Scris de Roxani

Așadar, deoarece șăfu’ promovează plecatul oriunde haideți să vă povestesc cum șade treaba mai pe lângă casă, în Grecia. Menționez că sunt de 7 ani aici, locuiesc în Atena iar experiența mea este cea a unei persoane single cu un job într-o agenție de publicitate. Sper să nu mă întind foarte mult și să pot fi de ajutor.

Țin să subliniez că în acest moment economia țării este pe butuci, super instabilă iar piața de slujbe este cam săracă, deci acest ghid s-ar cam adresa freelancer-ilor care vor să fie zen sau celor care li se rupe și ar pleca oricum.

 

Să începem cu locația.

  1. Ceea ce este bine aici, în comparație cu alte țări, e că nu trebuie să faci o avere pe lună pentru a trăi decent. Cu un venit de 1200-1300 de euro pe lună ești bine, dacă ești singur, neliniștit și fără pretenții luxoase. Dacă ai familie, mai pune câteva sute de euro.
  2. Când hotărăști că te-ai muta în Grecia ar trebui să decizi și în ce parte a țării. Atena este un oraș care îți poate provoca o mulțime de frustrări. Este murdar, aglomerat, în ultimii ani plin de refugiați (care sunt cuminți, dar tot îi vezi peste tot), cu o infrastructură proastă, fără parcuri (aviz celor cu copii), fără piste pentru biciclete (aviz pasionaților), construit pe tot felul de dealuri. Tesaloniki este al doilea oraș și este mult mai frumos, verde, molcom..un fel de Cluj. În acest moment cel mai în vogă oraș din Grecia este Trikala. Au ăia un primar căruia chiar îi pasă și care s-a pus pe treabă – piste de biciclete peste tot, verdeață, aerisit și în plus este primul oraș în care s-a interzis fumatul în spațiile închise. Adică legea e de vreo 5 ani, dar nimeni nu o respectă…
  3. Insulele. Sunt vreo 20 de insule faimoase, mega turistice și implicit foarte scumpe. Nu aș recomanda cuiva să se mute pe niciuna dintre ele deoarece nu va avea niciun moment de pace. O fi Grecia în criză economică, dar turismul rupe și nu cred că vrea nimeni să se trezească cu o gașca de chinezi în grădină.
  4. Partea muntoasă- Există câteva orașe foarte frumoase, totuși, preferatul meu este Vollo. Acest oraș este faimos pentru mere, tsipouro (un fel de țuică locală) și caracatițe. Este înconjurat de un munte superb, plin de brazi la poalele căruia este marea. Satele sunt idilice, ai zăpadă iarna și marea vara. Deci, ai de toate.

 

Joburi:

  1. Singurul oraș în care vei face banii menționați mai sus este Atena, asta dacă ești norocos. Grecii nu plătesc salarii astronomice și nu există discrepanța din România. Adică nu prea auzi că cineva câștigă 2000 de euro pe lună sau 3000 sau chestii de genul acesta. Dacă ești muncitor în construcții, tractorist, vânzătoare…stai acasă că mori de foame. Nu se caută slujbe de genul acesta deoarece este plin de albanezi, bulgari și mai nou refugiați care muncesc pe 500 de euro.
  2. Se mai caută personal pe insule, în sezon. În general se cam plătește între 600 și 800 de euro pe lună cu cazare și masă incluse. Din ce am auzit se muncește cam 12 ore pe zi.
  3. Site-urile unde te poți uita după slujbe sunt Kariera.gr, Indeed și Linkedin. În domeniul publicitar salariile fluctuează între 800 și 1200 de euro, în funcție de experiență. În IT tot pe acolo. Un developer bun poate câștiga vreo 1500, daca este norocos. Un grafician vreo 1000. O vânzătoare la supermarket 600.

