Una din marile mizerii oferite de băncile românești au fost creditele în monedă străină. Întâi în dolari, după aceea în euro, după care sarabanda a fost dusă până la francii elvețieni, cu distracțiile aferente ulterioare. Desigur, pe nimeni nu a interesat ce se întâmplă cu clienții, nici măcar pe banca națională cu al său gunoier șef, Mugur Isărescu, cel pus acolo ca să protejeze economia și populația de avântul de nestăvilit al băncilor. Cât timp spreadul dintre dobânda primită și cea oferită a făcut miliarde, ce mai conta? Doar banca lua de la BNR cu 1% și dădea în piață cu 20%. Bani, tati, nu glumă.

Pe nimeni nu interesa că moneda națională era subminată de creditele majoritare în alte valute. Ce contează că distrugi leul și îl duci în zona fragilă, unde poate fi menținut doar cu acele așa zise injecții de capital, practic manipulări bursiere bancare, care scoteau euro din țară zi de zi? Doar nu plătim cu euro, nu?

Acum, unii dintre domnii bancheri, nemaifiind protejați pe riscul valutar, au scos creditele în euro. Dar vai, ce păcat. Pentru asta am murit noi la revoluție, să nu mai potă bancherii să dea credite în valută străină?

Ah și a crescut avansul pentru credite la 35%.
Mâna sus cei ce cred că e o măsură rea pentru tineretul care săracul nu mai poate și el să ia un credit pentru avansul de 5% ca să îl dea la creditul pentru casă, plus încă un credit de nevoi personale ca să mobileze casa.

PS: Mai ține minte cineva când Isărescu dorea introducerea unei legi care să sancționeze cu închisoarea jurnaliștii care lansează știri despre bănci ce pot destabiliza economia? Pentru că el nu mai ține minte.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

40 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    @Cetin, domn’ maistru, mai ai textul ăla de ți l-am trimis atunci ca răspuns la treaba aia cu darea în plată? Că io nu-l mai găsesc.

