Potrivit rezultatelor barometrului de opinie, 51% din moldoveni susțin că limba moldovenească este o limbă diferită de cea română. În același timp 41% cred ca limba moldoveneasca și cea română sunt la fel, iar alți 8% dintre respondenți nu s-au pronunțat.

KMi se pare foarte corect. Chișior nu e aceeași chestie cu picior. Barabulă nu seamănă cu cartof, iar curve bune găsești numai la Chișinău.

Cum ar fi ca americanii să declare că ei vorbesc americana? Sau brazilienii braziliană? Sau australienii australiană? Probabil normal, hello mate, e clar în altă limbă decât engleza…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Istoric vorbind….limba moldoveneasca este mai veche decat romana. Practic noi, care spunem astazi ca vorbim romana, noi vorbim un dialect al limbii moldovenesti.

    Scrie totul la istorie….

    • #2

      UnromaninGrecia » am placuta placere sa fiu un istoric pasionat. ia zi-mi matale in care istorie scrie ca latina din care se trag toate limbile romania a aparut intai in moldova? ca eu stiu ca totul a inceput cu legiunea XIII Gemina, in 106, dar undeva mai pe-aci, nu in moldova:))

    • #3

      pai scrierile “vorbesc” despre limba moldoveneasca de mult inainte definitivarii limbii romane pe care o vorbim astazi, asta una, doi: Valahia (ca de acolo se trage Romana) a aparut ca “tara” de sine statatoare si limba oficiala dupa moldoveni. Practic, noi vorbeam vlaha pana acum 500 ani…

    • #4

      UnromaninGrecia » dude, faci o confuzie. tarile romane erau tari de sine statatoare si nimeni, in afar de burebista nu s-a gandit vreo secunda sa le uneasca. era normal sa spuna limba moldoveneasca, limba vlaha, munteneasca.

    • #5

      Nene, dă-mi și mie un link cu scrierile la care faci referire. La fel ca Arhi, sunt pasionat de istorie și cu toată istoria pe care o știu, și nu e puțin material în capul meu țuguiat, nu cunosc vreun izvor arheologic care să ateste ce ne spui tu.
      Nu te contrazic, că nu vreau să par nesimțit, dar ca să susții un lucru, trebuie probe. Dă-mi link, document, o copie ceva.
      Chiar sunt curios.

    • #6

      Posibil sa ma insel insa atestarea limbii romane a fost facut prin secolul 16 daca nu ma insel.

    • #7

      UnromaninGrecia: 1. Tara Romaneasca a aparut cu vreo 60-70 de ani inaintea Moldovei (1290 – Negru Voda – 1351 Dragos/1359 Bogdan I).

      2.Nu exista limba Tarii Romanesti/Moldovei.Exista limba romana,restul sunt dialecte.

    • #8

      eu credeam ca unromaningrecia e sarcastic…
      si @UnromaninGrecia, hai serios, in Valahia a aparut limba romana? cum naiba, cand colonia romana Dacia era compusa mai ales din teritorii din Ardeal? sau poate esti de aceeasi parere cu unii unguri?

    • #9

      “Tati, de ce au toti oamenii astia imbecili acces la internete?”

  2. #10

    bosniacii, croatii si sarbii zic fiecare ca vorbesc bosniaca, croata si sarba. ba chiar a aparut si limba muntenegreana.

    • #11

      Ei au limbi diferite ( subdialecte ), religii diferite ( Croatia – majoritar catolici ), ( Bosnia – majoritar musulmani ), ( Serbia – majoritar ortodocsi ) , si chiar si istoria fiecarui popor si teritoriu in parte nu se aseamana. De exemplu teritoriul Croatiei n-a fost niciodata sub stapanire otomana, insa cel al Serbiei a fost pentru multe sute de ani 🙂 .

    • #12

      Si Ardelenii sunt cu totii ortodocsi…mai ales dupa trecerea fortata de la catolicism la ortodoxie dupa venirea stimabililor eliberatori rusnaci. M-am lamurit!

  3. #13

    meh, yugoslavia a fost o uniune oarecum anus contra nturii, facuta de rusi. oamenii chiar au tari separate si limbi separate.

