satul romanesc trebuie sa dispara

Am fost ieri la piață la Râmnic, să îmi iau și eu căpșuni ieftine și multe, să eterizeze Casteluna niște dulceață keto, după rețetele Cristinei.

Căpșuni medii, 6 lei. Căpșuni mari 9 lei. Cireșe frumoase, 10 lei. Cireșe inimă de porumbel sau cum spanac le zice, 11 lei. Am vrut să îmi aleg. Nu se poate, nu e pe alese, se pune cu forașul. Jumătate din ele le-am aruncat, storcite și mâncate de șobolani.

Căpșuni la metro, selgros, megaimage, 9.99. Pot să mi le aleg bucată cu bucată, nimeni nu mă deranjează. Toate sunt dulci și bune.

Acum, întrebarea e, mai merg eu anul ăsta în piață după așa ceva? Negativ. Până la anul, când iarăși uit că satul românesc trebuie să dispară și o iau de la capăt.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

89 comentarii Adaugă comentariu

  1. Eu prefer sa merg cu masina pe langa Bucuresti, si sigur gasesti oamenii din sate la poarta care vand fructe si la pret bun si gustoase si crescute natural

    • #2

      Poate “aduse natural” din Turcia.
      “Taranii” din jurul Bucurestiului abia asteapta gugustiuci care sa cumpere capsuni, cirese, rosii “romanesti” in februarie… urmeaza sa va mai dea, pe marginea santului, “ananas de tara” si “mango din gradina bunicii” si oameni v-au facut!

    • #3

      data viitoare cand te opresti sa cumperi ceva “crescut natural” arunca o intrebare, asa ca de la specialist la specialist, “cat mai este sacul de azotat?”

    • #4

      Singurul produs romanesc din jurul Bucurestiului cred ca sunt fetele de pe centura. Desi si acolo cred ca gasesti mai mult muschi tiganesc.

  2. Si de ce le-ai luat daca nu te-au lasat sa alegi?
    N-ai putut anticipa ca 3 sferturi o sa fie vai de mama lor? :))

    • #6

      In general teapa e ca le pun pe alea misto in fata gramezii, si iau cu farasul din spate unde-s alea stricate

    • #7

      Daca as mentiona ca in alte tari la piata (sau farmers market) ti le pun in casolete si iti alegi pe care o vrei, sau ca iti lasa sample-uri sa gusti din fiecare pentru a te decide, probablil o sa sara lumea in capul meu ca sa ma duc in alta parte daca nu-mi convine.

  3. #8

    pot sa numar pe degetele unui strungar datile cand am nimerit capsuni bune la hypermarketuri.

    • #9

      Adevarat, majoritatea sunt parca umflate cu aer, au o culoare rosie perfecta de spui ca sunt editate in photoshop, iar cand musti din ele, nu au nici 50% din dulceata si gustul unei capsuni medii si cu aspect semi dubios cumparata din piata.

    • #10

      Si la interior au aer.

  4. #11

    La indigo: am fost la piata (Dr. Taberei) sa iau capsuni si cirese.
    Poti sa gusti, nu poti sa alegi (“ce fac eu cu alea stricate? cine mil le plateste?”).
    Mi-a pus cu forasul in punga.
    Acasa am aruncat mai mult de un sfert.
    ………………………….
    Daca e posibil, as vota ca hipermarketul sa fie deschis non stop, cat timp are clientela.
    Producatorul autohton sa invete sa faca afacere si apoi sa se vaiete.

    • #12

      Terminati ma ca nu au cum sa concureze cu supermarketurile. Ei ar trebui sa fie partenerii supermarketurilor dar nu is uniti, ca mai toti romanii.

    • #13

      @jorj: as vrea sa te vad in calitate de director al unui supermarket (care are, printre altele, responsabilitatea sa se asigure ca are rafturile pline tot timpul pentru a nu-si pierde clientii) cum esti tu partener cu un producator local /asociatie de producatori care iti da marfa pe care o are exact asa cum o are (adica si de slaba calitate) si pe care trebuie sa o iei doar ca sunteti parteneri si tu sprijini productia autohtona. Facem pariu ca dupa o luna de parteneriat din acesta te faci si tu producator local (nu ca ti-ar placea, dar de director ai dovedit ca nu esti bun). Mai scuteste-ma cu patriotisme din astea ieftine! Piata libera este guvernata doar de cerere si oferta! Atat! Daca vrei caritate…..pentru asta exista Catedrala Mantuirii Neamului si/sau Cumintenia Pamantului!

