Scris de Ștefania
Am citit textul de ieri cu un zimbet amar. Dependenta nu incepe atunci cind nu mai poti functiona fara stimulul extern pe care il cultivi, ci atunci cind nu poti spune “pas” ocaziei. Cind nu poti spune “Multumesc, dar pe moment ma abtin”. Dependenta imbraca multe forme: droguri, tutun, sex, alcool, jocuri de hazard, medicamente, emotionala, mincare, shopping, internet/ celular… In toate exista regula lui “ce e prea mult, strica”, orice bucla se poate transforma in cerc din care nu se mai iese.
Desigur, potentialul distructiv e relativ fiecarei forme. In cazul drogurilor, “Requiem for a Dream” povesteste cu multa delicatete si umanitate, fara a emite judecati , evolutia buclei catre cerc. Mie mi-a pus in echilibru prejudecatile si experienta personala tulburatoare avuta la primul contact.
Nu e un secret ca lucrez in psihiatrie. Dependentele sint o ramura separata, nu se trateaza in spital in mod direct, in sectie vedem urmarile lor, efectele secundare, sechelele ca sa zic asa, Povesti stiti toti, probabil. Despre ce nu se vorbeste destul sint daunele facute nu propriei vieti, ci celor din jur. Familii intregi ruinate de lipsa de coeziune/autocontrol/autostima.
Cel mai tragic caz l-am avut acum citiva ani. F. nu era inca major, fiu al unei familii bine cotate. Mama scriitoare si pictorita afirmata, tatal prof universitar, divortasera iar el statea cind la unul, cind la celalalt, descris ca o fire linistita, sociabil dar cu bun simt. Pe 1 ianuarie, dupa noaptea de revelion petrecuta cu prietenii, intre alcool si droguri, F. s-a intors acasa dimineata. Nu se stie de la ce a inceput cearta cu mama, cert e ca la un moment dat a lovit-o cu o sticla de sampanie in cap si aceasta a cazut lata. Cica politia a gasit-o pe jumatate dezbracata, semn de tentativa de viol. Dupa-amiaza, cind si-a mai revenit din betie, l-a sunat pe taica-sau… Familia l-a sprijinit si a angajat cei mai scumpi avocati , i-au gasit niste atenuante, dar puscarie tot a facut citiva ani. Interesant e ca oroarea a fost atit de mare, ca mintea lui a folost un mecanism de aparare, stergind tot. El efectiv nu isi amintea (tot) ce se intimplase. Spre sfirsitul perioadei de detentie a fost transferat intr-o comunitate, unde a inceput sa faca psihoterapie, in vederea reluarii vietii de afara. A inceput sa aiba tulburari si a venit la noi pentru stabilirea unui tratament. Incepea sa isi aminteasca, sa realizeze grozavia comisa . La nici un an dupa, s-a sinucis.
V-am mai povestit de Gigi? Nu se drogheaza, are problemele lui si fara asta, dar daca ar fi dupa el, ar fuma 4 pachete de tigari pe zi si ar bea un bax de cola. Cum nu se poate, i le injumatatim si i le dam cu portia. Urla in mijlocul holului: “Eu TREBUIE sa fumez! Daca nu fumez ACUM, imi explodeaza plaminii!” “Gigi, asteapta nitel, intii iei medicatia si apoi fumezi” “Eu nu pot lua pastile. Nu-mi trebuie” “Cum asa?” “Sint un robot!” “Aaa.. okeeei . Dar astea nu sint cu apa. E uleiul de care ai nevoie sa nu rugineasca circuitele, ca altfel te transfomi in tinichea”
Ma priveste sceptic, neincrezator , in dubiu. Plusez “Stii ca ai circuite integrate care trebuiesc protejate, uite si tu cum ploua afara, cu umezeala asta chiar vrei sa ruginesti pe dinauntru?”
Sta in cumpănă apoi încearcă totuși să aibă controlul “Dar pe urma imi dai o coca-cola!” “Sigur, dupa ce iei tratamentul” “Vreau doua!” “Gigi, nu te obraznici! O cola si pe urma mai vedem! Iti amintesti ca ieri ai vomitat?” “Pentru ca mi-au facut injectia ca sa vomit!” ” Ba ai facut injectia tocmai ca sa fii bine!” “Daca nu imi dai cola, o sa-ti trimit Blestemul Soarelui” “Eu am Magia Lunii! Nu-ti convine sa ne luam la întrecere” “Eh, ma urmareste Morgana” “Daca esti cuminte, te apar eu!” Plescaie ginditor “N-ai ce face tu, aia ma vrea pe mine!”
Off, Gigi, cum sa fac eu sa te apar de Morgana din capul tau?
Eva e o ex-toxica, de aia cu intepaturi in vena. Are aproape 50 de ani, slaba de-i poti recunoaste craniul sub carnea de pe chip. Sta cu maica-sa, care o ingrijeste bine, ca e singura ei fata. Dar din cind in cind boala preia controlul asupra ei, devine agresiva si atunci maica-sa o aduce sa ii fie reconfigurata terapia. Bine, pe linga schimburi ii strecoara si niste fituici “Turnul de Veghe- Citeste rugaciunile, mama, ca te ajuta!”
“Curvo! Tu i-ai pus cianura lu’ Gigi in pahar!” “Nu, Eva draguto , nu i-am pus, ca n-am, daca as fi avut, ti-as fi dat-o toata tie!” Ride. “Lasa-ma-n pace!” intervine Gigi “ti-am spus ca nu-s iubitul tau!”
