Pe data de 14.05.2020 am vândut o mașină.
M-am dus la primărie cu noul proprietar, am autentificat contractul de vânzare-cumpărare, i-am scris pe talon “în vederea înstrăinării”, a plecat cu mașina.
Am scos mașina de pe ROL, ca să nu mai plătesc impozite pe ea, și aia a fost.
După 3 luni, încep să primesc plicuri din Germania cu amenzi datorate depășirii vitezei regulamentare, cu poze ale șoferului luate de camerele radar.
Tipul nu înmatriculase mașina pe numele lui și amenzile îmi veneau mie.
Mă duc la primărie, unde sunt asigurat că mașina a fost scoasă de pe mine.
Le scriu un email celor de la DRPCIV unde le expun situația și le atașez actele doveditoare (contractul, ROL, buletinul ăluia, etc.).
După câteva zile îmi răspunde ditamai comandantul DRPCIV, cu semnătură și ștampilă:
Mult bla bla, “obligația transcrierii transmiterii dreptului de proprietate este în sarcina noului proprietar”.
Alt bla bla, “având în vedere că dobânditorul nu a procedat la efectuarea formalităților legale privind transcrierea transmiterii, vă informăm că aveți posibilitatea de a vă adresa organului fiscal care a operat scoaterea din evidență a vehiculului pentru a vă asigura cu privire la transmiterea notificării privitoare la înstrăinarea acestuia către DRPCIV”.
Iar la final, “În aceste condiții, precizăm că, ulterior efectuării mențiunilor cu privire la înstrăinarea vehiculului, la interogarea bazei de date pusă la dispoziție de instituția noastră în vederea completării procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, pentru vehiculul în cauză, nu va exista posibilitatea să primiți în mod eronat amenzi pe numele dumneavoastră”.
De unde eu înțeleg că aute ce frumos, le-am scris un email și am ajuns în secolul digital, mi-au răspuns, s-au autosesizat și m-au scos din evidență, nu voi mai primi amenzi, review de 5, mulțumiri, poveste încheiată.
Greșit.
Acum o lună, primesc prin poștă altă amendă. Ciobanul cu fosta mea mașină s-a întors (de la furat, probabil) din Germania, și a luat o amendă pentru lipsă rovinietă, chiar de Crăciun.
După 2 luni de la PV, amenda mi-a ajuns și mie. 250 de lei, cu posibilitatea achitării a jumătate din sumă în termen de 15 zile. Care 15 zile erau depășite de mult.
“Dacă doriți să faceți contestație, vă rugăm să vă adresați judecătoriei teritoriale de care aparțineți”.
Le scriu un email celor de la CESTRIN/CNAIR să îi rog să îmi anuleze procesul verbal de contravenție, explicandu-le toată speța.
Îmi răspund și ăștia frumos, ca în era digitalizării – “știți, nu vă putem anula amenda, pentru că noi interogăm baza de date a poliției, iar acolo mașina e pe numele dvs.”
Îi scriu iar lui Comandante de la DRPCIV – “boss, păi nu ai zis că nu o să mai primesc amenzi ?!”
Comandante – “stimabile, ba da, dar DUPĂ ce primăria ne trimite cerere să te scoatem din evidență, așa cum ți-am și menționat acum 6 luni”.
… după ce omor câțiva îngerași, mă duc la Primărie.
“Băi, ați trimis adresa ălora de la DRPCIV, acum un an, după ce am vândut mașina, ca să mă scoată din baza lor de date ?”
“Știi Dragoș, când cineva vinde mașina, e treaba ăluia de o cumpără să o înmatriculeze”.
“Boss, știu. Dar e la fel treaba voastră, legală, să îi avizați pe cei de la poliție, uite ce mi-au spus”.
“Păi da, că ei spun asta ca să se scoată atunci când cumpărătorul nu e de bună credință”.
Cum morții mă-tii să “se scoată poliția” dacă ei habar n-au că mașina a fost vândută, și doar voi știați asta ?!?!?!
“Îți înțelegem frustrarea, mâine le vom trimite adresa (pe care nu am trimis-o când trebuia) și se va rezolva”.
Între timp eu rămân cu un impozit bun de plată, nervi, timp pierdut.
Pentru că 3 instituții sunt incapabile să își sincronizeze și unifice bazele de date ca atunci când cineva vinde o mașină, ca absolut toată lumea să știe că a făcut-o.
Digitalizare fraților.
Acum sunt curios dacă se vor întâmpla 3 chestii:
1. Primăria le va trimite ălora de la DRPCIV informare cum că am vândut mașina de acum un an.
2. DRPCIV mă vor scoate din baza de date și îi vor informa pe cei de la CNAIR că procesul verbal e întocmit pe baza unor date false.
3. CNAIR anulează procesul verbal de contravenție.
Între timp, șobolanul circulă pe drumurile publice ale Europei fără acte.
Oare dacă ăla lovește pe cineva și îl omoară, voi face pușcărie eu ?
Oare ar trebui să dau pe cineva în judecată, și dacă da, pe cine ?
Oare dacă nu plătesc amenda, îmi va veni adăugată la impozitul anual la Primăria care nu și-a făcut treaba din start ?
Întrebări existențiale, în România lui 2021.
