Scris de Max Otto von Stierlitz
Discutam ieri în familie despre faptele de arme ale nepotului de 12 ani, care i-a spus soră-mii că nu mai vrea să meargă la ora de religie. Argumentul: pur și simplu nu-i place, ar prefera să rezolve exerciții de matematică (știu, poate și ăsta ar trebui să fie un semnal de alarmă, dar le luăm pe rând). Am purtat o discuție obositoare și enervantă despre subiectul “ora de religie” și am rămas surprins de ideile oarecum tradiționale din familia mea.
A fost și este un subiect controversat, intens dezbătut și nerezolvat. S-au format comisii parlamentare, s-au organizat talk-show-uri, au ieșit bătrâne la interval și au blestemat. Rezultatul? Deocamdată zero. De aceea, sunt curios să aflu opinia voastră.
Religia s-a predat în școli încă din Evul Mediu, biserica fiind atunci una dintre puținele instituții care patronau învățământul. Era normal ca religia să fie una dintre materiile principale. Înaintând prin epoci, a continuat să aibă un rol important în educația populației. Această situație s-a perpetuat cam până spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial (cu mici excepții – și aici trebuie amintit exemplul Uniunii Sovietice). Începând cu anii ’70 ai secolului trecut, religia a început să piardă teren în fața științei, iar tot mai multe sisteme au eliminat-o din grila de materii obligatorii. Și ajungem la situația României în secolul XXI.
În România, timp de 50 de ani, religia a fost un subiect tabu, cel puțin la nivel oficial. Regimul comunist nu a interzis-o, dar a descurajat-o puternic. După 1989, populația a simțit nevoia unei reveniri la “valorile tradiționale”, astfel încât subiectul a căpătat o importanță masivă în viața de zi cu zi. A existat și un minister al cultelor ani de zile, plătit din bani publici. Sistemul de învățământ, ca să răspundă acestei tendințe, a reintrodus materia în școli. Doresc să fac aici o precizare: când vorbesc de religie, nu mă gândesc la creștinismul ortodox, catolic sau reformat, nici la alte culte. Vorbim în general, fără a face diferențe.
Motivele introducerii religiei ca materie obligatorie au fost numeroase. În primul rând, se credea că printr-o educație spirituală, tinerii vor învăța anumite valori ale societății și familiei. De asemenea, religia se voia a fi o călăuză în viața oamenilor, astfel încât aceștia să conștientizeze noțiunea de frică de Dumnezeu. O societate cu principii puternice, ghidată de valori religioase, asta se dorea. De aceea, copiii au fost și sunt educați de mici în această direcție – mersul la biserică, rugăciunea de dimineață și de seară – totul devine o rutină care provoacă sentimente puternice. Oamenii se simt mult mai liniștiți după o simplă rugăciune, care se face după fiecare oră de religie. S-a decis și atârnarea icoanelor de pereții claselor, astfel încât elevii să știe că sunt priviți de divinitate, ca un gardian spiritual al vieții lor. Perfect! Și da, banii au fost și ei pe lista de motive, iar aici vorbim despre o investiție pe termen lung, că doar trebuie să trăiască și viitorii preoți și profesori de pe urma cuiva, nu?
Personal consider că religia ar trebui tratată cu precauție atunci când este exprimată în public. Avem experiența necesară pentru a degenera orice dispută teologică într-un conflict major. Ne-am arătat întotdeauna dispuși să ne rezolvăm diferențele de opinie prin violență, mai ales atunci când vorbim despre spiritualitate. Religia, credința, ar trebui să fie în primul rând aspecte foarte intime ale vieții fiecăruia. Dacă cineva dorește să venereze zeii Romei antice, n-are decât, atât timp cât nu afectează statul laic în care trăim. Argumentele de genul valori străbune nu își au rostul în secolul XXI. Credința sau ateismul nu ar trebui criticate și mai ales, nu ar trebui făcute discriminări sau create prejudecăți doar pe baza unor convingeri religioase.
Este necesară studierea religiei în școli? Personal consider că nu. Nu sunt de acord cu impunerea unor idei și concepte unor tineri care nu au încă discernământul necesar pentru a lua decizii așa de importante. După principiul liberului arbitru, fiecare ar trebui să aleagă singur dacă va crede în ceva sau nu, fără prejudecăți și doctrine ieftine. Nu sunt un contestatar al religiei sau al bisericii. Biserica este o instituție care are anumite roluri, chiar și într-o societate modernă. Este, pentru mulți, singurul refugiu în fața grijilor. Am văzut mulți oameni care se simt mult mai bine după ce merg la biserică sau după ce spun o rugăciune. Foarte mulți se ghidează aproape în tot ceea ce fac după normele unei religii. Repet, n-am absolut nimic împotrivă. Ceea ce totuși mă deranjează este faptul că aceste persoane nu se rezumă la a-și exercita liberul arbitru în viața privată. Dintr-o dată, cei mai mulți primesc un fel de misiune apostolică, de a răspândi ideile lor și altora. Iar aici încep să am o problemă. Orice propagandă, fie ea și religioasă, este toxică. Iar persoanele care folosesc asemenea metode ar putea să se uite în oglindă și se gândească în felul următor: cu ce drept încerc eu să răpesc altor oameni dreptul la liberul arbitru?
Așadar, dragi cetinieni, voi ce părere aveți? Vă înscrieți copiii la cursurile de religie? Credeți este obligația părinților de a-și îndruma odraslele în direcții spirituale?
NOU
Ia sa fi refuzat religia nepotu’ de dincolo, nu mi ti-l rupeau polacii pe genunchi?
NOU
O da 🙂 Mai ales ca stiu ce discutii “ecumenice” am purtat cu socrul, care de atunci ma cam ignora. Dar avem dreptul sa impunem asta copiilor?
NOU
Personal consider ca obligatia parintelui este de a isi incuraja copilul sa gandeasca, sa cerceteze, sa se documenteze si totodata sa ii respecte principiile pe care si le construieste el, pentru viata lui, pe baza propriilor experiente.
NOU
Sunt un ateu convins, cu o scarba uriasa fata de tagma preoteasca, in special ramura ortodoxa.
In scolile noastre nu se preda Religie, se preda ORTODOXISM fanatic, fara nici o legatura cu Inexistentul Dumnezeu.
Totusi, sunt prentru ideea de predare in scoala a Istoriei Religiilor, predare facuta de profesorul de istorie, sau orice alta persoana CALIFICATA sa predea acest lucru.
Sau, ideal, scoasa religia si introdus ceva imperios necesar, educatia sexuala.
NOU
Stii ce-i mai grav? Ca in Germania, care cica ar fi un stat democratic cu adevarat, religia este obligatorie in scoli si orele de religie sunt indoctrinare serioasa. Uitandu-ma la un astfel de “vecin” la ce naiba sa te astepti la noi?!?
PS: copiii mei au fost amandoi scosi de la ora de religie din prima clipa de scoala. Din motivele enuntate de tine.
NOU
nu stiu daca in toata germania, parca in Bavaria e obligatorie, unde au si crucea pe perete in clasa, tot obligatoriu. au bagat peste tot?
NOU
Este trecută ca materie în majoritatea Landurilor. Diferența față de România este că religia este clar definită în Constituție, la fel ca si separarea bisericii de stat și laicitatea statului.
NOU
pai si daca esti ateu? pentru ca la ei, religia e clara. te declari ortodox, 10% din venituri se duc la religia respectiva. daca nu, nu.
NOU
În Germania ca ortodox nu plătești taxe oficiale, adică nu-ți trage din salariu. Dacă află popa ortodox de tine s-ar putea să te trezești cu el la ușă, să te întrebe dacă vrei să plătești. 🙂
Religia (protestantă sau catolică) este singura materie “înfiptă” în constituția germană. Dar, fiind un stat federal, fiecare Land își face regulile. De ex. în Berlin este considerată facultativă, în Bavaria sau Baden-Württemberg nu prea. Dar și acolo există excepții, mai ales dacă părinții au ales să iasă din biserică (cel mai des din cauza taxelor).
NOU
De Bavaria vorbesc si eu – cu obligativitate, cu cruce, cu taxe cu tot.
In plan personal, am predat acasa istoria religiilor si i-am invatat sa judece cu propriul cap.
NOU
Cat am fost in Romania, fiicamea nu a mers la religie.
In Bayern religia e obligatorie, avand de ales intre alternativele: romano-catolica, evanghelica, etica si islam (cel putin asa e la scoala la fiicamea). Am ales romano-catolica. pentru ca popa care o preda e un om deosebit, implicat in multe actiuni de caritate. la scoala le-a prezentat multe lucruri interesante, inclusiv din Africa unde tot merge el cu ajutoare si pot spune ca pe multi copii ii atinge sa vada saracia de acolo, el tot incearca sa ii faca sa inteleaga ca alti oameni traiesc mult mai rau ca in Germania . Pe langa povestile astea i-a mai invatat si doua rugaciuni, pt mine (si pt fiicamea) in general ok.
Pana la urma depinde de omul care tine cursul, ca e de ortodoxism, de catolici sau islam…. sau noua religie, etica :)))
NOU
@pixo: de cind e etica parte din religie?
ca ultima oara definitia eticii era cam asa: “Etica (din greacă ἦθος ēthos = datină, obicei) este una din principalele ramuri ale filosofiei”
NOU
Bavaria: Odata cu inscrierea odraslei in scoala primara, parintele declara religia si decide asupra materiei de la ora de religie. Am declarat familie fara religie, am optat pentru ora de etica. Nu am avut nici un fel de probleme si nici nu am simtit vreo tentativa de indoctrinare sau presiune asupra gremlinilor mei.
NOU
Nu, religia nu este obligatorie.
Cineva mai sus a scris că religia, blabla, etica, blabla. Etica nu este religie! Când am fost eu la școală am ieșit de la religie și într-un an am făcut AG (Arbeitsgemeinschaft) de Fotografie iar în anii următori filozofia.
Da, este obligatoriu să faci ceva, nu ai o oră pauză, dar nu te obligă nimeni să faci religia… Bine, prin cătune bavareze din vârful Alpilor o fi sinucidere socială dacă faci altceva… Eeee, asta se poate.
Dacă este școală legată de o confesiune, Catolică, evanghelică, mozaică, atunci orele religiei respective POT fi obligatorii.
NOU
Pe vremea mea, materia asta nu se facea “pe bune” (era mai mult sa treaca timpul, notele se puneau pe intrebari derizorii, toti aveau 10, oricat de porci ar fi fost cu cadrele didactice, nici vorba de invatat ceva nou la ora aia, cel mult citit cateva fabule din Tolstoi), deci eu “pe persoana fizica” nu vad de ce s-ar ofusca lumea pe tema asta. In acelasi timp, credinta ramane ceva intim si deci n-am nimic impotriva ca asta sa faca parte din educatia de acasa. Pe de alta parte, se vede cata educatie se face acasa, cu parinti care-si trimit copiii la ore doar ca sa scape de ei, ca nu mai stiu ce sa le faca. Nu fac teme deloc cu ei, nu le explica nimic, lasa totul in bratele scolii. Da, daca ora de religie e horror cum am mai vazut prin ziare, mai bine sa nu se tina, dar daca e cum am trait-o eu si constituie singurul mediu in care unii copii mai needucati aud si cate un “e bine sa asculti de parinti, sa nu faci prostii, etc.”, atunci las-o asa. Am si prieteni atei, din care multi sunt destepti, dar tind sa cred ca ateismul “dupa ureche” in mainile unora mai nemobilati e cel putin la fel de nociv ca fanatismul. Cand argumentele sunt la nivelul “nu vad eu, deci nu cred ca exista”, sunt usor de manipulat spre alte culte. Ceea ce duce la punctul urmator: as lasa totusi istoria religiilor/ cultelor (multi oameni de 20+ ani inca balesc cand vad pentru prima data un lacas de cult mai exotic + mi se pare de o ignoranta crasa in AD 2020 sa nu stii de ce unii nu consuma porc sau vita, de ce unii au weekend vineri si sambata, de ce Calumon a fost cenzurat in Tarile Arabe, etc.), dar poate o istorie cat mai concentrata. Adica sa aiba o idee de ce ne amintim “cu drag” de ocupatia otomana, de ce nu ii prea iubeste lumea pe aia de la Westboro sau Hillsong, cum e cu unele conflicte mai de la est, despre ce canta Bob Marley, cate ceva despre paranormal si, in general, sa afle destule cat mai din timp, in asa fel incat sa nu se lase sedusi de prima secta care ii racoleaza intr-un moment de cumpana. Eu as introduce si o ora pentru invatat bunele maniere, printre altele, dar in acelasi timp avem prea multi care intra in liceu fara sa stie prea bine sa citeasca (ca de placut sa citeasca nu mai zic). Adica momentan suntem in mare parte si analfabeti, si inculti, si needucati.
