nastere

Ar trebui să avem câteva cercetări selective în rândul populației, tinere în special, și să vedem care este motivația unui număr în creștere de cupluri tinere care nu mai doresc copii deloc sau a unui număr la fel de mare de cupluri care doresc un singur copil. Să îi întrebăm de ce nu numai atât. Care este motivația lor? Ce ar putea schimba decizia voastră? Ce măsuri? Unul poate vrea grădiniță. Altul vrea creșă. Altul vrea impozit mai redus. Altul vrea locuință – Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române

Frazele de mai sus sunt exemplul perfect de birocrat coclit care anunță că dorește niște fonduri pentru a face o altă cercetare scumpă și de durată, care să ne spună că apa hidratează sau sexul este benefic pentru lungirea organului.

Același gen de cercetări care s-au făcut pe vremea guvernării de tristă amintire Băsescu-Boc, pentru a afla de ce românii preferă să plece la muncă în străinătate și nu stau în românia să încaseze 6 luni ajutor de șomaj.

Declarațiile acestea atât de nesimțite, venind din partea unui bugetar, mi se par culmea tupeului. Când știi extrem de clar că trăim într-o țară nesigură legislativ. Când legislația muncii, mama și copilul, codul fiscal, totul se schimbă de la o zi la alta, în funcție de cum are chef primul ministru să dea o ordonanță.

Când implicarea statului în creșterea demografică este zero, deși COPIII sunt viitorul unei țări și natalitatea TREBUIE să fie prioritatea numărul unu, pentru că nu suntem SUA, să ne bazăm pe emigranți. Când nu există un sistem de creșe, grădinițe, afterschool de stat pus la punct, ci trebuie să plătești uneori un salariu întreg ca să poți să îți ții copilul undeva cât timp ești la muncă. (Ironic că ajungi să dai salariul pe grădiniță ca să poți lăsa copilul ca să mergi la muncă)

Când companiile nu sunt obligate să înființeze creșe pe lângă sediile lor pentru ca părinții să poată veni la muncă. Când programul grădinițelor este maxim până la ora 5, adică o oră la care NIMENI nu a ieșit deja de la muncă, să își poată lua copilul. Când alocația unui copil este mai mică decât o cutie de lapte praf Nestle. Ați văzut vreo grădiniță între zecile de clădiri de birouri din Pipera?

Când costul hainelor pentru copii este ABERANT de mare în românia față de țările din jur. O salopetă pentru un sugar, dintr-un magazin dedicat, costă în medie 100 de lei. O pereche de șosete este 15-20 de lei. Când mi s-a născut primul copil i-am cumpărat din austria cu 100 de euro un morman de hăinuțe. Cu banii ăia îi cumpăram în românia 3 perechi de ciorapi și 2 pantaloni.

Când costurile unei sarcini de 9 luni, cu monitorizare lunară și medicație, depășește 1000 de euro, pentru că statul NU ASIGURĂ nimic. Când o naștere costă 300 de euro medicul, 100 de euro moașa, 100 de euro anestezistul și 50 de lei fiecare intervenție în cameră, de la schimbat cearceafuri până la adus copilul la supt. Când mafia medicală este o caracatiță generalizată.

Tu, academician român, te gândești să faci un studiu. Dar oare de ce nu mai fac tinerii copii. Și iei salariu pentru întrebările astea.
De la buget…

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

57 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Tinerii nu mai fac copii pt ca sunt complexati de Borcea.

  2. #2

    Poate facea o cercetare ca-n poza si nu lua bani , ci dadea.