NOU
E mai simplu decat pare, dupa vanzare poti face radiere la cerere si aia e. E problema lui Gigel daca merge cu masina radiata.
NOU
Cum sa faci radiere daca masina nu mai e pe tine ?
NOU
Nu sunt sigur da cred ca are dreptate, pana se sincronizeaza ‘digitalu’ e posibil sa fie o soluție..
NOU
Acum ceva timp se putea face radierea pe baza unei declaratii notariale cum ca ai vandut masina. Nu stiu daca in zilele noastre mai merge, dar poti incerca asa.
NOU
Cum sa radiezi o masina care nu mai e a ta? Suna bine dar zi-mi ce fumezi ?
NOU
@Andrei , in romania orice e posibil deci de asta da..
NOU
@Andrei nu il certa, are dreptate.
Cand vinzi o masina, prin vanzare se intelege scoaterea din evidenta din punct de vedere fiscal, adica nu mai figurezi cu ea ca proprietate impozabila in evidentele UAT-ului (Primariei) unde ai rezidenta.
Din pacate, exista si evidenta politiei, care e distincta de cea a primariei.
Aceste doua evidente nu se sincronizeaza automat, cauzand fix genul de probleme pe care le-am descris in articol.
Atat primariile cat si politia se bazeaza pe buna credinta a cumparatorului, adica dupa ce i-ai dat fiscalul, ala se va duce la politie si va inmatricula masina pe numele lui + la primarie pentru luarea in evidenta.
Uneori nu se intampla asta, si ca sa te asiguri ca masina nu mai figureaza pe numele tau in baza de date a politiei, mai ai acest pas aditional de facut, si anume sa te duci la ei cu actele pe care ti le-a dat primaria, si ei o vor “radia” de pe numele tau.
Aparent, nu ar trebui sa fie nevoie sa te duci personal, pentru ca cei de la primarie ar trebui sa le trimita o instiintare/aviz celor de la politie, cum ca ai vandut masina.
In marea majoritate a cazurilor, primaria nu face chestia asta.
Bine, ca in marea majoritate a cazurilor cumparatorul e de buna credinta.
Una peste alta, daca vinzi masina, scoate-o de pe rol de la primarie PLUS roaga-le pe tanti de la Taxe si Impozite sa le comunice celor de la politie ca ai vandut-o.
Daca se uita in cruci, spune-le de registrul REMTII. Daca vor continua cu crucile, du-te singur la politie cu toate actele si spune-le militienilor sa te radieze si ei.
NOU
Total de acord. E cea mai eleganta solutie. Radiezi masina la cerere, bombardierul pleaca la el acasa cu numere rosii, acasa merge la RAR, face reidentificarea masinii si o inmatriculeaza pe numele lui.
NOU
Nesimtirea bugetarilor ! Cu rare exceptii , toti sunt pe acelasi calapod !,Eu a doua amenzi din 2013 ,pe numele meu, cnp-ul meu, dar alta adresa . Adica acele amenzi sunt lovite de nulitate si cu toate astea inca primesc instiintare de plata . Am sesizat cretinii de la primarie ,dar mi-au spus sa platesc. , ca asa trebuie.Pur si simplu pe astia trebuie sa-i miluiesti cu securea in tartacuta, ca doar asa pricep !
NOU
Poti face 50k faci 50-50 cu avocatul
NOU
Aceeași problema ca tine: vândut mașina în 2013 (!) Și primesc amenzi de rovigneta. Până acum am câștigat 2 din 2 procese cu CNAIR. Am vorbit cu un avocat, daca mai primesc amenzi fac contestație cu cheltuieli de judecată – 5000 lei avocatul.
La ăștia de la CNAIR daca nu le iei banii nu se invata minte.
PS: pot să-mi dau deja doctoratul în astfel de spete…ofer consultanta! 🙂
NOU
Problema este ca banii de la CNAIR sunt de la toti romanii, nu ii produce CNAIR la imprimanta. Nu zic ca nu faci bine, si eu am transferat bani de la ADP la Politie, ca ADP nu isi face treaba si Politia ii amendeaza, dar simt ca de la un punct e inutil. Aia raman fara bani, fac cerere la guvern, problem solved, iar problema reala tot ramane.
NOU
Moralitatea nu își are rost în astfel de cazuri când statul român plătit și de mine sa facă un căcat de sistem de vânzare mașini se pisa pe mine.
Showflake ca tine nu își au rostul…treci tu prin 2-3 procese cu statul român și apoi stăm de vorbă.
NOU
Patit aproape ca tine nu cu mult timp in urma.
Amenda de rovineta primita acasa pt o masina pe care am vandut-o cu mentiune in talon (instrainata catre…)
Dupa ani de zile, hop amenda.
Mers la primarie cu tot dosarul de vanzare-cumparare (ei oricum in baza acestui dosar au scos masina de la impzite in momentul vanzarii, dar nah) si ghici ce?
Trebuie actionat doar in instanta. Ceea ce am si facut. Intre timp (3 saptamani m-am trezit cu poprire pe salariu venita de la primarie pt cuantumul amenzii)
Dupa cateva luni primesc si decizia de la judecatorie:
“in baza dosarului de vanzare-cumparare etc Judecatoria anuleaza PV de contraventie pe numele meu”
Victorios merg la primarie sa imi recuperez banii.