NOU
Pe vremea mea (sfârșitul anilor ’90) se preda și educație civică în școli. Nu știu cum e acum, dar ideea cu orele de bune maniere îmi place.
NOU
Cam pe-acolo si eu cu educatia 🙂 ceva comunicare intai, apoi educatie civica, apoi prin liceu ceva asemanator, cu “social/socio-” in titlu.
Am uitat sa zic ca am avut la un moment dat, prin clasele primare, un profesor foarte tare de religie, care gasea cum sa faca legatura cu ce ne preda si cu Garcea, ne spunea replici din Vacanta Mare (dintre cele ok si pentru aia mai mici, ca aveau destule)… de cate ori veneau VM in oras, printre spectatori il recunosteam si pe profu’ asta.
NOU
Pe vremea copiilor mei, adică acum, e la fel: materie de umplutură. Eu i-am lăsat s-o facă.
NOU
Doar pentru ca exista profi de religie care umplu catedra degeaba și nu își fac orele, nu înseamnă că în alte scoli nu exista fanatici care sperie copiii. Eu la religie am avut 10, tot pe principiul medie de umplutura, pana când în clasa a 10-a s-a băgat un profesor suplinitor de la o școală concurenta, care mi-a încheiat media 4 pe semestrul doi din lipsa de note – lipsisem de la orele de religie (și altele neesențiale – cu acordul directoarei) pentru ca eram olimpica pe tara la franceza și ma pregăteam pentru asta în timpul orelor respective. Proasta aia de profesoara, frustrata, s-a făcut ca nu vede lista de la începutul catalogului cu “scutitii”, iar pt ca i-am zis la un moment dat pe holul scolii ca religia e ultima ora la care m-aș prezenta benevol, pac, m-am trezit cu doua note de 4 în catalog și media 4.
Nu ar fi asta o problema, mediile sa zicem ca se repara, dar îmi amintesc și acum ce cacaturi odioase ne erau predate, pe vremea aia cred ca eram si mai imuni la prostiile astea, dar aud o gramada de povesti cu copii speriați ca dacă nu se spala pe mâini și mint îl manie pe doamne-doamne și ajung în iad. Hai ma lași. Mai bine ii învață naibii ceva util.
NOU
Laura, imi pare foarte rau pentru ce profesoara tuta ai nimerit fix atunci. Si eu am fost in liceu la faza pe tara cu franceza (eu n-am primit liber decat cand am fost fizic plecata pe tara, deci tot ai dus-o bine :D). Si sa vezi: la partea cu eseul ni s-a dat tema de ce credem in horoscop sau de ce nu. Am facut totul aproape perfect (si eseul cu argumente in cascada si in serie, si partea cu exercitii), pentru ca apoi sa vad ca mi-au dat punctajul aproape minim pentru eseu, pur si simplu pentru ca am zis frumos, corect si cu argumente de ce nu cred in horoscop.
NOU
Istoria religiilor? da.
Religia (as a gateway ptr. BOR/ortodoxism)? nu.
NOU
Apropo de afirmatia ca sint oameni care se simt bine dupa ce merg la biserica sau dupa ce spun o rugaciune, anu trecut eram la roma in vacanta si absolut intamplator m-am nimerit la vatican in ziua in care papa avea o interventie publica. Dupa ce m-am dumirit ce e cu puhoiu de oameni, m-am pus cuminte la coada si am intrat si eu in piata sf petru. Lume ca la balamuc, o atmosfera aparte ce-i drept, care chiar iti transmitea o stare deosebita. Cand a aparut papa la geam si a inceput sa vorbeasca….ba va jur ca am simtit asa ceva….fara jto. Am inceput sa spun si io tata nostru, ma rog prima strofa ca restu canci (pacatos rau, n-am intrat in biserica decat la botez, la nunta si la morti), noroc cu doamna ca stia restu. Ba si cum se rugau toti si cum ovationau si etc, era mijto ce sa zic. Si pe moment chiar am crezut ca fiind acolo cu delegatu domnului in fata, daca imi pun o dorinta chiar se va intampla. Treaba e ca au trecut multe luni de atunci si inca astept motocicleta aia noua. Ma gandesc ca fiind multi in piata, toti cu dorinte, daca ne ia alfabetic, io-s mai la coada. Dar inca astept.
NOU
Stai calm, io sunt la inceputul alfabetului si Monica Belucci tot nu mi-a calcat pragu’.
NOU
@neaZapada – “Ecce homo” *
NOU
Ati gresit adrisantul, Mos Craciun e tipul care vine cu motocicleta si cu Belucci.. :))))
daca nu cumva le tine pentru el :))))
NOU
De studiat religia? De ce nu? De impus idei – ei, asta e deja altceva si nu se refera la studiu…
Daca intram in detalii – fii-mea a avut la gimnaziu pana acum 2 profesori de religie misto ( din ce zice ea – si e genul ancorat in realitatile anului 2020). N-au facut nimic ce suna a indoctrinare.
A avut insa si-un popa la primar – si nu vroia sa se mai duca…
Eu personal sunt de acord cu studiul religie ( dar nu cu exclusivitatea cea ordoxa… ca mai sunt religii, chiar mai mari) dar cu impusul ideilor , cu manualele gen “Georgel si-a rupt un picior cazand din copac ca nu credea in D-zeu ” nu prea…
NOU
Religia e cea mai veche excrocherie.
Poti sa o predai in scoli la capitolul, asa nu.
NOU
Vad ca aveti toti un laitmotiv pe blogul asta: hai sa dam in religie. Lasa ca e mai bine sa vina toti musulmanii ca in vest si sa vedeti voi atunci cum mai negociati ora de religie.
Nu va legati de ultimile traditii frumoase ale neamului romanesc.
NOU
Tu știi că și Islamul e religie, nu?
NOU
nu cred ca stie
NOU
Islamul trebuie combătut cu aceleași argumente care sunt valabile și pt creștinism, deci nu vad legătura. Răspunsul la amenințarea musulmană nu este ortodoxia, ci desființarea ambelor .
NOU
Cand o sa vina aia n-o sa mai fiti toti asa de relacati in dicutia despre religie. Macar Biserica Ortodoxa va lasa in pace in ateismul vostru. Acum vad ca v-ati gasit si discipoli care sa va predice ateismul pe aici.
NOU
ai, nu, serios, chiar asa, cand o sa vina aia? newsflash, in romania e o populatie de musulmani maricica.
NOU
Atunci du-te și pupă moaștele mai departe (și pentru mine), ca să nu izbîndească izlamiștii…
NOU
trăiască familia tradițională, ce ne-am face fără bor-ală? oare știe fata asta că biblia e la fel de românească ca pizza? acolo prin geneză e o poveste mișto, tradițională ( a la vaslui) când 2 surori își îmbată tatăl ca să se culce cu el și să aibă copii, dar hei astea sunt chestii important de știut pentru un copil și să vadă 2 bărbați pe stradă cum se țin de mână e crimă.
NOU
@Andrei, acum muuulți ani în “dr. Quinn” a fost un episod fix pe tema asta. Și-a adus gagica cărțile de la tac-su și-a deschis o bibliotecă publică de s-au bășicat habotnicele târgului (nu și popa, dar nici n-a fost de prea mult ajutor) și “să ardem cărțile satanei”. Și tocmai când făceau ei grămada mai mare apare tipa “știți, există o carte în care așa și așa (cred că inclusiv exemplul tău) și alte câteva”. “Huooo, s-o ardem,unde e”. “E biblia”. Au rămas ăia trăsniți. Cred totuși că i-au ars niște cărți înainte să-i calmeze.
NOU
Iulia, scuze dacă am dat în sistemul tău de valori! Discuția nu e îndreptată împotriva credinței străbune. Întrebarea era dacă avem dreptul (moral, nu legal) să expunem copiii unor concepte pe care încă nu le pot procesa.
NOU
Haidii bre, schlitz, ne lasi? Voi toti aici mergeti pe ideea de LGBTQIA+ si lasati Biserica in pace. Ce ai scris tu aici nu-i decat un episod nou. Biserica e cel mai usor de atacat pt ca nu se apara si va ofticati ca nu va baga in seama.
NOU
tu esti exemplu cel mai bun de ce religia trebuie exclusa din societate. aerata, gurista, agresiva, inculta, tot ce e nevoie pentru o prostanca gata sa pupe niste oase in timp ce marca banul la sfintii parintii.
NOU
Iulio, femeia lu’ Dumnezo, tu ai citit ce a scris omul asta, sau ai inteles despre ce-i vorba aici? Nu-l ataca pe preasfantul, neprihanitul si mirobolantul Ciobotea. Take a chill pill…
NOU
Uăleu, vorba prietenilor moldavi. În ultima vreme, din plictis și persanofilie, tot citesc și vizionez chestii despre islam, lăudat fie numele Profetului. Foarte mișto mi se pare Patricia Crone, o „revizionistă” daneză cu sânge rece. Favoritul meu e Bernard Lewis, care i-a dat cu stil peste nas lui Said și saidiștilor. Mai e și Paul Freedman, altminteri medievalist și hispanist, dar cu verdicte haioase („Islam is a doable religion”). Deci, frați și surori întru ortodoxie, luați și informați-vă. În rest, dorm liniștit, câtă vreme Iulia mai respiră și mai are degete de zdrăngănit tastatura, românitatea pură și veșnică va fi salvată. Huooo 🙂
youtu.be/5RFK5u5lkhA
youtu.be/TuRtuYgekuE
www.amherst.edu/media/view/307584/original/The+Question+of+Orientalism+by+Bernard+Lewis+%7C+The+New+York+Review+of+Books.pdf
b-ok.cc/s/patricia%20crone
NOU
@Max Otto von Stierlitz. Marcu 16:15. “Şi le-a zis: Mergeţi în toată lumea şi propovăduiţi Evanghelia la toată făptura.” Se poate argumenta ca Hristos S-a referit doar la cei 11 ucenici, dar in ziua de azi sunt multi cei ce nu cunosc pe Hristos. Propavaduirea Evangheliei nu se face cu forta si cei ce nu doresc sa auda nu trebuie fortati sau abuzati pentru ca aleg altceva.
Eu cred ca educatia religioasa trebuie facuta in familie pentru ca in scoala predomina predarea cultului majoritar si nu e corect pentru protestanti, musulmani, evrei si atei. Exista licee ale diferitelor confesiuni religioase la care daca tanarul opteaza, poate invata cata religie vrea.
NOU
@Robert – de curiozitate, de la ce vârstă crezi că se poate discuta religie cu un copil? Și cum te asiguri că nu-l îndoctrinezi?
NOU
Cineva care preda religia a studiat si alte religii (e parte din programa). Cum ziceam mai sus “pe vremea mea” aveam si colegi de alte confesiuni, care erau ascultati la ore din ce credeau ei, nu toata clasa numai din ortodoxie.
NOU
von Stierlitz esti tata? Crezi ca indoctrinezi copilul doar discutand cu el? Copiii te urmaresc si copiaza aproape tot ce fac parintii. Daca familia merge la biserica tot indoctrinare se numeste si e doctrina respectivei confesiuni religioase.
