tatar

Ca să înțelegeți contextul discuției, trebuie să fac un mic intro.
Oamenii nu fac distincție între turci și tătari. Pentru românul de rând, e fix aceeași chestie, tot mongoloizi, tot din dobrogea, inofensivi, dă-i naibii.

Excepție nu fac nici măcar rudele mele, sunt convins că familia de la Mitoc habar nu are dacă eu am descendență turcă sau tătară, probabil primul lucru care l-ar spune despre mine ar fi că sunt turc.

La fel a fost și restul vieții. Toată școala am avut poreclă Turcul, la fel și în liceu, la fel și în armată. La facultate, ca să nu mai aud profesori și oameni stâlcindu-mi numele în diverse feluri, am zis că mă numesc Daniel. Daniel Ametcea.

Habar nu aveți ce diferență e pentru un român să știe că te numești Daniel. Dacă spun cuiva care îmi scrie numele că mă cheamă Cetin Ametcea, va începe cu variantele Amtecea, Ametecea, Amecea, Ahmecea, Ahmet Cea sau pur și simplu, Ahmet. În schimb, Daniel Ametcea e ca și cum ai spune Daniel Popescu, iese din prima.

În fine, am divagat.
Ieri se juca soacră-mea cu fiul, încercând să îl învețe să construiască nu știu ce din lego. Desigur, dracul cel mic nu avea nici un chef de construit sau învățat chestii, pentru că descoperise că, dacă apeși suficient de tare cu o coadă de paletă de badminton pe peretele alb, desenează foarte frumos.

Așa că nu era deloc receptiv la chinul mamaie-sii, dimpotrivă, încerca să se elibereze din zonă. prin urmare, după o gândire atentă, s-a prefăcut că e captivat de explicații, a venit mai aproape și din zbor, a ars un șut sănătos construcției din lego, zbughind-o vesel spre zări senine și libere de oprimarea bătrânească.

La care soacră-mea, din background:

– Măi copile, dar stai doamne-iartă-mă locului, ce ai, EȘTI TURC???

După care… urmează o pauză de o secundă, un AAAAA lunguieț și o hăhăială:

– De fapt, da…cam ești.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

55 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Cu scuzele de rigoare, pot sa confirm…te citesc de aprox 3 ani si te stiu Cetin Amcetea. My bad.

  2. Deci turcilor nu le place lego ?!

  3. #3

    Da” pistol ai?

  4. #5

    Tatar balaxîn! Ammadîm?
    Asta cu ce-ai de nu-nțelegi e deja proverbială. Zi-mi tu mie acum ce însemna expresia bunică-mii “ei racă bunică turcii pân’ or da tătarii”?

    • te rog eu, termina cu expresia asta

    • #7

      @Arhi, habar n-ai cât de frumos rezonează la mine în memorie și cu cât drag ți-o zic. Unul din cei mai buni amici ai mei din copilărie e tătar. Mambet, așa îl cheamă, nu știu dacă a fost cel mai exotic dar cu siguranță cel mai destoinic membru al fundației și a avut un aport considerabil în construirea multor acțiuni. Noi n-am avut porecle; nu știu de ce, dar n-am avut. În schim el mă striga pe mine boiarule (o pronunție aparte a lui “boierule”) iar eu pe el tatar balaxîn. Oi fi fost eu prost informat – că dicționar n-am avut niciodată – dar asta se traduce cu “Pui de tătar”, nu?

    • nu stiu, eu sunt moldovean

  5. #9

    Ai grijă să nu acționeze în consecință soacra și să-ți otrăvească fântânile din cale și să pârjolească câmpiile!:)))))))))

    • #10

      Sau sa ascunda femeile si copiii…

    • #11

      Mai bine își tatuează preventiv o cruce că nu se știe cum reacționează ienicerul ăsta mic mai târziu :)))

  6. #12

    Ti-am zis eu ca-ti sta mai bine cu turban. Si ma rog de cand urmareste soacra pe Suleyman mirificu’ (sau cum s-o numi) posibil ca tot ce misca sa fie turc.

  7. Hmm.. Daniel Ametcea. Da’ Vasile ce avea? :p

    • #14

      Nu poţi să ceri omului să-şi şteargă pur şi simplu identitatea. Plus că, Daniel Vasile sună prea comun 🙂

  8. #15

    @bigbear: prea târziu…

  9. #16

    Adevarul e ca Cetin e sinonim cu Vasile in Turcia.Tot e bine ca nu te cheama Sibel sau Güneş.

  10. #17

    E posibil sa gresesc dar soacra ta cred ca e convinsa ca atunci cand copiii mai fac si ei cate o prostie, asta se datoreaza genelor primite pe linie paterna

  11. Maestre, si eu cunosc indeaproape chinurile onomastice la romani. Am fost pe rand neamt, sas, evreu, ba chiar si ungur (!?) din cauza numelui de familie cu rezonanta germana.

