Poate nu înțelegeți de ce sunt atât de înverșunat împotriva religiei la clasele pregătitoare inventate de jegul ăla de funeriu și în general în școală.

Copiii mici sunt niște bureți. Absorb totul și asimilează în funcție de gradul de bine indus de adultul ce le prezintă faptele. Ați văzut vreodată un manual de religie? Dacă nu, căutați pe net. Veți vedea cum Ionel și-a rupt piciorul pentru că nu și-a spus rugăciunea de seară. Sau cum Adriana s-a îmbolnăvit pentru că nu a fost la spovedanie 2 săptămâni la rând. Sau cum S-a rupt scara sub George, pentru că l-a supărat pe dumnezeu.

Nu, nu e normal să înveți copiii asemenea mizerii. Nu e normal să îți bați joc de niște minți fragede doar pentru a satisface nevoia de bani și putere a prefericitului patriarh daniel. Nu doresc ca mintea copilului meu să fie pervertită cu mizerii de ev mediu. Nu, religia nu e singurul mod în care copilul meu poate fi educat și învățat ce e bine și ce e rău. Educația este cea ce trebuie să facă asta.

Da, știu, suntem mai mulți care credem asta și suntem liberi să mergem să ne luăm copiii de la școală când e ora de religie. Sau copilul poate pleca din clasă.
Dar lucrurile nu stau chiar așa. Părinții nu au timp non stop să facă asta. Unii dintre noi vor abandona, vor fi mai leneși sau pur și simplu nu le va păsa. Și astfel se vor pierde în întunericul propovăduit de corbii morții numiți preoți, minți de copii care poate instruite altfel, ar putea fi chiar utile societății.

Iar copilul nu poate pleca din clasă. Dacă eu semnez hârtia că nu vreau să facă religie, copilul trebuie să stea în clasă bine mersi și să asculte spălarea pe creier. Dacă e de altă religie, e obligat să stea și să asculte predicile, cât timp nu e o clasă pentru religia sa. Iar dacă alege să plece, iar aici vă spun lucruri din Constanța, magicul preot îi învață pe copii cum să își bată joc de oaia neagră a clasei și cum să îl ostracizeze până când revine la drumul drept. Iar copiii nu suportă să fie excluși de grup.

E mult de spus pe temă și mi-e silă și mă enervez doar scriind. Dar vorba tipului care își este propriul tată, adevăr vă spun vouă, politica băgatului capului în nisip nu este cea corectă în acest caz. Politica eh, mare lucru, o oră pe săptămână e retardă. În ora aia ar putea face de exemplu SPORT, fiind țara cu cea mai puține ore de sport din europa. Ar putea face ceva realmente util educației, ceea ce nu se poate spune despre învațarea imnului doamne doamne, domn ceresc.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

140 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    bah…ai dreptate. Dar atat, nu te ajuta cu nimic, chiar din contra 🙂

    • #2

      Ion Dolanescu » ma ajuta sa innebunesc de nervi

  2. Intr-o zi am urcat in lift cu un popa. La un moment dat, i-a sunat telefonul. Avea o manea ca ringtone :|. Cum puma mea sa mai iei de buna ce zice ala ?

  3. A nu lasa copilul sa iasa din clasa daca nu doresti sa faca religia este un mod mascat de a il face pe copil indirect…sa fie obligat sa asculte ce se preda. Lasa-ma pe mine ca parinte sa hotarasc ce vreau pentru copilul meu. Exista o programa scoalara si asa prea incarcata cu materii de umplutura…
    Indoctrinarea religioasa mi se pare o tampenie, sa fie obligatorie in scoli? Suntem pe vremea inchizitiei si nu mai stim noi?

  4. Partea cea mai eleganta, este ca la Religie sa pun note in catalog. Daca in clasele I-IV mai merge treaba cu notele, ce te faci din a V-a, cand media finala conteaza la admiterea in liceu? Drumul in viata…nu? Ai punctat perfect.

  5. #7

    off-topic – am lesinat de ras la cum ai scris ‘s-a rupt scara’ (adica cu litera mare)

  6. #8

    mai bine ar face educatie sexuala…

    • #9

      Da, corect. Asta lipseste tarii. Educatie sexuala. Si da, trebuie facuta din clasa a doua…. Mai bine taceai.

    • #10

      Jordan , vrei sa zici ca educatia sexuala nu lipseste la noi in tara? Hahahahhahaaa!!!

    • #11

      jordan, ori esti .. ori esti..
      1. educatie-ducem lipsa.
      2. sexualitate, sex,cu/fara, in timp ce , cu obiecte ajuatatoare sau nu-
      Avem, slava domnului.

  7. #12

    recomand teza la religie in clasele 5-12 si religia ca materie de baza la bac.
    acum…serios…mai bine i-ar invata pe copii oarece reguli de circulatie, educatie civica etc. etc. etc. sau…ii fereste dumnezeu si de accidentele rutiere ?

  8. #13

    păcat că sistemul educațional e prost și ora aia de religie nu ajută decât la înverșunarea unor părinți ca tine pe un lucru bun. da ce să-i faci?! mai bine ne ieșim din minți și luăm copilul de la școală … fain model de toleranță! sau cerem mai multe ore de sport… golăneala în curtea școlii (că în sălițele alea când se apucă să țopăie 30 de copii le face incredibil de bine praful – întreținere proastă – și nici profilor nu le vine să stea acolo).
    oricum ora aia de religie, a fricii și a pedepseiașa cum din păcate e prezentată, face mai bine societății decât belicoșii atei care nu fac nimic decât să conteste evidența necesității unui sistem de credință și valori perpetuu superior.

    • Daca tu esti un animal care nu intelege de vorba buna si trebuie sa fii speriat cu bau bau si la 30 de anisori, asta nu inseamna ca nu existansi oameni normali care pot fi niste modele de urmat fara sa aiba vreo treaba cu religia.

    • Poti explica cu 3 argumente logice de ce crezi tu ca ora aia de religie face mai bine societatii?
      Poti explica cu un singur argument logic motivul pentru care crezi tu ca “belicosii atei” nu fac nimic pentru societate?
      Tu ce faci pentru societate?

    • #16

      Mane, deci tu ai nevoie de religie ca sa pricepi ca nu trebuie sa furi sau sa ucizi? Fascinant…

    • #17

      Draguta Alexandru dar daca tu erai de alta religie si te obligau conform religiei sa-ti botezi copilul cu bisturiul (cunoscatorii stiu la ce ma refer) sau sa se inchine la Alah si tot in numele lui sa vina acasa si sa-ti schimbe ideile…tot asa spuneai de ora de religie? Ma uit in Canada la scolile catolice….au fetele alea niste fuste scurte de numai scoli catolice sunt. Chestia cu religia e un mare bulshit!
      Ma intreb Alexandre daca vorbesti din experienta sau daca stii ce inseamna genul asta de implementare. La tine o fi un fel de hai sa incercam…o fi buna si asta la ceva.

    • #18

      @mack
      se prea poate să fii om bun și în afara religiei. tu sigur nu poți fi un exemplu în sensul ăsta.
      @ molodoveanca
      după umila mea logică
      -1- frica individului face bine societății. mai bine să ai frica unei pedepse supranaturale decât ajungi să fii pedepsit de societate.
      -2- valorile creștine nu fac rau nimanui. nici măcar atunci când niște preacredincioși amenință cu foc și pucioasă – dacă ești copil supraimpresionabil și o să fii cicatrizat pe viață de imaginile povestite sau chiar din icoane, îmi pare rău de părinții care o să te scape la un film cu transformers/pokemoni explozivi și alte creaturi din ceasul magic al lui BEN10 sau ”documentarele” ancient aliens, spartacus & alike.
      -3- o oră petrecută la școală, fie ea și de religie spurcată cum e creștinismul ortodox, e mai bună decât una de sport/educație civică chiulită.
      eu fac pentru societate un bine că-mi reprim criminalul din mine de frica unei vieți de apoi în durere. pentru că frica de intervenția promptă a societății e ilară, în condițiile în care vedem câți ne păcălesc vigilența.
      @pigbrother
      maneeee! până și rastamanii îl cheamă pe Jah să nu îi lase să se împuște între ei.
      @mihaela
      păi nici unul dintre colegii mei catolici și protestanți nu se aprindeau în flăcări violet dacă rămâneau la ora de religie și la final de trimestru aveau țidula de la preot/pastor cum că și-au învățat lecția lor. și nici eu nu am vomitat sânge când am răspuns la invitația unui amic baptist de a particpa la o întâlnire a lor. și uite așa încercarea moarte nu are! decât pentru nevinovații uciși de fanatici… căror nevinovați le dorim să se bucure într-o viață de apoi mai bună.
      de mii de ani religiile sunt supuse scrutinului unor întrebători. și nu dispar… cum o fac obiecte, idei, oameni.

