Sunt căsătorit, cu o sincopă, de vreo 16 ani. Una peste alta, din cei 45 de ani ai mei, vreo 20 i-am petrecut în relații de cuplu, serioase, mutat împreună, stat împreună, făcut planuri etc. Desigur, nu toate au ieșit, altfel mă lăudam cu și mai multe sincope.

Aproape două treimi dintre românii cu vârsta până în 40 de ani și care sunt într-o relație au cheltuit cel puțin o dată în ultimul an bani fără știrea partenerului.
Astfel, 6 din 10 bărbați au răspuns afirmativ la întrebarea „ați cheltuit bani fără știrea partenerului în ultimul an?”. Aproape jumătate dintre femei s-au dovedit și ele ,,infidele financiar’’.
Deși aproape 85% dintre cuplurile din România își pun laolaltă veniturile lunare, când vine vorba despre cheltuieli „secrete”, motivul indicat de majoritatea este acela că erau nesemnificative – 56%.


Sursa – Studiu realizat de compania de cercetare de piață Novel Research la inițiativa Provident.

 

Ideea e că niciodată, absolut niciodată, când am fost într-o relație de durată, nu am ascuns de partenera mea cheltuielile pe care le-am făcut. Nu am simțit nevoia, cât timp eram împreună și la bine, și la rău. Cheltuielile de valoare mică nici nu erau trecute prin filtrul cuplului, nimănui nu îi păsa că îmi cumpăr un pachet de țigări sau, câteodată alcool, e evident că, dacă eștu fumător, fumezi și azi, și mâine și poimâine. Haine oricum nu mi-am cumpărat în viața mea singur, pentru că nu sunt în stare, nu știu dacă stau pe mine ok, dacă se asortează etc.

Cheltuieli mari nici măcar nu s-a pus vreodată problema să fie făcute fără a fi discutate cu prietena sau soția. Pentru că, având banii la comun, nu e ca și cum ai fi putut lua bani fără să știe ca să cumperi ceva echivalent cu salariul pe o lună sau ceva. În mintea mea simplă, mi se pare o acțiune stupidă, care trădează o lipsă profundă de încredere între parteneri.

Bine, știu cazuri de oameni căsătoriți de ani de zile care au banii separat fiecare, cumpără ce e nevoie pentru casă alternativ, dacă vreunul cheltuie ceva mai mult, se fac calcule și celălalt îi restituie bani și tot așa. Asta în timp ce au inclusiv copii acasă. Scuza e că țin banii deoparte ca să îi poată lua cadouri. Sigur. E plauzibil și realist.

Desigur, sunt ironic, dar, DAR, prefer genul acesta de relație, sinceră și directă, în care oamenii vor să aibă acces exclusiv la banii proprii decât o așa zisă relație plină de fericire și sharing, în care ea cheltuie pe ascuns pe haine, gentuțe și machioare, iar el cumpără piese la mașină, PS5 sau fericire în doze mici.

Pentru că da, stimați prieteni, sinceritatea și transparența într-o relație sunt unitatea de bază. Dacă încredere nu e, nimic nu e.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

100 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Asta a fost unul din primele “sfaturi” pe care l.am primit la petrecerea burlacilor: bani FSN(fara stirea nevestei), da in principiu suna bine in mentalitatea romaneasca, dar exact cum spui si tu denota de fapt o totala neincredere in parteneri, chiar si daca vrei sa.i iei un cadou si aveti banii la comun solutii exista si defapt totul sta in organizare, ca daca iti aduci aminte azi ca e aniversarea ei/lui peste 3 zile si trebuie sa cumperi ceva rapid normal ca va vedea pe cont, daca te organizezi din timp nu mai e asa greu.
    Dar pana la urma fiecare e liber sa.si gestioneze finantele si viata personala cum doreste.

    • #2

      Eu împrumut de la prieteni suma necesară pentru cadou….în felul asta ea nu bănuiește nimic 🙂

  2. #3

    Eu cu sotia avem fiecare bugetele oarecum separat din simplu motiv ca fiecare suntem responsabili si nu aruncam banii aiurea (hobbyurile nu se pun ca fiecare si le are pe ale lui). La final de luna un mic raport cu ce sa cheltuit si ce mai trebe pus. Nu am absolut nici un secret si nu cheltui aiurea fara sa stie ea si viceversa, dar pur si simplu imi este lene sa vars tot salaru intr-un cont comun si apoi sa tot recuperez din el pe masura ce am nevoie de ceva. Iar impartirea banilor pe prioritati o las in principal pe ea sa spuna ce si cum, ptr ca are doctorat in contabilitate (si e mult mai responsabila ca mine), eu incerc sa nu fiu mai catolic decat papa….

  3. #4

    La noi e simplu. Eu am imputernicit-o pe conturi pe sotie, ea pe mine etc. Toti banii la comun. Fiecare cu banii lui mi se pare o dovada de imaturitate si lispa de incredere in partener crancena. Si asta pleaca de la educatia pe care ai primit-o si exemplele pe care le-ai avut.

    1
    • #5

      Te-ai dus departe rau. Daca tu ai niste convingeri pe care nu le regasesti la altii, asta nu-i face pe ei imaturi si alte cacaturi crancene.

    • #6

      @Andreas
      Pai explica-mi tu, cum i cu chestia asta atunci. Explica-mi tu cum sa vina nevasta-ta la tine si sa zica, “auzi ma Andreas nu-mi dai si mie 2 lei sa cumpar niste paine PT NOI SI COPII, ca eu mi-am cheltuit partea. Dar ti dau inapoi”. Ce faci nu-i dai ? Ma pufneste rasu si plansu doar cand ma gandesc. Nu de aia ai plecat la drum alaturi de cineva ? Sa fiti impreuna ? Unde pui linia, banul meu si banul tau ? Ce are prioritate mai mare ? Mancarea pe care o cumpara ea sau facturile pe care le platesti tu ? Esarfa/papucii ei sau electronicele tale ? Pai ori esti in aceeasi barca si vaslesti impreuna in aceeasi directie ori o lasi balta.

      1
    • #7

      Bre, astia cu toti banii la vedere….Voi nu va cumparati cadouri? Nu va faceti surprize?

      Inteleg ca trebuie un buget comun impartit pe cheltuieli generale (gen unul plateste ratele, utilitatile si alalalt cumparaturile) da’ cum poti s-o arzi romantic cu “hai sa chiulim vineri si sa mergem la Venetia” daca vede biletele de avion si rezervarea la hotel pe extrasul de cont?

      N-am sarit parleazu’ da’ eu personal nu vad asa casnicia decat daca vrei sa-i tragi un glont in picior si s-o lasi sa se chinuie.

