Îi dau fiică-mii cele mici să mănânce niste pui cu niste garnitură chinezeasca cu ciuperci, sos teriaki, morcovei si ceapă, după care mă duc in treaba mea.
Mă intorc după câteva minute, ea își alegea puiul din farfurie, cu mana si manca relaxată, uitându-se la Karate Sheep.
– Iubito, poti sa folosești furculita, zic eu, iubitor si gata sa ajut.
– Mnu, mulțumesc, ma desculc așa.
Vedeți, de aia era mai bună educația de pe vremea mea. Maică-mea mi-ar fi futut una direct peste ceafă, fără sa mentioneze de ce, as fi luat furculita rapid si terminam, altfel luam una si peste bot.
De aia ne ducem dreaq, va zic…
NOU
adevarat. pe vremea aia se cladeau caractere pentru gloria patriei, in ziua de azi se educa slugi votante de simion si sosoaca
NOU
18 manute verzi pentru comentariul asta???
NOU
31
NOU
Lady, de la inflație.
NOU
Furculița devenea al naibii de comestibilă, presupun.. Că mno, e nevoie de fier în organism.
NOU
Random informație de pe net: Cât fier avem în organism ar putea face un cui de 7.5 cm.
NOU
Întrebarea e, cati putem fuma din cuiul ăla de 7.5 cm?
NOU
7,5 cm e un cui de mărime medie la români…
NOU
ethan, as zice chiar mare.
NOU
Cetin, din curiozitate, mai folositi metoda OPOL pentru fetita? Tin minte ca ai avut un articol pe tema asta si s-au vazut rezultatele.
NOU
nu mai e nevoie, pentru ca le vorbeste fluent. spaniola cel putin e mult peste noi, la engleza face cursuri, ca sa nu uite. cand are chef, mai vorbeste cu noi. remanent a ramas ca refuza complet sa vb cu mine in engleza. :))
NOU
Ce cursuri face? Intreb ca si eu caut un curs pentru copil de 5-6 ani. Sunt o gramada de cursuri pe piata, nu m-as arunca la ceva scump, momentan, gen British Council.
NOU
a, nimic general, e o chestie locala, o tanti care are un spatiu si se hlizesc in engleza all day long.
NOU
Caută Pimsleur cu DC++
NOU
Este ok vad ca mâncarea respectiva chiar este bazată pe pui (prezumând ca poza corespunde realității din farfurie). Dacă începe sa neglijeze peste 50% din conținut, atunci poate fi o problema. Sau dacă are pretenția sa fie bucățile curățate de sos. Sweet summer child.
NOU
Sau 2 zile nu mai primeai de mancare :))
NOU
Nu știu ce se va alege de ea dacă nu mănâncă cu tacâmuri la vârsta asta.Si eventual să și spele vasele și să dea cu aspiratorul, la vârsta ei noi ne câștigam demult pâinea.
Cum e oaia aia karatistă?
NOU
Oaia Su Wen, probabil.
NOU
foarte haiose, netflix
NOU
Ioi, am fost invidios degeaba!
Am vazut ca nu ai mai scris de doua zile si am crezut ca ai castigat la loto si ai fugit in lume.
NOU
daca castiga la loto se duce shontac-shontac catre lume.
NOU
‘ti ai dracu’ cu melcii vostri! Sa radeti voi de un asa tinerel, nu se face.
NOU
Dureaza minim 2 zile pana se vindeca operatia pentru introducerea implanturilor de titan in maxilare, de-aia…
NOU
Asta-i problema: pe vremea aia, copiii mancau bataie dar cresteau frumosi si sanatosi. Azi mananca teriaki si fac mofturi. Of Of…
NOU
Pe vremea mea era cu totul altceva. Nu vreau sa intru in detalii. Am sa va las totusi ceva pentru studiat poate de data asta veti intelege.
www.facebook.com/share/v/KNhvLxM3h97tbiF7/?mibextid=UalRPS
NOU
A zis multumesc copila, foarte elegant si civilizat.