    • #2

      got mail

    • #3

      dap! e valabil… încă e valabil
      ………………….
      Încă de la început vă spun că nu mă pricep la subiectul ăsta, am foarte puțină pregătire economică deși am în familie persoane care lucrează în ministerul finanțelor, în guvern, în bănci și chiar consumatori cu credite de tot felul. De la distanța asta, lucrurile se văd un pic diferit. Tabăra consumatorilor e prost informată. Tabăra bancherilor e prost echipată. În loc să se strângă la o țuică și să meargă împreună cu jalba-n băț la legiuitori, ei urlă care și cum pot. O să încerc să le dau două scaltoafe la fiecare peste ochi, dar nu din dorința de a mă răcori ci de a pricepe cum e unul și celălalt. Eu zic să citești tot ca să fii informat și să nu dai din gură aiurea pe urmă și să-mi zici că băncile sau consumatorii mint. Pentru că știm că toți mințim.
      Pentru consumator:
      1. Băncile funcționează pe încrederea și prostia noastră. Noi dăm banii noștri băncii să ni-i țină la păstrare și să ne dea o ciozvârtă în plus pe ei, banca îi împrumută altora cu dobândă ca să facă și ei profit și să ne dea și nouă dobânda înapoi.
      2. Băncile pot acorda mai multe credite decât banii disponibili în bancă. Mișto, nu? Numai că atunci când fac asta, trebuie să crească dobânda pentru a micșora riscul. Cu cât sunt mai puțini bani depuși în bancă, cu atât dobânda la împrumuturi va crește dar și riscul siguranței depunerilor va crește. Practic, noi consumatorii luăm niște bani care nu există dar pe care sperăm că-i vom face. Mințim. Cu adeverințe: am salariu cinșpe mii de lei și vreau o casă de trei sute de mii. O să dai banii înapoi?
      3. Iată prima ta minciună: Daaa, o să dau banii înapoi, scrie aici că am cinșpe mii salariu. Păăăăi, salariul tău lunar nu e un bun fix și inepuizabil ci ține de bunul mers al firmei/instituției în care lucrezi. Firma poate da faliment, patronul poate muri, tu te poți îmbolnăvi, prețurile produselor de consum pot crește, tu nu vei mai fi îndestulat… Tu doar promiți, nu dai nimic, decât o adeverință.
      4. Dacă toți deponenții ar merge la bancă în același timp să-și ridice banii ar pune banca în dificultate din cauza diferențelor dintre banii existenți (depuși de noi) și banii împrumutați (dați de bancă). Cu cât scoatem mai mult, cu atât creștem riscul depunerilor dar și riscul unei creșteri de dobândă.
      4. De diferențele astea (dintre banii depuși și cei împrumutați), la noi în țară se ocupă Banca Națională. Pentru ca BNR să lase băncile să împrumute mai mult decât au trebuie ca economia să indice parametri pozitivi iar prognoza economică să fie și ea pozitivă (vă spune Cetin că e profesor în formula de calcul a prognozei încă din facultate).
      5. Un alt factor important pentru mine ca și consumator este costul banilor. Cât mă costă să iau banii ăștia și cât mă costă să-i dau înapoi? Păi ca să-i iei te costă niște comisioane, uneori insesizabile, ca să-i dai înapoi te costă dobândă. Și viață. Abia acum îți plătești minciunile. Ziceai că poți plăti, că scrie pe țidulă că ai cinșpe mii salariu. De ce nu mai poți plăti?! Ai mințit. În primul rând te-ai mințit pe tine. Nu e vina băncii, a guvernatorului sau a altcuiva. E vina ta. Și a băncii, dar despre asta vorbim mai târziu.
      6. Bunul cumpărat cu banii împrumutați trebuie să dureze ca valoare. Ce-am cumpărat cu banii împrumutați? Un apartament la Dristor? Bă da prost mai sunt! Cum, de ce? Că sunt prost. Că apartamentul ăla în blocul comunist de la Dristor se deteriorează. E vechi. Daaa, am vrut să fiu mai aproape de mama. Că e bătrână și n-are cine s-o ajute. Și mama a murit și-acum eu tot în jegul ăsta de la Dristor stau și mai plătesc și rate. La fel ca ăla din rezidențial. Și sunt defecțiuni la lift și trebuie să le plătim, țevile s-au învechit și trebuie să le schimbăm și plătim… Poate mai faci un credit, nu?