    • Si ma rog de ce esti atat de sigur ca n-as putea fi? Doar pentru ca o crezi tu? Serios, fara argumente as putea sa afirm si eu ca esti incuiat. Sau poate am si argumente…

  9. #21

    In mod normal ca sa-l poti scoate de la scoala ar trebui ca ora de religie sa fie prima sau ultima din zi. Dar of course ca Batmanul de serviciu o pune oricum dar nu prima sau ultima, ca sa complice lucrurile.

    Am ales varianta cea mai tampita: imi las copiii la religie dar facem misto big time de ea. Tot timpul. Si cand te gandesti ca se putea rezolva cu un “no comment”.

  10. ai perfecta dreptate been there, sfatul meu cu fata ta este cind os a ajunga aoclo, te duci la moschee si ceri pitzula ca e de religie islamica, crede-ma or s-o lase in pace, cit am avut posibilitatea sa fac asta au lasat-o in boii ei(si se cara de la orele de cretinizare)-daca esti in bucuresti si ai nevoie de asistenta iti spun eu o moschee mica si draguta uinde nhu o sa ai probleme(aia mare e de propaganda)

  11. #25

    Cu toti am facut religia in scoala si nu a fost asa extrema situatia. Singura pilda pe care o tin minte este aceea ca nu e bine sa strici cuiburile de randunele. Si o chestie care iarasi o tin minte este ca aveam o profesoara SUPER MEGA SEXY si venea cu niste pantaloni mulati, of doamne. Pot spune ca la orele de religie am avut prima erectie :))

    Acum accesul la orice tip de informatie se face extrem de usor. Sunt deja multe porcarii pe care “buretele” tau este gata sa le absoarba; sa fie religia asa periculoasa ?

    Majoritatea parintilor nu vor fi interesati de acest aspect si isi vor lasa odraslele in bataia vantului. Al tau va fi mai special, va lipsi de la orele de religie si va fi scutit de sport eventual. Aiurea zic, ii va face mai mult rau.

    Pildele religioase nu spala creierul precum credeti. Cel mai frumos lucru care mi-a ramas in minte din copilarie sunt pildele religioase povestite de maicamea. Mesajul este delicat si simplu, usor de inteles si nu face decat sa te faca mai bun, mai iubitor, parerea mea. Astazi desenele animate sunt “cu bataie”, filmele de actiune sunt violete, pornografia este usor de accesat; la 7-8 ani se practica sexul oral in toalete si voi spuneti ca religia ar trebui scoasa ? Asta sa fie problema ? Religia cred ca mai stabileste un echilibru, aduce ceva bun in educatie.

    Nu am citit nici un manual de religie recent insa dupa parerea mea religia nu poate sa faca decat bine. Intr-o tara cu 90% crestini eu zic ca se pot aduna 10 oameni capabili care sa editeze manualul si sa-l faca cat mai ok.

    • #26

      asta cu “toti am facut …” nu e chiar asa.
      ori esti 70+ si ai facut scoala in perioada interbelica…ori esti 15- si tocmai ce ai buletin. in nici unul din cazuri nu ai dreptate

    • Exemple de activităţi de învăţare (religie):
      – organizarea de discuţii despre rolul lui Dumnezeu în viaţa omului; 
      – exerciţii de învăţare a închinării (gestul închinării, cuvintele însoţitoare); 
      – explicarea credinţei în Sfânta Treime, pornind de la gestul închinării;
      – organizarea de dialoguri pe tema elementelor care definesc viaţa unui creştin;
      – organizarea unor exerciţii de manifestare a dezacordului faţă de comportamente care încalcă valorile moral-creştine.

      Asta ultima cum se traduce? Bataie cu pietre in piata centrala?

    • #28

      cu buletinul m-ai nimerit :)) cand am zis “cu toti” ma refer la generatia ~85

    • #29

      Majoritatea parintilor nu vor fi interesati de acest aspect si isi vor lasa odraslele in bataia vântului.
      Puiule, încă nu sunt în postura, dar voi fi peste putin timp, și abia aștept sa ii prind ca bagă asa ceva la scoală copilului.
      Nici nu știi cât aștept sa ii prind cu asa ceva.

    • Bai sa vedeti ce treaba urata. Profa mea sexy cu pantaloni mulati si parul lins si carare pe mijloc avea … si o sora geamana ! Deci sa mor, nu mananc cacat imi aduc aici colegii de generala sa confirme. Va dati seama ca eu la 10 ani aveam fantezii cu gemene ? Multumita orei de religie !

      Deci tipa era super tare, picta ne facea la toti portrete ( caricaturi ), glumea cu noi, canta, ne vorbea de sfinti. Ce poti sa vrei mai mult??

      PS: Am sa aflu si cum o cheama intre timp. Chiar ar fi fain sa o gasim pe facebook 🙂

    • jesus dinamita : sper sa ai rabdare macar pentru sedintele cu parintii si dupa aia mai vezi ce faci cu religia 🙂 de pe margine toti suntem experti in fotbal si ne dam viteji…

    • #32

      Nu trebuie sa fii mare viteaz sa ii dai in judecata, banii lor nu merg?
      Trebuie sa fii mare fraier sa nu o faci. Am experiență cu datul în judecata.

  12. La fel cum n-ar trebui botezați. Lasă, nene, copilu’ s-ajungă la maturitatea aia care-i permite să studieze și s-aleagă “calea” pe care vrea s-o urmeze.. Deh.

  13. #35

    LA medie nu te afecteaza daca nu vrei sa faci religie ti se se facea media aritmetica la notele respective fara religie deci tot rezultatul ala e , acum ca ai fi luat un 10 usor la ea care te ajuta putin pt ca ai luat un 7-8 la mate asta e .

    La faza cu profele sexy de religie subscriu , faza naspa e ca nu o sa vrea sa faca sex pana nu te casatoresti cu ele deci e o fantezie pierduta :))

    • #36

      Profa de religie si practicantele au fost de neuitat in generala. Punct!

    • #37

      Pai se vede ca tie cel mai mult ti-a placut ora de religie. Tocmai asta cu nota e inca un instrument de coercitie indirecta si ticaloasa, pentru ca influenteaza calculul mediei. Diferenta dintre unul care nu merge la ora de religie si unul care merge: (78/10)<(88/11). De aceea se dau note mari la religie, pentru ca sa intareasca coercitia.

      Daca perversa popime care a impins acasta masura era impartiala, atunci ora de religie, ca o ora optionala ce se pretinde, ar fi avut doar calificative.

  14. Chiar scrie chestiile alea în cărţile de religie? Adică nenea ăla invizibil, atotcunoscător şi atotiubitor ş.a.m.d. se răzbună pe un copil care a uitat să se roage? Epic!

  15. #39

    Fii ateu de dragu igienei mentale. Eu nu înțeleg de ce nu se studiază religia așa cum se studiază istoria. Adică niște date despre mai multe religii, despre ce învârte fiecare, care-i sunt doctrinele. Nu m-ar deranja dacă ar face religie, dar în spatele religiei s-ar explica și dogme, baze, idiologii, un fel de istorie și modul cum a luat ființă. În ”confruntări” cu creștinii am constat de multe ori că nu-și cunosc religia. Ei vorbesc, dar la modul superificial, referindu-se doar la vârfu aisberbului. Nu contează restu, atât timp cât eu cred și-n inima mea știu că Dumnezeu există, spunea una.
    Ai zi să moară mă-ta. Dar istoria, dogmele, regulile, nu ți le cunoști? Împingi în față laitmotivu religiei, dar tu nu ai habar despre ce vorbești? Dubios mod.
    Să se facă religie în școli, dar să nu prezintă numai o față, a ortodoxiei, să le prezinte toate filosofiile, iar dacă copii vor sau se simt atrași de una, să aleagă ei în mod conștient și voluntar, nu să le fie impus de către niște ninja bărboși.
    O spune un ateu.

    • #40

      @Daffy. În școală nu se studiază Religie. Se studiază Teologie Ortodoxă. Exact așa ar trebui numită în catalog.

  16. #41

    Poti sa faci ceva ce tine doar de tine. Lasa-l sa mearga la orele de religie, dar in timpul liber ofera-i alternative. Explica-i ca sunt variante (alte religii, ateism) si ofera-i sansa sa se documenteze singur. Nu incerca sa-i bagi tu in cap altceva, lasa-l pe el sa-si faca singur alegerile. Eu am avut noroc de niste parinti mai deschisi la minte, care nu m-au fortat niciodata in nici o directie.
    Am trecut si eu prin spovedania de la sfarsit de semestru, fara de care nu luai 10) si prin alte intamplari de genul asta. Acum am ajuns la o varsta la care pot sa zic ca sunt impacat cu convingerile mele.

    Inca o chestie: in general, cu cat mai insistent va fi popa, cu atat mai mare va fi aversiunea copilului fata de religie.