NOU
@Robert – da, sunt. Doar ca eu nu-mi duc copilul de 5 ani la biserica. Ma rog, am convenit cu maica-sa sa nu-l duca, pt. ca eu oricum nu merg. Si nici nu discut ideile mele religioase cu el, inca. Daca mai incolo vrea sa mearga singur, de buna voie, n-am sa ma impotrivesc.
NOU
@von Stierlitz, e dreptul tau ca tata sa inveti sau nu copilul despre religie si statul trebuie sa respecte aceasta optiune.
NOU
Când eram prin clasa a-8-a, la încheierea mediei la religie, stimata doamna profesoara, preoteasa de altfel, ne-a pus sa facem nu știu ce porcărie de eseu, care sa aiba undeva la o pagina. La momentul respectiv, încă mai eram cât de cât cu credința, în sensul ca aveam o oarece convingere ca exista ceva care ne veghează, ca exista ceva după moarte, cazanul cu smoala etc. Acum, revenind la eseu, eu am scris în lucrarea respectiva despre celelalte religii, despre cum oamenii care nu sunt ortodocși pot obține mântuirea de la Dumnezeu dacă sunt niște oameni buni la suflet, onesti, cinstiți etc. Reacția profesoarei a fost una care efectiv m-a lăsat masca. A început să-mi tina, zbierand, teoria chibritului despre cum toți cei care nu sunt ortodocși ajung în Iad și ca exista un singur dumnezeu și o singura credință. Cu toate ca era foarte frenetica cu tâmpeniile pe care le debita, am reușit totuși sa pun o întrebare: oamenii care sunt născuți prin Asia, care nici nu știu de credință ortodoxa, cum ar putea vreodată sa obțină mântuirea? Răspunsul ei a fost ca Dumnezeu ne-a dat rațiune ca să alegem credință adevărată. După ce a terminat toată vorbăria, am fost singurul fraier din clasa care a avut 7 la religie.
Nu cred ca religia ar trebui vreodată băgată pe gat unor copii, pentru ca singurul efect este îndobitocirea. În ultima vreme am o placere sadica de al urmări pe Facebook pe Iulian Capsali, de care am aflat despre acest blog. Dacă vreți sa vedeți cum arata un îndobitocit religios, citiți vreo câteva postări de pe contul lui de fb. Va veti cruci :))
NOU
Avem placeri sadice comune hahahaha.
NOU
Vorbești prostii. Un copil de școală general nu are capacitatea de a filtra bullshitul care i se da cu japca.
NOU
Păi și am zis eu altceva? 🙂
NOU
Ba uite ca nu toti copiii din scoala generala asculta bullshitu ala. Ca nu il filtrezi la un nivel prea superior, in care sa intelegi exact de ce e bullshit, e altceva. Dar sunt multi care simt bullshitul ala e mici, deci un fel de filtrare se face.
NOU
Părerea mea este că în ziua de astăzi cine mai consideră religia mai mult de un obicei (un obiect de identitate națională), este nebun și ar trebui tratate că atare. De la internare în spital ( că doar are prieteni imaginari) până la anularea drepturilor civile (că nu poți lăsa nebunii sa ia decizii care ne privesc pe toți). Acesta fiind spuse acum multi ani când au introdus religia in scoli am avut parte de un profesor (preot) care a avut un impact foarte mare asupra mea. Acesta menționa biserica mai mult la întrebările noastre în rest ora de religie era mai mult de educație civică și morală ( morală cu sa fi mai bun nu cea propovăduită de biserică cu sa fi mai buna atât timp cat ești cu noi că dacă nu dam cu pietre).
Un om deosebit din cauza căruia din păcate mi-am creat o idee foarte greșită despre religie comparativ cu ce este ea cu adevărat.
Nu am răspuns la întrebarea… Nu nu as înscrie copilul la orele de religie dar l-aș cauta pe preotul din copilăria mea…
NOU
Ora asta nu ar trebui sa existe din multe considerente. Ma mir ca nu s-a sesizat nici o comisie europeana ca in Romanistan se preda religie crestin ortodoxa cand pe teritoriul tarii activeaza 18 culte religioase. Pe langa astea mai sunt alte 36 ce au aviz dar sunt mai jos in clan. Ma mir ca nu vor toti ore, ar fi fost funny. Lasand acest considerent, nu vad absolut nici o imbunatatire “morala” cu toata propaganda bisericii pt reintoarcerea la valori crestine. Tot mai multe curve, tot mai multe divorturi, cacaturi, etc. Ora de religie nu functioneaza, biserica nu mai e de mult compas moral.
NOU
Părerea mea e că ştiinţa şi religia se completează reciproc. În ambele e nevoie de credinţă şi în ambele apar probleme (mari, chiar) cînd credinţa e greşită. Accentul pe ritual nu te ajută să evoluezi în niciuna din cele două. Fanatismul nu e util în niciun fel de arie.
NOU
vezi progresul fulminant al stiintei in evul mediu (dark age)!
NOU
Depinde ce profesor ai, că daca e să mă i au după argumentele unora de pe aici nici fizica nu ar trebui predata in scoli, că îndoctrinează copilul cu chestii și unii Profi de fizică sunt naspa. Eu personal sunt pentru religie în scoli, la fel cum studiem fizica pentru a înțelege lumea în care trăim la fel de bine trebuie studiată și religia. Că ne doare capul când
dam de asfalt cu el și nu ne place, nu înseamă că trebuie să interzicem studiul gravitației
NOU
intre gravitatie si bazaconii ortodoxe e o diferenta ca intre cer si pamant. fiat de lux
NOU
Bazaconii găseşti în orice religie.
NOU
La fizica nu ma bag, poate raspunde Maddame. 🙂
Dar putem compara fizica cu religia? Religia ofera mult mai multe optiuni de interpretare si de indoctrinare, sau?
NOU
Dacă stau să mă gîndesc, domeniul fizicii cuantice e destul de apropiat de religii. Asta dacă nu cumva ambele tratează acelaşi lucru în moduri foaaarte diferite. 🙂
NOU
E foarte important si profesorul pe care il ai la religie. Un preot, profesor de religie alaturi de o doamna `preoteasa` (nu sotia preotului) m-au facut sa urasc enorm, in scoala generala, religia, biserica si orice aveau vreo legatura cu cele doua.
Ulterior, la liceu, un om cu mult mai inteligent care nici macar nu cred ca a pronuntat `ortodox` in 4 ani, mi-a aratat ca religie e ceva mai mult de atat. Probabil ca a contat si faptul ca era doctor in istoria religiilor, nu stiu. Aproape aceeasi poveste cu chimia, doar ca la liceu am avut tot niste profesoare nebune, deci asta e fara happy end.
In principiu, e bine sa inveti din toate cate putin, mai ales cand esti in perioada aia a vietii. Si mai important e sa inveti de la niste oameni, nu de la niste animale 🙂
NOU
Nu stiu daca trollezi, sper ca da, dar asta e un curent de gandire imbecil: credinta e la fel de adevarata ca stiinta. Nu, nu este.
NOU
Bazaconii sunt și în fizica. Iar loc de interpretare există și în istorie filosofie biologie etc, asta nu le face însă mai puțin importante pentru formarea individului, că doar asta e scopul educației sau greșesc eu ceva ?
NOU
bineinteles. doar ca in scoala romaneasca se preda religie ortodoxa, nu se preda nimic din ce ar putea educa un individ, ci din al transforma in oaie cotizanta.
NOU
E foaaarte bine daca știe rugaciunea ” Tatal nostru…” și o rosteste inainte sa schimbe o priza. Nu se va electrocuta deloc, deși cu curentul si dinamita nu prea greșești de 2 ori la rind… Pe cind daca te frigi cu lumînarea zici ”au” si schimbi mîna cealaltă…
NOU
>>Bazaconii sunt și în fizica
Nu exista bzaconii in fizica, doar lucruri pe care nu le intelegi.
NOU
@arhi ai făcut tu studiu sociologic empiric cu eșantion și valori p, că e știință nu ? Si la o mie de cetățeni ai găsit 700 de oi din care 300 cotizante sau… ? Cum ar zice Wikipedia citation needed
@Radu știința și religia nu sunt adevărate sau false ele exista nu au valoare de adevăr
NOU
nu, dar tu, emitentul ideii, ai facut, ca sa imi ceri mie sa vin cu argumente? este stiinta inselaciunii si a manipulării maselor. nu are legatura cu fizica. insisti prosteste intr o comparatie pe xare ai facut o fara sa te gandesti prea bine
NOU
Danie, stiinta are valoare de adevar si are aceasta valoare prin definitie indiferent de parerea oricui. Nu e parerea mea, e definitia stiintei. Religia e bazata pe adevarul subiectiv in care crezi tu, fara dovezi, ba chiar existenta dovezilor incurca, pentru ca ar transforma religia in stiinta – chestiile religioase pentru care exista dovezi sunt de fapt adevaruri istorice, iar istoria e stiinta.
NOU
@Radu: fix așa sînt și religiile.
NOU
@daniel, deosebirea este ca existenta legilor fizicii o poti proba daca te arunci de pe un acoperis!
povestea imaginara cum o poti verifica?
NOU
daddy dovedeste tu ca nu exista!!!!!!
NOU
@Radu, Holocaustul. Leucemia la copii de 2 ani. Just to name a couple.
NOU
@Arhi et al. nu eu am spus ca ateii sunt oi cotizante, atacurile ad-hominem nu isi au locul aici, cred eu. Argumentul meu este următorul: religia trebuie studiata pentru dezvoltarea individului, atat. Dupa studiu, individul este liber sa creada sau sa nu creada. In ceea ce priveste fizica si religia sunt multe fenomene care nu pot fi explicate cu ajutorul fizicii, sau pentru care stiinta nu ofera explicatii prea concludente, de ex gravitatea, las si link www.universetoday.com/75705/where-does-gravity-come-from/. Mai mult, daca ne uitam in trecut, credinta in stiinta a dus la pierderi de vieti omenesti de ex bloodletting (nu stiu cum e in Romana), mai mult exista studii peste studii in medicina care au date contradictorii asta sa enumar numai cateva probleme, dar divagam. Nu zic ca stiinta = religie, insa pentru a intelege anumite lucruri e bine sa stii si putina religie, de ex de ce zilele libere sunt sambata si duminica si nu miercuri si joi; sau de ce camata este privita urat in societate. Inca ceva, si cu asta inchei, fanatismul nu este ok, fie el stiintific fie el religios.
NOU
@radu, atat poti?!
cel care sustine trebuie sa dovedeasca existenta!
NOU
@daniel, lasa, bre, sofismele de 2 bani!
NOU
E cam complicat, și eu am scos copilul de la religie din prima, e cam enervant ca în fiecare an mi se cere sa depun iar și iar declarație ca nu vreau sa facă, dar asta e.
Treaba e ca nu prea multi o fac, nu neapărat ca nu vor religie ci pentru ca sunt de alta religie și chestia asta transforma copilul într-un paria, îl izolează nițel, iar religia devine un soi de fruct interzis, cu cât o interzici cu atât te atrage, mai ales ca și la alte ore au teme cu subiecte legate indirect de religie, chiar dacă ele nu sunt de religie.
Eu as fi de acord sa se facă, dar nici într-un caz la minori, aia e indoctrinare ca la carte, as fi de acord (fiindcă nu mi se pare normal nici sa interzici) dar numai după ce copilul a acumulat cunoștințe solide și tehnice despre lumea reala, când poate sa judece și facă comparații singur.
NOU
te anunt ca ce iti cer e este ilegal. curtea constitutionala a decis ca trebuie sa depui declaratie daca VREI sa fie la religie, nu invers.
NOU
Am inceput scoala in 1991, si am facut religie de atunci si pana la terminarea liceului. La inceputul aniilor 90, neexistand profesori de religie, orele s-au tinut cu tatal unui coleg, care era preot. Majoritatea dintre noi eram ortodocsi, dar avem si colegi catolici, greco catolici, sau neo protestanti.
