Așa cum scriam acum ceva vreme, se bagă, în mod oficial plata TVA la încasare. Și, contrar comentatorilor care o dădeau că de fapt e o facilitate pentru ca firmele agreate de putere să devalizeze TVA la greu

Dreptul de deducere a TVA aferente achiziţiilor efectuate de o persoană impozabilă de la o persoană impozabilă care aplică sistemul TVA la încasare conform prevederilor art. 1342 alin. (3) – (8) este amânat până în momentul în care taxa aferentă bunurilor şi serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost plătită furnizorului/prestatorului său

Deci, un lucru bun pentru micii întreprinzători.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

56 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Screw » pai pana acum am avut miraculosul guvern boc, care a fost interesat sa jupoaie tot

  2. #2

    Nu e un lucru bun pentru toata lumea, ganditi inainte sa vorbiti. E o facilitate pentru firmele care lucreaza cu statul si incaseaza la 1 an facturile supraincarcate si au de plata TVA. In piata, sunt foarte rare cazurile in care termenele de plata depasesc 90 de zile.

    Va prezint urmatoarea situatia care va afecta toti contribuabilii:

    1. Firma X, client, cumpara marfa e la Firma Y, cu plata la 90 de zile, marfa pe care o pune pe raft
    – Firma X nu plateste TVA decat la incasare, ceea ce e OK pentru ea
    – Firma Y nu deduce TVA decat la plata, ceea ce creaza o problema, detaliata mai jos
    2. Firma Y, vinde marfa, si o incaseaza de la clienti (sa zicem pe loc, ca sa simplificam exemplul) in primele 30 de zile
    – Firma Y plateste TVA la incasare, astfel plateste TVA-ul pentru marfa la stat
    – Firma Y plateste peste 90 de zile TVA-ul si la Firma X (furnizor), care il plateste si el la stat

    Ce reiese de aici?
    – Firma X plateste TVA la stat pentru marfa
    – Firma Y plateste TVA la stat pentru marfa, pe toata valoarea, nu doar pe valoarea adaugata
    – Firma Y plateste TVA la furnizor pentru marfa

    Ulterior Firma Y isi va recupera TVA-ul de la stat, doar ca trebuie sa il plateasca de 2 ori, fata de 1 data, cat era situatia de pana acum, cand il platea la Firma Y pentru marfa si la stat pentru valoarea sa adaugata.

    Cu ce imbunatateste legea cashflow-ul pentru Firma Y? Cu nimic, o baga in faliment.

    Legea asta e partial OK doar pentru primul element al lantului producator -> distribuitor -> revanzator -> client, adica pentru producator. Pentru restul, sub nici o forma, pentru ca vor plati TVA-ul de 2 ori.

    • #3

      Alex » ori e incomplet ce scrii, ori e oarecum fara sens. cum adica plateste de 2 ori?

    • #4

      Pentru ca plateste TVA-ul la stat (a incasat contravaloarea marfii vandute pe loc si nu are drept de deducere pentru ca nu a platit inca la furnizor) si il plateste in totalitate, nu doar pe valoarea lui adaugata si plateste TVA-ul si la furnizor peste 30 de zile (pentru ca furnizorul a trecut pe factura TVA-ul).

      Deci plateste acelasi TVA in doua locuri. Si-l deduce ulterior, dar ce conteaza …

    • #5

      Alex » ok, in situatia mea. am srl, emit factura, mi se plateste peste 30 de zile. mi se pare un avantaj major ca a 2 a zi dupa ce emit factura, nu scot bani din buzunar sa platesc un tva care practic nu exista in conturile mele…

    • #6

      In cazul tau era OK si acum, daca ti se platea la termenul de 30 de zile. Nu scoti bani a doua zi, scoti bani in 25 a lunii urmatoare: facturezi in ianuarie, platesti TVA in 25 februarie daca esti la luna platitor sau in 25 aprilie daca esti la trimestru. (cum cred ca e cazul tau).

    • Nu cred ca platesti TVA-ul la stat in clipa in care ai incasat banii. Asta se face la finele lunii.
      Ce te opreste pe tine revanzator/distribuitor sa platesti la distribuitor/producator in aceeasi luna in care ai facut incasarea de la client/revanzator? Facand acest lucru nu mai platesti TVA-ul pe toata marfa, ci doar pe valoarea adaugata (prin deducerea TVA-ului platit catre furnizorul tau)
      Termenul de plata este timpul maxim in care trebuie sa faci plata facturii. Nu te opreste nimeni sa platesi inainte de acel termen.

