si tara in care traim.
In vest e mai simplu, au reguli stricte, ai incredere in sistemul bancar. Aici e o loterie si tre’ sa cantaresti bine optiunile.
Aurul pare cea mai apropiata optiune, cel putin pentru mine. Ca mai tarziu vor aparea niste oportunitati de facut bani, da, il vand si investesc in optiunea aia. Adica, as vrea sa zic ca aurul e asa… “timeless”.
Mi-e greu sa ma gandesc, ca voi munci inca 20 de ani, din clipa asta. Si voi strange ceva, gen, o suma frumoasa in banca. Si nu stii ce vine (vezi exemplele de mai sus) si pierd tot.
Asa, cu aurul o mai dregi.
Evident, asta e ce gandesc eu, dupa logica pe care o am eu acum. Nu vreau sa zic ca am dreptate, sau sa ma contrazic, chiar urmaresc cu interes subiectul, ca e foarte posibil sa n-am dreptate. Eu sunt o persoana super paranoia, gandesc mereu in avans, cum sa ma pun la adapost, in caz de ceva, de la catastrofe naturale, la razboaie, criza nasoala sau chiar banalele situatii cand suferi un accident stupid, ramai invalid/ orb/ surdo-mut si nu mai poti munci/ produce ceva.
Asadar, argumentele pe tema aurului si sunt binevenite :)).
NOU
@Radu Zi-le asta și ălora din Venezuela.
NOU
Jupaneaso, cu aurul o mai fi cum o mai fi, cu diamantele in schimb ai dat-o de gard.
Diamantele nu sunt rare, se pot fabrica cu tona, nu mai valoreaza cat ai dat pe ele din secunda doi.
www.theatlantic.com/magazine/archive/1982/02/have-you-ever-tried-to-sell-a-diamond/304575/
Fetelor, nu mai fiti cotzofene ahtiate dupa sclipici. Luati bijuterii din titan, iridiu, platina si alte metale gri si plicticoase. Aratati ca sunteti inteligente.
NOU
jupanco: ai auzit de cocoseii de aur?
NOU
Valoarea e data de cerere si oferta. Daca maine vine o furtuna solara si prajeste circuitele electrice sau incepe un nou razboi mondial, o sa mai fie valoroasa o bara de salam ca un lingou cu aur. Aurul nu tine de foame, nu il poti arde sa te incalzesti si nici nu te poti imbraca sau inveli cu el.
NOU
Este si nu este asa. BCR, Pireus si reiffeisen vand aur de cont, nu numai banca nationala. Asta este strict pentru investit si speculat eventuale fluctuatii in pret. Acesta poate fi valorificat aproape pe loc la agentiile lor (nu stiu exact daca si in mobile banking).
Aurul fizic poate fi cumparat procesat (bijuterii) sau certificat (lingou). Ambele optiuni nu au ca scop in principal obtinerea de un profit ci protejarea impotriva inflatiei si crash-urilor economice. Bijuteriile sunt in general greu de valorificat la un pret care sa le reflecte valoarea, lingourile in schimb poti sa le valorifici la bancile care tranzactioneaza aur la un pret apropriat de valoarea din piata (pireus ofera cam 90% din pretul BNR, testat de mine, sau la bijutierii care cumpara in general aur certificat la un 80% din pretul pietii). Pe langa asta, aurul este o moneda de safety, in caz ca trebuie sa te cari de urgenta (diferite motive) poti sa ai asupra ta o suma consistenta de bani intr-un volum destul de mic si care poate fi valorificat cam oriunde in lume.
NOU
Cum a zis el. Când e boom economic, cererea de aur scade. Când piața o ia la vale, cererea crește. De-a lungul istoriei, majoritatea monedelor fiduciare și-au pierdut valoarea și au dispărut, oamenii întorcându-se la aur.
ginifoundation.org/kb/fiat-currency-graveyard-a-history-of-monetary-folly/
mises.org/library/inflation-and-fall-roman-empire
NOU
Exact cum spui ! De ce , in trecut, cei persecutati si care trebuiau sa traiasca cand intr-o tara, cand in alta, trebuind sa plece degraba chiar si in miezul noptii, gen evreii, armenii, erau bijutieri ? Cei simpli, nu marii bnacheri….
Te ridicai din pat, puneai 100 diamante si ceva bijuterii din aur in buzunare (la propriu) si fuga pe repede inainte….
Ce bani de hartie…ce actiuni …. cateva pietricele si incepeai o noua viata unde puteai….
NOU
Nicio bancă nu îți va cumpăra vreun gram de aur dacă intri cu el pe ușă, indiferent de formă (lingou, bijuterii, etc.) pentru că nu au oameni pregătiți pentru așa ceva. Singura varianta posibilă de a cumpara si vinde aur este aurul de cont sau daca vrei să-l vezi fizic, îl cumperi si îl pastrezi in seif.
NOU
BCR cumpara inapoi aurul cumparat de la ei, daca a fost tinut tot timpul la ei: www.bcr.ro/ro/aur. Practic, un certificat de detinere.