Pai ce, credeai ca e atat de usor? Cereri peste cereri, stat la 4 birouri, 2 zile (bugetarii din primarie au sporuri mari de conditii vatamatoare, probabil de aia se misca atat de greu)
Finally, acum doua saptamani am recuperat banii.
Acum intrebarea mea e, PV ala anulat se va indrepta catre cel care figureaza cumparator in dosarul pe care l-am prezentat in instanta si pe baza caruia am castigat?
Deci, Dragos. Chill. Vei primi in continuare amenzi 🙂 Nu vei rezolva decat in instanta, pt ca de la primarie ai prea multe asteptari. 🙂
Sfat: daca te intalnesti pe undeva cu masina in cauza ia-i numerele. Nu mai poate circula si ca sa scoata altele trebuie sa si-o inscrie
NOU
Nu ca nu ai avea adresa lui
NOU
Been there, acum 2-3 ani, cu fosta masina a sotiei: vanduta prin 2014, in 2018-2019 am primit amenda de rovinieta pentru ea. Trimis e-mail la CNAIR CESTRIN, anuntandu-i ca nu e a mea impreuna cu actele doveditoare. Raspunsul CNAIR, la fel ca la tine, nu putem anula, chiar daca ne-ai trimis acte, pentru ca la politie apare la tine. Dat in judecata prin posta CNAIR pentru anulare, castigat procesul. Recomand sa faci la fel, ca sa fii sigur. Overall, statul roman a pierdut, doar pe acest caz, de cateva ori costul amenzii respective, daca iei in calcul cat personal a trebuit sa piarda timp pentru intregul proces, pentru ca decidentii nu doresc ca bazele de date sa comunice. Probabil s-ar depista mai usor matrapazlacurile.
NOU
“Înstrăinat la data de xx.xx.xxxx” scrii pe talon. Nu “în vederea înstrăinării”.
Mă rog, asta nu i neapărat problemă.
Plângere la poliție pentru ce face ăla, ăsta e primul pas. Trebuia să faci asta de prima data. Cu nr. de înregistrare și tot tacâmul.
NOU
Da, pai aia am facut, chiar cum au venit amenzile, de unde si raspunsul lui Comandante.
Trag speranta ca daca azi trimite Primaria instiintarea aia catre Politie, se va rezolva problema definitiv.
Iar amenda o voi plati, 125 de lei nu sunt o avere, si voi avea si motiv sa ii scot ochii primarului, o sa ii spun sa imi dea banii din propriul buzunar, sau sa imi faca o reducere la impozitul anual pe casa, la sfarsitul anului.
In fond, a fost vina lor.
NOU
Dragos, imi pare rau de tine, dar am sa-ti povestesc o intamplare cu un cunoscut de-al meu. In urma cu 3 ani si-a vandut masina, s-a mutat de la adresa si, din pacate, a murit acum un an. La 6 luni dupa deces s-a intalnit cu sotia noului proprietar care i-a spus ca spera sa stie si sa-si fi platit amenzile primite de cand s-au mutat. Ca ei le-au primit in posta, dar nu le-au zis nimic ca-i stie de oameni seriosi si ca nu fac sa nu si le plateasca. Ultima venita era c-o saptamana in urma, deci la aproape 6 luni de la deces. Acum 3 luni a venit o noua amenda. 🙂
Bineinteles ca au facut toate demersurile necesare vanzarii si radierii masinii. Cam asa functioneaza statul roman.
Poza ce ilustreaza articolul de unde e? E faina ca ne arata exact cu ne trateaza… cu curu’.
NOU
Cunoscutul tau a vandut masina si a murit, iar la 6 luni dupa deces s-a intalnit cu sotia noului proprietar ?
Tare asta, probabil tinea mult la masina si dorea sa verifice ca fac aia revizia la timp.
NOU
Cand m-am referit la sotia noului proprietar m-am referit la cea a imobilului si in posta careia veneau amenzile. Fostii proprietari ai masinii nici nu stiau ca primeau amenzi pentru ca acestea erau aruncate de noii proprietari ai locuintei. Cunoscutii mei s-au mutat in alt judet, la tara, si n-au mai avut nici macar buletin de oras.
NOU
Probabil ca sotia noului proprietar era si ea decedata si au vorbit intre ei, are mai mult sens asa.
NOU
Boss, nu cred ca stii prea bine limba romana sau iti mai trebuie niste cafea, altfel ce spui tu e sf, mai degraba pare real ca au trecut intr-un univers paralel iar de acolo vin cu teleportorul niste amenzi, si pt vii si pt morti, sa fie
NOU
Deci am facut AVC incercand sa inteleg ce dracu vrea sa zica Radu-Mihai.
NOU
@Radu-Mihai: de la poluare ti se trage ?
NOU
Mea culpa!
Sotia fostului proprietar auto s-a intalnit cu sotia proprietarului actual al apartamentului. Ultima amenda a venit pe numele decedatului la aproximativ 6 luni de la decesul acestuia astfel se vede clar ca nu exista legaturi intre bazele de date ale statului.
@Velu: Sper ca esti bine si s-au ocupat la timp doctorii de AVC-ul tau.