    • #8

      Te opreste organizarea cashflow-ului din firma ta. Termenul de plata de cele mai multe ori e negociat pe considerentul ca poate vinzi 50% din marfa in prima luna. Cu noul sistem ar trebui sa platesti la furnizor toata marfa inainte de termen sau sa platesti TVA total (nu pe valoarea adaugata) pe 50% din marfa vanduta. Nici una din variante nu e mai convenabila ca prima in care platesti la scadenta si iti asumi ce nu ai vandut iar TVA-ul este deductibil la primirea facturii.

      Ma enerveaza si e frustrant ca mi se spune ca e o facilitate, ma obliga sa o aplic, dar mie imi cauzeaza pierderi. Daca e o facilitate, de ce nu e optionala? Nu se intreaba nimeni?

  3. #9

    Eu incasez la doua – trei luni distanta de data la care facturez si de multi ani sunt prins intr-un cerc vicios in care alergi dupa urmatoarea lucrare sa acoperi gaura tva-ului mortilor masii pe care ai nu ai bani trebuie sa il dai. Daca o vad si pe asta aprobata o sa mai fac o firma asa de fun.

  4. #10

    Mai exista si o alternativa anume factura proforma. NU ?

  5. #11

    @Cristi – nu lucra cu clientii rau platnici, calculeaza penalitati. tine de disciplina fiecarui business. daca ai vine marfa si nu ai incasa banii, pe acelasi considerent nu ai plati nici furnizorul?

    @teo – da, este o solutie foarte buna

    • #12

      @alex – prestez servicii, clientii mei sunt 2 corporatii deci joci cum vor ei ca daca nu ramai pinguin si pe foamea asta nu cred ca iti prmiti sa faci nazuri

    • #13

      @Cristi – Si eu la fel. Renunta la corporatiile care nu platesc. sau obisnuieste-le sa plateasca prin diferite metode.

  6. #14

    Oricum dupa 120 de zile de la neincasare TVA-ul devine exigibil, asa ca …

    (5) În cazul în care persoanele impozabile eligibile pentru aplicarea sistemului TVA la încasare nu au încasat contravaloarea integrală sau parţială a livrării de bunuri sau a prestării de servicii în termen de 120 de zile calendaristice de la data emiterii facturii, inclusiv, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 120-a zi
    calendaristică, de la data emiterii facturii. În situaţia în care factura nu a fost emisă în temenul prevăzut de lege, exigibilitatea taxei aferente contravalorii neîncasate intervine în cea de-a 120-a zi calendaristică de la termenul limită pentru emiterea acesteia.

  7. #15

    @alex – cand de relatiile de afaceri si de clienti pe care ii ai depinde stabilitatea financiara a firmei si implicit a celor 8 angajati nu mai gandesti asa spartanic. Traim vremuri de cacat daca mai era ca in 2005-2007 gaseam repede altii fara mari eforturi

  8. #16

    @cristi – Legea asta afecteaza negativ stabilitatea firmei mele si nu mi se permite sa optez la plata TVA la emiterea facturii respectiv deducerea TVA la primirea facturii.

  9. #17

    @alex – Chestia cu posibilitatea de a alege cum vrei sa platesti TVA-ul la facturare sau la incasare ar fi un lucru si mai ok. Dar aici as pune o conditie/obligativitate sa iti alegi de la inceput de an cum vrei sa platesti

  10. #18

    Eu as fi de acord sa aleg la inceput pentru toata durata de viata a firmei. Si as alege TVA la emiterea facturii / primirea facturii.

  11. #19

    @Alex – Poate nu pentru toata durata de viata a firmei as zice mai degraba sa alegi anual. Pe mine ma avantajaza varianta la incasare

  12. #20

    Pe mine nu. Practic pe mine m-a …

    • M-a… m-a ce?!??! OMG, suspansul ma omoara!!!!! 🙂
      (Pe bune, am tot citit pana aci si brusc… “m-a…”)