NOU
Pai are dreptate saraca fata, aia e furculita? Ia si tu unele cu care poti intepa carnea, cu asta chinui si puiul pana intra.
NOU
Mâncam cu fi-mea (11 ani) o friptură în restaurant. Și o văd că mănâncă cu mana, selectiv, ce era mai în sânge.
Zic: fată, ai furculiță, de ce mănânci cu mâna?, o “sa te murdărești de proteină” (sic!)
Și îmi spune, arătând spre mine cu bărbia ei mica: “și tu, când îți place ceva, mănânci cu mâna. E mai bun așa”
Hai ca sunt exemplu bun.
NOU
De-acord , chiar daca educatia nu era sanatoasa dar mancarea sigur era mai sanatoasa.
Sos teriyaki ingrediente: Sirop de orez (plin de zahar), apă, 20% SOS DE SOIA (si asta e plin de zahar de cele mai multe ori) (apă, 24% grâu*, 23% SOIA*, sare, aspergillus oryzae), oțet de mere*, sare, amidon de porumb*, agent de gelificare: pectină(E E440), 0,4% praf de ghimbir*, praf de ceapă*, praf de piper negru*, agent de îngroșare: gumă xantan (E415)
Si asta este dat aleatoriu de la un sos teriyaki vandut de DM si asa-zis “Bio” deci nu d-ala ieftin de restaurant :)))
Sa nu mai pomenim de minunatul ulei de palmier in care sunt trase la tigaie acele legume.
Sa nu mai pomenim despre acea carne de pui, unde puii ajung de la 30 grame la 2-3kg intr-o singura luna, injectati si hraniti cu tot felul de medicamente si solutii chimice.
NOU
În general ignor inepțiile de genul ăsta, dar când se ajunge la “puii injectați” iau foc. Vă dați pe FB și vă împinge algoritmul propagandă croită pentru americani și o înghițiti pe nemestecate.
NU DĂ NIMENI ANTIBIOTICE PREVENTIV la animale! Faceți un pic de aritmetică. 250mg de antibiotic x 10 MII DE CAPETE x nr. de hale al fermei. Dacă s-ar da preventiv ar fi nevoie de MULT antibiotic. Nu aruncă nimeni cu mii de euro preventiv. Antibioticele se dau punctual și numai în boxele unde sunt probleme. Adevăratele probleme sunt bolile virale și pentru alea se vaccinează, dar dacă din asta voi înțelegeți că “se injectează” nu avem ce discuta.
Sporul ăla fascinant de greutate se obține prin 2 mecanisme: rasă grea, selecționată pentru așa ceva și mâncare proteică. Prima livrare se face la 6 săptămâni, nu la o lună și cei livrați atunci nu au în niciun caz 2-3 kg. Puii hrăniți doar cu cereale (fără făinuri proteice) nu se livrează la 6 săptămâni, că n-ai ce. Puteți cumpăra din ăștia, se găsesc peste tot și scrie pe ei “hrăniți doar cu cereale” sau “creștere lentă”.
Nu injectează nimeni nimic în puii vii în afară de vaccinuri specifice. Hormonii de creștere sunt interziși în UE. O să spuneți “se aduc din Ucraina”. Nu se aduc. Folosiți aritmetica. Ce centități sunt necesare pentru 1 mil de capete? Păi dacă ai o astfel de rețea de contrabandă care să-ți aducă zeci de kg de ceva, nu mai bine aduci droguri?
Sunt supărat pe mine că am pierdut timpul să scriu comentariul ăsta, dar nu mai pot cu aberațiile astea legate de creșterea animalelor. Da, puiul de fermă nu e la fel cu puiul de curte, așa cum nici voi nu sunteți la fel cu David Popovici. Dar nu vă crește nimic dacă mâncați pui de fermă.