Din cate imi aduc aminte,acestia mai stateau pe la orele de religie, dar niciun moment preotul nu a incercat sa-i “converteasca”. Pe cand am ajuns la gimnaziu, au aparut obsolventii de teologie, si toata lumea facea religie cu profesor, nu cu preot.
Cel putin in cazul meu, orele erau absolut inofensive, indiferent ca erau tinute de preot, in clasele 1-4, sau de absolvent de teologie, in gimnaziu si liceu. Imi aduc aminte de discutiile din liceu, profesorul incerca sa ne convinga ca nu este bine sa facem sex inainte de casatorie. Bineinteles, toata lumea facea sex sau se masturba la fel de mult ca inainte :). Nimeni n-a fost convertit la ortodoxism, sau a devenit habotnic.
Daca in 1991, parintii atei sau de alta religie puteau opta ca odrasla sa nu faca ora de religie, cu siguranta ca este posibil si in 2020, incrancenarea cu care se vorbeste despre ora de religie, nu-si are rostul.
NOU
Timpul mai ”indulceste” memoria”. Daca ai fi fost adult atunci, ai fi vazut ca ”teologii” aceia nu erau chiar inofensivi si nevinovati. Dar cu mintea de copil de atunci nu aveai cum sa-ti dai seama de subliminal.
NOU
Marinel, posibil sa ai dreptate, sa nu fi fost chiar inofensivi. Dar chestia ii ca nu au reusit sa “pacaleasca” pe nimeni, daca asta si-au propus. Niciun fost coleg n-a devenit preot sau calugar, colegii de alte religii au ramas la religia lor, niciun coleg n-a fost afectat emotional de Tatal Nostru si pildele spuse in timpul orei.
NOU
Ii doresc copilului meu sa isi puna intrebari, sa judece rational si sa munceasca pentru succes, nu doar sa fie obedient, sa isi puna viitorul/viata in “mainile” a ceva, renuntand la orice responsabilitate (vezi “asa a vrut d-zeu”, “asa i-a fost dat”, “a fost mana satanei” etc). Atata timp cat la scoala se studiaza religie si nu istoria religiilor, am ales sa nu participe la aceste ore (acum e clasa a 5-a).
NOU
eu nu am copii, deci am tot dreptul sa imi dau cu parerea si stiu mult mai multe decat voi care cresteti copii (sarcasmul se termina aici, daca nu v-ati prins), deci:
– la fel cum se incepe cu fizica din clasa a 6a sau chimia dintr-a 7a, la fel si religia ar trebui predata de la o varsta la care copilul poate sa o inteleaga, astfel ajungem la aberatii gen “a dat autobuzul peste parintii lui Gigel pentru ca nu si-a spus rugaciunile seara” (nu mai tin minte exact exemplul, dar la un moment dat circulau niste pagini scanate din manuale care aveau genul asta de gandire). cel mult incepem la copii mici partile pozitive gen Dumnezeu te iubeste si trebuie sa fii si tu flower-power cu toata lumea, nu partile cu arzi in iad daca faci pacate
– religia ar trebui predata in scoli, e parte a culturii si societatii noastre si fiecare copil ar trebui sa stie si sa inteleaga niste simboluri si ritualuri religioase (daca predam istoria sau filosofia, atunci trebuie si religia ca obiect separat), dar ar trebui predata nu specializat, ci ca un singur obiect care te trece prin toate religiile mai importante din lume: gen ortodocsii cred in aia, catolicii, cam la fel dar au banci in biserica si purgatoriu si preoti gay, protestantii au zis fuck this shit si au incercat sa modernizeze catolicismul, neo-protestantii s-au organizat pe secte si-s mai indoctrinati, musulmanii au fost la un moment dat cei mai civilizati din lume, dar au ales sa se prosteasca si cred in Allah si Mohamed, hindusii cred in nu stiu cate zeitati si vaci etc. astfel, copilul sa aiba o intelegere generala asupra religiei in general, iar daca vreau sa stie mai bine cum e cu ortodoxia, sa se duca la biserica sau la cursuri organizate de biserica
NOU
eeee, not exactly a soup question. De fapt sunt doua chestiuni diferite.
1. Religia in scoala.
2. Ce ii transmiti tu ca parinte copilului despre spiritualitate.
Noi incepem clasa zero. Am cantarit mult subiectul si desi sunt constienta ca va fi fortat sa ramana in clasa in timpul orei de religie si probabil ca nu se va putea abtine sa nu participe ca singurul moment cand nu tace e cand doarme, am ales sa nu il inscriu la religie pentru ca nu vreau sa fie evaluat.
Ora de religie in scoala este ora de religie ortodoxa in scoala, primul motiv pentru care nu sunt de acord sa se predea in scoala. Istoria religiilor da. Religie ortodoxa livrata ca singura varianta corecta nu. Avem printre prieteni si in familie musulmani, catolici, evrei, atei, agnostici. Nu am chef sa il invete nimeni ca ei sunt pacatosi rataciti si noi cei mai rotunzi. In ceea ce priveste optarea pentru ora de religie lucrurile nu sunt asa frumoase rotunde si clare cum credeti. Se petrece asa, in 2020. Optez sa nu participe la ora, de fapt nu optez pentru ora de religie. Ma uit pe orarul de anul trecut. Cand e ora de religie. Miercuri a 2-a ora. Ok…ce se intampla cu copiii care nu au optat pt religie. Pai…stau in clasa. Aveti alta optiune? Biblioteca, un alt optional? Nu. Se poate pune ora la prima ora sau ultima ora ca sa il aduc sau sa il iau mai tarziu. Doar daca mai mult de jumatate din copiii din clasa nu opteaza pt religie. Pam pam. Frumos, elegant si democratic as fuck.
Din experienta profesorii vin in mai multe forme, mai buni, mai …nepregatiti, mai entuziasti, mai plictisiti. Daca raul facut de un profesor prost de matematica poate fi remediat prin pregatire acasa sau ramai varza la mate, raul facut de un profesor prost de religie poate fi remediat foarte greu daca se petrece.
Din punctul meu de vedere religia este o tema intima, privata care trebuie predata acasa de parinte sau in cadrul unei biserici. Sunday school. Nu la scoala, nu echivalata cu stiintele prin alaturare. Nu la gramada, mai mult sau mai putin cu forta.
In cea de-a doua privinta noi am abordat cam asa chestiunea. Exista oameni care cred ca exista ceva mai presus de noi, o fiinta super puternica care a creat lumea si pe noi. Unii oameni cred ca se numeste Dzeu, altii ca se numeste Allah, altii Buddha, si etc si etc. Exista si oameni care nu cred ca exista nimic care ne-a creat. Ne nastem, murim ca orice planta sau animal si asta a fost tot. Avem o viata si apoi nu mai urmeaza nimic e randul altora sa se nasca si sa traiasca.
Are 6 ani aproape. Nu sunt probleme.
Problema nu sunt copiii. Ci noi.
NOU
“raul facut de un profesor prost de religie poate fi remediat foarte greu daca se petrece.”
Absolut de acord! Și de cele mai multe ori nici nu afli, ca părinte, decât mult prea târziu.
NOU
Bai, parca nu-mi ajungea ca scrolez in jos cate 10 minute pana gasesc anu’ nasterii intr-un formular online, mai veniti si voi acu’ cu “pe vremea mea, la ora de religie…”
bla-bla, bla-bla, bla-bla! PTAP, ba, PTAP!
NOU
IMHO religia e buna de materie de studiu. Cursul de religie ar incepe cam asa: “Dragi elevi, in trecut oamenii au fost indemnati si indoctriati sa creada in fiinte supranaturale atotputernice, care nu doar au creat si controleaza natura si universul. La inceput, credinta – care sta la baza religiei – a fost folosita pentru explicarea fenomenelor naturale de neinteles pentru mintea umana. Recunoscand valoarea unui asemenea instrument, liderii si elitele au inceput sa construiasca un sistem de valori intretesut cu reguli stricte de comportament, menit sa uniformizeze procesele de gandire si sa stearga subtil din constiinta maselor ideea de liber arbitru si gandire independenta. In paralel, religia a devenit, pe rand, justificarea unei viziuni geocentriste a universului, principiul fundamental al legitimitatii puterii, ratiunea din spatele actelor de barbarism individual, agresiune si razboi, motiv de lipsire a maselor de educatie si drepturi fundamentale. Insa cel mai pervers efect s-a manifestat in psihicul individual, furnizand omului o cale usoara de eliminare a responsabilitatii individuale si transferarea ei intr-un plan superior, mistic, de necontrolat si neprevazut – ceea ce a conferit caracter inevitabil si a facilitat explicarea unor evenimente si comportamente independent de oameni si deciziile lor”
Oh, wait, nu suntem in secolul 25, suntem in secolul in care mai sunt inca idioti care cred ca pamantul e plat si ca soarele se duce la culcare seara.
TL;DR – nu. Religia in scoli, altfel decat o materie cu caracter istoric, nu face decat sa legitimizeze imbecilitatea.
NOU
Ai mei nu au fost atei, dar nu au avut nici o icoană în casă. Mersul la biserică doar de Paste și atunci cu bunica. În rest, pomeni ținute ca la carte, nu spălat Duminica sau de cruce roșie, împărțituri la fiecare sărbătoare, deci în concluzie toate obiceiurile păgâne. În schimb eu am fost olimpică la religie în gimnaziu. Nu se făcea convertire în masă la școală ci se discutau pilde și alte lucruri din Biblie și noi ne exprimam opinia, aici prusupun că a fost meritul profesoarei.
Din postura de adult am început să caut diverse materiale și să mă interesez mai mult pe partea de religie. Am fost la slujbă la catolici, la greco-catolici, la penticostali și la baptiști, ba chiar și la ceva adunare cu Hare-Krishna ( în Timișoara sunt niște aiuriți care cântă în complexul studențesc și te invită la adunarea lor și îți promit o masă gratuită la ei – cum să ratezi o masă gratuită ca student). Acum mă duc la biserică doar de Paște să iau lumină și cam atât, sărbători nu țin ( merg pe principiul dacă D-zeu nu voia să spăl duminica îmi dădea altă zi liberă), iar împărțiturile nu prea se oferă prin Banat.
Cel mai fain moment al carierei mele didactice a fost când am predat Istoria Religiilor la clasa a XI-a, este optional și astfel trebuie să îți faci tu programa cum vrei. Stăteam o zi întreagă să mă pregătesc doar pentru ora aia, iar elevii chiar au fost încântați că află lucruri noi despre alte religii. Cred că în loc de religie s-ar preta mai bine un opțional de istorie a religiilor, cu lucruri despre diverse culte religioase și diferențe dintre ele.
Fanatismul Bisericii Ortodoxe o să dispară în câțiva ani, oricum din perspectiva mea prefer ortodoxia decât fanatismul cultelor protestante.
NOU
Uau, olimpică la religie? Prima oară când aud de asta. Se acceptau și interpretări?
NOU
Strcutura subiectelor era de tip eseu, să îți spui părerea asupra unui citat din Biblie și să faci o compunere pe o anumită temă, țin minte să se nota formularea și argumentarea opiniei personale, precum și structura eseului.
NOU
Asta-mi aduce aminte de ora de filozofie din a 12-a (1984), unde profa ne dadea cite un subiect de sinteza si lucrarea o puteai face cu cartea si caietul pe masa (ca nu aveai ce face cu ele). Si deși la un subiect erau 5-6 raspunsuri diferite, uneori chiar contrare, toti luau note bune deoarece profa aprecia cum GÎNDESTE fiecare, ci nu cum reproduce/copiaza/compileaza de prin carti.