  13. #22

    Este o falsa rezolvare a cash-flow-ului. O cretinatate as spune. Masura asta va incuraja termene de plata si mai relaxate decum sunt acum. Pot sa-i spun oricand furnizorului sa nu se mai coiasca ca TVA-ul il plateste mai tarziu, asa ca poate sa mai astepte un pic, sa mai puna inca 15 zile la alea 45, etc. De fapt aici e problema. A termenelor de plata foooarte relaxate. Daca banul nu circula intre parteneri atunci se blocheaza circuitul productie-vanzari. Daca erau mai smecheri si bine intentionati ar fi gasit o solutie pentru disciplinarea celor care trag de termenele de plata ca pielea de pe puma.
    Asta ar fi si cand il intalnesti pe unu’ cu un cui in cap pe strada, si in loc sa-l duci la spital ii dai o aspirina. Pe termen scurt zici ca l-ai ajutat, dar pe termen lung l-ai cam omorat. Cam asa e si cu masura asta.
    Va fi o gaura in buget si o incurajare a intarzierilor platilor catre furnizori. In loc sa incurajeze cumva scurtarea termenelor de plata, se va favoriza marirea “scadentelor” cu consecinta directa a blocajului economic. Fara sa incasez la timp banii, nu o sa pot sa-mi “rulez” afacera. Chiar si alea 120 de zile sunt multe ca si termen de plata.

  14. #23

    Apropo de intruducerea TVA la incasare.
    Acum cateva zile era o dezbatere fie pe Evz fie pe B1 (nu mai retin) in care se dezbatea problema daca asta este o facilitate sau o bataie de cap in plus pentru firme.
    Dupa ce citisem in Evz, prin ianuarie, ca Raed Arafat are legaturi cu teroristii si ca a manarit banii bolnavilor, credeam ca le-am vazut/citit pe toate.
    Asta ca plata TVA la incasare e o bataie de cap, realmente m-a socat.

  15. In varianta precedenta se platea doar diferenta intre TVA incasat si TVA platit. Regularizare, ase se numeste. Si era mult mai avantajos pentru firme sa plateasca doar un rest net decat sa plateasca toti aia 24% si pe urma sa se roage la Sfantul Asteapta sa isi primeasca inapoi ce au platit in plus.

  16. #25

    Alex, si cu ce e diferita situatia ta in care platesti “de doua ori” de cea de azi?

  17. #26

    @arhi – adica guvernul boc a fost la putere din ’89 incoace?

    • #27

      dan » nu, guvernul boc a refuzat sa introduca cele 2 masuri esentiale intr-un stat civilizat. tva la incasare si falimentul personal

  18. Mamaaaa, ce de iconomişti aici

  19. #29

    @Mache – e diferita, acum functioneaza asa:
    1. cumperi marfa, primesti factura ai drept de deducere imediat. vinzi marfa, o incasez, incasezi TVA. platesti la stat doar TVA-ul aferent valorii tale adaugate (adaosului comercia).
    2. cumperi marfa, primesti factura ai drept de deducere imediat. vinzi marfa, NU o incasezi, ai de plata TVA. Cazul acesta scoti banii pt marfa la furnizor si TVA la stat.

    Diferenta este ca in noua lege, vei scoate bani de la tine si in cazul 1.

    @Screw – nu vinde servicii firmelor care crezi ca nu au posibilitatea sa plateasca (verifici bilant online, ceri balanta), ceri garantie de plata CEC / BO, te asiguri. Asa dai marfa ca fraieru si astepti sa o incasezi joi la vara. E ca si cum te pacalesti singur. Oricine poate sa vanda marfa fara sa incaseze, nu iti trebuie nici un skill. Skill ai cand vinzi si incasezi.

  20. #30

    @Mache – continuare: noua lege nu te scuteste de cazul in care nu incasezi. Daca in 120 de zile nu ai incasat facturile, TVA-ul devine exigibil. Deci nu esti protejat de tzepe. E aproape ca si cum ai fi platitor de TVA trimestrial.

    Sa vedeti cum se va complica contabilitatea si ce costuri in plus vor avea firmele ca un contabil sa urmareasca incasarile pentru exigibilitatea TVA si modalitatea de incasare aferenta lor. Va fi tare. Doar costuri in plus si beneficii imaginare.

  21. #31

    @Arhi : te bucuri ca Geoana sau Ponta ?
    Stai ca nu a intrat in vigoare, USL-ul e intr-un mare hau, au mai multe aparitii la TV decat sedinte in guvern , Nastase o plimba pe Mona Pivniceru cu masina fara ca ea sa stie, ameninta procuratura ca ii ancheteaza pentru frauda electorala.
    Daca nu scot imediat niste masuri d-astea sa mai calmeze platitorii o sa cada mai rau ca Boc. Si boc era mic…

    • #32

      Masura ca asta ii calmeaza pe unii dar ii enerveaza rau de tot pe altii.

