Ieri a trecut prin parlament legea aia care mărește pensiile normale cu 40%. Desigur, o gherlă PSD, aruncată ca nadă pentru guvernul Orban, care face și va face ca trenul, fix în ultima săptămână dinainte de alegeri, ca să le explice pensionarilor de ce trebuie să fie muritori de foame, în timp ce Câțu plimbă lei la ING. Adică să își taie craca de sub picioare, pensionarii fiind cel mai mare și mai organizat grup social, în caz de alegeri, ei fiind cei ce țin PSD la guvernare de 30 de ani.

Și ce circ a fost peste tot, inclusiv în online, la specialiștii finanțiști/politică/biologie/chimie moleculară/orientul mijlociu etc. Ni se aruncă țara în marasm social, ne vom îndatora ca nimeni alții, huoo, nu se poate. Asta în timp ce beneficiarii, adică pensionarii, părinții și bunicii noștri, privesc dinafară cum li se hotărăsc destinele.

Și totuși, mărirea asta a pensiilor chiar nu mi se pare sfârșitul lumii.
În primul rând, pensiile românilor sunt o jignire la adresa oamenilor. Rezultanta bătăii de joc a 30 de ani de mizerie, oameni care au cotizat câte 40-50 de ani la pensii, cu salarii de oameni normali, au pensii care nu le ajung nici să își cumpere medicamente. Asta în timp ce pensionarii speciali precum Tudorel Toader încasează milioane de dolari, pentru că au fost la putere și și-au așezat frumos să adoarmă cum trebuie.

V-ați întrebat vreodată de ce pensionarii votează, întotdeauna cu cei care le promit că le dau chestii? Vă spun eu, votează de foame, de sărăcie, din speranța că vor avea o pâine în plus pe masă. Dacă pensionarii nu ar trăi cu grija morții de mâine, PSD și partidele populiste nu are avea nicio șansă, pentru că prima treaptă a piramidei lui Maslow ar fi ocupată, iar nevoile lor s-ar îndrepta spre securitate proprie, siguranța resurselor și a proprietății, lucruri pe care nu le mai cumperi cu o găleată și un kil de zahăr.

Și totuși, de fiecare dată când cineva încearcă să le ridice nivelul de trai, toți cei care au deja un nivel ridicat de trai, încep să se revolte ușurel, din spatele scăunelului de la Starbucks, dar vai, e inacceptabil, noi înțelegem perfect problemele pensionarilor (pauză pentru sorbit cafeaua fierbinte, cu lăptișor de soia exact cât e nevoie), dar pensionarii trebuie să înțeleagă că acum nu e momentul.

Când credeți că ar fi momentul? Când românia câștigă la lotto? Când se va descoperi un depozit de diamante pe care scrie PENTRU PENSIONARI, prin urmare nu va fi exploatat de nimeni, totul va merge în conturile pensionarilor? Când e momentul acela, care e clar că nu ar veni și nu va veni niciodată? Când?

Vai, ne vom împrumuta! Ce nasol, Orban s-a împrumutat miliarde în perioada asta, doar ca să aibă ce fura comitetul de salvare a romaniei de Covid. S-a furat în perioada asta ca niciodată, e plin bucureștiul de Porsche și băncile de conturi grășune. Panarama de la primărie a dat 100 de milioane pe un pod care nu face decât să blocheze traficul și se termină într-o groapă. Repetați după mine O SUTĂ DE MILIOANE DE EURO. 500 DE MILIOANE DE LEI. Dar pensionarilor li se explică că nu sunt bani, aia e, nu ai ce face, mai vedem.

Cât credeți că va dura această îndatorare îngrozitoare? Vorbim de oameni care trăiesc la limita de jos a sărăciei, de care râdem că nu se încălzesc iarna și ne deranjează confortul, neștiind că, pentru ei, căldura aceea se traduce în lipsa mâncării sau a medicamentelor. Cât credeți că vor mai trăi generațiile astea atât de distruse de către democrația originală a celor 30 de ani? 1 an? 5 ani? 10 ani? Credeți că mai rezistă 10 ani, să ne cheltuiască bănuții ăia împrumutați?

Eu nu cred.
Suntem jenanți, ca popor. Țara cheltuie anual sute de miliarde pe imbecilități care, în final, se concretizează în furt pentru partid, cum sunt tabletele Vonino de la sectorul 1, cu preț de iPad, dar pe noi ne fute grija extremă despre cum ne vom îndatora în mod extrem și nu e bine, că de aia a luptat Ceaușescu să ne achite datoria externă.

Ceaușescu era un țăran imbecil, reprezentantul legitim al unei țări la fel.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Excepțional articol! Felicitări.