NOU
Eu am spus un mare nu, desi tolerez mizeria invatatoarei cu rugaciunea dinainte de pauza mare. In concluzie, nu e inscrisa la religie si nici nu va fi prea curind. Daca o sa vrea ea si imi da si niste argumente in directia asta, desi nici asta nu vad intimplindu-se. In alta ordine de idei, fara ca eu sa am absolut nici o influenta in treaba asta, vine la un moment dat de la scoala prin clasa intiia, cred, si imi zice ca au discutat copiii intre ei si cu exceptia baiatului de popa si a altuia cu tatal absolvent de teologie dar non-popa, insa antivaxxer si alte de-astea, majoritatea covirsitoare a copiilor NU vrea sa mearga la religie. Parintii, pe de alta parte… inclusiv de-aia mai destupati si cu mai putin glod in buletin – cel putin la prima vedere – au zis sa il bage acolo pe copil, ca deh, sa nu cumva sa nu fie in rind cu lumea. Am un singur cuvint la adresa abordarii asteia: MUIE!!! P.S. Sa mai zic cum vine sa behaie popa la deschiderea anului scolar si cu cita piosenie se holbeaza toata suflarea adulta la el? Anul asta a fost ultimul in care mi-am mai pierdut timpul la spectacolul ala grotesc. Bine, cu COVIDu’ probabil ca la anul urmator se va face deschiderea mai in cerc mic, in clasele proprii…
NOU
Modul in care se preda religia in scoli, cel putin aia ortodoxa, e absolut sinistru, niste stupizenii de manuale cu horror stories si un limbaj arhaic pe care nu il pricepe nimeni, cu atat mai putin copiii. Fiu-meu nu a primit educatie religioasa acasa, pt ca noi suntem atei 100%, iar la scoala, prin gimnaziu, a decis sa nu mai participe. Profesoara i-a zis ca, daca vrea, poate totusi sa asiste in continuare la ore, fara sa primeasca note, si sa-si zica si el parerea. Am apreciat atitudinea,desi profesoara cred ca a regretat, fiu-meu avea o multime de pareri si o mare usurinta in a si le exprima la vremea aia. In cls. VIII, tipa s-a mutat la alta scoala, si a venit o alta profa care a zis in timpul orei de religie ca femeile is murdare in timpul menstruatiei si ca o femeie ar trebui sa fie fie gravida, fie sa alapteze, permanent. Deci, daca copiii vostri fac religie, n-ar fi rau sa-i mai trageti din cand in cand de limba despre ce invata la ora respectiva.
NOU
Educatia SE FACE ACASA. De parinti, nu de rude, nu de prieteni sau de profesori fara chemare pentru profesia lor etc. Cel putin 80% din populatia pamantului habar n-are ce-i aia educatie, prin urmare nu poate transmite valori morale generatiei urmatoare! Institutiile sunt in primul rand axate pe a modela si forma un individ ce este folositor societatii si statului (un sclav!), nu au nici un interes in a forma un individ liber, puternic si capabil sa-si ia viata in propriile maini, individ ce nu urmeaza si behaie alaturi de turma si in turma!
Referitor la credinta si religie, consider ca fiecare are dreptul sa creada sau nu, sa aleaga o religie sau nu, DAR nu uita ca omul este o fiinta spirituala prin natura lui si va cauta mereu o religie si e foarte posibil sa vada in Bivolaru un parinte spiritual! Stiu, e de groaza dar uita-te si tu la spiralele MISA!
Religia este totusi cea care a format lumea asa cum este ea, azi. Printre altele, crestina si musulmana ( si aici vor spune unii, la o privire superficiala, ca asta e o chestie negativa dar mecanismele formarii lumii si societatii pe baze religioase sunt extrem de complexe). Religia a pus bazele legilor morale, etice si juridice. Religia este furnizoare de cunostinte si perspective unice asupra vietii cunostinte de care este mare pacat sa privezi pe cineva! De-aia consider o discutie pe teme religioase si cu religiosi si nereligiosi extrem de dinamica si de datatoare de cunostinte!
Paranteza personala: eu cred in Dumnezeu. Nu as putea exista fara El, daca cineva mi L-ar lua, as fi cer fara albastru, as fi mare fara valuri, as fi desert fara oaze la orizont, as fi un mort viu! Nu as putea trai fara aceasta dimensiune spirituala pe care mi-o daruieste credinta! Deci da, sunt pentru o societate sacrala dar nu fanatica, ci dreapta si buna. Fanaticul nu este oricum o caracteristica generala a religiei ci una particulara si este data de proasta intelegere a preceptelor religioase!
NOU
Daria, am si spus ca nu sunt impotriva bisericii sau a religiei, daca rămâne o chestiune privată. Cum procedăm însă cu copiii?
Tu la ce vârstă ai conștientizat credința? Și cât au contribuit părinții și educația primită?
NOU
@Von Stierlitz
1. Constientizarea credintei si contributia parintilor..
Am fost un copil iubit de parinti, un copil caruia nu i-a fost impus nimic. Desigur nici nu mi-a fost totul permis! :)) Parintii mei au fost si sunt printre cele mai frumoase suflete pe care le-am cunoscut vreodata. Credinta lor ortodoxa nu se manifesta habotnic, in sensul ca nu predicau altora despre Dumnezeu, nici nu criticau vreodata pe cineva din punct de vedere religios; mergeau la Biserica duminicile si se intorceau veseli si plini de viata. In credinta lor nu era nimic greoi, apasator, amenintator, era doar fericire. Nu aveau un stil de viata religios dar credinta lor era strans impletita cu existenta lor. Erau buni, generosi, nu i-am auzit odata barfind pe cineva sau dorind raul cuiva!
Acum te las pe tine sa judeci daca stilul lor de viata mi-a influenta credinta! S-ar putea ca cei care cred ca credinciosii sunt indoctrinati sa aiba o surpriza! Repet ca nu mi-au spus niciodata sa cred sau sa nu cred!
Cum simt eu insa e ca Dumnezeu a existat in mine de la inceput, credinta am constientizat-o la varsta adulta, adica aproape de 20 de ani, la inceput a fost o reactie la faptul ca viata nu este mereu roz, dupa venirea copilului (ce a contribuit foarte mult la maturizarea mea), credinta a devenit ceva profund, fiecare lupta cu viata, pierduta sau castigata, a capatat sensuri si dimensiuni extraordinare si concluzia e ca eu nu pot exista fara Dumnezeu si fara copilul meu.
Cum facem cu copiii nostri raportat la credinta, religie?
Inteleg ca tu doresti sa-i lasi sa aleaga. Nu au cum sa faca o alegere daca le lipseste cunoasterea. Invata-i despre Dumnezeu, credinta, religii, stiinta, despre ce vrei tu. Nu ignora niciodata dimensiunea lor sufleteasca, aia trebuie crescuta si hranita daca nu cu Dumnezeu, atunci cu lucruri frumoase si adevarate, altfel o sa se cuibareasca in dimensiunea aia intrebarile, nesiguranta, nelinistile, ratacirile. Lumea e azi un haos de idei, de actiuni, de intamplari grave. E foarte greu sa obtinem un echilibru intre suflet si materie.
Numai bine.. 🙂
NOU
Categoric religia nu are ce sa caute in scoli…Foarte utila ar fi o disciplina care sa explice cum functioneaza o societate democratica, ce rol are parlamentul, guvernul, prefectura, primaria etc etc…Cum are loc un proces…sunt mult mai utile pt copii si care ar mai diminua “prostia” vazuta zilnic in societate si online..Nu mai zic de educatia sexuala care nu ar trebui sa lipseasca…
NOU
Pe vremea mea era suficient sa declari ca nu esti ortodox si erai scutit de ora de religie. Cei care chiar erau de alta religie asta faceau. Restul veneau la religie pentru o medie de 10 in plus, pentru ca toata lumea lua 10 la religie, si de obicei isi faceau temele la alte materii. In fiecare an am avut alt profesor, asa ca din 12 doar vreo 3 s-au remarcat. N-am vazut pe niciunul sa foloseasca manualul, btw. Cred ca l-am vazut odata pe unul rasfoind manualul, dupa care l-a inchis si nu l-a mai deschis la ora. Unul era preot si avea darul de a vorbi astfel incat sa fii atent la subiect. Al doilea avea initiativa si a strans cativa mai cu voce cu care a organizat un cor al liceului. Fiind mai tanar avea si talentul de a raspunde in termeni cool la cele mai tembele intrebari pe care le puteau pune niste copii de 16 ani, asa ca era in gasca profesorilor misto. Al treilea mi-a placut ca discuta filozofic si cultivat orice il intrebai, iar pe cei care ii vedea ca nu au treaba cu materia ii lasa in pace sa faca ce vor atata timp cat nu deranjau ora. In toti anii de scoala nu-mi amintesc sa fi simtit ca cineva imi baga pe gat religie. Probabil depinde de profesor. Eu unul imi voi inscrie copiii si la religie. Daca da peste un profesor fain asa cum am avut eu, va avea de invatat multe. Daca nimereste un prof nasol, ori il retrag, ori va avea ocazia sa invete arta dezbaterii.
NOU
“Suntem cu toții copiii lui Rousseau, iar soarta noastră nu se anunță a fi cu nimic mai bună decât cea pe care au avut-o odraslele sale naturale.”
karamazov.ro/index.php/polemici/615-copiii-lui-rousseau.html
Educate men without religion and you make of them but clever devils.
NOU
Fals, confunzi religia cu moralitatea.
NOU
Nu mă consider ateu convins. Cred în ceva, dar ceva-ul ăsta nu are legătură cu nimic din ce ne prezintă alde ninja sau cu ce scrie prin cărțile cu basme specifice din diferite religii ale lumii. Soția e oarecum credincioasă dar, deși botezată ortodox, se simte mai bine în bisericile catolice pe care le mai frecventează din când în când (destul de rar). Amândoi am fost de acord să retragem copilul de la ora de religie, speriați cumva de diverse chestii care au circulat prin presă, precum și de experiențele personale nefericite din timpul școlii. Din fericire, la școala lu’ fi-miu nu există oră de religie. Problemă rezolvată. :))
NOU
Religia ca și concept, predată pe bune, istoria religiei, e o treabă mishto. Dezbatere cu privire la “văru Torquemada vs. pogroamele din Rusia”. Sau “Parascheva, de la spălat rufe la blocat orașul”. Aș plăti bani pentru ore de genul. La dracu, m-aș înscrie la școală doar pentru asta.
Dar să faci lobby pentru BOR, e o tâmpenie sinistră.
Istoria asta a religiilor predată pe bune, contribuie benefic la alegerea pe care o face copilul ulterior cu privire la ce vrea de la gizăs, de la biserică, de la cruce sau semiluna, de la popă sau brahman. E un pachet de cunoștințe care l determină pe adult să ia decizii în direcția asta. Dar când vine popa si zice că dacă nu mergi la biserica o să ajungi în iad, să-l Fwt. Asta nu e religie, e prosteala pe față.
NOU
Disclaimer: nu am copii.
In școala generală am avut prof un popă de treabă care ne preda pilde și parabole. A mai încercat cu “sfintele taine”, dar n-a prea mers. Într-un an l-am înregistrat la o oră, cum “ora” avea 50 de minute și caseta (’94 sau ’95, secolul trecut 🙂 ) doar 30 pe o parte, un pic peste jumatea orei a făcut un clanc sonor. Era el de treabă, dar nu prost și avea și el copii. A confiscat caseta și ne-a dat-o la ultima oră din clasa a viii-a. Taică-meu, director în școala aia la vremea pățaniei, a aflat faza de la mine, când fapta era deja “prescrisă” și generația respectivă se apropia de terminarea facultății într-o sesiune de amintiri “ce tâmpenii făceam în școală”. Popa nu i-a spus niciodată.
La liceu am avut o profă, absolventă de teologie, ultra-habotnică și sărită de pe fix cu care nu puteai să exersezi nici măcar arta argumentației, așa c-am exersat arta mișto-ului, destul s-o facem să iasă plângând din clasă, chestii pe care n-am făcut-o cu niciun alt prof.
