Când m-am mutat în timișoara, prietena mea Tatiana, pe care o mai vedeți prin comentarii semnându-se anatati, mi-a zis Să știi că vii într-un oraș foarte poluat, s-ar putea să nu le priască copiilor.

Desigur, eu fiind foarte inteligent și atotștiutor, nici măcar nu am băgat-o în seamă. Hai băi, fii serioasă, eu o să stau lângă pădurea verde, aer curat, căprioare și fazani, micul dejun în bercăit de iepuri.

La o săptămână după ce ne-am mutat, copiii au început să tușească. Și să tușească. Și să tușească. Și să răcească săptămânal, cu febră, muci și pastile. Hai la doctor, sunt alergici la ceva. Deși, eu fiind alergic mortal la mucegai și alte căcaturi, ar fi trebuit să am și eu simptomele.

La medic, analize de alergie and shit, nici un rezultat. Copiii erau ok. Doar că tușeau de se rupea ceva în ei. Ba și constipați, cu sânge, nu glumă. Serios, simțeam că înnebunesc, treceau lunile, eu eram săptămânal cu copiii la doctor, cu tot felul de analize, care de care mai sofisticate și mai scumpe și nimic. Copiii sănătoși.

Bine, nu m-am gândit nici o secundă la ce îmi spusese Tatiana, pentru că uitasem, în primul rând. Mă mai gândeam seara, când vedeam cerul roșu spre timișoara, că trebuie să fie foarte poluat, de e plăcinta aia fix deasupra orașului, dar în nici un caz nu legam de copii.

Ne-am întors în București.
Copiii nu mai au nimic. La o săptămână de la mutare, toată lumea e bine mersi. De 3 luni, copiii nu au răcit decât o dată, și atunci doar ceva lejer, niște muci mai pronunțați. Fără febră și altele. Fără pastile, fără propolis și miere, fără nimic.

Nu știu dacă Timișoara e neapărat un oraș foarte poluat, sau mai poluat decât Bucureștiul. Știu doar că sunt locuri care, prin ele însele, nu priesc anumitor oameni.

Timișoara a fost unul din ele.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

81 comentarii Adaugă comentariu

  1. Aerul de banat probabil este mai tare, mai de occident… 🙂

    • #2

      ahahaha da da, multumesc, asa e, apropierea de vest…

    • Daca aveai ferestrele in directia potrivita, puteai vedea Viena de la geam in zilele senine!

    • #4

      da, da. palatul viena a lui haralambie, zis ogica, dar cunoscut sub numele de briceagu’, seful tiganilor din timisoara.

  2. #5

    fabricuta aia de anvelope din Timisoara s-ar putea sa aiba o parte din vina

  3. #6

    conspirație mama-copii pentru reîntoarcere în București. ring a bell?>?

  4. #7

    Nici cu Bucureștiul nu mie rușine.
    Nu aveam aer când am stat pe acolo, și era prin Kiseleff, vb. aia parc.
    N-am mai experimentat o asemenea senzație sa nu-mi ajungă aerul.

  5. #8

    Otopeniul este cea mai buna locatie din Romania.
    In 5 minute ajungi la aeroport si ai scapat.

  6. #9

    la bucale gasesti cei mai amabili,politicosi oameni si cel mai curat aer…se stieee

    • #10

      mai amabili si mai politicosi decat la timisoara, da. aer curat, nu stiu.

    • #11

      Ce-mi place mie de toți voi ăștia care spuneți “bucale”.
      Nu știu din ce cătun proveniți dar sigur aveți aceeași mama și mulți, MULȚI tați.

    • #12

      Arhi, daca te iei dupa tantile de la raionul de branzeturi de la Auchan … alea sunt uracioase cu toata lumea.

      In Bucuresti am fost privit ca un alien cand am zis “va rog frumos” si “multumesc” :)) deci nah, experiente si experiente.

      Perosnal, pana acum cei mai politicosi si cooperanti oameni i-am intalnit la Targu Jiu.

    • #13

      In bucale doi oameni se lovesc din greseala unul de altul pe strada si incep sa se injure. In Ardeal se scuza reciproc.

    • Desi din zona fiind, ar trebui sa “iau apararea” timisorenilor. Dar pana si ei recunosc ca nu-s nici amabili, nici politicosi si se mira cand ajung prin alte orase ca-s tratati ca niste oameni.

