Acum 20 de ani, după minunata revoltă populară spontană care a dus la căderea regimului Nicolae Ceaușescu, țăranii noștri au avut o idee bestială. Hai să distrugem CAP-urile. Să ni se dea pământurile și utilajele. Și tot metalul de acolo. Și cărămizile. Și cimentul. Tot.

Astfel, țăranii rromâni au distrus uriașele sisteme de irigație construite de părinții și bunicii lor și au vândut fiarele la fier vechi, pe vodkă. Unde erau sisteme de irigații tip roman, au furat cărămizile și au construit cotețe pentru găini. Restul au distrus, fi-r-ar el al dracului de Ceaușescu.

România, 2012. Seceta a distrus 40% din suprafața agricolă a rromâniei. Desigur, guvernul era ocupat cu referendumul, deci nu au avut timp de intervenții. Iar la cererile fermierilor, legate de dezastrul din agricultură, guvernul Pontanescu i-a trimis pe fermieri să consulte DEX-ul, să vadă ce înseamnă dezastru.

În fine, acum îi ajută cu 1 milion la hectar, în limita a 10 hectare. Deci 10 milioane lei. Vechi. De foarte mare ajutor. Întrebarea mea e alta.
Cu ce ne-ar ajuta pe noi, dacă nu ar fi secetă?

Grâul merge la export. Tot. Se vinde pe 10 bani kilogramul către un offshore, după care se reintroduce în țară ca import și se revinde cu 1 leu. Asta dacă se mai întoarce.
Nu am idee ce gust au piersicile rromânești. Peste tot, inclusiv la țărani, sunt piersici din grecia. Pepeni din grecia. Struguri din italia și siria. Rosii din turcia. Castraveți din turcia. Mere din Italia și grecia. Nimic, ABSOLUT NIMIC de pe rafturile hypermarketurilor nu este rromânesc, ci este importat.

Deci, cu ce ne deranjează seceta, în afară de faptul că, la fel ca în fiecare toamnă, asociația panificatorilor va anunța creșterea pâinii, pe diverse motive, anul ăsta fiind seceta?

Daca va place ce scriem, daca va place cum scriem, daca stiti ca am ramas din ce in ce mai putini oameni verticali si cu coloana, puteti sustine munca noastra.

Pe scurt

Loading RSS Feed

28 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1

    Nu ne deranjeaza pe noi, astia de la oras. Dar daca ne gandim la aia care nu fac comert cu produsele lor si care au muncit din primavara pana acum, aproape zilnic macar sa smulga buruienile, ca sa poata sa faca zacusca si sa aiba faina si malai pentru iarna, atunci pentru ei este destul de nasol.

  2. Mda; duminică am ieșit din oraș și în drum, am trecut prin Recaș, care e foarte cunoscut în zonă pentru viile sale. În piață, strugurii de Recaș erau 5 lei / kg, iar în Recaș, pe marginea drumului, în fața caselor, erau țarani care îl vindeau cu 7 lei / kg. Sâmbăta am luat roșii din piață cu 2 lei / kg. Duminică, la Belinț, sat foarte cunoscut pentru legumele sale, țăranii vindeau kg de roșii cu 5 lei. Asta pe metoda ”te-am prins, te-am ars”. Și pe urmă se plâng de concurența neloială a celor din piețe

  3. #3

    In timpul verii, imi cumpar legumele din piata. De fapt, sunt cam 4-5 luni pe an, nu doar vara. In perioada asta gasesc in piata cartof romanesc, rosie romaneasca, struguri, ardei, mere, prune, pepeni, vinete, toate romanesti. Bune si ieftine. Fructele si legumele din supermarket sunt kkt, nu se pot compara cu astea romanesti de la taranul din piata. Doua treimi din an, sunt nevoit sa le cumpar din Cora , sau Carrefour. Le aleg si le mananc cu sila, de nevoie. Au gust de cacat intins pe plastic, stropit cu apa. Imi pare rau de taranul roman , imi pare si mai rau de mine, daca nu mai primesc legume romanesti macar alea 4-5 luni. Dar, in final, este o problema ce tine mai mult de confort. Taranul roman oricum traieste in secolul al XIX-lea. Seceta asta e pentru el ca o raceala mai lunga, sau o invazie de purici. Incomoda, dar scuip in san, ma ung cu gaz si trece. Iar noi vom plati aproximativ la fel, dar vom manca plastic in loc de fructe si legume. Am mai facut asta, mare tofu. Romania oricum a fost special pregatita pentru asa ceva. Romania nu este un stat care se autosustine. Romania nu este un stat. Noi suntem o adunatura de “teleghidati” , programati sa munceasca si sa manance plastic ( de import )

    • #4

      haha. bun mitul cu legumele romanesti ieftine si bune. esti sigur ca sint romanesti? sigur, sigur?