  22. #33

    @poli – asa este cum zici. termenul de plata nu trebuie sa fie acordat mai mult de 7 – 10 zile. 30 de zile in anumite cazuri, 90 de zile in si mai rare cazuri. daca nu ai bani suficienti sa platesti furnizorii in termeni rezonabili aplici pentru credit de investitii / linie de credit. nu poti cere unui furnizor sa fie si banca (sa te crediteze), sa tipareasca si bani (pentru productia lui) pentru ca evident linia lui de credit te finanteaza indirect pe tine si sa ofere si produse / servicii de calitate la un pret cat mai mic.

  23. #34

    @Screw – aia care nu au avut bani de TVA si au intrat in faliment vor intra oricum pentru ca si in noua lege cu TVA la incasare, ai de plata TVA-ul si daca nu il incasezi dupa 120 de zile. le amana falimentul doar ca sa mai traga dupa ei pe si mai multi.

  24. #35

    Era o masura buna daca:
    1. firmele cu CA sub un anumit prag puteau opta pentru TVA la incasare (nu era obligatoriu)
    2. TVA-ul nu devenea automat exigibil dupa 120 de zile ci putea deveni exigibil doar in urma unui control prin care se dovedea incercarea de fraudare a mecanismului
    3. se aloca suficient timp (nu 4 luni), pentru upgradarea aplicatiilor de contabilitate care in prezent nu pot urmari TVA-u de plata dupa incasari (acum exista contabilitate pe angajamente = facturi, nu incasari)

    sau

    Se introducea o metoda ca dupa termenul de prescriptie al unei creante (3 ani) (facturi neincasate) TVA-ul platit sa poata fi recuperat. Complicat, dar mai simplu decat ce va iesi acum.

  25. #36

    @arhi – adica tu vrei sa spui ca doar guvernul boc a refuzat sa faca treaba asta? guvernele anterioare ce-au facut in directia asta?

    • #37

      dan » politica \ala a facut la fel\ o fi valabila la tv, cu basescu, dar nu aici.

  26. #38

    Cel mai tare, nu se reglementeaza data platii / incasarii in OUG, care poate fi oricare din urmatoarele:

    1. Data ordonarii platii (data de pe ordinul de plata) sau data semnarii operatiunii in internet banking (T)
    2. Data care apare pe extrasul de cont care poate sa difere de data de la pct. 1 daca faci o plata in afara ordelor de program / zile nelucratoare (T + X)
    3. Data incasarii platii de catre beneficiar (care e de regula T + X + 1 sau T + X + 2)

    Imaginativa ce distinct vor inregistra exigibilitatea taxei doi parteneri la care unul face plata in 31 si celalalt o incaseaza in data de 2 a lunii urmatoare.

  27. #39

    @Alex,

    Tot ce ai zis pana acum e foarte corect. Proiectul asta de lege facut la repezeala pune mari probleme societatilor. Ok, cine are o factura lunar, pizda ma-sii… merge. Dar cand majoritatea firmelor mici nu sunt in stare sa declare corect nici macar acum, cand ai “factura – declaratia”, apoi cand ai “factura-incasarea-incasarea partiala-depasire termen 120 zile-dovada plata furnizor pentru deducere TVA-declaratie”. Eu sunt curios ce om normal din MFP aproba proiectul in forma asta. Un singur cuvant imi vine in minte: “populism”.

  28. #40

    ce vroiam sa zic e ca nu mi se pare corect ca faci sa para ca guvernul boc a fost cel mai naspa posibil, cand nu a fost chiar asa.
    vizavi de decizia asta, este, intr-adevar, bine venita

  29. #41

    normal, intreprinzatorului roman nu ii convine legea, ca ii da batai de cap suplimentare. ma intreb restul lumii normale la cap, care plateste taxa la ce incaseaza, cum dracu se descurca? cum de n-a falimentat capitalismul pina acu? mare mirare…

  30. #42

    Da, hai sa ne dam cu parerea pe langa subiect. Mai bifam o interventie. Si mai bagam si una din aia cu “capitalismul”, desi se potriveste ca nuca in perete. Care e restul lumii care “plateste taxa la ce incaseaza”?

  31. #44

    @PCH – Se aplica OPTIONAL nu OBLIGATORIU. Asta inseamna ca se aplica pentru firmele care cred ca li se potriveste aceasta metoda de exigibilitate / deductibilitate a taxei.

    Oricum, nu ai inteles nimic din ce scria mai sus si nu am rabdare sa mai explic, probabil il tu admiri pe Patriciu, mare om de afaceri, mare capitalist, om cu viziune in business (pupat in cur de toate publicatiile de business vroiau sa aiba niste rasini) pentru falimentele rasunatoare, ca vorba lui – citez din memorie, insolventa e o etapa fireasca in orice afacere.