NOU
nici macar neuroni
NOU
Te enervezi degeaba. Eu mereu am apreciat siguranta cu care spun oameni ca sunt “injectati” puii, fara sa poate sa duca cu o fraza mai departe explicatia asta. De regula singura informatie pe care o au e ca sunt cu “chimicale” sau, aia mai tehnici, cu “hormoni”. Asa, generic :)). Seamana cu “toxinele” de care trebuie sa scapam :))
NOU
le baga botox, ca in buze
NOU
Găina, pe la 1900 ș-un pic, se făcea de 7-8 sute de grame maximum. Cocoșul poate ajungea la 900. Așa era rasa ei acu o sută și de ani. Pe urmă le-au tot selectat, încrucișat, cum au făcut cu toate animalele. Îți era și rușine să te duci la doctor pe vremea aia, zicea doctorul că i-ai adus mărunțiș.
NOU
A, nu doamne ferește!
Fermierii ăia hrănesc puii cu cele mai sănătoase cereale sau furaje și în fiecare zi mângâie puii pe cap și sub aripi ca să nu ducă lipsă de bună dispoziție. Eventual le pune muzică și dansează împreună cu ei.
Nu-i interesează deloc sa producă bani și scopul inițial pentru care și-au făcut ferma de păsări și-anume PROFITUL.
Poate că patronii și-au deschis ferma de păsări pentru filantropie și pentru a face un bine omenirii, chiar dacă ei mor de foame și vin cu bani de acasă.
NOU
Vrei să duci discuția în derizoriu, dar uite că mai încerc o dată.
Tocmai pentru că îi intereseză PROFITUL, adică VENITURI minus CHELTUIELI nu vor să facă cheltuieli inutile cum ar fi KILOGRAME de antibiotice (dacă s-ar da preventiv) sau hormoni obținuți cine știe cum.
Dincolo de caterinca proastă, fermierii cam țin la efectivul lor. Nu la modul mistic, dar aia e munca lor, de acolo scot profitul ăla pe care îl demonizați voi. Și da, furajele trebuie să fie bune pentru că există tabele de spor și dacă un animal (sau pasăre, nu contează) face mai mult spor decât ar trebui înseamnă că le hrănești prea mult (deci faci CHELTUIELI inutile). Se fac teste periodice pe furaje pentru că pui 4 tone de furaj într-un buncăr și nu vrei să mucegăiască de la umiditate sau să râncezească de la cantitatea nepotrivită de uleiuri, că asta înseamnă… CHELTUIELI inutile.
Și ca să anticipez: Nu, nu lucrez în domeniul agroalimentar. Însă mama mea a muncit o viață în fermă, și pe vremea odiosului regretat de unii de pe aici și mult după pensionare. Astfel că mă simt dator să demontez aberații scuipate pe net de unii care nu știu ce e aia o eleveioză fără s-o caute pe Google, dar știu ei mai bine cum se cresc puii în ferme.
NOU
@Eu… gen: ami cer scuze la domnu.
Eu sunt doar un prost care si-a dat cu parerea. Dvs. sunteti cel inteligent si informat, respect!
Ancodata ami cer scuze.
NOU
Georgian, stii ce nu inteleg eu? Omul mi se pare ca ti-a argumentat destul de bine de ce e gresit ce spui tu si pare ca are oarecare cunostinte in domeniu. Nu e mai barbatesc sa spui “da ma, uite ca m-am primit si ai dreptate”, decat reactia asta pasiv-agresiva deampulea!?
NOU
Cred că ar trebui să mai subliniem încă o dată, pentru domnii din fund : pentru profit se injectează puicuțele. Acum, fiecare ce mănâncă…
NOU
Georgian, sa-mi ierte seniorul, nu ti-ai dat nicio parere, ce faci tu se cheama mancat cacat.
NOU
@Eu… gen : Fancand aritmetica, industria alimentara a gasit ca e mai ieftin sa cresti animale ingramadite in conditii mizere si sa le umfli de antibiotice (si eventual sa le transporti sute de km) decat sa creezi conditii decente. In plus, animalele cresc mai repede cu antibiotice.