  3. #3

    sa nu uitam:
    cand noi preferam sa stam in casa in loc sa iesim in strada fiindca suntem furati.
    cand nemultumiti de starea drumurilor continuam sa mergem pe ele in loc sa ne punem de-a curmezisul
    cand injuram printre dinti cand stam la coada la ghisee si ne acceptam soarta, maine avem de mers la alt ghiseu
    cand suntem mandri ca suntem romani

  4. #4

    Poprul ăsta al meu, al tău, al nostru trăieşte permanent într-un paradox.
    Temporal, spaţial şi mai ales indicativ…
    Toată lumea ştie de ce nu merge. Toată lumea ştie cum să se repare totul.
    Toată lumea cere să iasă lumea afară şi să protesteze. Să facă cineva ceva! Orice dar să facă.
    Şi? De ce ar mai face ceva? De fiecare dată când a făcut tot altfel a ieşit.
    Şi asta în condiţiile în care cel mai puternic instrument ne este la îndemână permanent. E drept odată la patru ani sau cinci. Dar este…. Odată cu implicarea răspunderii celor aleşi. Şi trasului la refec dacă nu fac ceea ce au promis. Vai, dar e corupţie mare… Degeaba ne agităm că nu se face nimic. “Pleacă ai noştri, vin ai noştri…”, nu?
    De acolo trebuie să începem. Şi de la a ne schimba pe noi înşine. Să nu ne mai pice mucul privind peste gard la capra vecinului, tânjind. Să nu mai aşteptăm să ni se facă, să ni se spună, să ni se dea. Să facem noi. începând cu noi.
    Nimeni nu o să vină să faca ceva la noi în ţara noastră pentru noi dacă noi înşine nu vom face.
    În rest rămân numai exemplele de mai sus. Şi parodiile de scandaluri aranjate la TeVe.
    Oriunde te uiţi. La orice oră. Pe orice program.
    Pentru că ăsta e nivelul maxim la care am ajuns să ne raportăm.

    Dar de ce mi-oi bate eu clapele? Că tot acolo o să fin şi peste 100 şi peste 200 şi peste 500 de ani. Dacă ‘om mai fi până atunci…

    * scris cu cafeaua în faţă într-un moment de încercare de reviriment — 🙂

  5. #6

    Ba’baiat, am atat de multe de zis pe tema asta, ca nu stiu ce sa zic mai intai. Ai acoperit tu destule.
    – Gradinite/crese: Dracu te ia sa vrei o cresa/gradinita care sa il ia mai de tinerel. In Bucuresti, cateva crese de stat (care vor sa ti-l puna in brate la maxim 17, cine PULA MEA poate sa plece de la serviciu incat sa fie la 17 acolo sa il ia??? Asta e facut special din lege, din start, ca sa completezi tu din spertz salariul educatoarelor, sa le dai cativa lei pe zi ca sa mai stea cu el) iar majoritatea covarsitoare a gradinitelor private nu il iau sub 1.5 ani, multe chiar sub 2. Asta inseamna ca, de ex in cazul meu, 1) il duc la naiba in praznic, unde am gasit o privata care sa il ia in jur de 1 an sau 2) sta cu nevasta-mea nitel mai mult acasa, ceea ce presupune pierderi enorme la venituri. Pentru ca statul are pretentia sa iti ia mereu si nelimitat proportional din ce castigi, dar beneficiile sunt limitate in sus. Deci pentru o madama care are un venit mai mare, a avea un copil si a sta mai mult acasa se traduce in sangerare de bani din start.
    – O cutie aptamil 54 lei – o linge in maxim o saptamana. O cutie pampers de 132 de bucati, ~ 130 de lei, consuma 6-8 chiloti pe zi deci hai sa zic 3 saptamani maxim. Hainute, fara numar pentru ca una doua baleste, vomita, trebuie sa iti iei un munte pe care il dai deoparte dupa 2-3 luni pentru ca nu il mai incap.
    – Ai abonament la o clinica, ti se pare ca te mai scoti dar de fapt platesti niste milioane pe luna. Nu ai abonament, platesti niste milioane pe luna la vizite/consultatii fie la privat, fie “informal” la dna medic pediatru de familie.
    – Vrei o casa mai mare, e scump nene, pentru ca statul da prin “prima casa” imprumuturi la tot poporul, dar de fapt grija lui nu e sa asigure o piata proportionala cu veniturile populatiei (sa isi ia toti o casa mai mare sau mai mica cu venitul pe 7-8 ani, ca mai peste tot) ci sa asigure o piata cat mai scumpa, care sa mute bani de la buget/banci/populatie-in-final in buzunarele “dezvoltatorilor imobiliari” (si ajungi sa iei credit pe 20-30 de ani sa platesti un cotet mic, pentru ca altfel explodeaza factura si ti-e ca daca nu ai venituri 3-4 luni, ajungi in strada ca nu poti plati).
    – In sarcina, statul plateste mai nimic pentru analize genetice care sa iti spuna daca ai un copil viabil genetic sau downer/edwards/turner/spina bifida etc, deci daca vrei sa dormi linistit, scoate tati+mami bani fara numar pt dublu/triplu/panorama/amnio/eco. Vrei sa nasti fara gandaci, cu asternuturi intregi si un pic de respect, pune de-o parte de la 5000 in sus lei pt o nastere la o clinica privata.
    – Vrei ca in ciuda celor de mai sus sa faci copii. Pentru a avea bani, incerci sa muncesti mai mult, sa iti mai faci un micro, un pfa, ceva dupa serviciu. Vine statul si te fufe in ruc, si iti mareste impozitele de la un an la altul, ca sa aiba sute de milioane pentru pansele si pentru udat bulevardele cu masinile de stropit in ianuarie (fara gluma, in sect 1 in Bucuresti se stropeste in continuare in ianuarie strada. Pentru ca s-au luat masini pt asta, pentru ca e un business cu zero riscuri – iei apa, o arunci, primesti bani – si cineva trebuie sa il presteze contra unor comisioane)
    – etc etc etc

