Scris de Ștefania
Sint romanca, mi se spune ca par sosia unei actrite franceze (nu, nu e BB), traiesc in Italia cu sotul meu , spaniol. Nu mai vorbesc nemteste de 25 de ani, am uitat aproape tot. Fiul meu va trebui sa invete engleza pentru a se putea intelege cu verisoara lui.
Maninc cu placere intr-un restaurant japonez, dar berea preferata e daneza. Cafeaua cea mai buna( columbiana, braziliana sau etiopiana, n-are importanta) e cea proaspat risnita.
N-am fost niciodata in Grecia, insa la granita cu Republica Moldova vamesul a facut ochii mari vazind pasaportul sotului. Prietenii cu care eram in masina au explicat “Stiti, ei au venit in vizita, dar daca tot aveam treaba in Moldova, a vrut sa vada si el cum e pe aici!” “Sh-o avut ci vidè!” a fost raspunsul, plin de naduf. Prin buzunar mi-au mai ramas niste forinti maghiari de acum multi ani, cind inca nu calatoream cu avioanele unei conpanii irlandeze. Da, e adevarat, austriecii au facut un simbol national din niste bomboane de ciocolata numite “Bilele lui Mozart”, dealtfel delicioase…
Am prietene peruviane (v-am spus ca administratorul blocului meu e de origine argentina?) iar cu patroana chinezoaica a buticului din colt, ne salutam cind ne intilnim la bar. Sa spun drept, cu colega poloneza nu m-am inteles prea bine. Cu cele albaneze, da..
Imi plac bijuteriile afgane, cu pietre colorate; statuile si tablourile “etnice” africane nu imi spun mare lucru. In magazinul suedez de mobila dezasamblata pierd o zi intreaga ca sa ies numai cu niste prostioare..
Sint pasionata de un serial american si urmatoarea carte de pe lista are un autor norvegian…dar nah, asta e haosul meu de superficiala care habar n-avea ca ascultind “Hallelujah” adora muzica unui canadez….
Nu cred in superstitii si rituri religioase, ii las in pace pe cei care au nevoie de un sprijin supranatural, intru in toate bisericile si lacasurile de cult din cale, sa ma uit pe pereti iar daca imi inspira armonie aprind luminari pentru mortii mei, intrebindu-ma care zimbeste si care strimba din nas cind vede de unde vine lumina…
Si pentru ca tot se apropie niste sarbatori , pentru unii religioase, pentru altii mai laice si cimpenesti (ziua muncii sau a chiulului , un an de cind s-au cunoscut — in sens biblic sau platonic– o nastere, un credit obtinut sau o promovare). voiam sa spun doar atit:
“Sarbatoriti, oameni buni! Cu orice prilej! Orice scuza este buna sa spui familiei tale ca esti multumit sa ii ai aproape.. Ca vrei sa ii vezi relaxati, macar pentru putin timp. Sa stati impreuna in tihna!”
(textul trebuia publicat inainte de Paste, my bad)
NOU
Acem moment in care iti aduci aminte de spusele unui amic care-ti povestea cum un romanas de-ai nostri, aflat la receptia unui hotel din Paris, s-a inteles la perfectie in japoneza c-o chinezoaica care locuia in Spania si care nu vorbea neam engleza cand a sosit la check-in.
NOU
Eu o stiam pe aia cu cucoana la expozitia internationala de dildauri, cand a intrebat de un prototip franco-ruso-greco-dacic.
NOU
Huh. O perspectivă negustorească și nițel naivă:) Văzutul, vizitatul, cumpăratul și mâncatul de chestii străine. Gata, făcurăm globalizare, la doi microni sub pielea alterității, valoare euristică puțin peste nimic.
NOU
Huh? :)))
NOU
@Maithun :sigur ca da, doar la baza globalizarii sta comertul, ca nu s-a dus Marco Polo in China pentru ca se saturase de filozofat cu mosnegii din consiliul dogilor si-atunci si-a spus in barba ” ia sa ma duc eu asa, catinel, pe drumul matasii, sa-mi incerc dialectica pe metafizica si hermeneutica galbejitilor alora, sa vad ce-i duce capul in materie de ontologie, gnoseologie si axiologie…. cu etica si estetica ma descurc io la fata locului” La fel cum o casa are nevoie de o fundatie pentru a fi solida, la baza vietii stau nevoile primare si experientele senzoriale , ca filozofia pe stomacul gol naste aberatii…
NOU
O introducere “poligloata” cam lunga dar cu un mesaj dragut la final.
NOU
descrierea perfecta. o insiruire draguta de cuvinte , ca margelele colorate pe ata, placute de purtat o data…
NOU
Când o să crească cafea in curte la bunica o sa îmi iau de acolo (proaspăt prăjită). Între timp faptul că există produse specifice unei țări de vânzare în altă țară nu este nimic nou sau spectaculos. Cu Mozart nu am înțeles legătura.
NOU
Nici noi, stai liniștit.
NOU
@RaduM: sincer, era ca sa pot baga si ceva austriac pe harta asta, dar nu puteam repeta ca am fost pe-acolo sau ca am mincat. Doar ca ii admir pentru faptul ca nu sint asa de scortosi cind vine vorba de simboluri nationale, patriotismul nu e vazut in maniera totalitarista… Tu ai cumpara “Bilele lui Eminescu”?
