Pe vremea când eram eu angajat, adică atunci când se potcoveau purecii cu 99 de ocale, era o adevărată crimă să îți discuți salariul cu colegii de muncă. Crimă la modul că puteai fi dat afară dacă erai prins și era periculos să discuți, pentru că te puteai trezi că conlocutorul se duce și te reclamă la HR că ai îndrăznit să îl întrebi de salariu. Desigur, asta se petrecea pe vremea când încă angajatorii îți trânteau vestita Sunt 100 ca tine la ușă…și chiar erau.

Între timp, ne-am mai civilizat, lumea și-a dat seama că prostia asta era, de fapt, în favoarea managementului, care putea păstra sclavi ieftini, pe același post, la costuri din ce în ce mai mici. Și oamenii au mai început să vorbească de salarii, angajatorii au început să mai publice și niște marje salariale în anunțurile de angajare, poate un fel de normalitate.

Așa că sunt curios, voi vă discutați veniturile cu colegii de muncă, știți care cât ia?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

60 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Discutam, stiu salariul colegilor mei. Eu fiind mai nou acolo, am salariul putin mai mare. Le-am lasat impresia ca luam la fel, altfel, probabil, si-ar da demisia si ar veni alti colegi…care poate ar castiga mai mult decat mine 😀

    55
    • #2

      This is twisted shit. Un fel de spirala misa.

      16
    • #3

      There it is. Fix motivul pentru care eu prefer sa nu-mi discut salariul cu colegii. N-am nici o garantie ca n-am nimerit un GrasuX care sa-mi dea peste cap estimarile. Atata vreme cat n-am acces la fluturasele de salariu, prefer sa nu stiu.

      12
    • #4

      Nu faci bine. In caz de concedieri tu vei pleca primul, pentru ca esti cel mai nou si ai salariul cel mai mare. Daca si-ar da demisia colegii tai si s-ar angaja altii, tu ai fi safe, cel mai vechi si cu salariul cel mai mic. Sigur, asta daca nu e mai important pentru tine sa ai salariul mai mare decat al colegilor.

      15
    • #5

      @morocu, deci cel mai sigur e să ai salariul cel mai mic?:)))))))))))

      10
  2. #6

    Discutăm despre salariu în aceeași măsură în care discutăm și despre volumul de muncă realizat.
    Cine acceptă observații de genul media echipei este x și tu ai făcut x-2 luna trecută are tot dreptul să întrebe cât sunt salariile în echipă.

    24
  3. #7

    nop, never ever.
    sunt la nivel de leadership si stiu salariile oamenilor din echipa.

    e mai bine sa nu discuti de astea, e in functie de nivelul fiecaruia, nu suntem la cooperativa toti sa faca acelasi lucru.

    35
    • E o pl in functie de nivelul fiecaruia, asta isi zic team leads si managerii ca sa doarma linistiti noapte ce oameni buni sunt. De fapt e in functie de cum ii “mirosi” pe oameni ca sunt mai prosti si poti sa ii faci din vorbe sau nu pe parcursul anului ca atunci cand se fac mariri sa stii cum sa ii iei.
      Dar e ok, am observat cat de verticali sunt oamenii cand trec de la nivel de “negru pe plantatie” la post de lead.

      89
    • #9

      Eiii, iată pwla leadership.

      Am cîteva mâini de oameni în echipele mele și am petrecut ultimii 3 ani încercînd să nivelez niste diferențe stupide prin care oameni care fac aceeasi muncă erau plătiti cu +/-500 de euro in functie de cat de noi erau, sau cum au ajuns la mine in divizie (vpentru recrutari din extern eram peste pretul competitiei, pentru oamenii veniti din interior pe lateral era disponibil doar salariul vechi + seminte + oportunitate de crestere ). Dupa astia 3 ani de cresteri salariale balansate intre colegi, oamenii care 3 sa faca 3 suruburi iau salarii identice. Aia care fac 5 suruburi desi tre sa faca 3 iau si bonus. Le-am dat dezlegare sa vorbeasca liber despre salarii si sa se ia la proverbiala pla cu cine ia bonusul cel mai mic.