“Eva, chiloții se pun peste pantaloni doar daca ești Superman ! Nu e cazul tau!” “Sau daca ai fund mișto!” “Nu e nici cazul asta!”
I. nu implinise inca 18 ani cind a fost adusa prima data. Se certase urit cu familia, urla ca toti o spioneaza si o vorbesc de rau. O fata frumoasa ca o pin-up: piele ambrata, ochi migdalati, gura plina ca o cireasa, tip Sofia Loren tinara ,nu foarte inalta, cu parul negru, lung pina la fund. De mica era cam saraca cu duhul. A intrat intr-un cerc de prieteni care initial o linguseau pentru fizicul ei, a inceput sa se drogheze ca sa se simta importanta, a ajuns apoi sa se vinda pentru droguri, Din pacate, dintr-o fata care s-ar fi putut mentine pe o linie de plutire s-a transformat intr-o persoana traind intr-un delir paranoic: toti ii vor raul, ii controleaza telefonul cu niste cipuri, ii fura hainele, o tin prizoniera. In momentele de aparenta luciditate ne cerea “cuie”, abia astepta sa fie externata, ca sa isi procure. La distanta de un sau doi , cind a fost internata din nou, isi pierduse prospetimea, incepuse sa se uriteasca deja…
A. are 31 de ani. Un tip bine facut, interesant, a jucat fotbal la ceva echipa de serie C, cinta la baterie , cica a si trimis ceva compozitii unui cintaret cu faima. Maica-sa zice ca isi facea din cind in cind, cu prietenii, cite un joint, de relaxare, de stimulat creativitatea, nu chestii grele. Pina intr-o zi cind s-a inchis in camera lui, dormea ziua minca noaptea, sustinea ca e un agent dublu rus si american, dar de fapt lucra pentru contraspionaj, se casatorise in secret cu fiica lui Putin, urla ca n-a primit banii pentru compozitiile lui muzicale si cerea sa fie externat pentru ca tocmai semnase contractul cu o echipa de fotbal de serie A si trebuia sa inceapa antrenamentele. Fara medicatie nu mai functioneaza normal, cit de cit…
“Al cui e rindul sa coboare in triaj? L-a adus politia pe M.”
Il cunoastem, e un tinar care si-a prajit creierul cu naiba stie ce-a fumat la Amsterdam, Cind nu mai ia tratamentul cade din nou in delirul de a avea o nevasta si copil in Olanda iar pe maica-sa n-o mai recunoaste. Ii spune in fata ” Eu nu va cunosc. doamna, nu stiu cine sinteti!” . N-a mai trecut pe la noi de o perioada buna… “Ce-a facut de data asta?” “O fugarea pe ma-sa in gradina cu un iatagan”
Ma uit la ceas si oftez. Peste o ora termin tura. Imi iau combinezonul, masca, manusi, boneta. viziera…
Privesc baiatul din fata mea, slab, inalt, cu chip oval, par lung si ochelari rotunzi. In timp ce așteptăm rezultatele analizelor, doctorii completeaza formularele pentru internare. “Cum te cheama? “I told you, I’m Mark Eagle, I don’t speake your language!” “Zice ca e indian, nativ american ” imi sopteste unul dintre cei doi polițiști care îl păzesc..
Aduce mai degraba cu John Lennon, insa el se simte o pielerosie, cine-s io sa-l contrazic? Dar daca-i bal, bal sa fie! “Ok, Mark, ai si tu rabdare cu mine, ca nu vorbesc engleza asa bine, am uitat dictionarul acasa. Da’ de-a cui din America ești, din ce trib faci parte?” “Sint cheyenne, dar am si rude sioux” “Ah, nu cunosc… Apașii imi sint simpatici , știam si un mohican… ” “Oh, da, apașii sunt de treabă”
Polițistul se uita la mine de parca as fi eu cea ticnită.
“Pfoai, abia peste o ora ne vine schimbul” bombane celalalt. “Eh, mai dureaza, ce crezi? Doar se stie : functionarul public la ora 14 are programare la automatul de cafea! Pina isi beau cafea, pina se urca in masina, pina ajung colegii aici, pina le povestim ce e cu asta”…
“Cu ce te ocupi?” “Eu sint actor, regizez filme si scriu muzica, Am facut o gramada de lucrari, le-am pus pe Youtube ” “Interesant, pe ce canal pot sa vad o opera a ta?” “Nu sint obligat sa-ti arat !” “Evident, voiam doar sa inteleg ce gen de muzica faci!” “Mai multe!” “Dar cum de traiesti aici, daca esti fiu de indieni din America?” “Nu stiu, probabil am fost furat la nastere! Doctorilor, imi puteti spune ce s-a intimplat la nasterea mea?”. Panica.
Trancaneam cu Mark despre politica sociala de integrare a minorităților etnice in America, duca-s-ar pe pustii Trump cu ciuful lui cu tot, sa speram ca Biden e mai breaz, cind a venit colega din tura de dupa-amiaza. Rezultatele testelor nu erau gata.
Salut si ma indrept catre iesire. “Pai cum, si ne lasati aici?”ma intreaba politistul mai tinar (draguuut).
Zimbesc mefistofelic “Functionarul public la ora 14 are o programare!”
NOU
Apropo de dependenti si nu numai, am fost cu cateva ocazii la Sf Stelian in buc. Fereasca al de sus e tot ce pot sa spun.
NOU
cu ce ocazie?
NOU
In nici un caz pe post de pacient.
Cu treburi de scîrbici.
NOU
In niciun caz prezentat dependenta nu e cauza, fie este un simptom sau fie a agravat tulburarile psihice.