      Sau mai faceti cum am vazut pe la alte cupluri: ” Vai ce-mi place aia..” “Lasa ca ti-o iau …de ziua ta”.
      Cam cum facea maica-mea cu mine cand n-avea de gand sa-mi ia ceva ca poate uitam…

      Per bacos bre…

    • #8

      nu-i asa, stam cu banii fiecare pentru el tot anul, ca sa ii pot face surpriza cu bilete la venetia de ziua ei. ti-ai repetat mult mantra asta, de ai inceput sa o si crezi, nu, George Constanza?

    • #9

      @ Arhi
      N-ai idee cat de tare ma enerveaza din comentariul tau faptul ca nu prind nenorocita aia de referinta, desi am vazut Seinfeld:)))

      Nu stiu cum o sa fac real in casnicie, recunosc, am amanat momentul cat am putut.
      Am functionat in diverse combinatii prin tinerete, cand banii tineau vag de supravietuire si platit chiria nu de “Mi-as lua obiectivul ala, dar lasam pe luna viitoare ca trebuie sa plecam la ski” .

      Momentan functionez pe principiul platesc eu tot si ce mai ramane de la ea punem deoparte pentru diverse mofturi si escapade. Ce-mi ramane mie dupa acoperit cheltuielile comune e semi la vedere, dar m-am mai trezit scheunand dupa rezervele ei cand ma manca de luat ceva si trebuia atunci.
      Platim dobanda in natura si viram banii inapoi la salariu.

      Functioneaza dar nici casatorie nu e si nici copii nu sunt. Presupun ca ala-i momentul in care se mai schimba calimera.

      Dar sa fie totul la vedere, recunosc, n-as putea. Nici ai mei nu functionau asa.

      Din ce stiu, era legenda la unul din bunici care “punea salariul pe masa” si-l administra bunica-mea. Dar asta de lene, pentru ca lui nu-i placea sa-si bata capul cu nimic altceva decat cu munca.

    • #10

      spune George, la un moment dat O minciuna repetata de suficiente ori nu mai e minciuna, ajungi sa crezi in ea, ceva de genul.

  4. #11

    Noi avem banii la comun dintotdeauna. Acelasi cont unde primim salariile si de unde facem toate platile. Fiecare isi cumpara cand si ce are chef, lui nu-i pasa de cosmeticele si briz-brizurile mele, mie nu-mi pasa de electronicele lui si de update-ul la PC.
    Cheltuielile mari le discutam, dar pana acum (13 ani & counting) inca nu s-a intamplat ca vreunul sa-i zica celuilalt “nu-ti lua aia”. Asta inclusiv pentru ca stim amandoi cum stam dpdv al bugetului si nu ar face niciunul propuneri nerealiste.
    La supermarket platim cu cardul, din acelasi cont comun.
    Stiu ca sunt cupluri separate cu banii, ce sa zic, daca la ei functioneaza… bravo lor, n-am a-mi da eu cu parerea. Dinamica unei relatii de cuplu poate fi diferita, fara ca asta sa insemne ca e gresita.

  5. #12

    Am niste cunostinte care au bugete total separate. Adica toate cheltuielile se impart, el cumpara de mancare ce mananca el, calculat tot, o cutie de lapte pt 4 zile, ca bea un pahar de lapte in fiecare dimineata, intretinerea se imparte la 2, factura la curent la fel. Sunt casatoriti si au si un copil de 8 ani. Mi se pare horror. Ok, nu trebuie sa vedem efectiv toti banii la un loc, nu trebuie sa raportez orice pachet de tigari/tampoane, dar stim fiecare ce bani are, unul plateste intretinerea, celalt plateste o alta factura…de ce sa ma ascund cand imi cumpar pantofi? Luna asta cumpar pantofi si gata, bine nu dau un salariu pe ei si atunci nu afecteaza grav bugetul. Asta nu am inteles-o niciodata, domne nu trebuie sa stie el cati bani castigi. Pai daca stie ce? Ii fura sau ce? Suntem impreuna in relatie deci avem inevitabil cheltuieli comune, stiind adevarul ne calculam in consecinta bugetul.

    1
    • #13

      Daca sunt separat e clar ca nu s-au inteles cu banii la comun.

      Problema in astfel de cazuri e ce se intampla cand unul dintre parteneri ramane fara job – celalalt il lasa sa crape de foame, il da afara din casa?

      Am vazut si eu odata o faza putin ciudata. Mergem niste colegi de serviciu la o tipa acasa s-o ajutam cu o treaba. Si cand ajungem, dupa conversatia de rigoare cu sotul ei, ala ii spune la un moment dat : “vezi ca am luat un iaurt de la tine, iti dau banii pe el mai tarziu”. Casatoriti de peste 5 ani, fara copii, fara alte “obligatii”.

  6. #14

    Don’t trust anyone, not even yourself :))

    Tinand cont ca sunt extrem de superstitios cand vine vorba despre bani, si singurii oameni din lumea asta care stiu cat castig exact sunt sefii mei care-mi dau salariul, si aia de la banca probabil care se ocupa de operatiune, cred sincer ca singura femeie, singurul om de pe lume defapt care ar putea afla cu prisosinta toate castigurile, pierderile si cheltuielile mele, va fi viitoarea mea nevasta, care o fi si aia, si probabil doar dupa ce vom fi suficient de mult timp impreuna si dupa ce ne vom casatori :)) .

    Prea multi oameni pe lumea asta, parinti, frati, colegi de munca de zeci de ani, parteneri si partenere, s-au transformat din oameni in mizerii doar pentru ca au aflat ca altcineva apropriat face ceva mai multi bani, poarta haine ceva mai scumpe, a vizitat un loc inainte sa il viziteze ei sau a castigat cu noroc la cazino, pariuri etc. O relatie random de 6 luni, un an, indiferent ca locuiti impreuna, inca trebuie sa aibe partile ei, sau macar o parte, ramasa secret.

    Sa ne intelegem, nu sunt genul intr-o relatie cu parole pe telefon, sa se ascunda cand se logheaza pe insta sau fb, sa aiba PC-ul parolat si securizat si chestii ascunse prin foldere si toate nebuniile, dar cand e vorba de bani, trebuie sa fiu 100% sigur ca persoana de langa mine reactioneaza OK in chestiile care ii implica, ca nu va incepe sa bugeteze fiecare coaja de samanta cumparata, si ca nu va incepe sa traiasca pe ideea ” ce-i al tau e si al meu, ce-i al meu e doar al meu ca sunt fata nesimtitule si oricum castigi mai mult si esti barbat asa ca fii cavaler si da-mi 500 de E hai repede daca ma iubesti ” .