    • #2

      “Și totuși, mărirea asta a pensiilor chiar nu mi se pare sfârșitul lumii.” Simtiti cum va apropiati de 50 ani, huh? Ca pe la treij’d’ani altfel vede omul si femeia lui marirea pensiilor…

    • #3

      Presupun din start ca oamenii din articol nu mai au de mult bunici, iar parintii ii tin in puf, trimitandu-le zacusca si, din putinul lor, suficient cat sa-si permita chiria-n bucale, plus tzoale. Si/ sau merg prea mult pe ideea de “dai iang”, ceea ce n-ar fi imposibil, la poluarea actuala si pateurile-n loc de mese adevarate.

    • #4

      #mircea, încă nu, plus ca de vreo 6 ani cotizez la sistemul de pensii din altă țară, dar cred ca Cetin are perfectă dreptate, o altă părere, perfect argumentata, într-o mare de lamentări apocaliptice.

    • Cred ca este articolul meu preferat din tot ce am citit pe acest blog. Am spus exact acelasi lucruri, mai putin coerent si bine structurat de cat aici, pe diverse site-uri de stiri pe unde imi pierd uneori vremea ca tampitul.

      Instant au sarit toti expertii sa-mi explice cat de rau este chiar si pentru pensionari sau cum sunt eu PSD-ist, desi mentionez clar ca erau bani suficienti daca mafia PNL/PSD nu fura accelerat in ultima perioada.

      Iar PNL, aceasta mizerie de partid, mai are si tupeul sa comenteze dupa ce:

      * nu a rezolvat pensiile speciale
      * a facut tot posibilul sa nu fie alegeri in doua tururi
      * au furat din tot ce au putut in perioada asta, cu nimic mai prejos decat o guvernare PSD
      * a recrutat toti penali, pedofili si violatorii din PSD
      * lucreaza impreuna cu interlopii ca fratii de la PSD
      * imprumuturile lui Catu pentru partid, platite de noi pe viitor
      * justitia e la pamant si PNL (vezi deciziile mizeriei de Predoiu) o si ingroapa
      * mediul este la pamant si ei mentin in functie omul pus acolo de mafia padurilor
      * au lasat tara fara guvern in cel mai prost moment pentru ca idiotul de Sica s-a prins ca iese Catu primministru si a inceput sa planga si sa se dea cu fundul de podea
      …si multe multe altele

      Un guvern imbecil si daca nu erau cateva petarde extreme prin PSD nu cred ca as fi simtit diferenta intre PSD si PNL. Sunt din acealasi grup mafiot si anul asta au fost mai uniti decat erau in USL. Niste mizerii pe care sper sa le vad la un moment dat pe un destin asemanator cu cel al Ceausestilor.

      Nu, nu spun ca “Toti sunt la fel” si da, ma duc la vot si inca o data votez cu USR.

      Am si acolo de comentat de gainarul de Barna, tot un ahtiat de putere ca pulica de LuCovid Orban, dar nu trebuie sa-mi traiesc viata cu el. Nu o sa gasesc niciodata optiunea perfecta si in nici un caz in politica din Romania. Daca PNL si PSD o sa pastreze majoritatea in parlament o sa fie mai jale. Greu de crezut ca e posibil mai rau decat atat dar am invatat in acesti 30 de ani magici ca este mereu loc de mai rau. Probabil urmeaza sa aduca interlopii direct in guvern…oh wait.

  2. Aproape ai zice ca în perioade de criza nu faci d-astea.
    Pensionarii votează psd pentru ca sunt egoiști și prosti. Întrebarea “bah, e criza în toată lumea de unde plm face rost parlamentul de 40%?” nu se pune
    După care vine psd și zice, nu boss, e treaba guvernului sa facă banii aia.

    • Hai sa ti-l dau exemplu pe unchi-meu, om cu oarecare cultura, inginer pe vremea cand nu ieseau ca painile din cuptor, sef de sectie (mai sus nu se putea, fara sa fii un membru activ) la o intreprindere bucuresteana care cumva mai traieste si azi.

      Initial avea pensie 2400lei, apoi i-au marit pensia si ajunsese la 2700 si apoi la 3100.
      Cand era inca la 2400 i-am zis ca-l mai ajut cu 1000lei ca sa nu mai stea cu grija ca caldura ca medicamentele. Sa-si duca omul viata cat ii ramasese in tihna.

      Omul suferea cu rinichii si a inceput sa faca dializa. Long story short, de la centrul de dializare ne-au zis ca putem sa facem dosar pentru handicap, si-au mai venit si de acolo vreo 1400lei.
      In total el ajunsese sa primeasca 3100(pensia) + 1400 (ajutor de handicap) + 1000 (de la mine) = 5500lei/luna.
      Cel putin mie mi se pare o suma mai mult decat decenta pentru nevoile oricui, cu atat mai mult unui pensionar.