    • #5

      Daca mergi acum in piata si iti iei prune la 2 lei kg, sigur sunt romanesti. Daca te duci in ianuarie si platesti 10 lei pe kg, nu mai sunt. La fel si la rosii. De ce crezi ca vara sunt de 5 ori mai ieftine si mult mai bune ? Asta doar in piete. In supermarketuri gasesti doar plastic importat , cam la acelasi pret tot anul.

    • #6

      Rosia pe care o gasesti la piata in anotimpul rece este clar importata. Costa cam 10 lei/kg. Rosia care apare prin mai-iunie costa 5-6 lei/kg si e de sera.
      Rosia pe care o gasesti acum in piata costa 2-2,5 lei/ kg si e romaneasca de gradina. Nu iti cara nimeni rosii din Grecia sau Turcia pentru 2 lei /kg.
      Daca ai ocazia, nu iti mai cumpara mancare din supermarketuri! Doar din piata, macar in timpul verii. Supermarketurile au contracte doar cu firme mari si foarte mari. In primul rand pun accent pe siguranta livrarii si pe brand. Calitatea produselor e ceva optional. Daca tu cresti 20 de gaini, doua vaci si legume in spatele casei, nu te va contracta niciodata un supermarket. Daca romanul s-a invatat sa cumpere Napolact sau Zuzu , doar asta ajunge pe rafturi. Nu risca nimeni sa aduca azi lapte de la tanti Veta, maine de la nea Gigel, poimaine sa le dea țața Floarea o teapa, ca i-a murit vaca si tot asa. Rosia, laptele si ouale lui Gigel ajung doar in piata, niciodata in supermarket. Acum sa nu crezi ca rosia lui Gigel e crescuta doar cu apa, balegar de vaca si dragoste. Si taranul le stropeste cu tot felul de otravuri, dar oricum sunt mult mai gustoase si mai ieftine.

    • #7

      danicorban » dude, sunt pline pietele de importuri, se aduc cu tirul si se impart in mai multe piete.

    • #8

      @Arhi, sunt si multe produse importate. Dar macar in piete ai sanse mari sa gasesti si ceva romanesc. Eu am fost ieri in Piata Sudului. Am luat rosii la 2,5 lei/kg, ardei la 3 lei/kg, prune la 2 lei/kg, patrunjel proaspat la 50 de bani legatura, cartofi, 1,2 lei/kg , vinete la 2,5 lei/kg si carnati de la ciobani , 29 lei/kg. Iti spun sigur ca toate sunt romanesti. Acum e perioada cand se fac la noi, prin gradini. De ce in alte perioade sunt de 3,4, sau 5 ori mai scumpe, daca tot timpul sunt importate? Iar gustul, mirosul sunt incomparabile. Ardeii sunt mai marunti, dar le simti mirosul de la cativa metri, fara sa ii tai. Carnatii, la fel; se simte clar ca sunt facuti “de casa” . Sunt la gust la fel cum erau carnatii facuti de bunici. In copilarie am mancat doar legume romanesti, din gradina mea. Acum imi dau seama cand mananc o leguma daca e tot romaneasca “de gradina” , sau culeasa verde si coapta pe drum, in tir.

  4. * ne ajuta daca unul dintre produsele de foarte larg consum (deh, nu stau sa revizuiesc exprimarea la 2 dimineata) cum a fost cazul cartofului anul trecut ar avea productii “record”. Anul trecut, o gramada de banuti au intrat in Romania din exportul cartofilor si chiar si pe piata interna pretul la acest articol a fost mai scazut pentru ca erau din belsug.
    Anul asta… fasole verde 10 lei. Anul trecut o puteai gasi si la 2-2,5 lei/kg. Si asta este doar un exemplu din nordul tarii.
    ** in ceea ce priveste hypermarketurile si produsele autohtone – in Bucuresti probabil ca foarte putin spre deloc putem gasi asa ceva insa in tara sunt multe retele de hypermarketuri care au contracte incheiate cu producatori/procesatori locali. Cunosc cel putin 1 caz, din proprie experiente (nu dau nume pentru ca este irelevant acum) in care pestele era pescuit direct din Dunare de catre o firma locala iar legumele, in functie de sezon, puteau sa provina, intr-o mare majoritate, din fermele din imprejurimi. Iar aici chiar toata lumea iesea castigata (preturile finale erau chiar foarte bune).
    *** canalele de irigatie – personal stiu de unul dintre ele: incepea din Dunare, zona Cetate (DJ) – localitatea unde are si Dinescu marea ferma (ma rog, ce nu stie lumea este ca marele poet n-a facut decat sa puna mana pe fostele resedinte ale “cuplului de aur” care includea all inclusiv (vie, iazuri, mic port la Dunare, ferme, etc) pe pret de nimic (dar asta este alta poveste). Ma rog, canalul continua, prin camp, spre Dobridor, Motatei, Bailesti si asa mai departe. In mai putin de 10 ani, au reusit sa-l faca sa se infunde aproape (si discutam despre un canal betonat, destul de maricel (debit bun de apa) – au furat tot ce era de furat de la statiile de pompare, au furat instalatiile de irigatie, au furat furtunele, tot ce s-a putut practic fura. Acum stau si isi plang de saracie. Din partea mea n-au decat. Isi merita soarta pentru ca:

    – daca si-au furat singuri sistemele de irigatie (este inutil de facut alte precizari)
    – daca i-au furat altii (pentru ca n-au fost in stare sa se organizeze si sa-si pazeasca cel mai mare ajutor pe timp de seceta – ori acolo seceta este destul de deasa si toata lumea stie asta).

  5. #10

    vezi ca gresesti. eram acolo pe vremea aia, de obicei se primea( sponsorizate “de sus” la birtu comunal) 2 kile de bautura spirtoasa cu aroma de piersica. cand era cu gust de whisky era sarbatoare
    noi, copii( pulea ni se zicea), care ajutam poporu` sa darame comunismul si sa ajute la construirea democratiei(wtf?) primeam pepsi. stii ce bun era dupa o zi de munca patriotica la carat betoane si caramizi?

    • #11

      era la doza. neam de neamu` nostru nu vazuse asa ceva. de afara, bah, ca la lume ii pasa de noi..si dupa ce terminam treaba(da mai cu talent, pulea, ca esti tanar si`n putere) si daca la anu` ne tinem de scoala o sa primim pepsi si ciocolata in fiecare zi. o sa traiti bine, o sa vedeti voi cand cresteti mari 🙂
      pS asta era viata la sat dupa marea revolutie.

  6. Nici eu nu stiu ce gust mai au piersicile romanesti….mergeam cu parintii la Nazarcea si luam niste piersici atat de bune si mari..parca le simt si acum gustul…nu am mai mancat de mult o piersica buna sau romaneasca macar!

  7. Au vandut la fier vechi si inca mai vand ! Sunt straini care fac agricultura la noi in tara dar nu pentru noi , ci pentru pietele lor ! Cultiva aici la noi si vand la ei !

  8. Sistemele de irigatii s-au distrus prin furt de catre tarani, tigani, prin neglijare si lipsa de mentenanta. In vremea lui Stefan cel Mare sigur au fost ani de seceta, de culturi ratate de invazii de turci, tatari sau alte specii de gandaci. Si taranii stiau sa aiba grija de ei si sa isi rezolva problema.
    Acum e seceta, culturile distruse de soare. Daca ploua, e inundatie, iarasi culturile distruse. De ce dracu’ au nevoie ca sa faca treaba de taran care ar trebui sa stie cu agricultura, cultivatul, crescut de vite, gaine etc.

  9. #15

    partea naspa e ca atunci cand este productie….cum a fost anul trecut parca….nu o aduna….deoarece este nerentabil si scade pretul (erau o gramada de reportaje la teveu cu legume care se stricau pe camp ca nu erau adunate)

    si inca una cu furatul…..la mine in sat sunt multi cu garduri de metal facute din parazepezile de pe camp…..in primavara, drumul spre cel mai apropiat oras a fost impracticabil 3 zile din cauza viscolului …plm

  10. E important sa exportam. Cati bani intra in tara dupa urma exporturilor nu stiu dar tot e bine ca intra. Seceta mai taie din ele

    • #17

      Parintii mei, dupa pensionare, s-au retras intr-un sat din Buzau. Si cultiva pe vreo mie de metri patrati legume de toate felurile, au o multime de pomi fructiferi si si-au facut, pe chletuiala proprie un mic sistem de irigatie prin picurare. Si cresc capre si gaini. Ca atare noi mancam in fiecare saptamana, legume autentice, oua si branza fara E-uri si bem lapte proaspat. Nu vand nimic pentru ca ar iesi in pierdere. Banii pe care i-ar obtine ar fi bataie de joc. Insa ei au noroc, au pensie cat de cat decenta (daca se poate spune asa unei pensii de 1500 de lei de persoana). Jumatate din casele din jur sunt pustii si chiar nu sunt semne ca vor mai fi repopulate. Foarte trist…e un sat cu mare potential agricol care moare incet.