    • #15

      Cred ca ai o conceptie putin gresita in ceea ce priveste cum functioneaza o relatie…

    • #16

      are 23 de ani, ceva de genul:))))

    • #17

      Ventor e cel mai simpatic pusti ever! Destept si asumat! La aproape tot ce spune, eu zic: Da, da, daaaaaaa…
      Sper sa nu puna mana pe el vreo scorpiuta sa-l strice! :)))))

    • #18

      cand o sa ajungi la varsta lui Arhi (si la a mea, ca suntem leat) o sa ti se schimbe dramatic pedeveul. si nu de alta, dar n-o sa-ti faca placere sa te plimbi cu o troglodita prin oras – o sa vrei sa fii cu una care e in stare cat se poate de buna de functionare, ea, fizic, in primul rand. buget 200eur/luna la lejer. adauga accesoriile, de la pantofi (nu, nu e un mit), hainele, lenjeria intima (nici asta nu e mit), alte briz-brizuri, mai zi inca 300 pe luna. din mia aia standard pe luna mai raman 500. pisi stie ce are de facut cu ei. asa ca daca reusesti s-o incredintezi cu vreo vizita saptamanala pe la mega cau krfur, de vreo 100-150 lei (mai zi 100E), si cel mult cu vreo utilitate de aia gen apa sau lift, nu stiu unde stai, si s-au facut 700. iti dai seama ca 300 aia care-i raman i se vor parea bani munciti, da :)? si, pe cale de consecinta, o sa incepi sa nu mai crezi atat de mult in virtutile pe care le arborezi azi :). oricum, succes!

    • #19

      Daca tot e scorpiuta sa-si arate coltii la inceput sa stie omu cu ce are de-a face..ca daca isi arata pe parcurs e nasol.

    • #20

      Adica sa-si faca bugetul din timp sa-si ia o tipa bine, care sa nu faca nimic si pe care sa o intretina si rasfete. Bun plan.

    • #21

      @DeeDee – asta ai dedus tu? ideea – pentru tine – era ca marea majoritate a femeilor au prioritatile lor, din venitul lor, si ca nu vin sa toarne grosul banilor intr-o relatie, ci RESTUL. in fine, e clar ca imi racesc gura de pomana.

    • #22

      “au prioritatile lor, din venitul lor, si ca nu vin sa toarne grosul banilor intr-o relatie” WTF??? ce relatie e aia mai? adica prostul sa cotizeze si voi dati (daca dati) pisda? Care pana mea e ROI-ul(daca tot discutam atat de partea materiala si nu de cea emotionala)? Si te mai intrebi de ce multi sar gardu in tabara cealalta dupa 20 de ani de relatie/casatorie/whatever.

    • #23

      Din ultimul tau comentariu, da, exact aia reiese.

    • #24

      @Romeo Pai tu crezi ca scorpiutele-s proaste sa-si arate coltisorii si gherutele la inceput? Uita-te si tu la roscovanul Harry ce-a patit, l-o-ncalecat scorpiuta Meghan de nu mai stie cum il cheama! De la Heil a trecut la Black lives matter!
      Totusi asta nu-i o noutate in familia lor. Stramosul lui a renuntat la tron pentru un lucru slab si urat, Charles la fel si acum e randul lui Harry. Glasul inimii, deh!

  7. #25

    nu ii ascund sotiei ca imi iau scule de pescuit. dar nici nu ii spun exact cand le iau si cat costa. bine vorbim de 100-200 de lei/luna in general, maruntisuri de pe aliexpress.

    le vede cand vin :)) dupa 2-3 luni. in rest nu avem secrete dar nici nu avem chiar toti banii la un loc.

    mai e si chestia ca noi locuim impreuna doar in weekenduri ca in restul timpului muncesc si locuiesc in Bucuresti… inca o vreme.

  8. #26

    Un cont comun in care varsam fiecare o anume suma pe luna, destul cat sa ajunga pentru tot ce avem nevoie legat de casa si cheltuieli de cuplu si fara sa ne intrebam pe ce se cheltuie sau de ce.
    Cu restul fiecare face ce vrea transparent pot spune, ne stim hobby -urile si placerile vinovate.

  9. #27

    Depinde ce înseamnă bani la comun.
    Pentru unele cupluri bani la comun înseamnă ca ea sa transfere banii în contul lui (sau invers, în funcție de cine se ocupa de cumpărături cel mai des) și după “tati, îmi dai și mie sa mi cumpăr bluzita asta?”
    Un telefon de 990 lei este cheltuiala pentru care ai nevoie de aprobarea partenerei?
    Cred ca sunt “mândru” (păcatul meu) dar mi se pare degradant sa te rogi “da mi și mie voie sa mi cumpăr X lucru”
    Dacă suntem săraci sau într o perioadă proasta, sunt pentru bani la comun pentru a acoperi necesitățile de baza și pana depășim perioada.
    Dacă suntem într-o perioada bună, uneori cumperi tu, uneori eu, și discutam doar achiziții mari (casa, mașină) sau lucruri care ocupa spațiu mare în casă (frigider, mașina de spălat) ca poate este deranjant sa te trezești cu un frigider cu 3 uși care îți ocupa jumătate de bucătărie 😀
    Nu discut despre laptop, telefoane, și altele din categoria asta, fiecare sa și cumpere tâmpenii fără ședințe de familie.
    Nu am avut pana acum banii la comun cu nimeni. (într un cont comun, unde trebuie aprobare divina pentru a fi scoși)
    A cumpărat fiecare când a avut bani, când nu a avut unul a cumpărat celalalt, cash prin casa fără sa numere cineva dacă a luat celălalt un leu.

    • #28

      Corect, relaxat.

      De fapt metoda ta mi se pare ca denota si cea mai mare incredere in partener, oe langa ca e cea mai normala. Nu “tinem bsnii la comun dar

  10. #29

    Toti banii la comun fara sa ne facem calcule absurde pentru cheltuieli mici. Pentru cadou pot incepe sa pun deoparte cu ceva timp inainte dar daca e ceva foarte scump prefer sa o intreb, chiar daca nu mai e “surpriza vietii”.

  11. #30

    Nu ascundem bani sau cheltuieli unul de celalat, dar nici nu trecem prin procesul de “aprobari suplimentare” pt cumparaturi ocazionale de diverse chestii (haine, pantofi, sau lucruri de folosit prin casa, fie ele scule, cratite, perdele, etc.). Nu e nevoie, ca niciunul dintre noi nu se lanseaza in achizitii aiurea, ne-necesare, sau overpriced. Totusi, daca e ceva ce sare de 400-500 de lei, verificam cu celalalt.

  12. #31

    La noi banii sunt separati din motive de piata: la mine firma ma plateste in cont la ea veniturile vin numerar. Eu n-o intreb cat castinga sau ce cheltuie si nici ea nu ma intreaba niciodata. Eu ii transfer lunar o suma ca sa putem mentine cardul ING departe de comisioane si ma ocup de tot ce inseamna plata utilitati (nu stiu cat e de fairplay ca mi le plateste automat aplicatia). Ea plateste intretinerea unde trebuie bani. S-a intamplat de multe ori sa nu avem bani la noi unu dintre noi si celalalt a platit. Cand unul ramane fara bani pur si simplu plateste celalalt si ne avertizam reciproc daca ne apropiem de fundul sacului si nu s-a terminat luna. Desi sunt separati tot timpul banii sunt oarecum la comun. Achizitiile cu impact major le facem impreuna si niciodata n-au fost discutii de genul nu-ti lua. Suntem de genul daca iti place si iti trebuie…

  13. Cand ai zis de PS5, m-a sagetat vina, pt ca desi nu ascund bani sau ma rog, cheltuieli de partenera, ba, e 2500 de ron nenorocitul! Va fi greu de convins ca efectiv ne trebuie si ala in casa!