    • #14

      cum sa nu, de aia ii zicea limba sarbo-croata…uita-te pe etichete la detergenti sa vezi cate diferente gasesti intre limbile astea. crezi ca in razboiul din bosnia aveau nevoie de translatori? :))))))))))))))))) crezi ca un musulman din sarajevo vorbea altceva decat un sarb de acolo? sunt sigur ca exista diferente mai mari intre dialectele sarbesti si dialectele croate, de exemplu, dar limbile literare sunt muuult mai apropiate decat romana de aromana, de exemplu. in ultimii 20 de ani croatii si bosniacii(musulmanii) au incercat sa introduca cat mai multe particularitati locale in limba literara, ca sa mareasca diferentele si ca sa promoveze particularitatile locale, si foarte bine, complet de acord, dar nu e destul cat sa fie considerate limbi diferite din pdv. stiintific. de o limba bosniaca diferita nici nu era vorba inainte de anii ’90. mai vrei exemple? ceha si slovaca difera cat de cat la ortografie(diacritice diferite), dar, practic, sunt aceeasi limba – regionalismele si unele diferente de pronuntie nu-s destul ca sa le separe. la fel si macedoneana si bulgara. multi bulgari zic ca slavii macedonieni sunt tot bulgari. doar chestii de politica…

    • #15

      @M punct:…..”uita-te pe etichete la detergenti sa vezi cate diferente gasesti intre limbile astea”……asta da izvor istoric :))

  4. #16

    chilotul e ashela care chiloteaza avionele. I riest mai cheiz!

  5. dialect? asa cum existe engleza UK, US si altele, exista si lb Romana cu dialect Ardelenesc, Muntenesc, Dobrogean, moldovenesc :-??

    • #18

      Nu sunt dialecte la noi. Se numesc graiuri pentru că sunt diferențe doar fonetice.

    • #19

      dialect e aromana. si alea din anglia si sua sunt tot graiuri…ca le zice uzual dialecte e una, de fapt sunt subdialecte, deci graiuri. dialecte adevarate sunt cele din germania(austro-bavareza, franconiana etc.) sau din italia(napoletana, venetiana, siciliana etc.)

  6. #20

    n-ai inteles nimic, nu ei vorbesc limba romana, ci tu vorbesti limba moldoviniasca.
    🙂

  7. #21

    conteaza? chiar aici in oras o sa fie pe 18 parca un mars dinasta penibil cu caracter nationalist, unde or sa se mai agite unii ca basarabia e pamant romanesc. pentru mine ideea e urmatoarea: rep. moldova este acum un stat independent, cu propria lor capitala, au acum si presedinte, nu doar unul interimar, problemele lor si saracia lor si e ultimul lucru cu care lipseste sa ne mai impovaram. e o problema care provoaca multa instabilitate si probleme politice si diplomatice. a trecut deja mult timp si ar fi mai bine daca am lasa-o balta cu povestea asta. daca si germanii ar face acelasi tambalau si-ar tine-o una si buna ca ei vor sa uneasca cu “fratii lor austrieci”? problemele astea nu mi se mai par de actualitate si ar trebui sa ne concentram energia pe altceva, daca tot ne pasa sau macar ne facem ca ne pasa de probleme sociale, politice, ideologice

    • #22

      alice » corect

    • #23

      Austriecii aveau statul lor cu mult inainte ca Germania sa fi existat. Un exemplu mai corect ar fi fost RDG vs RFG, si se cam duce pe apa sambetei argumentul tau.
      Eu is pentru ajutorarea RM, intai ca-s de-ai nostri, si i-am cam lasat pleasca de cateva ori, apoi ca avem un interes strategic sa-i vedem pe rusi cat mai departe. Unirea oricum e destul de improbabila in urmatorii ani, pe termen lung avem cu totii de castigat daca ne extindem influenta asupra RM, ii tragem un pic spre Europa si intarim relatiile economice cu ei.

      A, si mai cred ca puterea unui popor se masoara si prin unitatea si solidaritatea cetatenilor. Cred ca de asta noua ne merge asa bine fata de altii…

    • #24

      Well cand cer pasaportul romanesc se declara romani… asta pana trec granita spre UE si se declara maldaveni si pe noi ne numesc tigani. Frati frati dar branza-i pi bani. Then again, Base o primit niste voturi de la “cetatenii” astia proaspat romanizati… iar noi incasam ipocrizia.

    • #25

      @adrian
      Logica beton….ne tinem departe facandu-ne vecini de granita.

    • #26

      @razvan: They won’t expect that. 🙂

      Ma refeream la rusi cat mai departe de spatiul romanesc (RO + RM). Si poate fara Armata 14 prin zona. Si eu is unul din nebunii care cred ca ucrainienii sunt un pic altfel decat rusii.

