Există, printre oamenii cu ceva glagorie la cap, o zicală foarte bună. Să nu îți cauți sfaturile sau sănătatea pe internet. Cine a căutat vreodată simptome de boli pe net știe clar că orice ai avea, cu siguranță vei găsi simptome mortale sau cancer care să se potrivească la tine.

Când am făcut copiii ăia doi pe care îi posed, am decis, împreună cu mama lor, că niciodată nu vom căuta sfaturi despre creșterea sau sănătatea lor pe internet. Și niciodată nu am căutat așa ceva. De fiecare dată când au avut o problemă medicală care ne depășea cunoștințele noastre de bază, plecam la medic sau spital, indiferent de oră sau zi. Iar sfaturi despre creșterea lor nu am cerut niciodată, nimănui. Și nici nu am acceptat niciodată, de la nimeni. Am lăsat instinctul să ne ghideze și dragostea noastră pentru ei. Și să vezi fază, a funcționat, au crescut bine mersi.

Acum foarte mulți ani, deschisesem un site, ceva cu mamiștie or smth, unde îmi scriam peripețiile parentale de tată crescător de copii. Dar l=am abandonat, pentru că niciodată nu m-am gândit să îl transform într-un business și să le dau sfaturi mămicilor ușor toante despre cum să își șteargă plodul la cur sau cum să îl crească mai departe.

Și prost am fost. Ce bani puteam să fac… Pentru că mă uit în jur, s-a umplut internetul de sfătuitori pe parenting. Toată lumea se crede șarlatanul ăla de Laslău și dă sfaturi docte despre cum se face, cum se crește, cum se educă, tot tacâmul necesar scoaterii copilului dintre coapse până la trimiterea sa la facultate.

Mi se pare creepy că trăiesc într-o lume în care există o majoritate umană care își cresc copiii, după ce se șterg ușor de o băluță în colțul gurii, cerând sfaturi de pe internet unor oameni complet necunoscuți, fără nicio altă experiență în plus față de ei, alta decât fututul altei găuri decât cea personală.

Și nu înțeleg cum poți avea încredere să îți tratezi copilul după sfaturi primite pe internet de la oameni complet, dar COMPLET necunoscuți. Femei care nu reprezintă nimic prin nicio realizare, eventual faptul că au scobit dinți în facultate, dau tot felul de sfaturi amețitoare, iar alte femei ÎȘI CRESC COPIII pe baza mizeriilor respective. Cum poți să îți tratezi cel mai de preț lucru pe care îl ai, fructul iubirii tale, pe baza sfaturilor ușor analfabete de la necunoscuți? CUM?

Cred că e cel mai îngrozitor lucru în care se putea transforma internetul, din minunea inițială. Antreprenori care nu au nicio experiență de antreprenoriat, dar dau sfaturi de business, țepari care te învață cum să faci bani din amazon, deși ei personal nu au nicio altă afacere decât țeapa în derulare, neveste de vedete tv specialiste în cancer, toată agresiune externă a lumii pe care, altfel, nu o vezi, te lovește din spatele monitorului fără nicio milă.

Dacă vreți un sfat de la un necunoscut virtual, vă rog, nu mai acceptați sfaturi de pe internet, atunci când e vorba de familia voastră. Nu vă mai bateți joc de copiii voștri, prețuindu-i ca pe o pagină din vreun gunoi tabloid. Nu mai băgați bani în curul jepcarilor care vă învită la conferințe pe bani despre cum să naști sau cum să îți educi copilul. Nașterea e aceeași, dintotdeauna, fără sfaturile date de pe scenă de niște mizerabili care își plătesc ratele pe spatele vostru. Iar educația copiilor se face în familia voastră, nu după familia lor.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

48 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Pun pariu ca la aceasta postare Olivia “Mamaliga Vartoasa” Steer va da dislike.

    • #2

      Apropo de asta www.bbc.com/news/world-us-canada-41504796 “Michigan mother jailed for refusing to vaccinate her son”

      Acuma cred ca se vorbeste despre asta chiar mai mult decat si-a dorit Olivia. Acuma cumva cred ca daca miscarea anti-vaccin prindea devenea eroina, dar daca n-a mers ar fi preferat ca lumea sa uite.

