Mă uitam zilele trecute, ca la fiecare final de an, au început să apară campaniile de edcație financiară în online, în care oamenii sunt învățați ce trebuie să facă cu banii lor și cum nu ar trebui să își ia iphoane de 5700 de lei dacă ei au 2000 de lei salariu.
Campaniile astea sunt fix precum campaniile antiviol, antiviolență, pro-gay etc. Se adresează unui public care nu este aici. Cititorii de situri/bloguri sunt oameni care au deja o oarecare educație financiară, câștigă niște bani decenție, au o situație materială decentă și, în principiu, se descurcă.
În schimb, la sate, în orașele mici de la țară de prin Ardeal sau Moldova, acolo e bătălia pentru cel mai analfabet cumpărător de iphon din românia. Acolo se rupe creditul cu buletinu-n două, pentru cumpărat treling și adibași la modă. Nu aici.
De fapt, educația asta trebuie să înceapă din grădiniță. Educația completă a copiilor. Eu, la grădiniță, am fost învățat prima oară că, dacă ești pieton, mergi pe stânga drumului, ca să vezi și să fii văzut de mașina care vine. Pariu că jumătate dintre voi habar nu aveau de asta. E ok, nu trebuie să recunoașteți.
Tot pe la grădiniță am învățat prima oară despre bani. Ce sunt, ce facem cu ei, cum arată banii, ne-au învățat să îi deosebim, câte bancnote mici valorează una mare, chestii de astea. Rețineți, o grădiniță din fundul lumii în Bucovina, nu aici.
Ce se învață la grădiniță, în bucurești, acum, după 40 de ani? Religie. Da, serios, copiii fac religie, vine taica popa și îi învață despre moarte, despre cum trebuie să le fie frică de dumnezeu, despre cum trebuie să meargă la biserică să se împărtășească, altfel o să moară, chestii de astea.
Și o să râdeți, dar când a întrebat educatoarea copilului ce se preferă în nușce zi, religie sau educație civică, toți părinții au cerut religie, pentru că trecem prin vremuri grele și copiii au nevoie de îndrumare și dumnezeu. Badumtss.
Degeaba risipim acum bugete de CSR pe asemenea educație. Un copil educat astfel, transformat într-un adult valoros care își caută un job la Cora, cu cele 2 diplome ale sale, de jurnalist la spiru și master, nu va ști niciodată și nu va învăța niciodată valoarea banilor și ce trebuie să faci cu ei.
Pentru că, fii mei, domnul a dat, domnul a luat, fie numele domnului lăudat.
NOU
“”Fa-ti asgurare pentru casa”
“Da… Sa se-nbuibe asiguratorii”
“Da daca vine cutremuri si-t darma casa ce faci?”
“D’apoi cum o da (d?)Domnu’..”
NOU
O sa iti zic un secret.
Motivul pentru care oamenii nu isi fac asigurare nu e ala ca se-nbuibe asiguratorii.
Oamenii nu isi fac asigurare pentru ca NU AU BANI. Simplu.
NOU
Sigur – pentru asigurari n-au bani. Pentru bautura, tigari, aifoane etc gasesc 🙂
NOU
E 20 de euro o asigurare PAD!
NOU
5 pachete de țigări
NOU
@Sefulablog: corect, ce sa-ti mai faci asigurare pentru un cutremur care nu stii daca vine, cand oricum in 5 ani mori de cancer la plamini?
NOU
Prea privesti asta cu religia ca pe un cancer in scoala. E mai mult ceva inutil spre amuzant decat traumatizant. Stiu ca atunci cand eram in gimnaziu priveam ora de religie ca pe o recreatie de o ora in timpul programului. Profesorii de religie, in general f tineri, nu reuseau niciodata sa se impuna, cam fiecare dintre noi faceam orice altceva in timpul orei in afara sa-i ascultam. Ne si placea ca primeam numai 10 si ne mai marea media.
NOU
În gimnaziu! Și foarte posibil să fi făcut prima oară religie în gimnaziu, nu mai devreme. Eu în generațiile alea am fost.