Singura lecție utilă a fost povestea lu’ fra-su, care plecat la muncă cu cârca pe undeva prin Turcia, Cipru, nu mai știu, a câștigat la loto premiul cel mare. Nu mai știu suma, oricum la vremea aia putea trăi bine spre lux doar din dobânzile la depozite bancare. Întors în oraș toată lumea interlopă a vrut să-i fie prietenă, așa că-n vreo 4-5 ani a pierdut absolut tot în afară de ce cumpărase pe numele altor rude. 🙂
Taică-meu, prof în continuare, povestește frecvent cum trebuie să tempereze elucubrațiile habotnice ale profei de religie (popa ăla nu mai e prof de extrem de mulți ani) și să consoleze și să calmeze copii (în special fete) speriați până la paroxism de sus-numitele elucubrații.
Având în vedere cele de mai sus, nu sunt de acord cu religia ca materie în școală. Poate prin liceu niște ore de istoria religiilor, dar cam atât.
Pe tema asta consider că părinții nu au nicio obligație. Este alegerea lor.
Au obligația de a face educație morală și civică, de a inocula copilului un respect cel puțin rezonabil față de legi si normele de conviețuire socială și un respect zdravăn pt drepturile celorlalți.
“Drepturile mele se termină unde încep drepturile celorlalți” ar trebui predat de la țâța mamei.
NOU
Fi-miu face religie. Evanghelică. În România.
Am avut de ales între ortodoxă, evanghelică sau deloc. Mie îmi place ideea de educație religioasă, în general se predau niște concepte etice, de fapt, mai ales la ăștia mici. Derapajele sunt rare (alea cu ajungi în iad dacă nu te rogi seara), deși sunt foarte mediatizate.
Îl place mult pe prof, că le cântă la acordeon la oră și le dă diplome cu “Gottes Segen” (binecuvântarea Domnului) pentru orice chestie.
Cam așa-s orele de religie de generală.
Apropo îndoctrinare: cred există atei care provin din familii religioase, și iaca, n-au ajuns habotnici. La vârsta discernământului, toți acceptăm sau respingem conceptele conform minții noastre.
Mi se pare că se consumă prea multă cerneală pe subiectul ăsta. Nu vă place, nu lăsați copiii la religie, noroc și pa.
NOU
”Nu vă place, nu lăsați copiii la religie”!
legea, care nu se aplica, biserica fiind stat in stat, spune altceva!
conform legii, nu e necesar ”sa-i lasi”, trebuie sa-i obligi!
NOU
Pai eu nu il las dar nu ma lasa ei sa nu il las hahaha. Stii cum e aia cu daca voi nu ma vreti eu va vreau. Faza aia de o povesteam eu mai sus este omniprezenta in majoritatea scolilor din Romania. Ora de religie este pusa cumva in mijlocul orelor fara nici o alta optiune pentru copilul care opteaza sa nu participe decat….sa ramana in clasa in care se preda religia. Ok, sunt sigura ca nu o sa il atace cu apa sfintita dar chestia asta nu este un accident, este o strategie coordonata care mie mi se pare pur si simplu jignitoare.
Cred ca motivul pentru care exista atat de multa pornire impotriva orelor zis optionale de religie in scoli este ca abordarea lor este extrem de agresiva. Si nu a fost mereu asa.
Uite eu am terminat generala prin 96 in taramul unde traiesc dragoni, Dobrogea. Nu mai stiu prin ce an au inceput sa bage religia ca optional in scoala dar modul in care era organizat era cu adevarat optional. Cu respect fata de parinti si copii indiferent de religia sau credinta lor. Se facea o ora de religie, vineri, DUPA SFARSITUL ORELOR, cine voia ramanea si ne adunam toti de la toate clasele in amfiteatrul scolii. Eram multisori. Nu se nota, nu se dadeau teme, nu se dadeau note. Profesorul de religie, un preot foarte fain care a ajuns apoi mare chestie pe la catedrala din Cta (si pe care ulterior l-am scos de la suflet odata cu ortodoxia cand mi-a explicat in fata cosciugului maica-mii ca Dzeu stie el ce face si are el un plan de a lasat-o sa moara de cancer la 44 de ani, sa stau linistita). Anyhow, nea caisa asta ne aduna acolo si ne invata colinde, ne povestea pilde din Biblie (the normal kind, samariteanu and stuff, nu o sa te calce masina daca nu mergi la biserica). Colegii musulmani erau tratati cu respect, colegii care nu alegeau sa mearga la optional la fel. Eu ma credeam mare corista si imi placea ca lalaiam la ora aia. Asta e optional. Ce fac ei acum este o mizerie agresiva si ilegala.
NOU
Amin. Inteleg ideea dezbatuta pe pagina asta si ma ingrozesc experientele unora, dar, in mare, mergand pe aceeasi idee, ar trebui sa interzicem povestile cu printese, ca sa nu creada fetele ca le mananca vrabiutele din palma doar pentru ca exista si ca merita un print, ele stand degeaba; sau desenele din care inveti ca te joci cu o bomba si nu patesti nimic, doar iti cresc niste aripioare, o harpa si un cerculet deasupra capului; sa nu mai permitem chioscurilor de ziare sa puna tabloidele cu goliciuni la nivelul ochiului de copil, nu tu filme cu cichi cean inainte de 12 noaptea, etc.
Nu am copii, dar am vazut la mana a doua si a treia cat de maleabili sunt din (la propriu) orice. Unii e drept ca sunt mai infipti, altii mai sensibili sau mai impresionabili. Aici intervine familia si educatia de acasa.
Vezi ca-ti e copilul influentat? Arata-i si tu altceva, mai ales ca la varsta scolii incepe sa aiba un inceput de discernamant (a se vedea exemplul din postare: nu i-a placut copilului? ura si la gara).
A vazut la vreo colega ca se inchina sau vorbea cu patos de vreo zeitate si vrea si el? Bun, zi-i ca la voi in familie nu se face asta, eventual ca o sa inteleaga mai incolo.
Vrea sa faca vraji si incearca sa sacrifice matza din vecini? Andreea, ai legatura 😀
Nu neg ca si scoala are o influenta, zic doar ca sunt de acord ca si educatia de acasa conteaza (chiar mai mult), mai completeaza, mai contreaza ce se face la scoala, etc. Dar, dupa cum scriam mai sus, mult prea multi parinti se asteapta ca scoala sa le faca TOATA educatia copiilor lor, ramanandu-le doar sa se bucure de rezultate.
NOU
@DeeDee Nu e chiar asa si exemplele tale nu se prea potrivesc – nu exista in scoli cursuri de povesti cu printese, la care sa mai fii si evaluat. Plus ca intr-un curs despre povesti nu ti-i se spune ca ajungi in iad daca nu crezi in Cenusareasa si dovleacul ei. Cita vreme vorbim despre 99% din scolile romanesti, ora de religie e ora de indoctrinare, intr-un rit sau altul (de obicei ortodox, dar nu numai) nu ora de educatie.
“Educatia” religioasa sa se faca acasa daca se doreste. Scoala este pentru stiinta, cultura si arta, si pentru dezvotarea intelectului in general. Ma rog, si a fizicului, desi nu inteleg nici sportul de ce e parte a cursurilor. Sunt suficiente cluburi orientate spre orice sport, ce are de a face cu scoala?
NOU
Asa cum ai exagerat tu, spunand ca e doar indoctrinare si nicidecum educatie, asa imi permit si eu sa dau exemple duse putin in extrema. Chiar exagerarea mea a fost mai mica, pentru ca exemplele date de mine sunt la tot pasul (si chiar in contexte amuzante, relaxante, atragatoare), nu o ora pe saptamana in cadrul unei institutii asociate cu corvoada.
Poate ca esti din categoria celor care au nimerit fix exemple de ultra-habotnici, caz in care imi cer eu scuze in numele alora.
NOU
@deedee, care este exagerarea?!
NOU
Sunt ateu si nici nu am generozitatea ta de a privi religia si credinciosii ca niste egali cu viziuni diferite. Ii consider doar mai redusi dpdv intelectual. Nu zic ca prosti, dar doar cu niste probleme majore in domeniul logicii si intelectului. Nu ma bag in RL in discutii cu nimeni despre asta pentru ca am invatat in timp ca e inutil.
Ca sa raspund la intrebari – daca am de ales nu l-as lasa sa participe la astfel de cursuri. Totusi, daca in tara in care sunt, sunt obligatorii, nu am sa fac mare caz din asta. La fel, daca o sa decida vreodata sa isi aleaga o religie, e treaba lui. Eu am sa fiu doar dezamagit in tacere relativa. Am sa am probabil remarci sarcastice din cind in cind.
Nu mi-am botezat copilul si maica-mea si unii prieteni sunt in continuare suparati sau se uita strimb. Am avut in schimb nunta religioasa, in religia nevesti-mii. Cred ca in principal am acceptat doar pentru ca a fost o experienta culturala interesanta pentru mine si prietenii mei.
Cu nevasta-mea ma duc la templele ei, bine ca se duce rar, dar nu vorbim despre asta niciodata. Am noroc ca nu e habotnica deloc si probabil merge pe acolo doar ca traditie. In plus, nu am curajul sa fiu sarcastic cu ea…
La ultima intrebare, daca definitia ta a spiritualitatii include si partea religioasa, atunci nu, nu e treaba parintilor. Stiu ca multe religii includ apostolatul ca obligatie a tuturor credinciosilor asa ca poate nu e de ales in anumite cazuri. Pentru mine spiritualitatea se rezuma la definitia care nu include religia, si acolo da, parintii trebuie sa se implice. Valorile societatii si familiei nu sunt definite de religie, asa cum notiunea de bine si de rau nu e definita de religie. Sa fii o persoana decenta si care contribuie in mod pozitiv la viata societatii nu e ceva inventat de religie, si nu invataturile religioase te fac un om mai bun.
Ca sa evit diverse comentarii, trebuie sa mentionez ca bunicul a fost preot si ca, din diverse alte motive, am fost nevoit sa citesc testamentele si sa studiez istoria religiilor si inainte de ’89. unimpressed…
NOU
Big like pt “nu am curajul să fiu sarcastic cu ea…” 🙂
NOU
Vezi că Newton și Blaise Pascal erau creștini înfocați și ștergeau cu intelectul tău pe jos.
NOU
marinica, ce-ti mai place sa semnalizezi!
NOU
concluzii:
1. in romania, inca nu se aplica legea care spune ca religia este materie optionala
2. daca s-ar aplica legea, toti profii de religie si toti directorii de scoli, plus ceva inspectori scolari si trepadusi ministeriali, ar trebui sa fie cercetati penal.
NOU
adaug:
”linistirea” la biserica este rezultatul unei conditionari!
cred ca pe multi mai degraba ii nelinisteste dangatul matinal al clopotelor bisericilor construite pe fostele spatii verzi dintre blocuri!
NOU
Eu n-am prins ore de religie la scoala. Eram la liceu cand au fost introduse in invatamantul primar si gimnazial. Ulterior, cred ca au fost bagate si la clasele 9-12. Convingerile religioase vin sau nu din experienta de viata, iar manifestarile religioase se intersecteaza cu viata sociala si de familie a fiecaruia. In liceu, eram rockeri si atei, chit ca-i mai faceam cu ochiul lui Sarsaila, desenand pentagrame cu zahar pudra, in fata rockotecii, cum vazusem prin clipuri ca faceau aia din occident, cu cocaina. Si daca faceau parintii parastas pentru bunicul puteai sa nu te duci? Si sa nu zici: “Dumnezeu sa-l ierte”, cand zicea toata lumea? Sau la cununia vreunui var, ceva? Si sa nu-ti faci cruce cand isi facea toata lumea? S-ar fi uitat la tine ca la un descreierat sau ti-ar fi tras careva un ghiont: “Fa-ti cruce, ba!” Pe scurt, toti cei cu care am tinut legatura, din vechea gasca, s-au cununat la biserica, si-au botezat copiii etc. Cred sau nu, nu stiu. Dar explica-i femeii pe care o iubesti si vrei sa o iei de nevasta, ca nu se poate duce in rochie alba in fata altarului, cu ma-sa, nasa si prietenele, si sa te calce pe bombeu cand zice popa ca femeia trebuie sa se teama de barbat. Spune-le parintilor si bunicilor ca nu o sa-ti botezi copilul. Cand o sa se imbolnaveasca prima data, poti sa-ti faci bagajele si sa te mai opresti prin Zanzibar, undeva. Restul e vrajeala.