  2. #3

    Mulțumesc.mamă de 7 luni,ulterior paralelă cu părințeala,momentan cu toate dubiile Planetei în cap.

  3. #4

    Cred ca romanii iau prea in serios internetul si il strica, asa cum fac toate lucrurile de altfel.

    • #5

      Bai si totusi de unde stii ce sa ii faci unui copil? Ca ti-am citit textul si zici ca e discursul alora de miss univers cand se dau cu curul de pamant pentru saracii copii din africa. Daca imi dai mie acum un copil, iti spun sigur ca nu cred ca il pot tine in viata prea mult timp. Ce ii dau sa manance, cu ce il spal, e ok daca se caca asa?
      Mi se par niste intrebari legitime. Toti descoperiti probleme si pe urma va puneti mana in cur si aia e, sa le rezolve bunul dumnezeu. Cu ce e diferit “Am lăsat instinctul să ne ghideze și dragostea noastră pentru ei. Și să vezi fază, a funcționat, au crescut bine mersi.” De “intuitia mea de mama l-a salvat” din articolul precedent?

    • dar inainte de a exista internetul cum isi cresteau oamenii copiii?

    • #7

      De unde vrei sa stiu eu, tocmai am zis ca daca imi dai un copil acuma in brate si imi zici sa am grija de el vreo saptamana si nu imi spui ce sa ii fac si la ce sa fiu atent nu are sanse prea mari de supravietuire.
      Eu stiu ca voi stiti tot, dar nu imi spune mie ca stiati din instinct cand puteti incepe sa ii dati ciorba sau cate oua e ok sa ii dai sa manance fara sa primesti informatia aia de undeva.

    • ziceam doar ca nu am folosit google search pentru a afla, nu ca nu am intrebat. exista medic pediatru pentru ceea ce intrebi, medic neonatolog pentru problemele care apar imediat dupa nastere, medic ginecolog pentru perioada sarcinii si tot asa, adica specialisti.

    • #9

      super_fotbal, ai fi surprins cate poate indura un copil si sa rezulte sanatos… cel putin fizic.

    • #10

      Zbam. Plus 10 puncte pt Luna! :p

  4. #11

    Esti tu heitar si ludit.
    De-aia au murit la revolutie, sa n-aiba abonament de 4 giga si sa nu poata pune fotografii close-up cu bubele copiilor?? Dar scuze, nu pentru asta s-a inventat netul?
    “Mamici, uitati aici o poza cu niste piele de copil, juma de fata flashuita si 7 bube? Ce crede-ti ca e? Ce sa ii dau? -A, al nostru a avut 5 bube, nu 7, noi iam dat cu praf de tataneasa si ia trecut! -Multumesc Vasilica si mamici, sunte-ti de mare ajutor!!!”

    • #12

      ar fi amuzant daca n-ar fi adevarat

    • #13

      – ioane, tu ce-ai dat la vaca cand o fu beteaga?
      – fotoghin mai gheo…

      a doua zi,

      – ioane, am dat fotoghin la vaca si-o murit…
      -a pai si-a mea…

  5. Sunt pe un grup de mămici pe Facebook și chiar așa e, cum zici tu. Aș putea să ies de acolo dar nu o fac, pentru că mă distrez. Chiar și în cele mai negre zile, citesc ceva acolo și schițez un zâmbet involuntar.
    Nu am dat bani pe cursuri & shit ca să mă învețe cum să îmi cresc copilul dar recunosc, am făcut ceva cursuri prenatale cu o moașă și a fost bine. Am învățat cum să respir când împing ca să nu rămân fără aer și chestiuni de alăptat. Când încearcă cineva să îmi zică vreun mit stupid gen: ”nu răcește dacă îi dai înghețată?” spun scurt: NU. Nici nu mai pierd timpul cu explicații.

    • #15

      Ai dreptate, nu raceste, dar poate face un rosu in gat, o laringita, o amigdalita.