    • #14

      Sigur, cind George are dreptate, trebuie sa sarim cu minusurile. Pentru ca e George.

    • #15

      @bugsy Invata sa intelegi ce citesti. Ai ratat partea aia cu uniunile pentru a livra la standardul de supermarket si a iesi pe profit.

      @dufu Sho pe ei doctore.

    • #16

      @jorj: daca tu crezi ca in Romania sunt uniuni de producatori – si aici ma refer strict la sectorul legume fructe – care au capacitatea logistica sa onoreze un contract (asta inseamna periodicitate, volum si calitate) la standarde impuse de hypermarket (care de fapt sunt standardele pietei, adica ale mele, ale lui Cetin, chiar si ale tale, spre surprinderea ta), atunci esti inocent pe subiect.

    • Fiecare tara are un consiliu al concurentei, antitrust law, competition law etc. Din asta deduc ca nu numai cererea si oferta guverneaza piata libera. In Romania as spune ca legea principala e “profit maxim cu costuri minime”. Cerere de rosii romanesti in iunie este, oferta este; de ce la kaufland sunt numai rosii spaniole, olandeze si turcesti? Pentru ca e mai comod asa.
      Ei, dupa mine o lege ca aia cu 51% i-ar scoate din procrastinare 🙂

    • #18

      Sigur, cind George are dreptate, trebuie sa sarim cu minusurile. Pentru ca e George.

      Asa e maica interneții ăstia – rai si negrii in cerul gurii.

      Io i-am dat plus. Chiar daca-i George.

    • Sa nu fac discriminari, la Carrefour, Auchan si poate si la altii gasesc aproape tot timpul legume si fructe de sezon romanesti. Chiar le promoveaza ca atare pentru ca stiu ca este cerere. Bravo lor.
      Legea asta probabil nu e normala dar vina este si a lor.
      E cam la fel cu legea anti-fumat. Majoritatea imbecililor cu baruri nu au investit nici 5 lei in sisteme de ventilare si cand a aparut legea tipau toti ca le sunt afectate vanzarile. In Romania o putza de 20j de ani cu cateva mii de euro imprumutate de la parinti isi facea bar sau club. Sisteme de ventilare erau doar ca erau scumpe. Am baut si fumat in locuri de astea si fumul de la masa vecina nu ajungea la tine pentru ca era atras in cutiile alea de pe tavan.
      Probabil la fel a fost si cu bancile.
      Ma rog, in loc sa-ti tratezi decent clientii ajungi sa te plangi cand e prea tarziu.

    • #20

      @bugsy Esti cu capul ? Chiar nu poti asimila doua randuri de text ? Cum adica “daca tu crezi ca exista uniuni…” daca eu tocmai am spun ca asta e problema ca nu exista, si nu exista pt ca nu suntem dezbinati ?

    • #21

      @jorj: lasa-ma sa-ti desenez: nu am contestat ce ai zis tu referitor la incapacitatea producatorilor de a se asocia (pentru ca asa sunt romanii, ziceai tu), ci imposibilitatea de a fi parteneri (presupunand ca ar fi reusit sa se asocieze) cu o retea de super/hyper/…/market. din cauzele pe care ti le-am explicat.
      nu mai insist pentru ca nu vreau sa-i deranjez pe ceilalti comentatori. hai pa!

    • #22

      @George

      Cred ca si conversatiile in lb romana sunt partinitoare, intr-o catime atomica. Eu cred ca cei care ti-au citit comentariul, au crezut ca ai scris din sarcasm sau dintr-o pasivitate-agresiva.

  5. deci satul e de vina ca vanzatorii din piete sunt de cacat?

    • #24

      Nu, statul e de vină că încearcă să protejeze vânzătorii de căcat.

  6. De ce n-ai zis ca cauti capsuni en-gros? Tot incearca soacra-mea sa-mi bage pe gat galeti de capsuni in fiecare weekend. Am acceptat-o pe prima si am aruncat jumate pentru ca nu am mancat atatea, am acceptat jumate din a doua si am facut tarta cu capsuni, iar a treia oara am refuzat politicos ca deja mi s-a acrit de capsuni.

