Spania devine prima țară din Uniunea Europeană care impune restricții pentru promovarea criptomonedelor. Cei care promovează monedele digitale trebuie să înștiințeze din timp autoritățile și să includă avertismente cu privire la riscurile investiției. Nerespectarea noilor reglementări va atrage amenzi de până la €300,000

Via Cronica

Bine, știu că nu e la noi, în estul sălbatic, dar observ asta ca o tendință generală a tuturor statelor. O nevoie bizară de a ne proteja pe noi, sărmanii cetățeni, împotriva riscurilor și înșelătoriilor cu coinuri și tokenuri.

Sigur, simultan se desfășoară scheme Ponzi la niveluri imense, scamatorii financiare care lasă oameni pe drumuri, tot felul de loranzi vând sisteme de dropshipping gata puse la punct, tu nu trebuie decât să întinzi mâna să iei milioanele pe care vânzătorul nu vrea să le ia, că e sătul de ele. Dar crypto…uh, nasoluț, aveți nevoie de protecție, oameni buni. Așa, cam ca la țigări, producătorii au voie să ți le vândă, dar tu, tu prietene, ești un criminal că le fumezi.

Și nu cred nici măcar o secundă că e din cauză că vai, statul nu poate controla sistemul și îi e frică. Dacă statul vrea să controleze sistemul, îl controlează de mâine. Dacă țările civilizate decid să scoată din priză minerii de hash și interzic tranzacțiile cu portofelele virtuale, în ambele sensuri, se termină cu BTC, ETH etc la fel de repede cum s-a început.

Doar că statele nu au niciun interes să restrângă ceva atât de profitabil care, în primul rând, e folosit de către politicieni pentru a muta bani negri de ici și colo, de mafiile care sprijină politicienii and so on.

Nu știu, e de discutat.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

27 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Varianta optimista? Isi acopera curu.
    In tarile europene, care au un grad mai mic sau mai mare de socialism… ma scuzati, asistenta sociala, urmatoarele sunt in interesul lor:
    1. Cetatenii sa fie bine mersi, sa isi permita o paine, nu sa faca foamea ca si-a investit toata averea in Dogecoin ca asa a zis musk si apoi s-a prabusit si nu mai valoreaza nimic. Scopul ar fi sa ceara cat mai putini asistenta sociala
    2. Sa nu ii dea in judecata ca nu i-a protejat/ sa nu dea in judecata pe ala de a vandut, platforma chestii. Sa nu se ocupe judecatorii de prostiile astea, ca au altceva de facut
    3. Sa mai taie un pic din haiducie, sa aiba frumos un registru cu cine se ocupa cu activitati de promovare/ tranzactionare de monede virtuale. bonus, daca faci publicitate mincinoasa, sa aiba de unde sa te ia, sa te amendeze/inchida etc. Sa nu mai apara orice gigel sa promoveze Shitcoin ca mooaaa ce m-am imbogatit uitand sa mentioneze pentru retarzii planetei ca exista riscul sa pierzi investitia.

    In concluzie, sa mai lumineze un pic pe retarzii planetei ca e ditamai schema, nu voi va veti imbogati ci cine trebuie, nu mai dati banii pe prostii, nu ne frecati la icre dupa si in ultimul rand, sa nu uitati sa platiti taxele frumos incolonati.

    • #2

      Cea mai buna explicatie. Mai ales primul punct. Felicitari pentru ea.

    • #3

      Mi se pare ca oricum din punct de vedere al infuencerilor, este o haiducie in toate domeniile. Nu am o problema daca tu promovezi un telefon sau orice alt obiect si ii faci un review pozitiv. Dar este aiurea cand toti se lauda ca folosesc in activitatea de zi cu zi telefoanele Oppo, desi ei posteaza exclusiv de pe iPhone.
      Sau atunci cand toate influenceritele promoveaza nu stiu ce creme de fata, iar cand clientele se plang de reactii adverse, spun ca ele de fapt nu au folosit produsele si nu pot garanta nimic.

  2. #4

    Salut, tu parca aveai niste Cardano cumparat, asa citisem mai demult.
    Mai ai ceva bagat in crypto?