NOU
Sa citim un pic mai atent. Singurul caz in care, as spune eu, dependenta, cel putin din ce scrie acolo, ar fi secundara unei afectiuni e cel al lui Gigi.
Dar cine sunt eu sa-mi dau cu presupusul???
NOU
Claaar, in niciun caz. Cine a mai văzut creieri futuți și schizofrenii declanșate de meth, heroină, alcool sau iarbă? :))
NOU
@gc: oh… atunci trebuie sa comunic echipelor de medici care se ocupa de acesti pacienti ca au gresit diagnosticele de psihoza cronica pe fond de consum de substante stupefacente. Hai sa-i numaram (in psihiatrie nu e ca la chirurgie, doctorul X a operat, doctorul X raspunde. Aici sint echipe de cite doi medici pentru fiecare pacient, iar in fiecare zi la raportul de sectie se vorbeste de fata cu toti (de ce a fost internat, care e anamneza, cum s-a comportat ieri, familia a povestit cutare lucruri, i-am stabilit schema asta, voi ce ziceti?) : doi medici curanti plus restul de sase (care au de-a face cu pacientul oricum, ca fac garzi) plus medicul care ii urmareste la serviciul de sanatate mentala in teritoriu (cu frecventa variabila de la o data la saptamina pina la o data pe luna, dupa caz) fac 9, just?
De acord cu faptul ca drogurile au agravat probabil o tulburare in forma latenta (daca familia zice ca “inainte sa se drogheze era cel mai bun baiat din lume”), ia in considerare si faptul ca nu am dat multe amanunte fundamentale, dar tu sustii ca o casa a luat foc numai pentru ca in bucatarie se gasea o butelie de gaz, nu din cauza ca cineva s-a jucat cu focul in apropierea ei….
NOU
@ Genghis: da, din pacate omul asta e foarte bolnav. Si (chiar daca unii nu vor crede) iti spun doar ca s-a transformat dintr-un om intreg, (care lucra intr-o fabrica si avea o viata pusa cit de cit pe picioare) intr-un cosmar ambulant dupa un accident de masina cu impact frontal…
NOU
Eu te cred. Mi-a placut psihiatria in facultate, nu chiar asa de mult incat s-o apuc pe panta asta, dar mi-a placut.
NOU
Asta pe unde se incadreaza?
www.news.ro/social/barbat-timisoara-internat-intr-spital-psihiatrie-dupa-l-amenintat-moartea-raed-arafat-intr-postare-facebook-babatul-i-transmis-secretarului-stat-l-lovi-topor-ciocan-ranga-video-1922400026002021031320081538
NOU
stii ca acum intrebarea logica e “pe care panta te-ai dus?”
NOU
Poti sa le spui ca nu ai inteles diagnosticul si o sa iti explice cum este cu psihoza.
NOU
Pacienții de fata au niște tulburări de-ale lor, care cumulate cu droguri de orice fel au dus la dubioseniile astea? Întreb și eu, dar după un ceva fumat în Amesterdam îți fugărești mama cu iataganul în gradina ? Nu contest povestile unui om care lucrează printre ei la Balaceanca sau unde o lucra, dar asa reiese dacă nu-s toate datele problemei puse pe foaie, și totuși mai știu putini oameni care n-au fumat ceva în Amsterdam și pe nimeni care sa fi fugărit pe cineva cu un iatagan.
NOU
In cazuri rare, iarba declanseaza episoade sau chiar schizofrenie. Am cateva cunostiinte asa…
NOU
“si-a prajit creierul cu naiba stie ce-a fumat la Amsterdam”
Lectie: Nu mai cumparati de pe strada, ci din coffee shop.
Daca vreti ceva mai greu, luati prin cunostinte. Daca n-aveti cunostinte, mai bine va abtineti.
www.reddit.com/r/europe/comments/2nvzc0/recent_poster_in_amsterdam_concerning_cocaine_use/
NOU
@ Laura: si anul trecut careva spunea ca daca nu cunosti pe nimeni bolnav de covid, e mai greu de crezut ca exista
NOU
Stiu eu doua persoane cat se poate de normale (tineri, multinationale) care au luat-o pe campii la modul hard (urmariti de servicii secrete, telefonul controlat de la distanta, etc) ambii bagand diverse destul de mult timp, dar fara sa fi parut vreodata ca au o problema cu asta. Sunt convins ca altii care ar fi bagat la fel, nu ar fi ajuns asa, insa la fel sunt convins ca daca ei nu ar fi bagat cat au bagat ar fi fost mai bine decat sunt azi.
Concluzia, daca n-ai noroc de karma de duci pe pla si de la iarba.
NOU
@Stefablue, acuma ca citesc vad ca poți interpreta ca pun la indoiala cele scrise de tine. De fapt voiam sa întreb: te poți duce pe copca asa dintr-o SINGURA încercare??:)))
NOU
Evident ca ce am povestit eu sint rezultatele unor ani de drogangeala, combinate cu potentiale probleme preexistente (daca ti se rupe ciorapul si s-a format o gaurica, nu e o problema asa mare, dar daca continui sa iti bagi degetul in gaura si sa tragi…) erau mai utile tabloului general pe care voiam sa il prezint.
Totusi, s-a intimplat o data sa fie internat un tinar cu un sindrom de psihoza , despre care spuneau ca era prima data cind se droga cu prietenii. Acuma, eu stiu? A fost sau n-a fost? In vreo trei zile i-a trecut. Posibil sa fi avut o reactie exacerbata… Asa cum se mai aude de cite un adolescent mort pentru o pastila, cind discotecile si rave-party-urile erau pline…
NOU
Felicitari!