      La un moment dat am avut niste cheltuieli neasteptate destul de consistente si n-am putut sa-i dau cei 1000lei. Ma tot suna, cand vin sa-i aduc banii. I-am zis ca luna asta nu pot si ca 1-2 luni pana ma pun pe picioare ar trebui sa ii ajunga 4500lei. Raspunsul lui, dupa ce i-am explicat pe categorii de cheltuieli ca ii ajung: Si eu ce ma fac?
      Pana la urma a admis ca nu ii cheltuie, dar pune si el deoparte niste bani sa aiba pentru zile negre si in lunile alea 2 n-a pus cat ar fi vrut. I-am explicat ca daca are nevoie de mai mult, ii dau eu CAND are nevoie, dar pana la urma i-am respectat dorinta de a-si face singur socotelile.

      Omul era anti-PSD convins si aveam dezbateri “aprinse” pe Dragnea si Olguta.
      Eu il intrebam de unde-ti cresc ma astia pensia de la 2400 la 3100? Cu ce bani?
      El imi raspundea daca mi se pare normal ca el care-a avut salariu X in vremurile de mult apuse, cand salariul mediu era doar Y sa ia doar 3100, la cat a cotizat el.

      Cam astia sunt pensionarii. Cand treci de o anumita varsta (40,50,70, de la caz la caz) parca-ti ia Al-de-sus mintile si incepi sa votezi PSD.

    • eu cu ai mei nici macar nu ma mai chiui sa discut. Am convenit ca nu prea mai discutam asta si am mai taiat-o.
      Si nu, nu numa la noi is asa. Si e si de inteles.
      Batranii devin mult mai conservatori. Asa ca vor ca totul sa fie ca inainte. D-aia vezi voturi tip brexit and shit.
      io nu prea inteleg cum e cu punctul de pensie din Romania. Si cum creste el pe baza inflatiei sau ce dracu, ca sa cresti din pix 40% e putin cam mult. vorbim totusi de un fond de ~130mil euro/lunar anu trecut. Nu chiar peanuts
      Aici am deja niste calcule facute. Daca lucrez pe banii astia la pensie o sa iau atat. Din ce inteleg este destul de irelevant cat castig lunar, exista un maxim pentru pensia de stat (pilou 1 de la noi). Peste is pensiile tip pilonu 2-3.

  3. Ai dreptate! Orban, a dat anul asta prin primavara sau vara un OUG sa despagubesca cu 1 miliard de € 2 dosare de la ANRP. Jaful ala de la anrp a inceput de pe vremea lu basescu si e si azi. Tot felul de samsari cumpara drepturi litigioase dupa care castiga procese in justitia romana ( cu evaluari umflat ) si dupa iau gramezi de bani de la statul roman. O urasc pe firea cel mai mult pentru pomenile pe care le face si le a facut: sub pretextul “sustinem cultura” a dat cu bani la tot felul de actori si teatre care nu vand 5 bilete la o piesa de teatru. Nu vinzi bilete la ce joci atunci apuca te de altceva! Mizeriile numite CREART si ARCUB sunt capuse de cheltuit bani publici pe nimic !!!! Vouchere peste vouchere !!! Borduri la borduri in tot bucurestiul

  4. Ca pensiile si salariul minim e o bataie de joc este clar, eu zic ca problema lor este ca nu stiu cum sa faca bani de furat + pensii, etc. Adica ar avea de ales, furam sau dam si ceva bani, iar la prima varianta nu o sa cedeze nicio guvernare. Asa ca .. naspa. Ieri am vazut un studiu ca impozitul total pe munca e cam ca in Germania, cu deosebirea ca acolo salariatul ia mai mult din brut in mana. Plus evident diferenta de salariu si/sau putere de cumparare [ asta e mai importanta de fapt ]. PNL e cam cu fundul la gard, evident ca au sanse de 90% sa piarda guvernarea. PSD va rezolva in stilul caracteristic, mai intai va plange ca au lasat aia visteria goala, apoi imprumuta si/sau tiparesc niste bani. Putina inflatie, ceva deficit mai mare decat cel admis de UE, ceva sanctiuni, trece.

    Pana cand nu o sa avem un minim decent de trai neimpozitat excesiv, asa va fi. Nu vad iesirea. Acum pe bune, cine-i nebun sa dea 50% impozit pe salariu, 19% pe TVA, inca 10 % pe dividente [ sau cat o mai fi ] + alte taxe si impozite? Munca la negru si afacerile la negru sunt in floare, nu cred ca se gandeste cineva ca aia cu ajutoare sociale traiesc din cei 140 de lei primiti de la stat + ceva alocatii de la copii.

  5. #11

    Frumos jucat PSD, frumos.

    Stau si ma minunez ce capcane fac astia din psd , ce lovituri ce tunuri ( si pnl desigur”

    O singura intrebare am…. cum ar arata tara asta Daca lucrurile ar fi normale , repet normale , nu ceva iesit din comun , nu trebuie sa reinventam roata . Daca si ar pune capul sa faca bine in detrimentul raului .

    Dar pe mine nu ma incalzeste cu nimic ca ala fura 3-4 milioane de euro si sta 2 ani (( din care face doar un an si ceva ) , cat era anu de puscarie ? “)
    Confiscata averea si lasat in curu gol .

    Tara asta trebuie sa moara ca sa poata lucrurile sa devina cum trebuie .