    • #16

      La fel poate sa cada un avion pe el, poate.

    • #17

      Se pare ca pe tine a cazut…

    • #18

      @cad… si inca poate sa stea pe bloguri si sa comenteze la misto? deci sa cada un avion pe tine no biggie… de ce sa ma ingrijorez ?

  6. #19

    Vad prin oras tot felul de parinti tineri care se vede pe ei ca nu stiu cum sa-si creasca copiii. Se vede ca nu au maturitatea si responsabilitatea necesara. Facebook-uiala i-a imaturizat si indobitocit. De asta vezi atatea forumuri si bloguri despre parenting

  7. #21

    Sa nu cadem nici in extrema cealalta. Nu oricine are habar cum se creste un copil. Cursurile prenatale sunt foarte bune si te invata chestii la care nici nu te gandesti. La fel si sfaturile unui medic sau psiholog bun etc. “Am lăsat instinctul să ne ghideze și dragostea noastră pentru ei.” – pai asta face cam toata lumea in Romania, numai ca pe unii ii duce capul mai mult, pe altii mai putin.

    • #22

      Sunt convins ca bunica-mea cand a inceput sa toarne seria de 8 plozi pe la 16 ani avea nevoie de cursuri de parenting. Ieseam si noi, nepotii, niste oameni azi, nu niste lichele.

      Las-o bai nene, chestiile astea cu crescutul copiilor sunt in instinctul nostru, nu au nevoie de cursuri. Altfel propun sa facem cursuri de eating, water drinking si fucking. Nu mai poti nici sa te caci azi fara o conferinta care sa puna la indoiala viteza potrivita cu care pleoscaie cacatul in apa de la wc.

    • #23

      Rumbu, am lucrat ceva timp intr-un afterschool si pot sa-ti spun ca corcodusul (scuze de cacofonie) are dreptate, unii sunt complet tembeli, nu compara generatiile mai vechi cu generatiile cretinizate (mai mult sau mai putin) de tovarasi si neo-tovarasi.

      Ce specimene de parinti am vazut pe acolo m-au infuriat mai tare decat tot psdu’ la un loc.

      Ca sa-ti dau un exemplu: era un copil pe care nu l-au trimis la gradinita fiindca nu gasisera loc la una “buna” si nu au vrut sa il trimita “oriunde”, asa ca pana a ajuns la scoala l-au tinut acasa in fata televizorului.

      Ii aprindeau televizorul dimineata, plecau la lucru si statea ala pana seara impreuna cu bunica-sa la tembelizor.

      Si parintii aia nu erau idioti, amandoi aveau doctorate (ma-sa era istoric, iar taica-su era contabil), doar ca nu le trecuse prin cap ca acel copil ar fi avut nevoie de mai mult decat de un televizor.

      In clasa I-a copilul ala habar nu avea de interactiune sociala, plus faptul ca avea o atentie < 30s.

      In final, ai dreptate, unii inca stiu sa-si creasca copii (am avut in grupa si copii care se vedea ca fusesera crescuti ca lumea), dar mai sunt si unii care habar nu au ce naiba fac.

    • #24

      Turnau cu caru pentru ca stiau ca mai mor din ei si oricum erau vazuti ca forta de munca nu aveau prea mare valoare sentimentala. Nu ai nevoie de lectii de baut apa, toata apa e potabila. Nu ai nevoie de lectii de mancat, te uiti la oaie ce frumos mananca iarba si cum o admira ministrii, vino prin mai la mine la tara ca ai ce manca o saptamana. La futut nu cred ca mai e nevoie sa explic.
      Iar la viteza cacatului cand loveste apa nu am ce sa zic, e doar o aberatie ca sa scoti in evidenta vezi doamne absurdul conceptului de parenting. Desi daca ma screm pot zice ca nu stai la fel pe wc-u cand ai diaree exploziva.

    • #25

      Din seria aia cati mai traiesc?