  7. #15

    Haida de, nu cred eu să fi avut Tatiana dreptate. Nu se poate aşa ceva. A avut Tatiana dreptate? Tatiana care se semnează anatati? Care stă şi ea cam pe lângă Pădurea Verde lângă care te-ai mutat tu atot şi atoateştiutor? Care pădure verde e fix lângă multinaţionala fabrică Contintental? Dar ce cacofonie nimerită.
    Bottom line: a avut Tatiana dreptate? 🙂

    • #16

      hai hai, ca ti-o iei in cap:)))

    • #17

      dislike, big, big dislike. nu mi se pare drept să nu putem da like sau dislike la comentariile autorului. ca şi cum autorul ar fi vreo zeitate de neatins 😛

    • #18

      autorul ESTE o zeitate de neatins

    • #19

      femeie + a avut dreptate = coincidenta

    • Arhiblog: locul unde pana si femeile au uneori dreptate

    • #21

      de fapt e invers: arhiblogul, locul unde toţi misoginii ajung să afle că femeile au întotdeauna dreptate.

      details, details…

    • #22

      Arhiblog – Locul unde barbatii cedeaza primii

    • #23

      Sper ca topicul asta nu e reclama pentru serviciile tale de traducator. Spun asta pentru ca sincer nu-mi place deloc modul asta de promovare si trebuie sa recunosc ca am un brat de acte de tradus vara asta.

    • #24

      mihai, nu ai face rau sa apelezi la tatiana, tipa care se semneaza anatati 🙂

    • #25

      Si eu dar Tatiana ii cam departe pentru nevoile mele :)). Poate daca se teleporteaza pana in judetul Hunedoara.

    • #26

      @mihai007
      Ti-ai rupe o mana decat sa apelezi la servicile unui individ din comunitatea din care – prin prezenta ta aici – faci parte, nu-i asa ? Da cand iti imaginezi ca s-ar putea ca banii tai sa ajunga la doi membri printr-o presuspusa reclama, pfuu ti-ai scoate si inima din piept numa sa nu auzi asa ceva. Dupa asta iesi in strada si strig-o p-aia cu “corporatia face legislatia”. ADN de primata ce esti.

    • #27

      mihai007, am plătit câteva mii de euro pentru reclama pe arhiblog. Îţi dai seama cât te-aş taxa pentru traduceri?

    • #28

      mihai, tatiana mi-e prietena de ani de zile si ala e situl ei. si o vezi in fiecare zi in comentarii. da-o-n plm, daca si aici aveti kkturi cu “e reclama”…

    • #29

      Eu chiar ma gandeam cand am ajuns pe site ca uau uite face traduceri, am nevoie foarte curand de o gramada de acte traduse si legalizate si dupa cat am ajuns s-o cunosc din comentarii mi se pare serioasa. Dup-aia am vazut ca-i in Timisoara, ma rog. Ideea e ca pe unii dintre noi chiar ne-ajuta sa mai vedem una alta.

    • #30

      Diana, nu ştiu cu ce te împiedică localitatea 🙂 Am tradus pentru un client care e în Italia. Scrie-mi şi-ţi explic 🙂 Da, chiar şi legalizate. Ba chiar şi apostilate dacă doreşti.

    • #31

      comisiooooon…

    • #32

      clar!

    • #33

      @anatati Ma impiedica faptul ca suntem intr-o graba cu actele astea. Am asteptat dupa o hartie de la judecatorie pana ni s-a aplecat si acum nu stim cum sa facem sa terminam mai repede. Ori acte trimise prin curier ar mai adauga la intarzierea deja destul de mare. Nu stiu daca se poate lucra cu acte scanate (banuiesc ca nu) dar si in cazul asta ar fi o problema pentru ca ai mei de-acasa nu prea le au cu tehnologia; cred ca mai bine i-as ruga sa-mi construiasca casa :)).

  8. Eu stau in Bucuresti intr-o zona “perfecta” cimitir in fata casei ceea ce inseamna aer curat, liniste, verdeata si “oameni extrem de cuminti” si in spatele casei parcu Alexandru Ioan Cuza. Stiu ca si tu tot prin Dristor ai locuit, acum unde te-ai stabilit ?

    • #35

      pantelimoun

    • #36

      Si eu am cimitir in fata blocului, vecini mai linistiti nici ca se putea

    • Sor’mea sta in blocul in care a stat si Arhi in Dristor. Nimic nu se compara cu harsaitul de lopeti dimineata :))

  9. Mai precis, Pantelimonul le prieste copiilor…

  10. #39

    Hai sa iti spun o bomba, o pot numi bomba, pt mine a fost un fel de “hiroshima”. Ca tot au trecut 3 ani de la catastrofa nucleara de la Fukushima. Isi mai aduce cineva aminte ca la scurt timp dupa explozia de la Fukushima norul toxic a traversat si Romania? Si daca da, probabil ca va mai amintiti si ca in ziua aia a plouat marunt peste Romania. Autoritatile au dat asigurari ca nu este niciun risc, particulele radioactive nu ajung pe pamant in urma ploii. Eu toata ziua aia am stat in ploaie (am avut treaba la tara). M-a plouat marunt si bine.
    Sa fie coincidenta ca dupa 2 ani am patit ce am patit? Eu unul nu cred in coincidente de acest fel. Mai ales ca principala cauza a ceea ce am patit eu (aproape 90%) este expunerea la radiatii radioactive.
    Dar am luat de buna asigurarea autoritatilor. Poate e doar o coincidenta. Poate….