      7. Când dai de bani mai mulți depune-i la bancă pentru zile negre. Da, știu, e mișto în Austria la ski. “Să-mi trag ceasul, ce concediu am avut! Trei săptămâni ca belferul.” Peste doi ani, firma la care-am lucrat a dat faliment. “Poate găsesc alt loc de muncă. Am găsit ceva dar încep peste 2 luni. Nu știu cum o să fac cu rata la bancă…”. Pune, dragul meu, banii la bancă. Îți vor prinde bine. Schimbă-i în euro, franci elvețieni, pune-i în aur sau pune-i în lei, dar nu te băga în ei ca și cum de-acum încolo doar bine va fi. Ai rate de plătit încă 15 ani. 15 ani, pulică…
      8. Fă-ți buget de familie. Știu că nu-ți ajung banii de la o lună la alta dar de-aia nu-ți ajung. Fă-ți buget zilnic. Și urmărește zilnic cât ai cheltuit. Dacă ai cheltuit mai mult, mâine nu mai cumperi nimic. Știu, n-ai cum, că trebuie să-ți faci abonament de troleu. Păi nu te-a pus nimeni să iei încă un pachet de țigări. Bagă mers pe jos acuma. Mai scoți și din tutun și ții minte poimâine când ajungi cu bugetul la nivel să nu mai cumperi nimic în plus. Dacă ai cheltuit mai puțin salvează-i. E ca și cum nu-i mai ai. Pune-i la pușculiță, fă-ți un cont de care să nu știe nevasta și când împlinește ăla mic 18 ani o să-i iei o dacie. Cu banii jos.
      9. Banca e o firmă nu o instituție de drepturi. De ce nu te duci și la alimentară să-ți dea mâncare pe caiet? Așa vreo cinșpe mii de euro. Faci o paranghelie de te ține minte tot cartierul. Și le dai tu banii înapoi. Pe lună. Câte puțin. Nu tetică, banca nu e firmă de binefaceri, e firmă care funcționează pentru profit. E un sistem bine pus la punct, care are aceleași reguli de ani de zile, doar tu ești ăla care nu vrea să-și facă buget și cheltuie ca nebunul.
      10. Falimentul nu te va scăpa de griji. mai ai 7 ani de plătit și nu mai poți, da? Ok, ce vrei să faci? Să dai apartamentul ăla de la dristor înapoi la bancă? Nu mai valorează trei sute de mii? Păi dacă ești prost… Nu ți-am zis eu? Hai, bine, fie, îl ia banca, tu unde te duci? Cu chirie? Și cât o să plătești? Nu mai plătești 500 cât era rata, acum plătești 400. Dar în 3 ani prețurile se dublează. Salariul tău tot așa o să fie. Atunci ce-o să mai dai înapoi?
      Pentru bănci:
      (înainte să încep, dați-mi voie să vă urez, stimate bănci, cu respect multă muie)
      1. Consumatorul nu este un asset, un indicator sau o cifră. E consumator, e om, are viață iar produsul tău influențează viața pe planetă. Așa că produsul tău nu doar că pune viața lor (de multe ori nepregătită) în cifre dar le și modifică modul de viață.
      2. Regulamente și formulare. Înainte să discutăm despre hârtiile STANDARD pe care le dai clienților tăi diferiți hai să vorbim despre regulamente. Începem cu directorii de bănci. Ți-am zis deja că tu influențezi viața pe planetă, da? Ei bine, dirijorii acestei simfonii de viață sunt directorii tăi. I-ai verificat? Sunt bine din punct de vedere profesional, știu, au șaișpe facultăți. I-ai verificat și dpdv personal? Ce viață au? Una de căcat? Adică e el lustruit și ferchezuit dar mai trage pe nas, nu? Sau mai face câte-o vânătoare la Suceava cu fetițe din Republica Moldova, nu? A, nu știai? Adică moral omul ăsta își cam bagă pula-n ea de familie? Păi tot așa o să facă și cu banca ta. Eeee, nu, ba da…. știm noi că da…