    • #26

      @Rumbu: Sigur ca instinctul e acolo. Daca de ex. o scroafa creste 8 purcei fara cursuri de parenting, e clar ca nici specia umana nu e mai prejos. E instinctul primar de perpetuare a speciei, cel care a manat-o si pe bunica-ta sa faca 8 copii incepand de la 16 ani. Practic “torni o serie de plozi” si apoi cresc ei cumva daca au noroc, daca nu, facem altii, ca doar de aia ne-a dat Dzeu organe genitale. De ce ne-a dat si creier, asta nu mai e problema noastra.

    • #27

      @Rumbu bunicii tai aveau un anume bun simt la anumite lucruri, ca nu s-a intamplat nimic grav sau o tragedie in familia ta, e datorita bunului simt si bunului instinct, dar din pacate nu toti au avut si nu au aceste doua calitati. Unii chiar nu au instincte, creier, etc. dar isi doresc sa compenseze o anumita lipsa printr-un curs care nu se face citind pe forumuri categoric. Insa sunt alte sisteme medicale, educationale in tari mai dezvoltate si preocupate de asta care chiar au succes si evita tragedii, abandonuri, ajuta la dezvoltarea populatiei. Din pacate la noi astia sunt mai preocupati de oo decat de astfel de sisteme. Noi acum am intrat in sistemul educational de aici (elvetia), cu un copil care pana la o varsta destul de inaintata nu a putut merge la scoala si am facut noi invatamant acasa cu el. Cand am intrat in sistemul lor si ne-au pus putin la colt ca nu am facut cum trebuie..in prima faza am fost foarte reticenti, apoi am zis hai sa ne lasam mintea putin deschisa, sa citim si sa decidem dupa. Ne-am interesat, am mers la cateva cursuri oferite de ei si am inteles de ce asa si nu invers, ce putem indrepta, la unele am zis wow! Si uite ca au reusit cu sistemul lor sa ne dea peste cap niste teorii pe care instinctual credeam ca e cel mai bine asa. Repet, este vorba de integrarea unui copil care a avut ceva probleme de sanatate si l-au tinut in afara scolii, socializari, etc cativa ani, nu de cum se schimba pampersi. Cu toate astea dupa aceasta educatie primita putin fortat la inceput, am vazut niste rezultate de care inca ne miram si pe care nu le-am obtinut prin instinctul si iubirea noastra fata de copil.

  8. #28

    Lol, ca bine zici. Dar daca te-ar citi alde Printesa (autodeclarata) Urbana, ar boci si ar declara ca i-e frica sa mai iasa din casa (cum a facut acum cativa ani, traumatizata ca a fost criticata de unii care o auzisera cum vorbeste cu proprii copii, in parc – adica atunci cand era ea insasi, cu comportament necosmetizat, in mediu informal).
    Cu „mamicile“ bloggerite ai doar o sansa – le ignori sau le aplauzi, orice altceva provocandu-le traume ireversibile. Si mai si asmut turma de foci care le aplauda, sa vezi atunci circ :)))))

  9. mancarea aia scoasa din galantare nu trebuie halita si ea la conferinte?

  10. Totusi nu e de ignorat internetul ca sursa de informare.. e cea mai importanta inventie a civilizatiei. Ideea e sa inveti cum sa cauti informatii bune (asta ar trebui predat in scoli) – si aici ma refer creearea unui scepticism sanatos si verificarea informatiilor peste care dai (de ex cine sunt cercetatorii care sustin o anumita idee, ce studii s-au facut si mai ales cum, peer review) – recomand cartea Bad Science in privinta asta.

  11. #31

    Intri și tu in aceasta categorie ? :))

  12. #32

    Povestea e veche. Imi aduce aminte cum radeam in hohote cand incepeam cartea “Trei intr-o barca”, de Jerome K. Jerome, in care autorul se duce la medic si-i spune “doctore, am toate bolile” 🙂 Mai departe stiti continuarea, nu vreau sa o stric pentru cei care nu o stiu.

    Cartea a aparut 1889, adica acum 128 de ani. 🙂

  13. #33

    Io nu inteleg cum cacat omenirea a evoluat aproape constant ca numar de indivizi si cu toate astea, vine cineva si zice ca stie mai bine…

    Oaie, nu e o arta. Suntem bine mersi. Instinctele ajută la faze de-astea.