    • #33

      Zi ca-ti trebe sa revedeti blurayu de la nunta…daca nu ai pe bluray du-te si fa rapid un upscale sa ai motiv…

  14. #34

    eu nu vad cheltuitul banilor fara stirea partenerei ca o dovada de infidelitate sau neincredere in partenera ci ca o ultima ramasita de individualitate. Cred ca aici e o confuzie care se face cu aia care isi iau salariul si se duc la pacanele si-l sparg pe tot.

    Destul vedem conturi de fb tip “Alexandra si Marian Dobrica” si destul impartim 90% din viata noastra cu partenera, daca ne apucam sa citim doar cartile aprobate de partener, sa facem cacutza doar cand ne tine partenera(ul) de mana si sa cheltuim doar cand ne da partenera(ul) voie atunci nu mai vorbim de individualitate.

    casatoria e ca o afacere, ai capital la comun, cheltuieli comune insa si salarii separate, tu iti iei ultimul xbox, ea isi ia ultimele carti ale celei mai guralive feministe obeze.

    • #35

      O carte guralivă obeză costă exact cât ultimul Xbox. Sau poate are același ROI ca înțeleg că – căsătoria e businesss și capital.

  15. #36

    Eu as sublinia si ca exista o diferenta majora intre “a cheltui fara stirea partenerului / partenerei” si “a ascunde o cheltuiala fata de partener(a)”.

    Cred ca in fiecare cuplu ar trebui sa apara in mod natural o suma minima sub care nu dai raportul (la unii 20 de lei, la altii poate 2000), precum si o lista de produse pe care le iei fara sa trebuiasca sa ceri parerea. Mi se pare mult mai important ca fiecare din relatie sa inteleaga obiceiurile de cheltuiala ale celuilalt si sa existe o discutie de la inceput daca unul considera ca o cheltuiala nu e justificata.

    • #37

      evident, fara discutie. nu e ca si cum eu as da raportul sau ea mie despre ce kkturi normale luam. aseara mi-am luat o kalimba de pe amazon, de exemplu, cum era sa merg sa zic Iubito, pot sa imi iau o kalimba?? dar nu ascund cheltuielile, iar ele se fac din conturile comune.

    • #38

      Damn it.. Am aflat ca si eu am nevoie de o kalimba.

    • #39

      exact!!!!!:)))))

    • #40

      Cu ocazia asta am aflat și ce e aia kalimba.

  16. #41

    Eu cu sotia avem alta intelegere: eu avand salariul mai mare platesc totul in casa: gradinita copii, rata, cumparaturi si alte cheltuieli (haine, coafor sotie etc.). iar salariul ei il punem deoparte.

    Daca exista comunicare in cuplu nu cred ca poti sa castigi sau sa cheltui sume consistente fara stirea partenerului.

    • #42

      Salariul ei pus deoparte (banuiesc ca ramane in contul ei) si peste cativa ani, cand poate nu mai merge treaba, tu te trezesti cu zero in cont, ea ramane cu toate economiile.

    • #43

      A trask Kkoa Kokan concluzia, ca sta cu voi in casa, stie el mai bine.

  17. #44

    Este o chestiune la care m-am gandit mult dealungul ultimilor ani.

    Si pentru ca stiu ca cititorii de aici au pareri pertinente, intreb si eu: Ce parere aveti voi despre situatia in care unul dintre cei doi castiga de ~10x mai mult decat celalalt?

    Mai trece dragostea prin stomac?!

    • #45

      au fost cazuri, inclusiv la mine. cine își cuantifica relația pe baza a cât câștigă, e un coclete cocalar

    • #46

      Au fost ani in care eu castigam mult mai mult si din salariul meu se plateau toate cheltuielile majore.
      Au fost ani in care el castiga mult mai mult si din salariul lui se plateau toate cheltuielile majore.
      Acum e perioada in care castigam comparabil, dar el totusi mai mult.

      Relatia dintre noi a fost mereu la fel. Si-a facut unele mofturi cand eu eram aia care castiga mai mult, mi-am satisfacut capricii cand el castiga mai mult. Fara sa fie absolut nicio problema, niciodata. Din clipa in care am dat cu subsemnatul la Primarie, au fost banii nostri.

    • #47

      Au fost perioade cand eu nu am castigat nimic, si alte perioade in care sotul meu nu a castigat nimic. Asta nu a schimbat nimic in relatie.

  18. #48

    eu ascund mereu bani, cu acordul sotiei.

    • #49

      gata covidu?

    • #50

      cam da, mai tusim, mai o durere de cap, dar cam gata.

    • #51

      phew. m-am gandit de cateva ori la tine, sa stii:)))

    • #52

      chiar apreciez. daca te ia si pe tine, Doamne fereste (ca te stiu om al bisericii) si simti o jena in gat, baga niste gargara cu apa oxigenata in proportie de o treime in apa de gura. noi am urmat sfatul asta dat de medicul roman din Las Vegas, ca cica nu lasi virusul sa se inmulteasca necontrolat in gat si sa plece spre plamani. nu stiu cat a functionat, cert e ca am scapat cu forme usoare ambii. copilul a fost asimptomatic toata perioada. asta ne-ar mai fi trebuit, sa ii fie si lui rau cand noi eram in pat, cu “frezoane””.

    • #53

      Ati avut simptomul cu lipsa miros/gust?

    • #54

      sotia nu are nici acum gust si miros, eu am scapat doar cu lipsa mirosului.

  19. #55

    La comun. Nu sunt in stare sa ascund nici daca as vrea. Pe partea cealalta la fel, fara intentii de ascuns, dar nici nu am stat vreodata sa verific, habar nu am ce si cum cheltuie si nici vice versa. Ma trezesc mereu cu achizitii prin casa si el la fel, nediscutate, achizitii relativ maricele gen bam, vezi ca vine un curier cu aspirator nou sau alte chestii, dar niciodata nu s-a suparat nimeni fiindca sunt lucruri utile in mare parte. Iar cand sunt inutile, same shit, nu am avut vreodata o discutie de genul de ce ai dat atatia bani pe x-lucru? Toti avem voie sa o luam razna cateodata.