In UE, utilizarea antibioticelor in cresterea animalelor a scazut drastic in urma reglementarilor legislative. Din ce stiu sunt doua restrictii majore, una din 2006 care interzice administratia antibioticelor pentru a accelara procesul de crestere pentru animalele produse in UE si una din 2022 care limiteaza utilizarea medicamentelor antibiotice si antimicrobiene cu scop preventiv la animale si care extinde aceste reglementari si la animalele importate.
Totusi ai dreptate, animalele nu erau injectate, antibioticele sunt suplimente alimentare.
Iar reglementarile au venit tocmai pentru ca mancand pui de ferma (baterie de fapt) crestea rezistenta la antibiotice.
NOU
“animalele cresc mai repede cu antibiotice”.
aici m-am oprit, ca s-au oprit si cunoștințele tale despre domeniu. sorry.
NOU
Stii tu ceva, dar nu pana la capat. De fapt pentru accelerarea cresterii se folosesc antipiretice si antianalgezice. Au mai fost gasite in unele loturi urme de proantiinflamatorii, dar nu e dovedit ca ar functiona mai bine decat probioticele
NOU
da, mafia ibuprofenului a fost lovita decisiv
NOU
Spuneti NU-rofenului! huehuehuehue
NOU
@Arhi ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_05_1687
“An EU-wide ban on the use of antibiotics as growth promoters in animal feed enters into effect on January 1, 2006. The last 4 antibiotics which have been permitted as feed additives to help fatten livestock will no longer be allowed to be marketed or used from this date. The ban is the final step in the phasing out of antibiotics used for non-medicinal purposes.
Monensin sodium used for cattle for fattening.
Salinomycin sodium used for piglets and pigs fattening.
Avilamycin used for piglets, pigs for fattening, chickens for fattening and turkeys.
Flavophospholipol used for rabbits laying hens, chickens for fattening, turkeys, piglets, pigs, calves and cattle for fattening. “
NOU
da, e ok, ti ai demonstrat deja cunostintele, cautarile pe google sunt impresionante.
NOU
Nu săriți pe Patrat că informațiile lui sunt corecte, dar scoase din context par foarte de speriat. De aia e bine să nu te încrezi complet în internet ci să vorbești cu oameni care mai știu diverse.
Substanțele alea sunt antiparazitare. Promovează creșterea în sensul că animalele nu mai făceau parazitoze și astfel asimilau mai bine hrana. Dar nici când se foloseau ca aditivi de hrană nu se foloseau în doze terapeutice. Sunt mai multe metode de a ține sub control parazitozele.
Oricum sunt interzise de facto de 20 de ani.
Sunt convins că au existat și există încă abominații. În Belgia se foloseau dioxine pentru afectarea funcției hepatice la păsări promovând astfel îngrășarea. Dioxinele sunt pe diferite liste de substanțe interzise încă din anii 80.
Nu sunt naiv, nu cred că toată industria e imaculată. Oamenii răi există.
Dar de aici până la a spune că toată industria creșterii păsărilor face rău sistematic, la a spune “pui cu branulă” sau a spune de fiecare dată când vine vorba de carne de pui că e “injectată” denotă un pic de deranj.