    Experientele din piata sunt foarte diferite. In piata din Berceni am intalnit mizerii de genul “nu e pe alese”, “ce, luati doua rosii” etc., iar in piata la Minis am intalnit oameni care ma lasa sa aleg cireasa cu cireasa. Oricum la prima carcoteala de genul “toate-s la fel” sau “nu e pe alese” las marfa si plec. E ca la taxiuri – nu vrei tu sa faci bani, las’ ca face colegul.

  7. #26

    la hipermarchet mai e si fiscalizat, primesti bon deci teoretic ti se intorc o parte din bani. daca nu tie atunci poate copiilor, parintilor, etc.
    ieri am preferat sa nu cumpar de la piata legumele de care aveam nevoie pentru erau numai colorati pe-acolo. scuze, am vrut sa zic producatori.
    asa ca am intrat in mega-ul de langa piata.

    • Daca profitul se duce in Cipru pe contracte de consultanta ramai doar cu bonul.

    • #28

      DACA. poate. o parte mai merge si in salarii. acel bon include si TVA.
      poate e mai bine decat sa intre la “producatorii” din piata?

    • #29

      TVA-ul ala intra tot in mega buzunare, ia arunca un ochi pe celebra lista a datornicilor, sa vezi cam cat au uitat baietii sa plateasca (in top 10 erau Carrefour, Auchan si Mega Image).
      Nu zic sa iei de la colorati, zic doar ca asta cu plata TVA-ului nu e o justificare buna, mai cauta 🙂

    • #30

      da Sorin, si solutia dupa tine este sa nu mai platim deloc taxe ca sa nu se duca in mega buzunare?
      sa lucram toti la negru?

    • eddy zice: macar hipermarketu plateste taxe
      bigone: da. Ar trbeui sa plateasca taxe, dar realitatea din teren zice altceva
      eddy: adica sa cumpar de la aia care nu platesc taxe?

      brava eddy.

    • #32

      eddy, solutia teoretica este sa continui sa cumperi de unde gasesti tu mai bun/ieftin/aproape/roz si in acelasi timp sa pui presiune asupra autoritatilor sa aplice legea si sa taxeze corect toti comerciantii.

      Solutia practica, imediata, in conditiile in care pentru tine prioritatea este respectarea 100% a legilor fiscale, este fie sa nu mai mananci capsuni deloc, fie sa te apuci sa ti le cultivi singur.

      Eu doar te-am atentionat ca nu e totul asa cum te-ai astepta nici in partea “fiscalizata” a pietei, mai departe decizia iti apartine.

    • #33

      @sorin
      Lasa tu topul datornicilor, aia de la finante n-au viteza de procesare a documentelor, de aia ajung sa apara datornici unii atat de mari si de succes. Care nu-s de fapt datornici restanti. Asa s-a intamplat si cu alde continental Sibiu (uzina de automotive). S-a trezit pe “lista rusinii”, desi n-avea nicio treaba cu datorii restante.

    • #34

      @m : da, sunt convins ca nicio firma de pe lista aia nu merita sa fie acolo. De asta a plouat cu comunicate de presa de dezmintire din partea Mega Image si Carrefour… oh wait..

      Sunt sigur ca au fost si greseli pe lista, dar sunt la fel de sigur ca in proportie foarte mica.
      Sau o sa-mi spui acum ca si Negoita e cu taxele la zi?

  8. Aia care nu te lasa sa alegi in piata sunt doar niste samsari prosti. De aici pana la concluzia ca satul romanesc trebuie sa dispara e cale lunga. Taranii care produc pentru subzistenta trebuie sa se transforme in mici producatori si sa umble putin la mentalitate.
    Ridici in slavi supermarketurile si evidentiezi doar ce vezi la suprafata. Ca sa fie marfa aia buna la raft niste producatori au dat capsuni de calitate la 3 lei catre magazin. Abia daca scot profit. Toate tarile isi protejeaza producatorii fie prin subventii fie prin facilitarea acesului in piata.

    • #36

      Taranii de care vorbesti abia stiu sa scrie… pana la asociecere trebuie mai intai sa invete ce e aia.