@Mihai Grecia: Se pare ca da; de acolo mi s-a tras. Acum e aer mai curat si sper ca se vede.
NOU
Lucrurile astea se intampla pentru ca toata lumea rezolva efectul, insa nimeni nu incearca sa inteleaga cauza si sa faca in asa fel incat situatiile sa nu mai apara. Asta ar trebui sa se intample la nivel de conducere a institutiilor.
Cu siguranta nu esti singurul care trece sau a trecut prin asta, insa nimeni pana acum nu s-a intrebat ce sa faca ca sa nu mai apara astfel de situatii. Ala are obligatia, dar nu o face.. Bun. Ce putem schimba? Legea, modalitatea de aplicare, fluxul transferului de proprietate… Dar de ce sa ne obosim.. merge si asa..
NOU
Da, din pacate nimeni nu se preocupa de legislatie ca sa fie mai corecta. De exemplu in SUA cand cumperi o masina de la un proprietar privat, te duci cu talonul (ma rog, Title) pe care “instrainat la data de….catre…” si obligatoriu primesti numere noi iar proprietarul vechi trebuie sa le dea inapoi pe cele care au fost pe masina.
Iar chestia asta chiar se practica, cand iti vinde masina, da jos numerele si aia e, daca o inmatriculezi pe tine bine, daca nu, ramane acolo nemiscata.
NOU
Fata din mijloc pare digitalizabila
NOU
Eu le-as pune capra pe toate .Aveam o pipita pe care o tineam cu dintii de ceafa ,exact ca pisicile sau o muscam de nas in focurile dragostei ! Si cu asteaa as face la fel !
NOU
Salut,
Din păcate, ești nevoit sa contești în instanta acel pv.
Nu ai nevoie de avocat, ci doar de un drum la judecătoria de pe raza unde ai domiciliu.
Daca ai nevoie, iti dau template-ul, unde modific tu cu datele tale personale. Totodată, trebuie sa atașezi toate dovezile tale: contract VC cu stampila celor de la administrația fiscala, de unde reiese clar ca la data x ai înstrăinat mașina. Nu trebuie sa te duci la nicio înfățișare.
Tine cont ca amenzile de rovigneta, doar în instanta se anulează.
NOU
Toate amenzile pe orice motiv și lege se contestă și anulează în instanță.
NOU
O voi plati si imi voi recupera banii de la Primarie, ca a fost vina lor.
NOU
Cum exact vei recupera banii de la primărie, prin proces sau altfel?
NOU
De voie buna, cash, de la Primar sau de la tipa de la Taxe si Impozite care nu si-a facut treaba.
NOU
Mi-aș dori să fie așa de ușor, dar cred că ești excesiv de optimist. Sau, altfel spus, dacă așa ceva ar fi posibil, atunci n-ar exista speța descrisă de tine și de mulți alții, implicit majoritatea funcționarilor și-ar face treaba la toate nivelurile.
NOU
dacă plătești amenda aia or să argumenteze că prin plată ai recunoscut că este amenda ta… deci după aceea vei avea cam zero posibilități de recuperare
NOU
Chiar dacă se întâmplă punctele 1 și 2, 3 nu se întâmplă. Cnair nu-ți anulează pv-ul de amendă. Asta o face doar o instanță, dacă faci o cerere.
Și repede, până nu expiră termenul. Care curge din momentul în care pv-ul a ajuns la tine (dovada cu plicul cu data poștei sau orice de genul ăsta). E ok și pe mail (mail-urile instanțelor sunt pe just.ro) cu toate actele atașate.
De preferat la judecătoria din orașul pe raza căruia s-a dat amenda, dar fă-o unde crezi să fie in termen și o declină ei.
NOU
Fara discutie, numarul 4.
NOU
Si pe urma se bosumfla domnii bugetari , indiferent de meseria pe care o au , ca lumea ii priveste cu ură si scarba.Nu isi fac treaba pentru care PSD le-a marit considerabil salariile si mai si ies devreme la pensie din cauza stresului halucinant.
Era o discutie pe net despre cazier , ca de ce il scoti de la politie si apoi il depui la cei de la permise de conducere.Un nene, probabil politist, a spus ca sunt sectoare diferite ale Ministerului de Interne, nu au treaba cazierele cu cei de la permise, deci nu isi pot sincroniza bazele de date ca sa nu mai faci aberatia asta, sunt tari diferite…
NOU
Nu e vina bugetarilor pentru că legislația este de așa natură încât permite aceste chestii. Parlamentarii fac legi, lor trebuie să vă adresați
Jegul care a cauzat amenzile are prima vină. Noi suntem de vină, ca popor. Dacă asemenea jegoși nu ar exista, sau ar fi ff puțini.. acuma te uiți și tu cui vinzi mașina, dacă vezi că e băiețaș pus pe șmenuri.. zici pas
Bazele de date nu le sincronizăm că ar însemna pierderea puterii, dacă eu fac un API să poată să interogheze orice instituție baza mea, atunci nu se mai justifică multe posturi, ne dă jumate afară. Așa cine are nevoie face o hârtie, cineva trebuie să ia hârtia să o înregistreze, cineva să dea query, să scoată răspuns, avem multă pâine de mâncat de aici..