Aveți o răbdare de fier. Greu de crezut că există oameni ca dvs.
NOU
Sunt mulți. O prietena foarte bună lucrează la Socola. Povestile astea de pe blog sunt selectate, sunt alea “frumoase”, tot repertoriul este cu adevărat tragic și include sinucideri sub ochii tai, criminali periculoși la care trebuie sa intri sa le bagi injecția când tu ai 45 de kile uda și ei vro 100 de mușchi cu creierul terci, iar pana se întinde paznicul sa te smulgă din mâinile ăluia, deja ti-a smuls un smoc de par și tot asa. Nu ai cum sa lucrezi intr-un astfel de loc fără sa fii “asa”.
NOU
La Grajduri parca era o sectie de psihiatrie unde un pacient a ucis o asistenta acum multi ani…. Inca ma bintuie amintirea acelui articol din ziar…
NOU
Ummm… Personajele din text au cu totul alte probleme, iar dependența îmi pare o floricică in comparație cu ce simptome au în rest.
A, ca le declanșează un comportament mult mai agresiv/ciudat, decât ar avea în mod normal, e altceva.
Dar când spui ca ești robot sau ca te urmărește nu știu cine…
Mai degrabă ca exemplu de cum poate dependența sa distrugă, ar putea fi dat cel întâlnit de mine in timpul liceului, când tatăl colegei mele de bancă, dependent de pariuri, a jucat toți banii strânși pentru facultatea ei și a soră-sii, lucru care a pus capac și a dus la divorț…
NOU
si citi ca el, Ioana…
Doar ca titlul induce un pic in eroare, dupa articolul de zilele trecute in care un tip isi prezenta in mod foarte cool experienta de a se droga, voiam doar sa arat si ce se intimpla dupa. De acord, nu tuturor, cum zice si Laura, o gramada de oameni se drogheaza si nu ajung sa se creada ginerele lui Putin.
Peste tot scrie ca fumatul provoaca cancer (si aici putem deschide capitol separat) dar cind se vorbeste de droguri, teama cea mai mare e ca se poate deveni dependent. Asa, si? Daca ai bani sa le platesti, iti cumperi cite poti duce, fara sa deranjezi pe nimeni. Pacat ca nu se termina totul aici.
NOU
Si eu am dependenta grava de trenulete, ma tratez cumparand si mai multe trenulete….sunt sigur ca sunt pe drumul cel bun….
NOU
Scumpa dependenta… Din fericire, singurul care sufera e portofelul….
NOU
tu ai pus cindva un link sa prezinti un trenulet? ficioru-meu se uita la ele vrajit. Deocamdata se multumeste cu cele Lego
NOU
Da, eu am pus link catre canalul meu de youtube
NOU
Foarte interesant articolul, dar una peste alta suna si a probleme psihice pe care dependentele descrise la au accentuat.Ca un fost dependent de cazino, ruleta mai exact, pot sa spun ca exista dependente inofensive or depedente care te ruineaza. Spre exemplu sunt dependent de fotbal, inofensiv. Ca sa ma las de casino am trecut prin iad la propriu si la figurat. In perioada aia a fost pt prima data cand am inteles oamenii care se sinucid. Am avut un mic moment in care mi a trecut prin cap. Dar o consider cea mai mare realizare si daca as da timpul inapoi as alege acelasi drum.
NOU
Vorba unui prof din liceu cand un elev din familie buna isi omorase mama in bataie: ” asta a fost pupat in prea multe locuri”.
NOU
Doamna Ștefania, aveți perfecta dreptate și recunosc că e o muncă titanica pe care o depuneți dumneavoastră psihiatrii.
Stăteam deunăzi de vorba cu colegii mei, Napy, Ștefăniță și Nero ( bine, s-a băgat în discuție și Bombonel, prietenul nostru imaginar cu tendințe de cleptomanie, mitomanie și sinucidere), in timpul plimbării de după pastilele de dimineața, și dezbăteam câtă carte știți și cât invatati dumneavoastră în facultăți pentru a ne putea ajuta sa ducem o viață cât mai aproape de normalitate; cine dracului se gândea că e mai simplu să scoți dopul la cada, spre exemplu…sau ne-am fi imaginat vreodată că e ok sa trecem normal pe langa dulapul cu somnifere, nu trebuie sa mergem neapărat pe vârfuri, că nu se trezesc !!?!
La psihiatrie se predau cursurile de “plic” și cele de “prestidigitație cu bancnote” , ca la medicina generala ?
Vă salutăm cu respect, salonul 3, strada speranței, la parter.
NOU
domnul Dark_Age, habar n-am sa va raspund la intrebare, nu stiu eu atita carte pentru ca nu m-am scolit prea mult. Dealfel Bombonel va poate confirma ca n-am furat termeni de specialitate de la nimenea. Nero nu e ala de a demonstrat ca de aproape, nimeni nu-i normal?
Iar intre noi fie vorba, intotdeauna am gindit ca cea mai rapida metoda e golire ar fi rasturnarea cazii…
NOU
Am cativa drogati prin casa. Din pacate toti sunt romani. Unul a fost luat zilele astea de politie si probabil trimis in RO sau e pe arest iar ceilalti doi il urmeaza curand.
NOU
De ce zici “din păcate sunt romani”?
Te ajuta in vreun fel daca erau alta nație?
NOU
probabil ca da. L-ar fi ajutat sa se prezinte mai bine lumii daca drogatii nu ar fi vorbit aceeasi limba.
NOU
Dintre lucrurile care nu s-au intamplat, astea nu s-au intamplat destul de mult.