    • #37

      Mergi in corporatie si zi la un grup de 30 programatori(strict programatori): Ia organizativa putin si rescrieti proiectul x de la 0. Sa vezi cat de bine se organizeaza. Daca organizarea nu vine ierarhic si rolurile nu sunt bine impartite nu iese nimic. La fel si cu producatorii. Toti urla la ei sa se organizeze. Daca nu porneste de sus cu un cadru bine pus la punct nu are cum sa se intample. Dupa ce sunt bine definite asociatiile ia sa vezi cum si producatorii care abia stiu sa scrie isi gasesc locul.

    • #38

      toata lumea macane despre asociere, dar nimeni nu stie nici macar ca se impoziteaza dublu. taranul vinde la asociatie -> impozit. asociatia la comerciant -> impozit. asociatia cumpara 1 tona de gunoi -> impozit. asociatia vinde la membrii 100 de kile de gunoi -> impozit. + ca mai sunt o gramada de alte rahaturi. de ce ar intra cineva in asociatie ? sa piarda si la vanzare si la cumparare minim un % de impozitare ?

      asta e legislatia actuala, facuta cu curul.

    • #39

      @user

      Tre’ sa manance si aia din sectorul public.

    • #40

      @user
      ideea e asa: faci asociatie, ai productie mai mare care poate sa obtina preturi mai bune la hypermarket. sunt mai multi, atunci pot sa puna bani sa faca un depozit de frig. asta inseamna livrare de produse proaspete pe o perioada mai multa in conditii mai bune. inseamna proiecte pe bani europeni. inseamna controlul si trasabilitatea produselor si a calitatii lor. etc etc

      dar e simplu sa zici ca platesti niste bani in plus si noi nu vrem sa facem asta si mai bine murim in glorie si saracie. #munca dupa posibilitati si venituri dupa nevoi

  9. Eu astept cu nerabdare legea aia cu 51%. Sa-si mai miste curul si hypermarketurile sa caute marfa autohtona.

    • #42

      Si eu, abia astept maslinele si portocalele de la Teleorman, kiwi din Dobrogea, bananele si rodiile de la Calarasi. Plus ca in mod cert voi lua rosii romanesti la 12-15 lei kilu cat era la mine in piata acum 2 saptamani in loc de cherry olandeze la 6.99 500gr, am o foarte mare incredere ca gradinarii de la noi folosesc cu parcimonie pesticidele si fertilizantele si accepta sa mai piarda din recolta in loc de a-si otravi clientii. Am incredere maxima in ei, in lipsa oricaror norme si controale in domeniu. Ca sa nu imi vina cineva sa imi spuna ca 99% din peodusele romanesti din piete nu pot contine si uraniu, oricum procentul ala e complet necontrolat.
      Intrati pe olix si cautati pesticid sau fertilizant rosii sau fungicid, sa vedeti ursareala de comert acolo. Nu avem noi suficiente Madaline pentru ce se poate cumpara la liber.

    • Nu vezi banane de Teleorman in market pentru ca producatorul roman de banane nu are intrare in marketuri. Vine mafiotii cu tiruri de banane de panama si are intrare pentru ca da spaga.
      Fara gluma, in magazin vor fi 51 rosii de galati si 49 de amsterdam. Daca tu vrei de amsterdam cumperi 5 si magazinul va aduce in completare. Tu nu vei pierde nimic in schimb producatorul roman ar avea o sansa. Vom vedea daca rezista. Asa cum e acum sigur nu rezista.

    • #44

      Legea aia e atat de comunista incat si comunistilor de la UE le-ar fi scarba de ea. Nu va fi aplicata niciodata pentru ca da bine sa o scoti de la sertar si sa o vanturi in an electoral dar atat, nu poti fi luat la perpewlis cu infringement de la UE. Iesim din UE sa ne aparam gogonelele?
      Inca nu sunt lamurit cum se va realiza paritatea aia, serios. 51% din ce? Din valoare, dintr-un anumit produs? ce se intampla cu 90% din produsele straine care nu au echivalent fabricat aici in Ro? Daca e vorba de paritate contabila, cate rosii romanesti de 10 lei kila va trebui un supermarket sa vanda in contul unui TV UHD de 139cm din Coreea? O sa isi faca samsung fabrica aici ca sa vanda “romaneste” la mine in cartier la carfur? Zewa? apple? etc?