  3. #6

    La fel e si la aplicatiile de trading pe bursa. Sunt inregistrate cumva si trebuie sa afiseze clar ca exista riscuri bla bla. Nu vad de ce la crypto ar fi diferit.
    Mai sunt si alte masuri, de exemplu in UE nu poti cumpara ETF-uri US pentru ca citez:

    “Since 2018, ordinary investors in the European Union cannot invest in US exchange-traded funds (US ETFs)(1). This is because rules(2) came into force in 2018 requiring providers of investment products to supply retail investors with a ‘key information document’ (KID) to help them better understand the product they are buying. US ETFs do not provide such a document.”
    sursa: www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-9-2021-004745_EN.html

    Manevra facuta pentru a proteja cetateanul european de salbaticia capitalismului American. Intre timp au aparut alternative europene care copiaza ETF-uri americane.
    Din punctul meu de vedere masura mi se pare doar o intrare in normalitate si intr-un fel, o validare a pietei crypto.

    • #7

      Mie imi place ca unele state au arata ca pot interzice oricand tranzactiile de criptomonede si asa a disparut visul umed al unora care isi doreau o moneda libera, nereglementata de niciun stat. Bine, sunt convins si ca niciunul dintre desteptii astia nu luau in calcul si faptul ca o moneda nereglementata se poate prabusi peste noapte.

    • #8

      Un alt connoisseur, thumbs up
      P.S. Mumu la EU și clonele lor ETF cu lichiditate scazuta

    • #9

      Sa le vand atunci daca nu am voie..

    • #10

      In primul să stabilim pe ce pagina suntem: cryptomonedele nu sunt bani.
      Nu exista in spatele lor un sistem similar cu cel fiat-money (și așa destul de dubios controlat de bănci centrale după politici variabile și dependente de politic), sistem ce are in spate un sistem economic, cu firme, bănci comerciale, angajați ce plătesc contribuții, etc, sistem interconectat cumva între țări și continente.

      Chiar și ăsta are volatilitatea lui, ca exemplu recent, voi știți cît a căzut lira turcească datorită dementului de Erdogan? Eu am fost in Istanbul in 2019 și cursul de schimb era 6-6.2 lire la euro, azi e 15 lire la euro, in doi ani jumate. Pe 20 dec 2021 erau 20 lire la euro.

      Cryptomonedele sunt jocuri piramidale, coafate fancy, făcute de băieți deștepți, care acum pun și o problemă economică și socială: consumul de curent.

  4. #11

    In primul rand, tehnologia blockchain e smecherie, va schimba industria financiara forever… cand va fi implementata de bancile centrale/de banci comerciale sub obladuirea bancilor centrale. Nu cred ca se poate astepta cineva sanatos la cap la scenariul in care un stat cu valuta forte isi instraineaza controlul asupra uneia din cele mai importante parti din arhitectura economica: politica monetara.

    In al doilea rand, lumea se teme de crypto fiindca se spala sume imense de bani (e vorba de scara)… imaginati-va ca un prostalau cum e Tudorache care nu mai are nevoie sa ascunda diamante (pana recent, diamantele erau moneda traficantului: mici, portabile, valoroase), spala bani fara numar. Sau Valcov sa ascunda tablouri prin pereti si cavouri.

    Doar asa, ca sa punem din nou la o scara relativa lucrurile: actiunile tech supraevaluate masiv din bula dot-com ar fi valorat (ajustate la inflatie) cam 1 trilion de dolari la banii din prezent; majoritatea au scazut la zero cand s-a terminat distractia in 2000-2001 si a fost ceva urat-urat. S-au varsat lacrimi multe, s-au pierdut averi, s-au pierdut bani de pensii. Piata crypto, care va scadea la fel tot catre zero, valoreaza si dupa corectia din ultimele luni pe la 2 trilioane de dolari. Fata de micutele tepe de care vorbeai, suntem intr-o cu totul alta liga cu bula din piata de crypto. (si sigur e bula fiindca monedele astea au si vor avea o utilitate cat o soseta folosita din motivul enuntat la inceput).

