Citeam dimineață la Vali despre cum Coca Cola, Pepsi și Nestle sunt cei mai mari poluatori pe plan mondial. Așa o fi și, să nu uităm că ei nu au doar ambalaje de Cola, ci și ape plate, ape minerale, iaurțele și alte chestii care, adunate, dau niște cifre imense.

Dar, trecând peste planul acesta mondial, eu sunt curios de ce, la noi, nu se implementează reciclarea tuturor sticlelor? Să vă explic.
La nemți există un sistem cu un desen pe majoritatea ambalajelor, inclusiv sticlă, desen care poartă o taxă numită pfand. Desenul acela, pe o sticlă, valorează 25 de eurocenți. Repet, 25 de eurocenți, inclusiv pe sticla mică de coca cola. La fel pentru sticla de bere sau alte sticle.

Da, acei bani sunt incluși în prețul produsului. Dar, vă jur, când îți dai seama că ai în mașină sticluțe și ambalaje în valoare de 10 euro, chiar nu îți vine să o arunci la coș, ci te duci, frumușel, la automat, le bagi acolo și îți iei bonul valoric.

Partea mai interesantă de atât este că, fiind atât de valoroase și deja plătite de cineva, nu găsești fir de plastic, sticlă aruncate aiurea, nici măcar în coșurile de gunoi de pe marginea străzii. Pentru că sunt o sursă de venit pentru oamenii săraci. Serios, magneții români sunt praf în ochi față de cum se strâng sticle la nemți. Și există o vorbă printre emigranți, că nu ești un emigrant adevărat dacă nu ai avut zile când ai trăit din pfand.

Întrebarea e, de ce nu există acest sistem implementat în românia? Și la același cost al pfandului, nu la mizeriile de acum, gen îți dăm 2 bani pe sticlă. Pentru că doar așa îi cointeresezi pe oameni în reciclare, nu cu campanii stupide și plătind vedetuțe de carton să strângă sticle în curul gol. Banii sunt cei ce contează, întotdeauna.

Și nu ar trebui decât ca producătorii să printeze acel cod și magazinele, TOATE, să aibă o mașinuță de aia de recoltat. Și atât. E greu? Nu. De ce nu se vrea implementat?

Habar nu am. Nu pot exista decât ipoteze. Companiile de băuturi nu ar dori pentru că, evident, ar crește prețul produsului și ar scădea vânzările. Magazinele nu ar dori pentru că ar însemna investiții și cheltuieli în plus pe care, cel mai probabil, statul nu le-ar deconta sub nicio formă. Iar statul nu ar dori pentru că îl doare în cur, statul e interesat de homosexuali.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

45 comentarii Adaugă comentariu

  1. Ai uitat cea mai probabilă ipoteză: încă n-a apărut nimeni care să profite de pe urma câtorva contracte cu statul. Răbdare.

    • #2

      mersi frumos, am uitat cea mai viabila ipoteza:))) nu e problema, UTI, Teamnet sunt aici, gata sa preia greaua sarcina de a fute niste sute de milioane

  2. #3

    Exact,homalai noul trend in romanica.
    Si in Italia e o mizerie reciclarea..sunt automate la toate marile lanturi de magazine..dar pt 2centi pe sticla nu se oboseste nimeni..
    Iar stransul gunoiului selectiv tot asa..apa de ploaie,lumea comoda..nu vor si mai bine arunca pe camp sau prin zone abandonate.

  3. #4

    1. Am strans la un moment dat o masina de plastice, sticle si doze. Aveam toata jumatatea din spate a masinii plina de sacose din alea mari de Carrefour. Le-am dus la “centrul” de reciclat de la Vitan. Am primit 3,5 lei pe plastice si metale si inca 1,5 lei pe sticla. Deci 5 lei. Garantat m-a costat mai mult benzina pana acolo.

    2. Pe scara au fost plasati, la fiecare etaj, cate un sac de 120l si in decurs de un an au inceput cam toti sa arunce plasticele, sticlele si dozele de metal acolo. O data la 2-3 zile vine un nene amarat, le ia si le duce el la reciclat. Toata lumea castiga. Absolut toata lumea. Am mai propus varianta asta multora care se plangeau ca ei ar recicla dar nu au unde. Toti au avut aceeasi reactie: “de ar fi atat de simplu”. Well… e simplu dar comoditatea te omoara.

  4. la 50 de centi pet-ul… = al 5-lea bidon de Timisoareana ar fi moca 😀

    #vaslui capitala eco europeana

    • #7

      Peturile si dozele de bere nu sunt reutilizabile .