  14. #34

    pe de alta parte imi amintesc ca in clasa a 2-a (deci sa fi fost ’91) mi-a cazut o bara grea pe laba piciorului de nu mai puteam sa calc. sa dea dracu’ daca I-a trecut cuiva din familie prin cap sa ma duca la doctor. am stat in puii mei o luna pe patura si m-am jucat, aplicandu-mi la indemnele parintilor comprese cu apa rece. dupa o luna mi-a trecut si puteam sa calc, noroc ca eram in vacanta de vara….dar stau sa ma gandesc…wtf? nici macar o radiografie? putea sa-mi fi rupt tarsienele sau cum le zice la oasele alea….

    alta intamplare….m-am taiat intr-un ciob la scaldat si s-a infectat rana de la picior, iarasi, nimanui nu I-a trecut prin cap sa ma duca la spital. pur si simplu storceam rana seara de seara de puroi, mai punea bunica’mea frunza de muscata sa “Traga” puroiul. PIXU! n-avea niciun effect. Am stat 2 luni cu rana aia infectata, imi puneam pansament si mergeam la fotbal desi ma durea grav.
    Nimanui nu I-a trecut prin cap sa ma duca la spital nici dupa o saptamana, nici dupa 2, nici dupa 3, nici dupa 5….deja din a 6-a saptamana a inceput sa se retraga si nu a mai fost cazul. era prin 1998 cred deci sa zicem ca lumea (si spitalele) mai avansase insa nu frate, nothing.

    Deci de aici trag doua concluzii: romanii asa au fost mereu (probabil lipsa de incredere in autoritati, spitale, etc), gandirea magica gen vindecam babeste ca sa prevenim conspiratiile si nu in ultimul rand prostia si incultura.
    desi ai mei nu pot spune ca nu erau scoliti, avand facultate amandoi, nu le-a trecut prin cap ca as putea face o septicemia de la o banala rana si ca mi-as putea pierde laba piciorului sau si mai rau….

    • #35

      Era un betiv la mine in sat. Simpatic omul.
      Si-a rupt acum ceva ani piciorul si i-au pus suruburi. Prin vara cred il vad cu piciorul taiat si in carje. A stat vreo 8 ani cu suruburile in picior. Acuma nu mai bea si e printre cele mai depresive chestii. Cand mi-a zis am ramas cu gura cascata.
      O vecina a calcat intr-un cui si in vreo doua luni s-a curatat, pe podea vedeai urmele de la puroiul care curgea din rana.
      Tu daca ramaneai cu vreo problema de pe urma a ce ai patit iti zic eu ca acum aveai sa zici exact opusul la ce ai zis. Ce descrii tu acolo e noroc, dar in cele mai multe cazuri daca faci ce ai zis tu doctorul cel mai probabil iti zice “ne pare rau e prea avansat ca sa mai putem face ceva”.

    • #36

      @super_fotbal, nu cred ca m-ai inteles, nu zic ca foarte bine ca am stat acasa, din contra, spun ca ai mei au fost inconstienti sa nu ma duca la spital in ambele cazuri.
      eu gandindu-ma acum la intamplari mi se pare ca suportam ce mi se intampla pentru ca nu mi-am pus niciodata intrebarea de ce nu ma duc ai mei la spital sau sa cer chiar eu sa ma duca.
      nu, toti au luat ca pe un dat, ai infectie? muscata, ceapa coapta si storcem seara de seara.
      evident ca a fost noroc chior…

      dar ce vreau sa zic e ca treaba asta cu mamaliga vartoasa nu a fost inventata de Olivia steer, e in and-ul romanului….

    • #37

      Scuze, acum am citit tot. Ma aprinsesem de la comentariul lu Rumbu si am crezut ca esti altul care glorifica faptul ca n-a patit nimic si acum experienta l-a facut superman.