    • #45

      Continuare: daca e paritate financiara, ce face carfuru cand vede ca clientii prefera marfa de afara si 90%vanzari sunt realizate pe articole de import? Le scoate de la raft pe alea, ne luam la bataie pe ultima banana, ultima rola de volare, ultimul laptop cu procesor athlon si 2gb de ram, windows ready? Asteptam pana luna viitoare cand mai baga 3 bucati? Nu esti la curent cu situatia din Venezuela de zilele astea?
      Cand sunt produse similare de provenienta ro si afara, ce face carfuru? vede ca 80% clienti vor cherry olandeze si le mareste pretul sa nu se mai dea? le scoate de la raft si pe astea? Again, Venezuela?

    • #46

      @Radu: ai dreptate. Asteapta sa vezi ce prevede “Trade in Services Agreement” (TiSA) (capitolul referitor la “domestic regulations”).

    • #47

      Continuare2: ce faci, obligi doar carfuru si alti prosti ca el sa faca asta? o sa te acuze de discriminare fata de alte businessuri, emagu de ce sa nu fie obligat? emag vinde acum probabil 99% produse straine, cum il obligi si pe el sa echivaleze ratia? ca pe vremea lui ceasca cand se dadeau 2 aripi si un gat de pui mort de foame doar daca luai si o punga de mazare storcita, il obligi ca la o casca blututz sa vanda in colet si o pereche de pantaloni secuiana? wtf, nu vreau pantaloni secuiana!! etc

    • Iti dau un citat gasit in 15 secunde: “Propunerea legislativă susţine că în România comercianţii persoane juridice autorizate să desfăşoare activităţi de comercializare pentru produse alimentare au obligaţia ca, pentru categoriile: carne, legume şi fructe, să achiziţioneze aceste produse în proporţie de cel puţin 51% corespunzător fiecărei categorii, provenite din lanţul alimentar scurt, aşa cum este definit în Politica Agricolă Comună a Uniunii Europene. Prin excepţie, în lunile de iarnă, decembrie-februarie legumele şi fructele din import pot reprezenta maximum 70% din oferta, pe fiecare categorie, a comercianţilor menţionaţi.”
      Nu e despre plasme, procesoare si banane.
      Nu stiu cat e de cretina actuala propunere dar daca vor s-o faca aplicabila probabil se poate.
      Legat de zewa, eu iti dau sfatul lui basescu pentru ca ai spus candva ca esti fan: incearca macar o saptamana sa folosesti Lila Camilla de Vrancea.

    • Mwhahahahaha. S-a votat legea in camera deputatilor. Toti fermierii olandezi si spanioli sunt in soc post traumatic, bursa din rotterdam a cazut, tesco ameninta ca se retrage din Belgia daca nu se intervine in Romania, in Turcia fabricile de plastic rosu au inceput sa se inchida, fermierii egipteni de cartofi ameninta Romania cu atentate surpriza, ce mai, vine sfarsitul lumii.

  10. #51

    Ciresele: la Mega 19 lei, la Kaufland pe Racari 15 si la Auchan Vitan 19, niste mizerii. La Ramnic 8 lei acceptabile, 10 alea negre si 13 alea cat prunele.
    Asa ca Señor, mai da o raita 🙂

    • #52

      Îți vindeam eu 1 tona cu 5 lei 🙂 Eu am contract cu profi și vând anual.

  11. Poate ţine şi de zonă: aici în piaţa din vecini n-are nimeni treabă că alegi, ba chiar te încurajează ţăranii să alegi. Plus că n-am văzut veci pururi de când s-a deschis piaţa fructe sau legume stricate.

    Also, cireşe 10 lei când la Kaufland sunt 20.

  12. #54

    Aprozar Romana vav Tratoria. Super marfa, ce I drept mai scumpe(18 lei kg.cirese super).
    Caise, la.fel, meserie. Le.aduc zilnic.
    Daca nu faci gem sau dulceata, merita luat in ciuda pretului marisor.
    Piata.Domenii: nesimtire:20_25 lei kg cirese. Pass.

  13. #55

    Da, dar or sa iti sara in cap unii ca taranii au legume si fructe naturale, bio, trio..nu ca supermarketurile la care ie injectate. Se stie ca taranii nu stropesc deloc culturile…..

