Scrie de Emanuel Z.
În sfârșit după lecturarea multor postari despre emigrare, am zis sa detaliez și eu unele aspecte ale cheltuielilor lunare,unele omise de cei care postează.

Sa luam cu începutul, an 2008 chemat de urgenta în Italia, din chestie grava, fratele meu descoperit cu cancer, statul roman se pisa cu bolta doar nu este arșinel sau vreo vedeta, asa ca am vândut tot ce aveam și hai sa îl salvam.

Derulam un pic înainte,este salvat, încep încet încet sa ma adaptez mediului de aici. Încep ca palmas în constructii, apoi îl trimit la naiba pe patron, fiind și cumnat cu mine. Încep sa lucrez la negru pe contul meu. Hai sa derulam înainte reușesc sa lucrez în alt domeniu,intre timp renunț la cetățenia romana, apoi aleg sa ma mut în Albania cu munca.

Hai sa revenim la subiectul inițial, cheltuieli lunare trăit în Italia. În Sicilia dacă stai în orășel de mare, un apartament de 120 mp ajunge cam la 500 euro cheltuieli incluse, benzina cam 100-150,impozit cam 150,cazul meu, telefon și internet cam 50,pizza săptămânal, pe luna 120,si aici sa detaliez, serviciile de estetica.

Înainte de naștere soția la salon lasă lunar cam 300,acum după naștere mai sunt și unele masaje medicale ajunge cam la 600. Eu cam dau pt tuns și bărbierit în jur de 150 lunar, mâncarea, aici e discutabil. Eu nu cumpăr absolut deloc din supermarket, prefer magazine cu circuit redus, aprozare locale cu produse doar stagionale,deci în cazul meu sar de 800 pt doua persoane, în rest cam cu 400 reușești sa traiesti.Tigarile 5, 50 pachetul, o bere la bar 3euroi.Daca ai noroc și lucrezi ca angajat.., cam faci foamea, salariul mediu abia se ridica peste 1000.Daca ai ceva activitate pe contul tău hai sa zicem ca ești norocos și deja ai mai mult decât media. Prin nord nu știu cum sta treaba.

În Albania..,nu cred ca interesează pe cineva,aici ori ai bani și ești bazat ori se face foamea. Aici la un salon de fițe cu 50 euroi deja ai separeul tău și cafea la discreție. Cu 1000 euro deja ești situat peste media națională. Cam asa sta treaba prin străinătățuri, nu luam la cheltuieli doar unele aspecte uitând și de consoartei, care uneori la saloane lasă sume consistente. Hai sa avem o seara buna oriunde suntem prin Europa.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

54 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Grazie monseniore Arhi!

  2. #2

    o nelamurire: la romanica, tot apartament de 120 mp si restul fitelor?

    • #3

      La romanica suntem mândri de 60 mp în doua camere credit pe 30 de ani,, asta e standardul,, pe afara se tine cont de confortul omului,, prin săraca Sicilie,, totuși Italia sa zicem,, 60 mp e considerat garsoniera,,

  3. #4

    “pt tuns și bărbierit în jur de 150 lunar” – imi da cu virgula. Explica-mi cum ajungi la scorul asta? Salon in buricul Londrei de ex. costa 35 de lire tuns cu spalat etc. De cate ori frecventezi salonul pe luna? Costurile sunt mari se pare pentru 2 doamne intr-o relatie 🙂

    1
    • #5

      Si eu pot da un exemplu, centru Firenze, salon cu angajați chinezi, patron chinez,, toate frizurile sunt la fel, doamne și domni claie grămadă, preturi de cartier,, coada pana la 8 seara. Peste drum salon FAMA Milano, hairstilist de top,cliente doamne care se respecta,, tuns, culoare, pieptănat și spălat la ieșire lasi200,, Pam pam

    • #6

      la preturile alea, cumpara chinezii europa doar cu saloanele!

    • #7

      @daddy:Milano,Torino,Roma 35%din afacerile locale sunt chinezești, în Italia încet încet mare parte din servicii sunt acaparate de chinezi, indieni.

    • #8

      cam asa s-a prabusit si imperiul roman! cetatenii romani s-au obisnuit sa traiasca din banii de la stat si au apelat la ”barbari” pentru servicii.

    • #9

      Lol .. si eu care dau 4E pe un tuns la mine 🙂 Binenteles insta, nu am virgine blonde pe jumatate goale ca sa ma spele pe cap cu sampon cu apa de izvor de munte si extract din oua de broate testoase pe cale de disparitie.