    • @CB tu vorbeşti de ceea ce fac ai tăi pe 1000 m, bravo lor, ca ei mai sunt !
      Dar restul ? Mă ia groaza când văd atâtea culturi arse de soare. Indiferent pe care drum o iei, sunt toate scrum. E dezolant…

  11. #19

    Daca nu e an cu seceta, e an cu inundatii deci tot aia e. Intr-unul de vaitam ca nu avem sisteme de irigatii, ca facem agricultura ca in evul mediu, etc iar in urmatorul an ne punem mainile in cap cand vedem culturile sub apa si ne vedem cum o ia casa la vale si ne plangem ca nu avem diguri, ca nu e posibil asa ceva. Show must go on.

  12. Ne deranjeaza pentru ca nu numai la noi a fost seceta. Pe langa asta seceta a afectat si cam tot ce mananca animalele, ceea ce inseamna ca nici lapte/branza/oua nu prea o sa mai fie (astea sunt neaose in toate supermarche-urile, nu ai ce sa zici de ele).

    Parca Metro incepuse o campanie de achizitie de la producatorii locali. Nu stiu ce s-a mai intamplat cu asta, dar am senzatia ca au dat brusc cu ochii de preturile “locale” si-au zis ca Olanda e o sursa mai buna de ardei.

    Pentru cei ce se plang ca “n-au mai mancat de mult o … romaneasca” – solutii pentru asta exista, trebuie doar sa iesim un pic din comoditate si din supermarket.

    PS: Arhi, intre timp s-a scumpit branza de sibian :))

  13. #21

    Am distrus tot sistem de irigatii fiindca era corupt de raul comunist, probabil. Clar se vede ca filozofia ortodoxa este deficitara. Pai sa nu zici, Karma frate!

    In alta ordine de idei, undeva in centrul unui orasel din ro, unde se agata harta in cui, pe un spatiu minuscul, avem:

    Rosii mari si gustoase (destul cat sa ajunga unei familii in sezon + si pentru suc si sosuri), castraveti.

    Mere, pere, prune (am pus deja la uscat), smochine, coacaze, afine, agrise.

    Oregano, tarhon, cimbru, rozmarin, coriandru, chives, menta (3specii), busuioc.

    Just off the top of my head, si asta nu vine ca lauda, doar ca sa vezi ca se poate pe un spatiu minuscul.
    Din cate stiu ca iti faci casa, care banuiesc ca are si o mica curte.
    daca te tenteaza, tot ce ai nevoie: www.sieberz.ro/

  14. #23

    Anul asta, dupa f multi ani, au ajuns si piersicile sa se coaca in curte ( mereu picau imediat ce incepeau sa creasca din varii motive meteorologice ) .
    Iti spun sincer ca in maxim 2 zile de la ruperea lor din copac se fac praf. Cand le iei zici ca sunt nectarine – asa sunt de tari , dupa 1 zi sunt piersici adevarate, zemoase, gustoase – dupa 2 zile sunt muci , tinute in frigider.
    Gustul este demential dar nefiind tratate / injectate nu tin .
    Strugurii tin mai mult 🙂 la fel si prunele 🙂 si rosiile 🙂 si castravetii 🙂 e bine sa ai bunici si parinti la tara .

  15. #24

    si pe aici sunt produse romanesti in piete – eu lucrez in zona pietei , fac piata si de 2 ori pe zi, stiu sigur daca e marfa romaneasca sau nu. problema este ca prunele deja se duc, strugurii sunt prea timpurii ( ceasla si muscat-hamburg in august ???) , legume pentru conserve de iarna nu prea sunt , asta arata ca la iarna va fi cam naspa

    • #25

      gurd » oricum prefer conservele bulgaresti, cele romanesti fiind…cum sa o zic mai delicat…de cacat

  16. #26

    bre, la noi nu se vorbeste bulgareste, cel mult ruseste …

  17. #27

    1500 de lei nu mai e de multa vreme o suma derizorie, in nordul Moldovei aka Bucovina asta este un salariu regesc la care multi inca viseaza. In spatiul bucovinean este de cele mai multe ori mai bine sa fii pensionar, dpdv financiar.

  18. #28

    @ Arhi: nu stiu cum e in restul tarii, da in zona de vest se vinde graul la 0,90-1 leu/kg.

    In ceea ce priveste exportul, problema este alta: nu statul exporta mult. Cel putin in zona de vest a tarii (prin natura jobului am tangenta cu tarani de aici) o fac direct taranii. Au inceput sa apara tarani romani (nu straini) care au utilaje performante si lucreaza in familie de la 150ha in sus (partial al lor, partial luat in arenda). Unii si-au construit hale racoroase pentru depozitare si nu vand acum la recolta, tin pe mai tarziu cand pretul creste. Iar la cei care au cantitati mari vin TIR-uri straine (ex. Ungaria) si iau direct de la taran….asadar banii nu ajung la stat care sa faca ceva benefic cu ei (aricum ar fi o iluzie, nu stie statul sa faca ceva de genul).