    • #7

      Mie mi-ar fi fost lene sa scriu toate chestiile astea, dar aproximativ aceleasi probleme le am si eu:
      – cresa? Privat priet’ne, doar nu-s nebun sa dau copilu la stat de la 1 an. Macar acolo stiu dinainte ca daca vreau sa-l iau la ora 7 n-am decat sa marc 100 de lei in plus pe zi si nu se uita nimeni urat la mine
      – haine? Am rupt Auchanul in doua in primele sase luni pentru ca mi-am dat seama rapid ca nu merita sa dau 100 de lei pe trei salopete care ii raman mici intr-o luna
      – doctor? Nici nu indraznesc sa ma gandesc ce faceam daca nu imi permiteam sa dau 100 de lei pe luna la un abonament in privat.

      …si problemele mai putin vizibile – vrei sa iesi cu caruciorul pe strada? Perfect, dar trebuie sa mergi pe carosabil pentru ca trotuarele sunt parcari sau rupte in doua. Vrei sa ajungi undeva fara masina? Succes. Te duci cu copilul la supermarket pentru ca n-ai cu cine sa-l lasi? Misto, dar n-o sa te lase nimeni la coada prioritara pentru ca aparent cocalaria si pensia sunt mai prioritare ca tine.

    • Tocmai m-a mancat undeva sa fac un calcul. Pretul casei mele este salariul meu pe vreo 8 ani.
      Salariul net. Si n-am un salariu exorbitant nici o casa pe cine stie ce coclaur de inoti in noroi. (Calculul e facut pe tot salariul net, fara sa scad nimic).

    • #9

      Referitor la haine de copii: nu trebuie sa iei neaparat ce e mai scump. Si pe mine m-a apucat frenezia la inceput de a lua tot ce e mai titi si frumos, ca mai apoi sa realizez ca nu apuca sa le poarte foarte mult. M-am inscris pe grupuri de mamici cu haine la schimb/donatii/vanzari si mers in outleturi de copii unde o geaca de la nextdirect care e poate 2 milioane pe net eu am luat-o la 40 de lei aproape-noua. Plus ca toate hainele sunt in stare perfecta. Primit de la soacra hainele copiilor ei care le-a pastrat iarasi in stare excelenta.
      Iar la pampersi am investit in cei refolosibili. da, e mai scump pe moment dar macar nu mai dau bani pe pampersi si imi scot banii.
      Iar cu laptele praf nu am nevoie caci alaptez.
      Carucior, sistem de purtare si din astea luat de la o prietena nou-nout (primise doua carucioare) sub 2000 de lei.
      Deci cumva te descurci pentru moment.
      De cresa/gradinita nu vorbesc ca nu am ajuns inca acolo. Principala mea problema e sa gasesc o gradinita unde sa fie educatoarea ok si sa nu le dea bullshituri de mancare… Si mai apoi pretul