 

Preturi Chirii

Atena- Chiriile în Atena se situează undeva între 300, pentru un apartament de 50-55 m2 într-o zonă bunicică și 800-1000 pentru un apartament de 100m2 într-o zonă bună, la mare de exemplu. Menționez că aici nu se închiriază apartamente mobilate, deci este bine să vii cu niște bani să îți cumperi un pat. Poți căuta aici: www.xe.gr

Dacă vii fără să ai un neam sau un prieten există opțiunea de a închiria o camera într-un apartament,. Aceasta costă între 150 și 250 pe lună cu toate cheltuielile incluse. Stai cu studenți sau străini dar pentru o lună-două e ok.

Insule- Creta este cea mai mare insulă din Grecia, urmată de favorita mea Evia. Evia este la o oră de Atena și este legată de pământ printr-un pod. Creta e la mama naibii, la vreo 8 ore de Atena, cu vaporul. O chirie în Creta, în unul dintre orașe, pentru un apartament de 55 m2 costă între 200-250 de euro. Unul de 100m2 costă între 500 și 700 de euro. Dacă vrei ceva mai retras, la malul mării, prin vreun sat uitat de lume, va costa mai puțin. În Evia prețurile sunt similare.

 

Prețuri utilități

-Mare grijă, atunci când se închiriază, la anul de construcție al blocului. Apartamentele vechi au căldură la comun. Fiecare bloc/casă are la subsol un rezervor imens care se umple cu petrol (cred că diesel, nu știu sigur) de către locatari. Când cineva deschide căldura, aceasta se propaghează la toate apartamentele. Tu poate ești la muncă, nu beneficiezi de căldură dar plătești arderea dieselului de pomană, la propriu. Blocurile noi, construite după 2000, au distribuitoare separate și plătești cât ai consumat. Iarna căldura poate ajunge undeva între 100 și 300 pe lună…depinde de câtă economie faci. Bine că iernile sunt blânde.

-Apă , în general se plătește între 15 și 25 de euro la două luni.

– Lumina, aici este destul de jale deoarece bagă tot felul de taxe stupide în factura de lumină. Ultima oară am plătit o taxă pentru nu știu ce insule. Per ansambu, eu plătesc cam 70 de euro la două luni pentru un apartament de 55 de m2.

– Internet- Între 20-25 de euro pe lună

– Telefon- între 10 – 25 de euro pe lună, depinde de ce plan alegi să ai.

– Întreținere – toate blocurile au firme care se ocupă de curățenie. Întreținerea costă cam 15-20 de euro pe lună, de apartament.

– Transport- în Atena singurul lucru care arată bine și funcționează este metroul. Este nou, trenurile arată impecabil, stațiile la fel. Prețul unui bilet este de 1.40 euro și este valabil pentru 90 de minute pe orice linie (metrou, tren, autobuze, tram). Abonamentul lunar costă 30 de euro, 15 euro pentru studenți.

– Distracție- o bere costă între 3.5 și 6 euro. Ieșitul la masă între 15 și 20 de euro (grecii au un anumit stil atunci când ies la masă. Tot ce se comandă se împarte la câți sunt la masă. Nu există să îți comanzi o salată și să plătești doar acea salată. Se comandă tot meniul o dată, se pune la mijloc, iar la sfârșit se imparte). Ieșitul la buzukia poate costa între 35 și 60 de euro, depinde ce cântăreț mergi să vezi și la ce masă alegi să stai.

 

Sistemul Medical…este praf!

-Ca asigurat mai bine mori decât să mergi prin spitalele de stat. Ca și look se compară cu cele din România, ca și servicii sunt puțin mai răsărite. Am ajuns o dată cu surmenaj și m-au plimbat 6 ore de la un cabinet la altul până m-am plictisit și m-am dus la un spital privat că muream naibii pe holurile alora.

-O naștere costă între 2000 și 5000 de euro, depinde cât de stai în spital, în ce spital privat și în ce cameră. Pe bune, nu sunt fițe, atâta costă. Jumătate din bani sunt dați medicului în plic. La stat e free of charge…dar nimeni nu naște acolo, doar dacă ești mega sărac. Deci, nu prea faci copii aici dacă nu îți permiți.