    Eu sunt de parere ca un individ trebuie sa faca propria alegere atunci cand este in masura sa faca asta. Daca voi avea copii n-o sa-i dezmostenesc daca vor alege sa se boteze intr-o religie anume la varsta la care pot face propriile alegeri. Eu voi face tot ce pot ca sa le deschid ochii. In rest… nu mai tine de mine..

    • #42

      andrei » da, tine de mine. NU VREAU SA IL LAS SA MEARGA ACOLO. simplu. alegerea mea de parinte.

    • #43

      andrei > asa am facut eu cu fiul meu si acum fiul meu e ateu. nu am facut misto de ce il invatau la scoala ca sa nu se duca sa zica cine stie ce pe acolo insa el ma intreba daca eu cred si nu ii raspundeam plus unele comentarii la afirmatiile lui. copiii sunt influentati si de parinti si cred ca parintii au o influenta mai mare decit scoala. acum depinde si cum abordezi.

    • #44

      @Arhi – ok, poate nu vrei sa il lasi sa mearga nici la matematica, ca tu incurci integrala cu derivata – nu cred ca o sa tina argumentul. Poate nu vrei sa il lasi sa mearga la geografie, pentru ca tu nu vezi la ce il va ajuta sa invete pe de rost capitale si tari, cand un search pe goagal rezolva tot. Cu toate astea n-ai ce face, nu poti pretinde un sistem de invatamant care sa convina, individual, fiecaruia dintre noi – am ajunge la cateva milioane de sisteme de invatamant diferite.

    • #45

      Jordan » o sa ma ierti cand iti spun ca vorbesti prostii si ca e o comparatie pe alaturi, nu? eu, ca parinte, am dreptul CONSTITUTIONAL de a nu imi indobitoci copilul cu religia. E PREVAZUT IN CONSTITUTIE. cam atat.

    • #46

      @Arhi – nici nu am sustinut altceva. Problema e ca tu POTI sa iti scutesti copilul de ora de religie, dar tie nu iti e suficient faptul ca poti face asta. Tu ai vrea ca NIMENI sa nu faca religie – ceea ce e o exagerare, avand in vedere ca populatia Romaniei e in continuare majoritar ortodoxa. Nu vad ce ar putea face Statul Roman mai mult pentru tine decat sa-ti ofere posibilitatea de a-ti ‘retrage’ copilul de la orele de religie. Parerea ca religia indobitoceste e, deocamdata, sustinuta de mai putine persoane decat cele care sustin ca, predata corespunzator, religia ajuta la mentinerea unui echilibru, ceea ce inseamna ca, deocamdata, va ramane in programa de invatamant.

      Nu in ultimul rand, ca parinte realizez cat de important e sa nu-ti expui copilul la imbecilitati. Pe de alta parte, vrei nu vrei, el va fi expus la o gramada de pareri idioate – fetitele sunt presate sa-si inceapa viata sexuala la 13 ani, baietii invata de la smecheri ca trebuie sa fie barbati, sa nu aiba compasiune sau mila si sa se bazeze pe forta, copiii in general sunt bombardati prin media cu mesaje de genul ‘munca e pentru looseri, smecherii se descurca’, Bianca Dragusanu si Cristea sunt vedete si modele de urmat pentru tineri… cu alte cuvinte, nu vei putea sa-i feresti de influente pe care tu le consideri negative. Unica solutie, dupa mine, e sa le explici tu, persoana in care au cea mai mare incredere, de ce unele lucruri auzite nu sunt bune si de ce nu ar trebui sa le creada; restul e can-can.

    • #47

      Jordan » da, religia nu e materie de studiu, ci ceva ce tine de cat de tampita e o persoana si se invata acasa. nu transformi un intreg sistem educational intr-o trambulina spre dobitocenie.

    • #48

      @arhi – e oarecum ridicol sa sustii ca tu detii adevarul universal re veridicitatea religiei. Zic si eu, Eliade, Einstein si inca vreo cativa n-or fi toti prosti ingramaditi.

    • #49

      Jordan » nu stiu cine v-a mintit pe voi despre religiozitatea lui einstein, dar omul era ateu.

    • #50

      @arhi – eu chiar stiam ca era credincios – evident, nu credea in mosul din nori, cum cred cei chiar saraci cu duhul, dar credea ca exista o ordine care nu e intamplatoare – cf wikipedia (Stiu, stiu, nu e lege dar e un inceput) credea in Dumnezeu -http://en.wikipedia.org/wiki/Einstein

    • #51

      nu inteleg de ce e atât de mare înverşunarea. nici o şcoală din România nu te va obliga sa iti lasi copilul la ora de religie daca nu vrei. Exista clar optiunea unei alte religii sau a ateismului. Religia exista ca materie scolara in Romania penru ca populatia ei, in majoritate, are aceasta religie.
      Dar daca nu vrei, nimeni nu te obligă. Totusi, sistemul de invatamant este unul de stat, asa ca inveti ce ti se da, nu ce vrei tu. Atata timp cat nimeni nu te obliga sa iti dai copilul la scoala, nu poti impune ce materii sa inveti. Poate eu, de profesie chimist, de exemplu, nu vreau ca fiica mea sa invete muzica, pentru ca vreau sa o fac chimista sau orice altceva, ce nu are legatura cu muzica. Vreau ca fiica mea sa invete chimie in ora de muzica.
      Pana la urma, asa cum au spus si altii inaintea mea, e doar o materie, cred eu inofensiva, atata vreme cat tu, ca parinte, te ocupi cum trebuie de copilul tau.

    • #52

      delia » papushe dulce, invatamantul 0-9 in romania e obligatoriu

    • #53

      atat de obligatoriu incat rata analfabetismului din Romania se apropie de 40% in special din cauza parintilor care nu isi dau plozii la scoala

    • #54

      plus, unde ramane libertatea individului in acest caz? daca tu poti sa NU iti dai copilul la religie, eu de ce sa nu pot sa il dau? asta e optiunea mea de parinte ortodox/neortodox/ ateu etc. sa faca religie. va discerne el ulterior daca a fost bine sau rau. faptul ca ii interzic eu ceva nu inseamna ca nu va afla mai tarziu.

    • #55

      delia » un punct de vedere corect, la care nu m-am gandit

  17. Există vreun manual din ăsta de văzut online? Că m-ați făcut curios, și parcă n-aș da bani să cumpăr unu’ doar așa … de curiozitate.

    • #57

      cred ca putem rasfoi unul intr-o librarie fara sa-l cumparam, de curiozitate

  18. #58

    Tot citesc despre revolta ta legata de orele de religie si pe masura ce citesc, realizez cata dreptate ai. Am 24 ani si abia in clipa asta observ cat m au influentat pe mine orele alea. Hai sa detaliez. Mereu am avut certitudinea ca exista Dumnezeu, dar mi a cam trecut de cand am terminat liceul. Atunci am realizat ca am fost o penibila si ca multi ani stateam si mi dadeam cu mir(da, da, mir, ulei parfumat) foile pe care scriam la lucrari sau teze, in ideea ca ma ajuta. In fiecare zi inainte de scoala treceam pe la biserica, pupam alea pe acolo, ma dadea popa tot cu sf mir in frunte si tinta la ore. pt ca asa ne spunea profu de religie ca e bine. Toate chestiile astea au luat sfarsit odata ce am ajuns prin clasa a zecea si m am mai desteptat(cam tarziu, stiu). Tot cand m am desteptat( nu razvratit), era sa raman corigenta la religie(funny, nu). M au influentat f mult mizeriile bagate in cap la orele de religie, ajunsesem sa traiesc intr o lume imaginara, ceea ce n a fost tocmai bine. Ar fii o idee sa luptam ca ordodoxia, credinta, sa fie prezentata celor mici cu moderatie, la modul exista cineva acolo sus, care spune ca ar fii bine sa respectam niste minime reguli de bun simt ilustrate in cele 10 porunci, sa stie copiii ca daca fac rau(nu ca nu se roaga, chestii nasoale gen sa fure chestii, sa si bata colegii), vor primi tot rau, etc.

    • fetele mereu au luat-o prea in serios. dar bine ca te-ai desteptat 🙂

    • #60

      eu n`am fost asa hardcore dar in scoala ma rugam inainte de teste sa iau 10 dar pe langa mai si invatam materia. n`am riscat niciodata sa vad cum ma ajuta cel de sus daca nu invat dar ma rog toata ziua dinainte. prin liceu mi`a trecut si mie cu credinta.

    • #61

      maria, ce faceai tu nu era credinta in dumnezeu, ci doar in superstitii.