  15. #38

    cel mai tare e cand vezi ce agresive sunt fiintele astea in apararea pseudo-opiniilor medicale. daca cumva le contrazici esti mancat. si nu e vorba doar de mediul online.
    am prietene bune care au o problema uriasa cu “curentul” si isi protejeaza/abuzeaza copilasii cu caciuli pe timp de vara. daca le zic ceva ca e doar in capul lor iese cu scandal.
    o alta chestie pe care o observ e proiectarea piticilor personali asupra copiilor. ii e frica dnei/dnlui de ceva atunci gata, sa dam copilului fobia noastra sa are si el. sunt eu friguros sa il facem si pe ala mic asa ca sa nu fiu singurul dubios.

  16. Dislike mare. Adica ai ajuns sa lupti impotriva selectiei naturale ???

  17. Ba eu cred că foarte multă lume caută sfaturi, inclusiv de sănătate sau parenting. Mai ales cum românii sunt speriați de moarte să meargă la doctor sau psiholog. Atunci Google e master. Și așa trăiesc unii relativ ușor.

    • #41

      dap, pentru ca cacaturile astea de pseudo stiinte sunt nascute in romania. doamne fereste sa-i vezi pe aia din tarile cu apa calda citind tampenii pe net.

  18. #42

    eram prea ocupata sa-mi cresc copilul si eu o data cu el, n-am avut timp sa caut sfaturi pe net.

  19. #43

    Cătă vreme văd părinți și rude aparent bine inserați în societate care-și smucesc copiii, care urlă, strigă, îi înjură, futu-ți ceapa ta de copil, de ce te-am mai făcut, îi amenință că-i fură țiganul, îi pun căciulă la 25 C pentru că-i 1 septembrie, îi lasă să dea cu picioarele în scaunul din față ”că-i mic”, stau senin lângă pruncul care-și scuipă plămânii plângând în loc să elimine cauza, că niciodată nu plânge fără motiv, adulți necunoscuți care pun mâna pe copil fără să ceară permisiunea părintelui, ce mai uram babele alea stafidite care mă umpleau de salivă când mă pupau și trebuia să tolerez, că altfel ”ce copil ești, uite, doamna vrea să te pupe”, câtă vreme se petrec astea, orice sursă de contracarare este binevenită.
    Dar până la sănătate. Aici nu încap părerile de amatori. Nu-i bine pruncul? Ață la doctor, de la primele simptome, fără Dr Google, dizertații pe FB, mămăligă vârtoasă.
    Și asta include și problemele psihologice.

    Celor care cred că e obligatoriu să fii părinte pentru a-ți exprima o părere despre copii și părinți, un călduros Pog Mo Thoin.

  20. #44

    PS: Acum ca ma gindesc mai bine, nu toata lumea (n cazul de fata ma refer strict la mame) stie sa isi asculte instinctul si “bunul simt”. Nu toate intra in simbioza cu copilul, nu toate se intreaba “cum sa fac sa ne fie bine amindurora” , majoritatea il considera o responsabilitate de dus pina la capat pentru a demonstra celor sin jur propriile capacitati.
    Pe mine ma chema vecina in primele zile sa bandajez restul de cordon ombilical al copilului ei, pentru ca ii era frica sa il atinga. La rindul meu am fost intrebata “Sa vin sa te ajut cu copilul?”, nimeni nu se oferea ” sa vin sa te ajut cu treburile casei, cit timp tu vezi de copil?”

  21. #45

    Ce este cel mai enervant este că atunci când respectivii părinți ajung în cele din urmă într-un cabinet medical încep să-l chestioneze și să pună la îndoială ceea ce le spune medicul specialist. De ce? Pentru că așa au citit ei pe internet și știu ei mai bine. #retardnation

  22. #46

    Arhi, ce-ti facu’ laslaul?

  23. #47

    m.facebook.com/groups/722324187926276?view=permalink&id=897630040395689

    Fara nici o ironie la adresa problemei doamnei, comentariile primite mi-au atras atentia: trimis la biserica, duhovnic si “Maica Siluana Vlad rezolvă cu succes astfel de cazuri”.