      Vorbiti intre voi. Vedeti daca nu sunteti fraierul care a sublicitat la negociere. Vedeti daca nu sunteti platit mai prost din alte motive – poate nu va place sefu, poate semananti cu fosta, poate… poate. Daca exista diferente mari de salariu (peste 10 la suta si va abureste seful ca nu poate sa obtina de la HR mai mult, probabil e fie fricos sa ceara si zice ca nu i s-a dat, fie nu are influenta necesara sa treaca un cacat de buget, fie l-a trecut cu succes dar are unul-doi favoriti care papa tot ce e disponibil pentru mariri.

      Si apropo de asta cu HR-ul care nu accepta mariri. Nu stiu cum e in firmele mici unde oricine se stie cu oricine, dar la corporatii, bugetele de mariri sunt trimise de la team leads la manageri la directori la vicepresi (care din urma in general sunt si ownerii de buget agregat). Nu stiu nici un HR care sa faca gura mare la ce pleaca ca recomandare de la ownerul de buget. Sigur, nu dublam salarii si nu in fiecare an, dar atata vreme cat exista un coleg cu salariul ala si o evaluare anuala care arata bine, poti sa ai grija de oameni sa ajunga la valoarea reala a jobului.

      /rant, hai cu minusurile, stau mai tarziu azi sa raspund.

      37
    • #10

      leadership, in traducere management?

  4. #11

    Never. Firea umana a colegilor …. de nepovestit. Oriunde, oricand.

    44
  5. #12

    Părinții mei m-au învățat că primul pas e să identifici goarna, turnătorul, licheaua din echipă. Omul ăla excesiv de simpatic și care nu e prea sigur ce anume face pe proiect.
    După care e destul de safe și chiar recomandat să discuți despre salarii cu restul.

    49
  6. #13

    Da, e la ordinea zilei treaba asta la noi in firma, doar managerii aia cu salarii disproportionate cu calificarea si competenta lor nu le discuta pentru ca stiu si ei ca risca sa fie ridiculizati.

    23
  7. #14

    Nu. Si asta dintr-un motiv simplu. Sunt destui colegi in firma care ar considera ca merita un salariu mai mare decat au, dar munca lor nu e nici pe departe atat de grea sau importanta incat sa merite mai mult de 1000-1500€ in primii 2-3 ani. Avem si cazurile in care sunt doi oameni pe aceeasi pozitie si au aceleasi atributii, dar unul dintre ei vine permanent cu idei de crestere care sunt deseori implementate si e normal sa aiba (si chiar are), un salariu cu 3000-4000 de lei mai mare decat al colegului care isi face doar treaba din fisa postului si contribuie doar cu cate o idee buna la cateva luni, dar cu impact minor asupra afacerii. Ma pun in locul patronilor si ma gandesc la cum ii poti explica unui angajat fara sa creezi frustrari ca, desi isi duce la bun sfarsit atributiile din fisa postului, colegul de langa el castiga mult mai mult pentru ca are mai multe skilluri si aduce bani mai multi in companie?

    42
    • #15

      depinde, face firma profit datorita lor cat sa isi perrmita marirea?
      atunci poate merita

      13
    • #16

      Majorarile de salariu se dau pe baza competentelor, performantei si a vechimii. Nu toata lumea vrea sa faca performanta la locul de munca, sau sa dezvolte alte competente, asa ca majorarile de salariu sunt mai mici si mai lente in cazul lor.

      4
    • #17

      Ar fi bine sa fie cum zice zapy, eu sunt cu totul de acord ca pentru munca/plus valoare egala trebuie recompensa egala, si nu pentru pozitie egala. Doar ca realitatea e ca majoritatea discrepantelor salariale in cadru firmelor nu vin din vreo evaluare a “inputului” angajatilor, ci este legata de momentul in care ai fost angajat. Cu cat esti de mai mult intr-o firma cu atat ai sanse mai mari sa ai salariu mai mic decat unul nou adus pe aceasi pozitie, pentru simplu fapt ca salariile la angajare tot cresc, ca altfel nu mai vine nimeni.
      Asa ca ne place sau nu, maririle salariale ti le iei la schimbat de job.