NOU
Presupun că nu faci parte din categoriile sociale care își căsătoresc copiii la 12-13 ani. Dacă la 18+ decizi să mergi pe drumul cununiei religioase, sau măcar să faci un compromis de dragul soției, atunci ai luat o decizie în cunoștință de cauză.
NOU
@ von Stierlitz
Mi-am propus ca, inainte de 12-13 ani, copiii mei sa stie cine e nenea ala in puta goala si tanti aia care plange tinand un mort in brate, pe care i-a sculptat Michelangelo. Sa poata vizita Voronetul, fara sa intrebe ca prostii ce sunt farfuriile alea galbene pe care le poarta in cap oamenii de pe pereti. Sa stie de ce au construit oamenii catedrale precum cele din Koln sau din Milano, in vremuri in care nu existau macarale si beton armat. Iar mai tarziu, sa-l poata citi si intelege pe Dostoievski, ce e cartea pe care o citea Raskolnikov in puscarie si ca staretul Zosima si Alexei Karamazov nu sunt maestrul Yoda si Luke Skywalker. Si sa asculte oratoriul lui Handel fara sa creada ca a fost fan “Messiah”.
NOU
Fiecare om e unic si cu valoarea lui.
Eu nu am facut deloc religie in scoala si mi-ar fi folosit in viata.
Perioada comunista (anii 80) era o perioada stresanta in care tatal era de multe ori sub influenta alcoolului si copilul timid invata ca nu e bine sa-i intrebi nimic pe adulti ca se supara.
Astfel intrebarile pe care le avea adolescentul in devenire ramaneau fara raspuns.
Toate astea au dus la multe cautari si experimente in urmatoarele decenii – toate de unul singur.
In concluzie, sunt de parere ca trebuie mai multe optiuni pentru elevi si mai mult ajutor de la parinti si profesori. De exemplu daca un elev vrea sa puna 1000 de intrebari despre religie, si unele mai tehnice si mai naive, adultul sa-i raspunda cu rabdare la toate.
Eu puteam sa pun cam 3000 de intrebari pe ani , vreo 20 de ani, dar nu aveam aceasta sansa. Faptul ca eram si timid facea sa nici nu incerc, ci sa caut singur.
Cresterea societatii si un plus de valoare se face prin comunicare libera si dreptul de a alege fara idei gen – conceptii invechite, evul mediu, nu are ce cauta in scoli.
NOU
Mamaia mea draga care m-a crescut era credincioasa. Asa a stiut cu 2 ani inainte si mi-a spus cand o sa moara( pentru ca avusese un vis in care Dumnezeu i-a zis ca o ia la el peste 2 ani). Pentru ca avea doar 4 clase ,eu i-am citit Biblia cand aveam cam 7-8 ani. Toata( Noul si Vechiul Testament). Sunt pilde pana la urma- gen minciuna are picioare scurte.
Decalogul este un lucru bun si ar trebui stiu de toti copiii. Poate te sperie dar asa e mai bine cred. Pentru ca nu ii explici unui copil ca daca fura sau ucide merge la puscarie( ca nu pricepe) asa cum nu-i poti explica ce durere si urmari nefaste poate avea daca-l loveste o masina. Iar copilul trebuie sa aiba format foarte bine in cap/creier – ce e bine si ce e rau/
Eu am observat ca multi oameni de stiinta sunt credinciosi. Chiar aici pe blog s-a discutat de medici care au iesit sa vada moaste. Exemplu : “Dr. Alida Moise: Prima icoană este cea mare, de la un pacient. Astea sunt aduse de noi, doctorii. Fiecare mergem pe undeva. Eu am adus-o pe aia, de la mănăstire.”
www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/reportaj-cum-arata-acum-primul-spital-inchis-din-cauza-covid-19-in-romania-condus-de-un-medic-care-a-supravietuit-coronavirusului-1311884
sau
www.digi24.ro/stiri/sport/tenis/pentru-ca-isi-marturiseste-ortodoxia-pe-teren-halep-a-primit-o-distinctie-bisericeasca-din-partea-arhiepiscopului-tomisului-1027353
ori
www.hotnews.ro/stiri-educatie-22830333-experienta-divinitatii-traita-fizician-cristian-presura-avut-zile-care-zis-nu-nimic-mai-frumos-lumea-asta-decat-crezi-dumnezeu-crede-cercetatorul-despre-extraterestri.htm
si mai ales
www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/cum-explica-un-reputat-fizician-posibilitatea-existentei-lui-dumnezeu-suntem-limitati-1102022
Pe principiul ca trebuie sa-si dea seama singur atunci lasi copilul sa se arda sau mearga pe autostrada ca sa vada ca e rau?
NOU
adevarat, medicii si cercetatorii din romania trebuie sa se bazeze mai mult pe dumnezeu decat pe sistem, dotari si propria competenta!
de la ei mai putin, de la dumnezeu mai mult!
NOU
Faci o confuzie majora intre oameni de stiinta si doctori/medici.
Sau cum este la moda acum, intre virusologi si medici.
Intre stiinte fundamentale si cele aplicate.
Desi sunt in acelasi domeniu, oamenii astia studiaza chestii foarte diferite. In functie de problema pe care o ai apelezi la unul sau la altul. In general nu la amindoi pentru ca au abordari f diferite. si doar unul iti va rezolva problema punctuala. nu se suprapun…
In fine, considerind linkurile oferite, nu pot decit sa iti urez fericire in viata. Asa cum zice cartea ta, a ta e imparatia cerurilor.
NOU
Imi pare rau pentru cine se va simti atacat, dar in secolul asta, cand stim atat de multe, cand stiinta a avansat fantastic, sa crezi intr-un dumnezeu-oricare ar fi el- mi se pare pur si simplu un handicap. Mi-am crescut copiii liber cugetatori, le-am vorbit despre religie, stiu ce e aia, dar la varsta pe care o au acum (12-13 ani) daca le-ar spune cineva ca ar trebui sa se roage seara la o fiinta supranaturala si sa mearga la biserica pentru ca altfel o sa arda in iad, ar rade si cu curu’.
NOU
#amin
NOU
Asa copii mari ai? Aveam senzatia ca te-ai insurat recent.
Liberi cujetatori- liber cujetatori, pe mine ma roade alta intrebare: Dans fac?
NOU
M-am insurat recent, da. Divortati amandoi, doi copii ai mei, doi ai ei, in total 4 🙂 . Din astia doar unul face dansuri.
NOU
era un banc cândva ”dragă, copiii mei și copiii tăi îl bat pe copilul nostru”. 🙂
scuze, nu m-am putut abține. 🙂
NOU
Problematica religiei e mult prea stufoasă. Este obligația părinților de a îndruma copiii către zonele spirituale? Da, și o pot face fie prin credință (oricare ar fi) sau prin liberă cugetare [a se întelege absența religiei în conturarea comportamentului]. Prima variantă este mult mai ușoară și necesită doar o educație într-o dogmă foarte bine conturată. Cea de-a doua reclamă o atentă îndrumare și efort din partea părinților prin stimularea necesară găsirii unor răspunsuri de unii singuri. Când vorbim de credință, vorbim și de morală, de comportament. Ce îi vei răspunde copilului atunci când te întreabă unde e bunica care a murit ieri, spre exemplu?. Răspunsul pe care i-l dai îl cauți și tu ca om, că te frământă și pe tine. Eu cred că un părinte își poate educa copilul și în credința creștină, cu condiția ca această să fie minimalistă și compatibilă cu libertatea de a gândi (da, ateilor, există și posibilitatea de a gândi în grădina Domnului). Pe de o parte, îi dai copilului sprijinul spiritual necesar când se va lovi de problemele vieții, dar și posibilitatea de a opta pentru altceva. A da în religie mi se pare ca fiind o lipsă crasă de compasiune atunci când viața ta nu interferează cu aceasta și oamenii nu încearcă să-ți bage pe gât credința lor. Cunosc mulți așa-zis atei care și-au făcut un scop în viață din a blama religia, poate din satisfacție și dorința de superioritate (să-l contești pe Dumnezeu, înseamnă că ești cineva. Și acum spuneți-mi ce însemnează spiritualitatea aia de care vorbiți? Și-s ateu și eu, dar văd că religia trebuie să supraviețuiască și pentru ăia proști, dar și pentru unii deștepți.
NOU
pretenash, tu nu esti ateu. simpla gandire ca o conduita morala data exclusiv de ortodoxie iti inchide blablaurile. vezi de drum si ateiaza prin alte părți
NOU
Am întâlnit mulți creștini, unul dintre ei preot, care chiar gândeau destul de deschis. Și sunt ateu, dar se pare că tabăra ateilor trebuie să fie neapărat intolerabilă cu credința altora. Altfel, nu ești ateu, ești d-al lor. Evident dacă te-ai lovit tu numai de creștini fanatici, înseamnă că toți sunt așa.
NOU
Și ca o notă explicativă: n-am zis nicăieri de o conduită dată exclusiv de ortodoxie, ci de o conduită care să integreze și învățături morale creștine sau concepte privind moartea, nașterea și viață (care sunt elementare în anumite puncte alte vieții că unii nu se consolează cu gândul ca am purces din haos și că vom fi doar pământ de flori). Și ca bonus: jumătate sau chiar mai mult din religia creștin ortodoxă e îmbibată de superstiții și nonsensuri care chiar ar trebui șterse ca dogmă.
NOU
Hahaha, nu stiu de ce dar am impresia ca impartim un IP, dar asta doar Cetin poate confirma.
Indiferent, Cetin, sa stii ca si tu bati intr-o extrema aici. Poate din cauza atmosferei create de talibanii ortodoxiei noastre, daca nu avem personal contact cu alta varianta a credintei ortodoxe e perfect posibil sa credem ca nu exista altfel de ortodocsi. Eu pot sa iti confirm ca exista si credinciosi ortodocsi foarte practicanti care reusesc sa impace credinta cu respectul pentru ceilalti. Care respecta alte credinte, care cred ca homosexualii nu ajung in iad, care cred ca ei ar trebui sa aiba dreptul sa se casatoreasca, care cred in dreptul unei femei de a alege ce se intampla cu corpul ei, etc, etc. Trick-ul este ca iti trebuie doua chestii sau macar unul dintre ele: creier si bun simt.
La fel de bine poti sa fii ateu si sa respecti si sa intelegi nevoia cuiva pentru credinta, ortodoxa, islamica, care ar fi ea, fara sa ii crezi pe acei oameni mai putin inteligenti decat tine. Credinta daca nu e folosita ca bata este un sprijin enorm moral.
Si da, este mult mai greu sa explici conduita morala inafara credintei, oricare ar fi ea. Nu e imposibil dar necesita efort exponential mai mare. Nu vorbim aici de conduita morala a ortodoxiei dambovitene, ci despre bine si rau gen.
E mult mai usor sa discutam despre religie doar in termenii BOR. Dar crestinism nu e doar BOR si Inchizitie, preoti pedofili si spagoveanu. La fel cum Islam nu e doar Isis.
Eu sunt atee dar inca nu am raspuns la intrebarea poate omenirea functiona ca model de civilizatie inafara credintei? Nu, nu vorbim de noi astia de pe blog si pretenii nostri. Vorbim si despre aia de beau spirt, si despre aia de nu au invatat niciodata sa citeasca, despre toti.
Asta nu inseamna nici ca eu trebuie sa cred in ceva, nici ca altul nu trebuie sa creada. Si in nici un caz nu inseamna ca trebuie cineva sa decida ce anume imi invat copilul despre credinta.