    • La socru-meu la tara, pe langa Bacau, lui Klaus Johannis i se spune Janoş, oamenii cred ca e ungur si nu voteaza cu el. N-ai cu cine…

  12. #20

    E o mare diferență. Turcii aveau imperiu, tătarii umblau cu cortul. Turcii aveau sultan, ieniceri, atacau organizat, tătarii veneau grămadă, dădeau foc și umblau cu cortul. Aia cu pârjolitul recoltelor cred că o făcea cine ajungea primul. Dacă reușeau moldovenii să dea foc înainte să fugă, bine, dacă nu, se ocupau tătarii. Turcii atacau mai ales Țara Românească, tătarii atacau îndeobște Moldova. Turcii atacau și Moldova, dar în colaborare cu tătarii. Tătarii au atacat stejarul din Borzești. În câteva războaie, Ștefan cel Mare a fost de fapt aliat cu tătarii, dacă aveau ceva de câștigat erau ok, cred că-și făceau și ei un calcul de unde le iese mai mult. Tătarii erau în estul Moldovei și nordul Mării Negre. Despre tătarii din Dobrogea nu știu nimic, nu știu când au ajuns acolo și cum. (Bine, pot să bănuiesc cum, au venit de undeva și și-au pus corturile.)

    • #21

      ” tătarii veneau grămadă, dădeau foc și umblau cu cortul”

      Hoarda de Aur s-a transformat treptat dintr-o societate nomadă într-una sedentară, Saraiul devenind una dintre cele mai prospere și mai puternic populate metropole ale epocii. La începutul secolului al XIV-lea, capitala a fost mutată la Sarai Berke, care a devenit unul dintre cele mai mari orașe ale lumii medievale, cu peste 600.000 de locuitori

      ro.wikipedia.org/wiki/Hoarda_de_Aur

    • #22

      Vii tu să strici istoria cu fapte. Curând o să pretinzi că am dus și războaie de cucerire. Huo!

    • #23

      animalule

    • ma strigasi?

  13. #25

    Ba Arhi din toata paleta de nume usor de pronuntat fix pe gheianu de Daniel l-ai ales…

  14. #26

    Dar Denis Ametcea ce avea?

    • #27

      Și dacă era vreuna mai ppudică și nu pputea să pronunțe Ddenis? ha?

  15. #28

    Inofensivi tătarii ăștia. De mici copii. 😀

  16. #29

    Eu în locul celui mic, la întrebarea “ce’ști turc?”, răspundeam: ”nuuu, tătar!”

  17. A apărut recent o serie de articole în Magazin istoric despre tătarii din Crimeea. Treaba nu era ca-n filme, era altfel.

  18. #31

    In all fairness, “esti turc/chinez/etc?” se aplica atunci cand incerci sa comunici verbal cu cineva si nu va intelegeti vorbele. De unde si latura lingvistica. Astept poze cu noul look badmintonian in stil gothic al peretilor.

  19. #32

    Eu am renuntat sa imi mai spun al treilea nume din aceeasi cauza: trebuia sa il spun pe litere ca sa ma inteleaga oamenii, chiar si in Romania nu numai in afara. Emotia maxima a fost cand am zburat peste ocean iar cand mi-am cumparat biletul de avion mi-am spus doar numele “normale”. Se pare ca nu a contat a mers si cu 2/3 nume. Din experienta mea de viata, tatarii sunt mai incapatanati ca turcii.

  20. Foarte interesant mecanismul psihologic care duce la scrierea corectă, din prima, a numelui de familie cînd se folosea „Daniel”…

  21. #34

    Bine domnule Ametcetera, pai acum spui? Bagam mana-n foc ca esti ungur.

  22. #35

    Hahaha, am un prieten care foloseste numele Daniel atunci cand povesteste despre persoane ale caror nume nu si le aminteste sau nu le cunoaste 😀

  23. #37

    Am un (fost) coleg de la job care-si duce veacul prin alte parti de lume depsre care stiam ca e de origine turca. Mai noi am vazut ca posteaza, din cand in cand, mesaje sau linkuri despre activiatatea comunitatii tatare din Crimeea, mai ales in contexul mizeriei pe care o fac rusii pe acolo. Deci: da, tatatii sunt tot niste turci doar ca au alt nume sa sa deruteze un pic.

    Poate e un pic prea personala intrebarea dar ma intreb, si te intreb de ce nu eti implicat in cauza asta. Stiu, nu poti sa lupti impotriva imperiului rus dar cred ca lumea merita sa afle despre ce se intampla in acea comunitate si n-o sa alfe de la mine… ca nu-am vizibilitatea ta bloger si scriu prost, si nu-s nici turc… err tatar.

    • #38

      pentru ca eu NU sunt tatar, turc, ci roman.