    Ca orice roman, al meu m-a mintit odata la inceput in privinta televizorului. Mi-a spus ca a costat cu vreo 1000 de lei mai putin fiindca mie mi s-a parut prea scump, prea mare, etc. Am crezut vreo cateva luni bune ca are mai putini inchi oricum, de vreo 2 ori au intrebat musafirii cat e diagonala si cat a costat, raspundeam si probabil paream proasta rau, asa ca mi-a dat update ca avem tv mai mare si mai scump decat cred eu. :)))

    • #56

      saraca…

    • #57

      tangential offtopic dar ador formularea “al meu”, proprietate personala, parafata prin contract.
      motivul pentru care banii “la comun” sunt un motiv de zazanie pe termen lung e ca la un moment dat cand s-au terminat fluturasii din stomac, visteria la comun tinde sa devina intersectia dintre “ai ei” si “ai lui” si nu “multimea”. daca unul castiga 1 leu in plus fata de celalalt, “dreptul” la pachetul majoritar devine un dat si de aici apare diavolul :))

    • #58

      @Cetin, bine ca m-am inselat doar la diagonala.
      @Costica, pot sa-i zic si poa’ sa-mi zica in orice fel, ca de-aia ne-am luat noi doi si nu dau explicatii strainilor despre cum ma refer la el. Nu suport exprimarea ‘sotul meu’ pentru ca am in jur 90% femei care au fost disperate sa se marite, astfel incat, odata maritate, numa’ cu “sotul” in gura le vad. Chit ca sotul imi e prieten, il cunosc dupa nume, ele nu imi spun “stai sa vorbesc cu Andrei”, ci “stai sa vorbesc cu sotul”. Daca le suna omul, ele raspund cu “Da, sotul meu”. Daca le intreb ce fac, “uite cu sotul la cumparaturi”. Sunt creierita de vorba asta, m-a scarbit efectiv, asa ca evit cat pot :))

    • #59

      @Laura: sunt maritata de aproape 25 de ani, si tot nu-mi place si nu-mi vine la indemana sa spun “sotul meu”. Mi se pare cumva impresonal, aiurea…

    • #60

      ocupantul postului

    • #61

      “ocupantul postului” nu e destul se specific. Postul se poate ocupa si inainte de casatorie, se poate ocupa doar pentru 10 minute, se poate ocupa pe ascuns. Am mai auzit de cazuri rare cand sunt si 2 pe post, intelegi tu 😛

    • #62

      numa’ cu „sotul” in gura le vad- sotul cui???

      Scuze, n-am putut sa ma abtin:)

    • #63

      Mie-mi plac termenii de coleg/a sau chiar tovaras #privet

  20. #64

    constat că vântul mi-a zburat niște țigle de pe casă. După ani de zile de burlăceală în care eu am făcut banii și tot eu i-am cheltuit fără să dau socoteală absolut nimănui îmi dau seama că mi-ar fi foarte greu, spre imposibil să pun toți banii la comun.
    O parte din ei, da, dar toți…..

    Având în vedere cele de mai sus în niciun caz nu aș pretinde unui eventual partener ca el să pună toți banii la comun.

  21. #65

    Nu am cont comun cu nevasta insa avem grija sa pastram fiecare in cont sume relativ egale, in plus de cind cu pandemia tinem in casa o suma de bani cash pe care o alimentam cind care. Pentru copil avem bani separat, ideea la inceput a fost ca ii platim ce are nevoie din acel buget, insa in realitate tot adaugam bani acolo, n-am luat niciodata din ei.

  22. #66

    Cand ai toate veniturile pe firma si contabila e si consoarta…Iti vede pana si tranzactiile de pe card. Asa mi-a spus un prieten.

  23. #68

    cand esti sarac nu ai probleme d-astea

  24. #69

    N-am nimic impotriva a nu pune 100% la comun, dar nu sunt de acord cu “ascunsul”. Nu consider asta infidelitate sau minciuna, desiiii eu zic ca se poate incadra la inselatorie, de exemplu, daca te prefaci sarac ca sa-l/ o storci de bani. Adica ori iti urasti partenerul, ori n-ai incredere in partener (ca o sa cheltuiasca tot) sau ti-e rusine de el (si-ti face capul calendar daca indraznesti sa cumperi x, y, z). Cazuri in care mai gandeste-te de ce sunteti impreuna.
    N-am nimic nici cu aia care fac 50/50 pana la ultimul sfant, dar nu prea vad rostul, mi se pare ca devine relatia prea “tranzactionala”.

    Pana acum am functionat cam pe urmatoarele criterii:
    – Stim cat castiga fiecare (in general, ne laudam si cu bonusurile; odata am primit niste bani inapoi de la foodpanda fara motiv si i-am zis si lui, am facut bairam de banii aia)
    – Optional stim cat de cat economiile celuilalt, eventuale bunuri gen casa, masina, investitii, datorii (hai poate casa sau masina le mai tii ascunse la inceput, sa-i faci surpriza sau sa nu te iubeasca DOAR pentru ce posezi, dar de datorii trebuie neaparat sa-i spui, parerea mea). Bonus cand ne shareuim si ce scop au economiile (el se gandeste la o masina, desi nu ne trebuie, eu strang si dau pe cursuri; plus ambii avem pentru cateva luni daca nu vom lucra).
    – Stim cam ce si de cat cumpara fiecare. Nu la bani marunti, dar in mare cam care ne sunt cheltuielile. Suntem oameni simpli, la noi e extravaganta daca luam o cutie de pringles sau iesim sa servim sushi. Asta e util de stiut macar vag chiar si cand stai singur si/ sau nu ai partener (de ex, cand calculezi ce economii sa faci daca nu lucrezi x luni). Dar cand ai partener, va puteti chiar ajuta reciproc (ex: ii dai mesaj sa ia el rosii, daca tu ai uitat), ceea ce ne duce la urmatorul punct.
    – Ne ajutam reciproc, cand/ daca e nevoie. La asta ajuta primele trei puncte. Adica daca stiu ca (2) lunile trecute avea x bani pastrati si (1) luna asta a primit si o marire pe deasupra, imi pun intrebarea de ce imi cere mie acum, (3) cand a “spart” ala atata banet, daca de curand avea destul pentru ce-mi cere si chiar in plus, etc. Sau daca si-a pierdut recent serviciul si are economii putine sau alte probleme iar ma ajuta sa am o idee, ca sa iau decizia cu cat si cum sa il ajut; daca are mai mult timp liber gen putin/ deloc de lucru, ma astept sa ajute mai mult prin casa, in schimbul a casa si masa (din fericire, doar unul a fost asa si nu pentru mult timp). Reciproc n-a prea fost cazul, nu stiu cum se face, in general eu sunt aia cu mai multi si mai bine pastrati bani, dar nu ma plang.
    – Facturile le platesc eu din banking si imi da el jumatate cash (din nou, nu la ultimul ban, uneori se rezolva cu o masa in oras la un pret asemanator sau contribuit cat pentru ambii la fondul comun de vacante). Restul cheltuielilor cand jumi-juma, cand cu randul, cand cine are mai multi bani in momentul ala, sau cand zice unul din noi ca face cinste, e clar cine plateste. De exemplu, vara asta, el mi-a luat haine de vacanta (din respect, nu m-am aruncat la cele mai scumpe), eu l-am dus la hamburgeri gourmet, ca el e mai zgarciob la mancare.