Dar vorbim de fucking grădiniță. de copii de 3-6 ani, care cred tot ce-ți iese pe gură, care nu înțeleg limbajul peiorativ, sarcasmul și glumele. Care nu au filtre pt că încă nu s-au format.
Weekendul trecut frate-meu a fost cu copiii 2,5 și 4,5 ani să-i dea în mașinuțe. S-a întors cu ei amândoi jelindu-se ca de cea mai mare jale a lumii. Cel mic că nu l-a mai lăsat în mașinuțe după 3 ture și aia mare că l-a amenințat pe cel mic că-l lasă acolo și ea a crezut.
NOU
Fiica-mea e la acelasi liceu pe care l-am facut si eu. Am aflat zilele trecute, ca a fost nevasta-mea la sedinta, ca sala aia din capatul culoarului unde faceam noi in weekend diskateca acum e capela.
Da ma, au facut o bisericuta in liceu. Amuzant, cum zici tu, sa-i pis in cap de tampiti.
NOU
Pentru ca tu ai avut o experienta buna, asta nu inseamna ca toti au avut sau trebuie sa aiba experiente bune. Si eu am avut un super prof in liceu, dar discutam despre trasee de munte si excursii.
In gimnaziu am avut o dementa care ne dadea lucrare de control din crez in fiecare saptamana si urla la noi. La fratele meu in clasa, anul trecut, in a 6-a, proful lor de religie injura elevii. Religia IN SCOALA e un cancer. MARE.
Religia si politica nu au ce cauta in spatiile unde copiii ar trebui sa invete, ca sa nu fie indoctrinati.
NOU
@Le big0ne: Universitatea Romano-Americana are o incapere de “rugaciune” cu lumanari si toate cele. Culmea, in cladirea in care se predau stiinte d-astea moderne: Word, Excel etc.
Si e asa de 4 ani.
Motivul? Dracu’ stie.
NOU
@M0fo, universitatea aia era privată ultima oară când am verificat. Liceul presupun că e public.
Bine, nu-s de acord cu capelă în școală, de orice grad ar fi ea, dar pe banii mei pot să-mi fac capelă și-n dulapul din bucătărie dacă vreau. Pe banii statului, într-un stat laic mai puțin.
Cei doi cenți din portofelul meu.
NOU
Ahaaaa, nostalcic al vremurilor apuse.
NOU
Din nefericire ai dreptate la faza cu ruptul cardului in doua la saracii cu duhul. Am vazut oameni in afara despre care stiam ca au milioane in banca, pur si simplu in tricou si blugi sau haine care nu ieseau cu nimic in evidenta si masini normale (spre deosebire de parvenitii de la noi si curtezanele lor).
Dar in Romania m-a luat cineva in deradere observand ca am telefon cu 2 generatii in urma fata de ultimul model.
Sunt oameni in Ro care incalzesc o singura camera iarna cu soba, daca te duci la baie sau la bucatarie te ia dracul, dar femeile casei imbracate dupa ultima moda pe strada. Si pe aia nu ii mai educi, nici cu blog, nici cu nimic.
NOU
Asa e la noi. Sa epatam e viata noastra.
NOU
Iti mai cauti si in Cora cand nu ai venit de sase ani si ti se spune ca este bine ca nu ai ajuns ca Ionut.
www.9am.ro/stiri-revista-presei/2007-03-15/politist-batut-pana-la-nebunie.html
Sau ca Panait
ro.m.wikipedia.org/wiki/Cristian_Panait
NOU
Wow ce am citit. Ionut ala si-a mai revenit?
NOU
Nu ştiu cum sînt alţii, dar educaţia mea financiară a fost făcută pe cont propriu şi aproape exclusiv cu ajutorul internetului. Aşa am ajuns să cîştig decent: datorită lucrurilor pe care le-am învăţat, fie ele de natură financiară sau nu. Mi-a luat foarte mult timp să realizez că banii sînt doar o unealtă ca oricare alta. Aşadar, existenţa materialelor educative e binevenită.
NOU
hai, că până şi autorul a recunoscut că sună mai bine decât originalul 🙂
www.youtube.com/watch?v=u9Dg-g7t2l4
NOU
mie imi place varianta din 64.