NOU
iei un seif chubb si il bagi acolo cateva sute de grame, ca nu stii cand 1 gram = 1 sac de cartofi.
in Romania sunt aproape zero dealeri de bulionuri, ultimul ramas este gold and roll, care are si ceva market unde si intermediaza, dar cea mai buna solutie la nevoie este anunt pe olx cu vanzare exclusiva negociata catre bijuterii, mergi pe ideea ca ai mai mult de 50 g / 24k, gen de la 2-3k euro sa poti sa negociezi ceva
solutia banoasa sunt deallerii de bulioane din afara gen germania/austria ( viena, berlin preferabil), irlandezii sau englezi de la chard la atkinson, doar ca nah sa mergi cu cateva zeci sau sute de grame de aur in ghizodan prin oras, nu e fun psihologic
NOU
La noi is zero dealeri de bulion ca orice roman stie sa puna de bulion. La engleji, nemti si ceilalti e mai greu, ca la ei e rosii cu E-uri si bulionul iese prost.
NOU
În urmă cu câteva sute de ani aurul era apanajul regilor și al potentaților momentului. Acum orice zugrav și orice vânătoare de butic are cel puțin un lanț, un inel, un cercel din aur sau suflat cu aur. Ori aurul și-a scăzut foarte mult valoarea, ori omul de rând o duce în secolul 21 cu mult mai bine decat regii de acum 500 de ani și doar i se pare, are o halucinație că o duce prost.
NOU
ultimul zugrav basit o duce mai bine decat nobilii de de mult. Mai putin la partea de putere si cat si ce poa sa futa.
Dar, viata de zi cu zi este epic de simpla
NOU
Cand vorbesti de aur, ca investitie, nu te gandesti la ghiuluri si lanticuri.
NOU
Pentru ca atunci aveai nevoie de resurse mari sa scoti aur, sa il prelucrezi, cantitatile erau mici etc. Acum e mai usor de extras, de prelucrat, exista cantitati semnificative pe piata. Cu cat avansul tehnologic este mai mare, cu atat lucrurile care erau accesibile doar celor cu bogati, devin accesibile mai multor categorii sociale.
NOU
Ionut, multe din bijuteriile de azi sunt suflate in aur, nu aur masiv. Cantitatea e infima.
NOU
Acelasi soc l-am avut când am cumpărat un mini lingou din aur care e mai scump per gram decât as putea sa îl vând acum. :)) Dacă ii dai jos ambalajul, e și mai ieftin decât la amanet. Doar asa, sa te uiți în seif și sa te simți bine, ca la schimb ieși pierdere.
NOU
S-a vandut bine aurul prin 2008 pana in 2010, multi se pregateau de cumparat arme, conserve, butoaie cu benzina si aur binenteles, cat mai mult.
NOU
Hai domle, se poate? aurul e metoda batraneasca, oamenii inteligenti cumpara obligatiuni de stat mai ales ca probabil dobanzile vor creste caci e nevoie de bani pentru a acoperi deficitul bugetar (al treilea din Europa). O sa dea statul 7 % dobanda si or sa vina toti sa cumpere obligatiuni romanesti pana cand o sa se ajunga in situatia Greciei in 2007, yay!
Altfel, ca idee, daca jucai 10.000 euro pe bursai in octombrie si puneai in actiuni TESLA, azi aveai 22000.
12000 euro in 4 luni, pam pam!
NOU
Nu toti ci doar bancile, statul roman este cel mai bun client al lor. Bancile nici nu se mai complica cu rahaturi gen finantarea economiei …de ce ar face-o daca are balena in plasa?
In UE -USA aurul este pe cale de disparitie, au grija guvernele. Dar in Turcia, Rusia si arabeti si se pot face afaceri bune daca, repet daca esti in bransa.
NOU
UE este o piata comuna si libera iar asta nu inseamna doar ca sa te duci sa muncesti in tarile UE sau sa faci turism. Poti deschide firme in orice tara UE doresti, sa vinzi sau sa cumperi tot ce este legal. Daca aici e piata de cacat pentru aur, te duci unde e piata ok. La fel fac si aia din vest, cand ceva e de cacat la ei, se duc acolo unde le convine. Se relocheza si elimineaza barierele.
NOU
Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile și rugina și unde le sapă și le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile și rugina și unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură.
Matei 6:19-20 VDC
bible.com/bible/191/mat.6.19-20.VDC
Este cea mai bună investiție în care nu pierzi niciodată garantat
NOU
Pai da maica, dati la biserica tot ce aveti, ca sa aveti dupa in ceruri bogatie!
NOU
adica, in concret, cea mai buna investitie este sa creezi o religie sau sa te inrolezi in una existenta si sa-i jupoi pe fraieri!
NOU
Mai bine e “Ce faci in Romania?” Pt ca indiferent (cu aur/fara), pe termen lung nu e deloc ok. Tara e fara viitor, nivelul de trai e sub si cam atat.
NOU
Vestea bună e că dacă te apuci serios să tranzacționezi CFD-uri pe Bursă n-o să mai ai cu ce bani să investești aiurea în aur.
NOU
nici macar nu stiu ce sunt alea cfduri
NOU
chestiile alea pe care le cumperi în joacă pe plus500
NOU
doamne fereste:))) eu ma gandeam ca diploma aia de valori mobiliare o sa ma ajute, dar momentan fac toate greșelile de rookie posibile,am pierdut cateva averi pana acum
NOU
Cam orice bijuterie mare cumpara aur cu 10-20% sub pretul bnr. Cam orice casa de amanet mare cumpara aur ( nu amaneteaza!!!) cu 10-30% sub pretul bnr…soo