    Per ansamblu, atata timp cat nu ma lasa cu ochii-n soare si nu ma prosteste-n fata, facturile-s platite la timp si nu-s singura care plateste la cumparaturi si iesiri (nu stau sa vad daca e fix 50/50, dar nici prea disproportionat sa nu fie), nu ma intereseaza ce face cu restul de bani, numai sa nu fie ilegal. De exemplu, el mai colectioneaza figurine de pe net, dar si eu colectionez uneori lucruri la fel de inutile, asa ca nu ne bagam reciproc. Poa’ sa dea si 5 salarii pe o figurina, atata timp cat dupa achizitie va contribui ca si luna trecuta la cheltuieli (si acelasi lucru il astept si de la mine). Dar da, cheltuielile noastre in general sunt nesemnificative, mai putin aia de la caldura, fmm…

    Ma bate gandul sa facem un cont bancar comun (in afara de alea existente), dar deocamdata ne e bine cu plicurile comune: unul pentru chirie, unul pentru vacante, restul am zis mai sus.

    In schimb, mai ascund de el ambalaje de ciocolata sau alte bunatatzuri pe care le-am “inhalat” fara sa le-mpart. Aseara am cumparat doua ciocolatele, lui i-am aratat doar una, intre timp am mancat-o pe cealalta cat a fost el plecat. Weekendul asta iar o sa fie plecat, poate-mi iau vreun hamburger din ala gourmet…
    In principiu, cand mananc de fata cu altcineva ii intreb daca nu vor “un pic”, ca sa fiu sigura ca nu vor (si ca sa ma ingras mai incet, daca raspunsul e afirmativ), desi eu una nu-s pofticioasa cand vad mancare la altii si nu ma supar (cal altii!) cand vad un ambalaj gol, dar serios acuma, pufuletii Loto sunt la modu-mi bag doi pumni in gura si UNDE-S PUFULETII?! Erau aici acum 4 secunde!

    • #70

      Suna bine, dar pare ca stati cam cu grija fiecare sa nu fiti “prostit in fata”, cum chiar tu scrii. Cumva, trebuie sa tii mereu cont de cat a cheltuit celalalt anterior: te-a dus la burgeri si a dat 90 de lei, tre’ sa faci si ceva tot in banii aia…

    • #71

      Nu, nu face nimeni nimic “de banii aia”, decat in cazurile in care ne “certam” ca eu voiam sa platesc, ba eu, ba eu, bine, atunci tu data viitoare/ tu acoperi plata cutare (am scris mai sus, probabil se intelege altceva). Faza cu prostitul in fata era o exagerare, pentru ca daca discrepantele sunt suficient de mari incat sa conteze pentru vreunul din voi, alea se vad de la o posta, nu trebuie sa “stati cam cu grija”.

      PS: Nu te judec pentru cum judeci ce ai citit, dar n-ai citit bine (la propriu) partea cu burgerii, am scris ca eu l-am dus pe el 😀

    • #72

      Ahahahhaha, la partea cu mancarea realizez si eu ca insel! =)) Mereu ma apuca pofta la ultima inghetata/ciocolata/bucatica de ceva din frigider, mananc si apoi realizez ca nu am intrebat daca vrea si el. Si pt ca de cateva ori s-a ciufutit ca sunt egoista, o mai ard si eu pe aruncat ambalajul si facut pe proasta. NU STIU unde a disparut ultima inghetata din congelator, parca a mancat-o ala mic al nasilor cand au fost la noi
      :)). El nu e pofticios dar il deranjeaza principiul, ca mananc fara sa ma gandesc si la el. Asa ca nu ii mai zic. :))

    • #73

      Ualeleeeeei, sunt mandra de tine! :))) Daca esti pervy rau de tot, incearca nitel gaslighting si zi-i ca n-a numarat el bine sau ca nu era nicio ciocolata/ inghetata (n-am incercat inca, dar na). Asa e si colegu’: eu am chef sa mananc ceva anume ce avem deja in casa, il intreb daca vrea, el cica nu, ca mai tarziu, ca-si strica foamea sau ca a ramas cu gustul de la altceva si nu vrea sa si-l schimbe. Bun, dar eu in continuare vreau. Si deci mananc. Si uneori, ups, se termina. Exercitiu de logica: a cui e vina ca n-a vrut el cand eu am fost fata buna si l-am invitat? Poa’sa comenteze cat vrea, dupa ce s-a terminat. Sa se duca sa-si ia singur, daca mai vrea acum.

      Cea mai buna metoda incercata pana acum e cu cumparatul SI mancatul intr-o singura sesiune, cand e el plecat vreo doua-trei ore (sau eu plecata si el acasa). Si cand ma gandesc ca nici macar nu e genul care sa-mi interzica, sa spuna ca ma latzesc sau alte comentarii… cel putin deocamdata.

      Intr-o cu totul alta ordine de idei, tot legat de gunoaie, azi dimineata am gasit in cos (deasupra) o hartiuta impaturita (el fu plecat aseara, eu am mancat ciocolatzikah).
      Partea buna e ca era la gunoi.
      Partea proasta e ca pe ea scria “FB: [nume de fata]”.
      Partea buna e ca nu i-a dat add si a aruncat hartia.
      Partea proasta e ca hartiuta aia era de la un eveniment intitulat ceva gel “social party – meet to socialize with people” PNM, in plina corona!!!

    • #74

      Eu sunt aia care munceste de acasa de ceva timp, (mai nou si el) si pana acum, el era ala care se simtea vinovat. Daca manca ceva bun, imi aducea si mie la pachet.
      Problema e ca amandoi suntem pofticiosi si infulecatori, asa ca la noi e care pe care. Fiind amandoi acasa, se lasa cu imparteala chiar si ultima bucatica de… orice.
      Inainte eram eu responsabila cu golitul frigiderului de bunatati, dar acum nu mai am loc de el :))

      Dar, macar atata lucru pot sa spun, ca sunt mandra ca se gandeste la mine cand isi ia ceva bun. Ar putea foarte bine sa nu-mi zica, dar nu, mereu imi face cate o surpriza culinara, care, sincer, face cat 1 milion de flori, genti, bijuterii. Cand aud ca intra pe usa si fosneste ceva, stiu ca se lasa cu mancare buna :)))

  25. #75

    eu as spune sa nu va mai aruncati atat de tare, la generatia mea care se apropie usor-usor de 60 observ din discutii purtate cu diversi amici ca scad veniturile drastic, sau poate cheltuielile cresc odata cu pretentiile varstei, nu-mi dau seama, ceea ce pot sa va spun cu siguranta este ca cei care nu au avut banii la comun o viata o au cam greu acum (mai ales pensionarii care au o pensie de 1500-2000 lei fata de un salariu de 5000+ ) pentru ca deobicei femeile stiu mai bine sa administreze un buget. Ma repet, e vorba de cei nascuti pana prin 65, posibil ca cei mai tineri sa fie mai destupati la minte ( si oricum cei ce citesc pe aici sunt dintr-o categorie mai rasarita ca venituri)

  26. #76

    Intrebarea “Ascuzi bani de partener?” E prost înțeleasă drept “Cheltui bani fără știrea/aprobarea (tacită) a partenerului?”.
    Intrebarea e de fapt:
    “Câștigi bani de care nu știe/nu vrei să știe partenerul?”.
    Dacă da, de ce? Din cauză ca banii sunt obținuți ilegal / imoral și vrei să protejezi partenerul de consecințe?