    Si … totul porneste de la educatie…. totul 🙂
    De ce neamtul e asa ?
    De ce japonezul este asa harnic ?
    Si exemplele pot continua pana maine . Asa au crescut, asta au vazut , asta fac .

    Suntem o tara de putori,si cu expresia “ lasa ca merge si asa “
    Si din nepasarea ta .. a mea , am ajuns toti aici 🙂
    Si culmea stii care e ?
    Iti bati joc de tine , e si tara ta , avem cele mai proaste drumuri , cele mai multe accidente , pentru ca trebuie sa stai sa te uiti la asfalt doamne fereste sa nu dai intro groapa sa se strice ceva la masina ca nu ai bani sa o repari , sau feresti groapa .. si dai in altul

    Cum ziceam, tara asta trebuie sa moara si sa inceapa de la 0
    Asa zicea si hitler , e mai usor sa construiesti decat sa reconstruiesti
    Punct si de la capat !

  6. #12

    Marea problemă este că toate pensiile cresc. Nu pot accepta să avem atâtea categorii de pensionari speciali.

    • N-as baga mana in foc, dar cred ca nu se aplica pensiilor speciale, care se calculeaza altfel, nu in functie de contributivitate si, deci, nu pe baza de puncte. Asa ca macar aici beneficiaza in mare parte doar cine merita.

  7. #14

    De acord cu tine pana la un punct.Poate nu inteleg eu exact mecanismul maririi pensiilor dar se maresc toate pensiile cu 40% , asta inseamna ca si ala cu pensie de mizerie are o marire , dar 40% din 1000 de lei sau mai putin e un rahat, insa si cel cu pensie de 10.000 de lei are o marire unde 40% este cu totul altceva.
    Poate gresesc si nu am inteles eu bine.Normal era marirea pensiilor mici , faceai un plafon.Daca ai o pensie uriasa la ce pula mea mai vrei 40 % marire , sa iti iei Bugatti in rate ..!?
    Daca deschidem discutia de pensionari speciali devine ridicola situatia.Cunosc om de 48 de ani , pensionat de la 45 de ani, pocneste de sanatate, pensie mare, lucrat stiti voi unde, va avea si el 40 %, sa fie primit..

    • #15

      Exact asta ma gandeam si eu! De la 1000 la 1400 nu e mare sfaraiala, dar ce ziceti de cei cu pensii de 10-20-30000/luna? nu pot sa cred ca asa se va pune problema desi la noi, bugetarul ia mai mult decat cel din privat, diferentele de pensii sunt incredibile de la 700 la 70000 sau cat are cel mai tare pensionar din RO. In Germania diferentele sunt mult mai mici, sunt cativa inalti functionari, restul se invart intre 1500-3500…

  8. #16

    Problema cea mai mare vine din mărirea pensiilor cu x puncte procentuale. Una e să mărești cu 400 lei o pensie de 1000 de lei și alta e să-i mai dai încă 1600 lei unuia care deja ia 4000 lei. Nu zic, poate că cel care are pensie mare a contribuit mult pentru ea însă aplicând măriri procentuale nu faci decât să adâncești prăpastia dintre diferitele categorii de pensionari. Soluția ar o creștere de 40% pentru cei cu pensii <1000 lei și să diminuezi apoi procentele în funcție de cuantumul pensiei. Să vorbiți cu un bătrân care a lucrat 28 ani la CAP ca să înțelegeți cam ce muncă istovitoare au avut de făcut la câmp și apoi să judecați dacă e drept să primească doar 700 lei pensie. Plus că, retribuita pe care a primit-o la munca câmpului era o mizerie.

    • #17

      Foarte bine zice domnul Matei, doar ca asta cu diminuarea procentelor cred ca este putin neconstitutionala. E clar ca pensionarii trebuie sa fie scosi din saracie, problema pe care o vad si eu (e doar o parere personala si puteti sa faceti ceva pe ea) e adancirea prapastiei dintre diferitele categorii de pensionari. Cu marirea asta de 40% cam asta o sa se intample, nu-l scoti din saracie pe ala cu 700 de lei pensie (din pacate cunosc si eu destule cazuri in care au muncit multi ani la CAP si au pensia asta de mizerie), facusem un calcul si chiar si cu marirea asta tot nu ajungeau la 75% din salariul minim net pe economie, le mai trebuiau cativa lei.

      Iarasi o parere personala e ca ar trebui sa fie gasit un cadru legislativ in care sa se dea un fel de “ajutor” la pensie in suma fixa (gen 500-700-1000 de lei). Nu stiu cum ai putea face asta constitutional dar cred ca solutii s-ar gasi si sa dai doar celor (iar o parere personala) care au sub dublul salariului mediu pe economie (ai deja 7000 de lei pensie… pa pa marire). Voi va imaginati un calcul asa fictiv in care in impactul asta bugetar se ajunge la concluzia ca fiecare pensionar (cu pensia sub dublul salariului mediu) primeste 1000 de lei? Ala cu 700 o sa ia 1700, ala cu 4000, 5000, ala cu 6000, 7000, ala cu 6500, 7000. Sper ca s-a inteles ideea, dar mi se mare mult mai ok asa, decat sa avem prostia ca ala cu 700 sa ia 980 si ala cu 5000 sa ia 7000. Doar adancesti prapastia, ala cu 980 tot sarac ramane, iar ala cu 7000 devine si mai si.