    • #27

      basarabia e pamant romanesc, da’ asta nu inseamna ca trebuie sa fie in romania. pana si denumirea de limba moldoveneasca si moldoveni nu ma deranjeaza, pt ca doar (unii) dintre ei cred ca asta exclude a fi roman. daca noi credem acelasi lucru, le facem jocul si , mai mult, e ca si cum am zice ca moldovenii din moldova din romania(deci majoritatea moldovenilor), nu-s nici ei romani. sa le fie clar ca traducerea in romana 😀 a cuvantului ”moldovean” e ”roman din moldova” si ca pot sa-si zica oricand si oricat moldoveni, pentru noi moldovean e o componenta a roman.

  8. Pff, credeam ca ne-am obisnuit cu ideea ca “fratii” de peste Prut ne gasesc utili doar in anumite privinte si ca am trecut peste asta, ca atare. Nu ne vor cu adevarat, nu ii vrem cu adevarat, si inteleg ambele parti. E mai ok sa zici ca esti din Moldova, macar poate nu stiu strainii exact ce-i aia decat sa creada direct ca esti din acelasi neam cu aia de cersesc, canta in metrou, fura si miros urat. Direct proportional cu inmultirea tiganilor in Bruxelles si eu am ajuns sa spun tot mai des prima data ca sunt din Transilvania, macar le trimit creierele inguste la Dracula inainte sa mentionez si Romania.

  9. alice ce tie tie se pare penibil este un crez pentru care oameni au murit. Nu ma astept sa intelegi; eroismul este un cuvint scos din vocabularul vostru

    • #30

      Oamenii proști mor pentru manipulările oamenilor deștepți. În perioadele alea, în care bântuia un aer naționalist cu iz romantic, genul ăsta de gânduri aveau un scop. Azi, în lumea asta, fără granițe, fără constrângeri ,de ce ai mai avea nevoie de așa ceva?
      Uite că rromânii au plecat spinarea și le dau viză, iar după un an devin sitizăni români, ca mai apoi să emigreze în Vest și să ne fută în gură.
      Ți se pare tratament corect din partea lor? Mie nu. Din partea mea, Prutul să inunde toată Replublica, iar apa să ajungă până la Tiraspol. Un pic de considerație să aibă, lucru care lipsește.
      Facerea de bine e complexul lui Oedip. La toate nivelurile.

    • #31

      @Ratzoiu +1

    • #32

      Nationalismul e desuet acolo unde e deja stabilitate (economica, politica), aici la granita dintre civilizatii si mentalitati mi se pare musai sa tragi un pic de tara ta si sa incerci sa ai un stat puternic. Istoria nu-i presarata numai cu floricele si curcubee.
      Si reiau o idee de mai sus, ar trebui sa invatam dracului ca interesul comun bate interesul personal si sa trecem peste perioada asta de ura nationala.
      Si era de asteptat ca o sa fie moldoveni care o sa ia viza ca sa poata sa munceasca prin Vest, si o sa-i doara in basca de noi, dar sa-i bagi pe toti in aceeasi oala e cum ai zice ca toti romanii sunt tigani si violeaza babe in Italia/mananca lebede in Viena.

    • #33

      @ratoiu: lumea asta fara granite este peste tot unde au statele alea unite de papat si gura lor ceva mai putin teritoriul lor. Adica peste tot mai putin la ei acasa. Si in timp ce tu esti trendi facand pe cosmopolitul, ei cultiva nationalismul de prima clasa.
      Da, este desuet patriotismul atata timp cat nu esti american.
      Da, intotdeauna o parte dintre cei invinsi au adoptat ideologia invingatorilor. Dupa cum zicea si poetul cu acelasi nume: vae victis.

  10. În concluzie, IBM o bere!

  11. #35

    Nu cred ca ei nu știu.
    Am mai degrabă impresia ca profita din asta, e foarte interesanta afacerea cu cetățeniile alea, pai cum sa afirme ca toți sunt romani.. dar și independenți în același timp, li s-ar tăia (cred) macaroana, s-ar vedea de la o posta misculatia.
    Asa o dau cotita ca nu-s, și pot sa vina grupa mare la pomeni, ca sunt urmasii romanilor 🙂 al naibii smecheri.

  12. #36

    Ardelenii si moldovenii au cel putin un regionalism in comun: cureci. Eu zic ca e un motiv suficient pentru ca armata a 4-a a Transilvaniei sa porneasca un mars spre Chisinau. Si la revedere cu limba moldoveneasca.

    PS. Lasati google, cureci=varza

    • #37

      Paul » de fapt e curechi si se refera la varza taiata fasii si murata impreuna cu morcovi si alte chestii vegetale

    • #38

      la moldoveni sau bucovineni se pronunta de fapt “curichi”. Lol ca mi-am adus aminte de chestii gen racitura, liuft, harbuz. Bucovina pamant bucovinean! 😛

    • #39

      pai probabil moldovenii se trag, macar partial, din ardeleni – ca nu a ajuns imperiul roman pana la vaslui, de exemplu. deci cum de vorbesc ei o limba romanica, indiferent cum ai numi-o, daca nu din cauza asta?