    • #10

      lapte pt copil cu intoleranta la proteine, lactoza si ceva alte mizerii si un singur produs disponibil care sa corespunda clinic – 200 lei cutia. faceti voi calculul pt 6 luni de consum 😀

    • #11

      – program normal de lucru 8-16. toata lumea poate sa fie la 17 la gradi, daca te-a prins 17:30 la serviciu esti sclav pe plantatie, robot japonez; deci nu ai viata sociala/de familie si nu inteleg de ce mai faci copii. dealtfel sa luam exemplu de la tinerii japonezi care sunt in proportie covarsitoare dezinteresati de sex, daramite de procreere. compania e mama si tata, locul de munca e “acasa”
      – nasterea la spitalul de stat este gratuita, daca nu traiesti in munti
      – poti sa cresti copilul si in chirie. sau cu parintii. nu oricine trebuie sa aiba “o casa mai mare”

      strict la dilema tovarasului director, motivatia nu trebuie sa existe in sens invers? intrebarea de pus este de ce as face un copil, nu de ce nu as face..

    • #12

      @Flat, nu stiu unde traiesti/muncesti tu, dar programul meu (si al multor altora pe care ii cunosc, nu din aceeasi companie) este 9-17. Mai am si cunostinte al caror program este 9-18 pt ca au liber o ora pt masa in mijlocul zilei.
      Chiar daca plec la program doar daca ma teleportez pot ajuge la cresa/gradinita la ora 17. Sau asa s-ar intampla daca as avea copii.

    • #13

      in pantelimon la 5 a inchis poarta gradinitei. se recomanda sa ii luam la maxim 4.30. da, stiu, nu ti-l da afara, dar parca nu ai vrea sa ti-l terorizeze din cauza programului. mama copilului lucreaza de la 9-18, in baneasa. poate ne explici si noua cum ar ajunge la sa il ia. plm de bugetari cu opiniile voastre

  6. #14

    O sa dispara neamul romanesc in vreo 200 de ani ,deci Universul cu toate galaxiile vor intra in colaps.

    • #15

      Nu dispare nici un neam. Merkel importa masiv spermatozoizi de origine orientala si o sa ne indese si noua cativa.

  7. #16

    Tinerii nu mai fac copii pt ca: bani, timp liber, cariera, traiul modern, internet, laba, prezervative, pilule, stres, depresie, locuinta, preturi, etnobotanice, club, silueta, mancare, alocatii si da-i in plm ca face Borcea si pt mine.

  8. #17

    idiotul asta traieste in bula lui, chiar m-am gandit foarte serios de multe ori cum as putea ajunge in audienta la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, cum as putea sa am ocazia sa-i pot intreba direct de ce nu ofera absolut nimic pentru tinerii care vor sa-si intemeieze o familie. Cum de se gandesc ei ca e normal dupa ce vine un copil sa-ti ofere un maxim de 1200 lei indemnizatie daca alegi sa stai 2 ani de zile acasa, ca logic dupa ce vine un copil ai cheltuieli mai mici si se stie ca COpiii cresc ca ciupercile pe langa casa.