  19. #62

    Cei pro-religie in scoli nu sesizeaza un lucru simplu(de indoctrinati ce sunt): in conditiile in care absolut toate guvernele post revolutie si-au batut puma de invatamant, acuma se mai impovareaza bugetul cu inca o tura de “dascali”. Nu numai preotii predau religia, ci si gagicile sexy-cum a sesizat cineva mai sus. Noh daca preotii se pot preface ca o fac “benevol” ca sunt deja platiti o data sa cante de 2 ori pe zi, gagicile sexy de unde credeti ca sunt platite? Intr-un stat laic? Ati ghicit: de la bugetul de stat, care nu are bani sa creasca lefurile dascalilor existenti- carora btw li s-a promis asta electoral.
    Dc nu se poate face “maxim” un cerc de religie de 1 ora pe saptamana unde copilasii dornici pot merge sa se cultive? Dc trebuie in cadru organizat de 1 oraX n clase in scoala, pe bani de la buget? Ca sa nu mai vorbesc ca pruncii dornici de insiropare crestina pot merge la biserica… sau preotul poate face activitati de educatie religioasa in cadrul besericii?

  20. #63

    Eu am facut obiecte la scoala cum ar fi analiza matematica sau latina…mai sunt si altele…si nu invatam nimic, sau atat cat sa trec clasa si nu am ramas indoctrinat de matematica sau sa vorbesc latina fluent. Nu vad de ce dupa ora de religie in mod autom copilul e indoctrinat 4 ever. Eu sunt impotriva religiei in scoli 100% insa daca nu iti poti lua copilul de la ore, cumpara-i un tetris si niste casti si pune-l sa se joace in ultima banca si sa asculte muzica, sau invata-l ca religia e o materie ca oricare alta, ca rugaciunile sunt ca poeziile de la literatura si sa il doare la teneshi dupa ore despre ce au discutat acolo…la fel cum oricum face cu fizica, chimia sau matematica.

    • Nici matematica nici latina nu sunt un cult, tu compari mere cu gaini…

    • #65

      Nu, eu compara religia care e o materie care ti se preda la scoala cu matematica ce este tot o materie care ti se preda la scoala. Daca termini scoala si nu ai ramas cu nimic din matematica si ai invatat atat cat sa iti iei 5-ul nu vad de ce de la reliogie termini in mod obligatoriu indoctrinat.

    • Pentru ca la matematica proful nu-ti zice ca o sa arzi pe veci in iad daca nu inveti teorema lui Thales. N-as avea nimic impotriv daca s-ar face un fel de istoria religiilor, de prezentare si a celorlalte culte, dar asta e indobitocire. Creeaza confuzie. Pe de o parte il inveti ca Terra e rotunda si are aproximativ 4.6 milioane de ani si pe de alta parte ii zici ca are vreo 5000 si-i plat.

  21. #67

    si inca ceva…pt ca exista orele astea de religie, exista si inspector de religie si vreo 40-50 ratati/judet, care nefiind in stare sa gaseasca un job, se fac suplinitori pe religie, ia si ei niste bani , nu multi, dar totusi. Asadar platim vreo 1000 oameni sa predea “Ana a picat de pe scara pt ca nu isi spusese rugaciunea” + 40 inspectori sa ii supravegheze ca isi fac treaba :)) Tara de oameni prosti, asta suntem

    PS : Am cunoscut 4-5 profesori de religie, motiv pt care imi permit sa-i numesc ratati . Nici firmele de paza nu ii primisera, asa ca s-au facut suplinitori pe religie 🙂

  22. #68

    Ma bucur ca cel putin exista optiunea de a semna hartia aia. Ii poti da copilului o pereche de casti, sa asculte muzica in timp ce sta in clasa, la ora de religie. In ora respectiva ar putea, eventual sa invete pt o materie importanta.
    Sa-l fereasca toti sfintii in care crede pe preotul sau profesorul de religie care mi-ar marginaliza mie copilul, sau i-ar invata pe ceilalti copii sa faca la fel, ca-mi fac scop in viata exterminarea lui.
    Da, stiu… sunt violenta si recalcitranta. Imi amintesc de anii de liceu, cand incetasem sa mai cred in barbosul atotputernic, insa eram obligata sa asist si sa particip la orele de spalare de creier. In perioada aia am vazut cabinetul directorului mai des decat laboratorul de fizica, pt ca m-am revoltat continuu…
    Si imi amintesc de primavara clasei a XII-a, cand incepusem sa intram in panica cu gandul la bacalaureat si la faptul ca nu vom fi capabili sa asimilam toata materia pana la examen; toti profesorii ale caror materii nu erau in programa de bacalaureat devenisera mai indulgenti, nu ne mai omorau cu lucrari, teme, etc… numai jegoasa ai de profa de religie ne cerea sa facem referate! Iti vine sa crezi?

    Anyway, nici orele de sport in plus nu-s o solutie. Cel putin nu erau cand le evitam eu cu scutire medicala.
    Explicatie:
    1. Proful din generala era un pervers caruia ii placea sa “ajute” fetele sa sara peste capra, sa isi mentina echilibrul pe banca, etc… Majoritatea fetelor aveau scutire.
    2. Profu din liceu era un dobitoc ce folosea pe post de stimulent jignirile. Avem un coleg inalt de 1,50 si usor grasut. Cu siguranta n-ar fi putut sa sara sau sa sa alerge distanta obligatorie, nu putea face cate flotari sau abdomene ii erau impuse si nu avea in general sufiocienta mobilitate pt majoritatea exercitiilor. Din “dobitoc” nu-l scotea domnul profesor. Iar colegele usor supra-ponderale era “vaci”. Nu-i asa ca-i minunat sistemul
    de invatamant din Romania?

    • #69

      cazurile tale particulare nu reprezinta “sistemul de invatamant din Romania”.

  23. Eu personal, cred in Dumnezeu.
    Cred in Dumnezeu desi ma dezamagesc biserica si preotii totodata.Nu generalizez, sunt si preoti deosebiti, cu har.Putini.
    Nu pot si nu vreau sa uit cand dupa un Craciun 2 preoti si 1 dascal si-au strans banii si-si faceau monetarul si imparteala in masina chiar in fata blocului pe care-l “sfintisera”.
    De ce mai cred?
    Pentru ca TREBUIE sa fie ceva mai bun ca noi la care sa aspiram.
    Dar nu cred ca trebuie sa fim obligati/fortati/sugestionati sa credem.
    Credinta (un cuvant mare) vine e la sine sau deloc.

  24. Oare daca am face o petitie pe care sa o si semnam multi am reusi sa scapam de tampenia asta?

    • Intr-o tara in care prostitutia nu este legalizata din motive religioase tu vrei sa faci petitii care sa scoata religia din programa scolara? Adica interesele de milioane de RON pica in fata bisericii si tu crezi in petitii online ? WTF!

    • #73

      Daca tot te apuci sa faci petitie: scrie acolo si ca doresti ca biserica sa fie impozitata ca orice cazinou (paralela fiind aceea ca ambele firme iau banii prostilor 😉 Una iti vinde iluzia ca poti deveni bogat peste noapte ailalta ca dupa ce dai coltu`o sa fie lux daca te pui bine cu sefu`).
      Din pacate petitiile de genul asta pot avea cel mult caracter simbolic. Cred ca mai sunt necesare minim o generatie sau doua pana cand sa se poata pune problema unei schimbari. Sa fim realisti: o cautare scurta pe wikipedia arata ca Franta este una din putinele tari europene in care religia nu se preda in scoli. Inclusiv in tari considerate “destupate la cap” a fost nevoie de procese la Strassbourg pentru a dobandi dreptul de nu-ti trimite copilul la ora de religie (Norvegia, 1993).

      Si pe mine ma infurie gandul ca un tembel de popa sa bage cretinisme in capul copiilor. Daca ar fi dupa mine i-as trimite numai dus in leprozerie. Dar: ca parinte trebuie sa fii atent sa nu faci mai mult rau copilului pornind o astfel de campanie. Daca ti se intoarce acasa plangand ca-l striga toti copiii mai-stiu-eu-cum si ca nu mai are prieteni iti va fi greu sa repari greseala si mori cu dreptatea si principiul in mana. Este mai eficient sa-l educi in ideea ca ora aia de religie e un rau necesar, si sa-l inveti din timp sa bage capul intre umeri si sa profite de o nota mare fara sa ia in serios bazaconiile. Evident, asta presupune sa nu lasi educatia propriului coil in seama televizorului 😉

  25. Nu religie la scoala, scoala este pentru altceva, religia este o intimiatae, eu am o fetita de 2 ani care sigur nu o sa faca religie la scoala, exact cum spui ca sunt niste bureti care absorb absolut tot ce aud in jurul lor! Draga scoala Romanesca de toata jena, lasa-ma pe mine parinte sa-i spun eu despre religie!

  26. #75

    ai castigat un cititor pe veci! orice ai scrie, nu ai putea sa ma superi pentru ca acest articol si precedentele doua pe aceiasi idee, m-au facut sa am orgasmuri. nu-mi vine sa cred ca in retarzismu’ crestin, sau cum sa mai pupam in pula cerul, exista UNU, ba U N U (1) ca tine care are ceva cititori si isi permite sa contraargumeze solid duhneala creierului, religia. coaie, nu stiu cine esti, pari de treaba, dar esti in bookmark pana cand vei inchide acest blog, inghitind orice! ai o deschidere pe zi doar pt. asta si sper ca si alte articole pe aceasta tema! BRAVO!