  14. #56

    Da, nici eu nu mai cumpăr în veci de la piaţă că,ai draq de ţărani,când le ceri pomelo,avocado,mango,mangosteen,cherimoya,platonia,cocona,duku,safou,jabuticaba,zic că n-au,da’ io cred că le ţin doar pt. consumul propriu,şi ne vând nouă toate rahaturile astea ecologice de care vor să scape.Şi nici nu-ţi dau bon fiscal,să-l decontezi pă firma ca orişice corporatist care se respectă!
    Deci,tuie maranilor!!

  15. Nu mai cumpărați din piață de la cei care refuză să vă lase să alegeți marfa. Dacă la hypermarket poți să îți alegi fructele/ legumele, trebuie să poți face asta și în piață.

  16. #58

    o sa ma scuzi, ca te stiu om bun. dar esti superficial rau rau rau. in hypermarket se vinde indeosebi imaginea, cum imaginea e buna, normal ca iti lasa un gust ok-ish. in piata se vand produse si stricate si ok, si cu samsari si fara samsari. ar trebui sa ii multumesti dumnezeului tau ca mai exista un loc unde sa alegi si ca mai exista varietate, cat o fi ea de mimata etc. nah, eu nu as lua niciodata fructe de la hypermarket, doar daca e iarna, vad capsuni si ma ud in gura ca…

    • #59

      da like daca esti beat miercuri la ora 12

  17. #60

    Pe la mine pe unde ma dau cu tractoru pe câmp vin din astia din stolul lui vanghele sa ia capsuni sau cirese.Pret de achizitie 1.5- 2 lei si oamenii când ca nu au loc de desfacere,vorbesc de aia care au minim 1000 de cuiburi,nu ca mine care am in curte 80 de cuiburi pentru consum.Sambata trecuta am adunat 11 Kg la sfarsitul asta de saptamana probabil la fel.Eu si altii de doi ani stam cu jalba in mana la primar sa amenajam canalul de irigatii pe banii asociatiilor si zdreanta ne da mumu.Eu ii invit pe aia care spun cat de gustoase si sănătoase sunt legumele din market sa guste o leguma fertilizata doar cu compost animal si vegetal.De aia la tara aia sparg lemne la 70 de ani si in oras urca ala doua etaje pe scări si pisa pe lângă wc ca intra in fibrilatii,de aia sunt atatia umflati si balene ca e hrana sănătoasă,da ei o ard ca tin dieta.Eu am recomndat la cineva care are vite sa suplimenteze tainul traditional din fan pe perioada rece cu napi,rezultatul 15 l de lapte in plus la cele doua mulgeri.Si vine colectorul sa plătească el 50 sau 70 de bani pe litru.

  18. #61

    citesc si ma crucesc (nefiind la curent cu preturile din Romania). Se pare ca taranul roman e mai hapsan decat cel european. In italia in multe cazuri costa cel putin la fel si imi vine greu sa cred ca au aceleasi cheltuieli de productie

    • #62

      Dude,esti dus cu capul?In Italia pretul e cam la fel,dar taranul italian producator de fructe-legume ,este sponsorizat cu 80% din cheltuieli de catre Stat.La crescatorii de animale chiar 90%.
      Si acum stai oleaca si fa diferenta!

  19. Nu poti compara fructele din hipermarket cu cele din piata, cu toate ca nici in piata nu mai stii ce cumperi. In ceea ce privesc ciresele si capsunile probabil sunt autohtone, in schimb rosiile sunt foarte multe si imporatte. Arata ata de bine cand le vezi, iar cand ajungi acasa iti dai seama ca sunt cam verzi in interior. Pe mine ma irita rau chestia ca nu pot sa aleg eu produsele, sa le pun eu cu mana mea in punga, pana la urma de asta am venit la piata ,s a pot sa-mi aleg ce vreau…ca la fel de bine puteam merge in supermarket sa-mi iau la caserola, macar acolo imi asum ce cumpar, nu am cum sa verific fiecare capsuna / cireasa din caserola.

  20. Va plangeti atat…. sa vezi pe afara: am fost la Barcelona, era pe La Rambla un carfur si am zis ca facem o economie sa luam mere – ei bine toate erau fotoshopate si ceruite (stiti clipul ala de pe FB cu marul ceruit spalat cu apa calda?), straluceau de iti luau ochii. Gustul era de carton, nu de fruct.

    • #65

      Mai bine luai caracatita si chipiron. Plm
      ,cumperi mere in.Barcelona….

