Anul trecut am observat că lumea a căutat frenetic pe dexonline răspunsuri la o întrebare din examenul de simulare pentru examenele naționale de la clasa a 8-a. În mod curios, căutările au venit… în timpul examenului, iar câteva chiar înainte de începerea lui!

Lăsăm la o parte stupizenia unor oameni de a trișa la un examen de antrenament. Anul trecut am observat tardiv autofurarea căciulii, dar anul acesta am apucat să ne organizăm nițel. 🙂

Pe durata simulărilor de astăzi, am înlocuit definițiile pentru cuvintele date la subiecte, astfel:
pretutindenea, pretutindeni → pururi;
a zări, zărit →a zori, zorit;
felonie → făloșenie (mai mult despre asta la final).

Scrie dexonline, pe blogul propriu.

După ce a apărut acest post, s-a inflamat un internet de virtuoși, care mai de care mai buni și mai drepți, apărători ai cinstei și dreptății, care i-au ciufulit bine pe oameni pentru că au înșelat așteptările oamenilor și că așa ceva nu se face. Mă-nțelegi, un mare faux pas.

Întrebarea e simplă.
Vi se pare ok ca un site să încerce să lupte astfel împotriva analfabetismului și a trișării (În mod curios, căutările au venit… în timpul examenului, iar câteva chiar înainte de începerea lui!)?

Dacă aveți nelămuriri, ei sunt dexonline.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

82 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Da.

    • #2

      mi se pare nu numai comic, ba chiar premeditat cu bun simt. bun deci, cum or fi facut-o? exista 3 variante: deductie dupa ce se cauta in dexonline, pasat cuvintele din sala de catre profesor/elevi, sau chiar date inaintea examenului, ceea ce deja pare un pic cam prea conspirationist…

    • #3

      E greu de citit linkul din articol, e mai ușor să ne întrebăm cum au făcut-o. Uite un citat relevant:
      “Am dedus aceste cuvinte înainte să apucăm să vedem subiectele, urmărind pur și simplu lista cu cele mai căutate cuvinte, în care acestea se detașau clar.”

  2. #4

    Era mai simplu si elegant sa zica ca nu ofera explicatii pt cuvintele alea pe timpul examenului, dar de romanisme.

  3. #5

    Este ok sa lupte dar nu asa. Prin miscarea facuta isi pierd din credibilitate. gandeste-te la oamenii care au intrat sa cauta felonie si care nu aveau nicio legatura cu examenul. Victime colaterale ? Eu as fi pus un banner la cele 2-3 cuvinte : “Esti la examen ? Cum e ? Nu e frumos ce faci!” (sau ceva in genul). Sau cum zicea cineva prin comentariile lui zoso: “DNA-ul te asteapta afara cand iesi din sala. O zi buna !”.

    • #6

      Cei de acolo fac treaba asta voluntar, mentioneaza ca nu sunt membrii ai Academiei si nici definitiile nu sunt oficiale. Chiar nu pricep de ce le bati obrazul, de parca ar datora ceva cuiva. E ca si cum te-ai supara pe wikipedia ca nu corespunde ce e acolo cu realitatea

    • #7

      Sunt voluntari, da, pot sa faca ce vor pe site-ul lor, nu sunt oficiali ai statului si nu au obligatie de educare. Pe de alta parte isi incalca una din propriile reguli: “Nu dorim să modificăm definițiile existente, deoarece nu ne aparțin, dar sistemul ne permite să facem adnotări pe marginea lor.” A fi voluntar la ceva ce poate afecta in rau pe altii (ma refer la cei care nu au examene in intervalul respectiv) devine discutabil. Dar nu stiu cat de mult li se poate imputa chestia asta. Poate la nivel moral doar. E cu doua taisuri.

    • #8

      Ce vrajeala! Cine naibii si in ce context ar putea folosi termenul asta? Cat despre aia care ar cauta “pretutindeni” sau “a zari”, nici un fel de compasiune!