  27. Cică democraţie. Face fiecare ce doreşte … my ass. Religia este un precum un caritas sentimental. Dai banul bucuros aşteptând …

    • #78

      @RBoy – democratia nu inseamna ca fiecare face ce doreste, inseamna ca fiecare isi exprima dorinta, dar de facut se face cum vor cei mai multi. Eu nu am votat Basescu dar el e si presedintele meu pentru ca l-a votat majoritatea. Desi tu nu esti ortodox, Romania ramane un stat crestin ortodox pentru ca majoritatea sunt ortodocsi. Desi nu cred ca Romania ar trebui sa aiba armata, intrucat n-avem nici bocanci de infanterie destui, Romania va avea armata pentru ca asta e parerea majoritatii. Clar acum?

  28. #79

    Propun scoaterea din programa scolara si a altor discipline.
    Eu de exemplu am facut latina in clasa aIXa. Dobi de profesoara ne-a obligat sa ii scriem un caiet cu cinci sute sau o mie – nu mai retin exact, de maxime latinesti. Bineinteles ca stiam si atunci ca nu imi vor folosi la nimic, dar astazi mai agatz cate o pisi cu “timeo danaos et donna ferentes”

  29. Te rog eu frumos nu mai scrie despre subiectul asta ca ma enervez si mai rau…
    Al meu are 4,6 ani si, desi sunt ateu, ma bucur foarte mult cand ne aseaza pe toti la masa si ne spune rugaciunea pe care a invatat-o de la mama-sa sau cand seara la culcare spune treaba aia cu inger, ingerasul meu…
    Sunt ok ca educatia religioasa sa fie facuta acasa de familie.
    Statul laic trebuie sa-mi educe copilul doar in stiinta si sport. De aia duc copilul la scoala. Daca el vrea teologie mai incolo cand poate sa discearna, se poate duce linistit ca nu o sa stau eu in calea fericirii lui.

  30. stii ce nu inteleg: tu nu ai loc de munca, practic esti somer :D. banii tai vin din blog. sotia ta nu stiu unde lucreaza, este prea putin relevant. de ce nu vindeti si de ce nu plecati in alta tara ? dau un exemplu aleatoriu, canada. sau australia. civilizatie, tu poti sa lucrezi la fel de bine, ca si aia au internet acolo.
    intreb doar, fara sa fie cu suparare.

    • #82

      AndreiArde » ce ar fi sa vanda bor totul si sa plece? de ce sa plec eu?

    • ar fi bine sa vanda nesimtitii aia tot si sa doneze caselor de copii, spitalelor, scolilor…dar cand vreodata cea mai mare putere in stat va renunta la putere ? niciodata

  31. Eu am făcut religie la şcoală inclusiv în liceu. Orele erau absolut deplasate. Îmi aduc aminte că ne certam cu profesorul de religie pentru că ne jignea pe motiv că ne machiam, pensam şi epilam. Că cică modificăm creaţia Domnului.

    Marea problemă a orelor de religie nu este că se fac, ci că sunt ţinute majoritatea de preoţi ortodocşi. Dacă ar aborda disciplina din punct de vedere laic, ca istorie a religiilor şi nu ca tentativă de îndoctrinare, ar fi cu totul şi cu totul altceva.

    • #85

      @Corina: daca in loc sa va certati cu el, mergeati la directorul scolii poate ca faceati ceva. Desi de multe ori asta nu duce la nimic, ce-i drept…

  32. Cu totii am facut religie in generala si nu am devenit incuiati. De ce ar creste diferit copiii din prezent?

    • Copiii din prezent trebuie sa aiba mai multe sanse si sa creasca mai bine decat am crescut noi. Sau poate esti pe principiul ca daca tie nu ti-a stricat bataia inseamna ca nici copilului tau n-o sa-i strice?

    • #88

      Cum n-am devenit incuiati?! Tu nu vezi ca mai sunt multi care sunt perfect de acord, ba chiar sustin tampenia asta?

    • #89

      @punKreas: tu esti exemplul viu ca religia nu este benefica, nu trebuia sa vorbesti.

    • @punKreas – Uite ca eu nu am facut religie in nicio generala si am pretentia ca nici incuiat nu sunt.

    • Ati inteles fix pwla.
      Eu m-am referit la faptul ca, desi am facut religie, acum nu dau drumu’ la niciun popa care vine cu pomana.
      Cand eram mic, mancam snacks-uri in prostie si nu am ajuns obez sau avand colesterolul ridicat.

      Daca nu merge nici acum, data viitoare vin cu un desen. E ok arhi? :))

  33. #92

    @arhi: putem sa facem ceva, daca vrem: Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a publicat miercuri, 29 februarie, pe pagina web proprie, www.edu.ro, pachetul curricular destinat clasei pregătitoare. Acesta conţine programele şcolare pentru clasa pregătitoare, precum şi planul-cadru aferent primelor clase ale învăţământului primar.
    Documentele sunt supuse dezbaterii publice, astfel încât toţi cei interesaţi pot contribui cu propuneri constructive, trimise la adresa de e-mail clasapregatitoare@medu.edu.ro sau, în scris, pe adresa MECTS (str. General Berthelot nr. 28-30, Bucureşti, sector 1, cod 010168). Opiniile vor fi primite începând de joi, 1 martie 2012, timp de două săptămâni.

    Eu deja am inceput sa compun scrisoarea, luni o pun la posta, recomandata.

  34. Orele de religie nu sunt obligatorii, sunt optionale. Eu m-am scos de la religie.

  35. #94

    Indoctrinarea mai puternica tot de-acasa e, dupa cum spunea cineva mai sus.

  36. #95

    Si eu am facut religie in scoli si m-a ajutat doar sa imi dau seama cat de ridicola e. Din clasa I, pana in clasa a 10-a sau a 11-a, am facut religie, in fiecare an. Si nu spuneam rugaciuni si nici nu citeam din cacaturile alea de carti. Era mai mult o ora de filozofie.

  37. PANA LA URMA PARINTI ALEG NU

  38. “patriarh daniel” – ai scris cu d mic. Iti multumesc!

  39. Sa vanda BOR totul, LOL big time. Ia gandeste-te cam citi oameni cunosti tu sa fie interesati sa-si cumpere o biserica? Nu vorbesc de restul bunurilor BOR -ca alea sunt multe si cu valoare tranzactionabila mare.
    Dar rad de unul singur imaginandu-mi cum ar suna anunturile de vanzare si cate agentii imobiliare s-ar baga in promovarea ofertelor.
    Daca s-ar decide BOR sa plece m-as baga si eu sa le platesc biletul numai dus.

    • #100

      Dar de terenurile de sub biserici nu crezi ca ar fi oameni interesati ?

  40. #101

    Imi aduc aminte ca atat in generala (1-4 dar si gimnaziu) cat si in liceu trebuia sa cumparam niste “caiete de religie” speciale, pentru care se facea comanda. Manualele de religie de la stat nu erau suficient de “updated”, motiv pentru care trebuiau scosi din buzunar 7-8 lei (70.000-80.000 atunci) anual. Nu era o avere but still… Daca nu aveai caiet nu erai capabil sa “promovezi” materia respectiva, fiindca chipurile n-aveai pe ce sa lucrezi.

    Da, povestile erau in genul “doi prieteni, unul credincios altul mai putin, unul ia zece la lucrare altul lipseste si-l calca masina” etc.
    In liceu aveam vreo trei ore de religie saptamanal, dintre care una de optional (nu optionala!). Nu, n-am fost la un liceu teologic.

    Spusese mai sus cineva ca unii simt nevoia sa creada in ceva mai bun, intr-un ideal… De ce oare nu putem crede in noi insine? Eu cred in mine insumi. Intr-un mine care poate deveni mai bun, intr-un “mine ideal”. Cred ca putem face asta si fara sa devenim narcisisti, aroganti sau egoisti. Dupa increderea (credinta) in sine poate veni si increderea in oamenii de valoare ce ne pot fi repere in viata. Pana la urma acestia sunt vii, reali, “palpabili”. Apoi credinta in stiinta, in “fapta->consecinta”… Si in cele din urma, asa ca desert, poate veni si increderea/credinta in lucruri abstracte, divinitate, entitati ceresti, forte universale de neinteles etc.

    Am fost la olimpiada de religie in clasele primare de 2 sau 3 ori. Am fost crescut in spiritul educatiei religioase riguroase. Pentru mine, dumnezeu inseamna valori morale si atat. Valorile astea le poti intelege si fara practici religioase & co, ba chiar si fara sa stii ce-i ala dumnezeu.

    Din cate am observat eu, cei ce-si gasesc refugiul in practicile religioase provin in mare parte dintr-un mediu familial dificil in care parintii nu prea se ocupa de ei, le diminueaza stima de sine, etc. Poate gresesc aici, dar asa cred eu: cei ce n-au incredere in fortele proprii au incredere in fortele altcuiva ‘atotputernic’, cei ce n-au incredere in capacitatea lor de a distinge binele de rau au incredere in cineva ‘atotstiutor’ si asa mai departe.