      Ca si concluzie incercati sa fiti mai buni (situatia asta cu pandemia cred ca ne-a afectat pe toti cumva) si sa nu puneti botul la prostiile din campaniile electorale, erai hotarat sa votezi cu X? Cu X votezi, nu te schimbi asa cum bate vantul doar pentru ca unii au aruncat rahaturi ca doar sunt in campanie electorala si “asa se face”.

    • #18

      Exista solutia perfect legala a impozitarii progresive functie de suma incasata, de ex la o pensie de 2500 impozit zero, zece la suta ce depaseste pana la un plafon de x douazeci la suta pana la alt plafon si asa mai departe. Cred ca asta vor si face , mi se pare ca trebuie data o lege, dar nu ar fi o problema fiind majoritari. A mai fost impozit progresiv pe salarii parca tot in guvernarea psd

    • #19

      Hai ca revin iar cu niste calcule ipotetice (nu-mi sariti in cap, n-am facut facultate de econimie). In Romania sunt aproximativ 5 milioane de pensionari. O marire cu suma fixa de 1000 de lei a pensiilor ar avea un impact bugetar de 5 miliarde de lei pe luna deci 60 pe an. Impactul bugetar conform calculelor prezentate de Orban pe anul 2021 ar fi de 52 de miliarde. Deci loc de manevra sa maresti doar 4,3 milioane de pensii (sau ceva de genul sa ajungi la acelasi impact bugetar) cu 1000 de lei suma fixa ar fi. Impactul bugetar pe 2022 ar fi deci tot pe acolo (52 de miliarde de lei) si nu 83-84 miliarde de lei cum prezinta Orban (pe 2022 desigur).

      Care e smecheria? Scoti pensionarii din saracie, salvezi o categorie de oameni care si-asa-s vai steaua lor (da, e greu sa traiesti cu 700-1500 de lei pe luna si da, avem aici la momentul de fata in Romania aproximativ 3.3 milioane de pensionari in situatia asta). Asta chiar ar fi o pomana electorala ce ar ajuta oamenii.

      Conform datelor ar fi 212.414 de pensionari ce au pensia peste 3000 de lei, iar o statistica ceva mai veche spune ca doar 26.000 de pensionari au peste 5000 de lei. Am auzit de pe la voi si ceva legat de salariul minim. In acest moment pare sa fie 1.346 lei net. Sa fim seriosi, este extrem de putin, dar sa incercam sa-l acceptam pentru ca in acest moment cam asta ne este nivelul ca tara. Se presupune ca poti sa-ti schimbi locul de munca si sa ai macar venituri de 2000-2000 si ceva de lei si poate nu o sa ni se mai para ca o pensie minima de 1700 de lei e chiar asa de “mult”.

      Repet, sustin marirea pensiilor cu suma fixa si nu cu procent de 40%, pensionarii trebuie sa fie scosi din saracie dar nu asa, acel 40% nu va rezolva nimic pentru cei 3.3 milioane de pensionari, doar ii va amagi. Va rog sa ma scuzati pentru modul de exprimare (nici facultate de jurnalism n-am facut) si pentru parerea subiectiva, dar mai ales pentru aceste calcule/simulari fortate/imaginate.

    • la cifrele pe 2019 – 40% crestere ar insemna un impact de ~50mil/luna. Deci 600mil pe an. In an post criza datorata de pandemie. E ca si cum ai fi somer si ti-ai mai luat un televizor de 100” ca ce mare chestie, nu poti sa vezi si tu ca omu netflixu?

  9. #21

    Problema cea mai mare vine din mărirea pensiilor cu x puncte procentuale. Una e să mărești cu 400 lei o pensie de 1000 de l-ai și alta e să-i mai dai încă 1600 lei unuia care deja ia 4000 lei. Nu zic, poate că cel care are pensie mare a contribuit mult pentru ea însă aplicând măriri procentuale nu faci decât să adâncești prăpastia dintre diferitele categorii de pensionari. Soluția ar o creștere de 40% pentru cei cu pensii <1000 lei și să diminuezi apoi procentele în funcție de cuantumul pensiei. Să vorbiți cu un bătrân care a lucrat 28 ani la CAP ca să înțelegeți cam ce muncă istovitoare au avut de făcut la câmp și apoi să judecați dacă e drept să primească doar 700 lei pensie. Plus că, retribuita pe care a primit-o la munca câmpului era o mizerie.

    • #22

      da? păi atunci nu mai bine luăm și măririle salariilor de la privat și completăm altor salarii și pensii, urmând logica ta dreaptă.