    • #9

      Iar dacă făceau asta îi apuca pe ăia remușcarea și renunțau să mai copieze? Ar fi căutat definiția lejer pe alte site-uri de sinonime. Pentru mine au câștigat și mai multă credibilitate cu mișcarea asta, nu plânge nimeni că niște apologiști ai hoției se vor supăra și nu o să mai intre pe dex.ro.

    • #10

      Pentru cei care au comentat revin cu intrebarea : Cei care au citit articolul lui Plesu, au intrat si au cautat “felonie” si au primit un raspuns total gresit cu ce sunt de vina ? O sa mai aiba cineva incredere sa intre pe site ? O sa stau sa ma gandesc daca e zi de examen sa stiu daca imi da un raspuns bun sau nu ? Prin asta zic ca si-au pierdut credibilitatea…

  4. #11

    Da! dar e trist că un site condus de voluntari trebuie să facă munca profesorilor și a părinților.

  5. #12

    are. si ne doare-n shtanga de ratonii care vin din spate si nu ne pot lua locurile de munca ca is prea idioti 🙂

  6. #17

    DA, mi se pare FOARTE ok ce au facut atata timp cat niste elevi de clasa a 11a/12a au nevoie de o cautare pe dexonline pentru a afla sensul unor cuvinte ca pretutindeni sau zarit.

  7. #18

    Foate tare, sa spuna mersi ca i-au ars doar la simulare si nu au pastrat faza pentru examenul pe bune.

    Asa vad si aia care corecteaza cati elevi au trisat prin metoda asta sau au copiat de la cei care au folosit metoda dexonline.

    Eu as pune site-ul in 503 in timpul examenului dar as pastra IP-urile celor care cauta inainte, pentru ca au visat ei intrebarile.

    • #19

      E foarte bine ca au facut-o la simulare. La examenul real nimeni nu va mai avea incredere in definitiile de pe dexonline sau alte site-uri de profil. Asta inseamna preventie si e mai buna decat vanatoarea de vinovati.

    • #20

      Vezi sa nu-l scapi in 502, ca il scoti greu de acolo. Iti trebuie macar un tractor sanatos si un rand de IP-uri de iarna.
      Cat despre IP-urile celor care cauta inainte, le pui in rama? Sau ce faci cu ele?

    • #21

      uneori pot fi asociate cu institutii dar daca nu stiai asta nu ma pun sa-ti explic eu. Da, nu o sa aflu ca gigel de pe strada lacramioarei are subiectele dar pot sa ma intreb de ce le cauta cineva de la casa de pensii, cu doua ore inainte.

  8. #22

    Daca la nivelu’ asta s-a ajuns, au tot dreptu sa-si bata p*la de ei. Pan la ultimu’ cm

  9. #23

    Cautarile de dinaintea examenului or fi fost facute de catre cei care au conceput subiectele iar cele dein timpul lui de catre profesorii supraveghetori dupa ce au fost intrebati ” -Dom’ profesor , ce scrie aici? “.
    Si eu mi-as fi batut plua de ei insa as fi inlocuit definitiile cu ” Te-am prins ! Arunca repede telefonul !”.

    • #24

      inseamna ca baremul de corectare contine aceleasi definitii gresite pe care le-au copiat si elevii

    • #25

      Chiar crezi ca subiectele pt un exament national care incheie un ciclu de invatamant (fie chiar si simulare) se concep cu 5-10-30-60 de minute inainte?!

  10. #26

    DA! Este o metodă foarte originală de a pedepsi acest gen de furt!

  11. #27

    Da. Proiectul dexonline e privat, accesarea sa nu e un drept garantat si gluma nu încalcă nicio lege.
    Ar fi chiar interesant sa vedem si o harta a accesarilor, sa stim si noi cine e fruncea.

  12. #28

    Nu, mi se pare o reactie exagerata a celor de la Dexonline, cautand sa isi faca publicitate.
    Cei care au cautat, puteau sa fie parinti sau alte persoane care au aflat subiectele, din exteriorul scolii (da, a fost o simulare, nu un examen). Clasele au fost supravegheate video, greu de incercat ceva.