    • #8

      da, faza asta este, practic, valabila doar la ambalajele de sticla. si nici macar la bere, pentru ca sticlele de bere nu rezista la mai mult de 2 reumpleri, ceva de genul, depinde de calitate

    • #9

      Exista PET pentru flacoane reutilizabile… doar ca nu vrea nimeni sa-l foloseasca. Da e mai scump – dar e reutilizabil… si chestia asta presupune control .

  5. #10

    nu se vrea pentru că este o țară de proști condusă de proști
    de aia

  6. #11

    Raspunsul e la timbrul de mediu. Firmele care pun pe piat ambalaje reciclabile sunt obligate fie sa plateasca, fie sa faca dovada ca au retras aceasi cantitate de deseuri (sau un %). Dar, si aici e marea problema, Coca Cola nu poate recicla ambalaje Pepsi si tot asa. Ce pot face e sa faca un contract cu o firma care e autorizata in acest sens – si aici nu mai conteaza marca ambalajelor. Exista o mana de firme autorizate sa faca acest lucru si e un contract f lucrativ. Ei fac contract cu Coca Cola pt ce cantitate au nevoie, Cola plateste enorm (dar mai putin decat taxa) si primeste o hartie prin care se confirma ca s-a reciclat cantitatea X, cu care isi acopera necesarul. Firma respectiva recicleaza de unde stiu.

    Nu e nevoie sa zic ca e loc maxim de manarii, mai ales ca numarul acestor firme e foarte limitat si autorizatiile astea nu le ia oricine. Acum, in mod normal firmele astea ar trebui sa se bage pe reciclat grupa mare si sa implementeze exact ce spui tu, dar cred ca deocamdata isi fac necesarul si atunci de ce sa isi bata capul si sa creasca costurile. Ei fac contracte la randul lor cu firmele de salubritate etc si rezolva totul pe hartie. Sunt doar in mare parte intermediari si doar plimba hartiile intre cei care efectiv recicleaza si cei care pun pe piata deseurile de ambalaje.

    E o piata de foarte multi bani, inclusiv in partea de consultanta, unde timbrul de mediu intra la taxe indirecte (cu TVA, vama si accize).

  7. Noapte e caterinca prin orasele din nemtia. Pentru ca pe langa baruri exista jde kioskuri de unde zgarcitii iau bere sa bea la varice afara, sunt foarte multe recipiente. Si, evident, exista si oameni cu sacii care te roaga sa le dai lor sticla/doza (ii minti pe oameni, sticla e 8centi, doza e 25). Totul e frumos, elegant, dar tot se face jeg 🙂

    • #14

      boss, nu beau bere. dar la cola, sticla de 0.5 e 25 de centi

    • #15

      Funny stuff, la Oktoberfest anul asta erau azilanti( nu , de data asta nu in sensul negativ) cu saci din aia mari la intrare ( si la iesire) si cereau sticle. Aveau sacii plini, a fost o situatie win-win : ei au facut niste bani frumosi, si noi nu ne-am impiedicat de sute de sticle de sticla, plastic si doze peste tot. Anul trecut a fost oribil, faceai slalom…

    • petu boss, sticla e sticla 😛

      probabil tine si de modul de reciclare si poluare. D-aia peturile si aluminiu is 25

    • #17

      @iulia: la Oktoberfest erau si chioscuri care iti vindeau PET-ul de 0,5l cu “pfand” de 1euro si cu un jeton (fisa) de plastic atasat. Recuperarea banilor se facea returnand PET+jeton numai si numai la chioscul de la care a fost cumparat.

    • #18

      Stiu, dar chestia e ca Oktoberfest-ul e imens, si daca faci ca mine, care mi-am luat o sticla de Schwipp-Schwapp cu 1e Pfand , si apoi te plimbi prin tot Fest-ul, nu te mai intorci prin gloata sa duci sticla inapoi. Asa ca fie o arunci la un cos, fie le-o dai baietilor la iesire.

  8. #19

    Cum ar fi ca să nu mai existe ambalaje folosibile? Vrei o cola? Vii cu sticla de acasă. Vrei detergent, vii cu punga de acasă. Mă duc la carrefour să cumpăr balsam, bidonul ăla de plastic îl arunc deși poate fi refolosit. Ce facem noi cu luatul plasticului, mărunțit (cum am auzit prin alte părți) nu se numește reciclare. Tot trebuie făcut alt plastic pentru următoarea cola => tot consumăm resurse aiurea.

  9. #20

    asa,de curiozitate,stii ce se intampla cu tot plasticul adunat in germania?crezi ca se recicleaza?