    • #66

      Te asigur ca nu am mancat in romania capsuni la fel de bune ca cele din supermarketurile germane in sezon. Atat ca preturile sunt intre 4 si 7 eur/kg la capsuni. Si in supermarketuri gasesti din plin mere necerate, pere etc.

  21. #67

    Ultima data cand am cumparat cartofi din piata, vorbeam la telefon si am uitat sa ma uit dupa zidul de cartofi impecabili, pus le marginea tarabei. M-am uitat dupa unii nici prea mari “ca nu mai au gust”, nici prea mici “ca nu mai ramane nimic din ei”, am cerut 5 kile, am luat traista, am multumit si am plecat.
    Cand deschid sacosa acasa – niste cartofi cat nucile, plini de bube. Primul gand a fost ca am incurcat sacosa cu altcineva, ca aia nu au cum sa fie cartofii cumparati de mine. Al doilea gand a fost de autoconservare, asa ca am pitit sacosa pe balcon si am anuntat naiv ca am uitat sa cumpar cartofi.

  22. #68

    Bre, si asta cu ridicatul in slavi al supermarketurilor, nu e chiar asa cum crezi matale.. eu am facut o faza acum vreun an jumate cand eram mic si prost, de care inca imi e rusine.. ergo, sunt un mic producator de ceva si fiindca lumea s-a invatat in 3 ani cu calitatea de la mine (comparativ cu cea din supermarket, mai apoi am inteles de ce) aveam si inca am foarte multi clienti.. 9-10 luni pe an cererea imi depaseste oferta astfel iincat trebuie sa astepti cam o saptamana sa iti vina randul la livrare, lucru asumat de mine.. pentru a avea mereu produs proaspat.

    Ei bine, acum vreun an jumate am avut eu o situatie ca aveam productia vanduta in fata pe vreo 11 zile.. si de rusine, de clientiii mei recurenti si obisnuiti sa nu ii pun naiba sa astepte atata vreme (e totusi vorba de mancare, nu de vreun gadget din china la care te astepti sa astepti) am zis sa fiu “destept”.. asa ca inteligentul de mine si-a zis “lasa ma, merg si iau 10 de caserole din kaufland si pun eticheta mea peste ele si gata”.. e vb de caserole de oua de prepelita..

    La 1-2 zile am primit mail-uri furioase de la clienti (din fericire “damage-ul” a fost relativ mic, doar 3 clienti au nimerit oua din lotul kaufland).. ca sunt dezamagiti, ca au cumparat de la mine de atatea ori si ca nu se asteptau sa le dau oua imputite.. am ramas absolut socat de pozele din mail-urile respective.. eu din experienta pot spune ca acele oua aveau MINIM 2 luni de cand se imputeau, caci erau deshidratate 90 % si ce ramasese pe fundul oului era complet negru, desi pe eticheta lor scria ca au chipurile vreo 9 zile..

    Si uite asa, producatorul autohton (si cinstit) a livrat peste 200.000 de oua de calitate maxima neavand nici macar o plangere, si prima si singura data cand a cumparat 200 de oua din hipermarket cu greu a scapat de plangere la OPC, fiindca sunt inregistrat si functionez legal, cu bonuri, etc.

    Evident, de atunci in viata mea nu am mai facut o asemenea prostie sa imi asum eu practicile altora, dar chiar nu m-as fi asteptat sincer.., am zis sa trisez si eu o data, ce se poate intampla? :))

    Nu zic ca e neaparat ca e vina Kaufland, ca nu stie sau controleaza Kaufland ce face producatorul in ograda lui, care in cazul asta era roman.. deci se incadreaza cu succes in aia 51 % produse romanesti, de maxima calitate…. bleah!

    Dar per ansamblu nu as vrea sa dispara taranul din piata, fiindca cu toate metehnele lui inca mai gasesti oameni ok, si produse ok, chiar daca e un pic de oterie legat de ce om nimeresti.. De exemplu eu am un vecin care se ocupa cu rosii, si are mii de m2 de solarii cu rosii de vanzare.. si un loc separat de vreo 20 m2 in care are rosiile pentru el si copii lui 🙂

  23. a venit doamna de la moldova.
    Cirese…a aruncat vreo 2 din ele. Cu a 3a am aruncat io dupa pisica. 8lei kilu.
    Rosii: 3.5lei
    Castraveti: 1.5 lei

    Poate n-ai luat tu senioare din Ramnicu Sarat ala bun 😀

  24. …si totusi, ce-i aia “dulceata keto”? Nu-mi dati linkuri, nu mege site-ul.