    Bonus: nu sunt asa de sigur ca vreo moneda crypto privata va rezista macelului (adica daca i se va permite sa reziste de state), dar aia/alea care vor fi, va/vor rupe… ca idee, Amazon se tranzactiona pe la 100 si ceva de dolari inainte de umflarea bulei dot com, imediat dupa, s-a corectat catre 10 dolari pe actiune. Indiferent cand intrai, rupeai daca ramaneai cu pozitia aia: acum valoreaza aproape 3200 dolari actiunea… un plasament de 3,000-4,000 de dolari in Amazon in 2001 te-ar fi facut milionar 2 decenii mai tarziu. Not bad pentru o imbogatire pasiva 🙂 …

  5. #12

    M-am intalnit acum o luna si ceva cu o cunostiinta. Femeie la 40+ cu experienta in contabilitate, sisteme ERP, raportari, productie, etc…. buna si infipta pe ce stie. Imi spune ca a bagat 4000 de euro in monede virtuale. In ce mai exact intreb ? “Nu stiu, i-am dat la unul si ala ii investeste si ii dau comision”. O intreb: “stii ce sunt si cum functioneaza monedele astea ?”. “Habar n-am dar am auzit ca scoti multi bani si ca asta e viitorul”. Daca o persoana in deplinatatea facultatiilor mintale si cu un IQ mediu si poate peste mediu imi spune asta, ce sa cred despre Gigel de la scularie sau de Ioana de la frizerie ? Pe astia cine ii protejeaza ? Ajung multi idioti sa-si vanda tot si raman in curul gol. Actiunile si bursa e altceva, nu e un simplu joc piramidal, are elemente ce put a scheme de genul dar in spate ai niste bussiness-uri si reglementari nu doar niste programe idioate ce sug curent si oameni ce “investesc” in ideea de a prinde alti fraieri sa le ia banii.

    • #13

      Sa fim seriosi, ca si unele actiuni la bursa tot o schema piramidala sunt.
      De exemplu actiunile Tesla, care are o capitalizare de 1000 de miliarde la o cifra totala de afaceri in 2020 de doar 31 de miliarde.

    • #14

      Poate nu a avut chef sa stea sa iti explice. Sau poate 4000 dolari inseamna fix nimic pentru ea si a zis sa-i riste asa, ca nu o doare. Hai, lasa, sa nu ne mai protejeze atat.

      Si eu cred ca piata crypto se va prabusi la un moment dat (e un comparatie foarte buna cu bula .com in alt comentariu), insa pe cuvantul meu, aveti asa un hate bazat pe nimic si vorbiti fara sa stiti, doar pentru ca nu va place voua (sau pentru ca ati ratat trenul?). De exemplu, piata crypto inseamna mai mult decat bitcoin. Se lanseaza proiecte, servicii, companii, al caror token reprezinta practic actiuni la o companie. Cumperi moneda respectiva si ai o parte din acea companie. De acord ca nu este o piata la fel de reglementata ca bursa, ca nu esti asa protejat, dar de asta ai si sansa de a-ti multiplica banii de 1000 de ori, ceea ce in lumea reala nu se intampla. Higher risk, higher reward, depinde de fiecare daca e dispus sa si-l asume.

      Sa stii ca nu voi (cei care urlati impotriva cryptomonedelor de cand era bitcoin 1000 dolari, ca ati auzit de caritas) ati fost desteptii, desi cand se va alege praful veti fi primii cu “v-am spus eu”. Desteptii au fost aia care au avut mintea deschisa si au riscat niste bani pe care isi permiteau sa ii piarda.

    • #15

      1) 4000 e mult pt ea, cam 2.5 salarii ca nu ii pica banii din cer. 2) Au trecut 14-15 ani de bitcoin ? Nu trebuia deja sa avem toti pe carduri si sa luam salarii in bitcoini ? 3) Nu e ca la vaccin unde chiar e complicat de explicat, schema piramidala e simplu de explicat si aplicabilitatea blockchain-ului e limitata. Concluzia ? Mi se pare o decizie buna sa ca lumea sa fie atentionata ca si la consumul de tigari. Ok, ti s-a explicat, ti-ai asumat, ai facut cancer asta este… mai mult nu avem ce face… fute-ti banii si gata.