– Dental se acoperă chestii minuscule, gen o carie sau ceva de genul, dar la fel nu merge nimeni la stat. La privat e cam 300 de euro un dinte de îmbrăcat, 50 de euro o carie, 50 de euro un detartraj.

 

Logistică

-Atunci când ajungi aici, primul pas pe care îl faci este să mergi la instituția financiară cea mai apropiată…de job să zicem, și să îți scoți numărul unic de înregistrare fiscală – AFM. Fără ăla nu poți face nimic, nu poți închiria ți nu îți poți face restul actelor. Ți-l dă pe loc, mergi cu pașaportul și o adeverință de la angajator.

– Ulterior treci pe la IKA (instituția care se ocupă de angajat și asigurare). Te înregistrezi și la ăia și te rogi să nu mai ajungi în veci pe acolo. Sictirul este omniprezent.

– Un alt act care trebuie scos este permisul de cetățean european. Ăla îl scoți după câteva luni în țară. Îți trebuie dacă te dau ăștia afară și vrei să iei șomaj.

– Grecii au 14 salarii. Jumătate primești de Pasti, jumătate înainte de vacanța de vară și un salariu întreg de Craciun.

– Taxe- Grecia este campioană la taxe. Taxele plătite de angajat împreună cu taxele plătite de angajator ajung la 40,2%. De aia nu prea este un moment bun de deschis biznisuri pe aici.

– O dată pe an faci declarația de venit. Acum se poate face online. Dacă ești singur termini repede. Dacă ai copii, casă, mașină…cel mai bine este să folosești un contabil.

-Bonuri fiscale – se dau peste tot. Ca si localnic ceri bon la orice deoarece se deduce din taxe. Este adevărat că pe insule sau locațiile cu turiști se mai feresc și grecii sa dea.

– Educația- toți, absolut toți elevii, indiferent de clasă, fac ore suplimentare după școală. S-a dezvoltat un întreg sistem de a face bani. Deoarece profesorii au salarii mici toți lucrează după școală la centre de meditații. Predau copiilor la meditații ceea ce ar trebui să le predea la școală. Dacă nu îl trimiți la meditații poți fi sigur că l-ai nenorocit. Este o realitate tristă survenită în urma crizei economice. Tuturor angajaților la stat li s-au redus salariile cu vreo 60% plus că nu iau 14 salarii ci 12. Un profesor are un salariu de 600-700 de euro.

– Limba- ei bine…trebuie să îți placă greaca, altfel nu înveți o boabă. Grecii, per ansamblu vorbesc engleză dar le este lene. Drept urmare ar fi bine ca într-un an să începi să rupi în greacă.

Vremea…well, e cald și bine cam tot anul.

Români…ca peste tot. Eu, prin prisma slujbei, nu prea am interacționat cu comunitatea română de aici.

 

Cam asta este, știu că m-am lungit și vă mulțumesc pentru răbdare. Ca și concluzie, Grecia este o țară absolut superbă dacă te poți integra. Oamenii sunt calzi și buni dar funcționează foarte emoțional. Grecului, dacă îi place de tine din prima îți poate fi cel mai bun prieten, dacă nu…nu se va sfii să îți arate că nu vrea să te vadă. Nu sunt falși și asta îmi place la ei. Sunt gălăgioși, guralivi, spontani, le place viața bună, harnici dacă o cere situația, extrem de loiali și foarte, foarte prietenoși.

Dacă nu am acoperit ceva vă rog nu ezitați să mă întrebați.

 

 

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

63 comentarii Adaugă comentariu

  1. bine ai revenit:)

  2. #2

    o sa fii incinerat, transat si marinat pentru propagheaza ala.
    In rest am crezut tot timpul ca Grecia e ca Bulgaria dar cu insule.

  3. #3

    Tu descrii un fel de Romania un pic mai spalata si cu peisaje mai frumoase in rest nu vad avantaje mari.