  10. #23

    Tot se rostogolește placa cu “Să nu existe pensie sub 2000 lei”. Atât timp cât salariul minim e sub 2000 lei, cum dreq facem pensia minimă 2000 lei?
    Singura modalitate corectă de plată e distribuția CASului ponderat la cât ai contribuit. Orice leu împrumutat pentru pensii e populism ieftin și ce costă în timp.

  11. #24

    Vezi că ai o greșeală la Tudorel Toader. Trebuia tudorel toader. Și încă o chestie. MAE a reacționat la otrăvirea lui navalnai ăla. A zis ceva de genul că dacă Rusia nu da explicații clare, să fie sancționată de UE. Ha, haha

    • #25

      Misto raspunsul MAE hahahaha

    • #26

      va dati seama ca aia de au dat comunicatul radeau fix asa dupa, asa cum radeau si aia la primire
      in momente de criza e bine venit un moment din asta amuzant, relaxeaza lumea

  12. #27

    oamenii nu realizează că atâta timp cât sunt banii de aruncat pe toate câcaturile și angajări numa să fie, sunt și bani la buget, după ce se reduc cheltuielile statului pe chestii inutile, și tot n-ai bani de pensii după aia începi să te plângi că nu sunt bani, până atunci ura și la gară

  13. #28

    Sa ne intelegem, marirea pensiilor care au niste valori jenante, trebuie sa se intample. Nu ieri, ci azi si cat se poate mai repede. Daca s-ar mari doar acele pensii, nimeni nu ar sari de cur in sus si ar spune ca se cam f… treaba. Numai ca marele proiect de lege(votat de toate partidele anul trecut), stipuleaza clar 40% marirea punctului de pensie.
    Acum, putem discuta despre cinism, despre faptul ca e o campanie electorala, numai ca realitatea e simpla, banii astia nu exista prevazuti in buget. Asa ca ce poti face sa-i aduci:
    1. Reduci cheltuielile bugetare. Aici cu dus si intors, poti sa mai reduci din anvelopa salariala prin diminuari de salarii sau disponobilizari. De asemenea, te poti abtine la spaga.
    2. Cresti rata de colectare a impozitelor. Aici e o chestie simpla, daca am colecta la nivelul Poloniei sau Bulgariei, o buna parte din bani ar fi disponibili. Problema este ca nu are nimeni vreun interes real!
    3. Cresti impozitele si taxe. Solutia simpla, si fara prea mari batai de cap, numai ca ai doua mari probleme. Odata, cine va plati acele taxe? Doi cat de mari vor fi acele taxe pana cand lumea sa-si faca un calcul cinic si sa inceapa iar optimizarea fiscala. Cresterea impozitelor pe proprietati, nu e o solutii ca tot lovesti in anumite categorii vulnerabile sa zicem pensionarii si marirea aia sa se duca pe impozitul la casa, nu mi se pare corect.
    4. Te duci sa te imprumuti. Aici e foarte simplu, vezi cine te imprumuta si la cat te imprumuta. De cand a inceput pandemia Romania a facut cele mai proaste imprumuturi(ma refer la conditii), dar s-a imprumutat la greu. Chestia asta ne va lovi la anul. Si desi sunt bani, nimeni nu imprumuta pentru pensii si salarii decat in niste conditii proaste pentru ala care trebuie sa dea banii inapoi.
    6. Inflatia. Nu dezvolt prea mult, doar ca la cum se misca lucrurile toata lumea va pierde daca vreun geniu apeleaza la solutia asta. Cei mai afectati, vor fi exact cei care au pensiile alea de 700-800 ron.
    Si inca ceva, povestea pe termen lung o sa fie mega interesanta cand prin 2030, o sa inceapa sa iasa decreteii la pensie. Atunci sistemul actual nu va mai face fata, pentru ca vor fi mai multi pensionari fata de numarul angajatilor din economie.
    Dar din nou, nimeni nu priveste pe termen lung ci doar pe termen scurt. Fix din aceste cauze 2021, se va asemana cu 2010-2011 pentru cine a prins vremurile.

  14. #29

    40% crestere la toate pensiile ca e 1000 de lei ca e 10000 de lei au explicat deja oamenii.
    O creste cu 400 de lei la fiecare pensie iti rezolva problema in partea de jos a graficului si nu e corecta fata de cei care au contribuit mai mult. Decizia e politica si depinde cum o vinzi. Adauga si niste spitale curate, fara spagi si ai sanse (cate injuraturi de mama mi-am luat pentru asta).
    Mica problema e ca nu sunt bani. Ai 7 legi anul asta care taie pensiile speciale, povestile cu sunt bani in alta parte exact asta sunt: povesti. Nu e sfarsitul lumii, ca te poti imprumuta. Presiunea de a finanta e problema. Cat de multa nevoie ai de bani? E lege, trebuie sa platesc. Cu ce dobanda ma imprumut? si cand dobanda a crescut prea mult, tiparesc niste bani. Poate ne imprumuta cei de la Provident. Marii economisti(niste nulitati dpmdv) zic ca un euro la 6-7 lei ar putea sustine 40% crestere.