NOU
@Flat: si eu ma pot pisa pe capul clientilor. Nici regulamentul firmei nu imi interzice sa o fac, dar pentru ca tin la munca pe care o prestez, incerc sa imi fac treaba cat mai bine, nu cat mai comod.
NOU
Pentru amenzile de viteza din strainatate nu ai primit si formular pentru a le comunica si cine a condus masina? posibil sa fie valabil doar pentru firme acest formular daca nu ai primit
NOU
Ba da, si le-am raspuns ca masina nu mai e pe numele meu, cu actele doveditoare atasate.
NOU
Nu e mai simplu daca la vanzarea masinii spui cumparatorului ca vei lua numerele de pe masina? Iar el ar face bine sa ceara numere provizorii de la politie?
NOU
Ba fix asa trebuie facut. Ma rog, te mai uiti si la fata omului.
O singura data am vandut o masina unui individ mai “bronzat” si cu fata de samsar. Ce mi-a dat de gandit a fost ca povestea ceva ca o cumpara el dar o pune pe numele baiatului, ca baiatul nu vine sa o vada (el venisa sa vada masina deja de 2-3 ori pana sa se hotarasca) ca e cadou/surpriza. Ma rog, cand m-am vazut cu el sa ii dau “fiscalul” i-am spus ca are numarul meu de telefon si daca in 8-10 zile nu am pe WhatsApp foto cu talonul+numerele noi, ma duc personal la Politie sa o radiez si fii-su o sa aiba supriza vietii daca-l opreste politia si ii face un dosarel penal pentru conducere vehicul NE-inmatriculat. Ce sa vezi, dupa 3-4 zile, pac numere+talon noi pe telefon.
NOU
poate omul nu avea nicio intentie sa stea cu ea asa
NOU
Posibil, nu am dovezi clare ca era rau-intentionat, situatia era putin ciudata.
Si, fiind o masina cu motor mai marisor (impozit 900 RON/an) am zis ca de ce sa risc.
NOU
true
NOU
Cu contractul de vânzare cumparare in mana, dovada scoaterii de pe rol mergi la poliție si radiezi mașină de pe numele tau.. drăguț nu ?
NOU
Da, doar ca asta ar fi trebuit sa o faca Primaria, si o vor face acum dupa ce le-am facut scandal.
Aparent exista acest “protocol”, de care oamenii nu stiu, prin care Primariile sunt obligate sa instiinteze Politia, dupa ce se vand masinile.
NOU
Din 2015 este protocolul. Și nici așa nu funcționează tot timpul.
Problema apare că 2 baze de date nu se unesc (baza de date fiscala cu cea a poliției) pe motiv de durut in cur și salarii mici. Că politia atât știe…sa ceară salarii mai mari in rest praf pulbere fina.
NOU
Verificat dupa 30 de zile daca ala a inscris masina pe numele lui.
Daca nu a inscris masina faci reclamatie la politia de care apartine, in scris cu numar de iregistrare.
Verificat cel putin saptamanal daca reclamatia a fost rezolvata – adica daca l-au cautat si l-au instintat ca are obligatia sa inscrie masina pe numele lui. Eu am scris in reclamatie ca aveam numere preferentiale si doream sa-mi inmatriculez noua masina tot cu acelea.
NOU
Da, asta am facut. Nu te intereseaza daca il mai cauta Politia, atata timp cat te radiaza pe tine din baza de date.
Oricum, daca nu a inmatriculat masina dupa ce au trecut 90 de zile, si il prinde cineva, e caz penal.
NOU
Pot intreba in ce sector? Ca si DGITL-urile astea sunt fiecare cu alte cutume si obiceiuri.
NOU
Domnesti. Cumparatorul din Valcea.
NOU
mie imi cereau cei de la anaf sa anexez certificat de atestare fiscala si cazier fiscal!
NOU
Off-topic doar ma leg de fotografie:
Este normal ca politistele sa umble despletite? Le vad si pe strada patruland asa, in caz de conflict cred ca parul ar avea de suferit masiv, in alte tari am vazut ca nu exista politiste pe strada fara par prins in coc, maxim coada.
Ne poate elucida misterul cineva din sistem?
NOU
Sa moara Bibi ce probleme ai și tu!
Ăștia nu au pistoale și problema ta este parul.
Gizas!
NOU
Digitalizare? Eu sunt plecat de 15 ani din tara, iar de 8 ani nu mai am cetatenia romana. In 2019 ma opreste Politia Romana pe A1 langa Sibiu, iar in procesul verbal imi trece adresa la care am stat acum 15 ani + seria de buletin. Pentru ca la ei in “baza de date” figuram inca avand domiciliul in RO. Ctrl-Alt-Del
NOU
e că ți-ai dori un AG-eu ?
NOU
Daca tot avem o gramada de oameni cu experienta pe aci, vin si eu cu o problema.
Vandut masina in 2006, pe fuga, ca plecam din tara. Nu mai am contractul de vanzare cumparare, nu stiu cine e propietar la politie, dar impozit platesc deci e pe numele meu la fisc.
Idei cum pot scapa de plata impozitului ?
NOU
i guess you’ll die as owner
NOU
Daca nu ai inregistrat contractul la primaria de care apartineai, habar nu am ce poti face.