    • #4

      Exact :), asta a fost si senzatia mea cand am fost in Atena. De la oameni, la murdarie, la trafic, majoritatea chestiilor imi dadeau senzatia ca sunt in Bucuresti.

    • #5

      Exact 🙂 Doar că oamenii sunt mai relaxați 🙂

    • #6

      @Roxani Cateodata prea relaxati? Eram la metrou la Monastiraki, ma grabeam sa ajung la aeroport si n-am vrut sa mai pierd timp sa deslusesc cum sa folosesc aparatele de bilete si ma duc la casa. Un tip deja high, care fuma un joint (in ghereta aia a lor) imi zice ca ei nu vand bilete, sa iau de la automate (si atunci tu esti aici pentru ca?…). Nu-i ca si cum am vazut oameni in stanga si-n dreapta fumand joint-uri, dar pe el o sa-l tin minte forever!

    • #7

      @Irina, cand ai fost? In acest moment nu se fumeaza in unitatile de stat. Ma rog, eu nu am vazut vreodata si folosesc mijloacele de transport in comun zilnic. Acu’ na…nu zic ca nu o mai fi cate unul nebun :))

    • #8

      Anul asta, prima saptamana din octombrie. Am avut ghinion, ce pot sa zic :))

    • Omonia, anul ăsta. Problemă cu un cauciuc la motor, las motorul la hotel și umblu pe coli, uitandu-ma la pereți. Vad echipajul de poliție parcat in Omonia, motocicliști. Ma duc la ei, parakalo haules-baules, magazin moto, I need a tire. Drăguți, simpatici, gagica putea să bată juma’ de cartier, tatuaj la vedere, dură rău, cătușe …era ca gagica aia latino din Avatar, tot uit cum o cheamă. Aveam harta în mână, îmi arată pe harta unde îi magazinul moto și surpriza, gagica nu fuma țigări facute cum am crezut eu. Ma rog, erau facute cu tutun si foiță … dar mai ardea ceva in ele. Mi picat fața.

      “Can I take a picture?”
      “Yes” (a palmat tigara)

      Poliția din Atena, nu fac bancuri.

    • #10

      @Raider, păi am zis că oamenii sunt relaxați, nu? 🙂

  4. #11

    “– Taxe- Grecia este campioană la taxe. Taxele plătite de angajat împreună cu taxele plătite de angajator ajung la 40,2%. De aia nu prea este un moment bun de deschis biznisuri pe aici.”

    Campioana? Vezi ca suntem pe acelasi loc cu campioana.
    Ma bucur tare mult ca se muta contributiile la angajat. Sa vada tot romanul pe fluturas cum ii ia statul aproape jumate din bani. Acum se maresc si contributiile la sanatate. Sanatatea aia luxoasa de care avem parte.

    E amuzant cand se mira toti de taxele monstruase din vest, iar pe ei ii interesa CAT IA IN MANA.
    Lasa ca de la anu o sa-i intereseze putin mai mult. Ar trebui toti angajatorii sa nu mareasca salariile.

    Iesiti in plm la vot si protest.

    • #12

      As dori sa mai rectific si inca un lucru. Pana acum eram noi campioana cu un procent de 41,41% (taxe angajat + angajator).

    • #13

      Nu stiu de unde aveti voi cifrele insa sunt gresite. Pentru un salariu de 2000 lei net se plateste in momentul de fata un total de 3494 lei. Adica undeva pe la 57% total.

    • Tu ai idee cati citesc fluturasii? Toata lumea e interesata de cat le intra in cont, nu de cat incaseaza statul pe spatele lor. Romanul la interviu o sa intrebe tot de net. Transferul asta mi se pare o idiotenie facuta de un betiv la betie. Ai idee ce a fost acum la sfarsit de an in multinationalele alea mult hulite? A fost un haos total, cu negocieri, cautat solutii de avarie, gen pastrat contractele vechi si oferire de bonusuri etc. Abia astept sa ne ducem in groapa, ma rog sa se ajunga pana in punctul ala, sa ii vad pe toti cum se zbat. Ma bucur acum ca vor sa dezincrimineze traficul de influenta si abuzul in serviciu, si baga o limita de aia misto de 200000€, nu lei, euro. Daca trece legea lui mitraliera, in secunda doi, jumatate din primariile comunale intra in faliment.

