Ne hlizeam ieri că am făcut degețele în aluat pentru #tatigătește și că am căutat degețele grăsuțe, pentru că cei de aici sunt bine hrăniți și, din cauza asta, nici nu aleargă repede.

Am mai făcut zilele trecute niște chestii, gen Varză a la Clouje sau sushi, dar mi-a fost lene să le fac poze și eram sictirit de stat în bucătărie, în timp ce fetele stăteau și bârfeau diverse.

Și mi-am dat seama ce diferențiază un bucătar adevărat de un amator căruia îi place să gătească chestii.

Nu e vorba de gustul sau calitatea mâncării. Sunt pe net tone de rețete, de toate felurile, promovate inclusiv de bucătari cu mare ștaif. Dacă te ții de rețetă, este practic imposibil să o ratezi, iar chestiile de finețe, textură și altele le pricep atât de puțini oameni, încât e chiar irelevant.

Nu e nici măcar de tehnică. Iei cursul lui Copolovici de Essential cooking skills (văd că a apărut și partea a 2 a) și, cu puțină îndemânare și niște exercițiu, poți ajunge să tai julien la fel de bine sau să faci diferența dintre vinegretă și supă.

Știți ce este?
Răbdarea, persistența și insistența de a face același lucru de zeci de ori sau de sute de ori și de fiecare dată să vrei să fii la fel de bun, produsul să fie la fel de bun și să vrei să faci asta zi de zi.

Mie îmi place să gătesc. CÂTEODATĂ, când am eu chef. Fac chestii foarte bune, DAR O SINGURĂ DATĂ. Nu mă pune 2 zile consecutiv să îți fac aceeași chestie sau de mai multe ori, sau mai mult timp, pentru că m-ai pierdut pe drum. Când fac sushi, care sunt cele mai bibilite dintre toate, după 5 foi de alea îmi vine să îmi tai venele și vreau să plec învârtindu-mă.

Niciodată nu aș putea face asta cu plăcere, zi de zi. Pur și simplu m-aș plictisi de moarte și aș lua-o razna.

Vă spun, e o chestie să fii bucătar. Doar ideea de a reuși să obții același gust, aceeași calitate, de fiecare dată la același nivel, nu e ceva pentru oricine.

Foto julită de la Copo

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

19 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    E ca la calcatul rufelor: ptr. incepatori este enervant dar cand te prinde devi Zen. Eu as calca toata ziua, iau timpul pe camasa, pe maneca, pe sosete si chiloti. Ma concentrez pe dungi, pe nasturi…

    Incearca Sa te concentrezi pe taiatul legumelor, gandeste ca o leguma, respira ca un pester, fi orez. Si poate-ti place si rutina…

    • #2

      da, pentru că eu gătesc de ieri și am nevoie de sfaturi de relaxare și cum sa îmi placă.

    • #3

      te-ai adaptat repede la viata de bavaria. Nu mai simti ironia, ti s-a tocit simtul hazului. Bavarez get beget. Asteptam poza in costum d-ala traditional.

    • #4

      sunt bătrân

    • #5

      @lucica: pai… palarie are….

  2. #6

    Ce spui tu acolo “Răbdarea, persistența și insistența de a face același lucru de zeci de ori sau de sute de ori și de fiecare dată să vrei să fii la fel de bun, produsul să fie la fel de bun și să vrei să faci asta zi de zi.” e diferenta dintre amator/hobbyst si profesionist. Nu e doar la bucatarie, e valabil in orice domeniu – e usor sa scrii zilnic, daca singurul motiv pentru care o faci e traficul?
    Profesionistul e captivat in egala masura atit de “drum” cat si de rezultat. Amatorul, doar de rezultat – odata atins rezultatul, interesul scade. Nu putem fi profesionisti in toate, dar putem fi intr-un domeniu.

  3. #7

    Nu incerc sa te periez, dar sunt conins ca si printre bucatarii cu staif ai sa gasesti o groaza care din cand in cand scriu… chestii bune si interesante dar nu ar putea face asta zi de zi… o viata intreaga.
    De ceva vreme am ajuns la concluzia, ca nu e cea mai buna idee sa inveti ceva de la cei mai buni in domeniu, privind ceea ce fac…. totul pare foarte usor!

  4. #8

    Plm, acum cat de ghiei sa hii să-ți placă treaba de femeie? 😛

    • #9

      in sensul că femeile “Fac chestii foarte bune, DAR O SINGURĂ DATĂ”?

  5. #10

    Bucatarii mari gatesc multe feluri intr-o seara, nu faci chiar acelasi lucru mereu. In plus bucatarii buni mai schimba si singuri retetele, se adauga feluri noi, se scot feluri vechi, etc. Sunt sigur ca la un moment dat iti vine sa-ti bagi picioarele in el de gatit, cam ca in orice domeniu cred ca se intampla asta.

  6. #11

    Oricît de bine ai gati la final e tot un căcat…

    • #12

      și să nu uităm POFTĂ BUNĂ :)))

  7. #13

    Toate ca toate, da’ mujdeiu’ e la locu’ lui … gut gut 😉

  8. #14

    Eu cand tai ceapa o fac sa planga!

  9. #16

    Sâmbătă am făcut linte+curry de pui+aloo gobi (cartofi cu conopidă). Duminică am făcut fasole cu cârnați (groși). Luni m-am deferlat în neștire. Am luat două furazolidoane și acum sunt ok.Ish.
    #caporculatroc

  10. #17

    Iar îmi amintesc ca faci sushi acasă ca săracii…

  11. #18

    Citeam 3 blogări.
    Unul a renunțat și a intrat in Bucătărie
    Al doilea cu bricolajul. Citit sporadic.

    Jur ca la începutul articolului m-a gândeam ca te pierd și pe tine.

    Anyway. Sunt băut

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.