    Daca as fi parinte, nu m-as agita prea tare cu ora de religie. M-as interesa ce invata pustiu’ la scoala atat la religie cat si la celelalte materii. As discuta cu el: “tati, stii povestile alea cu balauri si Ileana Cosanzeana? Cam asta-i si cu religia”. M-as asigura ca are curiozitatea de a sti si intelege cat mai multe, astfel incat cu timpul sa poata distinge pe cont propriu binele de rau.

    Mai spunea cineva mai sus ca la fete/femei religia are o priza mai buna. Pai “tatal, fiul si sfantul duh”, “tatal atotputernic”, “tatal atotstiutor”, etc. Nu iau in ras pe nimeni si nimic, dar am auzit personal femei care si-au ordonat prioritatile asa: “Il iubesc intai pe Iisus, apoi pe sotul meu, apoi familia, prietenii etc”. Tot din propriile mele observatii pot spune ca multi barbati (deci nu toti) accepta sa PRACTICE (fara a intelege neaparat) religia ca pe un ultim compromis pentru a-si gasi o partenera si in general pentru o viata mai buna (prospera). Restul practicantilor (care-i si inteleg folosul) sunt “the smart guys” care aleg sa tina in maini destinele milioanelor de enoriasi, si pentru care exista vorba “fa ce spune X nu ce face X”.

    E doar parerea mea.

  41. #103

    Am fost la fel de inversunata ca si tine atunci cand copilul meu a mers in clasa intai. Ma revoltam la gandul de spalat creierii, la exemplele imbecile din manual, la gandul ca un preot habotnic o sa imi tortureze copilul.
    Insa nu s-a intamplat nimic de genul asta. Profa de religie e o femeie linistita si retrasa, copilul nu mi-a parut deloc spalat pe creier, nu se cere la rugaciune sau la biserica, nu ne-a zis ca o sa putrezim in iad pentru ca nu suntem religiosi, vede materia ca pe orice alta materie (poate un pic mai usoara pentru ca nu primeste teme si nu are de invatat acasa), iar manualul dupa care invata nu contine paginile alea revoltatoare cu Ionel sau Adriana.
    Desigur ca as prefera sa faca sport sau alta materie sau pur si simplu sa aibe cu o ora mai putin in orar, insa atata vreme cat in Romania politicul se sprijina pe biserica ca sa obtina sustinere, nu prea avem cum sa ne impotrivim fara ca asta sa ne afecteze copiii, poate mai mult decat simpla participare la ora de religie.
    Tot ce ne ramane de facut este sa ignoram pur si simplu acea materie si sa il invatam pe copil ceea ce dorim noi sa stie.

  42. Din cate-mi amintesc eu, din manualul de religie din clasa I, era o faza gen banda desenata cu un copil care s-a lovit nu fiindca nu s-a spovedit sau alta chestie pru religioasa, ci fiindca incerca sa strice un cuib de randunele, nu a fost atent si a cauzt de pe scara…nu vad ce e rau in “lectia” enuntata de mine mai sus…
    PS:daca nu vrei ca plodul tau sa faca religia, nu e neaparat obligat sa stea in clasa.Se poate duce la biblioteca, sau, la clasele mai mari, se pot organiza mai multi care nu fac religia si sa faca sport sau orice altceva, in timpul orei de religie…

  43. #105

    Sper că ai o arcă pregătită că s-ar putea să-ți trimită the almighty niște flood.

  44. Eu am facut religie 11 ani in scoala, si multumita educatiei complet nereligioase de acasa, am luat acea materie ca pe o colectie de mituri, un gen de Greuceanu. De fapt am fost atat de convinsa ca e un gen de Greuceanu, incat am ramas afis prima data cand am realizat ca unii oameni (mai mult – adulti !!) o iau de buna.
    Pe de alta parte noua nu ne-a spus la religie ca daca suntem neascultatori, o sa se razbune dd si o sa dea masina peste noi. Nu invatam astfel de imbecilitati, si cred ca un copil poate fi foarte impresionat si speriat de asa ceva, mai ales daca nici varsta de scoala nu o are inca. Am avut noroc ca primul meu contact cu religia sa fie abia pe la 8 ani, cand deja aveam notiunea de poveste, mit, Mos Craciun care sunt de fapt mama si tata, etc.

  45. Pai mai Arhi, de inversunat ne inversunam dar mergem in continuare de diverse sarbatori inventate de uzurpatorii sectei cretine cum ar fi pastele (fostele saturnalii romane) sa batem cruci si sa inghanam ineptii impreuna cu popa! Hai de pastele asta sa ne strangem mai multi in fata sediului diavolului-patriarhia romana din dealul mitropoliei, sa ardem biblii si sa cerem “jos daniel!”
    De asemenea sa cerem ca banii investiti in construirea frenetica a unei biserici la fiecare doua zile in Romania! sa fie in schimb investiti in sistemul de invatamant!
    De asemenea sa cerem sa plateasca taxe si BOR pe tot ceea ce ii aduce PROFIT adica …mai TOT!

    Ce zici, FACEM ceva in lkoc sa dam cu caciula de pamant de suparare?

    • #108

      DanCapitanDePlay » vrei sa te scalpeze dreptcredinciosii conationali?

    • Imi asum riscul 🙂 (angajam si vreo 300 de ultrasi sa vina cu noi daca e, ca vad ca se poarta 🙂 )

    • #110

      pastele crestin este in fond continuatorul pastelui evreiesc. saturnaliile se refera la solstitiul de iarna.

    • PCH-pe cuvantul tau ca “la inceput a fost pastele jidanesc”?
      Saturnaliile sunt precursoarele craciunului, imi cer scuze, am incurcat eu borcanele. Sarbatorile pascale au fost furate de crestini tot de la romani de la asa-numitele sarbatori de Pascha…Tot ce exista in cretinism e FURAT de dinainte si insusit cu impunitate! TOT!

  46. #112

    Din scoala primara pana la liceu nu am fost la nicio ora de religie. La inceputul fiecarui an duceam o foaie semnata de parinti la diriginte si gata. Nu am avut nicio problema cu nimeni, nici macar cu profesorii de religie. Statul da aceasta posibilitate parintilor asa ca nu mai fii atat de suparat.

    • #113

      da’ la orele de gramatica ai fost?

    • #114

      Da, am fost la toate orele si am luat bacul cu 9.70, la real, fara sa copiez. Si am fost si la orele de gramatica unde am invatat ca la inceputul unei fraze se foloseste majuscula. Am crezut ca blogul asta e cat de cat troll free.

  47. #115

    Indoctrinarea aia dureaza O ORA pe saptamana. Tu cat timp iti petreci cu copilul tau pe saptamana daca te temi asa mult de acea “ora in care se spala creiere”? Daca un copil este educat cum trebuie acasa, ora aceea de la scoala va fi egala cu zero, cum spune Alexandra. Nu sunt deloc de acord cu gandirile astea religioase (bat puternic spre ateism), dar daca sunt chiar asa impotriva, cred ca imi permit sa sacrific 2 ore sa zicem, ca sa “contracarez” acea singura ora de religie care are imi va marca copilul pe viata, ii va distruge neuronii si o sa il faca sa isi omoare copiii cand va avea. Asta in cazul in care nu te astepti ca la 7 ani sa predai stafeta la scoala si gata – eu l-am facut, ii dau mancare si un loc unde sa doarma, mai departe sa se ocupe scoala…

  48. Depinde… 🙂

    Copii mei au facut o gradinita catolica. Sunt ceva ingerasi pe pereti, mai auzi in jurul craciunului cate un cantecel religios, serbarile se fac in biserica. Atat. I-am inscris acolo pentru ca in timp ce toate celelalte gradinite aveau o lista de 100 de ocupatii pe care copilul meu la va fi stapanit la perfectie la sfarsitul gradinitei (2 limbi straine, calculator, teatru, olarit, multe altele) astia ziceau doar atat: “Copilul trebuie sa isi descopere propria fiinta in ritmul lui propriu prin intermediul jocului”. Nu s-a lipit cine stie ce religie de ei, stiu personajele principale dar cam atat.

    Sora mea a devenit foarte credincioasa in liceu. Nu se mai intelegea nimeni cu ea. A intrat la facultatea de Teologie si a si terminat-o. Dupa terminarea facultatii era aproape normala.

    Ce vreau sa spun e ca desi iti inteleg perfect pozitia, eu nu as avea atata incredere in scoala romaneasca si in capacitatile ei de indoctrinare, indiferent in ce directie. E mai degraba invers. Asa ca, daca vrei sa-ti traiasca copilul (sa-ti traiasca, apropo) intr-o societate mai putin religioasa decat este cea de azi, ma tem ca ar trebui in realitate sa sustii cu fervoare predarea religiei in scoli, 4 ore pe saptamana. Nu exista nimic care sa omoare mai eficient o pasiune decat scoala. Cel putin pana la inceputul liceului. Acolo lucrurile devin intr-adevar periculoase.