Eventual sa te duci la primarie si sa le explici speta, vezi ce iti spun.
Daca ai inregistrat contractul la primarie, ti-l scot ei din baza de date/arhiva, si apoi depui cerere sa te scoata de pe ROL.
De fapt, in acest caz, erau obligati sa te scoata de pe ROL chiar ei, si ar trebui sa iti dea inapoi banii pe toti anii in care ai platit impozitul degeaba.
NOU
@CatalinM – ramane cum zi Arhi, nu cred ca legal/oficial exista vreo solutie omeneasca sau logica. Ce iti sugerez este sa gasesti o forma de INMATRICULARI si sa te pregatesti de o spaga serioasa sa scapi de rahat. Si trebuie sa o faci pentru ca, la un moment dat, o sa ai nevoie de o hartie si statul RO o sa zica ca ai restante (amenda sau altceva) si nu-ti elibereaza hartia, moment in care ai belit-o.
@ Dragos – cea mai MARE greseala este sa te duci cu sufletul “pe tava” la un functionar – nu conteaza primarie, politie, ANAF, whatever – si cu ideea ca daca ai o probema, esti nevinovat, esti sincer o sa te ajute. NICIODATA, dar abosolut niciodata, nu se va inteampla asa ceva. De ce? Simplu, “vinovatul” este in pwla cu satelitul, ca sa-l gaseasca si eventual sa-l traga la raspundere este MUNCA, efort, functionarul ala trebuie sa lase solitaire-ul deoarte. In timp ce tu esti acolo, cu buletinul in mana, au de unde sa te ia asa ca, cel mai probabil, o sa-ti fwta tot tie o amenda sau alte kkt-uri.
In >25 permis A/B, pe mine m-a ajutat O SINGURA DATA un politist batran caruia i s-a facut mila de mine (era un rahat de accident cu A.N. si trebuia sa ajung cu hartiile la asigurator trecand pe la Politie) si m-a ajutat sa completez hartiile ca sa iasa “bine”. Nimic, dar nimic din ce am scris acolo nu avea legatura cu ce se intamplase in realitate. A vazut omul ca am permis de moto si el, in tinerete, fusese patrula pe motor si l-a apucat nostalgia, cred. Mi-a zis clar ca daca scriu ce se intamplase in realitate mi-o voi “suge” cu gratie, NEVINOVAT si ca asigurarile o sa ma trimita “la plimbare”.
NOU
poate sa o reinmatriculez si dupa aia sa o radiezi, altfel…nu vad
NOU
Radiază mașina.
Cazurile în care poți radia o mașină le găsești pe net sau vorbești cu “băieții deștepți” de la dezmembrări.
NOU
Masina nici nu cred ca mai e in circulatie, era o dacie break din ’80 parca. O sa fie mai greu cu plimbatul prin Romania , trebuie sa apelez la “relatii” din cate vad :).
Multumesc pt sfaturi.
NOU
Masina nici nu cred ca mai e in circulatie, era o dacie break din ’80 parca. O sa fie mai greu cu plimbatul prin Romania , trebuie sa apelez la “relatii” din cate vad :).
Am facut o petitie la politia Galati sa vad daca imi pot da mai multe detailii despre masina si actuala situatie.
Multumesc pt sfaturi.
NOU
delta inmatriculari. posibil sa te ajute
NOU
@Ciobi, fara acte, mai greu de radiat.
NOU
Cum spunea și @Danyzus, la vânzare informați cumpărătorul că doriți să păstrați numerele, în cazul aceasta nu prea mai are cum să nu o ia în evidență la poliție/prefectură și la taxe și impozite locale.
Și tatăl meu a pățit la fel, mașina văndută cu acte + mențiune în certificat, scoasă din evidență la taxe și impozite locale, mers la poliție pentru radiere (i-au spus că nu se mai face), după 6 luni amendă rovinietă, dat în judecată CNAIR, câștigat, CNAIR a făcut recurs.
NOU
Nu tu, ca fost proprietar, te duci la Politie sa o radiezi, ci Primaria de care apartii trimite o instiintare/cerere catre Politie, iar Politia o radiaza de pe numele tau.
NOU
Dupa noua lege, asa trebuie sa functioneze – odata scos automobilul de pe ROL-ul fiscal, primaria trimite notificare la DRPICV si la primaria noului proprietar. Daca in 30 zile nou proprietar nu se prezinta la primaria lui sa inscrie bunul pe ROL – AMENDA. Daca in 30 zile nu se prezinta sa o imatriculeze, se radiaza din circulatie.
La fel ar trebui sa functioneze si pentru RCA, ITP, dupa 30 zile, radiere din circulatie … dar te-ai convins ca nu e deloc asa.