      3. Clienții sunt diferiți. Oricâte standarde ai încerca să creezi, atâta vreme cât nu vei angaja la biroul de creditare și un psiholog nu vei face performanță. Se minte. Mult. Știi și tu asta. Dar tot ce contează e semnătura de la sfârșit, nu? Atunci de cei-i mai chemați la birou? Completați voi cu date standard, aceleași date de naștere la toți, același salariu, aceeași dobândă, aceeași rată, oricum, cine plătește bine, cine nu…
      4. Locație și concurență. Dap, știu, e mișto să punctezi pe hartă toate colțurile orașului, dar cin’te pune să deschizi sucursală în Ferentari? Dap, trebuie să plătești salarii, curent electric, plata instațiilor de securitate, directorul… Cam 15% din profit pe asta se duce. Păi și dacă n-au făcut decât un credit în 3 ani… Le dai din banii sucursalei de la Cotroceni, nu? Și-atunci de ce mai ai pretenția ca clienții tăi să-și facă buget dacă tu nu ești în stare să vezi că ești neperformantă?
      5. Bate-te pentru clienți. Da, bate-te pentru ei. Știm că negocierile cu Georgescu de la BNR nu sunt tocmai plăcute. Înjură ăla ca la ușa cortului. Isărescu e pizdă strâmtă, nu se poate intra la el… Știm că ai nevoie de niște reguli mai lejere de finanțare, ca să se dezghețe piața, să vină lumea, să depună, să facă credite, să dai înghețată pe băț cu plata la sfârșitul lunii, știm toate visele astea, dar dacă te duci ca vaca la muls la BNR… Tu știi câți clienți cu coaie ai? De ce nu aduni toate coaiele lor într-o găleată să le torni pe toate în capul lui Isărescu? De ce nu te bați pentru clienții tăi?
      6. Fă front comun cu consumatorii în fața legiuitorilor. Legile în favoarea consumatorilor cu acordul tău vor îmbunătăți viața pe planetă, clienții nu se vor înfuria, nu vor organiza proteste, nu-ți vor da foc la sucursale, nu te vor înjura peste tot.
      7. Educă-ți clienții. Nu sunt pregătiți. Mulți habar n-au ce-i aia dobândă de referință, euribor, inflație sau libor. Și nici n-au nevoie. Dar nu te-ai gândit să-i educi. Să le faci aplicații de organizarea finanțelor proprii. Să organizezi cursuri în școli pentru educație financiară. Să încurajezi circulația monedei precum cea a apei cu consum zilnic regulat, nu doar în ziua de salariu.
      8. Dă-le note. În toate țările cu apă caldă, consumatorilor, plătitorilor și deponenților li se dau note, nu doar dobânzi. Centralizează toate operațiunile cu succes ale unui consumator și observă șablonul lor comportamental dpdv financiar. A țepuit deja două bănci, dar dacă are adeverință de opzeci de milioane de euro venit pe anul trecut e bine, nu? Dă-le note, înregistrează acolo nu doar eșecurile ci și succesele. Câte luni la rând a fost bun plătitor? Câte descoperiri de card a reușit să acopere? E un bun plătitor, nu? Aaaa, a rămas fără servici? Păi ai rămas și tu fără bani, că intenția lui era să plătească…
      9. Fute-i în gură pe speculanți. Da, știu, ai reușit să iei 3 miliarde de euro pe piața de licitații dar mâine te arzi. E cazino, frate, e cazino… Bagi banii la păcănele și pe urmă te plângi că nu plătește Cetin apartamentul din Pantelimon? Nu mai bine îi arzi tu pe speculanți și nu licitezi la ei? Nu mai bine deschideai și fondul ăla la care te gândeai anul trecut și îți creșteai baza valutară? Sau dacă ai fondul deja de ce nu l-ai lăsat să bage banii în facultatea de economie? peste câțiva ani vin ăia la tine la poartă să se angajeze directori și afli că trag pe nas… Lasă primele pentru directori, că le dai de Crăciun.
      10. Profită de proști nu de săraci. Nu lăsa săracii să împrumute de la tine. Le strici viața. De tot.