NOU
nush daca am invatat asta la gradinita dar mi se pare logic. poate daca nu te-ai prins pana acum de ce poate-i ok sa mergi pe dreapta.
in rest, nu ai dreptul sa judeci ce face cineva cu munca lui. daca vasile vrea sa munceasca 2 ani pt noul gayphone e fix problema lui, nu a ta.
NOU
e logic!
dar frustrant e ca ii explici omului de ce mergem pe partea stanga, pare ca intelege.
a 2a zi o luam de la capat pt ca… de ce nu?!!
educatie — n-ai cu cine!/prea tarziu!
NOU
fix despre asta este vorba cand faci educatie financiara. sa il inveti ca e gresit sa isi capitalizeze eforturile de 2 ani intr-un telefon, cand, de fapt, ar trebui sa o faca in dezvoltare, familie etc.
in rest, tu esti un roman romanind, care de vreo 2 luni nu comenteaza decat daca are ceva nasol de zis. considera-l avertismentul numarul 1.
NOU
Exemplul cu telefonul prea scump da, merge, dar sunt curios sa aud de la aceasta prietenoasa comunitate cam ce parere aveti de oamenii care au de exemplu un apartament valorat cam pe la 75.000, si masina de circa 100.000 ?
De cand ma stiu, aud vorba ca una dintre marile definitii ale unui cocalar este daca ” are masina mai scumpa decat casa unde sta ” , dar mie nu mi se pare absolut deloc asa, pe langa faptul ca am nenumarate exemple de oameni, vecini de cartier, prieteni buni, care au masini mai scumpe decat apartamentele lor, fara sa fie vreunul cocalar/pitipoanca etc. in opinia multora, sunt mii de hobby-uri mai interesante decat sa-ti investesti toti banii intr-o viloaca de prost gust, masini, haine, tehnologie, calatorii, mancare, atatea si atatea nenumarate .
Plus am un hobby in ultima vreme sa ma holbez pe imobiliare.ro la tot felul de chestii, vad prin Bucuresti + Ilfov vile de 250-350 mii care sunt definitia plictiselii si a prostului gust ( mai mult de 75% dintre cele scoase la vanzare ), literalmente cuburi de piatra vopsite strident, plictisitoare, aruncate prin Prelungire, Popesti, Chiajna etc. cu decoruri interioare absolut oribile, mult sub ce poti gasi la IKEA, dar na, sunt viloace, arunci cu banii in ele. Vad apartamente de 2-3 camere care arata ca un penthouse newyorkez pe interior, comparativ cu majoritatea vilelor scoase la vanzare pe site-ul ala …
Asadar, este asta o parere impartasita si de membrii acestei comunitati, cum ca daca ai masina mai scumpa decat apartamentul esti cocalar sau n-ai educatie financiara, ori doar face parte din obsesia aia a romanului cu ” casa pe pamant ” ?
NOU
Daca vrei o casa si ai bani – nu-ti cumperi kkturi de pe imobiliare.ro, iti faci tu una cu proiect misto, materiale ca lumea etc. A… e scump nu? 🙂 Exact.
NOU
#amin. ai fi uimit sa afli ce baga băieții in casele astea de lux, făcute ptr vânzare
NOU
nu cred ca afirmatia aia se refera la cei care au masina de 3 ori mai scumpa decat vila din montecarlo si isi hranesc cainele cu caviar pentru ca e prea ieftin pentru gustul lor ci mai degraba la aia care locuiesc la chirpici sau confort 4 rahova/ferentari si mananca gaura din covrig dar alimenteaza cate 5 litri la zi de sarbatoare in masina care a costat cat un apartament decent prin centrul orasului.
NOU
Nu stiu unde am auzit asta, dar cica e de la elvetieni:
“Sa nu ai masina mai scumpa decat casa si ceas mai scump decat masina”.
NOU
Eu as vrea sa invat cum sa economisesc mai mult, cum sa investesc banii economisiti, sa nu-i tin la ciorap, chestii din astea.