    • #18

      Si dupa doi ani, gata 80 de lei pt un copil pe luna, ca e suficient. In acelasi timp, platim PENTRU O PANSELUTA 310 LEI!! Adica o flocirica e echivalata de stat cu ce crede el ca imi e suficient ca ajutor pentru aproape 4 luni cu un copil. Copil pe care statul vrea pe urma sa il jupoaie 40-45 de ani cu diverse taxe si impozite pe munca, plus toata viata cu 20% din tot ce consuma acel copil (sub forma de TVA). Si pe urma vine un decerebrat sa se intrebe de ce nu fac oamenii copii, or vrea mai multi bani, or vrea o casa mai mare, or vrea gradinite/crese mai multe?? TOATE ASTEA, BOULE, TOATE ASTEA LA UN LOC!! Gata, ti-am dat raspunsul intr-o propozitie, am scutit niste milioane din taxe pentru un studiu idiot si complet inutil!

    • Mentalitate comunista: cu x bani nu poti creste un copil! Parintii nostri nu au avut niciun ajutor si ne-au crescut. Bunicii nostri nici asa si i-au crescut pe parintii nostri. Incetati sa tineti mana intinsa si la munca!

    • #20

      Nenea kpy, mentalitate comunista? Eu zic sa te uiti si matale la sistemul de alocatii prin tarile alea capitaliste, prin Belgia de exemplu, si ai sa vezi cum alocatia creste in functie de numarul de copii pe care-l are o familie. Si de aici si explicatia pentru care Belgia este acum un centru al islamismului radical in Europa.

    • #21

      @kpy: Fata de prost, comentariu de prost. Atat!

    • bine ca esti tu frumos radule din anonimitate. 😉
      Belgienii sunt cam socialisti, nu mi-as dori sa am firma acolo …

  9. Nu sunt de acord cu motivatia financiara. Saracia duce la CRESTERE demografica, nu la scadere.
    Luati sporul natural pe categorii de venit si vedeti care fac copii si care nu.
    De-aia nu creste populatia in Europa, ca-s saraci?

  10. #26

    * Da’ de ce sa va sprijine statu’? Ce, ati facut copil cu statul??? Aaaa, sa va *uteti v-a placut…. Na, acum suferiti!

  11. #32

    Nu e romanesc trendul. Niciuna dintre tarile cu oarecare civilizatie nu e pe spor demografic natural.
    Pentru ca minunata lume noua ne cere sa ne dorim o viata iduiosator de consumerista si vag decadenta educand in acelasi timp un nou cumparator docil. Si nu bungheste pe plus daravera.
    La noi e mai dubioasa problema ca suntem cu cur#l un doua luntre: Populatie saraca dar cu nevoia de consum gata inoculata.
    Sa fim seriosi, mame CEO fortate sa nu devina mame nu cred ca sunt multe dar de famei cu salariul minim si Iphone 6 luat pe credit care “n-au bani de copil” e plin.

  12. #33

    deci boul asta are impresia ca singurul scop al neamului romanesc este de a se reproduce. eu, ca femeie cu timp liber si stabila financiar, va spun ca sexuletu’ si instinctu’ matern nu mai sunt de ajuns de la un punct incolo. mai trebuie si societatea (aia mare, nu bula romanesca) sa-mi ofere motive.

    • Si zici ca esti casnica? Ce faci toata ziua, te uiti la seriale?

    • #35

      @big0ne: Evident, doar nu ai pretentia sa citeasca. Simpatice casnicele “stabile financiar”, trist este ca sunt semnul ca inca exista suficient de multi barbati prosti in lume 🙂

    • #36

      @bigone: nu e grija dumneavoastra.

    • #37

      am adunat functionarii de la ANOFM! buahahahahahahahahahahahahahaha!

    • #38

      Timp liber si stabila financiar? Videochat?

  13. Voi plangeti-va si cautati motive, natiunea bronzata inlocuitoare nu are probleme d-astea. N-are nevoie de crese, de pampersi si alte sf-uri.

    Scaderea natalitatii nu are nicio legatura cu situatia economica (dimpotriva) ci cu imbatranirea populatiei, migratia, implicarea femeii in activitatea economica. Nemtii si japonezii au cea mai scazuta natalitate din lume, daca nici ei n-au conditii sa se futa, ce sa mai zicem. Niger si Mali o au pe cea mai ridicata, si nu putem pune asta numai pe seama violurilor.