    • #15

      @fularPulsar: ai cam lipsit la orele de economie? La ce se aplica taxa? Nu cumva la brut?

    • #16

      @Catalin Am cam chiulit, recunosc. Am inversat cifrele. E 43%, ai dreptate.
      Insa mie-mi place sa fac calculul altfel si sa-l explic la angajati intr-un mod diferit:
      Pentru fiecare 100 lei pe care il dau unui angajat mai mai dau 75 lei la stat. E mai frumos de povestit asa.

  5. #17

    Astept si povesti de emigrare din Italia si Spania :). Grecia nu ma prea atrage…
    In alta ordine de idei, ar fi interesant un site numai cu povesti de emigrare, care sa adune mai multe astfel de articole pentru fiecare tara. Sa ne putem face o idee cat mai buna unde vrem sa ne mutam 🙂

  6. #18

    bine ai revenit, in privinta greciei este saracie lucie acolo, mai bine in rromania

  7. #19

    In conditiile in care un profesor castiga cat o vanzatoare (600 de euro), iar un inginer IT putin peste 1000, nu-i vad prea bine in urmatorii ani. Au genul de politici care incurajeaza lenea si mediocritatea. La fel ca noi. Fara turism, mureau de foame. La fel ca noi.

    • #20

      “Fara turism, mureau de foame. La fel ca noi.” Eu nu cred ca noi avem turism nici macar la nivelul Ungariei, de Grecia nu mai zic. Nu zic ca nu am putea avea, dar daca aia “se scot” prin turism, noi ne batem joc de latura asta economica. In primul rand, nu cred ca poti face turism fara infrastructura si noi nu suntem in stare sa facem nici un drum drept la campie, in timp ce grecii au autostrazi prin munti cu zeci si sute de tuneluri si viaducte care la noi se numesc “lucrari de arta”.

      1
    • #21

      “Fara turism, mureau de foame. La fel ca noi.”
      ce turism este la noi boss? comparat cu gracia, ca nu-l vad de la mine din sat…

    • #22

      Nu am mentionat nimic despre infrastructura care, este adevarat, e impecabila! Scumpa, dar au autobande prin toata tara.
      De ex, Atena-Salonic, 500 de km de autostrada, 13 puncte de control= vreo 18 euro. Doar dus.

    • #23

      Mureau de foame ca noi, bai, nu comparam turismul. Oricat i-am vaita, grecii au un nivel de trai peste al nostru, traiesc mai bine. Iar asta este datorita turismului. Fara, erau la fel ca noi. Am fost clar acum? 🙂

    • #24

      @Corban: nu Dani, asta i-o datoreaza lui Churchill.
      @Roxani: de la granita cu Germania si pina la Paris sunt cam tot atitia kilometri. Poate un pic mai multi, puncte de plata sigur sunt mai putine, dar de platit platest mult mai mult. Acum vreo 10 ani am platit cam 48 de euro. Dus.
      Apropos, chiar 13 puncte s-au facut pe autostrada aia? Ultima oara am fost pe acolo in 2008, cred, sau tot 2007, nu era terminata, si erau doar 4- 5 puncte de plata. Stiu ca pe Egnatia Odos Komotini – Salonic la fiecare punct de trecere platesti 2.20 sau 2.40 euro (si sunt cel putin 3 puncte de plata).
      Nici la cai ferate nu stau foarte prost. Am mers cu trenul de la Salonic la Atena si am facut cam 6 ore. Linia nu e in intregime electrificata (nici n-are cum). Mi-am cumparat bilet online din Romania si a fost super OK.
      Bine, eu pe peste tot pe unde merg si am drumuri cu trenul imi cumpar biletle on-line.