    • #10

      @catalinM:si eu știu care tund cu 4euro la domiciliu, fac unghii cu 5 euro.. Insa sa spunem proveniența produselor? Sau doar vorbim de preț? Cunosc destule doamne casnice care au făcut cursuri de estetica și merg acasă la clienți, la preturi foarte mici, dar ghici ce clienți au? Bătrâne,azile de bătrâni și românași sau albanezi care lucrează prin sere, își câștiga existenta, bravo lor,, însă eu nu pot fi client la asa ceva,, și cu precădere sotia din dotare

    • #11

      pe mine ma costa rasul si tunsul cei 150 de lei cat am dat pe masina acum 10 ani. in rest, daca am chef de fite, ma duc la frizerie (nu la saloanele alea cu nume fistichii pline de baieti finuti, alea comunsite, actualmente scm igiena) unde imi ia domnisoara (ma rog, cateodata mai dai si peste cate una care a facut razboiul (de independenta)) 15 lei.

    • #12

      @Manu , nu la domiciliu ci la salon de frizerie (ok, in cehia )

  4. #13

    ”Înainte de naștere soția la salon lasă lunar cam 300,acum după naștere mai sunt și unele masaje medicale ajunge cam la 600.”

    Imi pare rau sa aud asta. As recomanda o cearta in familie ”sa mai taiete” din salon, ca acel complex de inferioritate nu va disparea daca ii dai nutret.

    ”Eu cam dau pt tuns și bărbierit în jur de 150 lunar”

    Te tunzi in fiecare luna? Cu barbieritul, fa-ti curaj si ia o masina de tuns (sau doua).

    1
    • #14

      Fiecare se respecta diferit. Nu cheltuielile sunt problema pt mine, eu doar am vrut sa evidențiez în articol și cheltuielile consoartelor în străinătățuri. Și sa exemplific.., un tuns, pieptănat, spălat plus culoare pt par la un salon bun cu hairstilist, nu de cartier cu tata Leana care tunde,, sare de 80 euro,, plus de doua ori săptămânal aranjat cu placa 30,,

    • #15

      Mașina de tuns iarba ma uit sa îmi iau,, prefer comoditatea unui salon,,nu îmi strâng bani pt zile negre și nici sa revin în romanistan

    • #16

      apartamentul din colentina ce rost mai are?

    • #17

      @daddy:Colentina stiu ca se situeaza prin București și cam atâta,, nu am zis ca posed apartament,, cum nici cetățenie nu mai posed

  5. #18

    Uh,,, Interesant articol dar nu prea inteleg ce faceti voi la saloane de va costa atit?! si e vorba de Sicilia! Lasam la o parte partea de masaje ca acolo nu ma bag. dar 300 pe luna la salon? ce poate sa faca de atitia bani? Nevasta-mea, pina pe la vreo 24 de ani cind s-a insurat cu mine, nici nu stia sa se spele pe cap. Dupa ce a crescut suficient sa nu o mai spele ma-sa a fost doar la salon. Ma rog, de unde e ea era rezonabil. Cind s-a mutat in Europa si a vazut scorurile de pe aici a renuntat si mai mult de un coafat /tuns pe luna plus mani/pedi nu mai baga. Pentru tine iar – 150 EUR pe luna? ce poti sa iti faci de atit? ma tund cu 15 EUR la BXL si aia o fac la 2-3 luni. te razi la fiecare 2-3 zile la salon, ca altfel nu inteleg?

    • #19

      Exact,, de când sunt însurat am renunțat la lame și ce mai știu eu aparate pt bărbierit. Totuși eu nu ma plâng de cheltuieli,, am arătat cheltuielile, aici ma refer la mine, restul nu știu,, și da un bărbierit la un salon bun,nu de cartier costa 10 euro, mai lași și tu ceva la personal, 5euro

    • #20

      @Manu in afara de faptul ca nu te plangi de cheltuieli nu ne-ai aratat nimic. Ai trantit niste sume pe care le cheltuiti lunar la saloane fara a preciza cat de des le frecventati si pentru ce servicii. Era mai utila o poza cu pretul/serviciu oferit de fiecare salon.

    • #21

      @hexagon:sa arat cumva și extrasul decont?
      Nu ma pun acum sa fac asa ceva,nu este în tiparul meu,, soția merge săptămânal la salon,, unghii, epilat, masaje medicale,, etc și alte cele,, aici nu ma pricep eu ce se mai face în saloane de înfrumusețare, însă serviciile costa, punct. La bărbați e mai simplu,, dar și acolo costa dacă frecventezi un salon bun,, și nu cambuze de cartier cu un frizer din anii 80

  6. #22

    Da, da, ai dreptate, dar ai uitat sa mentionezi banii pentru droguri, animale de companie, haine de blana de mamut, iesire la film, epilare inghinala, masaj tantric, frizura cainelui, etc.