    Niste studii sunt necesare; daca problema principala ar fi fost banii, ar fi trebuit ca in perioada cand luai un purcoi de bani ca proaspata mamica (pana in 2000) sa fi avut cea mai ridicata natalitate. Dimpotriva, atunci am avut cea mai scazuta natalitate.

    Va las o problema de matematica: natalitatea medie in randul romilor este de 3 copii/femeie. In randul romanilor este de 1,3 copii/femeie. Sa se calculeze in cat timp se inchide la culoare tenul cetatenilor romani.

    • #40

      ba, unde plm vorbim de problema economica, cand ma refer clar la problema sociala? din TOT ce am scris eu, ai retinut ca sunt scumpe hainele? restul cu crese and shit ti-0a scapat?

  14. #41

    si de asta avem nevoie de negros, aia nu se mai gandesc la ce ai scris tu mai sus. gradi, nestle, educatie, etc.. daca face 3-4 copii si nu are ce sa le dea, exista lamarutza, gerghe si alte emisiuni cacacioase/ este un fel de 50/50 : tu te plangi la noi in emisiune si lumea te ajuta iar noi facem rating pe necazul vostru, job done. awala

  15. #42

    Luati exemplu de la Andrea Paul Vass si nasteti sambata ca sa fiti luni inapoi la datorie.

  16. #43

    Ca sa intelegeti voi chestia asta cu copii, uitati-va la rata divortzurilor 🙂
    deci, baietasii cauta fomei aratoase, gospodine si devreme acasa iar fetitele pe fat frumos care nu bea, nu fumeaza si este devreme acasa.
    atentie, inainte de ’80-’90 in europa toata lumea era egala, fata si baiat/ nu exista diferente sociale prea mari.
    marea problema este “perfectiunea”. fata il cauta pe fat frumos dar ea este o grasutza cu o tona de machiaj si are aere de fotomodel… deci este in cautare de barbatul perfect.
    si la barbat sta cam asa: twitter.com/BBCWorld/status/686809086797721600

  17. In tratarea oricarei probleme serioase, cum este cea a scaderii drastice a natalitatii, trebuie facute studii. Nu ideea de studiu e gresita ci coruptii care in loc sa le faca bine, se folosesc de ele ca sa fure.

    Trebuie luate masuri pentru cresterea natalitatii, si trebuie facut un studiu bun pentru asta.

    Dar inainte sunt destule chestii evidente care pot fi facute: spitale, scoli si orice poate genera crestere economica.

    Cum sa fac un copil acum? Da, am un job platit mai mult decat decent, dar nu suficient incat sa duc un copil la o scoala privata. Nu ca ar fi multe scoli private bune in Romania, indiferent de pret.

    Mi-e frica mie sa merg la un spital de stat, cum as putea sa-mi duc copilul acolo?

    Si nu am nici o garantie ca Romania isi va pastra intentia de a lupta impotriva coruptiei si in viitor. S-au facut progrese, dar inca e prea usor ca lucrurile sa revina la starea initiala. In jumatate din primariile din care au fost condamnati angajati inca se comit acte de coruptie.

    As fi egoist sa fac un copil aici acum, stiu ca s-au descurcat Romanii cu mult mai putin decat am eu acum, dar stiu si ca orice copil merita sa aiba niste sanse in viata, sansa de a fi sanatos si bine educat, sansa de a avea un job care sa-l motiveze si sa-i permita sa se dezvolte, etc.

  18. #47

    Eu am gasit cresa de stat in sector 3. Costa 13 lei/ zi. Fara bataie pe locuri , fara spaga , fara nimic
    Programul este de la 6:30 am pana la 7:30 pm. Cred ca suficient sa lasi copilul inainte de munca si sa il iei dupa munca. Mic dejun si masa de pranza + cina si 2 gustari incluse in pret.

    • #48

      ii dau zacar la copil?