NOU
Primaria nu trimite nimic catre DRPCIV. Primaria trebuie sa aplice modificarea in registrul REMTII (dar multi functionari de la primarie nici nu stiu ca exista asa ceva) si sa trimita dosarul/notificarea catre primaria cumparatorului (in maxim 30 de zile). Cumparatorul trebuie sa se prezinte la primarie si sa ia noua masina in evidenta fiscala. Primaria de aici trebuie sa aplice si ei aceasta modificare in registrul REMTII. Repet, in 30 de zile, dar de cele mai multe ori dureaza mai mult. Apoi cumparatorul se duce la DRPCIV in judetul lui si cere inmatricularea masinii. La inmatriculare astia de la politie nu verifica nimic in REMTII, ei vor doar foaia de la primarie cu numarul de registru REMTII. Abia apoi politia efectueaza modificarile in baza lor de date. Cand esti oprit de politie pe strada ei pot verifica registrul REMTII sa vada statusul masinii. Daca primaria vanzatorului n-a bagat nimic acolo, ii doare undeva pe politisti. Daca au facut-o (sa zicem T1) iar primaria cumparatorului n-a bagat modificarea acolo si au trecut mai mult de 90 de zile de la T1, atunci politia iti suspenda permisul sau iti da amenda (destul de mare) si iti ridica talonul si placutele de inmatriculare. Posibil sa-ti imobilizeze si masina.
NOU
@Danyzus – boss, tocmai cei de la DRPCIV mi-au spus ca este Primaria cea care trebuie sa le trimita instiintarea/avizul legat de vanzarea masinii, in termen de 5 zile lucratoare, incat ei sa ma radieze.
Cat despre ala, nu stiu daca il mai opreste cineva. Sper sa o faca, si sa ii ia tot ce are.
NOU
@Dragos: sper sa fie cum zici tu. Dar daca nu merge nici acum, du-te la primarie si zi-le de registrul REMTII, sa faca modificarea acolo, sa-ti dea o foaie cu aceasta modificare si te duci cu foaia la DRPCIV. Eu am fost in situatia de a fi si vanzator, si cumparator, pentru ca am luat o masina noua cu buletin de Galati si mi-am schimbat buletinul sa o inmatriculez pe Bucuresti. Mare greseala! Si nu te baza pe corespondenta de la primarie, totul merge cu “Posta speciala”, la mine a durat vreo 30 de zile intre Galati si Bucuresti.
NOU
Nu-i bai, faci contestatie la instanta la toate amenzile primite, tocmesti un avocat cu chitanta cu contract cu tot ce trebuie, lui ii dai 500, el iti taie pe 1000 si diferenta o iei tu pe cheltuieli de judecata, si-apoi cheltuieli la cheltuieli de judecata ca vacile o sa tot faca recurs pana-n panzele albe, dupa aia procese de daune, in final ar trebui sa fii pe plus. Nervii si timpul pierdut ar trebui sa valoreze ceva, dar aici depinde de don” judecator.
NOU
Acum doua saptamani am castigat un dosar impotriva unui jegos. Avocatul a costat 2900 RON, pe bune/contract/factura /tot-tot. Stii ce a zis instanta? A fost “clementa” cu individul si a decis reducerea cheltuielilor de judecata cu 50% – eu solicitasem DOAR onorariul avocatilor, nimic altceva – asa ca am de luat 1500 RON.
Si nu se opreste aici – am depus hartiile la Executor Judecatoresc (e mai complexa treaba) iar Executorul mi-a cerut 1500 taxe/onorariu/etc. Pe care i-am platit, inainte, ca la curve ca sa dea drumul la dosar.
Concluzie: ca sa-l dovedesc pe jegos, am cheltuit 4500 RON, vreo 4-5 luni prin instate, nervi, etc si in final am de luat 3000 de la el. DACA are venituri, max 30% din venituri/luna sau sechestru asigurator pe bunuri, DACA are ceva, ramane sa verifice executorul.
Ca sa rezum – am iesit pe minus cu 1500 RON iar restul de 3000 o sa-i iau in rate pana la pwlivara.
Si asta e unul dintre motivele pentru care tara astea functioneaza asa cum functioneaza.
Iar aia cu daunele “morale” … am ras, mult de tot.
NOU
Asta nici eu nu am înțeles niciodată de ce trebuie să avem 2 baze de date paralele pentru aceleași chestii.
Când CNAIR sau anaf sau orice altă instituție de pe lumea asta (gen ăia cu amenzile din Germania) vor să vadă proprietarul unei mașini, ce fac? Merg la poliție nu?
De ce nu face și primăria la fel? Oricum impozitul se plătește la început de an pe tot anul, orice ar fi. Dacă la 31 decembrie mașina e pe tine, tu plătești impozitul pe anul următor.
Ar putea face și ei o ditamai interogarea pe 31 decembrie și de acolo ar calcula toate impozitele tuturor.
Iar ca să vinzi mașina nu mai mergi la primarie, mergi la poliție și zici că ai vandut-o și se trece automat pe noul proprietar, pentru că din câte știu avem poliție națională oricum, deci oriunde mergi în țară tot acolo e.
La fel și cu terenurile. Primăria interoghează la 31 decembrie proprietarii din CF și gata.
Și se poate aplica deja fără cine știe ce digitalizare.
NOU
Banii de digitalizare s-au cheltuit pe licente Microsoft. Acum toate secretarele au uport de minesweeper.
NOU
Bazele nu sunt sincronizate pentru ca asa se pot face multe invarteli. Strict legat de inmatriculari am auzit de baieti isteti cu masini cu motoare de 5-6 litri inmatriculate, dar fara a fi declarate la primarie, ca sa scape de impozit. E uimitor ce poti rezolva cu cateva sute de euro, daca stii pe cine trebuie.