      30
    • #18

      Asa este @Boris si cred ca este universal valabil in orice colt al lumii ceea ce zici tu.

      Diferenta este, cel putin la noi in companie, ca noul venit poate lua un salariu mai mare decat un angajat cu vechime care nu face cine stie ce performanta. Dar cei care fac performanta si au si competente si vechime castiga mai mult decat ar putea cere un nou venit la angajare pentru ca este un domeniu de nișă foarte banos, dar care le este aproape in totalitate necunoscut romanilor, iar sistemul nostru este custom si dureaza minim un an sa se familiarizeze cat de cat cu backendul, cu vocabularul intern si cu businessul in sine.

      Doar la departamentul IT mai exista sanse ca un nou venit care este programator senior level sa castige 80% din cat castiga un programator senior cu vechime de 5+ ani in companie, tot din cauza ca trebuie sa invete un an intreg sau chiar mai mult care-i mersul la noi.

      3
    • #19

      Zapy sigur ca depinde de domeniu, si asa e cam peste tot. Tu, atata vreme cat oferi 80% din salariu unui senior dev cu 5 ani vechime, unui senior dev candidat (sa zicem de la singura alta firma din domeniu vostru), inseamna ca nu ai nici o sansa sa il iei (atata vreme cat si cealalta firma plateste ca si voi).
      Deci la un moment dat tre’ sa te dai dupa piata, sau sa nu mai angajezi seniori si doar sa iti cresti junior in-house. Si sigur ca on-bordingul costa, chiar si fara domeniu de nisa un nou angajat nu ajunge pe break even sub 6 luni -1 an, in nici un domeniu avansat.

      4
    • #20

      Juniorii ne vin prin recrutare clasica, iar cei mid level sau seniorii vin prin recomandari de la colegii care au deja vechime in firma. On-boardingul ne costa intr-adevar, dar retentia este foarte buna. Ne pleaca cam un om per departament cam la 4-5 ani, de obicei pentru ca isi deschid propriile afaceri sau se plictisesc de munca in domeniul online si vor sa incerce altceva. Cei care vin la noi prin recomandari au avut experiente mai mult sau mai putin aiurea si nu prea vor sa mai plece pentru ca pe langa salariul ok exista destule alte beneficii care le permit sa se bucure de viata si familie.

      Dar, revenind la subiectul initial, avem colegi care doar isi fac treaba si nu exceleaza in alte directii. Incercam unii dintre noi sa ii impingem de la spate dar nu toata lumea vrea sa depuna efortul de a invata sa isi faca mult mai bine treaba. Daca afla ca x-uleasca are salariu cu 50% mai mare o sa inceapa frustrarile, doar ca nici nu ar vrea sa depuna efort sa citeasca o documentatie de 20 de pagini, sau sa urmeze un curs care sa ii ajute sa faca performanta. Pe cand x-uleasca isi rupe o ora pe zi din programul de lucru ca sa invete lucruri noi. Este recomandat de conducere sa parcurgem tot felul de materiale in timpul programului, dar romanului nu ii prea place sa citeasca.

      3
    • #21

      @Zapy, dar voi nu aveti obiective masurabile? Cum evaluati oamenii aia? Ca

      1. daca stau pe mess dar si-au facut targetul, nu e cu suparare, oamenii sunt genii sau a facut firma targetul anapoda. rezolvarea e simpla, ajustati targeturile la anul.
      2.daca stau pe mess, nu au livrat si inca sunt angajati, aveti o problema mult mai grava decat nemultumirea lor fata de salariu

      3
  8. #22

    In romania asta e cutuma, nu e vorba doar de colegii de munca, dar in general am vazut ca se evita subiectul salariului (fata de alte societati) sa se discute si intre prieteni, familie, etc.