    • #4

      F adevarat, asta a lui nea Ilie! As mai adauga la ‘pt banci’: clientii bancilor (consumatorii) sa fie tratati ca clienti, nu ca hoti. Pt ca bancile in R. te considera un hot ordinar si banii tai din banca sint banii lor. Exemplu: vin repede in tara, murise taica-meu Dumnezeu sa-l ierte. Amindoi eram titulari pe un amarit de cont nu cu mare brinza in el. Ma duc la banca, vorbesc cu o cucoana: tatal meu a murit, vreau sa lichidez contul x. Aaaa! nu se poate, trebuie sa aduceti adeverinta ca a murit etc. Bine, dar sint admin/pizda ma-sii, la fel ca tatal meu. Nu, ne pare rau! Am zis atunci, bine n-a murit, vreau sa scot ce bani mai sint, sa las contul la Zero. Aaa, ca nu se poate, n-ati zis ca a murit? Doamna, am vorbit ipotetic, vreau sa scot ACUM toti banii si-asa nu e mare scofala.
      A trebuit sa vorbesc cu managerul ei pina la urma, timpita nu se lasa si pace. Se intimpla ca il ‘cunosteam’ cumva pe nene, s-a rezolvat bineinteles imediat totul.

    • #5

      @ nea sculeru’
      Ai dat încă o dovadă de romantism și naivitate.
      Dacă îți închipui că pe directorii mari de la bănci îi interesează ce trag directorii mai mici ( pe plumă și pe nas ) te înșeli.
      Dacă îți închipui că pe bănci le intersează că lumea minte și bla-bla , iar te înșeli.
      Și dacă îți închipui că băncile ” din țările cu apă caldă ” (ca să te citez ) este mai deștepte și corecte …. iar te înșeli. Lehman Brothers, Merrill Lynch, Bear Stearns au dat dovada de MAXIMĂ corectitudine și inteligență în 2008 ( nu, nu sânt bănci din România ).
      ps.
      Promit să nu mai citesc elcubrațiile matale – pierdere de vreme.

    • #6

      @roc: nu stiu ce naiba ai citit, da’ precis nu ce a scris nea Ilie. Sau nu (vrei sa) intelegi care e diferenta intre a recomanda ceva (cu argumente) versus a-ti inchipui ca acele lucruri chiar se intampla. Asa ca, te-ai suparat ca magarul pe desaga.

  2. #7

    Efectul “pervers” va fi normalizarea preturilor la imobiliare.
    Iti permiti, iti cumperi casa.
    Nu iti permiti, mai stai un pic in chirie pana o sa pui ceva deoparte si apoi te bagi la credit…
    Hai sa vedem de acum cum evolueaza preturile, sunt foarte curios 🙂

    • #8

      Preturile cosmeliilor vor scadea, chiriile vor creste. Pa-baam, sunt expert in macroeconomie.

    • #9

      Cand am vrut acum 2 ani sa cumpar in dristor, erau 60mp, 55k euro ca dupa razboi inautru. Ma uitam la pensionarii aia si la babelel alea care vindeau si chiar lam intrebat pe unu daca stie cum arta 55k euro, ca eu am muncit pt ei stiu, el nu cred…

  3. Aha, il doare pe Isarescu in pula mea de noi. ahahaha. Ala- i cu vinu, cu mustu. Il doare la pula mea pe Isarescu. Haha. Are vile, are mosii. Are vita aia de vie, la Ciolpanesti sau cum…cum pula mea ii zice acolo… Face degustari de must. hahaha. Nu el cu Iliescu a vandut tot? Unde-i tezauru? Mamare, mamare…

  4. #12

    Stapanii mei evrei mi-au spus sa iti spun ca esti un gras si daca nu esti deacord cu asta facem un contract de sponsorizare pentru 15k de coco ca sa scrii de bine despre banci, ma rog despre o anumita banca, dar astea sunt detalii.

    • #13

      I-ai prostit pe jidani, vaca de badea ii spune ca e gras pe gratis.

    • not true nu i-am zis noi asa ceva.

    • #15

      evrei se uita la filme porno invers ca la sfarsit prostituata da bani inapoi

  5. #16

    Tati cred ca stii si tu ca legile economice nu se schimba de parlament.

    Nu-ti mai place apartamentul? Nu mai ai chef sa platesti? OK Da-l inapoi dar nu bancii ci vanzatorului . Ca banca iti finanteaza cheltuiala, nu iti vinde apartamente.
    E normal ca bancile sa-si ia masuri de precautie .
    Daca vrei sa cumperi apartament plateste tu jumatate si banca iti da cealalta jumatate. Impartim riscul nu? Te gandesti de doua ori cand iei credit si daca vrei sa nu-l mai platesti

    • #17

      dar evaluatorul il trimite banca, nu?

    • #18

      Cand au dat credite de sute de mii de CHF pentru apartamente evaluate de expertul lor, tot asa au gandit bancile, “hai sa impartim riscul”?
      Nu. Au gandit “da-l in ma-sa de sarantoc, o sa plateasca dobanzi, comisioane si taxe, el si neamul lui, de o sa-i iasa pe ochi”. Adica la profit.

      Oare daca piata imobiliara crestea si ajungeau apartamentele sa coste dublu fata de 2008, tot asa de tare guitau bancile acum, ca “ei dau doar credite, nu sunt agentii imobiliare”?