    Eu am inteles din articol ca tu esti un fel de liber profesionist care “te descurci”, iar nevasta-ta cheltuie 600 de euro lunar pentru infrumusetare. Ma abtin sa fac caterinca ieftina, dar ai ridicat niste mingi la fileu, au mama!

    • #23

      Nu ma descurc, nici liber profesionist nu sunt.., lucrez, și nici figuri nu fac cand trebuie sa pun mana alături de ceilalți angajați sa dam la sapa, ca să exemplific, în rest da stau la costum, execut planuri de investiții în tara unde sunt trimis. Dacă ar fi sa fiu cocalar,, hai sa dau o maxima.. Nu servesc cafea acasă, nici nu vreau sa fac.., o prefer la bar. Atat

    • #24

      Dar te apuci sa dai sfaturi generaliste, tu fiind un caz particular. Pastrand proportiile, e exact cum ti-ar da tie Tiriac sfaturi despre emigrare: sa ai vreo doua milioane la ciorap, poate mai apare un Bentley la oferta, masa la Hilton e minim 100 de euro, intrarea la poker sambata e minim 50 de mii in Monte Carlo, dar in Milano e doar 20 de mii, samd.

      Uiti ca romanii care emigreaza traiesc in primul an minimalist, cand dam sfaturi despre emigrare vorbim de strictul necesar. Pentru ca in sus nu este limita. Coafor, salon, restaurant, astea apar dupa aia.

      2
    • #25

      Nu am dat nici un sfat nimănui, sfaturi da babele pe marginea șanțului. Nu sunt în liga cu Tiriac,, totuși lucrez pt o companie,, eu nu am avut gânduri de emigrare,, nici nu visam sa plec,, dacă nu se întâmplă cu fratele meu sa aibă nevoie de ajutorul meu. Soția și în tara frecventa saloane și lasa sume consistente

  7. #26

    Cocalarisme!

  8. #27

    “Eu nu cumpăr absolut deloc din supermarket, prefer magazine cu circuit redus, aprozare locale cu produse doar stagionale”

    Vedeti, avea dreptate Dragnea cu aprozarele…

  9. #30

    Exclud aprozarele care au roșii, vinete iarna,, acelea au produse importate,, prefer sa mănânc roșii în sezonul lor, deși în Sicilia iarna serele produc roșii pe banda rulanta.
    Dragnea doar cu idei comuniste, totuși sa se refacă aprozarele mai e nevoie și de producție și oameni sa cumpere

    • #31

      acum nu poate saracul, grija de tara si de irinuca l-au apasat prea tare pe coloana!

    • #32

      Ii recomand un salon de masaj langa Piazza San Pietro., sunt niște thailandeze bune,, știu de la niște monseniori care merg pe acolo la tratament

  10. Adica, înainte de emigrare femeile nu consuma?

    • #34

      Posibil la unii ca da,, sau nu se calculează când se duc în alte tari

  11. #35

    Ce inteleg din aceasta postare cam fara sens ea asa, exceptand lauda ca traim in strainataturi pe picior mare, e ca “ras, tuns si frezat” cu happy ending costa 150 pe luna. Hai sa clarificam lucrurile, deci de cate ori pe luna faci asta? Daca e de doua ori, pretul e corect. Parerea mea despre cheltuielile unei femei cu parul si fata e cam din topor: daca necesita 600 de euro pe luna tencuiala si zugraveala exterioara, atunci relatia se va finaliza curand. Pentru ca exista mereu femei care nu necesita decat o periuta de dinti pentru tratamentul de beauty de care au nevoie: gura curata. Nu zic ca trebuie sa se tunda cu ciobul in oglinda, dar echivalentul a 25 euro e suficient pentru aranjat parul odata pe luna. Daca fatada necesita refacerea tencuielii si zugravelii saptamanal la peeling si masti de castravete guatemalez tinut in zeama de avocado columbian cules la luna plina, atunci e greu de inteles cine se minte: ea sau tu. Vrei fatada de femeie fatala? Inseamna ca e un chin sa o vezi zilnic dupa ce-i cade tencuiala. Femeie e frumoasa asa cum e, daca nu o vezi frumoasa inseamna ca traiesti un vis frustrant.