  25. #73

    Nu stiu ce capsuni ai cumparat tu, dar eu din piata am luat acum cateva zile cu 3,50. Din Cluj.

  26. #74

    Văd un tablou :
    – tu cu zoso mergând în spatele unor tancuri ce au aplatizat în prealabil niște case. Tu cu un aruncător de flăcări în mâini plimbându-l de la stânga la dreapta, iar zoso cu un mauser în mână dând lovitura de grație unuia ce sprijinit pe un cot întinde mâna spre el.

    • #75

      :)))))))))))))

    • #76

      Omul cu mauserul se chinuie de cateva luni sa injghebe un ciocan, mai usor cu apocalipsa.

    • #77

      Mauseru’ e sculă nemțească, nu are el ocazia să bricolească nimic la el.
      ps.
      Să-și ia o bardă suedeză, și e tot un fel de mauser și aia.

  27. #78

    piata aia de gros din rahova: producatorii sunt “consiliati” sa vanda marfa catre purtatorii de certificate de producator din piata cu pricina altfel roiul!
    in vami cea mai mare smecherie e cu legumele si fructele, evaziune ftw!
    a fost un lot de caise din turcia cu nivel de pesticide depasite de jdemii de ori, printre alte mii de loturi probabil.
    stiu in cazul a multe magazine tip hypermarket ca aduc fructe si legume de la producatori locali in conditii comerciale ff bune pt ei (producatorii)
    doar ca nu pot sa castige toti si de aici drama.

  28. #79

    Deci retorica (pe care o presupun adevarata) e: taranul roman nu poate concura cu taranul ungur/francez/italian/spaniol/etc pentru ca acestia din urma primesc subventii. Bun. De ce nu se dau subventii si la taranii romani in cazul asta? De ce nu sunt ajutati sa concureze din pozitie de egalitate? De ce trebuie sa fie fortate magazinele sa cumpere de la ei? De ce nu sunt ajutati sa se ajute singuri? A?

    Legea care obliga magazinele e absolut cretina.

    • #80

      @Radu doar o comparatie :Germania- cereale 260-280 euro subventie pe ha,Rumania-160 euro pe ha din care 139 de la UE si 21 de la bugetul National.Aici bagi si floarea soarelui.Cea mai mare subventie este la tutun 1500 euro sau ceva apropiat dar in conditiile in care s-au cultivat sub 1300 de ha,comparativ cu ce se cultiva înainte de 89 când erau ani in care se cultivau peste 60.000 de ha.Eram in top 5 la productia de cânepă si acum suntem pe pozitia 100 si ceva im schimb importam fibre brute sau produs finit din China.Statia experimentala Buzău cele mai bune seminte de tomate si nu numai,soiuri romanesti native a pierdut jumătate din teren ca sa se construiască un mall si un rezidential si Vanatoru se lupta sa nu mai tranteasca astia o Billa sau o Cora peste el.De ce nu sunt ajutati?Plm nu stiu.

    • #81

      Un functionar public lucreaza pentru bani, nu pentru oameni.

    • bine neamtule.

      frumos la canepa: in continuare e considerata drog, asta fiind motivul pentru locu 100.

    • #83

      da, iti trebuie tzaspe autorizari ca sa o cultivi

  29. #84

    Zoso si Cetin gândesc cu acelasi creier.

  30. E clar, deci Matache rules!
    Iau de peste 2 saptamâni căpșuni românești, azi 6 lei kilu, iau câte 3 kile o data, si nu am nevoie sa le aleg, ca toate sunt super!

  31. #86

    Iar legatura dintre satele romanesti si vanzatorii din piete este……

  32. #87

    prin alte parti cum sunt ambalate cate 3 cosulete de platic intr-un carton, 3 cartoane intr-o jumatate de cutie, sau 6 intr-o cutie intreaga. Asa ca foarte putine se strica si nici nu se compara cu cele din supermarket.
    mamalikestocook.com/wp-content/uploads/2014/05/DSCF1207.jpg

  33. #88

    A inceput ramadanul si tu ne pui poze cu capsuni?