    • #19

      Cand am fost la BCR sa discut despre creditul pt. Prima Casa, tot discutand despre credit, conditii, ajungem la la problema cu evaluarea aparatamentului, in caz ca nu va iesi evaluarea etc, persoana de la birou imi spune aproape in soapta “nu-i problema, va trimit eu pe cineva ca sa iasa bine ;)”. Sunt toti mana-n-mana, banca-evaluator-vanzator-notar.

  6. #20

    am colegi care la rima casa si-au luat apartament cu 5% avans si 550 lei / luna rata. 3 camere in Berceni. pe 30 de ani. Nu gasesti chirie la banii astia in conditile astea. Normal un guvern ar trebui a nu sustina bula imobiliara, dar sa puna cap la cap o lege desteapta pentru inchirieri. Preturile de vanzare ar scadea, chiriile ar scadea si nu s-ar mai agita nimeni sa ia credite scumpe si nimeni nu ar sta in strada.
    Problema majora actuala e ca o chirie > decat rata la ipotecar si drepturile chiriasilor tind spre 0.

    • #21

      in acelasi timp, spre zero tind si drepturile proprietarilor.

    • #22

      Cred ca e o licenta artistica in ce ai scris sau ai gresit la calcule. 550 lei pe 30 de ani inseamna ~ 198000 lei, adica in jur de 43000 euro returnati bancii. Cum pe o asemenea perioada dai inapoi cam 1.6 x cat ai imprumutat, inseamna ca 95% din casa aia costat ~ 27000 euro !! Unde naiba apt de 3 camere la 28-29000 euro, chiar si in Berceni?

    • #23

      proprietarii schimba chiria de la luna la luna ca Petrom pretul la benzina. Daca se strica ceva iti tin din avans. Nu semneaza contracte autentificate si te au la mana prin cele 2-3 luni platite in avans. Daca razvratesti si nu vrei sa iesi din casa ca si chirias, tot ce trebuie sa faca e sa padeasca cand nu esti acasa si sa sparga usa / schimbe yala. Nici un politist nu o sa te ajute in baza unui contract de mana si ramai si cu bunurile blocae si trebuie sa te judeci.

    • #24

      @Radu: icearca si in rate egale unde DAE rezultat e mai mic din cauza modului in care se imparte principalul si dobanda

    • #25

      @radu ciudad de berceni, jud. salaj ofc.

    • #26

      Berceni. Comuna Berceni. 🙂

  7. #27

    Acest articol mi-a stricat fengshui-ul pe azi. Nu articolul in sine, cat ce-am citit in link-ul cu digi.

  8. #28

    Sa creasca avansul. Sigur sunt alte banci, mai micute care abia asteapta sa isi creasca cota de piata prin credite cu avans mai mic. Economie de piata tata 😛

  9. #29

    Prima Casa a ramas in picioare, cu avans de 5%, deci nu cred ca o sa se schimbe mare lucru.

  10. #30

    Eu unul vad doua aspecte la legea asta:
    1. daca va exista intr-un timp relativ scurt un val de clienti care vor pune cheile de la proprietati pe tejghelele bancilor, va aparea pe piata un numar mare de case/apartamente, ceea ce va duce la scaderea preturilor pe piata.
    2. daca nu va exista valul asta sau daca va fi nesemnificativ, bancile vor scadea avansul la creditele ipotecare pentru ca isi vor da seama ca riscul de neplata este mic si deci trebuie sa mareasca volumul de credite acordate.

    • #31

      Punctul 2 e valid daca isi asuma pierderile in cazul unei crize imobiliare, impreuna cu clientul. Adica sa accepte ca clientul sa suporte 15pp de scadere in cazul unei scaderi totale de 30pp, iar restul sa o suporte bancile. Inainte de darea in plata clientul suporta toti 30% de scadere.

  11. #32

    Mi se pare un pic aiurea limitarea. Dacă clientul e solvabil, cu ce ajută banca faptul ca ia avans 35% și nu 5-10-15%? Pentru ca banii pe care ii dă pe chirie ii poate da la fel de bine pe rată. Dacă rămâne fără job, poate rămâne și dacă a dat 35% avans. Dacă au evaluat prost, să îi ia la întrebări pe evaluatori. Acum chiriile vor crește la cer, fără cine știe ce avantaj în rest.