    • #49

      daca vrei…pot sa iti trimit meniul..zilnic…variat de altfel…
      cand se gateste la cazan…deh

  19. #50

    Nu avem spor demografic dar ciorile si vasluiencele caca plozi pe banda rulanta iar tara e plina de mamici singure. Iar pocaitii sunt cam tot pe acolo.

    In afara de partea materiala, mai este si treaba da esti pregatit sa faci copii din punct de vedere intelectual sau afectiv. Sa il faci si apoi sa il consideri o piedica, o legatura fortata, un element care complica ecuatia, mai bine stai cuminte.
    Eu, de exemplu, nu m-as arunca acum (la aproape 35 de ani), parca tot mai vreau sa stau fara responsabilitati, nici sa fac copii, nici sa iau pe cineva care are deja.

    • #51

      Vezi ca-i si-o vorba: futi, nu futi, vremea pulii trece! Sa nu fie prea tarziu cand iti doresti altceva.

  20. De acord cu liviu si kpy. Pocaitii cum fac copii, le supravietuiesc si cresc relativ ok? ca sa nu pomenesc de tigani.

    Vai nu ne da statul. Nici nemtilor nu le da destul, se pare, pentru ca si ei au scadere demografica.

    • #53

      nu am spus ca este bine asta. problema nu este ca romanii nu fac copii, e ca nu fac copii romanii cu capul pe umeri, ci doar cei iresponsabili.

    • #54

      ce înseamnă relativ ok? ai verificat cam câți dintre acești copii au jucării, jocuri educative, cărți? cam câți dintre cei mari din familii cu 4-5-6 copii încă se mai joacă la vârste la care alții cu maxim 1 frate încă o mai fac? cam câți se duc la școală în general și cam câți fac mai mult de 8 clase în special? cam câți din acești copii au o meserie/profesie care să necesite un minim de pregătire (chiar și o școală profesională, un curs de ceva)?
      mâncare și un acoperiș deasupra capului înseamnă relativ ok? (de fapt, ai dreptate, pentru unii înseamnă mai mult decât ok)

  21. #55

    Realitatea trista este ca aceste considerente de genul “gradinita/scoli/scump” sunt doar a o parte a problemei.
    Daca va uitati global realitatea este ca majoritatea copiilor de pe aceasta planeta se nasc in conditii mult mai vitrege decat in Romania.

    Motivul pentru care tinerii nu isi mai doresc copii nu tine atata de mult de consideratii economice ci de consideratii sociale.
    Societatea noastra s-a schimbat extraordinar de mult fata de ceea ce exista in trecut – si desi nivelul de trai a crescut fara dubiu ( chiar si in Romania – fata de acum 100 ani sa zicem) dorinta indivizilor de a mai avea copii a scazut dramatic.

    Este o problema multifactoriala – dar in definitiv daca va uitati atenti si in vest – unde multe din problemele noastre ” de organizare si costuri” sunt rezolvate ( mai mult sau mai putin – dar in general mai mult) si la ei natalitatea este in cadere libera. De fapt – cu cat o tara este mai occidentalizata si are o economie si conditii de trai mai bune cu atat natalitatea scade.
    De aceea Europa se confrunta cu un masiv fenomen de imbatranire demografica.

    Sunt curios cine isi da seama de ce.

  22. #56

    Nu, suntem mai ceva ca în SUA.În anii ”70, în comuna părinților mei erau 6-7 familii de țigani plus câteva care de voie de nevoie s-au așezat.Acum cred că sunt aproape 200 plus alții care sunt prin afară.Natalitatea crește doar la ăștia, românii pleacă sau au doar un copil, ăștia fac tot mai mulți….în 40 de ani o să fie majoritari și din păcate nici obiceiurile nu le vor fi schimbat prea mult.Alocația să rămână cât e altfel paraziții(indiferent de etnie, însă îi stim noi pe cei mai profitori) vor căpușa generații de acum încolo țara.Sumbru viitor.

  23. #57

    Cand indemnizatia pentru cresterea copilului este limitata la 3400 RON, pentru ca pe votantii tai oricum nu ii deranjeaza…