    • #21

      ia spune-ne tu cum e trimis in 3rd world country, hai.

    • #22

      nu e nevoie.google stie totul. ne place sa credem ca germania e modelul suprem de a face lucrurile corect,dar chiar nu e cazul.

    • #23

      www1.wdr.de/wissen/technik/pet-recycling-112.html

      uite aici, daca tot stie google totul. Sau credeai ca poliesterul se face din blanita de stea de mare?
      Exista o gramada de site-uri cu teoria conspiratiei, dar adevarul e ca Germania chiar face lucrurile 90% corect, si daca ai vedea cateva documentare facute de WDR, ZDF si restul televiziunilor independente si serioase, si nu te-ai mai lua dupa deutschefunknova sau mimikama , ai realiza ca poate e bine sa incepe sa luam in exemplu in loc sa le tot cautam nod in papura nemtilor.

    • #24

      a fost o intrebare la obiect.se recicleaza?

    • #25

      nu caut nod in papura,au chestiile lor care merg foarte bine si in multe privinte sunt un model de urmat.dar cand se vorbeste de reciclare,e totul ok pana se ajunge ca acel plastic sa fie exportat in china.dar cum china a dat un mare no no in mai 2018 importului de plastic,inclusiv din germania ,ramane de vazut unde il va exporta.

  10. #27

    eu cred ca problema este strict legata de finalul aventurii obiectului de reciclat. unde mama dracului il reciclezi? exact. cate centre de reciclare exista la noi ca sa poata prelua cantitatile de deseuri generate?
    in alta ordine de idei, in helsinki am vazut prima oara oamenii care sapa prin cosuri de gunoi dupa sticle de plastic pentru reciclat. super echipati, cu manusi, cu masca, civilizat. partea amuzanta e ca statul finlandez a hotarat sa faca din treaba asta ceva constructiv si a decis ca e ok sa scurmi prin gunoaie, dar daca este o activitate generatoare de venituri atunci trebuie impozitata si asta se face la incasarea banilor din centrele comerciale unde sunt aparatele cu pricina. toata lumea fericita.

  11. #28

    Ummmm cred ca te referi la un sistem care a si existat de altfel prin vremurile cand se folosea sticla si ambalaje textile dar si de hartie, adica orice in afara de plastic..?? Dar care sistem evident ca a disparut ca deh, ce e vechi e prost si trebuie schimbat (desi stim ca nu e, dar noul sistem e mai ieftin…).

    • #29

      Sistemul ala a ajuns incet-incet sa colecteze bani in loc de ambalaje, ca era mai comod si mai rapid si acesta era scopul de fapt: bani pentru partid, asa cum se face si acum, doar ca e liber la euroi.

  12. #30

    Cum bre, n-a zis Gavrileasca ca se recicleaza 100%? I-am ”luat” pina si pe fraierii aia de nemti care de abia sint la 52%…

    • #31

      Doamne, cum sunt femeile din Guvernul asta… Grațiela, Olguta, Carmencita, și…El Hefe, tanti Veorica…
      Zero carisma, zero competență, 100% tupeu.

    • #32

      Gavrileasca e aia cu taxa de mediu si masina inmatriculata in BG?

    • #33

      Nu, boarfa aia e doamna Rovaca Plumb

  13. Adevărul e că sunt foarte educați nemții, la ei acasă unde se și dau amenzi consistente pentru nesimțire. Când se dau jos din mașină sau avion într-o altă țară uită de responsabilitatea civică și bunul simț.
    In Playa de Palma, destinația turistică preferată a lor așa ceva e la ordinea zilei: ultimahora.es/sfAttachPlugin/457998.jpg, deși există reciclare selectivă, dar nu există nici recompense și nici prea multă miliție care să dea amenzi.

    • #35

      a, bine, asta am remarca si eu, la condus. cat sunt in germania si austria, sunt modele de condus si comportament. cum au intrat in austria, fix aceiasi oameni, aceleasi masini, devin haotici, halucinanti, flashuri, depasiri cretine, frane, amenintari, pumni scosi pe geam.