NOU
WOW .. politisti care spun ‘nativ american’ ?? Pe buneeee ?
Da, Laura, in primul rand o persoana cat de cat echilibrata e mult mai putin probabil sa se apuce de droguri. Problema cea mai mare pe care o au cei care vor sa trimita oameni pe Marte este stabilitatea psihica a astronautilor, nu alte probleme medicale sau tehnice. Cat despre Amsterdam, daca tanarul respectiv chiar a ajuns acolo de si-a prajit sinapsele cu ce si le-o fi prajit, ar fi asa de implauzibil sa fi lasat pe una insarcinata ?
In concluzie, nu-i de mirare ca au si psihiatrii problemele lor. La cate din astea vedeti. Medicii de familie au cateva cazuri intr-un praxis de 1500-2000, dar la voi vin fiecare zi.
NOU
“politisti care spun ‘nativ american’ ?? Pe buneeee ?”
Pe foarte bune. Ba chiar vorbea engleza fluent, cu multe cuvinte.
NOU
Stefania, la voi ajung doar cazurile incurabile/violente? Exista si ceva success stories, sau odata intrat acolo nu mai ai scapare?
Mi-ar placea sa aflu ce tratamente aplicati, daca exista programe speciale de terapie si care e rata de succes.
Din text nu prea reiese dorinta de a-i vindeca pe oamenii astia, sincer.
NOU
Nu, nu vin doar cazurile incurabile. De fapt, daca am crede ca sint incurabili, de ce ne-am mai bate capul?
Tine cont ca eu lucrez intr-o sectie de urgenta: la noi vin cazurile acute sau pacientii cronici care se reacutizeaza. Sint tinuti sub observatie, se fac diferite teste , se stabileste un diagnostic initial (care se poate schimba pe parcurs) se incearca gasirea unei terapii adecvate (iar aici uneori e chiar dificil) si apoi ori se decide daca se poate externa acasa, cu recomandarea de a se prezenta la serviciul din teritoriu (la iesire au deja prima programare facuta) sau daca au nevoie sa continue o perioada de internare intr-un sanatoriu…
Da, exista povesti de succes, de diferite patologii tinute sub control. Am vazut pacienti cu adevarat jalnici care atunci cind veneau la control sau cu alte ocazii erau de nerecunoscut, atit de schimbati in bine.
De tratamente nu stiu ce sa zic, pentru ca e un domeniu foarte vast. Dar nu, nu aplicam electrosocuri 🙂
Rata de succes depinde de multe variabile. In unele cazuri succes inseamna sa se intoarca doar o data pe an…
NOU
Multumesc pt. raspuns! N-am intrebat despre tratamente doar ca sa-mi racesc gura, ci din cauza ca am avut un baiat roman in echipa mai demult, diagnosticat in prima faza cu PTSD (dupa un sejur glorios in provincia Ituri). In Romania i s-au prescris Xanax si internare, desi nu era violent, fara niciun fel de consiliere psihologica. A stat asa un an internat, cu doze zilnice de calmante, dar fara alte tratamente. Dupa ce l-am adus in Germania, dupa trei ani de consiliere de specialitate, si-a revenit. Cand am confruntat medicii din Romania, ni s-a spus ca ei nu sunt datori decât sa tina pacientul sub control.
NOU
@Laura
La fumat bălării contează ce conțin, cât sunt de curate. E cam ca la alcool. Că și ăla poate fi periculos.
Eu mă feresc de Absinth ca de dracu și Jaggermeister 2-3 păhărele. De la primul îmi povesteau ăia care mă păzeau că vorbeam cu Sfântu Petru, iar după o sticlă de jagger îmi schimb comportamentul și devin foarte agresiv. Așa că mai bine lipsă.
Ca fumător de verde m-am oprit la ganja, hâș, ciocolată, când și când, că ce-i răruț e mai drăguț. M-am ferit de legale și toate combinațiile de lacuri și vopsele.
Cunosc personal oameni care au rămas cu o ușoară întârziere mentală de la căcaturi fumate. In termen populari se numesc prăjiți. E urât ce povestește Ștefania.
Cei mai mulți care fumează rămân la stadiu de iarbă când și când, fără a exagera sau fără a se apuca de altele mai rele.
Proasta combinația cu tărie, de absolut orice fel de drog sau medicament.
Ăștia care au mecanismele de autoapărare, autoprotectie mai firave, sunt mai predispuși la a consuma în exces căcaturi.
Unii au rămas cu un retard, alții s-au dus la dracu, alții pe tratament, alții au luat-o pe calea spiritualității imbecile, alții și-au revenit.
Mna, depinde de fiecare om în parte și de ce, cât și cum bagă în el.
După părerea mea, cel mai mare și mai mult rău îl face alcoolul. Și nu că oamenii cumpără toată poșirca de la magazin,ci că cei mai mulți beau de la ei din curte.
Când faci 500 de litri de țuică și 1200 de litri de vin, parcă e păcat să rămână în butoaie. Unii beau, alții nu se ating de el, alții sunt alcoolici in ultimul hal.
Droghisti sunt puțini și ăia stau ei între ei. Că sa te droghezi trebuie bani și nu se găsesc pe toate gardurile, mai ales că garda știe cine consuma, cine cui vinde, cine alimentează o zona cu căcat.
Nimic, absolut nimic nu se face fără știrea poliției. Dar consumul este tolerat în oarecare măsură. Că Gigel, corporatist, nu face nimănui rău când își rulează un cui după o zi de muncă sau la o petrecere bagă poștă un joint mai sănătos.