    • #29

      Da mă Sebi mă. Publicitate pt dexonline. In p*la mea de analfabeti. Imi pare rău, dar dacă ca și adult (că tot zici de părinti) ai nevoie de dex ca să afli sensul acelor cuvinte……..

    • #30

      @alexcd
      Da, ai dreptate, dar daca te-ai uita pe baremul de la clasa a VIII-a (antonim pentru pretutindenea: nicăieri / nu este mentionat nicaierea) , daca ai vedea cat de prost au extras fragmentul din Ion Pillat- Toamnă la Miorcani, poate ai intelege ca nu toti parintii sunt analfabeti, ca poate vor sa verifice toate posibilele surse/variante. Este usor sa aruncam cu etichete, sa punem la colt.

  13. #31

    Ba, nu stiu cum e in cazul vostru, dar mie mi se pare asa, ca si cum un hot m-ar da in judecata ca s-a curentat la mine in casa, la televizorul pe care tocmai mi-l fura.

    • #32

      La procese de genul asta in America, hotii mai si castiga :))

  14. #33

    Don’t do the crime if you can’t do the time. Și nimănui nu-i plac trișorii.

    Oricum era o simulare de examen, nu avea ce rău să se întâmple. Probabil că la examenul pe bune nu vor mai proceda așa.

  15. #34

    De analfabeti, nu.
    De hoti, da.

  16. #36

    Atata timp cat au schimbat la loc dupa ce s-a terminat simularea, mi se pare o farsa reusita (si poate chiar o invatatura de minte).
    Chiar nu cred ca a patit cineva ceva in alea doua ore, ca au schimbat ei trei cuvinte. Daca inlocuiau instructiunile pentru prim ajutor cu cele pentru dat foc la casa, mai ziceam.
    O alternativa ar fi bruiarea semnalului la internet (si eventual telefoane mobile) pe durata probelor, dar deja dau in SF-uri si oricum se vor gasi destui care stiu cum sa ocoleasca asta sau care stiu ei pe cineva.

  17. #37

    eu as raspunde cu alta intrebare: are dreptul analfabetul sa invete in loc sa o frece? sau are dreptul de a nu fura?

  18. #38

    Mare chestie că nu știu copiii trei cuvinte folosite din an în paști. Mulți dintre păzitorii ciobănești ai limbei române de pe aici se exprimă fără vlagă și își limitează obsesiile gramariciste la acuzativ, “decât” și virgule.

    • #39

      Da, e mare lucru. Pentru că dacă nu le știu pe alea, în mod sigur nu le știu nici pe (multe) altele. Și mizeria umană își face mai bine cuib atunci când se întâlnește cu ignoranța.

    • #40

      Daca ai 3000 de dolari si ii schimbi la cursul de 1$=0,9E cati euro vei avea?
      La intrebarea asta 45% dintre copilasii romanesti de 15 ani n-au stiut sa raspunda. E vorba de testul pisa. E foarte mare problema, zic eu. Alte tari au 5-10%.

    • #41

      Mare dreptate ai cu privire la pazitorii ciobanesti :)) Insa copiii ar trebui sa nu ajunga la fel ca acesti pazitori, deci e o chestie, totusi.

    • #42

      Ingrid, pe ce lume trăiești? Tu chiar crezi că buchiseala anostă formează caractere?

    • #43

      @bigOne: cât e comisionul? Unde schimbi, că dacă schimbi la un valutist s-ar putea să rămâi cu 20 de euro. Poate copiii români nu au greșit.

    • #44

      Maithun: nu, eu cred că lectura și, în general, educația șlefuiește caractere (exceptând cazurile patologice). Desigur, prin educație nu mă refer la cei 7 ani de-acasă.

  19. #45

    DA. Este genul de actiune care ma face sa vreau sa donez pt dexonline pentru ca e clar pt mine ca inteleg si isi asuma educarea romanilor. Te ajut tot timpul anului gratis si la examen nu te ajut sa trisezi. Exact ce trebuia sa faca si scoala iar scoala rateaza ca de multe alte ori.