    15
    • #23

      Aveam o prietena care lucra la ceva firma de farmaceutice, dar una din astea mai mici, nu asa cunoscuta.
      La un mom dat s-a dus la un interviu pe ceva pozitie similara dar la o firma din cele mari (pentru ca ar fi obtinut un alt statut, alta recunoastere, e adevarat ca si alte beneficii – dar nu statea in apa nici la jobul in curs).
      Rudele ei deja o barfeau unele la altele ca se duce la interviuri ca nu ii ajung banii…. in conditiile in care ea nu discutase niciodata chestiile astea cu familia…
      Deci, nu. (Poate doar mama sa stie, ca sa stea linistita ca mi-e bine)

      10
  9. La stat e cel mai simplu pentru că se poate verifica in legea unica. Că sa răspund la întrebare: da, discut și am discutat despre salariu cu ai mei colegi!

    17
    • #25

      Flavius, dacă lucrai la stat aflai ca în multe cazuri salariu de la stat reprezinta 40%-70% din venitul de la stat. Ca sunt prime bonusuri, indemnizații etc. Mai sus în ierarhie apar indemnizațiile de proiect, sau, dacă pupi un fund sau partea aflata opus fundului, de politician, te ungi și la niște consilii de administrație. Alți bani, alta liga. Iar la final mai nimerești o lege cu pensia x% din venitul asimilat salariului din ultima luna și îți bagi banii pe 3 ani de concediu.

      9
    • #26

      @Septimiu, sunt bugetar, salariul e singurul meu venit. Fără ce zici tu acolo.

      5
    • @septimiu, de ce toate institutiile statului sunt vazute asa? La stat lucrez, insa nu la una dintre institutiile care sa se incadreze in descrierea ta.

      4
  10. #28

    Grilele de salariu in corporatii sunt destul de publice. Devine usor sa verifici daca ai ramas in urma.
    Regula de aur ramane sa schimb locul de munca la 3 ani max si rezolvi si salariu. 🙂

    29
    • #29

      Pentru mid level. La nivel mai sus trebuie sa ai vechime în companie. E de notorietate ca P&G nu angajează seniori manageri care nu au mulți ani în companie. Iar ca ei sunt mulți.

      7
  11. nope. nu imi pasa

    20
  12. #31

    Nu si da ca lucrand la Salarizare -Resurse Umane, stiu toate salariile dintru-un buton, iar daca ma intreaba cineva ce salariu are x-ulescu, nu ii zic pur si simplu , dar daca intreaba ce salariu ia un infirmier de exemplu, da.

    9
  13. #32

    Eu inainte la “corporatie” nu discutam din mai multe motive, aveam trompete in echipa, aveam pe aia care se simteau nedreptatiti cu salariul lor si credeau ca merits mai mult, aveam alti lingai care ar fi umflat botul din te miri ce motiv, aveam colegi aproape prieteni care s ar fi certat cu tine daca iti aflau salariul…
    Acum discut si ne comparam fluturasii de salariu la comun. Nu suntem prieteni, suntem aproape prieteni, echipa mica, nu ne suparam unii pe altii. Si daca ne suparam, nu spunem si nu se vede.

    12
  14. #33

    Nu exista nici un text de lege sa poti fii dat afara daca iti spui salariul si daca o fac angajatorii sunt buni de plata si reangajare dupa un proces rapid si costisitor pentru firma.

    14
    • #34

      Semnezi un contract la angajare care stipulează ce și cum. Pe dreptul muncii ai dreptate. Pe civil nu sunt sigur.

      6
    • #35

      Eu am semnat clauza de confidentialitate. Discut despre salarii doar cu prietenii, la munca deloc.