NOU
Din păcate drogurile adevarate sunt mai ușor de găsit decât ne-am imagina, dar în fine, e alta discuție.
Despre iarba totuși îmi e greu sa cred ca în orice combinație poate sa te prăjească dintr-o singura încercare. Pe termen lung, da, oricât se bat cu pumnul în piept unii și alții despre cât de nenociva și safe și mișto e iarba, toți se prăjesc în cap după niște ani. Cunosc prea mulți oameni cu potențial, oameni care lucrează, au bani, dar când discuți cu ei vezi de la o posta ca au fumat mulți ani sau fumează și în prezent. Efectiv vorbesc greu, gândesc greu, au privire de junkisti. Nu stiu ce naibii e asa plăcut sa iti inhibi toate simțurile sau sa ți le dezinhibi sau ce naiba face iarba aia, asa, aproape zilnic, și sa iti fu*ți creierul pe termen lung.
NOU
E o plăcere să fumezi iarbă. Chiar e bună la gust și starea de cilluială pe care o dă, cu o bere rece lângă.
Nu e ok să fii non-stop fumat sau să bagi ganja constant, pentru că exact cum ai zis și tu, se uită în pierdere. Efectiv sunt găini.
Nu îi înțeleg nici eu de ce bagă așa, deoarece măria nu dă dependență fizică.
Poate e un refugiu al lor, în fața problemelor pe care le au zilnic.
Eu de 5 luni nu am băut deloc alcool. Mi-a fost rezoluție pe 2021:. 0 alcool. Până acum m-am ținut de ea, deși am inceput de la sfârșitul lui noiembrie.
Consider mai grav consumul și dependența de alcool. Nu dependență la modul alcoolic care are probleme cu a-și menține jobul, familia, relațiile sociale, obligațiile asumate, ci de genul ăla de consumator funcțional.
Bagă alcool constant in cantități măricele, dar este funcțional: job, familie, relații sociale, obligații, se achită de ele cu brio.
E greu după ce ani de zile alcoolul a făcut parte din viața cuiva și era ceva natural să consume, iar societatea nu condamnă consumul de alcool, ci lipsa lui, să se lase și să se țină de angajament.
Mai recidivează, mai merge o bere, mai iese la cârciumă, mai presiune socială, mai că r băutor social. Eu vorbesc acum pentru cei înclinați să bage alcool destul și constant.
Sunt oameni care nu beau alcool deloc sau un pahar de bere la 6 luni. Este în natura lor să nu consume: nu le place gustul, nu sunt atrași, nu li se pare ceva atractiv în a balota ca vaca alcool.
NOU
@Laurra – cannabisul medical chiar e utilizat cu rezultate bune in tratamentul unor afectiuni si (ai sa razi!) dependente.
Depinde foarte mult de fenotip, proportii THC vs CBD, terpeni etc.
Incerc sa nu comentez prea mult legat de subiect, da’ crede-ma produc peste 130 de tone/an medical de vreo doi ani, iar de vreo 3 luni am si licenta de recreativ – hai sa nu blamam un produs pentru niste conditii preexistente
NOU
Heyy, știu despre proceduri medicale și că ajuta. Am folosit ulei de canabis at some point comandat de prin state ca la noi nu se găsea pentru un om în faza terminala, îl mai alina.
Eu nu ma refer la sursele verificate, prescrise de doctor și ținute sub control la nivel de cantitate și substanta. Eu ma refer la fumatul recreațional din sursa numita generic “am eu un baiat”. Ca e curat, necurat, cu sursa bună sau ba, fumat degeaba des și prost duce la prăjeală și nu poate nimeni sa conteste asta.
NOU
Ha, nu vrei sa auzi cate conditii am pentru a fi legal, dar luate una cate una, toate sunt logice, le inteleg si le aplic.
Uneori poate sa para ciudat ca intr-o sala de plante nu ai voie sa instalezi un aparat de dezumidificare suplimentar, ca nu era in planul initial, spre exemplu, dar, da, are sens – ca poti introduce cross-contamination de la un alt fenotip, oricat ai fi curatat tu aparatul ala.
Dar e clar ca pot fi si nasoale, la 50km mai la sud, baietii cultiva acasa si le stropesc cu windex daca fac mucegai (nu le distrug cum fac eu) si le vand pe masuta la poarta – in VT e acum legal, atata timp cat iti declari veniturile 😀
Pe de alta parte, de cand am scos pe piata recreeative, lumea chiar cumpara si nu pot face fata cererii 😀
NOU
La articolul precedent cu drogurile n-am comentat, dar imi place combinatia asta, seria de articole pe teme de dependenta (si nu numai). E socanta, dar arata o realitate (la care in general incerc sa nu ma gandesc) din mai multe unghiuri.
NOU
e viata de care noi nu stim
NOU
nu platesc asa de mult pentru o bucata de drog
NOU
@ w: iti multumesc ca ai citit.
Fara sa critici, fara sa demontezi, fara “lasa ca nu e chiar asa”
Ai luat o povestire si ai tras o concluzie pentru tine.
Mi-a placut cum ai spus-o.
NOU
daca nu vrei sa platesti, nu platesti, si atunci nu ai drog
NOU
Am și eu pe cineva în familie afectat de schizofrenie. Într-o vreme îmi scria emailuri, cu ce a mai făcut. Era interesant, dar trist, să vezi prin scris, cum mintea lui ricoșează ca o bilă de pinball, cum se fracturează ideea din frază, și o ia într-o cu totul altă direcție. Asta când își lua medicația.