    • #33

      Pentru ca sa nu suporte ei eventuale scaderi mai mari ale pretului.
      Cand nu era darea in plata il puneau pe client sa dea doar 15% pt ca stiau ca daca pretul scade cu 30%, cand clientul nu mai poate plati si banca ii vinde casa clientul trebuie sa dea in continuare bancii cat ii datoreaza, chiar daca casa valoreaza mai putin.
      Amuzant e ca bancile o sa contribuie la scaderea pretului prin masura asta. Inclusiv pt ce au deja in garantie.

    • #34

      Pai si ce, daca a dat avans 35% casa a fost evaluata altfel? Tot valoarea aia o are. Hai sa nu punem botul la propaganda bancilor aici. Din cate inteleg, legea e destul de limitativa, pentru nu a avantaja speculatorii imobiliari. Practic, pana acum, banca lua castanele din foc cu mana clientului de rand. Asta incearca sa faca si acum si de-aia forteaza nota. Imi e greu sa imi inchipui ca un om care si-a cumparat o locuinta si a investit o gramada de bani nu doar in ea, ci si in mobilare, dotare, renovare, etc, o sa vrea sa renunte la tot fara lupta.

    • #35

      La un credit pe 30 de ani nu crezi ca poate veni un moment in care valoarea casei sa pice abrupt? La aia care au luat in 2007 s-a intamplat dupa un an. -30% la avans de 15% inseamna ca banca suporta restul de -15% daca ii dai casa. Pana acum ii dadeai casa si trebuia sa-i platesti bancii si ceilalti 15% din scaderea de valoare, in afara de avansul pe care il dadusesi.

  12. #36

    “Întâi în dolari, după aceea în euro, după care sarabanda a fost dusă până la francii elvețieni, cu distracțiile aferente ulterioare. ”

    Stai asa, ca frumusetea e alta: daca te duceai sa-ti faci in perioada aia un imprumut & vedea ca nu-ti permiti (de altfel, nici nu stiu daca au existat exceptii) in lei sau dolari sau euro, iti oferea in franci elvetieni.
    Ai priceput?
    Deci, tu, sarantocul, nu-ti permiteai imprumutul ala, iti ziceau si aia “Ba, Ionica, tu nu iti permiti imprumutul asta in lei/dolari/euro…”, dar, ti-l permiteai in franci elvetieni?!? D’oh!

    Asta a fost una.

    Cand s-a restructurat francul elvetian in ianuarie 2015, se vaitau aia de durere -si nu mai stiu eu ce- ca pe urma a venit BNR sa le faca o oferta salvatoare… mda, ce favoritism peste cei care aveau in lei sau euro sau dolari. Bun, bun, sa trecem, sa trecem…

    “Mugur Isărescu, cel pus acolo ca să protejeze economia și populația de avântul de nestăvilit al băncilor. Cât timp spreadul dintre dobânda primită și cea oferită a făcut miliarde, ce mai conta? Doar banca lua de la BNR cu 1% și dădea în piață cu 20%. Bani, tati, nu glumă.”

    Daca te uiti cu atentie, mai toti batraneii existenti in functii inalte (academie/invatamant, sanatate, justitie, banca nationala s.a.), ba frate, toti, dar TOTI, sufera de complexul lui Ceausescu: numai moartea ii da jos din scaunele alea. Nenea Mugur nu e exceptie. Stii cum se numeste asta? Iti scriu eu: GERONTOCRATIE ( en.wikipedia.org/wiki/Gerontocracy ). Intamplator faptul ca pe wiki nu exista ceva de notiunea asta in lb. noastra, nu? Doar in dictionar, atat. Hmmm.