    Cat despre barbat, cum plm sa te barbiereasca altul? Ai o afectiune neurologica si nu poti sa-ti coordonezi motor mana sa dai cu o lama pe fata? Eu ma tund singur in doua oglinzi de la 17 ani, de cand un tembel de frizer m-a tuns cum a vrut el, nu cum vroiam eu, fix cand urma sa merg la film cu o tipa. De aproape 30 de ani parul meu nu a fost atins de altcineva cu foarfeca si asa va fi cat timp pot sa tin o foarfeca in mana. Nu din zgarcenie, ci pentru ca nimeni nu poate sa-mi aranjeze parul cum vreau eu si nu am chef sa risc.

    Apoi, frizeria si coaforul sunt locurile unde garantat poti imprumuta din colectia de ciuperci si egzeme a orasului. Oamenii sunt colectii ambulante de bacterii si ciuperci ce fac tratament de infrumusetare in alcool. Pentru ca ustensilele metalice (gen foarfeci, briciuri, forfecute de unghii, aparate de ras cu motor) ce vin in contact cu pielea si parul clientilor sunt CEL MULT curatate cu alcool, daca patronul chiar tine la igiena. De curiozitate asa, ati fi ok sa fiti operati cu instrumentar de operatie sters cu servetele imbibate in alcool de o femeie de serviciu transpirata, la final de zi, imbufnata ca e platita cu 1200 de lei plus bonuri de masa?

    • #36

      Cum am mai spus,, fiecare își cheltuie banii cum vrea, bineînțeles sunt și saloane cu preturi mai mici,, însă prefer mai scump pt mine,, da nu îmi place sa ma mai barbieresc eu,, comoditate și stima de sine ridicata. Tuns lunar și bărbierit de 2 ori pe săptămână,, ar fi și de trei ori însă se nimerește uneori sa fim plecați din Italia în zilele când nu lucrez aici

    • ba, as zice ca ai stima de sine mega jos daca consideri ca asta e stima de sine: sa te rada unu la salon.

      Mai ales cand o faci zilnic. Ca asa, in romania ma duceam si io sa ma rad. O data la luna. Ca imi aranja barba cu mai multa atentie decat mine.

  12. #38

    Baga cu Albania. E interesant, macar ca si curiozitate.
    Nu-s multe tari in Europa cu cost of living mai mic decat in Ro.

    • #39

      Statistici oficiale, sau din teren ca și persoana care trăiește acolo? Mai mic decât România și Albania se situeaza Bosnia și Macedonia

    • #40

      Manu, si pe mine m-ar interesa niste detalii despre Albania, daca ai timp. Multumesc!

    • #41

      În Albania costul lunar se împarte în doua categorii:faci foamea și trăiești de pe o zi pe alta cum o duc cam 60%din albanezi sau ai bani și o duci foarte bine. Din albanezii care muncesc în străinătate, viata e simpla, veniturile de acolo le asigura un trai peste media națională. Un polițist câștiga cam 400 euro lunar, un doctor cam 500-600,prin construcții 300-400,agricultura fiecare cum poate. Ca și străin venit aici, investind în turism și construcții pot spune ca ma pot considera șeic,, dar nu e cazul. Insa o caracteristica națională, mafia și felul în care tratezi oamenii și obiceiurile. Este interzis a expune public sau măcar în discuții amicale antipatii sau iubiri necondiționate pt homo sau lesbi,, sunt ofensatoare și s-ar putea sa o încurci cam rău. Traficul infernal, reguli lipsa, asigurarea valorează exact cât hârtia igienica. Insa au multă mândrie națională, nu le poate schimba nimeni părerea, iar Kosovo încă îl considera parte din tara lor,, însă asta e o alta discuție,, și cu voia seniorului mai detaliat, într-un alt post

    • #42

      @manu, asteptam un articol. O întrebare, dacă îmi permiți. Cum de ai ajuns din Italia tocmai în Albania ? :))

    • #43

      @comisaru’moldovan:in primul rand munca, cei care decid unde se investesc banii companiei te trimit, accepți sau nu, în al doilea rand alegere personala după o călătorie pt nunta unui prieten bun, albanez desigur, cunoscut în Italia, între timp el a renunțat la job-ul din Italia, m-a ajutat cu birocrația locala, el gestionează o parte din afacerile locale pt care sunt trimis, eu stau liniștit și toată lumea câștiga. Aveam de ales între Turcia, Grecia sau România,, am preferat Albania fiind mai aproape pt munca și bineneteles de doua ori pe luna sa mai trec și pe la casa din Sicilia.