      7
  15. #36

    Ahahhaha, asa-i ca nu te asteptai la raspunsurile astea, Cetine? Majoritatea spun ca nu, ba chiar se justifica de ce nu, indoctrinati de cei cu astfel de interese. Continuati sa munciti ca sclavii in corporatie pe nimic

    15
    • #37

      ¯\_(ツ)_/¯

    • #38

      @Ionel Este ca nu poți înțelege ca cei ce citesc pe aici sunt mai inteligenți decât restul, fapt pentru care au probabil salarii mai mari decât colegii lor? Eu știu toate salariile din firma si cred ca sunt singurul din afara dep HR care le știe. Înțeleg de ce pe aceeași poziție unul are 6k și unul are 9k. Înțeleg și de ce un manager are 1.5x fata de subordonații directi si de ce altul are 3x. Ca tu te faci ca nu vezi ce probleme ai avea dacă ar trebuii sa le explici tuturor de ce e asa și mai ales sa intelega toți de ce unul ia de 3 ori mai puțin decât seful lui e strict problema ta. Mai ales ca nici când ești fix ala cu salariu cu 50% mai mic decât al colegului nu ești dispus sa înțelegi de ce. Și sa accepți asta. Romanii în majoritate se considera mai deștepți sau mai harnici decât majoritatea. Iar asta spune totul.

      28
    • #39

      Septimiu, pe scurt in 90% din cazuri tu iei mai mult ca ai schimbat locul de munca mai des decat actualii tai colegi…in rest mananci rahat.

      7
    • #40

      brrr… de ce pzd masii trebuie ca mereu sa ne aratam superioritatea si sa impunem ca avem dreptate?
      contexul e mereu diferit chiar daca de multe ori seamana si poate chiar e la fel, in general e cacao toata generalizarea. normal ca unii iau mai mult pentru ca fac mai mult, altii doar pentru ca au gura mai mare altii doar pentru ca dau cu gura sau limba unde trebuie iar uneori e pur si simplu noroc.
      e de pishat sa ne batem pe ‘dreptatea noastra’ in detrimentul nostru, mai ales cand avem pretentii ca suntem mai breji

      3
    • #41

      @Boris multumesc dar nu cred ca avem aceeasi dieta.

      6
    • Continuati sa munciti ca sclavii in corporatie pe nimic – nu putem fi toti destepti ca tine ma. Aia e, ghinion

      5
  16. #43

    Lăsați prostiile, și la stat și la privat se discuta salariile și se știe fiecare cât câștiga. Diferența este ca la stat mai poate apărea câte un bonus care poate fi ținut secret ceva timp. Vorbesc dpdv al unui fost angajat la privat ( si pe afara) , fost administrator de firma și actual angajat la stat. Am înțeles ca în domeniul IT încă se mai păstrează discreția, nu cunosc detalii…well, am și o vârstă, sunt depășit de chestia asta cu aitiu

    5
    • @Mike stai linistit ca vin astia tineri din spate si nu mai au ideea asta proasta ca salariile nu se discuta, pentru ca s-au prins ca asta e numai si numai in interesul angajatorului, oferindu-i practic posibilitatea sa ii faca pe unul sau pe altul din gura daca ii vede mai slabi de ingeri. Dar poate sunt ei “prosti” cine stie :)))
      As zice ca a ajuns sa fie printre primele chestii discutate chiar.

      9
  17. #45

    Eu zic ca ar trebui sa mergem mai departe de discutatul salariilor… sa se dea lege in care toate posturile sa aiba un salariu fix, indexat cu inflatia anuala, companiile sa aiba marja fixa de profit si daca tot suntem aici, sa luam si pamantul de la tarani si sa il strangem in niste asociatii mari care sa il lucreze (sa le zicem… Cooperative Agricole de Productie?).

    Lasand gluma la o parte, daca interlocutorul e cu capul pe umeri, merg si pe subiectul salariu, daca nu, evit.

    15
  18. #46

    ca sa discuti asa ceva trebuie sa ai niste oameni care sa gandeasca macro

    ori fibra romanului este definita de “sa moara capra vecinului, MIE sa-mi mearga bine” , nu se gandeste nimeni niciodata la binele colectiv

    d-aia suntem unde suntem, o natie de “descurcareti” si “combinatori”

    11
    • Sau unii evita sa discute tocmai pentru ca nu pot justifica salariile fata de ce stiu sa faca. Cunosc niste cazuri, niste “descurcareti” de care zici tu, iau salarii mari prin corporatii pentru ca la interviuri s-au dus cu intrebarile invatate aka au avut prieteni acolo si intrebarile de la interviu erau neschimbate. Sigur cazuri putine si aflate de mine asa pur intamplator, prefer sa ma mint ca e un procent mic, dar cine stie care e adevarul ?!