  49. Off topic putin: daca tot vb. de religie is curios de o chestie;voi (care sunteti casatoriti) ati facut si cucunia religioasa?daca tot ziceti ca sunteti atei.Eu unul am cautat pe nea gagal ( a se citi Vanghelie) si nu prea reusesc sa inteleg sensul cununiei religioase(da, ma pregatesc de o nunta).Dar avand nasi, nu e logic sa faci si cununia religioasa?Nu reusesc sa clarific subiectul asta de unul singur.
    PS: asi prefera sa nu fac cununia religioasa.Pro si contra? stie cineva si ma poate lumina?

    • #118

      Da. NU e nevoie de cununia religioasa chiar daca ai nasi 🙂

    • #119

      Sot ateu + sotie crestina -> cununie religioasa

      Pentru ateu e o ora de timp pierdut aiurea, pentru crestina e o chestie extrem de importanta.Plus ca preotii, la cununie, nu pun ateul sa se jure ca exista Dumnezeu, doar fac niste vraji si invoca niste mortzi.

      Daca vrei sa-ti fie bine…

    • #120

      Che » word

    • si viitoarea sotie ar prefera sa evite cununia religioasa, deci nu se pune problema aia.

  50. *cununia.

  51. #123

    Dupa toate comentariile de mai sus (am citit cam jumatate, dar putem extrapola :D), am zice ca 90% din tara e formata din atei. Si bizar, totusi, 90% din tara e formata din ortodocsi. De fapt, nu prea inteleg de ce toata lumea e impotriva religiei; ca esti impotriva reprezentantilor bisericii, asta pot sa inteleg- nu pot sa inteleg in schimb de ce cei care sunt religiosi sunt “indobitociti”, “retarzi” si nu stiu ce alte termene magulitoare. Nu pot sa inteleg de asemenea de ce suntem noi siguri, siguri ca detinem adevarul absolut si ca nu exista o ordine in univers care nu poate fi explicata neaparat prin dovezi stiintifice. In alta ordine de idei, Biblia e considerata ca fiind cartea de capatai a umanitatii…

    • #124

      90% dupa opinia BOR e formata din ortodocsi, nu TOATA lumea e impotriva “religiei” ci exista pareri contrare ideii de doctrina religioasa in anul 2012, religiosii nu sunt indobitociti, decat ca isi decapiteaza copiii din cand in cand si asta nu e deloc kewl, si nu, nu sustine nimeni ca detine “Adevarul absolut” ci tocami asta e problema ca unii poate nu au chef de dezbaterea asta despre “adevarul absolut” si vor sa traiasca intr-o societate care nu-ti obliga copilul la 6 ani sa aiba o parere despre asta!
      Biblia e doar o colectie de cacaturi cu care a fost de acord Constantin prin anii 300 la Niceea…Uita de biblie…cartea de “capatai” a umanitatii ar fi eventual codul de legi al lui Hammurabi sau ceva…biblia e o facatura politica jenanta.

    • #125

      rromanii traiesc in iluzia ca ortodoxia este cea mai mare religie din lume. de aia biblia e cartea de kakapatai.

    • #126

      @DanCapitanDePlay (sau cum s-o scrie): E incredibil de exagerat sa spui ca oamenii religiosi isi decapiteaza copiii (sunt unii care o fac, dar sunt sigura ca nu din cauza religiei, ci din cauza dementei). Iar Biblia este cartea de capai a lumii, pentru ca in primul rand este o lucrare filozofica…Si nu o spun eu, o spun unii mult mai culti ca mine. In fine, probabil cand o sa incetam sa ne aducem argumente de genul rromanii fac, rromanii dreg, pentru ca rromanii sunt prosti, o sa dezvoltam si noi ceea ce se numeste toleranta pentru parerilor celorlalti si o mai buna capacitate de argumentare. Eu cred ca universul este o combinatie intre stiinta si religie si unii care imi spun ca nu cred in barbosul nu or sa ma convinga de altceva, asa cum nici eu nu am pretentia de a convinge pe nimeni.

  52. Cand pleaca de acasa poti sa-i spui ca ora de religie e de fapt un fel de istorie.
    i.imgur.com/Lp4wv.jpg

  53. #128

    E irelevant ca dureaza o ora pe saptamana sau ca se poate duce hartie cum ca nu vrei sau ca plm.
    Problema e ca intr-un stat laic, religia majoritara impune predarea propriei doctrine in scoala publica, laica. Povestea ca si celelalte religii is invitate sa predea e un fas. Si nici celelalte nu ar avea ce cauta in scoala.
    Problema e ca io vreau ca al meu copil sa faca scoala, nu sa invete sa devina clientul viitor al unei religii, indiferent de ce “lucruri bune” vor ei sa ii invete acolo. E irelevant ce invata acolo in ora aia.
    Ca biserica nu ai ce cauta in scoala. Daca vrei scoala confesionala, ai destui bani profit, ia fa scoli confesionale unde parintii care vor, nu au decat sa isi trimita copii sa manance catehism pe paine.
    Daca copilu chiar vrea religie, e liber sa mearga la biserica in timpu liber, sa citeasca, treaba lui.
    Dar nu vii tu, biserica, in frunte cu “tatucu’ patriarh”, ca si partidul cu conducatorul iubit, care stie ce e mai bine pentru tara si copiii ei.
    Faptul ca tu esti biserica nu inseamna ca ai si dreptate neconditionata. Faptul ca esti majoritara nu iti da dreptul sa impui tuturor punctul tau de vedere. Religia parca ar fi fost optiune libera si personala si nu programa.

  54. #129

    Am citit toate comentariile inainte de a ma incumeta sa raspund cuiva, dar am decis ca nu voi raspunde nimanui. In principiu sunt total de acord cu Arhi, exact la fel simt si eu in interior potentialul nociv al religiei predate ca doctrina unei minti burete si nu comparativ, ca istorie a dogmelor popoarelor de-a lungul a mii de ani.

    Am avut sansa sa termin invatamantul obligatoriu inainte de introducerea religiei in scoala, am 39 ani. Parintii mei sunt cadre didactice si desi era interzisa religia in mod formal in vremea comunismului, mergeam la biserica de Pasti si Craciun, aveam o biblie in casa pe un raft din biblioteca, era vechiul testament. Am incercat sa citesc din ea, vazandu-l pe tata, profesor de limba romana, ca citeste din acea carte groasa (expresia lui a fost: recitesc unele pasaje din vechiul testament). Nu mi-a zis nimic, a lasat acea carte la vedere si cam la doua zile o mai muta de colo-colo, mai muta semnul, mai facea niste calcule, gen “Noe trebuie sa fi trait cam X sute de ani, aha, Matusalem trebuie sa fi ajuns la vreo 932, da, corect”…etc. Eram la vremea povestilor lui Ispirescu, sorbeam carti de povesti, am descoperit Jules Verne, citeam pe rupte, tata imi recomanda cam ce se potriveste la mintea mea si-mi tot spunea ca vremea povestilor a cam trecut. El citea carti greu de obtinut la vremea respectiva, gen colectia “romanul secolului XX”, date pe sub mana la librarii, imprumutate, etc. Am tras cu ochiul prin acele carti, erau grele pentru mine, primele trei pagini imi creeau imaginea de interesant/neinteresant. Am frunzarit vechiul testament si mi-a dat dureri de cap, nu intelegeam nimic din limbajul ala parca tradus gresit din alta limba. M-am refugiat in Karl May, Fenimore Cooper, Jules Verne, clasicii romani. Poezia nu m-a incantat niciodata, recunosc sincer, proza este cea care mi-a dezvoltat imaginatia. Romanele de aventuri ma atrageau mai tare, imi dadeau posibilitatea sa-mi creez in minte lumea imaginara asa cum vroiam eu. Asa ca, trecand de la povesti la lucruri mai serioase nitel, Winettou avea o imagine de om bun, poate singurul din neamul lui, Old Shaterhand era blond si cu fata arsa de soare si bun prieten cu indianul, pusca aia cu repetitie avea o forma in mintea mea, desi nu vazusem o pusca in realitate, aventurile lor aveau sens, oamenii aia se luptau cu raul din lume. Si Shogun mi-a cazut in mana si desi nu prea am inteles unele chestii, pot afirma ca a fost prima lectura cu tenta erotica, atunci cand Anjin-san a facut dragoste cu Mariko. Pe la vreo 14 ani cred ca l-am intrebat pe tata cam cum e cu religia si povestile astea cu mosi barbosi si draci negri de care tot balmajea mamaia, ca sincer ma cam ingrijorau amenintarile ei cu flacarile iadului si personaje realmente rau intentioante. Mie mi se parea ciudat si incredibil ce povesti aiurea imi istorisea mamaia, o femeie cu 4 clase, nu puteam crede ca o forta a raului poate exista si se poate manifesta cumva fizic. Tata si-a dat seama ca nu era nici o sansa pentru dogma religioasa sa incolteasca in mintea mea, nu mai era posibil. Probabil Karl May si Creanga al nostru isi facusera treaba deja, si inca bine.