    • #39

      Nu mai poti sustine chestia asta dupa ce a vazut toata lumea cat de bine ti se aseza pe fata mustata aia =))

  24. Turcul e turc, tatarul vine de la mongoli. Plm, o fi si tare greu.

  25. sa inteleg ca nimeni nu o prea iubeste pe mama soacra ?

  26. #42

    Si eu am probleme cu numele de familie :). In generala, la strigarea catalogul, stiam cand ajunge la mine, pentru ca prof-ul/invatatoarea facea o pauza, pana isi facea curaj sa incerce sa-l pronunte :)))))). In prima zi de liceu, nu ma gaseam pe nici o lista (aveam deja emotii) pana am vazut un nume de familie care nu era al meu dar semana(noroc ca prenumele era ok, fiind destul de comun).

    • #43

      Povestea ta e la fel de frustrantă precum știrile alea cu “Un supermarket a vândut apă expirată”.
      Interesantă dar frustrantă.

    • #44

      @Silviu: iar? Ce supermarket? Link?

  27. E a doua oara cand te aud spunand ca esti moldovean. Nu zic, suntem si moldoveni, de mai veche spita. Dar ca sa precizam exact, noi suntem bucovineni, Cetin. Mitocul Dragomirnei e in apropierea granitei dintre imperiul austro-ungar si Moldova, perfect inauntrul Bucovinei. Avem si noi mandria noastra, in micuta noastra Bucovina. Nu ne dam prea mari dar ca sa precizam lucrurile si mica noastra diferenta.

    • #46

      din mitoc??

    • #47

      Eu de cand ma stiu acolo-i Moldova (unul din parinti chiar mai la nord de Mitoc) …..dar ma rog cu mandria ta e alta treaba…oricum granita era mai à côté

    • @ mihaela
      www.google.ro/search?q=harta+bucovinei&prmd=ivns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=5DMdVJzEMeq6ygOf_wE&ved=0CAYQ_AUoAQ#i=10
      Mitocul, in sud-est. Ca sa ajungi din Moldova in Bucovina, draga Mihaela, regret sa ti-o amintesc fara niciun fel de aroganta ci subliniind umil faptele, iti trebuia pasaport. Cred ca stii asta. La Burdujeni era punctul de granita, unde erai verificat si nu intra oricine (a fost tinut acolo Iorga, si pana la urma respins), pentru ca era punctul de intrare in imperiul austro-ungar. De acolo chestiile cu “opincile la bariera”, care sunt strict autentice. No harm, just sayin’. Bucovina nu e foarte diferita. Doar ca e un pic altceva. Asta e tot.

    • si inca erati chiar in partea austriaca a imperiului, nu in ungaria

  28. Moi? Suceava. Dar la Mitoc am mers de enspe ori… pescuit, drumetii, manastire…

    • #51

      ah, the memories:)cele mai dragi amintiri de acolo sunt, suceava si mitoc.

  29. #52

    Era mai naspa daca te numeai Murat.

  30. #53

    pai da! repede daca nu intelegi ceva esti turc.
    de unde provine expresia?
    bai tatarule!
    ce te face sa fii roman? sa fii turc, francez, arab, cantonez( ni hao – cred ca-i mandarin)
    te nasti in elvetia si apoi , dupa cateva luni, sau cativa ani , te muti.tac-tu e vreun consul sau ambasador sau lucreaza pe bani grei la vreo companie internationala.
    ating abia palpabil, cu gingasie pe”apa s-a cu incredere”

  31. #54

    Exista o distinctie intre cele doua popoare, chiar daca pentru romani nu e clara (cred ca e o atutudine generala si nu se refera doar la relatia turci-tatari).
    Totul deriva din faptul ca populatiile turcice au fost extinse pe arii foarte mari in Asia centrala, de aici migrand inspre est sau vest.
    Tatarii sunt populatii turcice aduse de mongoli odata cu migratia lor inspre vest, culminand cu invazia europei din secolul XIII. marea majoritate a armatelor mongole era alcatuita din alte populatii decat mongoli, cei mai multi fiind de neam turcic. O parte au ramas in aceasta zona, iar cei din Crimeea si Dobrogea sunt urmasii Hoardei de Aur, ultima organizare statala a tatarilor de aici.
    Turcii fac parte din familia populatiilor turcice si sunt urmasii turcilor selgiucizi si otomani, cari si-au constituit un stat mai intai in Anatolia, clminand apoi cu Imperiul Otoman.
    Cat despre sesizarea d-lui “Daniel”, nu cred ca putem discuta despre trasaturi “mongoloide”, mai ales in cazul turcilor. Populatiile turcice traditionale nu sunt mongoloide.

    • cum sa nu fie mongoloide? populatiile turcice vin din est si cu cat mergi mai inspre est, cu atat sunt mai mongoloide. uita-te la uiguri, kazahi, kirghizi, iakuti…
      turcii s-au amestecat cu cei pe care i-au gasit in anatolia, de aia arata mai europeni.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.