  13. #44

    @Manu
    I saw you coming
    www.youtube.com/watch?v=4yZ0LvqPuSQ

  14. #45

    da curvele cat costa la asa nivel de trai boss?

    • #46

      Depinde unde frecventezi,, pe strada cam 50,la salon 150,prin Sicilia,, pe la Roma lângă Vatican, se schimba liga,, o chirie la penthouse, o excursie prin tenerife cu iaht personal,, prin Roma oraș.,preturi pt toate buzunarele,, chiar și pt salahorii de pe șantiere, plus bonusurile aferente

  15. #47

    Guest post despre Albania si viata din Albania, dezgust.

  16. #48

    N-ați înțeles nimic…
    Normal că dacă trăiești în Albania și te tunzi în Sicilia… costă mai mult.

    Altfel… un post din categoria “Ce-a vrut să spună poietu’?”

    • #49

      Pai în Italia petrec marea parte a timpului.. Albania doar 3 zile, de doua ori pe luna, însă uneori stau și o săptămână când situația o cere

  17. #50

    Mno, eu acu’ înțeleg femeia și nevoile de a avea mâini îngrijite, păr îngrijit, etc…da’ dă-o în mă-sa, 300 pe lună este extrem de exagerat (asta dacă plătesc eu și nu vreun prost)
    Să îți spun prețurile din centrul Atenei, de la o femeie care plătește singură pentru acest mici extravaganțe, la saloane bune, nu de cartier: manichiură- de 2 ori pe lună câte 15 euro. Pedichiură, o dată pe timpul iernii, de două ori vara- alți 15. Coafor- o dată pe lună- 50 de euro. Curățare facială, cam o dată la două luni, că nu-mi trebe’ mai mult- 40 de euro. Cu tot respectul, muierea ta e dusă! Să cheltui sume de genul acesta înseamnă că nu plătești tu pe cârca ta, drept urmare te doare la banană ori chiar ai o problemă, iar atunci discutăm altfel.
    Mno, acum ți-ai cam cerut-o cu postul ăsta și am înțeles cu toții că nu ai o problemă financiară. Nu vreau nimic, doar caut un sugar daddy 😛 Interested?

    • #51

      Oki, acele preturi sunt acolo,, sunt și pe aici la saloane de cartier,, la saloane mai bune cu personal care nu a făcut cursuri doar pe hârtie preturile sunt cele din articol. Nu justific nimănui,nu ma pun sa fac poze cu liste de preturi cum cerea unii,, dacă e sa spun de servicii din alte orașe gen, Milano, Firenze sau Veneția atunci chiar ca am vorbi de alte sume mult mai mari. Doar ca acolo mai sunt și saloane deschise de chinezi, unde totul se întâmplă la grămadă, fără minima igiena, doar cu preturi mici. O epilare laser de15 min, o data pe luna costa 35euro..asta asa ca am fost odată cu soția la salon. Deci în patru zile pe luna când merge la salon,, face cam ce are nevoie,, nu am controlat vreodată ca nu ma interesează chestii feminine,, iar masajele medicale au preturi aparte fiind scumpe ca naiba,, asta dacă nu vrei sa dai bani pe liposuctie sau mai știu eu ce minuni cu preturi cât pt un Mercedes nou, masajul medical îl face la recomandarea doctorului în urma nașterii,, și nu a unor fițe asa cum deduc unii.

    • #52

      Ca sa fac o paralela.., o ieșire la un restaurant cu specific de peste, în Italia, zona maritima, începe de la 60euro de persoana, în schimb în Grecia la aceiași bani mănâncă 2 persoane plus ceva băuturica,, tari maritime ambele. Dar tari diferite, costuri diferite.

  18. #53

    Pentru mine saloanele nu se justifică, pot să mă îngrijesc foarte bine și singură acasă. Nu.mi plac artificiile, unghiile colorate, părul făcut ca niște sărmăluțe pline de fixativ, machiajul strident, tip mască, făcut cu rigla, împopoțăneala, fandoseala, umflatul artificial cu pompa pentru a compensa alte lucruri. Dar mna, probabil n.am o “stimă de sine ridicată”.

    • #54

      Dacă la atât serezuma mersul la un salon,, atunci ești ok,, însă nu la asta e referire în articol. Când ai doua mâini stângi, mai bine te duci la salon,, apoi cu timpul când frecventezi anumite grupuri de persoane ești mai exigent cu tine. Eu merg doar pt tuns și bărbierit, deși știu bărbați care merg pt unghii, pedi și alte chestii,,