  11. #47

    In Timisoara e poluare ca in orice aglomerare urbana. 🙂

    Partea de care nu se discuta oficial desi ar trebui e ca dupa ce au au avut treaba americanii cu sarbii si le-au trantit in cap diverse chestii care de care mai facatoare de bine, in partea de vest a Romaniei a fost o explozie de cazuri de cancer. Ceva gen crestere cu 3-400%. Nu vorbesc dupa ureche, mama se pregateste de a treia operatie. In ultima vreme a scazut destul numarul de probleme dar inca este peste media ante razboi.

    Daca mai ajungi in zona, te primim cu placere, nu dam drumul la caini. :))

    • #48

      In perioada cu aruncatul chestiilor alora eram in gazda in Oradia.
      Intr-o dimineata, copacul mare si falos era pe jumatate uscat.
      Pentru ca diverse chestii facatoare de bine fusesera donate sarbilor…

  12. #49

    mai e si chestie de adaptare … eu sunt din Galati dar multi ani am stat in zona Pitestiului (zona cu clima foarte blanda) – eei, de cate ori veneam in Galati raceam o data pe saptamana, deci daca stateam in concediu 3 saptamani de 3 ori raceam ; acum ca m-am mutat inapoi in Galati m-am reobisnuit cu vanturile si gerurile din zona si nu am mai racit decat rar spre deloc

  13. #50

    de cate ori aud pe cineva care se muta din bucuresti imi aduc aminte de o intamplare cu un prieten. mutat din bucuresti, la brasov. pana sa ii fie gata apartamentul, a stat la mine.

    discutam seara ordinea in care intram la dus, si zic hai ca intru eu primul, ca dureaza o idee pana se incazeste apa de la centrala.
    la care omul, lasa bre ca eu fac dus rece in fiecare dimineata. si imi tine o morala cum e dusul rece mai bun pentru sanatate ca nu te duci molesit la munca. no bine, go.

    a doua zi dimineata aud un racnet din directia baii. speriat ma duc repede acolo, zicand ca a alunecat si si-a rupt ceva. e, apa rece pe care o astepta omul de la dus, era … rece. se pare ca in bucuresti, cel putin de unde venea el, o apa rece insemna ceva salciu spre caldut.

  14. #51

    Bucurestiul e capitala cu cel mai poluat aer din Europa, conform European Environment Agency.

    • #52

      Asta e extrem de relevant, avand in vedere ca Timisoara nu e capitala si autorul vorbeste de Bucuresti vs Timisoara.

    • #53

      “Nu știu dacă Timișoara e neapărat un oraș foarte poluat, sau mai poluat decât Bucureștiul. Știu doar că sunt locuri care, prin ele însele, nu priesc anumitor oameni.”

      Nu cred ca in articol e vorba de o competitie a poluarii Bucuresti vs Timisoara. Dar na, fiecare intelege in alt mod un text.

    • #54

      la romani e si talentul asta pentru orase pline de praf. nu stiu cum dracu altii reusesc sa scape si noi nu, cu metodele noastre avansate in constructii si industrie.

  15. #56

    Eu am fost conceput în Timișoara, într-un cămin de nefamiliști, cu unu’ Vasile. And look at me now!

  16. #57

    Ce-ti mai prieste aerul de Pantelimon. Sa vezi ce frumos miroase a gaini moarte de la fabrica Tuborg, dar nu cred ca ajunge mirosul pana la tine 😀

  17. #59

    @arhi:
    Puteai sa pui in calcul si varianta ca poate in timisoara copii reactionau asa si pentru ca ieseau de sub sevrajul aerului bucurestean. 😀

    • #60

      Da clar, se imbolnaveau din cauza ca ajungeau la aer curat. Seems legit

    • #61

      cica alcoolicii inraiti cand pun punct brusc pot suferi de disfunctii ale ficatului. paradoxal, dar documentat stiintific

  18. #62

    Bucuresti = curve, hoti, ciini vagaboni si excroci. In ce ordine vrei tu. Asta e opinia unui american care a vrut sa faca afaceri acolo.

  19. #67

    Doua orase poluate, invadate de tigani. Sper sa nu am nenorocul sa ma trezesc locuitor al unuia dintre ele.