    • #30

      important e ca sunt bani sa ajutam neversea si untold

    • #31

      Foarte bine punctat!
      Daca rezolvi cu 400lei pe-aia mai saraci, nu mai respecti principiul contributivitatii. Si-o sa vina muncitorul sau maistrul sau economistul sa zica ca el de ce ia cat ala din CAP ca ala din CAP contribuia cu 5 lei si el contribuia cu 10.
      Sa zicem ca le dai la toti cu pensie sub 2000lei inca 400. Lu’ ala cu 1950 tot 400 ii dai? Dar lu’ ala cu 2020lei? Aluia nu ii mai dai, ca depaseste 2000lei?

      Daca as fi PNL as zice: Foarte bine, crestem cu 40% pensiile, dar luam banii de la pensiile speciale. Le plafonam pe toate la 4000-5000-6000lei. Gata, acum sunt bani! Dar stai! Vine CCR-ul!

    • #32

      @ Arhi Bulgarski ANAF colecteaza 37% din PIB, e informatizat. ANAFul nostru colecteaza 27%, nu e informatizat (de ce te-ai dus tu Ghita si ne-ai lasat singuri) si are cea mai mare evaziune pe TVA.
      Ca au dat bani fara discernamant sau cu intentie sunt perfect de acord. PNL probabil mai mult de atat nu pot si nu stiu sa faca. PSD cred ca au povestea pregatita: 7lei un Euro? Europa ne uraste, noi v-am dat, aceeasi placa.

    • #33

      psd putea sa vina cu bonus pe langa aia 40% crestere.
      daca castiga ei la alegeri toti romanii vor primi tesle gratis

  15. #34

    Superb articol Cetin! Torpilă! Fix la țintă! Sunt de acord cu ceea ce spui, dar ai spus-o atat de clar și concis!

    • #35

      Bai Torpila! Daca esti tinerel, tu cind vei iesi la pensie sistemul va fi falimentat deja si vei ramine doar cu banii din pilonul II. Daca esti batrinel acum si esti deja pensionar, probabil ca in primii 3-4 ani de pensie ai consumat toata contributia ta din 30 ani de munca. Dupa aia ai inceput sa consumi din cotizatia unui tinar, care peste 20-30 ani va lua probabil muie in loc de pensie…

  16. #36

    PSD are totusi o tactica electorala proasta, zic eu.Clar ca marirea asta nesustenabila economic cu 40% este un cartof fierbinte pe care il arunca in mana PNL acum in prag de alegeri.Lumea, mai ales pensionarii or sa zica ca PSD este bun si vrea sa nea pensii , de zici ca dau de la ei , de la sediul lor de partid dintr-un seif cu bani.PSD castiga alegerile , ok, dupa care hai tati, guverneaza si du mai departe economia cu 40% marire de pensii .Probabil vor ajunge cu coada intre picioare la FMI ca sa imprumute bani si sa vezi cand o veni delegatia de la FMI sa traseze clar programul de guvernare , asta daca vrei bani ca sa nu intri in incapacitate de plata ca tu ca stat este clar ca traiesti pe datorie, pe caiet ca betivul satului.

  17. #37

    Puteau in plm sa faca pensia minima de 2000 lei sa zicem, ca cu doi pensionari in casa o mai scoti la capat la sfarsit de luna, nu sa mareasca toate pensiile cu 40%. Dar nu, PSD-ul isi joaca cartile foarte bine si recastiga la faza asta multe puncte pierdute in trecut. Partea proasta e ca amaratii astia cred ca PSD-ului ii pasa de ei cand de fapt aia sunt niste nemernici tradatori de tara care trebuie sa moara de la mic la mare!

    • #38

      Si aia maxima tot atat. Ca pensia de la stat nu e pensie, e ajutor social.
      Plus, sanatatea si medicamentele pe reteta gratis, sa nu mai fie discutii ca dau toata pensia pe medicamente.
      Toate astea ar costa mai putin decat acum, cred eu. Ca daca un pensionar nu-si permite medicamentele si face un AVC inainte de vreme o sa coste mai mult spitalizarea decat medicamentele alea gratuite.
      Si in general, prea multe discutii despre pensii si pensionari, si prea putine despre copii si invatamant.

  18. #39

    Ok, treaba cu pensiile e cum e, dar ma intreb o chestie: anul asta cu pandemia cum va mai fi cu prezenta masiva a pensionarilor la vot? Risca sa ia covid din dragoste de PSD sau?