NOU
Am vandut masina prin toamna anului trecut, inainte sa plec din tara, cuiva din Bucuresti. Avand domiciliul intr-un orasel de provincie, am venit “acasa” sa inregistrez contractul de vanzare-cumparare la primarie si sa scot masina din evidenta.
Acum o luna m-am intors in tara si, dupa ce ies din carantina, ma vad cu vecina sa-mi dea corespondenta. Printre plicuri, o instiintare de la Politia Bucuresti sa notific cine a fost conducatorul auto in data de […], la o saptamana dupa ce am inregistrat vanzarea la Primarie. Alt plic cu impunerea amenzii de 500 lei pe numele meu pentru parcare in loc nepermis. Daca n-am transmis Politiei cine a fost conducatorul, automat m-au amendat pe mine.
Cei de la primarie si de la politia locala mi-au recomandat sa constest PV in instanta. Acolo imi va fi anulata amenda si ca ea va ramane in aer, ca nu-si bate nimeni capul sa-l caute pe noul proprietar. Si ca “Bine ca nu m-am trezit cu amenzi de mii de lei si vreo decizie de suspendare a permisului”.
Am reusit sa dau de cumparator, ii spun de amenda, ii trimit poze…Ma suna sa-mi spuna ca da, isi aminteste cand a parcat aiurea, nu stia ca a fost amendat, dar imi trimite doar jumatate din bani, ca trebuia sa-l notific in cele 14 zile de la primirea amenzii ca sa nu plateasca valoarea intreaga. Mi-a transferat banii imediat si mi-a spus ca daca primeste amenda acasa, ma da in judecata pentru ca mi-a transferat cu buna-credinta banii, iar eu vreau sa-l tepuiesc.
Cand ma intreaba prietenii/familie de ce nu ma intorc in tara, uite asta e unul din motive.
NOU
Eu nu mai pot da de sobolan, dar daca as fi fost in locul tau, il calcam pe cap pe porc.
Dupa ce ca iau amenzi din cauza ta, futu-ti mormintii ma-tii de umilitura si de saracie, tot tu cu curul dinspre padure, in loc sa te duci in crucea ma-tii sa iti iei masina pe numele tau ?!?!
Pe scurt, cand vinzi o masina, nu (mai) e suficient sa o scoti de pe numele tau de la Primarie, ci trebuie sa le spui alora de la Primarie sa trimita instiintare catre Politie, ca sa te radieze.
Poti sa o faci si acum, niciodata nu e prea tarziu, ca sa nu te trezesti cu jdemii de lei amenzi.
NOU
Patit la fel dar cu amenda de rovinieta si pod Fetesti. N-am avut timp de procese asa ca am platit ca fraierul ce sunt si am mers la Politie in Pipera (Directia Inmatriculari) si cu copie dupa contractul de vanzare si fiscal, am depus nu stiu ce mizerie de cerere cum ca masina nu mai e a mea.
Nu am mai primit nimic de atunci, dar in mod amuzant m-o cautat cineva acasa care cumparase masina, fara fiscal desigur, facuse accident si asiguratorul avea nevoie si de “proprietarul” din talon.
L-am trimis la plimbare…sa se spele pe cap cu ea.
NOU
Acum fo 2 ani am luat la pensula bugetarii din institutii aici, pe blog. Mi-am luat jdemii de miniusuri cum ca “lasa-i bre, e si ei oameni! Nu toti face asa!”. Nu e niciunul pe-aici, acum, sa ne mai explice chestia asta odata?
NOU
Apropos de digitalizare: trebuia sa radiez masina. Accident, dauna totala, poveste lunga.
Bun, ma duc, o scot de pe ROL. Cucoana de la primarie, draguta, imi zice – frate, du-te tu cu hartiile la politie si fa-o cu mana ta ca sa se rezolve. Iti trebuie … (si imi da o lista lunga de hartii si traduceri autorizate).
Ma prezint la Politie (Pipera) si incepe sa imi faca inventarul: hartia x, copie si original. Hartia Y, copie si original. Scrie ceva la tastatura. Din intamplare, ii vad monitorul. Avea deja toate “hartiile” pe ecran. Intreb de ce mai trebuie “copie si original” … ridica din umeri si zice: “asa ni se cere”.
NOU
Am avut recent la vânzare o mașină. Veche, rablă, preț foarte bun, ca să scap de ea. Nu am reușit s-o vând, deși au fost mulți curioși, tocmai pentru că i-am anunțat pe toți că rețin numerele. Ei scandalizați dar eu stăteam liniștit dacă le-aș fi dat-o (ăână la urmă m-am săturat de mofturile lor și o țin pentru ”rabla”). Nu aș da niciodată o mașină cu numere cu tot, că mulți oameni de treabă pe aici plus autorități harnice și digitalizate.
NOU
#amin.
NOU
Un proces verbal de contravenție comunicat NU mai poate fi anulat de organul emitent.
Degeaba te rogi de CNAIR să-l ”anuleze”, nu este legal posibil.
Anularea se dispune doar de instanță, dacă-ți găseste plângerea întemeiată și doar cu condiția să nu fi depășit cele 15 zile pentru contestare, termen care curge de la comunicare.