  20. #46

    da. worst case scenario, ii invata pe unii ca nu tot ce e pe un site e adevarat si ca poti verifica 2-3 surse pentru a confirma o informatie.

  21. #49

    da, dexonline poate sa faca ce vrea. este un proiect privat, accesul la el nu este un drept, doar ca inlocuirea unor definitii (indiferent de scop sau circumstante) contravine scopului lor autopropus, acela de a educa. metoda decenta era, asa cum a mai propus cineva, 503 pe durata examenului.

  22. #50

    Desigur. Pe langa faptul ca e o gluma reusita se poate afla cam care e procentul celor care triseaza.
    La urma urmei trogloditii care se vor supara pe dexonline pentru gluma asta invocand faptul ca au cautat exact atunci sensul cuvantului felonie si au ratat (insert here the biggest opportunity of your life) cam asa merita sa li se intample din cand in cand sa revina cu picioarele pe pamant.

  23. #51

    Strict in cazul asta sau similare, da.
    Vorba cuiva mai sus, n-au inversat instructiuni sau informatii de care sa depinda viata, sanatatea, finantele sau viitorul cuiva.

  24. #52

    Da.

    Si-n plus, tarlaua mea, fac ce vreu pe ea, daca nu-ti convine, nu intra. Parca asa ziceati voi, nu ?

  25. #53

    e o idiotenie ce au facut:

    1. cunoasterea unor cuvinte nu inseamna nimic si nu ar trebui examinata; dau pariu cu oricine de aici ca nu exista om care sa cunoasca explicatia tuturor cuvintelor din dex

    2. daca te lauzi ca esti o platforma academica atunci nu ar trebui sa intri in asemenea jocuri: adevarul academic e mai presus de orice

    • #54

      insa, daca nu sunt sau nu se considera platforma academica….atunci au dreptul de a face orice doar ca, in acel moment, se aliniaza la nivel de TNR si devin un site de umor

    • #55

      1. Cred ca vorbim de fondul principal de cuvinte, ala pe care ar trebui sa-l stie/utilizeze inclusiv aia cu retard usor (medical vorbind). Citeam la un moment dat ca un ultimii 10-20 de ani fondul principal de cuvinte s-a redus, oamenii cunosc si folosesc mai putine cuvinte decat acum 20 de ani.

    • #56

      Hai, hai, una e sa zici poliptota sau barabula, alta e sa zici pururi.

    • #57

      E normal sa se reduca fondul de cuvinte; scopul general este o comunicare mai rapida si mai lipsita de erori.

    • #58

      @deedee
      Barabula stiu ca inseamna crumpana. Dar poliptota ce inseamna?

    • #59

      @rammstein: O sa afli cand treci a 12-a.

  26. #60

    da , normal!

  27. #61

    dar e absurd sa credem ca toate cautarile s-au efectuat de catre elevii care erau la examen. De obicei, dupa ce sunt afisate subiectele, alti profesori si alti elevi incearca sa le rezolve, eu asa faceam in clasa a 11-a cand ma pregateam pentru BAC.

    • #62

      Daca un profesor, orice profesor, nu stie ce inseamna pretutindeni sau zorit eu l-as da afara. Si daca un elev cu iq mediu, mai mare de clasa a III-a nu stie asta, ceva, undeva e foarte gresit (si greseala nu e pe dexonline).

    • #63

      Ady-p, felonie stiai de inseamna? Daca esti prof de mate intr-o comisie de asta de examen si nu stii ce inseamna pretutindenea ar trebui sa fii dat afara?

    • #64

      @Big0ne, nu ziceam de “felonie”. Cam de cate ori ai auzit/citit in viata cuvantul asta si de cate ori “pretutindeni” sau “zarit”?

  28. #65

    Am intalmit analfabeti,care abia se semnau si cunosteau doar banii,atat.Nici nu stiti ce sentiment de mila,de compasiune m-a incercat.E mare lucru sa stii sa citesti o carte care iti lumineaza mintea.Dar si mai greu de crezut e ca mai sunt o gramada din astia printre noi care prin actiunile si reactiunile lor ne afecteaza pe noi in bine sau rau fara sa aiba cunostinta.

  29. ce nenorociti ma. Au modificat 3 cuvinte. Daca cautam FIX atunci felonie. ramaneam cu felonia in mana?

  30. #68

    Nu.
    Nu asta este solutia, genul asta de lucru nu va realiza nimic decat sa creeze niste hype si publicitate in jurul site-ului pentru ca pana la urma e absurd sa crezi ca poti suplini numeroasele deficiente ale sistemului de educatie care au dus la genul asta de situatii prin genul asta de manevra.

    • da chiar asa. Cum sa faci ceva care sa iti creasca publicitatea in juru siteului tau propriu si personal?

    • #70

      Intrebarea finala pusa de arhi este:
      Vi se pare ok ca un site să încerce să lupte astfel împotriva analfabetismului și a trișării?

      Raspunsul meu l-am dat mai sus.
      Daca intrebarea era: Vi se pare ok ca un site sa intreprinda actiuni de genul asta pentru ca este “catchy” si va genera hype raspunsul ar fi da. E site-ul lor – pot sa faca ce vor cu el, pot sa-l promoveze cum for atata timp cat se afla in limitele legii.

      Nu consider insa ca e locul lor sa incerce sa corecteze deficientele sistemului de educatie oricat de mari sunt acestea.
      Arhi din perspectiva asta a intrebat. Eu din perspectiva data am raspuns.
      Daca au facut-o pentru hype – bravo lor – le-a iesit. Daca au facut-o din celalalt motiv – nu cred ca era locul lor sa se implice.

  31. #71

    Daca supraveghetorii nu au reusesc/nu vor sa lupte cu analfabetismul, e foarte bine ca lupta astia.

  32. #72

    dexonline.ro/definitie/pezevenchi

    Sau, mai simplu, bulangiu

  33. #73

    Sunt eu proasta sau ceva dar nu inteleg…de unde stie dexonline cine sunt utizatorii care cauta anumite cuvinte? De unde stie daca sunt elevi sau locul de unde acceseaza siteul lor, adica din sala de examen…Asta imi suna a big brother….In rest demersul lor e bun, sunt de acord, elevii sa invete si sa mai mearga si la biblioteca, sa nu se informeze doar de pe internet.

    • #74

      Pai nu stie, doar rationeaza si-si inchipuie. Sunt cuvinte care au o medie de 2 cautari pe zi. Cand ajungi brusc la 130 de cautari pe ora exact in timpul unui examen nu e suspect? Chiar clar as zice.
      Oricum e un mare rahat in ploaie. 1000 de elevi care fura in sutele de licee din romania e absolut nimic statistic.

  34. Nu consider că își bate joc. Este un demers chiar binevenit

  35. Teoremă:
    DEXonline ARE DREPTURI !
    ANALFABEŢII NU AU DREPTURI !!!
    Demonstraţie:
    Consider că demonstraţia este cît se poate de limpede !
    Notă suplimentară:
    Această Teorema se aplică (în special) şi Analfabeţilor Funcţionali.

  36. #77

    Se vina sunt cei care au facut subiectele. Trebuiau sa puna cuvinte familiare copiilor: cunilingus, felatie, etc.

  37. #78

    * ptiu autocorectu masii! *de vina …

  38. #79

    We don’t read anymore…

  39. Da.
    E un site tinut de niste oameni care fac chestia asta pro-bono. Au dreptul sa troleze cat vor, asa cum si tu ai dreptul sa publici articole gen “pe toti covrigii se da cu soda caustica”

  40. #82

    le-au facut un “doar dinamo bucuresti” la marea arta. felicitari. tine sus munca buna dexonline !

    p.s. nu imi vine sa cred cat de multa lume are impresia ca munca unor oameni si rezultatul ei apartine tuturor si aia nu au dreptul sa faca ce vor in casa lor.