    Si am avut discutii folosind referiri la religie facute de scriitori romani in cartile lor, incepand cu Eminescu, semnificatia acelor referiri, etc. Nu mai intru in detalii, mi s-a confirmat ceea ce deja incoltise in mintea mea, faptul ca religia e doar o forma de control prin frica a mintilor needucate. Lipsa educatiei trebuie suplinita prin ceva pentru a putea explica multitudinea fenomenelor naturale si atunci intra in scena mitul si religia. Mi-a ramas intiparit un lucru. In nu mai stiu ce scriere Eminescu a afirmat, dupa studiu indelungat al istoriei religiilor, parerea lui despre perceptia oamenilor (cred ca se referea la crestini in special) asupra religiei: Atman este, Atman nu este, Atman este si nu este. Ce vrea sa spuna asta tata, am intrebat eu? Este sau nu, cum poate fi si nu fi in acelasi timp, Eminescu asta era putin baut? Si mi-a spus simplu: Atman exista sau nu exista dupa cum vrea fiecare. Un om needucat, nestiutor, va afirma ca exista pentru a-si invinge temerea de necunoscut si mai apoi de mortalitate, cand constientizeaza asta. Acelasi om needucat va uita de Atman atunci cand ii va fi bine, cald si soare afara, dar isi va aduce minte din nou de Atman la greu, tot pentru a-si invinge o temere, cea de esec.

    Ce vreau sa spun prin toata istorisirea asta este faptul ca religia este pentru practicantii ei o refulare a propriei neputinte, o scuza a propriei nimicnicii, care in nici un caz nu ajuta la o recunoastere deschisa a acestor caracteristici atat de specifice unei fiinte rationale ce-si neaga rationalismul prin lipsa curiozitatii si acceptarea unor povesti care sa-i ofere confort moral personal in locul adevarului si realitatii. Atman poate exista in fiecare, inseamna reprimarea instinctului distrugator, inseamna actiunea bazata pe ratiune ce stopeaza efectul distrugator al lipsei actiunii.

    Un popa care ar stapani dogmele cat sa le prezinte detasat, sub o forma usor digerabila copiilor, ar fi un lucru binevenit, realitatea este departe. Guvernantii au nevoie de generatii de oameni stapaniti de frici si dogme, usor de controlat si manipulat.

  55. Si ca sa fiu si on topic parerea mea e ca din 2 parinti ‘cu creier’ ar trebui sa iasa 1 copil care sa poate face singur diferenta intre ce i-au zis la scoala si ce se intampla cu adevarat.Si eu am facut religie la scoala dar nu ma vede nimeni acum lingand icoane si facand matanii de 16 ori pe zi.Sunt pur si simplu persoane care, parerea mea, fiind incapabile sa faca ceva pentru viata lor isi pun speranta in barbos.Si o iau in cioc pana la urma, dar e prea tarziu cand se trezesc.

  56. Nu avem copii, dar, cand va fi cazul, garantat va fi ceva tumult. Nu mi se pare normal sa-mi fie obligat copilul sa treaca prin mizeria asta de materie. Am destule amintiri din liceu (ca doar atunci am prins religie in scoala) si dobitocul care preda materia in cauza.

  57. Dirigintele meu din clasele 9-10 si primul semestru din cls a 11a era prof de religie. Nimic de obiectat, isi preda materia si in rest isi vedea de interese. Interese si nu detaliez ca dau cu subsemnatul si spun doar ce m-a afectat pe mine 🙂

    Ideea este ca acest diriginte era si probabil inca este preot in satul de unde vin eu, unde locuiesc parintii mei si unde taicameu avea ceva functie voluntara la biserica, gen citit fericirile sau ce facea el pe acolo. In fine, nu-mi pasa ce facea sau face taicameu pe acolo pentru a fi mai bine vazut in sat sau pentru asigurarea bunastarii…bla.bla.bla.

    Nu stiu ce avea popa/dirigintele cu mine ca la biserica dupa slujba ii tot baga dume la taicameu in cap ca eu sunt un elev problema, ca sunt la un pas de exmatriculare, ca vrute si nevrute. Partial adevarat, la 18 absente imi trimitea fara ezitare preaviz de exmatriculare. necazul era ca in top cei care absentau eram undeva la mijlocul clasamentului ca popa motiva absentele colegilor care ii faceau una alta acasa, se puneau bine sau erau prieteni cu cei bine pusi 🙂
    La 35 absente mi-a zis ceva de genul: ‘mai bine du-te la alt liceu, ca aici nu exista sa nu iei cateva absente pana la final de semestru/an’

    Nu stiu ce a insemnat victoria asta pentru el ca am plecat la alt liceu, dar cred ca smenul era faptul ca eram din respectivul sat unde era el popa si mai stiam din auzite de la colegi favorurile pe care le faceau altii pentru el.
    Oricum, a fost cea mai buna decizie ca m-am transferat, la un liceu cotat mult mai slab am invatat mult mai multe gratie profesorilor care erau mai seriosi si a colectivului fara figuri, etc.

    Ca fapt divers, pe la 10 ani vroiam sa ma fac popa, tineam liturghii acasa, etc. Ideea e ca am prins si vechea generatie de preoti si am ramas profund marcat de bunatatea lor, preoti (nu ortodocsi) care slujeau in ilegalitate in comunism, au fost incarcerati la sighet, etc.
    Ca si copil asa de usor poti fi manipulat.. dar in mod normal iti revii. Ma rog, nu consider ca am fost eu manipulat insa lumea are o alta fata la varste fragede si tinzi sa crezi orice ti se spune.

  58. #134

    He he…am avut si noi conflictele noastre cu religia la scoală…În cls I prof de religie i-a pus pe copii să facă un desen despre cum Dzeu a făcut pământul…al meu evoluționist a împărțit foaia de hârtie în 6 pătrate si a desenat teoria evoluției…Prof. i-a zis că e rusine mare să nu fie ortodox, ceilalți copii au râs de el, al meu s-a pus pe plâns, a venit învățătoarea (femeie desteaptă) si a dat cu proful de toți pereții (la figurat). M-am dus si eu a doua zi, a doua turâ de dat cu proful de toți pereții, s-a învățat omul minte si l-a lăsat pe copil în treaba lui. Care, copil cu imaginație, de atunci si până acum (cls VII) introduce în discuție tot soiul de teme la ora de religie. Într-un an a susținut că e budist si l-a omorât un semestru pe prof cu tot soiul de teorii, îmi trimitea ăla la bilete acasă într-o disperare, eu îi răspundeam că copilul are dreptul la libertate religioasă…Au avut o alta care se oftica că eu nu-mi las copilul duminică dimineața la 8 să meargă cu clasa la nu stiu ce biserică la împărtăsanie- pleosc, de parcă eu sunt tâmpită să-mi las copilul să umble de-a lela prin oras cu o profă care nu părea prea echipată să-si poarte ei de grijă, darmite unei cete de copii! Pe urmă le-a venit o tipă cam sărită de pe fix la religie, pe care o provocau copiii la discuții despre fantome si posedare si abera aia tot soiul de tâmpenii pe subiectul respectiv, chestie care a durat vreo doi ani, poate că nu stiu eu bine programa si anii ăia doi erau rezervați pentru religiile voodoo 🙂
    Prin urmare, pierdere totală de vreme, nimic util de învățat, si pentru copiii impresonabili si sensibili chiar potențiale traume! Copilului meu i-a spus într-un an unul dintre mulții profesori de religie care s-au perindat pe la scoală că o să ajungă în iad pentru că nu s-a spovedit si nu s-a împărtăsit niciodată. Pe al meu l-a durut în cot, dar nu stiu dacă la fel s-ar fi întâmplat si cu un copil mai timid sau mai sensibil…

  59. este foarte usor sa-i dovedesti unui copil ca dumnezeu nu exista.
    biblia se poate explica unui copil ca si povestea cu spiderman, iron man, si alti supereroi. jesus era un supererou al antichitatii. si atat.

    mai greu este sa-i explici unui copil ce este credinta (nu numai in dumnezeu). si in privinta asta a educatiei credincioase, biserica si religia ortodoxa este praf si pulbere….

  60. Povestile cu pedepse divine se transmit si la adulti, dar la alt nivel. Articolul tau mi-a amitit ca atunci cand eram mai mic am gasit o carte religioasa la bunica mea. Una din “intamplarile reale” din acea carte: un cuplu necasatorit de multi ani, cu cativa copii, care merge cu camionul la ocazie si se deschide portiera din dreapta si cade un copil. Copilul moare, ei se sperie si se casatoresc religios.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.