NOU
”Problematica religiei e mult prea stufoasă.”
si din ce in ce mai inutila!
NOU
Religia iti ofera raspuns la orice intrebare. Si ofera raspunsuri simple, pe intelesul tuturor. De ce e aia asa? De ce s-a intamplat asa? Pentru ca asa e voia Domnului!
De partea cealalta, stiinta nu iti ofera (inca) raspuns la orice intrebare. Iar raspunsurile oferite nu sunt pe intelesul tuturor. Cum s-a ajuna de la asta la asta? Pai, 100 de milioane de ani de evolutie!
O persoana care a trait cativa ani sau zeci de ani de evolutie e foarte greu sa inteleaga ce inseamna 100 de milioane de ani.
Si atunci exista 3 categorii de oameni.
Unii care pot trai linistiti fara raspunsuri la intrebari. Unii care cauta raspunsuri la intrebari toata viata si chiar le place asta. Si altii care pur si simplu nu pot trai fara raspunsuri la intrebari. Chiar daca accepta raspunsurile oferite de stiinta, la intrebarile fara raspuns iau raspunsurile oferite de religie.
Ce ar tebui sa faca un copil in toata povestea asta? Greu de spus, pentru ca un copil e foarte usor influentabil intr-o directie sau alta.
Poate ca ora de religie n-ar trebui sa fie doar de religie, ci de religie si stiinta in acelasi timp. Iar profesorul sa nu fie un preot, ci un agnostic.
NOU
Noi avem niște glumițe în cuplu despre ce-o să facem dacă o să vină într-o zi copilu’ (nu avem) să ne spună despre credința lui în Dumnezeu. Plus altele despre lupta care va să vie cu părinții noștri în legătură cu lipsa botezului și a oricărei alte tangențe cu biserica, tradițiile și obiceiurile românești.
Amândoi suntem pasionați de religii din punct de vedere istoric și ideologic. De fapt, tocmai asta ne-a făcut să ne îndepărtăm treptat de credință. Mie mi se pare imposibil să citești despre religii și să poți să crezi în oricare dintre ele. Pentru mine, religia (cel puțin așa cum am cunoscut-o eu, cu rugăciune obligatorie la începutul și la sfârșitul orei) nu are ce căuta în școală.
NOU
Nu am copii, și nici nu îmi doresc, deci mă voi abține de la o părere despre ce ar trebui să facă părinții.
Vreau doar sa impartasesc experiența mea cu religia in școală, pe care am avut-o ca materie din clasele 1-4(nu mai știu exact daca chiar din clasa întâi sau când) până la finalul liceului. In aproape fiecare an am avut profesor/profesoara noi, deci am experimentat cu vârf și îndesat la categoria “dascăli”: de la absolventul de seminar care era foarte simpatic și cald cu noi, și care venea la ora cu un plan despre ce sa vorbim, dar care ne lasa in cele din urmă pe noi să ducem discuția in ce direcție vroiam, la profesoarele care ne predau sa ne pregătească pentru olimpiada de religie (am ajuns până la nivel județean, tot ce țin minte e că învățăm sinoade și decizii ecumenice și în mare pare istoria religiei ortodoxe/creștine), la istericul care ne povestea cum plângea el de gelozie in pod în armata pentru că își suna prietena și dacă se auzea radioul era sigur că e cu alt bărbat și uite de asta nu e bine sa ai prietena fara sa fiți căsătoriți, și care le spunea băieților din clasa (a 8-a) când merg pe strada sa nu se uite la nici un chiosc de ziare că or să vadă femei dezbrăcate și or sa vrea sa se masturbeze și care într-un final apoteotic ne-a pus într-o oră o casetă video (propaganda, nimic potrivit pentru vârsta de 13-14 ani) despre avort, care arata inclusiv cum era aspirat un fetus.
Tot așa, in cadrul orelor de religie începând cu gimnaziu eram duși înainte de Paști și Crăciun la spovedit, cu clasa, de parcă copii de 10 ani au ce să mărturisească că au păcătuit…și asta vrei sa ii înveți, că sunt non-stop niște păcătoși.
Acasă bunicele erau religioase “cu acte”, părinții cred în continuare și ei, dar nu sunt bisericoși.
Nu țin minte sa fi spus părinților despre cum ne-a arătat la ora de religie un avort sau ce se discuta. Dar țin minte cum prin gimnaziu o vreme credeam sincer că crampele menstruale sunt pedeapsa de la Dumnezeu pentru că am fost rea, sau ce am gândit/făcut și în paralel așteptând să își facă ibuprofenul efectul negociam ai promiteam din greu cum o sa fiu cuminte dacă se oprește durerea.
Nu am fost niciodată foarte credincioasa (pe stil habotnic), îmi plăcea câteodată la biserică pentru că era frumos inăuntru sa te uiți pe pereți și cu lumânări și când mai erau coruri la sărbători, și când eram mică îmi plăcea Biblia pentru copii care era plină de povesti pe scurt și desene foarte frumoase. Și chiar daca cu timpul am ajuns la concluziile mele, și mi-am pierdut orice credinta într-o divinitate, oricare ar fi ea, când eram copil, până pe la nivel de liceu, am fost marcată și influențată de ce se întâmplă la orele de religie, așa că nu le-aș subestima.
Acuma ii invidiez sincer pe cei care au religia sau orice fel de spiritualitate in care chiar cred, pentru că sunt momente în viața prin care treci mult mai ușor dacă poți să crezi in ceva (religie/karma/soarta/etc.)
(‘mne ajuta sa nu dea iar pe surplus la cratime)
NOU
Vad ca tu ai beneficiat de pachetul all-inclusive la ora de religie. 🙂
NOU
Ora de religie, obligatorie sau nu ,la copii de generala e un mare cacat ,se doreste doar prostirea si formarea de oi .Copiii nu invata nimic ,are scop decorativ de a arata puterea bisericii in societatea romanesca.
Cand eram in generala am facut si eu ore de religie si cred ca era ora de ma plictisea cel mai mult si de la care nu am invatat nimic.Tot ce am invatat despre religie si Dumnezeu a fost de la parinti/bunici si preotii locali.
Te pasioneaza religia la nivel de liceu ,mergi la un liceu teologic;sau daca vei sa aprofundezi mergi la facultate si studiaza istoria religiilor etc.
Ne place sau nu suntem in kk si din cauza BOR.Am devenit un neam de pupatori de moaste si curve evlavioase.
Solutia mea este urmatoarea :sa se scoata din programa ora de religie si sa fie inlocuita cu altceva util in viata, gen cursuri de :logica , elocutie,educatie civica,dezbateri etc.
O data pe trimestru sau an, la ora de dirigentie, sa vina un preot/imam/rabin etc. care sa isi prezinte religia si sa raspunda la intrebarile copiilor.
off topic : cursul de traforaj din generala era ‘the shit’!
NOU
Oh, da, da, traforaj!!! Eu am facut si croitorie si timplarie! Scoala generala de provincie normala, fara pretentii deosebite.
NOU
Un pic offtopic: Mulți “atei” pe aici sunt mai agresivi în propovăduirea adevărului lor decât proaspeții nefumători.
Un pic offtopic, un pic on: o groază din exemplele date sunt despre incompetența, răutatea profesorilor de religie. Deci să înțeleg că și orele de română, mate și restul materiilor ar trebui să nu fie obligatorii. Sau la alte materii găsești numai oameni buni (și înainte de a scoate cineva bâta cu profesor de religie, om bun, blablublablabla, asta nu ține).
Ontopic:
Orice școlar ar trebui să aibă de ales între etică și religie.
NOU
Alex, orice formă de îndoctrinare este periculoasă, indiferent că se face la ora de religie sau la altele. Doar că ora de religie, spre deosebire de matematică, are un potențial sporit de a înfige niște concepte pe care un copil nu le poate procesa intotdeuna. Nu știu în ce măsură copiii învață despre toleranță, empatie și bun simț, valori care i-ar ajuta mult mai târziu in viața de adult.
NOU
ce bine ai dat-o cu alegerea intre etica si religie!
sintetic, frate!
NOU
după ora de română, matematică, etc ținută de un profesor prost nu vine copilul jelind acasă că un părinte (de altă religie decât creștin ortodoxă) sau un prieten de familie sau orice cunoscut o să meargă în iar că așa i-a spus la ”religie”.
după ora de română, matematică, etc ținută de un profesor prost nu face copilul crize de isterie duminică că toată familia o să meargă în iad că familia nu merge la biserică.
după ora de română, matematică, etc ținută de un profesor prost nu ajunge copilul să aibă coșmaruri și să ajungă la psiholog decât în cazuri rare și foarte nasoale.
am citit o grămadă de chestii produse de profesori proști de religie de m-am îngrozit.
puțini dintre noi ne amintim de orele profesorilor proști de matematică și română, dar, aparent, foarte mulți își amintesc de orele de religie ținute de profesori proști/habotnici.
NOU
Religia sa ramana in cadrul familiei si bisericii.Vrei sa iti educi copilul intr-o anumita directie religioasa ai o gramada de biserici , carti ..etc. La scoala, fiind un stat laic, am pretentia sa nu vad spectacolul asta cu ore de religie ortodoxa .Poate cel mult istoria religiilor cum spuneau si altii pe aici, aia da.
Sa organizeze bisericile ore de religie ca au spatii si resurse financiare , nu trebuie sa paraziteze sistemul de invatamant. Spune cineva mai inainte ca orele de religie educa copiii si am murit de ras, uitat-va in jurul vostru cum arata societatea romaneasca , e jale la capitoul educatie.
Si ca o observatie personala , pot declara falimentul moral al acestei biserici ortodoxe , pentru ca la cum arata poporul roman , degradat spiritual in ultimul hal, realizez ca practic este degeaba aceasta biserica care de multe ori nu isi respecta propriile invataturi si s-a transformat intr-o veritabila companie economica cu scop de profit financiar si cam atat.
NOU
Spiritualitatea e despre introspectie, iar asta lipseste celor mai multi parinti. Nu au cum sa-si lase copiii la ora de religie pentru ca ei nu vad sensul introspectiei. Cand ii auzi pe progresisti, ca stiinta e opusul religiei…. pe principiul asta nu mai studiem nici biologia sau anatomia pentru ca interstitiul a fost descoperit doar in 2018 si toata medicina pana atunci a functionat in bezna. Dar ce sa mai zicem de zecile de studii care arata ca un copil pastreaza informatii ADN de la toti barbatii cu care s-a culcat mama. De fapt, confirma cele recomandate de cele mai multe religii. Daca e sa cautam dovezille stiintei in religie, adaugam inca 3 materii. Dar nah, e mai usor sa dai in religie ca e la moda si sa nu cauti nimic.
NOU
esti un analfabet imbecil, nu exista decat la soareci chestia aia, idiotule cu zeci de studii si creier basit. pisa-ne-am pe introspectia ma-tii
NOU
Cum este acolo pe Pamantul plat , au gagici misto ?
NOU
@Stefan – nu dăm in religie, ci contestăm sensul “orei de religie”, predată unor minți care sigur nu au atins nivelul de introspecție dorit de tine.
NOU
stefanuc, un rezultat concludent al binefacerilor religiei!
NOU
telegonia a fost extrem de populara la inceputul secolului 19 cand a fost folosita pentru a justifica epurarea rasiala nazista, intre timp, odata cu alegerea lui putin, biserica ortodoxa a reluat teoriile astea demitizate de genetica mendeliana a secolului 20, deci nu, mama nu retine si transmite informatii genetice la nivel de adn de la partenerii anteriori la fat/copil, asa ca amuzament, studiile alea timpurii au descoperit ca cu cat femeia avea mai putini parteneri, cu atat mai mare era probabilitatea de a suferi de alzheimer, deci cum o dadeai nu era bine, fie erai pur rasial si te tampeai la batranete, fie erai impur si sanatos mintal