    “Pe nimeni nu interesa că moneda națională era subminată de creditele majoritare în alte valute. Ce contează că distrugi leul și îl duci în zona fragilă, unde poate fi menținut doar cu acele așa zise injecții de capital, practic manipulări bursiere bancare, care scoteau euro din țară zi de zi? Doar nu plătim cu euro, nu?”

    Aici, eu as zice ca e de o ironie a sortii, cu tupeu steroidizat: expatii si diaspora. Prea complicat, si unii care mi-ar citi comentariul vor sari cu cururile in sus ca de ce ma iau de ei sau de “cei dragi plecati afara”. Are o logica destul de perplexa. Nu ma complic ca, si asa, pe langa injuraturi, mi-as pierde timpul la punctul asta. Mai are legatura si cu mentalitatea de subinferioritate care le-o oferim strainilor… mai multe, dar nu vreau sa dezvolt, din moment ce afara esti platit & platesti in euro, nu lei. Dar atat pe moment, cu asta.

    “Acum, unii dintre domnii bancheri, nemaifiind protejați pe riscul valutar, au scos creditele în euro. Dar vai, ce păcat. Pentru asta am murit noi la revoluție, să nu mai potă bancherii să dea credite în valută străină?
    Ah și a crescut avansul pentru credite la 35%.
    Mâna sus cei ce cred că e o măsură rea pentru tineretul care săracul nu mai poate și el să ia un credit pentru avansul de 5% ca să îl dea la creditul pentru casă, plus încă un credit de nevoi personale ca să mobileze casa.”

    Haaahaaaa, era sa scriu cateva lucruri despre fondurile de garantare (ma rog, “fondul”, la singular; dar merge si la plural scris). Nu ma tenta, ca suntem in cele patrujezile de pasti.

    “PS: Mai ține minte cineva când Isărescu dorea introducerea unei legi care să sancționeze cu închisoarea jurnaliștii care lansează știri despre bănci ce pot destabiliza economia? Pentru că el nu mai ține minte.”

    Arhibro incearca sa faci rost de teza de doctorat al lui Mugur Isarescu: ce-l face pe dansu’ doctor in economie.
    Dupa ce ai gasit-o, evident, citeste din ea, asa, pe diagonala, ochimetric. Pe urma, dupa ce ai rasfoit prin ea, fa tu un search despre economia centralizata, socialista(-comunista). Pe urma, fa o comparatie, tot asa, ochimetrica. Dupa ce ti-ai terminat tema asta, e indeajuns sa stii in ce fel de economie (model, structura, mecanisme…) crede nenea Mugur. Un alt nene, Keynes, e perdea de catifea in care unii se cam ascund cu etatismul.

  13. #37

    @Gupis Nu sunt de acord cu paragraful asta:

    Daca te uiti cu atentie, mai toti batraneii existenti in functii inalte (academie/invatamant, sanatate, justitie, banca nationala s.a.), ba frate, toti, dar TOTI, sufera de complexul lui Ceausescu: numai moartea ii da jos din scaunele alea. Nenea Mugur nu e exceptie. Stii cum se numeste asta? Iti scriu eu: GERONTOCRATIE […] Intamplator faptul ca pe wiki nu exista ceva de notiunea asta in lb. noastra, nu? Doar in dictionar, atat. Hmmm.

    Parerea mea e ca nu sufera de nici un complex, in afara de cel de superioritate fata de p*lime. Nu doar moartea i-ar putea da jos din scaun. La noi nu e gerontocratie, e pur si simplu Securitate 2.0, now with free pseudo-capitalism bonus!

  14. #38

    Salut Cetin, ai vreun link cu legea lui Isarescu care voia sa faca jurnalistii puscarie? Mi se pare foarte interesant, dar nu am gasit nimic

  15. #39

    Isarescu are tot interesul sa apere bancile (l-am vazut mai vocal ca niciodata acum cu legea darii in plata)… mai nou bancile ofera “cadou” angajatilor de paste/craciun o sticla de vin, din ghici a cui podgorie?

    • #40

      o sa incerc o ghiceala salbatica si o sa spun…Isarescu?