NOU
Mama creste pui la țară fara nici un tratament. Ii cumpără “de la mașină “, zburați, nu din aia de-o zi. Ii hrănește cu urluiala de porumb, grâu, iarba. Cum are și abonament la cineva care ii aduce lapte, face brânză și le da supliment. Le mai da și pâine, cartofi fierți și ce mâncare gătită le rămâne. Pot spune ca anul trecut s-au făcut “puii” și la 4.500 kg. Anul asta, alți pui, aceeași dieta, au ajuns la max 2 kg. Contează și rasa. Eu cred ca puii crescuți industrial se fac asa mari și datorita faptului ca nu au loc sa alerge, ca aia de la țară. Ca orice vietate, dacă mănâncă mai mult decât consuma, se îngrașă. Medicamentele se dau ca să nu moară, ca aia înseamnă pierdere
NOU
@Eu…gen: Nicaieri nu am afirmat ca toti producatorii au aceleasi practici. Totusi, nu cred ca e nimic gresit in a constata ca in industria agroalimentara au existat (si exista) probleme. Singura obiectie pe care am avut-o la mesajul tau e legata de faptul ca practica de a administra antibiotice animalelor sanatoase a existat. Pentru unele grupuri era mai profitabil, problema a aparut cand ne-am trezit ca bacteriile devin tot mai rezistente.
In rest, sunt de acord cu tine ca nu trebuie mers in extrema cealalta, unde credem ca puii sunt injectati si solutia e sa devenim toti vegani. N-am spus nimic de genul asta, dar constat (fara a fi un exeprt) ca exista totusi diferente de calitate intre producatori. Nu vad nimic rau in a se informa pe cat posibil si a alege un producator care practica metode mai responsabile.
Iti multumesc pentru explicatiile oferite.
NOU
De-acord , chiar daca educatia nu era sanatoasa dar mancarea sigur era mai sanatoasa.
Sos teriyaki ingrediente: Sirop de orez (plin de zahar), apă, 20% SOS DE SOIA (si asta e plin de zahar de cele mai multe ori) (apă, 24% grâu*, 23% SOIA*, sare, aspergillus oryzae), oțet de mere*, sare, amidon de porumb*, agent de gelificare: pectină(E E440), 0,4% praf de ghimbir*, praf de ceapă*, praf de piper negru*, agent de îngroșare: gumă xantan (E415)
Si asta este dat aleatoriu de la un sos teriyaki vandut de DM si asa-zis “Bio” deci nu d-ala ieftin de restaurant :)))
Sa nu mai pomenim de minunatul ulei de palmier in care sunt trase la tigaie acele legume.
Sa nu mai pomenim despre acea carne de pui, unde puii ajung de la 30 grame la 2-3kg intr-o singura luna, injectati si hraniti cu tot felul de medicamente si solutii chimice.
scuze de divagare
NOU
sigur sigur era mai sanatoasa, cu tone de azotat turnate la radacina plantelor sau mancate de animale, cu DDTul cancerigen peste tot. siiiigur sigur
NOU
Totul era mai sănătos, de-asta speranța de viață în România era 69 de ani. Trăiau bunicii noștri hă-hăăă, unii chiar 70.
NOU
Adevărul este că viața la 90 de ani este super fun, dacă ai bani de pampersi și pe cineva care să ți-i schimbe.
Dar a mânca sănătos nu e pentru a trai mai mult ci pentru a trăi mai bine.
NOU
Numai specialiști în nutriție, bio chimie, zootehnie și fizica nucleara pe blogul ăsta
Georgian, tu chiar nu e nevoie sa stai pe-aici până la 90 de ani, vârsta la care oricum ajung in general aia care au mâncat carne de pui cu cartofi in untură, nu file de salata cu aroma de busuioc, că e mai sănătos.
NOU
Imi place logica fanilor de ketchup si sosuri teriaky.
Dupa logica lor , a manca sanatos inseamna a manca frunze de salata cu busuioc, asta e maximul gandirii lor.
A manca sanatos inseamna ca vrei sa traiesti 99 de ani.
Si lista ineptiilor celor cu 1 neuron poate continua, in timp ce probabil ingurgiteaza o felie de pizza d-aia foarte de calitate si sanatoasa pentru ca stiu ei sigur. Asa o fi, nu stiu, doar ca nu cred.