NOU
Cetin, tu mai vrei cititori pe blog? Cred ca Ilie e deja destul….
NOU
poate n-ai dat inca de statuia etnica adecvata?!
NOU
tot ce e posibil, nu neg, doar ca italienii au o vorba “cine se multumeste cu ce are, e bucuros si cine se bucura, e mai multumit cu ce are”
NOU
Stefania, comentariile astea autiste sunt normale si de neocolit. nu ii lua in seama si mai trimite-mi texte, am nevoie si de o femeie talentat ca guest author.
NOU
Cam greu sa intelegi “globalizarea” cand inca n-ai iesit din satul unde te-ai nascut si ai buda in fundu’ curtii!
NOU
Huh ? Asta da ping pong intre subiecte. Nu am inteles nimic si nici nu incerc.
NOU
in titlu scrie exercitiu, adica ciorna, mizgaleala, nicidecum tratat complet …
NOU
“Sint romanca … nu mai vorbesc nemteste de 25 de ani.”.
“N-am fost niciodata in Grecia, insa la granita cu Republica Moldova…”.
“Nu cred in superstitii si rituri religioase … aprind luminari pentru mortii mei.”
NOU
:)))
NOU
Pana si Freud a murit fara sa gaseasca raspuns a intrebarea: oare ce gandesc femeile?
NOU
eu, intreband-o pe nevasta-mea: cateodata mi-ar placea sa stiu ce gandesti cu adevarat in capsorul asta dragalas…
ea: de ce, crezi ca te mint cu ceva??
NOU
@Rumbu: “Nu cred in superstitii si rituri religioase… aprind luminari pentru mortii mei”. Pentru ca atunci cind mi-e dor de persoane pe care nu le mai am linga mine, as vrea sa fac ceva care le dadea multumire in viata. Toti erau credinciosi, unii chiar in profunzimea sufletului, imi amintesc cum nana imi povestea ca inainte de ’89 nu dadea jos icoanele de pe pereti nici cind veneau in vizita membri de partid. Nu mi se pare un sacrificiu imens sa las convingerile mele personale la o parte pentru a face un gest care insemna mult pentru ei. Nu aprind o luminare pentru mine, ci pentru amintirea lor. Sper doar ca de banii pe care ii las sa fie cumparate alte luminari, eventual uzate de catre cine intr-adevar simte ca face parte din lumea aia… Ar fi loc pentru toti sub soare, daca ne-am lasa in pace unii pe altii, sa credem sau sa iubim ce ne place…
NOU
Cum? Nici un rus?
NOU
Sau indian?
NOU
@GeorgeS: nici o tangenta
NOU
Acel „î” din i…
NOU
calul batrin nu-l mai inveti in buiestru
NOU
Asta cu globalizarea facuta din mancatu la restaurant si bomboanele cubaneze e ca atunci cand cotai una venita cu IAESTE si zici nevesti-tii ca dai la Relatii Internationale….
NOU
Sa se calculeze cine e actrita franceza.
NOU
si-a luat un Oscar acasa si eu n-am putut sa ii copii pieptenatura
NOU
Cred ca mesajul Stefaniei e mult mai simplu: cu sau fara voia Voastra noi tot Va globalizam! 🙂
NOU
:))
NOU
As interpreta mesajul Stefaniei si astfel: -> cu sau fara voia Voastra noi tot Va globalizam! 🙂
NOU
Uffi, Cetin, chiar mi-ai facut o surpriza!!! Nu ma (mai) asteptam… Adevarat ca ajungind (si la tine) tirziu, s-a pierdut oarecum din context , lumea a uitat ca se vorbise de emigrare, dor de strainatati si ma simt oarecum indatorata sa explic ce e cu textul asta aterizat asa, din senin. Adevarul e ca dupa o virsta , pedepsele primite la jocuri nu mai sint pe dezbracate ci pe povestite. Mai dificil e cind trebuie sa respecti un numitor comun , in cazul de fata “cite legaturi ai cu chestii straine” fara sa te repeti: o singura natie vizitata, o mincare nationala, o aventura , un obiect — daca deja am spus ca traiesc in Italia nu mai pot adauga ca vorbesc italiana ( mi-am amintit ca nu mi-a folosit la aproape nimic invatarea limbii germane) asa cum nu pot preciza ca am o masina italiana ( evident nu pot minti ca e japoneza) …Ca orice joc, nu are un sens anume, cel mult la sfirsit am numarat multe chestii ne-romanesti care imi sint aproape, mai multe decit ma asteptam, sa fiu sincera… Voi cite puteti aduna?
Ar mai fi consideratii de facut dar banuiesc ca cititorii s-au plictisit deja — apropo, n-au fost asa rai pe cit ma gindeam, de Maithun imi era cel mai teama, dar daca s-a obosit sa comenteze, inseamna ca n-a dispretuit chiar de tot….
NOU
@kow : si tu l-ai citit pina la sfirsit?
NOU
Locuiesc în Grecia, lucrez cu indieni…care stau în India şi vă scriu din Berlin, Germania, în timp ce beau o bere cu nişte prieteni din Uganda. Cam aşa….