  13. #40

    Futu-i, am zis moldoveni, m-au pacalit. Am vrut sa zic basarabeni.

  14. #41

    moldoveni, nemoldoveni…auzi, dar poza aia de unde e? :))))))))))))

  15. Daca gusti o singura data din coniacul Kvint, care din pacate merge 99% la export in Rusia o sa intelegi de ce vor rusii ca RM sa ramina in sfera lor de influenta. E mai bun ca Hennesy sau Courvoisier!

  16. Arhi daca tot ai deschis o polemica, poti continua si cu banateana si romana :))

  17. Moldovean suna mult mult mai digerabil in urechile europebilor decat roman. De ce ne-ar vrea? De ce s-ar baga in aceeasi oala jegoasa cu noi?!

  18. Ce indrazneata e curva aia din dreapta!

    Cat despre “curve bune numai la Chișinău”, voi ati vazut ce ravagii fac rusoaicele pe net?
    Sau aicea vorbim doar de ce putem atinge si noi?

  19. #46

    Limba moldoveneasca e o tampenie inventata pt a justifica aparitia unei natiuni. O tara care nu are popor are o soarta destul de ciudata. Comunistii au inventat limba moldoveneasca sa poata justifica faptul ca exista un popor moldovean(limba e una dintre caracteristicile popoarelor). daca ar fi fost Rep Moldova ca tara si natiunea ar fi fost romana ar fi avut probleme de identitate nationala si deci unirea ar fi fost inevitabila

    • #48

      Eu zic sa ramai la ţîţe ca nu ai treaba cu ce spun eu. Comunistii basarabeni de la conducere de dupa 1991 sprijiniti de rusi au inteles ca daca vor sa nu se uneasca Basarabia cu Romania trebuie sa le inventeze basarabenilor o constiinta nationala astfel incat sa se simta moldoveni si nu romani si deci sa refuze unirea. Constiinta nationala se bazeaza pe niste chestiuni printre care si limba. Atunci au stabilit ei ca e bine ca si limba sa fie diferita daca vor sa ii indoctrineze pe moldoveni ca sunt un popor diferit de romani. asa a aparut limba moldoveneasca. Atat timp cat in Basarabia vreo 30% din locuitori sunt rusofoni si din restul de 70% vreo 40-50 la suta sunt comunistofili a fost usor de patruns in creierele lor reduse sintagma de limba moldoveneasca.
      Deci eu zic sa ramai la ce te pricepi.

  20. #49

    Poza de unde e luata? Se poate un link? 🙂

  21. #51

    in primul rind nu esti rasist pentru ca moldovenii sau basarabenii nu-s alta rasa. poti fi cel mult xenofob insa nu vad cum ar fi asta posibil tinind cont de faptul ca suntem practic neamuri 🙂
    pe de alta parte mi se pare normal ca dupa atita ani de indoctrinare comunisto-ruseasca sa zici ca lb moldoveneasca e altceva decit cea romana. asta nu inseamna ca e adevarat.

  22. #52

    Actually portughezii considera ca ei vorbesc portugheza, pe cand brazilienii vorbesc braziliana

    • #53

      am un coleg a carui nevasta e brazilianca si mi-a spus ca brazilienii considera ca ei de fapt vorbesc portugheza corecta, cea din strabuni pe cind portughezii de azi vorbesc amestecat cu tot felul de neologisme :))

    • #54

      La fel si quebecosii cu franceza

  23. Io zic ca is bune rau moldovencele. Am “conversat” cu vre-o cateva in dulcea limba modoveneasca si ne-am inteles. Singura data cand nu le-am inteles era cand o sugeau, ca dracu stie ce vrea sa zica o muiere cand are gura plina si tu o impingi de crestet …
    Ma gandesc ca atunci vorbeau o limba diferita de ceea ce stiu eu ca se numeste moldoveneasca …

  24. Cine a facut acest sondaj totusi? Asta inainte de a discuta rezultatele …

  25. sunt din republica moldova și de când m-a făcut mama vorbesc româna.