Apropo, untura mananc destul de des, atat la prajit cat si pe paine cu sare pe deasupra. De ex. ouale prajite in untura de porc bat orice. Doar ca untura aia stiu 100% de unde provine, deh … satele romanesti incep sa se depopuleze si nu mai are multa lume conexiuni prin ele. Cand nu o sa mai pot lua de acolo, o sa incerc sa ma reorientez spre alta sursa. Apropo, ati mancat vreodata porc d-ala oribil din Spania care se gaseste in toate supermarketurile??? Are gust de celuloza, nici nu zici ca-i carne.
Mai pe scurt, a manca sanatos inseamna a manca absolut orice daca stii ca sursa provenientei e una de incredere si de a evita E-urile, zaharul, mezelurile, alimentele ultraprocesate, carnea oribila de supermaket (nu toata, mai sunt si mici exceptii), bauturile racoritoare etc.
De salata aia nenorocita crescuta in sere fara lumina naturala in Olanda ma feresc ca de dracu. Nu ca ar dauna cu ceva, dar pur si simplu n-are niciun gust sau miros.
Prefer mai degraba o ceafa de porc, manzat maturat, pastrama de oaie.
NOU
@Georgian Ca nu mănânci tu sos teriachi, mulțumim de informație. Dar să încerci să demonstrezi ca e de kkt, asta înseamnă să fii lipsit de educație și de savoir-être.
NOU
Bai Georgian, degeaba mănânci untura daca in restul timpului mănânci atât de mult căcat
In timp ce mă îndes cu 2 felii de pizza și le spăl cu 3 beri îți spun că ești prost. Prost din ăla cu sursa provenienței verificată, tu și cu satele tare care dispar.
Cumperi porc din ăla de la țărani hrănit cu orice, indiferent cat de toxic și stricat.
Roșii din alea bune stropite cu dragoste și care au pus triplul cantității de îngrășământ că micul producător nu e verificat.
Dar tu știi sursa, că dormi în cocina cu porcul și îi cunoști condițiile de trai.
NOU
Si-a lansat alexia eram propriul brand de haine. Margotpeople. Un tricou alb simplu la promotie la doar 280 lei. Profitati.
NOU
cine este alexa eram propriul?
NOU
Daca le ar promova chiar ea in poze cu nimic pe dedesubl,ar avea ceva vanzari saaau ma rog,macar am avea noi ceva eye candy,win win.
NOU
Adevarul e ca nici teriaki nu se mai face ca pe vremuri!
NOU
Găina, vaca, porcul, rața, gâsca, toate se făceau mai mici înainte, așa erau rasele. Vaca de lapte, de exemplu, pe la 1900 și ceva, ajungea la 250-275 de kile. Maximum. Vaca de carne ajungea pe la 4-5 sute. Vaca mixtă, vaca românească adică, pe la 220-230 se oprea. Și muncea de mică, trăgea carul de junincă. Muncea de mică, făcea vițel de mică, iar pe la maximum 230 de kile se oprea din creștere. Păi vacile de azi, hă-hăăă…alea de carne trec de tonă. Înalte, musculoase, alte rase. Deci rasa contează în primul rând, nu ce mănâncă.
NOU
Vezi ce pățești dacă nu-i dai bețișoare la mâncarea chinezească?
NOU
De abia pe la 30 de ani am îndrăznit să ling farfuria, încurajată de omul de lângă mine care făcea la fel. Ce sentiment de libertate, ce revelație! Tare mi-e drag de copiii ăștia care vin după noi, dezinvolți și înfipți în drepturile lor!
NOU
Mdap, înfipți total în drepturile lor până la primul angajator care le fwte o zmetie peste oki.
Așa am fost și eu, numa drepturi și alea, până li s-o părut unora c-as avea un talent la sport.
Îmi trânteam ghiozdanul unde apucam, mâncăm cum vroiam.
După ce m-am băgat la sport erau ai mei mega surprinși că aveam patu făcut la dunga, hainele ca-n rastel in dulap.
Pai mâncăm bătaie de mă kkam pe mine in cantonament dacă nu țineam ordine.
Everyone gangsta till they get a punch in da face