Căci boala este perversă și îi sădește în minte ideea că el de fapt este vindecat sau nu a fost niciodată bolnav, și că totul este un complot al familiei: să-l ucidă cu medicamente.
Episoade în care se baricada în bucătărie, să nu-i otrăvească mamă-sa hrana.
Mi-a descris odată niște scene de luptă, te jurai că se filma un episod din Star Wars… El le descria cu frenezie și disperare/groaza, fusese martor la ele și credea că țara este sub invazia unor forțe străine – locuiește într-un orășel de graniță, care nu a văzut război de la Războaiele Balcanice… Scene de o intensitate similară cu cele din hambar, filmul A Beautiful Mind, de fapt halucinații date de lipsa medicației, ori de amestecuri alcool + medicație.
Când s-a terminat cu internetul, m-a sunat, dar mai rar. Să-mi povestească despre cum un vecin îi bagă gaz de butelie prin priză, fiindcă îl acuză de moartea de leucemie a fiicei lui, de acum 10-15 ani. Și cum deasupra apartamentului lui este un bordel – asta ar putea fi plauzibil – unde nu se mai termina muzica și futaiurile, iar el nu se poate odihni, așa că merge să doarmă în câmp. Ocazie cu care a făcut pleurezie, acum câțiva ani.
– Pastilele le mai iei?
– Nu, căci sunt vindecat, oficial mi-au spus, de la spital – psihiatrie, pe unde nu a mai trecut de câțiva ani. Poate aș lua niște vitamine, dar sunt cam scumpe…
NOU
Pot să spun că m-am lăsat de băut! De aproape doi an de zile, chiar.
În acest moment, pot să refuz sau să beau doar o bere sau un pahar de o anumită băutură alcoolică. Știu asta deoarece am făcut acest lucru, în nenumărate rânduri în ultimul an.
Mă lăsasem și de cafeină, timp de 7 luni, între 2016 și 2017, dar anumite dureri produse de anumire probleme medicale m-au făcut să reiau viciul. Pur și simplu, într-o zi, creierul mi-a spus să bag cafea. (O să încerc să mă las din nou.)
Marea problemă e cu țigările!!!! Băi nene! Dar e foarte greu și tot timpul intervine ceva.
NOU
Interesant articol dar si comentariile. Vad ca majoritar raspunsurile au fost referitoare la faptul ca “protagonistii” din articol aveau “probleme psihice” preexistente. Se prea poate.
Cati dintre noi sau cei din jur, nu au “probleme” sau traume care pot parea minore, poate le constientizam sau nu (le ignoram dar sunt adanc infipte in subconstient)? Ati fi surprinsi daca v-ati autoanaliza, dar si mai surprinsi ca daca ati adauga un abuz de substante, licori sau orice alt abuz, adaugand extra un anumit context (emotional, experienta traumatica, stres etc.) acelea ar putea fi exacerbate si da, sa deveniti dependenti sau chiar unul dintre acei protagonisti.
Clar nu i se poate intampla nici unuia dintre noi, nu?
Cum mi-a spus la un moment dat neuroloaga la care merg: “Habar nu aveti cati oameni cu afectiuni psihice (minore sau nu) sunt in jurul nostru, fara un diagnostic si fara tratament”!
NOU
Și apoi, mai era acel video pe YouTube cu un super-hero. El se recomanda indian-piscopac și se autointitulase Ninja-Majestate.
Toate astea sunt aparent funny, atâta timp cât nu ai de-a face cu ele zilnic, când ajungi să te îndoiești… Unele construcții chiar par a avea o logică.
Prin analogie, realitatea “normală” și cea a unui schizofrenic se deosebesc precum geometria euclidiană de cea non-euclidiană (cea în care nu există postulatul de paralelism) când ele de fapt, descriu același lucru. Dar cât de diferit…
NOU
Iata-ma! Scuzati intirzierea, am fost sa salvez vieti umane! Oups, replica asta o dadeam cind lucram in chirurgie…
Ati fost cuminti, ati comentat cuviincios? Incep sa citesc si sa raspund….
NOU
Cum se ajunge în astfel de cazuri și ce se poate face pentru prevenție?
Îmi cer scuze dacă e o întrebare prea generală – îmi dau seama că de multe ori nu este un singur lucru ci un cumul de probleme care duce un om către dependență.
NOU
tony, sa intrebi cum se pot preveni dependentele e ca si cum ai intreba cum poti preveni o sarcina nedorita 🙂 Intr-un caz tii picioarele strinse, in celalalt stringi… restul
Vorbind serios, intentia mea nu e moralizatoare. Fiecare stie cam cum reactioneaza la stimuli externi, cam cit poate duce, care e gustul pentru risc …
Important e sa fiti fericiti si sa nu-i chinuiti pe cei din jurul vostru.
NOU
degeaba tii picioarele stranse, daca stai oe burta
NOU
Mă refeream în special la cunoștințe, membrii de familie.
Cel mai des de la persoanele din anturaj, familie auzim că persoana era ok, nu dădea semne că ar avea probleme.
Este pentru că celor din anturaj nu le pasă și au trecut cu vederea, sau chiar sunt cazuri unde persoana alunecă încet încet spre dependență fără să își dea nimeni seama decât prea târziu.
NOU
tony, daca unul nu vrea sa arate ca nu ii e bine, nu arata. Desigur, o familie prezenta si unita nu pica din nori la aflarea unei vesti de genul asta, niste schimbari tot observa, intrebari tot isi pun. Cel mult pot spune “acum imi explic anumite chestii” in loc de ” era perfect ok, n-avea nici o problema”.