    • #25

      Roxani, corecteaza-ma daca gresesc,
      Mie-mi pare ca si infrastructura din Atena si din jurul orasului este mult peste ce putem noi visa in Romania.
      La fel si in Thessaloniki. 😀 (comparand Atena cu Bucuresti si Thessaloniki cu orice alt oras din tara, Cluj, Timisoara, Constanta etc.)

    • Intrat pe la macedoneni, ajuns la atena cu ocol prin nei pori, plecat cu feribotul din atena, thassos, iesit pe la bulgari: fara feribot, total 32 de euro, am fost cu motocicleta. Puncte de control: 12. Preturi intre 1 si 1.4 euro. Se facea un punct de control după vamă la intrare si inca unul dupa ce am plecat din thassos, pe la trikala sau ceva de genul.

    • #27

      @Irod, in jurul Atenei exista inelul de vreo 100 de km…sau centura orasului, toata autobanda cu 4-5 benzi pe sens de mers si vreo 10 tuneluri. La infrastuctura stau bine de tot!

    • #28

      Roxani, o mica corectura…de la Salonic la Atena sunt aprox 600 km iar taxele de autostrada sunt aprox. 40 euro…

    • #29

      @Decebal, există o aplicație numită diodia.gr unde îți spune costul punctelor de plată pe autobandă. Am verificat acum, iat Atena -Salonic are 15 puncte de plată, însumând 30,65 euro!! Pfoaaaii!! Scump

  8. #30

    cred ca e primul articol de genu’ scris de un om normal 🙂

  9. #33

    M-aș muta în Atena doar dacă aș găsi să stau la o distanță rezonabilă de Casa Memorială Aristotel. Logic.

  10. #34

    Ceva despre emigrare în Teleorman ? Am auzit ca acolo cu bani putini munca si mai puțină faci avere mare !

    • #35

      La o adica, am eu un preten care te-ar putea ajuta, pe bune!
      Ce atata Amsterdam, Bruges si Salonic cand ai Rosioriu’ si Videle la o aruncatura de bat de Bucuresti? Bine, aceeasi distanta si fata de Comuna Primitiva, da’ nu asta era subiectul discutiei noastre.

  11. #36

    Zici doar de bere – mi se pare enorm 3 euro – 6 euro! – dar nu și de alte prețuri la mîncare, băutură, haine, piețe, supermarketuri, transport în comun…

    • #37

      Da, este foarte scumpă comparativ cu salariile. Piața este așa și așa. Un kg de roșii 1,50 – 2 euro. Un litru de ulei de măsline 6 – 7 euro, la supermarket. O pâine 50 de cenți. Pieptul de pui este 6 – 7 euro kg. Există piețe mobile, se mută în fiecarw zi în alt cartier, unde dacă te duci la spargerea târgului ( pe la ora 2) iei tot ceți trebuie la jumătate de preț.

    • #38

      E vorba de berea de la circiuma, nu din raftul de la market.

  12. #39

    Niciodata n-am inteles cum pot alege grecii sa se inghesuie in Atena aia infecta (n-a specificat nimeni pe aici ce poluare e vara acolo) pentru un salar de 1000 euro, cind au la dispozitie insulele alea minunate… Am avut prieteni greci si din Atena si din Salonic care faceau baie in mare mai rar ca mine.

    • #40

      Salariu, repeta dupa mine: SA-LA-RIU

      😀

    • #41

      Prietenii tăi dacă vor sa faca baie fac acasă

    • #42

      le place jegul, niste daci adevarati!