  26. #59

    …din punct de vedere Legal, International, sintem 2 tari cu 2 teritorii separate, ATENTIE !!! cu 2 limbi oficiale separate…si cu 2 minoritati distincte. Asa se face ca in Romania cea mai mare minoritate este cea moldoveneasca, care are cam..11 judete, atita timp cit exista Republica Moldova, si o minoritate mai putin numeroasa in Republica Moldova romanii…, cit timp din punct de vedere al tratatelor internationale exista Republica Romana. La scara..redusa daca un sot si o sotie …divorteaza si isi fac la rindul lor alte familii nu mai pot fi considerati ei,…cei divortati,…o familie. Fiecare din cei divortati isi construiesc alte camine cu alte persoane….

  27. #60

    Mi-a părut interesant şi util acest documentar: www.youtube.com/watch?v=duj_84hnc58&feature=related
    Nu ştiu câte dovezi enumerate sunt veridice şi câte nu… Însă dincolo de acest documentar, sunt multe alte dovezi că Oamenii care s-au născut şi trăiesc pe cele 2 maluri ale Prutului sunt Români, un Popor Măreţ, care se trage de la Daci (ori chiar sunt Daci, conform video-lui).
    (M-am născut în Republica Moldova, am trăit acolo, dar sunt Român.)
    E adevărat că sunt foarte mulţi în RM care consideră că vorbesc moldoveneasca, că sunt diferiţi de români…
    În primul rând trebuie să menţionez că este o diferenţă mare între nivelul calităţii limbii române din RM şi România. Noi, cei din Basarabia am rămas cu limba de după cel de al 2-lea Război Mondial, de aceea nu e deloc straniu că toate inovaţiile tehnologice ori în genere evoluţia limbii a preluat multe din elementele limbii ruse. În ultima vreme sunt tot mai multe semne îmbucurătoare – o parte bună din tineretul RM luptă pentru românism, aleg să vorbească corect.
    Un alt element important a fost distrugerea Intelectualilor. Cineva spunea – pentru a supune un Popor, mai întâi trebuie să scapi de cei mai inteligenţi, acei care stabilesc Principiile şi Valorile societăţii şi care ştiu Adevărurile despre Popor… În Moldova (RSSM) acesta a fost primul pas după război – foametea, lichidarea Intelectualilor, nimicirea oricărui individ care încerca să se opună construirii Socialismului şi „Zidirea unui nou popor”.
    Populaţia RM a trecut printr-un proces lung şi dureros de deznaţionalizare şi spălare a creierului, şi ceea ce ne-a fost nouă infiltrat era ceva de genul că România este un stat străin, totalmente diferit, iar Ruşi un Popor Frate. Îmi aduc aminte când eram mic, în anii ’90, aveam 4-5 posturi TV în Română (3 – naţionale şi 2 – de peste Prut) şi vreo 10 în rusă… apoi când ne jucam în curte cu copii ce credeţi că se întâmpla când unul vorbea rusa şi 5 româna ?! Trebuia să vorbim rusa ca să ne înţelegem… o perioadă chiar era cool să vorbeşti în rusă, părea mai fain. De multe ori fiind la cumpărături şi întrebând în Română ceva mi se răspundea: „а на человеческом языке можно?!” (într-o limbă omenească îmi poţi vorbi?!). Ceea ce vreau să vă spun prin aceste lucruri este că am fost mereu învăţaţi să-i tratăm pe ruşi cu un respect deosebit; iar mai ales românismul, ba chiar şi moldovenismul inventat era o dovadă a inferiorităţii… (ruşii au foarte multe bancuri despre moldoveni) Ca urmare a acestora am trecut prin mai multe stări de spirit: 1) eram un moldovean fidel cauzei moldovenismului (până la vreo 10 ani…); 2) când am început să cunosc câte ceva din istorie, am înţeles cine sunt şi mi s-a trezit o mare ură pentru Rusia, ruşi, comunism…etc… 3) Faza actuală – sunt Român, o ştiu, mă mândresc şi vreau să demonstrez altora, mai ales celor afectaţi de stereotipuri, că Românii sunt un popor frumos…
    Despre Paşapoarte şi Cetăţenia Română: foarte mulţi aplică pentru Cetăţenie pentru a beneficia… eu, mi-am ridicat nu demult Paşaportul, sigur sunt şi beneficii, dar unul din Scopurile importante pentru care am dorit să obţin Cetăţenia, e să-mi redobândesc statutul pe care mi l-a furat Pactul Ribentrop-Molotov.
    În concluzie, nu ştiu care sunt opiniile voastre, dar opinia mea este că sunt 100% român, vorbesc româna, aşa au gândit şi Eminescu, Vieru, Aldea-Teodorovici, mulţi alţii şi Băsescu (de aceea îl votează cei din RM, noi nu suntem afectaţi de politica pe care o întreprinde dânsul, dar suntem atraşi de faptul că el ne zice fraţi)