    • #40

      Care COVID? Ce COVID? Nu există așa ceva! Vă minte Guvernul ca să vă țină cu botniță și încuiați în casă!*

  19. Exact, și eu am fost o vreme Gica contra, ca aia, ca sa meargă economia mai bine poate creștem și noi, dar când am văzut ca ăștia imediat dacă creste ceva se sparg in figuri si tot lor își dau nu merita, n-are rost, niciodată n-o scoți la capăt asa.
    Mai degrabă cu fanfara și direct cu gatul înainte, asta este, nu e, nu ma interesează, cum pentru alții este asa sa fie pentru toți, intram în kkt? foarte bine, nici pe alții nu-i interesează, pe mine de ce m-ar interesa?

  20. #42

    Eu cred ca reducand evaziunea fiscala, marind gradul de colectare al taxelor, directionand banii spre investitii coerente (eu mor cand vad ca se construiesc stadioane in draci, in orase in care colcaie sobolanii si gandacii si spitale), lasand dracului proiecte cretine (vezi pasajul ala Ciurel unde nu au loc autobuzele), si poate schimband optica taxarii marilor corporatii care nu platesc aproape nimic in Romania, s-ar gasi bani lejer pentru pensii. Dar nici un partid nu poate/nu vrea/nu stie cum sa faca toate acestea, asa ca o sa vina vremuri tulburi, si probabil daca legea va trece, se taie orice ban de investitii, daca nu trece, vine Dancila la butoane (nu ca Sica e mai bun). Imi e un pic sila cand vad USR ca plange ca se arunca tara in dezastru financiar, cand tocmai imparatul lor Macron latra in UE sa se abandoneze tintele de deficit bugetar impuse statelor membre, adica la ei e voie, la noi e catastrofa.
    Un alt motiv de ingrijorare este felul in care folosesc batranii respectivi banii, eu mai vad niste exemple in familie, poti sa le dai cate 1000 euro pe luna, asa bani, sa ii ajuti, ca ori ii pun deoparte (pt inmormantare), mai arunca la biserici, ori ii sparg cu nonsalanta in supermarketuri pe o groaza de chestii nefolositoare sau pe mancare care e la oferta (a se citi se arunca).

  21. #43

    daca anaf colecteaza niste bani sa zicem din zona aia care trebuie recuperata de la diversi infractori vedeta cred ca se strang de o crestere cu 40%. daca se apuca sa stranga pe bune banii de la toti sobolanii care defileaza cu averile nedeclarate la vedere sunt convins ca se strang si de doua autostrazi.

    • #44

      Esenta unei natii: potentialul, DACA.
      Toate cunostintele si toata intelepciunea lumii palesc in fata unei simple actiuni.
      A face sau a nu face, zise Hamlet.

  22. Titlul acesta este atat de clickbait 🙂

  23. Discutia adevarata ar trebui sa fie de unde sunt bani instant pentru 2 mii de lei pe cap de cadru didactic furajat, si pentru pensii moare tara.

    • #47

      Pentru ca pensionarii sunt “doar” de 20 si ceva de ori mai multi? Adica un impact bugetar de vreo 10 ori mai mic (dupa umilele mele calcule – la marirea de 40%)? Adica un impact bugetar de vreo 3 ori mai mic fata de marirea initiala de pensii cu 14%? Sper ca erai ironic…

    • #48

      Banii vor proveni din imprumuturi.Vom trai pe caiet , pe datorie , ca betivanii datornici la birtul satesc.

  24. #49

    Fantastic maestre. Magistral.

  25. #50

    Da sigur, sa se mareasca. Daca se mareste pensia, creste consumul si creste si economia ! 😀 Daca mai raman ceva bani la buget sa mai marim putin si la bugetari.

  26. De fapt statul a fost creditat de pensionari.

    Din momentul in care Olguta a dat legea peste cap, nu s-au mai facut indexarile si cresterile au fost de la 1 sept in loc de 1 ian( deci s-au furat 9 luni din fiecare an).

    Anul trecut citeam un comentariu( la un articol) in care se specifica faptul ca pe vechea lege punctul de pensie era deja mai mare decat ce este in plata.

    Numai din indexarea cu inflatia ar fii peste 10%- doar anul asta.

  27. In poza s-a strecurat o eroare, la vaci se zice Diii boala!

  28. #53

    Maica-mea are 43 de ani de munca și s-a pensionat cu 1300 lei/lună. Mirific.
    In schimb Câțu și-a însușit câteva multe hectare de pădure și urla ca n-are bani pt fraierii care au cotizat zeci de ani la buget.

  29. #57

    Excuse me ca dau buzna…putem sa fim de acord sa dam o m…ie guwernerului, care a promis nu o data, CI DE MAI MULTE ORI, ca se vor mari pensiile si alocatiile, ca banii sunt prinsi in buget si exista, ca sunt bani pentru redeschiderea scolilor in siguranta, ca sunt bani ptr tablete si laptopuri ptr copii si ca se va baga net la cei peste 800000 de copii car NU AU NET…Multumesc!! PS nu sunt cu niciun partid politic, am 4 pensionari in familie, vai steaua lor, am net, dar copilul e acasa, ca e scoala inchisa, scenariu rosu…