      10
    • #48

      asta cu intrebarile invatate e la misto complet

      cei cu mega pile la directori, cum sunt in Oracle de exemplu, dau interviul cu o cafea in fata si discuta despre vacante dupa care se angajeaza :)) nu-si bate nimeni capul cu teste cand e vorba de “descurcareti”

      6
  19. #49

    Pe afara sunt platforme (levels.fyi sau blind) unde se posteaza ofertele primte de candidatii proaspat acceptati dupa interviuri. Sunt cat se poate de reale. Ajuta mult la calibrarea fata de piata sau la eventualele negocieri. Plus ca sunt multi acolo care isi pot da cu parerea daca ofertele sunt corecte sau nu raportate la experienta si atributii.

    Cand stii ca esti bine calibrat la piata/companie/etc, nu prea iti mai pasa cat castiga colegii tai.

    La noi au fost doar niste incercari obscure de colectare de date in sensul asta. Fara stimulente pentru ca oameni sa.si declare ofertele/salariile adevarate, nu prea au avut succes.

    9
  20. #50

    Nu, nici la munca, nici cu prieteni, vecini, sectorist, popa, etc. Doar nevasta stie salariul, destul ma fac de cacat si asa.
    Oricum fata de prieteni care lucreaza la stat eram peste ei pina acum 5-6 ani la acelasi nivel de pregatire si responsabilitati, acum stau si fluier ca ei sint departe in fata. Ce sa-i faci, cine m-a pus sa lucrez in acelasi loc atitia ani, nu ca cei de la stat ar fi schimbat locul de munca.
    Vad ca singurul mod in care poti sa cresti salarial e sa fii mercenar, dar cind te apropii de pensie e mai greu.

    27
  21. #51

    Da, mai putin cu colega cu genunchii juliți

    17
  22. Eu am salariu de secretara, asa ca n-am nici o jena sa zic cat am daca sunt intrebat. Doar ca lucrez la bonus, the sky is the limit.

    Imi aduc aminte de primul proiect mare. Imi calculasem un 5k euro bonus. Deja ma gandeam, sa vezi ce o dau astia in romanisme si gasesc vreo chichița sa nu îmi dea tot bonusul. Nope, a intrat full

    13
  23. #53

    Doar mie mi se pare că românul are prostul obicei sa te întrebe ce salariu ai, câți bani faci, ce combinație mai faci, înainte să te întrebe de sănătate?

    7
  24. #55

    Doar atunci cand ne plangem ca salariile nu s-au mai marit de multa vreme. Insa in momentul in care exista cresteri salariale, toti devin automat secretosi. Fiecare are impresia ca a primit o marire mai mare decat a colegului si nu vrea sa genereze valva.

    4
  25. #56

    Ultima data când am spus salariul unui coleg, a 2a zi a cerut salariul identic cu al meu (până la ultima cifră), deși stătea pe yahoo messenger toată ziua și nu muncea nimic. A primit mărirea ceruta și eu am primit o mu…strare de la HR.

    13
  26. #57

    Eu da. Numai cu colega de apartament. Și aia nu e neapărat “discuție”.

    4
  27. #58

    cand s-au hotarat sa vanda Citi catre Raiff. am zis cu colegii, hai sa vedem care cat avea.
    Colega de pe pozitie similara cu a mea, desi era mai veche in companie, avea cu 1800 de lei mai putin ca mine. asta in 2013…
    la cel actual, doar cu seful (despre al meu) si al colegilor din echipa mea (a lor)

    1
  28. Nu, pentru că jumătate din ei au apoi impresia că merită și ei dar nu știu sau nu fac nici jumătate din ce fac eu. Iar din postura de superior le-am dat mereu pe măsură nivelului și a evoluției avute, și nu doar cu ocazia evaluărilor anuale.

  29. #60

    Veșnica „salariile sunt confidențiale”, dar discut cu cei cu care mă înțeleg mai bine, nu cu toți înfipții.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.