  6. #16

    >>tehnologia blockchain e smecherie

    E un cacat, o abominatie tehnologica care se bazeaza pe forta bruta a minerilor, d-aia e si asa de nesatula la consum de curent si putere de procesare. Folosesti GPU-uri de 1000 de euro ca sa inmultesti si sa aduni numere, cat mai multe si cat mai repede ca sa fii primul cu proof of work.
    Faceti bani din crypto, bravo voua, dar terminati cu laudatul tehnologiei, ca e din anii 70, atunci au fost dezvoltate primele functii de cryptographic hash, pe baza teoriei matematice din antichitate.

    • #17

      Da, și terminați și cu laudatul industriei auto, ca prima explozie controlata e de acum câteva sute de ani.

      Terminați cu mizeriile asta de smartphone, ca tot ce e pe ele era și acum câțiva zeci de ani.

      Defapt, terminați cu orice, ca a mai fost înainte ceva asemănător iar ceea ce e acum, deși e mai eficient și are mai multe cazuri de utilizare, e irelevant fiindca sunt unii care se impotmolesc în ceva ce nu înțeleg.

    • #18

      Ce are sula cu prefectura ? Ti-a spus/prezentat cineva “explozia controlata” si te-a aburit sa investesti in ea ? Ti-a zis ca o sa dai banii acum pt ca dupa tine o sa vina alti fraieri sa cumpere si sa te basesti prin matase ? Faceti frate ceva util din blockchain sau NFT si apoi veniti cu ideea ca merita investit. Ca deja e de multi ani si singurul lucru ce l-a facut au fost scheme piramidale de stors bani de la prosti.

    • #19

      @ciocanul cum mama masii poti sa spui, frate, ca storc bani de la prosti, cand preturile au crescut de sute de ori? Doamne fereste.

      Discursul tau e identic cu al unuia care spune ca din cryptomonede te imbogatesti 100%, tu nu iti dai seama? (doar ca macar ala are scuza ca pana acum asa a fost, deci macar nu e un nonsens complet ce zice).

      Schema piramidala e si pensia si jumatate din economie (cealalta jumatate fiind bisnita)

  7. #20

    A cui e adresa din imagine?

    • #21

      e contul pe care vrei sa il urmaresti ca sa stii ce se va intampla cu bitcoin

    • #22

      Eu din ce vad e contul exchange-ului OKEX.

  8. Nu sunt văzute cu ochi buni pentru că nu sunt stabile și sunt independente, atât timp cât statul nu le poate controla nu le va vedea cu ochi buni.

    • #24

      ce înțelegi tu când spui ca statul nu le poate controla?

    • Mă refeream că nu sunt reglementate prin lege, însă se va schimba situația când vor fi introduse de către banci criptomonede.

      Am înțeles că BRD intenționează să lanseze pe piața o criotimoneda stabila care va fi și reglementată.
      E normal că în momentul de față multi sa ocolească aceste Crypto atât timp cât se tranzacționează pe siteuri dubioase și nesigur. Multi au pierdut foarte multi bani doar pentru că platformele nu sunt securizate.

  9. E fix ce se întâmplă cu orice lege de genul.

    1.Apare legea în circuit.
    2. Băieții care au de pierdut de pe urma legii sunt informați și încep campaniile de lobby/șpăgi înspre a face șvaițer toată legea.
    3. Legea ce ajunge efectiv în vigoare e o umbră sinistră a ceea ce a pornit probabil.

    În cazul ăsta:
    1. Cineva a vrut să interzică schemele crypto sau să le reglementeze în așa fel încât să reducă țepele.
    2. Băieții s-au activat, au aruncat cu bani.
    3. Au picat de fraieri ‘influencerii’ care n-au avut bani să se impună sau nici n-au știu ce se întâmplă probabil, așa că a picat pe ei toată legea, și ei vor fi de vină pentru tot.

    E fix conceptul: să se revizuiască primim, dar să nu se schimbe nimic.

    De asta legile care reglementează piețele financiare și riscurile lor sunt doar cu numele, în realitate nu se prea schimbă nimic ce i-ar afecta cu adevărat, doar peticit pe ici pe colo. Pentru că la orice tentativă, se activează mecanismele, iar băncile au bani de discreții din astea.

  10. #27

    Nevasta ta a pus desene nft? Eu abia ieri am pus unul, ardelean fiind.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.