    • #77

      De ex daca banii ii castigi legal dar vrei sa-i cheltui imoral. Sa zicem ca vrei sa dai la buci la bagaboante sau sa bagi la pacanele. E bine sa ai bani separat. 🙂

    • #78

      Nimic nu-i imposibil pe lumea asta. Daca relația e “deschisă” e acceptat ca un procent din venituri sunt pentru “hobbyuri” iar restul vine întotdeauna acasa.
      Personal cred ca tinerea sub control a unui viciu (droguri/mersul la păcănele/ curve), necesita consilere si plase de siguranță. E mult mai ușor când si alături o persoană de încredere: “Ține tu banii ăștia, anunță-mă când sar calul cu cheltuielile fără justificare”

  27. #79

    ce faci, preiei subiecte de la zoso?
    zoso.ro/tineti-banii-comun-ascundeti-bani-partener/

    nu, banii nu se țin la comun. casa pe numele tău. niciodată pe numele ambilor. mașina la fel
    femeile drenează bugetul imediat cu haine și prostii, poți să ai și 500k euro în cont că s-au dus în câteva zile dacă lași cardul pe mâna ei

    • #80

      Nu cred ca preia, ci pur si simplu se mai intampla sa primeasca acelasi comunicat, sau sa aiba sponsori comuni (eg. Vodafone/Emag) si atunci sunt articole asemanatoare in ambele parti.

    • #81

      nemaivorbind ca articolul meu e pe site de la or 10 si are 60 de comentarii

    • #82

      Pai da, dar dincolo e plin de barbati care se barbieresc dimineata cu toporul si ei sunt seful in casa, nu impart banii cu nimeni, nu au ce comenta.
      Aici e mai pe empatie, emancipare, din astea. Mai ca zici ca e grup de mamici :))

    • #83

      @Arhi: pai ce-ai facut ma nene ma, te-ai ascuns de partenera si-ai publicat inaintea ei :P?

  28. #84

    Depinde cat castigi. Daca castigi mai putin e ok sa fie banii la comun. Daca castigi mai mult, e bine sa fie banii separat. 🙂

  29. #85

    Banii sa fie la comun si o gramada, daca se poate! Si sa dea Dumnezeu la toata lumea, sa fie pentru toti, ca tare multe necazuri apar daca nu sunt! E ok sa fie si separat daca unora li se potriveste si chiar ii scuteste de neintelegeri!
    Totusi sunt destui ce stau pe bani, ca balaurii pe comoara! Partenera/ul nu are voie sa cheltuiasca un leu ca e scandal! Urat!

  30. #86

    Habar nu am. Adica am, ea are bani pe care ii pune deoparte lunar. E ok pt zile negre gen martie cand ea nu a lucrat.
    In rest discutam cumparaturile majore, platesc eu sau ea la cumparaturi si tot asa. Nu stam sa negociem cine plateste sau cine are mai multi bani. Uneori ne mai uitam la cheltuieli, in mare, cand observam chestii ciudate. It’s ok. Nu avem cont comun. Oricum eu scot o parte din salariu cash si o pun la locul de cheltuieli comune, ea la fel.

  31. Cel mai important intr-o relatie este increderea in partener si transparenta !

  32. #88

    Apai eu daca m-am pricopsit cu nevasta contabil, am zis sa si profit de treaba asta. Eu si cand imi doresc ceva ii zic ei, ea strange bani de acel ceva.

  33. #89

    La mine e mai simplu. Eu am cont/card la o anumită bancă, ea la o altă bancă. Fiecare dintre noi are card de la contul celuilalt și cheltuielile se fac după ce consultăm conturile și plătim de obicei din cel mai “plin” (adică în 95% din cazuri din al ei). De obicei în contul meu se strâng banii de vacanțe iar din al ei se fac cheltuielile curente. Nu ne-am justificat niciodată cheltuielile unul celuilalt.

    Ne certăm de la cele mai insignifiante chestii, dar ne-am propus să nu ne certăm niciodată de la bani. Și, la nivel principial, fiecare poate să-și cumpere absolut oricând și orice vrea fără să ceară voie dacă asta îl va face să doarmă mai bine noaptea. Nu am avut nicio problemă când a vrut neapărat nu știu ce inel cu un diamant negru, nu a avut nicio problemă când am plătit 1000+ euro pe un ceas sau un laptop de 3000+ euro. Nu am nicio problemă când își cumpără niște cosmetice care zici că valorează greutatea lor în aur (Lush) sau diverse țoale business dacă asta o ajută să doarmă mai bine noaptea.

    Ideea este că abținerea de la sau interzicerea achiziției anumitor chestii cred că ar crea tensiuni mai mari în cuplu. E adevărat că, până acum, raportat la venituri, nu ne-am testat unul altuia nervii sau limitele și da, ne anunțăm unul pe celălalt la achizițiile comune și/sau mai scumpe.

    Ne anunțăm, nu cerem voie….

  34. #90

    Sunt curios daca astia care tin banii separat fac la fel si cu mancarea din frigider / hartia igienica / apa de la robinet. Ori e relatie transparenta ori e contract de colaborare.

  35. #91

    Daca plecati amandoi din acelasi punct (aceeasi varsta, facultate, serviciu, etc) e normal sa tineti banii impreuna.
    Daca eu vin cu meleonu’ de iepuro si domnisoara cu organul, parca nu mai e normal.

    Daca ai oficializat relatia la starea civila, iar, mi se pare normal ca banii sunt comuni.
    Daca esti din floare-n floare, nu e nevoie sa iti stie fiecare one-night-stand finantele.

    La noi totul e la comun, chit ca eu castig de vreo 5x cat ea (au fost si cazuri in care ea era in CCC si lua 1200lei si eu 3500E ca tot intreba cineva mai sus).
    Atat timp cat stiu ca tragem in aceeasi directie (sa ne luam: casa, masina, ) totul e ok.