Eu am cunoscut un tip in anturaj, educat, nu era urit, cu un inceput de cariera – chiar apreciat, cu familie care il sprijinea. Nu prea bine, cit sa schimb citeva cuvinte cind ne gaseam in aceeasi incapere, La un moment dat nu stiu cum se vorbea de frica de moarte. A intervenit intr-un mod foarte fain, explicind ce de nu are sens frica de moarte. Vorbea blind, invocind rationalitatea, cu un suris pe buze, folosind argumente cu care eram perfect de acord. Chiar ramasesem impresionata de puterea de sinteza pe care o avea.
La o luna dupa discutia aceea am fost la inmormintarea lui. S-a sinucis.
Nimeni nu si-a dat seama ca argumentele alea faine fusesera probabil pritocite pentru pregatirea lui. Nimeni nu intelesese ca nu-i placea cariera pentru care se pregatea, ca nu mai era indragostit de logodnica (ca sa zic adevarat, nici ea de el, se lasasera cu un an inainte, apoi s-au recombinat pentru obisnuinta)., ca nu avea curajul sa schimbe tot si ca se temea sa nu isi dezamageasca parintii… Ca se simtea sufocat…
Nu a vorbit cu nimeni despre asta…
NOU
Mulțumesc
NOU
Cate din afectiunile psihiatrice sunt complet vindecabile?
Ca de “ameliorari” mai stim si noi…pana data viitoare.
In plus, cat de mare dependenta dau medicamentele din domeniul psihiatric (alea de stie lumea de ele, uzuale…xanax, elavil, cymbalta etc…)
balanta aia intre riscuri/efecte adverse si beneficii inclina intotdeauna inspre beneficii in cazul medicamentelor astora?
aveti ceva link-uri din domeniu unde putem sa citim in continuare vis-a-vis de ce am intrebat? multam fain! sanatate!
NOU
problema cea mai mare cu terapiile de natura psihiatrica apare tocmai cind pacientul vede/crede ca e bine. De multe ori de azi pe miine hotaraste ca gata, nu mai are nevoie de pastile.
Adica, pune-te si tu o clipa in locul lor: te duci la control, doctorul iti spune ” Bravo, vad ca ai respectat recomandarile, nu mai ai tulburari de rationament /comportament. Continua terapia!”
N-ai intreba ” Dar daca nu le mai am, de ce sa iau in continuare buline?”
Complet vindecabil … ehh…
Sa zicem ca sufletul unui om e o fintina. Apa la inceput cristalina, la un moment dat poate deveni salcie si rezolvi cu un filtru . insa trebuie sa cauti cauza, nu? sapi in cautarea izvorului si dai peste pinza freatica . Poate fi un hoit care impute apa, il arunci , mai tii oleaca filtrul cit sa fii sigur ca s-a curatat toata apa si apoi gata, ai rezolvat. Poate fi un alt izvor afluent care vine cine stie de unde cu apa contaminata de nitriti, nitrati si ce-o mai fi. N-ai ce face, continui cu filtrul. Macar stii la ce sa fii atent.
Uneori nici nu-ti dai seama de unde vine gustul rau… Nu intotdeauna reusesti sa cureti fintina…
Pinza freatica ar reprezenta mediul din care provii (inclus arborele genealogic, unele boli psihiatrice se transmit ereditar) capacitatile tale intelectuale, , tipul de viata pe care o duci, mediul in care te invirti… Filtrul evident, reprezinta medicamentele…
Nu voiam sa fiu institutionala, nici eu nu lucrez de foarte mult timp in domeniul asta. Inca ma documentez si invat.
NOU
Sau o explicatie si mai simpla: Daca ai dintii curati si sanatosi, asta nu inseamna ca trebuie sa te opresti din spalat pe dinti si folosit ata dentara zilnic.
Sau o paralela cu diabeticii dependenti de insulina. Sunt dependenti de ea pe viata. Doar pentru ca totul arata bine, nu inseamna ca trebuie sa se opreasca din tratament.
Sau o paralela cu slabitul (puerila, dar merge): Daca ai ajuns la greutatea dorita, nu inseamna ca te opresti din mancat sanatos si din facut sport, pentru ca trebuie sa te mentii.
Sunt destul de pasionata de cum functioneaza creierul uman, iar comparatiile astea le auzisem undeva, la cineva care suferea de depresie si nu stia/ nu vroia sa accepte, pana cand i s-a recomandat sa ia Prozac, iar persoana respectiva spunea ca nu vrea sa fie dependenta de pastile toata viata, desi, pastilele il ajutau sa functioneze normal. Atunci medicii i-au explicat ca, creierul are o problema (de ordin chimic, whatever) nu produce destule substante, cat sa il ajute sa functioneze normal, de-aia trebuie sa ia pastile. Si i-au facut comparatia cu diabeticii si alte paralele unde esti “dependent” pe viata de o rutina, o substanta, un stil de viata, daca vrei sa fii ok.
Mai vreau povesti de genul, de regula aud povesti de pe la americani, mai putin pe la noi. De parca la noi lumea nu are probleme mentale.
M-am uitat, recent, la “Crime Scene: The Vanishing at the Cecil Hotel” pe Netflix. Arata ce se intampla atunci cand decizi ca esti bine si ca, consideri ca nu mai ai nevoie sa iti iei pastilele. Bineinteles, treaba e lungita in stilul Netflix, ce se intampla in 4 episoade (e documentar, intamplare reala), se poate relata intr-unul singur.
Si mai e si povestea unei victime colaterale, ca tot e la moda cancel culture si distrusul vietilor.
NOU
Foarte bine scris articolul, big like pentru postare!