NOU
banii se economisesc cel mai cu spor când știi că nu-i ai: îți faci 2 conturi, unul de salariu, unul de economii, când îți intră salariul tragi toți banii care depășesc salariul minim pe economie (sau mediu) în contul de economii, cu restul plătești facturile și consumi ce ți-a mai rămas fără să te îndatorezi la contul de economii; niciodată nu cumperi în rate sau pe datorie, nu ceri, nu dai bani cu împrumut, în scurt timp o să ai o siluetă de invidiat și un apetit crescut de căutat noi surse de venit; încerci să-ți construiești o rețea de minim 3 surse auxiliare de venit cât mai pasiv fără să-ți cheltui complet economiile, te gândești la bătrânețe și la pensia pe care n-o s-o ai, cauți ceva din care să iasă bani și dacă ești în scaun cu rotile sau la pensie și ramolit, ții strategiile astea pentru tine, nu pentru prieteni, încerci să nu epatezi și să nu trezești invidii și orgolii (adică nu trăiești la nivelul banilor din bancă), în 20 de ani nu mi-a spart nimeni casa, că pare casă de săraci și hoții nu vin la ăia care n-au) – sau îți găsești un milionar și îl lași să facă ce vrea el cu tine, dacă reziști, felicitări, ești asigurat pe viață
NOU
Și dacă păstrezi bani în plicuri/cărți prin casă le verifici de 100000 ori înainte să le arunci/împrumuți. 🙂
NOU
@cuoana joitzika jos palaria, am si eu cont de economii, dar la mine lunar se intampla cate ceva si trebuie sa sparg pusculita. Cand nu sunt nunti, sunt botezuri, cand nu sunt nici botezuri, se strica masina de spalat. Dupa ce cumpar masina de spalat expira asigurarea la masina, cumpar asigurare la masina, vine impozitul pe PFA si tot asa. N-am mai patit de ceva timp sa imi ramana bani necheltuiti.
NOU
Skyler, presupun că despre botezuri, nunți, asigurări, etc știi măcar cu o lună înainte.
Eu am puțini bani, așa că procedez la modul următor:
1. Pun pe un bilețel salariul pe luna viitoare și încep să scad din el (scris, cu pixul pe hârtie, bătrânește) toate cheltuielile pe care le preconizez: rata, diverse utilități (nu variaza foarte mult), eventualele ieșiri (am cel puțin o ieșire sigură pe lună), abonament RATB/metrou, asigurare, impozit, aniversări pe luna aia, chestii pt pisic (luna asta am dat 200 lei, mai dau luna viitoare cam tot atât, nu mai dau nimic încă 2 luni în afară de cele menționate), tot ce pot anticipa că voi plăti (nu mâncare, chestii sanitare, etc), plus economii (10% din salariu, puțin, dar astea sunt cărțile momentan). Și văd cât rămâne. Când intră salariul fac plătile, inclusiv trecut sume din contul de salariu în cel de economii și apoi fac pe dracu-n patru și pe mă-sa-n paișpe să nu depășesc, să nu împrumut, să nu dau atac la pușculiță si, de preferat, să mai pun un pic în contul de economii, în plus față de cei 10% puși la începutul lunii. Pe măsură ce plătesc, tai notițele de pe bilețel.
Dacă se întâmplă ceva și trebuie să apelez la pușculiță, luna viitoare pun banii la loc, în plus față de cei 10% economii standard. Dacă e o sumă prea mare, o împart pe următoarele x luni.
Economiile sunt defalcate pt scopuri: x pt reparații, țevi sparte, eventuale proiecte viitoare mai mari,y pt un anumit hobby, z pt alte chestii amestetate, vacanță, economii pe termen lung, etc. Când fac o cheltuială din pușculiță conform scopului, n-o mai compensez din scurt.
Uneori e un pic mai greu, nu-s prea mulți, dar nu m-am trezit niciodată în curul gol în caz de belele.