  20. Sa fie datorită granitei cu Ungaria?

    • #69

      sau cu serbia? ca altfel aia din oradea ar trebui sa mearga cu masti pe gura

  21. #70

    Am de mers în București de circa 4 ori pe an și stau, de fiecare dată, minim o săptămână acolo. Sunt din Ardeal, dar o secundă nu am avut senzația că cei pe care i-am cunoscut acolo sunt altfel decât cei pe care-i cunosc acasă sau pe care ia-m cunoscut în altă parte: Cluj, Oradea, Timișoara, Reșița sau Suceava de exemplu. Peste tot sunt oameni și oameni. La București colaborez cu o grămadă de oameni unul mai amabil decât altul, bine pregătiți și fără să fie cu nasul pe sus. Există unele deosebiri de temperament între noi, dar în rest nu. A și partea aia cu nespălați, curve, hoți, câini, etc. se aplică cam peste tot în țara asta, în orice mare aglomerare urbană. La fel găsești și în alte țări – mai puțin partea aia cu câini. Aia se pare că e specifică unor zone din România. În rest hoți și curve sunt peste tot. De exemplu nu mă pot abține de la a-mi aminti cum în Italia un vânzător făcea pe prostul și se făcea că nu înțelege engleza când încerca să mă “facă” de 10 EUR.
    Ce am mai remarcat eu, legat de București? Că din cauza modului de a vorbi, unii din cei din București par, mai ales pentru un ardelean :), că se ceartă cu tine, că se rățoiesc la tine, când de fapt nu e așa. E pur și simplu modul lor de a vorbi.
    Eu unul m-am săturat de prejudecățile astea. Fiecare om e diferit, iar temperamentul și comportamentul social al unora este clar influențat de mediul în care trăiește.
    De exemplu un om crescut în București sau care a locuit în București mulți ani și a lucrat acolo e un om ce e obișnuit cu aglomerația, cu agitația, e mult mai legat de sintagma “time is money”. De aceea ajung în zone ce nu sunt așa, va avea impresia că oamenii sunt lenți, că o lălăie, că nu se mișcă așa cum ar vrea.
    Unul ce e mai din provincie, dintr-un orășel de provincie sau chiar dintr-un municipiu, mai mic sau mai mare din provincie, nu este întotdeauna la fel de alert, de agitat, etc. Așa că ajungând într-o zonă în care agitația și graba sunt la ele acasă, în care toată lumea e pe fugă, în care lucrurile trebuie rezolvate chiar înainte de deadline, va avea impresia că se sufocă, că amețește, că lumea aia îl ia tare și nu mai pricepe nimic.
    Dați-le timp ambilor și majoritatea se vor adapta la mediu. Bucureșteanul la viața de provincie, iar provincialul la viața de București.
    Iar legat de poluare eu pot să spun așa: zona din sectorul în care stau când ajung în București, relativ aproape de centru, dar nu în centru și nu pe marginea unui bulevard, e destul de puțin circulată, dar asta nu împiedică praful să fie peste tot. De fiecare dată în maxim 1-2 zile îmi apar tot felul de coșuri, de zone cu probleme pe piele. Cum revin acasă, cum nu mai am probleme. Când am mai stat prin Cluj sau Suceava de exemplu nu am avut aceleași probleme, dar cunosc persoane din Cluj ce au venit în zona în care locuiesc eu și au făcut o serie de alergii. La fel cum știu persoane din Constanța ce lucrează prin zona mea și care se simt super ok, n-au nimic. De aceea, așa cum zice și Arhi: unele locuri pur și simplu nu le priesc anumitor oameni.

    • #71

      word. as vrea ca toti oamenii sa gandeasca pe acelasi palier cu tine:)

    • #72

      bucurestenii alerti?! ahahahahahaha

    • #73

      eu stiu oameni din slatina veniti la sibiu care aveau tot felul de probleme de sanatate. care le-au trecut dupa un timp la aer mai curat. bine, slatina e exemplu mai extrem, probabil si aerul din timisoara sau bucuresti este mult mai curat

    • #74

      @Tino: +1!

  22. #75

    Cand te obisnuiesti cu aerul toxic din Bucuresti, daca mergi intr-un loc unde respiri si aer, pe langa alte noxe, ti se poate face rau.

  23. La o luna dupa ce m-am mutat in Bucuresti (din Galati) am facut o reactie alergica la … habar nu am la ce. Mi-au iesit tot felul de bube si mi-a trecut cu un medicament pentru alergii. Nu mai avusesem alergie la nimic pana atunci si de atunci nici nu am mai avut (au trecut 7 ani).
    Schimbarile astea ne afecteaza mai mult decat poate medicina de astazi sa explice.

  24. #77

    unde in timisoara? dumbravita cumva? unde se traieste cel mai bine-n romanica? www.evz.ro/detalii/stiri/dumbravita-cea-mai-bogata-localitate-din-romania-1038330.html

  25. #81

    Buna concluzia,

    Eu asa am patit in Bucuresti cu copiii mei (raceli, aerosoli, pneumonii). De cand m-am mutat la Suceava, e muult mai OK.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.