    • #45

      si daca e optional, e rau nu? sa ai o optiune de incurca, ca tre sa gindesti ce sa faci? adica dintre a plati obligatoriu taxa pe ce n-ai incasat si a plati optional taxa pe bani cind ii incasezi, e mai bine cu obligatoriu si mai nasol cu optional? prietene, plateste-i tu obligatoriu, nu se supara nimeni, eu zic ca pentru mine e mai bine sa platesc la incasare si nu e nevoie sa fiu doctor in economie sau fan al lui patriciu, ci doar sa nu fiu idiot.

  32. #46

    @PCH – esti prost, dar prost rau de tot. spuneam ca afara e optional si e in regula si in romania va fi obigatoriu, ceea ce nu e bine. repet, nu ai inteles nimic si esti idiot ca si vorbesti pe langa.

  33. #47

    sper sa nu te simti jignit dar nu mai pot cu oameni ca tine dupa ce scriu atatea argumente (trebuie sa mai apara unu sa imi spuna ca-s basist sau cine stie ce). de asta merge tara asa cum merge, pentru ca o multime de destepti, la argumente clare, vin si spun “sa va zic eu, capitaismul e asa si pe dincolo”, “intreprinzatorul e un lenes”, fara sa inteleaga absolut nimic, dar baga clisee cat cuprinde.

    • #48

      comentariul anterior pentru care speram sa nu te simti jignit e in curs de aprobare, te faceam in el prost si iti explicam ca TVA la incasare afara e optional si e in regula si in romania va fi obigatoriu, ceea ce nu e bine. tu nu ai inteles mare lucru din ce am zis inainte.

    • #49

      argumentele tale sunt de kkt. poti sa analizezi economia mondiala si galactica, daca vrei – treaba ta, pe mine ma intereseaza firma mea si legea asta imi convine. de firmele si problemele altora sa se intereseze altii. daca dupa 20 de ani de tva abuziv romania mai are inca economie, am impresia ca tva la incasare nu are cum sa faca mai rau. tu consuma-te in continuare cu drobul de sare si cliseele altora. succesuri.

  34. #50

    Atunci du-te-n ma-ta. Nu ma intereseaza firma ta, de care nu a auzit nimeni si problema ta cu TVA-ul care zici ca era abuziv. Ai fost tu prost si esti in continuare, TVA-ul nu era abuziv. Cretin ce esti!

  35. #51

    Ideea era alta dobitocule, sa fie TVA la incasare optional, pentru ca pe unii ii avantajeaza si pe atii nu. Din nou, mentin ce ziceam, du-te-n ma-ta, cretinule. Tu esti din kkt. nu argumentele.

  36. #52

    este o masura luata cu dedicatie pentru clientela poitica.
    o facilitate oferita businessului cu statul. faptul ca si alti intreprinzatori profita de pe urma acestei facilitati, este un efect colateral pozitiv…
    o situatie fericita de win win pentru unii, pentru altii e doar o schimbare care nu-i afecteaza cu nimic…
    din pacate gustul amar ramane, pentru ca astfel de masuri nu se iau pentru ca se doreste facilitarea economiei, ci la comanda…

  37. #53

    As avea o intrebare:
    Cat de “avantajos” ar fi pt firma mea daca as cumpara o marfa cu banii jos, si doresc/trebue sa o tin pe stoc (nefiind de sezon), si va trebui sa o vand peste 6/9 luni, si va trebui sa tinem cont ca o parte de marfa se va vinde si la credit?..

    multumesc anticipat pt raspuns

  38. #54

    La tine va fi la fel ca si pana acum.

    TVA la facturare: deduci TVA pe marfa la data facturii (momentul achizitiei)
    TVA la plata: deduci TVA pe marfa la data platii, care e im momentul facturarii (deci tot momentul achizitiei)

    Platesti TVA in ambele cazuri cand vei vinde marfa, deoarece o incasezi pe loc.

  39. #55

    deci , ideea e sa vand cash
    multumesc de raspuns

  40. #56

    Sincer, cei care sustin ca TVA-ul la incasare este o facilitate cred ca nu stiu ce spun ori fac parte din acei contabili carora le place hartogaria. In loc sa simplificam acest sistem fiscal care oripileaza pe toata lumea Min de Finante nu face altceva decat sa ne complice activitatea. Lucrez la o multinationala si nu cred ca va imaginati cum este privit sistemul fiscal si aceste inepte decizii luate peste noapte de oamenii de afeceri straini. Pacat, mare pacat….