NOU
n-am fost decât la 2-3 nunți (dacă n-am obligații în familie, trimit plicul și nu merg, nunțile sunt ca chestiile alea grețoase și reci de se numesc piftii cu usturoi), de botezuri nu se pune problema, lumea știe că n-am bani și nu mă invită să botez, lumea știe și că sunt atee, deci scap de biserici și alte inutilități, nici la nunți nu dau bani prea mulți, că „n-am”, iar de stricat chestii prin casă, nu știu cum e la voi dar eu am luat o mașină de spălat secăn prin anii 2000 (whirlpool) și-abia anul ăsta a crăpat – o dată cu panoul de siguranțe, bine că n-a trebuit să schimb toată instalația electrică, am schimbat-o cu ceva ieftin și simplu de folosit, max 800 de lei a costat, garanție 2 ani, nu-ș de ce nu mi-am mai luat secăn, că sunt hale întregi, cred că m-a atins și pe mine morbul fițelor
NOU
Asteptam link-ul ala cu provident, dar m-ai surprins în mod plăcut.
NOU
ia de aici, bos
NOU
da e misto sa fii surprins:)))
NOU
Am zis provident, nu patreon 🙂
NOU
Cetin, ce stii, pot lua factura pe cheile alea de Windows la 10 euro?
NOU
nu merg pe firma, excelenta, trebuie sa le cumperi de la un srl romanesc
NOU
Nu mai știu dacă am învățat despre bani la grădiniță, că e mult de atunci, dar fie la grădiniță, fie mi-au spus părinții pt că mă duceam la pâine înainte să merg la școală și nu mereu aveam bani ficși.
Și mersul pe partea stângă și altele.
NOU
Educatie financiara = cand ti-a ramas prea multa lună la sfarsitul banilor.
NOU
Asa mandru esti de gluma ta?
NOU
Legat de mersul pe partea stanga: ai perfecta dreptate! Ce e cel mai enervant e ca si atunci cand incerci sa le explici unora de treaba asta, primesti niste raspunsuri cum ca numai tu esti ala nebunu’ ce merge pe partea gresita!
NOU
un tembel imi explica in spam ca nu e adevarat, ca te orbesc farurile, e ok sa mergi cu spatele la masini. imbecili
NOU
sa vezi ce fain e cind mergi pe partea stinga a drumului si ridici ochii, vezi o masina in fata ta , iar soferul e tot pe partea pt ca masina e de anglia.
NOU
E o metoda foarte usoara sa ineti pe cineva utilitatea mersului pe marginea drumului pe sensul de mers opus al masinilor. Asa m-a invatat pe mine sotul meu acu 1 milion de ani. Il duci romantic din 2 Mai in Vama Veche, pe jos, ca studentii (ignora ca acu e trotuar facut de mamica din Costa Rica). O luati frumos pe marginea drumului 3 kilometri. Ziua mai e cum mai e, dar noapteaaaa….cand trec vaj, vaj turistii de weekend din Vama si nu stii, o fi baut, nu o fi baut soferul…sa vezi atunci ce repede pricepe de ce e bine sa mearga cu fata spre masinile care vin :))) nici nu trebuie sa explici mult. Worked like a charm. Apoi poti sa continui sa ii povestesti despre constelatii ca se vede meserias rau pe drumul ala cerul noaptea si oricum nu ai ce sa faci jumatate de ora cat dureaza drumul ala pe jos.
NOU
Arhi, exact ce spuneam! Apar unii care detin adevarul absolut si aia e. Nu ma mai mira nimic, sa nu uitam ca sunt multi soferi ce nu cunosc regulile de circulatie. E plin facebook-ul de intrebari cretine de genul “care e ordinea corecta de trecere printr-o intersectie?”.
NOU
eu cred că sunt cel mai în măsură să vorbesc despre educație financiară, ținând cont că am dormit pe străzi
e bine să ai o rezervă de bani, dar de care să știe doar Alah că altfel din cauza invidiei, lăcomiei și corupției rămâi fără ei și ajungi pe străzi
NOU
Prin puseurile tale de nebunie cateodata esti mai rational decat multi oameni sanatosi.
NOU
injecțiile sunt responsabile
iar acum trevicta face minuni
NOU
Pe stânga se merge doar pe jos, cu bicicleta tot pe dreapta trebuie să mergi. Numai pe jos mergi pe stânga. Cu bicicleta pe stânga e periculos.