  36. #92

    La comun 100%.
    Acum 4 ani ne-am hotarat sa ne dam demisia din locul unde lucram impreuna.
    A fost momentul in care am inceput sa facem calcule: Cat cheltuim pe luna, ce bani avem prin conturi, daca ne dam demisia in cat timp trebuie sa ne angajam ca sa nu ramanem datori pe la banci, pensie alimentara si ce mai aveam de platit.
    Asa ca vreo 2 luni am pus pe hartie absolut tot ce am cheltuit. Pare greu dar in fapt, daca esti fan-ul cardului si notezi exclusiv pe cei dai cash ai toate informatiile in sms-urile de la banca.
    Odata finalizat calculul am facut bugetul si de atunci mergem cu varianta asta. Fiecare ne primim banii in conturile proprii dar cheltuielile le punem luna de luna pe hartie (excel). La final de an recalculam calibram si stabilim bugetul lunar pe anul ce vine. Diferenta, pentru ca multumesc lui dumnezeu nu cheltuim tot, o bugetam si o economisim.
    Intodeauna exista cota de buget : diverse in care ne luam ce ne trece prin cap e la comun si capitolul asta). Cadouri, atentii etc sunt toate trecute acolo la finalul lunii, insa fiecare din noi se bucura de gest, de ce primim nu atat de suma data pe cadou care poate sa fie de 2-300 sau de 3-4000. Nu conteaza suma mai ales ca sunt din banii nostrii pentru noi.
    E o scuza falsa aia cu “cadouri”. Daca esti golan si te duci la curve sau ai amant/amanta, da, pentru liniste, ca bine nu poate sa-ti fie, pentru liniste e bine sa ai banii separat.

  37. #93

    Undeva la mijloc. Eu imi mai iau jocuri, carti, ea haine si accesorii. Cand se observa prin casa, se ia la cunostinta, se fac complimente, etc. Avem incredere ca suntem rezonabili ambii si nu ne cerem socoteala. Nu am stat niciodata cu Excelul sa facem contabilitate in cuplu. Mie aia mi s-ar parea nesanatos.

  38. #94

    @Arhi: te-ai ascuns de partenera si ai publicat inaintea ei :P?

  39. #95

    Stai s-auda nevasta ca ai facut-o sincopa, ai sa mai pupi bani numa in poze.

  40. Cativa ani, am avut fiecare contul personal, plus un cont comun in care puneam o suma egala si pe care il foloseam pentru cheltuieli comune, fara sa socotim ca el mananca mai mult sau ca eu beau multa cafea :). Am facut asa pentru ca el vine dintr-o familie mult mai instarita si nu am vrut (pana sa fie clar pentru toata lumea ce fel de persoana sunt) discutii sau suspiciuni. Cand am inceput sa castig eu mai mult, am sugerat sa punem un procentaj din venituri, nu o suma fixa, sa fie echitabil. Nu a fost niciodata vorba de a tine secret cat castigam sau de a cere voie sau nu. Personal, eu veneam dintr-o familie modesta, am muncit mult sa fiu independenta, si imi doream sa invat eu cum sa imi manageriez finantele. Sotul meu e genul care se ocupa cu placere de hartogareala, iar daca lasam la comun, as fi ajuns sa nu stiu decat pin-ul.

    Dupa ce ne-am casatorit si acum ne-am luat si casa, revizuim modelul: toti banii vor merge in contul comun, cu optiunea de a re-transfera ceva intr-un cont personal daca vrem sa avem un fond de cadouri sau de mici placeri pe care nu vrem sa le explicam. Personal, trecutul meu ma face sa vreau “un colac de salvare”, un cont de economii doar al meu. Daca o fi ceva candva, eu nu am o familie instarita, si de fapt nici macar o familie in tara in care stam, sa imi sara in ajutor. Nu cred ca asta reflecta ca nu am incredere in el sau in noi, doar ca sunt foarte pragmatica. Dar poate ma-nsel.

  41. #97

    Venituri la comun, cheltuieli comune, economii comune.

    Nu ajungem la discutii de 5 lei o cafea sau cosmetice etc, iar cheltuieli mai mari discutam, analizam.

  42. #98

    Sora-mea e in Olanda căsătorită cu un olandez.
    Fiecare are banii lui, cheltuielile le împart , unul plateste intretinerea, altul cumpara mâncare. El plătește mai multe chestii pentru că câștigă mai mult.
    Tare e ca au doi copii și fiecare acoperă financiar cheltuielile unui copil.
    Eram curios daca cel cu salariul mai mare cumpara mai multe chestii copilului avut in îngrijire.

  43. #99

    Am rezolvat-o BINI DI TĂT.
    Două joburi. Unul aşa şi-aşa şi unul cât de cât.
    Cardul mare e la soacră. Că ea se ocupă cu cheltuielile, economiile, facturile, cumpărăturile, alea alea & shit.
    Cardul mic e pentru mofturile progeniturii şi alte chestii mici.
    Restul sunt detalii nesemnificative.
    Vrea nefasta ceva anume? Go talk to mămic’ta!
    Nu vrea nefasta ceva anume? Soacra vegheaza!

  44. #100

    Am vorbit cu absolut toti prietenii mei casatoriti pe tema asta si cei mai linistiti sunt cei care au: 1 cont separat fiecare si 1 cont comun. In contul comun se transfera din partea fiecaruia un procentaj din salariu, sa zicem 50%. Din contul comun se platesc cheltuielile comune, gen mancare, curent, apa, gaz, etc. Ceilalti bani se tin in conturile separate. Cheltuielile mari (gen renovari la case) se platesc in felul urmator: sa zicem ca sotia castiga $5000 si sotul castiga $2500 de dolari => sotia plateste 2/3 si sotul plateste 1/3 din cheltuiala mare. In rest, fiecare isi plateste telefon, rata la masina fiecaruia si etc. Din cate inteleg trebuie sa existe si o discutie la care sa zici “bai, cam cat punem in conturile de pensie” si cam atat. Nu e vorba ca nu au incredere in parteneri dar efectiv nu vor sa vada si sa-si bata capul cu ce face celalalt cu banii lui/ei de cheltuiala.

    Seful meu are o sotie cu probleme medicale foarte acute si din pacate din aceasta cauza ea nu poate munci, ca niciodata nu stie daca o sa aiba o zi ok sau o zi cu dureri crancene. Ii transfera jumatate din banii lui de cheltuiala in contul ei personal si cu asta basta.

    Acuma, nu stiu sa zic in care categorie sunt eu. Am avut intr-o relatie banii la comun. Nu a fost o problema pe timpul relatiei, dar cand ne-am despartit (la 2 luni inainte de nunta, sa ne intelegem) a fost un cosmar sa ne dezlegam toate conturile si toate chestiile ce le aveam impreuna, asa ca sincer nu prea am chef sa trec prin asta din nou. Fiecare cu ce merge, zic. Vreti banii la comun, nu e problem, if it works it works. Vreti bani separati, si asta e ok. Nu mi se pare ca una e mai buna ca alta, atata vreme cat exista incredere in relatie. Si nu cred ca banii separati sunt de neaparat o chestie de neincredere.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam