Modul in care intelege dexonline sa explice democratia

Mă uitam zilele astea la ce s-a întâmplat în europa, cu turcia amenințând olanda. Oamenii aceia, turcii, după atâtea zeci de ani de democrație, au ieșit în stradă și demonstrează violent pentru ca întreaga putere a țării să fie dată pe mâna micului nazist ce se ridica acum, Erdogan. Înțelegeți? Ei singurei, cu mâna lor, vor să își predea libertățile în mâinile unui singur omuleț violent, isteric, dictatorial și răzbunător.

Aceleași lucruri s-au petrecut cam în toate țările cu democrații prea recente și prea slabe din europa. Polonia s-a predat bisericii, UNgaria s-a predat nazistului Orban, pe care îl votează constant, România s-a predat lui Dragnea și, împreună cu curtea constituțională vândută psd, pune bazele unei democrații infracționale de mare succes.

Lucrurile se schimbă în aceeași direcție și în US, unde Trump își dă deja măsura mizerabilității. Franța vine puternic din urmă, Italia la fel, în Belgia sunt mișcări antiorice, UK declanșează brexitul, pur și simplu este un val de prostie ce mătură planeta, cap-coadă.

Și totul, dintr-un singur motiv. Actualul sistem democratic. Sistem care, de mii de ani, are o funcționalitate ciclică, ce se termină într-un război imens și dictatură. Iar pașii sunt aceiași și relativ simpli, de fiecare dată.

Dictatorul momentului ajunge la o oarecare saturație, prin urmare nu mai este o stare de nesiguranță și război în rândul populației. Economia merge bine, oamenii nu mai mor de foame și au timp să citească și să își deschidă mintea. După care realizează că lumea e plină de inechități sociale, că mai există oameni care mor de foame, care nu sunt luați în seamă la viața cetății. Și începe o bătălie monotonă și de durată, în care inteligenții grupului luptă pentru ca cei mai puțin defavorizați să aibă aceleași drepturi ca toți ceilalți.

Și, la un moment dat, acest lucru se întâmplă. Înflorește democrația, oamenii sunt fericiți, în sfârșit suntem toți egali. Doar că lucrurile nu se opresc acolo. Apostolii egalității luptă pentru și mai multă egalitate, pentru ca cei ce au fost inegali să devină, nu-i așa, mai egali decât toți ceilalți, iritând ușor, puțin câte puțin, toate clasele superioare ale societății.

Între timp, egalizații, cei ce nu aveau de fapt ce căuta în locul unde sunt, arată de ce nu erau nicăieri la momentul 0. Proști, închistați, complet refractari la tot ce este în jurul lor, inutili, devin din ce în ce mai săraci, mai frustrați și lipsiți de mijloacele necesare traiului.

Moment în care un tip deștept simte momentul și începe să îi manipuleze în direcția corectă. Le arată un vinovat pentru soarta lor, deoarece ei, cu siguranță nu sunt vinovați. Le flutură prin fața ochilor fraze înflăcărate, despre reîntoarcerea la momentele istorice în care reprezentam ceva, în care ne era mai bine, iar ei fac singurul lucru de care sunt în stare.

Distrug democrația pentru care alții s-au luptat și își predau libertățile în mâinile celui ce promite solemn că va avea grijă de ei și că le va da mâncare. Iar acel cineva preia puterea și, desigur, îi transfromă în sclavi și mai flămânzi, și mai proști, și mai legați de glie, doar că deja acum nu mai e democrație. E doar dictatura.

Și ciclul se reia. Citiți istoria modernă a lumii. De mii de ani, împachetat altfel, istoria se desfășoară exact așa. Din păcate, în acest moment, suntem undeva jos pe roata istoriei, în locul în care prea multa democrație și egalitate a reușit să facă implozie și să ceară o minte luminată.

Nu, nu vin vremuri interesante. VIn vremuri de căcat. Vremuri pe care mulți dintre voi nici nu și le imaginează. Nu, nu are cum, acum avem internet, avem televiziune, oamenii sunt educați, nu se mai poate întâmpla nimic.

Sirienii aprobă.

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

59 comentarii Adaugă comentariu

  1. Just. Sa iesim totusi in strada, sa facem beculete, stegulete, astea.

  2. #2

    True

  3. #3

    Cum adica asa intelege dexonline sa explice democratia? Definitia afisata este preluata din editia din 1955-1957 a dexului, iar pe dexonline exista definitii ale aceluiasi cuvant din multe editii, inclusiv ultima, care este in vigoare. Nu prea-mi dau seama ce ai urmarit cu acel caption…

    • #4

      pari cat de cat destept. pune-ti mintea la contributie.

  4. #5

    Boss, eu nu intelege ce scrie acolo

  5. #6

    intrebarea nu este daca, ci cand. 1929- incepe marea criza economica. 1938 Hitler anexeaza Austria. 1939 incepe WW2. 2009 -incepe marea criza economica. 2014 Putin anexeaza Crimeea. To be continued.

    Sigur, dincolo de joaca cu datele istorice exista un paralelism crancen intre indobitocirea masiva a populatiilor de catre o mana de lideri in anii 30 si ce se petrece acum de cativa ani buni de zile.
    O sa ne gaseasca total nepregatiti.
    Neville Chamberlain, Septembrie 1938 : “I believe it is peace for our time.We thank you from the bottom of our hearts. Go home and get a nice quiet sleep”

    • boss, Chamberlain a salvat UK si poate lumea. Fara el, Anglia ar fi intrat in razboi in curul gol si inarmata cu un briceag. Ar fi fost batuta mai repede ca Franta ca armata era mai slaba decat cea franceza, iar Fuherul ar fi putut inclusiv sa debarce in Anglia si sa o cucereasca.

      In timpul in care zicea chestii pacifiste pentru gugustiuci, Chamberlain a bagat inarmare feroce si a triplat puterea armatei engleze. Ca sa aiba Churchill ce comanda.

    • #8

      Englezii au avut 3 bricege?

    • #9

      Boss, ce spui tu acolo este “an alternative fact” 🙂
      Dar e interesant ca exista istorici favorabili si lui Neville Chamberlain, zis si hartia-igienica-a-lui-Hitler.
      Asta dovedeste ca oricine poate fi albit.

      Asta imi aminteste de bunica-mea, undeva prin 90 sau 91, cand au ajuns si la noi o parte din celebrele ajutoare daneze. Cum ne bucuram noi asa desfacand cutiile, zice: uite ma Ceausescu saracu, ca daca nu era el sa ne tina prosti si saraci, nu mai pupati voi d-astea acuma!

    • #10

      Hitler “anexeaza” Austria, austriecii votand in proportie de 99.7% unirea cu Germania. Anexeaza.

  6. #11

    „Lucrurile se schimbă în aceeași direcție și în US, unde Trump își dă deja măsura mizerabilității. ”

    Senor, daca nu te superi la o corectare mica, in America e votul colegiului electoral. Votul popular (ala direct) a fost castigat de Clinton. Insa, pe retorica lor, tocmai acei cersetori au votat-o pe Clinton si nu pe Trump. Discutia e mult prea dificila si nu prea isi mai are rostul acum (daca nu exista interes adica).

    Pe subiect, cunosc 7-9 oameni care aproba sistemul de vot in SUA fiindca nu e popular si ca votul unui cersetor de pilda nu e egal cu cel al unuia cu studii. Daca stau si ma gandesc bine si noi am avut un sistem oarecum la fel, votul cenzitar, dar n-a mers. Americanii, poftim, sunt o „democrație republicană bazată pe reprezentativitate statală (nivelul statelor) la nivel federal, compunând Statele Unite ale Americii”.

    Tot asa, cand mai port cate o discutie la pahar, si vorbim de voturi si politica, mai zice cate un amic „Nu se mai poate, votul meu e egal cu ala (cersetor, vagabond). Eu sunt mult mai informat decat cel care se gandeste ce sa manance de pe o zi pe alta, intotdeauna o sa-i voteze pe cel care da sarmale sau mici in postul alegerilor”, la care eu ii zic „Da, ma Ioane (nu-l cheama Ion dar sa zicem), dar daca se face acum reforma reformelor electorale la care vrei tu si sa zicem ca descoperi ca nu te incadrezi in standard, o sa urli din plamani ca-ti sunt restranse drepturile omului, cetatenesti, cu privire la democratie si ca e dictatura plutocratica si ca faci plangere la CEDO, la ONU, si se presupune ca facem parte din Europa, deci, aderam la niste standarde, chiar si alea cu care nu agream.”

    • #12

      De unde pana unde votul unui american cu studii conteaza mai mult decat al unui cersetor. Sistemul de colegii electorale a pus acolo ca nu cumva 2-3 state mai populate sa decida singurele cine va fi presedinte, n-are nicio treaba cu nivelul de cultura al alegatorilor. Iar sistemul cenzitar nu era pe baza de studii ci in functie de suma pe care o plateau ca impozite, adica voia sa evite fix situatia de acum, cand o parte din populatie contribuie la buget si ailalta parte de populatie voteaza. Nu exista niciun sistem care sa favorizeze oamenii mai educati, pentru simplul motiv ca nu ai cum sa decizi a priori care om e educat si care nu (un om cu 10 clase care a mai citit ceva la viata lui poate fi mai educat decat un om cu facultatea terminata pe copiat).

  7. Extremistii castiga pentru ca liderii actuali sunt slabi, incompetenti, corupti. Si nu vor sa se trezeasca din asta, ei inca dorm in cizme visand la arabeti topaind pe campii si aruncand flori din cosulete. Genul asta de atitudine a facut Franta incapabila sa tina piept nazistilor in al doilea razboi mondial si culmea, cei patiti repeta greselile inaintasilor.
    Liderii din Polonia si Ungaria au castig pentru ca s-au opus vacii de Merkel, britanicii au iesit din UE tot din cauza ei dar nimeni nu a luat-o de guler.
    Turcii, ca si romanii sunt niste dobitoci care se refugiaza unii in religie, unii in comunism si se dau de ceasul mortii cand lumea nu-i baga in seama, in loc sa se intrebe “de ce”.

    Ideea unui nou stat in Yukon suna din ce in ce mai bine.

    • #14

      Merkel era cel mai popular politician din Europa (acum cota i-a mai scazut de la criza refugiatilor). Merkel zice: trebuie sa munciti si sa nu cheltuiti pe bani pe care nu-i aveti (pe datorie) si sa mai limitati din coruptie, bai statele din sud si estul Europei, UK, tu ar trebui sa si contribui la UE, nu doar sa te bucuri de avantaje si de piata comuna. Dar da, Merkel e rea si e vaca.
      Sincer eu ma bucur acum ca UK a iesit din UE, sa-i dea afara cat mai repede, tot timpul au sabotat proiectul european si au vrut doar avantaje si conditii speciale. Ca sa nu mai zic de campainia impotriva romanilor si bulgarilor, cand la ei colcaie de indieni si paki care mananca cu mana.

    • #15

      o fi oare usor sa dai lectii de (anti)coruptie altora cand ai sub pat mizeria VW?!

    • @alex, Merkel a franat toata economia UE prin politici de austeritate ca Germania sa se replieze din recesiune. Ne preda noua lectii despre cheltuit bani cand ea a adus toate putorile din Orientul Mijlociu si le tine pe banii contribuabilului german (transformand germania in zona de conflict), ba mai mult, voia sa le bage si altora pe gat. Sa nu mai vorbim de legaturi cu rusii si tentativa de a baga Turcia in UE.
      Sa mai vorbim ca Germania s-a ridicat economic cu bani exclusiv de afara? Daca nu veneau americanii cu planul Marshall, nemtii erau acum la nivelul economic al Poloniei sau Cehiei in cel mai fericit caz.

    • #17

      @liviu Dacă nu veneau americanii, cu planul Marshal de la sfârșit, cred că Germania ar fi dus-o foarte foarte bine. Desigur, s-ar fi numit Al Treilea Reich, dar astea sunt detalii. Ce simpatic ești tu să nu înțelegi că americanii au vrut să evite ce s-a întâmplat cu Germania după WW1.

  8. Sunt destui politologi și sociologi care spun că a cam venit timpul pentru o nouă doctrină politică și o nouă formă de organizare a statului, altele decât ce cunoaștem noi până acum. Cum ai spus și tu, problema democrației este că dă aceeași valoare și prostului și deșteptului. Iar visul egalității, așa cum încearcă omenirea să îl implementeze acum, este o prostie pentru că oamenii nu sunt identici – e împotriva naturii.

    • O noua doctrina politica – da, asa e, dar care? Mi se pare ca statele vechi tot in jurul unui “tatuc” tind sa se adune, asa cum se adunau in jurul regelui, al voievodului, al boiernasului local samd. Statele noi (vezi SUA) au fost mai reticente in privinta asta, dar si ele incep sa cada victime populismului.

    • Există o grămadă de propuneri, unele doar variațiuni a ceea ce cunoaștem acum, altele aberante de-a dreptul. După mintea mea, cu cât o doctrină este mai ”artificială” cu atât are șanse mai mari să eșueze (în cel mai bun caz) sau să ducă la războaie, revoluții și alte lucruri de care pretindem că ne temem dar spre care tindem mereu, pentru că e mai ușor să spargi niște capete decât să le pui să gândească.

    • Nici o forma de conducere sau de gestionare a economiei nu este perfecta dar poate da rezultate in masura in care nu este excesiva. Problema acum este ca democratia a fost scapata de sub control, cu scuza respectarii drepturilor omului, am devenit vulenarbili la orice fel de abuz. Nu trebuie totalitarism ci doar o inasprire dar trebuie sa apara de la cei care sustin democratia si nu de la extremisti.

  9. #22

    tii minte faza aia din matrix in care smith explica ca prima versiune de matrice era perfecta, dar oamenii se tot trezeau din cauza asta?
    nu, nu cred ca suntem baterii pentru roboti, da faza aia se aplica perfect pe ce se intampla acum.

  10. “[…] Nu, nu are cum, acum avem internet, avem televiziune, oamenii sunt educați, nu se mai poate întâmpla nimic.” – (am inteles sarcasmul, dar voiam sa accentuez ca) din contra, eu cred ca acum e si mai probabil sa se poata intampla, tocmai pentru ca aceste medii (internet, tv) fac mai usoara manipularea si propagarea de “alternative facts”.

  11. #25

    Mingea e rotunda boys!

  12. #27

    Cred ca avem oarece noroc cu ce arme sunt acum! Daca vre-un Erdogan de-asta trece de la vorbe la fapte, undeva in subconstientul lui, stie ca sunt arme care sa-l gaseasca in cel mai adanc buncar, pe el, pe nevasta, pe amanta, pe copii, pe catel, pe purcel, inclusiv pe mosii si stramosii lui din morminte! Nu mai merge sa trimita prostimea la inaintare ca sa demonstreze ce jmecher este el!

    • #28

      Exact, ca Turcia pana acum a ascutit sabii si a faurit platose.

  13. Daca te uiti la Obama, care e categoric cel mai destept dintre democratii pielii plii, ai sa vezi politici intregi bazate doar pe wishfull thinking, de te iei cu mainile de cap.

    “poporul sirian a invins, pentru ca dictatorii sunt de partea gresita a istoriei”

    da, boss, de aia a pierdut Hitler. Ca americanii au stat acasa si s-au multumit sa decreteze ca gata, Hitler e de partea gresita a istoriei, nu trebuie intervenit.

    Daca te uiti la politicile democratilor mai prosti ca Obama, vezi aproape 100% wishfull thinking. Rar, vezi o strategie inteligenta sau un punct practic.

  14. #30

    Mai sunt unii care rezista si nu s-au predat: Badita, Politeanu, Guseth, Gotiu, Zdreanta.

  15. #32

    O democratie cu doua viteze sau chiar mai multe, ni se propune chiar in acest moment de catre cei mari si tari in Europa. Votul Romaniei va conta si mai putin in comunitatea europeana. Dupa multe pareri aruncate pe acest forum e normal sa fie asa, partea proasta fiind ca suntem vazuti ca cetateni de mana a doua (Proști, închistați, complet refractari la tot ce este în jurul lor, inutili, devin din ce în ce mai săraci, mai frustrați și lipsiți de mijloacele necesare traiului). Nu e de mirare ca intr-o asa stare de fapt multi dintre conationalii nostri o sterg din scumpa Romanie (pana se mai poate). Ce e de facut? Eliminarea coruptiei poate ar rezolva problema dezvoltarii economice dar nu vad o solutie pentru cea sociala. Cum sa-i faci pe oamenii nostri sa puna mana pe carte sau sa munceasca si sa traiasca conform unor standarde ridicate ?. Tinerii de azi incearca marea cu degetul prin proteste dar batraneii nu au alta sansa decat sa sustina un sistem care-i baga in seama doar la alegeri. Problema acestora din urma este irezolvabila, cu o mentalitate egoista de tipul “mie mi se cuvine, eu am muncit”…Faptul ca multi au sustenanta economica de la copii lor de afara nu-i face sa-si schimbe viziunea populista. Poate daca acest ” ajutor social” care vine de afara ar fi taiat, alta ar fi starea de fapt in Romania!

  16. #33

    Chiar mă gândeam în ultima vreme la meritocrație și cum ar putea fi aplicată. Oare să fie o soluție?

    • #34

      meritocratia e un fel de feudalsim in care blazonul heraldic a fost inlocuit cu diploma.
      nu cred ca mai poate fi o solutie.

    • #35

      Bugsy, nici sclavia cu acte de acum nu-mi surâde. Pe cuvânt de am fost vreodată mai în dubii

    • #36

      @comisaru’: sclavagism meritocratic vs. meritocratie sclavagista.

  17. Cand Putin a anexat Crimea, am zis ca ma simt ca in 1938. Anschluss-ul crimean a fost doar o mica repetitie pentru cateva reasezari viitoare pe harta. Urmeaza Europa.

  18. #38

    Este pentru prima data, cand cineva, chiar pune foarte bine pe tapet situatia data, cu toate acestea, problema a aparut din cauza unei lipse crase de viziune pe termen mediu si lung. Absolut toate planurile oamenilor din politica, se refera la ceva lipsit de substanta, Trump(promite ca va face reface America, insa de unde si cum ramane de vazut), Brexit(vrem sa ne tinem noi destinul, nu ca pana acum, nu am fi putut face ceva in privinta asta), iar restul merg pe clasica idee, ne luam tara inapoi si ne perpetuam traditiile si obiceiurile noastre. Toti oamenii astia, se bazeaza ca nu vor fi ei cei ce vor plati nota la final de petrecere si ca fac un bine tuturor, fara sa inteleaga, lumea si momentele pe care le traiesc.
    Este ciclica treaba, iar ca si punct unde ne aflam, as spune, ca va fi o chestiune de timp, pana cand se va pune de un razboi, pentru ca genul acesta de conducatori sunt si genul, care nu au o problema in a incepe un razboi, insa multi nu-l vor si termina. Stiu suna urat, dar istoria cam asta ne spune, avem toate ingredientele pentru un razboi, tot ce ne trebuie e o scanteie.

  19. #39

    Ca sa fim precisi: democratia exista de vreo 2500 de ani ca idee (greceasca) de conducere a societatii. Ca aplicabilitate are mai putin de 100, macar din prisma faptului ca cetatenii de culoare din USA-cea mai democrata tara din lume- n-au putut vota pana la inceputul anilor ’60!
    Crizele ciclice de care vorbesti sunt datorate tocmai polarizarii bogatiei absolute inspre o minoritate si ignorarea cu desavarsire a uvrierilor care-o produceau! Si, cum banul corupe orice caracter, orice institutie, orice instanta suprema, societatile democratice au fost falimentate din interior tocmai din cauza acumularii de capital in mana catorva care s-au crezut Mesia pe Pamant-sa nu uitam ca inarmarea nazista s-a facut in principal cu banii marilor industriasi americani in frunte cu celebrul Ford- si totusi nu invatam din greseli.Dupa WW2, in anii ’60, un patron de firma castiga de 5-10 ori mai mult decat muncitorul angajat. S-a ajuns ca in prezent raportul sa fie de 1 la 300-500, si d-aia avem avioane placate cu aur de 24k, Bugatti-uri de 2 mil. E, vile de 100 mil., iahturi de 500, curve de 10.000/ora!
    Si ce facem cand vine criza? Simplu. Dam iama la Stat si cerem ajutoare nerambursabile, cum au facut toate bancile si fondurile de investitii din USA, iar pe plan local, luam imprumuturi de la FMI pt. capitalizarea bancilor straine din Romanica, sa traiasca Manole!, si NU pt. investitii in infrastructura.
    Ca le place unora sau nu, tot Statul social este viitorul sigur al democratiei intelese ca garant al interesului cetateanului de rand.

  20. #40

    drept de vot intre 30 si 50 de ani cu urmatoarele conditii: IQ peste 100, fara datorii la stat, fara sa fii asistat social, safi angajat mai mult de jumatate din viata adulta (scoala inclusa). Puie psd.

    • #41

      … si democratia devine perfecta. Nu democratia este problema, ci votul universal.

  21. #43

    ai uitat sa adaugi avertismentele UN legat de foamete in anumite rgiuni exact la acelasi nivel ca in 1945. dar in rest sunt de acord cu faptul ca vin vremuri de imbulzeala pt hartie igienica.

    statul clasic a cam dat chix in ultimii 50 de ani. de aceea se gasesc tot felul de miscari unioniste la scara mai mare. gen Eu, Nafta, uniunea statelor africane, asiatice, etc. politicienii incompetenti incearca aceste uniuni prin politici stangiste ( egalitarism, multiculuralism, un mare melanj babilonian) doar ca omul are o rezistenta naturala la schmbare. lucrurile trebuie facute intr-un anumit ritm sa fie confortabil iar masele sa si le asume.
    egalitarismul nu a existat niciodata si nu e natural in univers. exista echilibru dar nu egalitarism. ( care e concept de stanga de altfel).
    bazele democratiei as indrazni sa zic ca au aparut ca urmare a neoliberalismului. lasatul lucrurilor sa evoluze cu o minima constrangere, sau chiar fara constrangeri. asa functioneaza o economie sanatoasa de exemplu. e echitabila din punct de vedere social? e egalitara? bineinteles ca nu dar functioneaza. pt ca e aproape de starea naturala a lucrurilor. legea junglei. cel, tare si cu resurse supravietuieste. vedeti asta in toata economia post decembrista.
    statul secular si-a asumat rolul de jandarm care aduce egalitarismul in spatiul adminitrat. doar ca fiind o multitudine de state, care pana la urma sunt concurente ( pe resurse gelogice ex petrol, resurse umane ex silicon valey, etc) se ajung la aceste politici contradictorii.
    o alternativa care parea ca functioneaza era statul laic, cel mai reprezentativ poate in acest moment ar fi arabia saudita. problema e ca oamenii nu isi dau seama ca situatia economica de acolo nu a fost creata de aplicarea legii laice ci de o coincidenta fericita, si anume ca stau pe un ocean de petrol. de acea incercarile de a instala califate sau un mare califat s-ar putea sa aibe oaresce adepti. din punct de vedere social insa in acele state femeia e un obiect pt diverse chestii, iar oamenii de alta religie nu sunt oameni.

    in oricare dintre scenarii se urmareste o organizare administrativa pe suprafete largi. cu sau fara voia locuitorilor ( apropo parca tocmai s-a vorbit de o armata europeana sau ma insel?)
    nu contest ca poate aceasta forma de guvernare pe spatii mari ar fi poate cea mai eficienta, contest ca forma de guvernamant ca si statalitate pe care o stim acum ar fi cea mai eficienta.
    Romania e mica ca si populatie( chiar din ce in ce mai mica) si relativ ok ca si spatiu si resurse. si totusi se fac mizerii crancene in politica, la toate nivelele. de la furturi la santaje, coruptie, etc, etc.
    acest lucru e valabil oriunde in lume la statele seculare si laice deopotriva. doar ca sunt mai mult sau mai putin vizibile. acelasi procent de incapabili, inepti si hoti in conducerile patriarhale (cam tot ce se vede pe scena politica) si in conducerile matriarhale/feministe( ex suedia).

    In economie se mizeaza foarte mult mai nou pe IA ( inteligenta artificiala). Sunt experimente serioase in desfasurare de programe de IA care lucreaza independent si cu rezultate remarcabile pe durata scurta cel putin. se elimina sentimentele, se tine cont de o gramada de variabile, conditii etc.

    Probabil urmatorul pas realist ne va duce la asa ceva. Spatii largi administrate de IA specifice interconectate la baze de date, servicii, CCTV, etc.
    probabil la ceea ce ar trebui sa se ajunga ar fi o civilizatie de tip 1. mai jos niste idei mai pertinente pe tema asta.
    www.youtube.com/watch?v=6GooNhOIMY0

    stim unde vrem sa ajungem dar nu stim inca cum.

    la nivel uman poate next step ar fi o liberalizare totala a societatii. lucrurile s-ar cam regla de la sine. ex. dai drumul la portul armei, cred ca atacurile armate ar ajunge cumva la un echilibru. adica nu cred ca ar disparea, dar de exeplu un tragator ca in paris nu ar mai apuca sa traga peste 100 de cartuse pt ca ar fi fost sanse mari ca in incinta sa fie niste purtatori care sa riposteze.

    Populimea, societatea, marea masa nu este insa pregatita pt schimbari radicale. de acea politicile stangiste nu trec de anumite praguri de simpatii.
    Parerea mea personala ca la momentul actual cea mai atragatoare abordare politica ar fi o orientare nationalista, cu tente democratice. O societate care in primul rand recunoaste cetatenia, cu anumite deschideri pt diversitate si etnicitate dar nu prea mare, pt a nu risca izolarea. Cu incurajarea natalitatii dar cumva eliminand parazitismul social. Cand statele au ajuns la omogenitate, stabilitate doar atunci se poate vorbi de o integrare in organizatii mai mari.
    Asta ar trebui sa invete Merkel, si altii, doar ca sunt orbi.
    Deasemenea eu personal in momentul de fata cred ca o europa cu mai multe viteze e inevitabil si un rau necesar fata de alternative( excluderea statelor care nu isi respecta promisiunile, nu au reusit sa indeplineasca anumite conditii).
    Deasemenea cred ca Farange are dreptate : Romania inca nu a reusit sa ajunga la nivelul care trebuie pt a fi integrat in uniune, inca nu a trecut peste gandirea comunista.

    Iar pe final, as prefera 2 cuvinte in loc de degete. cuvintele se pot dezbate, degetele nu reprezinta nimic pt mine.

    • #44

      Sunt de acord cand spui ca cea mai atragatoare arbodare politica ar fi cea nationalista, nu as zice insa cu “tente democratice”, ci as spune ceva in genul de “state egoiste” (cam ce vrea Trump sa zica prin America first”). Indraznesc sa dau si doua exemple de state din aceasta categorie: Israel si Japonia. Sunt democratii consolidate, in care cetateanul este pus in centru, cu libertati si drepturi, fara a avea insa excesele corectitudinii politice si ale multiculturalismului.
      Ambele state pun accent pe educatie si inovare (premsie pentru asigurarea unui viiitor durabil), cultiva respectul si atasamentul pentru valorile natiunii, isi conserva si valorifica patrimoniul cultural si de civilizatie.
      …sunt mai mult de doua cuvinte, sper ca nu te deranjeaza, ti-am bifat si green thumb chiar daca nu reprezinta nimic pentru tine.

    • Japonia nu accepta musulmani.

      Nu refugiati muslmani. Nici un musulman. De nici un fel. Nu ne place religia voastra, nu e japoneza, pa. Sunt cativa, de vreo 40 de ani nu primesc cetatenie si nici nu mai spera.

      Io vreau sa mentionez ca is contra si abia astept ca Japonia sa se prabuseasca.

      Ca asa zic astia PC, ca o tara care are o strategie de acceptare isi pierde diversitatea si nu e capabila sa inoveze si ramane in urma ca dezvoltare.

      Uite de exemplu si SUA avea strategii de acceptare in perioada 1850-1950, si ce prost le-a mers.

    • #46

      Moscheea din Tokyo:
      youtu.be/ZdQVFppX7tQ

  22. #47

    Alta definitie buna:

    wumo.com/wumo/2013/01/25

  23. #48

    Eu personal nu cred neam in democratie… nu mai cred desi imi placea… ca idee, a fost ceva in trecut dar care readus si transpus in viata de zi cu zi in urma cu 300 si ceva de ani in america si-a atins scopul adica sa faureasca cea mai formidabila masina de razboi, cea care in ww2 a finantat si manarit razboiul, masinaria de razboi americana … ca apoi sa faureasca democratiile europene, democratii care prin ale caror tari inainte vreme bantuiau regimurile autoritarere… gen fasciste ori hitlesriste… etc.
    Ce se intampla acum cu planeta asta e nesemnificativ… cert e ca acum noi traim un fenomen… nou. Stagnarea in timp a evolutiei politice si chiar o regresiune sper evul negru de tip nou medieval…
    Suntem atat de aproape spre un pas inainte dar nu avem inca sistemul de referinta pentru a ne masura avansul… suntem noi, europenii cel putin prinsi in jocul germaniei, o germanie care inca nu i-a fost de ajuns cele 2 razboaie mondiale ca sa isi revina si sa fie in firea ei ca natie… nu, are nevoie sa fie rasa de pe suprafata pamantului bag seama devreme ce franeaza avansul si ne readuce in plin hitlerism… Englezii si-au dat seama si au spalat putina… dar ce se intampla cu socieatea umana pamanteana, la un moment dat descoperirile stintifice si acumularea de bunuri materiale si spirituale fac ca humanoizi terrani sa pasesca neclintit inainte… problema e simpla:avem un model testat cu succes si anume modelul autoriatar democratic cu inclinatie majoritara socialista( mascata ori ba, cu tente nationaliste) si sistemul care a fost in italia si germania unde populatia e indobitocita si indoctrinata pe calpod nazist… In urma unor cercetari exhaustive… s-a constat ca democratia nu are viitor, dictatura de tip nazist/ fascist duce la un viitor retrograd si singura cale e o dicatatura avansata a tehnologiei in coabitare cu elementul uman… desigur ca o sa va scutesc de detallii politice dar se pare ca pamantul a intrat in zodia inteligentei artififciale si se pare ca primeste ajutor alongen nepamantean… stiu, cei cu imaginatie limitata se pot abtine da a ma infrunta: ceilati va puteti imagina… eu am trait sa vad multe chiar prea multe… si asa ca, suntem bine, inca…

    • #49

      hmm …

    • #50

      Tu de unde cumperi?

    • #51

      “Humanoizi terrani”, zici? Ce primesc “ajutor alongen nepamantean”? Eu ii banuiesc pe bagaretii ceia de protosi….Vezi de n-a crescut vreun pilon dupa casa.

    • #52

      Bai, eu mai degraba cred ca ne indreptam catre o dicacatatura a tehnologiei decit spre o dicatatura. Altfel, e cel putin hazos cum cei care au de profitat de pe urma acestei democratii, asa imperfecta cum e ea, si care le da un cuvant de spus (greu, daca e sa ne luam dupa ultimele alegeri), sunt primii care o blameaza.
      @Peredhil: joci mult prea mult Starcraft. Nu exista protosi! Romulanii insa, pe de alta parte…

  24. #53

    @bugsy am zis “tente democratice” pt ca marea masa nu pricepe ca democratia nu inseamna ca pot face absolut orice. ca sunt anumite elemente intr-un stat democratic care nu ar trebui contestate si unde in lipsa unei alte forme de organizare teritoriala doar institutiile statului pot sa isi exercite puterea. ex chestiuni de siguranta, etc. ai libertati si drepturi, dar de exemplu nu poti sa declari apartamentul tau stat. sau chestiunile de termen lung de ex continuitate demografica, etc.
    si da cred cu tarie ca un stat trebuie sa fie in primul rand egoist. prima data proprii cetateni si apoi sa vina restul lumii cu problemele lor. din pacate la ora actuala sunt prea putine state de genul si daca apare vre-un lider pe scena politica este numit extremist, populist, etc

    @mac gregor in plina criza a refugiatiilor sunt si alte state care nu accepta musulmani. ex slovacia,
    www.mediafax.ro/externe/slovacia-anunta-ca-va-primi-doar-imigranti-crestini-dintre-refugiatii-sirieni-neavand-moschei-14682524
    trebuie sa mai adauci si Slovacia pe lista ta si mai sunt si altele.

    Statele au crescut atat de mult pt ca au aspirat toate somitatile, oamenii de stiinta, inventatorii in orice domeniu. poate ti se pare ciudat dar progresul stiintific intodeauna a dus la dezvoltare. spre deosebire “stiintele religioase” care au dus doar la bezna mintii.

  25. Democrația e un termen depășit. Inclusiv pe acest blog nu mai există democrație. Cum adică, să nu avem dreptul să comentăm la pozele cu gagici?!

  26. #59

    Intr-o societate democratica dezvoltate, prostii traiesc de pe urma celor destepti.

    Exemplu: Ia un taximetrist din Bucuresti, si compara-l cu unul din Vaslui (cred ca au taxiuri si p-acolo). Cel din Bucuresti cu siguranta traieste mult mai bine.

Adaugă comentariu

Dacă ești la primele comentarii aici, nu încerca să faci pe deșteptul

  • Comentacii pesedisti nu sunt bineveniti
  • Nu incerca sa fii mai arogant decat mine, la mine in casa
  • Linkurile sunt foarte utile, daca nu sunt spam




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.