    • Pe aici ăia care-și permit să-și închirieze mașină merg foarte prudent pentru că dacă fac vreo nefăcută îi seacă ăștia cu firmele de asigurări de bani la ce clauze au prin contracte. Și cum nu toți vor să plătească asigurare full (care poate să dubleze prețul închirierii) ca să fie scutiți de o grijă…

  14. #37

    Doar ca, ceea ce nu stii tu, e ca si acum tot tu platesti ambalajul. Iata de ce:

    Fabrica X face sticle, sau cutii de carton, sau de conserve. Obiectul lor de activitate este productia de ambalaje. Daaar, atentie: pana la momentul la care tu cumperi sticla/cutia/conserva, ea nu constituie un ambalaj. Mai precis, daca tu te decizi sa cumperi 1775 de sticle si sa le transformi in lampi, lustre, candelabre, (insert si celelalte tipuri de “container” aici), nu datorezi taxa de mediu. Daca, insa, faci suc, lapte, mazare, ei bine, ai ghicit, platesti taxa de mediu pe ce pui pe piata.

    Taxa asta e acum de 2000lei/tona, obligatia ta ca firma care pune ambalajele pe piata e sa platesti la fondul de mediu (depui declaratii lunare plus o finala pe an) fiind platesti 60% din ce ai bagat pe piata. Restul se considera ca se recupereaza inainte de a ajunge la gropile de gunoi. Daca nu vrei sa platesti nici cei 60% (1200 lei), faci contract cu un OTR – a pus cineva lista – si platesti ceva mai putin – e avantajos daca ai cantitati mari.

    Deci, daca tu platesti la 3 tone de ambalaj (doar ca faza, o sticla de bere de 500ml cantareste cu tot cu dop, eticheta si alte cartoane fix 400g) 3600 de lei, in mod absolut sigur iti vei imparti acesti bani la numarul de ambalaje si le vei baga in pret. Uite-te la Zaganu, care face 500.000 litri de bere pe an, adica aproximativ 1 milion de sticle, adica 400 de tone de ambalaj. Jumate sa zicem se duce in draft, dar cealalta jumate adica 200 de tone ii costa ai ghicit fix 52.000EUR. Ai senzatia ca ii platesc ei din buzunar :)??

    Si acum ai in sfarsit si raspunsul la intrebare: de ce nu se recicleaza? Simplu: daca s-ar recicla, banutii astia nu s-ar mai duce la buget, ci ar ramane intr-un complet alt circuit. Please, zii tu Badumtsssss :).

  15. #39

    Pe la noi exista si un buton pe masinile alea cu care poti sa donezi banii pt o cauza. Probabil pt homosexuali ca sa se futa in cur mai bine!

  16. Cât eram în Danemarca nu aveam o pungă cu pungi ci o pungă cu sticle și doze. Le duceam săptămânal la supermarket pentru a-mi lua „pant„-ul înapoi.
    Era amuzant că mergeam la sală, plăteam un abonament de vreo 100 coroane pentru o băutură la alegere zilnic iar cum băutura era în flacon de plastic, doar reciclând primeam înapoi 45 coroane (30 zile x 1,5 kr/pant).

  17. #41

    25 centi petul sau doza de unica folosinta
    15 centi sticla reutilizabila, petul reutilizabil sau borcanul reutilizabil
    8 centi sticla de bere sau de suc

    Da, mi-m facut cumparaturile cu pfand-uri cand portofelul ofta a jale. Da, te educa sa reciclezi. Da, ar trebui aplicata si in Romania dar nu se poate pentru ca…(introdu aici orice motiv vrei).

  18. #42

    Ignoraţi faptul că e de pe Antena3, dar tipa asta face nişte documentare destul de interesante:
    www.youtube.com/watch?v=NS0P50c6E94

    Tipul ăla zice clar la 5:09: Vine şmecheru şi îţi zice că tre să faci 50-50 cu el, altfel te îngroapă.

  19. Uite o povestioara despre reciclare: Ex-Billa, actualmente Market Carefreci au adus un aparat de reciclat la intrare așa că m-am decis sa duc acolo ce reciclez ( reciclarea de la oraș fiind o laba tristă). Ei crezi că funcționa aparatul? Era 90% din timp defect datorită oamenilor care forțau sa recicleze toate gunoaiele deși era clar marcat ce poți recicla. Și drept răzbunare că nu mergea își abandonau reciclatele langa aparat … Așa că după ce câteva săptămâni umblam cu sacul de sticle în mașină am renunțat să mai fac sport cu sacul între aparat și mașină.

    • #44

      da, dar stii, daca acolo ar fi existat un gardian public, politisti local sau cum kkt le mai zice acum, care sa pazeasca locul si sa dea amenzi, alta era situatia. sau o camera video, cu imagini live. dar na…

  20. #45

    De curnd am vazut o masinarie din aia in mall Coresi in Brasov. Incet incet apar si la noi. Doar ca ramane intrebarea ta de ce naiba asteptam atat.