    • #43

      Pe insule te bați cu localnicii care nu sunt foarte prietenoși cu cine le ia pâinea de la gură. Ei muncesc 4 luni pe an, în rest vine sfântul duh pe insule, deci e cam greu să faci ceva pe acolo ca și ‘outsider’. Atena este locul unde se câștigă decent. Nu știu ce prieteni greci ai de nu se duc la mare, dar prietenii mei, colegii, cunoscuții mor încet dacă nu văd marea o dată la două zile. A merge la mare seara, după muncă este ca o lege nescrisă 🙂

    • #44

      @Mihai: Mno, nu toata lumea are ca tine SA-LA-RIU si bonuri de masa de 50 euro pe luna. Altii au venituri. Asa ca Arhi par example.

    • #45

      De pilda in Samotraki apa era cit benzina. Si nu e o insula prea rasarita, dar au si ei cocalarii lor.

  13. #46

    Daca te iei dupa gura lumii, cica 1000 de grame, da’ eu nu pun baza pe zvonuri.

  14. #47

    Foarte bine scris.
    O intrebare. De ce stai acolo? Din ce descrii nu pare foarte diferit de Romania.

    • #48

      Îmi place 🙂 Îmi plac oamenii, am un job relativ bun și câțiva prieteni pe care nu i-aș schimba pentru nimic în lume. Iubesc Grecia (asta nu înseamnă că nu sunt realistă și nu-i văd minusurile) și nu aș pleca prea curând de aici.

    • #49

      Mai bine taceai

    • #50

      Argumentul suprem pana la urma. Succes!

      Mircea
      N am pretenții de filosof.

  15. #51

    Dar conexiunea la internet cum e? Si cat costa?
    Ma gandesc sa lucrez remote la firma din Romania (unde de fapt lucrez remote in Germania)
    Vollo imi place si mie.
    In weekend as vinde la o taraba peste si fructe de mare la gratar.
    Si pentru turistii romani, mici si porumb fiert. Dau lovitura.

    • #52

      Nu știu ce viteză are, da-i bună 🙂 Un abonament costă între 20 – 25 de euro, depinde la ce companie ești.

    • #53

      Clatite. Serios, am un amic care vinde clatite undeva la baza unei pirtii de ski si face 5-600 euro pe zi, curat in mina. Bine, e-n Franta, Chamonix sau pe-acolo…

  16. 9-11 euro la Nei Pori, depinde de bucăți, sezon și fața pe care o ai. Cand a mea a zis “mă piș pe peștii lui” grecu’ a zis “c’mon mafrend I give you with seven iuro!”
    In seara aia am mancat dorada.

  17. #55

    Măi, nu știu deoarece nu îmi place. Eu o ard mult cu fructele de mare! Multe și de orice fel 🙂

  18. #56

    Astept si povesti de emigrare din Turcia sau Cipru

  19. #58

    daca scrie un e mic linga 1kg pe eticheta poti fii sigur ca nu-s o mie de grame, ci doar ca ei e-stimeaza ceva in jur de…numisfera.ro/e-semnul-estimat/

  20. #59

    *fi
    iii

  21. #60

    Roxani, spune ca de 13 euro gasesti restaurante unde e all can u eat …and drink…fructe de mare bere si vin…belsug

    • #61

      Yeeeep!!! Am unul aproape de mine. 11 euro și poți mânca o tonă de creveți, calamari, caracatițe, salate plus beutură Soluții de a o duce boierește sunt, trebuie doar să fii zen și să nu o arzi cu fițe și figuri.

  22. #62

    mama cuaie rezolvasei tot
    kilu de dorada era ultimul impediment
    cred erai deja cu un picior in aer, trecand granita cand deodata “baaaaaaaaaa… dorada in plm!!!”

  23. As putea adauga ca Grecia s-a distrus odata cu Aderarea la Euro. Exista si agricultura in Grecia, nu doar turism. A existat un varf al comertului elen chiar inainte de aderare la UE. Taranii au fost obligati sa ingroape citricele si sa arunce uleiul de masline pe campuri. Au fost obligati sa creasca preturile artificial cu pana la 400-600% la produsele de agricultura. De atunci au inceput sa fie vanate joburile la stat. Cam ca la noi.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam